Articol scris de Iulia.
…
Fără vreo legătură directă cu articolul lui Mihai despre locuri de muncă (alta decât că great minds think alike 😁), mi-am adus și eu aminte zilele astea de toți șefii dubioși (ca să nu zic direct cretini) sau mai puțin dubioși pe care i-am avut de-a lungul timpului.
Primul meu șef a fost un neamț, de la mama lui, din Jărmania. Se făcea că eram în anul 2 de facultate și trebuia să facem cele 2 săptămâni (parcă atâtea erau, da nu mai țin nici eu minte chiar exact, că deh, nu mai am 35 de ani…) obligatorii de practică. Eu am făcut o minunată facultate denumită pompos „Studii Economice în Limbi Străine – specializarea Economia Întreprinderii în limba germană”, în cadrul mărețului ASE. Pe vremea aia, cam când începea sezonul de practică, diverse firme veneau și puneau anunțuri în facultate cum că sunt în căutare de practicanți. Bine, ei de fapt căutau niște agarici care să le pună de-o cafea și pe care să-i alerge de colo-colo moca. Dar asta e mai puțin important.
E, am ochit și eu un anunț din ăsta și m-am prezentat. Firma în cauză vindea la momentul respectiv o marcă de mașini nemțești în România și căuta pe cineva pe post de „asistent” pentru un director de vânzări proaspăt adus de la Nemția. Criteriul principal era deci să știi germană. Bifat. Mers la interviu. Acolo, o doamnă cumva semi-simpatică așa, acră și nu prea, da nici chiar prietenia în persoană, îmi explică cam cum stă treaba și ce ar vrea ei de la mine, mă întreabă una-alta, batem palma. Urma să încep de a doua zi.
A doua zi, fac cunoștință și cu cel care avea să-mi devină șef. Un tip haios, pe la vreo 40 de ani, așa, simpatic, glumeț, ce mai, pâinea lu’ Bărbosu. Numai că, s-a dovedit destul de rapid că la noi nu faci treabă cu vorba bună, așa că l-au cam expediat înapoi la Nemția lui. Fac aici o paranteză ca să precizez că omul fusese trimis de compania-mamă, ca să dea oleacă cu biciul pe aici, că erau oamenii în budă rău cu vânzările și aveau nevoie de revitalizare. Iar ăsta, dragul de el, era simpatic de numa, da nu se pricepea neam să urle sau să facă circ, deci nu bun la noi. Îl expediază deci pe ăsta și aduc altul. Eu rămân pe loc și aștept. Apare noul „șef”.
Un omuleț mic, sfrijit, roșcat și cu pistrui și agitat ca o doză pepsi zdruncinată. Avea un nume de condiment, care i se potrivea perfect, că ziceai că îi înfipsese cineva o cantitate apreciabilă din respectivul condiment în dos. Nu pierdem vremea prea mult cu discuții, îmi spune că avem multe de făcut și îmi înmânează un telefon mobil care avea în agendă un singur număr – pe al lui. Și-mi zice să nu mă despart de telefonul ăla orice-ar fi, că are nevoie să dea de mine permanent. Dup-aia mă ia de o aripă și mă aruncă într-un birou unde mai erau niște tăntițe, îmi indică un birou pe care era un laptop și dispare. Fac cunoștință cu gagicile din birou, le spun cine sunt și ce caut acolo și observ în privirile lor o undă de milă, așa. Aici ar fi trebuit să se aprindă primul beculeț. Dar na, aveam 19 ani, ce puteai să-mi ceri?
După prima săptămână, în care nu prea l-am văzut la față, că era permanent în mișcare pe undeva, omulețul mă convoacă în birou la tipa cu care avusesem interviul. Mi se spune că la domnu’ îi place de persoana mea, așa că mi se oferă un job part-time, să rămân asistenta dânsului. 150 de dolari pe lună, cu carte de muncă. Vă dați seama că era să leșin direct. Gălăgie de bani, deja mă vedeam magnat, gata, eram pe val, ce mai. Mi se promite de asemenea solemn că voi putea lipsi oricând acest lucru va fi necesar întru continuarea neperturbată a activității mele academice (adică la examene & shit).
Batem palma, ies de acolo plutind pe un nor. Nu apuc să plec bine, că îmi sună telefonul. Cel mobil, cu un singur număr în agendă, îl mai țineți minte, da? Răspund, primesc niște instrucțiuni lătrate, mi se închide. Mă duc la birou, dau să mă apuc de ce mi se ceruse, sună iar. „Ai terminat?” Bă, ești diliu? Cum să termin, că m-ai sunat literalmente acum 30 de secunde! Îmi închide. Fac ce aveam de făcut. Între timp, mă mai sună de vreo 4 ori, mai latră niște chestii la mine, închide de fiecare dată înainte ca eu să apuc să scot prea multe sunete articulate. Aici ar fi trebuit să se aprindă al doilea beculeț.
Continuăm așa o bucată – el sună, latră chestii la mine, mă apuc de una, zice s-o las și să fac alta, apoi urlă că de ce nu e gata prima și unde e a treia? A, nu ți-am zis? Păi și ce, nu te-ai gândit?! Îl drăcui în gând de fiecare dată, dar strâng din dantură, că deh… 150 de dolari, remember?
Toate treburile astea se întâmplau cândva pe la început de primăvară. După care a venit vara. Și cu ea, Apocalipsa Duhorii. Băi fraților, puțea omul ăla a transpirație, ceva de neimaginat. Puțea de se scorojea vopseaua la mașinile din showroom când trecea pe acolo. Puțea de îți lua mințile și auzul. Puțea de simțeai și la 3 zile dup-aia dacă treceai printr-o incintă închisă prin care se perindase și el. Când apărea undeva, venea mai întâi duhoarea și apoi el, ziceai că-și trimite buzduganul înainte. Cam tot pe acolo era, că dacă te nimereai în raza de acțiune a Duhorii (dap, cu literă mare, că era o ființă aproape palpabilă), te simțeai cam ca și cum te-ar fi nimerit un buzdugan în moalele capului.
Am suportat cu stoicism pentru că interacțiunea mea cu el era preponderent telefonică, așa că scăpam în mare parte din zi de Duhoare, mai puțin atunci când mă fugărea din sala de mese – aveam pauză de masă 1 oră, dar el decisese că 30 de minute îmi sunt suficiente, așa că la minutul 29 și 54 de secunde apărea și începea să bâțâie din picioruș să termin mai repede. Vă dați seama că oricum nu mai puteam să înghit nimic din momentul în care se apropia, că se strica mâncarea instant în farfurii, odată intrată în contact cu Duhoarea.
