Astăzi vorbim despre una dintre problemele care deși a ajuns să ne afecteze pe foarte mulți dintre noi, aparent nimănui nu-i pasă: clasele de elevi supranumerice. Clase care, în cele mai multe dintre cazuri, au ajuns să fie supranumerice din cauza faptului că părinții au găsit un subterfugiu în lege care le permite să facă asta. Este vorba, desigur, despre celebra găselniță a „luatului în spațiu” al părintelui, de către cineva care este arondat perimetrului în care se află școala unde respectivul părinte ține morțiș să-și înscrie copilul.
Articolul de mai jos este scris de Anduța, colega noastră de comentarii, cea care zilele astea a cedat nervos lovindu-se din nou de problema asta.
…
Pe grupurile de părinți, de la școala celor doi copii ai mei, e mare vânzoleală și fierbere pentru ‘’asigurarea condițiilor optime de educație’’ în context de școală hibrid. Primăria încă n-a pus la dispoziție materialele IT necesare părții de școală on-line, se pare că vor mai întârzia vreo 2 săptămâni, prin urmare ‘’hai să ne mobililzăm, noi, părinții’’, să strângem bani să cumpărăm rapid, să nu piardă copiii educație valoroasă și să-și pericliteze viitorul. Cam 6000 lei costă un echipament complet, împărțit la 2 clase, în jur de 80 de lei/cap de copil ar ieși. Majoritatea și-a exprimat acordul, o parte nu, s-a invocat principiul ‘’majoritatea decide’’ pentru a merge toți mai departe cu ‘’proiectul’’, eu am negat acest principiu și mi-am exprimat poziția că ar trebui să punem presiune pe autorități, nu pe părinți, dar că voi contribui la acest cost din rațiuni de presiune socială, mi s-a replicat că pierd din vedere esențialul, adică ‘’BINELE COPIILOR’’.
Locuim la bloc, într-un cartier bucureștean, iar copiii noștri merg la școala generală de proximitate. E o școală micuță de cartier, cu câte 3 clase pe generație. Ca peste tot, piesa de rezistență a dosarului de înscriere a fost dovada domiciliului sau a reședinței în zona arondată. Noi, de exemplu, inițial am închiriat, după care am cumpărat. Am mai fi avut și varianta de fi luați ‘’în spațiu’’, doar că asta nu a reprezentat o opțiune viabilă pentru noi.
De asemenea, această școală este una supraaglomerată, cu colective de câte 35+ de copii în clase, de la pregătitoare până la clasa a VIII-a, cu toate că în lege scrie că o clasă din ciclul primar nu trebuie să aibă mai mult de 25 de copii, iar una de gimnaziu/liceu/școală profesională, nu mai mult de 30. Pe de altă parte, tot în lege, se specifică faptul că ‘’în situații excepționale, formațiunile de elevi pot funcționa sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin. (1).’’ Doar că aceste ‘’situații excepționale’’ nu sunt specificate, probabil e la latitudinea consiliilor de administrație ale celor două autorități (școală și inspectorat) să evalueze și să hotărască ‘’excepționalul’’ fiecărei situații în parte.
Acestea fiind spuse, situația este la noi în felul următor: dintr-o clasă cu +35 de copii, maximum 10-15 chiar și locuiesc în zona arondată (că na, ajungi să cunoști cât de cât oamenii), restul, majoritatea adică, au vize de flotant. Așadar, pare că oamenii au cumpărat/închiriat în zonă, dar, din motive necunoscute, preferă să locuiască în alte părți și doar copiii urmează școala aici.
Desigur, glumesc, nu cred în aceste aparențe. Știu și știm cu toții foarte bine ce se întâmplă, dar nu pare ca fenomenul să deranjeze cu adevărat pe cineva. Adică, n-avem prea mulți copii în cartier, dar elevii sunt claie peste grămadă în clase supraaglomerate și se învață în două schimburi.
Așa că mă întreb și eu nu cum de s-a ajuns aici, ci cum de noi, locuitorii ‘’pe bune’’, acceptăm ”sufocarea” propriilor copii.
Mă tot gândesc la asta de ceva vreme, de dinainte de pandemie, dar acum deja s-a depășit orice limită a presiunii și haosului, care a scăpat de sub control, în ciuda eforturilor de a face funcțională școala hibrid și de a implementa regulile de siguranță în context de Covid.
Iar gândirea mea e următoarea: dacă toți părinții și-ar fi înscris copiii respectând litera și spiritul legii, la noi în clase ar fi fost acum 10-15 copii, plus ‘’situațiile excepționale’’ despre care am povestit mai sus. Care, oricâte să fi fost, mă îndoiesc că am fi vorbit de un număr atât de mare, încât să ajungem la 35-38 de copii în clase.
Așa că, revenind la ‘’esențial’’ și ‘’binele copilului’’ – ce-ar fi ca minoritatea ‘’băștinașă’’ să înceapă să ceară activ respectarea legii și regulilor de către toți părinții școlii, încă de la început? Ca fiind și asta esențial pentru binele și viitorul copiilor noștri? Sau n-o fi?
Asta e fix ca „Fără penali”. Trebuie respectată de TOATE părțile implicate, deci „nevergonnahappen”.
Comentariu beton!41
Ca toți să respectăm legea ar fi o utopie. Dar tot mai mulți să începem să o facem, nu mi se pare nerealist. Sau invers, tot mai puțini să o încălcăm.
Comentariu beton!33
Pai dacă s-a tot construit pe marginile localităților și în paralel nu s-au construit și școli, copiii aceia trebuie sa facă și ei școală. Și unde, dacă nu la una bună? Dacă tot trebuie sa-l duci și aduci, măcar sa merite efortul.
Comentariu beton!27
scandalul asta a fost si in Cj din cauza insuficientei locurilor la gradinite ( si scoli) generat tocmai din motivele de mai sus. Clujul fiind in dezvoltare, o buna parte a populatiei nici macar nu este domiciliata in oras, ci fie in satele inconjuratoare sau in cel mai rau caz in locul de origine ( deci nu platesc nici macar taxe si impozite pe Cj). Totusi au facut mare scandal legat de faptul ca vor locuri la gradinite , asa incat a fost introdus un sistem de punctaj care pe linga nevesarul domiciliu in zona a cerut si o anumita vechime a locuirii acolo, astfel incat au fost eliminati cei cu flotant vechi de o luna. In parte a functionat.
Comentariu beton!49
Deci comunitățile din satele de lângă Cluj n-au o problemă cu faptul că autoritățile locale nu construiesc școli, nu aduc profesori/invățători etc, doar fiecare cere să fie primit individual acolo unde există deja.
Comentariu beton!22
Cunosc foaaarte bine problema (am lucrat zece ani ca inspector pentru învățământ primar), pentru că nu doar în București se întâmplă, ci și în orașe mai mici, cu școli “bune” și “mai puțin bune”! Din punctul meu de vedere, părinții ar trebui să poată să-și înscrie copiii la ORICE școală doresc, iar acolo unde efectivele sunt mai mari decât este prevăzut în lege, să fie înființate clase suplimentare! Dar, conducerile școlilor trebuie să întocmească planuri de școlarizare, cu mult înainte de începerea anului școlar, în funcție de numărul de copii din “zona arondată” (pentru a se stabili câte clase vor funcționa), număr care nu corespunde, de multe ori, cu al celor care fac cereri de înscriere, apărând situații ca cele descrise! Și-atunci, nu mai “bate” încadrarea cu numărul de clase…Complicated…
Comentariu beton!38
Momentan, legea este construită în spiritul ”școala de lângă casă”, lucru care, pentru mine personal, are sens, în special la nivel de școală primară/generală. Deci, părinții ar trebui să-și înscrie copiii la școlile de proximitate. În ”situații excepționale”, ar trebui să poată să-i înscrie și la altă școală. Altfel, dacă mergem pe ”dorința părintelui, ar trebui regândită și schimbată legea, mă gândesc.
Comentariu beton!25
… Iar „clasele suplimentare” sa fie organizate pe acoperis! Mai degraba ar trebui ca membrii comunitatii sa puna presiune pe primarie pentru construirea de scoli si gradinite si sa nu mai alerge orbeste dupa „cea mai buna doamna” – un concept foarte relativ in mod evident! Primariile sa ia aminte la acest exces de „flotant”, o aberatie administrativa. Pe de-o parte sunt sute de mii de oameni in Bucuresti si orasele mari care locuiesc cu chirie dar fara contract si nu sunt luati in nicio evidenta. Pe de alta parte, sunt adrese cu sute de flotanti scolari. Totul e altfel decat ar trebui in mod logic…
Comentariu beton!28
@Anduța, sunt de curând în lumea părinților cu copii de școală. În schimb problema asta pe care o expui o vad de multa vreme. La început priveam de pe margine, cu dezaprobare față de cei care alegeau să își facă/cumpere case fără sa se gândească ca va veni o zi în care vor trebui sa dea copiii la școală și sa le pese și de asta în alegerea locului casei. Între timp am început să îmi expun opinia în cercurile mele și toată lumea îmi spune aceeași placă: orașul e aglomerat. Vreau sa locuiesc la aer curat (în proximitatea orașului). Ce sa fac dacă în locul asta școlile sunt proaste? Să îmi cumpăr apartament în aglomeratie la bloc la Răzoare (pune aici ce cartier vrei) și sa nu îmi mai fac casă la Domnești (pune aici ce zona din preajma orașului vrei)”.
Parerea mea este da! Sa cumpere/construiască lângă școala pe care și-o doresc. Dacă școala aleasa merita atâta bătaie de cap sa faci rost de viza de flotant și sa alergi câte 2+2 ore de la un cap la altul al orașului ca să iei/duci copilul la școală.
Pana în zilele noastre am cumpărat (și vândut) doua apartamente. Copiii erau foarte mici la fiecare achiziție. Cu toate astea, pe lângă apartamentul în sine am ales zona și pe criteriile de școală. Ce școli sunt în preajma? Sunt okish? Îmi dau copiii acolo când va veni vremea? Răspunsul a fost de fiecare data, da! Anul asta mi s-a dovedit ca la ultima alegere a locuinței, am ales bine și în ceea ce privește școala din cartier.
Dar…pe de alta parte, cum spune Nica mai sus și eu cred ca ar trebui sa putem sa ne alegem locul în care sa meargă copiii la școală în funcție de școală și nu de locuință. Pentru ca pot fi nenumărate situații în care nu ai vrea ca ai tăi copii sa meargă la școala din cartier. Un exemplu care îmi vine acum în cap e ca cineva ar putea locui în apartamentul părinților lor, sa zicem Ferentari. Și școala din cartier nu e cea mai grozava din toate punctele de vedere. Oamenii aia și-ar dori mai mult pentru copilul lor. Măcar o școală okish. Și atunci, ce ar putea sa facă? Sa își cumpere apartament altundeva? Poate nu își permit. Să se mute în chirie când au o casa a lor deja? Ineficient.
Pot fi nenumărate exemple pe tema asta.
Nu am o soluție. Dar sunt de acord cu tine ca 40+ de elevi în clasa nu e soluția unei educații de dorit, fie ea și în cea mai bine cotata școală din buricul capitalei. Pe de alta parte nu mi se pare corect față de oamenii care locuiesc în zone mai puțin grozave, să refuzam dreptul la o colectivitate și o educație cât de cât mai bună pe criterii de locuință.
Comentariu beton!32
@Alexandra, unde trăim noi, unul din principali factori de “publicitate” pentru o casa de vânzare/închiriere, este distanța fata de scoala. Dacă aceea scoala este una buna, poți fi sigura ca vor fi mulți solicitanți pentru cumpărare/închiriere, chiar dacă casa nu este woau! Alte criterii de alegere sunt, distanța pana la stația de autobuz, la shopping centre, la parcul de copii.
@Emil, unde locuiți voi? Pare un loc tare civilizat! 🙂
Eu, sincer, prin cercurile mele nu am auzit pe nimeni care sa își aleagă casa/apartamentul/cartierul pe criteriul școlii. Dar poate cercul meu e mai încuiat 😐. Pe mine chiar ma întristează teribil lipsa acestui criteriu la oamenii tineri care sunt pe cale sa aibă o familie sau chiar au una deja. Mi se pare o lipsă totală de viziune asupra vieții pe care urmează să o ducă sau pe care și-o doresc.
@Alexandra, Australia, Adelaide. Este un loc unde este o plăcere sa trăiești! Vezi comentariul meu de mai jos legat exact de ceea ce spui tu! 😊😊😊
Locuiesc Bucuresti, cartierul Titan. Copilul meu invata la scoala de proximitate. Doar la el in clasa si, doar din ce stiu eu, 70% din copii nu sunt arondati la aceasta scoala. Un baietel vine din orasul Pantelimon iar o fetita din satul Iepuresti, judetul Calarasi. O fi bine pentru un copil de 6 ani sa petreaca zilnic 180 minute in masina parintilor facand naveta?
Credeti ca este normal ca 70% din copii unei scoli sa fie adusi la cursuri cu autoturismul parintilor? Cat din traficul din Bucuresti credeti ca este generat de aceasta naveta zilnica a copiilor?
Super-primarul Kim-IR-SEN nu si-a pus aceste intrebari si a tot infiintat clase. A ajuns asfel la un mamut de scoala cu 2000 de elevi si peste 150 de cadre didactice intre blocurile din Titan
Comentariu beton!17
@valentin, nu pot sa cred ca în acest caz particular, fetița din satul din Călărași face naveta zilnic. Poate locuiește cu vreo ruda sau ceva și face naveta săptămânal. Îmi este peste putere sa cred ca vreun părinte ar alege astfel. Sau nah, chiar asa fiind, cred ca este unul din puținele cazuri de felul asta. Eu tot cred că majoritatea migrează pe o raza de 20km.
Proiectul planului de scolarizare trebuie sa fie elaborat pe baza unui recensamant.
La şcoala de lângă mine aşa se face… DAR în doi ani au umplut curtea cu containere. Câte clase noi se pot face fără să clădeşti şi clădiri noi? Este o rezolvare pe termen scurt. Pe termen lung trebuie făcute şcoli acolo unde sunt necesare. Structura populaţiei României s-a schimbat. Noi am refăcut cu fonduri europene şcoli de la sate ca să avem ce închide că n-aveau copii, dar nu am făcut şcoli noi acolo unde au devenit necesare. Nu cred că ideea corectă este vreodată „să plece acasă străinii”, să ne rămână nouă şcolile. Nici străinii ăia nu şi-ar aduce copiii de la capătul lumii dacă ar avea o variantă ok la doi paşi.
