Articol scris de Hope.
…
O să vă scriu cât mai pe scurt povestea mea, cu speranța că o parte dintre cei care judecă acum gratuit din spatele unor tastaturi și din mijlocul unor vieți lipsite de astfel de griji, se vor gândi de două ori dată viitoare când vor arată cu degetul spre o femeie care trăiește într-o relație toxică.
Eu, 30 și un pic de ani, drăguța, foarte sociabilă, cu mulți prieteni. El, cu 10 ani mai în vârstă decât mine, un om extrem de generos, altruist, “pâinea lui Dumnezeu”, la fel înconjurat de mulți prieteni, care m-a cucerit cu multe flori și multe gesturi romantice. Eu am carieră pe care am visat-o mereu, el are o afacere. Eu am un salariu bunicel, afacerea lui merge binișor (în funcție de sezon), dar trăim mai mult decât decent chiar dacă nu suntem niște bogătași.
Ne-am cunoscut acum 8 ani și suntem căsătoriți de 3 ani – niciunul din noi nu a mai fost căsătorit înainte. În ochii oamenilor care nu ne sunt foarte apropiați suntem familia perfectă: tineri, sociabili, realizați material, înconjurați de prieteni etc. Dar prietenii apropiați și familiile noastre știu crudul adevăr: el este alcoolic.
De ce m-am mai căsătorit cu el? Unii m-ar judeca pentru că i-am crezut promisiunile, dar chiar a făcut eforturi. A încercat tot ce se putea încerca: internare voluntară la Obregia, clinică de dezalcoolizare, psiholog (a făcut ședințe individuale, dar am făcut împreună și terapie de cuplu), tratament medicamentos etc. I-am fost alături în toate aceste încercări și am învățat de la specialiști cum să fac asta corect. Și am crezut c-o să fie bine.
Boala lui s-a agravat însă înainte de nunta noastră cu câteva luni, când i-a murit cel mai bun prieten. Am zis că treacă-meargă, trecuse printr-o traumă. Luna aia de miere pentru care ne-a invidiat tot anturajul, petrecută o vară întreaga prin tot felul de locuri exotice, a fost înecata în aburi de alcool. A venit toamna, iar el a plecat la clinica de dezalcoolizare. Voia să își ia rolul în serios, își dorea enorm măcar un copil.
Și câteva luni totul a fost bine și frumos. Am început construcția casei visurilor noastre și eram ok. A trecut iarna, a venit primăvara și odată cu ea și un diagnostic crunt pentru el: infertilitate. O lovitură care a adus cu sine altă recădere și un blocaj care i-a provocat impotența (chestie ce mi-a provocat și mie multe frustrări) .
Ce se întâmplă când bea? Nu mă lovește, dar jignește, înjură, amenință, se transformă. Și din păcate recăderile sunt tot mai dese. Bea 2 săptămâni, face o pauză, o ia de la capăt. Începe cu o bere pe seară, timp de 2-3 seri, după care pierde controlul și bea încontinuu, zile și nopți întregi, fără oprire (se oprește doar când doarme).
Ce simt eu? Frustrare, furie, dar mai ales TEAMĂ. De la o recădere la alta trăiesc cu teama că va bea. Când îl văd că gustă alcool mi se taie picioarele pentru că știu că încep 2 săptămâni de coșmar, cu nopți nedormite în care el urlă și mă acuză de tot felul de chestii absurde, pleacă pe 3 cărări la magazin ca să se aprovizioneze etc. Apoi la un moment dat, după alea 2 săptămâni de băut non stop, se oprește. Îi e rău vreo 5 zile, are simptome de sevraj (de la văzut stele verzi și dragoni, la transpirații, agitație, insomnie).
Urmează apoi perioada în care e bine fizic, dar super irascibil, chiar dacă mă port cu el cu mănuși, cum se spune. Îmi calculez fiecare gest, fiecare vorba, numai să nu îl enervez. Credeți-mă, e incredibil de greu să faci asta. Ulterior, după vreo lună, urmează o perioada de câteva zile de relax, după care o ia de la capăt. Pur și simplu vine acasă cu o bere și pretextul “doar una, mă pot controla”. Și așa o luăm de la capăt. Un coșmar de-a dreptul, în care afecțiunea nu își mai găsește locul, în care el vorbește cu mine doar dacă are de făcut un reproș sau chestii strict casnice. Mi-e dor să aud o vorba bună, un compliment, să fiu îmbrățișata puternic și uneori chiar încurajată.
El nu m-a izolat de prietene, m-am izolat eu – dar doar în ceea ce privește ieșirile, pentru că în rest ținem legătura prin telefon foarte des. De fiecare dată când mergeam în oraș cu prietenele, îl găseam băut acasă. La fel și dacă plec pentru un weekend într-un team building.
Nu invit nici o prietenă la mine (mă refer la prietenele mele, nu la cele din anturajul comun), pentru că noi stăm în afară Bucureștiului și ar trebui să le anunț măcar cu câteva zile înainte. Teama că el ar putea să fie mort de beat în ziua respectivă m-a făcut să nu le invit niciodată. Ele știu situația, dar nu aș fi confortabilă să îl vădă beat. Îmi este rușine că bărbatul vieții mele s-a transformat într-un bețiv.
Am ajuns într-un stadiu în care mi-e lene să trăiesc și funcționez din inerție. Nu mai simt bucurie, nu mai râd. Sărbătorile și zilele de naștere sunt un coșmar pentru mine – știu că o să bea și o să strice tot.
De ce mai stau? Păi nu mai vreau să stau. Sincer, nu mai vreau să trăiesc așa, dar o astfel de plecare trebuie făcută cu cap: odată pentru totdeauna.
Am făcut și eu terapie la psiholog, pentru că tot coșmarul de acasă m-a afectat. Mi-am dat seama că am nevoie de ajutor, că cineva trebuie să îmi dea șutul ăla în fund că să merg înainte. Diagnosticul: depresie extrem de severă.
Psihologul m-a ajutat să înțeleg că pot să o iau de la zero dacă vreau. Și asta vreau să fac. M-am convins 100% într-o seară recentă când nașa noastră mi-a spus: “Măi, dar totuși nu ești singură pe lumea asta! Ia odată o decizie și noi te ajutăm cu ce putem!”. Atunci s-a produs click-ul ăla care m-a făcut să mă gândesc: gata, nu mai dau înapoi, trebuie să fac tot ce trebuie și să plec. Până atunci mai intervenea naivitatea, mila, iubirea, speranța că totuși poate o să fie bine, etc. Atunci s-au șters parcă cu buretele toate pretextele astea care mă țineau pe loc.
Momentan strâng bani și mă uit pe anunțuri de închiriere apartamente. Nu am economii, cu tot ce am avut am contribuit la casa pe care am construit-o împreună cu el. În plus, criza generată de coronavirus ne-a dat peste cap financiar. Am un salariu ok, dar nu foarte mare, motiv pentru care am dat sfoară în țară că îmi caut un al doilea job. Nu vreau să sufăr când plec, nu am de ce, așa că vreau să fiu ocupată cu 2 job uri și în timpul liber să mă bucur liniștită de viață.
Nu vreau nimic din ceea ce am construit împreună. Vreau doar să scap.
Și sunt sigură că așa gândesc toate femeile aflate în astfel de căsnicii: ca să pleci ai nevoie de siguranță financiară. Sincer, cred că e mai mult un motiv generat de teamă de necunoscut, pentru că rațiunea îmi spune că nici nu o să mor de foame și nici în parc nu o să fie cazul să dorm. Dar na, pentru liniștea mea interioară, vreau să fiu pregătită și financiar.
Eu am norocul de a avea sprijin moral din partea celor din jur care știu situația, precum și capacitatea și puterea de a munci pentru acest țel. Eu pot, chiar și așa cum sunt acum, stoarsă de putere și de vlagă. Undeva, din străfundul sufletului meu rănit, și-a făcut apariția o speranța mică și pricăjita că o să fie bine. Sunt convinsă mai mult că niciodată că trebuie să o iau de la capăt pentru că vreau să fiu fericită.
Și aș vrea ca toate femeile aflate în situația asta să reușească să își găsească puterea asta. E incredibil de greu, deci vă implor, nu le mai judecați. Nu stau pentru că le place sau pentru că s-au resemnat. Stau pentru că nu și-au găsit încă puterea, motivația și sprijinul de care au nevoie ca să plece.
Nădejde în Cel de Sus și dă-i înainte că sigur ești pe drumul cel bun!!!
Comentariu beton!77
@Tudore, tu ești?
Nu, nu-s eu, e un hater. La așa ceva zic pas cu comentariul. @Hope, succes, o să reușesti iar peste vreo jumătate de an când o să privești în urmă o să te întrebi de ce n-ai facut-o până acum.
Comentariu beton!94
Care Cel de Sus? A zis ca sta la casa si nu s-a mutat inca la bloc.
Se dezbate încă. Ce zici?26
Draga mea, fii puternică! Mama a divorțat după 25 de ani de căsnicie și 9 copii. În momentul în care am plecat, am mai rămas 4 la mama.. Minori…ceilalți erau stabiliți la casele lor. Mama s-a descurcat cum a putut cu un salar minim pe ec. L-am lăsat pe tata în casa, cu de toate, și noi am plecat prin chirii.
Pana sa plece de tot, mama a încercat să-l schimbe. În zadar. Și după 10 ani de la divorț , încă bea.
Pleacă, muncește, intra în anturaje noi, vei cunoaște un alt bărbat care te va aprecia și te va face fericita. Succes! ❤️
Comentariu beton!65
Hei Hope! Daca simti nevoia de incurajari in cunostinta de cauza, te rog lasa un mail de contact. Multa putere si hotarare iti doresc!
0 0
Comentariu beton!19
Problema cu alcoholul, cum o văz eu, am trăit destul în Jalea Viului, între ortaci, unde halberele, sticlismul și coniac-canoe erau sport zonal, iar alcolismul bonux, deci problema este că la beție iese din tine ce țineai ascuns. Ăla de la beție ești tu, fix ce faci la beție ai face tot timpul dacă ai avea curaj și n-ai ține cont de „ce zice lumea?”.
Părerea mea.
Comentariu beton!216
Păi asta s-a descoperit încă de pe vremea imperiului roman, aveau latinii ăia o vorbă „in vino veritas”.
Maestre, sunt sătul de vrăjeala aia de-o tot aud dupe ce unul o comite grav:
”Ai` măi, înțelege-l, iartă-l, era betoc!”
Beția NU este o scuză. Ci factor agravant. Știi că faci urât când ești cu alcoholul în freză?!, nu bea.
Comentariu beton!137
Romanii erau cu in vino veritas, Burebista le a taiat dacilor viile, voi va dati seama ca dupa ce ca am fost zamisliti din doi barbati, Decebal si Traian, avem si genele a doua neamuri betive? Bomba nucleara suntem.
Comentariu beton!111
Sănătate și puterea de a merge până la capăt, păcat de tinerețe, și a lui ,să meargă prin viață așa, fără nici o direcție. E greu să pierzi pe cineva foarte apropiat,dar nu e un motiv să te lași cuprins de băutură, mai ales că în timp nu numai infertilitatea e o problemă, ci organele interne care încep sa obosească unul câte unul,iar pancreasul nu se mai reface. Pentru mine asta a fost o mare durere,am jurat să nu mă iau de băut, deși am pierdut la 9 luni diferența doi oameni dragi,mama ,de boală cruntă, cancer la sân iar soțul de pancreas, nefunctional ,alimentat de băutură cu medicamente.Deci,doamnei,ii urez sănătate si numai bine, să meargă înainte pe drumul început singură, fiindcă orice se mai repară, se întoarce numai timpul se duce ireparabil.
Comentariu beton!59
Necazul e doar o scuză, un motiv de a bea, pentru un alcoolic, nu declanseaza consumul.
Comentariu beton!24
5 ani de relatie inainte de nunta, asumarea viciului lui atatia ani, boala accentuata chiar inaintea evenimentului si totusi sa mergi inainte cu acelasi om… e adevarat ca suntem rezultatul alegerilor noastre.
