Sunt fascinat de oamenii care se plâng de lipsa timpului și în special de antreprenorii care se plâng pe rețelele sociale cum nu mai au ei timp de absolut nimic. Că, uite, ăsta e unul dintre dezavantajele de a-ți deschide un business pe cont propriu: îți mănâncă orice urmă de timp liber. Că la corporație ai închis laptopul la ora 18.00, după care faci ce vrea mușchiulețul tău de angajat care n-are grija plății salariilor, furnizorilor și taxelor la stat.

Dar el n-are cum să facă asta, la el nu există ore de program și ore în afară programului, pentru că el are un business și știți și voi cât de greu e să-l faci să meargă, dar mai ales cât de time consuming este. Și văicărelile continuă în același stil, doar forma lor diferă de la om la om, mesajul este același: te-ai făcut antreprenor de succes, ia-ți la revedere de la timp.

Iar eu sunt absolut de acord, cred cu convingere că dacă ai un business propriu e foarte posibil să-ți mănânce tot timpul disponibil. Doar că, nu știu cum naiba se face, că pe exact aceiași antreprenori, ăia cărora nu le ajunge niciodată timpul, îi vezi cum postează pe aceleași rețele sociale când se lansează un joc nou pentru console. Imediat or să apară să-ți explice cu lux de amănunte care e treaba cu jocul respectiv, din experiență proprie, desigur.

După cât de documentat explică, se simte din cosmos că l-au jucat zile întregi până au ajuns să-i prindă toate secretele, toate chichițele, toate părțile bune și toate defectele. Ba chiar, uneori, poți să ai surpriza să-i vezi explicând care sunt diferențele aceluiași joc între diverse console, respectiv cele pe care le au ei acasă.

Le citești postările și tot ce-ți trece prin cap este cum ar fi să-i întrebi: bosule, când plm ai dobândit skill-uri de game tester la jocul ăsta? Că zilele trecute te plângeai că n-ai timp nici să mănânci, că mesele tale sunt în fugă, pe un colț de tastatură.

Trecem mai departe, lăsam jocurile în urmă. Mintea mea se blochează când văd că aceiași antreprenori sunt la curent cu absolut toate filmele și serialele care apar. Bă, dar TOATE. Nici măcar eu, care sunt o putoare patentată și care mai am și marele noroc că pot să muncesc doar când vreau și cât vreau, nu pot să țin pasul cu antreprenorii proprietari de business care apucă să vadă absolut tot ce apare nou în materie de filme și seriale. Când, bănene, CÂND?

Pe lângă cele de mai sus, toți citesc enorm (minimum o carte pe săptămână, deși eu îi suspectez că bagă de la două-trei în sus) și merg la toate festivalurile de la noi (mă refer la cele care țin de la trei zile în sus, că nu-și pierd ei timpul cu nimicuri de o seară).  Și nu mă prind cum se îmbină toate astea cu lipsa aia de timp și cu mâncatul în goana calului, pe un colț de tastatură.

Râdem-glumim, dar chiar mă fascinează oamenii ăștia. Am dat doar exemplul antreprenorilor de relativ succes, pentru că ei sunt cei mai amuzanți în bipolaritatea lor legată de subiectul timp. Dar există extrem de mulți oameni care nu sunt antreprenori, habar nu am cu ce se ocupă, și care sunt la curent cu tot ce mișcă în materie de filme, seriale, console, jocuri, cărți și festivaluri.

De fiecare dată când le citesc postările mă minunez, dar îi și invidiez. Cum faceți, boșilor, să aveți timp de toate astea? Nu dormiți niciodată? De ce nu ne spuneți și nouă secretul? Întreb extrem de serios, pentru că eu n-am reușit performanțele astea nici măcar în vacanțe. Dar ce zic eu în vacanțe, nu le-am reușit nici măcar atunci când mă dădeam bolnav ca să pot să chiulesc de la muncă câte trei-patru zile (doar fraierii își inventează o gripă, după care apar a doua zi la muncă sănătoși tun, fără nici cea mai mică urmă de muci, tuse sau febră). Iar când chiulești, chiar ai timp de seriale sau filme, nu poți să umbli aiurea pe străzi, că te mai vede naibii cineva și te dă în gât la muncă. Cu toate astea, niciodată n-am ajuns la asemenea performanțe.

Bine, eu trăiesc și cu impresia de nezdruncinat că dacă-l rogi pe unul d-ăsta să te ajute cu ceva, imediat ți-o bagă p-aia cu: „n-am timp, frate, te-aș ajuta, că știi că nu mă cac pe mine când e să ajut, dar să moară mă-sa dacă am timp măcar să respir”.

După care închide telefonul cu tine si răspunde la un mesaj pe grupul de whatsapp: „Mă bag și io la fifa diseară. Trei din cinci, învingătorul la masă”.

sursa foto: freepik.com