Ileana, insist: ideea nu e ”să plece acasă străinii” ci ”respectarea legii și regulilor de către toți părinții școlii”. Asta că TOȚI suntem obligați să respectăm legea, ți se pare o idee corectă? Iar dacă legea nu e bună, sau whatever, ea trebuie schimbată/îmbunătățită, nu încălcată? Altfel degeaba vorbim.
In momentul in care un parinte decide sa isi cumpere casa intr-o zona in care scoala nu este tocmai una pe care o considera „potrivita” inseamna ca isi asuma ca va urma si cursurile acelei scoli. Sau si-a planificat sa urmeze o scoala privata!
Daca tot spunem ca vrem sa fim corecti, sa nu mai fie „penali” in conducere etc, ar trebui sa fim corecti pana la capat si nu doar cand ne convine noua!
intrebare pentru autoare: in Romania care functioneaza asa cum stim, daca era arondata la o scoala mai putin dezirabila ar fi riscat viitorul copilului asteptand ca autoritatile sa rezolve situatia si sa ridice nivelul scolii respective?
Comentariu beton!30
O s-o iau altfel. Noi nu am ales școala copiilor, ci zona în care să ne creștem copiii. Nu ne-am pus problema dezirabilității școlii când i-am înscris, deci răspunsul este că tot i-aș fi înscris la școala de proximitate.
Comentariu beton!27
„E o școală micuță de cartier, cu câte 3 clase pe generație.” Adică pentru clasa a III a există clasele A,B și C cu câte 35-38 de elevi, dintre care maxim 15/clasă cu domiciliul real în proximitatea școlii? Păi să se constituie și a III a Dè 🤪! Băgați presiune măcar la școală dacă pă coloana de apă caldă nu e!
Comentariu beton!19
Păi s-a pus presiune. Orice spațiu liber, inclusiv sala de sport și cancelaria într-o perioadă, s-au transformat în spații de clasă.
Dar cu ce rezolvă presiunea problema încălcării legii? La urma urmei, dacă cineva ia la puricat dosarele de înscriere și străzile și face verificări, descoperă că majoritatea, deși pe hârtie declară că locuiesc în zona arondată, în realitate nu o fac.
Eu nu înţeleg un lucru: ce îi atrage pe acei părinţi (care încalcă legea) la acea școală micuță (şi modestă înţeleg ) din cartierul vostru?
Comentariu beton!17
Păi și dacă familia respectivului copil deține mai multe proprietăți lângă mai multe școli? Unde îi alege domiciliul copilului? Categoric lângă școala care are cel mai bun „renume”😋
Eu consider că ceea ce abordezi tu în articol este o non problemă, este mai degrabă o ciudă exprimată vizavi de cei ce nu respectă întocmai litera legii. Dar știi ce scrie în http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/156097 , a ? Care lege e mai lege ? Ahh, Constituția 😋
Solandi, ca peste tot, reputația, bănuiesc. Asta însemnând clasamentul ăla cu rezultatele-notele copiilor școlii la examenele de admitere la liceu.
Habar, evident că pare a fi o nonproblemă dacă ne uităm la Constituție, drepturi, alea, alea. Dar dacă privim la nevoile reale ale copilului, supraaglomerarea claselor devine o mare problemă. Uite aici material interesant de studiu https://www.edu.ro/sites/default/files/Anexa%201_Analiza%20functionala_0.pdf
Și da, e o nu ciudă, ci foarte mare nemulțumire că aș fi putut face ceva ca ai mei copii să nu se confrunte acum cu această problema, dar am zis să nu fiu rea. Respectiv să sesizez și să stau pe capul autorităților locale să facă verifiări ale dosarelor de înscriere. Nu neapărat la primul copil, că nu prea știam atunci cum stă treaba, dar măcar la al doilea.
1. ” Noi, de exemplu, inițial am închiriat, după care am cumpărat. Am mai fi avut și varianta de fi luați ‘’în spațiu’’, doar că asta nu a reprezentat o opțiune viabilă pentru noi.”
Pe bune?
Acum plangem ca si altii au avut aceeasi idee?
2. „Ca toți să respectăm legea ar fi o utopie. Dar tot mai mulți să începem să o facem, nu mi se pare nerealist. Sau invers, tot mai puțini să o încălcăm.”
Profund spus – eu mi-am rezolvat problema si acum sa respectam legea….
Comentariu beton!26
@wing, păi femeia spune clar că „asta nu a reprezentat o opțiune viabilă pentru noi”. Gen, am fi putut să facem asta, dar nu am vrut. Știi, e ca atunci când ai nevoie de o mașină. Poți s-o închiriezi, s-o cumperi sau s-o furi. Dar poate că ultima opțiune nu e viabilă pentru tine.
Partial corect.
Din textul complet reiese clar ( zic eu ) ca de fapt lucrurile au decurs asa: vrem la scoala x …. nu gasim cum sa facem viza ptr. ca nu avem cunostinte in zona … inchiriem….
Eu cred ca au ales sa se mute tocmai ptr scoala. Cam asa fac si ceilalti parinti doar ca ( aici are dreptate ) ocolind ceva mai mult legea.
Se dezbate încă. Ce zici?12
@wing, boss, tu ești pe bune? Dacă alegi să te muți într-o zonă (mai întâi cu chirie, apoi cumpărând ceva în acea zonă) nu înseamnă c-ai ocolit legea. Că n-ai ce lege să ocolești, nu există vreo lege care să-ți specifice unde ai voie să locuiești și unde nu. În schimb, înseamnă c-ai stat să te gândești cam ce-ar fi bine pentru viitorul copiilor tăi și-ai făcut un plan pe termen lung.
Wing, varianta de a fi luați în spațiu ar fi fost o opțiune viabilă dacă am fi fost dispuși să locuim o familie de 4 persoane laolaltă cu cei care ne-ar fi luat în acel spațiu. Și n-am fi fost.
Wing, am scris mai sus: noi nu am ales școala, ci zona în care să locuim. Luatul în spațiu ar fi fost luat în calcul dacă n-am fi putut închiria sau cumpăra. Dar decât să stăm grămadă cu alte persoane, am fi preferat să schimbăm zona și, astfel, școala.
@Anduta.. ati inchiriat, cumparat si locuiti acolo? Sau ati inchiriat, cumparat si locuiti tot unde locuiati? ca n-am inteles…
Bineînţeles. Dar cu condiţia ca toate şcolile din ţară să fie omogene din punct de vedere al pregătirii catedrelor didactice din fiecare în parte. Pentru că, în momentul în care toţi profesorii buni (pregătiţi şi dedicaţi meseriei) se înghesuie şi ei către anumite câteva şcoli, dispare egalitatea de şanse. Deci şarpele ăsta are două capete. Şi cred că punctul de plecare îl constituie corpul didactic din şcoli. În momentul în care fiecare şcoală va avea profesori şi învăţători cu ‘faimă bună’ (într-un procent satisfăcător), va dispărea şi goana părinţilor după o şcoală anume. Iar asta ar fi doar un criteriu. Mai rămân şi altele ce ţin de condiţiile oferite de fiecare scoală în parte. Ca o comparaţie: toţi copii ar vrea să meargă la o şcoală cum e cea din Ciugud, versus o şcoală dărăpănată şi rămasă înţepenită în timp acum vreo 30 de ani.
Adică, în condiţiile actuale, nu mi se pare echitabil nici ca apartenenţa teritorială să pună monopol pe o şcoală ‘de top’. Acest criteriu ţine doar de considerentul distanţei (cea mai scurtă) pe care să o parcurgă copilul de acasă până la şcoală.
Evident, unde-i lege nu-i tocmeală. Dar legea este făcută praf pe mai multe uşi în această poveste. Iar o lege care nu-i bună ar trebui modificată.
Comentariu beton!50
@Solandi, io sunt curios ce s-ar întâmpla dacă nu s-ar mai lua în considerare vizele de flotant. Practic, dacă nu ai adresa din buletin acolo unde pretinzi că locuiești, la revedere, nu ai voie să-ți înscrii copilul la școala respectivă. Punct. Și ca să fie ca la carte, trebuie să aibă ambii părinți adresa acolo, ca să nu se „sacrifice” unul dintre ei și să-și facă mutație. Familiile monoparentale, trebuie să facă dovada că sunt monoparentale și de-aia nu figurează ambii părinți cu aceeași adresă la dosar.
Sunt de acord cu tine, Solandi că cineva ar trebui să rezolve problema echității și omogenității. Sunt curioasă doar cine și cum o face. Sau cum ar trebui să ajungem acolo unde zici.
@Mihai, de acord cu tine. Toţi ştim că viza de flotant e făcută să ocolească înscrierea la şcoala din cartier, dacă şcoala nu convine părinţilor. Şi mie mi se pare flagrant cum de este acceptată la înscrieri.
Însă, problema de fond rămâne. Aceea a şcolilor ticsite cu profesori buni. Şi logic, nedreptatea faţă de celelalte şcoli.
Eu aş propune altceva: fiecare profesor să predea câte o săptămână la fiecare scoală din oraş. Adică profesorii să se rotească încât să treacă prin toate şcolile din localitate. Atunci teoretic părinţii nu mai au ‘ce vâna’ şi toate şcolile vor fi omogene. Cel puţin din punct de vedere al calităţii actului educativ
Se dezbate încă. Ce zici?15
Cum sa fie fezabil sa rotesti profesorii o saptamana in fiecare scoala? Un profesor nu preda nici macar la toate clasele dintr-o singura scoala.
Nici medicii nu ii rotesti intre spitale, sau mai interesant, intre specialitati. Nici inginerii nu lucreaza o saptamana la freze dentare si alta la turbine eoliene. A fi profesor presupune in general si crearea unei relatii cu elevii, cel putin in cazul profesorilor buni. De asemenea, mai ales in scoala primara, existenta unui singur profesor (invatatorul) e menita sa asigure stabilitate si sa creeze un sentiment de siguranta copiilor.
Vrem scoli mai bune si profesori mai dedicati, atunci societatea nu ar trebui sa isi mai bata joc de ei si ma refer aici la statutul profesorului, la lipsa de respect pentru profesori in multe comunitati, la practica unor parinti „eu am dreptate, profesorul nu stie nimic” , care genereaza probleme de comportament ale copiilor in relatie cu profesorii etc. Probabil la scoala respectiva s-a creat un climat potrivit in care profesorilor le place sa lucreze.
Revenind, nu putem roti profesorii ca pe sosete. A fi profesor nu inseamna doar sa indesi niste formule pe o tabla.
Comentariu beton!34
@Larisa, evident că nu putem roti profesorii. Era o ironie ceea ce am scris mai sus. Referitor la imposibilitatea de a oferi şcoli decente pentru toţi copiii în momentul de faţă.
În ceea ce priveşte profesorii, de acord cu tine. Păstrarea unei atitudini decente faţă de profesori este esenţială. Însă şi aici e o problemă: cum să se facă asta în contextul în care sunt din ce în ce mai mulţi profesori nepregătiţi şi care abia trec examenul de titularizare? Sau au comportamente improprii meseriei? Poate o exigenţă sporită în angajarea profesorilor ar fi de folos pe mai multe planuri. Inclusiv în eficientizarea actului educativ, cât şi pentru a schimba părerea (în continuă degradare) a societăţii faţă de această categorie profesională..
Comentariu beton!18
@Mihai Vasilescu, exact asa ar trebui sa fie. Noi ne-am mutat in Germania de 2 ani, si avem fata inscrisa in clasa a 3-a la scoala din oras. Inainte sa o inscriem la scoala, am vizitat mai multe scoli de prin zona, credeam ca e pe alese. 😁 Dar nu, si aici copilul se inscrie la cea mai apropiata scoala de adresa unde locuiesti. Nu e cu vize de flotant si dinastea, aici dupa ce te muti, primul lucru, trebuie sa te duci la primarie cu contractul de inchiriere/vanzare-cumparare ca sa fi luat in evidenta lor cu noua adresa. Acest lucru este obligatoriu, deoarece ei transmit noua ta adresa la finante si pe unde or mai trebui ei sa transmita. No, si in functie de adresa unde locuiesti, esti repartizat la o scoala. Nu prea ai cum sa faci manarii. Vrei la alta scoala, trebuie sa se mute toata familia. Iar in familia monoparentala, copilul merge la scoala de langa adresa unde locuieste parintele care are custodia lui. Legat de „duamna”, nu ti-o poti alege, chiar daca ai noroc la repartizare sa nimeresti la ea, la anul povestea poate sa se schimbe. Fiica mea este la a 3-a invatatoare. In fiecare an a avut pe altcineva. Aici, sau cel putin la fiica mea in scoala, le rotesc de la an la an. Si ce sa faci atunci, muti copilul in fiecare an in clasa unde o sa fie doamna? Nu se poate nici asta, pentru ca doamna s-ar putea ca la anul sa preia o clasa inferioara, de exemplu, daca anul asta a avut clasa a 3-a, la anul poate prelua o clasa de 1-a. In alta ordine de idei, si aici sunt probleme cu numarul de copii intr-o clasa, ce-i drept nu la nivelul din Romania. Anul acesta, din nu stiu ce motive, s-a desfiintat o clasa, iar copiii au fost repartizati o parte, la fiica mea in clasa, iar cealalta parte, in alta clasa. Acum sunt 26 in clasa (anul trecut au fost 19), si bineinteles ca sunt nemultumiri pentru ca sunt prea multi in clasa. Si aici este o problema cu lipsa cadrelor didactice, invatatoarea are un ajutor, o proaspat absolventa care mai participa la ore si o ajuta, dar ea nu este mereu prezenta, pentru ca ajuta si alte invatatoare. Sunt probleme si la case mai mari, ca sa zic asa. 🙂 Diferenta este ca, aici lumea nu alearga dupa o anumita scoala sau invatatoare. Toate scolile sunt „just as good”, iar cadrele didactice, au pregatire buna. Obtinerea unei diplome de invatator/profesor si apoi a unui post in ivatamant, nu-i lucru usor. O solutie ar mai fi, cadre didactice competente in toate scolile din Romania. Atunci nu s-ar mai crea goana asta nebuna dupa scoli bune. Dar astea sunt vise.
Comentariu beton!27
Legea nu ar trebui sa aiba acea „portita= canal de luat/dat spaga”.
Ar trebui sa functioneze ca la atribuirea locurilor de parcare de resedinta.
Ai adresa in talonul masinii acolo unde locuiesti, primesti loc de parcare.Ai masina cu numere de Bulgaria? Parcheaza la Ruse.
