Hai că azi e vineri, se anunță și o zi foarte mișto (cel puțin în București), așa că ne distrăm.

Întâmplarea datează din vremuri imemoriale, mai precis din 1994, de pe vremea Campionatului Mondial de Fotbal. Adică ăla unde cea mai bună echipă națională a României a avut cea mai tare participare a ei la un turneu final. Eram la Vâlcea, în vacanță, și ne strângeam să vedem meciurile la unul dintre cei mai buni prieteni ai mei (și atunci, si acum), mai precis la bunică-sa acasă.

Omul meu era bucureștean, dar în vacanțe venea la Vâlcea, la bunicii care stăteau cu mine în bloc. Acolo ne adunam, o gașcă întreagă, și vedeam meciurile în sufragerie la bunică-sa. Că femeia ne dădea voie să fumăm, ceea ce n-ar fi fost posibil la niciunul dintre ceilalți acasă.

Și-acum vine povestea funny. În sufragerie, pe una dintre vitrinele alea pe care le avea toată mobila produsă pe vremea lui Ceaușescu, se afla o bombonieră mică de cristal. Iar în bomboniera aia, nu mai știu cine dintre noi a descoperit că erau niște arahide trase în ciocolată. Evident, cum a fost făcută descoperirea, cum am sărit toți ca hunii pe ele, dar n-am apucat să le devorăm, c-a venit avertizarea:

– Vedeți că alea sunt deja supte de bunică-mea.

Da, ce-i drept, dacă te uitai mai cu atenție în bombonieră, observai că unele mai aveau strat de ciocolată pe ele, altele nu. Ei, alea rămase fără ciocolată, cam jumătate, erau gata supte de bunică-sa. Știți, femeia nu mai avea dinți și nu voia să-și rupă proteza în arahidele alea, așa că se mulțumea să sugă ciocolata de deasupra. Molfăia una, o curăța bine de tot și când nu mai avea niciun pic de ciocolată pe ea o punea conștiincioasă la loc. Doar nu era nebună să arunce bunătate de arahidă.

Zilele au trecut, Campionatul Mondial mergea mai departe, naționala României scotea meci după meci lumea în stradă, noi ne strângeam în continuare în sufrageria bunicii să purtăm echipa până în finală.

Și-a venit ora meciului cu Argentina. Meci la care, pe lângă trupa obișnuită care se strângea acolo, a mai apărut un prieten.

Ne adunaserăm toți un pic mai devreme, că era meci mare, trebuia să stăm de vorbă, să analizam șansele, să binecuvântam retragerea lui Maradona, să defalcăm primul nostru unșpe, d-astea.

Moment în care omul cel nou venit observă bomboniera plină cu arahide trase în ciocolată. Mă rog, arahide care fuseseră cândva trase în ciocolată, că intre timp bunica le rezolvase pe toate, supsese și cealaltă jumătate, acum practic se putea vorbi despre un bol plin cu arahide.

Le vede omul nostru și întreabă tare:

– Pot să mănânc și io din astea?

Știți voi scena cu fasolea din Moromeții (cartea, nu filmul) când se arde Ilie Moromete cu mâncarea de fasole prea fierbinte și nu zice absolut nimic? Rabdă arsura, dar tace mâlc ca să se ardă și următorul care bagă lingura și înfulecă după el? Ei, exact așa am tăcut și noi mâlc când a venit întrebarea. Doar prietenul gazdă a răspuns binevoitor:

– Da, frate, ia și mănâncă câte vrei.

Și le-a executat omul nostru, una câte una, tacticos până să înceapă meciul. Ne mușcam buzele să nu râdem când îl vedeam cum le halește și din când in când mai dă din cap satisfăcut, prefăcându-se interesat de discuția despre meci. În câteva minute le-a terminat și, după fața-i radioasă, nu fuseseră rele deloc. Atunci am început toți să urlăm de râs, iar omul nostru clipea nedumerit și nu înțelegea ce i se întâmplă.

Cu greu, tăvăliți pe jos, printre urlete și grohăituri, i-am explicat despre ce e vorba și-am reușit să-l facem să înțeleagă că delicioasele arahide avuseseră cândva și strat de ciocolată. Dar, mai ales, care este misteriosul motiv pentru care nu-l mai aveau. Sincer, io mă mir că n-a făcut icter mecanic, atunci pe loc. Treizeci de ani mai târziu, încă mai râdem de întâmplarea asta când ne strângem toți și ne aducem aminte.

Mno, acum să vă aud. Îmi doresc să citesc azi despre cele mai tâmpite glume proaste pe care le-ați executat în această viață. 😊

Sursa foto: istock.com