Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în ziua cu numărul 43 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🗺️ În cea mai recentă evaluare a frontului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiul din Washington (ISW) remarcă faptul că forțele ruse au continuat să redistribuie forțele pe axa Izium-Sloviansk și în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore și nu au asigurat niciun progres major.
🗺️ ISW precizează că rușii și-au finalizat retragerea din regiunea Sumî, iar forțele ruse retrase anterior din nord-estul Ucrainei au continuat să se redistribuie la Belgorod, Rusia, pentru a fi dislocate în continuare la Izium sau Donbas. Armata ucraineană a raportat că Rusia intenționează să desfășoare elemente de atac pe axa Kiev la Izium, dar aceste unități nu își vor recăpăta probabil eficiența de a conduce ofensive militare pentru ceva timp, sunt de părere analiștii americani ai ISW.
🗺️ Aceștia mai spun că forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă mai mare în regiunile Donețk și Lugansk în zilele următoare, dar este puțin probabil să genereze puterea de luptă necesară pentru a sparge apărarea ucraineană în atacurile frontale continue.
🗺️ Pe Frontul de Sud, ucrainenii au eliberat mai multe sate din nordul regiunii Herson, spre Krivoi Rog, ceea ce sugerează o posibilă retragere a forțelor ruse pe alte aliniamente, mai spune ISW, care subliniază și că forțele ruse au continuat atacurile în Mariupol, dar nu se poate confirma controlul concret al schimbărilor de teren din orașul-port de la Marea Azov.
🗺️ Potrivit ISW, rușii au continuat ofensive fără succes pentru capturarea localităților Popasna și Rubijne, bombardând de-a lungul întregii linii de contact. Serviciul secret ucrainean (SBU) spune că unitățile aduse în zonă de ruși sunt formate din recruți fără experiență militară și cadeți ai Școlii superioare de comandă militară din Moscova, acest lucru indicând calitatea scăzută a întăririlor.
🗺️ Se pare că ofițerii, generalii sau comandanții ruși sunt instruiți să restricționeze sever accesul la internet în rândul personalului militar rus de pe front, în încercarea de a combate moralul scăzut, mai notează ISW în evaluarea sa, unde mai precizează și că SUA și NATO ar trebui să adopte o poziție fermă față de orice amenințare rusă de a-și folosi forțele militare în Transnistria, fâșia Moldovei ocupată ilegal de Rusia, la granița cu Ucraina.
🗺️ Orașul Sloviansk, aflat la aproape 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un câmp de luptă crucial în săptămânile următoare. „Eforturile forțelor ruse care avansează de la Izium pentru a cuceri Sloviansk vor fi probabil următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina”, a mai spus Institutul pentru Studiul Războiului.
🗺️ Ucrainei de către Rusia a fost mult mai costisitoare și nu a fost succesul la care se așteptau oficialii ruși. Experții cred acum că Moscova își schimbă abordarea militară, arată o analiză CNN. Noua strategie de război a președintelui rus Vladimir Putin se va concentra acum pe încercarea de a prelua controlul asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, până la începutul lunii mai, potrivit mai multor oficiali americani familiarizați cu ultimele evaluări ale serviciilor de informații americane.
🔴 Cumpărătorii europeni majorează achiziţiile de cărbune din întreaga lume, după ce Comisia Europeană a propus marţi noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune din Rusia şi a intrării navelor ruseşti în porturile UE, au declarat pentru Reuters surse din domeniul transporturilor.
🔴 În martie, statele membre UE au importat în total 7,1 milioane de tone de cărbune pentru producerea de energie termică, o creştere de 40,5% faţă de perioada similară din 2021 şi cel mai ridicat nivel începând din martie 2019, susţin analiştii de la Braemar ACM.
🔴 Diplomații europeni nu au reușit să aprobe miercuri noile sancțiuni propuse, fiind necesară soluționarea unor probleme tehnice, inclusiv dacă o interdicție asupra cărbunelui ar afecta contractele existente. Diplomații erau optimiști privind posibilitatea de a ajunge la un compromis într-o nouă întâlnire pe care trimișii UE o vor avea joi, spun sursele Reuters.
