Sinteză de Marco Badea.

48 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🗺️ În evaluarea de marți dimineață privind războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării remarcă faptul că luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, deoarece Rusia continuă să-și concentreze eforturile acolo.

🗺️ În plus, Londra spune că atacurile rusești rămân concentrate asupra pozițiilor ucrainene de lângă Donețk și Lugansk, cu lupte ulterioare în jurul Hersonului și Nikolaev și un impuls reînnoit către Kramatorsk.

🗺️ Ministerul britanic al Apărării mai transmite că forțele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a fi redistribuite în sprijinul operațiunilor din estul Ucrainei.

🗺️ Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), în analiza la zi a frontului subliniază că numirea cu întârziere de către Kremlin a unui singur comandant general în Ucraina nu va rezolva automat problemele de comandă, logistică și moral rusești, iar Aleksandr Vladimirovici Dvornikov se confruntă cu mai multe operațiuni în desfășurare care ar putea depăși controlul său.

🗺️ Experții ISW notează că forțele ruse nu au reușit să facă progrese semnificative în atacurile continue asupra Severodonețk, Popasna și Rubijne, în ultimele 24 de ore.

🗺️ Totodată, evaluarea ISW arată că forțele ruse continuă să se redistribuie din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini operațiunile din Donbas, iar utilizatorii rețelelor de socializare au filmat o coloană mare de echipament militar rusesc retras de pe axa Kiev, care se deplasează spre Donețk, după o reorganizare în regiunea rusă Rostov.

🗺️ La Herson, forțele ruse și-au consolidat pozițiile defensive, fără a face progrese semnificative, notează analiștii ISW, care mai precizează că nu pot confirma din surse independente atacul chimic de la Mariupol despre care s-a vorbit luni seară.

🗺️ Forțele ruse au continuat să adune trupe în regiunea Harkov pentru a întări operațiunile ofensive pe axa Izium și au efectuat mai multe atacuri minore, mai precizează ISW.

🗺️ ISW mai evidențiază că forțele ruse vor reînnoi operațiunile ofensive în următoarele zile la sud-est de Izium, posibil deviind mai întâi spre sud-vest pentru a evita pozițiile defensive ucrainene, în efortul de a ajunge și a ocupa Slaviansk. De asemenea, forțele ruse au divizat apărătorii ucraineni în Mariupol și vor continua eforturile pentru a finaliza confiscarea teritoriilor acoperite de rezistență ucraineană, posibil inclusiv prin utilizarea armelor chimice.

🔴 Volodimir Zelenski susține că Ucraina nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse. „Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus preşedintele ucrainean într-un nou mesaj video.

🔴 Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliția, a citit luni, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, scrisoarea emoționantă a unui copil ucrainean adresată mamei sale moarte.  Diplomatul a precizat că scrisoarea a fost făcută publică în Ucraina în urmă cu câteva zile și a fost scrisă de un copil de nouă ani, după ce mama sa a fost ucisă de soldații ruși, relatează CNN. „Mamă,  Această scrisoare este cadoul meu pentru tine cu ocazia Zilei Femeii, pe 8 martie. Îți mulțumesc pentru cei mai frumoși nouă ani din viața mea. Îți mulțumesc mult pentru copilăria mea. Ești cea mai bună mamă din lume. Nu te voi uita niciodată. Îți doresc mult noroc în ceruri. Îți doresc să ajungi în rai. Voi încerca să mă port bine, ca să ajung și eu în rai”. Scrisoarea, semnată „Galia”, și scrisă într-o agendă a fost publicată în urmă cu trei zile de un fost deputat ucrainean, Anton Gherașcenko, pe contul său de Twitter.

🔴 Ambasadorul Serghi Kisliția a declarat că mama fetiței a fost ucisă de soldații ruși când încercau să fugă cu mașina din orașul lor ocupat (Borodianka). Copila a rămas în vehicul până când localnicii au reușit să o salveze și să o ducă la un adăpost, a povestit ambasadorul ucrainean. „Astfel de scrisori nu ar trebui să fie scrise. Dacă există, înseamnă că ceva a mers teribil de prost, inclusiv aici, la Națiunile Unite”, a declarat ambasadorul Kisliția. „Înseamnă că mecanismul de menținere a păcii și securității internaționale nu funcționează cum trebuie și ar trebui reparat. Dar ar putea fi el reparat în timp ce Rusiei i se permite să se folosească de drepturile de membru permanent? Dacă nu suntem capabili să oprim Kremlinul, tot mai mulți copii vor deveni orfani. Tot mai multe mame își vor pierde copiii”, a arătat ambasadorul.

