Săptămâna trecută, așa pe neașteptate, le-am anunțat pe mini-fashioniste:
– Luni dimineață aveți test la matematică. Și marți aveți la română.
Șoc și groază! C-am zis-o și pe tonul ăla care mă mai face să am coșmaruri și în ziua de azi: „scoateți o foaie de hârtie, vă rog” (cine nu știe ce înseamnă asta, e pe blogul greșit, vlogurile sunt cum ieșiți de aici, pe dreapta).
Evident, s-a protestat la greu. Ce test? Că încă n-a început școala. N-avem chef de niciun test. Dar m-am ținut tare, am rezistat la toți puppy eyeșii și toate privirile de căprioară rănită, luni dimineață la ora 9.00 am instalat fetele în camere separate, fiecare cu câte un laptop în față, și au dat primul test adevărat din viața lor.
Probabil, acum vă spuneti că m-am dilit de m-a apucat testatul copiilor chiar în ultima saptămână de vacanță, săptămână care știe toată lumea că e sfântă. Dar vă explic io imediat de ce.
Mie mi-e foarte clar ca va urma o perioadă în care învățământul va fi vraiște. Ce-a fost el până acum, dar cu pandemia asta va fi și mai și. Cu școli care se vor deschide, după care se vor închide, după care nu se știe ce va mai fi, ne-am hotărât să vedem cam la ce nivel de pregătire sunt mini-fashinostele, la matematică și la româna, ca să știm ce avem de făcut de aici încolo. Le dăm la pregătire particulară sau nu le dăm? Dacă le dăm de unde știu profesorii cu care vor lucra de unde să înceapă treaba cu ele.
Și atunci, pentru că tot aveam la îndemână instrumentul cu care pot face toate astea, de ce să nu le testez?
Am mai povestit pe aici despre cei de la BRIO și-o să mai povestesc pentru că este unul dintre proiectele mele de suflet. A fost primul cont pentru care am lucrat după ce m-am angajat la cooperativa de digital, îi cunosc bine pe oamenii care l-au dezvoltat, știu cât de perfecționiști sunt, îl știu pe fondatorul BRIO, pe Dragoș Iliescu, care este unul dintre cei mai inteligenți indivizi pe care i-a dat țara asta. Și nu glumesc de loc, dacă dai un search pe google după numele lui, te ia cu frisoane când începi să citești cine e și ce-a făcut în această viață.
Să vă mai spun că oamenii de acolo, de la BRIO, sunt convinși că vor pune umărul la schimbarea învățământului românesc? În bine, normal. Cum naiba să nu-ți placă unii care sunt mai nebuni decât tine?
Iar acum o să vă las niște impresii după testele fetelor și un sfat pe care puteți să-l urmați sau nu, voi hotărâți.
A fost foarte interesant, pentru c-a fost și prima oară când am văzut fetele setate pe modul de competiție. În plus, n-o să vă vină să credeți, nici mie nu mi-a venit să-mi cred urechilor, dar ieri dimineață m-am trezit cu ele rugându-mă „să mai dăm teste din alea”, de era să-mi cadă și cafeaua din mână. Pentru că, da, deși este o testare extrem de serioasă, tocmai pentru că este pe sistem grilă și contra-cronometru, poate fi extrem de fun pentru copii.
Altă chestie mișto, interfața este prietenoasă și incredibil de ușor de folosit. Gâzele n-au avut nici cea mai mica problemă să se descurce singure pe acolo, deși era prima oară în viața lor când vedeau platforma. Iar asta este extrem de important, că dacă dai de-o aplicație greoaie și prost construită, în loc să-ți consumi neuronii doar rezolvând testele, mai soliciți o grămadă dintre ei și întrebându-te „și acum pe ce mai trebuie să apăs?”
