Am și eu o întrebare care s-ar putea să vi se pară de nivel gâgă. Poate chiar și e, dar cu toate astea eu n-am reușit sa găsesc o explicație logică. Bine, nu că m-aș fi chinuit extrem de tare, dar așa cât am încercat, nu mi-a venit nimic plauzibil. Ia fiți atenți aici.
Începând de pe la final de aprilie, roșiile românești încep să aibă gust. Da, încă nu e gustul ăla de roșie adevărată, că ăla n-are cum să fie până prin iulie încolo, dar încep să aibă gust, mai ales dacă le iei de la piață.
Iar de pe la jumătatea lui mai, deja se apropie tare de tot de gustul adevărat al roșiilor, ăla pe care-l știm cu toții și pentru care eu, personal, vara aș putea să mă hrănesc liniștit doar cu salată de roșii, brânză de-o zi și pâine cu coaja crocantă. Serios, n-aș avea nicio problemă să mănânc doar asta toată vara. Mă rog, din când în când aș mai trânti lângă niște cartofi prăjiți sau ouă ochiuri, așa pentru diversitate.
Nfine, revenind. Sper că e clar pentru toată lumea că și roșiile de aprilie și cele de mai sau chiar de iunie, tot din sere ajung la piață. Exact cum ajung și alea din decembrie, ianuarie sau februarie. Ei, întrebarea mea este de ce astea din aprilie sau mai încep să aibă totuși gust de roșii, iar cele pe care le cumperi iarna sunt plastic curat? Având în vedere că și unele și celelalte sunt coapte în sere?
Credeți-mă, în materie de roșii am încercat tot ce se putea găsi pe rafturile magazinelor de la noi sau la piață. Că fetele, dacă ar fi după ele, ar mânca doar roșii dimineață, la prânz si seara. Noroc că nu e după ele. De-aia am încercat tot ce-am găsit, indiferent de soi sau culoare, în ideea să găsim unele cu gust ca să facem copiii ăștia fericiți.
Nimic, nada, din noiembrie n-ai să mai vezi la față vreo roșie cu gust de roșie. Tot ce cumperi de pe la final de octombrie până în martie au gust de plastic cu vagi tente de miros de petrol, dar cam atât. După care, din aprilie-mai, gustul de plastic dispare ca prin farmec. De ce? E cineva pe aici care poate să-mi explice ca la proști?
sursa foto: freepik.com
E un mister misterios, cum spunea cineva.
Comentariu beton!23
– Alo, Casa Misterelor ?
– Poate …
Comentariu beton!62
Ei, da, abia acum m-am lămurit. 😛
Dacă avem roșii cu gust în perioada mai-septembrie, e pentru că răsadurile și tot ce ține de cultivarea roșiilor autohtone,au un circuit. Se sădesc intr-o anumită perioadă, ca recolta maxima să fie in mai -septembrie, atunci când ajută foarte mult și condițiile meteo de aici și gustul. Clima nu ajută să avem un flux continuu al cultivării, iarna roșiile crescute în solar încălzit, au gustul fad….Tot ce crește natural, fără prea mari intervenții din partea noastră își păstrează proprietățile. Oare noi nu simțim diferența…merge centrala iarna..e cald….e Vară….e cald!
Opinia mea dedusă după mulți ani de studiu aprofundat și britanic 😉:
Gustul depinde tare mult de soiul de roșii și de nutrienții folosiți în procesul de creștere al plantelor.
Roșiile se mănâncă la temperatura camerei cu un praf de sare pe ele – potențiator de gust.
Inimă de bou – pentru mine e cel mai gustos soi de roșii existent pe piață.
Don’t forget about Gogonele – pătlăgele verzi 🤪
Comentariu beton!35
Un răspuns demn de un inginer. Absolut corect din punct de vedere tehnic, dar fără nicio relevanță vizavi de ce-am întrebat. 😀
Mbine … e de la meteo 🤪 Se știe de la daci încoace că pătlăgica e meteosensibilă🤭
Na! Ești mulțumit!? Că vinovat știm că ești… prognozarule 🤪
Comentariu beton!27
@Habare da sunt bune, dar sunt prea puțin cultivate deoarece alea sunt mari, cam la 700 de grame o roșie și nu sunt multe roduri. Ai cules-o de 3 sau 4 ori și gata trebuie să scoți vrejul.
In general toate roșiile de pe piață sint pline de pesticide,eu evit să cumpăr roșii in perioada asta,doar de la sfirsitul lui iunie,anul ăsta am gustat unele din piața și într-adevăr aveau gust,dar știind ce folosesc țăranii noștri pentru a avea roșii în perioada asta ,le evit.Folosesc un pesticid interzis în UE,dar la liber in Bulgaria.
De la sfirsitul lui iunie încep să se coacă natural și atunci mi se pare momentul propice pentru ele
Comentariu beton!19
@Alex: legat de „pesticidul” acela, in primul rand nu e pesticid și în al doilea rand nu e interzis în UE (și cu atât mai puțin nu e la liber in Bulgaria – care, surpriză surpriză, e in UE).
Nu va mai uitați în gura tuturor țăranilor cu 2 clase care transmit mai departe fricile lor imbecile.
@BGDN, lasă omul că nu ai cu cine, e un părerist. Am vrut să îi răspund, dar… m-am lăsat păgubaș. Cine știe, poate are sursă sigură că Putin susține agricultura din România și trimite „pesticidul” prin Bulgaria, tăranilor ăștia avizi după ban care vor să scoată roșiile cât mai devreme!
@Alex: Asta este „pesticidul” despre care mâncai căcat mai devreme: https://www.bayer.com/en/id/ethrel
Bine ca macar au gust pentru cateva luni.
Aici, nu le pot lua decat din supermarket si au, tot timpul anului, gust de carton si consistenta de lemn de fag. Iti trebuie drujba ca sa le tai. Bine, si ardeii, si castravetii, si dovleceii au fix acelasi gust.
De-aia, vara, cand ajung acasa, primul drum e in Piata Chirila din Tatarasi, unde imi cumpar vreo 6-7 rosii din alea mari, galbene si un kg de cas dulce de vaca si bag pentru tot anul.
Comentariu beton!25
Stai un pic, vrei să zici că în Germania nu există piețe? Sau n-ai tu piață acolo?
Nu exista piete permanente, in care sa isi aduca taranii produsele. Exista doar asa numitele „piete saptamanale” unde se vand aceleasi legume aduse de prin Spania, Africa de Sud sau alte tari exotice si care au acelasi gust de carton.
