Una dintre cele mai mari bucurii din copilăria mea era să merg la țară. Aveam două „țări”, una în satul unde copilărise taică-meu, la Goleștii de Vâlcea, cealaltă la Independența (Galați), acolo unde copilărise mama.
Dar de plăcut îmi plăcea să merg doar acolo, la mama, la Independența. Prima „țară” era foarte aproape de noi, de Vâlcea, și mergeam foarte des. Dar nu că mergeam des era marea problemă. Marea problemă era că de fiecare dată când mergeam, îmi găsea taică-meu câte ceva de muncă. Or eu am urât munca de mititel, am fost deosebit de precoce pe partea asta.
Cum plm să-mi facă plăcere să ajung într-un loc în care, cum ajungeam auzeam „hai să plivim buruienile”. Sau „azi legăm roșiile”. Sau tot felul de alte îndemnuri din astea, de mă lua cu amețeală când mă anunța taică-meu de seara: „vezi că mâine mergem la țară”. Mă rugam toată noaptea să mă îmbolnăvesc, să fac febră sau ceva, doar-doar nu mai ajung a doua zi la țară.
Până și în dățile când mergeam acolo cu grupul, cu mulți prieteni ai alor mei, la iarbă verde, îmi găsea taică-meu câte ceva de făcut. Toți copiii celorlalți se jucau, doar io trebuia să aduc lemne pentru foc, să car apă sau cine mai știe ce inventa ăl bătrân al meu. Să nu mă înțelegeți greșit, nu mă punea să muncesc non-stop, c-aș fi fugit de acasă. Dar îmi găsea câte ceva de făcut exact când îmi era lumea mai dragă și n-aș fi avut chef să fac absolut nimic. Iar mie îmi era lumea dragă tot timpul. Foarte neplăcut, vă zic.
Plus că nu existau nici bunici. Părinții lui taică-meu au murit cu mult înainte de a mă naște eu, nu i-am cunoscut. Păi cum să te duci „la țară” într-un loc unde nu existau bunici? Ce țară e aia fără bunici? Toți copiii din fața blocului povesteau despre ce mișto erau bunicii lor, doar eu eram nevoit să tac și să înghit în sec, eventual să le explic cât de tare e să culegi mazărea sau să sapi cartofii. Viață la țară e aia?
Nu, prieteni, dacă n-ar fi existat cealaltă țară, adică locul ala unde s-a născut și-a copilărit mama, probabil că aș fi urât toată copilăria mea noțiunea de „mers la țară” și-aș fi rămas cu sechele pe viață. Mai mult ca sigur m-aș mai fi trezit speriat și în ziua de azi, după câte un coșmar în care cineva mă obliga să culeg cartofi, fasole verde sau roșii. Groaznic, vă spun.
Pe de altă parte, m-am întrebat multă vreme oare de ce-mi plăcea atât de tare să merg la Independența, la mama acasă? Mă lăsau ai mei acolo și câte două luni, în timpul verii. În mod normal, ar fi trebuit să-mi intre os pe os, de plictiseală, pentru că acolo efectiv nu exista nimic dintre lucrurile care ar putea atrage un copil. Nu tu jocuri, nu tu televizor, nu tu cărți, nu tu nimic. Ca să nu mai spun că veceul era în curte, apă curentă nu exista, făceam baie în lighean, o dată pe săptămână, sâmbăta. De băut, aduceam de la fântână. Cu toate astea, pentru mine nu exista fericire mai mare decât în ziua in care mi se spunea că „mâine plecăm la Independența”.
Pentru că acolo exista bunica, adică mama maică-mii. Bunică-mea care mă lua cu ea peste tot unde mergea, de mă simțeam ca un om mare. Săraca, i-ar fi fost frică să mă lase singură în casă, sa nu mă găsească la întoarcere căzut în fântână sau cățărat în vârful nucului care sprijinea gardul din fața curții. Doar că eu nu știam astea, eu doar mă bucuram când mergeam cu ea la cooperativă, adică la magazinul sătesc, singurul loc de pe lumea asta unde se găseau vafe albastre. Voi înțelegeți ce zic eu aici? Înghețată albastră, la vafă, boșilor, într-o vreme în care la Vâlcea sugeai țurțuri dacă voiai să mănânci ceva ce să semene a înghețată.
Bunică-mea care făcea, la o mașină de gătit nemțească, pe petrol, din al doilea război mondial, cel mai bun ostropel din lume. Dar ce zic eu „cel mai bun ostropel”, la pârlita aia de mașină de gătit făcea cele mai bune mâncăruri din lume. Săraca maică-mea, când mă auzea acasă spunând că nu i-a ieșit mâncarea „ca la bunica”, îi venea să-și ia câmpii. Dar orice ar fi făcut, nu avea cum să-i iasă, pentru că mama nu era bunica.
Bunică-mea mă lăsa să rup bostani din grădină, bostani din ăia lunguieți și galbeni, dintre care unii se făceau atât de mari că-mi ajungeau până la brâu. Mă lăsa să-i rup, îmi dădea un cuțit și-o lingură și mă lăsa să-i scobesc, să fac sperietori din ei. Tot ea m-a învățat să le fac toarte în parți, prin care treceam o sârmă, să-i pot agăța de exteriorul gardului. Și să le bag câte o lumânare aprinsă în interior, de să stuchească jumătate de sat „piei, satană” când i-am aprins în prima seară. Da, da, eu am făcut asta mult înainte să apară Halloween-ul, acolo, la țară, cu bunică-mea.
Tot acolo am văzut primul om mort din viața mea. Săraca, cât s-o fi perpelit, cât s-o fi întrebat dacă să mă lase noaptea singur în casă sau să mă ia cu ea la priveghi. Știți, la țară, când murea cineva, mergea tot satul la priveghi, că altfel îți ieșeau vorbe. Până la urmă m-a luat cu ea și m-a pus să stau pe prispă, afară, să nu intru in casă, acolo unde era mortul. Doar că eu nu eram nebun, să rămân pe prispă când știam că la câțiva metri de mine se afla ceva ce nu mai văzusem vreodată: un om mort.
Am intrat pe furiș în casă și-am văzut o masă pe care era întinsă o femeie moartă care avea fălcile și mâinile legate cu fașă de tifon. Dar cel mai tare m-a șocat mirosul ăla greu, de mort, amestecat cu mirosul de lumânări. Și muștele. Muștele care i se așezau peste tot pe față. Tocmai de-aia lângă capul mortului stătea cineva care le alunga cum se așezau. Știu că m-am întrebat, în capul meu de copil, oare de ce le mai alungă, că doar nu le mai simte.
Când am plecat acasă, am întrebat-o pe bunică-mea cum mor oamenii. Și bunică-mea mi-a explicat că oftează de două-trei ori, atunci când le iese sufletul, și gata, s-au dus. Multă vreme asta a fost singura explicație din capul meu pentru ce se întâmplă cu oamenii care mor.
În ce mai rămăsese din noaptea aia de priveghi, m-a luat să dorm cu ea în pat, ceea ce în rest nu se întâmpla niciodată. A doua zi am mâncat vafe albastre, de la cooperativă, și-am uitat de mort.
N-am o concluzie la articolul de azi. Poate doar că uneori mi-e foarte dor de copilărie și jur că nu înțeleg când au trecut toți anii ăștia. Parcă mai ieri mă bucuram c-a venit vacanța cu trenul din Franța.
Hai, la mulți ani de 1 Iunie! Până la urmă, toată viața rămânem niște copii, doar că uneori ni se pare c-am crescut și ne luăm prea în serios.
sursa foto: pixabay.com
Dulce nostalgie, dulce copilărie. 🤩
Am iubit vacanța, dar am urât trenul din Franța. 🤪
Comentariu beton!27
Aoleu! Da’ ce-aveai cu trenul?
@MV: prea ruginit, prea lent…
Eu am mers cu trenul din Franța de la Metz la Paris și a fost superb, exact pe zilele astea dar acum jde ani. A fost frumos mai ales că era aproape gol, dar de la Reims s-a urcat la mine în compartiment o domnișoară frumoasă cu fustă scurtă si chiloței rosii care se vedeau la fiecare mișcare cât de mică, ea stând pe locul din fața mea. Așa că mi-a plăcut trenul de Franța, na.
Comentariu beton!46
La mulți ani, copii!
Mi-au dat lacrimile…și mie mi-e dor…foarte dor:)
Și îmi vine să bat toți copiii care vor să fie mari😊
Comentariu beton!45
Și noi voiam să fim mari. NI se părea că e mult mai mișto viața de adult. Well, de obicei când îți dai seama că nu e așa, e prea târziu.
Da, așa e. De-aia m-aș bate pe mine prima:)
Culmea e că nu am crescut așa mare cum mă așteptam. Adulții par mai deștepți când îi privești cu ochi de copil😀
Comentariu beton!47
Copila mea de aproape 9 ani imi tot spune ca nu vrea deloc sa creasca, si asta o spune de pe la 5-6 ani…Zice ca nu e deloc amuzant sa fii om mare si ca ea se simte cel mai bine in aceste zile ale copilariei. Nu pot decat sa ii dau dreptate, draga de ea.😊
Comentariu beton!18
Parcă nici nu îmi dau seama că am vârsta pe care o am. În mintea mea tot copil/adolescent… hai maxim 27 de ani acolo… dar și ăștia cu indulgență!
Comentariu beton!31
Adevărat.
la fel si eu. Am 31 dar uneori ma simt ca un adolescent, sau la 20 – 25 ani
Eu am 49 si ma simt de 28 maxim, ai in anumite zile de 18, na, ce ziceti de asta 🙂
Comentariu beton!19
Eu am 42 și mă pot simți de toate vârstele trecute, prezente ba, dacă mă concentrez puțin, chiar și viitoare. De 118, noul maxim de vârstă la femei, am un pic dificultăți în a mă simți, dar am o încăpățânare mai ceva ca a unui copil de 3 ani. 😛
Comentariu beton!28
Superbe aduceri aminte ! Sper sa fie multi cei care evoca astfel de amintiri. Deci,fara concluzii,…multi ani sanatosi si feeiciti tuturor copiilor !!