Încă ceva care mi-a plăcut tare de tot. Primești pe email-ul pe care l-ai folosit să-ți faci contul un raport mega-șmecher și complex. Practic, nimic din test nu este lăsat la voia întâmplării, totul este interpretat de sistemul de raportare al lui BRIO. Testul este un test SUMATIV, adică un test care te trece prin toată materia de clasa respectiva și diagnostichează, întocmai ca un set complet de analize, unde sunt probleme. Identifică punctele în care mai trebuie lucrat, dar și cât timp este necesar să mai investești în aceasta „intervenție”.
Ca să fie mult mai clar cam cum stă treaba cu rapoartele. După fiecare test al fetelor, pentru fiecare dintre ele mi-a venit pe email un raport de 20 de pagini. Da, boss, 20 de pagini. Raport din care n-ai cum să nu înțelegi la ce stă bine si la ce stă rău copilul, pentru că testul este conceput de așa natură încât să evalueze absolut toate competențele. Uite niște exemple din raportul primit de mine, pentru una dintre fete, după testarea la mate:
Algebră, scala de evaluare pentru Adunare și Scădere:
AVANSAT ➡️ Știe să rezolve în mod corect operațiile de adunare și scădere. Cunoaște ordinea operațiilor în rezolvarea exercițiilor. Reușește să determine numerele necunoscute aplicând metoda balanței.
Sau, tot la Algebră, dar scala de evaluare pentru Numere Naturale:
INTERMEDIAR ➡️ Știe să scrie și să citească numerele naturale, dar întâmpină greutăți în ordonarea lor.
Și tot așa, ți se explică pentru fiecare competență în parte. Pe același sistem, vine și raportul după testul la română. După ce le parcurgi, n-ai cum să nu înțelegi unde e beton copilul și unde mai are de lucrat.
Practic, odată cu raportul, părintele află nu numai că copilul „trebuie să mai lucreze la mate”, ci și că acoperă doar 70% din programă, adică din ce ar trebui să știe deja. Plus că se indică în mod specific unde anume trebuie să mai lucreze și ce numar de ore. Băi, vă spun, raportul în sine este fabulos, pe mine m-a lăsat cu gura căscată. Încercați-l și vorbim după.
Iar acum vă las sfatul despre care ziceam mai sus. Dacă aveți copil sau copii la școală, platforma asta este instrumentul de care aveti nevoie. Indiferent ce vârstă are copilul, indiferent că se pregătește pentru vreo evaluare națională, pentru bacalaureat sau pentru intrarea la facultate, BRIO poate evalua exact la ce nivel se află. Iar asta, dragii mei, este aur, pentru că pe copii îi scutește de o grămadă de muncă inutilă, iar pe părinți de o mulțime de bani cheltuiți aiurea pe pregătire.
Mno, cam asta pentru azi.
Revin mai pe seară să-ți zic în câte moduri și limbi te-a înjurat fi-miu ăl mare pentru chestia scrisă azi. 🤣
Comentariu beton!89
@Ioane, mă bazez pe asta. Și dacă chiar ai de gând să-l pui la test, îți vând un pont. Ale mele s-au descurcat muuult mai bine la al doilea, infinit mai bine, pentru că la primul, citez: „aveam emoții și ni s-a blocat creierul”, am încheiat citatul. Moment în care mi-am dat seama cât de mult contează să te duci la examene obișnuit cu genul ăsta de testări.
băi, io încă 2-3 ani n-am treabă cu testele da’ cîte ceva despre Dragoș Iliescu știam deja; la cei aproape 4 ani ai fiică-mii, preocuparea noastră principală este să învețe a vorbi corect; am văzut ieri o sinteză a unei analize a Deutsche Bank care anunță o schimbare de paradigmă socio-economică; după era globalismului urmează, o numesc ei, „o eră a haosului” generată de schimbarea modelelor comportamentale ale milenialșilor; sociale și de consum; va fi, părerea mea, ceva apropiat de socialism dar nu impus ci asumat pe baze meritocratice; milenialșii și cei de după ei au un nivel mare al frustrării datorate nedreptăților sociale și economice din zilele noastre și vor corecta cu siguranță aceste lucruri; ori un sistem cinstit, unic, de evaluare, cum este cel prezentat astăzi va pune bazele unei viitoare și autentice (auto)meritocrații; vizionarii ca Dragoș cred că acolo lucrează: la eliminarea competiției acerbe și sterile între copii punînd accent în schimb pe dezvoltare personală și autoevaluare corectă, într-un sistem integrat…
chapeau!
