În primăvara anului 1988, vestea a căzut ca un trăsnet asupra micului, dar inimosului, oraș în care am văzut lumina zilei: vine în vizită de lucru, la Vâlcea, tovarășul Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit fiu al poporului, ctitorul României moderne, făuritorul Epocii de Aur.
Evident, din acel moment pentru toată suflarea din Râmnicu Vâlcea n-a mai constat nimic altceva. Din fericire, pentru că era luna mai (cred), n-a mai fost nevoie să vopsească nimeni iarba în verde. Doamne ajută, că dacă era început de noiembrie, parcă văd că ne puneau bidinelele în mâini și ne obligau să vopsim în verde brotac de orezărie tot ce era petec de iarbă de pe traseul cuplului prezidențial. Pentru că, da, se anunțase oficial, tovarășul nu venea singur, era însoțit și de tovarășa.
Iar în ziua vizitei, toate resursele umane ale orașului au fost scoase pe străzi. Tot ce era cetățean viu, care se putea ține pe două picioare, era aliniat la marginea drumului, pe traseul oficial. Pentru că cu toții trebuia să avem parte de bucuria imensă de a-l aclama si a-l primi cum se cuvine pe întâiul fiu al poporului.
Bănuiala mea este că au mai adus si oameni de prin satele și comunele din județ. Altfel nu aveai cum să acoperi tot traseul cu cetățeni comuniști voioși, așezați strategic de o parte și de cealaltă a drumului. Iar traseul ăla oficial avea niște kilometri, nu glumă.
Nfine, partea proastă e că nu se știa clar la ce oră era anunțată sosirea oficială a mărețului conducător, dar pe noi ne-au scos pe străzi încă de dimineață. Ca să fie siguri că nu cumva apare cel mai iubit fiu al poporului, pe neașteptate, și găsește străzile goale, fără comuniști de nădejde care să-l aclame de pe margine. Ar fi fost de porc și nu se făcea.
Eu și toți colegii mei de clasă, uteciști și viitori cetățeni de nădejde ai patriei, fuseserăm repartizați în centrul orașului, undeva în primul sfert al traseului. Doar că, după vreo câteva ore de așteptare, pe lângă oboseală și foame, ne-a luat o plictiseală din aia soră cu moartea. Prin urmare, în lipsă de altceva mai bun de făcut, m-am apucat să spun bancuri. Cu voce tare, ca să audă si colegii care erau așezați mai la marginea dispozitivului. Lucru deloc complicat, de altfel, pentru că, pe lângă că eram o enciclopedie de bancuri (încă sunt), mă ajuta și vocea.
Toate bune și frumoase, eu dădeam la rafală automată banc după banc, ăia râdeau de se pișau pe ei, ce să mai, reușisem să-i scot cumva din plictiseala aia nenorocită. O singură problemă ar fi existat. Și anume, pentru că la vârsta aia eram complet lipsit de creier si de instinct de conservare, bancurile erau toate cu și despre cel mai iubit fiu al poporului, tovarășul Nicolae Ceaușescu.
N-am să uit niciodată cum, în cele din urmă, când a văzut că nu încetez și nu încetez, profa de franceză, care ne era supraveghetor în ziua aia, s-a apropiat pe tăcute de mine și m-a strâns puternic de un umăr, în timp ce-mi șoptea apăsat în ureche:
– Vasilescule, termină odată, că e păcat de părinții ăia ai tăi! Vrei să-nfunde pușcăria?
În ziua aia, și ceva vreme după, n-a mai zis nimeni bancuri.
P.S. Pentru toți ăia care cred că înainte era mai bine.
;))
Fain. Mi-ai amintit de mine la coada la poliție să îmi recuperez permisul. Ghici la ce fel de bancuri râdeau cei de la coada și cine le zicea?;))
Nu te mai întreb cum am ajuns acolo, cu mașina sau pe jos, și nici cine a condus.
Io măcar aveam scuza că eram tânăr și inconștient, tu nici macar p-asta n-o ai. :))))))
Era prin 2000. In Cluj-Napoca.
Eram student.
Eu sunt genul ăla care întreabă in ambulanta pe targă, daca se poate fuma, și de ce mă duc ca pe cartofi când am fracturi și gâtul imobilizat ;)).
