Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în cea de-a noua zi a războiului din Ucraina. Peste noapte a fost declanșată o alarmă la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, ceea ce a stârnit îngrijorare în întreaga lume.
🔴 Centrala este situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei. Casa Albă a transmis că monitorizează situația, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporojie și că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu situația.
🔴 La ora locală 05.00, luptele au încetat în apropierea centralei nucleare, iar nivelul de radiații este în prezent normal. La ora locală 06:20, incendiul a fost stins. Nu există morți sau răniți, au transmis autoritățile ucrainene. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris noaptea trecută pe Twitter, cât încă existau lupte active, că armata rusă „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare. „Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a cerut Kuleba, adăugând că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.
🔴 De asemenea, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl. „Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană. „Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă se produce o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a continuat acesta. „Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”, a adăugat preşedintele ucrainean.
🔴 Ca urmare a evenimentelor de peste noapte, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.
🔴 Într-o postare pe canalul său de Telegram, ministrul Energiei din Ucraina, Herman Galușcenko, a vorbit despre pericolul nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie și a explicat că „pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții barbari continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară. Acest lucru se poate întâmpla într-o oră sau într-un minut”, a scris Galușcenko.
🔴 De altfel, Jon Wolfsthal, specialist american în energie nucleară, a scris pe twitter că o lovitură directă asupra bazinelor de combustibil uzat, care nu sunt la fel de bine protejate ca reactoarele, ar cauza un dezastru. „Dacă clădirea nu este deteriorată și dacă reactoarele au intrat în modul de siguranță și au sisteme de răcire secundare sau terțiare, atunci ar trebui să existe un risc mic. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, există un risc semnificativ”, a mai spus Wolfsthal.
🔴 La rândul său, Tony Irwin, profesor asociat la Universitatea Națională Australiană, susţine că riscul de explozie, colaps nuclear sau emisii radioactive este scăzut. Irwin a spus că reactoarele de genul celor de la Zaporojie sunt „mult mai sigure” decât cele de la Cernobîl și nu par încă avariate, în plus, au sisteme încorporate de protecție împotriva incendiilor. „Evident, nu este o idee bună dacă începi să tragi cu rachete în reactoare. Tipul PWR folosit la Zaporojie este un tip de reactor mult mai sigur, deoarece este un reactor cu două circuite. Apa care menține reactorul rece se află pe un circuit separat de cel de-al doilea, care furnizează de fapt puterea turbinei și exteriorului. Riscul unei emisii [radioactive] din acest tip de reactor este mult mai mic. Aceste reactoare au și sisteme de rezervă, de răcire de urgență. Pe lângă răcirea normală a reactorului, au un sistem pasiv, au sisteme de injecție de înaltă presiune, au sisteme de injecție de joasă presiune. Sistemele pasive de răcire funcționează în absența alimentării cu energie electrică sau a generatoarelor diesel”, a explicat specialistul, citat de The Guardian.
🔴 Administrația Biden a anunțat că le va permite ucrainenilor aflați în SUA să beneficieze de protecție temporară, un statut care le va permite să continue să locuiască și să lucreze aici timp de 18 luni.
🔴 Un locuitor din Herson, singurul oraș controlat până acum de ruși, a declarat pentru CNN că în locurile-cheie, ocupanții au instalat puncte de control și puncte unde stau lunetiști. El spune că soldații ruși îi opresc pe civilii ucraineni și îi întreabă dacă vor lupta de partea rusă sau de partea ucraineană în caz de mobilizare. Pe de altă parte, primarul din Herson, Ihor Kolîhaiev, a cerut joi oamenilor să înceteze jafurile și furtul de alimente. „Orașul are nevoie de alimente și alte produse. Fac apel la toți proprietarii de supermarketuri, magazine mari, depozite, magazine alimentare și la toți cei care consideră util acest mesaj. Municipalitatea se poate ocupa de distribuirea produselor care au rămas. Vă garantăm că vor ajunge acolo unde sunt cel mai așteptate – spitale, orfelinate, pensionari, nevoiași, familii cu mulți copii, categorii sociale defavorizate etc.”, a spus Kolîhaiev într-o postare pe Facebook.
