Iată în sfârșit una dintre puținele campanii, pentru adolescenți, care se fac în țara asta. Lucru pe care îl aplaud și-l încurajez pentru că adolescenții și frământările lor sunt aproape ignorați cu desăvârșire, deși jumătate dintre cazurile de tulburări emoționale apar în jurul vârstei de 14 ani.

Rezultatul? Tulburarea depresivă majoră la copii și adolescenți este subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți primesc diagnosticul corect înainte de a împlini vârsta adultă. Asta în condițiile în care suicidul este principala cauză de deces în rândul adolescenților din Europa cu vârste între 10 și 19 ani.

„Nu da doar cu SEEN” este prima campanie (sau prima despre care aud eu) pentru creșterea gradului de conștientizare a depresiei la adolescenți. Cu ajutorul primului hub antidepresie din România își doresc să atragă atenția publicului asupra problemelor adolescenților, mai ales atunci când aceștia trec prin perioade dificile. Este un îndemn la empatie, la ascultare. Prin linia gratuită de telefon disponibilă pe deprehub.ro, campania îi încurajează pe toți cei implicați – părinți, adolescenți, cadre didactice – să ofere sau să ceară suport psihologic.

Iar acum o să vă las niște cifre care or să vă tulbure un pic liniștea:

👉 Organizația Mondială a Sănătății arată că jumătate dintre cazurile de tulburări emoționale apar în jurul vârstei de 14 ani, însă majoritatea sunt nedetectate și netratate și pot afecta profund domenii precum activitatea și frecvența școlară .

👉 Conform Eurofound – Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și Viață – la nivelul Uniunii Europene, 14% din tineri prezintă risc de a dezvolta depresie, iar 4% dintre cei cu vârsta între 15 și 24 de ani suferă de depresie cronică. Cel mai mare risc de apariție a depresiei în rândul tinerilor se observă în special în Suedia, cu o rată de 41%, Estonia (27%) și Malta (22%) . România se situează în a doua jumătate a listei, sub valoarea de 14%, media celor 28 de state UE.

👉 Deși vorbim despre o afecțiune cu implicații asupra funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social, tulburarea depresivă majoră la copii și adolescenți este în majoritatea cazurilor subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți primind diagnosticul corect înainte de a împlini vârsta adultă. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticați cu depresie .

👉 Adolescenții se confruntă cu episoade de depresie majoră într-un nivel comparativ cu adulții, trei sferturi dintre cei deprimați suferind de tulburări mintale suplimentare. Până la vârsta de 24 de ani, jumătate dintre ei experimentează încă un episod de depresie majoră. Doar un sfert dintre cei care au avut antecedente de depresie majoră între 14 și 19 ani depășesc complet aceste probleme până la vârsta de 23 de ani, însă și aceștia sunt supuși efectelor reminiscente ale tulburărilor cu care s-au confruntat în timpul vârstei tinere. În plus, marea majoritate a adolescenților cu depresie (75%) nu primesc tratament sistemic.

👉 Suicidul este principala cauză de deces în rândul adolescenților cu vârste între 10 și 19 ani din țările europene cu venituri mici și mijlocii din regiune și a doua cauză principală în țările cu venituri mari.  Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul băieților.

Cu toate aceste date la îndemână, sper că sunteți de acord cu mine despre cât de binevenite sunt campania „Nu da doar cu SEEN” și, mai ales, hub-ul antidepresie unde pot cere ajutor specializat și adolescenții și adulții din viețile lor.

sursa foto: freepik.com