Uneori mă întreb cum s-a descurcat omenirea înainte să se descopere cartofii prăjiți. Nu, serios, oare cum puteau trăi locuitorii acestei planete până la cea mai mare invenție a omenirii de la foc încoace? Ce mâncau ei sâmbătă seara? Broccoli? Dovlecei? Cartofi fierți? Iertată să-mi fie blasfemia de a alătura cuvintele „cartof” și „fiert”, precum și aceea de a pomeni despre broccoli sau dovlecei într-un text despre măria sa, cartoful prăjit.
Marele Manitou a fost bun cu mine și-am avut ocazia să mănânc în acestă viață prin toate genurile de localuri. De la restaurante cu stele Michelin, până la cârciumi de cartier, din alea cu trei mese pătate, unde alungai muștele cu ziarul făcut sul. Frumos, gustos, nimic de zis, dar, boșilor, nimic de pe lumea asta nu se compară cu niște cartofi prăjiți, rumeniți cât să fie crocanți, lângă care ai scapat două ouă ochiuri cleioase peste care ai ras nițică telemea d-aia uscată bine. Că-mi plouă în gură acum când scriu.
Nu știu cum stau lucrurile la voi, dar pentru mine cartofii prăjiți sunt una dintre cele mai mari tentații care există. Și de parcă ăștia n-ar fi de ajuns, periodic, o dată la ceva vreme, simt cum mă ia altă criză nasoală. O simt cum vine, încerc din răsputeri să lupt cu ea, dar sunt un om slab, așa că până la urmă cedez și mă cuprinde de jos, de la lingurică, dorința ancestrală de crenvurști cu pâine caldă, din aia cu coaja crocantă și miez aburind.
Și atunci, mă arunc vijelios spre primul supermarket, îmi cumpăr cei mai ordinari crenvurști DE PORC pe care-i găsesc, trec pe la brutărie și-mi iau pâine, mă duc acasă, desfac un borcan cu muștar de Tecuci, și de la prima înghițitură aud îngerii cum încep să cânte cu lacrimi de fericire în ochi.
Iar dacă nu ma ia pofta de crenvurști, tot periodic, simt aceeași dorință de nestăvilit de a devora câteva felii de parizer. Rețeta e aceeași, tot cu pâine caldă, doar că înlocuiesc muștarul de Tecuci cu o sticlă de sana sau de kefir. Bănene, de la prima gură îmi năvălește toată copilăria înapoi în cap.
Mno, cam astea sunt plăcerile mele vinovate. Mai am multe chestii de la care îmi e infernal de greu să mă abțin, dar astea trei, cartofii prăjiți, crenvurștii și parizerul sunt cele la care creierul meu primește upercut mortal și se lasă cu daună totală.
Acestea fiind zise, mingea e la voi. Vreau să vă văd plăcerile vinovate înșirate pe-aici ca mărgelele pe ață. Dacă e bal, bal să fie.
Cartofii prăjiți cu carne de porc… făcuți în untură mă dau pe spate.
Dacă e să îmi aduc aminte de copilărie atunci, parizerul cu jumătate de paine și cu sana… constituie principala amintire în materie de mâncare… în afara casei 😎
Comentariu beton!42
Dar de ce în afara casei?
Din cauza jumatatii mai periculoase, evident. Toata lumea cunoaste dar nu multi recunosc.
@ BaGheRa: I Feel You Bro! Si eu tot in afara casei, am gasit un prieten/frate de suferinta si ne intalnim pe teren neutru sambata dimineata cand periculoasele inca dorm si ne savuram nectarul
Comentariu beton!42
@TheX, neah, BaGheRa e holtei. 😀
Când eram mai tânăr, făceam parte dintr-o galerie, cea mai frumoasă din România aș putea spune și îți dai seama că în unele deplasări mai lungi, trebuia să bag ceva la ghiozdan. Îmi aduc aminte de o deplasare în Trivale… scor final 3-0 pentru noi, iar eu eram cu Cioară, prietenul nostru mai colorat, și încă doi băieți. Bineînțeles că ne-am luat porția de sana și pâine cu „talam” 😁 cum îi placea lui Cioară să spună. Cioară al meu a făcut ditamai sandwich-ul cu parizer, iar sana în loc să îl bea l-a turnat și pe ăla peste „talam”. Vă imaginați că s-a făcut Cioară al meu tot una. Așa combinație de alb și negru, în viața mea nu am mai văzut de atunci 🤦🏻♂️😁🤣.
@Mișule pentru că ai uitat să spui, vin eu în completare și spun: frumos, cuminte și devreme acasă! Păi să nu „moare” și dupe mine? 😎
Comentariu beton!14
sper ca vorbesti de galeria Stiintei :))
@J, nu frate, nu vorbesc de galeria Știintei! Vorbesc de galeria care a făcut prima coregrafie 3D în România acum 8 ani! Tema fiind Operațiunea Tidal Wave 1 august 1943!
nu le plac sau nu mananca? si mie imi place un mcdonalds, o ceafa, un crenvusti, o cola, un cartof prajit cu uleiul curgand de pe el, o slanina la gratar , un mic cu mustar ( sau poate mai multi), un carnat cu fasole, o tocana de afumaturi, o ciorba de burta, un desert excesiv de dulce, o pizza intreaga si cam orice altceva ce poate fi incadrat la definitia : ce e bun si iti place sigur ingrasa .: )asa ca mai rar cu placerile , exceptand vinul rosu . Am citit eu undeva ca vinul rosu nu se pune, ajuta la sanatate .:)
Comentariu beton!33
Sper că când ai zis „mcdonalds” nu te refereai la cartofii prăjiți de la ei, care sunt o insultă la adresa cartofilor prăjiți.
nu nu, mai degraba la un big mac ma gandeam.
DA!
Comentariu beton!16
DA, ce?
Da. Există oameni cărora nu le plac cartofii prăjiți! Mă număr printre ei. Singura excepție notabilă sunt cartofii prăjiți studențești: cartofi prăjiți în friteuză la care se adaugă după posibilități muștar, ketchup, brânză topită, ouă ochiuri, piper, sare😋 Știu, sună grotesc … de studențesc. Îmi fac cam odată pe an. Damblagesc, îmbătrînesc 🤭 Aia e!
Comentariu beton!18
Nu sunt fan cartofi prăjiţi, mănânc rar, de obicei în combinaţie cu crispy de pui şi sos de usturoi. În schimb ciupercile mmmmm, umplute, coapte pe plită, făcute la grătar, tocăniţă, ciulama, ciorbă, supă cremă, plăcintă..
Dar marea plăcere vinovată sunt dulciurile şi fructele.
Comentariu beton!24
Stai, șefa, că dulciurile și fructele nu-s mâncare. 😁
Iertare, am vrut să-ți dau laic, fută-l Hector de molecular cu ecranul lui.
Ciumperci-ciumperci, dar de care?
Care-a-ți mâncat vreodată ghebe, gălbiori, iuțari, păstrăviori și șampinioane de fâneață, nu de ciumpercărie, știți despre ce scriu.
Comentariu beton!39
Ciorbă de burtă de pleurotus!?
Comentariu beton!20
@Mișu, ie mâncare și dulciurile, cum să nu fie, să te văd io ce mâncare îți mai trebuie după ce infuleci o tabletă de ciocolată sau juma de tavă de prăjituri.
@Tiberiu, ciuperci de toate felurile, mai puțin alea roșii cu buline albe. Mânătărcile și galbiorii ar fi favorite, totuși.
Comentariu beton!23
@Habare, cine știe, cunoaște! Ciorba de Pleurotus e una din cele mai tari, cel puțin pt mine! Ador sa o gătesc și apoi sa îmi invit familia la masa! 😊💕
Comentariu beton!15
@GabiI, thuamne, ce blasfemie, deci nu mai mănânc MÂNCARE pentru c-am mâncat ciocolată sau nuș ce prăjituri? Pfff, ce amatoare. Da’ cine naiba se atinge de dulciuri când îi e foame?
Pe locul 1 ,fără egal vreodată ,ciorba de burtă adevărată, făcută de maeștri bucătari, care n-o lungesc cu făină amestecată în smântană…si imediat șnițel, mai mic sau cât degețelele ,de pui cu cartofi prăjiți și salată de vară.
Comentariu beton!14
Eu vorbeam de lucruri mai ușor accesibile, pentru ciorbă de burtă trebuie să te duci la cârciumă, e complicat.
Bai nene, nu stiu cum vine asta, dar cartofi prajiti, pot sa te abtii cat vrei si pana nu mai poti, cand trec prin fata blocului si vine miros de cartofi prajiti pe geam, ma duc in casa si aia e, cedez si imi fac…
Rad asa niste cascaval peste ei, mai parjesc si o sunca langa sa iasa asa ca o jumara si da-i tata la porc sa manance ca e groasa…
Mai am o boala sa mananc smantana cu paine. Goala. Daca e painea proaspata si smantana pe +30% grasime, aleluia…
Ciudat sau nu, imi plac crochetele alea de peste. Mi se par foarte bune la gust (dati cu pumni in mine, aia e, is ciudat si recunosc!)
Dar, cu un singur cuvant, va stric softul… cel putin jumatate din comitetul MVB (mihaivasilescublog) vor avea eroare 404: FRIGANELE! cu zahar pe ele 😀
Si cum zice @Monica mai sus, o ciorba de burta iara… mananc 3 portii asa pe fuga, fara sa chitai..
Apropo, cartofi prajiti prajiti… dar sa fie prajiti in tuci, pe foc de lemne, taiati mai grosi? :))
Comentariu beton!48
Ce voiam să întreb, peste smântâna aia cu pâine nu pui niște sare?