Comentariu beton!19
❤️
La multi ani, Mihai! La multi ani veseli, Mariei si Ioanei! La multi ani tuturor!
Sa ramanem si un pic copii, mereu, in adancul nostru!
Comentariu beton!14
❤️
Neața, Mihai!
Eu n-am avut bunici la țară și singura dată când am fost la niște rude, ne-am distrat de minune făcând tunele în fânul din șură.
Bunicile mele erau la oraș, pe bunici nu i-am prins.
Cea de la Bistrița, unde am copilărit, era foarte severă. Cu ea făceai numai ce zicea ea și în plus când venea și verii de la Alba, era concurs cu cel mai cuminte nepot, care primea un steag. Vezi tu de l-am primit eu vreodată. Ce-mi plăcea însă era ca avea casa sub pădure și umblam hai hui cât era ziua de lungă.
Bunica de la București stătea în Pantelimon, și cât am stat la București, vreun an jumate, toată săptămâna eram la ea și mă făceam ca porcu jucându-mă cu toți prietenii pe Maidan. Și țin minte povestea pe care mi-o spunea de fiecare dată când mă duceam să o văd.
„îi spusesem să nu mai meargă la locul de joacă, era un topogan rupt. Și într-o zi, s-a făcut că doarme și a plecat pâș, pâș pe sub geam, să nu-l văd. S-a întors cu rană la picior de la topoganul ăla.”
Mare minune că n-am făcut tetanos de la tăietura aia.
Mai bune sau mai puțin bune, am plâns când au murit amândouă, pentru cea la Bistrița venisem înapoi de la Cluj unde eram student. Pentru Mamaia însă am plâns în mine la calculator, eram cu o bursă în Italia. Gata, că mi-au dat lacrimile.
Dan
La Mulți ani, tuturor copiilor, inclusiv celor din noi!
Comentariu beton!54
❤️
Și bunica de pe tată era dictator. Băieții ei o ascultau, din respect. Munceau dragii de ei cât era ziua de lungă, abia dacă apucau să mănânce ceva. Nurorile, la fel. Până când mătușă-mea a pus piciorul în prag și a refuzat să mai meargă la țară, la muncă. Mama, din solidaritate cu tata, a continuat. Noi, nepoții, eram împărțiți. Fratele o asculta, verișoara cea mai mică o ignora cu eleganță, vară-mea cealaltă și cu mine, mijlociile, negociam la sânge ce facem și ce nu. Pe lângă niște mici treburi de curte, mai mergeam și la dat oile la strungă, când venea rândul familiei noastre. Activitate care chiar ne plăcea, că oițe drăguțe, că lapte cald. La un moment dat a venit cioban un tinerel. Imberb fiind, ne-a zis într-o discuție ceva de genul „mda, voi sunteți niște prințese de oraș, care abia de vă treziți la prânz.” Moamă, las’ că vezi tu. În anul acela o convinsesem pe mamaie să ne lase să dormim toți 4 nepoți în bucătăria de iarnă, iar ea cu tataie să doarmă în „casa mare”. Altfel, mamaie doarmea cu fetele în bucătărie, tataie cu fratele în casa mare. Am convins-o argumentând cu faptul că era „Cerbul de Aur”, care se termina mai târziu și noi eram fierți pe muzică. Doar că după Cerbul de Aur, am descoperit că e tare fain să te plimbi prin curte noaptea. Ei, după remarca ciobanului, s-a terminat cântarea de la Cerbul de Aur, ne-am făcut și plimbarea nocturnă și, pe la 4 dimineața, mijlociile am ieșit din curte și direct la coliba ciobanului cu „bum, bum” în ușă ne-am oprit. Ah, dormi încă? Leneșule.
Când am revenit, era mamaie cu părul vâlvoi, foc și pară. Ne-a pârât la părinți și țin minte că tata mi-a zis „măi, Duțule, mamaie are probleme cu inima” și am înțeles că n-a fost bine deloc ce-am făcut. Mătușă-mea i-a zis vară-mii ceva de genul că și-a pierdut încrederea în ea și mi s-a părut o pedeapsă tare grea. Peste ceva timp, mamaie: „mi-a stat inima-n loc când am văzut că-mi lipsesc 2 nepoți. M-am gândit că le-a răpit careva. Dar chiar așa, pe ăle mai rele să le ia?”. Așa am descoperit că mamaia cea dictator avea și simțul umorului. Care simț sunt convinsă și in ziua de astăzi că a salvat-o de la un infarct. 😀
Comentariu beton!38
Bucătărie de vară nu de iarna. Right?
La Cluuuuj ii zice „Cohe”
Cum mă vafe albastre? Erau aduse din R P S Moldova?
Să mor dacă știu cum de erau albastre. Plus că, asta n-am mai zis-o, de multe ori erau oleacă acrite, semn că nu prea mai erau în termenul de garanție, dar cine se uita la detalii din astea?
spre MV : Nu înțeleg o chestie din ce spui aici, de unde cumpărai vafele alea albastre?
De la Cooperativă. Sau Magazinul Sătesc. Pe lângă produsele distribuite centralizat în aceste magazine se mai găseau și produse locale sau regionale deoarece fiecare centrala județeană avea oameni speciali pe achiziție ce mergeau și cautau marfă pe la depozite, fabricuțe, cooperative meșteșugărești, uneori și de la particulari
@andu, fix cum spune @danezul. De la magazinul sătesc, căruia bunică-mea îi spunea „cooperativă”, unde găseai orice, de la feronerie la vafe albastre. 😀
și un mix de miros inconfundabil de motorină în podele cu bomboane mentolate, feronerie și vopseluri chimice, este?
Comentariu beton!58
@costicămusulmanu, fix așa.
Si unde biata mea soacra,ducea in fiecare luna (cota de produse data statului ),o rata atat de rahitica incat omul i-o dadea inapoi…dar o bifa pe lista ca a predat cota !! Luna urmatoare …de la capat !
De acolo am luat o lada mare de „eugenii” pentru copiii care veneau cu colindul !
Ce vremuri,ce tineri eram…
Comentariu beton!19
Cand esti mic astepti sa te faci mare… cand esti mareeee 👾
Unele “jocuri” si “educatii” din copilarie ar fi total interzise acum 😅dar alea sunt factorul ce genereaza amintirile.
La multi ani!
@Mihai “ Tor acolo am văzut” ->tot🤓
Done, thnx. 😀
Boss taica-tu e ruda cu nevasta-mea? Am avut si eu o tara cum povestesti tu, bunicii s-au dus din pacate. Partea buna e ca e suficient de aproape de Bucuresti incat sa ma pot duce cand vreau eu. In ultimi 3 ani am bagat vreo 15k euro in casa ca sa nu se dareame, acum avem si noi cat de cat conditii. Fi-miu are 3 ani si adora sa se faca ca purcelul la tara.
Revenind la prima declareatie. Ba nene, ma ia nevasta-mea din masina. Sa facem aia, tunde iarba (si e multa rau), repara nu stiu unde. Bai deci nu ma lasa nici sa ma schimb in hainele de scandal. Mi-am luat hamac si e inca in cutie.
Comentariu beton!46
A durat oleacă să mă prind, dar până la urmă am reușit. La aia cu taică-meu și nevastă-ta, zic. :))))))))))))))) Sunt alături de tine în greaua încercare.
Ce articol frumos. Și mie îmi e dor de copilărie uneori, nu aveam absolut nicio grija.Imi place sa fiu adult, nu as da timpul înapoi, dar a fost o perioadă frumoasa. Craciunul era magic. Eu am avut doar o tara, la Eibenthal, unde stăteau străbunicii mei. Îți recomand sa mergi, e un sătuc la vreo 200 și ceva de km de Timișoara, in zona clisurii din Mehedinți. Au un restaurant cu specific cehesc, e frumos de vizitat. Normal, mâncarea de acolo nu e deloc ca cea a străbunicii mele, unde îmi petreceam vacantele când eram mică. Aveam copii să mă joc, cutreieram satul, de munca nu aveam (acum, că mă gandesc in urma, cred că fiindcă îi plăcea să facă totul singura), dar întotdeauna mă întorceam mai ordonata acasă (Orșova), lucru care ținea câteva zile. In 2000 străbunicul meu (vitreg), pe cel adevărat nu l-am cunoscut, a murit, și ea s-a mutat la oraș. El mă lua cu el pe camp, îmi amintesc că era o platformă prin sat, și o statueta a maicii, trandafiri, pe un deal, unde mă învârtea și dansa cu mine. Nu știu de ce, asta e singura amintire relevanta ce o am cu el. Am mai vizitat satul, nu am găsit nici izvorul de apa de unde beam când eram mică, nici platforma aia, iar casa era părăsită, mi-ar fi plăcut să o vizitez și să o pozez. Știu că străbunicul meu fuma, folosea ziare pe post de hârtie igienică. Străbunica avea beci unde ținea faina, in pod mi-era teama sa merg, mirosea a porumb,camera de la strada era frumoasă, mare, de sărbători tăiau mielul, Crăciunul era frumos, zăpadă, aer curat. Pâinea se lasa in plase atârnate pe poarta, cu banii in ele. Șoferul lasa pâine în funcție de câți bani aveai. Am înțeles că si acum se practică. De morți și eu eram curioasa, când a murit străbunicul meu, am fost sa îl văd pe ascuns, i-am pus mâna pe fata. Străbunica mea a trăit până acum 4 ani, desi am avut șansa să vorbesc cu ea la telefon, nu am făcut-o, am zis că și așa merg acasă în 2 zile și o văd, ce sens are. Voiam să îi arăt poze de la muzeul satului, cu mobila că cea de la tara, nu am mai apucat. Cu bunicii din partea mamei nu am nu știu ce amintiri, desi i-am pierdut in aceeași perioadă, in 1999-2000, aveam 10,11 ani. Bunicul era alcoolic, bunica astmatica, aici am moștenit-o, din păcate, ca adult. Verile le petreceam la străbunici, bunicii de aici, desi cred că mă iubeau, nu știau să o arate. De bunic îmi era frica, când bea, desi nu îmi făcuse nimic, niciodată. Bunica avea problemele ei, avea grija de mine cu teme, curățenie, așteptat acasă când erau ai mei la lucru. Poate de asta nu petreceam atâta vreme la ei, din cauza bunicului. Îmi pare rău că am scris un roman aici, articolul tau mi-a trezit amintiri. Am și plâns pe ziua de azi, după ce m-au năpădit amintirile :))
Comentariu beton!36
Lasă, că plânsul face bine.