Comentariu beton!23
Gizăs, nu știu ce m-aș face fără piață. Mă rog, de fapt știu, aș băga-o la pierderi controlate și m-aș consola cu faptul că pot trăi fără piață dacă în rest mi se livrează apă caldă și civilzație.
Exact cum a scris Ruxandra.
Ba, mai nasol de atât, mi-am luat o țeapă monumentală cu o cutiuță de roșii pe care scria BIO și vândută la preț de BIO.
Eu gasesc roșii bune in Germania. Ori Cherry, ori roșii din Polonia la magazinul est european, ori roșii de la magazinul local cu autoservire (unde gasesc și alte legume și fructe cu gust).
@Bogdan norocosule!
Eu am reușit recent să găsesc ceva cât de cât apropiat de noțiunea de roșie la Lidl, dar după multe încercări. Și nu știu dacă le găsesc 3 săptămâni la rând
Este ca la ciclul circadian, șerif. Aprilie este apropiat de ciclul natural al anotimpurilor, de aia.Este ca la steroizii lui JT. Chiar dacă ai temperatura optimă, plantele cresc, dar forțat. Apoi sunt hibrizii. Este o discuție lungă, ăștia de la experimentala de la Buzău așteaptă o hotorare de guvern ca să înființeze cea mai mare banca de gene autohtone. Soiurile autohtone nu au producția pe care o au hibrizii. Dar au caracteristici de gust superioare.Si nu prea dau randament dăcât în ciclul apropiat de cel natural. Din nefericire producția de masă primează. Cerem cantitate asta se livrează. Îl cunosc personal pe Vânătoru și știu ce eforturi depune ca să păstreze, să redescopere soiurile vechi autohtone.
Ideea este ca nu poți fi și cu sufletul în rai și cu curu în plă.
Comentariu beton!69
Din tot ce-ai scris eu am înțeles asta: tehnic, ar exista posibilitatea ca roșiile să aibă gust în permanență, dar în perioada aia foarte rece producătorii aleg intenționat să cultive soiuri care nu livrează gust, dar sunt mai spornice. Corectează-mă dacă am greșit.
Tehnic, ar înseamna să crești doar soiuri autohtone, în temperatura optima, fără polenizari artificiale și fără intervenții genetice asupra masei de însămânțat . Ai avea gust și valori nutriționale apropiate de cele din sezon dar nu ai avea producție ca hibrizii. Ar trebui să ai o piață educata care să bage mâna puțin mai adânc în buzunar. Deocamdată nu este cazul. Deci, da, cam așa este. Dar nu, că nu este viabil deocamdată economic.
Comentariu beton!45
@Edelweiss: am citit „o piață educată” ș-am râs, dar apoi m-am liniștit când am citit „Deocamdată nu este cazul”.
Bună asta cu „steroizii lui JT”. 😀 😀 😀
Comentariu beton!22
@Edelweiss, te contrazic puțin. Rosiile pe care le găsești la piață până în aprilie sunt importate. Rar găsești roșie românească care să fie făcută la solar cu încălzire, pentru că este investiție mare spre foarte mare la început.
Nu are nici o treabă cu producția autohtonă vs. producție hibrid. Pur și simplu roșiile românești sunt cultivate doar pentru consum propriu nicidecum pentru vânzare.
Roșiile autohtone, alea mari cărnoase și urâte estetic, pe care le știe toată lumea, sămânța se numește Buzău 22 sau B22 și nu sunt cultivate la scară largă pentru că nu rezistă. Adică între perioada de coacere și vânzare ai maxim 2 sau 3 zile. Nu le-ai vândut, pa puiu și la revedere, le arunci. Chiar și așa ar fi puțin mai scumpe și nu le cumpără nimeni.
Semințele hibrid sunt arătoase, sunt toate cam de aceeași mărime și rezistă aproape o săptămână între perioada în care sunt culese și vânzare. Au și gust pentru că ajung la perioada de maturitate cum ai spus și tu având condiții propice pentru dezvoltare.
Când sunt de cules, ele sunt culese puțin verzi, și sunt vândute când sunt puțin roșiatice. De asta veți găsi roșii care nu sunt coapte la mijloc, pentru că nu sunt lăsate să se coacă suficient. Dacă întâlniți roșii care sunt verzi la mijloc, luați ceva închis la culoare cu care să le acoperiți și mai lăsați-le cam 2 zile.
Roșiile anul acesta au fost întârziate cam cu o lună datorită frigului deci e posibil ca ori să păpați roșii de export ori din astea care au fost făcute la solarii încălzite.
Comentariu beton!33
Nu sunt numai B22, sunt cel puțin 10 soiuri. Anul trecut experimentala a patentat unul nou. Ideea este ca piața nu își permite costul unui produs autohton ouț of season.
Comentariu beton!18
@Edelweiss, aia e cea mai cunoscută 🙃.
Asta cu rosii romanesti vs rosii de import imi aduce aminte de batrinica aia intrebata exact acelasi lucru, daca-s romanesti sau de import. Raspunsul a fost genial: vreti sa le mancati sau sa conversati cu ele?
Eu am alta dilema, in piata de legume apar rosii care sunt ok prima data apoi pe masura ce ar trebui sa apara mai multe, apar si is necoapte, n-au gustul ok, etc. adica soiurile alea care le iei si din supermarket, am unele de mai bine de o saptamana si zici ca acum sunt culese. Dar au si gust de castravete.
Las si eu o intrebare aici ca sunteti mai informati 🙂
De ce toate rosiile cumparate din piata anul asta se strica foarte repede?
In sezon tin rosii in frigider si 3-4 saptamani.
@pvladc, roșiile românești abia acum în maxim o săptămână vor ieși pe piață.
ACTUALIZARE – ANUL 2024, luna februarie, – Cu tot respectul, … Anul trecut, cei din jud. BUZAU, cultivatorii de rosii, au ajuns la STIRI, in sfarsit, cu cultura lor de rosii pline de toate cele, numai de sanatate, nu … Mult laudatele rosii de la Buzau, … Ca o paranteza si cu mare parere de rau, – Deja de in urma cu multi ani, foarte multi ani, rudele mele de la tara din jud. Buzau, spuneau ca fara ingrasaminte chimice nu cresc rosiile mari si frumoase, ingrasaminte masurate din ochi si aruncate, etc., … ce masuratori, ce cantariri, … asa ca, despre ce vorbim noi, … LOTERIE !
