Sinteză de Marco Badea.

53 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat în ziua de sâmbătă și peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🗺️ În cel mai recent raport despre războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării remarcă faptul că obiectivele Moscovei rămân neschimbate, deși trupele rusești își concentrează atenția asupra regiunii de est a Ucrainei. Victoria totală, readucerea Ucrainei în zona de influență a Rusiei și abandonarea orientării euro-atlantice de către Kiev sunt principalele scopuri ale regimului Putin.

🗺️ În același timp, Londra spune că forțele ruse continuă să aducă tehnică militară de luptă din Belarus în zona de est a Ucrainei, inclusiv în regiunea Harkov și Severdonetsk.  Artileria rusă continuă să atace pozițiile armatei ucrainene din regiunea de est unde Rusia se pregătește de o nouă ofensivă, mai notează Ministerul britanic al Apărării.

🔴 Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum sâmbătă noapte forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică, a anunțat agenția de presă rusă TASS, preluată de France 24 și CNN. Rusia afirmase anterior că toate zonele urbane din oraș „au fost curățate” de forțele ucrainene și că mai există doar un grup restrâns de luptători, atât ucraineni, cât și străini, care s-a refugiat în combinatul siderurgic Azovstal al miliardarului Rinat Ahmetov. Viețile celor care se predau vor fi cruțate, a mai transmis ministerul rus de la Moscova.

🔴 În completare Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat că luptătorii ucraineni care rămân în Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați, a declarat. De luni, orașul, de importanță strategică pentru Rusia, dar în care încă mai există un punct de rezistență, ar urma să fie complet închis, fără posibilitatea de a mai intra sau ieși, relatează BBC.

🔴 La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, sâmbătă, că „eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni rămaşi în oraşul Mariupol, asediat de către forţele ruse, „ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.

🔴 De asemenea, președintele ucrainean a avertizat din nou, într-un interviu, că lumea „trebuie să se pregătească” pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone folosirea armelor nucleare. „Nu trebuie să așteptăm momentul în care Rusia va decide să-și folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a declarat preşedintele Zelenski, sâmbătă, într-o discuție cu mai mulți jurnaliști ucraineni. El a spus că este convins că ruşii n-ar ezita să folosească orice armă. Este nevoie de „medicamente (împotriva radiaţiilor), de adăposturi antiaeriene”, a mai detaliat  Zelenski. Joi, directorul CIA, William Burns, declarase, la rândul său, că performanțele militare slabe ale Rusiei cresc riscul ca Putin să recurgă la arma nucleară. O astfel de ameninţare nu trebuie tratată cu superficialitate, a atras atenția Burns.

🗺️ În analiza la zi a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), spune că scufundarea crucișătorului Moskva de către ucraineni a fost un eveniment semnificativ care a declanșat o intensificare a atacurilor aeriene rusești, inclusiv cu rachete, drept răzbunare. Totuși, remarcă analiltii americani, operațiunile decisive din această fază a războiului se vor desfășura în continuare la sol, creșterea atacurilor aeriene având un impact mai mic asupra rezultatului războiului.

🗺️ Potrivit informațiilor Statului Major Ucrainean, rușii au concentrat până la 22 de grupuri tactice de batalion în vecinătatea orășelului Izium. În evaluarea sa de sâmbătă spre duminică, ISW arată că această concentrare de forțe riscă să repete experiențele de la Kiev, dacă nu va putea fi desfășurată pe axe paralele de înaintare. Numai că vremea de primăvară și solul noroios nu permit Armatei Ruse să înainteze decât pe drumuri asfaltate, ceea ce reduce mult opțiunile acesteia.

🗺️ De aceea, este posibil ca forțele ruse să încerce o ofensivă la Sud-Vest de Izium spre Barvinkove, ceea ce le-ar putea permite să deschidă încă o axă de înaintare pe drumul principal dintre Izium și Sloviansk. Însă, mai arată ISW, Barvinkove este o așezare suficient de mare pentru a întârzia înaintarea Rusiei dacă forțele ucrainene opun rezistență, iar o eventuală capturare a localității Barvinkove tot nu taie liniile de aprovizionare și comunicație terestră pentru armata ucraineană din Donbas.

🗺️ Din acest motiv, ISW consideră că este puțin proabil ca ofensivele rusești disparate să aibă mult mai mult succes decât operațiunile similare din săptămânile trecute din jurul Kievului, cu excepția cazului în care rușii își schimbă semnificativ tiparele operaționale.