🔴 Datele Braemar arată că în martie au fost importate din Rusia în UE 3,5 milioane de tone de cărbune pentru producerea de energie termică, cel mai ridicat nivel lunar începând din octombrie 2020. Deşi încă este mai scump să arzi gaze decât cărbune pentru a produce energie, preţul cărbunelui pentru producerea de energie termică a urcat anul acesta la un nivel record.
🔴 Un agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, a fost acuzat de nouă infracțiuni în conformitate cu Legea privind secretele oficiale, a anunțat Met Police, conform BBC.
🔴 Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat „crime de război majore” în Ucraina, făcând referire la „cadavrele rămase pe străzi după retragerea forţelor ruse” şi la „civilii executaţi cu sânge rece” la Bucha, lângă Kiev. „Nu sunt nimic mai puţin decât crime de război majore. Țările responsabile trebuie să se unească pentru a-i face pe cei vinovați de aceste acte să răspundă”, a declarat preşedintele SUA la o conferinţă sindicală la Washington, promiţând, de asemenea, să „înăbuşe pentru ani de zile”dezvoltarea economică a Rusiei.
🔴 La rândul său, Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei asupra căruia continuă atacurile şi bombardamentele.
🔴 Totodată, președintele ucrainean le-a cerut occidentalilor o blocadă financiară totală împotriva Rusiei și oprirea importurilor de petrol rusesc. Liderul de la Kiev a mulțumit pentru noul pachet de sancțiuni, care sunt dure, dar nu suficiente. Dacă Vestul nu va reuși nici de această dată să prevină viitoare masacre, va fi o greșeală istorică, a spus președintele ucrainean într-un nou mesaj difuzat la miezul nopții, sugerând și că Rusia ar putea înțelege că are practic undă verde să meargă înainte cu invazia.
🔴 Italia va urma deciziile Uniunii Europene cu privire la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în special un posibil embargo asupra gazelor naturale, care însă „nu este pe masă deocamdată”, a afirmat premierul Mario Draghi. „Nu este o ipoteză discutată în acest moment, dar situaţia este în continuă schimbare”, a declarat el presei după o şedinţă de guvern. Italia este foarte dependentă de gazul rusesc, deoarece importă 95% din gazul pe care îl consumă, din care aproximativ 40% provine din Rusia. „Astăzi, embargoul asupra gazelor nu este încă (…) pe masă”, a insistat Mario Draghi.
🔴 Comisia Europeană a anunțat miercuri că își extinde rezervele strategice pentru ca Uniunea Europeană să fie pregătită în cazul urgențelor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN), informează Politico. Rezervele de peste 540 milioane de euro, cunoscute sub numele „rescEU”, vor include medicamente, echipament și vaccinuri pentru tratarea persoanelor care au fost expuse acestor situații de urgență și au fost stabilite împreună cu Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA).
🔴 În cadrul aceleiași strategii, Comisia dezvoltă și rezerve de decontaminare care vor include atât personalul, cât și echipamentul necesar pentru decontaminare după expunerea la agenți CBRN. Populația ar putea fi expusă la agenți CBRN în cazul unor dezastre neintenționate, precum o scurgere la o centrală chimică, incidente în cadrul unor centrale nucleare sau răspândirea unei boli infecțioase, sau în cazul unor incidente deliberate, precum un atac terorist, informează Comisia Europeană.
🔴 Uniunea Europeană nu va interzice deocamdată importurile de petrol rusesc și se va concentra în schimb pe mult mai ușoara sarcină de a renunța la livrările de cărbune, în ciuda posibilelor crime de război comise de trupele ruse în Ucraina, mai scrie Politico Europe. Un embargo asupra gazului și petrolului rusesc ar avea un impact mult mai mare asupra capacității Moscovei de a continua războiul din Ucraina, dar unele state europene spun că nu pot renunța încă la importurile din Rusia.
