Pe lângă c-a scos la iveală ce e mai rău în oameni, pandemia asta ne-a mai adus o nenorocire: părinții de mici genii. Serios, pentru că tot se plictiseau acasă, o grămadă de părinți au început să fabrice povești, numai bune de pus pe Facebook, despre cât de înzestrate, aproape tangențial cu genialitatea, sunt odraslele lor.
Și uite așa au apărut în viețile noastre virtuale copiii care n-au împlinit nici doișpe ani, dar le pun părinților întrebări filozofice existențiale. Sau copiii de grădiniță pentru care ecuațiile de gradul doi sunt niște chestii ușurele de rezolvat dimineața pe budă. Băi, pe scurt, poate mai exagerez și eu, dar pe Facebook este un continuu recital al părinților de copii care n-au nicio problemă să înțeleagă teoria relativității, deși încă nu se pot șterge singuri la fund.
Evident, pentru că genialitatea se întreține și se exersează, toți copiii ăștia citesc de rup. Citesc volume întregi, devorează literatură clasică si contemporană, mănâncă pe pâine autori ruși și scriitori renascentiști. Probabil mulți ar fi citit „Idiotul” în original, dar, na, zilele astea nu mai e așa de cool să știi rusă. Nfine, cred că știți și voi exact despre ce vorbesc, e imposibil să n-aveți măcar o cunoștință al cărei copil îngână „Eppur si muove” când vrea să-i transmită maică-sii că-i e foame.
Până la urmă n-am mai rezistat și am scris câteva cuvinte despre trebușoara asta. Speriat fiind, când mă uitam la fetele mele care, când aud de citit, mai au un pic și intră în greva foamei. Și bine am făcut c-am scris, pentru că am descoperit că există totuși o grămadă de părinți cu copii la fel de normali ca ai mei, copii care nu frizează genialitatea în niciun fel, sunt doar copii ca toți copiii. Din ăia pentru care cititul este pe ultimul loc, după gadgeturi, internet sau televizor.
Partea extrem de amuzantă este c-am mai descoperit și altceva. Respectiv, i-am descoperit pe oamenii ăia care intrau pe postare doar ca să comenteze: „Cine să-i mai înțeleagă pe copiii ăștia din ziua de azi? Eu, când eram de vârsta lor, citeam de rupeam. Citeam dimineața, la prânz și seara. Citeam și noaptea, la lanternă. Vagoane de cărți am citit.”. Ăștia toți fiind trecuți de 40 de ani, desigur. Și-o ziceau așa, foarte mândri de ei, de parcă nu făceam toți exact același lucru pe vremea aia când în afară de cărți nu prea aveai nimic altceva la îndemână.
Sunt curios câți dintre noi am mai fi citit în copilărie vagoanele alea de cărți, dacă am fi avut la îndemână măcar un sfert dintre următoarele chestiuni: televizor cu jdemii de canale, platforme de streaming cu sute de filme; smartphone cu internet, laptop/tabletă cu internet, console de jocuri, plus miliarde de modele de jucării. Ha? Câți mai comentam acum dojenitor: „Nțțț, copiii ăștia din ziua de azi?”.
Nici nu mai știu în ce an se întâmpla, dar cu siguranță eram în plină Epocă de Aur, cert este că n-am să uit niciodată senzația de beatitudine care m-a încercat în cele două zile în care mi-a lăsat cineva o consolă din aia preistorică de jocuri pe tv. Știți despre ce vorbesc, nu? Conectai consola la tv, după care așteptai să se încarce jocurile de pe o casetă audio vârâtă într-un casetofon.
Dura de la un sfert de oră în sus să încarci un joc și te lua disperarea când pierdeai, pentru că odată cu nenorocitul ăla de „Game Over”, trebuia s-o iei de la capăt cu așteptatul. Ca să nu mai zic că, în funcție de cât de uzată era caseta aia audio, exista și probabilitatea destul de mare să-ți dea eroare după ce-ai așteptat atât să se încarce. Și-o luai de la capăt.
Maximum două zile a stat la mine strămoșul ăsta al consolelor, dar, repet, au fost printre cele mai fericite din copilăria mea. N-am mâncat, n-am băut, n-am dormit, am stat numai cu ochii în ecranul televizorului. Spre norocul meu era vacanță.
Ai mei nu aveau video, dar, pe același sistem, au împrumutat unul de la cineva vreo câteva zile. Cine credeți c-a stat numai călare pe videoul ăla cât timp l-am avut în casă? Da, da, eu. Iar cu videoul era nasol, că-ți mai trebuiau și casete, altfel te uitai la cai verzi pe pereți. Dar m-am descurcat, am făcut rost de casete, după care iar n-am mâncat, n-am băut și n-am dormit cât am avut videoul, am stat doar să văd film după film. Chuck Norris, Rambo și Irina Margareta Nistor defilau voioși, de dimineață până noaptea târziu, pe la mine prin sufragerie.
La un moment dat și-a pus un prieten de-al alor mei antenă parabolică. Am tras si noi cablu de la el. Dar, pentru că omul avea telecomanda și receiver-ul, eram obligați să ne uităm doar la ce se uita el. Noroc că tipul era maniac și se uita doar la documentare în limba germană, limbă care, nici atunci nici acum, nu-mi spunea mare lucru. Bine, am zis „noroc” cu mintea de acum, că pe vremea aia îl înjuram de toți strămoșii când dădeam drumul la televizor și auzeam numai germana aia de kkt.
Mai am exemple d-astea cu duiumul, toate ducând la răspunsul întrebării de mai sus: dacă aș fi avut în casă tot ce are un copil din ziua de azi, probabil că m-aș mai fi atins de vreo carte doar sub amenințarea maică-mii.
Prin urmare, vedeți-vă de treabă, voi ăștia care în copilărie rupeați cărțile pe genunchi, că nu sunteți nici mai breji, nici mai deștepți, nici mai harnici, nici mai nimic decât copiii din ziua de azi. Ați citit, așa cum am citit TOȚI, pentru că altfel ați fi murit de plictiseală uitându-vă în gol la televizorul ăla pentru care exista program doar două ore pe zi, dintre care o oră și cincizeci de minute erau dedicate tovarășului, cel mai iubit fiu al poporului.
Acum sunt foarte curios sa vă aud și pe voi cum vă petreceați timpul liber în copilărie. Erați d-ăia geniali și erudiți? Sau nici voi nu știați cum s-o întindeți mai repede afară la prietenii care deja începuseră de zece minute meciul de fotbal.
Făceam box. Asta spune multe despre cum eram în copilărie.
Comentariu beton!24
Și nu numai. 😁
Aceste insinuări perverse nu ne place nouă.
Comentariu beton!38
Fi-meu a citit două volume din Harry Potter ca să îi dau 600 de lei cât îi mai trebuia să își schimbe telefonul. Si’a luat Minecraft, Fornite și un smartwatch pe plantat roșii, copilit, deschis solarul, închis solarul. Face handbal și chiar este foarte bun, nu am pretenții din astea academice.Cel mic încă nu a cunoscut încă exploatarea omului de către om dar pe această cale tăticu tău îți transmite că vine și rândul tău.
Pe aceasta cale o salut pe Andreea Baboi și îi urez succes imens în cariera sportivă, ieri am vorbit cu mama, este tare mândră de tine, că am trecut pe la ea la farmacie. Se luminează când vorbește despre tine. Se poate și fără cărți să ai succes și să ai un caracter mișto.
Comentariu beton!14
Eu recunosc, nu eram genial, o rupeam la fuga afara cu copii de pe celalalte scari de bloc. Era graba mare ca pe vremea aia mai era program de liniste ( de la 3 la 5, ceva de genul) si in timpul ala faceam temele si dup-aia iara fugeam afara. da, pe vremea aia existau si spatii verzi intre blocuri nepcupate de masini, cu pomi , gropi de nisip, leagane si altele de gen. oricum degeaba, ca tot ghena de gunoi ne atragea si respectiva era inevitabil folosita ca reduta,cetate, poarta la fotbal sau ce mai era necesar.
revenind la lectura, sigur ca citeam, dar chestii adecvate varstei. imi amintesc de Jules Verne, Ciresarii, Insula misterioasa, Alexandre Dumas. Nimic de pus pe fb 🙂 Fara ecuatii diferentiale si fara autori rusi 🙂
Comentariu beton!58
Nu mai zic altceva. A zis Răzvan tot. Și sunt sigura că nu am copilărit în același cartier. Dar cred că starea era generalizată la tot copiletul urban al României.
Comentariu beton!25
Băi, eu am citit o carte de un autor rus, n-am să-i uit niciodată titlul: „Captivi în Defileul Panterei”. Unul dintre cele mai bune romane de aventuri, pentru copiii. Comparabil doar cu volumul patru din Cireșarii.
ai memorie buna. eu nici nu mai tin minte cate volume din ciresarii erau. 🙂 doar ca m-au captivat la vremea lor. Au mai fost si alte carti politistesi de aventuri pentru ca unul din bunici era invatator si in consecinta avea o biblioteca oarecum tintita pentru elevi de diverse varste. a da, si imi amintesc cartuliile din biblioteca pentru toti.
Eu ma intreb altceva. Toti parintii care au citit tone de carti in copilarie…cat mai citesc acum? Cate carti au in casa?
Comentariu beton!32
Au cărți și citesc, că cititul se duce greu odată intrat în sânge. Mă rog, cei mai mulți dintre ei.
Acum citesc postările de la tanti Floarea manichiurista despre 5G și vaccin. 😁
Comentariu beton!18
@Mihai. Oare? Cine citeste citeste….nu se lauda cu asta, nu posteaza pe feisbuc, nu se pozeaza pe plaja cu o carte de dezvoltare personala pe sezlong. Si in nici un caz nu cred ca se plange ca odorul din dotare nu deschide cartile decat fortat. Copilul mai face si ce vede, nu ce i se spune….ia sa mai inchida parintii seara tv, sa lase naibii telefoanele din maini si sa citeasca. Usor usor o sa vrea si copilul. Evident, ceva potrivit pt varsta lui, nu ii dai la 8 ani Divina Comedie. Sau sa il obisnuiasca parintele sa ii citeasca la culcare…dar banuiesc ca pt multi insula iubirii e mai importanta. In timp se creeaza un echilibru intre joaca afara/playstation si citit. Grasanul meu are 3 ani….hello…nu este un geniu…dar una din distractiile lui favorite este sa ia cate o carte din biblioteca si sa ii rasfoiasca paginile una cate una….si nu, nu am carti cu poze…pur si simplu banuiesc ca ma imita pe mine.
Comentariu beton!61
„… Cine citeste citeste….nu se lauda cu asta, nu posteaza pe feisbuc…”
Două paragrafe mai jos:
„… Grasanul meu are 3 ani….hello…nu este un geniu…dar una din distractiile lui favorite este sa ia cate o carte din biblioteca si sa ii rasfoiasca paginile una cate una….si nu, nu am carti cu poze…pur si simplu banuiesc ca ma imita pe mine… ”
9 like-uri! Comentariul zilei! 🤣🤣🤣
Comentariu beton!38
@Ionut Ai oarecum dreptate. Suna a lauda cu toate ca am zis ca asa ceva nu se face. DARRRR…aici nu e feisbuc, nu e tiktok sau altceva de genul. Este un blog. Unde sunt anonim. La fel ca tine. Nu stie nimeni cine sunt, poate ai trecut dimineata pe langa mine….poate suntem vecini…sau poate nu ne-am vazut si nu sa ne intersectam niciodata. Nu am pus poze , nu postez in socialmedia…este o parere anonima pe care fiecare o interpreteaza cum vrea.
Comentariu beton!32
Nu e vorba de anonim sau nu, e vorba de principiu. „Hă, hă, uite-i p-ăia cum fac și ce fac pe tiktok si fb! Bine, și eu fac la fel, da’ eu fac anonim pe un blog, adică nu mă știe nimeni, iar blogul e oricum ceva mai cult decât tiktoku’ și restul!” Sigur vrei să ne băgăm în discuția asta? 😁
Se dezbate încă. Ce zici?28
@Ionut. Daca iti zic ca nu am timp, ca azi sunt in concediu in special ca sa vad cum se fac inscrierile la gradinita poate nu ma crezi. Daca iti zoc ca exact in acest moment sunt intr-un anticariat o sa zici ca ma laud. Asa ca hai sa o lasam balta, ce zici? Poate data viitoare
Nu e nici o problemă. Oricum, văzând numărul de roșii și verzi primite de comentariile noastre de aici, îmi dau seama că, dacă aș continua cu asta, aș strica zenul ălora care au citit ce a scris @Mihai mai sus, dar nu au înțeles nimic.