E legat de soiul de rosie. In principiu, soiurile romanesti clasice – alea de au un gust de-mi ploua in gura – nu mai sunt disponibile.
Si atunci se folosesc soiuri „artificiale” facute sa dea cantitate, fructul sa fie identic, rezistente la diversi daunatori, dar care sunt „seci ” la gust iar semintele sunt moarte.
Pt rosii inca adevarate, mergeti la bulgari, spre Velico Tarnovo, Sunt la marginea drumului taranii lor cu rosii din alea imense si gust de ROSIE!!
Comentariu beton!19
Roșii cu gust de roșii (comestibile, cel putin) tot anul… roșii cherry Candiezz la galetusa de la Mega. Ziceam și eu. În rest, aceasi întrebare o am și eu, de 2 ani asa mi-e scarba de roșii pana în iunie spre iulie cel puțin. Sufar.
Comentariu beton!21
Am luat și eu o vreme, până au început să fie din Maroc și alte țări de pe alte continente. Înainte erau din Olanda, și erau mai ok. Se mai găsesc acum iarna de la cel puțin 2 firme românești, produse in România, dar da, nu prea au gust.
Asa si zic eu, rosiile cherry sunt singurele care au gust de rosii, cel putin in perioada de iarna
Mai bune Belino, tot de la Mega!
Apogeul lor este vara, de prin iunie-iulie până prin septembrie, pentru că nimic nu se compară cu roșiile de grădină. Din noiembrie până în aprilie sunt numai bune pentru implanturi mamare.
Știu ce zici! Am crescut cu așa ceva. Roșii din grădină, cărora mama le punea la rădăcină o emulsie de căcat, ori de găină, ori luat direct din lada WC-ului din fundul curții. Aveau un gust dumnezeiesc.
Am citit comentariile mestecand cu nesat niste rosiute cu gust de rosii. Mi-am si imaginat niste tzatzici implantate cu rosii, ce sa mai, desfatare. Pana la comentariul lui Dan care mi-a blocat rosiuta in gat….
Ntzzz.
Comentariu beton!22
@Morrissey, stai liniștit că doar mama lui Dănuț face așa ceva! Un producător adevărat nu va face niciodată chestia asta!
de găinaț macerat stiu si eu ca se pune ca este îngrășământ natural dar varianta cu căcuța nu știam că se practică.
Morrissey, se pune la radacina plantei in perioada de crestere. Nu are nici o treaba cu rosia din farfurie.
Sa stii că si porcii crescuți free range prin gospodării mai halesc cate unul.
Cum spunea @Edelweiss mai sus, depinde de soi şi de perioadele naturale de creştere/coacere.
Roşiile româneşti pe care le mâncam în copilărie erau plantate, ca răsad, prin martie sau mai şi puteai culege din ele peste 2 luni, adică în mai sau iunie. Cel mai târziu le plantai în iunie şi le culegeai în septembrie. Coapte în tihnă, sub razele soarelui de vară (fie ca erau în grădină sau în solar), dar fără stimulente de coacere.
Între timp au apărut tot felul de hibrizi şi de solarii dotate cu fel de fel de echipamente pentru a avea o anume temperatură dar evident sub cea naturală din timpul verii şi nici soarele care se uită prin geamul solarului nu e cel de vară. Şi nici gustul nu e cel al soiurilor de vară, pentru că nu toate se pretează la viaţa de iarnă în solar.
Iar cea mai mare problemă o constituie stimulatorii de maturare forțată, am înţeles că unul dintre ei ar fi o substanţă interzisă în prezent, dar care încă se mai foloseşte. Şi aşa apar roşiile românești mai devreme în pieţe, sufocate cu ierbicid, fără gust dar cromatic coapte.
Chiar citisem de curând o explicaţie (de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău) pentru roşiile cu moţ, în care dilema era: e vorba de un soi sau de o coacere forţată care face roşia să arate ca un balon incomplet umflat?
Comentariu beton!21
Linkul articolului pomenit mai sus:
https://stiridebuzau.ro/reportaj/video-cat-de-nociva-este-rosia-cu-mot-semnele-care-ne-arata-ca-tomatele-sunt-fortate-cu-chimicale-0106.html
https://www.youtube.com/watch?v=BAWHTdKTYH8
atat!
Gustul ca gustul, dar nici miros nu au. Ori că miroși roșii de iarnă în piață, ori că miroși flori de la florărie, cam același lucru e.
Comentariu beton!18
Și eu aș putea mânca salata de roșii in fiecare zi!
Cu ton și ceapa roșie sau cu coriandru si lime..
Ah si cu sare buna, multa!
Cat despre gust, cred ca, in lunile mai calde, in timpul zilei se desface acel solar, deci soarele are un rol in privința gustului..habar n-am, zic și io.
E din cauza ca sunt culese repede fără a fi pe de-a-ntregul coapte. Ar ajunge gata stricate în magazine.
Really? Și nu sunt culese repede și alea din decembrie și alea din aprilie?
@Marius, ai prins exporturile de roșii din anii ’70-’80 în Germania, mă rog cred că fosta RDG? Atunci roșiile erau culese verzi și trimise în Germania pentru că se coceau pe drum. Erau ambalate în lădițe din lemn și se punea o plasă deasupra, dar trebuia ca fiecare roșie să aibă un punct roșu în vârf. Eu știu pe cineva care este grădinar și are roșii de vânzare, pentru că ele trebuie să producă repede exact ca puii sau porcii de crescătorie, dar și roșii pentru familie. Concluzia este că diferența o face tratamentele.
Ruxandra, si n Anglia e la fel ,totul are gust de plastic sau carton .Abia astept sa vin vara acasa ca sa mananc ceva cu gust, din piata.Credeam ca sunt eu nebuna dar apoi ii auzeam pe ai nostri prin aeroport cum numai de mancare vorbeau si n primul rand de o salata de rosii cu branza de Sibiu.Acum cateva zile in drum spre Lidl ,pe marginea drumului ,o capsuna mare ,frumoasa ,rosie ca n reclame,probabil cazuta din vreo plasa.Revin pe acelasi drum o saptamana mai tarziu aceeasi capsuna arata idem si la fel,nici pasarile ,nici insectele nu s au atins de ea.Spunea cineva tot pe aici ca fructele si legumele astea dureaza mai mult decat laditele in care sunt transportate ,credeam ca glumeste.
Comentariu beton!20
Pentru că vi le trimitem doar p-alea care nu ne plac nouă. 🤭
Vă referiți la lalele doamna didina sau la macarale ?🤪
Câtă răutate … de la femei adevărate care este 🤣
@didino, vezi că alea sunt lalele nu roșii. Sau, mă rog, lalele roșii.