Se dezbate încă. Ce zici?80
Eh, e simplu să i judecam pe altii.
Comentariu beton!67
Având în vedere că e alcoolismul e o boală şi că unii reuşesc să o învingă, atunci când sunt sentimente importante la mijloc partenerii au speranţă şi încearcă tot ce e posibil pentru a-l ajuta pe celălalt. Din afară e uşor să spui sec: eşti alcoolic, nu mă leg la cap cu tine.
Comentariu beton!91
Tu ești cea care strigă, după un viol, că
avea fusta prea scurtă, așa-i?
Că o fi bătut-o, da’ sigur a zis și ea ceva.
Cum era aia cu femeile care ar trebui să se ajute reciproc? Sau dacă nu pot să o facă, mai bine sa meargă mai departe ca să nu facă mai rău.
Comentariu beton!61
Am reușit să ies dintr-o relație toxică după 17 ani. A fost greu, exact cum scrie Hope, dar cel mai tare a durut judecata oamenilor ca tine. Suntem suma alegerilor pe care le facem sub presiunea celor ca tine. Dacă cei ca tine nu ar exista sau ar avea decența să nu scoată pe gură sau pe taste chiar orice, poate că ne-ar fi mai bine. Știi, nu chiar orice gând îți trece prin cap merită să fie făcut public. Uneori este bine să taci. Asta este una dintre situațiile în care chiar dacă gândești ce ai scris, mai bine taci.
Comentariu beton!194
Ce simplu e sa pui etichete. Da, suntem suma alegerilor noastre, e adevarat. Insa alegerile alea denota multe lucruri: compasiune, incredere, putere… nu comenta pana nu esti in papucii celui pe care il judeci. Nu stii decat ce vezi. Sau crezi ca vezi.
GO HOPE! Lasa -i pe astia care stiu ei mai bine, si te judeca ca deh, au citit ei intr-o carte de dezvolatre personala si au urmarit un guru de mindfullness ; karma is bitch! Am invatat pe pielea mea.
Go and live your life. Si accepta si imbratiseaza toata experienta asta pe care o ai si pe care ai avut-o pentru ca avut un scop. Pe care nu il vezi acum dar ai sa il intelegi cu siguranta mai tarziu!
Succes si incredere!
Comentariu beton!73
@Gabi, are you talking to me?
vezi c-ai uitat sa zici si de decolteu, daca tot ai pomenit de fusta scurta!
si mai usor cu pianul pe scari, ca nu ma cunosti!
nu, nu stiu cum e aia cu toate femeile care tb sa se ajute reciproc. nu stiu si nici nu ma intereseaza, ptr ca nu cred in platitudinea asta. basca, de unde si pana unde tre sa fiu solidara cu toate femeile? nici vorba sa-mi placa toate femeile!
iar daca a venit vorba de ajutor, Hope ar fi trebuit ajutata mai demult, nu dupa 5 ani de relatie c-un betivan care-a bagat-o in depresie, relatie finalizata glorios c-o casatorie care tine deja de 3 ani, ca sa fie treaba – treaba!
ca de alte finalizari intelegem ca nu mai e cazul.
ei, tot e bine ca dupa 3 ani i-a venit gandul cel bun, dar nu chiar de tot!
ptr ca „plecarea trebuie facuta cu cap” si pentru liniștea ei interioară, vrea „să fie pregătită și financiar”.
poate ne mai intalnim peste vreo doi ani, pastreaza-ti incurajarile ptr atunci, ca s-ar putea sa mai aiba nevoie.
Se dezbate încă. Ce zici?24
@moatza,
Boala lui s-a agravat cu 2 luni înainte de nunta, când a murit prietenul lui. M-am gândit ca e o faza, am zis ca trece – bărbatul vieții mele trecuse printr-o trauma imensa și eu i-am fost alaturi. Plus ca el a promis ca va face eforturi sa fie ok, a și făcut, dar omul nu a avut suficienta voința ca să ducă tot procesul pana la capăt. Depresia mea nu a apărut în cei 5 ani de relație, ci la 2 ani după nunta. Nu am pretenția sa dezvolți empatie fata de mine, dar nici răutatea asta gratuita nu e ok. Nu pt mine, ci pt alte persoane mai slabe de înger pe care cuvintele tale le-ar putea afecta mai mult decât trebuie.
Îți doresc din suflet sa nu ajungi niciodată sa ma înțelegi, pt ca ar trebui sa trăiești o viata ca a mea.
Comentariu beton!151
Draga moatza. Ți-aș da o palma sa te trezești!!! Și sa nu mai judeci pana nu trăiești și tu același lucru. M am măritat cu un bețiv. Am știut, mi-am asumat, mi-a spus de la început să ne căsătorim ca doar eu îl pot schimba. 6 ani a durat și nu s-a schimbat nimic. Avem un băiețel de 3 ani, mult așteptat și mult iubit și mult dorit. Sunt 3 luni de când am plecat cu copil cu tot. Decizia asta știi cât mi-a luat? 1 An!!!! 1 an mi a luat sa ma simt pregătită sa plec odată pt totdeauna. Da, și mi-am pus și niște bani deoparte în timpul asta ca am copil. Eu am noroc cu parintii mei ca acum stau la ei, dar ma voi muta evident când o sa am suficienți bănuți strânși. E greu rău de tot sa iei asemenea decizie, când știi ca omul ala cândva a fost marea ta iubire!
Comentariu beton!46
Fata draga,puterea si motivatia o gasesti sau nu in tine insati, nu in cei de afara sau in psihologi ,tu trebuie sa te cunosti pe tine insati ca sa nu te mai minti pentru ca fara a incerca sa te judec dar a sta intr o relatie 8 ani ,a mai face si pasul de a l lua de barbat cand probabil ai vazut din primul an ca e alcoolic, este o autoamagire continuua .Deci inteleg factorul material la cineva fara job sau cu salariu de mizerie si cu unul,doi copii dar tu esti singura ,ai o anumita stabilitate financiara ,practic trebuie doar sa ti faci curaj sa iesi pe usa si sa ti porti tie de grija .Hai ca poti si nu e greu …..sunt altii care au plecat in necunoscut, in lumea larga cu cativa firfirei in buzunar si nu au pierit
Se dezbate încă. Ce zici?65
@claudia, am râs. Amar dar am râs. E atât de simplu să zici asta cu puterea care vine din tine, nu de la psihologi, când nu ești tu cel implicat. Fata asta nu avea nicio șansă dacă nu se ducea la terapie, NICIUNA.
Din pacate, astfel de „incurajari” il pun in cap pe un depresiv.
E usor sa iti gasesti forta cand nu suferi, dar in depresie vezi totul deformat, greu spre imposibil si mai ales inutil.
Eu nu m-as lansa in judecati de valoare pt ca stiu ca daca as fi in locul oricaruia as fi facut exact la fel cu informatiile pe care le aveam.
Fiecare face cum crede ca e mai bine pt el la un moment dat. Cand o sa stie mai multe o sa faca mai bine.
Daca psihologul, prietenii, tratamentul o ajuta, e foarte bine pt ca in unele momente iti lipseste puterea interioara.
Comentariu beton!72
Se numeste codependenta! Nu e placut… crede-ma! Foarte bine ca a apelat la un psiholog.
Ii doresc doamnei mult curaj si multa incredere!
Comentariu beton!48
Intr-adevăr , in astfel de situații ai mare nevoie de ajutor si ma bucur ca are de partea ei si pe cei din familie si ajutorul unui psiholog. Nu este usor , dar eu cred ca o sa fie bine pana la urma. Nu sunt insa de acord cu raspunsul lui Mihai care practic nu da nicio sansa celor care nu au resurse ca sa isi permita un psiholog sau poate nu primesc ajutor nici din familie, nici din alta parte si care se lupta mai mult singuri cu astfel de necazuri sau cu o boala ca depresia. Poate ca in loc sa dam la fel de usor astfel de verdicte ar fi mai bine sa le oferim ajutor si sa le aratam ca tot nu sunt singuri chiar daca uneori asa pare.
Comentariu beton!21
@Mihaela, că ești tu de acord cu mine sau nu, contează prea puțin. Uită-te în jurul tău un pic, în România reală, și-o să vezi că așa stau lucrurile.
Uneori iubim. Rareori, dar iubim fără să ținem cont de defectele celui iubit. Și sperăm că iubirea noastră îl va schimba pentru totdeauna. După aceea, te prind evenimentele, problemele, viața…Și te trezești la 45 de ani că n-ai trăit viața ta, ci pe a altora/altuia…fiecare vedem limpede din afară. Când ești partea din problemă, e cu totul altceva…
Comentariu beton!88
De ce, nu poți zice AJUNGE fără să te ajute altul?!
Se dezbate încă. Ce zici?12
În situația fetei din text? E atât de mult de explicat și oricum probabil că nu ai fi de acord cu mine, că n-are rost. În primul și în primul rând trebuie să te ajute cineva să scapi de sentimentul de vinovăție, să te facă să înțelegi că nu il abandonezi pe celălalt la greu, ci trebuie să te salvezi pe tine. Și asta în condițiile în care „celălalt” e un om pe care l-ai iubit cândva, lângă care ți-ai construit vise și speranțe. Crezi că e așa simplu să zici „de mâine plec”?. În plus, nu uita că va exista șantajul emoțional în permanență. „Mă lași când mi-e greu, în loc să stai să mă ajuți”. Man, chiar dacă nu mai există iubire, e infernal să auzi asta. Dacă nu mă crezi, vorbește cu cineva care a trăit cu un dependent (de orice, nu doar de băutură) și întreabă-l de ce n-a plecat din relație.
Poate că nu,din moment ce există psiholog și psihiatru deopotrivă, și bine a făcut să meargă la un specialist, dacă ea n-a putut singură.
Comentariu beton!18
De acord cu explicația lui Mihai, cu mențiunea că n-aș zice că e neapărat „l-ai iubit cândva”, ci la prezent „pe care încă îl iubești”. Iubirea s-ar putea să fie încă acolo ceea ce face plecarea cu atât mai grea. Și da, ai nevoie de cineva care să te ajute, să te impulsioneze, să-ți confirme ceea ce vrei să faci, să știi că ai un sprijin la nevoie.
În rest, fetei din poveste îi doresc să se pună repede pe picioare și să fugă mâncând pământul că bine n-o să fie niciodată acolo.
Comentariu beton!36
“Mă lași când mi-e greu, în loc să stai să mă ajuți” ține o zi, o lună, un an, o viață?!
Pare mai mult „cioara din mână vs. vrabia de pe gard”.
Scriu din experiență, de multe ori stăm într-o relație toxică și fiindcă sunt niște avantaje, de obicei false, la care nu vrem să renunțăm.
Comentariu beton!28
Nu e atât de simplu sa spui „ajunge!” de una singura. Pana acum de câte ori voiam sa plec, îmi veneau în cap o tona de intrebari: dacă după ce plec da foc la casa? Dacă se sinucide? As putea trai cu el pe conștiința? Psihologul m-a ajutat sa înțeleg ca ce face el după ce eu plec e fix responsabilitatea lui, nicidecum a mea.
Și ca să le răspund și celor care au scris mai sus, Mihai are dreptate: nu as fi avut nici o șansă fără psiholog. Am ajuns la specialist în momentul în care simțeam ca viata mea nu mai are nici un sens, iar singura mea dilema era ce metoda sa aleg ca să o închei.
Comentariu beton!54
Din exterior totul e simplu intotdeauna in orice cuplu. Cuplul perfect, vacante, bani, nu o duc rau. Si cum romanul e bun carcotas…
Ca si cu coronavirusul acum, cand se fac concedieri in masa si am auzit motive la colegi „nu il dam afara ca are copil, il dam pe celalalt ca nu are copil” in loc de criteriu de performanta. Poate ala de nu are copil are 2 parinti in grija cu o pensie de 600 lei amandoi (un exemplu, nu stiu daca mai exista pensii asa mici, dar ceva ma face sa cred ca in Romania exista). Evalueaza-i dpdv al performantei sau al comportamentului.