Și nu că Duhoarea nu ar fi fost de ajuns ca să îmi vină să îmi iau câmpii, dar mai avea omul meu și alte metehne. Nu suporta, de exemplu, să fumez. Motiv pentru care mă ascundeam pe unde puteam, ba prin service, ba pe după clădire, ba prin parcare. Fumatul se realiza întotdeauna în 2, trebuia să ținem de șase, că nu știai niciodată de unde se materializează și începe să urle. De asemenea, promisiunile cu „poți lipsi oricând să mergi la facultate” s-au dovedit niște abureli grozave, pentru că evident că fix atunci când ar fi trebuit să plec, dar fix-fix atunci avea cea mai mare nevoie urgentă de mine.
Mi-a mâncat omulețul ăsta zilele ceva de speriat, motiv pentru care nici n-am făcut prea mulți purici pe acolo. M-au mutat o bucată în alt departament, dar deja îmi făcusem plinul de lehamite, așa că mi-am luat zborul.
Am lucrat apoi la altă firmă de mașini, unde îl aveam teoretic șef pe o mică beizadea, dar cu ăla n-am prea avut parte de interacțiune, că era prea ocupat să practice un sport cu motor pe banii lu’ tăticu, așa că nu-l vedeam la față decât atunci când mai făcea pilaf vreun autovehicul și venea cu el pe platformă să se repare. Plus că mă angajasem acolo pe marketing și tot ce făceam era să traduc toată ziua texte din broșuri venite de afară, ca să poată printa ei broșuri în română fără să mai plătească o firmă de traduceri. Bine, până la urmă, s-a dovedit că mi-a fost utilă cumva experiența, că acum asta fac zilnic – traduceri.
De acolo, am plecat la o firmă care activa în domeniul feroviar, unde aveam șefă o mică marmotă isterică, care mă verifica pe yahoo messenger (da, sunt atât de bătrână încât am folosit yahoo messenger la muncă) dacă am ajuns la timp la birou. În plus, și asta mă suna de 85647 de ori pe zi (că ea activa în alt sediu decât noi), cu idei și pretenții care de care mai crețe, printre care se număra și datul în gât al colegilor – avea pretenția să-i raportez care la ce oră a ajuns, câtă pauză de masă și-a luat, câte țigări a fumat, cât a vorbit la telefon în interes personal, d-astea. Ceea ce contravenea grav principiilor mele, oricât de tâmpiți ar fi fost colegii. Ceea ce nu erau, deci cu atât mai mult nu voiam să fac asta.
Mai mult, deși la angajare discutasem cu totul altceva, voia să fac și muncă de secretariat, și niscai conta, și niscai vânzări și niscai acțiuni de „protocol” – aveam sediul într-un birou jegos din Ministerul Transporturilor și mai trebuiau duse „atenții” pe la unii-alții pe acolo… E, treaba asta m-a cam pus pe fugă, că nu-mi ardea mie la 20 și-un pic de ani să dau dracu explicații pe la DeNeA-uri sau alte alea, așa că n-am pierdut nici pe acolo vremea prea mult.
Am avut apoi 2 joburi mișto, dintre care unul într-o agenție de traduceri, unde am avut un șef complet idiot și un altul mega tare, care, deși drumurile profesionale ni s-au despărțit, mi-a rămas unul dintre cei mai dragi prieteni până în ziua de azi. Genul ăla de prieten cu care poți să nu mai vorbești 1 an de zile, iar apoi, când reiei conversația, e ca și cum n-ați mai fi vorbit de alaltăieri.
Ei, dragii babei, și am ajuns și la ultima poamă de șef… Am decis la un moment dat că nu mai suport Bucureștiul, că mi-a ajuns și că vreau înapoi acasă, la Brașov. Așa că am venit la provincie și m-am angajat la corporație (ironic, isn’t it? :)))). Acilea, la corporație, aveam practic 3 șefi. Pe șefa de birou, care era o tipă mega tare și super deșteaptă, pe șeful de deasupra ei și pe șefa noastră a tuturor.
Mno, șefuțul ăsta părea un tip ok. Îl cunoșteam de mult, cred că de pe când era un tânăr proaspăt angajat la respectiva corporație, că Brașovul e un fel de sat mai mare așa. Băi, și părea normal. Decât că nu. Aparent, la unii oameni, când ajung suficient de sus pe scara ierarhică, se declanșează ceva, o țibleală, un grad de isterie latent, ceva de genul. Bă nene, dădea ăsta cu biciul în noi ca în hoții de cai. Eu lucram în backoffice, pe analiză. Venea bossu dimineața în birou și cerea situația cu dosarele intrate, urla că nu facem destul și să punem dracu osu la treabă, iar când urletele n-au mai fost suficiente, a decis că avem bareme de timp pentru dosare – 7 minute pentru un tip de dosar, 14 minute pentru un alt tip. Plus, evident, minunate raportări și situații și alte căcaturi de gen, că și alea trebuiau făcute.
Acuma, trebuie să înțelegeți că „procesarea” unui dosar era cam așa – primeai de la frontoffice dosarul (fizic, cu șină, cum altfel?), te uitai în el să vezi dacă are toate actele, băgai datele în calculator, mai făceai niște interogări și apoi, dacă indicatorii pușcau, trebuia să setezi respectivul dosar în sistemul IT. Teoretic, mai trebuia să și gândești, să analizezi, că pana mea, așa se chema departamentul – Analiză! Decât că în 7 minute nu aveai timp prea mult de gândire, că trebuiau să-ți fugă deștele alea pe tastatură precum Usain Bolt la antrenamente. E, și după ce terminam dosarele aferente zilei respective, să nu vă gândiți că venea ora 5 și rupeam ușile. Neah. Atunci începeam să facem și restul de treabă pe care-l mai aveam de făcut. Și dacă trecea cumva prin birouri pe la 6-7 și nu era efectivul complet, iar îl apucau urletele, că rămânem în urmă.
La un moment dat, sătulă de atâtea urlete și pretenții absurde, am încercat să îi explic, cu tot frumosul și calmul de care eram eu în stare la ora 7 seara într-un birou de corporație, că nu e ok, că nu putem să și gândim, să și muncim ca roboțeii contra-cronometru, că dosarele alea uneori veneau incomplete sau că mai erau greșeli prin ele și alte argumente d-astea absurde… Vreți să știți ce mi-a răspuns omul meu, printre dinți? Vreți? Vă zis acuș: „Pe noi ne interesează volumul, nu calitatea! Nu sunteți aici să gândiți, asta e treaba mea!” Badum-tsss.
Știți cam cât de iute am fost în stare să-mi scriu demisia? Cred că n-am avut așa viteză la dactilografiat vreodată în viața mea și nici nu cred c-aș mai putea repeta performanța aia vreodată :)))))
Acum sunt ok, am îl am șef dăcât pe bărbatu-meu și el pe mine. Am avut grijă ca fișele posturilor să fie suficient de ambigue (că nu v-am zis, da eu sunt și departamentul HR) încât să-l pot trimite la piață sau după bere sau lapte pentru copil în timpul programului, deci suntem în regulă, ceea ce vă doresc și vouă!
sursa foto: freepik.com
Iulia, ai talent la scris, nu gluma. Mi-am inceput ziua cu un zambet. Fain articolul.