Vara asta am tot mâncat cartofi din ăștia la tuci, făcuți pe lemne, în curte. Plus sare grunjoasă. Mâncam și plângeam.
@Mihai, nu pun ca nu le am cu sarea in exces. Doar peste cartofi prajiti merge sarea in exces ca… are cadere :))
Peste friganele merge si o telemea maturata de oaie… mmmm, varianta sarata a friganelelor este pe locul 1 la mine.
Cand eram la gradi/scoala primara, mamaica mea imi facea duminica dimineata si reuseam sa mananc (la o „sedere”) 8-9 friganele…
pe smântâna aia de pe mâine încearcă niște dulceață: cireșe, vișine sau căpșuni. 🙂
Cum zicea BaGheRa mai sus, cartofi si carne de porc prăjiți in untura…da cu ceva upgrade, adică, prăjiți intr-o untura in care anterior a fost prăjit un cârnați din ala cinstit, iute dă te ustură quru …haliti cu mămăligă si usturoi.
A doua chestie de la care nu.ma pot opri din balotat…macaroane cu brânză veche cu mult zahăr. Stiu, zic oamenii aia răi ca brânză sărată cu zahar e iaky…dar na, nu poți nimic in gusturile omului.
Si ca idee, tot despre cartofi..la țară am păstrat o sobă pentru nopțile alea de iarnă in care bag 7-8-15 cartofi la copt după ce s-a trecut focul. Cartofi din aia mici, ca de sămânță..Cu sare, mâncați asa, la gura sobei.
Parizer si crenvrusti…bleah..nu mi-au placut niciodata.
Comentariu beton!32
Bă, mă secați de puteri, că io n-am mai văzut untură la față din copilărie.
Maestre, vezi că sibienii din piețe, ăia cu telemeaua de oaie, au și untură la caserolă și zacuști, dulceață de ardei iute, sirop de soc, jumeri și mezelărie adevărată.
Pentru cunoscători, au sloi și virșli, regii creamwurștilor de peste Crăpați.
Comentariu beton!27
@Redoo, mai spart…mi-am adus aminte de cartofi copți in soba cu zeama de varza! Au mama! 🤪😊
Comentariu beton!18
Moare … brașovene 🤪
Comentariu beton!19
@Mihai, ca tot ma întrebai de unde toate alea in Aussie, uite ca și untura găsești. Și untura curată, și untura cu bucatele de carne prăjită prin ea. Untura de porc, untura de gasca, de rata!
@Redoo nene am uitat de mămăligă și de usturoi… Îmi plouă în gură!
Cartofi copți la soba cu sare și cu putina coaja???? Partea aia rumenita de coajă???
@Mihai, are la Mega. cu tot cu jumări. n-or fi chiar ca la bunica în garniță, dar te descurci tu cu untura aia. 🙂
@Ady, știu, dar…
Crenvurștii si la mine. Neaparat cu cel mai ieftin mustar.
Comentariu beton!13
Era cândva la Carrefour un muștar marcă proprie, cred că era 50 de bani cutia. Bănene, ăla era MUȘTARUL!
@Mihai, esti din Valcea. Chiar nu ai auzit de Argeselul? Ca ala e mustarul meu de suflet, cumpar din Arges si aduc in Bucuresti:))
@Alexandru, n-am auzit în viața mea de Argeșelul. 😀
Mai ales aia polonezi , imi place cum pocnesc cand musc din ei .
@Mihai, aoleu, mi-ai facut firma de ras… lasa ca iti aduc de la Arges weekendul asta si ne gasim sa ti-l dau. Imi spui dupa cum e. Ca in Bucuresti nu il gasesti pe nicaieri. Mie mi se pare cel mai smecher mustar EVĂR!
Pfff . … Uite unde era traficantul de muștar…. lângă Ciotoianu 🤭
Comentariu beton!21
Ma prind astia ma leaga de la parchet daca ma prind cu trafic de mustar. Ma dai si tu in vitlesug in halul asta… Ce uameni babaiete…
Pește și fructe. Când zeii au creat fructele, ăia nu terminaseră și eu eram deja agățat de crengi.
Comentariu beton!21
Dar mâncare, mâncare nu mănânci?
Sunt un suflet diafan, las pentru alții.
Bai, ieri am băgat fix 5 kile de struguri de masă, din grădină, 700 gr de macrou pe grill, salata de sezon din solar,cu mult ardei iute, un shake proteic, vreo 4 litri de apă și niște ceai. La mine cu fructele trebuie lanț și piron.
Comentariu beton!26
Adică refuzi o friptură de vită cu garnitură de sos de mere/pere și ceva bureți/păstrăvi murați lângă? Nu cred …
Mancarea pentru mine trebuie să fie ca sexu, simplă și din suflet, dacă bagi prea multe floricele, ăla deja o da în teatru, nu mai este un f. utai cinstit. Am papile de țăran japonez, simple fără pretenții.
Comentariu beton!24
E clar cine bea bere la tine-n bătătură😋 Vaca … să facă… Japoniaaa 🤭
Pe langa cele enumerate, as adauga (eu + sotia):
– mamaliga cu branza si smantana;
– clatite;
– carne la garnita, cu mamaliguta (asta-i a mea).
Tocmai ne-ai facut meniul pentru sambata cu articolul asta. MANCAM CARTOFI PRAJITI!!! YUHUUUU!!!!!
Comentariu beton!20
Clătite, clătite, dar CU CE?
:)))) … cu dulceata.
Daca n-am dulceata de la mama (capsune, gutui sau prune), neaparat cu dulceata de visine. Daca nu gasesc in magazin (putin probabil), atunci dulceata de fructe de padure.
De jumatate de ora tot inghit in sec… Mi-am mai adus aminte de una din copilarie, vara la tara: Branza de oaie la saramura, cu paine pe vatra luata de la brutarie pe bon furat de la mamaie, mancate cu rosii si castraveti proaspat culese din gradina pe care si-a facut-o unul in mijlocul unui lan de tutun pe camp.
Comentariu beton!21
Mihai, cu gem de măceșe. Neapărat măceșe. Dacă nu am, zahăr și atât 😉🤣
nu nu. nu cartofi la mcdonalds. un bigmac scarbos si plin de porcarii.:)
Nu înțeleg de ce ar fi vinovate plăcerile alea, până și Papa a declarat că ar fi ținut cartea invers până acum. Cică, până la urmă, mâncatul și orgasmul sunt divine. Deci s-avem pardon.
Listă cu mâncăruri preferate nu pun, că nu termin nici până poimâine. 🙂
Comentariu beton!24
Da’ cine a cerut listă? Măcar două acolo.
Hai mai @didino, te rugam , ieși și tu cu ceva la interval! 🤪😂😊
Bine, dom’le, fie. Îmi plac perele caramelizate, cam cu orice: clătite, tarte, foietaj etc. Musai făcute la perfecțiune, ușor picante și rumenite cât să rămână zemoase la interior. Cu sos de caramel sărat și înghețată de vanilie.
La feluri principale, hmmm… pe primul loc ar fi afumăturile, pastrama de ied și combinația de slană cu telemea, ceapă și pâine caldă. Cartofii preferați sunt ăia mici, noi, prăjiți (cu tot cu coajă) în unt cu usturoi și sare. Mai zic? 🙃
Comentariu beton!22
@didino, toate ca toate, dar când am citit pastramă de ied, am închis laptopul plângând.
Ai ajuns până acolo ? Am citit de pere, am înghițit în sec și m-am blocat 🤪 Noroc că mă deblochez ușor…
Comentariu beton!14
@Vasilescule, de milă, de silă sau de poftă? Nu e prea clar din ce ai scris.
Ultima variantă.
Bun, atunci anunți din timp când ajungi p-aci. Durează cam o săptămână prepararea ei, da’ merită fiecare minut. E vis. 😁
Didino(h), doamne!
placerile tale nevinovate par de-astea mai low-cost. din categoria asta, pe mine ma doboara painea neagra cu untura si usturoi – mancarea mea preferata cat am fost gravida – si cartofii prajiti, dar nu oricare, aia congelati – asta e, nah! din pacate, cartofi prajiti n-am mai mancat de cateva luni bune, iar untura, nu mai tin minte.
dar adevarata placere imi face vreun desert sofisticat cu ciocolata si 1000cal la lingurita si ceva sturion la gratar – na, ca mi-e si rusine sa zic! si nu-s deloc fitzoasa!
Comentariu beton!19
Păi ce să fac dacă n-am copilărit la palat, cu guvernantă. 😁
stiu, si-ai fost si bolnav cand erai mic 🙂
Comentariu beton!22
Sturion… unii zic bogdaproste la o conserva de peste macrou in ulei :))
la mine-n piata de peste e nisetru la vanzare, la 45lei/kg.
adica poti cumpara, nu-i prohibitiv.
Pentru mine dovleacul are o singură întrebuințare: să faci felinar din el.
Pe langa cele enumerate mai adaugam si clatite, pqpanasi cu dulceata de afine
Ma așez eu la masa tacticos, îmi pun un pahar de Captain Morgan Black, deschid telefonul sa văd ce a mai scris Mister…și ma bufnește rasul! In fata am o porție de pulpe de pui cu cartofi prăjiți și cu sos Peri-peri! 🤪😂
Plăceri: ciorba de burta (dar sa fie adevaraciune, eventual făcută de mine, ca le am), pui de la Nandos (nu aveți in Ro dar poate știți despre ce vb), pâine prospata crocanta cu brânza Fagaras și sana/chefir, ciorba de salata (au mama, sunt plecat de acasă de doua luni), mici din aia zemosi cu muștar Tecuci/Cremvustila, niscaiva baclavale sau saraili, și poate ceva de top 3…slănina afumata cu telemea putacioasa și ceapa roșie! 🤪🤪🤪😂😂😂
Comentariu beton!26
Păi și unde găsești tu toate astea în minunata și însorita Australie?