Cat despre autoarea acestui articol, sper sa gasesti puterea sa treci peste aceste aspecte si probleme. Incearca sa incepi o viata noua. Vei suferi la plecare, pentru ca nu ai plecat din iubire. Nu speranta te-a tinut sau altceva. Ci omul pe care il iubesti. El este alcoolic, cu probleme. Dar, din ce imi spui, nu prea vrea sa faca o schimbare. Este un sevraj, este o problema, de acord. Dar, cu taria necesara de caracter, o poate stapani. Cel mai bine, ai o discutie cu el. Ia-ti inima in dinti. Ce rau iti poate face, in cel mai rau caz, iti da sutul acela necesar sa pleci.
Comentariu beton!46
@Alexandru,
Am discutat de mii de ori. Și nu, nu când era beat. Ci când era perfect lucid. Discuții lungi, cu calm, în care eu ii spuneam cât sufăr pentru ca în primul rand își face rău singur. Discuții în doi, discuții cu nașii, nici un rezultat. Din păcate.
Comentariu beton!31
Imediat după ce am citit textul de azi am avut un prim gând: azi e ziua în care @Hope va fi pusă la zid. Va fi găsită vinovată pentru tot. E super simplu s-o întrebi „de ce ai stat?”, nu?
@Hope, fă mișcarea asta atunci când ești 100% convinsă că nu vei regreta nimic. Eu zic că ai facut-o destul. Dar eu nu-ți cunosc limitele. Doar tu ți le știi.
Comentariu beton!62
Stai usor, ca ziua e lunga. Abia a trecut o ora de la publicarea articolului.
Vor fi teme de genul:
De ce l-ai luat daca e betiv?
Daca ti-ai asumat, traieste asa.
Esti sigura ca ai facut tot ce trebuie sa il ajuti?
Si multe alte chestii de genul, doar sa inaspreasca sentimentul de vinovatie.
Eu doar atat spun: numai ca l-a luat de barbat, in speranta ca se va schimba, i-a dat o sansa mareata careia i-a dat cu sutul grav. A facut absolut tot ce i-a stat in putinta. Este tanara, acum are o sansa de a se reporni in viata. Altii s-au repornit si la 50 de ani. Doar ca, nu iti vine sa il lasi acasa. Stii ca daca ii dai si vestea asta, ori se drege complet, ori e o cauza pierduta complet. Psihologii ar spune ca, atunci cand ai o discutie cu el, sa o ai civilizat, sa nu il afectezi emotional. EA este cea afectata emotional, ca ea indura chinurile la care e supusa de catre EL, cel ce efectiv da cu sutul la multe sanse…
Comentariu beton!73
@Elena P, cine are cat de cat putina judecata nu o pune la zid, iar in ceea ce priveste regretatul sunt convins ca nu va regreta nimic avand in vedere linistea sufleteasca pe care o va avea dupa
Comentariu beton!29
Din păcate mulți români sunt mai misogini așa și le mai și place să blameze victima maxim.. Orice problemă ar fi într-o relație, sigur ea e de vină cu ceva sau e ea proastă că a stat.. Dar mereu vorbim de ea, de femeie și de vina ei.
Sper ca Hope să nu le asculte răutățile și să treacă cu bine peste aceste probleme.
Comentariu beton!28
Nu ma afectează comentariile care ma pun la zid. Nu ma așteptăm ca toată lumea sa fie de acord cu mine. Din fericire trăim într-o societate în care avem dreptul sa gândim diferit și sa ne exprimam liber.
Va mulțumesc tuturor pt gândurile bune.
Comentariu beton!45
Coane, io nu pot fi de acord cu asta.
daca stai atatia ani cu omul ala si vezi ca are o problema asa de grava, a incercat destule ca sa scape – internare voluntară la Obregia, clinică de dezalcoolizare, psiholog, tratament medicamentos – ai crezut c-o să fie bine si n-a fost, te mai si mariti cu el?
poate ca sunt femei cu vocatie de martir, de Sf Tereza… sau doar fraiere…
sunt o persoana empatica, dar cat sa te sacrifici? mai ales ca l-ai stiut inainte de-a face casa cu el!
si btw, cati barbati ar face asta? in aceleasi conditii.
am trecut si eu un pic prin viata si-am vazut destule, poate-s mai realista si mai pragmatica, dar daca te hotarasti sa faci un pas decisiv langa un asemenea om, ei, asta ma face sa cred c-au mai fost si alte interese, na c-am zis-o!
Se dezbate încă. Ce zici?34
Moatza, e normal să crezi asta. Pentru că n-ai trăit cu un dependent.
dar de ce-as face-o? nu e ca si cum m-am maritat cu el, bine-merci, si a capatat naravul pe parcurs.
ea l-a luat asa, in deplina cunostinta de cauza, dupa 5 ani de experiente.
sa dea naiba, nu stiu de ce nu pot sa fiu empatica in cazul asta.
Se dezbate încă. Ce zici?38
În capul meu, empatia nu prea are legătura cu rațiunea (”coane, io nu pot fi de acord cu asta”), ci cu simțirea. Și dacă cineva nu găsește absolut nimic în povestea lui Hope care să-l/s-o atingă la suflet, nu văd de ce și-ar pune problema empatiei. Din întreaga poveste, eu mă regăsesc în acel ”TEAMĂ”. Că mi-a fost de câteva ori teamă în viață, uneori mai puțin, alteori mai mult, de câteva ori am fost chiar paralizată de frică.
Așadar, dacă ești genul neînfricat, sau care niciodată în viață nu s-a confruntat cu acest teribil sentiment, mie chiar nu mi se pare că ar trebui să-ți faci griji că nu empatizezi.
Comentariu beton!37
@Anduta, nu, griji chiar nu-mi fac!
Sunt calculata si f rationala, am luat-o si eu in freza cu altele, dar nu de genul asta, nu la genul asta.
Totusi incerc sa inteleg cum reactioneaza un empatic cu cazul asta, trebuie sa spui vorbe simtite de incurajare, sa mangai usor pe cap, sa fii condescendent? ca la mine-i mai greu daca nu simt.
Si-ntreb asta ptr ca la postari pe-acelasi ton, lumea-mi zica ba ca aberez – 😆 e prima data, am voie! – ba pare ca mi-ar da dreptate. Acuma nu c-ar conta prea mult!
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Moatza, te pupa tata! 👍
Moatza, dacă nu simți, nu trebuie să nimic, mai ales aici, mai ales că nu e ca și cum Hope (sau orice alt ”caz” asemănător) s-ar afla în fața ta, în același spațiu, în aceeași realitate fizică. Chiar așa, în real life, când te-ai aflat într-un context în care cineva și-a expus suferința (nu neapărat în genul acesta și nu neapărat un adult), cum ai reacționat?
Te întreb pentru că nu înțeleg deloc întrebarea – ”trebuie sa spui vorbe simtite de incurajare, sa mangai usor pe cap, sa fii condescendent?”, deci clar ceva îmi scapă și încerc să înțeleg ce.
Comentariu beton!21
Cum ești tu mai cu moț și le știi pe toate🤦
Hope, cu toată sinceritatea, apelului tău la nejudecată nu cred că i se va răspunde pozitiv, nici în cazul tău, nici în cazul altor femei. Și e de înțeles, sper să înțelegi asta și mai sper să nu te afecteze. Pe de altă parte, să știi că există și judecată în sens pozitiv. Personal mi se pare că ești genul de femeie care odată ce a înțeles foarte bine ce vrea, cu toată teama de necunoscut și alte cele, nu mai poate fi oprită. Fruntea sus, îți țin pumnii!
Comentariu beton!47
Draga Hope, povestea ta este aproape trasa la indigo cu a mea. Spun aproape, pentru ca povestea mea contine un copil si aspecte ce tin de violenta domestica. Nu intru in detalii, nu despre mine este vorba aici.
Nu iti dai nici sfaturi, pentru ca nu detin adevarul absolut. Iti spun doar ca e vremea sa te priveste in oglinda, sa iti tragi respiratia, sa impachetezi hainele si sa pleci. Dar calm, fara sa izbesti usa in urma ta.
Atata vreme cat ai sprijinul prietenilor tai, atata timp cat faci terapie, nu ai nevoie de nimic altceva! NIMIC!
Boala sotului tau nu este povara ta! Ai incercat tot ce se putea!
Exista viata dupa divort! Exista viata dupa o relatie toxica! Da, exista si este una a naibii de faina!
Te imbratisez si iti doresc sa ai curajul sa pleci!
Comentariu beton!143
Îți mulțumesc pt cuvintele frumoase. Ca sa fac haz de necaz, am avut norocul ca e infertil și nu e și un copil la mijloc. Oricum, și înainte de a afla despre infertilitate aveam mari rezerve cu privire la a face un bebe cu el pana nu ar fi rezolvat problema cu alcoolul.
Comentariu beton!25
Un alcoolist cronic are șanse de 95% de a se reapuca de viciu după ce iese de la dezalcoolizare.
Indiferent cât de mult îl iubești tu, el iubește mai mult sticla. Pentru el, orice moment, fie că e de bucurie sau tristețe, e doar un alt prilej de a pune gura pe sticlă.
Eu, să fiu în locul tău, aș divorța și mi-aș vedea de viață. Asta ți-o spune unul care a trecut prin două divorțuri.
Altfel, în 10 ani, tot în aceeași situație vei fi, asta dacă nu cumva ajunge el la deces.
Comentariu beton!58
Sau ea…
Comentariu beton!17
Femeie, cand ala e curvar, ai o sansa: iti iei peruci, te vopsesti,te tunzi, silicoane etc, te transformi si tot il intorci. Dar cand e alcoolic ai pierdut din start. Nu ai cum sa te transformi in sticla…. Taica miu a fost asa, doar ca era si violent cu maica mea. Cand bea! La inceput o bere, apoi sticle, apoi tarie ! Si avea ficat de fier ! Si eu as avea in sange viciul. Doar ca de 19 ani nu am mai baut nicio bere. Nici inainte nu beam, dar atunci am zis stop de tot ! Si nu doare si sunt viu! Deci se poate! Pleaca si fii tu! Ai incredere ca va fi bine!
Comentariu beton!23
Ce pot să zic, bravo pentru curajul de a cauta ajutor, multe, mulți nu o fac si se complac în mizerie, în multe cazuri de rușine, de ce zice lumea, teama de necunoscut.
E tare greu să te desprinzi dintr-o situație care știi că ție personal nu-ți face nici un bine, cred că trebuie multă tărie și convingere să o faci.
Comentariu beton!21
V-am povestit zilele trecute de bunica mea și de modul în care o trata moșu’. În general, consuma cam 5 litri de vin pe zi. Bunică-mea trebuia să îi cumpere vin cu sacul. După cum știţi, „așchia nu sare departe de trunchi”. Taică-miu i-a luat-o pe urme. Se recomanda „bun consumator”. Știţi că există două tipuri de astfel de consumator: singuraticul și de grup. Taică-meu le combinase. În general, era haios la băutură, cu condiţia să îl lași în pace, să fii de acors cu el și să îi aduci băutură. Nu s-a transformat niciodată într-un alcoolic, numai că, după ce muncea (serviciu și apoi la moșu’, pe moșie) băga în el. Uneori decent, alteori, fără limită. Apoi, încetul cu încetul s-a transformat. A început să consume în mod regulat, singur și apoi cu prietenii. Pe care (noi fiind din zonă unde ţuica este regină) îi aducea acasă, că avea destule butoaie. Iar maică-mea trebuia să pună masă și tot tacâmul. Petrecerile curgeau, ca să zic așa. Nu prea conta că noi, copiii, aveam școală, iar el trebuia să meargă la serviciu. V-am mai spus că moșu’ avea fraţii la „roșii”, în poziţii sus puse, așa că exista protecţie (inclusiv la fabrica la care lucra, văru-su era director).