Da, e bun și el la ceva. La multi ani 🙂
Va povestesc si eu ceva, sensibilii sa nu citeasca 🙂
Si pe mine ma lua bunica-mea la toate priveghiurile si inmormantarile. Frumos era sa si pui mana pe mort, pe frunte sau pe mana lui, nu numai sa te uiti.
Cireasa de pe tort erau dezgroparile la 7 ani, cand se puneau ramasitele decedatului intr-un saculet de panza, pentru a face loc in mormant pentru urmatorul mort din familie. Lumea se aduna in jurul gropii si se uita cum desfac groparii sicriul. Din cauza solului calcaros si uscat, mai ales intr-o parte a cimitirului, de multe ori continutul se pastrase chiar foarte bine si trebuia adus un sac mai mare 🙂 sau chiar o cutie de lemn, ca un sicriu mai mic, in care mortul se aseza prin impaturire, strat peste strat, pt ca de multe ori ramasesera hainele aproape intregi.
Pe marginea gropii incepeau comentariile: uite, tzatzo, ce frumos a putrezit vs. asta n-a putrezit, Zafino, ca a fost om rau (sa ramai intreg era dovada suprema ca ai fost asa spurcat incat nici viermii nu te-au vrut).
Coborand dealul cimitirului spre casa fondul sonor era, mereu, format din aceleasi comentarii: ne nastem ca sa murim, ce sa-i faci, asta-i soarta omului, nimeni nu stie cat ii e dat fiecaruia si alte panseuri de acelasi fel, pe care cu timpul le-am inteles la justa lor valoare: un aperitiv metafizic pentru tuiculitele care ii asteptau la pomana.
Comentariu beton!46
Bănene…
In primul rand la mulți ani fetelor, sa se bucure de copilarie! Ca un comentariu la ce scrie blue, așa zicea și bunica mea când se întorcea de la vreo înmormântare din sat: ce mort frumos, parca era viu 😁. Se ducea la toate înmormântările, zicea că trebuie „să își facă oameni” pentru când va veni și a ei. Între timp au murit mai toți… Ea a rămas cam la final
Comentariu beton!20
aveam vreo 5-6 ani când a murit sora străbunică-mii. nu știu cum e la voi când vă moare un neam, dar la noi – cam juma’ de localitate se mută în casa mortului. și mănâncă ăia de sparg, beau de sting – în onoarea răposatului. așa.. a murit bătrâna, deci agitație mare, eu – în casă cu motanu’, în camera străbunică-mii. s-a jucat motanu’ cu mine cât s-a jucat, l-am hrănit cu sarmale, până l-a luat somnu’ și s-a ascuns sub pat. m-am culcat și eu. după miezul nopții apare și străbunică-mea și se culcă lângă mine. măi, oamenilor, și-așa, din somn, mă trezește o voce 🤔.. străbunică-mea vorbea foarte ciudat cu motanu’, care îi stătea pe piept și o zgâria încetișor:
– nu mă iei, da?? nu mă iei!!!
am înțepenit, mută, nepricepând ce se petrece. că nu mi-am explicat nici următoarea replică a străbunică-mii:
– lasă-mă să te înmormântez cum trebuie! uite, îți fac cu găină. de la mine. găina mea ți-o dau!
pisicul, nimic, zgâria la ea în continuare. probabil că găina i se părea prea puțin 🤪. străbunică-mea a plusat:
– lasă-mă să-ți fac toate parasatesele, auzi?!? că, dacă mă iei, cine ți le face?!
a doua zi râdea străbunică-mea de se prăpădea, noroc că luaseră o bocitoare din sat și băga aia „undeee teee duuuuseeeeși, Dorinooo?”, că ea nu mai era în stare. și seara, la masă, ne-a spus toată faza, credea că motanu’ e sor’sa moartă și venise să o ia pe lumea cealaltă.. și-a terminat cu:
– teamă-mi era că mă ia pe loc!! că-i spusesem, de frică, minciună mare!! că și ea și bărbac’su și-au făcut, de când trăiau, toate parastasele și împărțelile, până la 7 ani. dar eu am zis că, dacă a murit, poate uită de asta.. că Dorina nici vie nu stătea bine cu ținerea de minte, dar la ăi 93 de ani ai ei..
Comentariu beton!28
Prima înmormântare la care am fost era a cuiva dintr-un sat, nu-l știam. Și la pomana de după, țin minte că o mamaie, înainte să guste din colivă, a zis cu lacrimi în ochi „Dumnezeu să-l ierte, că tare tânăr o murit.” Omul avea 70 de ani, ceea ce acum mi se pare și mie o vârstă cam „tânără” să părăsești cele lumești și să te îndrepți către cele veșnice. Dar atunci, copil fiind, fără legături cu cel decedat, trebuie să recunosc că m-am amuzat în sinea mea.
A doua a fost a lui tataie. Acolo m-am enervat cumplit când cei care duceau coșciugul de la biserică la groapă l-au înclinat, ca să i se facă o poză din față. Mi s-a părut o bătaie de joc. M-am uitat la tata, cu așteptarea să-i oprească, n-a făcut-o, mi-a explicat apoi de ce. În contextul înmormântărilor de acolo era ceva firesc, nici urmă de lipsă de respect.
La înmormântarea soțului unei colege, acum câțiva ani, iar m-am enervat când o femeie de la biserică, în timp ce așteptam să fie scos coșciugul din capelă și așezat pe platforma pentru dus la cimitir, a început să strige în gura mare „aduceți mortul, aduceți mortul”.
Că-s de la sat, că-s de ala oraș, mie mi se pare mult mai ușor să citesc despre „elementele surpriză” ce se pot petrece în timpul ritualurilor ce au legătură cu moartea, decât să le trăiesc, la fața locului.
Cineva mi-a zis în urmă cu vreo 20 de ani, „distrați-vă când sunteți tineri, că după 40 de ani nici nu știi când trec anii”, și câtă dreptate a avut…
Hai, la mulți ani!
Comentariu beton!41
❤️
Am crescut pe piatră, la oraș, ai mei au hotărât, când aveam cinci ani, că trebuie să ne mutăm la oraș, pentru „binele fetelor, pentru viitorul lor”. Bunicii s-au mutat și ei la oraș . În prima vară după marea mutare atât am tânjit după căsuța, curtea și grădina de unde am plecat, că ai mei au decis să mă trimită cu sora mai mare la un unchi, fratele tatei, la țară, să îmi treacă dorul. Am așteptat așa nerăbdătoare plecarea. Dar dezamăgirea mea a fost atât de mare. M-am dus cu sora să vedem casa, îmi era un dor imens. Când am ajuns am găsit o casă care era în paragină și mi s-a părut atât de mică, nu așa cum mi-o aminteam eu, mare și impunătoare, curtea neîngrijită, se pare că noii proprietari nu erau prea gospodari. Și mi-a trecut pe loc dorul. De atunci nu am mai fost la țară decât pe la niște nunți, dar nici dorul nu l-am mai simțit.
Dar la oraș eram atâția copii pe stradă încât era raiul pe pământ când venea vacanța mare. Eram pe stradă de dimineață până seara, când veneau părinții de la schimbul doi. Și mai erau niște zile speciale, dar foarte rare, când dormeam la bunicii paterni (pe cei materni nu i-am prins în viață). Ne adunam acolo vreo patru – cinci nepoți, iar bunica ne culca pe toți într-un pat, de-a latul. Dimineața ne trezeam în miros de lapte fiert în care punea bucăți de pâine și puțină sare. Era un deliciu, mâncam toți din același castron uriaș, se băteau turcii la gura noastră.
Când era fiică-mea mică, cum venea vacanța, cum dispăreau instant toți copiii de la bloc. Măi, oameni buni, toți! Doar a mea rămânea singură și se plictisea de moarte. Exact ca în articol, era furioasă că „toți copiii au o țară, Anca (prietena ei cea mai bună) are două țări, numai eu nu am nicio țară”. Într-o vară, ca să-i alinăm frustrarea, am trimis-o cu soacra mea vreo trei zile la niște rude, la țară. A venit super încântată de experiență, dar nu puteam să facem asta mereu. Așa că din clasa întâi am trimis-o în tabere, măcar una pe vară.
Nepotul n-are nici el nicio „țară”, dar compensăm cu plimbări și cazări la pensiuni rurale, cu gospodarii tipice, să simtă și el cum este.
Eu am fost o privilegiată a sorții, toată viața am fost printre copii, prin natura meseriei. Chiar e o lume minunată, cu toate neajunsurile și problemele inerente. Dar dacă știi să cauți unghiurile potrivite din care să o privești și să o abordezi, e bine.
Una din cele mai dragi amintiri din copilăria mea este când iarna, după ce veneam înghețată tun de la zăpadă, ne așezam în jurul mesei și mama scotea din cuptor felii de dovleac copt, iar în casă mirosea divin.
Dacă nu mai am niciun părinte în viață mă mai pot numi copil? Dar am privilegiul de a fi mamă si bunică.
La mulți ani tuturor, copii sau nu!
Comentariu beton!40
Și căsuța de la mine de la tara mi se pare așa mică, acum. Și panta pe care coboram la râu, de mi-era frică, e minusculă acum. Casa a fost vândută, e părăsită și nu e deloc cum mi-o amintesc. Avem amintiri, asta contează. La multi ani!