🔴 La rândul său, șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa cum a cerut președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ține de decizia NATO, dar că ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real de escaladare și un risc real pentru un posibil al treilea război mondial”. „UE nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membru NATO și de aceea trebuie să fim extrem de atenți și precauți. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar ținând cont de faptul că Rusia are arme nucleare și este foarte important să evităm un al treilea război mondial”, a spus președintele Consiliului European într-un interviu pentru CNN. Charles Michel a mai spus că, deși NATO este „coloana vertebrală a securității comune în Europa”, țările europene trebuie să-și asume mai multe responsabilități pentru a putea oferi singure mai multe capacități în domeniul militar.
🔴 De reamintit că președintele ucrainean a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe. „Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el. Zelenski a cerut Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa, avertizând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca celelalte țări din Europa de Est pentru a ajunge „până la zidul Berlinului”.
🔴 Totodată, aseară, și Dmytro Kuleba a cerut partenerilor occidentali să furnizeze țării sale avioane de luptă pentru a putea face față atacurilor aeriene din partea agresorilor ruși. Într-o postare pe Twitter, diplomatul ucrainean spune că în Mariupol, Herson, Harkov și alte orașe „copiii stau în subsoluri, sub bombe” și a îndemnat țările occidentale să ia decizia de a ajuta aviația ucraineană.
🔴 Pentagonul a stabilit o linie de comunicaţii cu Rusia pentru a evita orice fel de „incidente” în apropiere de Ucraina, informează CNN. Washingtonul şi Moscova au iniţiat acest canal de comunicaţii pentru ca ambele părţi să se poată notifica reciproc în legătură cu operaţiunile militare, pentru a evita comiterea unor posibile erori în apropierea Ucrainei. Departamentul american al Apărării a stabilit astfel o „linie de deconflictualizare” cu ministrul rus al Apărării, pe data de 1 martie, cu scopul de a preveni comiterea de erori, incidente militare şi escaladări ale conflictului, a declarat un oficial al Pentagonului. CNN notează că operaţiunile aeriene reprezintă un motiv de îngrijorare, în condiţiile în care avioanele ruseşti efectuează zboruri în apropierea trupelor americane aflate în bazele NATO din România, Polonia şi ţările baltice.
🔴 Statele Unite au adăugat joi o serie de alți oligarhi ruși pe lista neagră a sancțiunilor, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. Printre cei vizați se numără și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care Casa Albă l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”. De asemenea, și Marea Britanie a sancționat alți doi oligarhi – miliardarul rus de origine uzbecă Alișer Usmanov, ale cărui legături de afaceri cu clubul de fotbal Everton au fost suspendate, și fostul viceprim-ministru rus Igor Șuvalov.
🔴 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ”va dura probabil mult timp” în Ucraina. Steinmeier a subliniat că ”nu vede niciun semn” care să indice că acest ”război se va încheia în curând”.
🔴 Franţa a decis ca portavionul său nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, să fie repoziţionat mai aproape de România, în contextul războiului din Ucraina.
🔴 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a cerut fostului cancelar, Gerhard Schroeder, să demisioneze din funcțiile pe care le ocupă în cadrul unor mari companii rusești, în condițiile în care Putin duce un război de agresiune împotriva Ucrainei. „Nu cred că este corect ca Gerhard Schroeder să exercite aceste funcţii şi, de asemenea, cred că ar fi corect ca el să demisioneze”, a spus cancelarul german la postul public ZDF.
🔴 Autorităţile ruse iau în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod „tactic” în scopul dezamorsării conflictului iscat de invadarea Ucrainei, a declarat joi Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer. Diplomatul european a atenţionat, de asemenea, că s-ar „putea să nu se fi ajuns în ultima fază a escaladării”.
🔴 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va crea o misiune alcătuită din experți pentru a ancheta încălcările dreptului internațional comise Rusia de când a invadat Ucraina, a anunțat, joi, delegația canadiană, în numele a 45 de state membre ale organizației.