Nu iti convine ca locuiesti in Popesti Leordeni?Muta-te de acolo.
Comentariu beton!16
@sorine, da, dar o viză de flotant înseamnă că practic ai adresa de pe talon acolo unde locuiești. Eu, personal, nu le-aș mai da voie să înscrie copilul pe baza vizei de flotant. Ori ai adresa din buletin acolo, ori la revedere.
Discutabil exemplul…
Locul de parcare trebuie scos la licitatie si atribuit in functie de resedinta ta, nu atribuit in functie de locul in care este inregistrata masina.
Parcarile dintr-un oras sunt destinate locuitorilor din acel oras ce platesc taxe in acel oras.
– daca locuiesc in Iasi si lucrez la o firma cu sediu in Timisoara, primesc masina din partea firmei (inmatriculata in Timisoara, fiindca de acolo e firma), de ce am mai putine drepturi decat tine, cu masina inmatriculata in iasi? Sau preferi sa imi cumpar o gioarsa doar sa am dreptul la locul de parcare? Gioarsa lasata pe strada, „la liber” , si cea de firma in fata casei. Identic cu o masina inmatriculata pe numele parintilor / inmatriculata intr-un oras in care mai detin o proprietate.
Nu merge asa @mihai. Sunt nenumărați oameni, mai ales în orașele mari care au rămas cu domiciliul din buletin în orașul/satul din care au venit. În oraș locuiesc cu chirie. Proprietarul nu este de acord sa le facă viza. Și asa mai departe. Nu poți elimina de tot acest criteriu de înscriere la școală. În schimb, probabil ca s-ar putea realiza o selecție mai atentă a acestor vize.
@Alexandra, dă-mi voie să nu cred că niște oameni care s-au mutat într-un oraș mare, și au copil care merge la școală, mai depind de un proprietar care vrea sau nu le facă viză.
Daca ai masina inmatriculata la Iasi inseamna ca impozitul il platesti primariei din Iasi.
Din banii colectati primaria construieste drumuri si locuri noi de parcare IN IASI si nu in Timisoara.
E valabil si cu impozitul pentru locuinta care ajunge la primaria unde locuiesti.
Din acesti bani primaria finanteaza scolile aferente.
(uita-te atent la modelul prezentat de Didina pentru Olanda)
Sorine, de acord că legea ar trebui să facă mult mai dificilă încălcarea ea, nu să lase respectarea ei doar la latitudinea judecății personale a fiecăruia dintre noi.
@ Mihai Vasilescu , fara nicio o suparare, legea e atat de prost facuta si cu atatea lacune si portite incat pana si tu ai ajuns sa te contrazici singur:
„Eu, personal, nu le-aș mai da voie să înscrie copilul pe baza vizei de flotant. Ori ai adresa din buletin acolo, ori la revedere.”
VS
„Alexandra, dă-mi voie să nu cred că niște oameni care s-au mutat într-un oraș mare, și au copil care merge la școală, mai depind de un proprietar care vrea sau nu le facă viză.”
Repet problema este legea atatde prost facuta.
Este normal ca fiecare parinte sa isi doreasca ce e mai bine pentru copilul sau, dar nu toti parintii au posibilitatea @Andutei.
Ce spune @Solandi este foarte adevarat, in legatura cu calitatea umana si profesionala a profesorilor, dar nici nu poti obliga un profesor foarte bine pregatit sa predea la o scoala in Ferentari sau pentru provincie intr-un sat uitat de lume.
E foarte greu de luat o pozitie de o parte sau de alta a problemei pentru ca de ambele parti exista si dreptati si nedrepati.
Sistemul educational, ca si multe altele sunt niste constructii de beton, pe o fundatie de nisip, in mijlocul unei mlastini.
Comentariu beton!18
Cum să nu se ţină cont de viza de flotant fraţilor????? Eu aveam buletinul în judeţul Dâmboviţa şi flotantul în Timiş. Sunteţi siguri că n-ar fi trebuit să mă lase să îmi transfer copilul la noua şcoală??? Vizele de flotant nu se fac DOAR ca să vă fure locurile în şcoli ci şi pentru că oamenii se mută. Cum ai putea forţa copilul să înveţe acolo unde nu mai locuieşte?
Ileana, dacă locuiești în Timiș, pe strada X, evident că ar trebui să se țină cont de acest lucru, iar copilul să fie înscris școlii la care strada X este arondată. Că e vorba de buletin, sau de viză de flotant, nu ar trebui să aibă importanță. Importanță ar trebui să aibă faptul că acolo unde ai declarat pe proprie răspundere ”autorităților” că locuiești, să o și faci.
Ai mei sunt acasă. Sunt acoperiți medical. Fac online. Am ajutat din plin pentru dotarea claselor lor. Eu nu îi trimit la școala in condițiile oferite de minunatul sistem de învățământ. Nu când cazurile de îmbolnăviri la copii au explodat, asa cum mă asteptam. Puteam să rezum scurt: mă doare în pwla de sistemul de învățământ de asamblat roboți, asta românesc și de cele mai multe cadre care sunt surclasate de tehnologie ca Barcelona de Bayern Munich.O să plâng amar că nu or să recite spe strofe, botind in mâna colțul cămășii, de emoție și apoi zâmbind cu mândrie la auzul aplauzelor semi anemice. Parcă era consens ca sistemul de învățământ este de căcat, ce atâta agitație.
Comentariu beton!22
Edelweiss, foarte bine că ai ajutat la dotarea claselor. Și eu am făcut-o, alături de mulți alți părinți. Până acum. De-acum voi ajuta altfel, chiar dacă nu vor mai beneficia de asta proprii copii. Mă rog, doar unul va beneficia, celălalt mai are doar un an de generală.
in sfarsit , iata un punct de vedere la care ader !
La ora actuala scoala romaneasca e o laba in cerc. Ministru, secretari de stat, inspectori si directori sunt numiti politic, in majoritatea cazurilor fara sa fie competenti. Pe o mare parte din profesori ii doare la pedala de elevi, pandemia le a picat manusa, sunt intr un semiconcediu platit si se bucura la maxim de el. Cum zicea cineva, scoala romaneasca a ajuns ca o fabrica de salam din ala ieftin, are termen de livrare a marfii, respecta cat de cat reteta si livreaza la termen produsul. Nu are nici o legatura cu calitatea sau nevoile elevilor.
P.S. Băăă, astia din scoala aia , n o enervati pe Anduța ca iese nasol. Treaba voastra, eu v am avertizat.
Comentariu beton!20
Neah, Marius, nu iese nimic nasol, dimpotrivă. Deja la clasă părinții mi-au înțeles supărarea, chiar dacă ei poate văd lucrurile altfel.
@ Marius M, multumesc pentru ca mi-ai amintit, in comentariul de mai sus, si asa destul de lung, uitasem sa reamintesc implicarea politicului in invatamant. Intr-adevar fara exceptie, cred eu, de la director adjunct de gradinita pana la ministru, toti sunt numiti politic si foarte putini au si competentele necesare functiei.
@Cainele Alex, nici nu sti câta dreptate ai. Numirile se fac “după prietenii” și “după apartenența politica”! Competente? Ce sunt alea? Și cunosc cazuri concrete! Ești “ruda” cu doamna inspectoare “X”, care la rândul ei este înregimentată politic in partidul “Y” (și care este și consilier local), și hop… ești numit director adjunct! 😡
„nu gasim cum sa facem viza ptr ca nu avem cunostinte in zona … inchiriem….”
@ wing: hai las-o naibii! – nu tu, asa, in general vorbind.
adica asa s-a ajuns, chiar sa ma mut efectiv ptr scoala copilului?
am si eu o cunostinta in Bucuresti care asa a facut, a luat viza de flotant ptr scoala copilului. ei locuiesc in afara orasului, intr-un cartier de case, nou dezvoltat.
zicea ca aia e scoala apropiata de munca lor si de-aia au recurs la chestia asta.
ca pleaca toti cu masina dimineata si se aduna seara iar, toti, dupa ce pescuiesc copilul de la un after.
ce viata grea au parintii de copii mici! si daca mai sunt si-n Bucuresti!!!!
Ah, Moatza, dimpotrivă. Sunt oameni din afara Bucureștiului care au genul de abordare prezentat de Alexandra mai sus ”Oh, noi ne-am dorit să stăm la casă, că aer curat, curte &shit” și suntem foarte fericiți acolo, dar nu am fost mulțumiți de școală.
Păi și de ce nu te-ai implicat în viața școlii și comunității, ca să fii mulțumită și de asta? Blocaj. Sau justificări la care am devenit imună.
@Anduta, exact asta spuneam exista de ambele parti dreptate si nedreptate. Parintii din exemplul @Alexandrei sunt doar niste fitosi ipocriti, dar mai era un exemplu, putin mai sus de parinti care locuiesc in zone rau famate din motive de lipsuri materiale si nu cred ca pot fi bagati in aceeasi oala cu cei din prima categorie.
Alex, înțeleg ce zici, înțeleg ce zic și Solandi, Didina, Mona și cred că drumul bun și corect este de a ajunge ca toți copiii să beneficieze de șanse egale. Pe de altă parte, te asigur că situații de ”parinti care locuiesc in zone rau famate din motive de lipsuri materiale” nu există la școala aceasta, sau sunt minoritare. Iar cei mai modești din punct de vedere material (în sensul că nu ne rupem în figuri cu țoale, încălțăminte de firmă, sau alte cele) suntem ”băștinașii”, deopotrivă cu alte câteva familii venite cu viză de flotant. Restul sunt cei care n-au nicio problemă să obțină ce-și doresc, indiferent de mijloace. Mai ales dacă mijloacele sunt încălcarea legii și, apoi, implicarea în rezolvarea oricăror probleme ale clasei cu bani.
Sunt multe chestii care se leagă sau se intersectează cu treaba asta și care, dacă nu sunt rezolvate cumva, cândva, nu vor duce la normalizarea situației.
Diferențe mari în condițiile din școli din același oraș, sector, cartier. Ce alegi între o școală modernizată (așa cum o fi ea) și una căreia îi pică tavanul? Sau între una care are sală de sport și una unde se face sport doar primăvara printre gropi și bălți, iar iarna în fața clasei, pe coridor?
Apoi, diferențe mari de predare și inerția sistemului în probleme legate de profesori și învățători. Păi, când auzi că la nu știu ce școală profesorul X vine beat, învățătoarea Y îi bate, directorul e infractor nedovedit care se ceartă cu părinții, la Z treci clasa doar cu cadouri, iar W vrea ca părinții să-i printeze materialele și să-i utileze laboratorul altfel nu face nimic la clasă… Vorbele astea umblă, se află, se știu, cei care pot se feresc de școlile respective, și iată! Încă un motiv pentru „flotant” în altă parte.
Apoi este traficul și lipsa de transport public decent. Îți este mai ușor să alegi o școală în drumul tău spre muncă, dacă bați tot Bucureștiul până acolo, fiindcă e mai ușor să iei copilul de la școală la prânz sau seara. Aici se mai leagă cu ceva: programul de muncă și programul școlilor, inclusiv al afterschool-urilor, acolo unde există. Și, mai ales, lipsa de flexibilitate în ambele cazuri: ai un patron care te ține peste program și un afterschool care nu funcționează nici măcar până la ora la care majoritatea termină munca? Ai belit-o. Faci slalom, bagi forjă, ca să ajungi să iei copilul. Care e mai comod să fie lângă tine decât la o oră jumate distanță. Care oră jumate variază, fiindcă în nenorocitul ăsta de oraș nu-ți poți face un orar zilnic previzibil.
Contează și faptul că eu nu am auzit, în ultimii 20 de ani, de vreo școală nouă construită, în special în cartierele aglomerate. Școală de stat, că privații au mai construit, dar privații costă. Sunt zone cu două sau trei școli care sunt suprapopulate, și atunci restul migrează spre școlile mai libere, aglomerându-le și pe acelea. Numărul de școli existente și numărul de copii este disproporționat peste tot prin oraș.
Astea toate trebuie rezolvate înainte de a pretinde părinților să-și ducă copiii la școlile de care aparțin. Apoi aceștia trebuie obligați s-o facă, dar habar n-am cum, fiindcă îmi imaginez că trebuie resurse imense pentru a verifica atâția „flotanți” falși.
Precizez că am copiii la școală privată, cy număr fix și mic de copii în clasă deci fenomenul nu mă afectează, dar, cum am povestit p-aici mai demult despre celebra școală 280 în 4 schimburi din Rahova, m-a afectat când eram elev.
Comentariu beton!40
@Ioane, eu sunt curios cum se întâmplă toată treaba asta cu înscrisul copilului la școală în țari unde apa caldă e apa caldă și legea se respectă oricum ar fi ea, că altfel e nasol.
Pentru că tot ce ai scris tu mai sus e valabil doar pentru că toată lumea știe că la o adică, ne descurcăm cumva. La o adică găsești pe cineva, care știe pe altcineva, care la rândul lui are o pilă să-ți poți băga copilul EXACT la școala care te interesează. Well, uite aș vrea să vină @didina să ne spună cum e la ei.
@Mihai, bănuiesc că se respectă legea mai mult. Și o respectă și constructorul care renovează, și directorul care aprobă orice, și profesorul, și părintele. Or fi și p-acolo diferențe gen „școală bună” și „școală rău-famată” (că doar am văzut prin filme 😜), dar cred că majoritatea sunt normale. La noi alea normale lipsesc, iar restul se împart absolut atipic în cele două categorii de mai sus. Sau poate e la fel peste tot. N-am de unde să știu.. Încă.. 🤣
Exact. Este oarecum irelevant cum e în alte ţări. Unde majoritatea şcolilor sunt ok. Din start oamenii nu sunt tentaţi să încalce legea. Dacă o fi şi acolo şcoala legată de adresă.
@Mihai, vezi un răspuns mai jos!
@Ionut, aici diferenta între scoala “buna” sau “rea” e făcută de rezultatele copiilor când intra la liceu. Condițiile sunt aproape egale (bine, mai vin niște părinți la școlile bune, părinți care conduc Ferrari sau Mercedes E 63 AMG, și fac niște donații substanțiale școlii respective, ca doar nu o sa invete copilul lor ca toți săracii).
Comentariul tau mi-acdat o idee: daca s-ar respecta legea si nu ai putea inscrie copilul decat la scoala de proximitate, te-ar interesa f tare daca scoala se darama, daca e vreun prof abuzator pe acolo, daca au caldura iarna, etc. Te-ar interesa deci starea scolii si a actului educational, ai fi mult mai motivat sa faci reclamatii, sa te implici in rezolvarea problemelor, sa alegi administratorul scolii si sa judeci daca cheltuieste corect bugetul pt scoala – sa mergi la vot la locale.