🔴 Interdicția impusă de Uniunea Europeană asupra importurilor de cărbune nu pare să impresioneze Moscova. Oficialii ruși spun că acest cărbune va fi redirecționat spre alte piețe, iar prin alte piețe se referă la Asia. Însă liderii de la Moscova sunt exagerat de optimiști, dacă se așteaptă ca marii consumatori de cărbune asiatici să preia cărbunele rusesc în cantități suficient de mari, încât să înlocuiască exporturile spre Europa, arată o analiză Reuters.

🔴 Rusia a generat, prin invazia militară în Ucraina, penurie de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial, a afirmat, luni după-amiază, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. „Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile. Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde.

🔴 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat „pregătit”, luni seară, să efectueze o vizită în Ucraina, dar doar dacă deplasarea ar fi „utilă”, în contextul vizitelor efectuate în ultimele zile de mai mai mulţi lideri europeni. „Eu sunt pregătit pentru orice, inclusiv pentru a merge la Kiev. Dar nu voi face acest lucru pentru o vizită la ambasadă, eu vreau să fiu util. Eu am făcut tot posibilul pentru a opri războiul şi îi protejez pe francezi de extinderea războiului. Dacă vom ajunge la reactivarea dialogului, atunci poate că o vizită ar fi utilă”, a declarat Emmanuel Macron, luni seară, la postul BFMTV, potrivit cotidianului Le Figaro. În ultimele zile, la Kiev s-au deplasat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, şi premierul britanic, Boris Johnson. Karl Nehammer s-a deplasat, de asemenea, la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

🔴 De asemenea, Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi care operau sub acoperirea ambasadei ruse de la Paris şi „ale căror activităţi s-au dovedit contrare intereselor naţionale”, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe.

🔴 Ungaria intenționează să plătească pentru gazul rusesc în euro prin Gazprombank, urmând ca aceasta să schimbe acești bani în ruble, pentru a fi în acord cu noile cerințe stabilite de Vladimir Putin, a anunțat șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, luni, conform Reuters. Pe baza noii scheme de plată a Ungariei, sucursala companiei energetice ungare MVM, CEE Energy, va plăti viitoarea factură în euro în conturile Gazprombank, urmând ca aceasta să facă schimbul în ruble și să transfere banii către Gazprom Export, a spus Szijjarto. Cu doar câteva săptămâni înainte de emiterea facturilor, Comisia Europeană a transmis că toate contractele prin care s-a stabilit plata în dolari sau euro trebuie respectate.

🔴 Slovacia va lua în considerare să furnizeze avioane MiG-29 Ucrainei, dacă va putea avea un aranjament de securitate alternativ pentru protejarea spaţiului aerian propriu, a indicat luni prim-ministru Eduard Heger. Slovacia şi-a donat deja Ucrainei unicul său sistem de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică.

🔴 Vladimir Kara-Murza, un critic proeminent al Kremlinului, care a supraviețuit după două presupuse tentative de otrăvire, a fost reținut luni în fața blocului în care locuiește la Moscova, după ce în cursul zilei CNN difuzase un interviu cu el, în care opozantul a spus că „agresiunea” rusă din Ucraina va duce în cele din urmă la căderea regimului lui Vladimir Putin.

🔴 Rusia a intrat în incapacitate de plată în ce privește datoria sa externă. Guvernul de la Moscova a încercat să plătească în ruble în loc de dolari pentru două emisiuni de obligațiuni care au ajuns la scadență pe 4 aprilie, a anunțat agenția de rating Standard & Poors într-o notă emisă vineri și publicată luni după-amiază. Conform S&P Global Ratings, această acțiune reprezintă o „intrare în incapacitate de plată selectivă” pentru că investitorii nu vor putea, cel mai probabil, să schimbe rublele în dolari la echivalentul sumelor datorate inițial. O intrare în incapacitate de plată selectivă este declarată atunci când o entitate nu mai poate să-și respecte o anume obligație, însă nu este încă oficială incapacitatea de plată pe întreaga datorie externă, explică S&P. Rusia are o perioadă de grație de 30 de zile începând cu 4 aprilie să facă plățile de capital și de dobânzi, însă S&P spune că nu se așteaptă ca Moscova să facă conversia în dolari, în condițiile în care sancțiunile occidentale nu-i permit să-și respecte termenii obligațiilor stabilite.

