Salutare tuturor! Bine ați venit și sper să vă bucurați de cât mai multă muzică. Și îl felicit, sincer și ușor invidios, pe Mihai pentru 4 k. Nu avem poveste, nu o să vă plictisesc cu subiectele fierbinți, avort, criză, război, prețuri tot mai mari și multă secetă. De fapt o să spun ceva succint despre avort, din punctul de vedere al unui bărbat, tată și soț. Chiar fiind toate alea de mai sus, tot nu am absolut niciun drept de a spune unei femei ce să facă cu corpul ei. Rolul meu ar fi unul consultativ și unul de suport. Atât. Aș avea frustrări și resentimente? Normal, însă dacă nu aș reuși să trec cu adevărat peste, înseamnă că locul meu nu este acolo lângă ea.

Acum, am citit la Bogdan un articol vechi, în care omul spunea zece albume pe care le-ar lua dacă ar naufragia, retrage pe o insulă pustie. Vă invit pe voi, și sper să fiți cât mai mulți, să spuneți zece albume pe care le-ați lua în cazul în care naufragiați sau vă retrageți pe termen nelimitat pe o insulă pustie.

NEWS

🔵 Închipuiți-vă așa ceva la Vocea României sau Românii au talent.

🔵 Mongolii  mi-au părut destul de obosiți în ultimul timp, prefațează, probabil, un nou album cu un  videoclip.

🔵 Lume plină de energie în clipul ăsta, bruneta cu vocea este supărată tare. Sexy.

🔵 O blondă simpatică, unul cu părul vopsit în roșu, cu ceva între Static X și Prodigy, deșert, dumb zombie.

🔵 Mă bucur că sunt aici și că sună așa de bine.

🔵 Un nou single care anunță noul album, Gnosis. Dacă țin ștacheta la fel de sus și acolo, o să fie ceva extrem de solid.

🔵 A devenit o nouă modă ca tot mai multe trupe să scoată cover-uri tribut după piese a celor de la Motörhead. Personal nu mă deranjează, doar demonstrează, dacă mai era nevoie, cât de mari și cât de mult au influențat Motörhead scena rock-ului.

🔵 Alt band care a deschis porți către noi curente, a dat mult curaj și altora.

🔵 Clip nou, nu știu dacă este și single nou, nu are importanță, Sharon este în formă, găsiți elemente vechi dar și un sound puțin schimbat.

🔵 Mi-a plăcut ce am auzit mult de tot. Nu îi știu, o să sap după ce au mai scos, tragem concluzii după.

🔵 Multă tehnică aici. Sună bine, suficient de agresiv ca să fiarbă ceva sânge.

🔵 Nici pe ăștia nu îi știu, însă asta nu înseamnă că nu cântă al naibii de bine.

🔵 Nu este genul meu, însă sună extrem de bine.

Acum trecem la muncă:

➡️ Final Light – Final Light (2022)4 din 5

Cine este cât de cât familiarizat cu munca lui Persson din Cult of Luna ar trebui să se aștepte la ceva total diferit de ce ascultă în mod obișnuit. Dacă cineva mi-ar fi spus că aduce post-metalul și dark synthwave-ul la aceeași masă aș fi fost plin de îndoieli că rezultatul ar fi fost unul digerabil. Albumul poate fi caracterizat prin două cuvinte : diferit și genial. Și ar fi de ajuns.

Synthul lui Perturbator, pentru că da, este al doilea om din proiect, lucrează în tandem perfect cu chitara lui Persson. Pe fanii post – metal îi anunț că nu vor găsi aici agresivitatea instrumentală a genului, iar pe cei care adoră partea meditativă a synthwave-ului, îi avertizez că nici ei nu vor avea parte de muzica cu care sunt obișnuiți.

Nu sunt vreun mare fan al niciunuia dintre stiluri, însă acum este un altfel de album, o altfel de muzică scoasă înainte. Foarte, foarte bun.

Dă-i play AICI

➡️ Wormrot – Hiss (2022) 5 din 5

Lăsați-mă să explic, vă rog, ce este cu nota asta. Știți cât de greu este să găsești un album grindcore de asemenea calitate? Aproape imposibil, chiar și de la trupe care au făcut istorie în gen. Dacă în grindcore microsongul este ceva obișnuit, la băieții ăștia chiar nu este cazul, piesele chiar au o durată medie normală. De remarcat este că albumul are început, mijloc și final, doh, și nu este doar un recipient în care s-au  aruncat cât mai multe sunete posibil. Are coerență, substanță, este o demonstrație muzicală pentru metalul extrem. Recomand la toată lumea.