Păi și semințele de unde crezi că le luați, @Vasilescule? Că doar nu mâncați numai lalele. Sper. 😁
Israel e noul eldorado în materie de semințe; roșii, pepeni, ardei gras știu eu
Poți să încerci roșiile cherry,mie mi se par mult mai gustoase și cât mai apropiate de gustul real.
Nu încetați să mă surprindeți. Deci eu scriu „credeți-mă, în materie de roșii am încercat tot ce se putea găsi pe rafturile magazinelor de la noi sau la piață, indiferent de soi sau culoare”, dar tu trăiești cu impresia că ocoleam roșiile cherry la raft. La luam în mână, mă uitam la ele, mă gândeam „ce cireșe ciudate” și le puneam imediat înapoi. Well…
Copy Paste mode ON
– Tăticule, tăticule, ce sunt alea?
– Roșii fiule.
– Dar de ce-s galbene?
– Fiindcă-s verzi.
… și mai era unul cu ăla care scoate un pepene și urlă că-i o cireașă 🤪
Comentariu beton!16
@Habare, există și un soi de roșii care la maturitate sunt galbene. Sunt max bune! Oare astea cum s-ar numi? Galbene? Grea dilemă 🙆♂️
@BaGheRa, hai c-am râs. Săracul @Habar își petrece jumătate de viață, dacă nu și mai mult, printre rafturile supermarketurilor, da’ n-a văzut roșii galbene. :))))))))))))))))
Exista rosii verzi. verzi cand sunt coapte. Si mov. si galbene cu dungi rosii. si…
… și TOMATE boss … tomate 🤪 … suc & wodka Gorbatschow 🤭
Eu stau la țară, lîngă București. Fix din anul urmator mutării, în 2009 adică, m-a lovit patima cultivării de roșii „pentru copil, să mănînce sănătos”. Afară, sub cerul liber, nu în solar. Am luat răsaduri din piață de la Brănești de la o mamaie obosită de atîta muncă. Spectaculoase au fost în primii ani, multe, delicioase, cu gustul ăla de roșie adevărată. Nu le-am stropit cu nimic, că-s nebună de fel. Doar pămîntul îngrășat cu gunoi de grajd. De cîțiva ani, mamaie nu mai e în piață, ne-o fi părăsit. Am luat de la alții. Ce să vezi? Nu mai au același gust. Am concluzionat că important e soiul și solul. Și timpul în care le crești. Roșiile „adevărate” apar la sfirsit de iunie, pînă în septembrie. Restul sînt copii fade.
Comentariu beton!19
Puteai opri semințe de la rodurile alea bune și îți făceai propriile răsaduri în alveole. Eu cultiv niște roșii ale căror semințe au fost recoltate an de an de dinainte de al 2 razbel, de bunica. A murit bunica, a continuat mama. A murit mama, am continuat eu. I’am dat și lui Vânătoru și a fost extrem de incantat. Nu roșesc aproape deloc în solar, sunt rezistente la mana, fac roșii imense și cu o textura divină. Pt anul viitor te pot ajuta cu semințe pe care o să le recoltez din roșiile de toamnă.
Comentariu beton!35
@Edelweiss, te pot aborda și eu în toamnă pentru câteva semințe?
Am încercat cu astea din comerț, dar în al doilea an au ieșit vai de steaua lor și al 3-lea nu a mai ieșit nimic 🙆♂️
Alin, da, normal. Cu placere, chiar.Îi poți cere telefonul meu lui Mihai.
@Edelweiss, multumesc! Anul trecut mi-am făcut răsaduri proprii din semințe bulgărești, luate dintr-o expoziție. Răsadurile au crescut frumos, mi-am rupt spatele să le mut în grădina cînd a venit vremea, doar că am avut invazie de gîndaci de aia puturosi 😡. Am pigulit zilnic la ele, degeaba, a fost război pierdut din start. Bat în lemn, acum văd că-s frumușele, am și niște fructe zdravene la ele, să văd dacă nu și-au luat cîmpii de la atitaploaie.
@Edelweiss merci frumos, o să îi cer numărul lui @Mișu!
@Mișule te rog trimite-mi și mie pe mail numărul lui @Edelweiss.
Mulțumesc frumos!
Ptiu … numa’ trafic de semințe nu s-a mai făcut p’aci 😉 Gg Edelweiss … acest Pablo al pătlăgicilor 🤪
Alinuș FYI Am o poză cu o roșie din soiul inimă de bou de 1,4 kg culeasă din grădina bunicii și provenită din semințe tot așa … din neam în neam 😇
Comentariu beton!20
Nu e nici o faza. Cu cat ciclul producator-consumator este mai lung cu atat ai nevoie sa alterezi caracteristicile naturale sa reziste produsul pe raft, sa arate bine, etc. Din pacate se face in detrimentul gustului. Daca lumea s-ar opri sa le cumpere probabil ca ar fi nevoiti sa.ofere altceva, mai de calitate. Dar alea de calitate nu au cum sa fie 5 lei/kg si sa reziste in frigider o saptamana.
Comentariu beton!16
Salut. Sunt mai multe aspecte . Sămânță nu este românească. Ce crește în solar nu are cum să fie la gust precum roșia crescută tradițional. Și foarte important este că roșiile se stropesc cu tot felul de substanțe ca să le grăbească înroșirea. Și de aici gustul… Idem la căpșuni. Te plimbi prin piața este plin de căpșuni și foarte rar îți miroase a căpșuni.
Comentariu beton!17
Salut! Aveam și eu o bănuială ca sămânța nu este românească când citeam pe etichetă „roșii turcia” sau „roșii peru”. Cred că mi-au explicat băieții mai sus cum stă treaba cu adevărat. 😉
@Mircea și asta tu o știi din auzite? Sau ești cultivator? Roșiile stropesc doar pentru eliminarea dăunătorilor… Într-adevăr sunt anumite substanțe prin care roșiile se „grăbesc”, dar de când cu programul Roșia Tomata prin care statul îți dă 3000 de coco dacă scoți până la o anumită dată, nimeni nu se mai riscă pentru că îți iau probe de sol și dacă te descoperă la revedere banii de la stat.
Anul acesta nu mai există programul, deci liber la „substanțe” pentru roșii 😁.
