Articol scris de Iulia.
…
Dacă tot a revenit distinsa noastră gazdă din periplul motorizat-gastronomic în care ne-a permis să-l însoțim atât prin intermediul pozelor (fabuloase, ce-i drept), cât și al hashtagului #wehatevasilescu, am zis s-o ard și eu pe teme culinare p-aici. Mai precis, pe teme de dezastre culinare.
N-am pretenția că io oi fi vreun mastărșef nedescoperit, că nu-s, da sunt în stare să încropesc în juma de ceas – un ceas, o masă decentă, din altceva decât din comandă prin aplicații de pe telefon. Însă, ca orice om (relativ) normal, nu m-am priceput dintotdeauna la gătit, așa că experimentele mele s-au soldat uneori și cu câte o catastrofă.
Să vă zic, de exemplu, cum am făcut eu prima mea supă cu găluști. Nu mă întrebați de ce mă apucase pofta, da mă apucase. Eram în București, era miezu verii și eu stăteam la etajul 9 din 9. Cuptor e puțin spus. Cred că temperatura era mai apropiată de aia de pe la cazanele cu păcură. Iar mie îmi ardea de supă cu găluști.
Așa că am pus mâna pe telefon (ăla fix, că da, aveam așa ceva, vă dați seama ce babetă sunt? :)))) și am sunat-o pe bunică-mea. Care mi-a explicat rețeta de m-a lămurit buștean. Că la bunică-mea cam toate erau pe bază de „o tzâră”, „un picuț”, „pui așa, cât să ajungă”, „o mai dregi și tu din ochi, dacă e…” și altele asemenea. Bon. Mi-am luat inima în dinți, am făcut zeama. N-ai cum greși prea mult, așa că a ieșit decentă, n-am ce comenta.
Și apoi m-am apucat de găluști. Pentru cine nu știe, vă aștept, dați fuguța după un creion ș-o foaie, stați jos și notați: găluștile se fac din câteva chestii simple – griș, ou, un pic de sare. Și se face un fel de aluat, cam ca o mămăligă așa, și se ia aluat d-ăsta cu lingura și se pune în supa care clocotește molcom pe foc și… ce să vezi, magie!
Din pleștile alea de le pui în zamă, se fac niscai găluști pufoase, de ți-e mai mare dragu. Bine, asta dacă nu faci ca proasta de mine, și când iei aluat să pui în supă, pui ca vita, așa, să fie, un ditamai linguroiu, din prima. Și te trezești că se umflă pleașca, și se umflă, și se tot umflă de nu se mai oprește. Și în loc de-o gălușcă pufoasă, care să plutească apetisant pe suprafața supei, ai o pleașcă uriașă, ca o belugă eșuată, care mai are un pic și evadează din oală.
Vă dați seama că s-a dus dracu toată afacerea, nu? Că practic am avut supă cu gălușcă, la singular. Că pe lângă Goliatul tuturor găluștelor n-a mai avut loc și altceva în oală. Da nu-i nimic, că am scos-o frumușel p-un fund de lemn (tocător, pentru cei din afara Ardealului) după ce s-a fiert și am tăiat-o binișor cu cuțitul în niște felii mai mici. Că oricum era tare ca piatra, iute ca săgeata, așa că am putut s-o feliez fără prea mari bătăi de cap.
Mai greu a fost cu mestecatul, că treaba aia putea fi definită oricum, numai drept „pufoasă”, nu. Da io am făcut-o, io o mănânc, că n-am muncit ca proasta, de pomană și oricum nu aruncăm mâncare, că în Africa sunt copii care mor de foame!
Altă dată, m-a pălit pofta de „ceva bun”. Acu, dacă la mâncăruri mai am eu așa, un oarecare instinct, combinat cu nițică experiență, la dulciuri sunt o relativă catastrofă. Îmi ies chestii simple, gen un chec sau o plăcintă cu caise, dar când ajungem la treburi mai complexe, precum tarte sau alte fonfleuri, de cele mai multe ori e bine să-ți pui pofta-n cui, pentru că, statistic vorbind, șansele-s mai mari s-o dau în bară, decât să iasă ceva comestibil.
Dar divaghez. Deci mi-era poftă de ceva bun. Și îmi povestise mie o colegă de muncă despre o rețetă numită foarte inspirat „prăjitură deșteaptă”. Care cică e printre cele mai simple, dar spectaculos de gustoase „ceva bun-uri”. Iese și dacă ești complet afon în bucătărie, n-are cine știe ce ingrediente complicate, pe scurt, suna ca visul umed al oricărei gospodine nepricepute într-ale dulcegăriilor. Îmi dă fata rețeta, ajung acasă și mă pun pe treabă.
Teoria era simplă – amestecai colea ingredientele într-o oarecare ordine, ieșea la final o mare papaleașcă, pe care o trânteai în tavă, iar în cuptor urma să se petreacă minunea – ingredientele s-ar fi separat în mod magic și la final ar fi rezultat o prăjitură în straturi, delicioasă și cremoasă.
Ei, aș, de unde?!? Că io am făcut fix ce zicea acolo la rețetă, am bătut, am amestecat, am pudrat și-am turnat, am băgat sărăcia la cuptor, ș-apoi am așteptat. Și-am așteptat fix degeaba. Că pleașca mea din tavă, tot pleașcă a rămas, n-a apărut nici urmă de vreun strat de cremă ori de blat. Iar după vreo două ore în care mi-au curs balele uitându-mă pe geamul de la cuptor și imaginându-mi cum o să savurez eu rezultatul muncii mele, au început să mă ia lacrimile și transpirațiile. O dată că se încinsese în bucătăria aia mai ceva ca într-un furnal și dup-aia la gândul că va trebui să curăț cumva tava de nefericirea ce sălășuia într-însa. Iar curățarea nu avea sub nici o formă cum să aibă loc prin îngurgitat, că îngurgitabilă clar nu avea să devină masa aia amorfă. Sper că vă dați seama că a doua oară nici n-am mai încercat să fac, da?
Într-o altă seară, ședeam binișor cu omul pe canapea și ne uitam la un film. Și pentru că fix seara, când te uiți la un film te-apucă cheful să ronțăi ceva, evident că nici eu n-am scăpat de așa belea. M-am dus deci în bucătărie să caut ceva de ronțăit. Voiam ceva sărat, neapărat. Și crocant, neapărat. Deci o felie de pâine cu salam ieșea din discuție.
Numai că, să vezi belea, prin casă nu se găsea nimic, da absolut nimic ce s-ar fi putut încadra la categoria „ceva crocant și sărat de ronțăit”. Pfff. Dezamăgire și tristețe. Dar când te apucă pofta, apar și ideile. Sau cel puțin așa e la mine, că pe mine mă mână stomacul de multe ori, iar creierul nu prea mai are ce face și se resemnează, că nu poți scoate nebuna din ale ei.
Așa că mi-a venit strălucita idee de a face niște crutoane la cuptor. Am luat niscai felii de pâine, le-am tăiat frumușel cubulețe, le-am pus într-un vailing (castron sau bol pentru străini), am luat vo doi-trei căței de usturoi, i-am zdrobit frumușel în mojar, i-am amestecat cu oleacă de ulei de măsline și niște sare, am aruncat toată treaba peste cubulețele de pâine, am amestecat duios, să beneficieze fiecare bucățică de tratament și le-am pus în tava de la cuptor. Pe care îl pornisem în prealabil, să se încingă bine, ca să nu pierd prea multă vreme în așteptarea delicioasei tratații pe care o pregătisem.
După ce am făcut toate astea, l-am invitat pe distinsul meu soț să mergem să fumăm o țigară. Scurtă paranteză – pe vremea aia locuiam în altă parte și nu fumam în casă. Dar pentru că era miezul iernii, am zis să nici nu ieșim afară, să ne înghețe ciolanele, așa că fumam în garaj, lăsând ușa deschisă, ca să se aerisească.
Ne-am luat noi frumușel câte o bere la subțiori ș-o țigară în colțul gurii și ne-am dus în garaj, care era în celălalt capăt al casei față de bucătărie. Și-am fumat noi o țigară, am mai stat de vorbă, ne-am mai dat pe telefoane, a mai văzut unul din noi ceva funny pe net, i-a arătat și ăluilalt, ne-am hăhăit, ce mai, voie bună și veselie. Și uite așa a trecut probabil vreo juma de oră, dacă nu chiar și mai bine. Și pentru că, cu tot statul în garaj, ne cam înghețaseră dosurile, am zis c-am fumat destul și ar fi cazul să mergem înapoi în casă. În naivitatea noastră, habar nu aveam că în seara aia, frigul urma să ne însoțească îndeaproape.
Pentru că odată ajunși acolo unde se presupunea a fi bucătăria, ne-a întâmpinat o perdea de fum de primul instinct a fost să pun mâna pe telefon, să sun la pompieri, că sigur arde casa. E, n-a fost chiar așa tragic, casa nu ardea, însă delicioasele crutoane se transformaseră într-un morman de cenușă, iar în casă era un fumu dracului, de nu vedeai nici să-ți bagi deștele în ochi.
Ca să nu murim dreq asfixiați, am deschis iute toate ușile și geamurile, după care am ieșit afară, că în casă nu se putea sta. Acu, beleaua era alta – că în momentul în care am deschis geamul de la bucătărie, fumul a început să iasă valuri-valuri pe fereastră, și am stat o bucată cu morcovu-n dos că o să sune careva din vecini la 112, nu de alta, dar uitându-te de la distanță, puteai să juri că arde, iar la vreo 50 de metri de casa noastră era un bloc, unde, se știe, există babe vizoriste și moși cu abilități de spioni. Mă și vedeam dând explicații pompierilor veniți cu nino-nino, cum că nu, n-am dat foc la casă, decât mi-a fost poftică de ceva de ronțăit…
Drept e că nici până în ziua de azi nu-mi explic cum mama supărării poate să iasă atâta fum din niște amărâte de cubulețe de pâine…
Iar ultima e cea mai recentă, de acu câteva zile. Văzusem pe undeva pe net o rețetă care părea să aibă câteva mari avantaje – era simplă, se făcea repede, avea ingrediente puține, iar eu stăteam prost cu timpul, așa că trebuia să prestez ceva rapid și care să nu necesite mers la cumpărături. Rețeta implica, printre altele, niște cartofi tăiați felii subțiri, care urmau să ajungă într-o tavă. Bun, cartofi avem în casă, restul chestiilor asemenea.