Comentariu beton!70
Mulțumesc 😊
Iar m-ai tradus să cetesc ditamai pomelnicu’ dă articol 😜 Pfff … țârcovnic trebuia să mă fac, da’ mi-am ratat cariera 🤭
Cel mai bun șef al meu : IO – îmi iau pauză când vrea mușchiul meu.
Cel mai prost șef al meu : tot IO – îmi dau prea mult de muncă deseori.
Să vă povestesc de IO angajatul, șoferul, grădinarul, etc … !? Trebuie musai să îmi consult fișa pr0$Tului & psihopupu 🤭😜🤣
Comentariu beton!44
Îmi cer scuze, de acu încolo o să încerc să fac și un rezumat 🤣
Cam așea și la noi – io-s și bucătar șef, și menajeră șefa și secretară… Cu grădina m-am scos, e domeniu lu’ celălant șef, că așa prevede organigrama 😁
Comentariu beton!32
Orga$migrama prevede deosebirea între chef bucătar și bucătar șef ori diferența între driver și diver? Sigur astea nu sunt pe aceiași ramură. Cre’că a fost tradusă inexact 🤭
Ultimul sef era la banca ?
Contează? 🙂
Sefii astia de care povestesti tu aici au ajuns acolo pe principiul „cand vrei sa scapi de-un prost, avanseaza-l”.
P.S. Mi-am amintit la timp sa pun dracului cafeaua pe masa, cat mai departe de tastatura!
Comentariu beton!38
Oarecum, da… Don Duhoare nu era deloc prost, ba chiar era foarte bun la ceea ce făcea, i-a pus pe ăia pe picioare într-un an cât nu reușiseră ei în ultimii nu știu câți… Dar ca om… 🤮
Dar în principiu ai dreptate, cam așa funcționează treburile, mai ales prin corporații. Cu cât e mai dobitoc și mai dispus să dea cu biciul, cu atât are șanse mai bune de promovare 🙄
Ps: bine c-ai salvat tastatura 😁
Comentariu beton!24
M-am distrat și nu prea.
Că a fost așa de fain scris articolul încât mi-am amintit la rândul meu toți șefii pe care i-am avut. Și cât de mult regret acum, că nu am fost suficient de curajoasă să plec mai repede de la anumite joburi.
Iulia, îmi place umorul si stilul tău.
Mai vreau.
Comentariu beton!33
N-ai de ce să regreți, eu cred că fiecare experiență din asta ne poate învăța ceva. Fie și ceva din categoria „așa NU”
Comentariu beton!16
Un ochi râde,unul plânge.Cel care râde a citit articolul tău și te felicită,cel care plânge,a citit și el articolul și comentariile.Cam asta e.Toți am avut parte de sefi buni,sau ne..buni(pare că predomină ultimii).
Important e să te poți desprinde.
Cel mai rău șef pe care l-am avut a fost soacră-mea.O foarte bună profesionistă,de la care am avut de învățat multe,dar ca om un jeg.Perfidă,mincinoasă,intrigantă,barfitoare nu a reusit niciodată sa-mi câstige încrederea.Au fost momente la începutul jobului când plecam plângând.Am rezistat 6 ani la acel job.Acum o ignor.
Iulia, da’ știu că ai avut noroc de șefi mișto🤦♀️
Prea frumos scris, aproape că am simțit Duhoarea😅
Comentariu beton!18
Yep, am avut oleacă de colecție de ciudați 😁
Printre primele joburi, proiectant CAD la o firma compusa din 2 oameni, sefu si eu. Interviul a fost cat se poate de simplu, sefu vine cu proiectele si eu fac proiectarea si ce mai implica pana se castiga lucrarea.
Prima faza misto era locatia. Probabil platea chiria in pufuleti, altfel nu inteleg de ce ai alege sa iti faci biroul intr-o maghernita industriala din Bragadiru. Asa ca in fiecare zi luam metroul + tramvaiul de la un capat la altul+maxi taxi. In total 2 ore dus, 2 intors. Duminica seara ma apuca depresia ca stiam ca a doua zi tre sa plec in delegatie la birou.
A doua faza era atitudinea. In perioadele in care cam batea vântul (firma era pe la inceput) venea sefu la munca si pur si simplu se uita urat pe mine. Se uita urat ca frecam duda. Motivul? Nu venise cu niciun proiect iar eu am obiceiul de a termina chestiile repede ca imi place sa frec duda. Asa fac si la actualul job.
A treia faza misto. M-a bagat si pe implementarea proiectelor. Adica sa ma duc sa stau cu echipa de montaj, sa am grija sa se respecte termenele si sa rezolv inevitabilele probleme din santier. Probleme care erau cu zecile pe zi. Eu la 19 ani aveam 50 kile ud si aratam de 15 ani. Va dati seama ce succes aveam sa ma impun cu toti santieristii. Pe langa asta, era o problema si de transport. Majoritatea lucrarilor erau in centrele logistice de pe A1. Dimineata ma aducea el, dar cateodata stateam pana pe la 7 seara. Echipa de montaj nu era din Bucuresti. Asa ca o luam frumos pe jos, pe marginea autostrazii cativa km ca sa ajung la Carrefour de unde aveam un autobuz cu care sa ajung la metrou.
15 ani mai tarziu fac acelasi lucru, dar conditiile sunt altele. Iar pe fostul sef l-am cam bagat in faliment ca lucrez la competitie.
Comentariu beton!54
Haha, da, și pe mine mă mai trimitea neamțu să mă iau de băieții de la vânzări. Io, la 19 ani vs o gașcă de unii la 30+ și 40+…😂 Tot norocu meu că m-au simpatizat și nu mă expediau cu un șut în dos de acolo 😁
Comentariu beton!25
Acum 7 ani am început un job in South Australia, după ce rămăsesem șomer (in Queensland). Făceam o “naveta” groaznică, 10×4, adică 10 zile lucram, și 4 zile eram liber. Din alea 4 zile, două eram pe drumuri (schimbam 3 avioane), dar fiind în mare “foame de bani” (ma plăteau super bine), am acceptat.