@Mihai, ai sa rămâi surprins, dar in afara de muștarul de Tecuci/ Cremvustila găsim cam orice! Bine, mici făcuți de noi, și sa sti ca ne ies chiar buni! Adelaide e destul de europenizat, și găsești cam de toate. Avem magazine grecești, sârbi/croați, italienești, deci nu e problema. Dacă stai mai la țara undeva, no chance! Mezeluri chiar foarte bune, cu muschiulet afumat, slănina, polonezi, iar muștar unguresc/nemțesc. Plus ca putem comanda on-line o grămada de produse românești (Eugenia, pufuleți, salam de Sibiu, gemuri și murături de Râureni, palinca, apa minerală Borsec). 😉
Vorba ceea, “o-i fi eu urat, dar nu și prost”, nu înseamnă ca dacă stam in Australia, mâncam numai cangur! 😉😊
Comentariu beton!33
Nimic anormal in poftele tale pentru un om normal, iar daca langa acei cartofi e si ceva lichid galben(binenteles ca la bere ma refer) cu spuma pe deasupra le poti considera delicatese supreme
@keepca, 😂😂😂 după pulpele de pui cu cartofi prăjiți mi-am desfăcut un PaleAle rece…au mama, orgasm curat! 🤪
No, pai inseamna ca nu am gresit cu nimic, cand am pomenit de acel lichid galbui
Pofta mare 🍻
La mine sunt asa:
Jumarile alea mici și sărate de mănânci un kil o data
Mămăligă cu orice (prajeau ai mei carne, peste etc și eu mâncăm mămăligă cu ulei din ala prăjit și cu mujdei)
Ciorba cu oase de la garnita
Pâinea înmuiată în apa cu zahar (ca noi n-aveam ulei sa o prajim și mai era și veche pe deasupra)
Dulceață de gutui cu frunze de indrusaim
Mai târziu a apărut ciorba de burta…
Comentariu beton!18
Mihai ,ai în text un cuvânt definitoriu – copilăria ! Pe langa cremwursti , cartofi pai 😉 și parizer aș adăuga porumbul copt și castanele prăjite + o savarina d.aia comunistă ( da ,nici frișcă nu mai e ce.a fost !)
cat timp este smantana grasa pe piata, poti sa ai ce frisca vrei. si f f usor de obtinut.
Pentru că am dezvoltat încă din copilărie pasiunea de a mânca în timp ce citeam, astăzi, orice activitate de relaxare (citit, vizionare de filme, seriale, emisiuni culinare) se realizează musai cu „ceva bun de mâncat”. În general merg pe varianta pâine prăjită la prăjitor, peste care așez o felie de cașcaval (dacă este de țară este perfect, fiind se topește rapid), o felie de telemea și câteva feliuțe de salam uscat. Se dă frumos la cuptorul cu microunde până sfârâie puțin cașcavalul și se topește brânza, apoi se scoate. Este etapa în care poți pune o linguriță de smântână sau iaurt grecesc și o feliuță de roșie (nu este musai). Asta este felul de mâncare pe care îl fac la orice oră și mai ales la miez de noapte când îmi termin treaba. În rest, pizza, iar cea cu pește și roșii pe care o pregătește soția este „the best”. Mi-am dezvoltat (prostul) obicei de a încerca pizza în fiecare loc în care ajung, așa că am mâncat și de la mama ei (cu taxă de coperto), dar și pizza întoarsă (la bulgari – ceva în genul omletă pe un blat de pizza).
Bine că ești tu deștept atingi corzi (coarde) sensibile! Că eu cartofi prăjiți ca în cămin, în studenție, n-am mai mâncat. Nici până atunci, nici de atunci încolo. Cartofi din ăia prăjiți la reșou făcut din cărămidă de BCA cu rezistență de 2000, care ținea loc și de calorifer. O fi fost de la foame, de la prea mult studiu, încă nu pot să-mi explic!
Comentariu beton!33
That’s the spirit! Câte kile de piroane aveați pe palier la tabloul cu „siguranțe” ?
Comentariu beton!16
La mine acasă când spun: azi mâncăm cartofi prăjiți, se uita băieții la mine de parcă am întinerit brusc douăjdeani. Mă rog, fac asta pentru binele lor. N-au arderile mele (sîc!).
Dar, da, cartofi prăjiți cu ouă, oricand. Cu usturoi, cu salata de varza mutată sau de ardei colți. Pomana porcului cu mujdei și mamaliguța, carne la garniță, cârnați de casă prăjiți, fasole cu afumătură, varză la cuptor cu rață, cârnați, coaste afumate, musai cu mămăliguță și ardei iute. Pâine caldă, crocanta, căreia îi scot miezul și pun unt și brânză veche de oaie. Mai am câteva, dar mi-a căzut scuipatul din gură pe telefon..
Comentariu beton!48
@Eleno, am pus pâinea la dospit. Aduci tu untul și telemeaua, da? 😁
Comentariu beton!13
@Eleno, te-am lovit și pe tine rău azi, este?
@Mihai, când ai aruncat mingea la noi, pe mine m-ai nimerit direct în stomac.😁
@didino, da. Și aduc și-un făcăleț să-ți dau peste degete și telefon.
De unde atâta supărare, Eleno? Să zici merçi că nu ți-am amintit de pulpă de rață și piure cu trufe. 🤭
@didino, deci puteai mai mult, dar nu ai vrut! Te-ai zgârcit sa dai mai multe bunătăți, pe net. 🤔😊😂
@Emile, normal că pot mai mult, sunt gurmandă. Da’ mi-e frică de @Elena, stau cuminte. 😇
Multi cartofi prajiti cu oua si cu multa cu salata de varza murata, stiu baietii tai de ce te privesc cu mult drag.
Am cumparat de la Lidl crenvursti, de aia la 10 lei pt 15 bucati. I-am cumparat pt catelul meu cel nou, un maidanez simpatic care refuza cu incapatanare bobite (cred ca am un stoc de la 5 firme, le refuza, in schimb pisicile din cartier sunt bucuroase, nu fac mofturi). Drept urmare, dimineata fierb 4 bucati de crenvursti, 3 pt el, unul pt mine (mbine 2 pt mine). Sotul meu in aceasta dimineata mi-a comunicat ca mi-a fiert el crenvursti de aia din hartie igienica. Moama , ce buni au fost calzi ( a zis catelul, nu eu).
Comentariu beton!22
Cartofi copți la soba cu sare și cu putina coaja???? Partea aia rumenita de coajă???
Nu ai ce face in dimineata asta? Sunt la birou si deja imi fac planuri pt masa de dupa program. Mai am ceva untura de la porcul din iarna trecuta, ceapa rosie, niste branza adevarata de la saramura si rosiile care acum au cel mai bun gust.
Din copilarie si pana acum inclusiv: dovlecei pane, paine cu pate, smantana grasa direct de pe laptele lasat la rece (lapte de la sursa, nu din ala sfintit). Slaninaaaa (clisa cum ii zice la noi, la tara, stiti voi, partea aia alba, fara culoare) cu ceapa, branza si rosii. Cred ca sunt un norocos ca mai am acces la ele.
Comentariu beton!18
Mie îmi plac cartofii prăjiți cu salată de vinete. Și crispy strips de la KFC pe același loc cu puiul Shanghai (pe care îl fac eu). Pot să mănânc până mor.
Doamne ferește, da’ dacă e să se întâmple… mă ofer pentru salata de vinete 🤭
Comentariu beton!14
Cartofi piure (facuti cu unt si lapte), snitel si ardei copti murati.
Cand ploua afara sau se lasa frigul, pica ca o plapumioara.
Comentariu beton!13
@Lexacr, cum adică ardei copți murați?
@Anouk adica copti pe gratar, indepartat coaja si pus la acrit? 🙄🤩
Trebuie să povestesc si eu asta, (ah, vă salut cu respect domnu` Vasilescu). Plăcerea mea vinovată sunt cartofii copți (cartofi potriviți ca mărime, tăiați jumate și puși în tavă la cuptor. CU TOT CU COAJĂ) cu zahăr și ulei. Câteva picături de ulei de floarea soarelui. Este că v-am șocat? Din ce ne-a povestit mama, când eram mici, eu fratele și cele două surori, am luat simultan ceva boală a copilăriei, nu știu, cori, vărsat de vânt, pojar, ceva. Un doctor de țară (că acolo stăteam) i-a recomandat mamei combinația asta că cică ar fi bună la scăzut febra. de atunci, asta e mâncarea mea preferată. Nevastă-mea, moață get beget, și după 27 de ani de căsniceală, e siderată și în stare de șoc când mă vede ce mănânc.
Comentariu beton!20
A încercat cineva să-și facă muștar și keciap singur?!, iese într-un mare fel după ce experimentezi și ajungi la amestecul de condimente care ți se potrivește.