Nush dacă v-am zis, dar urăsc din tot sufletul meu orice acțiune care implică tăiat, tocat, feliat, dar și curățat de legume. Însă pentru că nu s-a inventat încă mașinăria care să curețe singură legume (sau nu știu eu, da dacă știți voi, lăsați un link, ceva, săr’na bodaproste!), mă văd nevoită să întreprind eu și această activitate. Ei, dar când ajungem la tocat, mărunțit, feliat, se schimbă povestea, pentru că sora voastră și-a achiziționat un mic divais care-mi face viața mai ușoară. E o chestie cam cum era pe vremuri răzătoarea Wörner de la teleșoping, numai că are diverse accesorii – și pentru cubulețe, și pentru mărunțit fin, și pentru feliuțe, ce mai, vis.
Curăț deci cartofii și mă apuc să-i dau prin mandolină (că m-am uitat zilele trecute la masterchef și am văzut că așa-i zice la răzătoarea aia orizontală c-o singură lamă care face felii). Și cum frecam eu fericită cartofii de lamă și admiram feliuțele uniforme rezultate, simt deodată o durere ascuțită la degetul mic, urmată îndeaproape de un șuvoi destul de respectabil de sânge. Bag iute mâna sub apă rece și strig la bărbatul care lucra în birou: „Auzi, nu-mi aduci și mie te rog un plasture?” Vine omul, îmi aduce plasture, bandajez tăietura, revin la feliat cartofi. Acu, când gătești și te tai, se cheamă accident. Când gătești și te tai și a doua oară în interval de mai puțin de 5 minute, se cheamă că ești prost făcut grămadă.
Bună, numele meu e Iulia și sunt proastă făcută grămadă. Pentru că da, am reușit să mă tai și la un al doilea deget cu mirifica mandolină. Apă rece, strigat bărbat, plasture, toate bune. După atâtea chinuri, am reușit într-un final să feliez toți cartofii, ba chiar și să-i pun în tavă alături de restul ingredientelor și să-i dau la cuptor. Aici însă s-a cam terminat partea fericită a poveștii.
Pentru că nici până în momentul ăsta nu-mi pot explica de ce, dar cumva cartofii ăia au refuzat pur și simplu să se gătească. Rețeta zicea 45 de minute la cuptor, la 200 de grade. Executat, trecut timp, scos tavă, pus pe masă, adus spatulă să pun în farfurii. Înfipt spatula în tavă, conținutul cam opunea rezistență. Zic e, lasă, o fi de la stratul generos de brânză de deasupra, a făcut crustă, miam-miam. Sufletu! Am reușit cumva să scot o halcă de compoziție din tavă, dar băi oameni buni, cartofii ăia erau la fel de cruzi cum fuseseră înainte să mă apuc eu să-i mandolinez.
Mno, cine știe, se mai întâmplă. Mai băgăm oleacă la cuptor și gata, dregem busuiocu. Numai că, aparent, cartofii ăia aveau alte planuri. Pentru că nici după o altă jumătate de oră petrecută în cuptor, tot nu s-au dat bătuți și nu s-au gătit. Acu deja devenea personal. Am dat cuptorul la 220 de grade și am îndesat tava înapoi cu năduf. Păi ce, mă face pe mine o mâncare cu picioici, pentru care mi-am mai și vărsat sângele pe altarul gastronomiei?! Nu, refuz!
Bărbatu-meu a încercat să sugereze subtil la un moment dat că poate n-ar fi o idee rea să comandăm o pizza, dar m-am uitat urât la el, adică cum, după ce m-am chinuit atâta, să comandăm pizza? Nu, nene, mâncăm ce am gătit io, cu sudoarea frunții și sângele din trupul meu!
Am mâncat pizza în seara aia. S-au gătit într-un final și cartofii, după vreo două ore și ceva, dar deja nu mai conta, am fost înfrântă și rușinea asta nu știu cum o mai spăl prea curând.
sursa foto: freepik.com
Am dus si eu lupte grele cu niste cartofi (cred ca era aceeasi reteta :))
La mine a fost fara sange, dar nici cartofi n-am mancat. Eu m-am dat batuta si au ajuns la gunoi.
Prima mea supa cu galuste a iesit supa cu firimituri :)))
Comentariu beton!31
E bine că nu-s eu singura ghinionistă. Oricum, am aflat ulterior de la prietena mea din capul satului că pățise ceva similar, deci clar a fost ceva bai cu seria aia de cartofi, că erau luați din același loc. Pățăști 🤷♀️
Prima mea supă cu găluște a ieșit cu găluște împrăștiate, a doua a ieșit ca la tine doar că la plural și am renunțat să mai încerc. Partea proastă e că fetelor mele le place supa sus menționată. Noroc că momentan o avem pe mamaie a lui bărbatul meu care face niște găluști de te lingi pe dește. Ce s-o întâmpla când se duce ea la garsonieră, vedem. Trebuie neapărat să fiu geană pe ea când face să văd modus operandi. Și mai trebuie să fur ceva de la ea : descântecul de deochi.🤭🤭🤭
Comentariu beton!28
A doua mi-a ieșit și mie tot cu firmituri 😂
A treia a fost cu noroc 😁
Acu stăpânesc tehnica. Nu știu însa să fac gogoși, ceea ce mă oftică grozav. Da face soacră-mea, deci încă suntem safe 😂
@altaiulia, reteta rapida de gogosi: se cumpără de la raftul unde găsești aluat de foetaj sau foi de placinta, produsul care se numește,,aluat de pizza”. E un aluat de pâine, înghețat,rulat și ambalat în celofan. Pana ajungi acasă ala se dezgheață,după ce e dezghețat complet pui paharul pe aluat,cu gura în jos și tai cercuri, aștepți o tara sa crească și pui gogoșile în ulei fierbinte. Dupa ce se coc gogoșile,se pudrează cu zahar(sau nu), se mănâncă cu magiun și cu ce mai vreți voi.
@MAS, aaaa, poi nu așa, nu umblăm cu cheat-uri 🤣🤣🤣
🤣🤣🤣
Tu, ardeleancă, să nu știi face găluște de griș. 🤭
Io am ajuns expert în găluște de griș pentru că e una din supele mele favorite. Am învățat șmecheria de la bunica, fie-i țărâna ușoară, că o fost o gospodină desăvârșită.
O altă supă ce-mi făcea era aia de chimen cu crutoane de pâine, dar crutoanele le făcea în ler. Îmi plouă-n gură doar amintindu-mi. 😅
Comentariu beton!25
Pentru necunoscatori: ce-i ala „ler”?
@JT, taci, bă, că între timp am învățat. 🤣După al doilea experiment eșuat, din a treia mi-a ieșit. Și știu și supă cu chimen, numa că, din păcate, în afară de mine nu mănâncă nici unul din sclifosiții din casă, așa că rămân cu pofta 🤤
Comentariu beton!15
@Ruxandra: e „cuptorul” sobei de bucătărie.
Comentariu beton!15
Acum mi-ai facut pofta de supa de chimen cu crutoane… ma indoiesc ca mananca altcineva din casa, dar las’ ca pot sa fac si numai pentru mine. Ler nu exista prin tarile astea, dar or merge si crutoanele de la magazin! 🙂
dau like pt supa de chimen, fabuloasa! Pacat ca putina lume o mai face
Bună, eu sunt Maricik și sunt și eu proastă făcută grămadă.
Cea mai dezastru a fost prima maioneză (că tot ești fan maio). Făcea mama mea maioneză și s-a luat cu ceva treabă. Acu, eu copil cuminte zic las că o fac eu să o ajut. Și mă apuc și pun gălbenușul de la oul fiert doar că pe cel crud îl pun cu totul. Cine dracu știa că se pune doar gălbenușul. Tragedia a fost că erau ultimele ouă pe care le aveam în casă. Și uite așa mama mea s-a dus săraca prin vecini să îi dea și ei cineva 2 ouă să facă totuși maioneză. Mulțumesc
Comentariu beton!23
Poi vezi, soro, d-aia tre să înveți să faci maioneză cu blenderul vertical. Acolo pui oul cu totul, faci bâz-bâz de câteva ori și… Magie! Maioneza perfectă! 😁
Comentariu beton!18
@Iulia: pui si tot uleiul deodata sau picuri pe parcurs?
@un om, tăt laolaltă. Cam 100-110 ml la 1 ou mărime M sau L. Important e să fie oul la temperatura camerei, nu direct din frigider că se taie, direct, ca….maioneza, deh 😁
Îți trebe un vas vertical, cât mai îngust, în care să poți blendui. Măsori uleiul, apoi arunci peste el oul, sare, piper, muștar, lămâie sau oțet, ce te coafează.
După care înfigi blenderul pe fundul vasului, apeși botonul și nu miști din poziția aia până ce chestia rezultată la poalele blenderului nu s-a emulsionat bine și pare suficient de grosuță (cam 20 de secunde, așa). Abia apoi începi să ridici mașinăria ușuuuuurel în sus, să încorporezi și restul uleiului.
Și cam asta e. 😁
Uite, ai acilea un tutorial (n-am stat să urmăresc rețeta în sine din video, mă interesau imaginile, ca să fie clară tehnica):
https://youtu.be/j3xx8Bpau0E
Maica-mea avea un scop in viata: sa-mi aminteasca, de enspe ori pe zi ca nu-s in stare sa fac nimic.
Ca de ce pun, la ciorba, intai telina si apoi morcovul, ca trebuie invers. Ca de ce nu tai cartofii inainte sa-i pun la fiert pentru piure. Ca de ce nu calc sosetele lu’ ala micu’ (3-4 ani, deci iti imaginezi ce mici erau). Si tot asa. Astfel incat, dupa ce ea n-a mai fost si dupa cateva sedinte la psiholog sa ma ajute sa scap de lipsa de self esteem, am decis ca voi gati dupa cartea de bucate a Sandei Marin (care arata de parca ar fi facut trei razboaie in linia intai).
Si, se pare ca am facut echipa buna cu cartea aia ca, in afara de niste cozonaci care nu se dadeau taiati nici cu drujba, mi-a cam iesit tot ce am facut de mancare. Si asta, in conditiile in care bucataria nu e incaperea mea preferata din casa.
Comentariu beton!38
Și pe mine m-a ajutat (și mă ajută în continuare) cartea la duamna Sanda. Precum și duamna Jurcovan. Amândouă arată cam ciufulite, da-s niște duamne de treabă 😂
Comentariu beton!24
Valeii dar ce mama demanding ai ca sa zic asa.La ciorbe, bors etc sunt maestra si din cauza de timp scurt bag la robotul meu philips pt tocat cubulete toate odata si dupa ce a fiert carnea fleaşc cu ele in oala si gata.Stiu ca au timpi de fierbere diferiti asa ca incerc morcovul e fiert uraaaa gata se acreste sau nu verdeata si aia e ciorba.Sincera sa fiu nu s-a plans nimeni in ultimii 6 ani de cand nu mai toc de manutza.
