Cele trei spre patru ore, în care-mi plimb zilnic superbul trup prin urbea lui Bucur, vin și cu avantajul că am o grămadă de timp în care sunt doar io cu mine, prin urmare am când să-mi fac ordine în cap și să mă gândesc liniștit la toate prostiile.
Iar ce e cel mai tare este că de multe ori îmi vin și idei de articole. Or că-mi vin așa din neant, ori că se întâmplă ceva pe traseu, dar îmi vin. Și pentru că timp este căcălau, atunci când vine ideea, mi-o și aranjez în cap s-o fac bună de transcris când ajung acasă.
Doar că, ce să vezi, am pățit de nenumărate ori să uit. Da, da, am pățit să uit ideea în sine, am ajuns acasă și n-am mai reușit în veci să-mi aduc aminte. Iar asta, prieteni, este extrem de frustrant. Prin urmare, am luat măsuri: de fiecare dată când îmi vine cât o idee, pe care o mai și transform în articol în capul meu, scot telefonul, deschid aplicația de record voice și mă înregistrez.
Multe articole din ultima vreme sunt scrise exact pe sistemul ăsta. Mi-a venit ideea, mi-am formulat în cap ce vreau să spun, am înregistrat, am ajuns acasă și-am transcris ce înregistrasem.
Faza neplăcută e că n-aveți idee cât de plictisitor e să stai să transcrii înregistrările alea. N-aveți idee de câte ori nu m-am gândit c-aș fi în stare să plătesc pe cineva care să mi le transcrie. Și probabil că chiar aș fi plătit pe cineva dacă treaba asta cu înregistratul s-ar fi întâmplat cât de cât regulat. Dar cum nu se întâmplă regulat, am continuat să mă chinui eu.
Până acum vreo două-trei săptămâni. De ce?, o sa vă întrebați. Vă spun io de ce, pentru c-a a venit fashionista și mi-a arătat una dintre cele mai tari invenții ale omenirii de la foc încoace: o aplicație care știe să transcrie înregistrările audio. Vă spun sincer c-am fost extrem de circumspect. Cum naiba știe aplicația aia să transcrie tâmpeniile care-mi trec mie prin cap. Ca să nu mai spun că eu de multe ori folosesc termeni și expresii mai puțin… ăăă… colocviale.
Am încercat-o fără să am vreo așteptare, doar ca să nu zic că n-am făcut-o și p-asta. Băbăieți, când am văzut transcrierea, am început să aud încet într-un colțișor și un cor de heruvimi. Pentru că, să vedeți ce, aplicația aia chiar a transcris aproape corect tot ce bălmăjisem eu în aplicația de recording voice. Nu mi-a venit să cred, jur.
Ca să înțelegeți și mai clar de unde atâta bucurie pe capul meu, articolul cu povestea zmeului, de exemplu, este scris fix așa. Eram cu fetele la masa de prânz, la Olimp, mi-au venit vorbele în cap, m-am ridicat de la masă, m-am dus afară pe plajă și l-am înregistrat. Voiam să nu uit ce am de spus, de transcriere mă ocupam după ce ajungeam la București. Doar că n-a mai fost nevoie, că mi l-a transcris aplicația minune. Ăla cu taică-meu și roșiile mari este scris fix pe același principiu, doar că eram la volan când mi-a venit.
Mno, nu știu pe câți dintre voi interesează subiectul, dar sunt convins că vor exista măcar câțiva oameni care se vor lumina la față după ce-au citit articolul de azi. Orice publisher, orice om care lucrează cu vorbe așternute în scris trebuie să știe că are la dispoziție un asemenea instrument.
Păi mă uitam la Mara cât de fericită era că n-a mai trebuit să stea să transcrie ditamai interviul pe care l-a publicat pe blog. Eu ca eu, că articolele mele sunt de obicei scurte, dar vă dați seama cam cât trebuie să muncești la transcriere pentru un interviu de genul ăsta?