🔴 În cadrul unui pachet de sancțiuni prezentat marți de Comisia Europeană, livrările de cărbune rusesc ce se ridică la suma de 4 miliarde de dolari pe an vor fi eliminate din rândul importurilor de energie ale UE. În plus, vasele și camioanele rusești vor fi interzise în UE și patru bănci importante din Rusia vor fi sancționate și eliminate complet de pe piața europeană. Dar, în fața opoziției unui grup de țări europene, printre care se numără și Germania, UE nu va impune un embargou împotriva petrolului rusesc, cu toate că această măsură ar afecta fondurile militare ale Kremlinului mult mai mult decât oprirea importurilor de cărbune. Cărbunele reprezintă doar o mică parte din importurile europene de „combustibili minerali” din Rusia în valoare anuală de aproape 100 de miliarde de euro.
🔴 Pentagonul spune că este „imposibil” de spus cât de mult va dura războiul din Ucraina, dacă nu se va ajunge la un acord diplomatic, dar că Ucraina poate câștiga „cu siguranță” războiul. „Faptul că președintele rus Vladimir Putin se va concentra într-o zonă geografică mai mică prezintă cu siguranță posibilitatea ca violența să continue”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. „Ar putea chiar să se intensifice în acea parte a Ucrainei”, a adăugat el. Kirby a reiterat că Ucraina poate câștiga „cu siguranță” războiul, deoarece Putin nu-și poate atinge obiectivele strategice. „Mariupol încă nu este cucerit. Și-au retras forțele din Kiev. Și-au mutat forțele din Cernihiv. Nu au luat Harkovul, nici Nikolaev”, a spus Kirby.
🔴 Primarul Mariupolului spune că peste 5.000 de civili, inclusiv 210 copii, au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian. Vadim Boichenko a spus miercuri că 210 dintre morți erau copii. El a adăugat că forțele ruse au bombardat spitale, inclusiv unul în care 50 de oameni au murit. Boichenko a mai spus că peste 90% din infrastructura orașului a fost distrusă de bombardamentele rusești. Cucerirea orașului ar permite Rusiei să asigure un coridor terestru către Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.
🔴 SUA consideră că „vor putea identifica unitățile rusești” care au comis atrocitățile de la Bucha, potrivit unui oficial american citat de CNN. Identificarea celor implicați „este o prioritate extrem de mare acum” pentru comunitatea de informații din SUA, a spus oficialul. Nu este sigur că SUA își vor anunța public constatările. Acest lucru ar putea fi făcut de Ucraina. SUA analizează, de asemenea, posibile indicii că mai multe unități sau grupuri de luptători ruși s-au aflat în Bucha în perioada în care au avut loc atrocitățile.
🔴 Ucraina a cerut Cehiei şi Slovaciei să ajute la repararea echipamentului său militar avariat în timpul luptelor împotriva invaziei ruse, au indicat miercuri ministerele Apărării ceh şi slovac.
🔴 Ambasada Rusiei din Irlanda rămâne fără combustibilul necesar încălzirii și apei calde și se plânge că mai multe companii petroliere irlandeze au refuzat să-i livreze stocuri, potrivit Irish Mirror. De asemenea, Banca Centrală a Irlandei a blocat conturile entității, iar alte companii refuză să facă afaceri cu ea.
🔴 Peisaje apocaliptice au rămas în urma bombardamentelor rusești și la Borodianka, oraș din regiunea Kievului. Localnicii povestesc tulburați despre copiii lor care s-au ascuns de invadatori sub pat ori în baie. Sub ruine, ar putea fi sute de morți, spune Poliția, dar numărul lor încă nu se știe exact.
🔴 FBI a anunţat că a oprit un atac cibernetic efectuat de hackeri militari ruși, relatează Reuters. FBI a spus că a preluat controlul a mii de firewall-uri și routere care au fost deturnate de hackerii ruși, care au preluat aceeași infrastructură pe care o foloseau spionii ruși pentru a comunica cu dispozitivele piratate.
🔴 Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a transmis către Turcia mesajul că teritoriul acesteia nu ar trebui transformat într-un spațiu în care să se concentreze banii negri ai oligarhilor ruși.
