Dacă ai ieșit măcar o singură dată din țară cu mașina, prin granița de vest, spre țările cu multă apă caldă (sau dacă măcar ai închiriat una la fața locului), cu siguranță ai constatat că nu prea e de glumă cu parcatul. Gen, cu cât te duci mai spre centrul unui oraș mare și aglomerat, cu atât trebuie să lași bani mai mulți pentru parcatul mașinii. Chestie valabilă nu doar pentru tine, ca turist, ci și pentru oamenii ăia care locuiesc acolo.
Pe scurt, dacă stai în Paris (sau în orice alt oraș mare din Europa civilizată) și ai mașină, cu cât locuiești mai spre centrul orașului, cu atât o să constați că te costă parcarea de reședință niște sute de euro pe an. Dacă nu și mai mult.
În schimb, dacă locuiești în Barfleur, și ai mașină, poți s-o parchezi gratis unde vrea mușchiulețul tău, pentru că sunt locuri de parcare căcălău. Doar că, vedeți voi, în Barfleur există probabil maximum o sută de mașini în total, dacă sunt și alea.
Și așa e normal să se întâmple lucrurile, că și la parcări funcționează legea cererii și ofertei. Dacă vrei să locuiești într-un oraș mare, să muncești și să faci bani, îți asumi și costurile pentru treaba asta. Dacă nu, te retragi romantic și boem, la Barfleur sau ceva de genu’.
Am făcut această introducere doar pentru a vă spune că eu sunt pro măsura creșterii prețurilor pentru parcările de reședință. E una dintre primele măsuri care transmit că dacă vrei să ai mașină în București (sau în oricare alt oraș mare, unde problemele sunt aceleași) trebuie să-ți cam asumi costurile pentru mașina aia. Dacă nu, poate are trebui ori să n-ai mașină, ori să te muți la Urziceni sau la Dîlga, unde parcarea de reședință e moca.
Dacă nu le știați deja, aveți mai jos noile prețuri pentru parcările de reședință din București. Aici trebuie să fac o precizare pentru analfabeții funcțional: parcarea de reședință nu e același lucru cu parcarea cu plată unde-ți lași mașina când te duci prin oraș. Parcarea de reședință este aia în care îți ții tu mașina acasă la tine, în fața blocului. Era musai să fac precizarea asta, pentru că am văzut că există cetățeni cu neuroni foarte puțini care nu fac diferența între cele două.
👉 Zona A – creștere de la 84 lei/an la 600 lei/an
👉 Zona B – creștere de la 66 lei/an la 500 lei/an
👉 Zona C – creștere de la 55 lei/an la 400 lei/an
👉 Zona D – de la 37 lei/an la 300 lei/an
Nu știu cum să vă zic, dar nu ai cum să locuiești în cel mai bogat sector al Capitalei și să plătești 23 de bani pe zi pentru parcarea de reședință. Pentru că atât înseamnă cei 84 de lei pe an din Zona A: 0,23 lei pe zi. Nu ai cum. Prin urmare, eu, personal, cred că e cât se poate de justificată majorarea de prețuri.
Dar, pentru că m-am prins de ceva vreme că nu sunt posesorul adevărului absolut (mă rog, nu tot timpul), mi-ar plăcea să știu și părerile voastre pe subiect. Dar cel mai și cel mai tare mi-ar plăcea să ne spună și cei care locuiesc prin alte țări cum stă situația la ei. Că spre ce-i pe-acolo aspirăm și noi, nu?
Bratislava
49euro prima mașină
150euro a doua
500 a treia
Doar cu adresă de reședință poți achiziționa
Prețurile diferă puțin, în sus, pentru centrul vechi – dar nu am găsit cifre exacte
Comentariu beton!415
Iată. Și nu se mai plânge nimeni, nu?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1980
@Mihai – nu am văzut/auzit nimic. Nu zic că nu or fi fost, dar nu știu eu.
@Rilache – poți învăța lucruri bune de oriunde. Cât despre întrebarea ta, eu, de exemplu, am învățat că e mai bine să tac – astăzi….
Comentariu beton!554
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.868
@Rilache, dar nu ne explici și de ce Slovacia nu e un model de urmat? Că așa pot să spun și eu că nicio țară nu e un model de urmat. C-așa am hotărât eu!
@Mihai – nu cred că e cazul să te complici. Zic eu…
@Rilache – ca să fie clar, poate am mai zis pe aici, eu dau doar mâini verzi (unde e cazul). Dacă dau cu roșu, explic/comentez – în cazul tău nu am dat niciuna, pentru că verde nu meriți, iar dacă dau roșu – oricum nu înțelegi explicația.
Comentariu beton!186
Noi ăștia din București suntem deja la “a doua mașina” ținând cont ca plătim de la prima 600 de lei.
Acum, serios, nu e mult 50 lei/ luna ținând cont ca locuiesc la 2 pași de Bul Unirii. Problema e alta: eu dau banii, dar S3 nu-mi oferă condițiile sa ma bucur de locul respectiv. Nu pot pune plăcută cu nr, nu pot atenționare ca e locul meu sa știe și cel care il ocupa ca e loc plătit, dacă sun la poliție sa zic ca e ocupat de 10 zile nu se întâmpla nimic… in concluzie 5 lei, 50 de lei, 500 sau 5.000 ii cam plătesc inutil. Când erau 84 nu ma durea atât de tare inutilitatea plății, dar la 600 de lei, parca ma mai gândesc.
Gândiți-va ca plătiți Digi, dar nu aveți niciodată semnal sa vedeți și voi un film, o emisiune. Iar eu v-as zice: mai, oameni buni, e 40 de lei pe luna, ce vreți? Un film în doi, la mall costa mai mult!
Comentariu beton!8517
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1043
Cred ca marirea asta trebuia sa se intample un pic mai devreme, dar e bine si asa. Ce nu a inteles inca romanul e ca masina iti consuma bani, nu produce. In concluzie, cand mi-am cumparat-o, mi-am asumat ca voi scoate pe an bani frumosi din buzunar pentru parcare, RCA, revizii samd. Cu banii aia in plus s-ar putea construi parcari supraetajate, sau chiar din acelea cu sistem automat care iti duce masina la locul stabilit. Urmatorul pas ar fi ca domnilor dezvoltatori sa nu li se mai permita sa ridice sute de apartamente fara sutele de locuri de parcare cerute prin lege. Si verificati la sange ca le fac. Dar nah, uneori se mai intampla sa le faca si ne lovim de smecheria romanului care cumpara apartament in complex rezidential si nu mai are cateva mii de euro pentru parcare, sau nu vrea sa dea, caci locul de parcare e mai scump decat rabla din dotare. Asa ca alege sa umple strazile adiacente si trotuarele.
In Budapesta am ramas uimita cand am vazut in centrul vechi ca la subsolul tuturor cladirilor vechi/istorice consolidate baietii s-au apucat de construit parcari subterane. Si culmea, sunt folosite pe baza de abonament lunar de catre rezidenti sau de catre turisti, in vacante.
In Rotterdam, pentru cei care lucreaza in oras si vin din localitatile adiacente exista parcari precum cea de la Straulesti, cobori de pe autostrada, lasi masina, iei metroul si ajungi la birou. Uite asa evita supraaglomerarea orasului cu masinile navetistilor. Dar astea sunt deja masuri care trebuie gandite la un nivel macro, de niste autoritati competente si sustinute de cetateni responsabili care isi doresc un oras mai putin aglomerat si nepoluat.
Comentariu beton!284
Iulia, daca vrei sa te plangi de ceva plange-te ca la 600 de lei ar trebui doar sa ai dreptul sa parchezi in zona, nu sa ai locul tau
Se dezbate încă. Ce zici?913
Sunteți mulți „din București” – bravo vouă! În altă ordine de idei… ne mișcăm și noi mai cu talent?
Se dezbate încă. Ce zici?52
La mine-n orașu’ sărat, tot omul are gratuit un loc parcare de domiciliu (așa prevede legea – adică blocul are 20 apartamente, atunci dezvoltatorul e OBLIGAT să asigure 20 locuri de parcare, altfel lula autorizație de construcție), dar dacă vrei un loc extra, în funcție de zonă, costul anual al unui loc de parcare e între €200-500 pe an.
În România, acum 9 ani, plăteam 100 lei pe an parcarea de domiciliu.
Comentariu beton!273
Plăteai pe naiba 100 de lei când cel mai mult era 84 de lei. Pe an. Sau nu vorbești despre plata la primărie?
@MV: Serios, plată parcare de domiciliu era 100 lei/an, dar NU în București. Și da, plăteam la primărie.
Am locuit într-unul din orașele cu cele mai mari taxe și impozite din România, pe vremea când în București oamenii plăteau bani de semințe pentru aceleași servicii.
Comentariu beton!194
Aaa, scuze, am omis acest amănunt. 🤭
Mihai, in Brasov platesc de vreo 9 ani, 135 lei/an parcarea de resedinta.
Si 5 lei/an impozit pe terenul de sub masina :))))))
Comentariu beton!112
@Costi: 140 lei/an???? BOGATULE! Rilache te-ar trimite la canal pentru că ești burghez. 😀 😀 😀
Comentariu beton!147
și în mărețul târg al Botoșanilor parcarea de reședință era încă de acum 6-7 ani 140 lei pe an. Acum e undeva la 240 lei/an. :))
Comentariu beton!102
Categoric de acord cu tine.
Asta daca vrem sa traim in ceea ce generic numim oras „civilizat”. Daca vrem ca in Thiruvananthapuram e alta treaba. Sa coste ca in Thiruvananthapuram dar sa ai conditii ca in Neuilly sur Seine nu exista. Aritmetica simpla.
Experienta personala din Fr.
In Neuilly sur Seine sau in Rouen (rive droite, foarte importanta precizarea) cu parcarea de resedinta este asa:
Daca nu ai in curte sau in subsolul blocului, exista pe strazile adiacente (NU pe bulevarde) locuri de parcare destinate riveranilor. Aceste locuri de parcare sunt disponibile in baza unui abonamet. Te duci la primarie, dovedesti ca locuiesti in zona respectiva, platesti o caruta de bani pentru un abonament. Primesti in schimb DREPTUL de a parca pe unul din locurile mentionate mai sus. AI DREPTUL, NU TI SE GARANTEAZA ca vei avea un loc de parcare. Daca nu gasesti niciunul liber, ghinion de nesansa.
Revin la ROUEN – rive droite. Ei bine orasul acesta (unde am locuit o perioada) este despartit in doua de Sena. Rezulta ROUEN pe malul drept si ROUEN pe malul stang. Pe malul drept centrul vechi, catedrala de sute de ani, turisti alea-alea. Pe malul stang Rahova. Acelasi oras, aceleasi reguli. Diferenta e ca se aplicau doar pe malul drept, unde iti ridicau masina in secunda 2. Pe malul stang faceai ce iti trecea prin cap. Politie mai subtire.
Si ca sa iti faci o idee de preturi: eu locuiam pe malul stang (evident) dar lucram pe malul drept. Cum asta cu transportul in comun e o poveste (poate cu alta ocazie), uneori eram nevoit sa merg la serviciu cu auto personal si sa parchez intr-o parcare subterana. La sfarsitul zilei ma costa mai mult parcarea decat ceea ce castigasem in ziua respectiva.
Comentariu beton!285
A, da, la Rouen am oprit să mănânc acum două veri. Deduc că treaba se întâmpla pe malul drept, că vedeam catedrala la o aruncătură de băț. Nu mai țin minte exact dacă am plătit 2 euro pe oră sau pe 30 de min. Parcarea, zic.
Exact asa era si la München. Aveai permis de parcare de resedinta zonal, dupa ora 18:00 cei fara permis puteau sa parcheze doar in anumite locuri, unde permisul nu era necesar, in rest primul venit, primul parcat, nenominal, si fara garantie.
Timpenia asta din Bucuresti, ca in alte judete nu stiu cum e, unde ajungi sa-ti „platesti” un loc AL TAU, pe care sa-l si blochezi, e ceva de neimaginat, la fel cum e si atitudinea de „sa ni sedea, sa ni se faca”.
Pai de unde plm bai nene sa li se faca si sa li se dea? Cine plm plateste locurile alea, ca noi am dat 9.000 EUR pe al nostru, pentru ca, ce sa vezi, terenul costa si constructia costa si ea. E drept ca din banii aia a cistigat si dezvoltatorul, dar anyway…
Economic vorbind, daca ai un numar X de locuri de parcare de resedinta, si un numar Y=X*1000 de doritori de loc de parcare, ar trebui facuta, anual, licitatie…
In alta ordine de idei eu ca biciclist nu doresc nimic, nici macar piste.
