Sinteză de Marco Badea.
…
50 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că nu a fost abordat cu privire la o întâlnire cu președintele german Frank-Walter Steinmeier. „Nu am fost abordați oficial de președintele german sau de biroul președintelui german pentru această vizită”, a afirmat Zelenski, într-o conferință de presă, potrivit The Guardian. Mesajul vine după ce preşedintele german Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Rusia, a declarat marţi că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.
🔴 Autoritățile ucrainene spun că politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, arestat marți noapte, plănuia să fugă din Ucraina în Transnistria în momentul în care a fost capturat, relatează Sky News.
🔴 Un „armistiţiu general” în scopuri umanitare nu pare posibil actualmente în Ucraina, a afirmat miercuri la New York secretarul general al ONU, Antonio Guterres. ONU continuă să aştepte răspunsul Rusiei la propuneri concrete de evacuare a civililor şi garantarea transportului de ajutor umanitar în zonele de război, a menţionat Guterres, potrivit AFP. El a subliniat, pe de altă parte, că războiul din Ucraina a determinat o „furtună perfectă” de crize în sectoarele alimentar, al energiei şi al finanţelor, care ameninţă să provoace distrugeri, mai ales în economiile ţărilor mai sărace, a consemnat agenția germană de presă dpa. „Impactul războiului este global şi sistemic. Până la 1,7 miliarde de oameni, dintre care o treime deja trăiesc în sărăcie, au devenit expuşi în cea mai mare măsură la perturbările sistemelor alimentar, energetic şi financiar ce generează creşterea sărăciei şi foametei”, a notat Guterres, amintind între altele şi că 36 de ţări importă peste jumătate din grâu din Rusia şi Ucraina.
🔴 Victoria Nuland, subsecretarul american pentru afaceri politice la Departamentul de Stat, spune că este foarte probabil ca Statele Unite să declare atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina drept un genocid, relatează CNN. Într-un interviu acordat CNN Newsroom, Nuland a spus că președintele Joe Biden „A vorbit din inimă atunci când a numit ceea ce se poate vedea în Ucraina un genocid comis de Rusia și forțele sale armate”. Ea a precizat că SUA are „o procedură de colectare a dovezilor de-a lungul timpului” care este folosită pentru a declara în mod formal că o serie de acțiuni constituie genocid.
🔴 Rapoarte contradictorii privind incidentul în care a fost implicat crucișătorul „Moscova”. Ucraina a anunțat miercuri seară că a lovit cu rachete și avariat nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”, scrie The Guardian, citându-l pe guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko. Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”. La rândul ei, Rusia a admis că nava a fost serios avariată de o explozie, dar a pus-o pe seama unui incendiu la bordul crucișătorului, care a trebuit evacuat complet.
🔴 S-a găsit primul câștigător al războiului sângeros declanșat de Putin în Ucraina: cărbunele, scrie Politico. Uniunea Europeană se străduiește să își diversifice sursele de energie pentru a diminua dependența față de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina, iar cea mai simplă soluție la îndemâna statelor europene, inclusiv a României, este redeschiderea termocentralelor pe bază de cărbune.
🔴 Primul combustibil care a fost luat la țintă a fost cărbunele: statele membre UE au decis vineri să oprească livrările de cărbune rusesc începând cu luna august a acestui an. UE a importat 49 de milioane de tone de cărbune rusesc în 2020, iar comerțul cu această resursă se ridică la valoarea de 8 miliarde de euro pe an. Astfel, blocul comunitar trebuie să se bazeze pe propriile resurse de cărbune pentru a înlocui importurile din Rusia. Mai multe țări europene se pregătesc să extindă „viața” centralelor termice care funcționează cu cărbuni de teamă că vor rămâne fără gaze naturale, pe care până acum le importau din Rusia.
🔴 Cărbunii, care păreau că vor fi primele victime ale campaniei globale de a înlocui resursele poluante cu cele regenerabile și sustenabile pentru a combate schimbările climatice, au primit acum un impuls neașteptat.
🔴 Și în România vor fi redeschise centralele termice pe bază de cărbune, care, potrivit ministrului mediului Tanczos Barna, vor ajuta la „dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile.”
🔴 În fața acestor măsuri, Bruxelles-ul a rămas rezervat. Țările care plănuiesc să ardă cărbuni pentru a înlocui gazele rusești o pot face conform obiectivelor climatice UE, a spus luna aceasta Frans Timmermans, oficialul UE responsabil pentru Pactul verde european. „Nu există tabuuri în această situație.” Pentru fanii cărbunilor care se bucură de renașterea combustibilului există destule avertismente că reîntoarcerea cărbunelui va fi una de scurtă durată.