Problema era când nu i se asculatu ordinele. Adică, noi ne duceam după el la crâșmă, ca să îl aducem acasă. Începea să ne alerge, să ne ameninţe și dacă ne-ar fi prins, ne-am fi luat-o. Din când în când o lua mama pentru noi. Gen, vorbe jignitoare și niște palme. Asta, până am crescut. Atunci când eram mici, eu și frate-meu am promis că nu vom consuma alcool când vom fi mari, ca să nu ajungem precum tata și bunicu’. Eu m-am ţinut de cuvânt. Frate-meu, nu, iar atunci când bea, chiar seamană cu tata în tinereţe. Iar mama îi reproșează mereu lucrul ăsta. Eu, doar îi aduc aminte de promisiune. Iar el, ridică din umeri și respiră adânc. Și îi amintesc că are un băiat, care simte fix ce simţeam noi când eram mici.
Între timp, pe când eram mai mic, am reușit să îl conving pe tata să nu mai bea. Dura câteva luni (record), în care vedeam un cu totul alt om. Mă distra atunci când vedea alţi beţivi și zicea că el nu a fost niciodată așa. Daaaaa, desigur.
După un timp, invariabil, revenea la vechile obiceiuri. Așa cum povestea Hope, câte puţin, apoi din ce în ce mai mult. La mine acasă nu am invitat colegi, iar prietenii mei cei mai buni se găseau în situaţii asemănătoare (nu degeaba DB= Drumul Beţivilor). Cele mai nasoale momente erau atunci când beau bunicu-meu cu taică-meu. Trebuia să stau între ei. Altfel, era jale. Se acumulase atât de multă ură între ei, că se putea ajunge la ceva rău. Am dus o copilărie nașpa din punctul ăsta de vedere. Acolo eram cunoscut drept fiul lui X si nepotu lui Y. Apoi, începând cu liceul, am plecat de acasă. Nu mi-am uitat promisiunea și până astăzi, am rămas anti-alcoolic. Eu sunt cel care îi duce pe ceilalţi acasă de la petreceri și toate cele. Mi s-a zis că sunt pocăit, că nu știu ce este aia viaţă și multe altele. Taică-meu era mereu apărat de ceilalţi sub pretextul că muncește mult (și așa este) și că merită să bea. Dar cei din jurul lui „meritau” să suporte modul lui de a se comporta?
Acum câţiva ani a făcut diabet II, i s-a tăiat un deget de la picior. Întreg piciorul a fost în pericol, dar am reușit să îl salvăm cu un tratament cu ioni de argint. Pe patul de spital a promis că nu mai bea. 2 ani a fost perfect. Apoi, iarăși, a luat-o de la început. Nu mult, pentru că nu mai poate „duce”. Maxim 250 ml și se bagă la somn. A mai avut niște episoade și acum s-a liniștit. Bea doar duminica. Sau, atunci când vin eu în vizită (de bucurie), deși știe cât urăsc chestia asta.
Nu este ușor să trăiești lângă consumatorii de alcool, dar ei se pot schimba. Unii, mai mult, alţii mai puţin. Important este momentul în care o fac. Bunicu-meu a fost la dezalcoolizare. Nu au reușit decât să îl facă se treacă de pe tărie pe vin. Apoi, când a murit bunica s-a lăsat de unul singur. După ce a chinuit-o o viaţă întreagă. Nu știu decât că este extrem de greu de cealaltă parte a baricadei. L-am întrebat pe tata ce simte atunci când bea. Mi-a zis că simte eliberare. Nu cred că este așa. Este doar un lanţ care strânge din ce în ce mai tare.
P.S. El este mândru de faptul ca eu nu beau și se laudă cu asta tuturor. Ciudat, nu?
Comentariu beton!207
He he … la mine în familie e o lege nescrisă : „niciodată doi bărbați din aceași casă n-au voie în același timp în crâjmă” 😋
Semnat … un alt „pocăit” din cu totul alte motive.
Comentariu beton!28
Dacă ar fi să aleg ce urăsc mai mult în povestea cu alcoolul a familiei mele, aș alege acel ,,beau de bucurie, tată”. Încă un motiv pentru care vizitele mele au devenit din ce în ce mai rare. Ciudat în povestea mea e îndemnul pe care l-am primit în privința nefumatului ,, decât să te apuci de fumat, mai bine bei un pahar de ceva”.
Comentariu beton!31
Partea bună este că nu mai fumează nimeni în familie. Taică-meu și bunicu- meu s-au lasat de câţiva ani buni. Eu am reușit să mă ţin departe de aceste vicii. O spun cu cea mai mare sinceritate: probabil că, dincolo de promisiune, este și teama de a nu mă transforma în ceva asemănător. Nu îmi doresc ca fetiţa mea să treacă vreodată prin ceea ce treceam eu când îl vedeam beat. Să îl sprijin pe drumul către casă ori să stau pavăză. Au fost niște situaţii nasoale pe care numai calmul meu de atunci au reușit să le detensioneze (gen, la nunta lui frate-meu când s-a „unit” cu bunicu-meu să îi bată pe muzicanţi că nu le cântau ăia de inimă albastră). Este nasol să trăiești lângă un bun consumator sau alcoolic. Așa că, dacă nu îl poţi ajuta, atunci drumul este deschis către alte zări. Nu trebuie să ajungi să ai regrete! Ei, dacă le au, le uită repede cu un pahar!
Comentariu beton!59
@Constantin, nu stiu de ce, dar mi a venit sa plang cand am citit comentariul tau, poate pt ca imi aduce aminte de copilaria mea..Tot de asta, am zis ca barbatul cu care imi voi intemeia o familie poate sa fie oricum, dar nu betiv, iar baiatul meu cand va creste sa faca diferenta intre 2-3 pahare cu prietenii si 2-3litri de vin, ca mna asta inseamna distractie…
Comentariu beton!35
Cat de bine o inteleg pe @Hope!
Am fost acolo!
Si noi eram impreuna de vreo 3 ani. Studenti fiind, se stie: mai un chef crancen, mai o bauta dupa examen (luat sau picat, nu conta; tot aveai un motiv) si niciodata nu l-am vazut nici macar ametit.
Dupa ce ne-am casatorit, cam un an, a fost OK. A aparut si copilul. Ce mai? Aveam tot ce ne dorisem.
Cam cand avea copilul vreo 10 luni, au inceput betiile. Crancene! Cate trei zile, nici nu dadea pe acasa si nu stiam nimic de el. Dupa trei zile, aparea, mahmur, bolnav si zacea ceasuri intregi in baie, imbratisand closetul.
Intr-o zi, a venit acasa dupa o betie crunta si a inceput sa faca scandal. Copilul, care nu plangea aproape niciodata, s-a speriat cumplit si a inceput sa planga si sa planga de nu-l mai puteam opri.
Si, atunci, in secunda doi, am spus „Gata! Nu se mai poate asa!”
A plecat trantind usa si, dupa o saptamana, am intentat divort.
Aveam 29 de ani si un copil de un an.
Cativa ani dupa, am avut mustrari de constiinta. Ma tot gandeam ca poate, n-am incercat destul sa-mi salvez casnicia, ca am fost prea dura…Apoi, mi-a trecut.
L-am revazut, dupa 15 ani; era buhait de bautura, alcoolic in ultimul stadiu: ala in care ii tremurau mainile inainte de a bea primul pahar de vodca dis-de-dimineata.
Atunci, am stiut cu siguranta ca am facut exact ce trebuia.
Asa ca, Hope, exista viata si dupa desprinderea de un alcoolic! Traieste-o!
Comentariu beton!159
Well, mie mi se pare extrem de important că Hope a ales să facă publică povestea ei.
Am senzația că ăsta este punctul cheie al schimbării. Să nu mai ascunzi gunoiul sub preș, de rușine sau din sentimente de falsă vină și cu speranța că cine știe, poate va fi bine. Cred că involuntar te agăți cu disperare de această speranță și de fapt, ajungi să te învârți în cercul vicios al dependenței și codependenței, până când nu mai găsești puterea să cauți o ieșire.
Sunt convinsă, ca și tine Mihai, că fără ajutorul unui psiholog, al unor specialiști, nu ai cum să reușești.
@Hope, ești pe drumul bun, dă-i înainte și nu uita cel mai important lucru, tu nu ai nici un gram de vină. Rupe cordonul codependenței fără remușcări.
Comentariu beton!69
Ai pus punctul pe i . Despre asta e vorba, sa tinem gunoiul sub preș! Societatea ne împinge la compromisuri, mereu judecați, critici, bârfe! Facem tot posibilul sa nu stie nimeni ce trăim! Ce ne-ar mai barfii colegii sa stie sa partenerul de viață este un alcoolic! Ne este rusine pentru el si pentru noi , minimizam problema in fața altora incat incepe sa para mică si in proprii ochi! Pana reusim să-i redeschidem si sa vedem gravitatea …. este drum lung .
M-am regăsit cumva în povestea lui Hope. Nu din pricina alcoolismului celui de lângă ci din cauza imposibilității de a mă rupe dintr-o situație nepotrivită care mă distrugea.
E greu de explicat starea ca de paralizie pe care o simți în situații din astea. Și nici nu încerc s-o explic pentru că, în mod utopic, îmi doresc să nu mai știe nimeni cum e.
Știu că pentru mine să reușesc să vorbesc despre cum mă simt a fost începutul desprinderii din pânza de păianjen în care trăiam. Și am făcut asta aici. Și cred cu tărie acum că punctul de vedere al unor oameni necunoscuți m-a făcut să văd imaginea de ansamblu.
De accea pot să spun că m-a bucurat că @Hope și-a spus povestea aici. Chiar dacă poate nu realizează acum, va fi bine.
Te îmbrățișez, @Hope.
Comentariu beton!71
🤗
Dacă eu am putut pune punct dupa o relatie de 12 ani, cu doi copii, sa ma mut in Germania cu ei de tot, fără a avea mari economii, si tu poti! Singurul atu pe care l-am avut a fost limba germană. Am.gasit repede un loc super de munca si sunt in sfârșit fericita. Totul vine de la tine. Poti sa faci asta!!!!
Comentariu beton!59
Draga de ea 💕. Că o judecă oamenii ar trebui să fie ULTIMA ei grijă acum. Dacă cedează nervos și-și face rău, ăia care o judecă acum or să scrie RIP și or să trăiască mai departe cu bucuriile lor.
E momentul să fie egoistă și să se pună pe primul loc.
Pe mine mă judecă unii și acum, după 7 ani, că am încheiat o relație aparent perfectă cu un bărbat blond, frumos, ochi verzi, inteligent, director la o firmă. Eram tineri, frumoși, minunați… doar că el fusese căsătorit și avea un copil și mi-am mințit familia 7 ani de relație, pentru că îl iubeam să leșin și începând relația de la 19 ani, sigur ar fi fost discuții cu ai mei. Atât m-a dus capul atunci. M-au sufocat minciunile 7 ani, obosisem, îmi era rușine de ce făcusem, așa că am mințit în continuare.
Pe lângă asta, mai pierdea și bani la jocurile de noroc și abia aveam ce mânca, deși lucram amândoi.
Am făcut un credit ca să plătesc un an de master, să acopăr o datorie făcută pentru el și să merg la nunta unei prietene bune și i-a jucat în ziua cu nunta pe toți, vreo 7000 de lei. Mi-a fost rușine (din nou) să-i spun prietenei că nu ajung la nuntă, fără alte explicații și să-mi mint familia că merg la master, deși eu renunțasem.
Pe lângă asta (yep, there is more) era posesiv, gelos – în naivitatea tinereții am zis că aia e iubire, că mă vrea doar pentru el. Aveam de dat explicații și pentru mesajele în care scria un băiat doar „Crăciun fericit! Nume prenume” – deci dat în masă, nu doar mie. Aveam puțini prieteni, ca să nu fie gelos, să nu aibă motive de ceartă. Voiam liniște, așa că am îndepărtat chiar și prietenele care observau că nu sunt ok și îmi spuneau că nu e normal să trăiesc așa.
Din gelozie, sărăcie, neputință, nervii mei, lipsa de motivație pentru orice, neînțelegerea nevoii de siguranță, lipsa unei perspective, vise neîndeplinite, ne-am certat foarte mult după ce ne-am mutat împreună. Noi nu mai vorbeam, doar ne certam… vreo 2 ani. Eram epuizată.
