Am făcut socoteala. Muncesc de la vârsta de 21 de ani, timp în care am schimbat opt locuri de muncă. Or fi multe, or fi puține, nu știu, cert e că astea sunt toate. La două dintre ele am fost dat afară, de la celelalte am plecat singur.
Cel mai mult am stat 14 ani într-un loc, iar cel mai puțin câteva săptămâni. La ultimul loc de muncă am stat cinci ani și probabil aș mai fi stat mult și bine, dacă nu venea pandemia.
Aceasta este experiența mea, experiență în urma căreia mi-am dat seama care sunt lucrurile cele mai importante pentru mine la un loc de muncă.
Să ne înțelegem, vorbesc despre joburi așa cum le știm noi în România, cele cu prezență la birou 9.00 – 18.00. Sau cel mult cu sistem hibrid, în sensul că te mai lasă compania să muncești și de acasă. Pentru că, vrem nu vrem, pandemia va trece și companiile vor reveni la obiceiurile lor anterioare. Da, știu că aveți impresia ca nu e așa, dar este exact așa. We will see.
Până atunci, să purcedem:
Atmosfera
Da, personal consider că atmosfera de la muncă este mai importantă chiar și decât câștigurile financiare.
Vedeți voi, job-ul este locul ăla unde ajungi să-ți petreci mai mult timp decât acasă. Sau pe-acolo. Prin urmare, atmosfera, modul în care te simți când interacționezi cu colegii tăi, cu oamenii de care te lovești zi de zi, este extrem de importantă. Pentru mine este chiar mai importantă decât banii.
Ziceam mai sus c-am muncit 14 ani în aceeași companie. Am mai muncit patru în alta și cinci la cooperativa de digital, de unde m-am „pensionat”, special ca să vă enervez pe voi când plec în vacanțe de câte șase ori pe an. În toate aceste locuri am rămas atât de mult datorită oamenilor, colegilor.
Mă duceam la muncă fără să-mi fie silă că vine ziua de luni. De-aia cred eu cu tărie că atmosfera de la locul de muncă este cea mai importantă.
Banii
Pentru multă lume banii sunt cei mai importanți. Nu și pentru mine. Nu m-aș putea duce zi de zi într-un loc unde mă simt nasol, unde colegii sunt de căcat, unde viața mea de salariat ar fi un coșmar, pentru nicio sumă din lume.
Să ne înțelegem, n-am zis că e ok să mori de foame în timp te bucuri că ce mediu mișto de lucru ai la birou. Uite, poate așa e mai clar ce vreau să spun. Am refuzat oferte de muncă, pe bani mult mai mulți, atunci când eram într-un loc de muncă unde mă simțeam bine. Da, câștigam suficient cât să nu mor de foame și sa mă descurc în București, prin urmare nu mă interesa nicio ofertă financiară care să-mi tulbure această liniște. Cred că știți exact la ce mă refer, nu? Degeaba luam la final de lună bani mai mulți, dacă stresul în care aș fi trăit zi de zi m-ar fi adus în poziția să urăsc să merg la muncă. Până la urmă, tot aș fi plecat din locul ăla, așa că, pentru ce?
Șefii
Deși, teoretic, șefii ar trebui să intre tot la categoria „atmosferă” nu intră. Pentru că nu te lovești de ei mereu, nu trăiești minut de minut cu ei lângă tine, nu ieși la masă cu ei, nu-ți petreci zilele la job cu șefii. De-aia nu intră tot la „atmosferă”, dar, fără îndoială, au și ei o importanță deosebită în impactul unui loc de muncă asupra psihicului angajaților.
În opinia mea, există două feluri de șefi. Pe de o parte sunt cei făcuți sa fie lideri. Atunci când o să dai peste ei, o să-i recunoști imediat. Liderii sunt cei de la care ai ce învăța, cei conștienți de valoarea lor și de aportul pe care îi aduc companiilor in care activează, cei pe care îți face plăcere să-i ai ca șefi.
Pe de cealaltă parte sunt cei ajunși șefi pe principiul „ochiul stăpânului îngrașă vita”. Șefii puși acolo sa stea cu biciul pe subalterni. Din nefericire această categorie este mult mai numeroasă decât cea a liderilor. Iar șefii de genul ăsta sunt unul dintre motivele pentru care angajați valoroși aleg să plece scârbiți din companii unde ar mai fi vrut să rămână. Sunt șefii ăia pentru care bârfele și pupatul în cur contează mai mult decât abilitățile profesionale. Din păcate, am avut și astfel de șefi în această viață. Sunt convins că și voi.
Distanța
Eram încă la Vâlcea, nu mă mutasem la București, deci probabil ca se întâmpla înainte de decembrie ’89 sau imediat după. Citeam o carte a cărei acțiune se petrecea la Londra. Personajul principal găsise un job care-i plăcea foarte mult, dar a fost nevoit să-l refuze pentru că jobul era în cu totul altă parte a Londrei față de aia unde locuia el. Iar eu n-am reușit să înțeleg, la ora aia, locuind într-un oraș pe care-l făceai în 30 de minute de la un capăt la altul, cum poate fi ăsta un motiv sa refuzi o slujbă pe care ți-o doreai?
Dar lasă c-am înțeles după ce m-am mutat în București.
Eu n-am avut treabă cu această problemă, mai mult ca sigur că există un Dumnezeu al leneșilor, pentru că altfel nu-mi explic cum de toate job-urile mele de aflau cam la 30 de minute de casă. Hai, poate 45 într-o zi proastă. Dar, în rest, n-aveam cum să fac mai mult până la niciunul dintre cele opt.
În schimb, aveam colegi care făceau adevărate acrobații ca să ajungă la muncă. Unii schimbau câte trei mijloace de transport în comun. Mă ia capul doar când încerc sa-mi imaginez cum aș putea face asta într-un București atât de bine organizat ca transport în comun. Alții făceau naveta din alte orașe. Da, serios, aveam colegi care veneau de la Ploiești. Cum să faci asta în fiecare zi a vieții tale, indiferent că afară e soare sau ninge viscolit, mă depășește. Știu sigur-sigur că eu n-aș fi reușit.
Mno, cam astea sunt criteriile cele mai importante după care mi-aș evalua eu un job. Acum să vă aud pe voi.
Dupa parerea mea locul de munca potrivit e ala la care te duci cu drag dupa concediu, si unde ai colegi cu care iti doresti sa te vezi si dupa orele de program; si distanta e foarte importanta, de asta intre casa mea si locul de munca am doar o casa (a vecinului meu).
Comentariu beton!53
Cum zice si @Jeni, poate sa fie ce o fi de facut la munca. Fac si mai mult decat mi se cere in fisa postului la munca, dar important este ca la job sa nu te duci scarbit. Intotdeauna atmosfera e no.1 intr-o firma. Ai atmosfera buna? Totul merge bine. Nu struna. Dar bine. Nu ai atmosfera buna? Nu ai efectiv pentru ce trage…
Comentariu beton!44
Da, atmosfera e cea mai importantă. Am avut câțiva ani așa un job, a fost minunat, mă duceam cu drag. Dar ca toate lucrurile bune, nu a ținut mult, după câțiva ani secția aia s-a desființat și de atunci nu am mai avut așa o atmosferă la lucru niciodată.
Și distanța e importantă, nu mi-ar plăcea să fac naveta.
Comentariu beton!26
Pentru mine e asa:
1. Seful direct
2. Banii
3. Colegii
Șefele pe care le ai acuma ce opinie au de treaba asta!?😉😜
Comentariu beton!40
Nu știu, nu citește niciuna aici. 😀
Mi se pare firesc să nu citească, pentru acest lucru exiști tu … să le citești … printre altele😉🤭
În cazul meu, la atmosferă au intrat de obicei și șefii și, da, este poate cea mai importantă. Aș pune și eu banii pe locul 2. Iar cu distanța nu am avut neapărat probleme până să apară minioanele. Am lucrat pe Șos. Chitilei și locuiam în Dristor. Dar am rămas mult timp pentru că atmosfera. Deși făceam pe drum cam o oră dimineața și cam o oră jumate seara. De obicei echipa era super ok, diferența o făcea șeful. Și la șefi aș putea scrie un roman… Dar pot spune că am avut și lideri și micro-manageri. Dar cumva fiecare a venit cu o lecție pentru mine. Unele de gen așa da, iar altele așa nu.
Comentariu beton!22
Am lucrat în mai multe locuri pe perioade de la 6 luni la actualul loc unde sunt de 14 ani.
Companiile nu contează neapărat, pentru că nu lucrezi neapărat pentru un brand. Sau pe mine nu mă satisface. Sefii – am nevoie de un om în care să am încredere şi care să aibă încredere în mine, cu care să fiu sinceră fără teamă. Echipa – am avut echipe mai mici sau mai mari, din care am făcut parte sau pe care le-am condus. În general, leprele se aleg singure ca untdelemnul. Mai greu e să scapi de ăia cu pile care mai sunt şi proşti (implicit şi nesimţiţi).
Unde am avut şefi, am primit şi recunoaştere (inclusiv financiară).
Am fost şi în alt oraş deci nu mă leagă nimic de o locaţie. Dacă mi se pare interesant, mă duc şi unde se agaţă harta-n cui.