Da , știu pentru că stau într-o localitate din Ilfov în care se cultivă la greu . Toamna când pun diverse pt iarnă cumpăr din ce cultivă pentru ei … Referitor la programul tomata pot să îți confirm că la mine în zonă sa verificat doar să corespundă suprafața cultivată. Nici vorbă de analize.
Comentariu beton!13
Trăiesc și lucrez aproape de Knoblauchsland (Țara Usturoiului) și mă dau cu bicla pe acolo uneori. În zonă sunt și sere și ogoare. Gustul roșiilor (după ce zic bauerii locali) e influențat de razele UV. Când e vreme rece, după ce că-s puține mai sunt și ecranate de sticlă. Au încercat cu lămpi UV și gustul se apropie de cele coapte în aer liber.
Comentariu beton!15
Cele din comerț sunt culese înainte să fie coapte, pentru rezista la raft.Au culoare, dar nu au gust. Gustul vine abia când ele sunt culese coapte.
Băbăieți, e grav, crește exponențial numărul celor care nu pot întelege ce citesc. Deci sunt culese înainte să fie coapte, ok, pot înțelge asta. E complet eronat, dar să zicem că așa e. Păi și alea din aprilie nu tot așa sunt culese? Că nu se coc roșiile pe câmp în aprilie, sunt exact în aceeași situație cu cele din februarie.
@Claudiu, prietene vorbești prostii! Citește mai sus unde am spus eu de ce sunt culese necoapte!
@BaGheRa Și … dacă ai spus tu … înseamnă că e și adevărat, a ?
HAI CLAUDIU!!! Sigur ăia de la Mega,Carrefour,etc. … freacă roșiile de tricou ca să se înroșească. Nu îl băga în seamă pe BaGheRa, realitatea lui e juma de sferă din niște pătrățele 🤭🤭🤭
@Habare, să spunem că le am puțin cu roșiile și castraveții.
Si eu la fel!!, si maxim cu niste snitele, copanele, cartofi noi rotunzi, ceva salata de boeuf, masline grecesti si ceva carne de la garnita pe langa ele..
Faptul ca tu si eu si multi dintre noi putem manca din mai pana prin octombrie rosii cu gust deja incepe sa devina o exceptie. Unii mananca nonstop, tot anul, rosii cu gust de plastic. Desi nici macar gust de plastic nu au. Explicatia? Explozia culturilor hidroponice. Adica apa + ingrasaminte (hrana plantelor) + stimulatori de crestere (steroizi) + hormoni de maturizare, aplicati dupa ce fructele se ingalbenesc. Gustul se ia din pamant si din apa de ploaie. De asta rosiile de camp sunt mai gustoase decat cele cultivate in sere si solarii, iar cele din sere si solarii cu planta crescuta cu radacina in pamant sunt semnificativ mai bune decat cele crescute tot in sere si solarii, dar cu radacinile in apa, fara sol. Olandezii si nemtii sunt campini mondiali la asa ceva…
https://www.youtube.com/watch?v=o_5LBvtzbzw
Comentariu beton!14
Cred că în Noiembrie gustul fuge, unde fuge și mâncărimea când te scarpini.
Comentariu beton!28
Ladies and gents, we have a winner!
Stiti ca viile din Europa sunt, de fapt, americane, fiindca viile europene au fost distruse de filoxera la mijlocul secolului al XIX-lea.
Asa si cu rosiile romanesti care au fost distruse, in anii 60, de o boala a rosiilor iar soiurile cultivate si pe care le-am mancat majoritatea dintre noi, dupa 1966, sunt soiuri din Bulgaria.
In rest, ca orasean get-beget, ma-ntreb cum mama naibii rezistau rosiile (tomatele, in fapt, ca asa li se mai spunea in copilaria mea, fiind ele si galbene, unele soiuri, spre exemplu) in anii 70-80 si nu mai rezista acum. Ma refer la soiurile bulgaro-autohtone care aveau gust iar acum sunt o porcarie.
Eu cumpăr și iarna roșii cu gust, am un aprozar lângă mine care au roșii coapte, de obicei șpaniolești, gustul ține de soi, de arome, zaharuri, si pigmenti antioxidanti, dar și de momentul culegerii, culese verzi și necoapte la lumină naturală nu dezvoltă aromele și zaharurile.
Problema cu roșiile, de fapt cu majoritatea legumelor și fructelor românești din piață, este conținutul uriaș de chimicale, producătorul nu este controlat de nimeni și pune prostește ierbicide, fungicide, insecticide, îngrășăminte, au gust, dar sunt plaiurile chimiei, nu poți produce la preț competitiv dacă nu chimizezi intens.
De-aia prefer să-mi produc singur ce pot, o altă variantă ar fi să ai un amic, o rudă la peizania care să îți dea din ce cultivă pentru familie, chit că le plătești înzecit.
Despre BIO:
Nu se iezigstă hrană bio, aerul și apa sunt poluate inclusiv în Tibet și Anzi, bine, nu ca împrejurul Bucureștiului, eu nu folosex nicio chimicală, de paregzamplu cănd ataCĂ COlorado îi culeg de câteva ori pe zi, dar nu chimizez, asta neînsemnând că pretind că am fructe și legume bio.
Despre preț:
Ceva produs așa, fără chimizare, ar trebui să coste de vreo 10 ori mai mult, pur și simplu tre` să îngrijești de zece ori mai multe răsaduri, pe o suprafață proporțională, ca să mânce și gâza, melcul, pasărea cerului și să-ți rămâie și ție.
Părerea mea de agricultor amator, dar vechi de decenii.
Apropo, puteți face mică producție de roșii, ardei, salată, usturoi, ceapă, wtf și în glastre pe balcon, am amici care fac asta, chiar în acest moment experimentez, se pare CĂ CU succes, răsadurile plantate în găleți, dăcât că tre` ajutate, cănd rodesc, cu ceva îngrășământ naturel, gen găinaț macerat în apă timp de 2 săptămâni.
@Tiberiu, nouă, la oraș, ne place să ieșim pe balcon la o cină romantică, la astea. Nu la prășit. :))))
Posibil din cauza hibrizilor, fiecare hibrid in parte are un grad anume de zaharuri si niste parametrii gustativi. Asa cum zisa varza turceasca din iarna, cea pt care ai nevoie de satar sa o tai, nu e turceasca ba chiar olandeza si romaneasca in multe cazuri dar este un hibrid a carei genetica e axata mai mult pe rezistenta decat gust.
O sa ii intreb pe colegii mei din dept de R&D si care e faza cu rosiile.