Muștar cu tarhon or leuștean ? Once in a lifetime …
Dacă nu arunci neglijent peste cartofii ăia prăjiți un mujdei de usturoi cu roșii și nu pui alături o bucată de brânză de oaie, n-ai făcut nimic. 😀 Ar merge și niște cărniță de purcel prăjită în tigaie așa, pe fugă, ca la pomana porcului, dar asta e deja next level. Bine, lângă cărnița aia merge și o mămăliguță, dar intrăm în altele și ne întindem, că ar trebui combinați și niște cârnăciori, oleacă de smântână, un pahar de țuică înainte și unul de vin în timpul și după…
Băi, las-o dracu’, c-am început orele la școală devreme azi și n-am apucat să mănânc! 🤣
Comentariu beton!28
@Ioane, da, știu exact ce zici, și eu am mâncat ultima oară ieri. 😀 😀 😀
Bine dom’ profesor, da’ e frumos să duhniți a usturoi la cameră? Sunteți de dat pă TV … nu glumă 😋
@HM, sunt părinte, nu profesor, deci tre’ să țin gura închisă și să „operez” pă silent la firu’ ierbii ca să nu deranjez. 😉
Mi-am adus aminte de ceva cu treaba asta cu cartofii și mujdeiul de usturoi. Prin clasa a 12-a am fost la un bairam la un coleg de clasă. Nu mai știu dacă era majorat, zi de naștere sau doar o băută obișnuită cum făceam des pe vremea aia. Probabil doar băută, fiindcă părinții lui nu erau acasă.
Bairam obișnuit, fete și băieți, oleacă mai pe rockereală așa, dar nu exagerat, adică destul de divers fondul sonor, băutură, fum de țigară la greu, și niște droage ușurele p-acolo (shhh….nu mai ziceți la nimeni! 😜), treaba bună. Omul avea rădăcini prin Maramureș, deci băutura de calitate era în cantități industriale. În schimb, probabil din cauza faptului că era singur acasă de vreo două sau trei zile, bătea vântul prin frigider. Cum vorbim aici de sfârșit de ani ’90, când livrarea de mâncare nu era chiar ceva obișnuit, iar noi eram prin liceu, deci canci finanțe, că banii mergeau pe țigări și alcoale, ne-am trezit pe la vreo 1 noaptea în situația de a face foamea până dimineață. Adică, cât să-ți țină la stomac palinca, berea și giugiulelile cu fetele (nu cred c-am mai folosit cuvântul „giugiuleală” până acum, dar pare potrivit cu situația 🤣).
Unul mai inteligent și mai puțin băut a descoperit pe balcon la colegu’ vreo 5 kile de cartofi. Bingo! Ne-am mutat cartierul general în bucătărie, i-am amețit ăluia dulapurile în căutare de ulei și tigăi și ne-am apucat de curățat cartofi cu Metallica și Maiden ca fond sonor. Vreo doi mai neexperimentați s-au tăiat, dar nu grav, având în vedere cantitatea de alcool deja consumată. Fetele au venit cu ideea să facă o salată, tot din ceva chestii găsite pe balcon, roșii, vreo 4 castraveți și niște varză. Au mai descoperit și o bucată de slană la om în congelator, deci totul era perfect.
Ne apucasem deja de prăjit când îi vine unuia ideea să facem și un mujdei cu roșii pe care l-am și executat, bineînțeles.
Am mâncat cu rândul, pe măsură ce erau gata „șarjele” de cartofi din tigaie, câțiva mâncând chiar pe balcon , unde îi serveam prin geamul de la bucătărie, ca la autoservire, din lipsă de spațiu.
Totul bine și frumos, doar că, după ce am terminat de mâncat și pus la loc bucătăria (că aveam prostul obicei să nu lăsăm dezastru la cei la care ne destrăbălam), ne-am întors la ale noastre. Numai că „ale noastre” însemna și giugiuleala de mai sus, și, la cum miroseam a usturoi, nu prea a mai avut nimeni chef de așa ceva. Și nici blues-uri nu prea am mai servit în noaptea aia. Aia e, am ratat probabil ceva ocazii „speciale” atunci😜😜, dar cartofii prăjiți și mujdeiul cu roșii au compensat din plin… Cred… 🤣
Comentariu beton!31
Ce blues-uri, șerif, dă-le-n kkt, că mi-a plouat IAR în gură de la mujdeiul tău.
Covrigi calzi cu sana.
Era un „lactobar” la Lizeanu.
La Lizeanu? Unde la Lizeanu?
Plăcerile mele vinovate sunt:
* covrigii calzi cu mac pe care îi înmoi în iaurt în care am pus puțină sare,
* parizerul țărănesc de pui cu pâine proaspătă crocantă și muștar,
* ciolan afumat cu mujdei de usturoi alături de o fasole.
Din păcate sunt la dietă și de un an de zile nu m-am intersectat cu ele.
Comentariu beton!12
@Vasilesq…fttong&6#%$£…mă-sii, cum m-ai lovit tu în dimineața asta…că io-s pe intermitent fasting și mai am fix patru ore și patruzecișiunudeminute pînă am voie să mănînc ceva! bine, m-am lovit singur dacă e să fiu cinstit, că doar am văzut titlul, puteam să las cititul pentru prînz…
frencifraiz îs și maighiltiplejă și ca să nu se zburlească tare piticu’ ăla de pe creier responsabil cu vinovăția, îi mănînc, rar, la pește; ceea ce fac cam o dată pe lună, la o pensiune unde trag în delegații; meniul contrariază și acum, după 13-16 ani, din două motive:
-primo, compoziția, adică păstrăv la grătar, mămăligă, frencifraiz șiiii (mult) mujdei de usturoi…
– bemic, mujdeiul de usturoi!! io, ca demn urmaș al lu’ Fane Babanu ce mă aflu, am în usturoi a doua religie; cum la voi, în sud, mujdeiul se face cu apă, am avut mari bătăi de cap cu personalul pensiunii pînă s-au deprins a-mi face mujdeiul corect; zdrobit usturoiu’, presărat sare mare, pisat bine-bine-bine, adăugat ulei de măsline și frecat pînă la consitența maionezei; cînd sunt acasă, peste asta frec și 2 roșii coapte la grătar…
celelalte plăceri vinovate sunt micii vită/oaie de la selgros, salam victoria cu muștar și inimi de rață trase în unt (la bulgari)…
în rest, rămîne cum am stabilit: apreciez gourmet dar sunt gurmand; mîncău adicătelea…
Comentariu beton!14
Da, și eu tot cu „fttong&6#%$£…mă-sii” am vrut să încep când am văzut ce a scris.🤣
@costicăm, bosule, au trecut treij de ani de când am descoperit mujdeiul din usturoi frecat cu ulei. Din momentul ăla nu m-am mai atins de cel cu apă decât dacă n-am avut de ales.
Domnu’ Vasilescu da’ ď’ăla cu nițică smântână și iaurt gras … aț frecat ? De usturoi zic 🤪
Comentariu beton!15
@HM, păi ăla deja e țațichi. 😀
@Mihai, parca tzatziki este cu castravete și mărar, iar usturoiul e mai light așa.🤔
@Habare, și eu usturoiul tot cu iaurt gras îl fac. 👍
urît, foarte urît să-mi contestați cealaltă religie…
so, cu iaurt/smîntînă e tzatziki, cu apă nu știu ce e da’ sigur nu mujdei iar eu asta…nici cu pistolul la tîmplă;
dacă vrei să-i mai iei din tărie, roșii coapte, cum ziceam sau, în cazul în care vrei să impresionezi nu doar olfactiv ci și vizual, adaugi niște pătrunjel tocat…
M-ai cucerit la cartofi prăjiți, m-ai pierdut la crenvursti. Pentru mine, puțișoarele alea roz artificial sunt dovada clară că mama nu m-a iubit, altfel nu-mi explic de ce m-a hrănit cu resturi de animale tocate fin, cu zahăr, sare și monoglutamat. Să nu crezi că sunt vreo chimistă din aia de mănâncă după carte și cântar, chiar acum, ca să nu fac un herpes pe suflet poftind la cartofi prăjiți, ronțăi niște cipsuri, deci, practic, ling sare, dar crenvurstii sunt un măr al discordiei în viața mea. Când mai aud, pe la vreo coadă: „din piept de pui aș vrea, pentru copil”, îi plâng amărâtului de milă. Acum, că zici ca ai așa amintiri faine, no, mă simt și vinovată.
Dintre guilty pleasures: varza acră tăiată fideluță și călită, cu mămăligă, friptura de porc a mamei (tăiată bucăți groase, făcută în cratiță, la cuptor, 3-4 ore, cu ulei, apă și vin), ciorbă albă de ciolan afumat, cu cartofi și tarhon, slănină tocată, amestecată cu ceapă și piper și pusă pe o felie de pâine cu cartofi, din aia din Ardeal, densă, nu făcături de prin magazinele din București, omleta cu carne la garniță și mărar. Cartofii prăjiți sunt peste toate astea, oricum.
@Gabi, o singură rugăminte am: zi-mi și mie vârsta ta, măcar aproximativ așa.
33 😁.
@Gabi, eramprecis că n-ai apucat vremurile celelaNte. Crenvurștii erau o delicatesă pentru care ieșea și cu bătaie, la cozi, când aveai norocul să aducă.
Știu, că-mi povestește mama și acum.
Poate de asta și lua, săraca, după ce s găseau pe toate drumurile. S-a făcut o foame la Brașov, că mama are și acum ladă frigorifică plină cu carne, din aia de încape un om în ea, ca de magazin.
Mi-au plăcut o perioadă, dar nu erau toți buni. Pe la 14-15 ani am făcut o gastrită, un început de ulcer, ceva, de ma tăvăleam pe jos de dureri de stomac și am urmat un regim. Când a zis medicul: fără mezeluri, carne procesată, m-am bucurat așa tare că nici n-am mai auzit și: fără prăjeli, tocănițe, sosuri, mere, roșii, ardei gras, castravete, legume crude, sucuri acidulate, dulciuri. De atunci au dispărut crenvurstii din viața mea.