Comentariu beton!20
Ordinea e oarecum agreată și de mine, doar că eu îi bag pe șefi tot la atmosferă. Nu trebuie să fiu cu directorul firmei bot în bot, căci până la el, te mănâncă o succesiune de șefu(tu)ți. Aia „fac” atmosfera, cel puțin la mine. Dar o fac plăcută sau neutră, în cel mai rău caz. Oameni din „poporul” firmei, care coordonează pe alții. E extrem de important pentru mine să nu mă duc stresat la muncă, tocmai de aia am tărăgănat șa maxim „promovarea”. Pentru 2 lei în plus, nu am nevoie de stres exponențial crescut. Consider că nu toți trebuie să treacă niște etape, doar să se urce pe scară, să uite ce au făcut și ce le place, doar ca să fie peste alții. De bani e nevoie mereu mai mulți, dar nu așa, în cazul meu.
Liniștea e fericirea mea !
PS. Să începi ziua de muncă la 9 mi se pare o zi sacrificată deja. Începeam frumos la 7, la 15:30 plecam, maxim 16 eram acasă și cumpăram și 2 înghețate. Ambele pour moi! Acum am program flexibil, mi-am setat 7:30.
Comentariu beton!47
Hai, hai … fuguța la muncă … lasă blogu’ … sau e sarcină de serviciu!? 🤪
@Ananas, ierarhia stii care e nu?
Sefi
Sefuti
Fututi
Rasfututi
Pulimea
Pt mine, programul de lucru este criteriul important. Fiind mama, dorind sa ma implic in programul copilului, sa l verific la lectii, sa fiu cu el, n as accepta niciodata un job de la care m as intoarce mai tarziu decat ora 17 acasa. Acum, de cand nu mai am ” inlocuitor” ( pt ca a murit Bunicul, care l aducea de la scoala), mi am injumatatit programul si lucrez de la 8-13. La ora 14 sunt acasa, desi copilul e marucel acum si vine singur de la scoala. Dar, vreau in primul rand sa i fiu alaturi si sa l ajut cu scoala, mai ales ca este olimpic si are nevoie de cineva care sa i organizeze programul cateodata. Per total, in ordine ar veni, programul, atmosfera, sefii si banii.
Comentariu beton!29
Întrebare serioasă: șef n-ai fost niciodată? Sau dacă vreunul dintre cei de aici e un fel de șef, el cum vede o completare la ce ai scris tu?
El e șef la el în casă … Suzana & Vasile laic this 🤪 Pariu pe un T…bere că a scris articolul de sub pa…lustră 😉😊
Comentariu beton!19
Uite, eu sunt sef.Cred că atmosfera la locul de muncă este foarte importantă,poate uneori stăm împreună mai mult decât cu familiile noastre,încerc să creez un mediu de lucru plăcut,fără stres,unde munca în echipă contează.Ca sef pot spune că muncesc cot la cot cu angajații(eu având totuși sarcini diferite),recunosc că nu le știu pe toate,cred că un „bravo” valorează foarte mult,si încerc să mă autodepășesc.Salarizarea e ok,cred eu pentru ramura în care activăm,aș dori să le ofer mai mult,dar e greu cu pandemia.Vănzările au scăzut,am crescut salariile de la 1 sept.Încerc să le mențin și nu doresc să renunț la nici un salariat.Am o echipă super si fac tot posibilul să supravețuim.
Ca și traseu spre job,cred că în medie ei fac cam 30-40 min,cu toate că unele fac naveta,si le ofer un program flexibil,pe cât posibil,astfel încât să evităm orele de vârf.Cam asta e la noi.
Ps.Am fost si eu angajată acum 20 si ceva de ani.Am avut sefi de la care am învătat multe,am avut si sefi care erau bâtă,ultima specie e oribila.Cred că a fi om e foarte important atât ca angajat,cât ca și angajator,respectiv sef
Spor să aveți!
Comentariu beton!30
Am un loc de munca super misto in cercetare la universitate. Lucrez ce vreau. Predau ce vreau (evident in concordanta cu niste planuri stabilite prin ARACIS dar am flexibilitate):
Atmosfera: Super pentru ca lucrez numai cu cine vreau. Din fericire sunt multe persoane cu care ma inteleg :))) (in special tineri). In cercetare e bine sa existe compatibilitate pentru ca altfel nu merge.
Banii: Am salariu de baza bun. In plus am contracte de unde pot lua destul (gen 10000 RON) dar nu e obiectivul meu principal. La un proiect in care sunt director am platit tineri mai mult decat pe mine (iar ei mai au si o alta sursa de venit si la mine vin punctual pentru anumite sarcini).
Distanta: 10 minute pana la locul de munca cu masina (e liber mai mereu drumul). Ma misc de fapt intre trei puncte de lucru care sunt comasate si e liber si intre ele.
Comentariu beton!36
Eu lucrez la aceeași firmă din ’98, bine, între timp am plecat de vreo două ori, da’ am revenit. De ce am revenit? În afară de criteriile pe care le-ati menționat, mi-a mai plăcut că aveam libertate în desfășurarea programului. Bine, asta nu înseamnă că ma duc când vreau și plec când doresc. Încă un criteriu ar fi că nu-mi place să fiu constrâns, să fac cum vrea patronul, iar aici nu se întâmplă asta. Cam atât
Comentariu beton!14
Cred că toate criteriile astea trebuie să fie cumva într-un echilibru, până la urmă . Am avut un loc de muncă unde muncea cu drag, îmi plăceau munca în sine, colegii, atmosfera, banii nu erau așa mulți dar era mereu loc de mai bine dacă dovedeai valoare. Munceam peste program, iar când era cazul, inclusiv în weekend, și toți mă apreciau. Am renunțat însă după ce m-am scârbit de șefa de birou care turna orice mișcare la șeful departamentului, care era la București (noi fiind în provincie), și cu care de altfel eram pe aceeași lungime de undă și care îmi spunea că voi lua locul șefei de birou care urma să se pensioneze. Ei, ghici ce, n-a vrut să plece cu una, cu două, onorabil și cum era normal, a găsit de cuviință să mă sape încet și sigur, așa că am renunțat înainte să o iau cu capul, nu mai suportam să o văd. Navetă aș face, doar să fie jobul ok din restul punctelor de vedere.
Total de acord cu “atmosfera” pe primul loc. Nu vb de joburile din Ro, ca nu se pune. In Ro am avut 5 locuri de munca, la unul dintre ele lucrând 16 ani.
Acum prestez de 5 ani și jumătate la aceeași companie, și cu toate ca zbor câte 15000 km pe luna, nu sunt curios sa mi-l schimb, chiar dacă as putea sa îmi găsesc job mai aproape de casa, adică in South Australia. Am lucrat pentru una dintre cele mai mari companii miniere din lume, aici in SA, dar in acest moment și dacă mi-ar oferi 10-15000$/an in plus, nu as accepta. Perioada lucrata acolo a fost printre cele mai groaznice din viața mea. Joburile in sine, șefii, climatul/atmosfera, totul era groaznic (cu toate ca luam o cârcă de bani). Am avut momente in care mergând spre avion sa plec in “libere” îmi venea să plâng.
Actualul loc de munca este pt mine locul din care as dori sa ies la pensie. Echipa in care lucrez este super ok, șefii mișto, task-urile sunt rezonabile, iar banii mult peste ce oferă alte companii. Am investit si ceva bănuți in acțiuni ale firmei, tocmai pt ca am încredere.
Comentariu beton!38
Atmosfera face mult. Când mergi cu drag la lucru, e grozav. Nici nu simți cum zboară orele și ai plecata acasă „la cei dragi”. :)))
Șeful direct, ala cu care interacționezi cel mai des, trebuie sa fie un lider, nu sefut. Cum spunea cineva mai sus, sa fie încredere reciproca și sa nu îți fie teama sa fii sincer.
Apoi banii, ca și atmosfera aia faina… Nush dacă mai e așa faina când ești leșinat de foame sau datorii.
Naveta n-am făcut niciodată, dar nici n-aș face.
Nu mai pot sa-mi dau cu parerea despre ce inseamna acum un loc de munca,dar pot sa va dau cateva repere despre cum am muncit eu,poate va ajuta ! Distanta: 27 km pe cfr ,cu tren la 5,30 parca…Salariu: bun dar uniformizat,dupa studii,cu asteptat sa treaca timpul si sa iei gradatia urmatoare.Sefi: unii zbir,altii de caricatura,altii cu „partdul”in spate…cah! Atmosfera:aici e alta treaba; oameni deosebiti,eram multi in birou(proiectare-tehnologi ). Dar si sa fi fost frati,nu ne-am fi inteles sau impacat atat de bine ! Era mai mult decat acasa ! Cu multi vorbesc si acum,de la km distanta si ani de pensie ! Asa a fost la mine. Acum…voi stiti ce va doriti !
Comentariu beton!25
Contează atmosfera altfel nu merge treaba, cel puțin pt mine. Mi-am schimbat jobul în martie 2020, prima zi la birou a fost și ultima pt că tocmai începuse lockdown-ul de câteva zile. Colegii (o parte dintre ei) i-am întâlnit prima data fizic după 6 luni. E o experiență care sincer nu a fost plăcută, să stai doar în fața monitorului. Integrarea într-un colectiv, în modul online se face mult mai greu. Dar ne adaptăm la noile reguli, iar oricum viitorul cred că va fi mai mult hibrid decât cum eram obișnuiți până înainte de pandemie.
