Văd din ce în ce mai des ad-uri (postări sponsorizate) ale unor cetățeni care își promovează tot felul de seminarii, webinarii, cursuri, ședințe, sesiuni, sau cum s-or mai numi ele, pe subiectul dezvoltare personală.

Să ne înțelegem, „dezvoltare personală” poate însemna orice. Orice te ajută să înveți și să aplici lucruri noi, pe care nu le știai, poate fi interpretat ca dezvoltare personală. Prin urmare, nu am absolut nimic împotriva cursurilor, sau a oricărei acțiuni de genul ăsta, cu condiția să ai de învățat ceva concret din ele. Cursuri ținute de profesioniști ai domeniului care te interesează.

Eu, de exemplu, m-aș duce oricând la cursuri de creative writing, dacă mi-ar fi limpede că cel care ține cursul poate să mă învețe niște lucruri pe care nu le cunosc. Sau la un curs de time management, că nu sunt chiar cel mai bun pe organizarea timpului pe care-l am la dispoziție. Ori la un curs despre Social Media, dacă mi-ar fi limpede că am de ce să fiu în sală.

Iar dacă m-ar interesa chestii mai aplicate, ca olăritul sau pictura heraldică, de exemplu, n-aș avea nicio problemă să merg la cursuri ținute de maeștri olari sau de profesori de pictură. Nfine, ați înțeles ideea, nu am nimic împotriva cursurilor.

Dar n-aș călca în viața mea la unul unde sunt asigurat că „voi începe procesul de conștientizare al relației cu sinele meu”. Sau la un curs în care vine cineva să-mi explice că pot să-mi depășesc fricile ieșind din zona de confort mental. La un curs despre cum pot să-mi îmbrățișez sufletul și să-mi eliberez energia, urmând astfel să cunosc succesul antreprenorial (no joke, nu mai găsesc postarea, dar fix de la ceva de genul ăsta m-am activat să scriu).

Bă, mă lași? Care e diferența între un curs de genul ăsta și tabăra aia mirobolantă pentru Bărbații Pământului, puternici și sensibili (care, apropo, s-a anulat, ahahahaha)? Că eu nu văd niciuna, în afară de cantitatea de labă, desigur.

Dar poate gândesc eu greșit, poate sunt o persoană obtuză și captivă într-o zonă de confort mental neanderthalian, prin urmare, incapabil să înțeleg care sunt beneficiile unui curs de genul ăsta. Poate că ceea ce eu consider a fi niște clișee obosite, cu ajutorul cărora scoți bani de la fraieri incapabili să facă ceva cu viețile lor, sunt de fapt the next big thing al oamenirii.

De-aia vă întreb cât se poate de serios. A fost cineva de pe aici la vreun webinar, seminar, curs, sau cum vrei voi să-i ziceți, care predică dezvoltarea personală. Dar, repet, dezvoltare personală din asta aspirațională, nebazată pe ceva concret.

Și, dacă ați fost, v-a ajutat cu ceva? Ați simțit vreun moment că ați aflat lucruri care v-au ajutat în mod real? V-a ajutat să vă dezvoltați personal în vreo direcție, oricare ar fi aia?