Comentariu beton!32
Revin mai spre seară să-ți zic ce am făcut la test.
Da, pls. Mulțumesc.
Mihai V. , nu am timp acum să cotrobăi pe platformă, dar o voi face și voi încerca să aflu dacă o putem folosi și oficial. Felicitări pentru abordare și explicații, exact așa se face o testare care se vrea a fi utilă, nu punitivă.
Mulțumesc fain.
Comentariu beton!19
Chiar te rog să faci asta. Eu mulțumesc.
MV – Grinch-ul ultimei săptămâni de vacanță 😋
Comentariu beton!36
@Habare, e Terminatorul III, IV..infinit.
Gizăs!
Comentariu beton!19
Mi se pare o chestie foarte mişto.
Chiar este. Dacă a reușit să le facă pe gâze să spună că mai vor, iar în același timp eu să-mi dau seama unde sunt bâtă și unde visează materia, chiar este.
Nu am copii. Am dat site-ul catre 3 cunostinte. Una din ele incepe anul terorii cu bacul. Poate ii va ajuta.
O sa dau catre cat mai multe persoane site-ul. Cu scopul sa faca si ei o evaluare CORECTA. O evaluare strict obiectiva si detaliata, asa cum ai zis tu.
Merci fain de site. Orisicat, pentru cand o sa am copii, o sa il tin la purtator site-ul.
Speranța mea e că până ai tu copiii, BRIO va ajunge instrument utilizat la greu de profesori. 😉
Si ma gandeam ca eu sunt naiv la varsta mea… :))
Comentariu beton!15
:)))))))))))))
O chestie interesanta si merita studiata mai amanuntit, mersi
Rentă, tu ești?
Acu’ nu c-ai zis tu, c-o să zicem noi, că eu oricum iti spuneam asta, da’ chiar te-ai dilit.
Lasă, măi, fetele în pace! O să aibă timp să se acomodeze cu orice examen. Au pantofi noi. Cu ăia trebuie să se acomodeze.
P.S. vezi tu portretul naibilului după faza asta.
Comentariu beton!27
N-auzi, bă, că se roagă de mine să le mai dau teste?
MV … recunoaște că le-ai mituit cu ceva 😋 O înghețată, un mec … hai dă-te-n fapt 🤭
Comentariu beton!16
Să mor io că nu.
Băi, lasă fetele în pace, n-auzi?
Luni dimineață la 9 erau deja în examen???
Nu, că ție îți trebuie o rechemare la birou sau ceva.
Mai știi când îți spuneam că ca tine nu mă ceartă nici mama și când n-o mai fi ea să mă infiezi? Nu mai vreau!! Mă descurc și singură să-mi fac zilele praf.😀
Comentariu beton!26
@Eleno, știu că poți și singură, da’ dacă totuși vrei o mână de ajutor pentru zilele alea făcute praf, te rog să spui. Mă ofer voluntar. 🤭
0 0
Multumesc pentru informatii!
E foarte interesanta platforma, o voi folosi la pregatirea pentru BAC a fratelui meu 🙂
Păi să-ți urăm baftă!
Mulțam 🙂
Mă așteaptă un an plin 😀
Așadar, nu sunt singurul diliu pe săptămâna aceasta (eu l-am luat pe nepot la întrebări, că a intrat în clasa a 9-a). Așa că acum o să-l bag în testare pe bune. Abia aștept să-l iau din așternut, că a rupt Xbox-ul toată vara.
„Scadenţa, nepoate!!!”
„La ce?”
„La Xbox…”
P.S. Nu știu de ce, dar mă mănâncă să fac și eu test din ăsta…
Comentariu beton!23
@Constantin, fa-l ! Asteptam sa vedem cum te descuri si daca este bine incercam si noi 🙂 .