Foarte interesant 🙂
Comentariu beton!30
Prezentă!
Eu vă pot spune cum e la noi, @Vasilescule, dar nu vă ajută cu nimic. Tot sistemul (nu numai cel de învățământ) este diferit. Nu ai să vezi cartiere întregi fără ce le trebuie, nu ai să găsești școli care să nu aibă un minim de dotări de bun simț, cu tavane care cad sau cu bude infecte.
Criteriul principal este și aici (deși există discuții aprinse pe subiect) proximitatea. Mie mi se pare firesc, nu târâi copilul o oră dus, una întors, până la școală, nu e normal. Însă:
1. Nu există viză de flotant. Există domiciliu. Domiciliu pe care nu îl ai trecut în cartea de identitate, ci te înregistrezi pur și simplu la primărie, cu contractul de închiriere sau cu actele de proprietate, după caz. Nu ai cum să nu, pentru că nu poți face nimic altfel.
2. Sistemele informatice sunt integrate. Școala poate verifica dacă locuiești acolo, la fel și dacă scutirea de la medic e reală.
3. Dacă sunt prea mulți sau puțini copii care au depus cerere de înscriere, instituția inființează sau desființează clase, pentru a se respecta numărul de elevi.
4. Nu poți alege clasa copilului (A, B, C etc.), nici măcar nu știi cine e învățător sau diriginte până nu începe anul școlar. Groaznic, știu. 🙂
5. Cadrele didactice fac cursuri și dau examene în fiecare semestru. Cine nu corespunde sau are foarte multe plângeri din partea copiilor sau a părinților, este mutat sau pleacă din sistem, după caz.
6. Directorii instituțiilor nu sunt numiți politic. Există criterii de performanță.
7. Școlile se pot finanța din sponsorizări, nu depind doar de bugetul venit de la stat.
A nu se înțelege că aici (unde „aici” înseamnă Olanda, nota redacției) e totul roz și umblă câinii cu covrigi în coadă, nici că nivelul corupției este zero sau că toate școlile sunt excelente, nu există așa ceva niciunde. E doar diferit, în sensul bun. Dezbaterile pe legislație sunt reale, poate participa oricine. Prezența la vot de de 80%.
TLDR:
1. Reformat tot sistemul de evidență a populației, inclusiv legislația.
2. E necesar sistem informatic funcțional și integrat între instituțiile statului.
3. În loc de plâns pe internet, mergeți peste directorii instituțiilor. Repetat. Tocați-i până schimbă ce trebuie și până respectă legea. Am verificat, funcționează. 🙂
4. Ieșiți mereu la vot, nu mai votați hoți și tâmpiți. Cereți aleșilor voștri să schimbe legile, cereți performanță.
Comentariu beton!44
”cum am povestit p-aici mai demult despre celebra școală 280 în 4 schimburi din Rahova, m-a afectat când eram elev.”
Ionuț, cum te-a afectat?
Didina,
”2. Sistemele informatice sunt integrate. Școala poate verifica dacă locuiești acolo, la fel și dacă scutirea de la medic e reală.”
Până la sistemele informatice integrate, care lipsesc momentan, cunoscând realitatea din România, cum ar putea verifica școala la momentul înscrierilor dacă chiar locuiești la adresa din flotant? Vor invoca lipsa de personal și de timp. Mai exact, ce-aș putea face eu ca părinte, să-i ajut să verifice? Mă gândesc că din motive de GDPR nu-mi pot da lista și să operez eu, din ușă în ușă, verificările.
„Rahova, m-a afectat când eram elev.”
Ionuț, cum te-a afectat?”
Și-a luat Maybach și apoi l-a vândut sub presiunea comentariilor răutăcioase de pe acest blog 🤪
@Anduța, simplu: n-am luat niciodată școala în serios. La ora 35 de minute cu 5 minute pauză, profesorii abia apucau să strige catalogul (atunci când o făceau). Teoria nu era explicată, ci doar predată rapid, nu era timp de pus întrebări sau rezolvat nelămuriri. Zeci de ore care nu se mai făceau fiindcă, dacă profesorul avea vreo problemă și întârzia 15 minute, ora era compromisă. Eventual verifica vreo două teme și ne spunea ce să citim din manual pentru data viitoare. Nu mai zic de orele de sport, necesare pentru orice copil, care la noi reprezentau 50% schimbat în vestiar și 50% ora în sine. 50% din 35 de minute de mișcare. Într-o sală unde erau minim 3 clase sau chiar 4 în același timp.
Am avut noroc (sau ghinion, depinde) cu mama care era învățătoare și care stătea pe capul meu. Și cu faptul că au avut banii necesari (probabil cu sacrificii, fiindcă ne-au lipsit altele) pentru a face pregătire la română și mate pentru admiterea în liceu. Dar câți au avut norocul acesta?
Comentariu beton!13
Probabil, cum spune Didina, in tarile cu apa calda sunt destule locuri in scoala pentru copiii din cartier. Si programul este de 8 ore, cu masa de pranz asigurata, sa poata sa-i ia parintii cand pleaca de la serviciu.
In Italia pentru domiciliu in cartea de identitate venea polițistul local la adresa indicata in cerere si verifica daca locuiești acolo. Întrebau si vecinii. După verificare primeai cartea de identitate. La o adresa puteau locui un anumit nr de persoane, în funcție de m2. Schimbai adresa, schimbai si domiciliul in cartea de identitate. Si se relua verificarea.
Deci pot intra in atribuțiile polițiștilor locali aceste verificări.
Sa va spun eu poveste reala cu viza de flotant. Fiica mea trebuia sa-si dea copilul la școala dar cea de proximitate era proasta ( exista un Clasament oficial al școlilor din Buc+ grupurile de părinți). Școala de lângă noi avea recenzii bune. Noi fiind bunici, copilul avea dreptul sa se înscrie la aceasta școala, dar după câteva telefoane de verificare care nu ne-am lămurit cu nimic alegem viza de flotant. La poliție fiica mea apare de mâna cu o prietena. Mama, tata, faceți-i si ei viza de flotant ca vrea si ea la școala de lângă voi. După ceva scandal ( noi suntem mai speriați apropos de dat declarații false) ne prezentam la ghișeul de la politie cu actele si cererile . Iar doamna de la ghișeu zice: aha, astea-s pentru înscriere la școala! Primiți vizele imediat. Deci, ce sa se verifice? La înscriere am aflat ca fiica mea nu avea nevoie de viza
0 0
Și noi am comis-o. In ‘97 am apelat la PCR (pile, cunoștințe și relații), pentru a ne înscrie copilul la una din școlile cu renume din Brașov. Chiar dacă pentru 2 ani am locuit in zona școlii respective, restul de 6 ani, băiatul a făcut naveta din celălalt capăt al orașului.
In alta ordine de idei, și aici părinți care vor sa își dea copiii la o scoala de stat buna, închiriază/cumpara, in zona școlii respective. Un an la o scoala privată poate ajunge la $15000/an, deci nu își permite oricine asemenea cheltuiala. Personal știu doua familii de romani care sint in situația descrisă mai sus. Prima familie plătește chirie $650/saptamana, in condițiile in care pe o casa similară in alta zona, nu ar plăti mai mult de $425-450. Cea de-a doua familie au locuit in chirie pentru vreo 3 ani (plăteau en-gross pentru un unit cu doua dormitoare), iar acum și-au cumpărat casa lor (o casa veche, ce are clar nevoie de reparații, și pe care au dat, sau mai bine spus, vor da, o grămada de bani). Cartierul respectiv este considerat unul al oamenilor cu bani, unde într-adevăr ai șanse sa vezi la orice ora un Ferrari, Aston Martin sau Maserati. Din păcate, tocmai pe aceste considerente se pare ca părinții respectivi au ceva probleme cu copiii, care nu mai pot sa se îmbrace/încalțe cu orice, ci doar cu lucruri de firma. Am rămas “masca” auzind comentariul unuia din copii , “eu nu ma încalț/îmbrac cu Puma, aia e pentru săraci! La scoala aproape nici un copil nu poarta asa ceva!”. WTF?
Comentariu beton!17
@Emil, totuși în cazurile menționate de tine oamenii efectiv închiriază/cumpără se mută cu familia în zona unde e școala pe care o vor pt copilul lor. Chiar locuiesc în zona aia.
Vizele astea de flotant sunt doar pe hârtie, oamenii nu locuiesc acolo.
@Ady, da corect, și fac sacrificii enorme pentru asta!
Emil, aici cartierul este unul central (nu ultracentral), iar prețurile de închiriere/cumpărare sunt mai mari decât în alte zone. Dar chiar și-așa, sunt familii care au renunțat la apartamentul de 4 camere din zona de domiciliu, l-au închiriat și s-au mutat, la rândul lor în chirie în zona arondată școlii, plătind o diferență în plus, sau făcând compromis la numărul de camere.
@Anduta, deci ceva similar cu ce am scris eu, plus ca aici nu exista acel “flotant”, și părinții chiar trebuie sa locuiască in zona respectiva! Îți inteleg frustrarea dar după cum știu sistemul românesc, te cam lupți cu morile de vânt! Poate dacă ți s-ar alătura mai mulți părinți????
Emil, conform numărului de semnături din petiția inițiată, momentan suntem 2576 de părinți și profesori (știu că sunt și profesori pentru că mi-au scris) care se pare că gândim la fel. Adică ”Cerem Ministerului Educației și Ministrului Învățământului, prezentarea unor soluții concrete prin care să se asigure respectarea legii ce stipulează numărul maxim de copii în unitățile de învățământ”. Ministerul Educației se pare că e de acord și el cu asigurarea respectării legii, dar ne-a răspuns că pentru asta trebuie modificată legea în Parlament. Doar că nu sunt convinsă dacă acesta este drumul ce trebuie urmat, sau nu. Așa că m-am blocat și sper să mă deblochez în urma discuțiilor de azi.
@Anduta, dupa cum te “citesc”, cred ca o soluție ar fi sa iei problema in mâna…adică sa devii parlamentar! Ai determinare și cred ca ai fi peste “cam tot ce mișcă” pe acolo, dar nu cred ca ai fi dispusă la toate compromisurile care le implica! 👍😊
Cred ca aici, o asemenea petiție, semnată de atâtea persoane, ar avea totuși un efect. Mai ales ca aici suntem cu adevărat ascultați/întrebați despre viața din comunitate.
@Anduța, despre ce petiție vorbești? Deja sunt douamiidemilioane de comentarii și nu mai pot urmări.
Vreau și eu sa mă bag în acțiunea asta! Sau e numai la școala voastră? Sau în cartierul vostru?
@Emil,
Eu n-am problema expusă azi (fii-miu a fost in școală și liceu de cartier, lângă locuința noastră).
Dar ceva îmi dă cu virgulă la alegerea amicilor tăi din postare.
Deci preferă să plătească (minim) 200$ în plus chirie pentru a sta în cartierul X, dar nu au bani pentru o școală privată care costa (maxim) 15.000$/an.
200$ x 52 săpt. = 10.400$
Nu au sub 15.000$ dar au peste 10.400$. Diferența nu pare așa mare încât să te tot muți de colo-colo 🙂
Eh, m-am băgat și io în seamă.
@Laura, da , pentru ca trebuie sa înmulțești suma X2, căci au doi copii. Deci ar avea de plătit $30000. 🤪
Și ai dreptate, acum trei ani când s-au mutat intr-o casa și au făcut contractul pe un an, proprietarul nu le-a mai prelungit contractul încă un an, și au trebuit sa se mute. Deci alta dandana!
Sunt zone, unde s au construit zeci/sute de blocuri dar gradinite/scoli/licee mai putin…statul e de vina ca a permis construirea blocurilor, fara infrastructura scolara, sau cei care cumpara acolo ca nu le pasa,deoarece stiu ca pot „rezolva” problema altfel.
Bratislava, Slovacia – same shit. Exact aceleași nemulțumiri le exprimă părinții, foarte mulți sunt „luați în spațiu”, deși locuiesc diametral opus școlii. Unii chiar locuiesc în afara Bratislavei.
Știu că nu te/vă încălzește cu nimic ce am scris mai sus, doar voiam să punctez că nu avem patentul pentru „invenția” asta.
Comentariu beton!20
Am uitat sa scriu si nu mai pot edita: din cazurile pe care le cunosc, in Romania, majoritatea celor care „iau in spatiu” sunt parinti ai caror copii au tot dreptul sa mearga la scolile alea. Asa ca isi taie singuri craca…
Dr. Acula, da, exact, știu oameni cu copii care merg la școala asta pe drept, dar au și ajutat pe alții prin ”luarea în spațiu”.
Funny fact: mi-a scris la un moment dat cineva că mă roagă s-o ajut cu o viză de flotant, neștiind probabil poziția mea pe treaba asta. M-am gândit dacă să-i răspund că ”nu pot ajuta, încălcând legea”, sau chiar mai nasol, dar a revenit după o zi, că e ok, nu mai are nevoie de ajutor, că a ajutat-o nașa ei. Am tratat în final totul cu ”ignore”. Ei bine, s-a terminat acum cu ignore-ul.
Singura solicitare legitima (acoperita de lege) a Anduței este cea de reducere a numărului de copii din clase la maxim 25. In rest, vorba lui Nica, pe actualul mecanism juridico-administrativ, doar utopii.
Pai iti spun eu de ce ocolesc legea. Tocmai ce a avut al meu baiat, clasa 1, scoala online si doamna le-a citit o povestioara de 5 pagini, mi-a crapat capul, doamna se poticnea la fiecare 5 propozitii. Aceasta invatatoare se presupune ca ar trebui sa ii invete sa citeasca, tocmai ea care se incurca atunci cand ajungea la cuvintele mai lungi. Posibilitatea chiriei sau a unui nou apartament in zona unei scoli bune nu avem. Care ar fi solutia ta in cazul asta? Presupunem ca si ai tai copii ar avea acelasi tip de invatatoare. Nu as traversa orasul pt o scoala mai buna, e o diferenta de 5 minute de mers pe jos intre scoala lui si acea scoala „mai buna”.