Sau eram.
Asta e ca-n bancul ala clasic. La coada la lapte, inainte de rasaritul soarelui, cetatenii patriei spuneau bancuri cu preaiubitu’ si academiciana. Dupa ce rad ei in hohote, cat rad, la un moment dat unul dintre ei devine instantaneu serios , scoate o legitimatie : ” Locotent Popescu, prezentati actele, tovarasi!” . Majoritatea se fac ca varul, doar unul din colt scoate si el o legitimatie ” Maior Ionescu, va rog sa ma urmati!”
La care un tip cu parul alb, care se hlizise cel mai tare, scoate si el o legitimatie: „Colonel Vasilescu. Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati…”
Comentariu beton!64
Dacă s-ar putea i-aș expedia în trecut, o săptămână, în perioada asta a anului. Tot cam în perioada aia (83-89), când totul devenise crunt.
Comentariu beton!43
Io aș plusa cu un 86-89, ca să fie balul bal.
Oooo da, dar pentru cateva saptamani in rand. I-as uita acolo.
Comentariu beton!15
Ai avut noroc. Taica-miu chiar a facut puscarie pe motive de bancuri despre rusi.
Nasol. 🙁
Undeva prin anii ’70, atunci când a avut o vizită în orașul Băilești, s-au agățat mere în pomii(duzi) de pe marginea șoselelor, iar porumbul care era furat sau mâncat de animale de pe margine, era înlocuit cu altul din interiorul lanului. Bine, era înfipt de dimineață și udat ca să reziste până trecea Patrocle. Am impresia că vizita a avut loc vara
Comentariu beton!16
Şi, a mai venit tovarăşu’ ?
Venit, venit. Era deja după-amiază, dar ce mai conta.
@all, apropo, vă recomand seriile (sunt două) „Amintiri din Epoca de Aur”, de pe Netflix. O să aveți flash-uri de pe vremea aia. Cei care ați prins câte ceva, desigur.
Văzut! Aia cu porcu’ e mortală, aia cu borcanele e siderantā iar aia cu tiribomba….
Ce post de radio se asculta la acest aparat? Lipite baterii pe spate și pus pe geamul casei de la tara, unde avea semnal.
https://www.radiomuseum.org/r/zaklady_monika_poziam_n.html
Am avut si VEF. Monika era luat de la nudiști de la mare, de la poloneze. Ascultam la VEF Radio Europa Liberă și Vocea Americii.
Sunt tocmai in calatorie prin acea epoca. Declaratie de dragoste, Cenaclul Flacara, Song…
Test la vreme de seara! Cine stie ce inseamna Song? OK, va ajut un pic scriind SONG. Ce inseamna?
Sintem Oamenii Noii Generatii
Da, Libelula!
Song era un grup muzical condus de Ioan Luchian Mihalea. Prin ’88 sau’ 89 am fost la un concert Song si Minisong și am rămas vrăjit de omul acela. Avea o energie în el care te făcea să cânți și să te bucuri împreună cu cei de pe scenă chiar dacă ai fi fost cea mai negră și ursuză persoană. Practic, până când a murit, visul meu a fost să cânt în Minisong. Nu cred că există cântec al celor două grupuri pe care să nu-l fi fredonat la un moment dat.
Comentariu beton!34
@Ioane, cred c-aș fi în stare sa plătesc o sumă bunicică ca să te aud cântând unul dintre cântecele de la Mini Song. 😀
@ Mihai și @Ionuț: Pun și eu bani! 😛
Ionut, am iubita mult Song, mini si maxi. Si a mai format Mihalea un grup de cinci tovarasi, fain si ala! De fapt genial imi pare tot ce a facut, revazand si reauzind totul. Incredibil ca in acei ani cenusii cineva ne- a dat atata culoare! Am iubit si Cenaclul Flacara! Am fost la un spectacol de-al lui iar joia seara stateam cu urechea lipita de radio, aveau emisiune. Urmaream cu sfintenie Teatru TV…
Nu tre’ să dai nici un ban, man. Reține ideea și stai să treacă mizeria asta (dac-o mai trece vreodată) și să ne vedem la un alcool ceva (dacă ne-om mai vedea), și să vezi ce concert Song + Minisong și cu bonus din Cenaclu îți prezint. 🤣🤣
I-am disperat pe pitici cu „Ciobănașul” și altele, ce-am mai găsit pe youtube, filmări vechi de la concertele lor.
