Văd din ce în ce mai des ad-uri (postări sponsorizate) ale unor cetățeni care își promovează tot felul de seminarii, webinarii, cursuri, ședințe, sesiuni, sau cum s-or mai numi ele, pe subiectul dezvoltare personală.
Să ne înțelegem, „dezvoltare personală” poate însemna orice. Orice te ajută să înveți și să aplici lucruri noi, pe care nu le știai, poate fi interpretat ca dezvoltare personală. Prin urmare, nu am absolut nimic împotriva cursurilor, sau a oricărei acțiuni de genul ăsta, cu condiția să ai de învățat ceva concret din ele. Cursuri ținute de profesioniști ai domeniului care te interesează.
Eu, de exemplu, m-aș duce oricând la cursuri de creative writing, dacă mi-ar fi limpede că cel care ține cursul poate să mă învețe niște lucruri pe care nu le cunosc. Sau la un curs de time management, că nu sunt chiar cel mai bun pe organizarea timpului pe care-l am la dispoziție. Ori la un curs despre Social Media, dacă mi-ar fi limpede că am de ce să fiu în sală.
Iar dacă m-ar interesa chestii mai aplicate, ca olăritul sau pictura heraldică, de exemplu, n-aș avea nicio problemă să merg la cursuri ținute de maeștri olari sau de profesori de pictură. Nfine, ați înțeles ideea, nu am nimic împotriva cursurilor.
Dar n-aș călca în viața mea la unul unde sunt asigurat că „voi începe procesul de conștientizare al relației cu sinele meu”. Sau la un curs în care vine cineva să-mi explice că pot să-mi depășesc fricile ieșind din zona de confort mental. La un curs despre cum pot să-mi îmbrățișez sufletul și să-mi eliberez energia, urmând astfel să cunosc succesul antreprenorial (no joke, nu mai găsesc postarea, dar fix de la ceva de genul ăsta m-am activat să scriu).
Bă, mă lași? Care e diferența între un curs de genul ăsta și tabăra aia mirobolantă pentru Bărbații Pământului, puternici și sensibili (care, apropo, s-a anulat, ahahahaha)? Că eu nu văd niciuna, în afară de cantitatea de labă, desigur.
Dar poate gândesc eu greșit, poate sunt o persoană obtuză și captivă într-o zonă de confort mental neanderthalian, prin urmare, incapabil să înțeleg care sunt beneficiile unui curs de genul ăsta. Poate că ceea ce eu consider a fi niște clișee obosite, cu ajutorul cărora scoți bani de la fraieri incapabili să facă ceva cu viețile lor, sunt de fapt the next big thing al oamenirii.
De-aia vă întreb cât se poate de serios. A fost cineva de pe aici la vreun webinar, seminar, curs, sau cum vrei voi să-i ziceți, care predică dezvoltarea personală. Dar, repet, dezvoltare personală din asta aspirațională, nebazată pe ceva concret.
Și, dacă ați fost, v-a ajutat cu ceva? Ați simțit vreun moment că ați aflat lucruri care v-au ajutat în mod real? V-a ajutat să vă dezvoltați personal în vreo direcție, oricare ar fi aia?
Nu am fost. Și eu sunt foarte curioasă, din păcate nu cunosc pe cineva care să fi fost la o chestie din asta. Și aici mă refer la un om care să îmi inspire oarece încredere.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Stai să vedem ce zice lumea. E imposibil să nu apară cineva care a fost.
Nu.
Nu.
Nu.
Nu. (Că ai pus 4 întrebări 🙂)
Comentariu beton!27
Pfuuu, ne scad dramatic șansele să dăm peste cineva care a fost. 🤭
În tinerețea îndepărtată am fost la un moment dat la un psiholog. Probabil nici nu am nimerit eu peste cel mai isteț din branșă dar când am ieșit de acolo mi am zis, fato dacă ai chef de vorbă privește te și vorbește în oglindă și dă ți cu reveneala că dacă nu te tragi tu singură de păr și nu ți revii, nimeni nu te ajută.Nici o problemă nu se rezolvă de la sine și vorbele fără acțiune sunt frecții la picior de lemn. Cursurile de care vorbești tu sunt ca și cum ai merge la cursuri de parenting la cineva care are vârsta copilului tău și care habar nu are ce înseamnă să crești un copil.
Comentariu beton!62
Din pacate ,ai dat de un psiholog care nu era bine pregatit. Exista foarte multi asa.
Dar exista si psihologi buni care chiar te pot ajuta sa treci peste niste traume -moartea prematura si neasteptata a sotului , de exemplu.
Nu putem generaliza pe baza unei experiente proprii care s-a dovedit a fi una nefericita.
In principiu ai dreptate.
Dar nu putem generaliza.
Comentariu beton!49
Ce psiholog de mana a patra mai era si acela? Asta putea sa iti zica si taica-miu, si el nu are habar de domeniul respectiv.
Oră de yoga la care a trebuit minute în șir să mă gândesc la „nimic”. Grozavă provocare, cât pe ce sa adorm.
Comentariu beton!60
Daca totusi as reusi sa dorm ar fi ceva.
Neah, pentru somnic pe bani prefer oricând să mă duc la pensat, la epilat sau la dentist. Recomand.
Comentariu beton!33
Daca ingnor partea cu dentistul mai ca sunt de acord cu tine, dat fiind faptul ca am urate probleme cu somnul, ce imi e ciuda ca nu pot dormi pe avion, zborurile devin tot mai lungi chiar daca sunt aceleasi distante ca in urma cu 10 ani, un zbor spre China pe loc de mijloc m-a invatat sa am grija sa cer bilete numai la culoar, prefer sa fiu deranjat decat sa stau la geam sau pe mijloc.
Da, la fel si la mine la ora de meditație și mindfullness (sponsorizată de firmă sa ne ajute cu Corona), noroc ca stăteam deja pe jos, ca altfel adormeam pe scaun. Pai cum.sa nu ma ga.desc la „nimic” când mi-e imi zburdă mintea mereu?
Azi nu ai chef ?
De?
de ceva mai intelectual si te legi de bietii oameni? ce ai tu cu ei , daca in loc sa citeasca o carte , sau poate mai multe, asculta de tot felul de guru autoproclamati care ii hranesc cu combinatia optima de nutret intelectual, nici greu de inteles, dar nici prea simplu ca sa nu para prosti. Oare guru aia nu ar castiga si ei ceva de pe urma naivitatii si prostiei? Lasa in prostia si amarul lor, daca vor sa fie barbatii pamantului , de ce nu ? incurajeazai si apoi vindele cartea care le explica cum sa o faca.
dat fiind ca m-am intors azi noapte de pe drum, ca asa se circula la noi cu medie orara 50, nu imi asum greselile de gramatica si exprimare.
Se dezbate încă. Ce zici?22
Hmmm, oboseala nu e o scuză. Poate că ți-ar trebui un curs de ceva ca să afli asta. 🤭
Comentariu beton!39
@razvan, băi, da, nu am chef. Și sper să nu am în continuare. Sper să-mi păstrez starea de zen și să scriu doar despre chestii profunf neintelectuale. Că mi s-a cam luat de atâta intelectualitate.
o atitudine corecta, asa, de luni dimineata.
mai da ce de manute rosii mi-am luat . nici daca cautam nu gaseam atatea .:)
Ia-o ca pe o oportunitate de dezvoltare personală. 🙂
Comentariu beton!42
yep. am sa ma dezvolt intr-o directie pe care inca nu o intuiesc dar se va revela mai tarziu. deocamdata doar ma dezvolt. 🙂 chiar si eu am sa imi dau manuta rosie.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Văd (s)cursurile de genul ăsta ca pe ceva de genul: „hai să te învăț cum să tragi cu pușcă cu lunetă, chiar dacă tu ești militar profesionist, dar, eu sunt campion la Counter Strike!”
Comentariu beton!63
Ahahahaha. Head shot.