🗺️ Rușii i-ar putea copleși pe apărătorii ucraineni printr-un număr mare de axe de înaintare, forțându-i pe ucraineni să se răspândească în mai multe direcții și în unități mai puțin concentrate. Dar voința și capacitatea demonstrată a ucrainenilor de a ține la distanță forțele rusești de zonele urbane sugerează că multe, dacă nu majoritatea sau chiar toate aceste unități rusești se vor bloca. Această analiză nici măcar nu ia în calcul calitatea și starea fizică și psihologică a forțelor ruse, care fac și mai puțin probabil un succes brusc și semnificativ al ofensivei rusești, mai remarcă experții militari ai ISW.

🗺️ În ultimele 24 de ore, forțele ruse și-au continuat avansul lent în Mariupol, anunțând sâmbătă seara că luptătorii ucraineni mai rezistă doar în zona uzinei Azovstal. Folosirea de către ruși a bombardierelor strategice Tu-22M Backfire pentru a ataca vineri uzina Azovstal sugerează că aceștia se grăbesc să încheie cât mai curând bătălia pentru cucerirea orașului.

🗺️ În Sud nu s-au înregistrat operațiuni militare în ultimele 24 de ore, cu excepția unor bombardamente asupra orașului Nikolaev.

🗺️  Forțele ruse vor continua probabil să opereze de-a lungul a trei axe principale de înaintare în Donbas: De la Izium la sud, prin Slaviansk, către regiunea Donețk controlată de ruși, lângă Debaltseve; De la Rubizhne și Severodonetsk în sud-vest spre autostrada Izium-Debaltseve; Iar din Popasna spre vest către acea autostradă. Rușii ar putea deschide o axă suplimentară de înaintare din apropierea orașului Donețk spre nord și spre Kramatorsk, potrivit Statului Major ucrainean, citat de ISW.

🔴 Generalul rus Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, a fost ucis săptămâna aceasta în Ucraina. Informația a apărut abia sâmbătă, când generalul a fost înmormântat la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării, iar anunțul a venit indirect, printr-un mesaj de condoleanțe transmis de municipalitate.

🔴 Vladimir Frolov ar fi al optulea general rus care își pierde viața în războiul din Ucraina, un bilanț neobișnuit de mare, după cum au remarcat analiștii. Fostul șef al CIA David Petraeus spunea că aceasta este o dovadă a faptului că dispozitivul de comandă și control al armatei ruse nu funcționează. De altfel, numărul ofițerilor ruși cu rang superior care au murit în Ucraina ar fi ajuns deja la câteva zeci. În urmă cu câteva zile, s-a aflat despre moartea locotenent-colonelului Denis Mejuev, comandantul Brigăzii Motorizate Sevastopol, care ar fi fost al 40-lea comandant militar cu rang înalt pe care Rusia l-a pierdut pe front în 50 de zile de război.

🔴 Cu pierderi atât de mari, unii experți consideră că generalii nu au fost pur și simplu în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ci că, cel mai probabil, Ucraina îi vizează în mod special. Pe de altă parte, este neobișnuit ca astfel de ofițeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de linia frontului, experții militari considerând că Vladimir Putin i-a trimis acolo pentru a prelua control asupra operațiunilor care, în unele zone, s-au blocat.

🔴 Pentru ca Ucraina să vizeze anumiți ofițeri ruși, trebuie să știe unde sunt aceștia. Analiştii spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicaţii care ar fi putut să ofere indicii despre localizarea anumitor ţinte.

🔴 Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown, remarcă pentru BBC că având în vedere faptul că armata Ucrainei este depășită numeric de cea a Rusiei, țintirea ofițerilor superiori ar putea fi o parte importantă a războiului informațional.

🔴 Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a promis că va ajuta la reconstruirea orașului Mariupol, locul unde deține două mari oțelării despre care spune că vor fi din nou competitive la nivel mondial. „Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean”, a declarat Ahmetov pentru Reuters.

🔴 Ocupanții ruși intenționează să organizeze un așa-zis referendum în regiunea Herson pentru proclamarea unei republici populare, aceeași metodă pe care au folosit-o și în 2014 în teritoriile separatiste Lugansk și Donețk, a acuzat sâmbătă seară avocatul ucrainean al poporului, Liudmila Denisova, într-o postare pe Facebook. Oficialul ucrainean spune că, potrivit martorilor, în tipografia orașului Nova Kahovka se tipăresc „buletine de vot” pentru a organiza un așa-zis „referendum”, dar și procesele-verbale cu rezultatele votului sunt redactate în avans pentru a fi aduse la centrul regional de vot.