Nu știu care ar fi soluția atunci când consideri că învățătoarea copilului nu știe să citească fluent. Nu m-am confruntat cu această problemă.
nu vreau să iau apărarea învățătoarei, dar cititul cu voce tare e o treabă delicată.
eu citesc fluent, foarte fluent (jur! 🙂 ), dar dacă mă pui să citesc cu voce tare mă împiedic destul de rău. ochii și mintea o iau la goană pe rânduri, iar vocea vine și ea moșnegește și în baston și iese ce iese. 🙂
@Ady,
Da, numai că ființa aia e învățătoare, nu amatoare. Deci job-ul ei este fix ăsta: să vorbească și să citească unor copii de 7-10 ani. Dacă nici măcar atât nu reușește, înseamnă că orice alfabetizat o poate înlocui 🙂
@Ady sigur nu e de la bere🍺?
@BaGheRa de la bere nu faci pătrățele? 😋
@Habare, da… dar faci un balonaș… extraordinar!
Eu o sa fac putin pe avocatul diavolului.
1. In primul rand, se afirma ceva de genul „sa respecte cu totii legea”. Pai cine nu o respecta? Daca nu o respecta cineva, de ce nu intervin autoritatile? Eu as zice ca nimeni nu incalca de fapt legea: e legal sa-ti faci viza de flotant fara sa locuiesti la adresa respectiva? Este! E legal sa mergi la scoala arondata zonei unde ai viza de flotant? Este. Atunci, despre ce incalcare a legii vorbim?! E buna legea asa cum e? Probabil ca nu, dar hai sa ne concentram pe asta, nu sa-i facem infractori pe cei care procedeaza altfel de cum vrem noi, fara insa a incalca legea. Sunt convins ca cei care se plang de aceste lucruri, daca ar gasi niste subterfugii legale pt a plati niste taxe mai mici, le-ar aplica imediat.
2. Pai daca strigam sa nu poata merge la scoala din zona decat cei cu domiciliul stabil in acea zona, de ce sa nu aplicam acelasi principiu si pentru liceu si facultate? Iar apoi, de ce nu si pentru job? Deci, daca locuiesti in Berceni, adio job in Pipera! Vrei sa mergi la Politehnica? Nu tati, exista Unversitatea Romania de Maine in Aparatorii Patriei! Ce, aia mici sunt mai prosti, trebuie obligati sa ia ce li se ofera, pe nemestecate, insa aia mari sunt mai cu mot? Pai da, vrem egalitate, dar nu pentru catei, nu-i asa?
3. Dar nu mai bine-i obligam pe copii sa merga la niste scoli cu profil, in functie de industria predominanta in oras? De ce sa decida parintii ce sa faca copilul? Lasa ca stiu altii mai bine! Oh, stai, asta s-a cam intamplat candva, insa nu a creat prea multa fericire.
Nu o sa mai pun aici si concluziile, las doar intrebarile. Si da, daca nu aveam de ales, si eu mi-as fi facut viza de flotant (din fericire, copilul meu merge la o scoala vocationala, asa ca nu s-a pus problema zonei de proximitate).
Comentariu beton!30
Deocamdată legea nu reglementează unde poți merge la facultate sau unde poți munci în funcție de domiciliu.
Actuala lege nu permite expres chestiunea cu viza de flotant. Legea menționează „domiciliu „, apoi spune niște vorbe despre „cazuri excepționale „, fără să le menționeze, detalieze, sau măcar exemplifica, așa că fiecare interpretează cum vrea.
Așa că mai ușor cu legea pe scări.
@Ady, pai tocmai asta incerc sa spun si eu. Daca legea e proasta si lasa o gramada de portite de ocolire, de ce ii blamam pe cei care le gasesc? In plus, ne place legea asta si o vrem aplicata in spiritul ei, nu in litera ei, atunci cand e in avantajul nostru, insa sub nici o forma nu ne-am dori-o extinsa si pentru alte chestii cum ar fi liceul, facultatea, locul de munca, daca asta ne-ar dauna intereselor.
@Dan, atunci schimbăm legea (sau încercăm) în modalitățile prevăzute de Constituție pt asta.
Legea nu e bătută în piroane, poate fi modificată.
Nu o încalcăm sau ocolim doar pt că nu ne place sau considerăm că e proastă.
Dan, ”e legal sa-ti faci viza de flotant fără sa locuiesti la adresa respectiva? Este! ” Serios? Dacă eu, reprezentant al autorității, verific și dovedesc că nu locuiești la adresa declarată în viza de flotant, mă tem că-ți iei cel puțin amendă. Iar în preajma perioadelor de înscriere la școli, dacă se dovește că nu locuiești acolo unde ai viza de flotant, dosarul de înscriere ar fi respins.
@Anduta scuze. Eu am interpretat diferit ( scola – casa ).
De ce nu-i blamez pe cei cu vizele de flotant au explicat mai bine ca mine @Ionut, @moatza si altii.
Daca banii ar urma elevii probabil in cativa ani s-ar putea regla si situatia asta (a se citi finantari suplimentare acolo unde sunt cereri mari )
Cinstit daca locuinta ar fi undeva la „porumb” si eu as lucra in Bucuresti as alege sa fac o viza de flotant sa-mi pot aduce copilul intr-o scoala decenta si daca se poate in apropierea locului de munca.
Cred ca asa ar alege toti parintii responsabili.
Nici eu nu-i blamez. Dar aș aprecia ca nici ei să nu mă blameze pe mine și pe alți câțiva că am refuzat să mai luăm parte la un alt fenomen odios și ilegal ( Fondul Clasei adică), având, și de această dată, tot dreptul să o facem.
De cativa ani banii urmeaza elevii…
„Cinstit daca locuinta ar fi undeva la “porumb” si eu as lucra in Bucuresti as alege sa fac o viza de flotant sa-mi pot aduce copilul intr-o scoala decenta si daca se poate in apropierea locului de munca.
Cred ca asa ar alege toti parintii responsabili.”
inteleg ca nu-i tocmai koser ceea ce-au facut, dar nu au ales cine stie ce scoala bengoasa.
au ales una de langa locul lor de munca tocmai ptr a-l putea duce/aduce pe kinder.
in fine, eu am trecut demult de faza asta si-s de-a dreptul fericita ca nu mai am copii de scoala, zau!
urmaresc cand si cand pe yt niste romani stabiliti la NY.
acum au doi copii si stau intr-un apartament ridicol de mic de doua camere nedecomandate.
platesc 2100dolari chirie/luna, doar ptr ca e intr-o zona mai linistita – nu lux, nu opulenta – si cu o scoala frecventabila. povesteau ca la ei scolile de stat sunt de-a dreptul loterie.
Problema apare pentru ca este o discrepanta prea mare intre scoli. Nepoata mea a fost intr-o clasa in care cea mai mica medie dupa evaluare a fost 9.30. Este o scoala care are mari probleme din cauza „flotantilor”. Pe de alta parte scoala din spatele blocului e de 7. Cand ai norocul sa fio arondat default la o scoala buna e nasol cu flotantii, cand esti arundat la una de nota 5 e si mai nasol pentru tine. Educatia copilului nu ar trebuii sa fie ruleta ruseasca. Profesorii au 0 raspundere pentru performanta elevilor. Licee intregi unde nu a luat nimeni bacul, de ce mai exista?
Comentariu beton!18
Nu poți face profesorul răspunzător de notele elevilor că nu este vina lui dacă pe ei îi doare undeva de școală și de ce explică el.
Iar la liceu deja este prea târziu. Ca profesor de liceu nu poți lucra cu un elev care nu a fost învățat să învețe, nu are răbdare, nu este interesat și nu are nici bazele puse.
Să nu mai zic de mulți alți factori care nu țin de el. Poate copilul nu are o familie ok, probleme de adaptare, anxietate, depresie, sărăcie. Nu poți cere note de 6+ de la copii care nu sunt în condiții optime.
Am fost câteva luni bune în facultate în depresie, cu medicamente, mers la doctor etc. și de la bursier am ajuns la media 8 (practic 1.8-1.9 puncte scăzute chiar dacă depuneam efort dublu față de înainte de depresie).
Iar dacă deja se strâng într-un liceu elevi care oricum erau sub 6 este foarte explicabil că un profesor normal să nu reușească să îi facă să promoveze dacă ei nu vor asta și nu au chef de muncă tiranică. Iar acel profesor dacă s-ar muta la un liceu unde toți au intrat cu 8+ garantez că ar avea rezultate mai bune.
Trebuie căutată problema la bază, prin statisticile alea cu depresia la adolescenti, la alea cu nivelul de sărăcie, pe urmă mers la 0-4 și dacă rezolvi baza nu mai există probleme atât de mari la liceu.
0 0
@all, apreciez toate comentariile și intervențiile voastre, fie că sunteți de acord/rezonați/empatizați cu problema semnalată, fie că nu. Mai ales că mă lovesc de fenomen doar prin experiența proprie, deci clar am o vedere destul de îngustă a lucrurilor.
Pe de altă parte, m-am hotărât acum ceva timp să și fac ceva în acest sens.
Ca atare, în primul rând am vrut să adresez problema Ministerului Educației, printr- o petiție. Știu că e probabil ca unora dintre voi să nu vi se pară cine știe ce acest lucru, sau să nu credeți în puterea petițiilor de a schimba lucrurile, dar eu cred.
Așadar: am făcut eu acum ceva timp această frumoasă petiție https://campaniamea.declic.ro/petitions/reduceti-supra-aglomerarea-claselor-in-invatamantul-public-de-stat, am adunat semnături și m-am dus cu ea în brațe la Ministerul Educației, cu așteptarea de a vedea o atitudine de genul: ”băi, da, e o problemă, hai s-o rezolvăm”. Răspunsul de la Minister a fost construit în jurul acelor ”situații excepționale” , dar și că ”…nu la nivelul Ministerului Educației se aprobă/avizează funcționarea claselor peste efectivul maxim. Apreciem că, soluționarea acestor situații se poate rezolva prin modificarea legii nr.1/2011, atribut care, potrivit Constituției României, revine Parlamentului României”.
Deci, conform Ministerului Educației, soluția constă în a îmbunătăți legea, prin modificare în Parlament.
Întreabarea ar fi, însă, cum? Iar aici îl secondez pe Mihai, aș vrea și eu să știu cum se întâmplă în alte țări în care oamenii/părinții rezonează cu ideea ”școala de lângă casă”.
@Anduta, daca vrei sa stii cum e in Germania pot sa dau copy/paste comentariului @Didinei cu tot cu specificatiile de rigoare. Este exact acelasi sistem, sunt exact aceleasi probleme si fix aceasi moduri de a cauta solutii.
Câinele Alex, ce a scris Didina mie mi se pare foarte ok și asta mi-aș dori și eu pentru țara noastră. Întrebarea e cum ajungem acolo. Și, mai ales, ce pot face eu, sau orice alt părinte care vrea ca România să ajungă unde sunt țările în care locuiți voi?
Gata, am descoperit. Ca întrebasem mai sus.
Predau la o scoala gimnaziala „cu reputatie” din Prahova. Sunt si cate 40 de copii intr.o singura clasa. Majoritatea sunt Copii care locuiesc alaturi de parinti in diverse alte parti ale orasului sau chiar in localitatile din imprejurimi, doar o mica parte dintre ei locuiesc in zonele arondate scolii respective. In timp ce unele scoli din mediul urban sunt arhipline, la tara, chiar in zone aflate la maxim 15 km de oras, cu greu se formeaza o clasa cu 15, maxim 20 de copii si acestia fiind in invatamant simultan: clasa a doua cu a treia, intai cu a treia, pregatitoare cu intai. Daca s.ar respecta legea, cu totii am avea de castigat: copiii nu ar mai sta inghesuiti in clase, scolile nu ar mai duce lipsa de elevi. Dar noi, romanii, am facut un obicei in a fenta legile in fiecare situatie: in trafic, la serviciu, in educatia copiilor nostri…
Comentariu beton!20
@Alexandra, poți descrie în câteva cuvinte diferențele de condiții între școala „cu reputație” la care predai și școlile din satele din jur? Sau sunt la fel?
Fiindcă între o budă turcească în fundul curții cu sobă în clasă și niște WC-uri decente și încălzire cu centrală există o oarecare diferență. Deci, NU! Copiii NU ar avea nimic de câștigat din asta.
Multe comentarii au precizat ca legea NU este incalcata. Chiar inainte de alegeri am auzit o stire potrivit careia exista o persoana care a luat in spatiu nu mai putin de cinci mii de cetateni de peste Prut. Asa de buna a fost afacerea incat omul si-a mai cumparat un apartament in care a „primit” alte trei mii de persoane. Pentru acestia a fost infiintata o sectie de votare in plus, sectie la care nu voteaza nimeni ca toti sunt plecati in Occident. Bunul samaritean care „are” in propria locuinta mii de persoane a fost cercetat de politie, anchetat si lasat sa plece linistit acasa, tocmai pentru ca NU a incalcat nici o lege.
Carmen M https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2020/situatie-incredibila-la-galati-patru-sectii-de-votare-pentru-un-barbat-in-casele-caruia-au-viza-de-flotant-8-500-de-persoane-1374801
‘”Silviu Bacalum a precizat că situaţia trenează de 5-6 ani, iar gălăţeanul care are în cele două proprietăţi vize de flotant pentru 8.500 de cetăţeni moldoveni este acum cercetat în instanţă .” ”Lasat sa plece linistit acasa”=”Cercetat în instanță”? 😀
Nu zic că unii dintre românii care iau în spațiu fictiv alți oameni ar fi liniștiți acasă cu cercetarea în instanță, dar am așa un feeling că majoritatea s-ar gândi de două ori înainte să o facă.
