Dacă ai ieșit măcar o singură dată din țară cu mașina, prin granița de vest, spre țările cu multă apă caldă (sau dacă măcar ai închiriat una la fața locului), cu siguranță ai constatat că nu prea e de glumă cu parcatul. Gen, cu cât te duci mai spre centrul unui oraș mare și aglomerat, cu atât trebuie să lași bani mai mulți pentru parcatul mașinii. Chestie valabilă nu doar pentru tine, ca turist, ci și pentru oamenii ăia care locuiesc acolo.

Pe scurt, dacă stai în Paris (sau în orice alt oraș mare din Europa civilizată) și ai mașină, cu cât locuiești mai spre centrul orașului, cu atât o să constați că te costă parcarea de reședință niște sute de euro pe an. Dacă nu și mai mult.

În schimb, dacă locuiești în Barfleur, și ai mașină, poți s-o parchezi gratis unde vrea mușchiulețul tău, pentru că sunt locuri de parcare căcălău. Doar că, vedeți voi, în Barfleur există probabil maximum o sută de mașini în total, dacă sunt și alea.

Și așa e normal să se întâmple lucrurile, că și la parcări funcționează legea cererii și ofertei. Dacă vrei să locuiești într-un oraș mare, să muncești și să faci bani, îți asumi și costurile pentru treaba asta. Dacă nu, te retragi romantic și boem, la Barfleur sau ceva de genu’.

Am făcut această introducere doar pentru a vă spune că eu sunt pro măsura creșterii prețurilor pentru parcările de reședință. E una dintre primele măsuri care transmit că dacă vrei să ai mașină în București (sau în oricare alt oraș mare, unde problemele sunt aceleași) trebuie să-ți cam asumi costurile pentru mașina aia. Dacă nu, poate are trebui ori să n-ai mașină, ori să te muți la Urziceni sau la Dîlga, unde parcarea de reședință e moca.

Dacă nu le știați deja, aveți mai jos noile prețuri pentru parcările de reședință din București. Aici trebuie să fac o precizare pentru analfabeții funcțional: parcarea de reședință nu e același lucru cu parcarea cu plată unde-ți lași mașina când te duci prin oraș. Parcarea de reședință este aia în care îți ții tu mașina acasă la tine, în fața blocului. Era musai să fac precizarea asta, pentru că am văzut că există cetățeni cu neuroni foarte puțini care nu fac diferența între cele două.

👉 Zona A – creștere de la 84 lei/an la 600 lei/an

👉 Zona B – creștere de la 66 lei/an la 500 lei/an

👉 Zona C – creștere de la 55 lei/an la 400 lei/an

👉 Zona D – de la 37 lei/an la 300 lei/an

Nu știu cum să vă zic, dar nu ai cum să locuiești în cel mai bogat sector al Capitalei și să plătești 23 de bani pe zi pentru parcarea de reședință. Pentru că atât înseamnă cei 84 de lei pe an din Zona A: 0,23 lei pe zi. Nu ai cum. Prin urmare, eu, personal, cred că e cât se poate de justificată majorarea de prețuri.

Dar, pentru că m-am prins de ceva vreme că nu sunt posesorul adevărului absolut (mă rog, nu tot timpul), mi-ar plăcea să știu și părerile voastre pe subiect. Dar cel mai și cel mai tare mi-ar plăcea să ne spună și cei care locuiesc prin alte țări cum stă situația la ei. Că spre ce-i pe-acolo aspirăm și noi, nu?