Vaaaaai, Aura, cum să faci fleoșc cu ele în oală, așa, pur și simplu… Orice rețetă începe cu „se călește o ceapă” 🤣🤣🤣
@(alta)Iulia simplu fleosh ca zilele ramase de viata sunt ale mele uite drop down in the oală si nu crăpă nimeni pana acum!😁😁😁poate sunt pe rug că nu pusei legumele in ordine sa arunce piatra cel 200% curat.
Minunat
Eram mica (clasa a 5a), ora de abilitati practice (lucru manual), gatit. In comunism, mai exact in 1981, cind deja scosese coltii criza de alimente. Profa zice ca sa gatim noi frumusel acasa si sa aducem la scoala ce am facut. Pentru usurinta exercitiului, sa facem asta doua cite doua (baietii erau invatati sa devina vajnici strungari, deci ei ieseau din schema). A venit Mimi la mine, hotarite noi sa facem oo umplute. Aveam 5 bucati oo. Le-am pus la fiert si am sezut pe canapea la comentarii numai timpul fix si propice pina din bucatarie s-a auzit primul pooooc! Urmat evident de inca patru pooc-uri, la fel de sonore. Ce sa vezi, apa se evaporase. Interesant.
Iar noi nu mai aveam oo.
Bine, cu doamna de la lucru manual (o batrina acrita care tinea musai sa ne faca mega gospodine) am avut probleme si la impletit. Eu, nu ea. A trebuit sa fac un fular. Impleteam pina cind andrelele imi ramineau tepene una linga alta, venea mama, draga de ea, ma descilcea, imi facea cite un rind-doua mai lejere si imi dadea inapoi LUCRAREA. A iesit un fular interesant, fara franjuri (am decis ca e cam mare oboseala), in doua culori pt ca mi se terminase lina, sugrumat din loc in loc, nepracticabil pt ca a doua lina era aspra deci hei.
Cu galustile – hehe. Multe amintiri duioase, de la ghiulelele lui Kutuzov pina la gris cu supa, ca aia numai supa cu galuste nu era, facusem aluatul prea moale si s-au raspindit galustile, deci – gris cu supa.
Am 53 de ani. Inca experimentez. Nu tin minte retete nici picurata cu ceara (decit aia de friptura la cuptor, acest leitmotiv al gatitului meu). La prajitura desteapta si altele de acest gen eu nu am avut atita curaj, iti admir dirzenia.
Comentariu beton!41
Ahahahahaha, noi la lucru manual n-am avut d-astea cu gătit, în schimb ne-a pus prin clasa a 6-a sau a 7-a să coasem ceva trusou pentru bebeluși – cu căciuliță, bavețică și nu mai știu ce altă mizerie. După ce am stricat vreo 2 metri de material, a intervenit mama și a prestat ce trebuia.
Nici până în ziua de azi nu-s în stare să cos mai mult de un nasture ori să tricotez ceva fără să sugrum andrelele, fix cum zici 😂
Comentariu beton!20
Dacă la „prăjitura deșteaptă” vă prindeți urechile, atunci nici nu-mi pot închipui ce v-ar ieși la prăjitura de iaurt. 🤣🤣🤣
😂😂😂
Ț-am zis că la fonfleuri nu mă bag. Știu să fac beigli, cheesecake și creșnit, e suficient pentru pretențiile familiei mele 🤣
@(altă)Iulia: crema la cremșnit o faci din ou sau pui budincă de vanilie? 😅
Iar foile-s „ropogóș” sau e doar un blat de pandișpan subțire? 😅
P.S. Din păcate, nu-ș cine naiba din familie a pus mâna pe rețetarul bunicii, așa că, din păcate, io n-am mai mâncat cremeș aka cremșnit făcut ca lumea de când aceasta s-o dus să-i gătească lu’ Sf.Petru și trupei lui de nehaliți. 😅
Comentariu beton!21
Pe mine cica m-a invatat matusa-mea sa fac „cremes” numai ca intre timp am uitat ordinea la impaturatul foilor si apoi unde sa gasesti „osanza” in Luxemburg? Mai face cand ajungem noi acasa, o data pe an… apoi gata cu binele. 🙁 Macar m-am specializat in cozonaci (reteta strabunicii) si placinte!
@JT, cum pandișpan, bre, ești bolund? Foile trebe să fie d-alea subțirele, gen foietaj. Și crema cu ou, firește, ce-ți imaginezi, că pun doctor iotcăr de la plic? 😲
Comentariu beton!15
@Binti, ce ordine, bre? Întinzi aluatul, împăturești, dai la frigider. Scoți, întinzi, împăturești, frigider. Și tot așa până ți se urăște, apoi încă o dată. Și gata 🤣
Comentariu beton!17
@Iulia, daca le ai cu beigliul, esti febletea mea. Dar…ce bagi pe langa nuca si mac, stafide sau rahat?
@Nemo doamne ferește, cum să-l pângărească cu stafide sau rahat?!
Comentariu beton!15
@Nemo, după cum se poate observa cu ușurință din comentariul de mai sus al distinsului meu soț, pun dăcât mac, rareori fac și cu nucă și cam atât.
@(altă)Iulia: no, bun. Aia da.
@Binti off cu acordul lui@Mihai Vasilescu am niste intrebari legat de Luxermbourg.Am o discutie de relocare si tre sa aleg intre Munich, Luxembourg sau Londra.Londra cade din start prea mult balamuc acolo deci tre sa decid intre Munich si Luxembourg.Pot apela in privat la ceva idei te rog?Evident ca m-am uitat pe net pe numero etc living costs dar vreau un pic de imagine from the field.
@Aura – cu placere iti raspund la intrebari, dar nu stiu cum sa-ti dau mail-ul? @Mihai ne poate ajuta?
@Binti cum în Luxemburg sunt destui germanofoni, întrebați și Dvs de Schweineschmalz. Dacă cereți doar Schmalz vă puteți trezi cu untură de gâscă sau alte păsări. În franceză e saindoux și dacă n-o bunghiți la magazine/supermarche atunci o puteți cere de la măcelarii – Metzgerei sau Boucherie.
Găluștile sunt deosebit de parșive. Acum mulți ani am facut prima data supa de pui cu găluște. Si au iesit normale. Ceea ce mi-a crescut increderea in abilitățile mele de bucătar până la cer. Dar de atunci, absolut niciodată nu au ieșit altfel decât un gainat diareic sau o piatra de pavaj. Ceea ce are un efect devastator asupra psihicului fragil: daca odată a fost in regulă, înseamnă că m-am tâmpit între timp…
Comentariu beton!30
A fost norocul începătorului, ca la pescuit!
Comentariu beton!17
@acader, mai încearcă, perseverența e cheia. Zic din experiență 😂
Asta patesc si eu acum ! Cred ca m-am tampit la batranete !
#Binti multumes frumos pe FB/ social kefia sunt la fel ca aici Aura Gustescu deci un semn va fi bine venit whatup +48507101307.Wait for sign!
Secretul găluștilor pufoase: un vârf de cuțit de praf de copt, pus în compoziție odată cu grișul.
nu prăjituresc, că se găsește cioco 85% (minim), ambalată fain-frumos; pot să produc clătite dar discrepanța între ritmul de producție și cel de dispariție…
nu fac ciorbe dar nu mor de foame; nu mai am oală de lut, c-am spart-o, da’ făceam un mijotedaniooleghium… și nevastă-mea nu mănîncă, în mod normal, miel! grătare, paste, tocănițe, pizza (gura mamii lui de aluat!), diverse;
da’ am și io o frică în bucătărie: arsura de pe vase; cele de fontă sau aluminiu, în special; și, pentru că-mi trebe zacuscă la foc de lemne, hiartă domol colo-șa, am parte de distracția asta aproape anual; ocazie cu care-mi aduc aminte de ceaunelul cu lapte cu orez (că ce alt dulce prin anii ’80?), ars și întărit, de-am frecat la el vreo 4-5 ore, pînă să vină mama acasă; care mama, a snifăit puțin la intrarea în apartament, și, fără alte vorbe, a zis:
– ați ars lapte cu orez?!
Comentariu beton!33
Aoleu, da, la clătite mă scoate și pe mine din minți că nu apuc să le fac pe cât de iute dispar.
Mmmm, acu mi-e poftă de ciucalată neagră 🤤
Ardelenii și bucătăria.
Se dezbate încă. Ce zici?12
Ce? Câtă vreme se mai găsesc untură, smântână și boia, ardelenii sunt safe. 😛
@Edel, du bist răutăcios, aber mă rog… 🤣
Comentariu beton!18
@MV, te face foamea urâcios, așa-i? 🤣
Da uite, fie, ca să vezi că merge și fără smântână, boia ori untură, ieri am făcut niscai purcel cu sos de năut și ardei copți 😜
ha! nu-i untură, îi UNSOARE! iar boiaua îi PIPARCĂ măruntă! și-s convinsă că o clisă cu piparcă n-ați refuza careva!
Comentariu beton!27
@irina, lasă-i, tu, că p-aci o ard toți cu sclifoseli și gusturi fine, da dacă le dai o buca’ dă pită d-aia cu cartofi, frecată cu usturoi și unsă cu untură și presărată cu sare și boia, să-i vezi ce bătaie de falcă au 🤣
Comentariu beton!28
@Edelweiss, @MV, ardeleanu-i gospodar, ca și bănățanu’.. cresc porci, consumă clisă şi gătesc cu unsoare! și parcă vă aud că aţi şuşcăit câta (adică aţi oftat puţin 😛 ) la meniul Iuliei 😂
Comentariu beton!18
@Edelweiss: moldovenii și bucătăria. 🤣🤣🤣
Șunca-i șuncă, clisa-i clisă, nu le mai încurcați. 🤭
Este înduioșător să vezi mândria ardeleanului cum își închipuie el că untura pe pâine este vârful gastronomiei. La fel de înduioșătoare este și impresia că doar ardeleanul crește porci și culmea doar ei îi mănâncă. Altora nu le’a dat prin cap. Mamaia dădea pâine cu untură la câini. Din punctul meu de vedere bucătăria germană, austriacă este una dintre cele mai nasoale bucătării. La fel de proastă este și aia engleză.
Francezii, italienii, spaniolii, grecii, turcii, asta da bucătărie vie.
Comentariu beton!28
@Edelweiss, m-a indus în eroare numele matale.. credeam că Edelweiß is German, nu mi-a trecut prin cap că-n fapt ești Leontopodium nivale, stella alpina, étoile des Alpes, leontopódion .. (în turcă nu știu denumirea) 🙂
Comentariu beton!21
Indiferent ce este numele meu, bucătăriile de care am spus sunt primitive și băltind de untură sau unsoare, tot un drac.Este și cazul întregii bucătării românești.
Surprinzător este pentru unii care v-au trebuit ceva sute de ani să realizați că sunteți sub jug ungar, cât de rapid săriți pentru un căcat de pâine unsă cu untură.