🔴 Avioane private, apartamente pariziene elegante, vacanțe la schi în Austria și educație la universități de elită din Londra și New York. Este viața „copiilor Kremlinului”, ai căror părinți, apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, critică țările occidentale, relatează CNN. Putin i-a criticat pe rușii care se aliniază „mental” cu Occidentul, acuzându-i că se comportă ca și cum ar face parte dintr-o „rasă superioară” și că au un singur obiectiv: „distrugerea Rusiei”. Dar printre apropiații lui Putin care și-au educat copiii în Occident este chiar purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Din acest rol de principală portavoce a lui Putin, Peskov face aproape zilnic declarații pline de venin împotriva Occidentului.
🔴 Drona militară de mari dimensiuni care s-a prăbușit acum o lună în capitala Croației, venind probabil din zona de război din Ucraina, avea la bord o bombă improvizată. Era umplută cu un tip necunoscut de explozibil – spun anchetatorii.
🔴 Forțele ruse au „moralul scăzut”, iar o parte din soldații tineri se confruntă cu sentimente de „dezamăgire”, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă, rugat să evalueze starea de spirit a forțelor ruse. De asemenea, Kirby a mai afirmat că și comandanții trupelor ruse sunt „frustrați”, atât din cauza trupelor pe care le conduc, dar și din cauza colegilor.
🔴 Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat. Această nouă tranşă de ajutor va conţine „echipamente foarte eficace pe care le-am mai livrat” Ucrainei, precum şi „noi capacităţi”, în special „sisteme de artilerie”, muniție şi „mijloace de transport blindate”, care să facă față atacului pe care se aștaptă să-l declanșeze Rusia în estul Ucrainei, a mai precizat președintele american. Administraţia SUA a dat de asemenea undă verde transferului de elicoptere și va ajuta la transferul de echipamente de la aliați către Ucraina.
🔴 Moscova a amenințat miercuri că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei, inclusiv la Kiev, ca răspuns la ceea ce consideră acte de sabotaj și atacuri ale soldaților ucraineni pe teritoriul Rusiei. Amenințarea Moscovei vine după ce un pod feroviar important de pe teritoriul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost parțial distrus în ceea ce ar putea fi un act de sabotaj săvârșit împotriva armatei ruse, care încearcă să își intensifice asaltul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei.
🔴 Rusia a anunţat că 398 de membri ai Congresului Statelor Unite vor avea interdicţia de a intra pe teritoriul său. Într-un alt comunicat, ministerul rus de externe informează despre adoptarea, tot ca măsură de represalii, a aceleiaşi interdicţii în cazul a 87 de senatori canadieni ale căror nume sunt, de asemenea, publicate. Totodată, ministerul rus de externe a anunţat expulzarea unui diplomat din cadrul ambasadei Cehiei la Moscova, care trebuie să părăsească Rusia până sâmbătă, ca răspuns la o acţiune similară a autorităţilor de la Praga din luna martie.
🔴 Comandanţii a două unităţi ucrainene care apără oraşul-port Mariupol, asediat, au emis o declaraţie video în care afirmă că au reuşit să îşi unească forţele, în timp ce Rusia susţinea că a înregistrat progrese în oraş, transmite CNN.
🔴 Forțele armate ale Rusiei au început să încerce să atragă recruți printr-o campanie care promite „contracte pe termen scurt”, dat fiind numărul mare de soldați ruși uciși în Ucraina, scrie pe twitter jurnalistul Kevin Rothrock de la Meduza, un site fondat de jurnaliști independenți ruși.
🔴 Guvernul Rusiei a triplat finanțarea pentru mass-media de stat pe fondul războiului cu Ucraina, The Moscow Times notând că gradul de propagandă al statului rus a atins cote nemaivăzute de la Uniunea Sovietică Stalinistă. Între lunile ianuarie și martie, guvernul de la Moscova a alocat din bugetul federal 17,4 miliarde de ruble pentru „mass-media”, potrivit datelor oficiale publicate de ministerul rus al Finanțelor. Jurnaliștii de la The Moscow Times notează că acestea au crescut de 3,2 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când bugetul alocat presei de stat a fost de 5,4 miliarde de ruble. În luna martie a acestui an, după ce „operațiunea militară specială” ordonată de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, guvernul rus a a cheltuit nu mai puțin de 11,9 miliarde de ruble cu canalele sale de propagandă, de două ori mai mult decât în ianuarie și februarie la un loc (5,5 miliarde). The Moscow Times notează de asemenea că injecția de capital a Kremlinului în mașinăria sa de propagandă reprezintă un record absolut între toate alocările bugetare făcute de guvernul de la Moscova.
🔴 Refuzul preşedinelui francez în exerciţiu Emmanuel Macron de a denunţa un „genocid” în Ucraina al armatei ruse este „foarte dureros”, deplânge preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.
