Cei care mă urmăriți pe Facebook știți deja că alaltăieri am dat o fugă la Brașov, la Selgros. Că rămăsesem fără carne de mici și n-ai cum să ții dietă fără mititei. Orice nutriționist serios de pe lumea asta îți poate confirma. Micii, ceafa de porc și cartofii prăjiți sunt un must have, indiferent ce fel de dietă vrei să ții.

Hai, mă, că glumesc, cum naiba să rămân fără carne de mici? Cataclism planetar să fie, că tot o să am la congelator măcar o caserolă cu zece bucăți.

Am dat o fugă la Brașov pentru că am vrut să văd și eu cu ochii mei cum arată 2000 de porții de mâncare. Și-am văzut. De fapt, nu numai c-am văzut, dar am ambalat și eu vreo sută din cele 2000 care mergeau la familii cu dificultăți financiare din județul Brașov.

Știți, situația socială generată de pandemie nu este tocmai roz prin țară, cred că mai durează un pic până când o să ne scăldăm cu toții în bunăstarea aia anunțată de guvernanți. Acesta fiind și motivul pentru care cei de la Selgros Selgros Cash&Carry au hotărât că ediția din acest an a competiției Arenei Bucătarilor să se transforme într-o campanie, într-un proiect de responsabilitate socială prin care să aducă bucuria unei mese festive, gătită de Chefi de renume, persoanelor în dificultate din județul Brașov.

Așa au rezultat cele 2000 de meniuri, toate pregătite de Chefi bucătari de renume, toate din ingrediente care se regăsesc în magazinele Selgros, toate întrunind cele mai înalte standarde de calitate și prospețime.

Iar pentru treaba asta, chiar a meritat să dau o fugă la Brașov, pentru că sunt convins de necesitatea implicării brandurilor și companiilor mari în comunitățile unde își desfășoară activitatea. N-am inventat noi apa caldă și nici responsabilitatea socială, așa funcționează lucrurile peste tot în lume: brandurile mari dau câte ceva înapoi către oamenii din comunitățile locale care chiar au nevoie.

Am mai zis asta și-o s-o mai zic cu fiecare ocazie în care o să văd companii implicându-se în viețile oamenilor: dacă toate brandurile mari, corporațiile și companiile ar face CSR adevărat, de genul acestei acțiuni, viața oamenilor necăjiți din această țară ar fi măcar un pic mai bună. Chapeau!

Altfel să știți c-am fost realmente impresionat de ce-am găsit la fața locului. Am pornit cu dreptul încă din start, când am dat să intru în Arena Bucătarilor (pentru că, da, chiar acolo s-au gătit și s-au ambalat cele 2000 de porții), dar am fost rugat să trec înainte pe la testarea covid. Abia după ce mi-a ieșit testul negativ, am fost lăsat să intru. Iar în sală, și nu exagerez deloc, era farmacie. Nu mi-am imaginat că un loc în care lucrează atâția oameni cu cantitățile alea de alimente, ambalaje și tot felul de ingrediente poate fi păstrat atât de curat.

Ah, să nu uit, poate interesează pe cineva cam cum au arătat meniurile. Pentru că, fraților, au arătat bine de tot. Ia fiți atenți aici:

Meniu 1

👉 Fel de bază: Confit din spată de vacă presată, balotină din pulpă de pui cu crustă din brânză maturată, pralină din mămăligă coaptă în grăsime de rață, legume proaspete înăbușite și aromatizate cu ulei de măsline și busuioc, sos de unt.

👉 Desert: Găluște cu prune (că io așa le-am zis toată viața mea, abia anul trecut am auzit că le mai zice lumea și „gomboți”).

Meniu 2

👉 Fel de bază: Pulpă de rață coaptă la temperatură mică, glasată cu miere și cremă de aceto balsamic, mușchiuleț de porc umplut cu ciuperci și rulat în bacon, ștrudel cu varză, roșie și măr, tartar din legume de sezon (rădăcinoase) și reducție din vin cu vișine.

👉 Desert: Brioșă cu morcovi, aromatizată cu ghimbir, ornată cu cremă de brânză și jeleu din fructe de pădure.

Pe primul l-am testat și eu, că n-am putut să mă abțin, sunt un om slab, supus tentațiilor. Doar că, evident, n-am luat din cele 2000. Am profitat de faptul că le aveau la Bistro Selgros la vânzare, ca meniul zilei, așa că la prânz m-am dus frumușel si mi-am comandat unul. Băbăieți, nu știu dacă vă dați seama din poze cam cât de gustos era meniul ăla, dar eu am salivat din nou acum când am scris.

Dacă aruncați un ochi peste poze, când ajungeți la ultimele două o să constatați ce mult contează plating-ul când vorbim despre restaurante și despre mâncare. Nu de alta, dar cele două meniuri sunt identice, doar că unul e pus în caserolă pentru livrare, iar celălalt urmează să fie mâncat ca fine dining. Ceea ce și era.

Gata, atât pentru azi. A fost o zi plină, dar dacă mă mai invită, promit să mă mai duc.

P.S. Carne de mici am uitat să iau.