Se dezbate încă. Ce zici?8
@Edelweiss: cum să dai pita cu untură la porci??? CUM??? 😓
Bucătăria orientală, dpmdv, e doar pentru câini sau dacă ai dorința de a muri de diabet și boli cardiovasculare. 🤢🤢🤢
Mâncarea grecească (mi se pare o amestecătură nereușită de bucătarie orientală cu italienească): 🤢🤢🤢
Mâncarea italienească: Da!
Mâncarea spaniolă: merge. E ok.
Mâncarea franțuzească: mă limitez doar la coq-au-vin și dulcegării. Restul, la câini.
@JT, cei mai sănătoși sunt oltenii, ardelenii conduc detașat la boli cardiovasculare. De sănătos ce mâncați. De aia nemtoaicele și verișoarele austriece arată la 30 de ani ca un escadron de panzere.
O bucătărie băltind de grăsime, fadă, fără culoare. Fix de dat la câini. Ăsta ca să fim extremiști ca alții.
@Edelweiss, comentariul meu a fost într-o notă glumeață, nici gând să stârnesc polemici furtunoase și nici să se încrânceneze oamenii de la spusele mele. scuze, dacă l-ai considerat ofensator, nu simt nevoia nici să atac, nici să fiu atacată gratuit! zi faină să fie!
Comentariu beton!23
@Edelweiss: nu vorbim de femei, că noah, știm că nemțoaicele-s mici panzere. 🤣🤣🤣
Oltenii-s mai sănătoși că fug mai mult. Ardelenii-s mai molcomi. 😅
Dpmdv, bucătăria românească este la nivelul celei italienești și se bate și cu cea franțuzească.
P.S. Poate omul mânca cea mai sănătoasă mâncare din lume, că fără mișcare, tot de boli cardiovasculare sau diabet moare.
Statul pe scaun 8 ore echivalează cu fumatul a 200 țigări una după alta.
Edel, daca cauti un pic pe youtube emisiuni despre gastronomia clasica franceza de prin anii ’70-’90, s-ar putea sa ai o surpriza. 🙂
Iar cea moderna…pina si Paul Bocuse, fie-i tarana usoara, a ajuns sa spuna „Rien dans l’assiete, tout est dans l’addition” 🙂 🙂
In rest, in fiecare traditie gastronomica gasim chestii faine precum si unele mai bizare din punctul nostru de vedere. O prietena si acum isi aduce aminte cum, in Spania, au fost invitati la un super restaurant cu specific local unde felul principal era o ciorba de fasole uscata cu fructe de mare. 🙂
Irina, și eu glumesc, crede-mă. Mi-l imaginez pe JT roșu la față, cu un tricou cu ” Unsoarepepită” cum își cheamă vecinii și le bagă forțat pe gât o felie de pâine cu unsoare. Ziceți voi că nu e bună, e bună, este. Moldoveni tâmpiți. Noi, ardelenii…
@Edelweiss: după niște pălincă să vezi cum mere pita cu unsoare, de rupe. 😜
Dacă nu facem excese d-astea, din când în când, pleznim mamii dracului de atâta sănătate. 🤣🤣🤣
MVblog și glumele. Petrecere câmpenească cu vals, populară și rock, nu alta. 😃
În sfârșit a venit cavaleria moldavă. Mă lăsai singur, fată, să mă atace toți gordonii ăștia ardeleni.
De când ti-am văzut comentariul, mi-a nechezat calu-n grajd, coiful a pâlpâit, zalele au clincănit. :))
Mi s-a dus comentariul la articol în mlaștină. Ziceam de mic dejunul meu, bazat pe mâncare de cai, lactate, fructe, migdale și miere. Sper să nu moară careva de poftă, că nu se cade așa ceva intr-o bătălie!😛
Oricât de urâcios ar fi @Edel uneori (glumesc, hoooo!), cam are dreptate legat de gastronomia românească… Majoritatea rețelelor încep cu „se călește o ceapă” de sare fierea-n sus de bucurie 😂
De pita cu unsoare nu ne luăm, ca-i bai mare, aia e sănătate curată, fix cum zice @JT, mere la fix după ceva mai…arzător, așa 😁
@Edelweiss: întru’ pălincă să ne-nfrățim și tătă sticla s-o golim, pe principiul: țucu-i gura, uscu-i fundu’. 🤪
@(altă) Iulia: musai să facă și colecistu’ oleacă sport. 🤭
Nu chiar toate rețetele încep cu „se călește o ceapă”: crema de zahăr ars. 🤣🤣🤣
Uşor cu pita&clisa pe scări, că mă supăr!
Dacă până şi internistul (subsemnata) achiesează la acest preparat 😀
Aoleu, apropo de asta cu șunca și clisa, mi-am luat io odată o tzapă uriașă, în frumoasa zonă a Prahovei, când gazdele au întrebat dacă vrea cineva un pic de șuncă, înainte de masă. Evident că-mi chiorăiau mațele și au început să-mi curgă balele. Asta până m-am trezit în față cu niscai slană, că la aia îi ziceau ei șuncă. Și nici măcar nu era bună 😢
@(altă)Iulia: pentru că o fac ca pentru sopon. 🤣🤣🤣
Clisa-i maxim un deget jumate lățime. Maxim! Nu de-o palmă. 🤣🤣🤣
Tulai Silvie ce bune ar fi niște jumări cu carne acum. 🤪🤪🤪
@JT, exaaaaact, fix ca pentru sopon 🤣🤣🤣
Iooi, jumări… Cu niscai ceapă d-aia roșie, de apă… 🤤🤤🤤🤤
Ooo, dar cartofii aia feliați la cuptor sunt de belea. Tre sa te apuci de ei când abia te ai sculat de la masa, că sa se facă până la masa următoare, altfel leșini de foame langa cuptor. De unde știu? Am pățit și eu 🤣. Ai mei erau cu niste bacon aruncat în scârbă printre cartofi, deci îți dai seama ce miros era prin casa și noi leșinați de foame
Mai face dracu experimente d-astea. De acu, la orice rețetă similară, îi fierb înainte ca pentru franțuzești și pace.
Ai mei aveau niscai șuncă și brânză rasă printr-ânșii, plus un sos de ou cu smântână. Deci rău nu mirosea, ce să zic… 🙄
Cartofii se taie felii de juma de centimetru’ și se fac în 30 minute. Șmecheria e la cuptor: trebuie să dea căldură de sus și de jos și MUSAI cu ventilație. La 150 grade. 😉
Io fierb cartofii doar la salata orientală sau franțuzească, dar niciodată înainte de a-i băga la cuptor. 😎
@JT depinde de cartof ca daca cumperi precum mois in Elvetia cartofi o punga nestiind cs au vreo 4 categorii, de fiert, de salata, de prajit, de copt si vrei sa faci un amarat de piure cu cei de prajit apoi nu o sa mănânci piure veci amin.La noi e simplu albi si roz de detoate si salata.Una peste alta sa rupi Mcdonalțurile in foua intr-o delegatie in China precum am facut eu ca le tot spuneam mai putina soia si condimente ca voi locui in buda si ziceau yes yes si apoi tot aia am concluzionat ca Mc iz my way.
@Aura Gustescu: și austriecii au cinșpe mii feluri cartofi, d-ai-am trecut la cei dulci. Sunt buni gătiți în fel și chip. 😎
@Aura Gustescu. acum se găsesc și în românia cartofi puși pe sortimente: pt prăjit, piure și gratinați, de salată.
în viața vieților mele nu mi-a ieșit piure-ul așa pufos cum imi iese cu cartofi ”pt piure”, folosind aceeași rețetă.
și ăia prăjiți ies cum trebuie, crocanți pe exterior, și moi în interior.
Templierul e bazat cu cartofii. Mă miram și mă cruceam că nu le ies unora cartofii la cuptor, dar la comentariul lui JT am realizat că am cuptor electric și la ăsta invariabil folosesc cu ventilație. Între 150-180 grade, dupa cum îi tai.
Neamul saxon are ca și austriecii nșpe mii de soiuri de cartofi. Așa, că să nu se bolunzească învățând atâtea soiuri, au decis să facă trei grupe mari și late: Mehlig (făinos), Festkochend (consistent) și Vorwiegend Festkochend (încă și mai consistent) și trântesc alături și denumirea soiului, dacă interesează pe cineva.
Aoleu nu imi mai aduc aminte toate caci am inceput sa gatesc la 14 ani…nu mai locuiam cu parintii si mama mea si-a zis ca am stat ucenic in bucatarie suficient deci ma descurc.De ars am ars fasole noroc cu vecinii ca au bubuit in usa.Am pus fasolea uscata(boabe) la fiert si am adormit, oala arsa si miros in casa de a trbuit sa dam cu var ca nu se putea trai.De ars am ars ceva feluri de mancare recent cu lucrstul de acasa bagat in cuptor crăpat pt copii si calluri, ce sa zic m-a prin munca si s-a comandat pizza.Prima supa cu galusti a fost cu ghiulele.La prajituri sunt maestra dar in afara de cozonac nu mai fac ca mananc si deja sunt grasa.Imi place sa gatesc in general.dar nu incerc chestii noi cand ne este foame sau nu am.backup plan gen altceva comestibil prin frigider am invatat asta cu greu si chiorait de mațe pana am.incropit altceva.
Mda, io cumva nu mă învăț minte să nu fac experimente când e panică de timp sau foame mare. Deși, de cele mai multe ori iese bine, uneori mai e și cu dezastru… 🙄
Fiecare a fost un dezastru culinar la un moment dat. Unii au rămas.
Comentariu beton!13
Eu ma pricep un pic la gătit, chiar îmi place când am timp, să fac chestii mai sofisticate. Dar cui i-a dat laptele în foc la un banal de griș cu lapte, de doua ori într-o săptămână?
Și deși am 2 pici de 3 ani care se jucau pe lângă mine, chiar nu a fost vina lor.
Ahahahahaha, mi-am adus aminte că acu vreo lună am reușit să ard compotul pentru fi-miu. Că l-am pus la fiert și am ieșit cu el în curte să ne jucăm. Și când am intrat în casă, așa frumos sfârâiau fructele pe fundul oalei… 🤣
‘Neața! Ești tare haioasă, Iulia. Supa cu găluște este una dintre preferatele familiei. O fac de vreo treij’ de ani. Și cu toate astea, tot se mai întâmplă să dau chix.
Prăjitura aia deșteaptă mi-a ieșit prima dată, apoi, deși am repetat același proces, nu. Așa că am abandonat-o. Am lângă mine „Poeme caffe” care are tot ce dorești, când ți-e poftă. De obicei în weekend gătesc mai mult, să avem 3-4 zile eu și familia extinsă.
Astăzi, fiind sărbătoare, Doamna Elena din mine a zis că nu intră în bucătărie, așa că vor găti alții pentru mine și invitații mei.
