Chestia asta de la mine din farfurie poartă duiosul nume de Francesinha. Am descoperit-o la excursia trecută în Portugalia și de-atunci tot tânjesc după ea. Chestia e că în Lisabona n-o prea găsești, cârciumile încep s-o aibă prin meniuri după Aveiro încolo, spre Porto.
Dar io tocmai ce-am trecut pe lângă o cârciumă din aia ordinară de cartier (nici nu știu pe unde naiba am ajuns), știți voi, din aia de dai cu ziarul după muște la mese, genul de cârciumă pe care îl caut în vacanță, ca să mănânc cu localnicii, nu cu turiștii.
Și ce mi-a sări în ochi din capu’ la meniul lipit pe geam? Francesinha. M-am așezat la o masă în secunda doi. Apropo, sunt mese din alea de tablă și fier forjat. Scaunele la fel. Pare exact ce trebuie.
Iar acum o să vă spună fratele vostru ce conține această minunăție a gastronomiei portugheze:
Vedeți voi stratul ăla alb-gălbui care acoperă tot? Ei, ăla e cașcaval topit. Și are rolul de a ține toate ingredientele la un loc. Pentru că, și acum țineți-vă bine, chiar trebuie ceva zdravăn ca să poată ține la un loc:
👉 un ou ochi (dacă vă uitați cu atenție îl și vedeți deasupra)
👉 o felie babană de șuncă de Praga
👉 două feluri de cârnăciori
👉 una bucată grătar de porc
👉 și încă un mezel pe care nu l-am identificat.
Toate astea însoțite de o porție generoasă de cartofi prăjiți, desigur.
Probabil sunteți tentați să ziceți că la toate astea n-ar mai trebui și pâine. Dar v-ați înșela amarnic. Pentru că, după ce termină de mâncat bomba calorică propriu-zisa, orice portughez care se respectă trebuie să întingă delicat cu pâine sosul ăla roșu care rămâne din belșug în farfurie. Francesinha se mănâncă toată, altfel jignești gazda, ce naiba.
Acum v-am pupat, am puțină treabă.
Bună Mihai, la postarea asta nu aveam cum sa nu mă bag, desi te urmaresc de ceva vreme. Cârciumile alea se numesc tasquinhas, si sincer, acolo se mănâncă cel mai bine. Daca prinzi vreuna, si au, încearcă moelas, e o tocană de pipote cu mazăre si afumatura, servita cu piure, de mănânci pana crapi. A, si la francesinha sosul se face cu cârnați in ea si 3 feluri de alcool
Comentariu beton!70
Mihai, am mâncat acum 10 min, dar pt asta tot te-njur, să fie clar. 🤤🤤🤤
Comentariu beton!35
aha, si noi astia pofticiosii de rand ar trebui sa spunem sa ai pofta?!
Comentariu beton!26
Înainte să apară ăia care-ți cântau prohodul pe FB ieri din cauză că ce bombă calorică ai curajul să bagi în tine, țin să precizez că porția mi se pare mică, iar cartofii sunt de-a dreptul puțini. E aperitiv acolo, nu mâncare serioasă. Bănuiesc că n-ai băgat și vreo ciorbă înainte, nu? A mai salvat ceva desertul, c-am văzut că era destul de respectabil, dar altfel…. Cam slăbuț cantitativ. 😜😁
Calitativ nu comentez, te cred pe cuvânt.
Comentariu beton!19
Să știi că așa pare în poză. Abia am putut s-o mananct. Și eram mort de foame. 😁
mare noroc ai ca tocmai ce-am mancat. daca te citeam in o ora sau doua…
Adevarul este c-as putea sa mai intru o data pe blog si pe la 17:30…
Comentariu beton!15
Cred ca am mancat ceva asemanator in Lisabona, dar parca avea si un fel de sos de bere pe la mijloc.
Locatia: Mercado da Ribeira
Oricum ar fi, arata delicios, fix ce as minca si eu dupa o juma de zi de batut orasul.
Multumesc Academiei ca citesc asta in timp ce mananc carne de la garnita cu cartofi cuburi facuti in untura de la carne.
Comentariu beton!26
Te invidiez, sa stii.
De nervi, mi-am comandat un burger, că n-aveau Fantezie din asta.
Off topic: la emisiunea ” desteptarea romaniei ” la europa fm s-a recomandat postarea de acum cateva zile a dnei doctor ginecolog deci să nu te sperii dacă vei avea aflux de cititori
Și uite așa îți faci tu dușmani 😁.