Se dezbate încă. Ce zici?98
Neața bună. Părerea mea are 2 aspecte: 1) sunt de acord cu majorarea prețurilor, prețuri care puteau fi și oleacă mai consistente, având în vedere că mulți au mai mult de 1 mașină/familie; 2) odată cu măsura asta, ar trebui optimizat spațiul pentru crearea de mai multe parcări. Un exemplu la întâmplare: în loc să facem un ditamai complexul de blocuri, între alte blocuri, ar putea bine răsări o parcare și/sau un loc de joacă/mini parc. Pot să arăt cu degetul câteva locuri de genul ăsta prin capitală.
Comentariu beton!264
@Macs: cum spuneam anterior, în țările civilizate, constructorul blocului e obligat prin lege să asigure un loc de parcare/apartament altfel nu pupă autorizație de construcție. O astfel de lege AR PUTEA FI dată și în România, doar că NU SE VREA!
Comentariu beton!303
@Macs, bineînțeles că ăsta ar trebui să fie următorul pas logic. Problema e că românul vrea să doarmă cu mașina sub geam sau să parcheze EXACT acolo unde are treabă. Îmi vin în minte cel puțin trei parcări imense din București care stau aproape goale tot timpul.
solutia pentru decogestionarea unui oras nu va fi niciodata „mai multe parcari / parcari mai mari, mai multe drumuri / drumuri mai mari”. Preturile inca sunt destul de mici si ar trebui cateva modificari in functie de numarul de masini detinute.
Pe de alta parte, cea mai mare problema in Romania, nu este lipsa amenzilor. Este lipsa unei autoritati care sa le dea. Daca din 100 de cazuri, in 99 fac ce vreau si nu patesc nimic, acel one time e cost of doing business.
Total de acord cu chestia asta. Dar ce facem cu arhitectura comunistă, fără spațiu de parcare?
Comentariu beton!195
@Macs: se pot construi parcări supraetajate, dar românul vrea totul gratis, „să ni se dea, să ni se facă”.
Comentariu beton!167
Bun, știți blocurile vechi din Dr. Taberei sau Balta Alba, au parcări/garaje la subsol dar sunt folosite ca depozite, magazine, magazii sau orice altceva, la fel și ka Domenii, Agronomie și multe alte zone vechi din București. Parcarea mea de reședință este la vreo 500m de blocul in care locuiesc și nu mor că fac mișcare, în aceeași parcare sunt și locuri „la liber” adică neplătite și să știți că acelea sunt neocupate dar vine oricine și parchează pe cele marcate de reședință (răutate și prostie) următoarea alveolă cu locuri de parcare este free și acolo nu se înghesuie nimeni. Tot românu’ vrea parcare fix în fața scării. La firma unde lucrez avem locuri de parcare pe care le ocupă cei din blocurile de peste șosea pentru că nu vor să plătească nici suma aia modică de 84 lei pentru că ei au parcat gratis toată viața, aici vorbesc despre Vatra Luminoasă. Este vorba despre educație și civilizație nu neapărat despre costuri.
Comentariu beton!284
JT, la noi primăria a marcat pe unde a putut locuri de parcare, evident nu suficiente. În majoritatea zonelor rezidențiale nu se asigură decât 60% din nevoile celor care locuiesc acolo. Vorbim de parcări lângă parcuri unde copiii joacă fotbal iar vara mașinile sunt mereu luate la țintă, de exemplu. Evident nu există camere de luat vederi măcar, nu există (nici)o politică a situației în care mulți proprietari au două mașini personale plus mașina de serviciu și ei plătesc un loc de parcare. La noi situația este și mai penibilă, nu s-au putut marca decât 11 locuri de parcare pentru aproximativ 27 de familii cu mașini personale, dintre cele 11 primăria a atribuit unor persoane care nu sunt din zona/blocul unde locuim noi 4 locuri.
Primăria a și reasfaltat și refăcut unele parcări, dar principiul este același. Soluția corectă este chiar construirea unor parcări etajate, în Mamaia s-a putut, de exemplu. Eu nu cred că poți lua bani la licitație iar în acest mod unii locatari care din diverse motive nu pot participa să fie scoși în stradă.
Comentariu beton!103
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.639
@Rilache, dacă visul Gabrielei Firea era să scadă valorile traficului din București și să înțeleagă românul că mașina nu este un drept inalienabil, atunci nu am nici cea mai mică problemă că se va împlini. Eram în anul 1996 când vară-mea a emigrat în SUA, la New York. Știi care a fost prima întrebare pe care i-am pus-o prima oară când ne-am văzut? Evident „ce mașină ți-ai luat?”. La care femeia mi-a explicat că nu-și poate lua mașină pentru că o costă mai mult parcarea decât mașina. Chestie pe care mi-a fost absolut imposibil s-o înțeleg cu mintea de atunci. Mno, pe scurt, ca să n-o mai lungim, dacă era după mine majoram MUUUULT mai mult prețul pentru parcarea de reședință. Dar din păcate, nu e.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1135
@Rilache, și dacă mi se rupe pula de mizeriile pe care le lași tu aici și n-am chef să citesc, cum facem?
@Mihai
Cum vrei tu pentru tine, eu nu pot să te oblig, pot să le las și atât.
Se dezbate încă. Ce zici?1822
Exemplu de taxa parcare in Ramnicu Valcea, 20 lei pe an parcare de resedinta, reinnoiesti inainte de expirare perioada, platesti 8 lei/an.
Comentariu beton!103
2 locuri gratis, orășel mic
Se dezbate încă. Ce zici?62
Cu părere de rău față de cei care plăteau aceste sume „colosale” pentru parcările de reședință, cred că este o decizie foarte înțeleaptă asta cu creșterea taxelor. Am locuit o perioadă undeva prin Sectorul 2 și erau vecini care aveau câte 2 mașini pe care nu le scoteau niciodată din parcare, însă nu-ți permiteai să le spui ceva, că imediat săreau să-ți spună că sunt locurile LOR de parcare și că au tot dreptul să-și țină „bijuteriile” acolo. Să-i vedem acum ce vor face. Apoi, am stat în chirie într-un complex rezidențial de pe lângă București și pentru că apartamentul respectiv nu avea și loc de parcare propriu, plăteam o taxă de 100 ron/luna către conducerea complexului pentru a putea parca pe locurile „libere”. Deci, 1200 ron/an undeva în exteriorul Bucureștiului. Și se plâng cei din zona A că vor plăti 600 ron/an? 🤦♀️
Comentariu beton!237
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1449
@Rilache: cine nu-și permite plata parcării, NU ar trebui să dețină un automobil!
Poate folosi taxiul, mijloacele de transport în comun.
P.S. Dacă eram „de bani gata” aveam insula mea cu heliport și mini-port. 😉
Comentariu beton!3513
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.829
@Rilache, nu mă prind dacă trolezi sau ești doar imbecil. Dar… hmm… cred ca de fapt nici nu contează.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1024
@Rilache: ce nu se înțelege din mesajul meu? Dacă ai mașină, atunci TREBUIE să ai și bani de parcare!
Vrei parcare gratis? Mută-te la casă și fă-ți parcare privată.
P.S. Dacă ai bani de 4 mașini și NU VREI să plătești parcarea atunci mașinile se confiscă și 4 ani de bulău, unul pentru fiecare mașină. Să te-nveți minte.
PARCAREA GRATUITĂ NU ESTE UN DREPT!
Comentariu beton!239
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.628
@John Temple nu sunt de acord cu Dvs. Pana sa plec in Germania nu aveam permis de conducere, dar masina da. In Brasov transportul in comun era relativ rezonabil. Insa dupa ce m-am decis sa ramanem in D, am decis sa-mi iau permis. In Germania e raritate absoluta sa fie casa si serviciul aproape, in termeni de transport public. In zona metropolitana Nürnberg faceam zilnic o medie de 50 km schimband mereu metroul, bus, tramvai, tren. Daca mai trebuia sa platesc si parcarea acasa ma lua gaia. Practic nu ma costa transportul public, dar timpul pierdut cu acesta (mai acum cand peste tot se repara drumurile) era intolerabil.
Se dezbate încă. Ce zici?88
Eu cred că trolează, pentru că nu dă semne că ar fi chiar atât de imbecil cât sugerează cometariile lui. Adică formează propoziții și nu pare că s-a înecat cu salivă până acum. Nu are sens să explice cineva de ce confiscarea proprietății private ar fi o imbecilitate, nu?
Mai la subiect, măsura asta e un pas înainte. Ideal, cam 50-70% din mașinile din București ar trebui să dispară. Se poate începe cu creșterea taxelor și amenzilor, se poate continua cu transformarea unor benzi în piste de biciclete și chiar cu reducerea locurilor de parcare, dacă oamenii insistă.
Comentariu beton!2112
@Giani Mucea
Diferența, dintre confiscarea prin taxare & impozitare (soluția pe care voi o achiesați) și confiscarea directă fără taxare & impozitare (rezolvarea mea), este că eu nu vreau să iau banii drămuiți ai nimănui.
Reverberațiile stohastice ale acestei diferențe determină totul, de la fiscalitate până la mobilitate socială — pentru că nu luarea de bani e scopul, ci reducerea numărului de mașini, însă voi vreți să fiți sardonicisă-i piguliți și la bani. Diferență de umanitate.
Se dezbate încă. Ce zici?1620
@Rilache, coae, când atâția oameni îți spun că ești imbecil, poate ar trebui să fie un semn. Poate…
„Unii au mașină și nu au banii.
Ce faci, ce facem cu ei?”
Îi ajutăm să înțeleagă că dacă nu au banii pentru plata suplimentară a parcării pentru masină, poate ar fi cazul să renunțe la alte lucruri pentru a acoperi această diferență, să schimbe zona de reședință, să câștige mai mulți bani, să vândă mașina. 4 soluții au aici, sigur mai sunt și altele.
Comentariu beton!2712
@Rilache: din moment ce-ți cumperi mașină EVIDENT că te gândești și dacă-ți permiți costurile aferente: asigurare, impozit, cost combustibil, cost eventuale reparații. Doar un cretin cu creierul neted își cumpără o mașină fără să ia în calcul și costul întreținerii sale.
@AleBlaga: dacă aveai mașină înseamnă că nevasta/prietena avea permis auto, dacă aveai mașină care ocupa aiurea un loc de parcare…NO COMMENT!
@Giani Mucea: chill, bro!
Se dezbate încă. Ce zici?1610
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1018
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1121
@Rilache: bro, you forgot your meds! Really!
Se dezbate încă. Ce zici?117
@Rilache: Reducerea numărului de mașini e scopul, dar în limitele principiilor de bază ale societății. Unul din ele e că proprietatea privată e inviolabilă. Nu decizi tu câte mașini își poate cumpăra un om și nu ai dreptul să i le confiști, atâta timp cât nu a încălcat nici o lege sau nu îți e dator cu nimic. Tot ce poți face e să stabilești niște costuri pentru a folosi proprietatea publică.
Că tu consideri costurile respective o formă de confiscare, asta e o chestie separată de realitate. Omul care nu își mai poate permite să plătească parcarea are opțiuni. Poate să parcheze în afara orașului, unde e mai ieftin. Poate să vândă mașina. Aș fi de acord chiar ca primăria să aloce niște fonduri pentru a cumpăra mașinile respective, în anumite condiții. Dar soluții există.
În altă ordine de idei, merci, „Reverberații Stohastice” va fi numele cover band-ului Holograf pe care îl voi înființa când mă apucă criza vârstei a 3-a.
Comentariu beton!147
Rilache, scopul cu reducerea numărului de mașini tu de unde l-ai luat? Că am impresia că vorbești după cum te taie capul, nu după cum i-a tăiat capul pe cei aleși, care au gândit și implementat măsurile astea.
„E de subliniat că banii din aceste taxe ajung la primăriile de sector, iar primarii de sector au cerut majorarea acestor taxe pentru creșterea bugetelor sectoarelor, urmând astfel să se asigure și mai buna întreținere a acestor parcări.” De la Nicusor Dan citire. Deci, de unde faza cu scopul de-l tot vânturi pe-aici?
Se dezbate încă. Ce zici?126
@John Temple am handicap accentuat, deci in Ro aveam scutire de orice impozit, de aia era masina pe numele meu. In D mumu scutire impozit, pentru 86 euro pe an am transport public gratis in toata D dar sunt fortat sa conduc, deci si nevoia de a parca aproape de casa.
Se dezbate încă. Ce zici?43
@AleBlaga: asta trebuia să menționezi de la bun început, altfel doar un nebun își cumpără mașină fără să aibă și permis auto.
Se dezbate încă. Ce zici?64
@John Temple in Ro nu plateam impozit de nici un fel, de aia era masina pe numele meu, si era parcata in curtea casei. In D nu am scutire, e masina pe numele sotiei mele (mai putin cu vreo 300 eur la asigurare) dar parcare pe numele meu.
Se dezbate încă. Ce zici?32
E cum spune Anduta mai sus. De data asta este vorba despre fonduri.