Nu e chiar asa, o zice unu cu level 34 in Counterstrike si care cunoaste si profesionisti in domeniu. 😀
Acu, chiar daca nu ai pregatirea fizica si nu ai face fata unui traseu, partea de strategie dupa miile de ore, o ai cat de cat 😀
Se dezbate încă. Ce zici?9
@Cucurigu, teoretic toți pot tăia o găină, practic când îi pui să o facă, mor de foame cu găina și cuțitul lângă ei. Cam așa și tu cu Level 34 la CS vs. militar activ!
Comentariu beton!28
eram ironic people.
Si bunica taia ganini fara CS si fara sa fi facut armata. As zice ca de foame.
Dar am inteles ce spui.
Si btw, oricine a jucat CS sau nu, poate invata sa traga cu pusca cu luneta in 15 minute, nu e rocket sience. DAr ca sa traga bine, asta e deja altceva.
Cum am spus, pregatirea si antrenamentul repetat, conditia fizica, inzestrarea si aptitudinile+talentul fac diferenta.
frate, m-ai, rupt, cu, atâtea, virgule,
Undeva e o problemă acolo, în propozițiile incidente, dar mi-au scârțâit suficient neuronii să identific exact unde.
Revenind la subiect mie-mi plac ăia de explică ce simplu se trage cu o armă de foc deoarece au văzut ei în filme că este ușor.
Nu e simplu să tragi cu o armă de foc, dar nici pe-atât de dificil pe cât credeam, înainte să o fac. Sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecți și să ai vedere bună. Ce mi s-a părut mie foarte dubios a fost reacția unei tipe, care, deși nu era la prima experiență de genul, după ce trăgea cu arma îi tremurau mâinile îngrozitor de tare minute în șir. Atât de tare că nici nu mai putea să țină telefonul și să facă o poză cumsecade prietenei sale pentru Instagram. Noroc că am intervenit eu și-am salvat situația, că se destrăma pe loc o prietenie, parol. Bine, inițial m-am speriat și eu, am crezut că i s-a făcut rău, că stresul psihic de a jongla (mă rog, vorba vine, că este strict interzis acest lucru) cu o armă letală a fost prea mult pentru ea. A, nu, așa mi se întâmplă mereu, e adrenalina. Aoleo, păi ce facem, draga mea, du-ți adrenalina la control, dezvolt-o, fă-i ceva. Dacă atunci când țintești în niște cartoane reacționezi așa, ce mama naibii faci dacă te afli față în față cu un om în care trebuie să tragi? Aud?
Cât despre cei care ne învățau (foști polițiști), drept să spun, cred că aveau cheakrele înfundate sau ceva, că tot insistau să tragem la cap. De parcă la picioare nu era suficient. Zici că ne antrenau să jucăm Counter Strike. Zău așa.
Comentariu beton!27
ReCool 🤪
Știu că e plin de heitări p-aci, da-mi fac curaj și zic că io chiar am în plan un curs d-ăsta, de dezvoltare personală. Vreau musai să-nvăț, la un moment dat, să prepar ciocolata ca la carte. De la belgieni sau francezi, dacă se poate. 🤪
Comentariu beton!44
ala nu e de dezvoltare personala adevarat, e de bucatarie practica se e chiar foarte buna. daca nu implica sintagma cunoaste-te pe tine insuti, fii asa cum esti, esti minutat/minunata asa cum esti, nu este de dezvoltare personala.
Comentariu beton!19
@didino, dacă ai nevoie de cobai, aici sunt.
@Vasilescule, apelez cu încredere dacă e, stai liniștit. De câți colăcei mai ai nevoie? 😁
Se dezbate încă. Ce zici?16
De toți. 😁
@didino, nu vrei tu sa faci o „trupa de sacrificiu”, ca ma bag si eu cu @SefudeBlog?!
Ala e curs de dezvoltare personala pe orizontala, cu rezultate imediate. stii ce zic? 😀
Awww, ia uite ce frumos! Nici n-am pus biznisu’ pe picioare și deja am mușterii. Gata, îmi fac cărți de vizită – trainer de șunculițe și colăcei. 🤪
@razvan, ai citit ce a scris @Cucurigu? Dezvoltare personală pe orizontală. 🙂#numaifițheitări
didin(oh), ce ai tu cu heitării? Și ei mănâncă ciocolată.
#suntcuvoiînciocolată
@Sandra, să mănânce, nu-i împiedică nimeni. 😜
🙄🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Nu știu cât de aspirațional este … dar urmăresc pe TikTok un tip la ale cărui cursuri m-aș duce 🤪 Mihai Baciu .com 😉
Am fost într-un timp la ceva cu constelații, da’ pentru binele meu și al lor am decis să luptăm separat prin alte galaxii 🤣🤣🤣
Comentariu beton!26
Ohhh, da! Am fost! Exact genul de care zici. Quantum Supermind se numeste, dar cautati pe goagal, pt ca nici nu vreau sa-mi amintesc. Si am invatat foarte mult. Am invatat sa fug cat vad cu ochii de asemenea inselatorii _:) M-au convins ceva prieteni tembeli care experimentau. Short story, am experimentat si, pt ca „prietenii” au continuat, am renuntat la ei. Printre altele, ne invatau cum sa „ne plimbam prin pereti, sau prin frunze”, ca sa invatam cum sa devenim bogati si de succes. Hahahahahahaaa!
Comentariu beton!45
Ah, da, corect. Iată că aduc și beneficii.
Mai, cred ca pentru mintile care cauta asa ceva, poate fi un lucru util cel putin temporar, daca le da increderea necesara sa continue pe calea spre success. Unii nu au acel pritene care sa le spuna ca pot sa reuseasca ceea ce isi propun.
Uneori successul vine dupa un mic boost de moral. Avem puterea sa facem lucruri pe care uneori nu le credem posibile. In cazul meu, a fost scaparea de o corigenta pe vara, cand nimeni nu mai credea ca e posibil, in afara de colegul meu de banca.
Aveam mediile 4 si 4 pe primele 2 trimestre si incepusem cu o nota de 4 pe trimestrul 3 :D. Dar totusi am reusit. Iar apoi side efectul a fost ca am devenit as in materie si am luat si atestatul cu 10, la terminarea liceului.
Eu aș zice despre mine că îmi organizez bine timpul. Și n-am avut și nu am timp de pierdut. Iar cursurile despre care zici, pentru mine înseamnă timp pierdut.
@Anouk, când plătește firma este timp câștigat.
ba la noi la job a fost acu ceva ani, cand inca mai erau bani, un curs de-asta in cadrul unui training la Moeciu.
si s-au dezvoltat personal doi colegi, s-au dezvoltat , tata! ca s-au cuplat cu doua tipe gasite-n zona, au inceput procesul de autocunoastere, au continuat cu cunoasterea reciproca si unul a avut ceva rezultate . ca s-a-nsurat si are si doi copii.
deci nu mai fiti hateri!
chestia nasoala a fost ca nu ne-a mai primit proprietarul pensiunii in anul urmator. ca a inceput cunoasterea in toaleta barbatilor de langa sala de conferinte si i-au spart omului chiuveta in timpul procesului. amanunte!
Comentariu beton!57
@moatzo, am râs cu voce. :)))))))))))
nu, n-am fost și nici n-am în plan; diferența, cred io, îi că, în timp ce la “bărbații” se practică în cerc, în amfiteatre/săli de conferință, te poți trezi stropit pe spate…?
Am avut o prietena care era mare fan al cursurilor de acest gen. Cred ca acum se si ocupa cu asa ceva (consiliere, dezvoltare personala). In fine, revenind la subiect, acum vreo 5 ani am fost cu ea la un seminar care se numea ceva de genul „Feminitatea si relatiile”. Ceva cu feminitatea in orice caz. Nu mai stiu exact, a trecut mult timp. Ce imi aduc aminte este ca la un moment dat a trebuit sa ne ridicam toate in picioare, sa inchidem ochii si sa ne imaginam ca suntem copaci si sa simtim cum ne cresc radacini si primim nu stiu ce energie pozitiva din pamant. 🙂 Nu am ramas cu sechele. Nu m-a ajutat, dar nici nu m-a afectat cu ceva. Cred. 🙂 Poate doar la buzunar. Ce stiu este ca nu am simtit nevoia sa repet exeperienta…
Comentariu beton!32
Mă iertați, dar m-am spart de râs. Deci cum, să vă imaginați că sunteți copaci? Băhăhăhăăă.