Căutam mereu soluții să plec, dar plăteam datorii, aveam salariu mic, nu aveam un leu strâns și nici curaj. Nu aveam unde să mă duc, nu aveam cu ce să trăiesc singură. Locuiam într-un apartament plătit de firma la care lucra, deci nu aveam grija chiriei pentru că banii se transferau direct către proprietar, altfel ajungeam boschetari.
A fost băiat „bun” și mi-a arătat că n-am de ce să-mi distrug viața lângă un astfel de om: m-a bătut la o ceartă. În secunda aia s-a rupt tot, toată speranța că ieșim la liman cumva, mila că e dependent de jocuri, nevoia de a-l ajuta și înțelege.
Am mai stat cât să-mi planific plecarea (nu am familie în orașul în care locuiesc) și m-a lovit din nou. De data asta am leșinat, de șoc, de spaimă, naiba știe. M-am trezit cu el panicat, plâns, cerându-și iertare, promițând chestii, jurând că… dar că și eu l-am scos din sărite. Eram atât de epuizată că nici putere să-l înjur n-am avut.
Mi-am zis doar că aia nu e viața pe care vreau să o trăiesc și am început să sun cunoscuți de a doua zi. Nu prieteni, familie, ci colegi, cunoștințe, ca să-mi caut o chirie cu cineva, nu-mi permiteam mai mult. În secunda aia nu-mi permitem nimic, dar am avut noroc de oameni care s-au bucurat de decizia mea.
E lungă povestea, pe scurt e că am luat decizia de a pleca cu 10 lei în portofel și am primit ajutor din partea oamenilor care nu aveau nicio datorie față de mine.
Au trecut alți 7 ani de atunci în care am trăit tot ce nu trăisem din gelozia individului și lipsa banilor. Am găsit un job mai bun, am promovat. Cheltui bani doar pentru plăcerile mele acum.
Sunt bine de mult timp, îmi reamintesc rar ca și cum e o carte pe care am citit-o, atunci când pot ajuta pe cineva cu povestea asta. Și cred că aici pot. Am încercat să întorc binele primit și să încurajez și alte femei să-și ia viața înapoi, deși erau cu copii și era mai complicat. Eu doar mi-am făcut bagajele și am plecat. I-am lăsat covorul, plapuma și toporul de la tata, de silă, ca să nu mă mai întorc în apartamentul în care a șters cu mine pe jos.
Există atâta viață după o poveste de genul ăsta, ca nici nu își închipuie!
Nu promit că e ușor, dar promit că o să treacă, însă ca sa treacă trebuie să înceapă de undeva. Și ca să sune a speech motivațional de tip osho, zic: „nu poți sări o prăpastie din mai multe sărituri mici”. Să-și strângă puterea pentru una singură.
Repet, faptul ca o să o judece lumea e ultima ei problemă, indiferent ce zic ceilalți, nu trăiesc ei în locul ei, nu-i plătesc ei terapia, nu trăiesc ei cu fricile ei. Și dacă o judecă pentru că a stat cu el sau pentru că va pleca, mereu va fi cineva care va considera că soluția e alta, dar nimeni nu trăiește cu el, cu ea.
Sper să citească aici, să prindă curaj și să înțeleagă că nu-i va ridica nimeni statuie dacă se sacrifică lângă un om care o consumă. Îmi e milă și de el, dar nu prea putem salva oameni care nu fac ei tot posibilul să se salveze. Dacă iubirea înseamnă sacrificiu, trebuie să fie bilateral.
Fiecare cu lupta lui, ea trebuie să-și ia viața înapoi, banii vor veni, la fel ca liniștea și încrederea că plecarea e decizia corectă.
Mă bucur, Mihai, că îți faci loc și timp pentru astfel de povești. E posibil să fie startul schimbării unei vieți și nu e puțin lucru. Aș zice că cineva care a trăit ca mine atâta amar de vreme prețuiește timpul altcuiva în alt mod (de asta și închei povestea, deși am material, ohoo).
Comentariu beton!243
Comentariul ăsta mi-a ridicat părul de pe mâini și m-a făcut de mi s-a strâns toată carnea pe mine.
Nu cred ca as reusi sa mai citesc odata comentariul asta, mi-am imaginat cum ar fi sa dau in sotia mea, a trebuit sa ies putin afara sa ma calmez. Te felicit ca ai iesit din acest iad, e fantastic cat ai indurat. Iar pentru alte persoane de sex feminin care citesc acest blog: NU exista nicio scuza cand un barbat te loveste. S-a intamplat o singura data, era nervos, l-am provocat eu, era baut, etc. NU.
Comentariu beton!83
Lumea te judeca, indiferent ce faci. Cea mai buna politica este sa te doara fix in pix de ce zice lumea.
Lumea nu-ti stie necazurile, bucuriile, problemele.
Desteapta rau vorba aia romaneasca: gura lumii numai pamantul o astupa.
Comentariu beton!25
Mulțumesc, băieți! 😊
N-am mai șters praful de pe povestea asta de foarte mult timp. Au scris-o degetele pur și simplu, n-a mai trecut prin suflet, așa că nu-mi mai dau seama dacă e prea mult pentru ceilalți.
Eu am mai auzit astfel de povești și de cele mai multe ori vorbesc destul de detașată despre lucruri oribile.
Sper să încurajeze alte femei care nu văd viața dincolo de ce trăiesc acum și să facă atenți bărbații că diferența de forță, care e în favoarea lor, poate lăsa urme foarte adânci. Cunoșteam femei care n-au suportat umilința și violența și fie au înghițit pastile, fie s-au aruncat de la etaj. Cunoșteam…
Nu știi ce psihic are femeia în care dai, la fel cum nu știi dacă rezistă primului pumn. Poate nu mai ai în cine să-l dai pe al doilea. Și atunci vine întrebarea dacă merită să nu te poți controla?
Eu am avut o misiune mai ușoară: tânără, fără copii, fără proprietăți la comun, cu o grămadă de oameni care mi-au dat bani, nu împrumut, ci dat pur și simplu, provenită dintr-o familie normală, fără violențe, dar nu au toate privilegiile astea.
Puteam oricând să mă întorc acasă la ai mei, dar n-am vrut să-mi trăiesc așa eșecul. A plecat el din oraș și a fost un motiv în plus să fiu liniștită că nici n-am să-l mai văd.
Nici acum nu i-am zis mamei ce bătaie am luat atunci și care au fost motivele despărțirii. Am mințit până la capăt. E cardiacă și nu merită să pățească ceva din cauza berbecului, mai ales că a ținut mult la el. Nemernicul era foarte priceput în a atrage oamenii, dar asta e altă poveste și ăsta nu-i blogul meu. 😂
Sper să auzim de bine despre Hope și să prețuiți ce aveți în viețile voastre și să vă gândiți mereu că și omul de lângă voi e copilul cuiva.
Comentariu beton!70
Comentariul acesta m-a cutremurat in sensul ca m-am regasit oarecum in aceasta poveste. Stiu ca lumea care nu cunoste, judeca dar in momentul in care ma aflu acum, sincer nici nu imi pasa. Am trait o poveste de viata langa un alcoolic timp de 20 de ani. Nu am mers la psiholog, imi era rusine de parinti, de prieteni, am incercat tot ce s-a putut omeneste pentru el dar nu am reusit. Dupa 13 ani de casatorie am facut un copil in speranta ca totul va fi bine. Am realizat toata suferinta abia dupa 20 de ani, cand copilul crescuse si nu mai suporta certurile din casa, cand mama mea a murit intr-un tragic accident si mi-am dat seama ca viata este una singura si ca trebuie sa ii asigur copilului meu un viitor mai bun. Acum vorbesc cu detasare despre acest subiect pentru ca, dupa divort, am ramas doar eu si copilul meu, cu un serviciu modest din care plateam si o chirie intr-un apartament. Dar au trecut….si am intalnit un om deosebit, un suflet minunat cu care sunt casatorita acum, de aprox 5 ani si care imi iubeste copilul enorm si pe mine ma respecta, ma apreciaza, ma sustine si ma iubeste asa cum nu a facut-o nimeni. Abia alaturi de el am inteles ce inseamna viata si cum un copil poate creste frumos. Succes tuturor femeilor sa aiba puterea sa aleaga ce e mai bine pentru viata lor. Si, intradevar, nimeni nu stie cu adevarat care sunt motivele pentru care o femeie sta langa un alcoolic. Fiecare isi are propria poveste. Felicitari pentru articol, domnule Mihai. Respect!
Comentariu beton!73
bravo ,fato ca ai plecat ….
@Gabi,
Am citit și îți mulțumesc mult pentru încurajări. Înseamnă mult pt mine, având în vedere ca vin de la o femeie care a trecut și ea printr-un coșmar. Da, al tău a fost mult mai urat și ma bucur ca ai găsit puterea sa scapi. Îți doresc multă fericire.
@Mariana,
Din fericire mi-am dat seama la timp ca am nevoie de ajutor și l-am cerut atât unui psiholog, cât și apropiaților. Ma bucur mult ca ți-ai găsit fericirea.
Comentariu beton!19
cei 3 care ati dat dislike la comentariul lui Gabi …sa va pice telefonul in apa, sau sa vi se strice laptopul ….fmm vostri, sunteti cei mai naspa oameni….
Comentariu beton!13
@NagaQ, nooo, le urăm mai bine mâini scurte și mâncărimi în fund oamenilor cu lăbuțe roșii. Unele telefoane au asigurare și nu-i pagubă. 😂
Poate.i o utopie ce.o să scriu acum dar, Intr.un moment de luciditate ar putea să o ELIBEREZE chiar el ! Hope,sunt câteva doamne pe.aici care au trăit și suportat același calvar ca si tine. Au ieșit de.acolo și în sfârșit au LINIȘTE.
Comentariu beton!18
Nu e de condamnat, am 3 surori si toate 3 au avut “bafta” in a isi alege jumatatile cu acest viciu/boala cum va place sa o numiti.
Nu e de condamnat Hope, cine o face habar nu are ce traieste femeia, ii trebuie putere si ajutor din toate partile sa spuna stop si sa mearga mai departe
Urasc alcoolul, drogurile si jocurile de noroc(sunt vicii care ii distrug si pe cei de langa tine) sunt mai indulgent cu fumatul, am fost unul dintre cei mai inraiti fumatori(minim un pachet pe zi, tigari strong, cu light mi se pareac, ca fac doar risipa) am reusit sa le opresc in urma cu 15 ani, stiu ca se poate am avut mai multe tentative si mereu puneam cate o tigara in gura si mai mergeam o perioada, cred ca si cu alcoolul e la fel, sunt uni care reusesc sa se abtina o perioada si o iau dupa inapoi, trebuie doar sa aiba taria de a spune stop
Comentariu beton!30
Mda.. stiu sentimentul. Maica-mea a avut bafta de 2 betivi (tatal natural si ala vitreg). Le-a dat cu flit la amindoi si ne-a crescut singura.. 🙁
Comentariu beton!32
bv mamei tale ….asta inseamna sa stii ce trebuie facut si ti dai seama ca numai usor nu I o fi fost sa plece cu doi copii
Mihai , sunt una din muuultii anonimi din Romania reala care s-a nascut si a trait intr-o familie in care tatal a fost si este inca alcoolic , violent si abuziv . Am trait totusi si am avut sansa mea . Poate ca daca as fi citit , cand mi-a fost mai greu , raspunsul tau ca nu am NICIO sansa daca nu merg la psiholog , ar fi fost cumplit .De multe ori n-am avut ce sa mananc darmite resurse suficiente pentru terapie . Cred in ajutor specializat , ba chiar imi doresc din tot sufletul sa se dezvolte cat mai mult domeniul asta si sa ajute cat mai multi oameni si mai ales pe cei din Romania reala .
Comentariu beton!32
Nu știu cum să-ți explic, dar este o mare diferență între să ai părintele dependent și să ai partenerul de viață dependent.