La mulți ani sărbătoriților zilei!
la multe onomastici fericite, cu sănătate și bucurii! 🙂
La mulți ani, Ilenutza! 🍻
Lamulțani cu această ocazie și Costeilor din familia mea, respectiv distinsul meu fiu, distinsul meu soț și onorabilul meu socru (care, slavă cerului, nu citește p-aici, că o încurcam tare 😂)
!
Buna ziua, pe mine sa ma scuzatz, da fac partida separat, cand citesc experiente d astea ma simt geniu in bucatarie..asta pentru ca am crescut la tara si faceam clatite din clasa a 2-a, apoi de pe la 12-13 ani paine, ciorbe etc..la prajituri am invatat mai greu dar in ziua de azi imi iese o desteapta de reviste..ii mai spun in familie cui intreaba si prajitura Adina 😁..cine doreste sfaturi..va ajut cu placere si condescendenta🙂..weekend frumi si fara dezastre in bucatarie!!
Comentariu beton!17
🤣🤣🤣
Vezi, d-asta e bine că mai există oameni ca mine – te crezi prost, dar apoi te uiți în jur și prinzi curaj! 🤣
Savuros articolul, m-am amuzat copios:)))))
Si apropo… Cand scrie ca e reteta „simpla”…de multe ori e deja semnal de alarma, ca iti va manca ceva nervisori si timp 😉
cat traim invatam
Fain scris articolul🤩🤩🤩🤩🤩
Mulțumesc! 🥰
@JT, osânzen? Sau unturischen. Cu plăcere.
🤣🤣🤣🤣🤣
Din păcate, google traduce osânza tot untură (schmalz). 😔
Se pare că am pierdut două comentarii. 🤣
@JT, vezi că cred că te-a luat la ochi filtru de spam, la fel ca pe colega @irina. Ceva ceva faceți voi greșit 🤣
@(altă) Iulia: scrisesem de osânză și împăturatul aluatului pentru cremeș, deci nimic porcos. 🤭
@JT, ia vezi, nu găsești pe la creștinii ăștia niscai Schmalz?
https://romaniamarkt-at.webnode.ro/
Dacă știai de ei, îmi pare rău 🤷♀️
@(altă)Iulia: danke!
Nu știam de ei.
@JT, să-ți fie cu folos!
când am citit postarea Iuliei, am simţit damful de mâncare! bag sama se dunstuia ceva pe şpohert, dar se auzea şi cum se frig crumpirii. uşa de la cuină şi de la şpais era întredeschisă şi se vedea că aştepta goşti, fiindcă pe credenţul glanţ, lângă crigla cu vin, era un taier cu crofne. firangurile erau albe ca zăpada şi totul era puţuluit, proaspăt fărbuit, în afară de molăraiele cu bunicii şi străbunicii gazdei! 🤣 mulțam fain, @(alta) Iulia
Comentariu beton!26
hai să vă dau și traducerea.. am simţit mirosul (damful) de mâncare. bag sama se călea (dinstuia) ceva pe sobă (şpohert), dar se auzea şi cum se frig cartofii (crumpirii). uşa de la bucătărie (cuină) şi de la cămară (şpais) era întredeschisă şi se vedea că aştepta oaspeţi (goşti), fiindcă pe dulapul (credenţul) ce strălucea (glanţ), lângă ulciorul (crigla) cu vin, era o farfurie (un taier) cu gogoşi (crofne). perdelele (firangurile) erau albe ca zăpada şi totul era curăţat (puţuluit), proaspăt vopsit (fărbuit), în afară de fotografiile (molăraiele) cu bunicii şi străbunicii gazdei 🤣🤣
Comentariu beton!31
@irina:no, așe, da. Amu’ mai vii d-acasă.
😀 Irina, din ce parte a Banatului ești? Bănuiesc zona Oraviței.
@Silvia, ntz, Timișoara-n acte. dar în fapt sunt un amestec mai ciudățel.. Ardeal (copilărie-bunici), Banat (adolescență-părinți), Oltenia (actualmente) 😀
Băi ăsta cu mânuțele roșii, să mă sufli de praf îți doresc!
Gizăs, ce oameni triști și fără ocupație! 🤦♀️
Comentariu beton!18
Cum adică fără ocupație? Păi tu crezi că e ușor să stai să dai dislike-uri?
@MV, băi, io pricep că asta-ți plutește ție (nu ție, evident, creaturii cu dislike-urile) barca, să dai mânuțe roșii, bă, da măcar fă-o cu cap, nu dai ca vaca la comentarii absolut inocente, gen ăla cu „din ce zonă a Banatului ești?”
Că atunci când faci asta, nu demonstrezi decât o dată în plus că ești o amibă 🤦♀️
Mno, se demonstrează încă o dată că noi, băjeții, suntem mai pricepuți pe câmpul de luptă care se numește bucătărie.
Stați bre, nu dați cu găluști, că mă explic!
Nevasta din dotare plecată la mumă-sa, în miezul Bărăganului (adicătelea oarecum departe), mama responsabilă de apariția mea plecată cu treburi prin țară, așa că eu și tătâne-meu singuri acasă, obligați să ne hrănim singuri.
„Băi golane, suntem cam pe sponci, ce facem, o dăm pe barosăneală, baguette avec sos de limbă?” se apucă moșul să mă provoace.
„Boss, a inventat omul apa caldă și nu suntem noi în stare să facem de-ale gurii?”, mă dau de-a dreptul rotund.
Găină în congelator este? Esteee!
Orez este? Esteee!
„Pilaf mâncam bre!”, vorba lui Ismail.
Gata, scoatem zburătoarea la dezghețat, curățăm și decupăm legume pentru fiertură, spăl orezul. Toate bune. Mdap, toate bune, dar găinoiul nu dădea semne că intenționează să iasă din glaciațiune, degeaba ne uitam la el de o oră precum vițelul la poarta nouă, pas să se dezghețe. Scoatem țuica, să prindem curaj (și să nu mâncăm pe burta goală) și mă apuc să desfac păsăroaia în piese componente. Iacătă vinovatul! Înlăuntrul carcasei ce deja o visam rumenită ședea imperturbabil un mare bulgăre de gheață, de spuneai că este creierul lui Ciolacu. Care pe deasupra mai conținea alte piese de galinacee, respectiv una bucată cap și două bucăți gheare.
Reușesc cumva să scot ghețarul (tzuica power!), și în procesul demontării adopt tehnici ninja: „tai articulația aripii în diagonală, dintr-o lovitură, whoaaaa, yamaha arigato sake!” (poate nu am spus, dar știu karate și alte cuvinte în japoneză).
Eh, în avântul iscusitei mele pălituri cu respectivul cuțitoi, vârful acestuia lovește fundul de lemn (altarul dezmembrării cotcodăcitoarei), iar lama intră în rezonanță cu niscaiva unde cosmice, vibrează viguros și se desprinde hotărât, zvrrrrr pe lângă urechea mea, plecând în pierzanie, iar animalul țâșnește de pe tocător, apucându-se de patinat pe gresia bucătăriei.
Eu, cu mânerul cuțitului în mână, cu ochii beliți, de îmi vedeai ceafa prin ei, taică-meu „băăăi, închide geamul, că zboară găina și mâncăm pilaful gol!”
Enfin, reușim să desfac animalul în piese, pun la fiert, bag la prăjit, hai pe orez!
Băi, știam că e ceva cu apă, ceva cu orez, ceva cu puțin fiert, apoi lăsat la umflat. Care sunt proporțiile și timpul fiecărei operațiuni? Mdah, lasă că iese. Și a început să iasă, din cratiță! Băi oameni buni, ieșea atâta orez de putea hrăni un mic sătuc de chinezi!
Trecem și peste groaza asta, se oprește din umflat, acopăr cratița cu un prosop și lăsăm să se hodinească. Gata! „Boss, mai bagă o țuică, merit, simt că am răzbit la Posada.” Pune taică-meu, mai o palavre, mai o țuică, hai sa vedem ce a ieșit. Ridică șeriful capacul, se uită, cam lung, și comunică omniscient: „Nu curge”
&%$#¥£@@!? „Ce nu curge?” „Pilaful” răspunde, și întoarce cratița cu dosul în sus. Băi, ce să vezi, nu curgea! Ziceai că este ciment în ea, un bob nu cădea! Puteai să tai pilaful ăla felii, puteai să îl sculptezi, să faci zaruri din el!
De foame (și tzuica power) a mers. Am cam făcut febră la fălci, dar a mers.
Mno, v-am mai spus că suntem pricepuți, nu?
Comentariu beton!73
Am ras cu spume, sunete si lacrimi, de-am obosit!!! Tare de tot, baieti, tare de tot :))
Dau pe whatsapp, nu ma pot abtine
@Silviu, am râs cu muci și sughițuri 🤣🤣🤣🤣🤣
Poti sa-i faci concurenta Iuliei fara probleme!!!
Mulțam de aprecieri!
Sper că am răspuns unde trebuie, că de obicei din confruntările cu tehnica ies cam vânăt.
@Binti: nicidecum nu pot face concurență Iuliei! (plus căăă, așa, ca o spaimă ca atunci când mă prinde nevasta la berea nr. 4 iar eu parcă aș spune că e nr. 2, nu aș îndrăzni)
Dar mai am ceva povești, aștept să pice pe topic
Poveștile savuroase, ca de obicei. Eșecuri în bucătărie avem cu toții, dar de undeva trebuie să începi. 🙂
Ca să răspund la întrebare, spre marea mea bucurie, s-a inventat device-ul care curăță cartofii și îi și feliază/spiralează: https://www.kitchenshop.ro/accesoriu-taiere-spiralata-cu-4-lame-kitchenaid
La prețul ăla ar trebui să mânc cel puțin un kil de cartofi pe zi ca să se renteze achiziția.🤣
Aia mă gândeam și eu 🤣🤣🤣
Plus că dacă nu știe să curețe ș-o țelină, un morcov ori un dovlecel, tot de pomană 😜
V-ati găsit si voi cu ROI-UL din corporatii gen return of invesment dar confortul sa iti curete felieze unde este?Daca ai nevoie o data pe luna pt liniste si confort e ok nu calculam in kg…Glumesc asta este strategia de marketing si vânzari!
Nu-s prietenă cu bucătăria, rar fac experimente riscante și periculoase, în general încercăm să nu ne deranjăm reciproc prea tare. La mic dejunuri mi se pare că ne înțelegem cel mai bine. Azi, de exemplu, am gătit ovăz cu chefir, le-am amestecat ușurel și am lăsat compoziția câteva minute la odihnă pe blat. Apoi am adăugat rondele de banană, migdale. Yummmy. Și un firișor auriu de miere pe de-asupra. E porția mea zilnică și obligatorie de dulce, căci zahăr nu am voie. Și am mai gătit o cafea la ibric, ceva de vis. În rest, câteva uși deschise și închise, nu tu nici gălăgie, nici dezastru, nici prea multe chestii de spălat, de șters și aranjat la locul lor. Hmmm, mai, mai că-mi vine să revin un pic la prima afirmație.