🔴 Armata franceză a anunţat joi că a observat un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi care furnizau servicii pentru Europa şi Ucraina. Zeci de mii de terminale de uz civil au fost afectate, iar daunele sunt „ireparabile”.
🔴 Aproximativ 90% dintre trupele ruse care fuseseră desfăşurate în apropierea graniţei cu Ucraina se află acum pe teritoriul ţării atacate, conform estimărilor unor responsabili militari americani, transmite dpa. Însă faptul că sunt aduse zilnic peste graniţă mai multe trupe ruse nu ar trebui să fie considerat un semn că puterea lor de luptă se diminuează într-o asemenea măsură în Ucraina, încât simt că rămân fără resurse, a prevenit un oficial american de rang înalt. Potrivit acestuia, Rusia continuă să aibă la dispoziţie resurse militare imense şi trupele care sosesc nu sunt rezerve.
🔴 Preşedinţia SUA discută „activ” despre posibilitatea unei vizite a vicepreşedintelui Kamala Harris în Polonia şi România, pentru a arăta solidaritatea SUA cu aliaţii din Europa de Est în contextul războiului din Ucraina, potrivit unor surse de la Washington citate de publicația americană The Hill.
🔴 Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, le-a spus liderilor Rusiei și Ucrainei că este „pregătit să facă eforturi pentru a media” conflictul dintre cele două părți, relatează BBC News.
🔴 Într-o rescriere completă a realității, Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au intrat în orașul ucrainean Melitopol fără să întâmpine vreo rezistență, iar militarii ruși au fost primiți cu bucurie de oameni care fluturau steaguri roșii, potrivit agenției ruse de presă Tass.„În seara zilei de 26 februarie, după regruparea în apropierea localității populate Azovskoie, unitățile rusești au plecat în marș, și au intrat în Melitopol, fără a întâmpina rezistență. Locuitorii Melitopolului au salutat trupele ruse care se mișcau în jurul orașului. Unii cetățeni în vârstă au ieșit în stradă fluturând steaguri roșii”, a spus ministerul apărării. Tass nu ilustrează însă articolul cu nicio fotografie care să prezinte acele mulțimi de ucraineni care „fluturau” steaguri. Ce s-a întâmplat în realitate: Ucrainenii se pun, cu mâinile goale, în fața vehiculelor militare ruse: „Duceți-vă acasă, fasciștilor”.
🔴 În fața unui inamic superior militar, Ucraina a reușit să câștige o primă bătălie: cea a poveștilor. Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin, scrie cotidianul francez Le Monde. „Exprimându-se constant prin videoclipuri cu mesaje epice, dar personale, președintele Volodimir Zelenski și-a creat deja o legendă și a devenit o figură eroică. Și forțele militare ucrainene au depus un efort considerabil pentru a arăta acest război ca pe un rezultat al voinței distructive de putere a unui singur om, Vladimir Putin, chiar dacă acest lucru înseamnă folosirea vocilor și a figurilor prizonierilor de război în acest scop. Astfel, există nenumărate videoclipuri postate online de militarii și voluntarii ucraineni încă de la începutul conflictului care arată soldați cu fețe uneori foarte tinere care își spun vârsta, numele, regiunea de origine. Ei par dezorientați, explicând adesea că au fost mințiți, că nu știau că trebuie să lupte în Ucraina. Vectori de apartenență, de solidaritate invizibilă, dar planetară, aceste simboluri ocupă un loc proeminent în imaginație, pe fundalul unor fapte care, de altfel, vorbesc de la sine. Așa se face că, de la începutul războiului, Ucraina și-a scris istoria în imagini și restul lumii și-a însușit-o”, mai notează ziarul francez.
🔴 Brian Chesky, directorul executiv al platformei de închirieri Airbnb, a anunțat vineri printr-o postare pe Twitter că suspendă toate operațiunile din Rusia și Belarus ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. În Rusia, mii de apartamente sunt înrolate pe Airbnb. În plus, el a spus că Airbnb lucrează împreună cu proprietarii de apartamente din Europa pentru a le oferi adăpost gratuit refugiaților din Ucraina.