Eh, problema a fost ca pe langa task-urile de cacat, am dat peste cel mai dobitoc șef de care am avut parte in cei 33 de ani de munca pe care îi aveam până atunci. Un Aussie împuțit, și absurd, câte avea vreo 55 de ani, necăsătorit, și care locuia cu mămica! Îmi aduc aminte ca aveam un panou unde toți aveam poze și niște “targetul-uri” personale legate de safety. Să nu mă accidentez, să mă bucur de familie, de prieteni, bla, bla bla, chestii absurde de companie mamut (cea mai mare companie minieră din lume). Toată lumea avea poză cu familia, cu copiii, el era singur care avea o poza in care “călărea” un tractoraș din ăla de tuns iarba. Și după aceea și-a schimbat-o cu una cu calul din dotare. Nu își luase concediu de ani de zile, ultima dată când își luase concediu plecând de fapt la muncă pt un contract in UK vreo doua luni. Avea vreun milion și ceva de puncte la Qantas, adică îndeajuns să facă înconjurul pământului, dar la geanta in care își căra laptop-ul, mânerul era legat cu sârmă. 😱
La ora actuala aș putea să aplic pt un job aici in SA (altul decât cel de la mină, la compania locală de apă), și să nu mai fac naveta in WA, daaaar, ghici cine este șef acolo? Ați ghicit “dobitocul sinistru”! Nu mulțumesc, prefer să zbor, să îmi petrec mult timp departe de familie, dar intr-un colectiv super ok, cu șefi băieți de nota 10 (bine, pe bani ok pe care nu i-aș lua aici).
Comentariu beton!39
Păi așa se adună banu… Mai o sârmă aici, mai un petec colea… 🤑
Comentariu beton!19
@Iulia, ai perfecta dreptate, tipul era milionar in $! 🤑
Stia de romaneasca „Unde poti sa pui sarma, e pacat sa pui surub”.
Fi mi ar scarba,sefii mei ,directori de scoala….cand nu aveau ceva de comentat despre lungimea fustei mele sau inaltimea tocurilor ,faceau tot felul de propuneri la care ziceam zambind larg daaaa,maine.Am avut de toate felurile ,cam toti pusi pe criterii politice si fara nici o legatura cu managementul.Cel mai haios a fost unul care mi a reprosat ca nu am planurile de lectii scrise de mana ,deee aparuse internetul si computerul cu imprimanta . Femeie am avut doar una,cea mai afurisita dar si cea mai eficienta ,nu stiu cum e acum ,am plecat de mult din invatamant dar chiar nu inteleg de ce intr un domeniu in care activeaza mai ales femei isi puneau directori sau inspectori mai mult barbati. Oricum tu iti esti tie cel mai bun sef.Daca e sambata ,sa zambim cu Iulia ….multam
Comentariu beton!19
Aoleu, din învățământ am auzit numa povești horror… Nici nu mă mai mir că o mare parte din cei care ajung să profeseze sunt fie proști, fie lichele… Dacă ai parte de șefi care-s incompetenți și/sau lichele, te adaptezi…
Nu, nu generalizez, știu că încă mai există și oameni ok în sistem și am toată admirația pentru ei, însă în ultimii ani, mi se pare că sunt tot mai puțini și au de luptat cu tot mai multe mori de vânt 😒
dap, așa a plecat nevastă-mea din învățămînt, acum vreo 16 ani după ce a văzut capetele plecate ale unor profesori în pragul pensionării „admonestați” de o fîță de directoare, nevastă de politician, care a urlat în cancelarie: „vă f.. în gură care-mi lăsați repetenți, că-mi afectați bugetu’!”
nu că-i nevastă-mea da’ e atît de bună încît în francia a fost întrebată în ce arondisment s-a născut; ocazional o mai salută cîte un posesor de meclă de interlop, „săr’na”, fost elev din clasele industriale de „ț-uri”, pe care a reușit să-i învețe puțină franceză deși copiii ăia erau damnați d p d v al sistemului…
Comentariu beton!36
Iulia, sunt in bransa asta de mult timp. Nu am renuntat pentru ca aici a fost locul meu mereu, printre copii. Against all odds. Am trecut prin multe. Nu sunt nici proasta nici lichea ca am avut sefi de cacat, toti pusi politic. Dar, da, de ceva timp nu prea imi mai gasesc locul. Mai ales de cand a inceput pandemia si stresul e triplu, cel putin. Si inot in ape tulburi si nici nu stiu sa inot.
Comentariu beton!20
@Sonia, ai tot respectul și toată admirația mea, faptul că mai ești încă acolo, în ciuda a tot ceea ce (sunt convinsă) se întâmplă, e… wow!
Și e tare trist că tu îți dorești să faci asta și probabil te lupți fix cu proștii și lichelele… Trist 😔
Comentariu beton!14
N-am suportat si nici n-am avut parte de sefi care sa zbiere, urle sau sa faca ca toti dracii. Am fitilul cam scurt si simt asa cum ma ia cu calduri, mi se blocheaza neuronul și ma transform. Chiar povesteam acum ceva timp cu unul din fostii, care mi-a zis că si-a facut ordine in acte si a gasit o demisie de-a mea. Faci mai multa treaba cu o lingurita de miere decat cu un litru de otet, cel putin cu mine.
Comentariu beton!28
Fericitule!
Eu din pacate am ajuns sa tac, fiind constransa inca de credite
Dar urasc fiecare moment
Primul sef pe care l-am avut ne-a dus sa-i batem covoarele dupa program. Asa ca am renuntat la varianta asta. Am nevasta. Ajunge.
Comentariu beton!35
🤣🤣🤣🤣🤣
Primul șef de-a dreptul idiot a fost Leru. Dr Leru. Era șeful si patronul unei clinici medicale pe Moșilor.
Eu eram pe contabilitate angajată, dar mai făceam și programări și nițel secretariat și nițel comenzi. Nu ma deranja, ca eu sunt o persoana activa si-mi plăcea sa am tot programul de munca ocupat.
Mai, dar ce n-am suportat niciodată în viata mea a fost statul peste program. Nu ca nu l-am suportat niciodată, dar nici nu l-am înțeles.
Drept urmare, intr-o sâmbătă exact cu 20 de minute înainte de finalul programului s-a dus sa ia niște becuri sau neoane pentru cabinetul de ginecologie. L-am întrebat dacă se întoarce pana la ora 13, ora închiderii, ca eu dacă stau peste program nu ma mai înțeleg cu mine și devin nesănătoasă la cap. Da, Elena, ma întorc. S-a întors fix o măriuca. A venit la ora 14 și ceva, când plina de spume l-am sunat și i-am spus ca dacă în 5 minute nu ajunge, eu plec și ii las clinica deschisa.
Al doilea, Arnout, mare șef intr-o corporație franțuzească. Asta nu era sănătos la cap. Toti francezii din firma refuzau sa vorbească cu noi în engleza, ca vezi doamne și limba lor e internațională. Drept urmare, se chinuiau ca în cazanele iadului sa vorbească limba romana. Desigur ca nu reușeau sa ne transmită clar și noi sa înțelegem ce voiau sa ne zică. Și inevitabil apăreau intrebarile: ha? N-am înțeles. Ei bine, asta îl scotea din minți pe francezul vieții. Alb în cap total, cu ochii de un bleu deschis spre alb de nu-l puteai privi, se făcea rosu la față. Era un deliciu sa-l vezi. Nu. În spumele astea îl apucau toate boalele pământului și nu mai apasă pe clanța ușii ca să între în birou la noi, fwtea efectiv un picior în ușă, de ne stătea inima.