Am un amic care a avut un proiect si a primit ceva finantare 0.8/1.3 M E, pt sere de rosii si a incercat cativa ani sa joace jocul. Producea anual si dadea la kaufland. Rosii de 100 000 euro. Singura pb era ca pe el il costa 150 000 producția. Pt ca pretul il impune magazinul. Deci Mihai, tu vei cumpara nu ceva ce are gust obligatoriu. Ci ceva produs in masa si la pret mic. In piete găsești roșii bune, din alea cu capăt in forma de sfarc, dar sunt pline de chimicale. Idem capsunele. Daca nu iei direct de la plantatia omului, sanse mici sa iei ceva curat.
Cel mai nasol a fost acum vreo 4-5 ani, nu mai știu exact. Nu știu ce sămânță s-a folosit atunci, dar un an de zile n-am găsit o roșie decentă în piață toată vara. Gust de carton și consistență de lemn, cum zicea cineva mai sus.
În anul următor, deși majoritare erau tot alea, am găsit la un băiat un soi scofâlcit și încolăcit, de zici că erau cocoșatul de la Notre Dame. Am mâncat și eu niște roșii cu gust și miros de roșii. Erau mai scumpe decât restul, dar nu mai conta.
Anul ăsta au apărut alea cu țugui. Zău că nu mă interesează faza cu țuguiul, au gust de roșii. Primele au fost așa de dulci și bune că nu mai mâncasem demult așa roșie bună.
Într-o seara la aprozarul de lângă casă nu mai aveau d-alea, ci unele perfect rotunde din Grecia, am luat vreo 4, am mâncat una și am aruncat restul că nu mai suportam gustul ăla de carton.
O mare parte din legume și fructe se coc fortat ,artificial, fiind stropite cu diferite substanțe pt. asta ( și nu, nu in camp, ci intr.un depozit ) . Mai sunt legumele care nu vad în toată viața lor productiva sol( pământ ) ,ci sunt crescute pe ” paturi ” de apă
( soare hidroponic !) . Anu’ trecut ,din câtă lubeniță am cumpărat , UNA maxim două au fost bune ( și cumpăr multa ,că.mi place ) .
Pt ca nu sunt rosii romanesti marea majoritate. Am intrebat pe cineva care are solarii si mi a spus ca nu pune romanesti ca ies strambe si nu se vand. M am lecuit de rosii..
Oarecum off-topic. Din fericire, stau la 5-7 minute de piață (Gorjului) și mă pot considera norocos – nu cred că aș putea consuma numai legume/fructe din supermarket.
Pot să spun cu mâna pe inima că roșii atat de bune cum mănânc de vreo 3 săptămâni, nu am mâncat toată vara trecută. Pur și simplu pot fi trecute in dicționar, la cuvântul tomate.
Sunt interese mari la mijloc …
Comentariu beton!16
Al doilea căștigător al zilei. 😁😁😁
Luminează-ne măria ta… Cam care ar fi alea?
Voi nu ati vazut Eyes Wide Shut? Daca incercati sa zgariati suprafata lucioasa a lucrurilor, chestii urate se pot ivi din intuneric 😀
Gustul pleaca in vacanta, ca sa poata fi in forma pentrul varful de sezon ( mai-sept)
Deja aproape 100 de comentarii. Să mai aud eu pe cineva că gusturile nu se discută!
Se discută, se discută… mai pe la colţuri aşea şi de obicei când persoana „fără gust” nu este de faţă 🙂
Gustul rosiilor și al tuturor fructelor și legumele este influențat de factori care se aduna pe întreaga durată de viață al plantei pe care au crescut.
Solul este extrem de important pentru că de aici se extrag nutrientii ce dau gustul.
Dacă cultiva in acelasi stil an după an sa in culturi hidroponice gustul are de suferit.
Soiul- lanțul industrial de la cultivator la consumator s-a lungit, în plus marii retaileri cer soiuri care rezistă mai mult la raft și au forma perfecta și uniformă.
Aici se pierde iarăși gust pentru că soiurile copilăriei noastre se făceau pe rând și se stricau in trei-patru zile. Soiurile moderne rezistă și 30 zile și sunt perfect că formă.
Stimulatorii de creștere și de coacere- sunt folosiți pentru a scurta timpul creșterii și pentru că toate fructele, legumele sa se coacă mai repede și toate odată.
Cine a cultivat de exemplu roșii chery a observat că primele se coc cele de la baza ciorchinelui și durează câteva săptămâni până cele din varf sunt coapte. În supermarket găsești tot ciorchine copt.
Dacă cu roşiile ne-am lămurit întreb şi io ca prostu’, ce e aia brânză de-o zi ?
Este ceva specialitate de aia plină de zer să tragă la cântar ?
E proaspătă boss … acuma au cules-o, ăa … muls-o … aracetul e fresh, mă-nțelegi ce scrijelesc 🤪
E cea mai bună brânză proaspătă pe care o găsesc la mine la piață. Și prefer să cred că are zer tocmai pentru că e proaspătă, nu ca să fure cineva la cântar. De altfel, io nu pot să mâncă brânză de-aia uscată fără zer. P-aia o folosesc doar s-o dau pe răzătoare în salata de roșii.
Boss, tu vorbeşti de caş ? că una este caşu’ şi alta brânza aia tare pe care o răzuieşti cunoscută sub numele de telemea. Mă faci să mă urc în maşină şi să trag o fugă la Bucureşti cu o bucată de caş proaspăt de oaie zvântat bine care a apucat să facă găurelele alea ca de caşcaval. Să stăm o seară la o bere şi să comparăm cu ce ai tu pe acolo. Şi binenţeles, să vizionăm un film românesc 🙂
Uite, la asta mă refer : https://www.laktotrio.ro/cas-maturat-cu-lapte-de-oaie-1kg-82.html
Șerif, te aștept când vrei tu, după 1 iulie. 😁
Da’ pe unde mergi ? Că poate ne întâlnim pe vreun aeroport ceva să mâncăm o brânză proaspătă dă oaie cu 3-4 roşii B22 şi o legătură de ceapă verde.
Nu zic nimic. Încă. 😁
Cumpără de la babe care nu au stive de lăzi. Întreabă-le ce au pus la rădăcină si daca spun că macerat de iarbă sau urzică, bagă! Dacă spun că au pus macerat de găinaț, ia fără a mai întreba ceva. Găinațul e tot un guano!
Am avut grădină mare, am avut și găini, și am avut cele mai mari și mai gustoase roșii de pe piața Devei! Bunica a păstrat secretul.