O sa incerc sa rasfoiesc site-ul zilele astea si dupa sa il recomand la cunostinte( unii profesori si altii parinti).
Multumim de info.
… Și domnu’ Constantin … unde vă vedeți peste 4 ani !? 🌀 ce vedeți în acest emoji ?
Încă te mai mănâncă? Dă cu spirt și treci cu BRIO peste orice 😋!!!
Imediat ce se stinge lumina (că eu lucrez zi lumina, dar după toate fusele orare pe unde este soare) chiar o să-l fac. Și știți de ce? Pentru că mi-a zis soția de prea multe ori că „ai mintea unui copil în anumite situații”. Așa că, măcar să știu la ce nivel sunt.
Comentariu beton!24
Va fi înaintat nevestei. Care deocamdată ia clasa pregătitoare. Dar în față o așteaptă un viitor luminos. Mulțumesc.
Comentariu beton!17
Adică cum ? Îl dai soție ca să te testeze ? Te pregătești intens să promovezi de la Tuborg la .. ce ?😋
Super idee! Mulțumesc de informație. Ce bine era să fie așa ceva pe vremea mea..în clasele I-IV din cauza unei învățătoare obtuze eram convinsă că sunt cam tălâmbă. După ce am dat examen de admitere la clasa nou-înființată de gimnaziu a unui liceu din oraș (despre care ai mei nu mi-au zis nimic, doar m-au luat de o aripă și m-au dus, intuind potențialul) și am și intrat, pur și simplu am înflorit. Alți colegi n-au avut norocul ăsta..
O să transmit informația cunoștințelor cu copii de școală 👍
Comentariu beton!15
Scuza ma ca intreb,acum esti inflorita sau faci fructe?
Acum fac pietre la fiere 🤣🤣
Comentariu beton!13
@ametist: pe mine m-au salvat o colecistectomie de 6 ore și două ERCP. De pietre, zic. 😅😅😅
Fain! O să încerc și eu ceva teste, să vedem pe unde m-aș situa.
Treizeci și ceva de comentarii și n-a zis cineva ceva de rău despre aplicație (că distruge învățământul, că Bill Gates etc.). E bine.
@anukoi,nu am adus vorba de Bill Gates pentru ca inca nu stim ce rezultate am avea daca ne testam si noi. Daca imi ies naspa, toata Oculta e de vina, daca ies bune , dar vai ce fetita inteligenta sunt. 🙂
Comentariu beton!16
Stai că nu e nici 11.00. 🤭
Mulțumim mult pentru comentarii și vorbele bune, recunoaștem că suntem puțin copleșiți de emoție. 🙂 Dar vă asigurăm că împreună vom schimba modul în care arată educația din România.
Ne bucură enorm sprijinul vostru! Ne vedem pe http://www.brio.ro.
Comentariu beton!42
M-aș testa și eu să văd câtă matematică mai știu (și știam multă în liceu). Dar mi-e teamă să încep cu a IX-a 😂
@Laura… acum scoala se începe de la clasa zero… unde te crezi să intri direct într-a IX-a… O poți lua și tu treptat… de la clasa I.
@MV: Boss să-ți dea Dumniezău și Cristoșelu’ noroc la bani că de-amu’ știu cum o testez pe viitoarea Mrs.John Temple. Dacă ia testul cu Brio e OK, dacă nu…ciao, bambina. 🤣🤣🤣
@Brio: eh, să fi scos și voi testele astea acum 20 ani n-ați putut, nu-i așa? 🤣🤣🤣
Comentariu beton!16
@ievribadi, măi, la voi, după „scoateți o foaie de hîrtie” mai urma ceva? impresia mea este că „vă rog” ăla este pură ficțiune;
mă rog, pe vremea mea…
Comentariu beton!14
@costicămusulmanu,
Da, urma: ”puneți-vă numele în dreapta sus”.
Și-apoi haos.
Comentariu beton!18
În stânga sus. În dreapta parca era data.