Pe scurt, sunt absolut convins că articolul de azi va produce bucurie măcar pentru câțiva oameni. Dacă, desigur, le spun și care e aplicația minune. 😀
Aplicația minune se numește sonix.ai. Asta e cea pe care am încercat-o eu, că mai sunt vreo trei care fac același lucru. Am ales-o fix din cauză că eram convins că oricum o voi folosi doar o singură dată, prin urmare n-avea rost să mă apuc să-mi fac cont. În sensul că la sonix ai 30 de minute free, fără să fie nevoie să-ți faci cont și să bagi cardul, cu ajutorul cărora poți să testezi ce poate.
Celelalte trei sunt: vatis tech (pare că asta ar fi cea mai bună dintre ele, are și avantajul că e dezvoltată de niște români), happy scribe și cică știe să transcrie și microsoft word 365.
Atât pentru azi, sper să fi adus bucurie măcar în sufletului unui cetățean cu articolul de azi.
sursa foto: freepik.com
Buna dimineata!
De Microsoft Word 365 am vrut sa scriu si eu imediat cum mi-am dat seama despre ce este acest articol. Scriu foarte rapid la tastatura dar am o curiozitate ce ma face mereu sa testez chestii asa ca…intr-o dupa-amiaza cu niste timpi morti la biroul de acasa, frecand Wordul doar asa…ca sa vad ce minuni au mai aparut, am gasit butonul de „write from voice” sau ceva de genul.
Am gasit minunea pe la inceputul verii, merge bine pe engleza, nu-i grozava pe romana dar na, nu cautam calul de dar. Mie nu mi-e foarte utila pentru ca scriu cu toate degetele si sunt mai rapida pe tastatura decat cu scrisul de mana dar e bine ca exista!
Felicitari pentru descoperire!
Comentariu beton!34
O să-l testez și eu pe microsoft ăsta.
Ajungeț sclavii lui Gheiț Satanul.
Comentariu beton!48
Păi suntem deja. Doar că bulangiul n-a virat banii pentru doza trei de vaccin.
@ Edelweiss: Da, da, ai vazut ca pe pliculetele de zahar scrie 5G?!?!?! 🙂
Comentariu beton!20
Unde are office 365 opțiunea de dictare în română?
@Edelweiss: are, dacă se instalează Romanian Language Pack. 😎
support.microsoft.com/ro-ro/office/dictarea-documentelor-%C3%AEn-word-3876e05f-3fcc-418f-b8ab-db7ce0d11d3c
Pe telefon?
@Edelweiss: da, pe telefon, dar numai în Office365. Nu în Office obișnuit.
Tks, JT.
De fapt, inventia a fost telefonul mobil, ca sa poti tu sa te inregistrezi in timp ce gandesti mergand. Aplicatiile alea sunt bonus 🙂 Hehe, unde sunt reportofoanele de alta data!
Comentariu beton!19
Păi telefon mobil aveam și până acu’ trei săptămâni. 🤭
Îți facem cadou și un reportofon, ajută mult la conșientizarea progresului tehnologic (nu că ai fi tu fix ăla care are nevoie de ajutor în direcția asta) Acu’…ai dreptate, în cazul de față aplicația e salvatoarea de timp
Cred că am vreo două prin casă. 😁
🤷♀️
„Acest comentariu este dictat aplicației de iPhone Numită notes pe care a descoperit-o mă suni mămica în timp ce butona telefonul…”
ok, mai are de învățat, că io am vrut „musulmănica” și-a ieșit „mă suni mămica…” da’ înjurăturile le scrie corect, am văzut…
PS mai fă tu recomandări d’astea și-o să vezi cum se umple țara dă blogheri!
PPS aifon ruuuuulz!
Comentariu beton!25
N-ai idee cât m-aș bucura să se umple țara de bloggeri. Practic tot ce e acum vloging să se transforme în blogging. Da, nivelul de imbecilitate ar rămâne același, dar măcar ar mai învăța niște oameni să scrie.
si iphone are chestia asta – nativ – fara sa instalezi o aplicatie suplimentara si merge excelent si cu diacritice ! Oricum, absolut de acord – este geniala functia !
Să-ți dea Dumnezeu sănătate!
Nu-ți dai seama cât am căutat așa ceva!