Iar când ninge afară mai bag din când în când: „A nins pe la noi și zăpada
Acum peste tot s-a întins
Copiii aleargă grămadă
Si sprinteni la joaca s-au prins.
La, la, la, la, la, la
Și sprinteni la joacă s-au prins.” că știu că le place. 😁
Comentariu beton!18
Băhăhăhăăă. Trece ea și mizeria asta…
Deseara sa nu m-astepti
O, nu, n-am sa vin
Pentru „Buna, seara! ”
Atât! Și-o cană cu vin.
O să treacă și mizeria asta. Dar căni vor fi mai multe 🙂
Comentariu beton!29
„La o cană cu vin” e melodia preferată a mamei de la Cenaclu. Taică-meu preferă aia cu „Să trosnească lemne-n foc și să vină multă noapte” (îmi dau lacrimile numai gândindu-mă la ea) și „Rămâi să mai ciocnim o cupă” (asta îmi place și mie s-o cânt). Eu m-am născut în mijlocul haosului (’87), dar am crescut cu melodiile acelea și poveștile despre Cenaclu. Și îmi plac și le ascult(ăm) cu plăcere și acum 💕
P.S. (mă laud și eu 5 minute): în perioada ’94-’97 am activat într-un grup de copii numit „Ștrengarii” și am și înregistrat o casetă. A fost fain, dar obositor cu toate drumurile Pitești-București sau Brașov-București. Oricum o experiență deosebită.
Puștoaicoooo, tu ai sânge de viperă!
P.S. M-hai, ne faci și nouă plăcerea să auzim bancurile în rafală? Un colaj măcar?
Comentariu beton!14
Neața! Da, La o cană cu vin, Puștoaico și alte sute de cântece de suflet. Poate ne întâlnim odată și le cântăm. Ar fi fain ca blogul ăsta să aibă și întâlniri off line…Melodia mea de inimă albastră este Ciobănaș cu trei sute de oi. Mi-a plăcut mult și Divertis, l-am văzut pe scenă la Iași de multe ori. Și acum după ani și ani mă face să râd. Apoi actorii de atunci cu poantele, cu talentul imens, toți artiștii în general.Le sunt foarte rescunoscătoare, mi-au luminat acei ani întunecați.
Zi bună tuturor!
Și totuși există iubire
Și totuși există blestem
Dau lumii, dau lumii de știre
Iubesc am curaj și mă tem
Adrian Păunescu
opinie nu foarte populara: cenaclu a fost o mizerie comunista creata special sa ordoneze modul in care se facea muzica tinerilor, sa nu cumva sa iasa din linia partidului
ca atare toate melodiile o ardeau pe „vai sa ma bata mama, m-a parasit gajica”
U.R.S.S.- Ursul Repară Sandale Stricate, un acronim inventat și inofensiv, credeam eu, pe la 5-6 ani. Am fost atenționată să nu-l mai folosesc, să nu aibă părinții probleme.
Tot pe la 5-6 ani cuplul Ceaușescu a vizitat Câmpina, în drumul spre Doftana. Au venit la noi în grădiniță niște neni în negru și ne-au luat pe mine și încă un băiețel de la altă clasă să-i întâmpinăm pe conducători. Părinții n-au știut nimic, că i-am întrebat peste ani detalii. Eu a trebuit să-i dau flori lui Ceaușescu și i-am și cuvântat ceva, după cum fusesem instruită anterior. Mai țin minte că fix înainte de marele moment îmi ieșise cravata de șoim dintr-un nasture și o fetiță pionier mai mare m-a bruscat puțin în graba de a repara situația. Cu mintea de atunci mie mi-a plăcut per total acea zi, că scăpasem de somnul de prânz, pe care îl detestam din tot sufletul.