Comentariu beton!15
La noi urma un ăăăăă din 25 de glasuri, spre deosebire de oftatul de ușurare pe care-l scăpam toți cand auzeam „Trecem mai departe” 😂😂😂
P.S. „va rog” n-am auzit niciodată de la profesorii din liceu 😁
Comentariu beton!14
@Solandi,
Eu știu că în dreapta, ca să le poată gasi ușor la răsfoire.
Și la examene tot în dreapta sus se îndoia colțul cu numele.
Da, un zâmbet, sau o răsuflare de ușurare. Cel puțin la mine. Pe mine nu mă deranjau testele (”lucrări de control” se numeau la noi), nici măcar alea neanunțate. La urma urmei, însemna că în ora respectivă nu se va preda ceva nou, sau se va preda mai puțin, deci voi avea mai puțin de învățat pentru școală și mai mult timp pentru alte preocupări.
Normal, nu? 😀
Eu amețită cum eram în școală (nu că m-am schimbat prea mult 😁) și umblam brambura prin pauze, de multe ori ajungeam în clasă după momentul cu scoateți o foaie de hârtie și nu pricepeam de ce toată lumea scria concentrată într-o liniște absolută 🙈
Da l incolo de test. Am inteles ca te ai descurcat cu minifashionistele si nu s consecinte pentru el. Cel putin acum, ca astia mici tin minte toate fazele astea , ceva de speriat. Ce mai faci, ai mancat ceva? Cum ai dormit( si mai ales unde) dupa ziua de ieri? Poti scrie cu degetele zdrelite?
Muhhahah.
@Marius M: n-am primit mail pentru musafir de urgență și la ananghie, deci trebuie să fie binișor. 😅😅😅
Ehh .. cmmfdl e femeie miloasă, l-a primit în gazdă și acum îl oblojește 😋 Poate l-a apostrofat doar așea … cu simPț de răspundere🤭
Excelentă platforma! Chapeau! Singurul regret (sunt subiectivă acum!) este că nu au teste și pentru limbi străine! Sau nu le-am găsit eu?😯
Sigur, acestea au fost marginalizate la bac, transformate în „competențe” al căror rezultate nu contează nicăieri, but still….
Mulțumim mult pentru feedback! Dezvoltarea platformei nu se oprește aici, promitem! 😊 Vor urma și alte teste, aveți puțintică răbdare 😁
M-am folosit de BRIO pentru lucrarea de masterat! Este genial Dragoș Iliescu!
Abia aștept să folosesc eu testele la clasă … am avut elevi de pregatitoare și nu se aplica.
Succes în noul an școlar! … ție și gâzelor!:)
Lui mai ales. Gâzele se descurcă și singure, pun pariu.
Am să fac ce știu mai bine (nu, nu prăjituri) și am să las o vorbă de apreciere, că îmi tot stă pe vârful degetelor de câteva zile bune, da’ mi-a fost jenă să mă bag în seamă aiurea.
Am văzut reactivată povestea BRIO (un teaser, de fapt, aștept și povestea) săptămâna trecută, cred, pe FB, la Gabi B. Nu am să îi dau numele întreg aici pentru că nu știu dacă își dorește asta. Pe lângă vorbele bine articulate, am remarcat o tonă de modestie din aia faină, de calitate, cum rar se mai gasește în epoca lui „fake it till you make it”. M-am bucurat să văd că face parte din echipă.
1. Tuturor celor implicați în proiect le doresc succes și sper că, dacă au nevoie de ceva, or să-l roage pe @Vasilescu să folosească metoda japoneză, dar pentru oameni. Să strige pe blog (ori să ciocnească farfuriuțe, că tot a exersat recent), vedem cum facem, poate dăm o mână de ajutor. 🙂
2. Eventualilor heitări: nu am absolut nici un interes în povestea asta, nu cunosc personal pe nimeni din echipă, nu am nici măcar copilul în sistemul de învățământ românesc.