Labă-n cerc pe Fb, labă-n cerc pe blog, tot labă-n cerc se numește.
Se dezbate încă. Ce zici?21
Marele Vizir primește sarcină să-l inițieze pe tînărul prinț în treburile sultanatului (de la muslim ce vreți, bancuri cu evrei?!) iar în acest scop îl duce la o judecată;
prezintă ahmet faptele, prințul îi zice:
– ai dreptate!
– stai, luminate, să zică și ibrahim…
zice și ibrahim, prințul iar:
– ai dreptate!
la care MV (marele vizir, nu @Myshoo):
– măria ta, nu se poate să le dai dreptate amîndurora…!
– știi că și tu ai dreptate?!
Comentariu beton!26
@costicămusulmanu Eu chiar cu evrei îl știam, dar poate fi adaptat.
Eu nu am prins vremurile alea glorioase, dar pot să spun că pe mine m-a prins cititul atunci când mi-a pus tata în brațe cărțile lui Jules Verne. Doar că asta era activitatea pe care o preferam ca backup, de exemplu când nu aveam cu cine să mă joc pe afară, sau, mai târziu, când nu aveam ce face pe calculator.
Comentariu beton!14
Da , am citit tone , cum zic ăia. Da, si acum citesc. Blogul asta si cand mai vad cate un afis pus la intrare. Plus suma care o am de plata pe diverse facturi. In rest, de cateva ori pe an mai scap in cate o carte. Asa au fost timpurile atunci, rupeai bibliotecile de plictiseala, acum s-a schimbat totul. Asta cu eu citeam, eu faceam, e din aceeasi categorie cu : Tineretul din ziua de astazi…eheee, cand eram eu tanar, citeam, munceam, eram, faceam, astia nu-s in stare de nimic, o sa moara de foame. Asa s-a spus si de generatia mea, asa spunem si noi de ei, asa o sa spuna si ei cand or fi mai in varsta. Omenirea merge mai departe.
Comentariu beton!45
Da, @Mariuse, exact, dar exact, așa.
am o singura observatie: nu citeam de plictiseala, e ceva ce copiii manifesta mai rar, ei mereu gasesc ceva de facut. Citeam pentru ca asa aflam mai mult si asa ne antrenam imaginatia, lucru absolut necesar pentru un copil. Cat despre generatii, fiecare cu timpul sau, evoluam doar!
0 0
Sigur, un copil de școală generală e conștient de faptul că, citind, află lucruri noi și își antrenează imaginația. El știe ce îi este necesar pentru a-și dezvolta intelectul într-un mod armonios etc. etc. I🤣🤣🤣🤣
Băi @Mariuse apropo de cărți… rupte, m-am dus la cineva la țară la baie.
Probabil știți și voi că la țară în vârful muntelui încă baia este separat de casă…
Acolo în cele câteva minute petrecute, ca un rege, am citit câteva strofe din Luceafărul de Eminescu de nu mi-a venit să cred 😁.
Altfel m-am simțit după… mai culturalizat, oare trebuia să postez pe Facebook?
Dacă tot m-ai întrebat..
1. Eu în copilărie citeam. Mult. Mai ales anatomia umană. Pentru că deși m-am născut fată, până pe la 15 ani, nu mă hotărâsem dacă vreau să fiu fată sau băiat.
2. Legat de copil.
Avem în living un corp d-ăsta suspendat pe perete. Pe el am pus jocurile de ps4, niște nimicuri luate de prin vacante și v’o două cutii în care țin diverse. Zilele trecute mă ia și pe mine nebunia (tre’ să-mi vină și o mai iau razna) si-i zic: bă, pune mâna și citește și tu o carte. Atât de tare l-am impulsionat ca s-a dus glonț, cu nor de praf în urma lui, la corpul ala suspendat. Măi, și se uita la el fix. Dupa care a început sa-l privească de la stânga la dreapta și invers. Nuș’ ce căuta că v-am zis mai sus ce tin pe el. Zic să-l reanimez: carte, măi? Aia cu foi. Știi ce zic? C A R T E!!!
Ah, carte. Bine. În treijdă’ secunde era la el în cameră citind cu voce tare: băăăă, scoate sabia și taie-l că ma omoară.
Om îl fuck!
Comentariu beton!57
@Eleno, să ne ții și pe noi la curent cu evoluția, da?
:))))))
Vă țin, da.
Am fost copil unic crescut cu cheia de gat, la bloc. Nu prea aveam ce sa fac in afara de scoala, asa ca da am citit mult mai mult decat citesc fetele mele de 8 si 11 ani. Pana acum am aplicat metoda cu „cititi un capitol” – a mers de minune la Harry Potter – dar mi-a tras-o cea mare cand citea „Cum sa faci sa nu citesti” unde sunt capitole de 2 randuri!!!! Am sa incerc metoda ta cu citit o ora, daca merge la Minecraft poate merge si la citit! Noroc ca le mai da doamna ca tema sa citeasca!
Cum sunt 2, se joaca non-stop si cu jucarii nu doar on-line, nu s-au plictisit deloc in izolare.
@Vio, regret să te anunț, dar ăia cu cheia de gât se jucau pe afară, de dimineața până seara și urlau mamele după ei ca să vină acasă să mănânce pe la balcoane, nu stăteau închiși în casă și citeau cărți. Mai taie din ele dă-le dracu’… că a început să măcăne, sau probabil că avem alte noțiuni despre generațile cu cheia la gât.
Cine vrea copil genial (sau crede că are copil genial) e foarte posibil să nu prea știe mare lucru despre cum e să fii genial, mai ales în România. Recomand în acest sens seria ”Genii risipite” – România, te iubesc.
Copil normal/tipic, cu ceva aplecări artistice, exersate sporadic la nivel de hobby. Citeam în general ce ne dădeau profii la școală, destul de târziu m-am prins că e ok să citesc și în afara programei școlare. Îmi pare rău că n-am făcut sport regulat în copilărie, ci tot sporadic sau sub formă de joacă cu alți copii.
Citeam si in copilarie, citesc si acum, cu placere.
Bine…cand eram copil, fiind singura fata de pe strada, intre 6-7 baieti, jucam fotbal zi-lumina si ajungeam acasa, seara, cu noi si diverse julituri, zgarieturi si vanatai, de o apucau damblalele pe maica-mea. Citeam inainte de culcare, seara.
La un moment dat, s-a gandit maica-mea ca ar fi tare cool daca fie-sa ar invata sa cante la pian! Vax! Ca sa ajunga la lectiile de pian, fie-sa trebuia sa treaca pe langa meciul de fotbal al baietilor. Ia ghici unde se oprea!
Mai tarziu, prin natura facultatii facute, am ajuns sa citesc biblioteci intregi.
Acum, pantru ca, in Germania nu prea am acces la carti intr-o limba civilizata (in germana inca nu reusesc sa citesc), citesc, la paritate, carti fizice in engleza sau franceza si carti pe Kindle, in romana. In fiecare vara, cand ajung in Romania, primul drum e la Carturesti, unde imi mai imbogatesc biblioteca cu 4-5 carti noi.
Comentariu beton!16
ai di capu’ vostru; io, cîn’ ieream io mic, în vacanță la bunica, atîta am citit că era să omor vaca, animal care în loc să pască regulamentar, și-a încurcat lanțul în niște tufe și a stat vreo cîteva ore flămîndă, cum flămînd am adormit și eu drept bonus; păi, în loc de 10litri de lapte, în seara aia a muls bunicu’ cît de la o capră…
fie-mea e genială, la cei 4 ani ai săi, da’ mă laud aici, nu pe FB; făcut băiță, pijamale, și hai în living să vedem și noi, părinții, filmul bilunar…pe la 21,10 se aude un căscat și imediat:
– nu mi-e somn! am căscat pentru mai tîrziu…
Comentariu beton!47
@Costica, cel mai tare comentariu citit in ultima perioada! Ai in mic geniu langa tine! 😂😂😂
@costicăm, pfff, deci nici fie-ta nu e fiartă pă cultură și pă marea literatură universală? Mi-e teamă că e prea târziu, șerif, are deja patru ani, ai scăpat-o în mocirla mediocrității. 😀
@Emil, thanks, man da’ aș prefera să fie fâșneață (inteligență practică car’va’zică) decît genială, că ăștia nu prea o sfîrșesc bine…😂
@MV, asta e, boss; lasă că mediocritatea n-a omorît pe nimeni; ce mi-am propus eu, ca părinte matur, este să-i deschid ochii și să o fac (cît mă duce pe mine mintea și fără s-o expun la pericole) conștientă de efectele alegerilor ei; mă opresc aici că mă ia și pe mine @Ionuț în tărbacă…
@costicăm, știi că glumeam, da? Copilul face ce ar face orice copil de vârsta lui.
@costicămusulmanu, ?
Habar n-am la ce te referi și de ce te-aș lua în tărbacă.
e tîrziu, da’ numa’ amu ajunsăi acasî (22 ore 1080km) șî cum nobliesoblij, tre sî răspund la domnii gientîlmeni ș-apoi fac duș; so:
@Ionuț, deși nu-mi place să-mi explic glumele (pen’că asta înseamnă că am fost prost cînd le-am produs), avînd în vedere că s’teț ghestautor aici, am să fac o concesie; era despre miniconflictul, inăbușit în fașă de altfel, cu cris06; plus că io, avînd deseori torticolis, prefer poligonul, cercului, pentru că nu ai unghiuri moarte…
@MV, pe la Veliko Tîrnovo, cînd am citit primul răspuns, chiar mi-am pus problema: “na, acu’ tre să fac un ocol prin bucurești, să-l caut pe @Myshoo și să-l fac să retracteze…”; dup’aia ai venit cu nefericita completare, pe care, dacă aș fi fost un scorțos, aș fi putut-o lua drept un afront; not the case here coz io pe ăștia, cei care nu rîd și se iau tot timpul în serios, îi consider cei mai triști oameni din lume; plus că mie-mi place să fiu chiar și autoironic pen’că am auzit că-i semn de inteligență și mă gîndesc să-i păcălesc pe cei care nu mă știu bine…
btw, apropos de proști: https://www.g4media.ro/marele-urias-prietenos-are-un-dusman-de-moarte-in-romania-un-deputat-psd-a-reclamat-la-protectia-consumatorului-cuvintele-inventate-de-roald-dahl-care-au-intrat-in-oxford-dictionary-ce-a-decis-inst.html
Citeam enorm, ma jucam in rest. Vara eram zilnic zeci de copii in fata blocului, fara exagerare. Totusi, una din cele mai frumoase zile din copilarie pe care mi-o amintesc a fost una cand ne-am dus la bunici, o dupa-amiaza linistita, stateam nepotii intinsi in pat si ne uitam la desene bulgaresti. Desene bulgaresti insemnand un ecran cu purici pe care se distingeau din cand in cand niste forme. Nu am copii, dar ma gandesc adesea la cum e generatia de azi si nu-mi dau seama in ce gasesc ei bucurie. Nu au nimic din ce am avut noi si sunt sigura ca nici distractia/distragerea tehnologica nu mai are aceeasi valoare, pentru ca nu e rara.
io citeam enorm, da’ mă jucam monstruos…că-l iubesc pe Nenea Iancu de pe la 12 ani!
Eu sunt unul d-ala cu vagoanele de carti citite. Cele mai dulci madlene proustiene din copilaria mea sunt legate de carti si sunt momente pe care le retraiesc la intensitatea aproape originala atunci cand inchid ochii si ma las cuprins de ele: un Demonii intr-o iarna cu multa zapada si caldura in casa, nenumaratele volume din Jean-Christophe intr-o vacanta de vara torida, si multe altele haat pana in facultate : un Toti oamenii sunt muritori a lui S. De Beauvoir intr-o primavara de anul I de facultate, cu magnolii si hormoni infloriti.