Pentru mine treaba asta cu galustile este un mister. Am incercat vreo 5-6-7 retete. Ouale reci, grisul pudrat, varful se sare, lingurita de ulei, apa rece deasupra, capac, focul mic, oala separata. Naiba sa le ia. Am spus si-o rugaciune (asta zicea una pe un grup la un moment dat ca trebuie sa faci inainte sa te apuci de ele, ca altfel nu ai sanse). De cateva ori au iesit asa de tari ca puteai juca ping pong cu ele. Le-am scos si-am pus taitei. De alte cateva ori s-au imprastiat ca balega, a trebuit sa strecor supa, am pus iarasi taitei. O singura data mi-au iesit. Ma grabeam si habar n-am ce am facut, nu imi amintesc. N-am respectat nicio regula, nici rugaciunea nu am spus-o. Au fost cele mai bune galusti pe care le-am mancat in viata mea. Pufoase, geniale, am mancat 2 farfurii una dupa alta, sotul a fost in extaz. Au trecut vreo 5 ani de atunci, n-am mai facut.
Comentariu beton!19
🤣🤣🤣🤣🤣
Și când mă gândesc ce simplă e rețeta.
1 lingură de gris la 1 ou.
Grisul se pune „ploaie” peste oul sau ouăle bătute cu un praf de sare. Se lasă la dospit 10 minute. Apoi se pun în supă cu lingurița.
Nimic mai simplu și-mi iese de fiecare dată.
Fără rugăciuni sau mătănii. 🤣🤣🤣
Yeah right 🤣 Lasa, sa faca altii. Lasand gluma, cred ca tocmai simplitatea retetei e problema. La chestii complicate ma descurc brici, la galusti… ma rezum la a le manca atunci cand merg pe la mama.
n-am făcut în viața mea găluști după vreo rețetă. dacă vreau 12-14 găluști, pun 2 ouă întregi, le bat bine, fără nimic în ele (fără sare/ulei), griș- după mână/ochi, să fie ca o smântână mai groasă și le pun în zupă imediat, nu mai stau deloc, grișul se umflă rapid și se întăresc. vă vând un pont, în caz că găluștile-s tari.. puneți o cană cu apă rece-n zupă, o linguriță cu bicarbonat alimentar și dați focul mic, până ajunge iar la punctul de fierbere (am testat pontul de câteva ori!)
Mda precum explicatiile mele o dregi din ochi la care madam fostă soacra care nu stia sa faca imi zicea sa ii spun in grame.Zic nu merge asa ca pot fi oua micute sau XL daca-s de la mama de la țara eu pun gris amestecand „din ochi” gen stiu cum ar trebui sa fie consistenta si gata.Lingura sau linguroi si tot asa.Prima data in cretacicul timpuriu su iesit ghiulele apoi m-am prins.
@Irina mda se numeste „sa sperii gălustile” deci in loc de rugaciuni le sperii cică 🤣🤣🤣🤣
Daca ma mai incumet vreodata sa fac, o sa tip la ele sau ceva, le pun un film de groaza.
Mama bate albusul spuma si pune cam 3 linguri cu varf de gris (granulatie mai mare) lasi 5-10 minute la odihnit si le pun la fiert. Eu cântăresc ouale, le bat bine si apoi adaug aceași cantitate de gris, le la vreo 10-15 minute la odihnit apoi la pun la fiert la foc mic, xam 15 minute si musai cel puțin încă atat sa mai stea sa se umfle bine. Ale mamei sunt mai pufoase ale mele mai simple😊
Apropo de esecuri, fasole cu gărgărițe a făcut cineva? 😂
Funny ca de obicei Iulia 😁
Încercările mele în ale bucătărelii au început pe la vreo 5 anişori, când miorlăiam că vreau prăjitură şi maică-mea se ocupa cu altceva. Ca atare m-am dus în bucătărie, am apucat să sparg câteva ouă într-un bol, cred că am mai pus şi ceva zahăr peste, când a apărut mama şi a reuşit să încropească ceva 😀
În rest nu am prestat nimic notabil până să ajung la facultate (taică-meu îşi făcea griji că nici un ceai nu-s în stare să fierb).
Apoi, well..nevoia te învață.
Am început cu clasicii cartofi şi clasicele paste. Prima supă ce am învățat s-o fac a fost cea de fructe. Taică-meu, de loc din județul şăfului, a întrebat foarte nedumerit „supă de fructe? Cu carne?!” Îi era şi încă îi este greu să asocieze ceva dulce cu felul principal (maică-mea zice că a făcut nişte ochi ca la desene animate când bunică-mea a servit friptură cu compot de gutui).
Dezastre nu prea îmi amintesc, posibil să le fi reprimat 😛
Revin dacă mă străfulgerează vreo întâmplare deosebită!
@ametist, daaa, și eu cred că supa de vișine-i bestială, ca și cea de lăptucă și iaurt! friptură cu compot de gutui (încă) n-am mâncat, dar piept de pui în sos de mere am acum pe aragaz! 😀
Yikes! 🤢🤢🤢
Supă de fructe am primit la grădiniță și o aruncam întotdeauna în budă.
Nici acum n-aș putea mânca așa ceva. 😬
Nici io nu prea sunt prietenă cu fructele în altă formă decât crude, singura chestie care mi se pare bună e supă de gulii. Maică-mea a făcut facultatea la Sibiu și a stat în gazdă la o familie de sași și mai bălește și în ziua de azi amintindu-și supa de vișine…
To each their own, I say… 🤷♀️
@(altă) Iulia: n-am mai mâncat supă de gulii de când am plecat d-acasă. Maică-mea e fan.
Doar când o apuca „săptămâna porcului” era grav: supă de dovleac, mâncare scăzută de dovleac și dovleac pane sau chiftele de dovleac. 😓
🤣🤣🤣🤣🤣🤣 „săptămâna porcului”
Într-adevăr, supa dulce e ceva care îți place ori ba, nu prea există „in between”. Am învățat să fac supa asta (cu mere inițial) de la tanti la care am stat în gazdă în anul 1. Ulterior făceam cu ce fructe aveam prin cămară (caise, piersici, prune, chiar şi banane 😛). Culmea este că n-am mai făcut supă din asta până anul trecut, la o distanță de aprox 10 ani. Şi dacă tot a venit vorba de ea, mi-am găsit şi meniu pentru azi, şi aşa am nişte mere mai vechi care s-ar preta excelent.
Iar pe lângă friptura cu compot de gutui, bunică-mea făcea carne de vițel fiartă cu sos de vişine-de obicei de Crăciun, în rest acompaniamentul era sos de roşii sau de usturoi+/-mărar.
Da, şi maică-mea crede că dovleacul e pt porci. De aia a preluat tata ştafeta la dovlecei pane.
Iar guliile rulează! De fiecare dată pun gulii la supa de legume.
n-am făcut în viața mea găluști după vreo rețetă. dacă vreau 12-14 găluști, pun 2 ouă întregi, le bat bine, fără nimic în ele (fără sare/ulei), griș- după mână/ochi, să fie ca o smântână mai groasă și le pun în zupă imediat, nu mai stau deloc, grișul se umflă rapid și se întăresc. vă vând un pont, în caz că găluștile-s tari.. puneți o cană cu apă rece-n zupă, o linguriță cu bicarbonat alimentar și dați focul mic, până ajunge iar la punctul de fierbere (am testat pontul de câteva ori!)
Ce sa zic, @(alta)Iulia, m-a atins la lingurica sufletului articolul de azi! Mi-am revazut propriile inceputuri in ale bucatariei… Si, dadada, la orele alea de gospodarie din scoala, cand trebuia sa manuim acul si lingura, eu am decis ca astea nu sunt de mine si m-am cerut cu baietii la lacatuserie. Am nimerit exact la pirogravura, dar era mai abordabil pt mine decat la cartofi, salate si canafas cu punct romanesc. Cam asa geniu eram atunci si am ramas asa si niste multi ani dupa, ca fugeam din bucatarie cand ai mei zdranganeau prin castroane si cratiti.
Deci, prima ciorba: aveam asa, la vreo 30 de ani si cativa bobocei. Nu existau fite d-astea cu comenzi, nu erau interneti, evident se intampla antediluvian. Am luat carne, muuuultaaa, sa fie pa bogatie, am aruncat-o in cea mai mare oala, ca sa si incapa, am pus apa pana aproape de buza, dar nu mai stiu cu legumele (daca am pus sau nu, daca le-am tocatit ori le-am aruncat intregi, nici nu mai conteaza). Ce mai, era cam cat un cazan de fiert rufele. Cert e ca am ajuns la etapa cu sarea. Si ma duc eu la vecina Marcela sa intreb cata sare se pune in ciorba. Depinde, zice ea. Pai, zic, asa, o oala intreaga. Cine sa-si inchipuie ca facusem un cazan?! Pai, zice, pune si tu din ochi. Haaaa???? O stiti pe-asta cu „Pui din ochi”, nu? Ma gandeam io ca nu m-apuc sa bocesc deasupra oalei pana sarez ciorba din lacrimi, da’ ma gandesc hai sa vedem. Si scutur frumos solnita de masa, asa, cu decenta. Cred ca ar fi ajuns sa sareze un sandvis cu unt.
Ma prezint inapoi la usa Marcelei, cu solnita in dreapta si ii arat: am pus atat. Scutur la fel solnita in palma stanga, ca sa numere boabele de sare… Aaaa, spune, nooooo, pune o lingura. Ok. Ma decid cu greu cat de mare sa fie lingura si ajung sa gandesc cata sare intra, ca daca o bagam mai afund in punga, iesea cu mot. Drept care decid ca „o lingura” inseamna exact un caus ras. Rad farmaceutic cu cutitul, o pun pe dansa-ntr-insa si ma prezint din nou la cunoscatoare, aratandu-i. Nooo, zice, pune dupa gust! Valeu, Doamne, o stiti pe-asta cu „pune dupa gust”, nu?! E sinucidere asistata…
Si ma duc sa aplic. Mai scutur solnita, iau in lingura zeama, suflu sa se raceasca, bag in gura, imi vine greata, decid ca mai trebuie sare. Si repet. Si repet. Si tot asa, pana greata imi ajunsese pana in nari, pipota mi se revoltase, ciorba tot nu se sarase, carnea tot nu se fiersese, esecul era prefigurat, deci ma apucara nervii, mi-am varsat tot vocabularul de injuraturi, pe care nici nu stiam ca le stiam, concluzia fiind ca lichidul din oala a ajuns la wc, iar alea de erau (cvasi)solide, la gunoi. Na!