🔴 NATO estimează că este „iminentă” intrarea în a doua etapă a războiului din Ucraina, o fază a conflictului care va fi mult mai complicată și mai sângeroasă, care se va desfășura pe un front mult mai larg și care, din punct de vedere militar, se va apropia de un război clasic. Tocmai de aceea, aliații au decis să furnizeze Ucrainei tipuri de armament adaptate la noua situație, a declarat pentru Digi24 adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. În plus, NATO urmărește, prin consolidarea flancului său estic, să asigure inclusiv o navigație liberă în Marea Neagră, într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României, a explicat Mircea Geoană.

🔴 Cu toate că invadarea Ucrainei a fost condamnată de o mare parte din lume și în ciuda atrocităților șocante comise de soldații ruși, o rețea de grupuri de Facebook continuă să promoveze imaginea lui Putin drept un erou care stă în calea Occidentului și care se bucură de sprijinul publicului larg, relatează BBC. Milioane de oameni au vizualizat postările de pe Facebook care îl înfățișează pe Putin zâmbind cu o atitudine pozitivă și pașnică. Aceștia sunt „superfanii” lui Putin pe care jurnaliștii de la BBC și cercetătorii de la Institutul pentru Dialog Strategic i-au investigat. Experții de la IDS au identificat 10 grupuri publice pro-Putin cu denumiri precum „Vladimir Putin – Liderul lumii libere”. Grupurile au peste 650.000 de membri în total și postează imagini și mesaje laudative la adresa liderului rus, scrise în mai multe limbi, printre care engleză, rusă, persană, arabă și khmeră, limba oficială a Cambodgiei. Aceste grupuri sunt populare, dar și foarte active. În ultima lună, cercetătorii au găsit 16.500 de postări care au generat în total peste 3,6 milioane de interacțiuni, precum mesaje, emoticoane și like-uri. Grupurile au strâns peste 100.000 de membri noi de la începutul invaziei în 24 februarie.

🔴 Documente secrete consultate de BBC în urma uriaşei scurgeri de informaţii cunoscute sub numele de Pandora Papers, arată felul în care unul din principalii oligarhi ai lui Vladimir Putin a reuşit să tranzacţioneze sute de milioane de dolari fără a putea fi identificat drept beneficiarul final al acestor tranzacţii. O investigaţie internaţională dezvăluie slăbiciunile sistemului bancar internaţional şi tertipurile la care unul dintre aceşti oligarhi –  Suleiman Kerimov –  a apelat pentru a-şi ascunde uriaşa sa avere şi pune, în acelaşi timp, sub semnul întrebării eficienţa actualelor sancţiuni occidentale impuse magnaţilor şi politicienilor ruşi.

🔴 Un artist de tatuaje elveţian a transferat de-a lungul timpului 300 de milioane de dolari în conturile unor firme controlate de oligarhul rus Suleiman Kerimov. Alte tranzacţii „invizibile”, în valoare de 700 de milioane de dolari, au fost realizate fără dificultate în perioada 2010-2015, în beneficiul aceluiaşi oligarh. Acestea sunt câteva din principalele dezvăluirile unei ample anchete realizate de Consorţiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ), în urma scurgerilor Pandora Papers şi axată strict pe Rusia. Ancheta publicată de BBC dezvăluie eşecul sistemului bancar internaţional în identificarea beneficiarului real al unor tranzacţii suspecte în valoare de sute de milioane de dolari. Astfel, băncile implicate în tranzacţii nu cunoşteau proprietarul real al companiei care beneficia de sutele de milioane de dolari – ceea ce pune sub semnul întrebării capacităţile guvernelor de a identifica precis şi a bloca conturile celor vizaţi de actualele sancţiuni occidentale impuse Rusiei.