@Vasilescule, am mâncat un „e” la replica pe care i-am dat-o @Elenei, mai sus. „Făcute”, nu „făcut”. Notezi tu că l-am adus în pauza de prânz de acasă, te rog? 😁
Comentariu beton!20
Da, șefa, se poate? Am rezolvat. 😛
@didina Fomică ? Ia o prăjiturică! 😋
Dacă vă rog frumos, îmi corectați și mie comentariile !? Dau câte o poză cu o prăjiturică/ floricică pentru fiecare greșeală reperată și reparată🤭
Mulțumesc frumos, domnu’ @Vasilescu. 😁
Didina, am roșit. Merci. O să facem să fie bine, fii sigură! Și Mihai nu scapă, e prea deep into Brio să mai iasă 🙂
Fie-mea mi-a dat de veste devreme în zi că sigur, ea vrea să facă teste pe Brio, inclusiv pe cele freestyle. Am setat pe mâine dimineață, să fie cu mintea fresh. Fiu-miu s-a revoltat că ce atâtea teste (le-a dat și profa de mate vreo 40 pentru vacanță), ia să stau eu chill, că el învață. I-am arătat însă cum e raportul cela și a acceptat. Dar nu pentru azi. Azi are treabă. Face un Tiramisu (că vrea el, să n-avem vorbe), după care iese afară. Și nici în zilele următoare, că vrea să se bucure la maximum de ultimele zile de vacanță. Deci vorbim începând de săptămâna viitoare. Mi-am notat în carnețel, să nu cumva să uite. :-)))
Comentariu beton!17
am vrut să comentez la @Anduța…”pe mine nu mă deranjau testele”…really? da’ mi-e frică, așa că zic aici, poate nu citește…
la uasluisiti, pe vremea mea, era un singur liceu (bun): LMK îi zicea, de la numele unui alt Miae, Kogălniceanu…; și mai era o clasă, electrotehnica de la Industrial 1, care dădea clasă LMK-ului…cu modestie (hă hă, ce-mi plac glumele mele…), trebuie să spun că io pe asta am absolvit-o; A-ul de la „izolatoare” (nick-ul liceului ind. nr 1), unde concurența la treapta I a fost acerbă, era tare datorită a 2 profi; la matematici îl aveam pe Domnul (spun acum) Romașcu, un nonconformist care însă în domeniul lui friza geniul; rareori se întîmpla ca la predarea unei teoreme să nu vină și „lema lui Romașcu”, o teoremă ajutătoare care, demonstrată în cîteva rînduri, te scutea de pagini cu demonstrații…prin ’91-’92, vine cu rezultatele la olimpiada județeană, unde 70% din clasă participam că ne înscria dumnealui; notele ok, după nivelul fiecăruia; toți, cu excepția unuia dintre cei 2 titani ai clasei (omul despre care fac vorbire este de mulți ani la MIT), care primise un 5 amărît; iese bogdan la tablă, în 15′ rescrie teza, profu’ zice „hai” și au ieșit…ne-a povestit ulterior că a fost hai mare la inspectorat din cauza contestației; profa care-i corectase teza n-a priceput nici cu explicații detaliate raționamentul (spre deosebire de comisie) și doar faptul că al meu coleg a renunțat la jalbă (el urmărind naționala la fizică, unde a și luat ceva premiu/mențiune) a făcut-o pe doamna scăpată…
al doilea Domn Profesor, titular la fizică și căruia îi port un la fel de mare respect deși profesia mea nu are cu domeniul nici în clin nici în mînecă, se numea Eremia; noi îi spuneam Jănel, probabil ca să compensăm sentimentul de frică pe care ni-l insufla; omul ăsta arăta ca un „007”: ochi albaștri, un zîmbet jovial și nu-mi aduc aminte măcar o singură dată să fi ridicat vocea sau să dea semne de nervozitate; doar ochii i se luminau într-un mare fel cînd vedea că ai priceput; și mai avea un trade mark: cu piciorul drept pășind pe ușa clasei, arunca spre catedră catalogul precum un personaj buzduganu’; catalogul se învîrtea de două ori în aer și se așeza cuminte, în poziția de lucru, pe catedră…every fucking time!!!