@Rilache încurcă discuția de astăzi cu cealaltă problemă, cea ecologică (prea multe maşini = prea multă poluare => a deţine mai mult decât o maşină e un lux ce trebuie taxat ca atare; nu cu confiscarea, evident, cum spune el, ci prin taxe mai mari).
Scrisoarea semnată de toţi primarii de sector din B, către Consiliului General, arată așa:
„Ca răspuns la nevoile comunităţilor pe care le reprezentăm, noi intenţionăm să ne implicăm activ în a găsi soluţii şi realiza proiecte care să elibereze trotuarele şi spaţiile verzi de maşini şi să sistematizăm parcările de reşedinţă din oraşul nostru prin construirea de parcări, în special pe verticală, parcări inteligente şi, acolo unde spaţiul o permite, parcări la principalele intrări din Bucureşti. Pentru acesta este nevoie de fonduri, astfel încât responsabilitatea de a deţine o maşină să fie însoţită de o contribuţie corectă la bugetele primăriilor de sectoare care să ne permită dezvoltarea de servicii de parcare decente. Actuala taxă este mult sub nivelul taxelor din capitalele Uniunii Europene”.
Intenţii bune, să vedem acum şi cum vor fi cheltuiţi banii astfel obţinuţi. Acolo este marea problemă.
Se dezbate încă. Ce zici?64
@Solandi
Schemă la limita de joc Ponzi.
N-am încurcat nimic, este totul explicat clar, fără echivoc. Taxarea/Impozitarea parcărilor are legătură cu deținătorii de mașini care au un al doilea, treilea, patrulea…… n autovehicul. E clar aici.
Bun, dacă problema este numărul de mașini raportat la parcările valabile 24/7, taxarea autovehiculelor suplimentare, în loc de confiscarea lor directă, nu va rezolva nimic; ba perpetuează la slăbirea statului de a acționa unilateral, necondiționat, în efectuarea unei schimbări sau rezolvări tangibile reale, fără prelungiri, fără lâlâială, fără tehnicalități. Va prolifera consecințe monetare din rândul mulțimii, atât cele precare ce depind de mașină, cât cei care se află într-o situație financiară echilibrată dar cu fricile aferente de „it takes only one bad day”.
Atunci, ce este asta, toată asta? Este o [altă] măsură elaborată de extracție de bani sau măsură de rezolvare unei probleme endemice? Răspunsul nu este „Ambele” deoarece se exclud una pe cealaltă, din moment ce demersurile sunt total diferite și diametral de a atinge scopul pretins de fiecare și la partea consecințelor.
„Comunități”, „implicare activă”, „realizare proiecte”, „sistematizare”, „inteligente”, „responsabilitate”, „contribuție corectă”, „dezvoltare”, „la alții e altfel”…
Se dezbate încă. Ce zici?14
sincer, 600 de lei pe an, 50 pe lună, 1,66 lei pe zi pentru centrul bucureștiului e incredibil de puțin. un preț rezonabil ar fi cam de 10 ori mai mare. și ar fi una dintre metodele cele mai eficiente de a reduce numărul de mașini din bucurești.
Comentariu beton!2811
Sunt total de acord cu tine. Dacă era după mine majoram mult mai mult prețurile.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1036
@Rilache, ah, deci nu trolezi, chiar ești imbecil.
„Imbecil” de ce, Mihai?
Se dezbate încă. Ce zici?129
@Rilache, dacă trebuie să-ți explic eu de ce ești imbecil când propui ca măsură (ironic, desigur) renunțarea/confiscarea mașinilor, pierd timpul de pomană.
Rilache, argumentul „că doar n-ai nevoie de două” pe mine nu mă convinge, ba chiar e și iritant felul în care stabilești tu nevoile altora. Că uite, poate cineva chiar are nevoie de două mașini. De ce să i se confiște una dintre ele, in loc să aibă posibilitatea să plătească pentru satisfacerea nevoilor sale? Nu are posibilitatea să plătească, aia e, măcar omul va avea ocazia să-si reevalueze singur/ă nevoile. Mult mai bine mi se pare așa, pe termen lung.
Așadar, eu votez împotriva propunerii tale de confiscare a ce depășește o mașină pe cap de locuitor.
Comentariu beton!185
@Rilache, ești bun da’ limitat…
31.000€ taxă de înmatriculare auto
valabilitate 2 ani
locație Singapore
Se dezbate încă. Ce zici?82
Olanda, Rotterdam, 60 de euro pe an abonamentul pentru parcare. Ca și mai sus in Franța, nu îți garantează un loc anume. Alte opțiuni: închiriat un garaj/loc de parcare subteran începând de la 100 de euro pe lună la persoane private sau diverse firme.
PS: Părerea mea, după ce am studiat și am încercat să ajut pe cât posibil schimbare in bine a orașului, comparând cu alte orașe unde lucrurile se desfășoară ok, este că Bucureștiul este suprapopulat. Poate sunt captain obvious, dar nu am văzut niciodată discuția asta în spațiul public dusa in mod serios. Acum nu mă refer sa punem taxa la intrare. Există soluții mai decent la modul mutat diverse ministere sau clădiri administrative, încurajat companiile mari sa se dezvolte și în orașele apropiate: Pitești/Ploiesti/Giurgiu etc… Atâta timp cât toate companiile deschid sediu in București și toți studenții care vin anual rămân în oraș, pot sa crească preturile la parcări la infinit, suprafață Bucureștiului la finalul zilei este aceeași și din ce vad ea este doar utilizata sa fie construite și mai multe blocuri.
O soluție pe care o vad in Olanda este cu blocuri care au la parter și etajul 1 parcare (dar cred că așa au fost construite de la inceput). Nu știu cât de mult ar putea fi folosită și la noi sa modifici blocurile vechi în așa fel.
Din preturile parcărilor în vest pare totuși că prețurile nu sunt așa mari, dar comparația ar trebui să includă și taxele anuale pentru mașini și prețurile la asigurări.
Comentariu beton!212
Comparatia asta e elocventa:
Budapest/Area 525.2 km² Budapest/Population 1.756 million (2016) 3343,5 loc/km2
Bucureștiul are o suprafață de 228 km² Bucharest/Population 1.83 million (2019) 8026 loc/km2
Si, fiindca Slovacia nu e comparabila, in mintea lui rilache sau cum i-o spune:
Bratislava/Area 367.6 km² Bratislava/Population 424,428 (2016) 1155 loc/km2.
Se dezbate încă. Ce zici?61
O soluție pe care o vad in Olanda este cu blocuri care au la parter și etajul 1 parcare (dar cred că așa au fost construite de la inceput).
Așa am eu, în Amsterdam. Locul este asigurat (numărul apartamentului este vopsit pe el). €52 / lună.
Adica tu vrei sa zici ca n Bucuresti plateau parcarea 84 lei in buricul targului si eu in Severin in Crihala ,cartier muncitoresc platesc parcarea 100 lei si asta de ceva timp?Fi mi ar…..Masina este si un lux si o necesitate daca ai nevoie de ea ,e logic sa si platesti pentru ea ,nimic nu e gratis pe lumea asta.Englezii devin foarte nervosi daca parchezi in fata locuintei lor ,pur si simplu nu lasi masina pe strada ca imediat suna careva si vin baietii sa ti o ridice mai ales daca mai e si vre o strada ingusta, le blochezi naibii traficul si masini urcate pe trotuare eu una nu am vazut Ori stai la o casa cu parcare unde logic chiria e mai scumpa ,ori lasi masina intr un loc cu plata, ori circuli cu taxiul care e scump ca toti dracii.
Comentariu beton!124
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.635
Corect! Am făcut cerere la primărie, pt un loc în dreptul casei, pe Polonă. De o lună de zile mă chinui să pot plăti în sfârșit un drac de abonament, pt că au băgat parcare cu plată pe strada noastră, cu 5 lei/ora. Pt abonament mi s-au cerut 1000 lei/an, dar, nu îmi garantează vreun loc. Pt loc rezervat, adică să am siguranță că oricând găsesc liber în fața porții mele, mi-au cerut 6000 lei/an.
Se dezbate încă. Ce zici?64
de bun simt.
Se dezbate încă. Ce zici?116
Corect – eu am spus, la mine in sector, la 10 minute de iesire, 3600/an
Chestia asta cu parcarea a generat ceva discutii in familie pe care le-am eschivat ca Tyson in vremurile bune. Tata, desi nu are chiar varsta necesara, este „moshul din bloc caruia i-a lasat ma-sa loc de parcare”. Acum cativa ani l-am convins sa isi vand cotineata aia de cielo fara AC si i-am dat sa foloseasca masina mea: Corrolla diesel cu motor de 2l si 120k in bord, deci o masina impecabila pentru necesitatile lui. Mi se urca sangele la cap ca in loc sa rugineasca la mine in parcare, rugineste la el in parcare. Masina aia face 20 de drumuri pe an, pana la tara. Tata cara ca hamalul cumparaturi pentru ca nu se duce cu masina ca PIERDE LOCUL DE PARCARE. Eu am cedat dupa zeci de diacutii in care i-am explicat ca nu e nevoie sa parcheze pe acelasi loc mereu (vorbesc de locurile la liber). Nici o sansa, asa cum nu l-am convins sa nu se mai uite la A3, nu o sa il conving nici cu asta. Pe vremea cand ieseam in piata pentru OUG13 il intrebam cum se poate uita la mocirla aia si sa stie ca fiul lui e printre aia facuti cu ou si cu otet.
Comentariu beton!345
Corect spus uite altceva e 600 pe an și nu 6000 cum visează la Constanța că totuși nu stau pe Coasta de Azur…
Se dezbate încă. Ce zici?55
Absolut ok masura, ar fi trebuit sa fie si graduala in functie de numarul de masini pe care le ai in posesie (dar aici sunt niste probleme cu leasing operational, masina de firma, etc).
Si cred ca e loc de preturi mai mari, dar sunt de acord ca lucrurile trebuie luate gradual, altfel sare broasca din oala cu apa fiarta.
Si mai cred ca romanii sunt nascuti cu mentalitate de calic, de pagubas. Spun asta deoarece locuiesc intr-un ansamblu rezidential destul de mare cu multe locuri de parcare, supra si subterane. Insa destul de multi care s-au mutat acolo n-au mai scos 2500 EUR pentru locul lor de parcare, preferau sa parcheze pe niste tapsanuri si printre niste tomberoane. Acum ca s-a facut curat in zona si nu mai sunt tapsane si tomberoane, si le ridica primaria masina daca o lasa aiurea, intra si parcheaza prin curtea complexului pe locurile altora, si tot ei miauna ca „haide boss, am lasat-o o noapte, OAMENI SUNTEM”. Calici. Neamuri de traista. Cioflingari. Mamaligari, cum ne zic vecinii de la sud.
Nu toti. Dar destul de multi
Comentariu beton!474
Nu am probleme din astea, dar cei din City care nu au garaj/curte si trebuie sa parcheze pe strada, platesc o taxa de $32 cand aplica pentru permis si $210/an pentru parcare. Parchezi in anumite locuri si nimeni nu iti garanteaza un loc al tau special. Unii parcheaza in parcari supraterane, care pot fi mai mult sau mai putin aproape de resedinta.
Parcarea cu ora „te rupe”. Poti sa platesti si cate $40-50 pentru 8-10 ore. Daca lucrezi in City si firma nu are parcare, „ai pus-o”. La jumatatea mea la munca, parcarea este free (pe strada in fata firmei), dar nu mai mult de 2 ore. La fiecare 2 ore te duci si iti muti masina, caci vine „omu’ de la consiliu” si face semn cu creta pe roata/poza. Amenda este vreo $72.
Comentariu beton!134
Probabil că pentru un beneficiar de loc de parcare de la primărie creșterea asta de 8-9 ori a prețurilor de pe o zi pe alta nu e un lucru plăcut. Dar 84 de lei e locul de parcare de la primărie în zona A de mai bine de 15 ani, asta în condițiile în care achiziționarea unui loc de parcare pe domeniu privat e acum între 6000 și 10 000 de euro și se închiriază cu 50 de euro/lună minim. 600 de lei/an, 50lei/lună mie mi se pare ok. Și abia aștept să văd ce minunății se vor face cu acești bani strânși la bugetul de stat.
Comentariu beton!182
am stat mult sa citesc.
am decis sa postez sa nu creada lumea ca m-am reincarnat si postez cu alt nume 😀
am auzit un zvon, de acum 20 de ani cum era treaba prin Tokio. Stiti, orasul ala mic cu populatie de 2 ori cat Romania toata.
Acolo, cand iti inmatriculezi masina, trebuie sa faci dovada ca ai loc unde sa o parchezi. Simplu nu?
Astia tot timpul au avut o logica inversa, mai comunisti asa, ingradesc dreptul la proprietate. Nu e asa @Rilache?