@Mihai, ai dreptate, este o diferenta, dar sti care? Copil, adolescent fiind nu poti sa “pleci” nicaieri. Mama ta il accepta pe betivan asa cum e, iar tu trebuie sa suporti totul, fara a putea face ceva!
Sti cum este sa fi pe strada cu baietii (la 15-18 ani), si sa vina la tine cineva si sa iti zica (de fata cu prietenii tai): “Bai Emile, dute si scoate-l pe tactu din berarie ca e praf!”? Sti sentimentul ala ca se crapa asfaltul sub tine? Si chestia asta sa se intample de 3 – 4 ori pe saptamana? Nu te marcheaza deloc, nu?
Sti cum este ca tatal tau sa scoata bani de la CAR (nu putini) pentru nunta surorii tale, sa mearga la baut cu prietenii, si sa piarda toti banii (pe care bineinteles a trebuit sa ii dea inapoi)?
Vrei sa iti mai scriu? Pot scrie o carte!
Si eu beau, dar imi stiu limitele. Niciodata sotia sau baiatul meu nu m-au vazut beat. Nu am vrut ca baiatul meu sa treaca prin ce am trecut eu!
Comentariu beton!66
@Mihai Vasilescu, pe ce ce anume îți bazezi afirmația? Întreb de curiozitate.
Ca persoană care a fost nevoită să locuiască în casă cu un alcoolic (e vorba de tata, nu dau detalii că nu suport nici măcar să-mi mai amintesc, darămite să scriu cum e) și care a avut în preajmă cupluri în care unul dintre adulți era alcoolic, sunt de acord cu ce a scris @Mihaela. Să spui că nu se poate fără psiholog este o eroare. Cunosc personal femei care au reușit să își găsească resursele de a se elibera din astfel de relații, am discutat mult cu ele, pe unele le-am și susținut din postura de voluntar. Desigur că e de preferat să primească ajutor de specialitate, dar nu e musai.
Nu dau sfaturi în general, nu-mi stă în fire, pot spune doar ce aș face eu dacă aș avea vizibilitatea pe care o ai tu, pentru că vorbele au greutate: aș fi un pic mai atentă la astfel de nuanțe. Oricine poate trăi o viață demnă, chiar dacă nu își permite bani de terapii, trebuie să își găsească resorturile interioare de a se detașa de situație și a-și lua soarta în mâini. E cumplit de greu, e mai bine cu, dar se poate și fără psiholog.
Comentariu beton!47
@didina, desigur, e posibil să fi exagerat eu. Dar dacă am făcut-o, am făcut-o pentru că nu cunosc NICIO persoană care e reușit să se rupă dintr-o relație de genul ăsta fără ajutor specializat. NICIUNA. Și cred că știu minim cinci persoane, dintre care una e bărbat.
Altfel, e mișto că-mi atragi atenția cât de „vizibil” sunt eu pe un comentariu oarecare, uitănd că am publicat textul în sine, deși putea să mă doară în dos. Mai ales că era a treia zi cu subiect de genul ăsta, deci știam clar că risc să mă înjure lumea „hai, bă, mai lasă-ne cu relatiile tale”. Mno
Știi asta e un pic ca-n bancul cu copilul pe care îl salvează unul de la înec și, după ce-l scoate pe mal, începe mama copilului să urle la salvator: „Și căciula? Unde-i e căciulaaa???”.
Cunosc eu mai multe persoane care au reușit, nu îmi dau niciodată cu părerea în necunoștință de cauză.
Altfel, na, ce să zic? M-am codit mult dacă să scriu comentariul sau nu, eram aproape sigură că o să-l iei aiurea. 🙁 Până la urmă, e mult mai important ca cei care nu-și permit terapii să nu se descurajeze și să nu renunțe sub nicio formă la a continua să încerce. Pentru că se poate. Și le doresc succes.
Comentariu beton!49
@didina, și eu le doresc succes. Și nu sunt ironic deloc. Iar dacă cineva reușește fără ajutor specializat, îmi pun blogul la dispoziție să-și spună povestea, ca să le dea curaj și altora.
@Vasilescule, dacă tot pui blogul la dispoziție, pune și un pachet de lavete, să ștergem muștarul când îți sare aiurea. 😜
Comentariu beton!44
@didno, nu produc ăștia lavete pentru cât muștar îmi poate sări mie. 😀
@MV, nu cred ca te injura nimeni, cine o face nu are catusi de putin judecata, acest gen de lucruri sunt reale in viata a destui de multi dintre noi, uni doar accepta sa le ignore, sa ignore suferinta vecinului, surori/fratelui etc si sa mearga mai departe, sunt multi dintre noi care nu le putem ignora, nu putem trece nepasatori pe langa astfel de lucruri, nu sunt unul din ei
Sunt oameni care beau stiu cat pot si nu isi beau mintile, si sunt betivi notorii, alcoolici, multi dintre noi avem asemenea povesti in viata noastra, diferenta ca uni aleg/alegem sa nu le expunem public alti nu, uni aleg poate din simplu motiv sa nu fie aratat cu degetul, sau cine stie ce alte motive
Mno ,Mihai , daca mai ai putintica rabdare si nu-i cu suparare as vrea sa imi spun si eu povestea pe scurt ca poate ajuta.
M-am trezit intr-o familie terorizata de un alcoolic violent si cu o mama care dupa 20 de ani de chin ajunsese o umbra. Era prin anii ’70 cand , din cate imi amintesc , ca femeie puteai fi dusa in fata judecatorilor pentru parasire de domiciliu, daca iti paraseai casa si sotu’. Sansa noastra a fost sora mea care , cand a implinit 18 ani , primul lucru pe care l-a facut a fost sa ne incropeasca un bagaj si sa ne puna pe tren. Ea reusise la facultate (nu stiu cum o reusit in conditiile alea), urma sa plece de acasa si stia ca asta ar fi fost fatal pentru mama mea daca ramanea singura cu mine in casa aia.
Mai tarziu , in studentie , am avut o relatie cu un coleg care avea o multime de calitati plus inca ,,una” : era alcoolic . De cand se trezea se dregea cu o bere si sfarsea noaptea cand cadea pe unde se nimerea. Nu era violent fizic ,dar psihic ma toca marunt.
A durat aproape doi ani si am ajuns si la cererea in casatorie pe care am refuzat-o instantaneu pentru ca in momentul ala mi-a aparut in fata ochilor imaginea lui taica-meu . Culmea, asta cred ca a fost a doua sansa din viata mea.
De treizeci de ani am si eu un ,,regealfashionului” 🙂 si doua fete de care sunt mandra foc , una biolog si una mai are un an si devine Psiholog si Consilier in sanatate mentala aici in Anglia unde am emigrat.
Cum am razbit? Probabil cu o doza de noroc si cu faptul ca am avut mereu obiceiul sa vorbesc despre ce mi se intampla. Cu oricine vroia sa ma asculte. As fi avut nevoie de ajutor specializat ca de aer , de multe ori ,dar nu aveam de unde pe vremea aceea si nu ne-am fi permis oricum. Si atunci am vorbit. Nu am primit mereu cele mai bune sfaturi , dar reuseam sa ma descarc.
Imi cer scuze , pana la urma , m-am lungit ca saracia , dar sper sa fie de ajutor,iar cei care sunt in nevoie sa stie ca mereu vor gasi o sora ,o mama , un prieten sau chiar un strain care sa-i asculte. Si daca au sansa sa vorbeasca si cu un psiholog sa nu il ocoleasca.
Comentariu beton!55
Bine, @Vasilescule, dă-le-ncolo de lavete. Dacă n-ai, n-ai. Pune niște chifle atunci, aducem noi micii.
Două povești (din mai multe), pe scurt, nici una dintre doamne nu poate scrie pe blog. Prima este în vârstă și anti-talent la utilizat tehnologia, cealaltă este un pic decedată.
1. Mătușă-mea – căsătorită, un copil, trăia la țară. Bătea bărbat-său la ea ca surdu-n clopot. Pâinea lu’ Mniezău omul – când era treaz, o mizerie sinistră și violentă după ce consuma alcool. Ajunsese, după câțiva ani, să bea de dimineață țuică în loc de cafea, îi călca în picioare și pe ea și pe copil, i-a alergat cu toporul, a dat foc la casă. În ciuda „gurii lumii”, a bocetelor și amenințărilor repetate ale mizerabilului, a divorțat. A lăsat toată munca de-o viață în urmă, și-a luat copilul și a plecat. Au fost ok amândoi, copilul a terminat facultatea, o duce decent. Bețivul a murit de ciroză.
2. Vecină a părinților – căsătorită, cu doi copii. Soțul ei era un bețiv funcțional, decent și foarte de treabă când era treaz, dar care devenea violent când se îmbăta. Și-a luat femeia cei doi copii, o valiză cu haine și a plecat la niște rude, a divorțat. Oraș de provincie, la scurt timp după revoluție – iureș a fost în urbe, femeia i-a ignorat și și-a văzut de viață. Copiii sunt bine, oameni cu familii mișto, ea a murit acum câțiva ani, era în vârstă și cardiacă, bețivul a crăpat de cancer la ceva timp după divorț.
Mai am și alte exemple de persoane, unele mai tinere, care au reușit să iasă din relații toxice fără a apela la terapie. Care terapie, repet, e de dorit, dar nu toți au resursele financiare pentru așa ceva. Să nu îi descurajăm degeaba.
Cred că ne învârtim în bule diferite. 🙂
Comentariu beton!60
@MV, eu nu prea vorbesc despre mine. După ce fostul consort mi-a repetat că nu-l interesează cum mă simt și ce-mi doresc n-am vrut să încarc pe cineva cu suferințele mele. Am vrut să merg la psiholog. Am vrut să plătesc pe cineva să mă asculte. Am crezut că asta mă va ajuta și va ajuta refacerea relației pe care o aveam. Dar deși aș fi plătit singură ajutorul de specialitate ( la vremea aia oricum doar eu munceam), el nu a fost de acord. Și n-am știut cum să mă repar. Am scris câte puțin despre mine aici, pe blog. Și asta m-a ajutat deși mi-a fost foarte greu să vorbesc. Și mi-e greu în continuare. Și în continuare nu vreau să încarc pe cineva cu ce simt eu.
Dar cred că uneori merge și fără psiholog.
Comentariu beton!30
Mda, atitudine de rahat.
Ea e de vina ca el bea, ea e o curva si faptul ca are un job inseamna ca si o trage cu seful ca in general femeile sunt o subspecie si nu sunt in stare sa munceasca la un job bine platit.
Nici nu pot sa ma enervez, mi e doar scarba.
L.E. Vad ca a disparut comentariul la care am raspuns, probabil ca nu va avea nici un rost fara context.
Comentariu beton!28
Da, a dispărut comentariul la care faci referire. Era al lui @Toni Montana, dar am și eu o limită până la care duc.
Te inteleg perfect…iti creste tensiunea instant si iti dai seama ca nu exista argumente suficiente pe planeta pt oamenii astia.
Ei stiu sigur cum stau treaba si nu merita efortul sa incerci sa ii convingi de altceva.
Cred ca si un alcoolic are mai multe sanse de recuperare.
Stii ca nu e vorba doar de tine de multe ori? Te întrebi, oare mișcarea mea îi va aprofunda starea de alcoolism? Oare va fi bine? Dacă pățește ceva în urma despărțirii?Am sa pot trai știind ca a pățit x lucru? Sunt persoane imprevizibile mai ales după ce au băut.
Am, da…te intrebi de toate. Si daca ai facut tot ce se putea, si daca puteai face altfel sau mai bine, si ce se va intampla cu el…..asta e vinovatia aia crunta din depresie.
Din exterior lucrurile sunt mult mai evidente si mai simple. De acolo nu le vezi, iti lipseste perspectiva, de aia ai nevoie de ajutor.
Nu poti ajuta in schimb pe nimeni cu forta, nu suntem responsabili de viata nimanui, poate doar a copiiilor nostri minori. Atat!
Si un om are dreptul sa iasa din orice relatie daca nu mai vrea sa fie acolo. Nu conteaza motivul, poate sa fie lipsa iubirii, a fericirii, orice.