In zona in care locuim noi nu exista o scoala aproape. Aveam de ales intre doua scoli situate la distante aproximativ egale si am optat pentru cea care e putintel mai departe, dar care e accesibila cu mijoace de transport in comun. Nu vorbim de scoli de centru sau de scoli super renumite, ci de scoli de cartier. Am ales si invatatoarea, o persoana despre care auzisem extrem de multe lucruri bune. Am reusit cu greu sa ajungem la ea, dar am reusit. Cand fetita a inceptul clasa 1 nu era nevoie de dovada domiciliului. Cand a terminat fetita clasa a IV-a, cel mic a intrat in pregatitoare si deja exista acest sistem de inscriere pe criteriu de domiciliu, dar existau si criterii secundare, gen locul de munca al parintilor sau frati la aceeasi scoala, criterii pe care le stabiliea fiecare scoala in parte. Pentru ca am fost foarte multumiti de invatatoare, am rugat-o sa il accepte pe cel mic in clasa din noua generatie pe care o prelua. S-au publicat arondarile: jumatate din strada noastra era arondata la scoala pe care nu o alesesem (noi aici ne incadram) si cealalta jumatate la scoala pentru care optasem pentru fetita. Nu am vrut sa imi fac viza de flotant, faptul ca aveam inca un copil la aceeasi scoala mi s-a parut un motiv suficient de bun ca scoala sa imi accepte el de al doilea copil. Am depus dosarul si am asteptat. Copilul meu a fost repartizat, evident la cealalta scoala, pentru ca scoala fetitei alesese drept criteriu secundar locul de munca al parintilor. Deci eu nu ma incadram nici la criteriul 1 (domiciliul), nici la al doilea. Mi-am pierdut o luna din vara umbland la evidenta populatieti (mi-am facut totusi viza de flotant), la inspectoratul scolar si la cele doua scoli, pana cand am reusit sa imi transfer baiatul la scoala unde invata sora lui. Si da, toti parintii vor scoli bune si profesori buni. Noi am avut noroc. Avem insa prieteni care au avut invatatoare de-a dreptul isterice, altele agramate, altora li s-a schimbat invatatoarea in fiecare an. Problema poate fi rezolvata doar, asa cum s-a mai spus in comentarii, prin reformarea din temelii a sistemului de invatamant. Ori copilul nu poate astepta inca 30 de ani sa se schimbe ceva, el trebuie sa isi traiasca viata de elev acum si, din cauza intertiei sistemului, parintii sunt cei care aleg sa piarda ore intregi in trafic pentru a le face viata la scoala cat mai suportabila propriilor copii.
Abia posibilitatea de a-ti „alege” invatatoarea este ilegala!…
Dragă Anduța,
Nu vreau să vorbesc despre lege și respectarea ei; noi românii suntem specialiști în găsirea portițelor de a ocoli legea, dar tot noi (și de altfel toată lumea „civilizată”) ne-am specializat în a scrie legi care nu pot fi aplicate.
Nu-mi este foarte clar ce propui tu. Bănuiesc că vrei să plece din școală toți copiii care nu locuiesc real în zonă și să rămână clasele școlii voastre cu 10-15 elevi? Și de aici am câteva întrebări.
Unde ar trebui să meargă toți copiii ăștia? Eu nu știu ca în oraș să existe clase cu puțini copii, toate școlile sunt cu 30 sau mai mulți. Dacă la voi ramân 15, în altă școală vor fi 50.
Crezi că vin unii copii de la țară și ocupă loc ilegal în București? Bănuiesc că nu fac naveta, poate că părinții îi trimit să stea la rude pe perioada școlii, ca să beneficieze de condiții umane. Cred că ai auzit cum e cu copiii de școală iarna prin satele noastre mai îndepărtate.
Și am văzut că au pus și alții întrebarea, dar nu m-am lămurit: ce îi face pe părinți să caute școala voastră atât de tare? Înțeleg că e o școală mică, de cartier, cu puține clase și deja supraaglomerată (ca toate școlile din București). E MegaImaju’ local foarte bun sau locuiți voi într-un zonă care are apă caldă permanent?
Dacă vrei, eu te susțin să construim școli noi, moderne, să aloce primăriile bani pentru materiale și echipamente și să avem profesori buni peste tot. Așa vom rezolva problemele, e adevărat mai greu, dar definitiv. Dacă îi alungăm pe ăia care caută o școală mai bună în zona voastră (deși tot nu înțeleg de ce tocmai acolo), va fi mai bine pentru unii și mult mai rău pentru ceilalți.
Doamne ajută cu Nicușor!
Comentariu beton!21
Adrian, toate aceste întrebări mi le-am pus și eu și, tocmai faptul că nu am un răspuns la ele, m-a oprit să reacționez în vreun fel în sensul opririi fenomenului. Pe de altă parte, când îmi văd proprii copii venind storși de puteri de la școală, când văd cât de înghesuiți sunt în clase, când mă gândesc la cum trebuie un profesor să lucreze cu ei, cum pur și simplu nimeni nu se preocupă în mod real de ce propui tu și sunt perfect de acord că e o abordare bună (cosntrucție de școli suficiente și dotări decente), pentru comunitatea din care fac parte și, mai ales, pentru copiii din ea, mă simt datoare să spun măcar ”hey, stop cu nebunia asta! La urma urmei, noi ce vină avem că nu trebuie să încălcăm legea?” Mai ales fiind în minoritate, iar atitudinea majorității e ceva de genul ”ia uite și la ăștia, nu văd ESENȚIALUL-BINELE COPIILOR. Pffff”.
Pentru că tot a pomenit @Adrian – şi la noi în toate şcolile sunt peste 35+ copii în clase. Indiferent că sunt şcoli bune sau mai puţin bune. La şcolile foarte căutate se practică viză de flotant, la şcolile mai puţin căutate vin copii de la ţară (şi poţi să reproşezi ceva părinţilor, având în vedere situaţia şcolilor de la sate?), iar la o şcoală situată într-o zonă de case sunt extrem de puţini copii prin jur, încât acolo sunt clase mai aerisite şi uneori nu reuşesc să adune numărul minim de elevi, astfel încât acolo sunt acceptaţi şi copiii cu probleme (copii pe care toate celelalte şcoli îi alungă prin diverse metode mai mult sau mai puţin subtile). Mai sunt şi cazuri în care copilul aparţine de o şcolă bună, dar părinţii vor musai la altă şcoală bună (că li se pare lor aia ‘mai bună’ decât prima).
Ca atare, eu sunt convinsă că o parte dintre copiii din cartierul tău merg la alte şcoli, din diverse raţionamente (aprecierea şcolii, serviciul părinţilor, posibilităţi de afterschool şi altele de genul ăsta).
Trăgând linie, e posibil ca, şi dacă fiecare copil pleacă la şcoala la care e arondat, să rezulte clase la fel de numeroase. Va fi o imensă migraţie între şcoli – chiar dacă vor pleca de la şcoala voastră unii copii, se vor întoarce alţii care au preferat o şcoală din alt cartier din varii motive -. Pentru că răspunsul e unul singur: sunt prea puţine şcoli. Iar şcolile de la ţară nu sunt conforme. Soluţia ar fi: învestirea în noi şcoli, modernizarea celor existente şi un număr mai mare de profesori. Cum spunea şi @didina mai sus – dacă la o şcoală se depăşeşte numărul copiilor într-un an (că natalitatea şi domiciliul oamenilor fluctuează, nu?) se înfiinţează o clasă nouă la acea şcoală.
Problema pusă astăzi în dezbatere este una falsă . Şi nu prin faptul că nu exprimă o realitate, ci prin faptul că nu se rezolvă nimic dacă este îndepărtată.. Neajunsurile sunt în cu totul alte părţi.
P.S. Tocmai am întrebat o prietenă care s-a mutat de 3-4 ani în Belgia. Mi-a spus că în Belgia poţi să înscrii copilul la orice şcoală doreşti, nu se ţine cont de domiciliu.
Comentariu beton!17
nu am copii, deci s-ar putea s-o iau pe coajă pt următoarea idee.
eu văd soluția în felul următor:
-în școala aia se strâng 12-16 copii/clasă cu copiii arondați.
– școala mai acceptă copii până se atinge limita maximă în baza restului criteriilor: un frate/soră deja în școală, un părinte care are sediul jobului în zonă, ce criterii mai prevede acum legea. evetual se păstreză un loc pt cazul în care se mută vreun copil în zonă (realmente se mută).
pt restul copiilor părinții să bată statul la cap de 3 ori pe săptămână, ba chiar și să-l dea în judecată pt încălcarea dreptului fundamental și constituțional la educație pt a construi grădinițe/școli noi încă de când doamna mamă a rămas gravidă.
ba chiar să ne implicăm și noi, ăștia fără copii momentan, în aceste demersuri.
uneori trebuie să facem ceva mai mult decât să votăm la fiecare 4 ani, dacă o facem și p-aia.
personal, deși n-aveam nici relație nici copil, când mi-am cumpărat apartamentul am verificat să fie una-alta pe lângă el: e loc de joacă în fața blocului și câte unul la blocurile vecine, o școală la 3 minute de mers pe jos, o grădiniță la 10 minute, tot p-acolo unul din cele mai bune licee din bucurești (nu știam asta atunci, știam doar că-i un liceu în zonă), încă unul la 3 stații de autobuz (cca 20 de minute de mers pe jos) și un liceu tehnologic fix vis-a-vis de bloc. 🙂
Am avut si eu clase din astea, cu 35+ elevi. Cand intram la ora, ma simteam ca la teatru: eu pe scena, ei in public. Nici nu aveai loc sa intri printre randuri, sa corectezi un caiet. Era cumplit de greu si pentru ei, si pentru mine. Imi lua de doua ori mai mult timp sa-i invat pe nume.
Injumatatirea unor astfel de clase presupunea un numar mai mare de profesori sau ore suplimentare pentru cei deja existenti. Jdemii de hartoage pentru asta.
Pe zi ce trece, ma felicit tot mai mult ca am parasit un astfel de sistem care, in loc sa devina mai bun, trage sa moara.
Ruxandra, pe lângă problema copiilor, am vorbit și cu câțiva profesori de treaba asta. Un cadru didactic chiar mi-a zis că ea nu are nevoie de salarii mai mari (era o perioadă în care se milita mult pentru creșterea salariilor cadrelor didactive), ci, în primul rând, de mai puțini copii în clasă, cărora să le poată acorda mai multă atenție și de care să se poată ocupa mai bine. Mi s-a părut un punct de vedere wow și pe care sper că îl împărtășesc mai multe cadre didactice din școală.
Uite d-aia îmi duc eu copiii la scoli particulare. Pentru ca stam la tara, dar vreau scoli bune. Evident, fără sa ofuschez populația băștinașa.
Evident. Si la Paris exista Neuilly-sur-Seine si Saint-Denis etc etc
Doar ca, la fel de evident, marea noastra majoritate ne dorim „o tara ca afara” dar cu „mica intelegere” Romaneasca si cu taxele romanesti
Mi se par halucinante unele din comentariile de aici, jur! Adica chiar nu ma intereseaza ca tu vrei la scoala „de top”, desi stai departe, daca asta inseamna ca tu (care incalci legea) il prejudiciezi pe copilul meu, care are parinti care NU incalca legea! Asta e, viata nu e dreapta si nici nu va fi vreodata. Toata lumea vrea sa ii fie bine copilului, eu pot intelege asta, dar uneori nu e dupa cum vrem.
Concret: mi-am dus copilul la scoala de unde apartine, la 200 m de unde locuiam atunci (cred ca este chiar scoala unde a votat Anduta si am mai vazut ceva fosti „vecini” la postarea cu votul), pt ca in anul respectiv s-a si nimerit o invatatoare buna, in clasa copilului meu erau 40 de copii! Din Bragadiru (sau chiar dupa), Vitan, Berceni, Militari, Dr Taberei, Rosu sau Chiajna, nu mai stiu! Si ghici, ce sa vezi, care erau cei mai vocali ca sunt atat de multi in scoala? Ai ghicit. Fix ei.
Nu mai spun ca la celelalte 3 clase paralele erau f multi copii din zona, dar care na, nu avusesera PCR.
To make the long story short, mi-am.dus copilul la privat, nu numai din motivul asta, dar si.
Se dezbate încă. Ce zici?14
Cristina, da’ chiar. Oare oamenii care și-au făcut viză de flotant anul acesta doar ca să-și înscrie copiii la școală, or fi și votat pentru binele și viitorul comunității de aici?
De unde știți voi că nu? 🤣
De unde știți că nu locuiesc acolo unde au flotant? Cum verificați asta? Și cine ar trebui să verifice? Doar fiindcă „se știe”?
Întrebări, întrebări…
@Ionut- pai vorbim, ne vizitam (parinti si copii)…serios,acuma tu faci misto?
Daca tu te vaiti in fiecare dim ce trafic e dinspre Bragadiru si de-aia copilul intra in clasa la si un sfert trecute fix… sau altul se plange ca isi trezeste copilul la 6 ca vine din Berceni…inmulteste cu 30- despre ce vorbim?!
Pffff…ce de manute rosii
Nu ca mi-ar pasa 😂😂
Adevarul doare, stiu
Ionuț, eu personal cunosc toți copiii și părinții din clasa băiatului. Am avut ocazia să fac acest lucru în primul an al lui de școală, când organizam întâlniri de joacă și-mi doream pentru el să-și facă prieteni. Era entuziasmul începutului și îmi imaginam lucrurile într-un anumit fel. Pe-atunci nu mă rodea problema de-acum, nici măcar nu o conștientizam, nu am iscodit care pe unde stă, nu-mi stă în fire să fac treaba asta, am aflat ca rezultat firesc al socializării cu părinții în timpul acelor întâlniri. În timp, am strâns relațiile cu unii dintre ei, cu alții nu. Sunt părinți cu care, deși se încadrează la cei cu ”viza de flotant” mă înțeleg bine, ne placem și respectăm chiar, ei îmi știu poziția, eu o știu pe a lor și o înțeleg și, dacă s-ar găsi o soluție ca de mâine să se poată implementa respectarea legii și mi s-ar da puterea să aleg de când să intre în vigoare, aș avea o mare problemă în a alege timing-ul mai devreme de ultima zi de școală generală a celui de-al doilea copil.
Deci am 4 ani la dispoziție să găsesc un răspuns la întrebările tale.
@Cristina, nu făceam mișto decât pe jumătate. În sensul că o autoritate a statului, oricare ar fi ea, ar trebui să verifice acest lucru. Legal. Și autoritatea statului pune aceste întrebări care ție ți se par absurde. Fiindcă autoritatea statului nu vorbește și nu se vizitează cu ăia din Bragadiru și Berceni.
E o mare diferență între „eu știu că colegu’ lu’ fi-miu vine din Berceni fiindcă are ta-su flotant undeva unde nu locuiește” și demonstrarea acestui lucru + mutarea copilului la școala unde aparține. Mai ales dacă treaba asta cu „flotantul” e ilegală și nu prea e ilegală. Am zis că trebuie resurse imense pentru asta, fiindcă nimeni nu te va crede pe tine pe cuvânt când vei arăta spre altul.
Mai citiți o dată comentariul meu de mai sus, al lui @Solandi și ale altora. Alte probleme trebuie rezolvate mai întâi, și apoi treaba asta cu „flotantul” se va rezolva chiar de la sine poate.
Dar să zici azi simplu: ăia care nu sunt de aici trebuie să plece e doar snobism și elitism, sau chiar discriminare. Și legal, sunt acoperiți. Atât.
@Anduța,
„Cetățenii români au dreptul să își stabilească ori să își schimbe, în mod liber, domiciliul sau reședința”.