🔴 Anton Herashchenko, consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, le-a cerut joi tuturor ucrainenilor să nu mai consume produse Coca-cola și a solicitat închiderea fabricii pe care compania o deține în această țară. Compania a anunțat oficial că nu întrerupe producția și relațiile comerciale pe care le aure în Rusia, în ciuda invaziei Ucrainei. „Toate instalațiile operaționale, de producție și logistică ale Coca-Cola din Rusia funcționează. Suntem pe deplin responsabili față de parteneri, societate și miile de angajați din Rusia. Prioritatea noastră principală este siguranța angajaților noștri”, a anunțat compania conform agenției de presă rusă TASS.
🔴 Reddit anunţă că blochează complet orice link care trimite către oricare dintre site-urile instituţiilor de presă de stat din Rusia, fiind una dintre cele mai aspre măsuri luate vreodată de o reţea socială împotriva dezinformărilor plecate din această ţară.
🔴 Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 10 milioane de oameni ar putea ajunge să-și părăsească casele din Ucraina, inclusiv patru milioane care ar putea trece granița în țările învecinate, potrivit unui comunicat dat publicității joi seară și citat de CNN și New York Times.
📸 În tot acest context de război, imaginea dimineații vine din Kiev, acolo unde un cercetător urban pe nume Lev Shevchenko și-a baricadat fereastra cu cărți pentru a împiedica fracturile de geam să zboare în interiorul locuinței în timpul bombardamentului.
P.S. [nota deținătorului blogului] Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 56 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.
Superba poza!
Imi place maxim aia cu „linia de comunicare”. Îi si vad pe Putin sau pe Lavrov dând raportul despre cate blocuri au in plan sa dărâme, ce centrala nucleara mai cauta pe Google Maps si tot asa.
Câteodată ma intreb cum naiba supravietuiesc americanii. Ca tare sunt naivi.
Nu la asta se referă acea comunicare. Ci doar la evitarea unor erori de presupus conflict Rusia – NATO. Să nu li se pară cumva unora sau altora (mai ales unora…) că s-a depăşit linia. Şi să recurgă la o ripostă aiurea.
Hmm, Coca Cola a facut asta? Poate o sa ajunga o amintire iar cei care le mai pastreaza pe acasa sa le vanda peste 20 de ani ca si un produs vintage existent pe piata mondiala pana in anul 2023.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1
Da, îl plătește mă-ta în kilometri de muie. Gen, mă-ta e la primire.
Futu-vă-n gură să vă fut de jeguri umane.
Ce Marco Badea, ce aberați? Un comentariu absolut decent și inofensiv mi-a fost șters (spuneam cu ce am ajutat mamele și copiii fugiți din calea urgiei), am primit mesaj că încalc standardele!!Eu ziceam că e o eroare, dar văd că nu…o sa spuneți că toți cei care avem opinii pacifiste și ajutam pe cei invadați cu ce putem, suntem plătiți, nu? Jeezus Crist…
Mesajul ministerului despre iodura de potasiu nu a făcut decât sa ma sperie mai tare decât eram deja la gândul ca va fi un dezastru la centrală….
Îmi spune sa stau liniștită ca au în calcul sa împartă ei pastile când va fi cazul…pe bune??? Ei nu sunt în stare sa îți aducă o factura la timp acasă dar în momentele alea de groaza o sa fie „fluturași ” care vor zburda pe străzi cu pastile pt oameni… Medicul de familie nu e în stare sa te primească acum la control de lene, dar va fi atunci la cabinet nu?
Sunt pur și simplu îngrozită de tot ceea ce se întâmplă!
Comentariu beton!16
Vazand imaginea zilei, am inteles de ce poporul asta e atat de viteaz! De unde au principiile si convingerile! Slava Ucraina!
Și eu sunt aici tot ca să mă laud că sug pula.
Așa ceva…domnu Lukasenko, am și Io o întrebare, cine e pasivul? 🙂