Nu trebuie sa dam nimanui explicatii. Oamenii judeca oricum. Dar eu am invatat ca asta e treaba lor, nu imi platesc ei facturile si nu i doare nici la 2 metri in spate de mine, in realitate. E doar un subiect de barfa.
Hope, sper sa alegi ce e mai bine pt tine. Nu e nici vina ta, nici responsabilitatea ta sa te sacrifici pt nimeni. Ai dreptul la liniste si fericire 🙂
Comentariu beton!27
@Am, în punctul în care te-ai zbătut 8 ani să ajuţi o persoană să scape de alcoolism dar asta nu s-a întâmplat, iar situaţia nu e mai bună ci o ia la vale rău de tot, chiar este vital să pui propria persoană pe primul loc. A făcut tot ce e omeneşte posibil ajungând până la depresie, sentimentele de vinovăţie nu-şi au locul aici. Ăsta este şantaj emoţional şi nimic altceva.
Comentariu beton!27
Dar el se întreabă dacă alcoolismul lui nu cumva ii face ei rău, ii distruge viata, dacă nu cumva la beție o poate lovi foarte rău sau chiar ucide, ii pasa oare de suferința ei? De ce trebuie ca o femeie sa rabde ca o martira, ca și cum viata ei, fericirea ei nu ar conta deloc, numai betivanul e important?
0 0
Comentariu beton!33
@Am,
Chiar astea au fost întrebările care m-au ținut mult timp în loc: dacă se sinucide după ce plec? Dacă da foc la casa? Dacă…?
@zambila,
Ai dreptate. Dar a fost nevoie de un psiholog ca să pot sa ma împac cu gândul ca ce face el după ce plec eu nu este responsabilitatea mea.
Comentariu beton!18
@Hope
După 8 ani am plecat. Ma amenințat, a spart niște sticla cu pumnii, a plâns, ma jignit groaznic dar am plecat și nu m-am mai uitat inapoi. Sunt in a 5a luna de liniște și pace. Am schimbat și tara, ceva ce doream de mult sa fac și imi urmez calea.
Stii ce mi se spune? Nu te-am mai văzut de atâția ani sa radiezi a fericire.
Poți sa o faci și te îmbrățișez. Blochează totul negativ ce te va face sa pui la indoiala decizia luata, privește inainte cu speranța si totul va fi greu dar frumos și LINISTIT😊
Hope, pleaca azi ! Fiecare femeie batuta crunt, mutilata, omorata, bolnava, spitalizata dupa traiul cu barbati abuzivi, alcoolici , ar fi trebuit sa plece cu o zi mai devreme. Daca te-ai hotarat , pleaca ! Azi ! O sa fie bine !
Comentariu beton!33
Nu-i nevoie sa imi explici , am avut si parinte dependent si partener dependent.
Iti spun eu : ca si copil de parinte dependent esti practic prizonierul lui , mai ales la noi in tara. Asa ca pana cand ajungi major sau pana cand decide celalalt parinte sa te salveze vezi si auzi tot felul de porcarii socante si rabzi la pumni cat poti ,ca nu ai incotro.
Ca si partener al unui dependent ai varianta sa te desprinzi dintr-o astfel de ,,relatie” , cu propriile puteri sau cerand ajutor, asta-i singura diferenta. Rahaturile pe care le inghiti in ambele situatii sunt la fel de socante si de dureroase
Comentariu beton!38
Bravo@Hope! Ma bucur ca ai reusit sa vezi drumul spre libertatea ta. Poate o sa urmeze o perioada mai grea, dar o sa vezi ca o sa fie bine.
Si eu am iesit dintr-o relatie toxica acum 10 ani… Am reusit sa fiu sincera cu mine si cu el, chiar daca aveam un copil impreuna, am realizat o casa, o masina s.a.m.d. La inceput ma gandeam ca: ce va spune lumea…. Naiva! Gresit! Nu lumea traia calvarul vietii mele… Ci doar noi doua: eu si copila. Nu aveam bani ascunsi, nu aveam carduri etc… Dar am reusit sa realizez ca trebuie sa pun punct definitiv, daca vreau sa mai ramana ceva si din vietile noastre, a mea si a fetei. Chiar daca nu „aveam nici bani de paine”, trebuia sa aleg, si am ales: noi doua.
De aceea, eu cred ca numai de noi depinde ce facem, daca vrem cu adevarat sa facem ceva.
Comentariu beton!31
Lenuta si asa e ca nu ti a pasat nici de casa ,nici de masina ,nici de carduri si ai vrut doar sa fii linistita si in siguranta tu si fetita? Asta voiam sa zic cand am comentat mai sus ,sunt atatea femei in situatii mult mai dificile ,nevoite sa plece cu un copil sau doi ,cu un job care abia le plateste chiria si tot gasesc puterea in ele sa plece .Asa ca ….ia mai lasati ma cu political corect si cu empatia
@Lenuta și @claudia,
Nu îmi mai pasa de mult timp de gura lumii. Asa cum am scris în text, nu vreau nimic din ce am construit împreună.
Doar ca a fost nevoie de timp și de multe ședințe la psiholog ca să scap de sentimentul de vinovăție – ca îl părăsesc când ii e greu – și de eternele întrebări legate de ce ar putea el păți dacă eu as pleca.
Comentariu beton!13
Inteleg multe din poveste. Cand se face vineri vad negru, nu vreau sa ma duc acasa, stiu ca urmeaza sa se adune zeci de sticle goale pana duminica, se dezlantuie, are de reprosat oricui, orice si in acelasi timp asta inseamna “sa iti traiesti viata” si “sa fii liber”. Am bagajele pe jumatate facute de 6 luni si totusi … se face duminica, se lasa liniste si pace si stau si apoi … iar se face vineri.
Comentariu beton!33
Ia-le și pleacă! Sigur poți!
Carmen din vineri in vineri iti trece viata …..Pleaca si nu privi in urma .Las o dracu si de dragoste ca nu e dragoste asta sa stai langa unul ce pute a rachiu si care mai capata si samanta de scandal iar daca aveti copii gandeste te la ei ,ei nu trebuie sa traiasca in capcana asta de vineri pana vineri
@Carmen, pentru că și eu m-am desprins greu, și sora mea, și o bună prietenă la fel (deși sunt 3 cazuri diferite, nu musai combinate cu alcool, două dintre ele cu copii de 5-6 ani), o să-ți zic ce îți spune, probabil, toată lumea: să nu mai stai.
Să nu îi mai dai ocazia să-ți transmită frică, frica te paralizează și te distruge. Te transformă într-o umbră.
„Fac asta ca să nu mă certe”.
„Nu plâng ca să nu mă bată”.
„Nu vorbesc ca să nu se enerveze”.
„Mă grăbesc acasă ca să nu mă ia la întrebări, să am liniște”.
„Stau doar puțin, ca să nu întârzii”.
Și tot așa, iar tu dispari în felul ăsta din viața ta, din dorințele tale.
Pe mine m-a mai distrus ceva, întrebarea: Unde te vezi peste 2 ani? Dar peste 5? Poate sună a clișeu expirat de HR, dar pe mine m-a ajutat asta.
Știi de ce? Pentru că nu mă vedeam nicăieri și m-am speriat.
Îmi era frică, nu visam, nu planificam, nu făceam nimic, nu existam într-un viitor în capul meu.
Mă căra inerția de la o săptămână la alta și atât. Făceam ore suplimentare de ajungeam la 14-16 pe zi uneori (da, angajator tâmpit și bani puțini), ca să nu dau pe acasă, cu scuza că mai câștig bani, deși existau discuții și explicații oricum. Lucram inclusiv 12 ore/zi în weekend, pentru că scăpam de acasă. Eram epuizată.
Săream și eu când auzeam cheia în ușă și mă bucuram când pleca de acasă și nu putea să mă sune. Și acum mă sperii foarte repede, de la zgomote, oameni despre care nu știu că sunt într-un loc anume și uși care se deschid brusc și mă scuz dacă nu răspund imediat la telefon. Poate că ar fi bine să merg la un psiholog, dar n-am chef să râcâi tot jegul ăla. Nu știu ce m-a apucat azi. Poate că sper că salvez un om. Chiar îmi doresc, pentru că nimeni nu merită asta, să știi, indiferent de motivul pentru care ai rămas, indiferent de greșelile tale, de vina pe care ai putea-o avea în relație.
Îți doresc să-ți găsești curajul și resursele, să îți reașezi viața și crede-mă, din tot sufletul îți spun, nu ca să compun povești siropoase și motivaționale: există liniște după.
E greu, pentru că fiecare poveste e diferită, la fel ca oamenii din ea, dar există liniște și e fantastic să te bucuri de ea. Te naști din nou, te iubești din nou, redevii om pentru tine și pentru cei din jur.
Dacă nu poți singură, CERE AJUTORUL! Nu e o rușine, nu e o vină, nu e un păcat.
Pot apărea oameni la care nici nu te aștepți, bucuroși să te ajute, bucuroși că ai încredere în ei.
Lasă-i pe cei care caută bârfă sau senzațional, du-te către cei care ar fi dispuși să te ajute în tăcere, fără să te judece. Dacă te judecă, zi-le că-i salut 🖕.
Nu înțeleg din comentariul tău dacă sunt sau nu și copii în familie, dar dacă sunt, caută puterea în ei. Sunt formidabili. Nu le pune în spate povara „am stat pentru voi”, e posibil să îți reproșeze mai târziu, să spună că ei nu ar fi vrut asta nici pentru tine, nici pentru ei. Și o să doară din nou, dar prea târziu.
Sunt multe de zis, dar nu te poate scoate nimeni din povestea asta, doar tu, răspunzându-ți singură, în oglindă, cu sinceritate: unde te vezi peste 2 ani? Mai poți duce?
Ai grijă de tine! 💕
Comentariu beton!39
Am o colega cu 5, da cinci copii, cu salariu de cacao asa mai spre minim, cu un sot alcolist caruia ii platea si tigarile si bautura, un sot care o agresa fizic si sexual si care o ameninta ca o omoara daca pleaca si cu parinti care spuneau ,, nu veni la noi, noi ti-am spus sa nu te mariti cu el”‘ (propo, parintii, 2 la numar locuiau in 4 camere si au refuzat constant sa aduca copiii acolo). Nu stiu cum a gasit puterea/curajul sau solutia de a se smulge de acolo. Fara psihologi pt ca nu si-i permitea nici in vis nu pt ca nu si i-ar fi dorit .Fara nici un ajutor si cu 5 copilasi, a intrat in proces, a demonstrat ca handralaul nu muncea si ca ea a platit casa,a tremurat de frica ca va fi omorata in casa ca multe altele, a fost obligata sa ii dea sotului niste bani (imprumutati de la banci, desigur) si acum e libera. Dar cand o privesc sunt cutremurata pt ca a pierdut cea mai mare si mai frumoasa parte a vietii dar mai ales pt ca 5 copii au suferit si au avut parte de multa mizerie cand ar fi putut avea o viata buna.La start, acu 30 d ani aratam cu totii la fel,tineri studenti, frumosi, si cu aripile deschise, acum unii inca zboara altii sunt cu aripile golase si ciufuliti.Atata timp cat ai un job, esti sanatoasa, esti tanara, ia-o de la capat, considera ca ai trecut prin cutremur si nu mai ai nimic, nici casa, nici bunuri.Pleaca daca poti sa o faci, pleaca oricat de mult il (mai) iubesti, iubeste-te si pe tine.Acelasi sfat i l-as da copilului meu .
Comentariu beton!59
Sa iti asiguri baza financiara este foarte intelept. Din pacate timpul asta pierdut asigurandu-te este doar o alta amanare. Nu ti-l va da nimeni inapoi. Esti tanara, sanatoasa, ai ajutor, te vei descurca.
Iti spune o mama care acum 5 ani si-a dat demisia, a lasat in urma orasul in care traia si locuia, si, cu baietelul de 6 ani la subrat a luat drumul pribegiei intr-un alt oras. Fara serviciu, fara bani, fara nici un bagaj din fosta casa. Nu mi-a trebuit nimic. Nu imi doream decat sa pot respira aer neviciat, sa pot privi la cer si sa ii pot vorbi copilului linistita. Desi mi-a fost cumplit de greu, lucrurile s-au aranjat pe parcurs si suntem foarte bine acum. Ma felicit zilnic pentru ca mi-am dat sansa de a trai din nou.