Comentariu beton!13
❤️
bunicii au fost din același sat, unii „pe vale”, ceilalți „în sus”; cum „țara” mea era la doar 19km de vaslui, evident că vacanțele le petream mostly acolo; cît am fost mic-mic, stăteam „pe vale”, la ai mamei, unde, deși munceam (după puteri), n-am simțit-o niciodată, că acolo erau faguri de miere, hidromel, ne trimitea la brutărie, cu bonuri, după pîine rotundă, la cuptor; ne trezea duminica dimineața să mergem la biserică da’ ne trimitea și la „cumparativă” după bomboane mentolate sau cu cacao;
cînd m-am făcut mai mărișor (12 ani), m-a mutat tata la ai lui unde era tot mișto, că era pădurice lîngă casă da’ tataia ne zicea, mie și vărului pe care îl creșteau, „hai, cît vă mai hodiniți, aduceți 2 căldări de apă”; plecam amîndoi, zi-lumină, cu joiana cea blîndă la păscut, cu mîncarea într-o geantă roșie; și primeam de la bunica, cu un scurt „videțî sî nu vă tăiețî!”, un bisturiu chirurgical?! să ne curățăm „niez di nuși verzi”; nauădeiz ar fi minim de o „protecția copilului”…🤣
hailamulțean la toți copiii!
Comentariu beton!44
❤️
Toată copilăria mea am urât vacanța de vară. Eram singurul copil de la bloc care nu avea unde merge. O bunică stătea cu noi, cealaltă într-un orășel de lângă Cluj, dar aia, din nu știu ce motiv, nu mă suporta și, dacă mă încumetam să rămân acolo câteva zile, nu mă lăsa să ies din curte. N-aveam voie nici în cămară să intru, să iau un fruct. Îmi era groază de vacanțe, că muream de plictiseală. Așteptam să inceapă școala, să vină ceilalți copii, să povestească ce-au mai făcut la țară. Crăpam de invidie pe ăia care aveau bunici care se comportau ca bunicii. Mai ales bunici la țară.
Comentariu beton!33
Pfuai, cum a sunat asta. 🙁
Așa s-a și simțit.
Mi-au dat lacrimile citind ultimele doua paragrafe…
La Mulți Ani tuturor! Sa nu uitam sa fim și copii, e cel mai frumos 💜
❤️
Nu-mi mai pot aduce aminte decât că doream să fiu mare. Și că azi sunt mare și apreciez că atunci, pe vremuri, nu mi-am dorit deloc bine ce mi-am dorit.
Restul nu vreau să mi le mai aduc aminte, sunt inutile, nu folosesc la nimic azi 🙂 Dar probabil că a fost frumos pe atunci, trebuie să fi fost așa 🙂
@Bogdan, cred că mulți ne întrebăm ce o fi fost în capul nostru când ne-am dorit să creștem :))
Nu știu cum este să ai bunici, de „țară” nici vorbă, migram fin 1Mai în Balta Albă 😄 la sora mamei, golăneam cu verii ( mult mai mari) în IOR sau escaladă și expediții prin munți cu cortul sau tabere școlare, mno, nici copiii mei nu au fost mai norocoși chiar dacă au bunici, i-am făcut cam târziu iar bunicii erau deja lipsiți de cheful de a se juca și cu nepoții.
Da, aia e, generațiile crescute pe asfalt trebuiau să înceapă de undeva. 😀
La mulți ani! Nu voiam sa plâng, dar nu m-am putut abține! 🌺
❤️
Teit la vie, smuls buruieni (dudău), pus pe foc. Cam astea erau responsabilitățile principale și constante la bunicii paterni. La cei materni era cu Joacă exclusiv, cât era ziua de lungă. Dar, revenind la cei paterni, aveam vreo 20 de rânduri de viță de vie în spatele casei și zilnic, intre trezit și luat micul dejun până la „salvați de clopoțel” (ăsta era un film ce se dădea seara și pe la prânz era în reluare), teiam la vie. Adică vreo juma’ de oră. :)) În vreo două săptămâni terminam treaba. Ah, și nu eram singură, eram și cu încă 2 verișoare. Adunat de dudău și pus pe foc era la cererea punctuală a bunicii și țin minte că mă enerva groaznic că trebuia să rupem coceni de talpă și nu de tocul ușii. Mai bine să ne îndoim noi de câteva zeci sau chiar sute de ori, decât să se strice vopseaua la casă, cum ar veni. Făceam și diviziunea muncii, prin rotație. Una alegea coceanul, alta îl rupea, alta îl punea pe foc. Când era de rând fratele, muncea singur, alegerea lui.
Mai țin minte o fază, de la primul săpat la cartofi. Mi s-a părut atât de interesant procedeul, încât am vrut și eu. „Ești prea mică, e greu”, mi-a zis tata. In ciuda celor 5 sau 6 ani de experiență de viață, m-am pus pe plâns. A funcționat, m-a învățat și pe mine să sap, am săpat și prășit de câteva ori la viata mea. Cositul iar mi s-a părut interesant la un moment dat, dar acolo am fost de acord că e cam greu.
Altfel, și în ziua de azi, între a tei la vie/culege dudău/pus pe foc și a săpa o grădină, aș alege oricând a doua variantă. Bine, dacă ar tebui, dacă ar fi musai, dacă n-ar fi și vreo a treia variantă de alegere. 😁
Comentariu beton!21
„a tei” via înseamnă a rupe lăstarii lacomi care creșteau aiurea și furau seva; da’ totodată se și mîncau lăstarii ăia fragezi; o parte, mă rog, că nu eram doar pe furaje…
Comentariu beton!15
Teit la vie însemna, pentru noi, să legăm via de niște sârme paralele cu solul. Probabil că de rupt dăunători se ocupa altcineva, că noi am fi fost în stare să rupem tot și nema vin. Lăstarii ăia fragezi, dacă-mi aduc eu bine aminte și nu confund, erau acruți la gust, chiar bunuți.
Că zici de furatul de sevă, e perioada caprifoiului. Iar eu abia de câțiva ani am descoperit, de la niște lăstari umani bucureșteni, procedeul prin care se fură seva cea dulce a caprifoiului. Mă gândesc acum ce alte „furaje” gustoase oi mai fi testat. 😀
Plivit via se numea la noi la ţară operaţiunea de rupere a lăstarilor. Numai bunicul se ocupa de ea, eu nu am reuşit să îmi dau seama care erau în plus şi care nu.
Iar echivalentul lui teit de la voi cred că la noi era pur şi simplu ,,mă duc să leg via”. 😀
Comentariu beton!16
cârnitul lăstarilor e pe la noi. număram niște noduri cu frunze, parcă și ce era peste nr ăla, rupeam. erau niște lăstari fără struguri, creșteau degeaba, doar umbreau strugurii – cel puțin așa zicea bunicu-meu.
Comentariu beton!17
corect; iar operațiunea de re-legare a viei și aerisire a bazei (mai ales la via pe araci) se numea „rădicat la jii”;
trust me, i’m from vaslui and we are not kidding about this shit…
Comentariu beton!18
aia cu lăstarii, la mine acasă în Oltenia, se numea copilit, a copili (cu accent pe ultimul i). era valabil și pt roșii.
Copilăria mea înseamnă vacanțe întregi la bunici (cei materni în special).
Când mă duceam la bunica paternă, eram asa o raritate că de fiecare dată când ieșeam pe uliță fără ea eram întrebat al cui sunt.
Altfel, mâncare ca mamaie nu mai face nimeni. Nici măcar fii-sa.
Iar un om ca tataie eu nu am mai întâlnit. Integru, priceput la toate, deștept și harnic. Aș fi putut fi ca el, dacă nu aș fi mai leneș ca Bazil.
Încă păstrez casa lor. (Acolo este casa mea și neamul meu cel românesc, acolo eu să mor aș vrea, acolo vreau eu să trăiesc.)
Voi copii v-ați îngrijit de cele de pe urmă? Că tot vorbim de…
#hailamulțean
Comentariu beton!25
@Mihai La mulți ani copiilor din noi! ❤️ Exact același lucru i-l spuneam și eu mamei legat de mâncare: „mamaia face mâncare mai bună decât tine”. Mi-am petrecut copilăria cu bunicii din partea mamei și la țară și la oraș, tot la curte. Amintiri pline de nostalgie și de mult dor … La care se adaugă și un dor nestins de mama, pe care am pierdut-o anul trecut.. 🥺 Să nu uităm să mai fim copii! 🤗
Vacanța la bunicii materni era într-adevăr vacanță. Și asta fiindcă erau foarte înțelegători, ne lăsau să ne facem programul între niște limite: vă duceți, dar veniți până la masă, dacă vă duceți “la oraș” cumpărați și pâine, niște reguli rezonabile. Ne puneau să-i ajutăm, însă treburile erau pe măsura vârstei: luați apă de la fântână, faceți ordine, măturați curtea, din astea. Nu prea ne plăcea când trebuia să culegem prunele și corcodușele, că erau lipicioase și ne murdăream, dar ne plăcea să strângem mure, zmeură și ciuperci. Și ne plăcea mult spre toamnă, când se făcea țuica la cazan: era un proces care începea cu udatul butoaielor în râu, să se umfle, și în care ne lăsau să ne bălăcim. Apoi, seara, întotdeauna seara, începea misteriosul proces al țuicii, care era fabricată în cazane uriașe, în bucătăria de vară. Și în jurul lor se strângeau vecinii, se spuneau povești, noi mâncam porumb copt și ni se părea că eram parte din ceva secret. Târziu am aflat că asta se datora faptului că fabricarea țuicii era interzisă, de aia se întâmpla noaptea, să nu-i prindă și să le confiște cazanul.
În schimb, bunica paternă era o scorpie, care nu ne lăsa să mâncăm fructe din pom. Și acum o aud: de pe jos, nu din pom! Așa că nu o onoram cu prezența, iar când am mai crescut și ne chema la cules de vie, îi spuneam că nu putem, c-avem multe teme😀
Comentariu beton!19
Aham, avea și bunicul meu un alambic de ăla mare, cu cazanul zidit. Dar fiind hiperactiv ziua, de cu seară cădeam într-un somn cataleptic și nu mai prindeam acțiunea. Doar butoaiele goale de borhot trădau activitatea nocturnă.