Niste tarani.
La bucale, un 2000 euro pe an, ar fi decent. Ca si abonament.
De ce asa de mult? Pentru ca exista un loc de parcare la 10 masini, restul pe trotuare sau dumnezeu cu mila, (pt asta ultima căutați pe net ca exista o explicatie:-))
Deci, Rilache, esti atent?
Cine are are, cine n-are va trebui sa isi vanda masina sau sa se mute unde e mai ieftin.
Itti mai dau un exemplu, din orasul luminii, Paris, nu micul Paris.
Au aia niste pensionari mai pe centru cu locuintele, intelegi?
Ce au facut bulangiii de la primarie? Le-au marit impozitul de a ajuns cat pensia anuala. Pt ca impozitul e dupa zona, distanta fata de centru etc. Saracii pensionari au ajuns sa ia cate un student in gazda ca sa aiba bani de trait.
Ce parere ai de ultra comunistii aia de la primarie? Sau credeai ca toata frumusetea aia de oras se mentine cu taxele de pe vanzatorii de chiciuri de sub turn?
Se dezbate încă. Ce zici?127
Mie 2000 de euro/an mi se pare cam exagerat, cel puțin la acest moment. Zic asta în condițiile în care un loc de parcare privat in zona A ajunge de închiriat la un 200-300 de lei/lună. Poate chiar 400-500 în unele părți. Deci un 600 eur/an în zona A ar fi maximul pe care l-aș considera în regulă, pe principiul alinierii prețului de petec de pământ privat cu cel public. Având în plus așteptarea că primarii de banii ăștia vor îngriji mai bine parcările existente și vor face și noi parcări (pe verticală, inteligente etc), așa cum au promis. Acum, de vreme ce oamenii deja au decis și presupunând că Rilache nu va reuși să-i convingă să renunțe la asta și să aplice treaba cu confiscările, eu aș propune să urmărim ce se va întâmpla pe viitor legat de parcările de reședință, fiecare prin zonele noastre. Eu chiar am speranţă că inclusiv cei care au acum impresia că 84 de lei este prețul corect, încremenit pe vecie pentru a depozita mașina în zona A a Bucureștiului, își vor schimba părerea dacă vor vedea/simți diverse îmbunătățiri în jurul lor.
Comentariu beton!132
Anduta, ti se pare exagerat, e ok. dar hai sa ne gandim.
Ai 10 locatari si un loc de parcare. E corect ca cel care a locuit primul acolo sa mosteneasca locul si sa reinoiasca anual la o suma modica? Cu ce sunt de vina ceilalti proprietari? De ce sa nu faca primaria un pret care sa impuna o suma sa ii faca pe cei 10 sa se gandeasca daca au neaparat nevoie ca masina sa fie parcata sub geam cand ei stau in centru si au toate conditiile de transport civilizat si livrari oriunde.
Mai ales daca e un mos care nu a mai miscat masina de 3 ani si altii circula zilnic dar nu pot sa inchirieze locul ca e ocupat?
Sincer iti spun, stiu oameni care dau spagi de 200 euro anual pt acel loc de parcare pulic. Oameni la care nu te-ai gandit ca sunt genul care dau spaga, dar sunt disperati, au copii mici, si nu au unde lasa masina seara. Au un loc dat de primarie si reinnoit anual pe spaga.
Nu e mai OK sa creasca pretul si sa se liciteze? De ce sa fie suma modica si restul dati spaga la potentatii din primarie?
De ce sa fie ieftin daca e cererea mare?
Nu cumva vrem sa traim tot cu costurile din 1950 cand a luat nea dorel 4 camere prin repartitie si acu sta ca beirii in centru ca a fost securits sau nomenclaturist?
Pretul trebuie sa fie prohibitiv, astfel incat cei care pot folosi alte mijloace de transport in centru, sa le foloseasca. Altfel toti o sa stea cu masinile sub geam, pe trotuare.
Se dezbate încă. Ce zici?86
Deci cum împărțim un loc de parcare la 10 locatari? 😀
Nu mi-am pus așa problema, la nivel individual, ci la nivel de comunitate, precum primarii care au cerut creșterea taxelor, pentru a-i reinvesti tot pentru binele și parcările comunităților de care trebuie să aibă grijă. Bănuiesc că au gândit problema din mai multe puncte de vedere, nu doar al cererii și ofertei. Or fi făcut și vreun studiu de impact social de-or fi ajuns la suma aia de 600 de lei/an (cel puțin în primă fază). După cum am tot menționat, scopul declarat (și care contează cu adevărat, la urma urmei) e să se colecteze bani pentru a face mai multe parcări, inchiriind parcările existente la niste prețuri (mai) corecte. Nu să se păstreze numărul actual de parcări intr-un mod corect, precum licitația și/sau prețurile prohibitive de care zici.
Revenind la sumă, eu sper din tot sufletul ca toți cei care beneficiază acum de prețul încremenit în timp de 84 de lei să poată plăti diferența aia de bani anuală de 516 lei și să nu fie chiar atât de „amărâți” precum zice Rilache. Și la scurt timp să vedem și o parte dintre parcările noi promise, să vedem că cele deja existente sunt mai bine îngrijite, precum și o echilibrare a raportului dintre mașinile utile/folosite și cele doar depozitate.
Comentariu beton!91
@Anduța, dimptrivă, ideal ar fi să nu poată plăti. Ideal ar fi ca taxele să ajunga la un nivel la care să-ți pui întrebări de genul „are rost să mai am mașină?”. A se vedea comentariul lui @Francisc despre prietenul care merge de trei ori pe an cu mașina, în rest o ține în parcare degeaba. Ei, situația asta nu există în țările civilizate unde nu-și permite nimeni să țină o mașină degeaba în fața blocului, că ce te costă, doar nu cere de mâncare.
Mihai, eu aș zice că și mai ideal ar fi să poată plăti (ar fi tragic chiar să nu poată), dar să ajungă singuri la concluzia dacă vor/chiar au nevoie/ are rost să cumpere/ţină o mașină.
Asta e cu referire la grija lui Rilache pentru oamenii care au deja mașină, dar nu și ăia 516 lei/an suplimentar pentru parcare. Și cumva ii înțeleg punctul de vedere: e mult mai ușor să-ti pui întrebarea rostului înainte de a cumpăra o mașină, decât să fii nevoit să accepți că trebuie să renunți la ea. Părerea mea e că ăștia 600lei/an sunt doar un prim pas, un wake up call, o formă de conștientizare și că taxa va mai crește în timp.
Poate chiar la 2000 de eur, cât consideră Cucurigu că ar fi corect. Vom trăi și vom vedea.
Comentariu beton!111
@cucurigu
Pentru tine să înțelegi, tot pe diagonală cum ai făcut cu celelalte comentarii: cu cât iei mai mulți bani din rândul populației, cu atât ești mai comunist.
În cartierul în care locuim acum nu plătim nimic. E zonă de case, construită de developer imobiliar, iar legea obligă să facă parcări. Dar nu îți imagina că taxele locale sunt mici, chiar deloc. Pe de altă parte, în zonele urbane aglomerate, mai ales în cartierele istorice, nu ai unde lăsa mașina la botul calului, tre’ să-ți cam miști fizicul, iar tarifele variază în funcție de ce a avut la dispoziție primăria.
Da’ uite o chestie haioasă, pe care nu o știam până acum, că nu ne-a dat prin cap să parcăm aiurea: amenda, în caz că te apucă cheful s-o lași „zece minute pe avarii, boss, aci, în față la butic, doar cât să iei pufuleți și eugenii la copii”, e 65 € per oră. 🤭
Altă chestie haioasă e ca Amsterdam-ul și Utrecht-ul au în plan să elimine de tot mașinile din centru și să facă orașele mai verzi.
Comentariu beton!203
@Didina, altă chestie haioasă e că Olanda are infrastructură rutieră și piste de biciclete de ajungi dintr-o parte în cealaltă a țării pe „țoaglă”. În Cluj de exemplu Boc se vrea olandez (și e de apreciat), a îngustat și reamenajat și regândit străzile din centru de e mereu blocat cu intenția clară de a elimina mașinile din centru, iar parcări în cartierele vechi în general sunt mult mai puține decât mașini. Dar atâta timp cât NU exista o centură, o alternativă la măsurile luate mi se pare masochism. Sunt multi care au casă și jobul în zone diametral opuse și nu au altă alternativă decât să tranziteze tot orașul (și cu mijloace de transport în comun faci 3 ore dus și 3 ore întors). Cererile de parcare se soluționează de zici că le trebuie ingineri de la NASA, depuse cereri în 6 ianuarie și nici azi nu s-au soluționat. Da, sunt de acord să fie scumpe parcările dar să avem și variante atât de parcări cât și de drumuri. Altfel e doar frecție la picior de lemn. Și în Cluj e ieftină parcarea în cartiere (gen 60-70 lei pe an). Am vecin cu 3 mașini, 2 hârburi și un BMW dar ei sunt 2 in familie care conduc și nu are nici un loc de parcare și le lasă pe unde apucă și locuiește de vreo 10 ani în zonă și repet parcarea e ieftină, deci e vorba și de nesimțirea oamenilor.
Se dezbate încă. Ce zici?94
@Marius U, așa este, ai nevoie de soluții intregrate, infrastructură rutieră, transport în comun funcțional și sistem P+R ca să fie ok. Doar răspundeam la întrebarea Vasilescului, cea cu parcarea de reședință. 🙂
În ceea ce îi privește pe cei cu mai multe mașini, le-aș mări foarte mult taxarea. Ai un autoturism, ok, bravo, de la al doilea în sus cotizează gradual mai mult. Să vezi ce repede scapi de hârburi.
Se dezbate încă. Ce zici?63
@didina, probabil depinde de oraș. Acum vreo 12 ani în Appeldorn, un amic de-al meu, a oprit în fața magazinului pe avarii la propriu pentru „pufuleți”. „Norocul” lui că era un echipaj lângă care l-a întrebat ce probleme are cu mașina și dacă are nevoie de asistență rutieră. Nu avea… că, de „pufuleți”. Cine a plătit amenda 80 de coco? Pentru că avea la el doar 30 i-au luat mașina la secție până când a revenit cu restul de 50 de euro.
Nu mai știu cât e amenda de parcare neregulamentară, dar până prin 2014 când am fost ultima oară prin Olanda ca să stau mai mult era vreo 50 de coco. Și am luat destule cât să mă învăț că vreo 4 euro înseamnă mai puțin decât 50 de euro.
Se dezbate încă. Ce zici?42
P-aici n-are nimeni griji din astea, în zonele rezidențiale. Oricum fiecare parchează pe unde are chef, doar dacă blochezi transportul în comun sau ceva foarte nasol, vin “băieții” și o ridică. Primăria a amenajat parcări, prețurile sunt la fel indiferent de zonă (cam 20 lei pe zi, cu abonament e și mai ieftin) și mai sunt unele private, mai scumpe.
Se dezbate încă. Ce zici?43
Locuiesc la casa de 12 ani, 3 locuri de parcare in curte, asa ca mi se falfaie momentan. Dar, pentru ca inainte de asta am locuit la bloc >30 ani, am o parere care include mai multe puncte.
UNU – bunicica initiativa dar 600 Ron/an ramane, totusi, o gluma. Ar trebui sa fie 1000, la a doua masina si poate 2000 la a treia.
DOI – aceeasi primarie, care a pus/ridicat tarifele, ar trebui sa curete orasul de rable ca sa fie mai multe locuri de parcare LEGALE, inchiriabile. Tot ei au baza de date de la impozite deci ar trebui sa stie exact care are/nu are impozit platit (eventual extinsa discutia si la RCA, ITP, in colaborare cu DRPICV) si sa le RADA de pe fata pamantului.
TREI – Primaria sa se apuce SA FACA LOCURI DE PARCARE (pct DOI era doar un exemplu) si dupa aia sa puna taxe. A trage niste dungi pe jos, pe spatiile DEJA EXISTENTE si a pune taxe de maine nu se numeste „facut” locuri de parcare, este japca jegoasa si loc de spagi la „repartizarea locurilor” rspective. Adica, pana cand primaria nu face TOATE DEMERSURILE sa se asigure ca exista, in mod real, posibilitatea ca min. 80-90% din locatarii dintr-un bloc isi pot inchiria un loc daca vor, NU SE PUNE TAXA si NU SE INCHIRIAZA nimic, nimanui. Plus, variante pentru „musafiri” sau ne-rezidenti in zonele respective, vezi pct. PATRU.
PATRU – Parcarea „de resedinta” este intre 18:00 – 08:00, in rest LA LIBER. A, daca nu pleci la munca, iti lasi masina in fata blocului pe locul tau, daca ai plecat si parcheaza altcineva, ramane asa, nu ne apucam sa ridicam stergatoarele.