🔴 Cancelarul german Olaf Scholz a pledat pentru o accelerare a aderării Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, blocată de ani de zile, evocând „o nouă eră” care are de-a face cu războiul din Ucraina.

🔴 Japonia a impus marţi noi sancţiuni Rusiei, îngheţând activele a 398 de cetăţeni ruşi, printre care fiicele preşedintelui Vladimir Putin şi soţia ministrului de externe Serghei Lavrov.

🔴Aproape două treimi din toți copiii ucraineni și-au părăsit casele în cele șase săptămâni de la invazia Rusiei, a anunțat UNICEF. ONU a transmis că verifică decesele a 142 de copii, dar a avertizat că numărul real este în mod sigur mult mai mare. Manuel Fontaine, directorul de programe în cadrul UNICEF, recent întors din Ucraina, a declarat că în cei 31 de ani de când face această activitate umanitară nu a mai văzut o situație ca în această țară în care 4,8 milioane dintre cei 7,5 milioane de copii din Ucraina au fost strămutați într-un timp atât de scurt. „Din cei 3,2 milioane de copii care se estimează că au rămas în casele lor, aproape jumătate ar putea fi expuși riscului de a nu avea suficientă mâncare”, a declarat Fontaine în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. El a avertizat că situația este probabil mai gravă în orașe precum Mariupol și Kherson, unde nu existau servicii de apă și canalizare și aprovizionarea cu alimente și medicamente a fost întreruptă.

🔴 Între timp, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a susținut că Rusia a scos peste 121.000 de copii din Ucraina și ar fi elaborat un proiect de lege pentru a simplifica și accelera procedurile de adopție.

⚠️ Cel puțin 10.000 de civili au murit în Mariupol de la începutul războiului, a declarat primarul orașului, conform BBC. Primarul Vadim Boichenko a adăugat că în Mariupol mai sunt încă 120.000 de civili, care au nevoie urgentă de alimente, apă și medicamente. Boichenko a mai spus că a primit rapoarte potrivit cărora rușii ar fi adunat cadavre pe care le-ar fi depozitat în frigidere, într-un centru comercial imens, iar apoi le-ar fi ars în crematorii mobile.

⚠️ Între timp, şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss, a anunțat că Marea Britanie verifică informaţii despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol. „Sunt informaţii care indică faptul că forţele ruse ar fi folosit agenţi chimici într-un atac asupra populaţiei din Mariupol. Lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri pentru a verifica informaţiile”, a declarat Liz Truss pe contul său de Twitter. Orice utilizare a acestui tip de arme „ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi îi vom cere socoteală preşedintelui rus Vladimir Putin şi regimului său”, a adăugat oficialul britanic.

⚠️ Și John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că SUA sunt la curent cu informaţiile care circulă pe reţelele de socializare cu privire la posibila folosire de arme chimice la Mariupol.  „Nu putem deocamdată să conformăm şi vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape. Aceste informaţii, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare”, a afirmat el.

⚠️ La rândul său, parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpus a indicat că Rusia a folosit o „substanţă necunoscută” la Mariupol, unde mai multe persoane suferă de insuficienţă respiratorie. „Foarte probabil arme chimice”, a adăugat ea pe Twitter.

⚠️ Toate aceste declarații vin după ce luni seară Batalionul Azov a acuzat pe twitter că Rusia a folosit o substanță otrăvitoare împotriva soldaților ucraineni și a civililor din Mariupol. Informația a fost preluată de mai multe canale și publicații ucrainene, dar nu a fost confirmată în mod oficial.

⚠️ Potrivit lui Andri Bileţki, fondatorul batalionului Azov, trei persoane au fost otrăvite acolo cu o substanţă toxică necunoscută, a spus el într-un videoclip postat pe Telegram: „Trei persoane prezintă semne clare de otrăvire cu produse chimice de război, dar fără consecinţe catastrofale”.

⚠️ Reprezentantul armatei separatiste la Doneţk, Eduard Basurin, citat luni de agenţia rusă Ria Novosti, a afirmat, la rândul său, că trupele care asediază Mariupol ar putea recurge la „trupe chimice care vor găsi o modalitate de a scoate cârtiţele din gaura lor”, cu referire la soldaţii ucraineni baricadaţi.