Oho, da’ ce cozi? Te așezai la coadă la 3 dimineața și plecai, în cel mai fericit caz, după 6-7 ore, dar nu-ți garanta nimeni că prinzi ceva, asta dacă nu avei relații.
Eu am apucat timpurile alea, dar sunt de acord cu @Gabi. Crenvurstii aia, parizerul si salamul au fost teroarea copilariei. Numai cand ii vedeam imi venea sa vars. Sau doar sa simt mirosul in cazul parizerului. N-am pus niciodata asa ceva in gura. Delicatesa erau crenvurstii subtiri din conservele chinezesti, dar pe aia ii obtineai doar de la casa de comenzi, la fel ca salamul de Sibiu, singurul comestibil. Zic teroare, nu pentru ca am mancat, ci pentru ca mancau altii, intorcandu-mi stomacul pe dos. Din cauza lor am mancat toata scoala numai mere in pauze si doar in curte. Dupa revolutie mi-au tebuit vreo 10 ani pana sa imi fac curaj sa mananc primul hotdog. Noroc cu cartofii prajiti, salata de rosii, omleta si ochiurile, erau mancarea de baza alaturi de ciorbe.
Ma intreb, la fel ca MV, cum au fi supravietuit aici oamenii fara. In mod sigur nu cu dovleci, ca si aia sunt tot atat de americani precum cartofii, la fel cum sunt si fasolea, porumbul si rosiile, dealtfel. De fasole si dovleci m-as lipsi bucuros, dar de restul cu greu. Ramaneau mazarea si varinta locala de brocoli, pe baza de frunze, adica varza, ca e vorba aceeasi planta. Plus mamaliga pe baza de mei, ca termenul e mult anterior adoptarii porumbului. Nu stiu cum e mamaliga de mei, dar mazarea si varza calita sunt mancaruri decente, zic fara entuziasm. Greu de tot!
N-am mai mâncat parizer de când făceam practică în Vitan la Rădăcini, acum 17 ani. Tot zic să-mi fac o poftă d-asta nebună cu pâine aburindă și parizer, dar mereu uit.
Frecvent mananc pâine cu parizer și ceai de chimen. Le ador.
De când am adoptat un stil de mâncare prin care am dat jos 11 kile…. mananc fix ce vrea pușca mea in ce cantități vreau. Faza e ca nu mai intra mult. Dar partea buna e ca pot bagă porcarii mai des. ❤️❤️
Comentariu beton!12
Bună dimineața! Cartofii prăjiți nu pot fi înlocuiți cu nimic!!! Recunosc, mi-e dor de parizeru’ ăla din care cumpăram, în mileniul trecut ( un sfert de pâine caldă și de restu’, până la zece lei, parizer!), dar n-am mai găsit pe nicăieri cu același gust! (ceea ce înseamnă că am încercat!!!) Dar, ce-mi plăcea mie mult și iau de cel puțin două ori pe an, e conserva de carne de porc în suc propriu, iar cea de la Scandia Sibiu are EXACT gustul acela…Și…nu mă simt vinovată!😜Hai, poftă bună!
Comentariu beton!14
Deci! Serios! In drum spre casa voi opri undeva si imi voi cumpara parizer! Si mustar Cremvustila! Si paine densa si crocanta! Habar nu am ce le voi pregati copiilor pentru cina, dar pentru mine asta va fi meniul! 🙂
Comentariu beton!12
Cel mai mult apreciez ora la care este publicat articolul. Ipotetic, as avea timp sa ma duc sa cumpar cartofi, cremwursti, parizer si alte chestii scrise prin comentarii. Dar sunt la regim, poftesc rau si e ora 10 si din cauza asta aleg sa ma razbun : “ Domnul Eminescuuu!! 😜
Slaninuta afumata, cu soriciul moale, impanata + ceapa rosie, un pic zdrobita si data cu sare + branza de oaie, din aia mai veche, care se sfarama + paine de-aia batuta de coaja. Si-o gura de palinca, sa mearga toate.
Si ciorba de sir (proaspat, afumat, nu conteaza) cu cartofi si acrita cu bors.
Si adidasi de porc, fierti bine cu usturoi si paine calda, cu coaja crocanta.
Uff, m-a luat foamea la tastatura 🙂
Comentariu beton!13
Las-o incolo că încerc să fac ochi și-mi plouă în gură după ce am văzut scris pe aici. De la cartofi prăjiți, la parizer de casă și ciorbă de burtă, promit să le halesc zilele următoare. Dar neam nu mai găsesc o brânza dulce cu smântână ca pe vremuri, vreau o pâine la țăst cu brânză de oaie și roșii. Cu puțin noroc o rezolv și pe asta. Îmi e poftă de un lapte bătut, să îl mănânc felii din oala de lut sau măcar din castron, desigur cu mămăligă. Trecem la cârnații de casă tăiați la bardă și cuțit (vită și oaie) crud uscați, normal tot cu mămăliguță. Vai sunt așa multe, pfiuu. Oricum am inceput bine, o vită făcută în vin, cu foi de dafin, mămăligă și un pahar cu vin roșu. Curcubeu pe cerul gurii.
Untură pe pâine, cu ceapa și sare, cartofi prăjiți în untură, cu niste mușchi de porc scos de la garniță, salam din ăla de vară, cu muștar și pâine caldă, cartofi inăbușiți in untură cu un pic de apă și usturoi, tochitură moldovenească, ciulama de ciuperci ( ghebe), parizer prăjit ( da, ne mai pacălea bunică-mea că ne face șnițel și dădea parizerul prin ou și făină).
Cred că de astea imi este dor și le-aș mânca fără vreo remușcare, dacă ar mai trăi draga mea bunică să le pregătească așa cum numai ea știa.
Porcul crescut de ea avea cel mai bun gust din Univers!!!!
Unutura aia pe care o topea afara la tuci și jumările alea crocante, nu o sa le mai egaleze nimic pe lumea asta.
Acum, pe lângă faptul că îmi plouă in gură, m-a luat așa un dor de dragii mei bunici și de tata…
Comentariu beton!20
Dacă mă iau după ai mei, sunt o bucătăreasă foarte bună (si ii cred din moment ce nu rămâne nimic din mâncarea gătită de mine).
Bă băiatule, dar cand vine vorba de cartofi prăjiți soțul meu e master chef. Bă da’ master, nu jucarie! Vorba bunicii mele ” ai fi in stare sa mănânci si castronul”.
Asa ca eu intru la categoria „oameni normali”adica ador cartofii prăjiți 🍟🍟🍟🍟🍟
Daaa. De multe ori mă uita la vitrina cu porcării şi mă trezesc cerând :
– Patru crenvurşti de porc vă rog.
Pâine prospăt scoasă din cuptor cu sos de limbă a încercat cineva ?
Sos de limbă? Cum adică? Când te face bucătăreasa de porc că nu te poți abține și îi strici dizainu’ ? 😋
Pâine calda am mancat in clasa a 8-a pentru toata viața 😁 . Se deschisese magazin la poarta fabricii de pâine, care nu era departe de scoala. Ei, puneam bani toți din clasa, luam franzelă albă și calda de toți banii si mâncam până ne umflam- tot cu sos de limba😂😂 Si acum nu mai suport franzela😁
Bai, terminati cu torturile astea! Incearca omul sa tina dieta, mananca toata ziua un covrig cu un iaurt si veniti voi sa ii dati geografia peste cap cu orori d’astea care te pun in pericol de auto-inec cu bale proprii. Ca acum nu visez decat cartofi prajiti in untura in care a zacut niste carne de porc afumata, acoperiti cu telemea de care n-am mai gasit din copilarie, asezonati cu niste catei de usturoi si insotiti de cateva coaste de porc afumate si prajite pescuite din untura aia….
Oricum, daca nu se gaseste hrana zeilor de mai sus exista si varianta piure cu chiftelute.
Si tot la ca capitolul cum gatim cartofii as mai adauga (chiar deasupra chiftelelor cu piure) cartofii copti, cu unt si sare.
Cat despre nostalgii vinovate…da, din cand in cand mai fac cate o orgie cu parizer/cremvusti neaparat DE PORC sau o bucatica de toba plina de aspic, mancate asa, direct din ambalajul de hartie.
Si da, peste smantana de pe paine pun si sare 🙂
Aoleu, uitasem de chiftelute 🤣 chiftelele marinate cu piure erau boala mea in copilarie. Am ramas in istoria gradinitei pt ca atunci cand aveam chiftele ceream refill de vreo 3-4 ori 🤭🤭🤭 mama ce bune erau… iar chiftele nu prea are cine sa-mi faca, mie chiar nu-mi ies 😕
Neaparat pe ambalajul din hartie. Se stie ca farfuria strica gustul
N-am reușit să citesc tot articolul, deja salivam prea tare când am ajuns la ochiurile cleioase și telemeaua rasă.
Face soțul niște cartofi prăjiți peste care sparge la final câteva ouă și cu o salată de roșii cu ceapa de poate sa vină însăși Gordon Ramsay cu cel mai smecher dish ca nu m-ar interesa😊
@Cornelia, tu care Cornelie esti, ca nu esti eu ?! Ca eu as manca telemea de oaie/capra cu rosii si paine calde pana la craparea matelor… Si glucozaaaa, care din pacate nu “creste” pe aici (Dk), iar cand gasesc in Germania cumpar tot stocul. Si nu ma dau in laturi nici de la cartofi prajiti cu multa sare sau mujdei. Aoleuu, asta mananc azi, Hamletul meu sa-si gateasca ce-o vrea, daca nu l-or tenta cartofii mei 🙂
Aiaiai cartofii prăjiți!! Cu usturoi, ouă, eventual ceva șuncă/slană/cârnați de Mangalița lângă, telemea rasă deasupra, ketchup picant și castraveți murați sau ceapă roșie. Se duce toată epidemiologia bolilor cardiovasculare pe apa sâmbetei 😁 pot mânca asta dimineața, la prânz și cină. Și chiar când mi-e greață de la medicamente! Altceva să nu văd în fața ochilor, decât cartofi prăjiți 💗
Alte guilty pleasures:
1. Deși am prins doar 3 ani din fostul regim, îmi place să mănânc din când în când crenvurști de porc cu muștar, eventual cu brânză și roșii, plus pâine „de la unguri” cu cartofi. Mai nou îmi plac crenvurștii din Lidl. Tot așa mă mai lovește pofta de parizer, îmi iau câteva felii și le mănânc goale, cu puțin kefir.