Programul de lucru. Vreau să fie fix și cât mai scurt cu putință. După ce primul meu job a însemnat că plecam dimineața de acasă, dar nu știam când mă întorc (câteodată, chiar după vreo două zile), aveam atâtea ore suplimentare (neplătite, evident) că mă ruga HR-ul să nu mai dau cu badge-ul, că oricum nu mai înregistrează, după ce am avut norocul ca toate job-urile mele să fie în București fix în partea opusă a locului unde locuiam (Rahova – Colentina, Militari – Băneasa și apoi Pantelimon etc.), am ajuns să prețuiesc foarte mult timpul pe care nu-l petrec la job sau pe drum.
Pe locul doi ar fi șeful/șefii. Am avut noroc de oameni ok, dar am avut și un job pe care l-am părăsit după fix 10 zile de la angajare. Nici nu apucaseră ăia să- mi facă toate formele și eu deja îmi dădeam demisia. Asta deoarece, într-una din acele zile îl văzusem pe patron (francez) intrând vijelios în firmă și înjurându-i pe toți (în românește) pentru nu știu ce. Și, în momentul în care am văzut ditamai oamenii, directori de vânzări, tehnici etc., oameni cu părul alb, respectabili, cum bagă capul în pământ și nu zic nimic în timp ce eu, deși eram nou și nu știam ce se întâmplă, mă aflam la un pas să-i sar ăluia la gât…. Nu, nene, nu era de mine acolo. Mai fusesem eu beștelit în trecut de către șefi sau manageri, dar nu la modul și cu limbajul ăla de birjar. Deci, șefii conteaza la mine mai mult decât altele, ăsta fiind și motivul pentru care nu am urmat carieră militară, ca tata. Cred c-aș fi bătut pe vreunul p-acolo și-aș fi înfundat pușcaria militară din primele zile.🤣🤣
Domeniul de activitate. Chiar dacă sunt maleabil și pot învăța rapid chestii noi, dacă nu-mi place ce fac, nu fac cum trebuie. Ultimul job a fost așa și n-am fost prea fericit.
De atmosferă nu știu ce să zic. Am avut noroc de atmosferă ok la toate lucrurile de muncă, am rămas cu prieteni (nu prea mulți) de la fiecare, deci nu prea știu ce presupune să nu fie o atmosferă ok.
Comentariu beton!26
Am 12 ani in aceeasi companie si am ajuns sa inteleg de ce se pensioneaza oamenii de-aici. N-am plecat pentru bani mult mai multi pentru ca ma simt apreciata, am invatat enorm, am avut noroc mult sa lucrez cu oameni senzationali. Si pentru ca ne distram bine, chiar daca muncim ca nebunii uneori. Da, am avut un sef idiot. Iar niste oameni din jurul meu nu m-au lasat sa plec, ci m-au ajutat sa ma mut undeva unde sa ma simt din nou fericita cu ceea ce fac. Cat despre distanta…am mers 10 ani din Militari pana in Pipera, si cand n-am mai putut am inchiriat un apartament la 15 min de mers pe jos, ca sa nu mai am senzatia ca imi ard viata in metrou. Colegii mei de la Ploiesti ajungeau mai repede decat mine.
Comentariu beton!22
Pe langa cele enumerate de tine, as mai adauga un criteriu.
Un job care sa presupuna un echilibru intre munca si timp liber. Sa ai un program dupa care sa nu existe riscul sa fii chemat inopinat de acasa sau din concediu. Sa poti sa-ti planifici ceva pe saptamana viitoare fara grija ca te pomenesti fix in ziua respectiva ca te cheama seful la munca in timpul tau liber.
Comentariu beton!23
lucrez cu forme legale din ’97; am avut 7 joburi; am vîndut sfoară, birotică, bilete de avion&turism, cosmetice, servicii taxi și service auto, scule pentru lemn, cîteva posturi de executive manager;
cînd l-am cunoscut pe actualul șef, în 2001, eu voiam musai să plecăm din țară dar jumătatea nu prea, așa că am zis să fac o ultimă încercare; și discuția cu el a fost așa:
1. nu vreau să am șefi, nu vreau să fiu șef! un singur șef este de ajuns, pe principiul singularității bîtei la carul cu oale; bine, în management are o denumire mai pompoasă, principiul unității de comandă îi zice, da-i tot gîsca aia; că dacă-s șefi prea mulți, unul hăis, altu’ cea, se strică dracului căruța aia… a priceput în cele din urmă, deși după vreo 2-3 ani, a venit „să coordonez” miniechipa de vînzări; iar ca să coordonezi oameni, părerea mea, îți trebuie și un pic de cîinoșenie uneori, ceea ce mie îmi lipsește cu desăvîrșire;
2. banii! vînd (și încasez, evident), mănînc! nu? nu-i treaba ta! dacă o fi să nu fiu bun, mă dau singur afară; doar să nu am limită superioară; n-am avut și nu am;
dintre toate job-urile, la cel cu birotica (firma există și astăzi) a fost atmosfera cea mai mișto, deși pentru cineva care ar fi intrat întîmplător am fi părut spitalu’ de nebuni! și toți cu sindromul Tourette…🤣
aici unde sunt de 21 de ani, am libertate deplină, lucru oferit și colegilor mei; doar că mă enervează lipsa de predictibilitate uneori (cine a făcut producție în România știe ce vorbesc) și lucrul cel mai important pentru mine este să-mi respect cuvîntul dat clientului; pînă acum am jonglat cumva, de fiecare dată
Comentariu beton!27
Eu cred ca am cel mai frumos Job 🙂 nu am sefii in jurul meu, in zona mea de activitate, eu sunt sef, eu centrez eu dau cu capul…. toti sunt la Bucuresti si doar pe e-mail se discuta 🙂
Program, super
Salar, super pot spune 🙂 dar ca orice Roman, se putea mai bine :)))
noi cititorii blogului nu suntem de acord, ai un job de cacat unde traiesti din munca altora.
Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nu înțeleg de ce, atunci când se vorbește de „job”, se discută de parcă toată lumea ar lucra la birou. Sunt sigur că există mai multe locuri de muncă în afara birourilor decât în birouri, în fabrici, pe șantiere, în transporturi, în agricultură, în ateliere, în comerț etc. etc.
Deci pentru tine e fix egal cu zero c-am ținut să menționez în articol că mă refer STRICT la job-urile de birou? Chestia asta nu-ți spune ABSOLUT NIMIC? „Să ne înțelegem, vorbesc despre joburi așa cum le știm noi în România, cele cu prezență la birou 9.00 – 18.00. Sau cel mult cu sistem hibrid, în sensul că te mai lasă compania să muncești și de acasă”. Bănene…
Pentru ca este mai greu sa scrii cu o mana pe mobil pe acest blog si sa dai cu sapa/ciocanul cu mana cealalta 😛
@MV: Păi, eu așa am înțeles când ai zis „joburi așa cum le știm noi în România”, de parcă toate ar fi așa. Scuze, oricum, pentru „misunderstanding”!
Io am crezut că „cele” ăla face diferența.
@MV: OK, mea culpa!
@MihaiC, greu dar nu imposibil!
Daca fac abstractie de experienta McDonald’s din anii ’90 (trebuia, cf. intelegerii verbale cu managerul, sa lucrez 2 zile de proba, 8 ore platite si am lucrat 3 zile cate 10 ore, fara pauza de masa sau „de tigara” (doar cei care fumau aveau dreptul la 5 minute), ca nu fumam si „evident” si in final neplatite), eu am schimbat niste locuri de munca in care am stat intre 3 luni si 12 ani 6 luni).
Concluzia? Ca peste tot: de gasit echilibrul, compromisul acceptabil pentru tine (si daca ai o familie, pentru familia ta). Adica am lucrat intr-o firma mica cu atmosfera buna dar abia reuseam sa imi platesc ratele; Am lucrat in firma mare cu atmosfera in general buna, puteam sa imi platesc ratele dar am ajuns la burn out. Am lucrat ani buni in alt oras sau alte locuri fata de cel de domiciliu si cat am fost mai tanar nu m-a deranjat in mod deosbit asta. Acum da (bine, si pe fondul problemelor de sanatate ale parintilor ca trebuie sa le fiu aproape). Din provincie fiind am primit oferta de relocare in Bucuresti si spre mirarea multora am refuzat. Am lucrat si lucrez (si) de acasa. Fiind introvertit lucratul de acasa cred ca mi se potriveste cel mai bine. Si, atat timp cat imi fac treaba bine nu am niciun stres de la nimeni (colegi sau sefi)
Comentariu beton!20
La un loc de munca sunt 2 feluri de stress: cel profesional (sa livrezi la timp si bine ce ai de facut) si cel nelegat de job in sine(atmosfera). Pe primul il cam stii de la inceput din fisa postului si ti-l asumi cand te angajezi; pe al doilea il descoperi pe parcurs. O atmosfera toxica te consuma nervos chiar daca nu esti tu tinta.
Comentariu beton!22
Valorile companiei. Punct. Pentru ca de aici pleaca totul: si selectia angajatilor si deci si atmosfera, si stilul de management, si da, si banii. Pentru ca daca valorile companiei cultiva meritocratia, vor veni si banii.