La mulți ani copiilor voștri dar și copiilor din voi! Am petrecut mai toate vacanțele la țară când eram mic, cu de toate: de la tăiat si legat la vie, mers dupa trifoi sau la moară cu căruța, până la săpat sau cules la porumb. Dar și cu cazemate din baloti, furt de cireșe si alergat tot satul sau hălăduit întreaga balta după canale de pescuit. Chiar a fost mișto, iar partea cu muncile cred că ma pregătea pentru mai tarziu.
In altă ordine de idei, trenul ăla din Franța chiar a venit azi, e prima zi din concediul de vară 🙂 Iar de mâine o să am urechile mângâiate cu „Kalimera”, in loc de „Neața” – ceea ce vă doresc și vouă 🙂
La mulți ani copiilor voștri dar și copiilor din voi!
Comentariu beton!16
Bunicii paterni au locuit cu noi, la Ploiești. Erau ”Bunica” și ”Tatane”. Tatane era cel mai bun prieten al meu. Cu el mă jucam, cu el învățam chestii noi, pe el îl urmăream cum leagă cărți sau repară ceva. Îl urmăream cum se chinuie să scrie după ce paralizase parțial și îl ajutam să mănânce. Când a murit, lumea mea s-a năruit complet. Au rămas jurnalele lui în care a scris despre fiecare din noi, de când ne-am născut.
Bunicii materni locuiau la Râmnicu Sărat. Tataie avusese moșie mare, dar după război rămăsese cu o bucățică de curte. Și asta îl făcea să fie morocănos tot timpul. Pe noi, copiii, ne bătea cu biciul și fugeam pe unde găseam să ne ascundem. Pe mamaie o vedeam doar când ne chema la masă. Singura plăcere acolo era când făcea mamaie floricele de porumb și ne adunam toți, pe jos, în jurul unui lighean mare, în care le punea.
Nu-mi plăcea acolo și am aflat mai târziu, că nu eram bine primite acolo, eu și surorile mele. De pe la 10-12 ani nici n-am mai fost decât la înmormântările bunicilor.
La ”țară” n-am avut unde să merg și locul pe care îl păstrez eu în suflet ca fiind ca ”la țară” era la 2 Mai, unde stăteam toată vara. Noi stăteam pe plajă, dar se împrieteniseră ai mei cu o familie de tătari din sat la care ne duceam în vizită. Aveau o gospodărie cu de toate și ciuda greutăților, simțeam de copil cum împart cu noi, cu drag, din tot ce aveau ei.
Nici eu n-am vreo concluzie.
La mulți ani, copii mai mari sau mai mici!
Comentariu beton!17
Eu n-am avut bunici la țară, dar când mergeam la bunicii paterni ne duceam și la țară unde aveau gospodărie împreună cu unchi/mătuși. Toată săptămâna, de câte ori auzeam vreo mașină, fugeam la poartă să văd dacă nu vine tata să ne ducă înapoi la oraș. Nu prea erau copii, iar cu cei care mai veneau pe acolo nu-mi plăcea să mă joc. N-aveau animale interesante, cu porcii nu te puteai juca, vacile nu treceau prin partea aia de sat, nici urmă de câini și pisici în curte. A început să-mi placă mai mult acolo când am descoperit cititul – toată ziua stăteam pe o pătură sub un pom și citeam.
În schimb am avut o mătușă la țară unde era cu totul altă poveste – îmi plăcea foarte mult, toată ziua eram prin vecini pe la alți copii și abia așteptam să vină vacile seara să le văd cum intră fiecare în curtea ei, să mă duc să văd cum se mulg și să beau lapte proaspăt muls (evident, nefiert. Nu, n-am pățit nimic.)
La bunicii materni am crescut câțiva ani, într-un oraș mic. Acolo îmi plăcea afară, abia mai veneam în casă seara, dar s-au mutat în același oraș cu noi când eram prin școala generală și am rămas fără prieteni.
Iar dacă e un motiv pentru care mi-e dor de vacanțele de vară este tot timpul pe care îl aveam pentru citit. Nu aveam mulți prieteni, foarte rar ieșeam pe afară, așa că toată ziua stăteam în casă să citesc. N-o să mai am niciodată atâta timp. Asta a fost una dintre realizările triste ale vieții de adult (care, de altfel, îmi place mai mult decât cea de copil, deși am avut o copilărie foarte fericită) – nu mai am atâta vacanță, atâta timp de odihnă și timp de citit. Mi-au trebuit ani de zile să mă adaptez la lipsa vacanțelor.
Una dintre provocările vieții mele de adult este să-mi eliberez tot weekendul (mai ales cât e frig și urât afară) și să nu fac nimic în afară de mă tolăni cu o carte după micul dejun și de a nu mă dezlipi de ea până la următoarea masă.
Comentariu beton!21
Am petrecut cam toate vacantele la țară la bunici. Aveam ambele seturi de bunici în același sat, dar 99% am stat la părinții tatălui. Casă mai mare, copii mai mulți, livadă, grădină, vie și la 1km în spatele curții era pădurea. Am făcut tot ce se putea face la țară de la joacă la muncă. Pot spune doar că a fost minunat.
Cum ziceau și alții mai sus, acum însă totul mi se pare schimbat, diferit, a dispărut magia copilăriei odată și cu dispariția multora din familie. Cu toate astea încă o mai am pe bunica (chiar dacă mă apropii de 40). Și da, mâncarea ei era cea mai bună.
Comentariu beton!15
Trecut-au anii cei frumosi si far-de griji…
Astazi, cu inima-ndoita, privesc pe cer
Dansind, umbrele strabunilor mei
Si ma indrept, senin, catre ei.
Trist este cind nu iti cunosti radacinile, ii purtam in noi pe acesti oameni care ne-au fost bunici, asa cum ii avem si pe parintii nostri cit si pe Adam si Eva.
Multe chei ale cunoasterii de sine vin abia dupa ce am cunoscut istoria lor de viata.
Copilaria mea a fost la tara si la bloc. La tara, din partea tatalui, la 7 km de Valcea, pe drumul catre Bucuresti, era cam ca la tine, Mihai: ia si du vaca la pascut, du-te de scoate apa, baga gainile in cotet, du-te la coperativa (asta era mai rar si imi placea), hai la biserica, hai sa taiem lemne (cu fierastraul taiam, nu era drujba pe atunci), etc. La sapa aveau oameni, asa ca nu am invatat sa sap (nu ca as fi dorit :)) ).
Insa mincarea pentru oamenii veniti la sapa era o minunatie: varza de vara calita, fasole frecata, o tuica inainte de masa, miam, imi lasa gura apa!!! Taote astea facute pe plita din casa, la foc de lemne. Citeodata facea mamaia si turta de malai, daca nu avea piine.
La tara, in partea mamei, era la Bailestiul lui nea Marin. Acolo era bine, aveam 2 verisori de virsta noastra si ne distram la maxim. In plus oraselul era in plina dezvoltare pe atunci, aveam discoteca pe insula Balasan, ce mai distractii am tras acolo!!! Si aici ne puneau la treaba dar doar pe fete!!! La Blidari faceam si eu si frate-meu, cot la cot. Bineinteles ca ma razvrateam 🙂 Var-mea, saraca, era obisnuita, facea tot fara sa mai zica nimic: curatenie in bucatarie, matura curtea etc. Mie imi placea sa stopesc florile seara. Si sa merg la magazin. Si sa culeg fructe direct in burdihan 🙂 Din copac, da, normal.
La bloc, alta era distractia vara. Erau destui copii, nu plecau decit citeva saptamini la tara, din 3 luni de vacanta, si era prin rotatie, nu toti odata. Plus ca ne jucam si cu cei din blocurile vecine, deci nu duceam lipsa de parteneri la dracii 🙂 Mergeam la furat mere, la vila lui Ceasca, ne fugarea paznicul cu pusca cu sare :)))
Mergeam la scaldat la baraj sau la stand, ori la piscina din Ostroveni mai tirziu, dupa ce s-a facut teren de forbal in loc de strand…
Mai aveam prieteni si prin H-uri, blocuri mai indepartate, si chiar si prin Traian. Acolo am avut si gagici, primii prieteni, lol!!!
Ce vremuri!!!
Hai ca acus sint nostalgica 🙂
O zi frumoasa sa aveti!
nu înțelegi când au trecut toți anii ăștia? păi.. când ne-am schimbat locurile de întâlnire. în copilărie – locurile de întâlnire erau: la leagăne, la cireșul trăznit, la tufele cu mure, la tobogan, la rațe, la nisip, la rondul cu trandafiri, la cascadă. locurile de înâlnire de-acum: la o terasă, în centru, la metrou, la mall. când singurul lucru rău pe care putem să punem degetul într-o zi n-a mai fost o mușcătură de țânțar sau o julitură. când am început să avem fobii de vară și fobii de iarnă. când nu ne-am mai privit în vitrine și n-am mai scos limba la propria imagine. când subiectele de discuție au început să fie dezamăgirile, banii, societatea, guvernul. când veselia n-a mai fost super-puterea noastră. când n-am mai ieșit în recreație, n-am mai purtat șosete trei sferturi albe și pantaloni murdari de noroi două zile la rând. când bilanțul buzunarului a fost doar portofelul, fără frunzele pentru „verde-stop”, piulițele găsite pe jos, jeleurile și caramelele topite. când cearcănele de sub ochi ne-au spus că Trenul din Franța ne-a (a)dus.. în căutarea liniștii pierdute, simțind un nod în gât, cu doruri pentru lucrurile care s-au ofilit de mult! la mulți ani, copilărie! la mulți ani, copii!
Comentariu beton!40
Nu am avut bunici cu adevarat la tara, dar am crescut intr-un oras mic, la bloc. Bunicii materni in acelasi oras, la casa. Bunicii paterni, la vreo 600 de km, tot intr-un oras destul de micut si tot la casa.