2. Pastele. Sunt pe locul 2 după cartofii prăjiți. Deși abundă de carbohidrați, iar se duce epidemiologia undeva. Le iubesc în orice combinații, dar preferatele mele sunt cele făcute de mine, cu roșii proaspete, usturoi, ceapă, concentrat de roșii, busuioc proaspăt și parmezan.
3. Clătite (făcute de maică-mea) și gogoși (teamwork cu tata, care e masterchef aspirant de când cu pandemia)..am găsit formele din copilărie și am făcut steluțe, semilune, iepurași, etc, asezonate cu delicioasa dulceață de prune cu cuișoare.
P.S. fun fact: când am învățat prima dată pentru examenul de rezidențiat, am stat la bunică-mea, care m-a hrănit aproape exclusiv cu cartofi prăjiți și castraveți murați 😁
Comentariu beton!13
Dăci… poți scoate ametistu’ din medic, da’ medicina din ametist klar nem 🤪
@HM- cam așa ceva 🤣🤣
…mai puțin când e vorba de cartofi prăjiți 😁
Jumări. Din alea facute meserias cu multa carne si stoarse potrivit cu presa aia sau cum i o zice.
Jumările sunt una dintre puținele chestii pe care nu le-am înțeles și la care n-am tânjit în această viață. Nuș de ce.
Esti oltean 100%, io-s doar pe jumatate, d’aia:)))
Cartofi prajiti cu pui la ceaun… cu mujdei… daca nu e pui la ceaun, merge si snitel. Salata de vinete… si salata de boeuf… asta ma chinuie cel mai tare ca nu am reusit niciodata sa imi fac singura… dar sarmalele… tot incerc sa le fac pomana si strainilor sa le arat ce e bun 🤣
O pulpa de oaie, impanata cu usturoi si tinuta la cuptor cat sa faca o crusta rumena pe deasupra!
Nu fac prea des, ca ailalti din casa nu se prea omoara cu oaia. Cica miroase a…oaie!
Pai, a ce mama dracului sa miroasa, daca E oaie? Ca, daca nu miroase, nu mai are niciun farmec.
Comentariu beton!14
Ce ați făcut frate aici, că am leșinat de vreo doo ori, dar mi-am revenit repede, să mai prind ceva resturi.
Varză murată aveți? Cu ceva mămăliguță și caltaboș prăjit? Sau pâine cu zacuscă proaspăt făcută, ușurel călduță așa…
Comentariu beton!12
Da, m-a mâncat rău în fund, eu sunt în stare de semi-leșin.
Stai așa că îți aduc o zeamă de la salata de roșii și o lingură, să îți revii 😀
@Mona, dacă după zacusca aia mai rămâne un pic de pâine, ar merge o felie cu unt d-ăla bun, de la țară, și dulceață de cireșe amare.
@didina,
Simt că pocnesc dar mă sacrific 😀
Eu nu mananc dulciuri ca-s grasa, da’ din cand in cand (gen aniversari) mai scap la prajituri si tort, si-atunci le aleg pe cele mai dulci si mai gretoase gen triple layers of chocolate, ca daca tot bag dulce si dau naibii eterna dieta, macar sa stiu pentru ce-am pacatuit.
Ei bine, m-ai supărat. Și ca să-mi treacă, fac chiar acum cartofi prăjiți lângă ceafa de porc la cuptor făcută aseară. Plus salată de roșii cu ceapă și telemea rasă peste.
Pe locurile 1, 2 și 3 sunt cartofii prăjiți (cu diverse alături, să nu se plictisească singuri). Locurile următoare: salată de boeuf, musaca, ciorbă de burtă și alte de-astea ce nu pot concura ever cu cartofii prăjiți.
Fii-miu și taică-su nu se ”omoară” cu ei, rareori îi mănâncă, ceea ce mă bucură că îmi rămân mie 🙂
P.S. De dulciuri nu mai zic, tu spui că nu-s mâncare. Și-atunci de ce oare le-aș mânca non-stop? 🙂
Cartofii prăjiți sunt viața. Crenvurștii in zona Mediaș, unde am copilarit, sunt mâncare tradițională de revelion 😂 Nu exista petrecere de revelion fara crenvusti. Painea cu untura și roșii sau ceapa roșie este mancarea copilăriei. Bineînțeles după cartofi prăjiți. Salivez. Merg să mănânc.
Nu am mai mancat carne de vreo sapte ani. De poftit nu poftesc decat la doua alimente ce contin carne. Parizer si crenvursti :)) Fix in combinatiile tale. Pana si mustarul e tot ala
😆😆chiar aseara am trosnit o portie de cartofi prajiti cu mujdei de usturoi, imi ploua in gura cand ma gandesc. Duminica, desi gatisem regeste, am prajit 3 cartofi si i-am halit cu telemea de oaie si salata de rosii cu ceapa, cu paine proaspata inmuiata in zeama de la rosii🙈
Si da, ma pocneste pofta de parizer si crenvusti iar in sarcina am bagat la parizer de am zis ca lesin.
O alta mare placere sunt carnatii crud afumati, am un nene sibian de la care cumpar cand gasesc si pana ajung acasa mananc jumate din ei cruzi. S-a inchinat omul cand a auzit ca mananc virsli cruzi. De fapt, asta e placerea vinovata, sa ii mananc cruzi🤣 mi-amintesc de carnatii facuti de bunicul, asa buni, de ii taiai feliute ca pe salam si mancai cu ceapa si sare de crapai. Nimic nu se compara cu ei la gust dar macar feelingul il retraiesc.
La începutul articolului trebuia să avertizați femeile însărcinate, nu de alta, da’ atacă bugetul familiei.
Eu nu mai zic nimic , m-am moleșit de tot.
––
A, uitasem, poate o saramură de pui cu pâine în țest😉
Băi, nu ştiu cum o fi pe la alţii da’ eu nu mai găsesc cartofi „de ăia buni” cum erau o dată. Mai luam de la piaţă sâmbata când mai vin oameni de prin Haţeg dar parcă nici ăia nu mai sunt ce-or fost. Am fost săptămâna trecută pe la cumnată-mea undeva pe lângă Haţeg şi a făcut ceva cartofi din grădină de ăia mici la tigaie cu ulei, sare şi mărar, neah, nu e!
Eu găsesc la noi la piață.
Acest articol este pentru torturat omul flămând care iese de la clasa I și ar mânca și pietre … am mâncat niște parlite de grisine si o prajiturica, iar acum stau pe holul școlii, de serviciu pe școală … Și ce să fac și eu? Mă apuc să citesc ce a mai scris dl.MV pe aici … Mergea o avertizare 🙂 …
Eşti în clasa a I a şi deja citeşti bloguri ?
Comentariu beton!13
@Ela Elis, cititul dăunează grav sănătății! 😜😂
1)Scovergi cu zeama de varza si praz
2)Sos de rosii cu ceapa taiata fideluta si telemea
Nu stiu altii cum sunt, dar eu una, cand vine vorba de cartofi prajiti/fierti/copti… cuvintele „e de prisos”! 😀
Astfel fiind construita, am incercat mai demult sa gatesc si cartofi dulci. Frate!!… Nu stiu, n-oi fi nimerit reteta, insa mie (la cuptor) mi-a iesit ceva care arata a morcov fiert, dar avea gust de banana bine coapta… Asa ca, pentru a nu mai exerimenta chestii care pot iesi dubios, atunci cand, eminamente, imi ploua in gura, fac urmatoarele „sacrificii”:
– omleta cu „de toate” – respectiv: ardei capia, ceapa, rosii, ciuperci, branza de burduf, slaninuta afumata, ardei iute, marar si tarhon
– marinata de peste la cuptor cu multa lamaie, rosii, boia iute si piper
– piftie de porc, tot cu „de toate”.
PS: dulciurile nu sunt preferatele mele, dar pot mirosi de la 1 km o placinta cu branza sarata, unt si marar…. Well! 😀
@Reliyzka, vezi ca din cartof dulce ies niște “cartofi” prăjiți excelenți. Ii poți face dați prin ou, pesmet amestecat cu ierburi și parmezan ras, și prăjiți in ulei sau in tava la cuptor! Sunt bestiali! Și poți pregăti la fel și zucchini. 😜😊👍
Cartofii dulci i-am descoperit într-un supermarket din Lituania unde eram cu o bursă în facultate. Am cumpărat un kil în lipsă de cartofi normali. I-am tăiat cam greu, dar prăjiți au ieșit f buni.
(De foame am prăjit și morcovi, not too bad)
Micii de la piata, cu scobitoarea infipta, mancati pe carton, cu o chifla si cel mai ieftin mustar.
Mici aia facuti la carciumele pline de betivi, unde se beau cele mai penale bauturi si care au fete de masa in patratele.
Vara, mai ales, fumul ala de mici arsi pe o manea, ma innebuneste.
