Tot ce vă rog este să citiți articolul ăsta cu atenție și până la capăt. O să vedeți voi de ce.

Din ce-am reușit să găsesc la un simplu search pe google, iată cum au stat lucrurile în luna iunie a anului 2019:

👉 Salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 996 de acțiuni

👉 Acțiuni în urma cărora au fost salvate 1102 persoane

👉 Dintre acestea, 442 persoane au fost predate către SMURD sau Ambulanță

👉 16 persoane au fost preluate de elicopterele SMURD

👉 Iar cel mai trist este că 15 oameni și-au pierdut viața.

Toate cele de mai sus s-au întâmplat într-o singură lună a anului 2019. Vreți să știți unde s-a ajuns aproape trei ani mai târziu? La peste 7000 de misiuni și peste 8500 de persoane salvate pe parcursul unui an.

V-am făcut această introducere, doar ca să aveți o idee despre amploarea a ceea ce se întâmplă în munții României an de an, în materie de turiști și Salvamont. Pentru că, dacă înțelegeți toate astea, o să apreciați la justa valoare ce urmează să vă spun.

Vodafone România a anunțat că extinde parteneriatul tehnologic cu Salvamont (Asociația Salvatorilor Montani). În acest sens, Vodafone a dezvoltat o soluție care duce semnalul mobil in zonele greu accesibile, înconjurate de pereți stâncoși care blochează propagarea semnalului mobil. Cu ajutorul unei drone profesionale prevăzute cu un echipament radio pentru a genera semnal.

Echipamentul radio instalat pe dronă generează semnalul mobil (voce și date), inclusiv semnal 5G, pe o rază de până la 10 km. Telefonul mobil al persoanei căutate se conectează, astfel, în mod automat la rețeaua Vodafone, victima putând contacta serviciul unic de urgență 112, indiferent de operatorul ale cărui servicii le folosește. Mai mult, dacă persoana căutată utilizează aplicația Salvamont-Vodafone și a activat funcția de localizare prin date mobile înainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmări traseul acesteia pe munte și o va putea găsi mai repede.

Iar dacă prima soluție vi se pare wow (pentru că mie chiar mi se pare), încă n-ați văzut ce urmează:

Cea de-a doua soluție utilizează fotogrametria și inteligența artificială pentru capturarea și analizarea imaginilor geolocalizate, colectate pentru detectarea în mod automat a persoanelor dispărute. Capturarea imaginilor de înaltă rezoluție în zona de căutare este realizată de o a doua dronă profesională, echipată cu tehnologia necesară pentru fotogrametrie și termoviziune.

Astfel, în doar 30 de minute, drona poate parcurge 5 km liniari și poate acoperi o suprafață de 24 de hectare, realizând între 130 și 300 de imagini, în funcție de parametrii de zbor și de rezoluția camerei din dotare. Fotografiile sunt transmise după descărcare, prin intermediul rețelei create special pentru misiunea de salvare, către Centrul Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone pentru a fi procesate.

În centrul de analiză conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, datele sunt analizate și procesate în câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute) prin intermediul programului de detecție automată cu inteligență artificială SARUAV. Sistemul face identificarea după o serie de indicii, cum ar fi silueta sau haina unei persoane, iar echipa din centrul de analiză trimite salvamontiștilor din teren coordonatele exacte unde acestea au fost reperate.

Înțelegeți? În loc să cutreiere ore întregi încercând să găsească victimele sau pe cei rătăciți, cu ajutorul imaginilor din dronă, Salvamontul se va deplasa la punct fix. Iar asta, prieteni, mi se pare cu adevărat extraordinar pentru că, de cele mai multe ori, rapiditatea cu care se intervine face diferența între viață și moarte.

Dacă vreți să vedeți cum funcționează cele două soluții, ca să înțelegeți exact, v-am lăsat mai jos un documentar video cât se poate de explicit.

Iar toate astea sunt posibile cu ajutorul a ceea ce începând de luna asta poartă numele de Vodafone GigaNetwork. Rețeaua de internet care în ambele ei variante, mobilă și fibră, a fost certificată de către auditorul independent umlaut:

➡️ Rețeaua GigaNetwork mobilă a fost certificata „Best in test” in martie 2022

➡️ Rețeaua GigaNetwork FIBRA a fost certificata în luna august 2021 pentru cea mai buna experiență de utilizare a internetului fix din Romania, fiind prima astfel de certificare conferita unui operator de rețea de internet fix din Romania.

În încheiere, atât vreau să vă mai spun: dacă vă place să colindați munții, dacă sunteți genul care faceți drumeții, trasee montane și alpinism, activați-vă funcția de localizare prin date mobile, înainte de a porni pe orice traseu, și descărcați-vă aplicația salvamont. Sper să n-aveți niciodată nevoie de ea, dar, dacă ați citit până aici, mai mult ca sigur înțelegeți de ce v-am rugat asta.