Acum câțiva ani când a fost treaba aia cu fetița pusă să stea în cap pentru Dăncilă mi s-a făcut rău la propriu. Și, punctual, mi s-a părut tot cam ca înainte.
Comentariu beton!36
Esti campineanca? 🙂
Pe criteriul locurilor unde am trăit mă consider campineancă-vasluiancă-bucureșteancă🙂
Nu-si mai batea nimeni capul cu d-astea in ultimii ani, nici macar cu bancurile despre iubitii conducatori. Se spuneau peste tot, mai mult s-au mai putin pe fata. Sigur, era mai mereu cate unul care se baga in seama avertizand conspirativ. Inclin sa cred ca, de fapt, bancurile erau tolerate sau poate chiar incurajate in mod deliberat, fiind considerate inofensive sau chiar utile regimului. Defulau frustrarile si impiedicau mamaliga sa explodeze.
Eu am asistat la scoala la o chestie care se putea termina prost. Interziasem impreuna cu vreo sapte colegi in curte dupa ce se terminase pauza si usa de la intrare fusese inchisa. In cazuri d-astea trebuia sa negociezi cu elevii de serviciu sa iti dea drumul. Dar s-a intamplat sa fie prin preajma o femeie de serviciu, care s-a pus contra. Ca urmare am inceput sa facem harmalaie si sa huiduim scorpia. In momentul ala, sub entuziasmul momentului, pe unul, poreclit Grasu’ il ia gura pe dinainte si tipa: „Sa facem razmerita, ca la Brasov!” de-am ramas cu totii masca, pentru ca trecusera doar cateva zile de la revolta muncitorilor. Speranta ca n-a auzit nimeni nimic s-a dus repede, dupa cateva minute a iesit dirigu’ val vartej, s-a dus glont la Grasu’ si i-a ars o palma cu sete urland: „Tampitule, vrei sa ne nenorocesti?” Dupa care l-a luat pe sus la cancelarie. A revenit bietul Grasu’ dupa doua ore in clasa, alb ca hartia. Am incercat sa il descoasem noi, dar a negat speriat ca s-ar fi intamplat ceva, ca ar fi rostit cuvantul Brasov sau ca ar sti macar ceva legat de Brasov. Cu totii o cam bagasem pe maneca la gandul unei anchete, gandind ca vom fi chemati sa dam cu subsemnatu’. Pana la urma nu s-a intamplat nimic, s-a pus cumva batista pe tambal.
Comentariu beton!14
Am si eu un amic care a beneficiat de „cinstea” asta, de a fi ales sa-i intampine pe tovarasi. Cand s-a intors acasa au venit si vecinii curiosi, sa-l intrebe cum a fost. La care, asta micu’, plesnind de mandrie, le-a raspuns: „Am primit bucati!”
Il hranisera dupa vizita cu o fripura din bucati de carne.
Mi se pare normal. Eu, pe lângă scutitul de la somnul de prânz, am mâncat împreună cu tovarășa educatoare preferată (că aveam două, dintre care una îmi plăcea foarte mult și ea a fost cu mine la eveniment) și am avut holurile grădiniței și toată curtea de joacă la dispoziție, doar pentru mine. Astea chestii cu adevărat memorabile! :-))
Comentariu beton!11
Fix așa am pățit și eu când a venit tovarășul împreună cu tovarășa la Deva. De aceea mi s-a părut și mie scârboasă faza cu fetița pusă să facă tumbe pentru Dăncilă.
Era mai bine…. PE DRACU’! Și o spun eu, care cam aveam de toate la capitolul alimente și îmbrăcăminte! Serios, ai mei câștigau bine(el, maistru-șef la o mină, ea, șefă de centru de artă populară)! Crede-mă, aveam blugi Levi’s și Adidas GrandPrix pe vremea aia, pe sistemul PCR(Pile, Cunoștințe, Relații, pentru cei mai mici de ani)! Iar ca mâncare, n-am prea folosit cartela, nu aveam nevoie! Toate astea nu mai contau când se lua curentul, aproape zilnic, mai mereu între 6 și 10 seara! Când nu se lua, degeaba aveam nenorocitul ăla de telecolor că nu aveai ce vedea la el(3 ore cu idioții conducători)! Incercam să prindem bulgarii ca să vedem un meci sau niște desene! Îți dai seama? Mai rău că la bulgari! Și ascultam pe ascuns Europa Liberă și Vocea Americii, cu nenorocitul de bruiaj cu tot! Iar mașina,deși aveam rezervorul plin(cu gazolină, evident), stătea două duminici din patru pe tușă! Iar localurile se închideau la 10 seara, cel târziu (astăzi se plâng toți de restricții)! Ăstora care spun că era mai bine le zic doar atât! Închideți toată seara luminile, frigiderele, televizoarele și spălați-vă doar săptămânal! Mă ierți că am bătut câmpii atât de mult pe aici!