🔴 Fost consilier prezidențial atât al lui Boris Elțin, cât și al lui Vladimir Putin, Serghei Karaganov este președintele de onoare al think tank-ului din Moscova, Consiliul pentru Politică Externă și de Apărare, potrivit The New Statesman. El este asociat cu o serie de idei cheie în politica externă rusă, de la așa-numita doctrină Karaganov privind drepturile etnicilor ruși care trăiesc în străinătate până la principiul „distrugerii constructive”, cunoscut și sub numele de „doctrina lui Putin”. Karaganov este apropiat atât de Putin, cât și de ministrul său de externe, Serghei Lavrov, și a formulat multe dintre ideile care au dus la războiul din Ucraina – deși și-a exprimat și dezacordul cu ideea unei ocupații pe termen lung a țării. Karaganov a promovat conceptul de „Eurasia Mare” și a apărat un parteneriat mai strâns cu China. El este cunoscut ca un vârf al politicii externe și a susținut că îndelungata domnie a Occidentului în politica mondială se află acum la sfârșit. Pe 28 martie a acordat un interviu pentru Britain’s New Statesman, în care livrează perspectiva profundă asupra mentalității conducerii de la Moscova, care se vede într-o luptă cu Occidentul pentru dominația lumii, pe care nu vrea să o piardă cu niciun preț. Karaganov spune că nu știe care va fi rezultatul acestui război, dar crede că va implica împărțirea Ucrainei, într-un fel sau altul.
🔴 Crimele rușilor din orașul ucrainean Bucha au fost „foarte probabil crime de război”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat miercuri, relatează Reuters.
🔴 Totodată, președintele francez a calificat la postul de televiziune TF1 drept „nefondate” şi „scandaloase” criticile premierului polonez, Mateusz Morawiecki, cu privire la convorbirile sale telefonice cu Vladimir Putin legate de războiul din Ucraina. „Aceste remarci sunt atât nefondate, cât şi scandaloase, dar nu mă surprind”, deoarece Mateusz Morawiecki, care este „dintr-un partid de extremă-dreaptă”, „intervine în campania politică din Franţa” după ce „a primit-o de mai multe ori pe doamna (Marine) Le Pen”, candidata formaţiunii Rassemblement National pe care o „susţine”, a declarat Macron, care se luptă duminică să obțină victoria în alegerile prezidențiale din Franța.
🔴 Țările dezvoltate membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) vor extrage încă 120 de milioane de barili de petrol din rezervele lor în încercarea de a stabiliza prețurile zdruncinate de războiul din Ucraina, a anunțat miercuri directorul executiv al acesteia, Fatih Birol, citat de AFP.
🔴 Imaginile șocante care arată corpurile civililor împrăștiate pe străzile din Bucha, o suburbie a capitalei ucrainene Kiev, au stârnit groază la nivel mondial în ultimele zile mărind presiunea publică pentru urgentarea investigațiilor în curs privind presupusele crime de război ale Rusiei. Dar o narațiune total diferită apare în mass-media de stat din China, scrie CNN. Acolo, rapoartele presei interne despre victimele civile din Bucha au subliniat rapid respingerea Rusiei, postul național CCTV insistând la ore de maximă audiență afirmațiile nefondate de la Moscova că situația a fost pusă în scenă după ce forțele ruse s-au retras din zonă. „Ucrainenii au regizat un spectacol bun”, titra burtiera de la televiziunea chineză în timp ce pe ecran se succedau imagini cu cadavrele civililor din Bucha. „Nu există dovezi care să sugereze că aceste crime au fost făcute de armata rusă. Imaginile din satelit sugerează că unele cadavre se aflau acolo cel puțin din 18 martie, în timp ce martorii oculari au spus că măcelul a început cu săptămâni în urmă.”, a mai subliniat în ton propagandistic presa chineză.