Într-adevăr, există și o mare legătură între copaci și feminitate, ce sa spun…Oare de aici or veni cumva expresiile „urâtă cu crengi” și „Muma Pădurii”? 😀
Comentariu beton!47
Da, am fost în țara vecina și prietenă, Ungaria, la un curs practic a lui Wim Hof. Începusem de ceva timp metoda lui după cursurile lui video. Cursul a fost excelent. Și, da, a schimbat multe.Am fost invitat în iarna asta la o tabăra în Finlanda, doispe zile, că trebuie să fie cu frig extrem cu din astea. Sunt foarte curios care sunt limitele mele, fizice și mentale.
Comentariu beton!29
Da, pare că totuși nu te duci undeva unde or să te învețe să-ți îmbrățișezi sufletul programat pentru fericire eternă.
Dacă omul ăla are rezultate cu sufletul programat și ce mai spui tu acolo, este ok.
Am văzut multe in ultimul timp, oameni care au o viață fericită , făcând niște chestii de care eu râdeam sau pe care eu nu le-aș face niciodată. Unii dansează, alții fac flotări,unii sală, alții meditează, alții dau banii pe cursuri fel de fel și oricum nu fac nimic, unii râd de ăia care fac lucrurile astea. Este ok, important este să nu mă deranjeze pe mine, să mă facă la bani.
Comentariu beton!46
Da’ io n-am zis nicăieri „nu va duceți”. Ba chiar am admis că poate mă înșel și-am cerut detalii de la cei care au fost.
Ar fi o premiera să crezi tu că te înșeli și ar crea un precedent periculos. Ai zgudui lumea bloghingului, acolo unde blogherul are dreptate întotdeauna, by default.
Cele mai multe sunt escrocherii cu nume pompoase, dar mai găsești și oameni și chestii de genul faine.
Comentariu beton!41
Să mă înșel cu ce? Că eu n-am zis nici că sunt bune, nici că sunt rele.
In general, în general.
Comentariu beton!21
@Edelweiss – mi-a fost recomandat acest Wim Hof, dar am refuzat cu încăpățânare orice informație. Apoi, iarna trecută, când încălzeam oala cu apă pe aragaz (fiindcă nema apă caldă) și tremuram de frig cu 15 grade în casă, parcă mi-aș fi dorit să fi exersat metoda lui. Mai ales dușurile alea reci.
Băi, da, cunosc pe cineva care a făcut o nebunie din asta de curs, cu energii pozitive, conștientizare, acceptare, îmbrățișarea universului etc. Culmea e că persoana respectivă nu vorbește prea mult despre asta, este o chestiune cumva intimă, personală, nu te bârâie la cap cu chestiile astea socratice. Per ansamblu, ei i-a făcut foarte bine, avea niște treburi de rezolvat cu self-estemul și a făcut-o. Am înțeles că vrea să continue cumva povestea asta, să treacă la alt nivel de ceva necunoscut și neînțeles pentru mine, dar foarte limpede pentru ea. Ce să zic? Mie mi se pare foarte ok devenirea asta a ei. E tot un fel de hobby dacă stai să te gândești. Bine, parcă mai ciudat dar tot pe acolo. Așa că niciodată să nu spui niciodată! Toți avem ciudățenii personale.
Comentariu beton!54
Având în vedere că eu consider cărțile de dezvoltare personală care dau drept sigură și de succes aceeași rețetă pentru tot și toți și toate niște tâmpenii, îți poți imagina ce cred despre astfel de cursuri. Am făcut cursuri practice, sunt obligată la serviciu, inclusiv unul pe time management (wink-wink), dar din fericire din astea nu. Ai mei sunt pragmatici, investesc în chestii aplicabile. Dar știu pe cineva care a pățit-o într-un team building. Ceva cu conectarea copilului interior, parcă. S-a distrat, ce era să facă.
La seminarii nu, am participat insa online la niste webinarii pe psihologie, nu am dat bani pt ca well, de aia merg la psiholog so enough money acolo. Atata timp cat ai capul cat de cat pe umeri, poti sa iti iei informatii utile sau macar sa incepi sa iti pui niste intrebari. Dar doar participarea fara intelegerea activa a ce zic oamenii aia acolo (psihologi, nu oricine care a citit 3 carti de psihologie) e degeaba. Cumva se leaga lucrurile, asta cu „te invat sa fii bogat” ,de exemplu, e o labareala. Nu te invata nimeni nimic, eventual iti da niste hints de cum sa gandesti, cum sa te concentrezi, facand ceva activ in directia aia. Eu insa merg si la psiholog pt ca well, issues. And i love it, si m-a ajutat foarte mult la stima de sine, cum sa nu imi mai fac griji din orice, cum sa nu mai fac pe plac oamenilor, cum sa fac mai mult din ce vreau eu. Basically cum sa fiu mai nesimtita :)) and i fucking love it. Si uitandu-ma in jur ma minunez aproape zilnic ca eu sunt aia care merge la psiholog cand de fapt altii ar tb sa o faca :)) eu stiu ca sunt putin plecata dar cand ma uit in jur prind curaj :))
Comentariu beton!75
Ca sa citez u n fost coleg devenit psiholog, toti ar trebui sa mergem la psiholog. Chiar si el mergea, si dupa ce devenise psiholog. Ca la noi in tara asta e considerata o rusine sau ca de ce sa mergi daca nu esti bolnav, tine de educatie si traditii. Unii merg la popa si mai dau si bani. altii la vrajitoare. Cunosc cazuri concrete. Cunosc si psiholoage atat de dragute ca te duci doar de dragul lor 😀
Comentariu beton!25
Nu, nu am fost, nu voi merge. Ma enerveaza numai cand aud „imbratisarea sinelui”. Si,oricum, eu rar sunt strunita sa fac ceva, ca fac cam ce vreau pana la urma 😀
A, și la nunți și botezuri mă mai duc sau la diverse alte evenimente religioase care se petrec în cercul personal de oameni. Mi se par tot un fel de cursuri de dezvoltare personală.
Comentariu beton!36
Asta cu ” îmbrățișarea sinelui „este mai mult o ..”metaforizare” a limbajului folosit. Practic, este vorba de a te concentra mai mult pe tine, a avea incredere in tine, de a-ti acorda atentie, de a fi tu pe primul loc pentru a putea avea grija de ceilalți. Concret, ca femeie, ar putea fi vorba de un mers la coafor, de a angaja o menajera sa spele geamurile, de a manca sănătos, de a merge cu prietenele la cafea, in loc de a pune banii de coafor la pusculita, de a te chinui ca naiba sa speli niste geamuri pe care le urăști, de a sta închisa in casă. Ați înțeles voi. Ideea nu e rea dacă ne gândim mai bine. Eu am fost la ceva curs ce, sa zicem, ca avea legătură cu ce zice Mihai, dar nu a trebuit sa imi imaginez ca sunt copac :))) am invatat niste „trick uri” despre viață pe care, nu ca nu le știam, dar le uitasem, nu le dadeam importanta, m-am luat cu altele. Le aplic de atunci si situatia s-a schimbat in bine, toata lumea fericita, mai ales copiii mei, era cat pe ce sa ma transform in „doamna Wolowitz”, fanii Big Bang Theory stiu despre ce vorbesc.
Comentariu beton!42
AAAlinaaaaaaaaa!!!!
Mai fratilor, am fost eu la un curs acum vreo trei – patru ani in Bali. A fost un curs de 10 zile si tema a fost „Cum te poti dezvolta 3 kg, in 10 zile”!