Desigur că i-am dat naibilui pe amândoi.
P.S. am avut și doi șefi demni de toată lauda.
Comentariu beton!29
Elena P, ce este aceea o „măriucă” ? Arnout ăla avea inițial birourile la Plazza? 🤭
Măriuca e numele de alint al măciucii patronului, după autocorectul telefonului doamnei.
Comentariu beton!14
@Elena Știu cum e, ăsta al meu era alb-păstos, așa, plus pistrui. Și când se înroșea de draci arăta fix ca un personaj din desene animate. Mai că te așteptai să-i iasă fum pe urechi 😂
E foarte de demult și cred că pot spune, acum e o altă epocă, cel puțin așa se predă la școală, că fostul regim predecembrist nu era o epocă chiar musai de aur cum se întitula .
No, și era un sef cum nu doresc nimanui pe lumea asta fie el și dușman.
Și într-o bună ziulică el ne trasează ( așa se spunea, nu trasa efectiv cu ceva creion pe vreun papirus) următoarea sarcina.
Pe un platou imens, betonat in careuri ca tabla de șah era o mulțime mare de blindate, învelite cu prelate.
In fata lor bunul Dumnezeu drăguțul îngăduise ca printre rosturi să crească fire anemice de iarba, de buna seamă gândise că e un lucru bun.
Eu zic că gândise așa, in fata unor harabale de 55 de tone menite să ucidă gândite de om, daca om putem sa numim un ins care născocea enormități de genul, el așeza iarba, simbol al vieții și eternității sale .
Ei și șeful asta ne pune, se numește ordin dar asta e o nuanță, să ne concentrăm cu toții și să smulgem cu mâinile această iarba .
Un duh rău intrat atunci in fibra îmi șoptește că în esență totul ar putea fi o idioțenie, că nu se face, că nu are rost, ca nu merită chiar .
Și preia comanda gurii, fara cuplarea necesară și a creierului, aveam să aflam noi imediat :
– Toarsu ( gradul), nu vad de ce am face asta, oamenii sunt osteniți, sunt multe activități în perioada aceasta, și de altfel tehnica aceasta e in stare de conservare de ani de zile .
Pusă la punct, și gata de orișice la o necesitate, dar care necesitate e atât de improbabilă datorita gândirii sănătoase și politicii de pace promovată corespunzătoar de Toarsu secretar general, eminamente comandantul nostru suprem .
Plus că e o suprafață imensă, rupem oamenii zile in șir fără rost . Nu mai zic că la o adică aceste tancuri dărâmă copaci și clădiri dacă e până acolo, nu se împiedică de un fir de iarbă .
Nu a fost o reușită din păcate, omul o ținea de coarne, deși era de acord cu puterea respectiva nu voia totuși să riște ca la semnalul arhiipotetic al comandantului suprem sa ne trezim cu câteva sute de tancuri și auto împotmolite la plecare de firele de iarbă crescute curios între patratele de beton de la remize .
Pai te pui cu ele?
Comentariu beton!28
Sorry, nu se pune, aia din armata joaca in alta liga. 🙂
Am avut parte de activitati sociale de felul asta, toamna, pe o vreme vantoasa, intr-un parc de artilerie marginit de foarte multi copaci.
„Soldati, alinierea!”
„Soldati, strangeti frunzele!” (ala cu trece-ti Prutul nu era mai patruns decat tablagiul nostru cand racnea asta)
Ajungeai la capat, in spate prapad.
„Soldati, stanga’nprejur!”
„Soldati, strangeti frunzele!!”
Si daca vroiai sa bagi demisia, astia o incadrau la dezertare. 🙂
Comentariu beton!28
Daaaaa, așa mi se pare și mie (din poveștile pe care le-am auzit, inclusiv de la maica-mea, care a făcut și ea „armată” în facultate) – ăștia din armată sunt o ligă superioară de cretini 🤯
Comentariu beton!13
Bag sama că am fost privilegiat, neavând nici măcar un singur asemenea șef. Am avut directori de care le era frica colegilor, dar nu la nivelul asta. Io eram verigă ce ținea rețeaua firmei in picioare și cred că se gândeau bine înainte să mă impulaie, daca ii las in curu gol și nu se mai logheaza niciunu in computer ;))
Da. Aparent am fost norocos.
Nu am de descris așa experiențe.
Dap, cred că poți să te încadrezi la categoria norocoși 🙂
Io și portarul aveam cheile firmei. El alea reale Io alea de criptare ;)))
Prima mea şefă a fost bunica mea, până la 18 ani! Doamne, ce mai ustura joarda mânuită de ea.
Următorul şef a fost comandantul de pluton, om fain char dacă activa şi la secu. Dar, peste el era comandantul de companie, un căpitan care în urma noastră, a teriştilor, şi-a câştigat steaua de maior. Un nea izmană pe care l-am poreclit imediat „nea bujie” şi aşa i-a rămas numele. Începea frumos, cu ton liniştit şi se enerva pe parcursul discursului, singur, exact ca o bujie, şi pornea să urle ca o pârâială de motor.
Următorul, în stagiatură a fost un director prostănac cu care ne luam în gură tot timpul, cu legea pe masă. Nu ştia cum să scape de noi pentru că nu îi acceptam potlogăriile şi a chemat şi băieţii de la secu ca să ne ancheteze. Cum au venit aşa au plecat.
Dar, următorul director de la ISIM Timişoara unde ne-am transferat eu şi soţia ne-a servit-o din prima! „Aici nu am nevoie de oameni inteligenţi(fusese avertizat de trecutul meu năbădăios!), am nevoie de oameni care să asculte şi să facă ce spunem noi, nu ce gândesc ei! Bine aţi venit! Întrebări?”
Acolo am avut un şef de laborator de o inteligenţă ieşită din comun. Am devenit un fel de asociat pentru el, gândeam împreună execuţia proiectelor, soluţia era a lui oricum. Mergeam la pescuit amândoi, discutam o grămadă de chestii la cafea, etc. Mi-a lipsit mult în toţi anii care au urmat plecării mele de la institut, prin 94. El e în Sacramento acum, profesor de istoria religiilor la universitate.
Apoi, am fost propriul meu şef până în prezent, un şef încăpăţânat şi de multe ori prăpăstios. De aceea am dat de pământ cu toate firmele pe care le-am avut! Dar, am fost şeful meu pe care l-am drăcuit singur când am dat-o în bară!