CINCI – zicea cineva mai devreme, NICIUN bloc nou fara minim 1 loc parcare/apartament (eu as merge chiar pe 1.5 loc parcare/apartament).
Desi sunt de acord cu ideea de taxare/inchiriere a locurilor de parcare, pana nu vad un plan din asta, structurat, cu strategie pe mai multe planuri, a pune DOAR taxe (mici/mari, nu conteaza) ramane o mizerie.
Comentariu beton!193
Chestia cu parcarea de resedinta la liber 8-18 e proasta rau. Adica eu platesc locul iar unu care lucreaza la banca de la parterul blocului are parcare gratis. Eu am un program flexibil. 3 zile ajung dupa 8 seara, o zi pe la 5, vinerea pe la 2. Si stau in sectorul 3 unde absolut toate locurile sunt inchiriate. Deci daca iti gasesti locul ocupat n-ai alternativa. Asa ca de acord cu cresterea taxei si cu numarul lasat in geam daca parchezi pe locul cuiva. Iar cu banii de taxe sa se faca parcari sub si supraterane. Sa se scoata masinile de pe trotuar si de pe prima banda. Sa se faca ceva parculete intre blocuri ca sa avem si copaci nu doar masini.
Se dezbate încă. Ce zici?96
@Mihaela – asa cum ziceam, „problema” primariei nu este legata DOAR de locatarii din blocul/sectorul ala. Primaria are responsabilitati si fata de aia care muncesc in sectorul 1 dar locuiesc in sectorul 3 si invers. Banca de care spuneai are niste costuri salarii/servicii/chirie si alte chestiuni din care statul/primaria aduna taxe. Ca sa functioneze, banca aia are nevoie de angajati. Care angajati trebuie sa isi puna si ei masina undeva pentru perioada cat sunt la munca. Apropo, in atentia alora care locuiesc in Sectorul 1, Sectorul 1 are bugetul mare-mare si datorita alora care muncesc in Floreasca (me included) asa ca e „dreptul meu” sa cer niste conditii/variante decente cand vin la munca. Aaaaa … pentru ca acei angajati sa NU mai vina cu masina la munca si sa aglomereze orasul exista alte solutii (si sunt si ele tot treaba primariei). Dar asta e o alta discutie si nu o poti „anula” tu din doua vorbe, doar pentru ca ti se pare ca ala sa sta „gratis” pe locul primariei in timp ce tu platesti.
Hai sa facem un exercitiu de imaginatie – tu vrei locul TAU, rezervat/nominalizat, 24/7, de acord cu tine, este dreptul tau sa ceri un serviciu personalizat. Doar ca abonamentul pentru acest serviciu personalizat va fi 1000 Euro/an. Atata e abonamentul la Promenada Mall, verificat personal.
Insa, daca esti de acord cu „programul” 18:00 – 08:00, si intre timp locul ala sa poate fi folosit si de „altii”, atunci ai posibilitatea sa ramai la tariful standard de 150 Euro/an.
Ce parere ai, care varianta iti convine?
Se dezbate încă. Ce zici?74
Sunt de acord și votez cu două mâini pentru creșterea prețului!
Faza este că nu putem compara ce se întâmplă în București cu ce e în alte țări pentru simplul fapt că în alte părți mai civilizate gorobetele nu blochează pentru ani de zile 4-5 cazane în locurile de parcare… avem în fața blocului mașini care n-au mai fost mișcate de ani buni, crește iarba sub roți la cât pământ s-a adunat
Se dezbate încă. Ce zici?73
@Vale, exaaaaaact. Dar ia să trebuiască să plătească un 1000 de lei pe an (măcar) pentru mașinile alea. Să vedem, le mai țin așa?
Nu știu cum stau bulgarii cu apa caldă, dar nici la ei nu prea este de glumit cu parcarea. Mai ales dacă ai numere de RO😬
Se dezbate încă. Ce zici?52
Bai, pina la urma „pacaliti” vor fi tot cei ce vor lati noua taxa. La mine in cartier, bloc cu 4 etaje / 6 scari, sunt locuri de parcare in fata si in spatele blocului, pe toata lungimea lui.
84 de apartamente cu vreo 70 de masini. Locuri de parcare in fata sunt vreo 40 iar restul in spatele blocului in parcare mai mare dar care este si pentru alte blocuri din zona.
Bun, TOATE locurile oficiale ale primariei sunt date – se poate verifica pe aplicatia primariei S4.
Cei ce nu au locuri de parcare inchiriate, parcheaza de-a lungul strazii Huedin gratis…
Primaria nu prea mai are cum sa faca locuri de parcare platite acolo.. Si ghici ce, sunt parcate masini care nu au acest drept in Bucuresti – sa aiba parcare de resedinta – cu numere de GR, PH, IF si ceva de prin Moldova…
Nu pica platitorul de fraier??
Se dezbate încă. Ce zici?54
@Adib: pe strada cu pricina se pot face locuri de parcare cu plata la 30 min, 1 oră, 24 ore. Simplu și cu efect IMEDIAT.
Se dezbate încă. Ce zici?43
Perfect de acord cu taxa pentru parcare. Poate așa se eliberează și locurile ocupate de rable care zac ani în șir.
Se dezbate încă. Ce zici?42
Baia Mare,bloc din anii ‘60,18 apartamente,parcare făcută de primărie în curtea blocului,15 locuri la liber.Pe strada cu sens unic se pot parca lejer 7 mașini lângă bloc.
Am vecini fără mașină,am vecin cu 3,chiar cu 4 mașini,ei fiind 2 adulți.
Mașina mea stă în parcare 5 zile din 7,am mașină de servici.
Nu există posibilitatea să cumperi parcare de la primărie,totul e la liber,noaptea chiar și parcările cu plată.
Pentru un orășelca acesta mi se pare că ar fi OK 100 lei parcarea de reședință pe lună. Aș plăti cu două mâini.
Elveția: 150 chf/lunar plătesc pentru parcare subterana la blocul unde locuiesc.
In zonele periferice ale orașelor sunt parcări unde poți parca gratuit timp de o oră, până la 3 ore.
Cu cât mergi mai spre centru cu atât e mai scump și timpul de ședere mai scurt.
Ajungi să plătești de la 2,5 până la 5 chf pe oră și de obicei ai voie să stai doar o oră.
De precizat că aici timpul de la 12 la 13:30 e considerat pauza si e gratuită parcarea, la fel și duminica și în sărbătorile legale.
Se dezbate încă. Ce zici?55
Da parcarea de resedinta in alte orase fin Europa este foarte scumpa.Respectiv in centru unde s-au amenajat astfel de parcari.Eu cand m-a mutat firma la Cravovia in prima faza evident mi-au dat un apartament in centrul vechi si o.masina.Costul.lunar pt parcare de resedinta era in 2017 500 zloti adica cam 600 lei.Platea compania.Cateva luni mai tarziu am cerut safiu mutata in alta zona la 15 min de centru aproape de scoala copiilor zona.cu blocuri si case noi.Fiecare dezvoltator este obligat sa asigure si sa construiasca parcare loc pe care evident il cumperi si nu e ieftin deloc.Pe strada sau trotuar nu parcheaza nimeni ca e amenda 5000zl .Ora de parcare in centru e 3 zl parca adica 3.5 lei.Amenda iti iei instant daca ai depasit daca nu iti instalezi aplicatia ve te anunta ca depasesti si fu un click prelungesti.Eunu stiam de aplicatie si mi-am luat-o rau ca e 100 zloti pe ora depasitul deci 25 de euro.Eu am bagat la parcomat am pus in geam si m-a uitat dumnezeu prin oras.Am platit apoi cat nu a facut dar nah nestiinta si prostia se platesc…In Bucuresti plateam in 2015 cam 55 lei pe an parca dar ingustam strada cu 1 banda si iar nu e ok.
Se dezbate încă. Ce zici?34
Am zis-o la Radu si o zic si aici. Taxa de parcare de resedinta nu e de ajuns. Dincolo de parcarile amenajate/numerotate- care sunt putine raportat la nr de masini, ar trebui sa existe o taxa anuala pentru oricine nu plateste parcare de resedinta, pentru simplu fapt ca foloseste un spatiu public (fie el banda 1 a strazii, trotuar, rondul de flori, etc.)
Taxa trebuie sa fie nationala, ca sa descurajeze inmatriculari in alte judete. De asemenea taxare suplimentara pentru inmatricularile in alte tari, ca sa evitam giurgiuvenisme si calarasisme de BG.
Taxa ar trebui sa fie undeva la jumatatea valorii celei pentru parcarea de resedinta amenajata/numerotata dar valoarea ei ar trebui sa se tripleze incepand cu a 2-a masina per familie. Aptibild in geam care sa demonstreze achitarea ei.
Exceptie cei care au garaj/curte si isi parcheaza masina pe terenul lor privat. Dar daca angajatii primariei te-au prins ca o parchezi pe strada/trotuar in fata casei, amenda pe loc- contravaloarea taxei anuale.
Da, nu suna foarte popular. nici nu trebuie. De fiecare data cand ca plangeti de traficul de cosmar si de transportul public suboptimal, ganditi-va ca singura solutie este ca autoturismul personal trebuie descurajat. nu autostrazi suspendate.
Comentariu beton!154
Corect ce spui, dar taxele auto de pe vremuri de ce crezi ca au „picat”? 😅
UE ce crezi ca va zice cand vei taxa diferit masinile din alte tari si ingradesti fix libertatea de miscare garantata in statele membre UE?!
De ce crezi ca pana la Brexit a fost imposibil sa opresti inmatricularea/circularea vehiculelor cu volan pe dreapta?!
Ceea ce vreau sa zic e ca aceste propuneri trebuie sa fie si legale.
Daca se vrea, se gasesc masuri legale si „europene” si pentru a descuraja inmatricularea masiva a autoturismelor in alte tari vecine dar cu folosire in tara de bastina. e la mintea cocosului.
ai auzit de impozitul anual pe autovehicul, care in unele tari europene nu exosta, dar la noi exista?
Ia vezi cat e la un motor mai maricel asa,d ela 5L in sus, sau de la 2.7 in sus, eu zic ca e acoperita taxa ta de acest impozit anual. Care btw, ar trebui sa fie dupa dimensiunile masinii nu ale motorului.
Taxa de drum a.k.a taxa basescu, parte din accizele dinc arburant iti spune ceva?
Acolo platesti fix cat poluezi ca e inclusa in fiecare litru.
Alte taxe si accize care tripleaza pretul carburantului si inerent dubleaza costul vietii exista si sunt in carburnat.
Stai sa vezi dupa ce trec toti prostii pe elctrice, cum o sa fie aceleasi taxe in electricitate si vei calatori la cost de benzinar.
Crezi ca statul e prost sa piarda vreo vaca de muls?
Era gluma aia celebra cu vacile, care se aplica perfect in strategia statului Roman cu referire la taxe si impozite.
Fascism – Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți vinde niște lapte.
Comunism – Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți dă niște lapte.
Socialism – Ai două vaci. Îi dai una vecinului.
Birocrație – Ai două vaci. Statul le ia pe amândouă, o împușcă pe una, o mulge pe cealaltă și apoi aruncă laptele.
Nazism – Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și apoi te împușcă.
Capitalism tradițional – Ai două vaci. Vinzi una și îți cumperi un taur. Cireada ta se multiplică și economia crește. Le vinzi și te pensionezi pe urma venitului obținut.
O corporație franceză – Ai două vaci. Faci grevă, organizezi o răscoală și blochezi drumurile pentru că vrei trei vaci.
O corporație italiană – Ai două vaci dar nu știi pe unde sunt. Te decizi să iei prânzul.
O corporație elvețiană – Ai 5.000 de vaci. Niciuna nu îți aparține. Îi taxezi pe proprietari pentru stocarea lor.
O corporație americană – Ai două vaci. Vinzi una și o forțezi pe cealaltă să producă lapte cât pentru patru vaci. Mai târziu, angajezi un consultant să analizeze de ce a murit vaca.
O corporație indiană – Ai două vaci. Le venerezi.
O corporație irlandeză – Ai două vaci. Una este un cal.
O corporație australiană – Ai două vaci. Afacerile merg bine. Închizi biroul și ieși la bere ca să sărbătorești.
O corporație irakiană – Toată lumea crede că ai o sumedenie de vaci. Tu le spui că n-ai niciuna. Nimeni nu te crede, așa că te bombardează de te ia naiba și îți invadează țara. Tu tot n-ai vaci, dar măcar acum ai democrație.
O corporație britanică – Ai două vaci. Amândouă sunt nebune.