P.S. în afara subiectului: în week-end am fost în Veliko Târnovo. Ghici ce am luat de la Lidl?
Da! Vestiții ardei iuți. Regret că nu am luat toate borcanele din magazin.
Ai avut dreptate, merită să faci drumul doar pentru ei!
Comentariu beton!18
Credeai că aberez, este?
@acader, să-ți dea D-zeu sănătate! în 3-4 ore plec!!!!
Jalapeño nu vă mai place.
Comentariu beton!12
Ce frumos! Mi-ai adus aminte de perioada facultății, când am transcris pentru un proiect, vreo 12 casete de interviuri cu căști, reportofon și hardughia de calculator, al cărei zgomot de sursă parcă îl aud și acum 😂😂😂
Comentariu beton!21
Cât de tare. Nici nu m-aș fi gândit la asta.
Pentru că nu ajung să le scriu, pierd multe idei, noroc că ele s-au învățat și revin la mine.
Dar asta musai să încerc. Mulțumesc!
Să fie primit.
Excelentă recomandare!
O să-mi fie de folos pentru viitoarele articole medicale pe care le voi scrie. Până acum mai făceam postări pe Facebook şi de obicei îmi venea ideea după ce auzeam sau citeam o prostie în mass-media sau vedeam prea multe abordări greşite în real life. Dacă era ceva mai complex de expus, îmi scriam ideile în notes pe telefon, dar cu o aplicație din aceasta va fi mult mai uşor.
Mulțumesc! ❤
Avec beaucoup de plaisir.
Dacă aveți telefon cu Android, folosiți Live Transcribe & notifications de la Google. E gratis, toate limbile. Neajunsurile sunt că ține salvat textul doar 3 zile și în special femeile trebuie să vorbească clar și literar.
Multumesc frumos de informație. Eu mai aștept să apară aplicația care îmi citește gândurile și nu, nu este o glumă. La câte idei am, nici măcar scrisul de mână nu mă ajută să le duc până la capăt, că deja sar la altele. Nici nu știu cum să mă numesc, idealist sau idiot. 🙈🙈🙈🙈🙈
Comentariu beton!14
Dacă tot ești pe Samsung. Telefon & Buds ambele au Bixby. Nici nu mai trebuie să scoți telefonul din buzunar. Doar activezi prin ”Hi Bixby” sau tap & hold pe cască. Apoi spui ”Take Vocal note” sau ”Open Voice recorder”.
Nu sunt sigur dacă Play Books are și voice 2 text. Text 2 voice în română sigur are deoarece ascult e-books romînești pe el. Pentru înbunătățirea recunoașterii însă va trebui să treci telefonul pe limba română.
https://youtu.be/DKUbsec54W0
Ce bună ai fi fost o aplicație ca asta când îmi redactam lucrarea pentru gradul didactic. După ce am pierdut câteva idei și formulări care îmi treceau prin cap în cele mai nepotrivite locuri, țineam la îndemână un carnețel și, oriunde mă aflam, notam. Era singura soluție atunci, în 1900 toamna.
Mișto aplicația și habar nu aveam de ea. Thanks!
Trebuia naibii să citesc ieri! Sunt surd și deci mă interesează subiectul la modul cel mai direct. La nea Google există aplicația Automatic transcription, e și gratis. Singurul neajuns e că ține salvat textul doar 3 zile. Se setează 2 limbi, una principală și alta secundară, pot fi oricare. Acuratețea transcrierii depinde de cât de bine și clar vorbești și de legătură zdrăvană la internet. Multe din aplicațiile Android de acest gen tocmai pe Automatic transcription se bazează. Echivalentul dde la Apple e un fel de Notes care scoate texte scurte, asta de la Google bagă și conferințe întregi.
Later edit: acum am verificat pe Play Store, aplicația a fost rebotezată Live Transcribe & notification.
O observație practică: aplicația are reale probleme să prindă vocile feminine.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Protecție anti-soacră.
Pe android, cu tastatura de la Google, poți face asta în orice aplicație de scris text.
Am făcut eu cu Samsung Notes și fac curent în Watsapp.
E mai greu cu punctuația, dar altfel merge perfect.