Pe treaba asta cu supraaglomerarea anumitor școli îți dau dreptate cumva dar nu văd să existe nici o soluție viabilă care să nu îngrădească alte drepturi fundamentale. Deci e punct cu punct și iarăși punct.
Admir implicarea ta dar soluțiile ar trebui căutate în altă parte pentru că asta e o cale moartă.
Comentariu beton!16
Sigur ca da, dar sa declari ca locuiesti in Panduri, iar tu sa vii din Chiajna, asta nu se incadreaza la ce spui tu. Ti-ai facut buletin in zona scolii pt ca te-a luat cinrva in spatiu? Pai atunci stai cu ala si am rezolvat cazul, am tacut.
@Cristina,
O chestie pe care am învățat-o mai demult este că nu interpretezi emoțional un text de lege. Eu înțeleg perfect treaba asta pusă pe tapet de Anduța, dar pentru că legal nu poți interzice stabilirea unei reședințe și pentru că admir implicarea ei, am zis că poate își canalizează energia spre alt făgaș, cu mai mari șanse de reușită.
Mona, voi fi prima care va susține o soluție care să funcționeze pentru toată lumea, la nivel de țară. Dar până atunci, voi căuta soluții prin care să ne asigurăm că toți respectăm actuala lege, nu la nivel macro, de țară, ci la nivel micro, de comunitate în care trăim, fizic, real.
Din comentarii se intelege ca este vorba de scoala 146, dar ce nu inteleg eu este de ce toata lumea crede ca e o scoala asa buna. Copilul meu merge la aceeasi scoala dar eu nu am o parere asa buna despre aceasta institutie, toate rezultatele la care viseaza lumea sunt obtinute cu meditatii din pacate si nu neaparat pe seama orelor de la scoala. Eu personal as fi ales alta scoala mai mica si fara faima dar din pacate de aceasta scoala apartin (nu cu viza de flotant). Pentru mine scoala generala a insemnat o scoala de cartier din Militari, pe str Moinesti pentru cunoscatori, si sincer am o parere mai buna despre ce se intampla atunci fata de ce este acum in majoritatea scolilor.
@Anduta te contrazic dar scoala 146 pentru marea majoritate nu este o scoala obisnuita de cartier
Mona, normal că nu poți interzice stabilirea unei reședințe, doar trebuie ca accesul copilului la o școală pe baza acesteia să fie mai atent făcut.
După cum ziceam, eu sunt de acord cu principiul ”școala de lângă casă” pe care e construită legea la noi și nu cu ”școala dorită”, care se practică în unele țări. De școlile publice, zic. Așa că, dacă ”alt făgaș” ar însemna schimbarea principiului, atunci nu l-aș schimba pe cel actual. Altfel, sunt deschisă la orice sfat, sugestie, recomandare, idee.
De acord cu @Mona. În plus, aș adăuga dreptul la șanse egale. Toți copiii trebuie să beneficieze de condiții decente de învățare, indiferent de veniturile părinților. Cei mai mulți nu își permit să se mute și nici nu este normal să o facă.
Mă uimesc (și de data asta) elitismul și modul îngust de a privi problema. Părinții își doresc ce este mai bun pentru copiii lor și ar trebui să fie de aceeași parte a baricadei. Tocmai pentru că se află, de fapt, în miezul aceleiași probleme. În loc să urle unii la ceilalți, ar trebui să se ia de mână și să ceară școli mai multe și mai bune, să pună presiune pe autoritățile locale și pe ministere.
Comentariu beton!20
Didina, după cum am scris, în fața deciziei majorității părinților de a cumpăra materiale IT pentru cele 2 săptămâni de întârziere, eu am zis că mai bine hai să punem presiune pe primărie să le livreze mai repede. Lehamite, ”oricum nu se face nimic”, bla bla. Exact cum zici, sunt copii în clasă care nu-și permit acest lucru, deși locuiesc în cartier. Deci despre ce mod elitist și îngust de a privi lucrurile vorbim aici?
De asemnea, în prima zi de școală fizică, un copil de pregătitoare efectiv a fost rătăcit, în sensul că a ajuns într-o altă clasă. Cel care a realizat asta a fost părintele, că nu l-a văzut în poza de grup. Răspuns de părinte de clasa a VIII-a, atunci când cineva și-a exprimat îngrijorarea pentru realele probleme ale școlii la acest moment: ”Trist intr-adevar, dar noi nu suntem in masura sa rezolvam probleme scolii…haideti sa ne concentram mai bine pe cele de la nivelul clasei noastre.”
Gândesc ca tine și ca Mona și m-aș lua de mână cu părinți ca voi. Dar realitatea este că sunt înconjurată de părinți care se gândesc exclusiv la ei și copiii lor. Cu ei cum aș putea să mă iau de mână?
@Mona, ca sa mai destindem un pic atmosfera, cetatenii de la anumite „domicilii” din Jilava, Rahova, Poarta Alba apreciaza dreptul de a isi schimba liber domiciliul😁😁
Amesteci lucrurile, @Anduța, nu există soluție universală pentru toate problemele. Eu mă refer exclusiv la subiectul pe care tu l-ai propus în articol. Nu la fondul clasei, materiale IT sau mai știu eu ce. Vrei să rezolvi ceva? Separă-le, ia-le pe rând, privește obiectiv și dozează-ți efortul. Este o bătălie pe termen lung, în care ai nevoie de aliați, nu de inamici.
PS: Elitist, adică
Problemă: nu sunt destule școli, nu sunt condiții decente decât în foarte puține;
„Soluție”: huo, afară din cartier cu săracii care nu își permit să se mute aici.
Comentariu beton!17
Total de acord cu @didina și @Mona..
Anduţa pune problema de la înălţimea cartierului ei pretenţios şi cu şcoală bună. Ce vină au copiii ai căror părinţi nu îşi permit să aibă locuinţe în asemenea cartiere? Unde este egalitatea de şanse a tuturor copiilor?
De asta am şi spus că mai devreme că topicul de astăzi este pierdere de vreme. Tratând etilist o situaţie care este doar un efect al sistemului nostru de învăţământ în agonie.
@Mona, dar nimeni nu îngrădește dreptul de schimbare a domiciliului sau a reședinței.
oamenii ăia nu își schimbă reședința efectiv, nu se mută în cartierul unde e școala pe care o vor pt copilul lor. mă îndoiesc că Anduța ar avea vreo problemă cu ăia care fac asta.
își schimbă reședința doar fictiv.
ca și cum aș obține eu pe pile certificat de handicap să beneficiez de niște chestii.
Continui aici legat de ceva ce a zis Alexandra mai sus, deoarece cred că vorbim de lucruri diferite. Respectiv ”orașul e aglomerat. Vreau sa locuiesc la aer curat (în proximitatea orașului).” Și eu aud asta foarte des. Știu foarte multe cupluri de tineri care atunci când își întemeiază o familie gândesc și prioritizează așa: să avem aer mai curat, să am unde ieși cu bebe în curte cât stau in concediul de maternitate, poate și un animal de companie de exterior, chiar și piscină în unele cazuri. Din câți am întrebat cum văd viața zilnic în aceste condiții, majoritatea sunt deja foarte ok să petreacă mult timp în mașină pe drum pentru asta, inclusiv mama, când reîncepe jobul, după doi ani. Când îi întrebi ce va face copilul când va intra la creșă/grădiniță/ școală, dintre cei care nu sunt deja hotărâți pe învățământul privat, majoritatea ori nu s-au gândit, ori afirmă lejer că ”la școala din localitatea x, ce, moare dacă merge aici, cât de rău să fie?” , ori îți spun la fel de lejer că vor face faza cu viza de flotant la una dintre școlile mai ok, sau chiar ”bune”, fie din zona serviciului, fie din drumul spre serviciu. Într-un final, mai toți ajung la viză și nu li se pare nimic în neregulă cu asta. Nu zic nimic de faptul că sistemul în agonie, de lipsa condițiilor omogene, sau de inexistența egalității de șanse, care îi obligă practic să încalce legea. Atât pe ei, cât și pe cei care le vând vizele, sau îi ”ajută” cu luatul în spațiul. S-a normalizat și în acest caz încălcarea legii și se presupune că din motive de prioritizare a nevoilor de educație ale copilului, ceea ce este fals. Sunt oamenii care încep să invoce ”dreptul la educație al copilului”, ”egalitatea de șanse” și lipsa de omogenitate a condițiilor din școli abia când se apropie copilul de vârsta școlară.
La treaba cu ”tratarea în mod elitist”, la fel ca și la ”huo, săracilor”, m-am blocat. Că nu despre asta e vorba. Ci despre pură ipocrizie a celor care ar putea foarte bine cumpăra și închiria, dar ar face alte compromisuri pe care nu sunt dispuși să le facă. E mai simplu să încalci legea, decât să găsești o soluție pentru a avea apartament la bloc cu piscină.
În școala unde predau eu, inspectoratul școlar județean trimite elevi transferați cărora le dau ei acordul în consiliul de administrație, fără ca măcar să ne întrebe dacă avem locuri în acele clase. Așa se ajunge să avem și noi majoritatea claselor de peste 30 elevi. Și ultima lege promulgată (ce-i drept, prea târziu pentru a mai fi aplicată anul acesta) spune că și la liceu clasele trebuie să fie de maxim 26 elevi. Deci problema pleacă de la inspectorii care nu respectă legea, de la directorii fără coloană vertebrală, de la părinții cu pile și cei ce au de pierdut sunt toți elevii.
Uitandu-ma la sistemul in care locuim momentan, sistem prosper conform tuturor standardelor, nu cred ca exista o solutie care sa ofere egalitate de sanse tuturor copiilor. Precizez ca locuim in Elvetia, intr-un oras de aproximativ 150.000 de oameni, oras mare condorm criteriilor locale. Si aici, cheia de alocare a copiilor pe scoli e domiciliul. Iar domiciliul e cel real, nu exista flotant, deci copiii merg strict la scoala din zona in care locuiesc. Desigur ca exista zone bune, cu scoli bine cotate, si zone mai putin bune, cu scoli mai prost cotate. Concluzia o trageti voi.
Eu am doar o singură problemă. Nu ştiu pe unde naiba umblă puradeii ăia mici că nu mai am pe cine să trimit la magazinu’ din colţ să-mi cumpere ţigări sau o bere.
După o analiză aprofundată am constatat că de fapt pe la noi prin cartier nu prea mai sunt puradei şi am o bănuială că toţi s-au mutat cu şcoala prin cartieru’ lu’ Anduţa.
Mbine, nu copiii s-au mutat, ci tufăcioşii şi nu în cartieru’ lu’ Anduţa ci în oraşul lu’ Anduţa.
Comentariu beton!17
Ei hai, toți tinerii de la tine din cartier s-au mutat la București? Nu și prin alte orașe (Cluj, Timișoara, Oradea), sau chiar alte țări?
Hai măi, chiar trebuia să pun ghilimelele ?
:-)) nu strica să fi pus.
Mulțumesc!
În sfârșit! Chiar trebuia să vină o pandemie pentru ca românii să devină reflexivi?
Eu nu mă plâng! Am numarul ideal de elevi, lucrez cu ei tot ce se lucrează și la multe alte școli de fitze … poate și mai bine! Am tot studiat pentru a fi o invatatoare mai bună! Tocmai am absolvit un masterat la stat, în domeniul educației,desigur! Și îmi e bine! Cu puțini elevi pot lucra frumos, așa cum am învățat eu la facultate! Pot pune în aplicare multe idei frumoase, am timp să îi ascult, să îi indrum, să îi ajut! Puțini părinți văd avantajele claselor cu un număr optim de elevi! Poate vor ajunge mai mulți să dorească reala calitate! La 35+ de elevi poate doar Dumnezeu face cu adevărat ce trebuie!
Succes în noul an școlar! Mai ales celor care au făcut mutații fictive!
Vine iarna si o sa ne inchida din nou.
Ai grijă să nu te închidă în beci ăia care cumpără „cea mai bună vopsea lavabilă” 🙂
O varianta ar fi tragera la sorti pentru un numar limitat de locuri disponibile celor care nu au domiciliul in zona. Sigur, in primul rand trebuie sa aiba acces la scoala respectiva, copiii a caror parinti au DOMICILIUL, nu viza de flotant in zona respectiva. Pentru locurile ramase libere (daca mai raman), scoala poate organiza o tragere la sorti. La scoli din SUA de exemplu, se practica acest lucru. Se intocmesc liste de asteptare cu toti cei care sunt interesati sa isi inscrie copilul la acea scoala, chiar daca nu locuiesc in zona, si se efectueaza apoi o tragere la sorti. Acest numar de locuri trebuie sa fie limitat pentru a evita supraaglomerarea scolii. Cei care nu au avut noroc anul acesta, pot incerca la anul. Sigur, o sa-mi spuneti ca se vor face manarii la tragerea la sorti, pentru ca suntem in Romania, dar o solutie trebuie totusi gasita, pentru ca nu este drept pentru niciuna din parti, nici pentru cei care au domiciliul in vecinatatea scolii respective, si nici pentru cei care doresc o scoala mai buna pentru copilul lor.
Tragerea la sorți, pe lângă riscul mânăriilor, n-ar respecta principiul proximității, însă. Vorbeam cu cineva mai devreme că în Constanța, la o școală dorită, se prioritizează cei cu domiciliu și apoi, până la numărul maxim legal de copii, se completează cu cei cu vize de flotant, dar pe principiul distanței.
Eu am înțeles că se trage la sorți pt locurile rămase disponibile după ce se înscriu copiii din cartier pe principiul proximității.
Mie mi se pare fair.
Păi da, dar dacă școala e în Romană, iar distanța de la adresa flotantă a lui X-ulescu este la Unirii, de exemplu, pe când a lui Y-ulescu este de 10 (Pipera, să zicem), dacă soarta îi zâmbește lui Y-ulescu, principiul proximității nu mai are sens.
Alte tari au rezolvat problema asta prin repartizare computerizata: parintii depun o lista de optiuni de scoli, „dovada” de domiciliu si se calculeaza distanta de la acel domiciliu pina la poarta scolii. Apoi se aplica algoritmul (ceva similar cu admiterea computerizata de la a IX-a)
Dar nici diferentele dintre scoli nu sunt asa uriase ca la noi: las scoala din centru, fac deja mici comentarii literare la clasa a IV-a, in timp ce la scoala de la periferie majoritatea inca silabisesc.
Noi insa avem inca problema actelor de domiciliu: caci nu toti sunt proprietari, iar contractul de inchiriere e folosit rar (din motive fiscale, dar si birocratice – daca ai ghinion, poti sta ore intregi pe la finante la fiecare schimbare de chirias).