ei bine, omul ăsta, din cauză că lăsa mulți corijenți/repetenți (nu treceai dacă nu știai), a intrat în conflict cu direcțiunea postdecembristă a liceului și s-a transferat la LMK; a generat 2 lucruri: rîuri de lacrimi claselor pe care le-a primit (transformate ulterior în mulțumiri, vă jur că a fost un mare pedagog) și o grevă; a noastră, foștii săi elevi, lăsați de izbeliște în clasa a XI-a…
o săptămînă încheiată n-am intrat la orele de fizică (ne transformaserăm după treapta a II-a în profil mate-fizică, așa că aveam zilnic); n-a putut nimeni (directori, profesori, inspectori) trata cu noi; cel care ne-a băgat înapoi la ore a fost profu’ de mate: „am vorbit cu prietenul Jănel și mi-a spus că-i pare rău dar cîtă vreme la liceul ăsta profesează X, el nu se poate întoarce”…
nu exagerez cu nimic dar trimestrul ăla am învățat fizică (singuri) precum apucații; 3 profesori am scos afară din clasă…pe unul în lacrimi!
Costică, really. Eram o elevă rezonabil de conștiincioasă, învățam zilnic, un pic mai mult pentru teze și pentru lucrările de control anunțate, dar nici cele neanunțate nu mă luau prin neplăcută suprindere, am avut mereu rezultate școlare decente și nu am simțit presiunea pentru note. Deci, de ce m-ar fi deranjat? De asemenea, exceptând-o pe învățătoarea din clasa I-a, o cretină care m-a lovit la palmă cu rigla drept pedeapsă că am greșit ceva (scoasă la tablă fiind) și pe care n-am mai putut s-o văd în ochi ulterior (din fericire doar un an a trebuit să o mai suport, din clasa a II-a ne-am mutat la Vaslui ), niciun alt dascăl nu mi-a provocat sentimente negative, precum frică/scârbă/repulsie sau mai știu eu ce. Doar ceva revoltă prin liceu, la o acuzație nefondată a unui profesor la adresa unui membru al familiei extinse, elevă la același liceu, care s-a manifestat cu ridicat brusc din bancă și spus ce aveam de spus, printre șiroaie de lacrimi de nervi/revoltă.
Eu am fost la LMK, iar cu dl Romașcu de la voi am făcut pregătire pentru facultate într-a XII-a. Într-adevăr, un profesor memorabil. Pe dl Irimia l-am avut profesor de fizică, memorabil de asemenea, nu știam că a venit de la Procopiu.
PS care-i faza cu ”da’ mi-e frică”?
Dacă, după atâția ani de atunci, vorbești cu atâta drag de cei doi profesori înseamnă că și domnia ta te-ai ridicat la înălțimea acelor cerințe. Chapeau. Frumoase întâmplările, oricum.
@RMD 🤪 mi-am recunoscut ascunsă sub mască, după ochi 😷, la ieșirea dintr-un magazin, profesoara de meditații la matematică din clasa a XII a. Nu ne mai întâlnisem de douăzeci de ani. Are femeia aia o privire blândă și o voce calmă, huh, mă ia cu fiori numai când mă gândesc. Soțul ei îmi fusese diriginte și profesor de matematică. Niște oameni deosebiți ce m-au marcat pe viață, el prin stilul de lucru și de explicat și doamna prin blândețe. Doamna a fost singurul profesor la care nu m-am dus niciodată cu tema nefăcută, efectiv de rușine😊 … în rest am fost o brânză bună în burduf de câine, după cum zicea una dintre învățătoarele mele din ciclul primar.