Si mai era in Bacau un restaurant – Intermeridian (cunoscatorii stiu), prin anii 90, unde se manca pizza. Cea mai buna ever! Din aia cu blatul de 4 cm, cu salam de vara si parizer taiate cubulete, cu muult cascaval si o tona de ketchup pe deasupra.
O paine cu untura si cu ceapa rosie taiata marunt deasupra si cu sare.Dar o felie din aia cum era painea de 4 lei pe vremuri,de-o taia tanti de la magazin cu cutitoiul acela imens.
Eu cred că deja am pus pe mine niște kg, doar citind comentariile!
Comentariu beton!16
Da’ toba cu șorici? Urechi de porc afumate și prajite? Aiaiaiiiii! Nici nu-mi trebuie pâine, le manânc , asa elegant, în drum spre casa!
Sos rece pt. cartofi prăjiți : brânză + smântână + piper + mărar proaspăt. Încercați
Hamburger Black Angus de la Oro Toro mai pe crud. Si sorici original, dala ars cu paiu.
Si pentru seminte. Atat!!! 😜
Gata, nu o să vă mai citesc, îmi plouă în gură, mai ales că anul ăsta nu am avut acces la brânză românească. Cartofi noi prăjiți, cu brânză(telemea de oaie sau capra) și mărar, yumm. Untura de porc iar e imposibil de găsit în ultimii ani, dar merge și grăsime de rață. Tot respectul pentru ciugulitorii de quinoa și alte semințe, dar pentru mine cu astea viața n-are sens 🤣.
Sunca (slanina) fiarta si nitel afumata cu ceapa rosie si mamaliga rece. Si ma pomenesc imediat intoarsa in timp, lângă căpița de fân, copila fiind si mergând la cosit cu bunicii.
Pentru că acasă nu avem tehnologia necesară sa facem cartofi prăjiți adevărați, când mergem la țară în week-end facem la ceaun, la foc de lemne în untură de porc sau de rață.
Dar nu ne putem decide ce sa punem lângă ei, mici, cârnați de Pleșcoi, copănele sau ceafă. Voi ce ziceți ca e mai gustos?
https://photos.app.goo.gl/NcLhaTZa2Dr81uas5
Da’ aţi mîncat veodată o plăcintă cu dovleac făcută meserie cu foi de aluat subţirele ? Sau cu varză, sau cu brânză de vacă ? ă ?
Eu înafară de cele făcute da mama la ţară am mai mîncat aşa ceva la mare la Neptun. Era o dugheană spre drumul spre plajă şi în fiecare dimineaţă mă opream şi haleam ba cu varză ba cu brânză. Nu aveau cu dovleac pentru că nu era sezonu’ lor, cred.
Comentariu beton!19
Starea de rau si greata pe care o am de fiecare data cand mananc crenwursti sau parizer imi aduce aminte din ce sunt facuti. Si crede-ma ca n-am stomac sensibil…
Despre cartofi.. n-am ce sa zic.. cred cu tarie ca as putea sa traiesc fara mananc altceva pana la adanci batraneti.
Am probat-o pe-asta, conjunctural, nu cu intenție.
În perioada 2013 – 2017 am mâncat cartofi prăjiți zilnic, pe săturate. De obicei cu ou prăjit, uneori cu carne/cârnați. Nicio clipă n-am zis ”gata, m-am săturat de ei”.
Și un mare plus: n-am pus niciun kg în plus 🙂
Am incercat si eu cartoful dulce si fix aceeasi impresie mi-a lasat-o.:)))))
Articolul a avut ecou în meniul de după amiază: cartofi prăjiți cu mici și muștar here I come!
(Cardiologia rămâne pe mâine. Sau nu. Cred că am găsit niscai slană în spatele frigiderului..)
Crecă e Vasilescu pe-o mână cu cultivatorii de cartofi.
Asta înseamnă să fii influensăr. În timp ce el se îndoapă cu rucola amestecată cu pătrunjel alţii bagă în ei cartofi prăjiţi,
Sau o fi cu ăia de la big pfarma…
Merg și rucola și pătrunjelul lângă cartofii prăjiți 😁 (într-o salată cu roșii și ceapă..)
M-a pus dracu sa citesc! Asa-mi trebuie! Un om destept bunghea din poza ca e groasa treaba si nu deschidea blogul. Eu? Eu am deschis de doua ori sa vad mai bine poza
Belle, mai puțin poza exact așa mă gândeam și eu, la fiecare comentariu citit. 🙁
Untura/unsoarea roșie (făcută cu boia) din tava în care ai făcut friptura de porc [în untură, la cuptor], întinsă pe o felie de pâine de casă (aia XXL tăiată prin mijlocu’ pâinii), cu mici bucățele din friptură puse deasupra.
Cu sau fără castravete acru lângă.
Cum s-ar zice (dacă expresiile clasice de extaz gustativ îs luate), să-ți bați găina cu lanțu’, nu alta.
Tocana de gutui cu măr și țelină servită cu murături șo mămăligă rece.
Lebăr de casă cu muștar iute…
Zacuscă de vinete cu multă ceapă și neapărat unsă pe o felie de pâine de casă abia scoasă din cuptor.
Pe lângă lebăr, caltaboș și sângerete (cu un praf de scorțișoară, Mureș style) cu muștar sau ceapă roșie..bine că vine iarna 😋
@Miki, sună interesant tocana de mar și gutui, dai rețeta, te rog? Fără cantități.
Eu fac des pui cu gutui, moștenire de la bunica.
tocană de gutui măr şi ţelină cu murături… mai trebuie o bere după pentru un tranzit intestinal mai plăcut 🙂
Costi, mărul se poate pune puțin mai târziu decât gutuile. În rest creație, dacă iese ne spui exact cum ai făcut? Eu voi încerca imediat cum am liber în bucătărie. Aș pune la început câteva felii de praz, nu știu dacă ar fi o idee bună, dar încerc.
@Sandra, nu stiu cand o sa fac, dar daca Miki nu ne-a dat reteta ,o sa fac asa:
-tai telina ca pe cartofii prajiti si o coc la cuptor (telina coapta e divina)
-pun niste unt in tigaie (preferabil wok), si calesc feliile de gutui cu putin zahar pe ele
-pun niste ceapa la calit, cu mere rase dupa care pun smantana lichida (30%) ca sa iasa sos de mere ca in Ardeal (sau in loc de smantana pun zeama de lamie, sa iasa un chutney, vad asta in functie de cat sunt de acre merele)
-presar cu sare, piper si boia afumata o ceafa de porc(ce, credeati ca nu pun carne?)
-pun ceafa, telina, si gutuile pe farfurie si torn sosul de mere peste ele.
Costi, perfectă varianta ardelenească/bănățeană, aia cu smântâna la sosul de mere. Eu lângă țelina coaptă voi pune la copt prazul felii. Mulțam fain de rețetă! (Cred că merge și cu rață, și cu piept de porc sau fleică)
Bine ca nu se pot pune poze…uffff
Boss, zi si mie ce crenwursti mănânci tu de ti se par asa buni? Adică…zi un nume dă firma, daca tot te-ai apucat sa ne faci poftă, ca eu am luat unii…nici mâțele nu i-au mâncat. Da, stiu, au si ele mândria lor😄
Dacă ajung la supermarjet, îi caut p-ăia de la Angst. De obicei, arată cel mai urât de la raft, da rnu se compară nici cu Meda, nici cu Cristim. Dacă ma duc la piață, iau de la sibieni, au ei unii vrac, la fel de ordinari. 😀
În Brașov, căutați Măcelăria Duo Angel. Au și polonezi.
Sunt unii pe la noi prin zonă care vând produse dă Sibiu. Io-i bănuiesc că nu ştiu unde este Sibiul nici măcar pe hartă.
Boss, pot să spun că au crescut vânzările la crenwuști, asta fiindcă am fost la Kaufland să-mi iau, pentru că mi-ați făcut poftă, și erau cam mulți clienți care cumpărau. Sigur unii dintre ei erau de pe-aci!
-facebook-ul ăsta ce face din oameni-
A, uitasem să spun, eu mănânc crenwuști extrem de rar, două, trei ori pe an
Ce de comentarii…suntem niste pofticiosi :)))
Vreo 8 ani nu am mancat carne, dar fara cartofi prajiti nu pot sa traiesc! Si paine calda in tast. Si branza grasa, unt si smantana, Si carne de porc proaspata prajita pe plita in untura, cu varza acra. Si mancare de rosii cu ardei iute. Orice cu ardei iute, ceapa sau usturoi…mai ales cartofii prajiti cu paine calda :)) Si cu salata de rosii cu ceapa.
Si salata de vinete. Si sonc.
Si lubenita!
Si
Eu știu de „măria sa, mărul, regele fructelor”, nu „măria sa, cartoful!
Oasele de pui moi, mestecioase/ronțăibile și pâinea înmuiată în zeama de la salata de roșii cu castraveți, brânză, ceapă și ulei de măsline. Două dintre plăcerile mele culinare vinovate, de la care cu greu mă abțin la restaurant. Mă rog, uneori mă abțin.😌
Comentariu beton!14
Cu painea in zeama de salata nu pot fi decat de acord, dar la ce restaurant gasesti asa ceva? Ca eu nici macar nu ma mai obosesc sa pun ulei in salata lor, oricum nu iese nimic. Rosii taiate cu rondele de ceapa alaturi, mai mult de atat nu poti pretinde. Salata cu zeama imi fac acasa.
Ventidius, sunt astfel de restaurante, cu specific grecesc, de exemplu, în București, sau, mai ales, în Grecia. Iar la taverne chiar poți găsi ulei extravirgin cinstit.