A fost bestial, beroase cat cuprinde, mancare pe porceala, desert in fiecare seara, relaxare totala, ce mai deal – vale, dezmat. Si culmea, nu am dat banii dejeaba… rezultatul a fost cel scontat. Am pus in zece zile, 3 kg! 😂
Asta a fost cursul ala fain, ca dupa aceea, celalalt curs „Cum sa dai jos cele 3 kg” a fost naspa rau de tot si nu a avut rezultatul dorit. 🤪😕😀
Comentariu beton!68
Eu aș vrea să mă înscriu, doar să văd ce discurs au iluștrii predicatori, că prea e plin net-ul de postările lor…
Știu că n-are legătură cu subiectul, dar cumva se aseamănă: în lumea reală e plin de consilieri de alăptare. Care consilieri ar fi foarte utili la casa omului, dacă te-ar și învăța ce trebuie. Ce enormități am auzit de la o mămică tânără, care are consilier de alăptare, m-am îngrozit …
I s-a propus chiar o intervenție chirurgicală, minimă ce-i drept, la o clinică privată, să poată suge mai bine copilul, intervenție care a fost făcută, bineînțeles, că de ce ai consilier de alăptare dacă nu-l asculți?!?
După vreo 15 minute de conversație cu mămica, nu m-am putut abține să nu-i spun că
probabil n-au nimerit ei consilierul cel mai bun (și în gând, care îi jupoaie de bani pe fraieri), dar aici nu mai e vorba doar de niște bani aruncați pe fereastră, ci de cum crești un copil în primele luni de viață,care sunt foarte importante pentru dezvoltarea lui ulterioară.
Daaar, pentru dezvoltarea personală ulterioară -mers de-a bușilea, tantrumuri, adolescență, succes în relații și afaceri, menopauză, andropauză – apelăm la alți consilieri.
0 0
Asta cu self esteemul… poate sunt superficiala dar pt femei am un sfat: du-te acasa, fute-l pe barbata-tu bine de tot, treci peste filme d-alea ca te-ar privi altfel dacă faci nu știu ce în pat. Vezi fericirea în ochii lui și gata self esteemul 😂
Comentariu beton!66
@Elena, the best comment so far! 😂😂😂
Daca esti si imbracata „cum trebuie” si ii aplici si metoda potrivita, sa vezi cum il dezvolti „pe individ”, au mama. Si s-ar putea ca la final toata lumea sa fie fericita! 🙄😂
@Emil, cred că dacă întrebi orice bărbat de pe blog, o să îți zică că acesta este comentariul anului. Sunt curios care este părerea celorlalte doamne de pe blog 😏.
@Baghera, for sure!
Elena, femeie hotarata, cu picioarele… pe pamant?!😉😂
@Emil, hehehe 🤣🤣🤣
@Elena, sfaturi pentru bărbații cu self-estim puțin mai scăzut nu ai? 🙃
@Elena: no, așe da! Fericit tre’ să fie bărbatul tău.
@BaGheRa,
Eu aştept să văd câţi bărbaţi se mai agaţă de acest comentariu.
Înşiră-te mărgăritare… vă daţi seama ce coşcogea salba o să iasă aici?
@Solandi: dacă femeile ar face barbaților lor ceea ce spune Elena, lumea ar fi mult mai relaxată. 🤪
@John Temple,
Adevăr grăieşti.
Mi-am pus nick nou ca să nu recunosc că sunt, în sfârşit, de acord cu tine. 🙃
@Solandi, cred că ăștia am fost toți. Poate mai vine și @Habar, dar nu bag mâna-n foc.
Și văd că toate doamnele și domnișoarele evită subiectul. Păcat! Comentariul avea potențial… de dezbătut!
erau niște cunoștințe la o berică, acasă la unii, 40+; și ajunsese discuția (ceva la TV) la…doamne…
soțul: da, da’ pentru ăia o sută de parai, ce-ți face aiaaaa…
soția: zici că ai tu o sută de dolari?
Comentariu beton!25
M-ai pus pe gânduri. Nu, nu am fost și căutând în jur oameni care au făcut de-astea îmi dau seama că nimeni din cercul meu nu s-a îmbrățișat pe sine. Uite, când am chef de ceartă, le pot reproșa asta 🙂
Comentariu beton!17
Preferata mea e aia cu copilul interior. Care copil e traumatizat și din cauza lui, a copilului, ne purtăm urât cu oamenii din jur și avem pretenții absurde. Nu pentru că suntem niște sclifosiți convinși că după noi se învârte soarele.
Așa că mergem la cursuri să învățăm să vindecăm copilul interior, să-l iubim, să-l pigulim, să-l exorcizăm și naiba mai știe ce. Între timp continuăm să dăm vina pe “traumele din copilărie” pentru absolut orice rahat pe care-l facem ca adulți.
Disclaimer: știu al naibii de bine că traumele alea pot fi reale și mulți se luptă cu urmările lor; dar a ți le asuma și a te lupta cu ele e una, a le folosi ca pretext, cum face majoritatea, e alta.
Comentariu beton!32
Eu mi-am cunoscut sinele și nu a fost o experiență prea plăcută.
Se pare că nu ma suport.
Comentariu beton!19
Atata vreme cat nu ii costa mare lucru sa isi expuna pe net traznaile alea vor fi multi ca ei, ceea ce e mai naspa e ca unii mai si cad in capcana lor.
Ca rarspuns la intrebari e doar un NU pentru toate.
Astea-s la fel ca alea de ,,parenting,,🤦♀️ cum să te învețe cineva să-ți crești copilul mai bine decât o poți face tu?!?!?!
Am o cunoștință care se duce frecvent la astfel de cursuri dar să te ferească Domnicu’ s-o contrazici! Eu o întreb dacă mai dă și bani, că rezultatul dă cu minus😅
Am participat la ceva mindfulness plătit de corporație, sper că se pune.
Ne-a pus, printre altele, să ne conștientizăm corpul (și eram: „soro, trăiesc în el, știu bine care pe unde e”), să stăm cu palmele lipite de coapse și să ne gândim la organe, membre, tot ce deținem, timp de 5 minute.
Stăteam așa, o haită de adulți sănătoși la căpuț, ai zice, pe scaun, cu palmele lipite de coapse și ne uitam unii la alții.
Și mi-am dat seama că îmi e cald, că transpir, că mi-e foame și mi se aud mațele, că mă mănâncă în talpă și dacă mă luam cu treabă nu mă ardea să mă scarpin. Cine vrea așa ceva?
N-am învățat nimic. Ne-a repetat până la saturație faza cu „trăiți în prezent”, că suspectez niște manageri că ne-au crezut ușor lunatici, defazați, plecați mai mult pe coclauri și că nu răspundem cu mințile în prezent la mailuri și rapoarte.
Mai bine făceam un CSR drăguț, mai bine mâncau niște copii niște fructe de banii ăia, decât să-mi zică una timp de 3-4 ore cum să-mi simt stomacul și să fiu aici, acum, nu să bănănăi prin alte emisfere.
Nu am făcut exerciții de respirație, exerciții de meditație, care ar fi fost utile pentru stresații de noi, a fost o bullshiteză de rang înalt, că era mai din vest tipa, cunoascută, de altfel.
Cunosc oameni care fie participă, fie fac ei astfel de cursuri despre care zici. Nu-i judec, doar le spun că eu nu-s clientul potrivit dacă îi apucă prozelitismul. Să nu se înțeleagă că subestimez avantajele terapiei, psihologiei, dar nu cred în orice guru autodeclarat, care ieri era jobless sau manichiuristă și azi îmi predă mie, contra sumei modice de 100 de euro, cunoașterea de sine.
Păi la câte cărți am citit și ce căcaturi am trăit, pot să mă fac și eu guru din ăsta să smulg oamenii din zona de confort (fac herpes pe suflet de la sintagma asta, deși o vreme am folosit-o în contextul că ar fi fain să faci rafting sau salt în tandem).
Am făcut curs de creative writing, în schimb. A fost game-changer. Le-aș face pe toate disponibile, ținute de autori, doar că nu de cursuri în plus am nevoie, ci să scriu.