Nu sunt de acord cu tine, erau multe distractii si in anii 80 si 90, colcaiau terenurile si strazile dintre blocuri de copii (azi sunt parcari). Aveam foarte multi colegi in clasa care nu citeau nici macar lectura obligatorie. Sora-mea la fel. Am avut si eu un Tetris d-ala, era Iphone 15, ce sa mai, mi l-a imprumutat un prieten o saptamana. M-am jucat de toti banii ca sa zic asa, dar tot cartile si personajele din ele erau prietenii mei cei mai buni si pe ele se duceau toti banii din alocatie.
A fost si un cerc virtuos/vicios, pentru ca absorbit de carti nu mi-am facuct multi prieteni, nu eram bun la fotbal, nu umblam cu gasca teleleu si tot restul distractiilor de copii si adolescenti din acele vremuri.
Nu regret nimic, as face la fel daca as mai retrai a 2-a oara.
Comentariu beton!29
Eru… ce? Șerif, vezi că noi nu te-am înjurat, da? 😛
Rupeam mingea pe maidan, aia făceam. Și ne bălăceam într-un canal infect, de mă mir și acum că nu mi-au crescut tentacule la ceafă și solzi pe spate. Aveam genunchii mereu zdreliți și vânătăi peste tot. De ăăă… intelectuală ce eram, desigur.
Altfel, mi-aduc aminte primul Tetris și foarte multele nopți nedormite, mi-aduc aminte HC-ul și primul „joc” pe care am reușit să îl programez singură, o chestie extrem de rudimentară, dar care mi-a mâncat săptămâni bune. Mi-aduc aminte și primul StarWars văzut la video, nedublat, ni l-a tradus live o prietenă de familie, care știa bine engleza. Iar când am primit primul 286, a fost nebunie. L-am chinuit multe nopți la rând și o mințeam pe mama că se strică dacă îl opresc în timpul jocului, e musai să-l termin.
Băi, iubesc poveștile, am citit și citesc, nu suficient de mult pe cât mi-aș dori, că nu e timp, da’ să-mi bag picioarele dacă nu-mi place și distracția.
Comentariu beton!30
Bănene, cât vă invidiez p-ăștia care măcar ați văzut un Tetris pe vremea aia. Io l-am văzut pe unul într-un film ca se juca cu așa ceva și-am tras concluiza că e „vrăjeală”.
Mda, cam mare competita asta cu copiii geniali. Basca, am fost intrebata daca copila mea de 2 ani stie vreo poezie. Ahhh, nope, dar e foarte happy cand isi mananca mucii🤣
Eu la 5 ani citeam cursiv pentru ca am reusit cumva singura sa invat, cu cititul m-a prins microbul mai tarziu prin clasele 7-8 cand devoram tot ce era actiune, aventura, roman politist. In rest bateam mingea pe maidan, eram prima la nazbatii si batai, verile le petreceam la tara in podisul Mehedinti unde bananaiam pe coclauri, prin rauri, plecam dupa ciuperci, ne jucam si ne alergam pana picam lati. Am prins vremuri cu calculator, internet si semi-smartphone in adolescenta dar atunci o rupeam pe rock si clubareala 🙃
Copila mea o sa aiba suficient timp sa citeasca, acum se bucura de alte etape, de joaca, de dansat, de descoperit.
Sincer, mi-ar placea sa mai am timpul pe care il aveam pentru citit dar daca as avea de ales intre o carte si o drumetie chiar si-acum as alege drumetia.
Comentariu beton!44
Bănene, mi-am stropit ecranul cu cafea la aia cu mucii. :))))))))))))))))))
Asta cu mucii e geniala 😂😂😂😂
Am fereastra la scoala,sunt pe banca in parc,ma arde soarele si rad 😀
@Mihai Vasilescu
E experta, are o viteza incredibila🤣nu zic cand ii face si baloane ca soacra-mea moare si invie. In schimb e o lady, mananca cu tacamuri si se sterge cu maneca si nu uita sa imi aminteasca zilnic ca o doare in „cul”. Bine macar ca a trecut de etapa in care se stergea pe mine😄. Nu stiu de unde are deprinderile astea dar e asa efervescenta si teatrala incat o las sa sa se desfasoare, anii trec prea repede ca sa nu se bucure de inocenta.
Nu stiu cat imi doresc un copil genial dar imi doresc sa o sustin in ce ii place sa faca, de aia am peretii mai ceva ca tablourile lui Picasso, si imi doresc sa stie sa se descurce. Cunosc cativa geniali care s-au pierdut usor, usor in mediocritate si acum sunt simpli angajati care ofteaza la visurile lor din copilarie. Cred ca in viata sunt extrem de importante echilibrul si fericirea, fericirea aia spontana si din nimicuri.
Comentariu beton!32
Ooof, ce dezamăgire! Și eu, care mă credeam un geniu neînțeles…! Citesc de la 5 ani, mama mea țărancă avea abonament la bibliotecă, iar eu mi-am făcut abonament în prima zi de clasa întîia. Dar nu mi-a îndrumat nimeni lecturile, la 8 ani citeam Anna Karenina. Nici măcar nu-mi amintesc ce naiba oi fi înțeles din ea atunci! Acum citesc mai mult bloguri, mai rar cărți. Cine încearcă să mă readucă pe drumul cel bun, la cărți? Fiul meu…! Dar el e de vârsta multora dintre voi, mai mare decât unii dintre voi chiar.
Comentariu beton!16
Afară și la antrenamente (am 7 ani de handbal). Când nu le făceam pe astea două, citeam, ce satană să fac.
Pe mine mă distrează pozele cu copiii care citesc ceva. Îi mai văd și eu pe ăștia de-i am în preajmă cu câte o carte în mână, dar de obicei citesc din ea cât s-apuci să le faci o poză, după care vin și spun „dă și mie telefonul că vreau să fac un video”.
Citeam, mai ales în vacanțe, aveam o bibliotecă destul de bine dotată, în sensul că nu aveam nevoie de mers la Bibliotecă, și acasă și la bunici. Problema era că nu prea-mi plăcea să citesc “lectura obligatorie”, aia era calvar. Sau să citesc în timpul școlii, era chin. Știind asta maică-mea a ascuns casetele video printre cărți, le-am căutat până ne-au ieșit ochii și degeaba. Probabil dacă aveam “dotările” din ziua de azi, era mai greu cu cititul.
Citesc și azi, îmi place să cumpăr cărți, tehnologia ne ajută enorm, mi se pare fain că poți să pui pe un dispozitiv electronic “tone” și nu mai trebuie cărată toată biblioteca.
Să stau pe plajă și să citesc, relaxare totală.
Am uitat complet de cablul tras de la antena parabolică a vecinului! Ce vremuri!
Mă jucam cu gaşca de copii, mai ales băieţi, că aşa era raportul de forţe în cartier, de unde tot timpul genunchi juliţi şi pantaloni rupţi. De citit citeam de plăcere, ceea ce fac şi acum, nu îmi place să mă uit la televizor, iar la seriale mă uit rar. Deci sunt cam anormală. Copiii mei citesc, dar nu au fost încântaţi la început, poate şi pentru faptul că lecturile de la şcoală sunt o tâmpenie. Fiu-meu s-a apucat serios de citit cu Harry Potter (mulţumesc, J.K. Rowling) şi preferă şi acum stilul fantasy, cred, iar cea mică citeşte de toate. Doar că ei sunt deja mari şi nu au fascinaţia divaisurilor, nu ştiu cum ar fi dacă ar avea acum 10 ani.
Comentariu beton!13
de citit citesc adultii respectivi, dar inteleg ce citesc sau doar le umbla ochii mecanic pe pagini? sigur, uneori e mai greu de inteles tot ce vrea autorul sa spuna ( clasicii aia rusi) dar macar niste idei tot mai prinzi 🙂 teoretic.
Am avut un joc video când eram copil, prin anii 90 – luat, cică, pentru mine și frate-meu. Ceva foarte primitiv, cu niște avioane pe care le conduceai printre obstacole.
Cine credeți că stătea călare pe joc toată ziua? Distinsul nostru tată. Care începea să urle la mine dacă îndrăzneam să mă așez la video: „Iar ai venit?? Nu pot și eu să mă joc din cauza ta! ” Da, trist. Nici cu televizorul nu aveam prea mare succes, fiind expediată fără menajamente – „treci la învățat!” – atunci când adulții considerau că le stau în cale.
Așa că mă întorceam la citit, singura plăcere pe care nu mi-o lua nimeni.
A întrebat cineva mai sus cine mai citește azi, dintre cei care au citit tone de cărți în copilărie. Uite, eu. Vara trecută mi-am donat cam jumătate din bibliotecă (mai toate, cărți citite deja), în ideea că-mi fac un pic de spațiu. Ahem. În câteva luni am cumpărat în jur de 40 de volume (ultimul, săptămâna trecută), aflate acum în curs de lectură. S-a dus spațiul meu :)))
Comentariu beton!21
Si eu am citit mult in copilărie. Mai mult la țară, unde nu aveam cu cine sa ma joc, pentru ca toata lumea era la camp. Inclusiv copiii. Acasa, la oraș, erau o grămadă de „draci” ( cum le spunea mamaia) si eram afara zi-lumină 😁 Mai știți barele alea din curtea școlilor? Aveam bătături de la ele🤣🤣 Dar imi amintesc jocurile alea pe TV, care erau monopolul lui frate-meu, ca el făcea rost de ele nu stiu de unde; si NU aveam voie să le ating😑
Felix HC 90 cu 48 K memorie, pe post de HDD un casetofon rusesc.
48 de ore nu m-am miscat din fata monitorului adica a….televizorului.
Il mai am si acum.Odata cu venirea lui in casa am terminat cu cititul.In afara de cursuri obligatorii in rest nimic.
Zici ca mi ai descris copilaria ,exact asa a fost!
Nu am mai citit o carte de 20 de ani ,mi a ajuns ,pana acum 10 ani ieseam si luam prosport si gazeta si citeam dimineata la cafea,acum o fac pe tableta.
I am luat baiatului ps3 cand avea 4 ani,nici nu a pus mana pe el pana la 6-7 😉, are ps4 acum dar il impartim amandoi! 😂😂😂😂
Abia astept sa iau ps5!
de ce?
Ca să nu mai împartă ps4-ul.
Am fost copil sărac și cu toate grijile aferente unei copilării în comunism. Cărțile de la bibliotecă m-au format, dar m-au și chinuit. Mă întrebam multe lucruri despre mine și despre lume. Dar mă încadram în parametri copilăriei la bloc: școală, carte acasă, treabă acasă, joacă în jurul blocului cu ceilalți copii. Și eu cred că cele 10 minute de desene de la televizor ne-au făcut să citim.
Eu nu am facebook și cred că, dacă aș avea, probabil că m-aș lăuda cu fiică-mea. De ce să mint? Am un copil mult mai bun ca mine, la foarte multe capitole. Inclusiv la citit. Și eu am citit în copilărie mult. I-am citit și ei de mică. Unele povești nu îi plăceau, oricât insistam pe ele. A avut o fază în clasele mici când a citit doar ce i-a recomandat dna învățătoare. Apoi a descoperit literatura pentru copii prin filmul „Toate pânzele sus”. A citit cartea, a trecut la „Cireșarii” (care mie mi s-a părut neveridică, de exemplu), a căutat tot mai multe. Și acum citește mai mult ca mine. Mă opresc din a o lăuda. Am observat că nu prea le cade bine celorlalți când le vorbesc de ea, ei știind faptul că nu au acasă copii la fel. E normal să nu fie identici copiii! E firesc să aibă drumuri diferite în viață, în funcție de educație, de calități, hobby-uri și mulți alți factori care trebuie să îi pună în valoare, nu să îi uniformizeze.
Cred că pozele de pe facebook au, pe lângă dorința de laudă de sine, și un alt scop: „na, mă, să vă băgați unghia în gât că voi nu aveți așa ceva”. Un fel „dușmanii-mi poartă pică, da’ n-au valoarea mea”.