Poate că sunt răutăcios dar eu cred că ar trebui să zici că bunică-ta a avut găini şi cele mai gustoase roşii.
Sotul meu e obsedat de gradinarit. Isi face singur rasadurile si a incercat ttot felul de rosii: cherry, negre, mov, galbene, portocalii,cu aspect de pepene dungat, inima de bou, tuguiate, rotunde, plate. A incercat sa faca culturi bio, straturi stropite cu macerat de urzica ,gainat de gaina, sau stropite cu lapte da vaca. In acel an cultura a fost extrem de mica.,, Inima de bou ” e rosia cu gustul cel mai bun, nu m-au cucerit celelalte soiuri. Dar productia e mica. Cei care vand pt profit nu vor cultiva asa ceva. Celelalte, desi cultivate in aceleasi conditii, sunt mai rezistente la mană, dar nu au gust atat de bun. Iar cei care vand in piata nu respecta nimic, depasesc doza cu care stropesc rosiile, depasesc timpii intre stropiri, lrvgrabesc coacerea cu subst interzise.Mie mi se spune acasa: nu intri x zile in gradina, pt ca am stropit. Nu am voie sa iau nimic de acolo in acel interval, nici o frunza de patrunjel.Din acest motiv evit sa cumpar din piata in extrasezon. Cele aduse in supermarket, cultivate industrial, macar am speranta ca producatorul respecta una alta, poate in Olanda organele abilitate sa faca controale, fac controale. Evit Turcia. Si vara pun in congelator pachete cu rosii adevarate, din august. Nu muncesc mult la ele, daca rosia e mare o tai in 4. Puse iarna in ciorbe sau alte mancaruri sunt nebunie in farfurie.
S-ar putea sa fie vorba de cat soare primesc, orele mai exact – am capsuni in ghiveci pe balcon si s-au copt cateva, dar unele sunt amare. Scrie pe net ca pot deveni amare daca vremea e inchisa si ploioasa, pentru ca au nevoie de mult soare (pe langa calitatea solului etc). Poate e la fel si la rosii.
Hmm, nu m-am gândit la asta. Cresc şi io un porc pe balcon şi am constatat că are şoricul cam amar când plouă.
grohaie noaptea? ma gandesc ca ar putea pazi rosiile alea din balcon.
Porcul trebuie gustat din cand in cand, ca sa iti dai seama cand s-a copt 😉
Lasă bre Shoric că nu-i baiu’ atât de mare … ups mic … https://youtu.be/ghxj-9DDkXQ
@razvan,
Un tip îl ajută pe un țăran să descarce fânul din căruță.
La un moment dat, vede umblând prin curte un porc, cu un picior de lemn.
Tipul: – Hei, ai văzut porcul acela cu un picior de lemn?
Țăranul: – Da! Este al meu!
Tipul: – Și cum a ajuns să aibă picior de lemn?
Țăranul: – Stai să vezi! Este o poveste mai lungă. Într-o zi, eu și nevastă-mea ne aflam în pat, când porcul a venit și el și s-a suit în pat. Bineînțeles că noi ne-am dat jos din pat și am ieșit afară. Chiar atunci, însă, a explodat soba și toată casa a luat foc. Dacă n-ar fi fost porcul ăsta, acum am fi fost morți amândoi.
Tipul: – Înțeleg că porcul și-a pierdut piciorul în foc, atunci.
Țăranul: – Nu! De fapt, trebuie să-ți spun altă poveste. Într-o zi, mă în-torceam acasă și, pe drum, din greșeală, am căzut sub căruță. Roata mi-a prins piciorul și nu mai puteam ieși de acolo. Numai că porcul a venit și a impins căruța, așa că am scăpat iar cu viață.
Tipul: – Bine, dar, totuși, spune-mi,
cum a ajuns porcul să aibă picior de lemn?
Țăranul: – Ei, cum să-ți spun? Un porc așa de drăguț, ca ăsta, nu-l poți mânca tot odată…
Citeam acum la comentarii si ma gandeam ce vechi suntem de ne amintim de rosiile cu gust .Voi va dati seama ,nepotii nostri sau copiii celor mai tineri se vor uita cu acelasi dezgust la rosii cum ne uitam noi la bananele alea verzi din care gustam si scuipam si ne gandeam ce porcarie de fruct.
Pai exista o clasa de compusi naturali care se sintezizeaza doar in perioada verii neputand sa le suplineasca lumina de iarna. Un fel de timer bioanorganic care se activeaza doar in perioada verii.
Nu sunt nici pe departe expert in agricultura dar pe langa ce au comentat persoane care se pricep mai bine mai sus, as mai adauga si asta ca sursa de informatii:
– un articol interesant despre contributia zaharurilor in gustul fructelor si in special al tomatelor:
https://www.yara.ro/nutritia-plantelor/tomato/managing-tomato-taste/
– din cate stiu eu, la productia acestor zaharuri in fructe, legume, etc contribuie pe langa altele si fotosinteza. Deci ma gandesc ca in momentul in care ele sunt cultivate „off season” si probabil in sere, „cantitatea de soare” (hey, am zis ca nu sunt expert) nu este cea potrivita. Probabil pentru a ajunge la un rezultat apropiat de realitate ar fi nevoie de sere dotate cu lumini cat mai apropiate de spectrul solar, si sunt sigur ca pentru o investitie de genul asta se gasesc alte plante mai profitabile :).
Altfel, cum spunea si cineva mai sus, varful „natural” al ciclului de viata e atins undeva in iunie-iulie, de aceea si gustul respectiv.
Deasemenea, si mie mi se pare ingrijoratoare treaba cu pesticidele si pana la urma faptul ca atunci cand cumperi de la piata nu ai nici un control asupra a cum au fost crescute produsele respective. Nu ma intelege gresit, imi doresc din tot sufletul sa pot sustine producatorii locali insa cred ca piata este acum in punctul in care acestia nu pot face fata concurentei generata de supermarketuri si trebuie sa recurga la mijloace mai putin sanatoase sau sa se coalizeze in asociatii de producatori cu o directie comuna (insa asta din urma mai greu cu indaratnicia specifica noua 🙂 )
Si apoi ai produsele din supermarket care, chiar daca sunt mediocre in 70-80% din cazuri, cel mai probabil au fost crescute conform cu anumiti parametri impusi, controlate, etc. Ramane la latitudinea ta de consumator sa decizi daca sunt un compromis bun sau nu.