🔴 Pseudo-referendumul ar urma să se desfășoare în perioada 1 mai – 10 mai 2022. În această perioadă, Hersonul ar urma să fie complet închis și  decuplate toate comunicațiile. În aceste condiții, Liudmila Denisova face apel la Comisia ONU pentru drepturile omului să facă investigații pentru încălcarea drepturilor omului în timpul invaziei militare rusești din Ucraina și fapte de crime de război. „Herson a fost, este și va fi ucrainean!”, proclamă în final Avocatul Poporului din Ucraina.

🔴 Situația din regiunile Nikolaev și Herson din sudul Ucrainei este „din ce în ce mai ostilă”, după ce forțele ucrainene au scufundat crucișătorul „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, spun oficiali ucraineni citați de CNN. „În cursul zilei trecute, situația din sudul Ucrainei a fost caracterizată de o agresiune în creștere”, a spus Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei. „Încercând cu disperare să câștige teren și să păstreze pozițiile frontului de sud, cea mai rușinoasă armată din lume țintește civili în regiunile Nikolaev și Herson. În unele zone a fost înregistrată activitatea lunetiştilor”, se mai arată în comunicat. Forțele ruse sunt „furioase din cauza pierderilor din Marea Neagră și auintensificat amenințarea cu rachete” în regiune, se mai arată în declarație. Nikolaev și alte câteva localități din regiune au fost supuse unor atacuri severe, inclusiv cu bombe cu dispersie, se arată în comunicat.

🔴 Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la necesitatea de a furniza mai multă muniție, și în special muniție de artilerie, forțelor ucrainene, deoarece sunt așteptate lupte grele la sol împotriva unităților ruse în zilele următoare, potrivit unui oficial american citat de CNN. Statele Unite trimit 18 obuziere remorcate de 155 mm și 40.000 de cartușe de artilerie către Ucraina, ca parte a noii asistențe de securitate anunțate de administrația Biden săptămâna aceasta, dar chiar și această muniție ar putea fi epuizată în câteva zile. În timpul unora dintre luptele anterioare, forțele ucrainene au tras mii de cartușe de artilerie pe zi, a spus oficialul.

🔴 Ministerul rus al Apărării a publicat imagini care arată zeci de bărbați îmbrăcați în uniforme de Marină, despre care a spus că ar fi chiar echipajul crucișătorului Moscova. Ei s-au întâlnit la Sevastopol cu șeful Marinei Ruse, care le-a spus că vor rămâne în continuare în cadrul forțelor navale, deși nu mai au un vapor. Acestea sunt primele imagini în care pot fi văzuţi presupuşi membri ai echipajului crucişătorului Moskva, scufundat joi, scrie BBC News.

🔴 Rusia anunță duminică dimineață că unitățile sale de apărare aeriană au doborât un avion militar ucrainean care ar fi transportat arme trimise de țările occidentale. Aeronava ar fi fost țintită și distrusă în afara orașului Odesa, aflat în sud-vestul țării. Informația nu a fost confirnată de autoritățile de la Kiev. În același timp, rușii spun că în ultimele 24 de ore, aviația militară a lovit zeci de locuri unde se aflau concentrate numeroase trupe ucrainene și echipamente, dar și uzine unde se produce armament și tehnică militară. ⚠️ Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

🔴 Ucraina lucrează pe cât este posibil cu Turcia, membră NATO, pentru mai mult sprijin contra invaziei Rusiei și înțelege, chiar dacă nu este mulțumită, realitatea legăturilor pe care Ankara le are în paralel cu Moscova, a declarat un diplomat ucrainean, citat de Reuters. Diplomatul a spus că peste 100.000 de ruși au ajuns și au rămas în Turcia de la începutul războiului. Totuși, în aceeași perioadă, au sosit și aproximativ 85.000 de ucraineni, dintre care, între timp, aproximativ 47.000 au plecat mai departe în alte țări sau s-au întors acasă. Totodată, Un iaht deținut de magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska a sosit sâmbătă într-un golf din apropierea stațiunii Gocek din sud-vestul Turciei, în timp ce mai mulți miliardari ruși se îndreaptă spre Turcia pentru a fugi de sancțiunile occidentale din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei, mai notează Reuters.

🔴 Șeful administrației militare regionale din Liov, în vestul Ucrainei, a spus că sistemele antiaeriene ucrainene au doborât rachete de croazieră rusești  lansate sâmbătă dimineața spre regiunea Liov, relatează CNN.

🔴 Orașul Harkov a fost puternic bombardat. Din informațiile existente până acum, doi oameni a murit și 18 sunt răniți, după ce proiectilele au căzut peste zona centrală a orașului în cursul zilei de sâmbătă. Este al doilea atac în două zile care vizează zonele rezidențiale. 10 oameni au murit și 35 au fost răniți în urma unui tir cu rachete.