Boss, să-mi trimiţi şi mie vreo 3 kile de cartofi de ăia bunii de la tine din piaţă pentru că tocmai am făcut cartofi prăjiţi într-o tonă de ulei şi tot nu au ieşit crocanţi.
PS. Am încercat şi de ăia albi şi de ăia roşii. Degeaba, toţi au ieşit ca şi cum ar fi fost fierţi înainte. Toţi sunt plini de apă. Şi crede-mă, am curăţat şi mâncat ceva cartofi la viaţa mea.PLM.
Don Shoric, ca sa obtii cartofi prajiti meserias, trebuie ceva preparatiuni inainte, am facut eu si au iesit super doar ca te plictisesti pana ajungi sa-i mananci. Implica ceva fierbere in apa cu otet si zahar, racire brusca in apa cu gheata si stat la congelator, ies buni dar ….
@Shoric ăia de la hiper/supermarket (care vrei tu: kaufland, carrefour, mega, lidl- în astea am văzut eu, or fi și în altele), la plasă de 2,5 kile pe care scrie ”pt prăjit” (mai sunt unii ”pt copt și piure” și ”pt salată”; cred că pe unii scrie și ”pt ciorbă”, dar astea erau categoriile principale când m-am apucat eu să cumpăr) ies rezonabil de crocanți. (io-s mulțumită).
sunt un pic mai scumpi decât cartofii ”obișnuiți”, fie ei albi, fie roșii, dar dacă prinzi o promoție la lidl, de exemplu, ieși aproape la fel.
MariuseM, mai du-te bă în plm cu laboratoru’ tău special de prăjit cartofi. Mai trebuie să se ceară doctorat să te angajezi la Mec 🙂
:)))) deci io vreau sa-ti destainui tainele cartofilor prajiti si tu….?Bai, avea-re-ai parte doar de din aia de se fac terci cand ii prajesti:))))
@Ady, adică vrei să zici că sunt acuma cartofi speciali pentru „cartofi prăjiţi” şi alţii pentru ciorbă şi alţii pentru salată ??? băi nene băă, înseamnă că io am trăit într-o peşteră până acuma.
@Shoric, iaca acilea, dacă mă lasă @Mihai cu link la concurența lu’ Mega. 🙂
https://www.lidl.ro/ro/p/piata-lidl/cartofi/p43634
nu d-acuma, eu cumpăr de vreo …3-4 ani, poate mai mult. știi ce mișto iese piureul din cartofi d-ăștia?! absorb laptele și untul de numa’ numa’ și se cremoșește de mamă mamă. iar ăia de prăjit chiar rămânc crocanți.
@Shoric, pai dacă pana la vârsta ta nu știai ca, cartofii sunt pe caprarii, ai trăit degeaba! 😉😂 Acum serios vorbind, in genere cartofii albi sunt pt piure iar cei roșii/roz pt prăjit. Și vezi ca dacă sunt din aia “noi”, cu coaja încă subțire, nu îți vor ieși cum vrei tu!
Doar am trăit la mama cartofului! 😊😉
Nu mai putem schimba nimic, parintii au invatat sistemul ca sa sponsorizeze orice investitie in scoala pentru „binele copilului” acest „bine” si aceasta investitie in mod normal trebuie sa o sustina Ministerul Invatamantului si nu parintii, de aceea sunt taxe peste taxe sa investeasca in invatamant nu sa isi incarce conturiile din banca cei de „sus”
nu părinții trebuie sa respecte litera și spiritul legii. Cei plătiți sa facă asta trebuie sa vegheze la respectarea ei. Soluția? „Declar ca vreau sa înscriu copilul la aceasta școală pentru ca copilul locuiește la adresa din viza de flotant.” Controale prin sondaj.. copilul nu locuiește acolo? Mutat forțat la școală de care aparține, amenzi și dosare penale pentru declarații false. Nu mi se pare greu deloc.
adică eu nu trebuie să respect legea?! orice lege?! e treaba autorităților să mă prindă, dacă scap sunt ok?!
Ady, exact. Și să nu ne mai mirăm atât când cetățeni care aruncă chiștoace pe jos, de exemplu, dacă le zici ceva, ți-o trântesc pe-aia cu ”da’ ce ești tu mă rog, poliția?” Iar dacă îi amendează poliția invocă lipsa coșurilor de gunoi și omogenitatea condițiilor. Pe sistemul ”da’ bine șefu’, de ce nu sunt și aici coșuri de gunoi cu scurmieră ca în Victoriei?” Oricum ai da-o, motive ca legea să fie încălcată se găsesc, iar cei care o fac chiar ajung să creadă că e ok.
PS am râs cu lacrimi mai devreme: la fiu-miu în clasă sunt mai mulți care fac meditații cu profa de mate de la clasă și am discutat despre ce reprezintă meditațiile. Eu i-am zis că, legal vorbind, meditațiile plătite în lipsa unor acte, facturi/chitanțe/bonuri reprezintă evaziune fiscală. El :” Și dacă profesoara le face gratis?” I-am zis că pun pariu pe ce vrea el dacă găsește vreun coleg care face meditații gratis.
Evident, și asta probabil e tot o nonproblemă, nici n-are sens să vorbim de ea până nu se reformează sistemul.
Bună. Noi am întâlnit o situație nouă. Copilul a dat examen la clasa a V a la liceu si a intrat. Când a inceput scoala erau 30 de copii in clasă. Dupa 2 saptamani s-au inmulțit. A mai aparut un copil, transferat pe „motive medicale”. Si „transferul a respectat procedura si a fost aprobat de Inspectorat”, a raspuns directorul liceului cand au indraznit parintii sa ceara explicatii. Ca un amanunt, copilul respectiv a sustinut examenul de admitere, nu l-a promovat, dar au „rezolvat” parintii…sanatatea e cea mai importanta. Cand a fost intrebata ce diagnostic are copilul, ce poate sa vindece acea scoala, mama copilului s-a inflamat, a inceput cu respectarea intimitatii si a iesit din grupul parintilor foarte jignita de aceste indiscretii. Asa ca, mentalitatea e boala grea.
Sincer citind articolul și parte din comentarii mi-a venit în minte un articol de pe aici: https://mihaivasilescublog.ro/2020/09/22/usor-ipocrizia-scari/
Toți vrem să se respecte legea dar… de ceilalți.
„Situații exceptionale” sunt strict financiare, pt ca daca veti citi legea educatiei veti constata ca școlile sunt finanțate în funcție de nr de elevi (mai multi elevi, mai multi bani). Acum nu inteleg 2 aspecte:
1. Unde se duc banii care vin din nr de elevi acceptați peste nr legal (personalul didactic si auxiliar fiind acelasi, investii aproape nesesizabile).
2. De ce personalul didactic accepta acest lucru?
Dacă toți profesorii ar face un memoriu in care sa sustina simplu fapt ca vor respectarea legii referitor la nr. maxim de elevi la clasa, sub rezerva refuzului de a mai preda în noul an scolar, daca solicitarea lor nu este respectata, cred ca altfel ar sta lucrurile.
Dar pt asta e nevoie de oameni cu caracter, cu respect fata de ceilalti si fara frica de nimic (Nu cer nimic ilegal sau imoral). Dar pt ca majoritatea directoriilor sunt numiți pe filiera politica si pt a nu-și pierde finanțările si scaunul, tac malc, accepta toate mizeriile si mai pun si presiune pe angajați (care la randul lor tac si accepta).
E dreptul meu să îmi aleg ce școală doresc pentru copiii mei. Pentru șanse egale.
E revoltător însă că scoala nu își face un plan în privința organizării de suficiente clase, funcție de numărul copiilor înscriși.
Problema cea mare e cealaltă expusă. Adică, mi se cere mie ca părinte să asigur baza materială a școlii. Lucru cu care nu am fost de acord, și nu ma supun majorității. Să cumpere cine vrea proiectoare și laptopuri, nu e obligația mea. Eu le asigur acasă ceea ce e necesar pt școală online. Despre asta nu se discută suficient, ca de obicei ridicam false probleme și cele grave trec pe sub radar.
Pe lângă faptul că e o instituție, o persoană juridică, o entitate, un cumul de oameni, școala e și o clădire fixă care delimitează un spațiu finit.
Poate că directorii ar vrea să înființeze mai multe clase, în funcție de numărul de cereri/înscriși, dar au doar un nr x de săli/camere în care elevii pot învăța.
Nu pot împărți actualele săli în 2-3 și să bage formeze mai multe clase pt că
– legea prevede un spațiu minim (mp) pt fiecare copil. Nu poți băga 2 clase de 30 de copii (în total
60) împărțind în 2 o sală care respectă condițiile pt „găzdui” 30 de copii.
– nu cred că ție ți-ar plăcea pt copilul tău să învețe zilnic alături de alți 29 într-o cameră cât o sufragerie de apartament de bloc.
Presiunea mare trebuie pusă pe autorități:primării, ministere, cine are atribuții aici să construiască școli și grădinițe noi, nu pe școli/directori să înființeze clase noi pt că nu au loc/spațiu fizic în care să le înființeze.
Nicolae, conform legii, e dreptul copilului tău să aibă acces la educație în școala de lângă casă. Iar obligația ta morală, ca părinte, este să te implici în viața copilului, a școlii și a comunității în care trăiești. Iar dacă ce se întâmplă la școală (și nu numai: pe stradă, zn parcuri, în orice loc al comunității de care aparții) nu ți se pare în regulă, ai tot dreptul să te revolți, să discuți despre asta, să cauți soluții, să ceri autorităților să se implice, să le iei de guler (figură de stil) dacă nu o fac.
N-ai însă niciun drept să încalci legea, nici măcar sub pretextul ”libertății de alegere” și al ”șanselor egale”. Chiar dacă poate ești dispusă/poți să o faci și nu-ți pasă de consecințe.
cumva la mine în cap a rămas un neuron care rula în continuare pe ascuns treaba asta cu școlile și cu copiii. și mi-am amintit de un episod dintr-un serial polițist (nu mai știu care, că-s o grămadă de ani de când am văzut, dar cred că era CSI New York) în care criminalul era o mămică care l-a omorât pe tatăl unul copil de la școala de fițe pe a cărei listă de așteptare era și copilul ei, pt că în cazul decesului bărbatului/tatălui văduva s-ar fi mutat cu copilul în alt cartier, la altă școală, iar copilul mămicii ucigașe ar fi prins loc la școala în cauză.
așa că viza de flotant e fix pix față de ce pot face unii pt ca al lor copil să ajungă la o anumită școală. 🙂
Unu la mana: in ultimul timp in jurul oraselor mari din Romania (Bucuresti, Cluj, Iasi etc) s-a construit foarte mult dar din pacate nu s-a facut nimic cu scolile din localitatile respective. Chiar daca oamenii si-ar duce copii la scolile din zonele in care au locuiesc, aglomeratia din clase se va muta de la scolile din oras la scolile de la ‘sate’.
Doi la mana: clasele 1-8 le-am facut la scoala din cartier. Pe langa cativa profesori slab pregatiti o problema si mai mare era mediul din scoala. Tot felul de copii probleme,din familii dezorganizate, baietasi de cartier, tigani, batai, gasti, buzunareli, alcool, droguri etc. Un mediu nu tocmai propice dezvoltarii unui copil. Nu as vrea ca fiul meu sa mai treaca prin aceleasi lucri ca si mine, as prefera o ora in plus in trafic sa il stiu in siguranta. Scoala particulara sau viza de flotant, gasesc o solutie.
Si chiar si atunci in ani 90 eram multi in clase, tin minte ca tot timpul am fost peste 30, intr-un an am fost si 35, tot in 2 schimburi se invata si atunci lucru nu tocmai normal.
Aveti o problema grava de logica. Va puneti problema la ce scoala dati copilul ca si cum ar fi o problema de viata si de moarte. Va inchipuiti ca prin alegerea scolii de catre voi acordati o sansa mai buna copilului. Sau considerati ca copilul vostru merita mai mult. Gresit. De altfel asa cum este gresit tot sistemul nostru de invatamant. Sincer ma indoiesc ca parintii vostri au alergat cu limba scoasa sa faca mutatie de flotant ca sa va duca pe voi actualii parinti la o scoala mai buna. Si ati ajuns ok nu? De ce vreti voi sa faceti ceva ce pana nu demult era anormal? Stiu ca societatea si mentalitatea se schimba…Totusi daca genele mostenite de copilul vostru sunt ok si va dati silinta sa il educati bine de la inceput, indiferent de scoala de unde marge el va reusi in viata…Si stiti de ce? Pentru ca e ceva vreme de cand nu mai are importanta pe ce loc termini un liceu. Daca esti bun si muncitor mergi oriunde sa faci studii superioare. In plus ce va face sa credeti ca voi stiti care e cea mai buna alegere pentru copilul vostru? Multi dintre voi o sa descoperiti la majoratul copiilor vostri ca ati facut alegeri gresite…Sau poate un pic mai devreme sau mai tarziu.
Problema e simpla: toate drumurile de acces in oras sa aibe o banda pe sensul de intrare si 3 pe sensul de iesire.Iar Domnestiul, Pantelimonul, Berceniul, Voluntariul, Pipera, Chitila, etc sa faca scandal la ei in comuna ca nu au scoli decente. S-au mutat la aer curat, dar aglonereaza traficul din oras ca sa-si aduca copii la scoli,gradinite,spporturi si alte activitati.
Ma surprinde comunismul comentariilor. Nici unul care sa promoveze competitia intre scoli. Sa fie doar in cartier? De ce? De ce sa nu avem un mediu competitiv. Ar fi mult mai interesant sa vad o discutie sincera despre drepturile egale la sanse. De ce copilul unuia are drept la un cadru didactic de top doar ca locuieste in o zona? De ce un copil din zona rurala sa aiba sanse doar la suplinitori? E usor sa vorbesti cand esti oarintele celui care are „dreptul”.
Da, clasele ar trebui sa fie limitate ca numar de copii. Dar alegerea nu este echitabila pe faptul ca parintele locuieste undeva.
Solutia este mult mai complicat de gasit si necesita un pic mai putina gandire din secolul ceaușist si mai mult despre competitie si valoare adaugata si mai ales echitate si egalitate in sanse. Oricum nu e de gasit de noi pe un blog si nici nu am Incredere in angajatii ministerului de resorr care au dovedit istoric incompetența endemica.
Sa nu îmi spuneți ca un copil din Ferentari are aceleasi sanse ca unul din Primaverii.