Saptamana asta fac 13 ani in compania actuala si nu ma mai vad plecand de aici. Am inceput cu un salariu foarte prost, apoi decent, iar in ultimii ani as minti daca as zice ca nu sunt multumit. Si da, cand vorbesc de valori, vorbesc in principal de o companie mare. Intr-o firma mica de 10-15 insi nu exista valori, exista lupta prntru supravietuire. Plus ca intr-o companie mare interactionrzi cu multiple culturi, cu oameni din multe tari, si astfel mai scoti capul din fund.
Daca prin absurd ar veni un patron d-asta de firma locala sa-mi propuna sa vin la el pe salariu dublu, as refuza in 2 secunde. As refuza si triplu, dar deja o dam in povesti.
Comentariu beton!17
@Morrissey, momentan spui că nu ai pleca din compania ta pentru că are valori mișto. Eu zic că nu pleci din două motive:
1. Dragostea pentru companie nu îți trece prin stomac.
2. Ai siguranța că această compania merge lin și nu scarțâie. Nu e ca Titanicul. 😉
Atunci când se va întâmpla ceva de genul o vei părăsi, fără să te uiți înapoi, și pentru 10% darămite pentru dublu.
Pentru că, nimeni nu îți face statuie…
Eu am schimbata 3 tari (România Spania și acum locuiesc de aproape 10 ani în Germania)am schimbat joburi vrând nevrând, le-am probat pe toate .
De 2 ani jumate lucrez într-un magazin de papuci cu norma întreaga practic toată ziua sunt la muncă.
Pot spune ca pentru prima data în viața am cea mai tare echipa, merg cu drag la muncă,vin cu drag de la muncă.
Șefa mea este nemțoaica,mai am 2 colege nemtoaice, una rusoaică, turcă, sârbă (asta ma înnebunit cu Iocovici pardon Docovici🤣🤣🤣)
Da echipa contează foarte mult.
O zi plăcută va doresc.
Comentariu beton!15
Toate cele patru contează și, în plus, cultura organizațională. Eu sunt din aia de atunci când se uită la un loc de muncă, intră pe site-ul unei companii la secțiunea „despre noi”. Dacă are și ceva de genul „misiunea noastră”/”valorile noastre”, și mai bine. Am lucrat și la o firmă fără astfel de valori declarate public, așa că la interviu am pus niște întrebări de clarificare pe niște chestii importante pentru mine. De genul cum văd ei nevoia echilibrului viață profesională-viață privată sau care este atitudinea față de nevoile de învățare continuă ale unui angajat. Și răspunsurile primite m-au mulțumit. Ba chiar și în practică s-au verificat. Am plecat din cauză de o problemă gravă de integritate apărută după câțiva ani. Mno, nu m-a dus capul să întreb de la început care este atitudinea companiei față de corupție, mită și chestii din astea.
Comentariu beton!19
Pentru mine contează cel mai mult atmosfera și colegii. Și șefii pentru că am lucrat mereu cu șefii alături, am mâncat împreună la prânz și am ieșit după program cu toții (cineva trebuia să plătească consumația :P).
Apoi contează ce fac. De la ultimul job am plecat în primul rând pentru că nu făceam mare lucru acolo și nu suport să stau degeaba.
Contează timpul petrecut pe drum. Deși am făcut fără probleme naveta la Ploiești vreo 3 ani, m-a doborât mersul în Pipera (și nu vorbesc de Pipera, la metrou, ci de Pipera aia lângă șoseaua de centură unde nu prea ai cu ce să ajungi decent).
Contează și timpul petrecut la muncă. Am lucrat și 14 ore pe zi, 7/7. Dar eram împreună cu consortul de atunci și nu conta foarte mult că stau atât la muncă. Acum vreau un pic de echilibru între muncă și viața personală.
Banii contează, desigur. Că nu îmi permit să fac doar muncă patriotică. Dar nu e principalul criteriu de acceptare a unui job.
Comentariu beton!16
Am citit cu mare interes articolul și toate comentariile de până acum, pentru că este un subiect foarte interesant. Cum toate răspunsurile se învârt cumva în jurul cuvintelor atmosferă, bani, distanță, șefi versus lideri, aș dori să remarc că toate se subsumează unui alte cuvânt: alegeri. Toate sunt alegeri. Personale. Sau mai corect, posibilitatea de a alege ce ți se potrivește, ce apreciezi, în concordanță cu reperele după care te ghidezi în viață.
Remarc că răspunsurile sunt cumva asemănătoare, importanța unuia sau altuia dintre repere fiind ușor interschimbabilă.
Reflectând un pic asupra acestora, constat că ele contează (și au contat) și pentru mine, dar în fiecare etapă a vieții, în proporții diferite. Căci la 20-25 de ani ordinea importanței lor era cu totul alta, față de cea de-acum, la 50+! Și nu cred că e nimic greșit în asta.
Și mai vreau să adaug că în primul meu job (anii 80) totul era nasol, cu excepția colegilor (sau a unei bune părți, că și atunci erau destui oameni de rahat) nu am avut această minunată posibilitate, aceea de a alege unde dorești să prestezi ca om al muncii! Și a trebuit să îndur multe chestii până la Revoluție. De aceea nu uit niciodată acest lucru și apreciez foarte mult faptul că acum tu decizi măsura respectului tău.
Comentariu beton!34
Pentru mine contează cel mai mult să muncesc cu plăcere, dacă se poate chiar cu pasiune. Atmosfera și banii mi se par esențiale și dacă astea două sunt ok, sunt dispusă să ignor alte lucruri mai puțin plăcute, cum ar fi munca peste program sau clienții dificili.
Am 32 de ani și am avut peste 6 joburi, unele sezoniere, ce-i drept, încă de pe la 16 ani. Și pentru mine cea mai importantă este atmosfera, dar as adaugă și șeful în atmosferă. Asta pentru ca uneori, șeful da tonul și mood-ul zilei. Îmi amintesc cu tristețe de zilele când lucram într-o redacție din provincie și mergeam la serviciu ca la examen pentru ca nu știam ce zi va avea șefa. În funcție de cum întra în birou și saluta îți dădeai seama dacă va fi o zi fun sau una în care nimic nu e bine. Am dezvoltat sindromul colonului iritabil în cei 3 ani lucrați acolo. Acum am un șef cu care nu îmi este frică să discut și sa ii spun nemulțumirile mele sau sa ii spun ca ceva nu merge bine sau ca am greșit ceva, și asta e unul din motivele pentru care sunt în firma de peste 4 ani. Pe locul 2 sunt banii, și asta vine în continuarea primului argument, pentru ca la actualul job am multe responsabilități și banii nu sunt cei mai buni de pe piață, însă prefer confortul atmosferei din echipa. E drept ca acum lucram de acasă și atmosfera din echipa nu mai e chiar aceeași, dar acum apreciez ca nu sunt controlată la minut, ca mi se permite flexibilitatea programului atunci când inevitabil mai apar chestiuni personale de rezolvat în timpul programului și nu sunt obligata sa îmi iau o zi de concediu pentru 3 ore la coada la eliberare buletin, de exemplu. Deci flexibilitatea programului este următorul lucru ce contează la un loc de munca. Ar fi și distanta fata de birou, dar e drept ca noi lucram destul de mult de acasă și înaintea pandemiei și acum nu mai e asa de important. Dar nu as vrea sa bat Bucureștiul mai mult de o ora pe zi la dus și una la întors. Tot ce e mai departe de o ora e prea departe și nu merita efortul.
Eu am schimbat 4 firme în 12 ani. Puțin, cred, mai ales că prima experiență a durat o lună, fiind apoi invitat să ies și să nu trântesc ușa. Greșeală a fost a doua, unde am stat 8 ani din care ultimii 4 plafonare și chiar regres din cauza săpăturii unui coleg care mi-a ajuns șef. Câștigând concursul împotriva mea. M-am încăpățânat să demonstrez că nu plec la greu și vreau să rămân (erau și părți OK, dar nu destule, salariul în niciun caz). Eroare.
Următoarea firmă – bătaia de joc la prima depășise limitele așa că am fugit. Plantație, dezorganizare și incompetență.
Sunt la a patra și dacă punctele 1, 2 și 4 sunt plusuri, capitolul șef este cu un minus cam măricel. Omul este OK, a lucrat în echipă mulți ani (a fost promovat înainte să mă angajez eu), e inteligent, sociabil, dar nu se implică deloc. Documentație/training – sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, așa că singura șansă să înveți e să furi de la alții. Și depinde cât se lasă furați și dacă ai de unde să furi . Iar multe activități tehnic-administrative sunt făcute de alții, din echipe paralele, fără funcții de conducere dar care bineînțeles că aruncă în capul echipei mele tot ce se poate. Și așa a ieșit un volum de muncă prea mare plus lucruri care n-ar trebui.
Șeful a mai fost informat dar răspunsul e că se va interesa, va vorbi. Probabil cel mult vorbește singur.
Efectul e că în 10 luni de când sunt aici, din echipa de 6 oameni, 3 și-au aranjat mutări laterale (peste capul lui) iar unul a fost promovat (pe merit). Cu un șef care să aibă un pic frâiele în mână, cei 3 nu plecau.