Comentariu beton!26
Am nevoie de recomandări pentru curs de creative writing. Vb serios. Sunt doxa de tehnica, pot sa vb o gramada despre produse dar pur și simplu nu pot așterne cuvintele in text.
@Daniel, pentru că nu știu cum te pot contacta altfel, parazitez gazda binevoitoare 🤭.
Îți las mai multe resurse pe care eu le consider utile.
Cursuri: nu știu ce program mai au acum, unele nu sunt făcute cu regularitate, poate depind și de interesul cursanților, n-aș ști să spun:
The Writing School, cu Liviana Tane.
E pe termen lung (2 ani, e o școală pe bune) și a început prin ianuarie 2021, dar în funcție de cerere și timp, posibil să mai facă și grupe noi. Se face atât cu prezență în sală, cât și online, pentru oamenii din alte orașe/țări. Te duce de la idee la manuscris (cu trecut prin drafturi, rescriere), chiar publicare.
Marius Chivu cu Florin Iaru mai aveau un curs de creative writing, doar știu de el și cunosc oameni care au fost, dar nu știu când, cum, preț. Ce știu sigur e că mai mulți cursanți care au trecut pe acolo au publicat. Mai anunță ei pe Facebook atunci când le fac, deci ar trebui urmăriți.
Cristian Fulaș a avut niște sesiuni gratuite despre scris, care se găsesc aici: https://www.facebook.com/tineriiprofesori/
Am înțeles că le va relua din toamnă. Sunt live pe Zoom, cu teme, te pune la treabă, iar eu știu că cine vrea să scrie fuge cel mai tare tocmai de scris. 😆
Revdepov.ro, Revista de povestiri, care publică proză scurtă și mai ține și cursuri. Următoarea sesiune va începe prin Septembrie, e programul pe site. Invită mai mulți scriitori care le vorbesc cursanților, le evalueaza texte pe care le publică pe site, dacă le plac.
Daniel Zărnescu mai face un curs de creative writing, am dat de el în tot contextul ăsta cu scriitura, nu-l cunosc, n-am citit nimic scris de el în afară de prezentarea cursului.
E important să vezi mai mulți, ca să alegi unul cu care te potrivești cât de cât, care îți e confortabil ca timp și bani.
Iulian Tănase a mai ținut cursuri, poți să-l urmărești pe Fb, să-l întrebi chiar, de obicei anunță din timp. Presupun că-i scriu 2-3 oameni că vor, apoi anunță că face o grupă mai mare.
Cărți despre scris, ce-mi vine rapid în minte:
Ghidul scriitorului începător – Liviana Tane (editura The Writing Journey, nu e prin librăriile online);
Meseria de romancier – Haruki Murakami;
Misterul regelui – Stephen King;
Cum să înveți să scrii ficțiune – Anne Lamott
Cum să scriem bine, Ghid pentru scriitorii de non-ficțiune – William Zinsser.
În schimb, fiecare are lista lui de recomandări, nu te cufunda în citit, mai ales dacă spui că stăpănești teoria. Alege cu moderație 😆, ține de bani pentru când ai să trăiești din scris.
Podcast:
Zest – invită oameni care scriu și trăiesc din scris, fie că sunt scriitori, editori, traducători, content writeri.
Există și grupul de fani, să zic așa, Zesters, pe Fb. Mai pune tipa alte resurse, ce mai află nou din sfera asta, experiențe cu self-publishing, edituri care publica autori începători (ca The writing journey sau Heyday books).
Mi s-a părut util pentru că vezi că se chinuie și alții și că nu e numai roz situația, că scurtăturile nu există, cum spun unii șarlatani că te fac bestseller cât ai zice „unde virez banii?”, în 7 pași simpli. There is no such thing! Run from bullshit!
Dar sfatul cel mai important, dincolo de toate astea, este SCRIE, că apoi se aranjează lucrurile și ai ce trimite la „control”.
Spor și să anunți aici când te găsim pe rafturile librăriilor! 😎
Nu m-am plictisit niciodata chiar asa de grav, incat sa ma duc la ceva curs din asta.
Indivizii aia care tin cursuri de genul asta mi se par la fel de sarlatani ca si aia de se lauda ca vindeca tot prin bioenergie.
Dragă domnule ,sunt de acord cu ce zici aici ,n-am experimentat cursuri de cai verzi pe pereți,mai ales că timpul și cash-ul nu-mi permit.Dar,fiind însoțitor pentru copilul meu cu autism,m-aș înscrie oricând la cursul specific,deși e destul de costisitor .
Am întâlnit însă apropiați care mi le recomandă cu căldură pe cele gen „cum să faci din kkt bici și să mai și trosnească „,care îmi spuneau că dacă tot cumpăr de la Avon pot dezvolta afacerea care e profitabilă..nu zău?umblu pe stradă să încerc să conving lumea să cumpere fond de ten și ruj când masca e încă obligatorie în spații inchise?și când,noaptea ,ca să doarmă copiii și omul din dotare?🤣🤣🤣🤣🤣Deci ,clar ,cursurile astea în majoritatea lor nu sunt decât timp pierdut și bani irosiți degeaba,deși sunt oameni care încă mai cred în ele.
Nu am fost, nu mă atrag. Nu mă ajută doar vorbele de îmbărbătare: ,,o să fie bine”, fără să am în faţă soluţii concrete, practice şi de bun simţ. Palpabile, nu fantasmagorii eterice.
Dar înţeleg nevoia oamenilor de a se deconecta şi relaxa făcând tot felul de lucruri cărora unora li se par ciudate. Şi e foarte bine pentru ei. Înţeleg şi faptul că unii oameni au prea mult timp liber şi se aruncă în tot felul de experienţe pentru a-l umple.
Dar asta până la un punct: să nu regrete banii daţi sau, şi mai rău, să înceapă să creadă orbeşte în tot felul de baliverne. Cum mi s-a întâmplat recent. Una dintre persoanele cu care m-am nimerit într-o discuţie ad-hoc lângă bloc era ferm convinsă că există reptilienii, reîncarnarea, etc. şi dădea tot felul de sentinţe şi explicaţii înghesuite în acest context, pentru tot felul de situații banale. Şi, cireaşa de pe tort, a decretat că ,,cei care nu cred şi nu se informează despre aceste lucruri, sunt niște limitaţi”. Deci da, sunt o limitată. Nu o să mă avânt spre astfel de experienţe fantasmagorice.
Nici cursurile de dezvoltare personală finalizate cu îmbrăţişarea sufletului nu mă tentează. Dar deja mi-am asumat că sunt limitată. Şi prefer să îmi folosesc mai util timpul.
Comentariu beton!21
A, și am mai fost la două evenimente Asaltul Lupilor. Unul cu tot felul de obstacole sportive și mult noroi (vara, printr-un iunie) și unul gen bootcamp pe zăpadă (iarna, afară, într-un februarie friguros). Țin minte că în descriere erau niște chestii din astea la care te poate buși un râs disprețuitor, știu că mi-am luat și o doză de miștouri din partea unor diverși, dar mie mi-a plăcut maxim, chiar m-aș mai duce. La toamnă și la primăvară, eventual, să acopăr toate anotimpurile.
A, și infamul Color Run, bifat și asta.
Cursurile de creative writing nu sunt ceea ce crezi. Se adresează scriitorilor de ficțiune sau celor care lucrează la o nuvelă/roman/proză scurtă. Eu am mers în ideea că mă ajută să scriu mai bine texte pentru blog, sau în stil jurnalistic, etc.