Comentariu beton!17
Mai și citeam după ce îmi consumam energia pe maidan. Prindeam bondari, jucam rișcă, lapte gros și alte asemenea delicatețuri potrivite pentru o domnișoară în devenire.
Aveam un vecin, stătea la etajul 1, era mai mare și un pic nebun, arunca cu mere după noi în timp ce ne scălămbăiam la el și îi strigam măscări.
Deșteptu de frate-miu, un geniu de mic, se ocupa cu scuipatu’ de pe geam. Deh, mai nimerea și capul vecinei de la parter :)))
Da, aveam preocupări ale naibii de elevate, mai ales când făceam papalești (plăcinte din noroi) și porneam la război.
Nu știu cum au rezistat ai noștri cu așa copii, zău. Păi nu îi lua durerea de cap când veneau pe la noi și ne găseau pe mine și pe fii-miu călare pe pc-ul 386 jucând bomber? Sau pe bărbată-miu jucând Mario la consolă, să îi arate juniorului cum se face? Și îi tot arăta, că piciu’ pricepea mai greu, așea :))
Niște hahalere, dap. Mai și citim, dar d-astea soft așa, să fie cu scris mare și puține pagini, că na, poți uita începutul până ajungi la ultima pagină.
Comentariu beton!13
Își mai aduce cineva aminte de televizorul „Olt”??
Dar,Oltul ăla veritabil, care avea o consolă rudimentară de jocuri încorporată și la care te puteai juca singur sau în echipă. Parca-l văd și acum,mic (în comparație cu cel pe lămpi), galben,lucios, cu circuite integrate,cu mâner care ne ajuta pe noi, copiii să-l tot mutăm dintr-o parte în alta, că la început a avut doar funcție de joc, se privea tot la televizorul vechi, că nu puteam fi dezlipiți de el.
Când l-a cumpărat tata am sărit în sus de bucurie, că-l experimentasem înainte la un verișor și știam ce face..
Săptămâni in șir, după ce veneam de la școală, mă jucam, singură sau mai aduceam copii acasă, dar neavând dexteritatea mea, erau niște adversari slabi pentru mine, așa că tot fratele mai mic era un adversar pe măsură.
După niște ani de folosință, a dat semne de oboseala și a trebuit dus la reparat. Televizorul propriu zis nu avea nimic, „jocurile”erau cu probleme..
A fost gadget-ul copilăriei mele din anii ’80. Și cred că singurul.
Și da, cititul era evadarea multora dintre noi din lumea gri în care trăiam… dar și atunci erau copii care nu deschideau o carte. Dar, erau acolo, la ei în bloc,nu-i știa multă lume, acum își dau cu părerea pe rețelele sociale și își strigă în gura mare prostia.
Fiica-mea (actualmente studenta, zi, UB, 20+) a fost un copil minunat. Adica perfect normal. Tin minte extrem de preganant ca pe tot parcursul copilariei ei mici, apoi la gradinita si la scoala primara eram intrebat de diversi ce-mi mai face odrasla. Iar eu raspundeam, ca nesimtul, in varii moduri, dar in esenta mai mereu la fel, ca: „Este sanatoasa, este un copil normal, caruia i-i bine si evolueaza, in ritmul ei…”. Moment in care eram privit cu oarecare condescendenta, cu priviri care transmiteau mesaje de genul: „Saracul, cine stie ce copil dizabilitat o fi avand.” (Chiar daca ar fi fost asa, tot copilul meu ar fi fost; desi mi-ar fi fost mai greu.) De ce? Pentru ca fiecare parinte pompa la maxim in copilul sau: meditatii, pian, olimpiade, diverse alte chestii suplimentare etc., plecand de la prezumptia ca odrasla lui e-un geniu. Si asa extrem de multi copii traiesc fara copilarie si ajung in clasele de final de liceu epuizati, storsi de orice urma de placere si de bucurie. Deja niste cinici si blazati, cand viata lor abia incepe.
Acuma sa nu credeti ca n-am cedat si eu presiunii mediului. Practic, mi-a fost imposibil sa n-o fac. I-am luat un pian electronic, la care a zdranganit vreo sase luni, dupa care, nemaisuportand prefacatoria, profesorul de pian mi-a zis direct: „Nici macar nu imi dau seama daca are vreun strop de talent, ca face totul complet fara chef si fara strop de entuziasm. Pur si simplu nu ii place.” Moment in care am bagat instrumentul in cutie, l-am urcat in pod si l-am facut cadou, cativa ani mai tarziu. Unei fetite la care inteleg ca a avut aceeasi soarta. Si asa am invatat ca si la copii se aplica regula dupa care un copil nu va face cu pasiune nimic ce nu isi doreste mai intai el, apoi, daca chiar vrea cu adevarat, iti va cere sa il ajuti sa isi implineasca dorinta. Altfel, nu cere, nu primeste.
Doua scurte divagatii, de final. In ce priveste conduita mea in raport cu cititul si sarcinile școlare si prin prisma performantelor mele, din copilarie si prima parte a adolescentei, da, a fost din multe puncte de vedere exemplara. Insa, intreb eu, in lipsa ispitei, oare chiar poate fi vorba cu adevarat de existenta virtutii? A doua: de mai bine de 10-15 ani am am ajuns sa imi doresc aproape cel mai mult de la cei cu care am de-a face n primul rand fair play-ul, normalitatea si firescul.
Fiind intr-un service auto, n-am sa fiu ca de obicei
Comentariu beton!19
Citeam mult pentru ca asa cum s a mai spus nu aveam alternative de evadare .Pe mine nu faptul ca tinerii sau copiii nu mai citesc m ar ingrijora,fiecare generatie cu placerile ei ,mai tragic este ca nu mai bat mingea pe maidan sau nu mai merg in drumetii kilometrii cum obisnuiam noi ,au devenit cumplit de sedentari si asta nu e bine deloc.Nici sportul nu le mai place decat daca il privesc la tv sau joaca nu stiu ce aiureala video.
Comentariu beton!14
Eu sunt dintre aia care nu au citit in copilarie. Uram sa citesc, faceam eforturi supraomenesti cand ma punea tovarasa sa citesc la clasa. Pana prin clasa a 9-a…
Nu mu-a placut sa citesc, da’ viata mi-a aratat ca nu e dupa placerile noastre din copilarie, asa ca la un moment dat a zis: “Nu ai vrut citit in copilarie, hai sa faci tu Literele” :)) Si asa am citit pana mi-a iesit pe nas- am citit de placere, am citit obligata, am citit ce am vrut si am citit ce nu am vrut- carti care m-au imbolnavit la propriu. Si am continuat cu o supraspecializare in critica literara :)))
Acu, fiu-meu citeste. Citeste mult, citeste conditionat (nu ai 30 min de youtube pana nu citesti 2 ore), citeste si de placere daca il prinde cartea, citeste si ca nu are chef sa faca alte lectii, citeste si ca sa castige drept la joaca pe consola (ta-su lucreaza in gaming industry, deci iti imaginezi ca nu ne lipseste nicio consola din casa). Citeste ce isi alege el nu ce ii alegem noi. 2-3 carti pe saptamana. Deci citeste, dar departe de a-l considera vreun genial.
Copiii sunt rodul educației părinților, asa ca nu pot fi geniali dacă mamița si mamaie uita de cratime si ucid limba română!
În vacantele nesfârșite, fără tv ( 2 ore de prostii seara), fără tot ce oferă azi tehnologia, am citit.
N-aveam variante B. C , D….
Sunt convinsa ca lasam cartea pt. un film bun.
Dar, fățărnicia si ipocrizia, sunt virtuți la dacii liberi!😪
Mihai, e si nu e asa. Chiar sunt copii carora le place sa citeasca. Rupe si Wii-ul in doua cand il prinde, ma ucide incet si sigur cu Roblox si Fortnite, dar parol ca iubeste sa si citeasca. Cand a prins colectia George si spatiul etc, sau altele faine, nu a mincat, nu s-a jucat pana nu a terminat cartea. Sora-sa in schimb, nu are rabdare nici sa ii citesc eu, pur si simplu o plictiseste. Ma asculta putin si apoi inventeaza ea.
Eu eram o introvertita, ma batea mama sa ies si eu afara🤣🥴, dar si cand ieseam nu ma mai prindea in casa. Si da, si eu iubeam sa citesc.
Evident că există și copii cărora le place să citească. Ei sunt excepțiile, iar execepțiile nu fac decât să confirme nenorocita aia de regulă. De altfel, chiar la tine în casă procentul de copii cărora le place să citească e doar de 50%. Din doi copii. Îți dai seama că dacă mai faci unul, procentul scade brusc la 33%? Da, corect, sunt șanse să crească la 66%, dar, statistic vorbind, sunt mici, sunt infime șansele.
Eu citeam mult în copilărie. Și de plictiseală, dar și pentru că mama ne tot bătea la cap să nu mai citim romane și să punem mâna pe o carte de școală, să învățăm.
Dar în cea mai mare parte a timpului jucam fotbal cu băieții. Și mă jucam foarte mult cu păpuși care aveau casa lor în juma de cameră, pentru care creeasem o lume în care erau toate lucrurile care lipseau în viața reală. Probabil, dacă m-aș fi născut acum, aș fi creeat lumea aia pe computer.
Anii ’80, scoala primara. Fiind genul de drac impielitat nu se punea problema sa ma lase zi-de-zi singur in casa pe toata durata vacantei de vara. Asa ca, in fiecare vara la cam doua saptamani dupa terminarea scolii, ma suiau ai mei in tren directia Constanta, la bunica, si mai vedeam Bucurestiul pe la inceput de septembrie. Imi aduc aminte ca plecam cu culegerile de mate si alte chestii pentru temele de vacanta dupa mine.
DAAAAR, odata scapat de sub supravegherea parintilor, preferam sa fac orice in loc de exercitiile din culegerile de mate. Cum bunica avea o biblioteca destul de cuprinzatoare am descoperit, rand pe rand, romane politiste, Verne, Dumas, Ciresarii, Toate panzele sus, etc.
Fiind vara si Constanta, imi facusem un sistem: trageam tare cu temele/cititul/etc. in prima luna DOAR ca sa pot pierde timpul, gen minim 6-8 ore/zi, pe plaja in luna a doua de „vacanta”. Viata, nene ….
Am citit și eu până prin clasa a 6-a. Apoi, o colega a primit de la mătușa din Germania Super Mario. Eram la ea de dimineața de cum ma trezeam, pana la amiaza când trebuia sa plecam la școală (învătam de la ora 14:00). Nici mâncare nu mi trebuia 🤣🤣🤣 Apoi, ușor-ușor am avut și eu jocuri și am învățat sa combin cititul cu jocurile. Nu eram cu nimic mai buni decât copiii din ziua de azi.
Stai sa vezi ce genii sunt parintii care imi scriu mail ca ei stiu mai bine ce stiu copiii lor,ca au fost de fata la ora..online.si nu numai copiii lor, dar ei stiu ca ceilalti din clasa nu meritau notele alea. Misto,ha? Cand tu stii ca acel copil nu merita nici nota aia mare data in online…da,na,pandemie,toleranta…
Ca sa raspund ce faceam cand eram mica,mai si citeam,dar si fugeam afara cand nu erau ore de liniste,ca na,urlau vecinii. Si alergam ca nebuna impreuna cu alti nebuni de copii.eram fericiti.copiii trebuie sa fie fericiti,nu doxa de carti si informatii.aici as avea fff multe de spus.
Televizoarele erau pe post de bibelou, se reparau doar în perioada sărbătorilor de iarnă și funcționau vreo 2-3 săptămâni, cât să treacă Revelionul, deci, exclus televizor. Așa că, în vacanțe călatoream prin țară cu taică-meu, el fiind șofer, iar în timpul anului școlar, după ce veneam de la ore aruncam ghiozdanul și îl deschideam a doua zi când trebuia să-mi verific manalele
Cartile! Una dintre marile mele iubiri! Citeam tot ce prindeam in copilarie, in adolescenta, le devoram. Imi amintesc de Cei trei muschetari! Dupa ce am pus mana pe ei, nu i-am mai lasat pana nu i-am terminat!:))))) Nu am mancat, nu am baut si nici nu am invatat! Aveam curajul sa citesc la ora de matematica! Eram tamaie si profa era cea mai severa dintre toti profii! Ma scotea la tabla dupa care urla: „treeeeeci la looooc si invataaaaa, loazaaaa!” :))))) Dar nu eram singura cu alte ocupatii in clasa, colegul Ovidiu manca, colega Liana croseta ( Liana insa putea sa-i dea lectii profei! nu ca loaza de mine). :)))) Erau si alti colegi cu tot felul de ocupatii pe sub banci! :)))))
Cu toate ca am citit ca disperata, nu sunt geniala dar mai bogata sufleteste, da! Azi nu mai citesc la fel de mult si sufar!