Cele mai frumoase amintiri din copilaria mea sunt legate de bunicii materni. Acolo imi petreceam mai tot timpul liber, inclusiv vacantele. O curte in care imi inventasem orice joc imi trecuse prin cap. Nelipsita minge, jucaria mea preferata. Ajutorul dat bunicului, adica spart lemne/indreptat cuie/curatat porumb. Desi era foarte zgarcit, bunicul „ma platea” si asa aveam si eu mai multi bani de buzunar …
Verile toride din anii 90, unde stateam in miezul zilei in sufragerie, unde era foarte racoare, si faceam temele pentru vacanta la matematica.
Amintiri frumoase si senzatia aia ca sunt intr-un loc drag, unde nu ma supar, nu sunt presat de nimic.
O saptamana pe vara era rezervata vacantei la ceilalti bunici, din Ardeal. Eu ma bucuram ca mai schimbam aerul, dar nu imi placea foarte mult. Era o casa in stil mai batranesc iar eu nu eram nepotul preferat. Ma simteam strain si stingher si desi bunicii incercau sa nu o arate, nu ma iubeau ca pe verii mei, care locuiau mai aproape… O data chiar m-am simtit foarte nasol – in curte era un par batran si bogat, care facea pere mari, aproape rotunde si parfumate (nu stiu soiul). Am cules o para iar bunicul m-a certat, ca nu e coapta. Era.
Parintii mei, severi de fel, acolo erau si mai severi. Eram un copil cuminte dar la fiecare minut „unde esti” „aia nu e voie” „treci aici”. Am luat si o bataie sanatoasa pentru marea vina de a fi alunecat pe iarba si a-mi fi murdarit niste pantaloni scurti, seara, cand stateam si ma jucam cu alti copii afara, nesupravegheat. Ceea ce se intampla rar. Rusinea de atunci, cand stiam ca altii din casa aud activitatea (cu strigaturi) si din perioada urmatoare, cand ma faceam ca nu s-a intamplat nimic. Si verii, unchiul, matusa, bunicii, la fel, dar ma priveau cu un soi de curiozitate.
Ce imi placea cel mai putin erau activitatile agricole, care se nimereau sau se programau fix cand eram eu acolo. Scos cartofi, cules porumb. Statul in soare zi-lumina nu era nicio placere, iar munca grea. Bunicii mei nici macar nu traiau din asta si nici nu traisera vreodata, dar cred ca era un soi de obicei stramosesc, altfel la pensiile lor, cativa saci de cartofi si de porumb nu justificau munca si investitia.
De acolo nu am multe amintiri frumoase. Ma bucuram ca erau verii mei pe acolo cand veneam si eu, dar varul mai mare cu 4 ani se considera excesiv de destept. Adusese un calculator vechi la bunici (prima oara cand am vazut asa ceva) si uneori ne mai jucam frateste (o ora el, 3 minute eu). Cand nu erau ei, ma plictiseam groaznic, alti copii pe strada nu erau, televizorul alb negru din casa prindea doar TVR 1 si singura bucurie era ca in casa erau depozitate carti, tot de la verii mei si imi mai omoram timpul.
Urat nu era pe ansamblu si ma bucur ca la vremea aceea realizam ca sunt timpuri frumoase si incercam sa ma bucur cat puteam. Ce imi parea foarte rau e ca nu am vazut (pana tarziu, pe la 21 de ani) marea sau muntele, nu erau bani.
Pfff, ce nostalgie m-a lovit! Si ce dor…
Ma bucur ca suntem printre cei putini: „Toti oamenii mari au fost mai intai copii. Dar putini dintre ei isi mai amintesc.” Micul Print
Vezi , d.aia merg lucrurile rău în țara asta , tu te rugai sa te îmbolnăvești in loc sa te rogi sa vina ploaia ! 🙂 ” Copilăria n.o poți uita / Nu te mai întâlnești cu ea ”
La multi ani copii ,mici și mari !
La fel și la mine .Ne cară taica mii la tara la părinții lui ca trebuie ajutați.Si legat via…și cules buruienile…și tăiat porumb…și scos sfecla…Și avea taica miu un talent,moștenit de la maica sa, de a se tira după ceva și de a uita sa se intoarca…În timpul asta trebuia sa muncești ca se uita lumea de pe drum și rușine.. Și au mers asa pana într un an de Sf maria când m au abandonat în casa cu ceapa de tăiat pentru sarmale,pătrunjel de ales pentru iarna și crema de înghețată de învârtit pana se răcește.Nici pana în ziua de azi nu am priceput de ce trebuie învârtit la cra aia sa se răcească dacă nu avea gheata pe nici unde.Cred și acum ca bunica mamaia era sadica.Si inervandu ma am lăsat balta tot și m am suit în vârful unui stop de paie cu o carte.S au învârtit o vreme strigându ma,ceea ce era amuzant….pana m a văzut o vecina și m a parat.Ce faci nana Marie?!Așa grija ai de singura nepoata de sta în vârful stocului?!Bineînțeles ca am încasat o corectie dar în ziua aia am băgat de seama ca altetele lor pot pune pana pe ceapa dacă vor sarmale iar crema poate ajunge în congelator și neinvartita.Bunici materni erau mai calzi.Aveau și ei treaba,nevoie de ajutor dar știau sa te facă sa te simți apreciat pentru puținul făcut ca copil.Si bunătățile zilnice:lapte fiert în ceaunul în care fersese mămăligă,papanași moldovenești plini de brânză,clătite,pui cu smântână…toți copacii erau ai noștri cu grija doar sa nu ii rupem.
Am avut bunica paana de curand, s-a dus la 95 de ani, cumintea brici, foarte ancorata in realitate, a fost sufletul meu in copilarie, am iubit-o enorm, m-a crescut de la 2 luni ( mama mamei ), la tara. Si ea si bunicul m-au iubir foarte mult, desi au avut 7 nepoti, mereu m-am simtit cea mai iubita. Au fost niste oameni extraordinari, bunicul, ca si cel din partea tatei, a facut razboiul, s-a intors ranit , comunistii le-au confiscat pamantul, calul, caruta, si tot ce aveau ( erau considerati chiaburi ), au suferit, dar au luat-o de la capat si au sperat ca , dupa 89 se va schimba ceva in tara asta, alta dezamagire!
In fine , azi este despre copii si copilarie, imi e dor de vacantele la ei cand noua, nepotilor ni se faceau toate poftele, eram rasfatati, cea mai buna supa de pui cu galuste, cel mai bun pilaf si cel mai bun orez cu lapte doar bunica stia sa faca, a si gogosile cu lingura.
Cei din partea tatalui tot la tara erau, dar nu cred ca ma iubeau asa , eram singura nepoata, restul baieti, erau multmai apropiati de ei. Nu ii mai pot judeca dupa atata timp, dar inima si sufletul a fost in copilarie la bunicii materni. Pacat ca in ultimii ani nu am prea avut timp de bunica, sa o vizitez, sa mai vorbesc cu ea…. a fost o zi cand nu a mai fost posibil 🙁
Ma bucur ca a cunoscut-o pe fetita mea, deci a fost si strabunica…
Unde esti copilarie….
Comentariu beton!13
Superb articol, m-ai emoționat. Din nou ❤
Plus că de doi ani, 1 iunie pentru mine e o sărbătoare dulce-amară fiindcă în 31 mai a murit bunică-mea (mama mamei), de care se leagă toată magia copilăriei.
Când m-am născut eu nu trăia la țară, ci la oraş (Braşov), într-un cartier periferic cu destul de multă verdeață (Steagu Roşu-Astra, pentru cunoscători). În spatele blocului avea şi o mini-grădină, cu pomi (vişin, brazi, liliac alb), tufe (de liliac mov, coacăze negre şi roşii, zmeură), răsaduri de morcovi şi ceapă, porumb, căpşune şi o grămadă de flori. În colț era cotețul de găini, vopsit de taică-meu în verde. Îmi plăcea să ajut la lucrul în grădină şi să mănânc fructele direct din tufă. Vecina de dedesubt avea pe parcela ei un păr imens, aşa că toamna aveam pere la discreție. Peste gard atârnau crengile unui alun, aşa că făceam troc cu nepotul vecinilor de vis-a-vis, oferindu-i vişine contra alune 😀 Acum nu mai creşte nimic, rezistă doar brazii.
Bunică-mea mă lua cu ea peste tot: la piață, în vizite, în oraş (adică în centru, mai ales duminica la biserică). Duminica era ziua mea favorită, fiindcă după liturghie îmi lua înghețată 😍 iar acasă îmi făcea cartofi prăjiți şi salată verde cu oțet şi usturoi.
De multe ori părinții mă învoiau de la şcoală (mai ales în clasele I-IV când aveam o scârbă de învățătoare) şi plecam în vacanță cu o săptămână mai devreme. Eram în culmea fericirii!
Anii au trecut şi de fiecare dată mă întorceam cu drag acasă, iar bunica mă aştepta cu mâncărurile preferate.
Acum nu mă mai aşteaptă nimeni, doar amintirile, iar cartofii îi mănânc cu noduri. Unde eşti copilărie, cu grădina ta cu tot?
Închei totuşi optimist, dorindu-vă tuturor copiilor mai mari sau mai mici LA MULȚI ANI!
Se dezbate încă. Ce zici?18
De obicei mă doare la gluteuşi de mânuțele roşii, dar acum chiar m-am supărat! Ce-aveți frate cu povestea mea de mi-ați dat cele mai multe minusuri dintre toți?
🤗 @ametist! nu cred că au ceva cu povestea ta, colega.. cred că au cu tine 🙂 când te opui public curentului/turmei, asta-i consecința 😇 uită-te la mânuțele mele roșii, îs mai multe ca ale tale, de când am îndrăznit să am o opinie argumentată la un subiect anume 😅 se cheamă hate or bullying, credeai că adulții nu practică (și pe bloguri) ? uite, mie mi-a plăcut, ți-am dat mânuța roșie, dacă are vreo importanță 🙂 🤗 a, și să știi că mi-a fost ciudă că n-ai zis c-ajungi la Timi, chiar m-aș fi bucurat să bem o cafea și să povestim! 😜
@Fetele, acum sincer spun asta, voi trăiți pentru a vedea câte verzi și câte roșii primiți.