Am fost odată la o chestie de asta cu o prietena…Nu știu sigur despre ce era vorba că o luase tipu ăla tare la vale( din deformație profesională mă întrebam dacă și-a luat antipsihoticele în dimineața aia); după juma de oră zicea Irina că am inceput sa sforăi. Băi mie mi se par o investiție bună în cazul în care ești ăla de tine cursul. In rest, cinismul meu îmi spune : ba asta.. băi tu nu ești prost, ești îmbucurător de prost. De ce banana mea aș da bani unuia să mă înfrățească cu copacii, cu natura….plm am evoluat… Cică să îți afli limitele și să îți eliberezi subconștientul… Vax albina… De fapt aia care le organizează sint băieți deștepți investeșc în naivitatea și prostia turmei; in general am văzut că se duc ăștia așa mai parveniți, că e de bon ton sa mergi. Duca-se .. prefer o ședința introspectivă cu 2 beri reci…
Comentariu beton!17
Mă forța un patron să merg la așa ceva, cursuri organizate de niste țepari de Suedia. Am rezistat 4 luni. Salariul era bun, munca ușoară, dar aia cu ” nu tii cu echipa ” când am refuzat prima oara să merg la personaldevelopmentulpiolii m-a făcut să demisionez. Acolo efectiv băteam din palme, săream, urlam cat de buni suntem și cam aia era… FUTUVA-N. Iar eu am licență și master în socio-uman și am făcut vreo 60 de ore de dezvoltare personală.
Comentariu beton!17
Futu-vă-n, da? c-avem licență în umanioare…
Băi, eu ți-am zis de multă vreme să ne apucăm de treabă. Știu că era vorba despre cursuri motivaționale, dar le combinăm cu astea de dezvoltare/nedezvoltare personală/impersonală. @didina face ciocolata, le mai dăm și un pahar cu vin și uite așa, îi luăm tare de la intrare. O să ajungi să faci ce îți dorești, adică stai pe plajă și mai arunci câte un ochi pe contul bancar să vezi cum cresc „micuții”. Hai, că încă nu e timpul pierdut.
Propun să facem biroul direct pe plajă, să nu ne mai chinuim. 🤭
@didina, de acord cu propunerea.
Am fost eu la un seminar de 5 zile tinut de Tony Robbins, fiind o sceptica din fire, am fost mai mult impinsa de niste prieteni sa-i insotesc. A costat mult, foarte mult dar cert e ca am iesit de acolo convinsa ca pot sa fac totul. A fost o experienta interesanta, nu zic nu, dar nu mi-a schimbat viata, modul de gandire sau personalitatea, per ansamblu. (https://www.tonyrobbins.com/)
Si nici nu am devenit peste noapte antreprenoare, pur si simplu nu am material de antreprenor.
Ce am luat eu de acolo: am capatat mai multa incredere in mine. Desi asta cu increderea, in sine, e un proces anevoios si necesita multa munca, nu e o treaba care se intampla peste noapte, orice boost e binevenit. Daca te intereseaza genul asta de dezvoltare.
Eu categoric m-aș duce la cursurile sau ședințele de meditație pe care le-a urmat Loredana Groza. Pentru că așa afirmă ea, sus și tare, ca i s-a subțiat și micșorat nasul, reformatat obrazul, pomeții, i s-a mai schimbat forma ochilor doar prin meditație, băut apa multa și ținut dietă sănătoasă. 😀
De apă și dietă ma pot ocupa singură, am destule cunoștințe, dar de meditațiile acelea habar nu am. Și vreau neapărat să le fac 😀 😀 că de la 45 încolo cam ai nevoie de niște schimbări iar Loredana, pe bune acum, chiar arată mult mai bine ca înainte.
Dacă știți de astfel de ședințe de meditație, vă rog mult sa ma informați și pe mine, va voi fi profund recunoscătoare. 😉
Comentariu beton!30
Wait for me, wait for me!!
@Tequila, bună asta 🙂
Am fost la o prezentare Herbalife în care mi s-a spus cât pot câștiga și câte pot obține și câte trepte pot urca în bullshitul ierarhic și eu aveam vreo 18 ani și eram studentă, dar în halul ăla de proastă încât să cred asemenea aberații n-am fost nici la vârsta aia.
Dintr-o regretabilă eroare m-a acostat o doamnă de la Amway și dintr-o regretabilă planificare n-am expediat-o rapid de am ajuns să mă întâlnesc cu ea să mă aburească cu produsele ei („X” pastă de dinți te ține un an!!! Ești nebună, femeie? Da’ mă plictisesc de mor să mă spăl cu același tip de pastă un an). Ba mi-a mai și dat un CD să mă uit la o prezentare a unui nu-știu-ce sales guru care să-mi explice ăla mai bine (mă văzuse femeia cam neconvinsă) despre cât pot să câștig de pe fiecare client și dacă mai aduc nu știu câți în rețea devin gold member și diamond member și trilu-lilu member ăl mai member dintre members. Mai mult, îl mai arată pe câte unul în ditamai viloiul sau pe yacht, povestind despre cum s-a dezvoltat el pe sine și câte a învățat despre sine de când vinde dracu știe ce, ca să știu ce pierd pentru că evident nu am cum să las să-mi scape asemenea oportunitate. Și în prostia mea, am lăsat-o. Am lăsat-o să-mi scape și acuma stau tot la bloc și am o mașină veche, iar de yacht nici vorbă. Așa-mi trebuie că n-am vrut să mă îmbogățesc și să mă dezvolt multipersonal.
Mai spălătură de creier decât MLM-urile nu cred că e niciun curs de dezvoltare.
PS. Salutări vânzătorilor Doterra! Pupici 🙂
Comentariu beton!30
si pe mine m-a „agatat” cineva cu Amway; folosesc o parte din produsele lor (foarte bune, de altfel) dar nu am intrat in hora dezvoltarii retelei
Poti incerca dottera😁
Am o fostă vecină, prietenă din copilărie, care mă sună într-o bună zi si mă invită la un curs de dezvoltare personala. Ii spun direct că nu mă interesează, ea insistă că s-a făcut de curând instructor la John Maxwell, că bla bla. ii spun: Draga mea, în virtutea vechii prietenii, vin la o singură ședință, atât îți pot promite, nu am timpul necesar, etc. Cu gândul să o ajut, poate vine vreun șef, ceva, să dea și ea bine.. Well, in ziua și la ora stabilită, merg la întâlnire, mai erau vreo 6-7 persoane, cunoscuți. Începe cursul cu sfârșitul, adică de la început a zis că ne tot spune exact despre ce e vorba si n-a mai apucat 😁 vreo 3 ore an stat ochi și urechi să înțeleg ceva concret. Am zis că dacă tot am venit, poate învăț ceva folositor. Sincer, nu am inteles nimic! Totul general și evaziv, promiteau succesul in afaceri și viața personală, dar nu făceau referire la cum să îl găsești, ceva abilități personale, etc. Am înțeles ceva din gesturile mâinilor, dar asta citisem deja în altă parte. La final, mi-am dst seama ca eram invitate persoane de la mari companii, cu anumite funcții și se voia accesul la firmă. Dezamăgitor! Am fost băgată într-un grup de wApp care bârâia tot timpul cu niște materiale/linkuri aiurea. I-am spus verde în față prietenei că nu ma regasesc, că eu sunt mulțumită de viața mea personală și profesională și ca de fapt, i-am promis o singură ședință, nu tot cursul. Nu a mai vorbit cu mine 😁 Dar chiar am încercat să înțeleg ceva, am intrat pe John Maxwell ăla si aceleași chestii generale, doar că toată lumea aplauda, ziceai că sunt o sectă…
Comentariu beton!13
‘Ete ca n-am fost la cursuri din astea.
Dar dacă n-ar mai exista, Vasilescule, cum și-ar mai da checkin domnișoarele cu citate inspirationale? Alea de se descoperă pe sine în timpul pandemiei, pe lângă ea, sau pana mea mai știe. Cummmmm, dacă n-ar exista ăia care să le încurajeze în direcția asta?
Am făcut, o sa mai fac, o sa mai organizez. Pentru ca merită! Cei care se duc „cu cineva” sau pentru ca i-a trimis altcineva, mai bine sa nu piardă timpul. Dezvoltarea…despre orice…este pentru oameni care vor sa faca ceva pentru ei. Este o chestiune intimă sufleteste si se tratează ca atare. Pentru unii dezvoltarea personală poate fi un curs de dans, atât timp cat devii o persoană mai fericita și asumată nici nu conteaza ce faci. Unii sau vindecat de boli, doar prin simplul fapt ca au acceptat aspecte despre ei pe care le-au negat. Daca vrei, poti spune ca se lucrează cu programe limitative. Sunt pentru!