Sigur as fi citit mai putin daca exista internetul! Ma bucur ca nu exista. Mi-ar fi rapit ceva de pret! Si azi, dupa destui ani de existenta, il consider artificial, superficial si prin urmare frustrant. Creeaza o dependenta nu tocmai ok, printre altele.
Comentariu beton!18
Eu am avut o tentativa de a citi in copilărie pana când m-au trimis profesorii la psihiatru pentru ca … nu prea rezonam cu ce cred geniile ca “ a vrut sa spună autorul” și aveam propria mea versiune . După câțiva de 2 stai jos nu ai înțeles nimic am zis ca nu e pentru mine . După mulți ani mi-am dat seama ca ma ajuta cumva sa nu iau de buna ce au zis geniile . Nu am copii și nici nu prea ma atrage domeniul dar in schimb am o întrebare pentru cei ce au copii : ok înțeleg ca e o mândrie sa îți vezi copilul citind cărți dar cum ne/ va asigurați ca înțelege ce trebuie ca atunci când o sa mai crească o sa fie capabil sa facă diferența între realitate și fake news sau ma rog, ideea cuiva bine pronunțată ? Consider ca e mai de laudat ca ai un copil care pune întrebări și încearcă sa își găsească logica decât un copil care acumulează ce informații i se pun in brațe . Părerea mea acum va rog aruncați pietrele :p
@Gabriela: Eu mă încumet să răspund. Eu discut cu fata mea despre cărțile pe care le citește. Unele le-am citit eu cu recomandare de la ea. Nu o oblig să creadă ce cred eu sau criticii literari, în viață sau trecuți la Domnul. O las să-și formeze părerile ei, uneori are o încăpățânare de mă enervez. Nu prea reușesc să îi schimb părerile formate prin prisma trăirilor ei. Iubește sau nu o carte, după primul instinct. Excepție: „Mizerabilii”. A citit-o cu întreruperi, a reluat-o cu sau fără chef, dar acum poate să spună despre cartea asta idei pe care elevi de la filologie nu le stăpânesc.
Copiii înțeleg ceea ce citesc, dacă e un text adaptat vârstei și nivelului lor intelectual. Îndemnați-i la lectură și asteptați rezultatele. Aveți încredere în ei și în convingerile lor, chiar dacă sunt diferite de ale părinților.
Io citeam. Doar pentru că nu aveam altceva de făcut. Şi io am fost bolnavă cand eram mică 😁 (a se citi şi împiedicată) şi nu prea mă jucam cu copiii de pe stradă că nu mă alegea nimeni 😂😂😂😂. Mai jucam oţâră de fotbal, la ala ma pricepeam, cât mă lăsau plămânii. La un moment dat de la efortul depus începeam să tuşesc de acopeream câţiva măgari bine antrenaţi. Şi am două fete acum. Azi dimineaţă am trezit-o pe cea mică la 7 fără pentru grădi. A strigat la mine, aşa adormită cum era: Eşti nebună!? Mă trezeşti în noapte? – asta se pune la erudiţie? 😂😂😂
În copilărie citeam mult, de plăcere. Și rapid. Suflam cărți de 300 de pagini în câteva ore, de îmi punea taică-meu întrebări să vadă dacă am și înțeles ceva. Dar nu făceam numai asta. Priveam și la desene, mai ieșeam pe afară să mă joc cu mingea cu copiii din bloc. La bunica mea la Brașov nu prea aveam copii de vârsta mea, așa că citeam tot ce-mi pica pe mână (chiar dacă uneori neadecvat vârstei) sau mă jucam singură cu păpușile și animăluțele, făceam „școală” cu ele. Am citit mult și în liceu, chiar și în ora de fizică din care oricum nu înțelegeam mare lucru și profesorul se ocupa de olimpici. Am citit în facultate, chiar și în sesiune, când cartea era mai interesantă decât materia. Citeam în gărzi..de câțiva ani citesc mai rar deși îmi tot propun să mă mobilizez. Nici în pandemie n-am citit prea mult..
Dar cu toate astea, vacanța ideală e cea în care stau tolănită pe plajă și citesc 💗
Cât despre alte înclinații, am făcut pictură (până să ajung la liceu) și mandolină până în clasa a X-a (am renunțat pentru că îmi sângerau degetele din cauza fragilității vasculare date de boală-dar mă bate gândul să mă reapuc). All in all, nu sunt un geniu, doar încerc să fiu cea mai bună versiune a mea.
Comentariu beton!14
Mihai, mă tem că azi ai dat un mesaj cât se poate de greșit! Gen nu citiți, copii, că degeaba citiți! Ăia care în comunism rupeau cărțile, adulții de azi, îs vai de capul lor cu toată lectura. Absolut greșit! Lectura îmbogățește, înnobilează ființa, o lărgește. Dezvoltă imaginația, cunoașterea, sensibilitatea, empatia…
Diferența între oameni nu o face aparența- țoalele, mașinile…- ci fix esența: cultura. Cultura interioară. Eu am în preajmă n oameni care nu au citit chiar nicio carte în viața lor. Îți poți imagina cum sunt? Nu ce au, căci au de toate, ci cum sunt!?
Eu am citit dar aș fi putut citi mai mult- este unul dintre regretele mele. Pentru mine lectura înseamnă liniște, pace, seninătate, fericire, timp LIBER adică timp în care să fac fix ce vreau eu cu imaginația, cu sufletul, cu mintea. Cititul și scrisul sunt pasiunile mele absolute. Că nu-s mai deșteaptă decât alții, că-s vai de capul meu, că știu că nu știu nimic…confirm, subscriu și semnez. Dar nu aș face niciodată publicitate la necitit, Doamne ferește! Cum cresc acești copii, din ce cresc? Din mâncare și din jocuri pe net, eventual un pic de școală? Nu, Mihai, absolut nu, nu-s de acord cu tine azi! Sorry.
Mi-e teamă că n-ai prea înțeles ce-am scris. Dar nu-i problemă, că nu șterg articolul, ai timp să-l mai citești de câte ori vrei tu, până întelegi ce scrie în el. Iar dacă tot nu reușești, citește comentariile celor care au reușit. Hai că nu e așa de greu.
„… Lectura îmbogățește, înnobilează ființa, o lărgește. Dezvoltă imaginația, cunoașterea, sensibilitatea, empatia…”
Adevărul e că generațiile alea care citeau de rupeau în comunism bubuie de cunoaștere, sensibilitate și empatie în ziua de azi când, adulți fiind, populează monumentul de cocălărism și analfabetism denumit generic” România”.
E plin de ființe nobile și culte de 30 – 40 – 50 de ani în jurul meu, de mă și mir cum dracu’ suntem atât de înapoiați ca nație când am citit de am rupt în comunism toți. 🤣🤣
Comentariu beton!34
Eu am copilărit la țară. Posibilitățile de joaca erau imense. La tele mai prindeam ungurii și ne uitam la ursulețul Monolog. Imediat după revoluție mi-a cumpărat tata o păpușă gen „Barbie” dar din aia comunistă, de nu-și mișca nimica. Aveam 9-10 ani. Prima mea păpușă Barbie. Și singura. A fost extaz. Țin minte că i-am făcut fotolii (mobila, ce mai) deci bai frate, i-am mobilat „apartamentul” de sub masuța de la televizor, i-am făcut fotolii din scaieți agățați împreună.. Materie primă se găsea din plin în fundul grădinii, imaginația mea a debordat. IKEA era mic copil pe lângă mine. 🤣 Ce perioadă fain!
Am citit de am rupt tot ce mi-a picat la mână în copilărie, din aceleași motive descrise de mulți mai sus. Sigur, preferam oricând spatele blocului sau curtea casei și câmpul (când mergeam la țară), dar părinții mei erau intelectuali (sic!) și aveau pretenții. Adică ce atâta televizor care tâmpește (n-am avut tv color sau cablu până prin ’94) sau atâta fotbal cu vagabonții din cartier? Mâna pe carte!
Îmi aduc aminte că, într-o vacanță prin clasa a 3-a sau a 4- am plecat la bunici fără cărți. Am prins vreo câteva zile mai ploioase și urma să mă urc pe pereți de plictiseală dacă nu descopeream colecția de reviste a mamei, „Femeia”, „Cutezătorii” și alte asemenea, și o carte „Țușima” sau ceva de genul, de Novikov Priboi. Era o ediție veche și, frustrant, era doar primul volum. Am căutat mai târziu al doilea volum, sau altă ediție, dar n-am găsit pe nicăieri.
Așa că citeam, și citeam, și citeam… Mi-a plăcut, îmi place și acum, dar nu mai am timp și chef. Dacă m-apuc de o carte, o „devorez” rapid, dar mă apuc cam rar.
Piticii mei? Pentru ei cititul este cea mai mare tortură posibilă și o sursă permanentă de scandal în casă. Și nu pentru că lecturile ar fi idioate, fiindcă nu sunt nebun să cred că ei ar fi la fel de încântați de „Jules Verne”, „Cireșarii” sau „Cei trei mușchetari” cum am fost eu. Îi las să aleagă ei cărți actuale, autori moderni, sau cărți pe care le pot lega de filmele, serialele și desenele animate la care se uită. Și le place ceea ce citesc, dar asta după scandalul de rigoare, că de ce să citească, că mai bine se culcă de prânz, că ce viață tristă, ce părinți răi și criminali care îi chinuie în halul ăsta cu cititul.
Oficial, în minivacanța care a trecut, am renunțat la „tortură”. Dacă vor să citească și le place, vor citi mult. Dacă nu, aia e. Vor citi doar ce le trebuie și ce îi interesează, și se vor dezvolta în alte direcții.
Comentariu beton!15
@Ioane, replica recunoscută oficial, la noi în casă este: ‘Offf, ce viață tristă am”. În condițiile în care, în ultimii doi ani, nu cred că și-au dorit ceva și n-au avut. 😀
Nu știu cum naiba, dar replica asta aprea NUMAI când vine vorba despre citit. În rest, viața pare că nu mai e tristă deloc.
La fel și aici, stai liniștit.
Băi, fii atent: „Tati, îmi trebuie jocul ăla [ceva joc cu baschet]. Mi-l iei? Te roooog!”, tocat mărunt la cap timp de câteva zile.
Caută, scormonește, nu se găsește pe nicăieri de cumpărat, bagă-te la piraterie intensiv, găsește o variantă cu instalare d-aia mizerabilă, cu multe crack-uri și serial numbers și explicații în limba rusă, instalează în timp ce îți îmbogățești colecția de înjurături..
O singură chestie: „Ți-l găsesc, ți-l instalez, îl fac să meargă, dar promiți că citești de acum încolo câte o oră pe zi?” „Daaa, sigur, promit că citesc.” S-au jucat pe el în draci, n-au vrut să se culce seara din cauza asta, au uitat să mănânce, să se certe.
A doua zi: „Băi, cititul?” „Nu vreau, dezinstalează jocul.” Plm…
Comentariu beton!14
Băhăhăăă. Și? L-ai dezinstalat?
Nu, normal. Crezi că am răbdare să-l instalez din nou? 🤣🤣
Comentariu beton!14
Cand am ajuns la varsta la care as fi putut sa citesc si sa inteleg ceva din cartea aia eram deja iesiti din comunism, aparusera consolele sega, parabolice cu zeci de programe nemtesti (macar am invatat o limba), club de karate etc. In schimb ai mei si acum citesc si au o biblioteca uriasa. Dar recunosc ca cel mai probabil nu ar fi fost asa daca ar fi avut macar ce aveam eu la inceputul anilor ‘90, daramite ce au copiii de acum. Imi povesteau acelasi lucru, cand facea cineva din familie rost de un video si casete erau calare pe el non stop, indiferent cat de proaste sau prost inregistrate erau filmele.