Eeee, cu timpul, mult, e drept, am ajuns o maestra a ciorbelor si v-as invita pe toti la o ciorba de perisoare acrita cu zeama de varza, sau, dupa gust si preferinte, o supa crema de ciuperci cu bucatele de urechi de lemn :))
Dar sa nu mai aud: „dupa gust” sau „din ochi”. Ever. Clar? Adica pt novici, ca eu am deslusit filozofia din spatele vorbelor… Asta e ca la mecanicul auto care zice ca uite, asculti motoru’ si vezi daca merge rotund. Ma-ta poate merge rotund, in cercuri, ca motoru’ crocaneste in felu’ lui, acolo…
PS Acu’, dup-o viata, fac ciorbe, mamaliga, ascult motoare, cos la masina sau cu acul si am alte asemenea schiluri. Asta ca sa nu mai comenteze heitarii p-aci ca cum v-ati maritat, ma belelelor si catastrofelor… Ca nu toata lumea se naste cu tabula plena de schiluri si pasiuni. Unii chiar invata de-altele, cum ar fi de-o topica si-o virgula, basca figuri de stil de nivel lexico-semantic, na… La care @(alta)Iulia e mastersefa, sa recunoastem!
Comentariu beton!23
Ahahahahaha, mamă, ce m-au ucis astea cu „după ochi”, „după gust” și altele din aceleași tagmă la începuturile mele în ale bucătăriei 😂
Culmea e însă, că acu am ajuns și eu să explic tot așa, când îmi cere careva vreo rețetă 🤦♀️
Iar cu solnița eu nu mai risc, am belit odată o mâncare că n-am fost atentă și capacul solniței nu era înșurubat bine ș-a căzut cu un „pleosc” direct în oală, însoțit de tot conținutul… Așa că, de atunci, pun așa, din ochi 🤣
Azi avem un hater „rău vegan”. 🤣🤣🤣
Să-l servim cu sâmburi de ardei iute și suc de ceapă ca să se îndulcească puțin. 😜
Dada, văd că e unul pornit rău pe la toate comentariile.
Meri, bă, și bea o bere, dreq, lighten up! 🙄
Băăăă, ce-i acilea? Lipsește omu un ceas d-acasă să facă niște cumpărături și voi faceți petrecere în lipsa mea. Acu stați potoliți un pic, să apuc să ajung și eu la zi 🤣
@Iulia, au și cartofii ăia mândria lor! 😂
Am râs cu poftă…lasă nimeni nu este perfect. Chestia cu găluștele s-a întâmplat și la case mai mari. 😂😂😂
Or fi avut, ce să zic? Ce e cert e că pe a mea au călcat-o în picioare 🤣
Jajajaja doua supe de găluște in dojdeani și vax,tare că piatra iute ca săgeata. Da orezul e simplu, un pahar de orez și cu același pahar trei de apă. Se fierbe pe jumate și se lasă la umflat. Gata orezul pt patru persoane😋 Zi faină la toti
Dăcât orez, mai bine mămăligă. 👍
doua pahare, decat. Parerea mea 😉
@je
3 măsuri de apă la o măsură de orez 🤷♀️
@Ralu: și eu tot două măsuri de apă folosesc la una de orez. 😎
Ați uitat să menționați că orezul se spală prin multe ape înainte de a fi folosit, țăranilor 🙂
@Shoric: io nu-l spăl niciodată. Folosesc doar orez cu bob lung.
@JT, apropo. Voi pe acolo prin Australia mai știți cum este gustul la o mămăligă făcută din făină de porumb direct de la o moară? Că eu nu găsesc nici măcar la piață la noi.
@Shoric: mălaiul austriac ce-l cumpăr io nu-i grisat. 😎
E drept că nu se compară cu mămăliga făcută de bunica, dar no, asta e. Doar dacă m-apuc să-mi cumpăr porumb și o mini-moară de măcinat cu granulație variabilă, dar e prea multă bătaie de cap. 😬
@JT, doar cei care au mâncat o mămăligă făcută din mălai rășnit la o moară vor aprecia mămăliga. Chestiile alea care se vând pe la restaurante sunt mizerii pentru că doar un mămăligar știe cât trebuie să învîrți la un ceaun cu mămăligă făcut cu făină de porumb ca să nu fie cu cocoloașe.
Să nu nu mai zic că trebuie să fie proaspăt făcută.
Io știu de doua măsuri de apa la una de orez. Cu bob lung și nespălat (Basmati sau Jasmin, mai greu cu ălea de la turci).
@John Temple, cred că sunt câteva magazine Mix-Markt și prin Austria. Nu se poate să nu dibuiești mălai românesc la ei.
@Shoric: îs campion la mestecatul mămăligii-n ceaun. Aia e cea mai bună mămăligă mâncată vreodată. Făcută-n curtea bunicilor.
@alta (Iulia), când te mai apucă poftele, ia o bere și o țigară și ieși afară, mai ales amu ca e mai cald. Trece tot, și nu arde nimic. 😎
Am dat-o și eu un bara, cine nu încearcă nu greșește. Da’ și când iese….
Hai noroc sister, am reușit și eu ce am promis, că vă susțin „moral” cu o🍺
Cheers, în cazul ăsta! 🍻
Taman ce am deschis și eu o bere. Până acum am ars-o așa, mai ladylike, pe cidru 😁
Daca nu ai facut inca piure (ALBASTRU), asortat cu cabanos (MARO) si cu gogosari acri (ROSII) sa o impresionezi pe pisi… nu mai fa.
Nu ca nu ar fi gustos (e doar un amarat de colorant in piure, la dracu’) dar arata … impresionant. Probabil de aia s-a si maritat cu mine. Dupa 27 de ani inca radem.
Să mori tu că acum 27 de ani îi ziceai piure 🙂 Și ce e ăla piure albastru?
Mai făceam glume când eram mai mic cu albastru de metil… dar trebuia să așteptăm puțin după câteva beri ca să iasă cum trebuie 🙈
@Shoric, vezi că acu’ 27 de ani era 1995, nu 1975 și nici 1985. 🙂 Pe ici, pe colo se mai găsea colorant albastru pt prăjituri.
Plus că se putea rezolva problema și cu câteva picături se zeamă de afine sau ceva de genul .
Eu am fost ”părăsit” de părinți când aveam vreo 20 de ani, adică și-au luat calabalâcul și s-au mutat la casa lor de la țară și mi-au lăsat mie apartamentul care era în chirie, prin anii 90.
Nu-mi amintesc mare lucru din perioada aia dar sigur îmi amintesc fumul gros care ieșea pe geamuri de la chestii uitate pe aragaz.
În chestii de bucătărit am plecat de jos. Am învățat pe pielea mea că dacă arunci un ou rece din frigider în uleiul prea încins, se poate să-ți sară în cap. Mbine, în perioada aia, cartofii prăjiți cu un ou ochi cu brânză și cu o salată de roșii era festin dar toată baza era în masa de la cantina minei că restul era beutură.
M-am însurat și ca toți bărbații adevărați am pus piciorul în prag și m-am apucat de făcut mâncare cum a văzut io la bunică-mea și la mama.
PS, am văzut că a specificat @altaiulia, dar băi, totul era: se iau 3-4 cepe mari, se taie mărunt și se călesc în ulei, după aia se bagă bulion și se mai călește umpic, bagi piper sare și în funcție de ce vrei să faci adaugi cartofi, fasole și lași să fiarbă până scade.
Băi, mirosea Dumnezeiește tocănița aia de ceapă cu bulion sau cu roșii și aș mânca așa ceva în fiecare zi dar la un moment dat luam prea mult dicarbocalm și am renunțat la prăjeli.
PS2. cartofi de la mama lor am văzut anul trecut de pe la unii care trăiesc prin munții Hațegului și care folosesc aceiași sămânță dacică de mii de ani. Dăcăt un leu cerea pe kil.
Buuna asta nu 4 tipuri de cartofi sa te intebi unde e ala cu care as putea găti macar 3 feluri?!
@Aura Gustescu, futăi naibii de cartofi, că înainte erau buni și pentru cartofi pai și pentru pireu sau copți în jar. Acuma trebuie cartofi speciali.
@ Shoric… N-am idee cum draq raspund la mesajul tau de mai sus…
pe atunci noi ii spuneam „pireu”… dar cica tre’ sa ne adaptam dupa vremuri…
Daca citeai pana la capat, aflai ca „Chef” -ul ad-hoc alesese putin colorant albastru (pt prajituri, pentru conformitate) sa varieze pireul…
Apropo de diversitate. Io sunt moldovean de pe malul prutului, nevastă-mea este combinație dintre olteancă și bihorean ungur și trăim în Valea Jiului unde ne-am combinat toți, mici excepții fiind momârlanii care descind direct din vechii daci care dețin păduri și averile se păstrează în familie și se fu. , combină între ei ca nu cumva să se piardă tradiția lor de ciobani. Mă rog, treaba lor dar eu fiind venetic prin zonă am descoperit că cele mai bune prăjituri le fac ungurii, rețete care au fost preluate de locuitorii din zonă de la ei.
Da și noi, moldovenii și oltenii am venit cu rețetele noastre de ciorbe cu cimbru și leuștean acrite cu borș sau zeamă de varză fără smântână. Mbinee, merge și o lingură de smântână dar obligatoriu o jumate de borcan de ciușcă de aia de a alu @Vasilescu.
Îmi place să pregătesc, să fac, să tai, să… dar nu îmi place să termin.
PS. Ce părere aveți despre meciurile de astăzi. Chiajna – Chindia și U. Cluj – Dinamo?
Bro asta cu:nu imi place sa termin e ca ca draq acum in mintea mea de cotcodacă ma intreb de ce ai dori sa faci treaba pe jumate? Atat ai „baterie” sau e ceva din paradigma ta ce nu iti da pace?Nu judec sau imi pre construiesc idei just curious
@Baghera, asta sună așa, oleacă a criminal în serie care se lasă pe tânjală 🤣
(sau poate e numa mintea mea ciudată)
@Aura Gustescu, nu este vorba de baterie, pur și simplu nu îmi iese partea de final.
Spre exemplu la o omletă cu de toate, bat ouăle, fărâmițez brânza, tai cubulețe de salam, șunculiță sau ceea ce mai pun acolo, pun puțin delicat, dar nu prea îmi place să o pun în tigaie să o fac, mai ales când este cineva care o poate face mai bine ca mine.
Un alt exemplu salata de boeuf: pun la fiert și tai cartofii, dau prin răzătoare castraveții murați, tai carnea fiartă… dar nu îmi iese la fel de bine ca altuia partea de final.
Bine, dacă nu are cine să facă partea de final… o fac și pe aia că doar nu oi muri de foame!
@Iulia, atunci când am un cuțit în mână… sunt mare maestru internațional când e vorba de tranșat carne de porc.
Îmi place să pregătesc, nu îmi place să bucătăresc.