O corporație elenă – Ai două vaci împrumutate de la bănci franceze și germane. Le mănânci pe amândouă. Băncile te sună ca să-și ia partea de lapte, dar neputând livra suni la Fondul Monetar Internațional. FMI îți împrumută două vaci. Le mănânci pe amândouă. Băncile și FMI te sună ca să-și ia înapoi laptele/vacile. Te-ai dus naibii…
O corporație chineză – Ai două vaci. Pui 300 oameni să le mulgă. Pretinzi că ai o ocupare a forței de muncă deplină și o productivitate bovină crescută. Îl arestezi pe jurnalistul care a reportat situația reală.
Comentariu beton!125
@Morrissey: nu cred că e prea complicat. În Olanda, spre exemplu, e interzis să conduci, ca rezident sau cetățean, mașini neînmatriculate în Olanda.
Se dezbate încă. Ce zici?33
@cucurigu, nu incurca borcanele:
-impozitul pe proprietate e una (si oricum e o suma modica, eu de ex platesc cateva zeci de lei pe an pt masina mea 1.4 benzina)
-taxa pe parcat pe domeniul public, deci ocupat fizic un teren de cativa mp al statului, fie el banda 1 din strada, trotuarul sau scuarul cu flori, e altceva.
Faptul ca e mare impozitul pentru masini peste 2 sau 5 litri etc e irelevant. una cu 1.4l vs una cu 5 ocupa aproape aceiasi metri patrati. Si marea majoritate sunt cu litraj mic, pana in 2.
Sa fie taxe. masina trebuie descurajata. Trebuie iesit din logica: am masina personala de concedii cu scaun cu masaj, am masina de serviciu, are doamna masina ei cu care mai face piata si duce copiii la scoala, dar vai e foarte mare traficul in oras si nu gasesti usor locuri de parcare.
zic mars mai!
Se dezbate încă. Ce zici?82
@MORRISSEY
Sunt de accord cu tine, dar am o intrebare. In ziua de azi la ce foloseste impozitul pe proprietate, care se plateste la primaria pe raza careia domiciliezi, pentru autovehicule?
Si cum afecteaza cilindreea acest impozit si de ce?
Daca eu as avea motor de 6.8, si as plati 12 000 ron pe an, care ar fi explicatia? Poluez numai in Sectorul X unde domiciliez? dar daca masina sta numai in garajul proprietate personala, pentru ce mai platesc acel impozit?
Trebuie sa recunosti ca avem multe impozite, care sunt fara sens, doar ca sa stranga bani sa mai dea un voucher de vacanta, sau un cadou cu produse de super lux bugetarilor sau ifonuri.
Am ajuns sa platesc 4 impozite, din care 2 pe terenurile parti comune de la garajul subteran. Despre ce vorbim?
Astia te taxeaza pt orice, ai basca nu ai basca ia o taxa.
In acelasi timp nu iti ofera locuri de parcare sau altceva
imi platesc pana si iluminatul stradal, la strada data in grija primariei de ani de zile.
Se dezbate încă. Ce zici?32
Germania, oraș mic lângă Nürnberg, plătim pentru un loc de parcare 25 de euro pe luna.
Se dezbate încă. Ce zici?33
Total de acord. Ca sa nu mai zic de parcările de la magazine. La noi abia acum se bagă cu plata după doua ore.
In München am plătit aproape 10 euro pt doua ore de parcare la mall :))) încurajează cumpărăturile rapide
Se dezbate încă. Ce zici?33
In Fürth, langa Nürnberg platesc 35 eur/luna parcarea dintre blocuri. Maxim o masina pe apartament, pe strada e gratis. Inainte fusesem in centrul vechi dintr-un orasel si era gratis doar pe locurile marcate, daca le prindeai – abo era 50 eur/an si parcai oriunde si pe alea cu plata fara a avea vreo rezervare.
Am stat o vreme si in Geneva. 500 CHF lunar era parcarea subterana.
Se dezbate încă. Ce zici?33
Eu am plătit într-un an 120 de lei, abonamentul anual pentru parcarea de reședință, în condițiile în care am încheiat contractul în noiembrie și expira pe 31 decembrie. În cele 2 luni, pentru că plăcuța cu numărul și rezervarea nu au fost gata și nici altceva la mână nu aveam în afară de contract, nu mi-am parcat mașina pe locul plătit nici măcar o singură dată! Nu am reînnoit contractul, am găsit alt loc, neamenajat, nu e spațiu verde, nu încurcă pe nimeni…
Se dezbate încă. Ce zici?42
Sunteți simpatici. Discuția este fără sens atât timp cât ăla care are de plătit banii ăștia își mută mașina din parcarea de reședință pe trotuar sau pe un fost spațiu verde și nu mai plătește nimic.
Probabil știți că există parcări mari cu plată (plata aia tot așa, de râs) sau fără plată care stau goale în timp ce pe străzile și trotuarele din jur nu se poate circula. Pot să vă arăt vreo 3 blocuri noi în zona unde locuiesc, blocuri construite cu locurinde parcare subterane, locuri care au fost cumpărate în proporție de maxim 50%, altfel nu îmi explic cum de e plin de mașini în jurul lor pe trotuar, pe stradă, peste tot. Mașinile alea nu erau acolo înainte să se ridice blocurile respective, deci sunt din bloc. Pot să vă arăt ulițe întregi (ulițe, nu străzi, că țăranii de Buc stau pe ulițe) cu case noi sau vechi care au prevăzute loc de parcare în curte sau garaj, dar își țin mașinile în fața caselor blocând trotuare și benzi întregi. Pot să vă arăt în spatele și în fața blocului meu toată flota Fan Courier, basculante, dube și microbuze de transport oameni care blochează orice loc care nu e cu plată sau de reședință, orice loc care ar putea semăna cu loc de parcare, orice loc unde parcarea e interzisă.
Până nu se găsește un mod de a obliga țăranii să nu mai fie țărani, se poate mări taxa de parcare oricât. Zero rezultat. Iar ăia care ar trebui să avertizeze, să amendeze, să învețe cetățenii cum e cu civilizația nu o fac fiindcă, neoficial, nu mai există. În momentul acesta Bucureștiul funcționează fără poliție și nu o zic eu, ci ditamai primarul de la sectorul 6 care a fost luat la mișto când a sunat la 112 să reclame curse ilegale de mașini.
Deci nu vă lansați în discuții inutile. Crește taxa. Așa, și? Nu o mai plătesc sau parchez unde nu am voie. Cine ce o să-mi facă? 🤣🤣🤣
Comentariu beton!282
Ei, da, abia asta e adevărata problemă. Că nu se aplică legile și nu face nimeni nimic în sensul ăsta. Când am chemat poliția pe motiv că ăia din bloc nu mă lăsau să parchez pe domeniul public (pe carosabil adică), și m-au aștepta seara să mă linșeze, în loc să-i amendeze de la vlădică la opincă, polițitstul ăla își dădea chipiul pe ceafă, că n-avea ce să le facă.
Ionut, cam ai dreptate.
Iti spun o poanta. Cand ma duc sa iau copiii de la bunici, locurile la liber sunt ocupate, pe cele cu abonament anual nu parchez, o pun pe trotuar 5 minute. Daca trece politia locala, ma ia la intrebari. Intre timp, la noi in complex, bariere privat tot ok, cine parcheaza in curte fara drept de parcare zide zi? Sefa de la politia locala.
ce sa mai zic?
Se dezbate încă. Ce zici?52
@Cucurigu, dar tu când o pui pe trotuar 5 minute bagi o avarie ceva. Eu zic de mașini parcate cu lunile pe trotuar sau interzis. Da, sigur, mononeuronalii de la locală ar trebui să facă diferența, să discute cu cetățeanul, nu să sară din prima cu amenda, dar ăștia nu știu să traverseze strada, așa că le cerem prea mult.
Se dezbate încă. Ce zici?23
@Ionut, pana acum m-au lasat in pace, dar odata au venit sa ma intrebe de sanatate si le-am aratat copiii pe care ii urcam in masina. Daca parchez pe locurile la liber, cand scot copilul din masina ies cu fundul in bulevard unse se circula cu 80+, imi risc viata mea si a copiilor.
Prefer sa pun pe trotuar in zona unde trotuarul are 3m latime. Se poate trece lejer. Dar si asa am dat peste un bizon ce livra mancare, ce a incercat sa depaseasca 2 pietoni pe trotuar intrand cu ghidonul in usa mea deschisa, eu urcand copiii in masina. Evident ca si-a continuat drumul in viteza.
PLM, ne distram in Romania, si asta ne ocupa toata viata 😀
Se dezbate încă. Ce zici?53
@Cucurigu: și polițistă și femeie, are parte de două scuze. 😀 😀 😀
Se dezbate încă. Ce zici?34
si die pe la tara de prin Calarasi gen plm.
Se dezbate încă. Ce zici?33
@CuCURigu: de cand plm Călărași e la tară sau e un etalon, băh? Și chiar dacă ai vorbi despre județ, este mult peste orice din Teleorman, ca să nu vorbesc de Ialomița, Vaslui, Caraș, etc.
@Papi, asa mi-a spus sursa, ca e femeia de la tara de prin Calarasi. Trebuia sa il contrazic, nu ba coaie, „ie” de la oras. Pai daca io asta am primit ca informatie, asta dau.
Asta cand am intrebat si eu cine ne onoreaza zilnic cu prezenta pe spatiu privat, in conditiile in care nici locatarii nu au voie sa lase masina peste noapte unde ii taie capul.
CAti oameni de la oras stii care parcheaza ca la ei la tara, pe unde au chef?
@Ionuț, în zona unde locuiesc eu, parcările sunt trasate de către Primăria sectorului 3 perpendicular cu trotuarul pietonilor. Adică pietonul merge pe stradă, iar mașina este parcată pe trotuar. Trasajul include și trotuarul, iar tot acolo este și o parcare etajată, dar este goală. De ce? Pentru că este mai scumpă. Mie mi se pare un preț rezonabil 50 de lei pe lună, nu mi se pare scump atâta timp cât sfârăie grătarele și curg paharele la dacii liberi. O să pun o poză pe profilul autorului
In lisaboma rezidentii nu platesc au un permis special. Dar locurile de parcare din fata blocirilor lor se platesc ( probabil un pic mai mult) de catre ceilalti care nu locuiesc acolo…dar situatia e un pic diferita, lisabona are unele probleme de abandon al centrului…+ un sistem de transporturi publice destul de prost …sincer nu m- am prins care e logica cu plata de catre rezidenti ei oricum stau acolo…politica in general pe aici e sa descurajeze traficul in centru pentru cei care nu stau acolo permanent ( doar lucreaza de ex) cu preturi mari la parcarea pe strada si ceva mai mici in parcari subterane de la periferie
Se dezbate încă. Ce zici?32
Foarte buna masura, insa si mai ok ar fi ca inainte sa-ti iei msina sa dovedesti ca ai loc de parcare, cel putin pt Bucuresti.
Se dezbate încă. Ce zici?36
Cum e in Tokio…
Se dezbate încă. Ce zici?23
Și cum obții locul ăla,@Elizo??? Ia luminează-ne și pe noi.
Se dezbate încă. Ce zici?25
Si eu sunt pe deplin de acord ….si sase sute e prea putin ….mult prea putin
am la mine in bloc la (țărănoaia unde trăesc )o gașcă de mașini cu care uamenii seniori nu mai merg de 10 ani …dar daca e cvasi-mocca parcarea …poate daca i ar explica cineva ca parcare semnificativa plus impozit plus rovigneta plus asigurare plus combustibil revizii taxe poluare (astea nu s dar sper sa se bage cu toata inima pentru milioanele de rable care trebuiau casate in iurop) e way peste consumul lui de patru drumuri pana la cumetrii din suburbie pe an …as gasi si eu pentru a doua masina seara cand vin mort de obosit …ca asa i la noi numa’ o masina de cap de vaca pardon de cap de famelie e voe ..fmm
mdeci daca asta e in orasul moldav de gogomani unde trăesc cum a hi la Bucale dracu stie ….
Se dezbate încă. Ce zici?14
Cred ca vreo 60 lei plus vreo 10 lei impozit pe teren/an, dar e cu licitatie si daca gasesti vreunul cu draci pă el, ajungi si la sume mari/an. Partea buna e ca trei ani daca platesti la timp se prelungeste automat. O masina/ apartament, peste, licitezi unde ramane, daca ramane. Partea proasta e ca asa cum s-a spus mai sus, sunt care au trei cazane si un loc de parcare, restul sunt parcate aiurea, incurca iesirea/intrarea ca naiba si nimeni nu face nimic. Asta e o boala nationala, indiferenta autoritatilor fata de orice prevede legea, la 2-300m e o strada cu parcari fara plata care dupa ora 15-16 e aproape goala dar nu vine un cioban cu cascheta de la locala sa ii traga de maneca pe aia care parcheaza desupra semnului interzis.