🔴 Rusia a anunţat sâmbătă că a decis interzicerea intrării pe teritoriul său pentru premierul britanic Boris Johnson, ministrul de externe Liz Truss, ministrul apărării Ben Wallace şi alţi zece membri ai guvernului şi politicieni britanici.

🔴 Rusia ţine captivi sute de soldaţi ucraineni, precum şi sute de civili, potrivit guvernului de la Kiev, citat sâmbătă de agenția de presă germană dpa. „Au sechestrat peste 1.000 de oameni”, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk la televiziunea de stat ucraineană. Printre aceştia sunt în jur de 500 de femei, a adăugat ea. Ucraina, la rândul ei, a capturat aproximativ 700 de soldaţi ruşi, a mai spus Vereşciuk. ⚠️ Numărul exact al persoanelor reţinute în prezent este neclar, indică New York Times.

🔴 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a avertizat sâmbătă pe locuitorii capitalei care au plecat în primele zile ale războiului că încă nu se pot întoarce în siguranță, relatează The Guardian. De altfel, o persoană a fost ucisă și mai multe rănite grav, în urma atacurilor cu rachete care au lovit Kievul sâmbătă. Primarul Kievului, Vitali Kliciko a spus că apărarea antiaeriană încearcă să protejeze oamenii, dar că „inamicul este nemilos”.

🔴 Compania franceză de cosmetice L’Occitane a anunțat că își va închide magazinele și site-ul din Rusia, revenind asupradeciziei inițiale de a le menține deschise, relatează BBC. Clienții au amenințat că vor boicota marca. L’Occitane a spus inițial că păstrarea magazinelor deschise în Rusia ar proteja angajații de potențiale „răzbunări”.

🔴 200 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunțat sâmbătă biroul Procurorului General al Ucrainei. Peste 360 de copii au fost răniți. Cifrele pot fi însă mult mai mari, având în vedere incapacitatea de colectare de informații din zonele asediate de armata rusă.

🔴 Ukrainian Railways, compania naţională de căi ferate din Ucraina, a restricţionat, temporar, livrările pentru anumite produse agricole prin punctele de trecere a frontierei spre Polonia şi România, a anunţat sâmbătă compania de consultanţă agricolă APK-Inform, informează Reuters. APK-Inform nu a oferit o explicaţie pentru aceste restricţii. Ucraina, un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră însă după invazia rusească a fost obligată să îşi exporte produsele pe calea ferată prin graniţa de vest.

🔴 Germania a participat împreună cu Statele Unite la o cercetare biologică în Ucraina, a declarat, sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. „Conform informaţiilor confirmate, partea germană a coordonat îndeaproape activitatea în domeniul securităţii biologice cu colegii săi americani, care au creat o reţea de cel puţin 30 de laboratoare biologice în Ucraina”, a spus Zaharova la canalul de stat Russia Today. Ea a descris activitatea drept „cercetare ştiinţifică periculoasă”. ⚠️ Zaharova nu a furnizat dovezi care să-i susţină afirmaţiile.

🔴 Livrarea de armament greu, precum tancuri, pentru Ucraina nu ar constitui intrarea în război împotriva Rusiei, a spusministrul justiţiei german Marco Buschmann. Membru al liberal-democraţilor, Buschmann a declarat pentru publicaţia Die Welt că dreptul internaţional nu consideră livrarea de arme drept intrare în război. „Aşadar, dacă Ucraina îşi exercită dreptul legitim de autoapărare, sprijinirea sa prin furnizarea de arme nu poate conduce la concluzia că astfel se participă la război”, a explicat Buschmann. El a adăugat că aceasta este şi opinia guvernului german, nu doar a sa.

🔴 Parlamentul Ucrainei a emis un avertisment sâmbătă după-amiază, spunând că Rusia intenționează să lanseze un nou video deepfake care îl va viza pe președintele Volodimir Zelenski, scrie The Guardian. „Avertizare! Rusia plănuiește un nou deepfake cu președintele Zelenski. Într-o declarație fictivă, președintele își va exprima „atitudinea negativă față de orașele ucrainene, în special față de Mariupol”, potrivit Centrului pentru Securitate Informațională. Dacă va apărea acest deepfake, el nu ar fi primul.  În luna martie, au apărut mai multe deepfake-uri cu Zelenski, unul în care declara pacea, iar altul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbea despre capitularea Ucrainei în fața Rusiei.