Am avut și șefi care frecau la cap și iubeau micromanagementul. În special când nu știau activitatea și erau în funcția lor pe ochi frumoși. Ăsta știe meserie dar nu îi pasă. Tot abordare greșită e.
Din 2011, de când am ales să lucrez în străinătate, fac muncă hibrid (birou+teren). Echipa mea-i faină, șefii-s OK. Fără stres. Pentru mine banul contează. Dacă banii-s câți vreau io, atunci sunt relaxat. La mine șefii nu strigă, dacă vor ceva, mă roagă frumos.
Am schimbat 3 firme, strict din motive financiare.
care striga misca mort vorba aia 😀
Nu strigă nimeni pentru că eu pot urla mai tare ca toți, dar îmi place să cred că nu suntem maimuțe. Eu, dacă pot, ajut, dacă nu, dau problema spre soluționare șefilor mei. Am doi șefi, care rezolvă tot ce nu pot rezolva eu.
Pana in pandemie luam in calcul asa:
1. Banii
2. Atmosfera de lucru
3. Sefii
Dupa ce am experimentat „viata de acasa” (din ultimii 2 ani) iau in calcul doar:
1. Munca de acasa (daca nu in totalitate, atunci minim 4 zile pe saptamana).
La actualul loc de munca, cand va fi marea intoarcere la birou, deja am pus conditia asta cu 4 zile de acasa si mi-au acceptat-o (e unul din motivele pt care am refuzat alte 2 joburi mai bine platite).
2. Sefii
3. Banii
4. Flexibilitatea activitatii/programului
Din perspectiva de parinte singur, cu doi copii de crescut, conteaza stabilitatea firmei pentru care lucrez, banii, flexibilitatea programului, autonomia in luarea deciziilor si gandirea top managementului cu care am de-a face non stop. Mda, si mai am niste notiuni absurde, cum ca nu as lucra pentru o companie producatoare de tigari de exemplu (am avut o oferta tentanta la un moment dat) sau altele la care-mi da cu virgula pe partea etica. Mi-ar fi placut sa ma lansez intr-o afacere dar nu am suficienta toleranta la risc sau curaj si uite-asa probabil ca voi ramane doar la stadiul de „angajat”, ceea ce e un pic frustrant, recunosc.
Ce conteaza pt mine? Stabilitatea, veniturile, atmosfera, sefii. La capitolul atmosfera includ si cultura organizationala; la sefi caut mentorul din ei; veniturile trebuie sa fie intotdeauna peste media pietei iar stabiliatatea ma ajuta sa fiu relaxata. Din fericire lucrez intr-o companie care intruneste toate aceste conditii.
Ai explicat atat de bine ca eu nu pot sa spun decat ca gandesc exact la fel. E foarte important mediul de, lucru, ca daca vine ziua de luni si iti e sila, mai bine lipsa. Banii sunt importanti normal, dar nu as pleca intr-un loc unde sigur nu e ok doar pentru bani.
Despre shefi : am avut tot felul de neispraviti de-a lungul anilor, dar acum pot spune ca avem unul gen leader, adica pot trece saptamani intregi in care nu interactionam ( e si home office acum e adevarat) decat daca trebuie sa imi aprobe ceva, sa cer concediu etc.
In rest omul stie ce avem de facut, avem deadline si taskuri clare, deci nu trebuie sa se uite peste umarul nostru. E drept e austriac, si astia in general nu sunt banuitori si barfitori si pun accent pe profesionalism. Dar exista si manageri romani adevarati.
Distanta e chiar ce ma doare pe mine de ani de zile, naveta de la Ploiesti la Bucuresti. Dar se pare ca, dupa ce vara trecuta vroiau sa ne aduca val vartej la birou ( dupa ce premierul anuntase ca a invins pandemia ) si chiar m-am plans aici cand ai adus tu topicul cu revenirea la birou , ei bine, au reconsiderat si au zis, bai voi sunteti IT, o zi pe saptamana sa ne vedem la fata e ok, nu e nevoie sa bateti DN1 zi de zi, si e valabil si pentru colegii din Bucuresti care unii saracii fac din Drumul Taberei cam 2 ore.
Deci ca sa zic asa for the moment sunt ok, totul e in balanta.
1. O abordare corecta si umana in tot ce tine de relatiile cu angajatii
2. Dupa cateva reorganizari, as spune ca apreciez mult siguranta jobului.
3. La egalitate banii (toti platiti legal, caci) si programul (fara overtime, multumesc!).
Pentru mine, atmosfera din firmă trebuie doar să nu fie negativă. Dar n-am găsit până acum o firmă la care atmosfera să mă împingă să plec.
Pe primul loc sunt salariul și beneficiile. În general, dacă ar fi să plec de la un loc de muncă, o să o fac pentru asta. Pe al doilea loc ar fi cât de interesant e job-ul. Asta poate însemna ori ce am de făcut, ori pentru ce clienți am de lucrat. Iar pe al treilea loc ar fi compania în sine – ce strategie pe termen lung are, cât de organizată e intern, cât de stabilă, cum își tratează angajații etc.
Managerii buni nu sunt neapărat un motiv să rămân pe termen lung în firmă, dar pot fi un motiv să stau puțin mai mult acolo sau să cer un salariu mult mai mare pentru a pleca. Oricum, în cei 16 ani de muncă la 6 companii, am avut 2 manageri buni. Un britanic la primul loc de muncă din Olanda și un olandez la locul actual.
1. Să îmi placă ceea ce fac într-o proporție cât mai mare, să mă gândesc cu entuziasm, nu cu groază sau plictiseală la o nouă zi, sa îmi ofere posibilitatea de a invata chestii noi în domeniul respectiv.
2. Banii
3. Șeful să știe cu ce se mănâncă ce are el de făcut acolo, sa fie lider, să poți discuta aspecte de muncă.
4. Confortul. Să nu mori de frig, scaun confortabil, toalete decente, spațiu de luat masa separat de „colțul biroului”, nivel rezonabil de zgomot (nici balamuc, nici liniște de mormânt).
Toate astea provin din aspecte reale cu care m-am confruntat sau pe care le-am apreciat în diverse locuri.
Cu colegii n-am nicio treabă in mod deosebit. Pot să ma înțeleg foarte bine, colegial, profesional, dar nu ne împrietenim.
100% de acord cu tine. As mai adauga doar munca in sine – cat de util te simti si cat de mult iti place ce faci. Poate din punctul tau de vedere intra la atmosfera, eu o vad separat.
Atmosfera e foarte importanta. Imi place sa ma implic intr-o companie ca si cum ar fi a mea. Chiar daca nu e a mea si eu sunt doar angajata. Am bifat pana acum: 10 ani intr-o companie, 4 in alta (s-a dus naibii pt ca a venit criza) si sunt deja de 11 ani in alta. Tot la atmosfera intra si seful direct din punctul meu de vedere. Banii conteaza, dar i-as pune totusi pe locul 3, dupa distanta. Am avut la un moment dat un proiect la firma unde am lucrat 10 ani, care m-a delegat la o alta firma in care era actionar majoritar, aproape 1 an. Era in Pipera, eu stateam in Pantelimon si asta inainte sa se fi facut soseaua care acum mai scurteaza cat de cat. Dupa 2 ore dimineata, in trafic, chit ca eram in masina mea (pentru ca Pantelimonul unde stateam eu, nu avea metrou) si 2 ore seara, cateodata mai faceam chiar si 2 ore si jumatate seara…toata povestea asta durand 1 an de zile…ma adusese la disperare. Pana la urma acel proiect combinat si cu oamenii cu care am lucrat acolo, au reprezentat inceputul sfarsitului la compania la care eram de fapt, angajata. Deci banii ca banii, dar cand mai auzeam de avem sediul in Pipera, pe Dimitrie Pompei sau Fabrica de Glucoza, mi se zbarlea parul pe mine. Si acum, dupa multi ani in care nu am mai avut de-a face cu zona, cand se mai nimereste cate o intalnire de afaceri care se tine pe-acolo, imi cam strica zen-ul. In plus, intotdeauna, dar intotdeauna cand e sa ma duc in Pipera daca am treaba, ma duc cu metroul. Fac in asa fel incat sa iau metroul. Ma duc, ma intalnesc cu cine am de intalnit si m-am carat cat de repede, ma enerveaza maxim zona aia. Asadar pentru mine, banii sunt pe locul 3. Tot pe locul 3 pentru mine, conteaza si numarul de zile de concediu pe care le am intr-un an. Nu vreau sa lucrez intr-o companie care imi da 21 de zile de concediu pentru ca ala e cel minim conform codului muncii, ca daca n-ar scrie in codul muncii, nu l-ar da nici pe ala.
Comentariu beton!16
Noi chiar vom lucra în continuare doar de acasă și vom merge, când se vor deschide birourile, doar în vizită la birou sau cam o dată pe săptămână, sa facem ședințe și să socializăm (corporație din Pipera).
In cam 20 de ani de muncă am avut doar 2 locuri de muncă, iar primul unde aș fi putut avea o carieră și unde am stat cam 12 ani, șefii au fost de coșmar și am rezistat eroic pentru că îmi plăcea ce făceam și îmi plăceau colegii.