Nu trebuie să vă pese… aici pe blogul acesta și un simplu „bună” o să își ia undeva la 5 roșii…
Noi să fim sănătoși că de roșii nu ducem lipsă!
@ametist, acum am văzut ce naiba am scris aseară, e de râsu’-plânsu’, eram în gardă, apucată de draci, poate povestesc mai încolo și motivul, îcercam să mă calmez.. în fine, ideea e că mie mi-a plăcut ce-ai scris despre buni a ta și ți-am pus verde, asta doream să-ți și precizez..că, uite, eu NU ți-am dat roșu, că e fain ce-ai povestit,în caz că ar conta. ori eu l-am mâncat pe „nu” ăla și-a ieșit un.. mare de tot! mda! oricum, eu am roșii 3 (trei) la activ, anunțate și motivate pe loc – individul cu ptsd, cel de la Iulia, JT când a zis că Leningradul e de porc si brainiaccoach aia de la articolul cu (in)decența. scuze pt încurcătură, dacă vreodată dau roșu, să știi că eu anunț și argumentez! zi cu soare-n suflet să ai, hugs
@BaGheRa, chiar nu-mi pasă de roșii sau verzi 😉 motivul pentru care am abordat aseară subiectul ăsta era fix opus a ceea ce-a ieșit.. încercam s-o fac pe colega ametist să zâmbească. ei, cred că am reușit s-o bag în ceață bine de tot și să bată cruci largi, gândindu-se că-s dusă rău 😀 pățăști 😀
@irina-colega mea dragă, am priceput din prima intenția nobilă, mulţumesc! ❤😘 m-ai binedispus şi apreciez că ai făcut asta în timpul unei gărzi oribile. Îmi pare şi mie rău că nu ne-am văzut la TM..poate altă dată! Zi frumoasă şi odihnă plăcută!
@ Baghera: nu trăiesc pentru mânuțele vieții, dar aseară totuşi am reuşit să mă enervez..în fine, ai dreptate, şi dacă scrii „azi am mâncat ciorbă” iei roşii. C’est le blog!
Eu am avut o mare bucurie astazi, eu la 50 plus, sa imi spuna parintii la telefon La multi ani! Atat!
Comentariu beton!20
Din nefericire nu mai este acel tren. Ce aș mai vrea să fie. Tataie și mamaie din partea tatălui au fost mai apropiați pt că și locuiau mai aproape, în Prahova, eu cu ai mei locuind in Ploiești. Din partea mamei, in Sud, la Olt. Ii vedeam mai rar, dar la fel i-am iubit, chiar daca s-au prapadit mult mai devreme. Tataie de la Cornu a fost zăbest, cele mai multe nebunii le făceam acolo. Am si fost preferatul lui. De la udatul cu apă, eu cu cana lui de 1 litru, el cu găleata de 25. De cum venea vara incepea jocul nostru si ne pandeam unul pe altul. El și-o lua seara, cand era mai obosit de la cămp, eu cănd eram cu prietenii la joacă prin bătătură sau prin curtea bisericii. Când venea o găleata pe tine cu apă rece de la pompă, pfiuu si direct ciuciulete. Evident că eu mă enervam, pt că mă mai prindea in offside. Când eram prin diferite colțuri ale lumii, îi sunam si ne aduceam aminte. A murit după ce am revenit din primul voiaj mai lung. A așteptat cuminte si parcă cumva amandoi simteam ca va fi ultima data cand ne vedem. Am invatat multe lucruri de la el, respectat in sat, a urât rușii si comunistii, rănit de 3 ori in razboi.
Azi e cu mult praf in ochi. Multumesc si la mulți ani!
Comentariu beton!22
S-au făcut așa un curent și un praf în bucătărie, în timp ce citeam articolul ăsta…
Ai mei aveau casă la ţară la bunicii paterni, care nu au fost prea prietenoşi, mă rog, chestii legate de avere care cumva s-a transmis şi la noi şi ne-am urât reciproc. Dar era sărbătoare când mergeam în vizită la bunicii materni care locuiau la vreo 15 km de noi. Ajungeam dimineaţa cu autobuzul şi până mai vizitam nişte neamuri şi ne mai învârteam pe acolo, pe la prânz era gata ostropelul ăla nenorocit, că îmi curg balele acum când mă gândesc la el şi la păhăruţul ăla de vin pe care mi-l dădea pe acuns să nu vadă maicămea. Când plecam şi aşteptam autobuzul în staţie, tot timpul ne lua la toţi câte un baton de ciocolată de casă de la chioşcul din staţie.
Şi da, bostani cu lumânări în ei, stat noaptea pe spate pe marginea şanţului cu ochii la stele, învăţat să merg pe bicicletă de aia mare, Ucraina pe sub bară, hălăduit pe toate dealurile, lanurile, bălţile posibile, făcut colibă, somnu de amiază era obligatoriu cu o mâţă+pureci în braţe,furat struguri noaptea din viile IAS-ului pentru că, albi şi fff dulci, spălat jegul sâmbăta în balie cu apă încălzită de soare şi mers în târg la o îngheţată la cornet de la nea Ilie şi după aia la film la căminul cultural.
Băi, am râs la faza că te punea taică-tu la muncă când erai mic şi mă gândeam că la ai mei la ţară, cât am fost mititel maxim am fost pus să mătur ograda. Cine a săpat anu ăsta o grădină şi a plantat chestii prin ea? Io.
Am 41. Când eram copil visam să cresc și să fiu independent. M-am angajat la 16 ani, câștigam două alocații și jumătate și mi se părea că lumea e a mea. Bunică-mea zicea să-mi văd de școală, că nu mai pup anii ăștia, și de muncă va fi toată viața.
La 26 de ani am avut marea dezamăgire cu marea iubire. Bunică-mea nu mai era. După un an de suspine, beții și datorii am plecat în lume. Trei ani buni am avut timp să reflectez la spusele bunică-mii și să caut să mă simt din nou copil. Am avut parte de vreo câțiva ani în care, afară de responsabilitățile de serviciu, de care uitam imediat ce se încheia programul, ba chiar trăgeam chiulul inteligent, nu am avut nicio grijă.
Am revenit în țară, și pentru prima dată mi-am dat seama că părinții mei au îmbătrânit. Mi-am găsit jumătatea, ne-am luat, au trecut 10 ani, am urcat scara socială, am constatat pentru prima oară că și eu am îmbătrânit. Cocoșat de griji, de goana după „independența financiară”, am încărunțit, am făcut burtă, am uitat cum e să fii copil. Nici copii nu avem, nici nepoți.
Mă uit acum în urmă și îmi dau seama că am greșit încă de când aveam 16 ani, pentru că n-am mai vrut să fiu copil. Acum aș vrea, dar timpul nu curge niciodată îndărăt.
Comentariu beton!30
total de acord cu articolul tau, cu mici variatii.si cum la 50 de ani aproape refuz categoric sa fiu adult, la multi ani si mie. 🙂
Sunt atâtea amintiri frumoase cu vacanțele petrecute la ambii bunici, încât nu as avea suficient spațiu pentru povești. Știu doar ca a fost precum ,,amintiri din copilărie „. Multe și de neuitat. Din păcate copiii mei nu au avut parte de ulițe, sau de peripeții la bunici. La bloc nu prea e loc de nazdravanii. Iar astăzi copiii sunt ținuți de mana si in parc.Oare peste ani, ei vor avea ce povesti? Ca eu am căzut din copaci, am alunecat în iazul în care pescuiam, am înotat in tarâța pe care o ținea bunicu în șură, am dormit cu mâța pe furis, am fugărit mercurul prin casa când am spart termometrul, m-am lipit în forță de poarta bisericii când nu am reușit sa pun frână la bicicletă, am spălat mâțele de purici în cazanul în care mama albea rufele,m-am amețit de la vișinele din visinata,am fugărit godacii după ce i-am scăpat pe toți în drum, ne-a cules bunica din vârful șurii, de fapt ne-a cam ghidat, ca de urcat nu reușea bunica sa urce după noi. Și ce frumos era în cerdac, mai ales când ploua, sa stai pe laiță , sa citești o carte și sa ronțăi ceva bun de la bunica. #dordecopilarie
Pfoooaii!!! M-ai spart! Ce dor îmi e de copilărie, de ai mei (care nu mai sunt), de mine când eram copil, deeee… prietenii mei de atunci…
„Să fim copii pentru înc-o zi,
Pe cai de lemn iar să ne rotiiimm…”
Din păcate eu nu am avut rude la tara, la mine bunicii erau în București. Nici fie-mea, pentru ea, „vacanta la tara” a însemnat Veneția, știi tu.
Foarte fain articolu’ de azi! Așa… cu povești de demult, de copilărie și fără concluzie. Acu’ am apucat sa-l citesc și, da, foarte, foarte fain!
Hai noroc bun!
Tu ai avut “țară” … eu am avut bunici cu 4 blocuri mai sus si cu 2 străzi mai jos…
vara, plictiseala maximă când mai tot cartierul era plecat … iar eu sufeream că n-am țară.
Frumos ai scris. Ai ceva Creanga in tine ;).
Mie mi a plăcut mult la țară. Niciodată nu ma puneau la treabă, că eram de la oraș. Așa că ocupația mea era să mă întind pe pătură sub nuc în zilele de vara, ori să încing soba pe timp de iarnă :D.
De aia acum mi-am făcut „țara” mea, unde să mi cresc copilul. Cum bunicii lui sunt oameni de oraș, era nevoie de o „țară” unde să și trăiască cele mai frumoase amintiri. Și am reușit. Am creat (bine am scris? :P), de la 0, aproape de Oradea, cel mai frumos loc unde fetița mea să crească la țară – să culeagă cireșe și căpșuni, să aibă cal și câini și pisici și pădurea aproape. Avem și pagină de Facebook și de Instagram, și de WordPress. Ne numim CasaZumZen și trăim cele mai bune timpuri aici, la țară.