La roșiile cu ceapă( și sare!) n-aș pretinde, dar daca ar fi și niște cubulețe de brânză lângă, nu le-aș lăsa cu siguranță irosite.
Poftă bună la salata cu zeamă!😀
Da, mancarea la taverna in Grecia e altceva. Daca dai peste una nu prea calcata de turisti, cu atat mai mult. Ma gandeam ca te referi strict la zilele obisnuite. Restaurantele grecesti din Bucuresti nu m-au impresionat.
Cartofi la cuptor cu carne din cantă(garniță), carnea de pe rața sau gâsca din supă, o supă cu tăieței de casă. Salată de castraveți cu usturoi. Spumă de mure sau de zmeură.
Mai există supa(ciorba) de fasole verde cu carne de la cantă cu verdeață, există așa ceva în Banat. Puteți adăuga la ea sos de smântână amestecat cu dulceață de ardei iute, cred că am mai spus asta pe aici. Dar cunoscătorii(specialiștii) mi-au spus că așa ceva nu se poate, eu spun că e sănătos și bun.
Acum am făcut mâncare de praz cu ceafă și fleică de porc, eu nu-i pun roșii din cauza rădăcinilor mele din Banat, dar pun mirodenii, rămâne bestial de dulceagă.
Mereu o sa poftesc la carne afumată de la garnita, cu mujdei, mămăligă si murături asortate in saramura. Cartofii prăjiți au fost favoriții nostri până la o varsta , după care am început să îi facem la cuptor. O altă plăcere este pâinea prăjită unsa cu unt si cu brânză sărată rasa( așa o mâncăm la camin). In ultima perioada poftesc la nachos cu guacamole facut de mine.
Mie nu îmi plac cartofii prăjiți (știu, e blasfemie!), în schimb aș mânca piure de cartofi la fiecare masă! Ador piureul de cartofi! Cu friptură, șnițele, o felie de telemea, fără nimic altceva, piure să fie! Și din când în când, așa cum spuneai, câteva felii de parizer cu muștar!
Azi am mâncat așa: ciorbă de perișoare, ficat de pui cu usturoi și pătrunjel, ciorbă de burtă și sarmale. Daaar, au fost porții mici, tot la 40-42 de kg am rămas. A trecut soră-mea cea mare și mi-a dat din ce a gătit și ea, altfel rămâneam la două feluri de mâncare. În rest, niște cremă de zahăr ars făcută aseară și fructe. Eu fără fructe nu pot să trec ziua, sunt pentru mine precum cartofii prăjiți pentru alții.
Din cartofi prefer să fac piure cu brânză rasă pe deasupra. Prăjiți mănânc o dată la două săptămâni când îi fac fiică-mii. Fii-miu să nu îi vadă. El e cu ceafa de porc, motiv pentru care nu am salivat mai deloc citind comentariile (că mi s-a luat de ea). Parizerul și crenvurștii nu îmi stârnesc nostalgii, cât despre salam, îmi aruncam sandwich-ul la gunoi în clasele primare. Ar fi murit săraca mama dacă afla! @Ventidius, I feel you, man!
De ce anume mi-a fost poftă citind: mămăligă (pe-asta o mănânc cu orice, dar și goală), plăcintă cu varză, pâine caldă dar goală, fără smântână și alte unsori, sos de pere și vin roșu! 😁
Ah, și s-o menționez și pe soră-mea cea mică, ea gătește fără carne de ani de zile, cu tot felul de mirodenii și ierburi. Dar nu ies rele deloc, adică nici nu m-aș uita la ceafă cu cartofi dacă aș avea un dish de-ale ei în față. 🙂
e bune 🙂 și ce ziceți voi aici, dar plăcerile mele vinovate sunt dulciurile.
cândva, la un fost job, la primul team-building (a doua zi după ce m-am angajat) mi-am informat colegii că dacă o să refuz vreodată dulciuri să știe că sunt bolnavă.
o prăjitură: blat cu cacao, eventual și nuci, bine însiropat, cu 3 feluri de creme și niște frișcă. 🙂 și totul bine aromat: vanilie, coajă de portocală, rom, juma’ din raftul cu arome de la supermarket. degeaba e dulce dacă nu e aromat.
Mă.. dar… după atâtea bunătăți… de băut nu mâncam și noi nimic?
@BaGheRa, ba da. Bere nepasteurizată de la fabrica de bere din Cluj. Proaspătă ca un cozonac scos din cuptor, atunci scoasă din instalație.
Nu mă omor după bere, e ok din când în când, chiar beau cu plăcere lângă anumite mâncăruri, dar nu m-aș jeli dacă ar dispărea. Dar berea aia, frate, cam tulbure și ciudată…. îmi plouă în gură numa’ când mi-aduc aminte.
Buna seara ! Eu tanjesc dupa painea facuta de bunica la test cu miere de salcam , la clatite cu gem de caise , la salata de rosii cu branza de vaca , la tecile fierte cu usturoi, la colarez , la porumbul copt si la chisalita de prune ( amintiri simple de la tara )
Varză cu tăieței. Pită cu untură de porc, boia afumată și ceapă roșie. Slană fiartă cu usturoi, cu ceapă roșie și pâine cu cartofi. Chipsuri din șorici. Ceai cu pesmeți de armată și marmeladă. Gata. M-am potolit.
Pâine cu untură și roșii (vara) sau castraveți murați (iarna), griș cu lapte și dulceață deasupra, fasole bătută.
Wow!!!Spargi stomacul…creierul nu mai judecă la cititul acestora…doar salivează! !!
Brânză de oaie, slăninuță, roșii, pâine caldă…și, da,pâine proaspătă cu unt și sare sau cu smântână și sare!Rai! Parizerul copilăriei nu mai există…cică era cu vită ,ceva de vis!
Dacă cartofii prăjiți îi mănânc rar, parizerul e plăcerea vieții mele!!!! Cu ceapa și o cana de ceai. Sau șnițele din parizer!!! Mmmmmm!!!!
Șoc și groază: eu nu fac cartofi prăjiți acasă! Mănânc uneori la restaurant, însă. Acasă fac tot felul de variațiuni la cuptor lângă o friptură și niște sos tzatziki ca la mama lui.
La capitolul foodgasm:
– salată de vinete proaspăt coapte, cu sau fără maioneză, pâine de casă, telemea și roșii roz. Cred că sunt ultima persoană rămasă care se mai bucură de roșia cu vinete de la nunți:))
– maioneză forever: ouă umplute cu sos de maioneză, ciuperci cu maioneză, salata de ton cu porumb, castraveti murati si maioneză, paine cu pateu si cu maioneza, orice aperitiv cu maioneză.
– știți sosurile alea semi-dubioase de la supermarket pline de E-uri? Maioneză cu usturoi, remoulade, barbecue, bernaise etc etc. Le-as manca pe paine sau goale sau cu orice. Nu le cumpăr aproape niciodată, însă. Cel mult un tub de maioneză din când în când (din acela mic ca de pastă de dinti sau borcan mic Helmans).
Salam prajit! Cu paine.
eu as manca oricand un bors de peste cu ardei iute si leustean combinat cu un caras prajit. Totul bineinteles asortat cu mamaliga si vin. Na.. ca au iesit 4 idei. Legat de parizer, cel mai bun pe care l-am mancat a fost unul cumparat de la un magazin din Piata Obor. R**** B**
Omg!
Am citit in ce am mâncat 2 felii de pâine cu unt și dulceața de măceșe!
Cartofii prăjiți cu telemea rasa, pâine cu untura și ardei, pâine prăjită cu mult usturoi și menționata untura.
Îmi fac singura untura ca aici nu se găsește. Așa am și jumări. Legat de jumări: are Chicineta o farfurie care zice așa “Pentru o porție de jumări aș străbate mări și țări!”
Virsli de aia ca la Brad!!! Cu muștar de ăla “La minut”, aoleu…!! Of course ma mulțumesc cu crenvurști ca ăștia nu știu cei aia virsli.
Fun fact:
– partenerul japonez e leșinat după zacusca lu mama. Ne trimite anual pachete. Într-un an, el: asta nu-i zacusca lu maică-ta! Eu: cum nu? El: sigur nu e! Mai târziu la telefon o întreb pe mama care ii treaba. Ea: anul asta nu am avut chef sa fac, ca și așa voi (are 4 copii, toți la peste 300km depărtare) nu veniți acasă și eu nu mănânc atâta zacusca! Am luat de la nașă-ta și v-am trimis!!
– Acu doi ani in timp ce coceam vinetele și ardeii pe grătar (pentru zacusca! Ce altceva!) m-am gândit ce bine ar merge niște slănina coaptă și picurată pe salata de roșii, castraveți, ardei, ceapa și neaparat cartofi fierți. Sa nimerit prietena din cartier sa treacă pe la mine și am împărțit. Și in ziua de azi îmi zice: bai ce gust o avut salata aia, slănina aia! Nu am sa uit niciodată! (Nu gustase slănina in viața ei pana atunci.) Iar fiul ei ma întreabă de fiecare data: când mai faci covrigi?? Nici de aia nu au aici.
Cred ca sunt singura clienta care cumpara colțurile de la parizer (se vând separat și mai ieftin), alea-s adevăratul parizer!
Fiul meu ar mânca “Jokai bableves” in fiecare zi, me included! Cu salata de ceapa și pâine calda (mai nou coc și de aia :))
Legat de cartofii prăjiți, absolut toată lumea de aici rămâne șocată ca eu chiar curat cartofii și ii tai feliuțe, nu cumpăr de aia congelați.
Oh și sa nu uit: multă ceapa felii călită cu un ou pe deasupra, castraveți murati și pâine proaspăta!