Contează șefii, conteaza să ai independența să muncești fără să fi nevoit să iei aprobarea șefilor pentru orice mișcare, contează colegii și atmosfera. Da, și banii, însă am putut, după 12 ani la primul job, să plec la corporație și să încep de jos ca salariu. Cel mai greu m-am acomodat cu normalitatea unui adevărat loc de muncă, față de ocna din care plecasem.
bah, sper sa nu mi-o iei in nume rau, dar v-au pacalit ma. Am fost si eu acolo si injur, dar mama ce v-au pacalit.
„Banii nu conteaza daca atmosfera”.
Presupun ca atunci cand mergi la magazin cumperi bere cu atmosfera. „AAAA, dumneavoastra aveti atmosfera buna la birou, uitati un deadline”.
Avantajul „banilor” la munca, este ca daca nu iti place atmosfera te poti muta, pe aceeasi bani, dar gasind atmosfera buna.
Am stat si io vreo 4 ani, in plus, la o firma, pentru ca atmosfera. Castigam cu cel putin 300e mai putin decat media pietei, dar macar am stagnat maxim ca programator. Dar atmosfera.
Bine. La noi in industrie „atmosfera” e cam aceeasi peste tot. Si in Germania si in Suedia si in Romania. Si, atmosfera mai e si cum ti-o faci tu in jur. Daca nu e o firma mica, ai indeajuns de multi oameni incat sa iti creezi mici atmosfere.
Sefii conteaza. Mult. Nu degeaba se zice ca omu pleaca de la manager nu de la companie.
la mine, acum, alegerea a fost asa.
1. WFH. asta implica tot. Si atmosfera si bani 😀
2. bani.
3. nu mai conteaza, pentru ca 1
Primisem o oferta aici in orasu meu. Cu vreo suta de euro mai putin. Oras mai mic, salarii mici. In conditiile in care oricum, primisem oferta in S cu 200 mai mare, fara sa ma chinui prea tare. Am refuzat-o ca: bani.
Dupa ce nu o sa se mai poata wfh…este o problema pentru animaloo de peste 1 an
Băi, nuș, o fi cum zici tu, dar eu nu mă simt deloc păcălit.
Asta e mintea de la 30 de ani. Asteapta sa iti vina aia de la 40. Ai sa intelegi niste lucruri la care inainte nu ai visat sa conteze sau nu ti-ai imaginat ca exista acele probleme.
animaloo, iti dau dreptate, omu merge pentru bani la munca, si cind primesti un salariu cu care esti multumit implicit esti apreciat la valoarea ta. Vorbele sint vorbe nu poti cumpara nimic de ele si cind o sa ai familie (sau poate chiar o ai) n-o sa poti cumpara copilului ceva cu vorbele si atmosfera de la servici, ci trebuie sa pui banii pe tejghea.
@redHat, tot ce pot să-ți urez este să ai ocazia să descoperi în această viață că NU TOȚI OAMENII merg la munca pentru bani. Și, mai ales, să descoperi senzatia pe care o ai când muncești de plăcere.
Băi, pentru un om care trăiește de atâta vreme în altă țară ești extrem de închistat și rigid. Ești una dintre cele mai rigide persoane care comentează pe acest blog, cu pretenții de adevăr absolut la fiecare comentariu. Și e trist că toții anii ăia nu ți-au folsit la nimic.
@Mihai Vasilescu,
Am fost odata la un super ski in austria la o cazare superba, cu mancare exceptionala, totul era vis de vis. Eu cu doamna. Prima seara ajungem acolo, dupa 12 ore de condus, mancam cina frumos, si apoi mergem la o sauna in halatele oferite de hotel. Cum deschid usa la sauna se aude un racnet in germana din fundul intunecos al saunei plina ochi. Am intrebat in engleza, la care mi-a ordonat un nemtalau sa nu intru cu halatul in sauna ca e interzis. Nici daca era paznic de lagar nu gasea un ton mai nepotrivit. A doua zi am descoperit ca 90 % din hotel era plin de nemti care nici in vacanta nu sunt in stare sa se relaxeze vazand ca o regula nu e respectata chit ca persoana nu cunoaste regula. Acum extrapoleaza la 30 de ani traiti in acest tip de societate, si trage concluzia despre RedHat.
Nu iti mai spun ca nu am mai calcat in sauna pulii toata vacanta.
Cand esti inconjurat de cretini, ai sanse mari sa o iei razna sau sa devii si tu unul.
Asta e mintea de la 30 de ani – Am stat si io vreo 4 ani, in plus, la o firma, pentru ca atmosfera
Asteapta sa iti vina aia de la 40 – Dar v-au pacalit ma. Am fost si eu acolo si injur, dar mama ce v-au pacalit.
Dap. Mintea de 30 vs aia de 40 e diferita
„dar eu nu mă simt deloc păcălit” – apai. Daca te-ai simti pacalit ai face ceva intru asta, nu?
Nici americanii nu se simt pacaliti ca nu au sistem medical pentru toti oamenii asigurati. Plm. Asta e jmecheria.
Dar, pe de alta parte, ti-am zis. Difera foarte mult si industriile. La mine „atmosfera” nasoala am avut doar intr-o singura firma. Si acolo aveam o gramada de prieteni.
In plus, „bani” vs „atmosfera” inseamna niste bani. Daca inainte plecam pentru 50e, nu prea mai e cazul.
MIhai Vasilescu, nu sint pretentii de adevar absolut, ci scriu ce cred si atunci e logic ca scriu asa categoric pentru ca categoric aia cred ce scriu 🙂
Imi pare rau sa te dezamagesc dar eu nu cunosc decit oameni care de aia merg la servici ca sa cistige bani, daca nu si-ar cistiga traiul cu serviciul de ce ai merge la servici? Asta nu exclude munca cu si de placere, una nu o exclude pe cealalta. Senzatia ca muncesc cu placere o am si am avut-o in permanenta, dar totusi ma duc la servici numai si numai pentru bani. Cind oamenii se simt apreciati, si cind sint platiti corespunzator automat se simt apreciati, atunci atmosfera buan e de la sine si oamenii muncesc cu placere.
Mihai Vasilescu, nu cunosc la ora actuala societate mai buna decit capitalismul, dar capitalismul (in special cel american – cel care e admirat in Romania) are foarte multe gogosi. Asta cu atmosfera e una din gogosi, dar cea mai mare gogoasa de departe e aia cu visul american, si cu cit gogoasa e mai gogonata are sanse mai mari sa prinda.
Deci in acceptiunea mea placerea muncii si banii nu se exclud si niciuna nu o poate suplini, nici macar partial, pe cealalta.
Consideratiile tale personale la adresa mea le las necomentate si nu-si au rostul pentru ca nu ma cunosti nici macar un pic.
Cucurigu, simpatic ca intotdeauna 🙂
@animaloo: la început nu stai pentru bani neapărat. Adică nici pentru atmosferă, dar e important să stai să înveți.
Primul meu job a fost plătit cu minim pe economie. După ce terminasem facultatea și chiar știam să fac chestii ca inginer. Dar l-am preferat pe ăla, la o fabrică în afara orașului la care trebuia să fiu prezent la 7 dimineața , pentru că învățam o grămadă de chestii. N-am stat mult, doar un an și ceva, dar a fost extrem de important pentru ce a urmat.
ai pus o problema pe care mihai o uitase „invatat”.
eu am ales mereu banii. Chiar si cand a fost in detrimentul invatatului. Practic 2 ani am castigat bani degeaba. Atmosfera era minunata
Cand mi s-au oferit aproape dublu banilor i-am pupat pe portofel. Dupa care am gasit un alt loc cu atmosfera decenta
Si iarasi, mi s-au oferit niste sute de euro in plus si i-am pupat si pe aia pe portofel. NIMENI nu iti da nimic pe atmosfera. Totu e pe bani
De invatat am invatat tarziu. E bine, e rau, e irelevant. Nu e ca si cand as putea schimba. Dar da, la inceput tre sa cauti sa inveti.
La primul job am ales învățatul.
La al doilea job am ales să mă întorc în București.
La al treilea job am ales să-mi încep o carieră ca inginer într-o companie mare din România, dar a venit o firmă de IT și mi-a oferit mai mulți bani decât am cerut, așa că de atunci n-am mai fost inginer.
primul job: banca
al doilea job: am pierdut bani ca sa incep sa lucrez in programare
am realizat ca nu imi place in mod deosebit, dar dupa am realizat ca oricum mie nu imi place sa muncesc, deci plm, macar sa fac bani 😀
dar, mutarea a fost buna. Mai mult libertate.
Așa mi se pare și mie, că e mai multă libertate. Ca inginer trebuia să pontez la intrare, la ieșire și când mergeam la masă. Așa, mă mai duc la birou o dată la două luni, când mă plictisesc. Ajung la 9:30, plec pe la 14:00 și gata.
Uneori mi-e puțin dor de ce făceam înainte, că una e să faci powerpoint-uri și alta e să ții în mână produsul proiectat de tine. Dar când apare sentimentul ăla, mai tai un lemn sau scot imprimanta de la naftalină și mai lucrez puțin la ea. Ca acum.
1.Banii pe care ii pune la dispozitie institutia pentru ca sa-mi pot realiza proiectele si pentru facilitati si personal.
2.Libertatea care mi se acorda sa pot sa fac ce si cum cred eu si de a cistiga bani suplimentari pentru bugetarea proiectelor.