Comentariu beton!65
toată copilăria am eu auzeam ”vocea medicii” în loc de ”vocea americii” și nu pricepeam nici bătută ce vrea să însemne.
mai bine, că cine știe ce mai spuneam la cămin. (grădiniță cu program prelungit)
Comentariu beton!14
Prin 86-87 cred, eu si inca vreo 2 colegi, am fost “dojeniti” in cancelarie de un ofiter de securitate. De ce? Pt ca intr-a 12a cand invatam pt facultate, ascultam tare ACDC, “ca de ce, ca e muzica imperialista, decadenta; sa va fie rusine, tovarasi utecisti”.
O m*ie sincera si viguroasa „tutulor” celor care spun ca era mai bine pe vremea aia.
Comentariu beton!46
:))))))))))))))))))
DanC, poate că eraţi voi ceva liceu mai de „elită” unde se pregăteau cadre de nădejde. Pe la ţară, pe aicişa, nu am auzit să fie tras de urechi cineava că asculta nuş’ ce muzică capitalistă. Mai spărgeau sectoriştii chefuri dar doar atunci când se lăsa cu scandaluri şi bătăi.
@Shoric: Da, era mate-fizica. Urmarea admonestarii a fost „… aveti noroc ca santeti unde santeti si o sa luati la facultate sa fiti/fauriti dracu’-lacu’ ” etc. Probabil ca un ‘binevoitor’ a auzit prin geamul intredeschis si m-a turnat la Secu. Oricum, am fost cumva multumit ca a fost numai asta. Pt ca ascultam Vocea Americii si mai ales Europa Libera LA GREU. Orice, nu numai ‘programul politic’, pana si topul muzical.
Eu ţin minte că înainte de vizita de lucru a tovarăşului timp de 3 zile au umplut magazinele cu papa şi toată lumea era mulţumită când a trecut convoiul cu tătucul nostru care ne-a adus mâncare. Chiar se întrebau unii după ce s-a reintrat în „normal” : Oare de ce nu vine Ceauşescu pe la noi măcar o dată pe lună ?
Cum să nu-l iubeşti pe primul fiu al poporului care pe acolo unde trece se face bunăstare şi curge lapte şi miere ?
Comentariu beton!14
Nu-mi aduc aminte să fi văzut așa ceva. Nu bag mâna în foc că n-au făcut-o, dar cred c-aș fi reținut.
Se băga, dar dispărea instantaneu toată marfa după trecere lui Pingelică.
Majoritatea nostagicilor de fapt își plâng tineretile pierdute, vorba la ortacii mei, „Ce pul-am avut şi ce pul-am ajuns!”, dar sunt destui care au mentalitatea de sclav ce duce dorul tătucului care te lua de la Şoimii Patriei şi te ducea de mânuţe până la pensie, bine-rău, nu trebuia să iei tu decizii majore, sistemul hotăra pentru tine.
Am mai scris, eu mi-aş dori să fiu Mnezio doar cât să-i transport pe nostalgici înapoi, în timp, LĂSÂNDU-LE MEMORIA ZILELOR ĂSTORA, să ducă dorul a tot ce au acum şi n-ar avea în vremurile la Pingelică-Împărat.
Dar tare cred că ar fi destui care ar fi mulţumiţi de întoarcerea aia la postura de veşnic-copil care trebuie să asculte pe cei mari…
Comentariu beton!19
Deloc nu-mi era dor de povești din ”epoca de aur” chiar dacă, copil fiind, nu aveam nici o grijă.