Ah, si in ceea ce priveste rosii cu gust mai mult decat ok in off season – eu mai cumpar de la mega image nistr rosii cherry care vin pe chiorchine, uneori ambalate individual pe o tavita de carton sau uneori la kg, sunt mai grasane si au suprafata putin „neomogena”, sa zic asa, putin striate; daca imi amintesc bine sunt din Belgia sau Olanda.
Si ca sa inchei – cu capsunile ce experiente ati avut in ultimii ani? Eu am tot cumparat din supermarket, de la piata, de pe marginea DN-ului, insa nu am gasit nimic care sa aiba gustul celor de alta data din gradina bunicii :(.
@Iulian, roșiile din supermarket care le cumperi în perioada iunie-septembrie tot de la producătorii locali sunt. Nu sunt supuse niciunui control. Sunt unii producători care fac contract cu supermarketul și livrează cantitate constantă când are supermarketul nevoie.
Apoi cu pesticidele nu prea ai dreptate. Cred că tu ca și alții confunzi pesticidul cu „stropeala care grăbește roșia”. Prin definiție pesticidul este o substanță chimică cu toxicitate mare folosită pentru distrugerea dăunătorilor. Tu dacă bagi cantitate mai multă decât trebuie în atomizor sau în vermorel, depinde cu ce stropești, riști să omori planta. Nu îți permiți asta. Dacă nu stropești rămâi fără producție. Spre exemplu există o boală care în 3 zile a uscat tot vrejul. Dacă nu o iei din pripă să stropești ți s-a dus producția.
@BaGheRa, da, m-am exprimat nefericit, am vrut sa ma refer la totalitatea mijloacelor artificiale folosite in cultivarea legumelor si controlul asupra acestora.
Da, sunt perfect de acord cu tine ca nu iti permiti sa pierzi cultura, am vazut treaba asta la parintii si socrii mei care au mult de furca in ceea ce priveste legumele si pomii fructiferi pentru consum propriu.
Insa macar in situatia asta, stii exact ce/cat/cum/cand ai folosit si ca ai urmat minimul instructiunilor de „siguranta” dupa, sa zic asa.
M-as fi asteptat ca si in cazul lanturilor de supermarketuri sa existe un set minim de norme impuse catre producatori, cu privire la folosirea substantelor astora. Altfel, ma gandesc ca orice individ poate sa gaseasca un cocktail minune care-i ajuta vrejul sa fie mai productiv, insa care poate fi nociv pentru consumator.
Cele mai bune roșii mâncate recent au fost cumpărate ilegal și evazionist, de la o bătrânică din Popesti-Leordeni… Eu mai ușor cu roșiile proaspete în extrasezon, mai mult conservate
Misterul este Soarele.
Nu va sfatuiesc sa consumati rosiile din aprilie mai, chiar daca au gust. Sunt 100% fortate sa se coaca. Gustul e dat de: pamantul romanesc cu ingrasamant natural, SOARE.
In perioada aprilie mai cumpar din supermarket (nu turcia) unde cred ca sunt verificate mai atent. Am niste consateni care au contracte cu supermaketuri si ii cam verifica saptamanal (iau probe de sol, plante, etc)
Raspunsul este destul de simplu: in sere productia este 11 luni, majoritatea producatorilor planteaza in decembeie, ianuarie, dupa aproximativ 70-80 zile incepi sa recoltezi. Daca ai plantat in ianuarie in plina recolta esti in aprilie. De aici explicatia de ce primele rosii cu gust le gasesti de prin aprilie. Din octombrie productia scade, iar la sfarsit de noiembrie se defriseaza pt a pregati sera pt noul ciclu.
Primul factor care influentează gustul este soiul, fara un hibrid bun orice sol sau ingrasamant nu pot face minuni. Investitia in sere este mare, proprietarii de sere in principiu aleg seminte bune si cu gust pt a se asigura ca produsul lor se vinde.
Al doilea factor important este soarele, cu cat mai mult soare cu atat e mai bun gustul.
De accea vara rosiile sunt cele mai gustoase. Acelas soi, cu aceleasi conditii de temperatura nu va avea niciodata gustul la fel de bun vara ca iarna.
Un soi bun este de obicei sensibil la boli, nu are productia atat de mare. Costul de productie si puterea de cumparare a consumatorului orienteaza catre importuri de rosii fara gust. Din noiembrie, majoritatea rosiilor sunt importate din Maroc, Turcia. Producatorii din aceste tari sunt orientati catre cantitate, rezistenta la boli. Pt perioada rece ei sunt singurii care pot asigura legume si fructe, nu au concurenta, produsele lor oricum se vand. Atunci nici nu sunt interesati sa investeasca in soiuri scumpe, in tehnologii moderne si scumpe de crestere a legumelor.
In Romania ajung si rosii bune, si in extrasezon, din Olanda, Franta, Belgia. Dar cantitatile sunt mici si sunt foarte scumpe.
Anul trecut o caserola de 250 g de cherry se vindea cu aproximativ 16 ron. La ce pret va ajunge anul acesta cu cresterea pretului enorm la gaz?
De ce majoritatea producatorilor nu planteaza in sere din vara ca sa ai rosii bune iarna? Pt ca o planta mare consuma de 2/3 ori mai multa caldura decat una mica. Costul rosiei ajunge exorbitant de mare.
Totul este determinat de costul de productie si de puterea de cumparare a consumatorului final.
Costul caldurii reprezinta 1/3 din pret daca plantezi in decembrie. Daca s-ar planta in septembrie ca sa poti recolta din decembrie costul cu caldura se dubleaza cel putin. Mai mult ai nevoie si de lumina artificiala 16 ore pe zi.
Sper ca explicatia mea este plauzibila.
ACTUALIZARE 2024 – PTR. DNUL. MIHAI VASILESCU, si nu numai… In urma cu cativa ani, eram sfatuiti ca pe timp de iarna sa consumam rosii cherry, pentru un gust mai aproape de cel adevarat, … zis si facut, … am luat din MEGA si la galetusa si la pahar, de Olanda de cele mai multe ori, bune, multumitoare, … in aceasta iarna, jale… le-am incercat pe toate, plastic, carton, pamant, asa-zis… am nimerit de Maroc , si Etiopia, cred, … scumpe, dar le-am aruncat la gunoi, asta e, … nu mai spun ca erau si degerate, … am mai incercat rosii aproape negre, aceeasi situatie, groaznice, ( in anii trecuti fiind f. bune ) … bani aruncati, … As manca o rosie cu ochii, salata de rosii cu ceapa, etc., … pacat, … sunt multe de spus, discutie interminabila, … Numai bine,