Ooo da..cu tot cititul intensiv de care am scris mai sus, când am descoperit pe o casetă de-a maică-mii de la ceva curs filmul animat „Cenușăreasa” îmi venea să mă uit la el zilnic 😁 îl căpiasem pe taică-meu să mi-l pună și îmi tot repeta „o să se strice cititorul”..dar tot îl punea, ce să facă..Pe la jumătatea anilor 90 a fost de câteva ori în interes de serviciu în Italia și mi-a adus casete cu „Frumoasa din pădurea adormită”, „Regele leu” și „Alice în țara minunilor”, vorbite în italiană. Cred că le-a sărit banda la un moment dat..cu ocazia asta am învățat și eu câteva cuvinte în italiană 😊
Ah, și mai primise maică-mea „Bernard und Bianca” (în engleză The rescuers), cu niște șoricei care trebuie să salveze o fetiță. Super simpatic, se găsește online.
Am avut ștrandul si parcul la o aruncătură de bat. Prin urmare, vara eram pe ștrand de dimineața pana seara, iar iarna la derdelus de dimineața pana seara. Timp de citit?!…puțin de tot. Dar înot ca un profesionist și ma dau cu sania in toate felurile. :))) nu regret o secunda Copilăria mea, chiar dacă acasă era foarte greu. Afara uitam tot.
am citit si nopti am cititi si zile…:D
in clasa a 4-a in vacanta de iarna am citit shogunul, ambele volume. Cam 8h pe zi cu pauze. in timpul scolii citeam cam 2-3 h pe zi, ma prefaceam ca fac temele la birou, si sub caietul de teme aveam tot timpul o carte, sau in sertarul biroului. cand veneau ai mei sau inchideam sertarul sau trageam caietul de teme peste carte.
Dar am facut si sport innot si polo, pana nu au mai avut bani sa incalzeasca apa iarna si au inchis bazinul 7 ani…
cand se lua curentul jucam sah cu tata, la lumina unor becuri de pozitie de dacie, legate la o baterie de dacie.
Sau la lumanare.
Cel mai misto e ca stateam la 10 si urcam pe scari de la parter pe intuneric, ca blocul nu avea geamuri pe casa scarii.
LA 14 ani terminasem de citit ce ma interesa din biblioteca judeteana sectiunea copii si ma mutasem la cea de adulti.
Subscriu la ce spune autorul, am prins si eu on consola, 2 zile. cand se incarca adica odata la 34 incercari, jucam mario 1, paca.
In 91 am jucat prima data jocuri pe consola si am fost fascinat. Noroc ca era a unui vecin, langa care am locuit doar o vara, si nu am devenit dependent. Ca nu ma invita chiar zilnic:D
O chestie interesanta, cei care au facut pian de mici, sunt ca si adulti mai inteligenti (a se citi IQ mult peste medie) si exceleaza in anumite domenii, aparent studiul pianului ajuta la formarea unor legaturi neuronale, ce te ajuta de exemplu, daca esti programator, dar nu numai. PS, nu e cazul meu, nu am facut nici o ora de instrument muzical. Si nici nu sunt programator. Dar lucrez cu multi.
Si da, cunosc un copil aproape genial pt varsta lui, are pasiuni total opuse fata de fiica mea care e un copil normal, dar extrem de inteligenta, presimt ca va deveni ceva mini boss in curand:D
greselile sunt de la autocorect…just sayin’
Am făcut eu câțiva ani de pian, când eram mic. Pot să-ți zic că teoria nu merge, eram mai inteligent pe vremea aia decât acum.
Sau studiul ăla pe care l-ai citit nu a luat în considerare și efectul alcoolului asupra neuronilor?
10 ani de chitară clasică. Îi am pe Patapievici și Pleșu în buzunar, iar lu’ Hawking, săracu’, îi dădeam meditații prin telefon. 🤣
Dacă deschid discuția și despre pian și tobe îmi dau ăștia Nobelu’ instant.
Da, da, da … SHOGUN, TaiPan, Nobila Casa, uitasem, tks!
Asa cum uitasem, dupa revolutie, si de HC85 (1990) si apoi de F1, primul joc pe un 286, Castle Wolfstein, DOOM prin ’95-96, parca pe un 386 sau 486, nu mai tin minte exact. Daca stau sa ma gandesc, pe partea de calculatoare am avut „bulan”. Primul calculator pe care l-am vazut in viata mea si pe care m-am si jucat a fost Commodore-le unui vecin, inainte de ’90 …. avea omul neamuri in Germania parca si il primise cadou. Era nava spatiala a cartierului, ce sa mai, mai prost cu jocurile ca avea doar 2-3.
Inot la Dinamo, vara si la 23 august iarna. O tentativa de hochei, tot la 23 dar a venit vara si nu era posibil sa tina patinoarul inghetat si s-a ales praful.
Altfel, copilul NU merge la culcare seara fara 1-2 povesti citite de noi, deocamdata. Nu imi dau seama exact daca e vorba de vreo „pasiune” pentru carte sau e doar despre „sharing quality time” cu noi dar, in ambele variante, e bine asa cum e. El a inceput sa bungheasca in joaca literele mari, cam 40-50% deocamdata si pentru 5 ani e absolut OK. Nu-l compar nici cu cei care stiu tot alfabetul si nici cu cei care nu stiu nimic, este timp pentru toate. Ca si intamplare haioasa, in week-end ii cautam o carte noua de povesti (dap, intr-o LIBRARIE, am ambitia asta, copilul sa invete ca o carte vine din librarie sau biblioteca, nu din tableta sau e-reader) si cand i-am aratat-o a zis ca nu o vrea pe aia si mi-a aratat o alta. Culmea e ca aia pe care o voia el face parte dintr-o serie din care mai are acasa inca vreo 4-5 si ii plac la maxim. Asta e una nou-aparuta in serie, cred ca a indentificat-o dupa grafica, format, nu imi dau seama exact dupa ce, dar a zis clar ca vrea cartea cu Ema&Eric. In general ii plac chestii OK si le cauta/cere, asa ca nu imi fac griji si nici nu il fortez cu nimic.
Giani Mucea, studiul e făcut de mine, pe cei cu care lucrez. Oameni cu IQ 130-150. Și care azi au spre 50 de ani.
Nu e nimic științific, mai mult o constatare, și un hint pentru cei ce vor ca, copiii lor sa fie in fata în domeniul digital, daca vor avea placerea sa lucreze in acest domeniu.
Studiile le-au făcut alții.
Or fi dar nu le-am căutat.
Uite un prim articol peste care am dat acum
https://www.pianoemporium.com/10-benefits-playing-piano/
Aia cu pianul nu tine. Cu banii dati pe pianul baiatului meu aveam acum Mercedes, nu Duster. Nici acum nu se omoara cu cantatul, macar de un jazz, un ceardas …
AleBlaga, cu banii pe care nu i-au dat părinții mei pe pian, mi-au luat primul calculator, iar azi datorita lor sunt om la casa mea, independent.
Faptul că suntem diferiți e un lucru bun.
Iar faza cu pianul e o constatare nu o condiție sine-qua-non.
Poate unii pianiști amatori, azi fac cu totul altceva. Dar legăturile neuronale exista. Ce faci cu ele e treaba ta. Poți să faci cercetare, sau poți fi un muncitor bețiv notoriu. Cunosc 2 frați așa, unu cercetător în matematică, altu betiv muncitor necalificat in construcții.
@Cucurigu: era, evident, o glumă. Chiar dacă experiența mea nu corespunde observației tale, îmi dau seama că nu o anulează.
@Ionuț: 10 ani e ceva. Contribui și eu cu 5 de vioară pe lângă ăia de pian. Facem o formație, dacă mai știi să cânți cum mai știu eu, ne plătesc oamenii oricât doar să stăm acasă.
Asa e bai fratilor bine ca sau deschis skolile ca mai ânvata si copii ceva ca nici sa socoata nu mai stiu. ca onlainu asta nimic nui de el stau toata ziulika pe uatap si pa tiktok si vorbesc mascari. sa puie mina si sa ânvete sa ajunga oameni ca cititul si nvatatul na facut rau la nimenea.
0 0
Aproape ca mi-e rusine sa spun ca in copilarie citeam,cantam la pian,mergeam la opera ,faceam balet . 🤗
Păi și la ce ți-a folosit? Atâția ani mai tărziu și tu nu știi cum se pune o virgulă. Când io zic să stați liniștiți că n-ați fost geniali…
Mai baieti, voi cititi, ca eu ma uit la Australian Open, joaca Simona!
Hai sa ne lăudam “care o are mai lunga”!
As fi curios dintre toți aia care au citit, și citesc încă, tone de cărți, care este venitul lor actual, sau mai bine spus, unde este nivelul lor de trai?! 🤔
Așa, așa, laudă-te. 😜
La tine joacă Simona, la mine au ai mei școala online și toate TV-urile sunt blocate. 😟 Dacă nu vor să citească, măcar școală să facă. Ce atâta Simona!?! Burta pă carte, să fie deștepți și i(n)ctelectuali, nu hahalere care bat mingea. 😜😜
@Emil, păi de ce? Ce are una cu alta? Că așa pot să-ți dau exemplu de niște multi-milionari de pe aici de pe la noi care n-au deschis în viața lor o carte. Fix cum există și oameni super-citiți care abia își duc zilele. Mama trăieste din pensie și are niște biblioteci citite la viața ei. Nu, în capul meu cele două n-au legătură.
@Mihai, nu ma înțelege greșit. Am citit și eu pe vremea “împușcatului” și după aceea, sute de cărți. Am tot respectul pentru oamenii care își fac din citit “hrana și așternut”. Nu contest rolul cititului in viața noastra, in formarea noastra ca “human being”, sau din a te învața sa pui o virgula. Dar la un moment dat iti dai seama ca Jules Vernes iti umple sufletul si mintea, dar nu frigiderul. Ce sa fac, eu sunt mai practic, mai materialist.
Ah, intre timp Simona a câștigat. Cu emoții, dar a “comis-o”! Bravo Simona!
@Ionut, meciul a fost între o românca și o australianca (bine, aia numa’ australianca nu era, bănuiesc ca este sârboiaca), și eu aveam și soluția de rezerva: dacă nu câștiga Simona, câștiga o “australianca”, deci tot sunt “câștigător”. A fost cu emoții, dar s-a terminat cu bine, a câștigat Simona.
Cred ca avem nevoie și de “hahalere” care bat mingea, vorba ta, nu doar de “tone de cărți”. Si la Aussie chiar le place sportul, și este ceva de baza pt. copii (peste tot avem baze sportive, bazine de înot).
Peste cel mediu din Europa de Vest.
Referitor la părinții cu copii deosebiți, într-o vreme mă stresam, îmi imaginam că o fi al meu defect de nu rupe cămașa de pe el să citească Victor Hugo, direct în franceză dacă se poate. Dar, după un studiu intens, am identificat 3 tipuri de părinți de genul celor de mai sus:
– Îndreptățiții – cei care chiar au copii geniali pe bune, am tot respectul pentru ei și pentru copiii lor. Acei părinți chiar au tot dreptul să se laude cu copiii, pentru că merită. Dar de cele mai multe ori, fix acei părinți se laudă cel mai puțin, din ce am văzut.
– Încordații – cei care nu ratează nici o ocazie să te informeze că progenitura a mai citit 3 cărți în ultimele 2 zile, a rezolvat 20 de pagini de exerciții la matematică din culegerea aia grea, dar a mers între timp și la balet, karate și pian, unde apropo, a câștigat medalii de aur (la toate trei, clar?). Bine acum, tu știi că bietul copil ia bătaie eventual sau se urlă la el încontinuu dacă îndraznește să nu facă una din cele de mai sus, și poate n-au fost chiar 3 cărți, ci numai una, n-or fi fost tocmai 20 de pagini, poate vreo 5, iar medaliile alea le-a dat instructorul că știe că altfel părinții nu-l mai aduc la activitatea respectivă că „aici nu se face performanță, și Gigel poate mai mult de atâta”. Pac, medalia de aur, că doar nu dă de la el și sunt medalii la kil de cumpărat la Jumbo. Dacă îi întrebi de ce chinuie copilul, îți zic că nu-l chinuie, ci el își dorește să facă toate astea. Ce, insinuezi că pruncul nu e perfect la tot ce face? Că le face numai fiindcă e obligat? Între timp vezi că de la discuția cu tine li se zbate o venă la tâmplă și li se încleștează maxilarul, așa că mai bine taci și pleci. Departe.