Aha … prindeam mai mereu trenul ăla. Pentru mine la țară era și locul meu natal, chit că am trăit în Brașov. Deci avea dublă semnificație sa merg la țară. Toți bunicii erau acolo, la Blaj.
Cred că la mine a ținut până când am ajuns mare, până au murit toții bunicii și casele lor au fost dărâmate. Primele amintiri începeau cu zgâitul iarna printre crăpăturile scândurilor ușii să vedem vreun lup ale căror urlete le auzeam pătrunși bine de groază eu și verii mei, deși în curte erau 3 dulăi numai buni de pază.
Toate vacanțele au însemnat scăldatul în Târnava, hălăduitul prin păduri, bântuitul viilor după fragi și uneori și ciugulitul boabelor ce păreau mai coapte, indiferenți/invulnerabili la zeama bordeleză. Pescuitul ba cu undița, ba cu plasele șparlite de la ciobani (pentru scurgerea zerului), uneori direct cu mâinile prin stufăriș – urmate de delicioase festinuri de pește tăvălit în mălai și apoi prăjit, asta a fost prima probă de bucătar din viața mea. Iernile cu tăiatul porcilor și colindele – de aia abia plecat din România, am învățat să schiez târziu, în Austria. Mai pe când am ajuns teenageri însemna și poștirea țigărilor Carpați șutite de la unchiuleți în colibe încropite în pădure. A da, și primele beții cu vin, ce pisici doar eram pe lângă Jidvei.
Nu aveam treabă cu muncile de vară. Mergeam de mic pe câmp la cartofi, dar pe acolo erau numai dealuri și era irezistibilă chemarea aventurii de a explora ce se găsea dincolo de fiecare deal. Nu că uram muncile, eram însă indiferent și nu dădeam doi bani pe ce trebuia să fac și invariabil dacă mă puneau să fac ceva ce nu mă interesa ieșea pagubă într-un fel sau altul – știți cu toți că e mai greu de dres decât de făcut ceva. Doar când verii trebuiau să muncească binevoiam să-mi aduc contribuția, înțelegeam că astfel ajutam să scape și ei mai repede și să nu rămân singur și să mă plictisesc – munca de obicei însemna „colectarea” de la colectiv a diverselor chestii vegetalo-comestibile necesare viețuitoarelor din ogradă. Mâncării nu dădeam nici o importanță, aveam chestii mai interesante de făcut și apoi în tot orașul aveam rude unde eram ospătat.
Simpatice povestirile cu morții. Eu am fost la înmormântarea străbunicii mele, dar pe atunci credeam că de fapt era mama unui unchi. Fiica ei, bunica mea, s-a stins sub ochii mei. Un bunic cred că a fost cântăreț la biserică, eu nu am fost vreodată la o slujbă de a lui, vara era plecat cu cositul.
Ambii mei perechi de bunici locuiesc în același sat, la 20 km de Brașov. Ele, trăiesc și acum, ei, s-au dus acum 3, respectiv 5 ani. În fiecare weekend și în fiecare vacanță mergeam la ei. Pe atunci, era plin satul de tineri, de copii, acolo aveam prieteni, nu le bloc. Îmi plăcea să stau la bunica din partea mamei, ceilalți erau mai reci. Chiar și acum, sunt mult mai apropiată de ea, decât de cealaltă bunică. Copiii mei, doi dintre ei, i-au cunoscut pe toți 4, cea mică doar pe „bunicele” mele.
Cei doi copii mari ai mei, au bunici doar din partea mea, părinții fostului meu soț fiind decedați ambii. Mă bucur nespus că, totuși, au apucat să o cunoască bine pe fosta mea soacră. Era bunica perfectă de la țară. Cea, care le face toate poftele, care îi duce cu ea peste tot, care are răbdare cu ei. Cea mică are ambii perechi de bunici.
La noi e invers, noi stăm la țară la 15 km de Brașov și 5 km de bunicii mei, împreunâ cu părinții soțului meu, deci fata are bunicii în casă, în schimb, părinții mei locuiesc în Brașov. Deci, ai mei copii nu pot spune că merg la țară la bunici. Nu mai pot aduna amintirile frumoase pe care le avem noi. Sunt altfel de amintiri, frumoase și ele, dar nu e același lucru.
Noi abia așteptam vacanța să putem pleca la țară. Eram 7 verișori care se întâlneau pe 15 iunie și își luau la revedere pe 14 septembrie. Munceam, e adevărat, la fân, lemne, cu animalele dar bunica avea grijă să avem și timpul necesar să copilărim. La noi în curte era cartierul general, toți copiii de pe uliță se strângeau, de acolo veneau ideile pentru toate trăznăile. Duminica ne făcea bunica gogoși, clătite, plăcinte, cantități industriale pentru 7 mâncăi și restul familiei (eram minim 10 la masă). Cele mai bune gogoși, ciorbe, mâncaruri acolo le-am mâncat. Cele mai frumoase amintiri din copilărie din vacanțele astea sunt. Întotdeauna am spus că eu am avut o bunică așa cum ar merita orice copil.
Aveau ai mei, la țara mea, un nuc enorm si un brad in fața casei. Vacanta mea incepea in varful dealului, cand vedeam din autobuz varful bradului. Stiam ca, pentru trei luni, o sa fim intr-o cu totul alta lume. Ne-au iubit mult, si pe mine si pe vara-mea, ne-au crescut de la 3 luni pana ne-am dus la scoala, cat de bine au stiut si au putut. In casa aia, in mod absolut miraculos, somnul de pranz nu mai era ceva de negociat, pur si simplu se intampla, si n-am inteles niciodata cum, adult fiind, nu s-a schimbat nimic: undeva dupa masa de pranz, ma duceam „sa citesc un pic” si ma intorceam 2 ore mai tarziu :). In cuptorul din bucatarie se intampla, iarna, cea mai buna paine din istorie. Mama spunea mereu ca, atata timp cat avem parintii in viata, suntem copii. Pentru cineva, suntem inca copii. Multumesc pentru amintiri, Mihai 🙂
Cea mai frumoasa vacanță „la țară” am petrecut-o cu tataia la mama lui(strabunica mea), la Țepești în Vâlcea,eu fiind născut și crescut între ciulinii Bărăganului. Ne-am întâlnit o droaie de veri acolo și o lună și ceva de zile dăi bălaceli în Șasa, tăiat la picior într-un ciob de am înroșit pârâul ăla mai ceva ca Nilul în urgiile lui Moise,prins fâțe(pește) cu mâna goală, plimbări pe dealurile din poveștile lui tataia, rătăcit prin lanul de porumb când am vrut sa scurtez drumul spre casa și sa ocolesc cimitirul satului, de ma gândeam ca gata, ma mai găsește cineva la treierat, făcut baie în copaia din lemn, la viteza, într-o magazie unde mamaia își ținea cosciugul și crucea luate din timp, de ma cacam pe mine de frică să nu iasă ceva din copârșeul ăla atârnat de tavan 😂. Și gustul magiunului din prune, oh, magiunul din prune făcut de strabunica și mâncat direct din borcanul de 20 de kg cu lingura din lemn. Mi-e dor de copilărie și de „oamenii mari” din poveștile mele dar astăzi a fost primul 1 iunie cu al meu fecior și parcă e frumos sa fii și „om mare” în povestea altcuiva.
Fâțele se prindeau cu talpa piciorului, stăteai nemișcat în mijlocul pârâului și așteptai ca ele sa se ascundă sub talpa ta, după ce erau fugărite de alți impielitati, de sub maluri. Pai când începeau fâțele sa se foiasca sub talpa ta 🤪
Fain articolul,pe mine bunica din partea mamei ma cara cu bicicleta la prasit in camp,stateam pe patura si o urmaream pe ea,asteptand pranzul,toata lumea isi aducea rosii,ceapa,branza,oua fierte si mancam la gramada in camp,la umbra vreunul copac. Bunica nu mai e,din pacate.Eu sunt din Tecuci dar am studiat in Galati,faceam saptamanal naveta,Independenta e pe ruta asta.Cred ca toate bunicile din partea aia a Moldovei isi luau nepotii dupa ele prin sat si la magazine,nepotul de la oras era mandria lor.Multumesc pt articol,te citesc de mai bine de 8 ani aproape zilnic,azi am avut lacrimi in ochi.
Ce tare! Eu m-am nascut in Galati, dar tatal meu era din Vasile Alecsandri, chiar langa Independenta. Si eu am petrecut mult timp pe-acolo, vara, la bunici. Acum ma gandesc ca poate eram pe-acolo in acelasi timp cu tine. Ei, daca stiam eu ce tip cool era la Independenta, poate trageam o fuga …
Ce tare! Eu am avut bunici la țară și mă gândeam că fetele mele nu vor avea aceeași experiență când spre bucuria mea, ai mei părinți și-au vândut apartamentul din Galați și și-au cumpărat o casă la Vasile Alecsandri așa că fetele mele abia așteaptă să mergă să se urce în nuc!
Nu încetez să mă minunez cum mici scântei de prezent te scufundă în trecut… seara târziu recuperez pe șoarecul mic de pe maidan, și o duc la mama… așa că aseară mă întorceam spre casă, după ce am dus-o, și m-a izbit mirosul de început de noapte văratecă, cu șoapte de răcoare, și deodată mă priveam acum aproape patru decenii, intorcându-mă acasă cu ai mei, pe jos, pe Soveja, sub copaci infrunziți, sau arareori pe străzile tăcute din Coiciu (da, știu, Anadalchioi), cu miros de regina nopții râzându-mi în păr, lipsit de griji, minunându-mă de cât de multe stele sunt.
Ai mei mergând agale în spate, taică-meu bălăngănind ușor, cum șade bine unui bărbat ce s-a veselit în prietenie, iar maică-mea râzând scurt , pe alocuri, pe alte alocuri dojenind pe soț (ca orice femeie), și întotdeauna cu un ochi vulturesc pe mine, să nu pățească odorul ceva!
Câteodată mirosea a iasomie, sau poate era doar mirosul unei nopți tinere.
Da, erau momente fără timp.