Dă-i play AICI

➡️ Ironflame – Where Madness Dwells (2022)4, 5 din 5

Ce facem noi cu atât de multe albume de calitate? Păi, le ascultăm, cu plăcere, sper. Definiția la ce avem aici ar fi, aștept reacțiile vehemente ale puriștilor, albumul pe care Iron Maiden sau Hammerfall ar fi trebuit să îl scoată. Dar nu l-au scos. Bine că au făcut asta Ironflame. De obicei aprecierile personale pentru albumele de gen, nu sunt deloc generoase, sunt destul de mofturos, sunt conștient de limitările stilului, însă aici, oamenii au dat de pământ cu tot. Noroc că ascultasem ce au scos înainte și îmi formasem deja o părere bună despre ei, pentru că am un obicei prost, mă uit la coperta albumului și dacă este una lame, are o bilă neagră by default, iar ăștia chiar au o copertă nasoală. Însă muzica, muzica este fenomenală.

Dă-i play AICI

➡️ Fellowship – The Saberlight Chronicles (2022)4,7 din 5

Cred că voi, softerilor, jubilați, pentru că lista de astăzi este dominată de banduri care pot fi ascultate de aproape oricine. Am pornit la drum cu obișnuitele prejudecăți, cu lamentările de rigoare, vai iarăși power, de căcat dom’le, și surpriză, s-a dovedit rapid că aș fi dat cu oiștea în gard again.

Singura chestie care o pot reproșa ar fi că anumite părți au linia aia melodică de Christmas Carol sau dimpotrivă chestia asta întregește cumva albumul. Nu m-am hotărât încă. M-am hotărât însă că avem multă muzică bună și trebuie să sărbătorim asta cum se cuvine. La volum maxim, dacă este posibil.

Gata, am găsit, dacă am ceva de reproșat ar fi vestimentația bandului în videoclipul lor. Băbăiatule, eu nu îi lasăm să iasă așa din casă. Nu știu cine le-a spus că este de bine, dar știu un singur lucru, ăla nu le-a vrut sigur binele și sper să nu îi dea bani cu împrumut.

Dă-i play AICI

➡️ Hunted – Deliver Us (2022)4 din 5

Habar nu am cum a trecut neciufulit albumul ăsta. Chiar ar fi fost o pierdere să treacă așa pe lângă mine întru uitare. Oamenii merită respect pentru că încearcă să pășească pe drumul greu și sinuos al celor de la Nevermore. De fapt eu raportez munca lor la un alt album despre care o să vorbim mai jos. Avem câteva sincope pe album, au momente când par că își doresc mult mai mult dar nu le iese. Nu este nimic deranjant, dimpotrivă face albumul mai uman, cumva mai cald, îl apropie de inimă. Excelent album.

Dă-i play AICI

Acum  să vorbim despre bijuteria acestei liste și unul dintre albumele pe care eu le-aș lua pe insula aia pustie.

După Spiritual Healing, a devenit clar că cel care a avut ideea acestui proiect era pregătit să rupă frontierele și să arate lumii capacitatea lui inovativă. Un geniu pe care moartea l-a luat mult prea devreme, un muzician care ar fi deschis noi și noi drumuri. Vorbesc despre Schuldiner și Death, care au dat atât de mult metalului și care este  formația mea preferată de metal extrem. Proiectul solo a lui Schuldiner a fost Control Denied și care constituie măsura după care eu judec orice tentativă de a duce progresivul în power și speed metal iar peste ele să mai pui lespezi de thrash.

Un album de ascultat oricând, oriunde și la orice vârstă, o demonstrație impresionantă forță creativă.

Doamnelor și domnilor, în aplauzele mele recunoscătoare că sunt contemporan cu o asemenea bijuterie:

➡️ Control Denied – The Fragile Art Of Existence ( 1999)6 din 6

Dă-i play AICI

Cu asta închei, mă înclin și vă doresc pace în suflet, dragoste de primit și de împărtășit. Și nu uitați să zâmbiți des.

Pentru orice fel de gânduri: [email protected].