Comentariu beton!31
Ahahahahaha, și bunică-mea credea cu fermitate în binefacerile joardei, numa că am descoperit că, dacă urlam suficient de tare, încă dinainte să apuce să mă atingă, se oprea, că-i era jenă de „ce zice lumea” 🤣🤣🤣
Comentariu beton!19
(alta) Iulia, bunica mea credea cu adâncă smerenie în forţa de tămăduire a necuminţeniei copilului prin folosirea joardei, având în vedere că bătaia e ruptă din Rai, ea fiind atât de evlavioasă încât frecventa biserica ortodoxă cu aceeaşi înflăcărare ca şi pe cea catolică! Habar nu mai am care dintre părinţii ei era ortodox şi care catolic, dar împletea crezurile spunând că nu contează, e bine să meargă la amândouă pentru că nu se ştie peste ce dai când eşti la judecată! Timar era numele ei de fată.
Comentariu beton!17
Bunică-mea nu prea le avea cu evlavia, ea credea în disciplină cu joarda și pace 😂
Da ce bunici violenți ați avut. Mbine, probabil ai mei nu apucau să fie violenți pentru că era prea scurtă perioada de locuit prin curtea lor 🙂
Faza cu Duhoarea avea caracter aproape olfactiv 😀 m-a binedispus textul şi mi-am amintit de ceva şefi (de clinici) pe care i-am avut de-a lungul formării mele profesionale.
Locul 1 cu coroniță: şefa de la Pneumologie. Raportul de gardă era show curat, circ fără pâine. Femeia se lega isteric de orice fel de kkțiş, cum ar fi că nu ai bifat nivelul de educație al pacientului pe foaia de observație. Într-una dintre dimineți scandal mare, un pacient smulsese cu totul wc-ul din podea. Urlete peste urlete, al cui e pacientul, al cui e pacientul. Surprize-surprize, era al madamei isterice. Tot în timpul minunatului stagiu a fost acreditarea spitalului. Oioioi şi vaivaivai, că „e clinica plină de dobi”. Pacienții urma să fie întrebați ce boală au, ce medic îi tratează şi ce tratament au primit. Şoc şi groază, noi aveam pe unul care de-abia ştia cum îl cheamă şi declarase că s-a născut în 1794. Toamna probabil. Ei, şi vine săptămâna acreditării. Trebuia să ne îmbrăcăm după cod de culori: medici şi asistente în alb, infirmiere şi brancardieri în verde, femei de serviciu în albastru. Raport luni dimineață. Toată lumea în alb, intră colegul glumeț (care întotdeauna şuşotea bancuri şi prostioare în timpul raportului, spre disperarea şefei). În costum roşu. Dacă privirile puteau să ucidă nu l-ar mai fi resuscitat nici Arafat. Eu mi-am făcut cruce cu şapte mâini când am scăpat de acolo, luându-mi 2 săptămâni concediu să-mi revin. Nu degeaba rezidentul pneumolog cu care am lucrat acolo numea cu afecțiune clinica „Psihiatrie III”.
Locul 2 cu felicitări: şeful de la Radiologie. În rarele momente când nimeream pe la CT un medic dispus să ne arate şi să ne explice câte ceva, apărea domn’ pozar şăf să ne întrebe mieros pe mine şi prietena mea „ce faceți frumoaselor”, iar apoi să ne examineze din orice altceva în afară de radiologie. Niciodată nu era mulțumit de răspunsuri, deşi erau conform ultimelor protocoale, nu ca la 1900 toamna când profesa el cu mâinile goale ca medic la țară.
Locul 3 fără nimic: actualul şef de la nefro, care are intenții bune dar e depăşit de situație şi îşi revarsă frustrarea asupra cui nu trebuie.
Cam atât pentru azi, am trecut prin multe alte întâmplări halucinante, dar le păstrez pentru altă ocazie/articol. Happy weekend everyone!
Comentariu beton!26
Ușor nu ți-o fi nici ție… Cum rezistați, măi oameni buni? Serios? Adică după ce că faci o muncă uber grea, să mai și trebuiască să suporți tot felul de retarzi? Gizăs! 🙄
Dau o bere, de încurajare, dacă treci prin Bv 😁
Comentariu beton!15
Rezistăm cum putem, ne-am călit 😆
Din fericire am avut asemenea specimene de şefi doar pe perioadă determinată (3-6 luni). Iar după ce am devenit specialist (aka „pe parafa mea”) am devenit şi mai puțin tolerantă cu atitudini de genul ăsta. Şi la cabinet mai am contre cu şeful, dar îl las să vorbească cu pereții şi fac tot cum vreau eu. Aşa am renunțat şi la examinările pt fişe auto. Până la urmă dacă e să plec e pierderea lui, nu a mea. Plus că am învățat să miros bullshitul de la o poştă când vine vorba de vreo ofertă de colaborare. Ca atare am refuzat ofertă de a lucra în mediu toxic cu şefă deranjată la mansardă, cu riscul de repercusiuni în alte aspecte. Prefer să am conştiința curată şi să merg cu plăcere la cabinet chiar dacă e o clinică mai no-name, că statutul de medic la clinica X nici măcar nu mi-ar fi dat mai mult de mâncare 😂😂
Mersi pentru bere, prin Braşov o să am treabă în curând, fiind oraşul natal unde avem de pus la punct locuința bunicii şi unde mi-am propus să mă relochez când termin şi pregătirea în nefrologie 😊
P.S. Am avut o perioadă de 2 ani când am fost propria angajată la SRL. Erau simpatice şedințele unde mă certam cu mine însumi 😛
Comentariu beton!16
Brici, păi poți să-i spui lu’ șefu la blog să îți dea datele mele de contact, poate ne auzim 😊
@Iulia: it’s a deal 😉 MV, please contribute to the beginning of a beautiful friendship 😆
Bere, Brașov … deja sună a sectă 🤭 Păi n-ajung io prin Brașov și vă țin o predică? Auzi … în plin guvid vă arde de ieșit, d’aia se duce țărișoara de râpă 😉
@ametist Of all the blog posts, on all the blogs in the world, she walked into mine 🤣
Hai că o dăm în romantism și începe lumea să creadă cine mai știe ce 😜
@HM, haidaț domnu, nu fiț rău cu neshte fete cuciete cu gândul la pileală. Vă invităm și pe dvs, să ne țineți o prelegere. Bem în aer liber, cu respectare toate cele, să fie bine, ca să nu fie rău 😁
Cu (, cel puțin o mânuță roșie ) suntem toți datori, dar un ultim cuvânt maestrului Nemo, aici de față despre armată .
Am văzut undeva, poate pe Recorder, poate pe TVR, nu rețin, dar ce rețin e că am fost mulțumit că au fost atunci și Oameni.
Oraș din Ardeal, un ofițer cu niște soldați este amplasat pe o străduță care ducea spre ceva punct important unde nu voiau să aibă acces oamenii
Era o zonă de case . Și niste vecini tăiau tradițional porcul .
Ei, fie din convingere fie dintr-o extraordinară capacitate de premonitie, omul nostru a băgat toată subunitatea in curtea omului respectiv și au stat acolo până când ceausestii au trecut spre alte zări.
Nici nu au păzit calea, nici nu a mai executat nici un ordin, nici nu au tras, nici nu au ieșit macar pe strada din consemn .
