Am rămas fără cuvinte când am văzut până unde s-a putut ajunge cu ipocrizia și cu acest political corecteness din cauza căruia văd că lucrurile se duc ușor-ușor în cealaltă extremă. Pe scurt, mai jos aveți coperta revistei Cosmopolitan, revistă ai cărei redactori s-au gândit ei c-ar fi cool să promoveze obezitatea. Că e mișto să fii obez, e cool, e pă trend, dar mai ales este sănătos. Că ultima oară când am verificat, asta însemna This is healthy.

Băi, este inimaginabil așa ceva. Cum să vii să susții că grăsimea în exces este ceva sănătos? Da, pot să înțeleg că este alegerea fiecăruia cum vrea să arate, pot să înțeleg (greu, dar pot) că nu e ok nici să arăți cu degetul persoanele care aleg să nu le pese ce greutate au. Dar de aici până la îndemnuri de genul „e sănătos să fii gras/obez” este o distanță pe care mintea mea nu o poate parcurge. Iar când mai face asta și Cosmopolitan, adică ditamai revista și ditamai brandul internațional, mi se pare iresponsabilitate în stare pură.

Am să vă rog să nu mă luați cu „dar poate în articol se vorbește despre eforturile persoanelor supraponderale sau obeze de a duce un stil de viață sănătos”. Poate, probabil, foarte bine că se vorbește, doar că lucrurile nu funcționează așa. Simpla asociere a imaginii unei persoane supraponderale/obeze cu sintagma This is healthy poate să inducă ideea că este ok, este sănătos să fii gras. Lucru pe care îl știau foarte bine și cei de la Cosmopolitan atunci când au dat ok-ul pentru mirobolanta copertă de mai jos. Iar asta poartă numele de ipocrizie.

Degeaba mai vii tu să-mi explici c-au vrut să zică altceva, dacă un adolescent, care vede doar coperta asta, își zice încântat „uite că e ok să fii gras, e chiar sănătos, dacă zic și ăștia Cosmopolitan” și-și vede de treabă mai departe.

Aș putea să vă scriu aici definiția obezității în termeni științifici, aș putea să vă vorbesc despre indicele de masă corporală și cum se calculează el prin raportul greutate/înălțime, dar n-ar interesa pe nimeni. Sau aș putea să vă zic și despre excesul de țesut adipos, dar, repet, aș produce doar ridicări de umeri.

În loc să fac asta, o să vă explic eu, așa băbește, cam ce înseamnă să fii obez și cât de healthy este. Să luăm un exemplu la întâmplare. Să presupunem că ai 1,75 înălțime și o greutate care trece de 90 de kilograme. La înălțimea asta, ca să fii normoponderal, ar trebui să ai o greutate cuprinsă între 60 și 75 kilograme. Cu alte cuvinte, la cele plus 90 de kilograme ale tale, ești cu vreo 30 peste greutatea optimă, prin urmare nu te mai încadrezi nici măcar la supraponderal, intri direct la obezitate clasa 1. N-o zic eu, o zice chiar calculatorul indicelui de masă corporală.

E foarte posibil să te lase rece toată povestea asta cu kilogramele suplimentare, că până la urmă există destui oameni cu o greutate mult peste cea normală care se simt bine, n-au nici pe dracu, și nici nu dau semne că li s-ar pregăti ceva nasol. Da, există, doar că toată treaba asta cu aparenta sănătate, în ciuda greutății, este doar pe o perioadă limitată de timp. Perioadă care coincide, de multe ori, cu tinerețea.

Dar, pe măsură ce înaintezi în vârstă, cele 30 de kilograme în plus, peste greutatea optimă, acționează exact ca și cum ai căra în permanență un rucsac cu greutatea de 30 de kilograme. Un rucsac pe care nu-l dai jos niciodată, indiferent ce faci. Că mănânci, că dormi, că muncești, că te plimbi, că faci duș, că te uiți la un film, că faci sex, corpul tău cară în permanență și alea 30 de kilograme.

Păi cam cât credeți că poate să reziste un organism obișnuit la un astfel de stres? Că el rezistă săracul, dar până la urmă tot începe să cedeze. Moment în care, pe lângă uzura prematură a încheieturilor, ligamentelor și tendoanelor, poate să apară orice boală din toată lista aia de afecțiuni asociate cu obezitatea, cu diabetul în frunte. Problema e că, de foarte multe ori, nu apare una singură, te trezești că ai mai multe, de nici nu știi pe care s-o tratezi mai întâi.

Știți despre ce afecțiuni vorbesc, nu? Mizilicuri din alea ca hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, tulburările respiratorii, steatoza hepatică, și alte „plăceri” din astea care-ți condimentează în mod „plăcut” viața. Cam asta este cu obezitatea, explicat pe scurt și pe foarte simplu. So, unde e partea cu This is healthy, că eu n-o prea văd?

De ce naiba credeți că până și nenorocitul ăsta de covid are rată de mortalitate mai mare în cazul persoanelor obeze? De sănătoase ce sunt? Medicii și o întreagă comunitate științifică spun răspicat, de aproape un an de zile, că obezitatea înseamnă risc crescut de deces în caz de infectare cu coronavirus, și vii tu, Cosmopolitan, să spui This is healthy pe o copertă unde apare o cetățeancă a cărei greutate a trecut de ceva vreme de limita supraponderalului?

Nici măcar ca glumă nu e bună. Obezitatea este o boală, iar bolile au nevoie de tratament, nu de coperte de reviste care să inducă ideea că This is healthy. În condițiile astea, aștept cu nerăbdare primele articole în Cosmopolitan despre cât de sănătos este fumatul. Nu de alta, dar poate apuc naibii să mă las, înainte să scrie ei cât de cool este să fii fumător, și să nu-mi pară rău pe urmă.

Gizăs fucking craist!