⚠️ Până la o confirmare clară a incidentelor, toate aceste poziții și declarații trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților beligerante pe timp de război.

🔴 Volodimir Zelenski a transmis în cel mai recent mesaj către națiune, că trupele rusești au lăsat în urmă zeci de mii, dacă nu sute de mii de obiecte periculoase. „Sunt obuze care nu au explodat, mine. Cel puțin câteva mii de astfel de obiecte sunt eliminate zilnic. Ocupanții au lăsat mine peste tot. În casele pe care le-au ocupat, pe străzi, pe câmpuri. Au minat proprietăţile oamenilor, au minat mașini, uși. Ei au făcut în mod deliberat totul, pentru a ucide sau a mutila cât mai mulți dintre oamenii noștri, chiar și atunci când au fost forțați să se retragă de pe pământul nostru. Astăzi, ocupanții au emis o nouă declarație, care stă dovadă că se pregătesc pentru o nouă etapă de teroare împotriva Ucrainei și a apărătorilor noștri. Unul dintre reprezentanţii ocupanților a declarat că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol”, a spus președintele ucrainean.

🔴 Viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereșciuk a acuzat luni Rusia că ţine numeroși civili, inclusiv jurnalişti, activişti şi primari, în închisori de pe teritoriul rus, informează Reuters.

🔴 Generalul Valeri Zalujni, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat luni că „apărarea orașului Mariupol continuă” pe fondul luptelor grele dintre forțele ucrainene din interiorul orașului asediat și trupele ruse și separatiștii pro-ruși, relatează CNN.

🔴 Germania, Țările de Jos și Suedia au declarat că acordă 2,5 milioane de euro Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a ajuta ancheta acesteia asupra posibilelor crime de război din Ucraina, relatează AFP.

🔴 Trei persoane au fost ucise și opt civili au fost răniți luni în urma atacurilor ruse asupra regiunii de est a Ucrainei Donețk, a declarat guvernatorul regiunii Pavlo Kyrylenko într-o postare pe Telegram, relatează Reuters. De asemenea, agenția britanică de presă nu a putut verifica independent relatarea guvernatorului despre atac.

🔴 New York Times susține că un număr de 4.354 de persoane au fost evacuate în cursul zilei de luni din Ucraina prin coridoarele umanitare.

🔴 O delegație internațională de lideri religioși reprezentând mai multe credințe va vizita marți Ucraina în semn de solidaritate cu cei afectați de războiul declanșat de Rusia. Delegația este formată din călugări, rabini, clerici musulmani, budiști, hinduși și fostul arhiepiscop de Canterbury, Rowan Williams, potrivit BBC. Aceștia se vor întâlni cu refugiații ucraineni veniți din regiunile de est.

🔴 Rusia primește muniții și echipamente militare provenite din Irak pentru trupele sale din Ucraina, cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme, potrivit membrilor milițiilor irakiene și serviciilor regionale de informații, scrie The Guardian.

🔴 În zona Nikolaev, ruși deghizați în localnici evacuați care pretindeau că s-ar fi rătăcit, au atacat armata ucraineană, potrivit presei locale. Ocupanții din 3 mașini civile s-ar fi apropiat astfel de pozițiile ucrainene și au încercat să le atace, dar au fost respinși, pierzând 5 persoane. Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent, remarcă BBC.

🔴 Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a transmis luni Uniunii Europene că actualele şi posibilele viitoare sancţiuni împotriva Rusiei riscă să creeze unul dintre cele mai puternice şocuri ale ofertei de petrol care au existat vreodată și că înlocuirea petrolului rusesc cu cel din alte surse ar fi imposibilă, semnalând totodată că ţările acestei organizaţii nu îşi vor spori extracţia de petrol, relatează Reuters.

📸 Colajul din această dimineață evidențiază o rachetă dintr-un atac militar rus anterior, căzută lângă clădirea avariată a administrației regionale din Harkov, un locuitor care se plimbă cu bicicleta într-un cartier puternic avariat din Chernihiv, dar și pe Tanya, o angajată a unui cămin specializat pentru copii din Boyarka, Ucraina, care a fost evacuată împreună cu micuții de care avea grijă în Polonia.