🔴 Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a avertizat liderii ucraineni să „aibă grijă” și să își încuie „bine de tot” ușile noaptea după ce Kievul l-a arestat pe politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, relatează Reuters.
🔴 Rusia îşi poate redirecţiona cu uşurinţă exporturile vaste de resurse energetice în altă parte decât în Occident, către ţări care chiar au nevoie de ele în timp ce creşte consumul intern de petrol, gaze şi cărbune, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Reuters. Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Australia au impus interdicţii asupra importurilor de petrol ruseşti ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte operaţiune militară specială în Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană rămâne divizată în această problemă.
🔴 Celebrul actor Sean Penn ar vrea să se întoarcă în Ucraina și să se alăture luptei împotriva trupelor ruseşti. Starul american a adăugat că nu ar fi părăsit Ucraina dacă ar fi avut o armă în mână.
🔴 Australia a impus joi sancțiuni financiare specifice pentru 14 întreprinderi de stat rusești, inclusiv entități din domeniul apărării, cum ar fi producătorul de camioane Kamaz și companiile de transport maritim SEVMASH și United Shipbuilding Corp. Sancțiunile se vor extinde, de asemenea, la compania Ruselectronics, responsabilă pentru producția a aproximativ 80% din toate componentele electronice rusești, și la Căile Ferate Ruse.
🔴 Un înalt oficial american ar putea face o vizită la Kiev, într-o demonstrație de solidaritate cu Ucraina, a declarat miercuri pentru Politico o sursă familiarizată cu situația. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken sau secretarul apărării Austin Lloyd sunt potențialii candidați pentru această vizită surpriză la Kiev, dar nu a fost luată o decizie finală.
🗺️ În evaluarea de miercuri spre joi a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) remarcă faptul că Rusia pretinde că a cucerit și controlează portul din Mariupol, dar exact în momentul în care Ministerul rus al Apărării făcea acest anunț, comandanții celor două brigăzi ucrainene care luptă în Mariupol și fuseseră separate până ieri, au anunțat că au reușit să spargă încercuirea rusă și să facă joncțiunea. Totuși, ei au confirmat predarea, cu o zi înainte, a unui număr de soldați ucraineni, informație anunțată de ruși. Nu este clar câți soldați s-au predat și câți au mai rămas în luptă, dar, cel mai probabil, alăturarea celor două brigăzi ucrainene va face și mai dificilă pentru ruși cucerirea completă a orașului Mariupol, notează experții americani ai ISW.
🗺️ Potrivit ISW, forțele ruse au continuat atacurile locale spre Severodonețk, Rubijne și Popasna, dar nu au făcut progrese substanțiale în ultimele 24 de ore. ISW mai transmite că ucrainenii au dat publicității o filmare de noapte în care drone Bayraktar atacă și distrug o coloană rusească localizată cel mai probabil la Nord-est de Izium.
🗺️ De altfel, forțele ruse au continuat să se regrupeze în regiunea Harkov pentru operațiuni ofensive și au efectuat doar atacuri minore la sud de Izium.
🗺️ Analiștii ISW mai arată că forțele ruse au efectuat unele atacuri în regiunea Herson, dar fără a cuceri poziții noi. Potrivit ISW, care citează surse americane, rușii au stabilit două baze de aprovizionare în Crimeea și în sudul Ucrainei pentru a putea trimite întăriri la operațiunile din Mariupol și Herson.
📸 Cele două imagini din această dimineață evidențiază cei patru lideri europeni (președintele Poloniei și cei ai țărilor baltice) care au vizitat ieri Kievul și s-au întâlnit cu președintele ucrainean, cât și un băiat ține în brațe o pisică în mijlocul molozului casei sale distruse de bombardamentele rusești la periferia orașului Chernihiv.
două observații legate de scufundarea „moscovei”:
1. cât de tâmpit să fii să numești un vas militar cu numele capitalei tale, ca să fii nevoit să scrii după aia „moscova a luat foc”, „moscova a fost lovită”, „moscova s-a scufundat” etc.?
2. cât de tâmpit să fii să crezi că incendierea navei amiral, o dovadă de crasă incompetență, sună mai bine decât lovirea ei de către dușmani, lucru absolut normal într-un război?
oricum, dincolo de toate, scufundarea „moscovei” e cea mai importantă victorie ucraineană după victoria de la kiev. practic, rusia nu mai are cu ce amenința odessa și nici proteja de pe mare o eventuală debarcare!
Comentariu beton!35
Moscova chiar ar trebui scufundată. Nu ar plânge nimeni după ea. Acolo nu-i artă, sunt doar lături ridicate la rang de artă.
Dar lenesul nostru de la Cotroceni de ce nu s-a dus si el cu ceilalti presedinti? Nu s-a trezit sau nu l-au invitat baietii??