Cel mai OM pentru mine, dintre profesori, rămâne doamna de chimie din liceu. Avea puterea să zâmbească, deși viața îi dăduse prea multe palme. Pentru mine a fost un exemplu de implicare și corectitudine dăscălească 😊
În fine, se pare că am căzut cu BRIO în butoiul cu melancolie 😌
@Anduța, da, mea culpa, Irimia Jan se numea și de aici diminitivul; eu l-am avut la Procopiu în primii trei ani (parcă); mutarea lui la LMK și greva noastră nu sunt goange; eu am absolvit liceul în ’92, sunt din prima generație de sacrificiu a școlerilor români: 2 trepte la liceu, bac la 5 obiecte, ultima serie de 5 ani la facultate (nu mai spun că am prins în 2 ani, trei planuri de conturi; pentru că am urît materia asta, nu știu conta aproape deloc…); cît despre „frică”, atenție, urmează o declarație…😂; precizez că nu am nici un fel de complex dar știi foarte bine genul de reacție al unora, cînd aflau de unde provii (uasluisiti…mdea); ei bine, în contextul ăsta și pentru că îți admir inteligența și spiritul combativ, uneori îmi place să-i „hărățesc” pe cei ca tine, să bag puțin bățul prin gard, pentru că rezultatul de cele mai multe ori e memorabil…
@RMD, mulțimesc de compliment dar te asigur că a fost mai mult o chestiune de conjunctură; am avut în primul rînd parte de dascăli minunați, oameni bine pregătiți și, mai ales, de o înaltă ținută morală (cred că-mi ajung degetele unei mîini să număr colegii care s-au preparat în particular); iar al doilea factor norocos, fie că vorbim de gimnaziu, liceu ori facultate, au fost colectivele din care am avut onoarea să fac parte:primii la carte, primii la prostii; nu uit vorbele dirigintei din gimnaziu, la banchet: „mi-ați fost cea mai dragă generație…cei mai buni dar și cei mai nebuni”…
a mai fost valabil încă 9 ani.
Costică, voi lua declarația ta privind inteligența drept un frumos compliment.
Legat de reacțiile privind locul de proveniență, prima de care îmi aduc aminte a fost trăită tot în liceu, când niște bârlădeni ne-au informat pe niște vasluience cu vădită aroganță că Bârladul ar trebui să fie reședință de județ, nu Vasluiul. Nu mai rețin exact de ce credeau asta, dar atât de important părea pentru ei acest lucru și atât de neimportant era pentru noi, încât n-am avut nicio problemă să le dăm dreptate. Și țin minte faza, pentru că, deși arogant-disprețuitoare, nouă ni s-a părut extrem de amuzantă atitudinea respectivă.
La fel mi s-au părut și ulterior, la fel mi se par și acum mare parte dintre reacțiile întâlnite și generate de aspectul originilor.
Conform Ordinului 1456/2020, publicat în data de 28.08 în Monitorul Oficial, nu se vor da teze/ teste în zilele de luni sau vineri.
De aceea primul test nu a fost întâmpinat cu urale de către fete. Ele știau că încalci legea…
Este o lege în care este interzis să dai teze şi teste în zilele care se termină cu i.
Şerif, dacă mă bag să fac ceva teste poţi vorbi tipul de la Brio să-mi de-a şi mie măcar un 6 la ele ? M-aş mulţumi şi cu un 5. Mulţumesc.
PS. Dacă nu ştie cine sunt io să-i spui că îs ăla care a ăntrebat dacă are şi teste pentru şkoala dă şoferi şi dacă după test cam în cât timp pot veni dupe carnetu’ dă condus beamveuri.
Păi, dacă e să pună pentru şkoala dă şoferi, atunci să fie fără discriminări, dom’le, să bage și teste de sarcină. Cine trece cu brio, să primească automat certificat d-ăla de expert în parenting. 🤪
vere, da’ cum să nu te știe lumea?! tu ești ăla cu anunțul dupe oleics: vînd gramatikă! am loat bacu’, me-am făcut treaba cu ia!
@didina, ma’am da’ di ce așa discriminare? adică teste dă potență șî diplome dă ferocious male de ce să nu?
Aaa… dar niște teste sportive nu se introduc aci pe site ?
Am și eu o întrebare la care nu am găsit răspunsul. Dacă avem 2 copii in dotare, avem nevoie de 2 abonamente? Pam, Pam!!! 😉