3.Stabilitate, siguranta absoluta a locului de munca (in cazul nostru inamovibilitate), alte avantaje ca asigurare privata pentru mine si intreaga familie (cine e in Gerrmania stie despre ce vorbesc), pensia de 1:1 cu ultimul salariu (dar mai am mult pina la ea) si alte multe avantaje.
4.Venitul ca pentru asta bag cheia in contact dimineata sau ma sui pe bicicleta (depinde cum e vremea 🙂 )
5.Pentru atmosfera eu sint ala responsabil si la fel pentru personalul pe care il am, nu am cui ma plinge, cum imi astern asa dorm.
Am lucrat de mic, la 12 ani culegeam cirese sau cartofi sau varza angajat ca zilier pe buletinul lui tata 🙂 ca pana la 14 ani nu poti lucra legal in Romania, weekendurile coseam sau taiam lemne la bunici, asta pana am terminat liceul. Deci stiu cum e si cu sapa. Am tinut chiar si plugul de coarne. Am lucrat si in cele mai cunoscute corportatii din lume, la care altii poate viseaza sa ajunga. Cel mai mult si mai mult conteaza sa:
0. sa inveti sa nu porti pica cuiva / esti singurul vinovat cand nu obtii ce vrei.
1. stii ce vrei si cum sa obtii/daca locul nu te ajuta, schimba-l
2. sa stii de ce faci ceea ce faci
3. sa fii impacat cu alegerile facute.
4. sa ramai motivat si sa iei masurile necesare ca sa ramai motivat.
5. sa nu te plafonezi
6. sa te interesezi regulat de ce se cauta in domeniul tau si sa te perfectionezi/traininguri etc.
7. sa nu astepti sa ti se dea ci sa pui mana si sa obtii singur cat mai mult din informatiile de care ai nevoie.
Dupa toate astea, poti sa ai banii pe care ii visezi, sefii care iti plac si colegii sau subalternii pe care tii doresti.
Acestea fiind spuse, cel mai bun job a fost la o firma ce nu mai exista pe sist de mgmt american, cel mai tare sef a fost un prof universitar, lider carismatic, cel mai prost job/atmosfera/sefi avuti a fost la mega corporatia sefului ocultei.
Banii conteaza cat timp nu sunt suficienti, dupa conteaza altceva, vedeti mai sus.
Distanta casa-birou e importanta mai ales in aglomerari urbane.
Munca de acasa se va generaliza in IT oricat ar visa sefii sa aduca angajatii inapoi ca sa isi mai justifice posturile, chiriile unde au cota parte, parcarile, cantinele si toate combinatiile, aici includem si HR, si sefii de site si toti paper pushers. Not gonna happen.
Din 1 Ianuarie sunt asaltat cu oferte de job full remote. oricui ii spui ca vrei 3000 net zic no problem. S-au prins recruiterii si vor goli firmele ce viseaza la moduri de lucru hibrid, unde vor ramane cativa care considera ca a aparea la birou e egal cu a primi un salariu.
Comentariu beton!17
daca vreiti sa radeti cititi aici ce inseamna leadership autentic romanesc vs cel de peste ocean. https://economie.hotnews.ro/stiri-it-25339015-implinesc-15-ani-vizita-lui-bill-gates-romania-presa-internationala-fost-uimita-citat-presedintelui-basescu.htm?sbox
BTW, stiti cand a fost singura asfaltare a strazii Tudor Arghezi din spatele TNB din ultimii 20 de ani? cu o sapt inainte de data vizitei lui big boss.
Cucurigu, nu stiu daca e adevarat sau nu, dar mi-a spus cineva o data demult (roman bineinteles ca sa nu fiu iarasi acuzat de oaresce) ca atunci cind unul din Romania pomeneste cifre concrete sa tai intotdeauna jumatate din cit zice. Habar n-am daca e adevarat sau nu, ziceam si eu asa ce-am auzit.
@redhat – salariile din programare /Romania/ sunt extrem de mari vs restul populatiei.
animaloo, e adevarat, mai ales ca parca nu se plateste impozit pe salariu in IT (nu stiu daca mai e asa) insa cunoscutii mei care lucreaza la IBM si alte mari companii de felul asta in Romania imi spun de salarii muilt mai mici de atita, e adevarat ca in alte orase si si asta conteaza.
Ai dreptate, de fapt erau ron nu euro. Asta daca va face sa dormiti mai linistiti.
Când am început să comentez pe blog, am trimis șefului de blog linkuri cu identitatea mea , Facebook și LinkedIn. Mi s-a parut corect să știe cine sunt cat timp și eu știu cine e și îi comentez aici. Acu nu scrie pe LinkedIn că am cules cireșe, sau că am dat cu coasa, dar scrie pe unde am dat cu mapa și cu tastele.
Mai scriu un comentariu pentru ca n-am scris in ala de mai sus. Apropos de sefi si cei care sunt leaderi. Dupa ce am citit cartea lui Reed Hastings, CEO-ul Netflix: No rules rules, mi-am dat seama la ce mare distanta sunt unii dintre sefi de a fi leaderi. Sefii romani (mai ales generatia de peste 60 ani) are inca metehne comuniste si face un micromanagement maxim, mai dramatic e cand vezi asta la aia ceva mai tineri. Eu personal am avut un sef englez, leader , intr-adevar, un sef spaniol – asa si asa, niste sefi romani mai tineri dar care nu lucrasera in Romania pana la acel proiect si nu fusesera „tarati” si doi sefi romani de peste 70 de ani. Acestia de peste 70 de ani, culmea, oameni foarte destepti, dar cu metehne…iar unul dintre ei, cu care inca lucrez, nu poate depasi anumite faze sub nici o forma, chiar daca pierde si e si constient ca pierde, ce daca, daca el nu concepe ca se poate altfel, degeaba.
Insa se poate si altfel, ce spune Reed Hastings despre cum si ce a schimbat el in organizatia lui, mi se pare incredibil si inimaginabil pentru Romania. Dar inca am sperante pentru generatiile mai tinere, care vin din urma. Cu siguranta mult mai dezinhibati, mult mai flexibili, deschisi pentru experimentare, pentru orice, bravo lor!
Daca nu s-ar fi pensionat tata, care are acu 70+, as fi zis că e unul dintre cei 2 șefi in vârsta pe care ii descrii ;). Nu că ar fi fost mare sef, dar se purta cu mine că și cum eram unul din muncitorii de la fabrica ;). Până l-am dezvățat. Ai mare dreptate, dar atât s-a putut pe vremea aia cu educația manageriala. Trebuie să treacă generații să avem și noi lideri în business nu doar lideri uteciști impostori și fii de țărani care nici știau de lidership decât ce au văzut în armata.
Primul job a fost de 26 de ani unde schimbul 1 începea la ora 6:00 şi pentru asta trebuia să mă trezesc la 4:30. Primii ani au fost groaznici cu trezitul la ora aia imposibilă dar am fost băiat bun (cu unele excepţii), am învăţat de la ăi bătrâni şi am ajuns să fac tură, adică schimburile 2-3-4, unde io eram şefu meu cu toate responsabilităţile de rigoare.
Atmosfera a fost cea care m-a făcut să rămân pentru că în departamentul, mă rog, la noi era sector, am găsit oameni buni de la care am învăţat meserie şi de la care nu a trebuit să o fur. Mă rog, meserie, sau mai exact o specializare care astăzi nu mai există sau este pe cale de dispariţie.
Bani. Ei bine, banii au fost importanţi. Puteam să merg la alt sector unde puteam câştiga poate cu 20-30% mai mult dar trebuia să intru într-o atmosferă nocivă şi nu am vrut pentru că şi munca era mai brută şi nu neapărat mai calitativă dpdvdr profesional.
Şefii. Am avut şi-şi, mai mult şi.
Distanţa era şi este irelevantă faţă de oraşele mari.
După ce m-a „demis” UE de la primul job, am tras mâţa de coadă cam un an, m-am angajat la o altă firmă de unde iar am fost demis după două luni (patron mincinos şi şef de căcat, deşi a fost vecin cu mine), după o vacanţă binemeritată de alte luni mi-am luat alt job care a durat o lună. De la ăla nu am fost demis pentru că a fost pe perioadă determinată şi altul de vreo 6 luni de la care mi-am dat demisia pentru că nu era de mine. Acum am alt job şi îmi place ceea ce fac.
P.S. Uite, vezi? Pentru că povesteşti chestii mă faci şi pe mine să scriu chestii din viaţa mea şi de aia chestia aia trebuie anunţată 🙂
Mă rog, eu dacă aş decide să plec, nu în altă ţară, în alt oraş din România, sigur aş scrie despre asta pe blog. Nu ştiu de ce.
P.S. Apropo cu plecatu. Dacă pleci, ce faci cu locul de parcare?