„Vom muri si vom fi liberi” au strigat eroii in 89, era frig ca niciodata in case si pe strazi si totul era in alb si negru, viata era in alb si negru si gloantele suierau a moarte spre ei. Si Ei au murit ca sa fim noi liberi! Noi, care nu meritam nici sa le sarutam urmele de pasi, noi care ar trebui sa ne inchinam amintirii lor asa cum ne inchinam la icoane!
Cred ca toti romanii-oameni au murit atunci, la Revolutie si au mai ramas doar umbre hidoase, diforme, contorsionate de ura. Stiu ca gresesc, stiu ca mai sunt oameni printre noi doar ca mi-e greu sa-i zaresc. Pentru ca sunt atat de putini!
Eu stiu ca nu voi uita niciodata, ca nu-i voi uita niciodata! Daca o sa-i uit, sa nu ma ierti, Doamne!
Comentariu beton!22
mda, ieri l-am ascultat pe Alex Ștefănescu la România Cultural (da, da, meci; ovațiile se depun în dosar cu șină la șeful de blog; le ridic mai tîrziu) vorbind despre experiențele lui în Iepocă (vezi Eu și comunismul) și povestind inclusiv despre “șopîrle”; Marin Preda a fost șantajat la ediția a doua a Delirului, dacă vrea să păstreze paginile despre Antonescu, să scrie ceva și despre toa’șu, lucru pe care Preda l-a aprobat entuziast; atîta doar că cenzura nu i-a anticipat șiretenia țărănească și așa a apărut pasajul în care tînărul ilegalist neanicu este arestat și trimis din post în post acasă la tac’su, însoțit de cîte un jandarm care-i ardea niște palme peste căpățînă și îl gratula cu cîte un “Paștele mă-tii de derbedeu!”, drum descris cu deosebită încîntare de către autor…
dacă aș putea, aș organiza pentru nostalgici un flash mob: adunați în piața publică, fiecare cu sora/iubita/soția/fiica, să le propună acestora un control ginecologic într-un cort medical în timp ce lumea din piață le așteaptă la ieșire; pariez pe orice că le trece nostalgia;
lăsînd la o parte frigul, înfometarea și întunericul (drame generalizate dar totuși personale) controalele ginecologice în întreprinderi mi se par cea mai mare oroare a regimului, un fel de fenomen Pitești la scară națională;
așa că,
Jos partidul comunist,
și cel vechi, și cel muist!
Comentariu beton!24
Tin minte si acum ca in ‘82,cand eram a 5-a, un coleg a lipit in geamul clasei (cu scrisul in exterior) o foaie pe care a scris “ALIMENTARA. Se vinde….NIMIC”.
Adaugam la asta faptul ca sala de clasa era la parter, geamurile dadeau spre strada si la aprox 200 de metri era sediul judetean sl Securitatii. Cred ca in 10 minute a intrat val-vartej dirigintele in clasa si a smuls hartia aia din geam (un cetatean binevoitor s-a dus la director si i-a zis sa faca disparuta hartia aia, daca nu vrea sa aiba toata scoala probleme.
Deși aveam 10 ani la revoluție, nu am sa uit magazinele cu rafturi albe goale, apa mi etala medicinala, beiai un pahar și te curățai la mate, se numea HEBE, conservele cu căcat mirosind a peste și alte „bunataturi”, guma de mestecat sfărâmicioasă, prăjitură broscuță verde făcută din resturi de prajituri(asta era bună), sucul brifcor, pasta de dinți cristal, periile de dinți care azi ți-ar zgâria faianța sau veceul…lapte cu dop de folie de aluminiu, laptele la punga care era apă chioară, halva, tablete de glucoza in forma de ciocolata, in care puteai să îți lași dantura la cât de tari se făceau, mâncarea de la hoteluri, odată pe săptămână prindeam mici la meniul hotelului, shopurile pline de cafea alvorada, până la tavan, vândută exclusiv pe valuta, exclusiv cetățenilor străini în stațiuni și constanta, țigările Kent, Gent, Bagdad, BT, Snagov, Top, Dacia, Mărășești, Carpați, și astea ultimele vândute cu porția când se găseau, pufarinii, pufuleții, bomboanele de lapte, caramele, și glorioasa freza cu sfori a dentiștilor, și lipsa anestezicului. Hail ceașcă!