Atât .
Poate părea puțin, dar trebuie sa știți că asta se numea insubordonare iar în caz că regimul nu cădea se pedepsește cu moartea pentru un ofițer.
Comentariu beton!19
Mânuțele roșii sunt la datorie, da nu neapărat pe vigilență. Uite, la comentariul ăsta încă nu ai nici una 🤣
(alta) Iulia, nu-i nimic, ai primit tu una! Hhaha!
@Gabriel 🤣🤣🤣🤣🤣 acum am văzut. În schimb, conu Varga, mai sus, a rămas fără nici una (încă). Mai că-mi vine să-i dau eu una, să nu se simtă exclus 😂
You are welcome for the comi hand
N-am avut și n-am parte de șefi dubioși, dar am avut un șef cu care nu mi-a plăcut deloc să lucrez, de la bun început și până la final. Toți angajații îl detestau. Faza e că nu era un om rău, nici prost, ci vorba următorului șef, era „old school”. Omul era grec, părea că vrea respect și să fie ascultat fără să i se conteste vreo decizie, era control freak, parcă nu avea incredere decât în el, nu se știa deloc, dar deloc cu calculatorul și nici nu voia să învețe, nu respecta programul de lucru al angajaților. Am simțit că nu-mi va fi ușor cu el din prima zi (avusesem parte de șefi direcți și șefe directe între ok și foarte ok până atunci), cand mi-am văzut un coleg că se duce la el în birou cu o foaie de hârtie și se întoarce cu ea scrisă de mână. Ce-i asta? Un mail cu o ofertă pentru clientul cutare, dictată de „moșu'”. Wtf. M-am dus și eu la el în birou și i-am zis că vreau și eu să trimit mai multe mailuri clienților (jobul meu era de vânzător de electrocasnice, firma făcea distribuție), dar că de scris, eu le scriu, direct pe calculator (era anul 2012 totuși). Dar dacă vrea, îi trimit să le vadă și dacă are obiecții sau sugestii le discutăm și vedem. A fost de acord și după o vreme n-a mai vrut să-mi controleze mailurile. Sincer, mă speriasem groaznic. După care m-am mai speriat groaznic când a trebuit să reînnoim contractele anuale. Omul avea un stil de negociere foarte ciudat, era din ăla de mergea la client și își sufleca mânecile de la cămașă, se ridica de pe scaun în momentele tensionate, ținea prelegeri despre cât de tare e firma noastră și cât de minunate ne sunt produsele, o oroare. Clienții nu ne dădeau pe ușă afară, dar veneau cu niște condiții contractuale de mă durea capul. Ușor, ușor mi-am dat seama că nu pot lucra cu el, ajunseserăm să ne certăm aproape zilnic, uneori se lăsa și cu urlete, de ambele părți. Nu avea autoritatea să mă dea afară, dar deja mă gândeam să plec eu. Din fericire, în scurt timp a plecat el și ne-a venit un șef super mișto, tot grec, dar pe care n-aveai cum să nu-l respecți.
Când ne-a anunțat „moșu'” că pleacă, i-am strâns mâna și i-am urat toate cele bune. Când ne-a anunțat următorul șef că pleacă, mi-au dat lacrimile.
Comentariu beton!18
Eu am intrat să vă spun că atunci când eram tânăr am bătut doi șefi, unu a făcut plângere la miliție, celalalt nu. Deci ăsta care nu a făcut plângere a fost un șef bun.Pe primul șef din viața mea l’am alergat în sala de videoconferințe și doar o masă de șpe persoane a stat în calea fericirii mele.
Comentariu beton!24
Am și io un șef care mă enervează. Te bagi?
Shoric, da’ masă de șpe persoane ai ? Ciuști și sare de pus pe rană s-o găsi p’undeva 😉
În general nu am avut șefi dificili sau idioți dar din experiența mea io zic că femeile sunt cele mai rele șefe. Am zis rele, nu idioate, ca să nu avem discuții 🙂
Daaaa, clar! Și nu numai dacă-s șefe, ci în orice post în care au un picuț de putere, așa (sau li se pare că au). Niște scârbe absolute!
Și șefii ăia idioți sau insuportabili au rolul lor în orice carieră și dacă nu ai dat de ei în viață înseamnă că te-a pus mă-ta sau tăticu direct pe un post dă șef și chiar nu mai contează.
Am discuții cu fiică-mea care se plânge după aproape doi ani de când a intrat pe pită că e greu, că banii sunt puțini, că șefii și unii colegi sunt incompetenți sau jegoși. O încurajez, o susțin moral și material până când o să ajungă la nivelul ăla când nu o să-i mai fie frică să-și depună o demisie.
Comentariu beton!18
Știi ce mi-a zis mie tata la un moment dat în care fix așa mă plângeam? „De dobitoci o să ai parte oriunde ai merge, depinde numai de tine dacă îi lași să te afecteze sau nu”
Mare dreptate a avut!
Și da, fiecare idiot din ăsta de care te lovești, trebuie să te învețe ceva, măcar să te motiveze să scapi de acolo.
Comentariu beton!17
Superb! De fel nu suport corporatistii de cariera dar tu imi esti simpatica, tare. Mai ales acum cand am aflat ca esti brasoveanca de a mea.
Cine sunt corporatiștii de carieră?
Aia voiam să întreb și io, că eu practic am lucrat dăcât la 2 corporații și m-am cam lăsat de sportul ăsta de vreo 7 ani. Da nici nu mai contează, atâta timp cât sunt simpatică 🤣 Mulțumesc pentru apreciere! 😁
E klar … se pregătește marea kotropeală a blogului vâlcean 🤭 Brașovenii ăștia … niște grozavi, adiq ceva de groază ori groaznici !?
Eu personal nu am avut de a face cu șefi imposibili. Eram și genul Edelweiss, cum necum se ducea cumva vestea că făcusem lupte, probabil nu se încumeau că gândeau cine știe ce poate înțelege un surd, ai cărui pectorali săltau voios.
Dar am auzit multe de la prieteni, inclusiv soția mea, despre șefuleții expediați de nemți în Ro la Rolem Ghimbav (Draxlmaier). Am ajuns la concluzia că nemții au profitat de ocazie să scape de la ei de șefii stătuți, anchilozați ca metode și gândire învechite, altminteri capabili și să-i înlocuiască cu minți mai tinere. Mici Hitleri autoritari și smuciți, controlagii și cu drag urlători. Mai rău era când își inoculau mentalitatea în băștinașii români. Am avut multe cunoștințe studenți germanofoni care evitau și Rolem și KJS (ăia cu cioco Milka), cei care s-au incumetat totuși au avut probleme de readaptare.
Cred ca ai omis sa scrii despre cel mai terorist Sef!
L-ai mai mentionat tu…Seful care te terorizeaza inca de dinainte de cafea!
Cel care are 90 cm si nici nu se sterge singur la fund. 🙂
Foarte fain scris!
