Mi-am zis c-ar fi frumos să vă fac de lucru și să vă mai recomand niște seriale. Nu de alta, dar am văzut că recomandările mele anterioare s-au bucurat de ceva succes. Așadar, avem:

▶️ The Queen’s Gambit, Netflix, mini-serie

L-am văzut cu mult înainte să înceapă lumea să vorbească pe internet despre el. De altfel, dacă nu-l vedeam înainte, cred că nici nu mă mai uitam, că nu prea mai am încredere în serialele/filmele despre care brusc, așa „din senin”, începe lumea să comenteze pe Facebook.

Fraților, acest serial este pur și simplu demențial, iar fata aia joacă dumnezeiește. Dacă nu l-ați văzut, tocmai v-am făcut de lucru o zi întreagă, pentru după ce ne bagă ăștia în lock down.

Nu, serios acum, TREBUIE să vă uitați la el. Pe lângă tipa aia care joacă rolul principal, și care după umila mea părere este de o eleganță rară, tot cast-ul este excepțional. Trebuie să vedeți cum e bătrânul care o învață șah, trebuie să le vedeți fețele celorlalți șahiști, trebuie să vedeți fetița care o joacă pe ea în primele două episoade, trebuie să vedeți rușii, o, doamne, cum sunt rușii (dacă vreți să știți mai multe, aveți aici un articol foarte mișto despre serial).

Ce să mai, trebuie să-l vedeți sau măcar să vi-l setați ca primă opțiune pentru când veți avea o jumătate de zi la dispoziție. Pentru că, da, o dată ce i-ați dat play vă va fi foarte greu să-l mai opriți.

▶️ Patria, HBO Go, serial, sezon 1

Cu Patria ăsta povestea a fost așa: HBO-ul l-a anunțat exact în perioada în care fashionista citea cartea după care a fost făcut. Ăsta a fost norocul meu, că nu cred că m-aș fi uitat în veci la un serial cu un titlu atât de „promițător”. Dar când a venit la mine cu ochii strălucind ca două faruri, pe motiv că „trebuie să-l vedem, cartea este incredibilă”, am zis că vreau-nu vreau trebuie să-l văd. Și ce bine că s-a întâmplat așa, pentru că e bun, foarte bun, extrem de bun.

Acțiunea se petrece în Țara Bascilor, în perioada în care ETA tocmai se desființa. Mă rog, nu numai în perioada aia, pentru că sunt mai multe planuri ale acțiunii care se întretaie, dar v-am dat un punct de reper ca să știți la ce să vă așteptați.

Nu știu cum e cartea, probabil că nu mă voi mai apuca s-o citesc după ce-am văzut ecranizarea, dar îmi imaginez că este excepțională dacă serialul este atât de bun. În plus, mă sparge că e vorbit în limba bască, limbă care n-are nicio treabă cu spaniola.

Știți, eu sunt genul de individ care nu se poate uita la un film dacă nu e vorbit în limba locului unde se petrece acțiunea. Dacă mă uit la un serial polonez, vreau să fie vorbit în poloneză, dacă mă uit la unul israelian, vreau să aud idiș sau ebraică, dacă mă uit la unul cehesc, ați prins ideea. De-aia nu m-am putut uita niciodată la „Roma”, când îi auzeam pe romanii ăia vorbind engleză, mi se tăia urgent cheful.

Nfine, revenind, puneți-l și pe ăsta pe lista scurtă, că n-o să vă pară rău.

Gata, cam atât pentru azi.