Și budinca cu culoare de ciocolata, când pleca tată în delegație la Vișeu și găsea de cumpărat, saprosanul, tifonul, spirtul, sfânta treime a oblojirii oricărei rani.
Comentariu beton!21
Singura nostalgie le care o am din vremurile respective este faptul ca bunicii erau in viața și in putere.
Cel mai mare regret este faptul ca bunicul nu a apucat sa vadă cum este sa fie liber și părinții și-au trăit tinerețea intr-o perioada de cacat. Din păcate bunicul a murit relativ repede după revoluție (in primăvara lui 91), iar părinții erau deja trecuți de 35 de ani la revoluție. Ei nu au știut ce înseamnă sa fii tânăr și liber cu adevărat.
Comentariu beton!12
Mă așteptam să citesc în comentarii câteva din renumitele bancuri. Ar trebui făcută o colecție de pe vremea lui Nea’ Nicu.
Ghicitoare:
A’nceput de ieri să cadă,
Câte-un comunist pe stradă.
Cu carnetu’ roșu-n mână,
N-a mâncat de-o săptămână.
S-ar plimba, n-are benzină.
Ar citi n-are lumină.
S-ar culca, n-are căldură.
Oare cine-i de vină?
Nu-i de vină Burebista,
Ci-i de vină prostu iesta.
Cine îl ghicește, 10 ani primește.
Comentariu beton!35
Stiti povestea cu vizita lui Ceausescu in America? A calcat prostu pe acolo intr-un magazin si a vazut rafturile pline pana la tavan. Era convins ca au umplut aia magazinul ca sa il impresioneze pe el, nu au reusit sa ii schimbe parerea.
https://investigatoria.ro/2021/01/26/dorul-de-dictator/
Dar bancul cu Ceausescu, Regina angliei si basina? 😀
Cica ceausescu era in vizita in Anglia, cu regina si translatorul in caleasca regala. La un moment dat, calul da o basina. Regina zice „Pardon”. Ceausescu catre translator: Io credeam ca a fost calul. 🙂
in clasa I-a, am avut imensa bucurie sa fiu selectionat pt intampinarea lui Ceasca, in Sighetu Marmatiei, orasul meu natal( mama profesoara, tatal medic -eram alesi pe spranceana, sa fim din familii ” bune”, sa nu il imbolnavim pe nenorocit, sa nu avem paduchi,holera, etc)…Am fost foarte mandru ca sunt printre putinii norocosi, colegii ma pizmuiau de moarte, inca eram prea mici sa il uram din suflet, nu stiam noi de astea la 7 ani.In fine, in ziua mult asteptata, in fata unei multimi de oameni, tovarasii responsabili faceau exercitii cu noi: ” cand coboara tovarasul C din elicopter, ALERAGATI spre el si il pupati pe ambii obraji dupa care ii inmanati florile, ati inteles?”Eu fiind intimidat de zecile de oameni care-si beleau ochii spre mine, ma jenam sa alerg singur ca un prost pe covorul ala rosu , moale si frumos…”alearga mai repede, mai copile, ce ai?te vede o tara intreaga, deseara aparem cu totii la televizor , ce te tarai asa,mototolule?!” striga furios la mine respectabilul tovaras in costum negru,rosu la fata si transpirat de emotie , ( deh, sa ii iasa bine, sa avanseze un pic in sistem, mai o limba la buca superiorilor, mai o parada bine organizata, avea interese, dragutu` de el).Se agita ca un curcan, batea cu piciorul pe covorul rosu, nu se auzea nimic, era covor ca lumea. „Pai o sa alerg cand vine tov C., acuma mi-e rusine” zicem eu, intimidat. Ok, apare elicopterul, se coboara tovul si tova din el, asta din spate , stimabilul cu organizarea imi striga in ureche ” ACUMA!!!” si imi da un ghiont in spate ( bai ejnebun?! parca eram soldati la atac, sa sarim din transee spre inamic!!, ne slobozii asta ca pe cainii de lupta!).Eu, dornic sa imi onorez promisiunea,dar si foarte zapacit de atmosfera generala (agitatie maxima, elicopteru` imi