– Înverșunații – cei care strigă pe facebook și pe oriunde au auditoriu că juniorul de 6 ani citește în trei limbi străine și asta doar la micul dejun, între 2 felii de pită. După masa rezolvă ecuații, iar seara emite noi teorii privind originile universului. Beat that, bitches! Plus poză cu copilul și cu mă-sa eventual făcută la studio, frumos, elegant, să se vadă că-i și rupt/ă din soare ca mă-sa, nu doar deștept/deșteaptă. Ăștia sunt părinții care se pozează în concediu pe șezlong cu o carte la vedere, musai. Ceva care dă bine, Osho sau Coelho, că toată lumea a auzit de ei și pari deștept dacă stai cu cartea în brațe. Măcar ăștia nu chinuie copilul să citească dacă nu vrea. „Lasă, dragă, să zic și io că ăsta mic citește. Da ce, io-s mai prejos ca Maricica? Nu vezi că a scris acolo că fiică-sa a terminat volumul 2 din Harry Potter? Ce, Gigel al meu o fi mai prost! Să vadă lumea că el a terminat volumul 10, na! Nu există volumul 10? Eh, mulți văd puțini pricep. Ce, unii chiar le-au citit pe toate de până acum și se prind? Dă-i mă dracu de șobolani de bibliotecă, doar nu vreau să fie fiu-miu de-ăla. Cui nu-i convine să nu se uite ce postez.”
Comentariu beton!28
Acest comentariu mi-a făcut ziua. Mulțumesc!
Super!
A mea a scris un tratat de fizica cuantica, dar 8nca nu îi înțelege nimeni scrisul…mai aștept și apoi mă laud ;))
Iar mama si fetita NEAPARAT sa aiba rochite la fel, adica din acelasi material si aceeasi croiala eventual.
Traim in era narcisismului, totul trebuie sa fie atent imortalizat (photoshop, filtre, fotograf profesionist, decoruri de poveste, mama cu tratamente cosmetice in prealabil, coafor etc), nimic nu mai are voie sa fie spontan, totul e atent selectionat. De-asta imi plac mie pozele alea din anii ’70, ’80, era atata autentic in ele, atata viata adevarata, tocmai datorita imperfectiunilor.
Este infiorator ca atatia parinti isi trateaza copiii ca pe niste obiecte, ca pe niste proiectii, care poate nu au nicio legatura cu realitatea. Sunt putini parinti care inteleg cu adevarat ce inseamna pentru un copil sa fie fericit.
Nu pot sa cred ca cineva si-a luat inima-n dinti si a SCRIS asta, finally!
Doar ca pentru tupeul asta sigur-sigur o sa te trezesti „out” de pe grupurile de whatsapp de scoala/gradinita, si-o sa starnesti ura mamikilor … :))
Băi comentariul acesta ar trebui făcut articol 😎. Păcat de el să se piardă în negura comentariilor
Eu citeam de rupeam fără să fi avut diploma de geniu nerecunoscut. :))
Fratele meu, geniul recunoscut al neamului, avea o treabă cu Nintendo și cele cateva dischete și Super Mario& Co. Mama îi lua cablul de încărcare sau cel de conectare la tv (Sirius alb-negru). A citit de s-a rupt! Mai avea și fotbal pe maidan. Geniul i-a permis, datorită monitorizării orelor la tv, să devină inginer!
Greu înțeleg geniile care citesc la clasa pregătitoare, dar nu știu să vorbească, au creativitatea la pământ, se bat pentru că nu știu să relaționeze cu semenii … Greu cu geniile și cu părinții care îmi aruncă același jalnic ” Nu știu ce să îi fac! Stă numai pe telefon!” … ziceți voi, care aveți copii …
P.S. Fratele meu a citit strict ce era obligatoriu pentru BAC, abia acum, când este adult, știe și el ce este cititul de plăcere!
Cu cititul este o poveste de iubire la prima vedere. Sunt nascuta in ’89, iar la 7 ani am invatat sa citesc. Nu la 3 ani. Nici nu faceam integrale la 6 ani, desi stateam in casa cu 2 matematicieni.
Orice cadou era foarte pretuit la acea vreme, „Basmele” lui Andersen primite de Craciunul lui 1996 m-au provocat „sa imi dau drumul” la citit. M-au chinuit destul de rau, pentru ca nu sunt neaparat o prima lectura facila, insa mi-au deschis mintea in fata unui univers alternativ, de-a dreptul magic.
Dar imi placeau povestile in orice forma – asa ca, atunci cand au aparut telenovelele sud-americane am ramas lipita de TV. Cand au aparut emisiunile de divertisment, in grupul de prietene nu faceam decat sa replicam acele emisiuni. Am avut formatie care sa imite ASIA. Imitam orice film, orice coregrafie, orice vedeta care ne placea. Daca aveam Tik Tok in generala, sincer cred ca era un risc mare sa ne lasam de scoala :)))). Faceam fix acelasi lucru, dar in fata unei audiente infime. Dar tot visam sa fim vedete.
Si am avut parte de aceleasi replici: „pe vremea meaaaa…”. Pe vremea lor se citea, dar se si citea multa maculatura, sa fim seriosi… Cat despre culegerile de matematica rezolvate din scoarta in scoarta :)… cam ce au facut cu ele? I-au dus la Sorbona? In Silicon Valley? Sau doar au reusit sa evite bataia cu cureaua?
AleBlaga, cu banii pe care nu i-au dat părinții mei pe pian, mi-au luat primul calculator, iar azi datorita lor sunt om la casa mea, independent.
Faptul că suntem diferiți e un lucru bun.
Iar faza cu pianul e o constatare nu o condiție sine-qua-non.
Poate unii pianiști amatori, azi fac cu totul altceva. Dar legăturile neuronale exista. Ce faci cu ele e treaba ta. Poți să faci cercetare, sau poți fi un muncitor bețiv notoriu. Cunosc 2 frați așa, unu cercetător în matematică, altu betiv muncitor necalificat in construcții.
Culmea, fix acolo i-au dus. Am foști colegi de liceu și facultate la Space X, Microsoft, etc, și pt că au învățat și au înțeles ce au învățat. Întrebarea dvs retorica mă intrigă.
Cum credeți că ajunge lumea acolo? Stand pe hi5 și mirc32?
Ia vedeți unde l-a dus pe cel mai bogat român școala. Ați ghicit. La M$ in Redmond.
Un Năstăsescu, Hristev etc la vremea lor, au făcut diferența. Adică i-au dus pe acei tineri acolo unde au meritat. Fără pile și părinți cu relații. Strict pe munca lor.
Azi au milioane, dar nu se laudă că dorian Popa, și nu sunt atât de cunoscuți.
Doamna, anual la Microsoft in București sunt adunați șefii de promoție ai facultăților cu profil tehnic din tara. După câteva teste de o zi, cei mai buni sunt invitați să petreacă o luna in Redmond la Microsoft. Cei mai buni dintre cei mai buni dintre ei, sunt invitați să rămână cu angajare directa. Va spun asta că să știți la ce ii ajuta notele și școala, in caz că aveți dubii.
Am fost copil și adolescent în anii ’90 și citeam într-o veselie.
Am avut video și casete cu desene animate din copilărie.
Primul computer l-am avut prin ’96 – ’97 (clasa a șaptea, parcă) cu câteva jocuri. După ce le-am jucat de câteva ori și am terminat ce putea fi terminat (de ex., salvat prințesa în Prince of Persia) mi-am pierdut interesul. Aveam programe străine la TV și câteva ore singură acasă și tot nu rupeam TV-ul sau calculatorul.
Dragul de citit m-a apucat mai tare prin școala generală (de la Jules Verne și Margaret Mitchell încolo, după care am dat-o pe John Grisham) și acum că mă uit în urmă a coincis oarecum cu momentul în care n-am mai avut prieteni de bătut mingea pe-afară pentru că ne-am mutat și nu mi-am mai făcut alții și cu faptul că încet-încet nu mă mai jucam cu jucării. E adevărat că și mama și bunicii citeau, așa că aveam exemplele astea în jur și multe cărți în ambele case. Așa că m-am refugiat în cărți pentru că n-aveam prieteni de vârsta mea cu care să-mi petrec timpul, iar tehnologia din casă nu mă impresiona. Iar asta a continuat în liceu (în care viața mea socială friza dezastrul, dar pe vremea aia nu se duceau copiii la psiholog, se trimiteau cu forța în fața blocului doar-doar se împrietenesc cu vreun alt copil) și apoi în facultate când veneam acasă în vacanțe și stăteam în casă zile-n șir citind că n-aveam nimic de făcut cu aproape nimeni, aproape niciodată. De 15 ani lucrez și de atunci mi-e dor de o vară de aia de citit carte după carte.
Nu mi-a plăcut absolut nicio carte din programa de la școală, am urât toată literatura română (în afară de „Cireșarii” pe care o ador), nici la școală în general nu mi-a plăcut în mod deosebit, dar mi-am făcut o meserie din cele 2-3 materii care mi-au plăcut și mă descurc destul de bine.
N-am copii, dar dacă o să am, mi-ar plăcea să reușesc să le insuflu măcar o parte din dragul meu de cărți, dar nu mi-aș dori să fie atât de singuratici cum am fost eu.
Semănăm mult;)) la gusturi. Nu știam că Cireșarii a fost in programa;). Eu nu i-am citit. Glumesc. Am inteles ideea.
Programa are numai mizerii tristo-fataliste, puiul, la vulturi, Miorita, moara cu noroc, Moromeții, cel mai iubit dintre pământeni etc. Și nici nu e iubirea ăia idealizată din romanele rusești, care le dă o latura mai suportabilă…
Si eu citeam la greu pe vremea aia, ca nu prea aveam ce face altceva (asta dupa ce am reusit sa invat sa citesc). Chiar luasem microbul in asa hal ca uneori ma prefaceam ca nu sunt acasa cand veneau copiii sa ma cheme la joaca. Dar… De cand cu smartphone, TV cu nspe canale, Netflix, Youtube, Fb, d-astea, am mai rarit-o cu cartile. Mai nou citesc chestii de genul „Tot ce stiu eu despre caca” (da, exista aceasta carte) spre distractia mini-fashionistelor si carti de amor. Mi-am luat o mica colectie de carti de parenting, dar asa ma ia somnul de la ele… Nfine, astea mici sunt fane „mami, citeste asta”, iar, uneori, stau cu cartea in brate si dau paginile si isi inventeaza singure povesti in baza pozelor + a celorlalte povesti. Se sterg si singure la fund, dar nu garantez ca nu gasesc uneori lenjeria mai maronie prin unele locuri. Dar le scuz ca au 4 ani juma. Tati imi spune despre colegele lui de serviciu ale caror copii vorbesc engleza si chineza/germana/bla-bla (la modul ele de ce nu?), dar eu am avut „ambatul” sa invete intai bine romana si apoi restul; si sa fie copii in general – cu tarat pe jos, catarat in copaci (mai astept putin pana le meditez la asta), jucat in nisip etc. Au toata viata inainte sa fie genii, nu trebuie de la 4 ani, zic si eu.
La Astra Zeneca se poate inscrie acum oricine, chiar daca nu e esential. Ca tot era discutia asta.
@ventidius, iar relevanța acestei informații în contextul de azi este? Serios, de ce te limitezi doar la vaccinuri? Hai sa discutăm și maieutică sau despre bosonul Higgs.
Poate or fi ramas si cativa nevaccinati dintre cei care au chef sa citeasca carti si dupa pandemie.