Se dezbate încă. Ce zici?32
Babaieti, io – baiat simplu de la tara – ma intreb… bre, daca ti-ai loat pian cu coada, tre’ sa-ti dea premaraia sau administratoru’ la bloc o camera sa-l tii? Pe pian cu coada, zic! Ba, da’ daca-ti iei shemineux da saij’da metri patrati, ca ej barosanc, sh-ai bani, tot asea? Ori nu-ti iei, ori il duci la tara si-l pui sub nuc! Sh-ai pean cu coada! Vrei cu pianu-n parcare? Marca banu’, mirene! 600? Ba 6000, sa usture operatia!
Comentariu beton!124
Tara nordica, orasel de 100 de mii de locuitori (a crescut in ultimii 5 ani cu 30 de mii, ca se construieste zi si noapte!), situat in sud-estul tarii, la 500 km distanta de capitala, este impartit in doua zone, centrala si adiacenta, central costa parcarea 1,8 € pe ora, adiacent, 1,5 €, sambata si duminica e gratis! Sa nu uit, orasul nu are industrie!
Parcare personala la periferie (3km distanta de centru) costa 15 € lunar, central costa 70 €. Sa nu uit, pana acum 2 ani, parcarea a fost gratis! Zona e faina cu lac imens, cu paduri, campuri, poieni, gospodarii taranesti cu vacute si cai..
E locuita mai mult de bastinasi, familii si pensionari dar si de cativa intrusi din Europa de Est! 🙂
Se dezbate încă. Ce zici?74
Procesul asta probabil se va numi „marele switch”. 😅
Cei care nu isi permit s-o plateasca, vor renunta la locul de parcare, iar cei care isi permit vor lua locul celor care nu isi permit/nu vor sa plateasca.
Rezultatul?! Switch 😅
Din punct de vedere al cetateanului, rezultat va fi 0.
Adevaratul castigator va fi primaria care incaseaza mai mult pt aceleasi conditii ca inainte.
Ca sa raspund si la intrebarea din articol: da, sunt de acord cu cresterea tarifului.
66 RON pe an pt un loc de parcare e mult prea putin.
Se dezbate încă. Ce zici?62
Iasi, parcare reședința 200 lei/luna. Contract cu primăria, semnalizare cu numărul de înmatriculare.
31 dacă ai certificat de handicap.
De la 31 lei pornește licitația.
In parcarea din zona mea prețurile sunt de la 155 la 220 / luna.
Se dezbate încă. Ce zici?42
Acum 10 ani am locuit pentru o perioadă (să zicem 3 ani) in Iași. Nu am folosit mașină, pen’ că nu aveam permis pe vremea aia. Și m-am descurcat fără.
Acum sunt în Germania, am două mașini și două biciclete. În orașul în care locuiesc nu prea e problemă cu locurile de parcare, în sensul în care prin centru sunt parcări cu 50 de cenți ora (maxim 4 ore) sau gratuite în limita de o oră sau două).
În schimb, am dat câte 5 euro pe oră în Berlin și Hamburg, pentru că am vrut să ajung cu mașina până la maxim 300 de metri de destinație (nu, nu mă plâng, doar expun starea de fapt). Iar în zonele rezidențiale din orașele mari e un adevărat coșmar să găsești un loc în care să parchezi ca vizitator măcar 5 minute.
Și mă gândesc că, dacă m-aș întoarce în România și aș locui într-un oraș mare, probabil aș renunța la mașină.
Se dezbate încă. Ce zici?52
Dacii liberi sunt un popor special. Dacii liberi au doar drepturi dar nu și obligații. Dacii liberi fac atac de apoplexie dacă vecinul are capra mai frumoasă. Dacii liberi se validează atunci când epatează. Cu marca mașinii pe care o conduc, cu numărul mașinilor, cu hainele de firmă care se văd de la o poștă, cu ceasurile haurite, cu gențile care sunt purtate pe mânuța cu unghii false. Dacii liberi nu-și murdăresc scrumiera din bemveu, dacii liberi nu parchează în locuri cu plată, dacii liberi nu stau la coadă în magazine sau în trafic. Ei sunt un popor special. Și nu vor accepta niciodată să vină cineva care să le explice că de fapt nu sunt deloc speciali. Ei cred cu tărie că așa s-au născut! Și când se mai întâmplă să se rătăcească într-o altfel de bulă, și când văd că sunt combătuți cu argumente, ce să vezi? Crește-n ei sentimentul de superioritate și mai abitir!
Se dezbate încă. Ce zici?93
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.613
Bosule, stau la casă. Am loc de parcare și în curte și pe stradă. Deci nu prea sunt ce ți se pare ție c-aș fi.
Ai prins tu ceva, dar nu ce crezi tu.
Ci apucaturile de neam prost si gandirea de retardat.
Ai fi de accord daca s-ar face ce vrei tu, si io as fi de acord sa cedez un loc de la primarie daca as avea metrou pe camp magnetic pana la lift. altfel nu. PS nu am loc de la primarie.
Si pe restu, da’i in pula mea de vecini, cine i-a pus sa se mute cu mine in bloc. nu le mai place la tara?
Cam asa suna in limbaj de cartier ce sustii tu.
E elegant stiu. Rezolva probleme tuturor locuitorilor unui oras, nu doar ale mele personale cu vecinii. NOT.
Se dezbate încă. Ce zici?44
Că lucrurile stau așa cum spui, asta este din vina ălora care s-au pișat pe el de vot, sau au votat pentru o plasă cu făină și ulei, sau au votat o clică de hoți ca să fie și ei în cărți, ca să poată fura și ei. Și din câte văd, tu ești mândru de locul de parcare. Ești mândru că ai un nimic. Și Mihai este invidios pe tine. Băbăeatule, ce logică!
Se dezbate încă. Ce zici?65
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.514
Păi, e simplu. Dacă nu-și permite, să renunțe la mașină.
Asta nu reușiți voi să înțelgeți: nu e obligatoriu să ai mașină.
Cât despre mine, stau la casă de un an și jumătate, în rest am stat la bloc toată viața mea. Ghici ce, gândeam exact la fel.
Administratorul a montat camera aia de bate numai pe mașina lui! Păi locatarii ce păzesc? Doar clevetesc pe la colțuri și atât? Și la 300 lei pe an tot se găseau destui care să comenteze că e scump. Prietenul care are mașina aia doar ca să o folosească de trei ori pe an și în rest plătește o căciulă de bani? Păi îi place să fie sclavul unui lucru care nu prea-i folosește. Se complace așa cum vă complaceți și voi la faza cu administratorul.
Se dezbate încă. Ce zici?33
Ah, și asta cu SĂ SE FACĂ salariul minim de 1000 euro. Băi omule, pe bune? Când noi nu mai avem meseriași, când nu mai există oameni cu conștiința muncii, când există oameni care fac lucrurile prost că merge și așa? Dacă ar fi existat o competiție reală pe piața muncii, cu siguranță ar fi stat altfel lucrurile.
Se dezbate încă. Ce zici?52
@Adina, da, și pe mine m-a luat capul la asta cu „să se facă salariul minim”.
@ AdinaL. Și e vina noastră, a ăstora cu mașini că nu mai există industrie și meseriași? Nu, e vina statului. Care a făcut în așa fel încât să nu mai avem nimic, să fim nevoiți să importăm tot.
Cât despre asta cu mașina, parcă acum câțiva ani urlau unii că vai de ce să plătim noi 6 lei pe an pentru abonament la radio TV? Că n-ascultăm radio, nu ne uităm la TV. Fix ăia sunt acum cu stegulețe pe sus cu vai, ce măsură bună, să le dea 2000 de euro la măgarii ăștia cu mașinile. Ăia care se „cântăreau” pe ei pentru 6 lei pe an.
Dar așa e românul învățat, nu e direct afectat de ceva, îl doare-n 14. Mai urlă cu vrem spitale și școli, că așa e-n trend și doarme liniștit că și-a făcut datoria față de societate. Hai mă…
Se dezbate încă. Ce zici?28
@Francisc, dragule, statul e ăla pe care l-au votat românii. Nu altul. Și ce n-ai înțeles este că dacă ai mașină și nu ți-o permiți, aia e. Renunți la ea. Că se mărește taxa? Aia e. Și la alții e la fel. Cei care nu-și permit lucruri, nu le au. Punct. Aaaa, vrei să ai? Ok. Perfect. Vezi ce poți face în privința asta. Dar nu spune să se facă salariul minim 1000 de euro și apoi să ții teorie pe aici. Nu merge așa.
Se dezbate încă. Ce zici?63
Cam aiurea comparația între taxa radio și plata unul loc de parcare. Fac parte dintre cei care s-au râcâit câțiva ani la rând cu autoritățile române nu pentru cei X lei (nici nu mai știu cât era taxa), ci pentru o problemă principială. Dubla taxare, o dată ca PF, a doua oară ca PJ, pentru ceva ce nu am cerut, nu foloseam.
Dar nu aș fi contestat decizia primăriei de a fiscaliza locurile de parcare, pentru că aveam mașină și foloseam domeniul public.
Se dezbate încă. Ce zici?72
@Francisc ,cu scuzele de rigoare dar daca are masina doar ca sa o scoata la plimbare de trei ori pe an inseamna ca nu are nevoie de ea si mai bine o vinde .Pentru un drum la mare poti folosi si trenul sau inchiriezi o masina si tot iesi mai ieftin.Cat despre sa se faca salariul minim…..al dracu salariu dar nu se face singur si nici nu se da …de nimeni …doar se castiga sau nu.
Se dezbate încă. Ce zici?62
Francisc, ai dreptate, dar…salariul vine odata cu cresterea productivitatii. daca salariul minim ar fi 1000 de euro, toti cei de acum de pe salariul minim ar fi fara loc de munca.
Se dezbate încă. Ce zici?32
@ Claudia. Aia zice și el. Că are mașină degeaba. Că doar bagă bani în ea pentru 2-3 drumuri pe an. Și că de la anul, dacă se bagă taxa minune, el o vinde. Numai că, el uită că odată la 2 săptămâni se duce să-și facă unele cumpărături, ba mai vrea copilul să se ducă la meditații sau la doctor, c-a avut piciorul rupt, ba una, ba alta. Da, e mai economic să-ți iei când ai nevoie un taxi. dar unde-l mai găsești? Sau Uber (cu toate că eu nu am folosit). Dar nu mi se pare ca-n anul 2022 (de la anul de când se vrea taxa) mașina să fie un lux. Asta ni se innoculează și unii o iau de bună, că vai, așa e. Păi atunci totul ar trebui să fie un lux. Apa caldă (ce, pe vremea lui Ceaușescu vă mai plângeați atât că nu era apă), televizorul, internetul, frigiderul. Să fie toate 1000 de lei abonamentul. Să vedemm atunci cui îi mai convine.
@ Cucurigu: explică-mi te rog, de ce ar fi toți fără loc de muncă?
@ Vasilescu: Explică-mi și tu te rog, de ce nu ar fi bine să avem salariul mai mare, din moment ce taxele le avem la nivel european și salariile nu. Care e logica aici?
A avea masina in proprietate este o alegere personala.
Faci alegerea functie de conditiile si costurile care rezulta din detinerea si utilizarea ei.
O parte din aceste costuri o reprezinta taxe si impozite aplicate de municipalitate celor care au facut aceasta alegere.
Cuantumul acestor taxe este stabilit pentru utilizarea domeniului public si a retelei stradale, pentru utilizarea unor suprafete de domeniu public ca spatii de parcare, pentru dimensiunea ca poluator a vehiculului detinut, etc.
Nivelul acestor taxe NU SE STABILESTE in legatura cu venitul mediu/minim/maxim pentru ca este aproape irelevant. Sau cu costul vopselei cu care au marcat spatiile de parcare. Ci cu nevoia de astfel de servicii, cerere/oferta, gen. Iar pretul va creste pe masura cresterii nevoii. Dupa ce se va fi racorit injurand, publicul va incepe sa reevalueze nevoia detinerii unui vehicul. Si asa cum e firesc, unii vor renunta la mai mult de o masina, altii vor renunta cu totul la masina, altii se vor muta in alte municipalitati unde costul detinerii e mai prietenos. Mereu sunt alternative. Unele net superioare fata de ce aveai inainte cand puterea obisnuintei te facea sa zici ca orice alternativa e de neconceput…
Rolul statului e si acela ca prin taxe si impozite sa corecteze anomalii si sa creeze noi rutine, mai bine adaptate realitatilor societatii.
PS:
Este un nonsens economic ca nivelul salariului sa depaseasca nivelul productivitatii. Iar intr-o economie precum cea din RO unde valoarea adaugata este de regula foarte mica tinta de productivitate e si mai sus.
Deci cu exceptia catorva sectoare, in RO se va castiga mai putin decat in occident multi ani de acum inainte.