@Dan, dai o bere dacă știu cine ești?
Am ascultat recent podcasturile de la Mind Architect si mi s-au părut minunate. Mind blowing. Da, aș merge la un astfel de curs de dezvoltare personală. Doar dupa podcasturi am înțeles mult mai bine cum funcționează mintea umană, cam ce iti trebuie sa fii fericit, de ce iubim si pe cine etc. As zice ca doar zgaraie suprafața la niste intrebari fundamentale pe care ni le punem toti intr-o mai mica sau mai mare măsură, dar oferă suficiente resurse ca oricine sa poata studia singur ce-l interesează.
Comentariu beton!13
Am fost. Un curs de dezvoltare personala antreprenoriala. Mi s-a parut interesant. Practic nu am invatat nimic „concret”, cum zici tu, dar mi-am dat seama ca pot. Si pana unde pot. Si de ce nu pot mai mult. Sunt cursuri si cursuri, cred ca diferenta intre ele o face blazarea organizatorului.
mno, ca care va sa zica de ce m-as duce? sa-l aud pe f’un „neica nimeni” gavarind despre nimic pe banii si pe timpu’ meu iar el sa-si mai umfle nitel contu’ si sa-i creasca „self-estimu’ ” auzindu-se vorbind
Da, am participat la un astfel de curs de gura surorii mai mari. Pe ea a ajutat-o foarte mult. Pe mine m-a facut sa vad cate probleme avem ca indivizi.
Si eu sunt mai sceptica cand vad astfel de cursuri, dar daca unele persoane se simt bine dupa ele atunci eu zic super.
Sunt momente cand nu esti ok si cauti tot felul de sedinte de dezvoltare pentru ati revenii. Si nu neaparat ce tin de psiholog ci de interactiuni cu alte persoane.
Domn Vasilescu, de la articolul dumneavoastră a început să îmi apară în feed-ul de la Instagram numai citate de genul reinventează-te, pune-te pe primul loc.
O să îți dau toate site-urile care îmi apar să intre lumea ca să realinieze cu ei înșiși:
https://innovateon.net/?fbclid=PAAaagN6i2n3xmsbybXH7EA-SferOY_dyu8SS_SzgJyzyhvGnVzeddfTBuBYM
Sper să nu intre la spam 😁.
tigrule, facem schimb de telefoane? nevastă-mea a căutat pe al meu “costum de baie” și nu mai am timp să muncesc…
Acum mi-a aparut in feed și primul milion. 🙆♂️. Vai de plm după ce mă reinventez o să devin și bogat. Stați cu ochii pe mine 🤓.
@costicămusulmanu, facem cum să nu… că duc lipsă de bikini 😁.
Am participat la mai multe cursuri de dezvoltare personală. Fiecare cu tema lor. Fiecare cu aria lui de acoperire. Un curs cu tema „vagă” ar fi cel de Mindfulness. Am plecat cu foarte multe lucruri de la acel curs. Am învățat câteva tehnici pe care le-am şi aplicat apoi cu mare succes în escaladă unde la momentul respectiv întâmplinam nişte obstacole majore legate de frica de a păşi în afara zonei de confort. Escalada are acest talent de a te scoate în afara zonei de confort. Cred că este important să găseşti cursul care este pentru tine şi, mai ales, să reuşeşti să iei din acel curs ceea ce ți se potriveşte. Nu cred în formule magice şi poate tocmai de aceea mi-a plăcut acest curs: persoana care conducea cursul pe măsură ce ne expunea metodele ne împărtăşea şi experiențele proprii. Şi era om, nu guru. Adică avea şi ea nereuşitele ei în practică alături de reuşite. Şi mai ales nu promitea magie. Dar, da, te învăța să meditezi, să te observi, să îți observi reacțiile, gândurile, sentimentele. Mno… a fost un curs pentru mine… şi pentru ceilalți care au participat la curs. Cel puțin pentru unii dintre ei.
Off topic.
Vă mai amintiţi de halterofila transgender Laurel Hubbard? Şi cât s-a încins tot online-ul împotriva participării lui -> devenită ea, la proba feminină?
A fost azi grupa ei, la Tokyo. Rezultatul? Ea a fost singura care nu a reuşit să ridice deloc afurisita de halteră. Eşec total şi ultima în grupa ei. A 11-a. În afara clasamentului chiar, deoarece nu i-a ieşit nicio ridicare.
S-a umplut de medalii de aur, ce să mai.
https://i.imgur.com/SPpTKWY
Comentariu beton!21
Poate că era la ciclu
Sau o durea capul 😏
Sau a vrut sa fie cavaleră. În cinstea trecutului bărbătesc.
Comentariu beton!15
Acum vreo 20 de ani m-a târât o colegă la un curs din ăsta. Era despre cum să devii un om bogat. La sfârşit ,,guru,, a cerut 1000 de dolari celor care doreau să afle cheia succesului. Nici până în ziua de azi n-au aflat rețeta, nici dolarii nu i-au mai văzut.
Nu, n-am fost. M-as duce, dar nu la un din ala cu descoperirea sinelui sau cu copilul interior, ca n-am chef sa descopar cine stie ce grozavii daca functioneaza . M-as duce la un curs din ala unde un nene te invata contra cost cum sa faci bani. Ca astia s ca vrajitoarele, stiu orice dar daca le intrebi de ce rahat mai iau taxa pe ghicit cand ar putea juca frumos la loto, se blocheaza.
Ahahahahahahaaaa. Bună asta.
@Marius M, eu tot sper că cursurile alea sunt doar o legendă pentru că nu are cum să fii atât de idiot să-i dai bani unuia care-ți promite că o să te învețe metode secrete cum să faci bani. Mulți bani.
Chestiile cu dezvoltarea personala cu “gasirea sinelui imaginandu-te copac” si cum sa atragi abundenta nu m-au convins, sau cum sa devii milionar vizionand asta in cap:)) dar ce recomand sincer (si e gratis) e podcastul Mind Architect unde sunt informatii foarte utile de cum functioneaza mintea umana din perspectiva neurostiintifica si psihologica. Poate tine loc si de putin terapie daca aveti nevoie :)))
Ceea ce m-a ajutat pe mine enorm si ce ma va ajuta enorm sa “ma dezvolt personal” e terapia la psiholog si nu cursurile acelea unde dai foarte multi bani (si care multe sunt facute doar pentru profit avand aceleasi povesti toti speakerii motivationali:) ) desi nici terapia nu e chiar ieftina. Doar ca terapia are rol mult mai complex, nu as numi-o ‘dezvoltare personala’, rezolva multe probleme. Exista cursuri care daca sunt bazate pe lucruri practice sa aiba de fapt o contributie sau sa fie bazate pe o profesie anume (cum zici si tu, cursuri de creative writing, design, copywriting, financiar etc) si pe astea le-as alege oricand, nu cele generale cu “atragerea abundentei”. Pentru mine cam orice lucru pe care il inveti il privesc ca dezvoltare personala si ca o modalitate de a-ti creste increderea si stima de sine. Unii oameni totusi simt un beneficiu sa fie in acele medii de dezvoltare personala pentru ca isi doresc sa auda ca pot face ceva si sa fie aplaudati, sa isi sugereze succesul in cap, doar ca foarte putini ajung de fapt sa treaca la actiune, deci cam pierdere de bani in general. Trebuie munca zilnica si consistenta in orice daca vrei niste rezultate mai bune, nu se fac lucrurile visand cai verzi pe pereti. Vorbesc din perspectiva unei persoane care adora dezvoltarea personala, dar cea facuta cu cap si practica, cu obiceiuri si strategii (avand si videouri pe youtube despre asta, dar cu niste informatii practice si concrete, nu povesti).
Recomand si cartea lui Mark Manson – the subtle art of not giving a f*ck , si articolele sale de pe blog, are si postari bune pe facebook.