lua ochii, nu mai vazusem asa ceva in oraselu` meu , ceva fantastic de frumos, elicile inca se invarteau ametitor fal-fal-fal -faceau curenti puternici,cameramani, alti copii cu flori, )ala ma sloboade din lesa, eu tasnesc cu garoafele in mana ca la 100 de m garduri, prind viteza -erau cam 20-30 de m intre unde stateam noi si locul unde a coborat fantastica nava, nu incetinesc corespunzator cand ma apropiu de el si imi ridic capul spre el din franare , el spre apleaca spre mine (sa ne pupam ,shit) si simt cum il lovesc in obraz cu fruntea, nu reusesc sa il pup , el o incaseaza binisor , incneste infundat dar se face ca e totul e OK ( OK, pe dracu :))) )
Seara toata familia se aduna la jurnal sa vada mezinul la televizor (era o chestie uriasa sa apari pe sticla, iti dai seama!) si ….DEZAMAGIRE totala, eu nu apar, scena fusese scoasa la montaj, ai mei mureau de ras,eu sa mor de ciuda.Mda, am devenit luptator impotriva sistemului fara sa vreau…
Cel mai tare banc în această vizită l-a făcut mamaie cu casa de lângă magazinul Cozia. A lucrat CPL-ul o săptămână pentru panourile de lemn care au mascat respectiva căsuță 😀
Sau băieți,. Buna seara iubito te aștept , ți-am luat mușchi de vacă și piept 😂😂😂😂
Prima zi de munca dupa vacanta la mare, bronzat si cu un tricou misto pe mine. (Retineti tricoul…) Ne aduna maestrul din sectie pe toti, ne imbarcam in autobuze si ajungem la Steagu Rosu in uzina, treaba asta se intampla prin ’88, daca tin bine minte, adica dupa faza cu protestele din oras asa ca oamenii aia erau incuiati in sectii si au adus muncitori din alte uzine pentru galerie. Ne plaseaza aia pe niste alei, ne impart flori si portrete…io ma pomenensc cu un portret al tovarasei. Soc si groaza!!! Nu de la portret, ci de la tricou sau mai degraba de la combinatie, fiindca pe tricou era pictata o prea frumoasa domnisoara in costum de baie, stand turceste sub un palmier si care arata cu mana dreapta…degetelul mijlociu, mno…semn de prietenie.
Am incercat sa stau mai in spate, aiurea…primul pe bordura, sa se vada portretul dar la fel de bine se vedea si tricoul meu de gala iar batul de la portret avea maxim 4 cm in diametru, nici vorba sa acopere capodopera cu care eram intolit.
Singura solutie a fost sa ma incolacesc pe batul ala cam ca si pitonul pe copac, chiar spira langa spira sa nu se vada nimic. Ca bonus, inainte sa treaca coloana oficiala, a trevut un nene pe jos si ne-a filmat pe toti, de aproape…nici nu mai respiram, incolacit pe batul ala!!!
A venit carmaciul, a trecut in viteza, si-a vazut de treaba. Io am predat portretul si am plecat cu colegii la bere.
Da’ stiu c-am transpirat cu doamnele pe mine, aia de pe tricou si aia din portret…
Mi se pare logic, doar nu era sa fiu singurul copil atat de cu capul in nori incat sa spuna bancuri cu ceasca in public. Bine, eu in tren. Ca se spuneau bancuri sa ne mai treaca de frig (iarna, incalzire in vagoane pauza). Si eu, copil, mare amatoare de bancuri, ca si acum, nu ma pot abtine sa nu spun unul. Doua. Trei. Toata lumea pe jos de ras. Mai spun si altii bancuri, acelasi efect. Si cum rasul are uneori efect anti-frig si stiam ceva bancuri cu tovarsu’ hai sa spun. Unul. N-a ras nimeni insa inainte sa imi iau mustruluiala de la mama (cu care eram) sare o doamna care imi explica sa nu mai spun astfel de bancuri in public daca nu vreau la racoare sau la canal. Cu tot cu parinti, ca doar nu era sa merg singura.