Este o perceptie profund gresita ca taxele in RO sunt la fel ca in vest. Atat procentual cat si – dooh! – in valoare absoluta sunt semnificativ mai mici ca in vest. Mult mai mici daca ne gandim la taxe pe proprietate, contributii sociale, taxe pe mosteniri, impozit pe salariu, pe profit, pe dividende, pe castiguri bursiere, de noroc, chiar si tva, etc. Unde suntem noi suparator de sus cumuland toate darile (angajat+angajator) este la impozitarea muncii. Dar nu neaparat fata de vest. Este un dezechilibru profund in structura fiscalitatii romanesti unde munca este de departe cea mai impozitata activitate in comparatie cu alte activitati si alte tipuri de impozitare favorizand nemunca sau munca la gri/negru. Dar asta e alta discutie. Sorry de offtopic aici dar sper ca e de folos lui Francisc.
Se dezbate încă. Ce zici?42
@ Tom, da, îmi e de ajutor, mulțumesc. Deci, ca să n-o mai lungim, nu producem nimic, de aia și salariile mici.
S-ar putea face multe, dar nu se fac. Se aruncă toate taxele și impozitele în cârca celor care muncesc și-și plătesc dările la stat.
De acolo pensii nesimțite ale unor „generali” care n-au văzut câmpul de luptă decât în filme, în timp ce veteranii de război au 700 lei pensie. Asta una.
A doua, se dau ajutoare unor trântori care nu vor să muncească, „că-i ia cu fresoane și are probleme cu capu și cu toate boalele”. Pe ăștia nu-i mai întrebă nimeni de sănătate și banii le vin bine merci. Am văzut că au făcut câteva primării pasul de-a le tăia ajutoarele dacă nu muncesc, ceea ce mi se pare normal. Ai 2 mâni, 2 picioare, 2 ochi, nu ești căzut la pat, poți să daci cu mătura 10 ore pe lună, dă-te dracu de panaramă.
În România există multe legi, dar care nu-s respectate. Nici de noi, „pulimea”, nici de „mai-marii” noștri. Și totuși, dacă noi greșim cu ceva, o luăm în freză. Dacă greșește altul, un ciumeg, e neluat în seamă.
Cât despre parcări, să vezi ce tămbălău o să fie dacă se aplică legea asta. Vor renunța la mașină 1% din posesori. din 4 milioane d emașini, vor dispărea 400.000. În bucuresti. Si restul vor fi parcate le langă blocuri, pe spatiile verzi, pe oprirea interzisa. nu s-au dat amenzi 30 de ani pt asta (vezi pantelimonul si iancului), crezi ca se vor da de la anul? N-o sa fie.
Pentru ca nu sunt locuri de parcare destule. Degeaba imi ziceti mie ca am parcare supraetajata la unirii si subterana la universitate si pe decebal. Stau pe basarabia, ce fac, cand am nevoie sa ma duc undeva cu masina, iau un taxi pana la parcare? ca nu e la 200 de metri de mine. Sau hai, la 1 km. nu, e departe. Și aici nu sunt doar eu, ci si altii.
O sa scot frumos dosar de persoana cu dizabilitati si-o să-mi păstrez locul de parcare fără să plătesc nimic. Ca atunci când trebuie să merg cu taică-meu la doctor sa nu-l scot cu carutul la un taxi.
Noi (in Bucuresti, sector 4) am renuntat de comun acord la jumatate din spatiul verde din fata blocului pentru a face Piedone locuri de parcare numerotate si platite.
Vecinii din blocul de vis a vis nu au vrut sa renunte la spatiul verde si isi parcheaza masinile jumatate pe trotuar si pe o jumatate din banda aleei comune.
Ei nu platesc nimic nici acum si nici nu or sa plateasca vreo taxa in continuare.
Se dezbate încă. Ce zici?54
Mergi sa vezi cum e pe radulescu motru, nu mai e nici un loc la liber, toate date la locatari. Daca esti chirias si masina nu e inmatriculata pe bucuresti, iar proprietarul nu iti declara contractul de chirie la anaf si nu iti face acte (cati fac?) nu ai cum sa obtii un loc de parcare. Nu le tin partea, doar scot in evidenta niste aspecte.
Peste jumatate din locurile de parcare din sectorul 4 sunt niste linii date sau pe trotuar sau pe una dintre benzi, adica niste ilegalitati dpdv al codului rutier. Obligi oameni cu copii sa iasa in drum cu carucioarele sa fie la mila soferilor.
Si totusi, oamenii sunt multumiti ca platesc 80 de lei si au locul garantat de politia locala.
Ce sa mai zici?
Ca de ce le scumpesc?
Cand am hotarat sa ma mut, am pus la filtre doar blocuri cu garaj subteran. Am gasit vreo 3 construite legal in frumosul sector 4, din care la unul din complexuri, la Carol Park, numai locul din garaj cu boxa era 40 000 euro…
Si inca sunt niste costuri mici. Era si timpul sa apara si la noi conceptul ca trebuie sa platesti pentru parcarea „pe strada”, in fata casei, parcare care nu se afla pe proprietatea personala, ci pe proprietatea statului. Adica a altcuiva. Si era si timpul sa fie taxata parcarea cu niste sume mai decente. Sumele anterioare erau derizorii. Probabil ca o sa asistam la acelasi cor al bocitoarelor atunci cand se vor majora impozitele pe proprietate. E adevarat ca, atunci cand ajunge omul sa plateasca niste sume mai apropiate de valoarea reala de utilitate, nu mai e atat de nepasator cu cine sunt aia care manevreaza aceste sume, ce face cu ei, in ce scop ii cheltuie dupa ce i-a incasat de la cetateni. Adica, s-ar putea sa se uite cu mare atentie la aia pe care ii pune prin functii publice ca sa aiba acces la aceste sume.
Se dezbate încă. Ce zici?73
Platesc loc de parcare la primarie, o sa platesc si cand o sa fie mai scump. Problema e ca daca x isi lasa o masina pe locul meu, mai multe zile.. chem politia locala, vine si ridica din umeri ..Ii lasa doar o „rugaminte” in parbriz sa se prezinte la sectie. Asa era acum 3-4 ani. Sectorul 6, zona Apusului.
Nu, la mine a venit în aceeași zi poliția locală, că dacă nu-mi iau mașina, imi da amendă.
Sector 2
Offtopic. Sector 6, Apusului. Cumpărat apartamentul acum 2 luni, încerc și io pentru un loc de parcare. Sunt refuzat din start, pentru ca adresa din buletin nu coincide cu cea pentru care am solicitat locul de parcare. Indiferent că pot dovedi cu minim 3 lucruri legale că locuim aici, acestea nu apar in HCLplm și nu se poate. Ce dacă așteptăm după noile acte de 3 săptămâni.
Ontopic: 400-600 lei pe an pentru un loc de parcare de reședință este chiar puțin. Aș fi fost de acord și cu dublul acestor sume.
Se dezbate încă. Ce zici?32
de acord. cand ajungi la primarie, fara 200 euro nu scapi, asta daca cunosti pe cineva. asta daca esti dispus, ca eu nu sunt.
si te duci frumos si arunci cateva zeci de mii in plus (asa vreo 50 ), pt un bloc cu locuri de parcare, care nu e in camp ci in zona la fel de buna precum blocurile vechi.
Si apoi te intreaba vecinu din blocu vechi care vinde pepeni pe strada din portbagajul masinii, de ce ai fost fraier si nu ti-ai luat casa cu banii aia 😀
Eu nu am mașină și mai folosesc și taxiul prin București. Ce voiam să vă spun, de fapt? M-am vaccinaaaaat!
Mulțumesc încă o dată comentatorilor care m-au ajutat cu informații. Am înfrânt până la urmă!
Comentariu beton!114
Pe scurt, da, 50 lei pe lună pentru un loc de reședință în zona A e un preț absolut rezonabil.
Apropo, poate e de interes harta cu zonarea fiscală, e drept, ar merge actualizată, că e din 2004. Am găsit-o aici https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/bucurestenii-vor-plati-de-sapte-ori-mai-mult-pentru-locul-de-parcare-1510143
Dacă ancheta asta https://www.dollo.ro/2020/05/cate-parcari-si-masini-sunt-in-bucuresti/ e corectă (și cred că e cea mai aproape de realitate estimare care se poate găsi pe net), creșterea în medie a tarifelor cu 100 euro pe an ar aduce în plus la sectoare per total cam 21 milioane euro, cel mai mult la 3, cel mai puțin la 1. Probabil va fi o creștere cu 0,5 – 2% a veniturilor sectoarelor, nimic spectaculos.
Altceva nu cred să rezolve. Într-adevăr, nu e decît o băgare a mîinii mai adînc în buzunarul populației și o schimbare a regulii în timpul jocului. Nu mai poate preveni cumpărarea de autoturisme, poate eventual cîțiva le vor vinde. Nici nu rezolvă criza parcărilor, care, dacă linkul de mai sus are dreptate, e nasoală, 80% din mașini nu au loc de parcare.
Pe viitor se poate condiționa înmatricularea de deținerea unui loc de parcare. Și se pot obliga constructorii să includă locurile de parcare de la blocurile noi în prețul apartamentelor. Cum e acum, ei le construiesc, dar le vînd separat. Dacă nu le cumpără nimeni, aia e. Pe de altă parte, cine nu are mașină, de ce să cumpere și un loc? Deci trebe combinate astea 2 măsuri cumva. Și oricum se pot ocoli, faci un abonament și îl anulezi după aia etc.
Cît despre centru, adică chiar centru, Piața Rosetti sau Calea Victoriei sau Icoanei, adică doar o parte din zona A, acolo problema nu sînt locuitorii, ci cei care vin zilnic cu treabă. Se poate constata într-o vizită făcută duminica, locuri de parcare pe străzi sînt destule. În zilele lucrătoare, în schimb, e balamuc.
Dacă ne gîndim la construirea de parcări noi din banii ăștia, din 600 lei locul pe an e imposibil. Probabil s-ar amortiza în 30-40 ani. Deci piața liberă nu poate rezolva problema parcărilor la prețurile astea. În schimb primăriile pot să înceapă să amenajeze treptat parcări pe domeniul public, probabil din noile venituri pot face una două pe an.
Dar nici orașul nu își poate permite să descurajeze la extrem traficul auto, pentru că poate să aibă de suferit economic. De aceea politicile astea sînt pe termen lung și trebuie bine gîndite.
dai de mancare la toti lenesii si jepcarii…macar sper ca te referi la uber sau bolt 🙂
Nu, chiar taxi. Am mers și cu Uber pe vremea când ieșeam în oraș și comandau fetele. Nu m-a impresionat cu nimic, iar eu nici nu am avut probleme cu taximetriștii. Folosesc tot o aplicație și ce să vezi? Nu e nici o japca. Leneși sunt convinsă că există peste tot.
Tata a fost taximetrist, de-aia îți pot spune sigur că nu sunt toți așa 🙂 M-a învățat câteva reguli de bază și a fost simplu pentru mine să evit neplăcerile de care am tot auzit la alții.
Am în schimb 2 situații amuzante cu Bolt. În prima, șoferul abia știa bulevardele principale, a pus 10 întrebări până la destinație, îi era greu și să se încadreze corect pe bandă. N-am rezistat și l-am întrebat câți ani are. 20 a venit repede răspunsul. Stătea cu ochii pe harta aia de pe telefon ca pe butelie. Am ajuns într-un final, și destinația era în centru, str. Doamnei, nu vreo alee îmbarligata de cartier.
În cea de-a doua, prietena care comandase mașina a ales din greșeală aceeași stradă, doar că din orașul Pantelimon. Noroc că am fost atentă la drum și am întrebat unde mergem, că nu era ruta obișnuită. Când am realizat ce se întâmplase, i-am spus șoferului că eu stau în București. Mi-a luat ceva sa-l lămuresc că a fost o eroare. De ce? Pentru că și el mergea tot cu harta de pe telefon și știa una și bună: să urmeze traseul de acolo. Când i-am dat altă direcție, a avut nevoie de asistență pas cu pas.
Pe cei doi prezentați i-as putea numi roboți sau analfabeți funcționali în ale taximetriei. Jumate din treabă le-am făcut-o eu.
Aș aminti și că destul de mulți șoferi de pe Uber/Bolt sunt chiar taximetriști, cu ce mă încălzește asta? Aceeași Marie cu alta pălărie?
Serviciile diversificate sunt foarte bune, competiția îmbunătățește serviciul. Era clar nevoie să apară Uber și Bolt, ca lucrurile să se miște mai repede. Dar zău că educația și responsabilitatea stau și de partea clienților, care au acceptat serviciile proaste de taxi.
Opțiunea mea este să folosesc taxiul în continuare. S-a întâmplat, de câteva ori chiar, să găsesc eu mai repede un taxi decât prietenii Uber. Așa că-mi văd în continuare de opțiunea mea, din afara trendului.
Se dezbate încă. Ce zici?