0 0
Da, pot să confirm cu tărie că a făcut o treabă excelentă Mark Manson cu „Arta subtilă a nepăsării”. Pe mine m-a scos din niște automatisme mentale care mă sabotau zi de zi. O recomand oricui simte că-l apasă mereu pe căpățână mâinile grele ale neputinței, vinovăției, grijilor de atâtea ori nejustificate.
”un curs despre cum pot să-mi îmbrățișez sufletul și să-mi eliberez energia”
Hmm, parcă aș fi interesat de un astfel de curs. M-am electrocutat de atâtea ori și nu înțelegeam că aura aia care se forma în jurul meu era de fapt sufletul meu imaculat pe care trebuia să-l îmbrățișez și vreau să învăț să controlez energia aia eliberată prin corpul meu.
Comentariu beton!13
Nu știu dacă vă este cunoscut Daniel Zărnescu… Și el este un fel de „coach” pe partea mentală 😀. Ideea este că a scris o carte în memoria mamei lui – decedată de cancer. A promis ca din banii strânși din vânzarea cărții va face un spital pentru bolnavii de cancer. Mi – a plăcut ideea și am cumpărat cartea, nu am avut probleme în familie de acest gen, dar am apreciat foarte mult inițiativa. După doi ani, i-am trimis un e-mail în care întrebam cum stau lucrurile cu spitalul… Renunțase la idee, i s-au pus bețe – n roate, etc… Așa scârbă pentru cineva, nu am avut de multe ori.
O carte care sa ridice un spital?! Scrisa de nea caisa?! Hai, bre…
Eu am fost la mai multe, din cauza ca erau obligatorii la serviciu. Unele au fost interesante, cu joculete, altele super plictisitoare, te lua somnul pe scaun. Preturile erau enorme (lucram in finante si am vazut facturile – minim 10.000 EUR pe pachet). Eu personal am mai mare interes cand persoana care sta in fata noastra este cineva care a facut o facultate de psihologie sau ceva de genul. Restul nu-mi par credibili, cu un certificat de 1 an la o scoala ambigua. Am o colega care a renuntat la jobul din procurement ca sa se faca coach de incredere in sine (coach confiance en soi). Ce pot sa spun, inca nu am beneficiat de serviciile ei. Las un link (e gratis) pentru curiosi (este in franceza): https://www.youtube.com/channel/UC6LprYF3DVyVMat36VtJpzg
Fostul meu sef platea mii de euro pe cursuri de dezvoltare personala plus alte mii de euro cursuri de vindecare prin plante. A reusit un saman din asta autohton sa il prosteasca sa investeasca intr-un lighean care va vindeca cancerul…..
Cea mai tare faza este cand a mers la un curs cu sotia lui, curs la care a plans o ora intreaga. Despre asta era cursul.. 200-300 de oameni care plang….pe o gramada de bani
In biroul lui avea afise pe toti peretii cu SUNT FERICIT… SUNT FERICIT… SUNT FERICIT
Mare e gradina cu neintelesi… :))
Pentru relația cu timpul îți recomand acest curs: https://diamondsystem.ro/arta-gestionarii-timpului
Poti incerca dottera😁
am invatat de-a lungul timpului ca cea mai buna profesoara este NEVOIA! ca sa evoluez, sa imi fie mai bine, sa cresc profesional pt un job sau bun sau un salariu mai mare, am fost nevoita sa invat lucruri noi repede si bine! dezvoltarea personala tine de tine ca om in primul rand,cat vrei sa cresti,si apoi si de mediul in care traiesti,de oamenii din jurul tau, de oportunitati, etc. totul este o alegere! restul este doar…bla-bla! sanatate,dragilor!
Am fost și eu acum vreo 3 ani la un curs : ” Atrage abundenta în viața ta”. 2 zile a ținut cursul și drept rezultat, în următoarele 6 luni venitul meu s-a dublat. Dar apoi am revenit la situația dinainte.
Iti recomand un curs de constientizare profunda e relatiei dintre tine , natura si uleiurile esentiale! 😀
Daaaa,am fost la curs de dezvoltare antreprenorială,vreo 9 ore,azi,mă duc și mâine ,după care am băgat cursuri de dezvoltare personală(am mâncat,am ațipit vreo oră,acum citesc blogul tău).Serios,nu am fost niciodată,dar am încercat să citesc despre și m-am lăsat.
Nu am fost dar am avut un coleg din viata mea anterioara( cei 12 ani in aceeasi locanta) care a dat si vreo 1600 euro pe un curs din asta dezvoltare personala si moloz la tava ce l-a dus apoi in politica la partidul ala mishto pe care l-am votat multi ca pareau oameni ce vor sa faca treaba cu manecile suflecate dar care in esenta era si este un snowflake fare rezistenta la kktul din jur si fara autocunostere ce se supraevalua ca ma-sa, tuşi si sora-sa il divinizau si cand dadu de mine „blunt” si directa a avut nevoie de validare gen ca el este cum spune mami si tuşica.Deci astea sunt vorbe si povesti invatate din articole de pe net si glasuitori fara substanta sau continut.Nu-s psihologi care sa te ajute sa iti iei drumul cand esti deraiat si nici profesori de mate sa iti explice regula de 3 simpla.E o laba trista pe bani multi pt lenesi care cauta shortcut la viata reala punct.
Niciunul dintre participantii la un asemenea „curs” nu o sa spuna ca a fost nasol. Cel putin din doua motive: sa nu pice de prost (doar a dat o roaba de bani) si sa nu creada lumea ca a pierdut timpul. Si daca in cercul lui se gaseste cate un credul, asta va f tinta, sa-l convinga sa se curseze ( adica sa nu fie singurul gugustiuc). Si apoi… nu e prost cine cere, ci ãla care plateste…
Am fost la multe cursuri de dezvoltare personala, de am ajuns si eu sa tin unele, desi impotriva „my good sense”.
Sa stiti ca de principiu nu sunt diferite de cursuri mai „practice” la care am avut placerea sau initiativa de a participa.
Si colo si dincolo a depins de calitatea lectorilor, de disponibilitatea mea de a gasi castigul pentru mine personal, si mai ales de a realiza ca utilitatea pentru mine nu vine din curs, ci din cat voi munci pentru a intelege, aplica tehnica, pentru ca rezultate vei obtine numai asa.
pentru mine au fost utile, am primit raspunsuri la cateva intrebari personale care ma framantau inca din copilarie, si sa inteleg cateva lucruri mai bine, dar, ca sa parafrazez o cunoscuta poveste pentru copii, a trebuit sa sarut multe broaste pana am gasit-o pe aia care s-a transformat in prinț.
chiar si asa, cursurile in sine au reprezentat 5 % din efort, restul a fost munca mea de a extrage ce mi se aplica din ele.
Am fost trimisa de firma. Un mare speaker care era în trend atunci. O porcărie cum sa ti crești afacerea în 12 pași. Sefa a cumpărat și cursul care costa undeva peste 1000 de euro acum 10 ani. Aceiași chestie dar cu mai multe cuvinte. Chestii care nu se prea aplicau la noi în tara… oricum lumea in sala era extaziata. M am simțit atat de aiurea și în plus. Nu mai merg la asa ceva. Nu le vad sensul. De povesti sunt sătulă. Chestiile concrete, palpabile și reale ma interesează.
In nici un caz, imi stiu eu sinele interior mai bine decat orice guru, pe bune😀.Scriu asta sub imperiul a doua Mohito preparate con extra extra rom( asa a cerut sotul meu barmanului de pe plaja din Punta Cana, Republica Dkminicana) deci nu fac curatenie de Pasti , nu prepar miel, cozanacu, pasca, pur si simplu relax an listen latino music😀
Eu sunt inginer. Nu inteleg nimic din ce vorbiti despre cursurile astea de dezvoltare personala. N-am timp. Car curent toata ziua si seara stau cu nevasta si motanul si citesc science fiction. Eu zic ca sunt dezvoltat suficient (sau macar asa imi zice nevasta sa scriu). 🙂