Criminal în serie… nu mi s-a mai spus până acum 🙋🏻♂️
După cum spune și titlul… nu e pentru toți… bucătăria!
@Baghera, e bun, nu vii și pe la noi când avem de făcut pachetele câinilor? Că mi-i așa o silă de partea cu tăiatu 😖😂
@Iulia, am citit comentariul acesta ultim al tău puțin de jos în sus și mi-au sărit în ochi următoarele cuvinte: „tăiatu câinilor vii ” coroborat cu criminal în serie din comentariul anterior… nu-i a bună!
Deja mă vedeam undeva la vreun episod cu poliția animalelor pe la TV.
@Baghera, 🤣🤣🤣🤣🤣
@BaGheRa: castraveții murați NU se dau prin răzătoare la salata de boeuf, ci se taie, frumos, cubulețe. 😎
@John Temple, pe rețeta mea se dă pe răzătoare, ies mai… cum să îți spun… dau gustul care trebuie, dar nu îi simți acolo, dacă mă-nțelegi ce vreau să spun! În plus îi poți stoarce mult mai bine de „zeama” aia murată ce se lasă din ei.
Înainte, mai în preistoric, îi tăiam și eu cubulețe, dar am văzut și eu la cineva, am încercat și mi-a plăcut ce a ieșit… Într-un cuvânt: evoluție bro’ 😇
@BaGheRa: înțeleg. Mie-mi plac mai mult tăiați cubulețe decât dați prin răzătoare. De gustibus…
@John Temple, ai încercat și așa cum spun eu? Nu de alta dar ca să ai termen de comparație!
@BaGheRa: binențeles, altfel n-aș fi zis nimic. 😎
Sărut mâna Iulia, de foarte mult timp nu am mai găsit cuvântul ,, papaleașcă” într-un text, mi-au revenit niște amintiri fenomenale din copilarie, așa că îți mulțumesc din suflet. Btw, ai speriat găluștele? Doar pentru cunoscători.
Cu stimă Ioan
Mă bucur că te-am amuzat 😊
Ce să le mai speriu, că m-au speriat ele pe mine 🤣
Sunt Tatalor la toți experții.
Nimeni nu arde apa mai bine ca mine, când o pun la fiert.
🤣🤣🤣🤣🤣
Buei, în fața lu’ Tatalor tre să te ploconești, nu să te tăvălești. 🤪
Iartă-mă, drace! 😂
Așa, cu mâna goală!?
Ce gătești bun? 😁
fetelor (&domnilor!), care dintre voi are rețeta părului de zână? n-am mai mâncat de când s-a stins bună-mea și nu găsesc rețeta aia adevărată, mama-ei.. mă revanșez, serios!, dacă-mi ziceți rețeta!
Ha?
Pe cuvânt de șoimii patriei că n-am auzit de așa ceva. Nu-i vată pe băț?
Par de zana? Te referi la taiteii subtiri ce se folosesc la supa?
Daca da, reteta la care te gandesti cred ca e cea de vargabeles, o gasesti pe savoriurbane. 🙂
@Nemo, ești măreață/măreț – scuze, dar nu știu genul 😇 săr-naaa..👍 ioi, ioi, de când o caut.. nu mi-a trecut prin cap că poate-i cunoscută sub alt nume 😁 datoare până la cer și-napoi sunt! spune-mi cum și mă revanșez! 🙂
Hah, sunt maret… 🙂
Pai cum sa te revansezi…cum scria pe afisul din cabinetul unui medic: „Nu beau flori si ciocolata.” 🙂
Dar pentru asta trebuie sa si ajung in tara.:)
Apropo, esti sigura ca era „par de zana”? Ca asta m-a indus un pic in eroare, reteta o stiam, se facea si la noi in familie, dar taiteii erau numiti „par de inger”. Culmea, asa se numesc si in maghiara, italiana, engleza si franceza, asa ca mi-am zis ca doar aia poate fi. 🙂
@Nemo, daaa, bună-mea așa-i spunea, păr de zână! la fiecare sfârșit de săptămână fugeam la Șag, la bunici, unde mă așteptau munți de prăjituri – clătite Ana Lugojana cu bezeaua aia bestială, irmus, rumoș-pupoș, păr de zână, biegli, șamrole.. iar de Rugă, ioo.. aveam meșpaisuri pe săturate, mâncam Lepa Brena de mă mir acum unde băgam atât 😇 mulțam din suflet, oricând ajungeți în țară, dă un semn! 🙂 p.s. am pus la cuptor prima mea tortă păr de zână – vargabeles, îs cu emoții 😜
@irina, mno, o ieșit? O fo bun? Hai, nu mă ține în suspans 😁
@(alta) Iulia, ioo.. ce bătălie-am avut pe ea.. 😁 direct din tavă am mâncat, ne-am bătut cu lingurile, nu ne-am mai complicat cu furculițe 😀 luam o lingură, înălțam mulțumiri către @Nemo, cred că tot într-un sughiț i-a fost duminica 😂
Poi în cazul ăsta, să vă foarte fie de bine! 😁
Greu a fost, dar am reușit să citesc toate comentariile și mă dor fălcile de râs. Da’ tot vă povestesc și eu una, că văd că lipsește „rețeta” de aici.
Nu era chiar prima experiență culinară și nu eram nici vreun copil, eram trecut de 30 de ani. Vin pe la mine in vizita de week-end copiii din prima căsătorie. Mama era plecată din oraș, soția (mă rog, pe atunci „prietena”, sau cum dracu s-o spune) plecată din oraș. De mâncare, nimic. Dacă eram singur, mă scoteam eu cu ceva ouă, cartofi prăjiți, eventual vreo ceafă la grătar, chestii la care mă pricepeam binișor. Fiind vorba despre copii (7 și 5 ani) și de 3 zile, zic „fac mâncare sănătoasă”. Respectiv, leveșe (pentru non-atdeleni: supa de tăiței). Rețeta simpla: fierbi legume, carne de pui (preferabil, dar nu musai piept), scoți totul (și refolosești la salata boeuf sau, dacă ești deosebit de puturos și nu vrei sa faci maioneză – cazul meu – un deosebit sote de legume cu pui), bagi in zamă tăițeii, ii mai fierbi un pic și -magie!- ai 2 feluri de mâncare cu efort minim. Totul a mers bine, până la un punct. Și anume, ăla in care am adăugat tăițeii. Aruncă fiică-mea o privire critică, „mai pune, că mie îmi place cu mulți tăiței”. Păi, cum să nu pună tati? Și am mai pus. Și am mai pus. Și am mai pus. Când am fost satisfăcut, m-am oprit. Când am mâncat (am făcut așa, o oală mărișoară, că știam că le place și ne așteptau 3 zile) a fost cum a fost. Când s-a răcit cat sa o bag la frigider, mi s-a părut cam dubios, nu prea mai era zamă acolo, da’ nu m-am panicat. A doua zi când am scos-o s-o încălzesc, arata așa, că un fel de lasagna (numai că fără carne și cu gust pregnant de.legume). Lejer se putea tăia cu cuțitul..A fost, totuși, o minunată garnitură la ceafă de porc la grătar 😂😂😂😂😂
Comentariu beton!17
Bun venit în club 🤣
Deci pina la urma e treaba de perseverenta. Ca-n banc:
Vine Ion acasa, se pune la masa, il vede Marie mai ingandurat.
Il intreaba la un moment dat:
-Ce e, Ioane, ca te vad necajit..?
-Uite, Marie, ma tot bate un gand si nu stiu cum sa te intreb..
-Intreaba, barbate.
-Auzi, Marie, inaintea mea, tu ai fost si cu alti barbati?
-Asculta, Ioane, ca iti explic. Mancarea amu la masa a fost buna?
-Buna, Marie..
-Da’ ieri ce ai mancat, a fost bun?
-O fost, cum nu..
-Hainele ti-s curate si calcate cand iti trebuie?
-Is, nevasta.
-Aseara, cand ne-am bagat in pat, ti-o placut?
-Oi, Doamne, cum nu…!
-Si cum crezi ca se invata toate astea, barbate, la fara frecventa?
Iar in ceea ce priveste raporturile cu bucataria in familie, backgroundul e de vina. Pe la 5 ani stiu ca am primit cadou un set cu plansa de lemn, sucitor si din astea (chiar, trebuie sa o intreb pe maica-mea daca eu mi-am dorit sau mintea lor sucita i-a indemnat 😉 ) pe cand sotia, in rarele ei tentative de a participa la operatiunile din bucatarie era expediata de acolo cum ca are doua maini stangi. 🙂
Noroc ca ne-am gasit unul pe altul mai tarziu.
Singura perioada cand a vrut sa recucereasca acest teritoriu strain pentru ea a fost dupa ce a nascut. Ce pot sa spun, am supravietuit si eu si fata, noroc ca nu a tinut-o mult.
In rest am avut si eu parte de oua explodate, fum, ardei umpluti care ar fi fost chiar buni daca ardeii in sine n-ar fi fost super iuti si din astea.
Precum si succese de-a dreptul epice, precum gulasul facut acum vreo douazeci de ani cu un prieten, in oalele in care maica-mea facea de regula dulceata pentru iarna. Colegul respectiv si acum imi spune ca de cate ori face gulas, respecta cu sfintenie reteta mea si are in continuare un succes enorm, iar mie mi-e nu stiu cum sa-l intreb cum e exact reteta aia, ca dupa un litru de palinca si doua sticle de vin care s-au dus pe parcursul operatiunii, habar nu mai am ce si cum am facut.
PS. In Banat e foarte OK sa bagi o mana de stafide in beigli, mai ales daca le ametesti inainte cu cateva linguri de rom. Rahat…never, ever. 🙂
Cartofii se curata cel mai usor necuratandu-i. Cureti doar punctele negre si ii lasi in coaja
cu placere.
@animaloo aia noi da merg necurățati dar aia „vechi” jeez cu coajă? In afara de copti in coiaja mâncam interiorul nu am testat.
dap. aia vechi. Presupunand ca nu ai o coaja extrem de lovita.
Speli bine, tai punctele negre. Tai si arunci in ulei sau la cuptor.
*nu la tocanite/supe
(alta) iulia cartofii nu se pun cruzi în tavă. Îi fierbi 10-15 minute, îi scurgi şi apoi îi pui în tavă, cu smîntînă, brînză şi ce mai are reţeta.
Las si eu asta ca info, usureaza viata si vad in multe bucatarii pe aici, pe langa nelipsitul Thermomix 🤦
https://www.otto.de/p/melissa-sparschaeler-16310174-elektrischer-obst-und-gemueseschaeler-apfelschaeler-sparschaeler-batteriebetrieben-sensation-kartoffel-schaelmaschine-kartoffelschaeler-S0G0C0AW/#variationId=S0G0C0AWVLKM