Îl închiriez. 😀
În activitatea mea, oriunde aș lucra, salariul e același. Și nu m-am gândit niciodată să îmi schimb profesia. Am lucrat în trei școli, de la absolvire. 12 ani în prima(cu mult personal, dar o atmosferă bună). Destul de departe de casă, cam 30 de minute cu mijloacele de transport în comun. De aceea am plecat pentru a fi mai aproape de casă. 10 ani în a doua (am avut o directoare MIZERABILĂ și ca om, și profesional). Era la 3 minute de mers de acasă, dar la prima oportunitate am plecat. Din 2001 în actuala,de unde voi ieși la pensie în iunie. Relativ aproape, 3-4 minute cu mașina, 7-8 cu mijloacele de transport în comun. Aici suntem doar două educatoare și o îngrijitoare(suntem parte a liceului, dar separat de restul, datorită specificului). Și cealaltă colegă, și îngrijitoarea sunt oameni de o calitate foarte bună. Îmi fac munca cu drag, așa am făcut-o mereu, dar când la asta contribuie și condițiile și cei din jur, e și mai bine. Și mai avem norocul că directorii pe care i-a avut liceul nu ne-au frecat cu prostii. Ne-au lăsat să ne vedem de ale noastre cum știm mai bine.
Mă regăsesc intru totul în acest articol. La ultimul job am stat fix 14 ani. Atmosfera de lucru și șeful „înțelegător” nu au mai putut compensa un salariu de 3000 lei. Am avut noroc sa am un job la 10 km de casa. Banii nu sunt singurul motiv care trebuie sa ne motiveze în viața.
„3000 lei” – „banii nu sunt singurul motiv care trebuie sa ne motiveze în viața”
Asa ca alesesei sa nu castigi?
la 10 km de casa
adica si departe si prost platit? E si asta o idee.
Am renunțat, după patru luni de dureri de cap, nopți nedormite și consult medical: neuro, cardio, oftalmo ….cu recomandări să mai consult și alți specialisti. Depinde cat suporta psihicul…. Nu mi-am dorit neapărat să ajung la stadiul de ” leguma umblătoare”
Mi a scapat ca nu mai lucrezi la Cooperativa…aaanywhoo
Pentru mine cel mai important aspect la un loc de muncă e șeful. Am lucrat doar in firme mici, cu un singur șef/patron și întotdeauna am plecat din cauza asta. Acum am un șef super care nu mă stresează și mă lasă să-mi fac treaba în ritmul meu. E drept că lucrez de acasă de 11 ani și deși mai am colegi nu i-am văzut niciodată. Eu sunt singură pe departamentul meu, munca pe care o fac în firma asta necesită cam 3 oameni în alte locuri, dar sunt mulțumită așa.
Important este și că mă pasionează ceea ce fac și bineînțeles banii care sunt destul de mulți.
mmm, ce merge aici o glumă de şantier 🙂
Și ce te reține?
Apropo de șefi leaderi, după umila mea părere un leader se naște cu anumite calități, ce pot fi șlefuite la niște cursuri de leadership. Dacă nativ nu ai calități de leader, poți urma toată viața cursuri de acest gen, că tot degeaba. Zic și eu, după 30 de ani de muncă.
Asta cu atmosfera la locul de munca.. touché!! Pleaca sefa mea cu care nu m-am inteles, la o companie concurenta. Posturi sunt, am experienta mai mare decat sefa mea, in domeniu. Dar nu accept 1000 lei in plus la salariu pt un mediu stresant de lucru. Succes sefa, sa fii fericita acolo unde pleci si lasa-ma si pe mine sa traiesc aici unde raman!
Eu la ultimul meu job din Bucuresti aveam urmatorul traseu:
– 1km mers pe jos pana la Apusului.
– Luat 178 pana la lujerului (teoretic). De cele mai multe ori insa era asa aglomerat ca trebuia sa ma dau jos la teatrul masca, sau chiar dezrobirii. Inca 900m de mers pe jos.
– 41 pana la Crangasi
– Metrou pana la Stefan cel Mare
– Mers inca 1km pe jos pana la intersectia Aurel Vlaicu cu Eminescu.
Daca plecam la 9:30 puteam sa fac 1 ora si un sfert pana la serviciu. La orice alta ora faceam peste 1:30 (aveam noroc cu program flexibil).
Sunt de acord si eu ca atmosfera e mult mai importanta decat salariul. De aceea daca prind un job in care se aliniaza toate astrele, nu ii mai dau drumul asa usor. Iar de plecat, n-am plecat niciodata pentru bani, ci cand au inceput sa se strice unele aspecte atat de mult incat au devenit insuportabile. Problema e ca, la interviuri, nu poti vedea atmosfera pe care o vei avea la firma (nici macar recenziile de pe undelucram nu te ajuta, ca lucrurile pot fi foarte diferite de la un departament la altul). Asa ca, tot dupa bani oferiti trebuie sa alegi.
Cum sa incep?? In primul rand sper sa nu-mi iau prea mult hate!! In al doilea ..lucrez intr-un sistem care, decand ma uit eu la tv, este hulit si este ,, promovat,, numai prin belele pe care niste imbecili care nu stiu unde si de ce s-au angajat, sau mai rau, cred ca daca lucreaza in sistemul asta sunt Dzei…si pt ei nu sunt reguli si legi sau nu tre sa ofere un model de respectare a acestora!! Bun..acum sa revin la subiect. 11 ani am lucrat intr-un singur loc, de unde am plecat doar pt ca, in sfarsit s-a ivit oportunitatea de a ocupa locul pe care mi l-am dorit, invatat si visat , s-a eliberat..Aici…singura femeie era secretara…o doamna in varsta…care isi vedea de treaba ei.. restul..barbati. inclusiv seful.. Nu vreau sa ma intind prea tare si sa ies din subiect…dar as vrea sa intelegeti…La inceput, greu. Ca na, barbati…fiecare cu limbajul lui..cu personalitatea lui…Io prima femeie pe acolo…cu functie grea etc))… va dati seama nu? Seful…la inceput ok. Una peste alta, in mai putin de un an ajunsesem sa ne cunoastem, acceptam si sa ne intelegem f bine toti. Asta se intampla pt ca oamenii aveau ceva creier si reuseau sa inteleaga ca atmosfera era f f importanta. Si ca de asta depindea si starea dar si randamentul nostru acolo. Nu ne era usor..domeniul e greu…criminalistica…in fine. Cert este ca pe langa atmosfera, care conteaza mult, dar care intre timp s-a schimbat mult ( nu vreau sa intru in detalii, ca ma ia capul de nervi), pt mine cel mai mult conteaza ca FAC CEEA CE IMI PLACE!!!! Si imi place mult!! Efectiv nu ma mai interseaza nimic.. nu ma mai enervez si nu mai tip la sef cand ma intreaba ,, de ce semnezi in condica ca ai venit la 8, cand e 8 si 10 min??,, etc etc etc…comunisme din astea. Pt ca stiu ca o sa am o zi faina..in care pe usa biroului imi intra tooot felul de specimene, pe care le testez poligraf sau le fac profilurile sau ii fac sa recunoasca fapte si dau de cap unor dosare imposibile. Pe care, fiind vb intte noi, mass media si lumea nu le vede si nu le promoveszs..ca deh, poti tu sa faci 100 de fapte bune, daca o singura data ai gresit. Asta contraza si atunci…da-i cu pietre!! Nu ma mai intereseaza ca sistemul e de rahat, sefii incompetenti, sau ca efectiv nu pot schimba nimic, desi multi ani m-am batut pt asta….Eu iubesc ceea ce fac. Punct. Pt mine fiecare zi e o provocare. Nu seamana o zi cu alta. Nu risc sa ma plafonez sau plictisesc. Cam asta am avut sa spun))
Partea cu atmosfera depinde si de personalitate, poate si de varsta.
La 25 de ani si eu eram incantat de o echipa in care se iesea in oras, se faceau glume, echipa cat de cat sudata. In aparenta macar, ca mancatul de spate se practica. Salariul era mic dar din motivele de mai sus n-am plecat (privind in spate, a fost o greseala).
La 35 mie nu imi mai pasa de prietenii in echipa. Desigur, ne respectam, in rarele momentele cand ne vedem (WFH) schimbam o vorba, dar e destul. Conteaza ca, in mare, jobul e bun, salariul e OK, firma e stabila si sunt perspective.
Dar, din nou, fiecare cu propria personalitate.
La serviciul anterior am fost obligat sa lucrez de acasa (inainte de pandemie). Eu si inca vreo 80 de colegi. Pentru mine a fost sarbatoare – 2 ore castigate dimineata, o ora seara. Economie de bani, camasa de ocazie schimbata cu o cinstita pereche de chiloti, confortul casei mele. Nici nu ma atasasem cu nimic de firma respectiva. Dar auzeam colegi „vai ce ma plictisesc, ce bine era cand eram la sediu, mergeam la masa cu Costel si ieseam la tigara cu Vasile”.
Prioritatile mele sunt 1. un job de care sa nu-mi fie (multa) sila, care sa-mi ofere perspective de dezvoltare, in firma actuala sau in altele 2. salariu multumitor si fara sa fie plantatie 3. colectiv pe aceeasi lungime de unda. Adica nici ciobanie, nici oameni cu nasul pe sus, nici prietenie la catarama si iesit in fiecare weekend cu echipa. Colegialitate si atat.
Daca mi se ofera cu 300 de lei mai mult in alta parte, dar sa pierd ceea ce eu consider avantaje (de exemplu WFH) – nu as pleca. Daca mi se ofera 1000, m-as gandi.
Totusi cand eram la primul job, cu salariu de inceput 1000 de lei, cu mintea de acum as cauta in alta parte, chiar daca e mai greu si mai mult de munca.