🔴 Printr-o notă diplomatică, Rusia a avertizat Cehia că nu poate furniza arme de origine sovietică țărilor terțe, fără acordul Moscovei. Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Jan Lipavský, Cehia nu va răspunde acestei solicitări. „Aceasta este o prostie de fapt și nu există nicio clauză care să interzică acest lucru”, a declarat el, agenției naționale de presă din Cehia. De asemenea, ministrul Apărării, Jana Chernochova, a declarat că demersul Rusiei este doar o altă încercare de a descuraja țările occidentale să ajute Ucraina.

🔴 Biserica Ortodoxă Rusă a preluat ca un ecou retorica Kremlinului în justificarea războiului din Ucraina. Este o poziție care pare să determine un număr mare de preoți și enoriași ucraineni să întoarcă spatele Moscovei.

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit până acum în războiul cu Rusia. Într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, Zelenski a declarat că aproximativ 10.000 de militari ucraineni au fost răniţi, precizând că „este dificil de spus câţi vor supravieţui”.

🔴 Navele rusești nu vor mai avea acces în porturile României începând de duminică, 17 aprilie, de la ora 0:00. Vasele rusești nu mai au voie să acosteze în porturile românești nici de la Marea Neagră, nici de la Dunăre. Decizia a fost luată de Ministerul Transporturilor și se aliniază regulamentelor Uniunii Europene.

🔴 Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să folosească arme nucleare în Ucraina, scrie BBC.

🔴 Peste 100.000 de civili sunt în continuare blocați în Mariupol, fără mâncare, apă potabilă și căldură, transmite ONU.

🔴 Un sat din sudul Spaniei şi-a schimbat numele în „Ucraina” în semn de solidaritate cu locuitorii prinşi în conflictul declanşat de Rusia, care are loc la peste 4.000 de kilometri distanţă, transmite Reuters.

🔴 Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, a adus duminică un omagiu refugiaţilor ucraineni şi celor care îi găzduiesc, într-un mesaj adresat cu ocazia Paştelui Catolic, relatează AFP. „Milioane de oameni sunt astăzi strămutaţi, obosiţi de călătoria lor din locuri tulburi, răniţi de trecut, temându-se de viitor şi au nevoie să fie primiţi cu bunătate şi să se poată odihni”, a declarat prinţul Charles, în vârstă de 73 de ani, fiul cel mai mare al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. „În ultimii ani, am avut inima zdrobită de suferinţele victimelor nevinovate ale conflictelor sau persecuţiilor, unele dintre care le-am întâlnit şi care mi-au spus poveşti tragice deoarece au fost forţate să-şi părăsească ţara şi să caute adăpost departe de casă”, a mai spus el. „Însă, în mijlocul acestei tristeţi şi inumanităţi, a fost extrem de emoţionant să văd cât de mulţi oameni sunt dispuşi să-şi deschidă casele pentru cei aflaţi în nevoie şi cum şi-au oferit timpul şi resursele pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu o astfel de tristeţe distrugătoare şi cu o asemenea durere”, a adăugat Charles.

🔴 La Vatican, slujba de Înviere a început sâmbătă seara fără niciun fel de restricții, după doi ani de pandemie, dar cu umbra războiului în sufletele credincioșilor. Papa Francisc a vorbit despre „ororile, întunericul și cruzimea războiului”, în timp ce alături i-au stat primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov (care fusese răpit de forțele ruse, dar ulterior a reușit să fie eliberat), și trei parlamentari ucraineni.

🔴 În timpul discursului său, Suveranul Pontif a invocat „gesturi de pace în aceste zile marcate de oroarea războiului” și a remarcat că, în timp ce „mulți scriitori evocă frumusețea nopților înstelate, nopțile de război, însă, sunt străbătute de acele fascicule luminoase care anunță moartea”, relatează The Guardian. Adresându-se direct primarului din Melitopol, Ivan Federov, și parlamentarilor ucraineni Maria Mezențeva, Olena Homenko și Rustem Umerov, el a spus: „În acest întuneric provocat de război, provocat de cruzime, cu toții ne rugăm. Ne rugăm pentru voi și alături de voi în această seară. Ne rugăm pentru toată suferința voastră. Putem doar să vă oferim apropierea noastră și rugăciunea noastră și să vă spunem să aveți curaj și că suntem alături de voi. Celebrăm cel mai important lucru: Hristos a Înviat!”

📸 Imaginea dimineții vine din gara centrală a orașului ucrainean vestic Liov, unde o fetiță din Ucraina se uită pe geam și așteaptă să plece cu trenul care o duce în Polonia. Privirea ei este privirea Ucrainei, privirea milioanelor de copii afectați de război. Privirea ei este privirea sincerității și a binelui, care trebuie să se lupte, cum a mai făcut-o de atâtea ori în istorie, cu răul absolut.