Cel mai idiot sef a fost la al doilea loc de munca.
Eu eram intr-o situatie de vis, dupa facultate (am terminat in 2008) m-am angajat la o firma care a fost o teapa superba. Am lucrat o luna, cu program de luni pana sambata (ca „era de munca”) si cu program zilnic de 11-12 ore pe zi (intrucat „cine ti-a spus tie ca poti pleca daca nu ti-ai facut norma zilnica?”). Fraier si naiv, am stat … pana m-au dat ei afara.
Acuma, dragii mosului, buba. Aplicam CV-uri pe unde apucam, intrebam toti cunoscutii, dar venise criza financiara ca vijelia si ciuciu locuri de munca, mai ales pentru unul care nu terminase cine stie ce specializare cautata, nici nu fusese student emerit si mai avea, ca singura experienta, ce am scris mai sus.
Dupa lungi cautari, in care ori nu fusesem chemat, ori fusesem respins, sunt admis la o firma pe postul de „coordonator de vanzari”. Am ajuns si in functie de conducere!
Interviul – groaznic. „Directorul” – niste haine ponosite si cu 2 numere mai mici, el avand 1.80 si 45 de kg. Interviu extrem de tipic, m-a pus sa ii spun unde ma vad peste 5 ani si alte minunatii.
Am ajuns la partea de salariu si am cerut 300 de euro. Poate era mult pentru „vasta” mea experienta, dar eram absolvent de facultate, prost nu eram si nici postul nu era de vanzator la ziare. Ca idee, desi asta nu era problema lui, cu banii aia imi acopeream chiria si cheltuielile, probabil iarna nu complet (alta tampenie personala a subsemnatului, dar asta e altceva).
S-a schimbat la fata, s-a intristat si a zis ca „asta e salariu pentru middle level”. Buna observatie, ce sa zic.
Pana la urma, ma angajeaza. Dar imi spune ca 3 saptamani vor fi de proba. Nu prea aveam alternative.
Activitatea era simpla. Firma avea 2 studente la informatica. Ele faceau website-uri, dar folosind Joomla, adica le faceau dupa un template. Treaba la care am realizat ca ma pricepeam si eu. Iar eu, coordonatorul de vanzari, trebuia sa sun la rand numere din Pagini Aurii la doctori, avocati etc intreband daca nu vor cumva o pagina web? Injuraturi la greu, telefon inchis in nas, veselie. Telefoanele – de pe telefonul meu personal, ca ma intrebase daca am abonament cu minute. Aveam. Superb!
Ca sa fie si mai frumos „sediul central” era jumatate de mansarda intr-o cladire apartinand Mitropoliei. La parter era un camin de batrani, o gradinita pentru copii defavorizati si cantina saracilor. Acolo domnul sef aranjase sa manance si corporatia noastra – vreo 6 oameni plus el, contra a 5 lei pe luna. Mancarea era… asa cum era dar nu pierdea nicio ocazie sa spuna ca el ofera ca beneficii masa la munca.
In cealalta jumatate de mansarda, adica aceeasi camera cu noi, era sediul unei organizatii caritabile. Se asculta Radio Trinitas la maximum si de multe ori cand sunam pe cineva si raspundea, pe fundal omul auzea slujba. Tare.
Asa ca domnul director ne-a dat „birou separat”. In cladire era un fel de magazie, ratacita. A debarasat toate prostiile de acolo, a gasit doua mese jegoase pe care le-a reparat singur si le-a ridicat la rang de birouri. Camera nu fusese varuita de 30-40 de ani dar acum eram, eu si celalalt amarat, ca eram doi, sefi adevarati, nu?
Vine si prima luna si seful ne ia pe amandoi in taina. „Nu ati avut vanzari, dar nu pot sa va las neplatiti”. Si ne intinde cate 600 de lei. Bun si asta, nu? Nu ajungea la salariul minim pe economie, dar, nu-i asa, avusesem „masa la serviciu”.
Continuam activitatea, intre timp ii spusesem ca nu e OK sa folosesc telefonul meu si sa imi dea un telefon de serviciu, ca in asta lucram. A gasit un telefon Sagem din primele generatii de telefoane, probabil la gunoi sau intr-un sertar si mi-a zis sa am grija de el, ca e „telefon bun”. Tinea, ce-i drept, bateria cam o ora de convorbiri. Flagship!
Intre timp intr-o zi la munca primesc o veste – avusesem un deces in familie. Neasteptat. Fulgerator. Ii zic ca vreau sa merg acasa in ziua respectiva, spune da. Plec. Ma suna „adjuncta lui” urland ca unde sunt, ca unde imi permit, sa vin de urgenta. Ma intorc. Incepe si asta sa urle ca de ce am plecat. „Ca mi-ati permis dvs?!” Raspuns „La cate am pe cap, am si uitat”.
Trecuse o ora.
Atunci ne-am certat. I-am zis ca activitatea nu e OK pentru ca el cere pe acele „website-uri” dublul pretului pietei, cerut de firme cu experienta. Oamenii compara oferte si refuza, evident. Raspuns „treaba ta e sa ii convingi, sa fii un bun vanzator”. I-am spus ca nu e OK ca am aproape 2 luni si acte ciuciu, imi raspunde ca el nu poa’ sa angajeze, ca ar da la stat cat imi da mie. II zic ca daca e vorba de-asa, ne despartim. Spune ca nu nu, ca e OK, luna viitoare rezolvam.
Vine iar „ziua de salariu”, iar luat in taina, de data asta imi ofera 500 de lei. Discurs „tot slabut cu vanzari, dar nu pot sa va las, aveti si voi Pastele (era Vinerea Mare) si trebuie sa traiti”. Suma era ridicol de mica si prea mare diferenta fata de 500 de lei in 2022 nu e.
Animalul considera ca ne da de pomana.
Am fost foarte tentat sa-i arunc banii in fata si sa plec. Dar nu aveam in casa nici bani de paine. Nu ca m-ar fi ajutat banii aia prea mult, trebuia sa cer de acasa, ceea ce era rusinos.
I-am zis totusi ca in conditiile de fata, incheiem fructuoasa colaborare.
Lucrasem 2 luni si jumatate pentru un total un pic peste salariul minim pe economie (cumulat nu lunar). Plus masa la serviciu, sa nu uitam.
Mi-a urat succes, era trist si mi-a zis ca spera sa gasesc ceva bun.
M-am abtinut sa nu il injur de toata ascendenta materna.
Trece weekendul Pastelui, trece si luni, si marti, miercuri era zi de munca. Eu eram in tren, ma intorceam de acasa. Ma suna – pai nu vii? Domnule, ai uitat si ce am vorbit vineri? N-am stabilit ca adio?
„A, credeam ca te-ai mai gandit”.
L-am vazut recent pe dobitoc intr-un interviu. Dadea lectii de antreprenoriat.