Mă duc să comand un BIG Mac special cu de toate și extra topic de șuncă… că nu am mai mâncat un McD de mult așa ca să zic că mănânc ceva apropiat de francesinia asta a ta 🤣.
Să îți fie de bine!
Și în scris, cu link, la Striblea pe blog 👍
Acu chiar mi-ai facut pofta de…calatorii 🙂
nu am mancat si sunt in sedinta. thank you very much! not 😀
Dar merci pt ideea de reteta 😀
La carciumile din sate se mananca in europa ca la mama acasa, dar mai bine, ca mama tine la silueta mea 😀
Cu cat te indepartezi putin de marile orase si autostrazi , gasesti mai traditional si mai putin comercial. i like it.
Pa vremea cand aveam de transferat un proiect din franta, am stat vreo 2 saptamani pe langa Nice si mergeam zilnic sa mananc cu colegii francezi in satele alea de pe varful dealurilor. Am dat odata peste unr restaurant unde patronu cu sotia gateau si fiica lor de 16 ani servea la mese. Restaurantul avea o forma rectangulara la interior, ce ma socat e ca pe lungime, era un semineu de puteai sa intorci cu caruta in el. Se manca bine,. si la meniul zilei se mai dadea si supliment la cerere, si ceva paharele de pastis etc sa unga instalatia.
Din pacte nu mai stiu cum ii spune satului, dar stiu ca langa restaurant era un punct de bellevue. Era undeva dupa La gaude la vreo 5 -6 km in unul din urmatoarele sate.
Mi-a rams in minte mai mult decat restaurantele pe varful stancilor, pe coasta de azur.
Semineu de marimea aia nu am mai vazut niciodata…
A, si discutia cu colegii de servici, unu alb si unu negru.
Saint Jeannet se numeste satul. Supeeerb!!! 😍
Nu știu de ce am impresia că sosu ăla face diferența si că ingredientele nu sunt luate de la kaufland când sunt la reducere.
Are cineva un cod al bunelor maniere portughez? Vrem maniere ca afară! 😋
pfff nu ai mila deloc ,da mai bine cu cutitul ….sunt lesinata de la dieta
Mamaa, ce bine arata! Cat de foame mi-eee! Incerc sa reduc caloriile 🤐
Sa-ti fie de bine, Mihai!
Desi nu sunt fan Francesinha, jur ca mi-a lasat gura apa :).
Daca mai poftesti porceala, baga si o Bifana cinstita, in paine :).
Alfel, merge si o Picanha. Sau fructe de mare ;).
Uite ca s-a oprit si ploaia!
Pofta buna, enjoy Lisboa!
Acu am inteles de ce ai patit-o cu masina in benzinarie: pentru ca meriti, ba! Ca mi-ai bagat ficatul in coma si mi-a cazut glicemia in podea numai citind despre Portugalia si mancare! 😁
In alta ordine de idei, cand oi ajunge pe acolo (si sigur voi mai ajunge) o trec si pe Francesinha pe lista alaturi de Bacalhau si Pastel de Nata
Vezi că dacă unii-altele te-au înjurat sau ți-au făcut niște observații tăioase, să nu te superi pe ele/ei.
Aproape toată săptămâna a fost jalnică, să nu-ți vină să ieși.
uh, acum am terminat prima masă caldă pe ziua de astăzi, cu excepția omletei de la 07,30…
nu mai înjur pe nimeni, beau un titiun…
Astia care tot aruncati cu manute rosii la orice comentariu (neutru), sunteti cu capul, fratilor! Mai puteti de voi? Nu dati pe dinafara de hatareala, nu vi s-a umflat fierea in voi?? Jeez…
Inteleg cand e o parere cu care nu sunteti de acord, sau cand raspundeti la hatereala cu hatareala, dar la o urare oarecare pt Mihai, sa sariti cu manuta rosie, ma depaseste..stati asa unii pe aici si va faceti datoria zilnica de a pune dislake la orice comentariu???
Lasă-i, nu există satisfacție mai mare decât să știu că crapă de ciudă.
Mno, m-am apucat sa caut rețeta de Francensinha la nemți (nu există să nu aibă ei rețete de peste tot pe unde au umblat) și din capul locului e numită ”Herzinfarkt in Teller”, adicătălea ”Infarct în farfurie”.
Mmm, îmi plac lucrurile periculoase …
Comentariu beton!19