🔴 Joi, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut, la sosirea la summitului NATO de la Bruxelles, ca statele membre să furnizeze armament și echipamente militare. Germania a luat o decizie ”revoluționară”, aceea de a oferi echipamente militare, dar este loc de mai mult, a spus Kuleba, adăugând că este în permanentă legătură cu guvernul condus de Olaf Scholz. De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a întâmpinat pe șeful diplomației ucrainene la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO în cea de-a doua zi a summitului de la Bruxelles.
🔴 La summitul NATO de la Bruxelles vor participa joi și miniștrii de externe din Ucraina, Suedia, Finlanda și Georgia, dar și reprezentanți ai partenerilor din zona Asia-Pacific (Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud).
🔴 Rușii continuă bombardamentele în Popasna, regiunea Luhansk, potrivit Statului major al armatei Ucrainei citat de canalul independent Nexta TV. Autoritățile ucrainene au făcut apel la populația din regiunile de est să evacueze zona, avertizând că Rusia își va intensifica atacurile în zonă.
🔴 Președintele Poloniei, Andrzej Duda, califică drept ”genocid„ acțiunile armatei ruse în Ucraina. Într-un interviu pentru CNN, Duda a spus că e greu să negi că acțiunile Rusiei în orașul Bucha constituie genocid. Președintele polonez a făcut, din nou, apel la Occident să întărească sancțiunile împotriva Rusiei și să dea un ultimatum Moscovei de genul ”dacă nu îndeplinești aceste condiții, nu avem ce discuta”.
🔴 Șeful Consiliului Economic Național al Casei Albe recomandă Indiei să nu strângă relațiile cu Rusia. „Mesajul nostru către guvernul indian este că toate costurile și consecințele unei alinieri strategice explicită cu Rusia vor fi semnificative și vor avea efecte pe termen lung”, a declarat Brian Deese, citat de Washington Post.
🔴 Dacă ţările occidentale continuă să expulzeze diplomaţii ruşi, Moscova nu exclude posibilitatea de a rupe relaţiile diplomatice cu acestea, a avertizat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI și citat de Pravda.ru.
🔴 Adunarea Generală a ONU va vota joi dacă suspendă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva. Propunerea de suspendare a fost înaintată de SUA ca răspuns la descoperirea masacrului din Bucha. Mai multe state au cerut judecarea Rusiei pentru crime de război.
📸 Colajul din această dimineață prezintă harta frontului, o carte găsită printre ruinele din Borodyanka, un ursuleț de pluș agățat de un copac în fața unei clădiri bombardate de armata rusă în Borodyanka, dar și două ucrainence care trec, ținându-se de mână, pe lângă vehiculele militare rusești distruse care au fost abandonate pe strada principală a orașului Bucha.
În prima fotografie, cea cu ursulețul, este esența războiului: distrugere și moarte. Aștept ziua în care nu vei mai posta această rubrică, când nu vor mai fi zile de numărat. Un fel de ultima zi de război, prima zi de refacere a statului Ucraina.
de peste 40 de zile, viața mea e (aproape) la fel. citesc mult și prost, lucrez puțin și prost, sunt om bun la toate în casă de când nevastă-mea e plecată în zone mai calde cu slujba (temporar, slavă bărbosului!), o duc pe fiică-mea la vioară și la olimpiade, îi fac mâncare și strâng după ea, am grijă și de celelalte două mâțe, fac curat în grădină, că a venit primăvara, beau o bere sau un single malt seara, din an în paști mă văd cu prietenii, ascult zilnic neliniștile mamei. ce e diferit e că am început să mă uit la știri și că dorm și mai prost ca înainte (dorm prost din martie 2020).
acest „la fel” se datorează ucrainenilor. datorită sacrificiilor a zeci de mii de oameni și vieții date peste cap a zeci de milioane de oameni, eu trăiesc (încă) normal. și ca mine încă niște zeci de milioane de oameni din estul europei. nu cred că vom reuși vreodată să ne plătim datoria asta față de sacrificiile lor!
Comentariu beton!29
Băi, da, așa e. 🙁
https://www.facebook.com/igor.mosijcuk/posts/5031293960280664