Am citit și înainte, citesc și acum. Mi-a plăcut și atunci, îmi place și acum. Și acum țin minte „aventurile lui Habarnam” (chiar, habarname pe unde umbli?). Dar, tot atunci abia așteptam să rup ușa pt un fotbal sau cum ne rupeam picioarele prin balastiere, de unde mai luam țeavă pt cornete sau cum rupeam bidoanele la ruble/capace și multe altele. Iarna, alte îndeletniciri in afara fotbalului pe zăpadă, ne prindeam de mașinile (bara din spate) care treceau pe străzile dintre blocuri, să ne tragă pe zăpadă. Știu, inconștienți la propriu dar bucuroși de dimineață până seara. Atunci când ploua sau era mocirla de după zăpadă, nu prea aveai ce face prin casă. HTC 90 a apărut la mine în 90 (mulțumesc tatălui) și aveam unitate centrală cu dischetă. Clar și nelipsitul casetofon (Hitachi ce merge și acum) plus casetele cu jocuri (încă le am). Alte timpuri atunci, altele acum, evoluăm.
In altă ordine de idei îmi pare că „războiul” din casă continuă. „Uite, toți părinții își laudă odraslele cu cititul, noi facem eforturi uriașe, chiar și câte o oră pe ceas și tot nemulțumit ești. Alo, la citit și nu mă păcăliți voi pe mine că vă dau la gazetă (aka blogul din dotare).” Le țin pumnii la negocieri. Par că se descurcă.
De citit, citeam. Nu cat trebuia dupa spusele parintilor, parinti care ma comparau cu frati-miu. Le imbinam cumva. Si cititul si joaca. Am avut si Hc-90 si computer si liceu si sesiuni. Intr-adevar limba romana, ca materie, mi-a placut.Pana la urma am ajuns la 41 de ani cu toate facute la timpul lor. Intr-adevar, acum citesc mult mai mult. Probabil ca sa ma dau exemplu in fata lui fi-miu. Care nu mai stie cum sa ma dribleze cu ps-ul, tableta, telefon, tv. Imi dau seama ca nu am cum sa-l tin de la toate astea, e era comunicarii&shit. Dar cand vad ca devine agitat si obraznic, bam, i-am taiat accesul la gadget-uri pana isi revine. Se joaca si el pe afara, cu copiii, dar vrea si electronice.
Dar mai am o problema: cand citesc textele din manualele copilului mi se par imbecile rau. Chiar si cele „clasice”.
Genial am fost ….de leneș. Mi-a plăcut să citesc, și încă îmi mai place, daca dau de o carte să mă prindă s- o dus naibii și tv, Netflix și culcatul devreme. Argumente se găsesc și pro și contra …. Ideea e că sunt părinți care își chinuie copii sa fie geniali, nu e căzu cu subsemnatul , fii-mea aia mare se bucura cînd face temele cu mine- merge cu juma din ele nefăcute și scapă la joaca repede…. Daca are de citit vreo carte caută varianta rezumat….P.S tot eu merg la Dna diriginta să îmi spună că nu își face temele, cu toate că o rezolva rapid in clasa la tabla… Singura scuza pe care i-o ofer e că e copil și trebuie să se bucure de copilărie nu sa o îngroape in teme, referate, eseuri, lecturi.. etc… Știți și voi cum e parentingu modern.. Apropo ce părere aveți de terapia instinctual comportamentala la un copil de un an juma? Trei ședințe pe săptămână cu ambii părinți…
Buna părere am. Cum e terapia asta? Se ia copilul și te joci cu , îl faci să râdă etc? Daca nu e așa…plm. aia e. Am trăit fără ;)) și eu și copiii…
Pe vremuri citeam mult quora, era una care a răspuns la o întrebare, cum și-a crescut copilul perfect, ea fiind psihologa, și ferindu-l de toate traumele etc, încercând să îl protejeze cum a știut mai bine…după ce învățase ea. Toată treabă se petrecea în USA. La 21 de ani, ce a făcut copilul când a dat piept cu realitatea? S-au sinucis. Asta e relatarea doamnei.
Copilul trebuie sa fie copil și să aibă experiențe de viață normale și diverse. Părerea mea de parerolog.
Și dacă are și frați cu atât mai bine.
În glorioșii ani de aur eram mică și n-am fost vreun geniu care să citească de la doi ani (am învățat alfabetul mai târziu, la șase ani :D), așa că habar n-am cu ce-mi omoram timpul, în afară de a le omorî nervii alor mei. Când am intrat la școală, în `92, abia începuseră să apară minunile tehnologice de-alde video, magnetofon, casetofon. Le-am avut pe toate, dar între a asculta Birlic (era preferatul meu) și a citi parcă tot cititul îmi făcea cu ochiul
Am avut biblioteca și televizorul în camera mea. Am preferat biblioteca.
Cartierul era plin de copii cu care să mă joc. Eu preferam să citesc.
N-am fost vreun geniu, pur și simplu mi-au plăcut mai mult cărțile decât oamenii, și nu s-au schimbat prea multe de atunci. Singurele momente în care aruncam cartea cât colo și nu mă mai interesa altceva erau extrem de rarele ocazii când aveam voie să pun mâna pe aparatul foto – exact, drăcia aia cu film – și cam așa e și acum, încă nu m-am hotărât care din astea două îmi place mai mult.
Dar poate eu n-am avut destule divaisuri care să mă distragă, așa că mai bine dau exemple de copii din ziua de azi. Fata uneia din cele mai bune prietene are zece ani și toată tehnologia la picioare: telefon (mai bun decât al meu) cu internet nelimitat, în sensul că n-o limitează maică-sa cât să stea pe internet, calculator la care ceilalți au acces doar când se plictisește ea, jocuri peste jocuri și jucării cât să doneze unui orfelinat. Băi frate, citește fata asta mai mult decât mine! Eu cel puțin am moștenit chestia asta de la maică-mea, dar zgâtia asta mică nu i-a văzut pe ai ei prea fierți pe cultură. Pur și simplu îi place.
A, era să uit: eu abia după ce mi-am instalat internetul mi-am făcut propria bibliotecă. Vedeam câte o carte intens discutată, mai citeam câte un articol pe vreun blog de carte, și uite așa mi s-a redeschis apetitul pentru citit, care cam intrase în comă după ce am terminat liceul. Așa că io mă bucur că există internet, cu toate librăriile online incluse și cu transportul la botul calului.
Deci keep calm, e doar o pasiune pe care unii o au, iar alții nu, și ferice de cei care o au, nu vreun semn că ai IQ-ul egal cu al lui Einstein :))
Einstein nu avea un IQ așa de rar sau ridicat. E mai des de 1 la milion. Până și actori de Hollywood au IQ similar, Marlene Monroe, Travolta, Sharon Stone. Și încă câțiva cu IQ apropiat, Aflek, Damon etc. Iq e irelevant. Ce faci contează. Vezi George Bush junior. Prost de bubuie, dar a fost președinte. Bine, l-au ajutat și părinții…dar nah, se mai întâmplă.
Băi eu am avut 3 episoade de citit.
1. Între vacanța dintre clasa a VIII-a și clasa a IX-a. Mă duceam cu vaca la țară și ce plm să faci toată ziua!
2. Prin anul 3 de facultate am avut un puseu de citeală. Mi-a picat în mâna seria Winetou, Sven Hassel, vreo câteva cărți cu vampiri, câteva cărți polițiste…
3. Perioada 2015-2018, călătoream destul de des și aveam timp destul de ucis… Cred că perioada asta am citit cele mai multe cărți și usoare, și de dezvoltare personală, seria Game of Thrones…
Gol Dinamo în meciul cu echipa ciobanului!
Cât am fost mic neam nu voiam să citesc… nici nu aveam timp ce este drept, fotbal, antrenamente, teme, afară, meciuri…
Anul asta fac 43 de ani. Evident, și io am prins perioada cu cititul și nici acum nu ma dau in laturi. Deși in casa sunt văzută des cu cartea in mâna, plozelul din dotare se face ca nu ma vede. Si îl pasionează de la deloc in jos. Ce vreau sa va spun, din 2001, mulțumită lui Bin Laden, (sa-l aibă mniezo in paza lui😂) am învățat sa joc Heroes 3 Wog. Anul asta se fac fucking 20 de ani de când joc la greu. Dacă dădeam de treburile astea in copilărie, sigur tot asta făceam. Sunt zile in care joc de dimineața pana seara. Nu merg in vreun concediu fără laptop. Dacă ploua și n-am nimic de făcut? Măcar sa bag o harta 😂😂😂dependenții de Heroes ma pot înțelege :))))((
Sa fiim serioși eu nici în ani 90 nam citit doar asa câteva care leam avut obligatoriu impuse de pe la școala
Mihai, 2 copii imi ajung. Cel care citeste are 12 ani aproape. Ailalta abia 6, eu tot sper ca o lua si ea microbul cititului, ca e frumos in lumea cartilor. Dar si daca nu o fi sa fie, tot a mea e si ea, o iubim asa cum e🤣
Nu stiu cum e cu procentele, nu compar copiii, nu ma intereseaza, sunt mai deosebita la capitolul asta. M-am imunizat cand asta mica se chinuia in felul ei sa porneasca in picioare(ea s-a nascut cu ceva probleme pe partea asta, si ma asaltau mamaici, mamici, bone, prin parcuri, ca vaaaai nu stie sa mearga la anii ei…nu doamna, nu poate nu ca nu stie, dar face ecuatii de gradul 2 in schimb😈)
Dar da, urasc cu toata fiinta sa fac parada cu ei, sau sa ii pun sa zica poezii sa dea bine(cam cum se practica cu generatia mea). Is cei mai misto copii, dar le zic lor, fara sa ii fac sa se simta aiurea. Pe de alta parte, am fost mereu mama nebuna din curtea scolii care urla, fluiera, aplauda ca sa-si sustina odorul chiar si la o medalie de bronz, sau fara medalie.
Fata mea de 4 ani citeste suflete. Pe care apoi le chinuie – mai ales ale noastre, ale parintilor. 95% din timp se joaca cu noi, cu bunicii, cu bona, cu alti copii-care pana la urma este o forma de invatare a regulilor. 5% din timp fișe de la gradinita, una din bunici fiind educatoarea ei, are meditatii acasa..:))
Am crescut in mediu proletar, dar am studiat mai abitir decat media. Am inceput sa citesc din placere in clasa a III-a, in 1987. In jurul meu nu citea nimeni, cu exceptia mamei care mai frunzarea cate o carte ocazional. Am imbinat si joaca afara-care a devenit serioasa cand m-am apucat de rugby la Grivita (huo Locomotiva!) in ’92, cu lecturile. Nu exista doar joaca sau doar lectura. Se impleteau armonios, nimeni nu ma indemna sa fac una sau alta. Am fost si drac impielitat si copil studios fara sa ma forteze nimeni la studiu-tata, strungar la CFR, imi spunea cateodata sa mai las dracu’ cartile ca o sa imi crape capul.
In liceu si facultate am citit mai mult ca niciodata- este cea mai buna perioada pentru mersul pe bulevardul culturii. Lectura iti imprima o anumita stare mentala (nu Sven Hassel sau fantezii romantice, ci literatura clasica), un anume fel de a locui lumea- echilibru in comunicare, interactiunea cu ceilalti oameni. Iar ca bonus pt baieti-poti agata muuult mai lejer. Sau cel putin te faci remarcat femeilor, pt ca FEMEILE ALEG, niciodata barbatii.
Fiica mea va citi sau nu va citi- va fi alegerea ei. Nu folosim metoda recompenselor-asta e santaj,iar pe tableta petrece putin timp(maxim o ora adunata intr-o zi) pentru ca ea considera joaca cu ceilalti copii sau cu adultii mai interesanta, mai ales cu mine-facem un mic Stalingrad cand ne punem pe treaba. :)))
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10226084933700027&id=1537841324 copilul doamnei este geniu. Are 10 ani si a fost acceptat in Mensa.
Amu, cand is otara mai matur si am inceput a rasfoi carti, parca tare regret ca in copilarie nu am avut influente inspre lectura. Toata ziua eram afara la fotbal (unde ma bateau aia mai mari) si ascunsa. Macar acum pot recupera si merg spre citit cat pot de mult.