Asa ca, da-ti sansa asta si nu te mai uita in urma. Just do it! 🙂
Comentariu beton!42
Impotenta e o afectiune benigna, se zice „l-a iertat barbosul de sus”. Alcoolismul asta duce intr-o proportie mare la o atrofie a lobilor frontali, o neurodegenerare care odata pornita, nu se mai opreste. Nu e dementa senila, ci ceva mai parsiv, dar finalitatea tot dementa senila este. Cel afectat nu se mai poate exprima corect, nu-si gaseste cuvintele, comunica lent, greu. Pare normal, are amintiri pe termen lung si scurt ok, dar nu poate comunica corect. E o forma de leguma. Vine la pachet cu stari de anxietate, atacuri de panica, dureri de cap, stare de rau general datorita privarii de somn. E tratabila nu afectiunea, ci avansul ei, dar presupune renuntarea completa la alcool. Nu exista happy end in cazul acesta, fiind inca tinara, e omenesc sa-ti doresti o viata, nu un chin langa un om ce nu mai poate face alegeri. Le-a facut de mult timp si sunt definitive. Nu esti inumana daca-l parasesti. Alegerea lui te va anula pe tine ca om. Alcoolismul nu are leac.
Comentariu beton!28
Soțul meu nu bea alcool, poate ocazional, un pahar de vin de Sărbători. Așa că nu cunosc sentimentul de a trăi cu un alcoolic din perspectiva de soție. Însă îl cunosc foarte bine din perioada de copil. Tatăl meu a fost alcoolic. Vorbesc la timpul trecut, deoarece a murit acum câțiva ani. Atunci când a murit avea în geantă o sticlă cu alcool. El a fost alcoolic de când mă știu, însă în ultimii ani se agravase foarte mult. Nu a fost niciodată violent, dar faptul că îl vedeam în fiecare zi beat era un chin. Nu ne puteam bucura niciodată de un eveniment, sărbătoare, pentru că el adormea cu capul pe masă sau pe unde apuca. Zilele de duminică în care trebuia să mâncăm în familie erau un coșmar, singurul lucru pe care îl făceam era să să mănânc foarte repede ca să mă pot ridica de la masă. Și acum mănânc foarte repede, nu m-am putut dezobișnui. Mama a rămas împreună cu el deoarece „nu avea unde să plece” și „copiii trebuie să crească cu un tată alături”. Greșit. Copiii au nevoie de curajul mamei de a părăsi un astfel de om. Și sper ca toate mamele să găsească în ele acel ceva care să le ajute să facă pasul decisiv. PS Pe mama am iertat-o, pe tata încă îl visez cum ne certăm pentru că iar e beat. Într-o zi sper să îl pot ierta și pe el.
Comentariu beton!41
@Ema20, si oare cati copii ca noi, nu au fost in aceeasi situatie ( vezi comentariul meu de mai sus)?! 😒😭
Emil, suntem generatii intregi de oameni defecti crescuti in familii nefunctionale care nu s-au destramat pentru ca era rusine, de frica sau mai stiu eu din ce alte motive. Spun des ca lumea ar fi un loc mai bun daca toata lumea ar face psihoterapie.
Comentariu beton!20
Am citit toate comentariile, iar trăirile unor femei scrise azi aici sunt înfiorătoare. Nu-mi mai trebuie filme horror cel puțin 2 săptămâni de-acum, serios!
Este incredibil cât de mult și multe poate îndura o femeie. Mai exact, cele care și-au spus necazul aici. Sigur mai sunt și altele, multe, prea multe! 🙁
Sper din suflet ca fiecare dintre voi să-și găseasca liniștea pe care o merită din plin.
Comentariu beton!34
„Ca asa bem oamenii buni”
Iata blogul inchizitiei anti alcool.
Fetelor nu va lasati inselate de aparente.
La primul semn ca inculpatul ar dori sa vizioneze meciul de fotbal in compania exclusiva a prietenilor si a doua, trei lazi de bere, divortati instant.
Asa nu o sa treceti prin suferinte imposibile prin care au trecut majoritatea celor care au comentat azi.
Prostitutia si consumul de alcool sunt cele mai vechi meserii/vicii din lume.
E timpul sa inceteze.
Alahum akbar ! (fara porc si alcool k burka purtam deja toti)
Se dezbate încă. Ce zici?14
Este groaznic, tata a fost alcoolic, aceasi poveste
Traumatizant pentru toata lumea, sunt adulta dar cand aud, sau citesc povesti de genul asta mi se sfarama inima de fiecare data
Acesta e un mesaj pentru Hope.
(O să ignor toti desteptii care stiu ei mai bine si dau vina pe victima. M-au infuriat teribil, dar nu merita decat ignorati).
Acum cativa ani eram intr-o situatie similara. Stiu tot ce zici: am fost casatorita cu un barbat care bea zile intregi, se oprea doar cand dormea, uneori se trezea si o lua de la capat.
Pot sa recunosc si acum, chiar daca sunt in alta camera, zgomotul pe care il face paharul de whisky pus pe gresie sau cel pe care-l auzi cand desfaci cutia de bere.
FRICA era groaznica – nu, nu ma lovea, dar stiu exact frica despre care vorbesti. Daca o sa bea si azi, daca o sa ne certam, oare in ce stadiu e cand ajung acasa, oare cat o sa bea la masa cu ai mei, oare cat o sa bea la birou, oare o sa afle lumea (!!!), oare o sa cheme curierul la 3 dimineata, oare o sa sune pe cineva la miezul noptii, oare o sa-si mai aminteasca ce a spus. Oare o sa dorm in noaptea asta? Si, uneori, mai rau: oare o sa intre in coma alcoolica? Ce ar trebui sa fac daca il strig si nu se trezeste? Ar trebui sa chem salvarea? Daca face infarct din cauza antidepresivelor si a alcoolului?
Apoi, violenta verbala – despre care initial nici nu mi-am dat seama, desi stiam despre ea, stiam chiar si despre psihologia victimelor, despre sentimentul lor de vinovatie. Dar nu puteam sa cred ca mi se intampla mie. M-a trezit psihologul meu care – dupa ce i-am relatat ceea ce eu numeam a fi o cearta – m-a intrebat cum reactionez eu la un astfel de abuz. ABUZ. WTF, cum am ajuns eu aici?!
Nu mai tin minte cand m-am transformat, pentru el, in cineva care nu face nimic bine. Eram praf! Nu auzeam decat asta, in cuvinte pe care nu le pot reproduce aici. Asa ca m-a convins, in timp, ca NU POT. Ca nu sunt in stare de nimic. Cum sa divortez? Cum sa ma descurc eu singura, eu care NU POT sa fac nimic cum trebuie?
Pe langa toate astea, nu aveam curaj sa spun nimanui ce mi se intampla. Imi era rusine sa vorbesc cu prietenii mei despre asta (gratie oamenilor precum cei de mai sus, care judeca).
Nu cred ca as fi reusit sa divortez daca nu as fi mers la psiholog. Nu cred ca mi-as fi dat seama unde sunt si, daca mi-as fi dat seama, nu as fi reusit sa ies de acolo.
Draga Hope, eu, care credeam ca NU POT sa ma descurc, am putut. Mi-am platit chiria in continuare si mi-am dus copiii la scoala. Senzatia ca POT a fost si este de nepretuit. Cand imi e greu, imi amintesc de asta: ca EU POT, indiferent de ce se intampla in jur.
SUNT 3 ANI DE CAND NU IMI MAI E FRICA.
M-as dus la piata la ce ora am vrut eu, m-am dus in parc si am stat cat am avut chef, mi-am dat cu ruj fara sa dau explicatii. Am ras foarte mult si m-am bucurat de orice. Nu mi-am mai ales cuvintele, nu am mai calcat pe varfuri. Imi amintesc si acum prima seara in care el n-a fost acasa: am dormit tun, pana dimineata, si am simtit o usurare care nu credeam ca exista.
Singurul meu regret e ca n-am plecat mai devreme. Ca mi-am pierdut anii care ar fi trebuit sa fie cei mai frumosi incercand sa salvez o relatie care nu se mai putea salva.
Esti mai tanara decat mine si stii exact prin ce treci, nu incerci sa te minti cum am facut eu, multa vreme. Ai prieteni cu care sa bei o cafea sau sa vezi un film. O sa afli, curand sper, cat de minunat e sa nu-ti mai fie frica si sa te duci acasa cu drag.
Last, but not least, cel mai probabil el te va implora sa ramai. Mie mi se intampla asta si dupa trei ani.
P.S. Acum, cand scriu asta, copiii mei rad in camera cealalta. Iubitul meu lucreaza de acasa, deci e in fata laptopului. Seara, luam cina impreuna si ne uitam la vreo emisiune sau la vreun film. E liniste si pace.
Cand imi amintesc de mine si de viata mea de dinainte, nu-mi vine sa cred ca eram… tot eu.
Comentariu beton!77
@Maria,
Iti mulțumesc mult pt cuvintele tale. Îmi pare sincer rău că mă înțelegi atât de bine, pt ca asta înseamnă că ai trăit și tu coșmarul meu. Ma regăsesc în multe lucruri pe care le-ai scris. Singura diferenta e ca atunci când soțul meu a fost la dezalcoolizare specialiștii de acolo m-au învățat cum sa nu mai fiu co-dependent. Eu nu mint pt soțul meu, nu îl acopăr în fata colegilor și a familiei (de ex nu mint ca e răcit și de aia nu merge la munca), nu ii mai rezolv problemele de care uita atunci când e beat, etc. Și am învățat sa vorbesc despre problema asta cu toți cei apropiați.
Comentariu beton!16
“FRICA era groaznica – nu, nu ma lovea, dar stiu exact frica despre care vorbesti. Daca o sa bea si azi, daca o sa ne certam, oare in ce stadiu e cand ajung acasa, oare cat o sa bea la masa cu ai mei, oare cat o sa bea la birou, oare o sa afle lumea (!!!), oare o sa cheme curierul la 3 dimineata, oare o sa sune pe cineva la miezul noptii, oare o sa-si mai aminteasca ce a spus. Oare o sa dorm in noaptea asta? Si, uneori, mai rau: oare o sa intre in coma alcoolica? Ce ar trebui sa fac daca il strig si nu se trezeste? Ar trebui sa chem salvarea? Daca face infarct din cauza antidepresivelor si a alcoolului?
Apoi, violenta verbala – despre care initial nici nu mi-am dat seama, desi stiam despre ea, stiam chiar si despre psihologia victimelor, despre sentimentul lor de vinovatie. Dar nu puteam sa cred ca mi se intampla mie.”
Cât de bine ai descris tot ce am trait și eu 🙁 In sinea mea știu că era greșit, de aceea am și decis sa plec. Nu aveam nimic de împărțit. Dar nu înțeleg de ce îmi este dor, dc ma gândesc secundă de secundă la el, la noi…de ce vreau sa ma întorc acolo…de ce il vreau înapoi în viața mea???? Menționez că nu depindem financiar de el, am o casa, am un job foarte bun, sunt tinerica… oare ce ma trage înapoi către el????
0 0
Sa apelezi la ajutorul cuiva atunci cand simti ca nu esti capabil sa te descurci de unul singur este o forma inalta de inteligenta. Pareristi sunt multi. Suntem unici. Fiecare face ce poate. A cere ajutor e OK
Comentariu beton!24
Dragă Hope,
Dacă vrei o carte altfel despre tratamentul alcoolismului, hai să vedem cum ne ajută Mihai Vasilescu să intrăm în contact una cu cealaltă.
Cartea e scrisă de un fost dependent și de alcool și de droguri, acum doctor în psihologie.
Se dezbate încă. Ce zici?6
Nu e treaba ei sa vindece un om de alcoholism sau orice altceva. Suntem oameni maturi responsabili si independenti emotional sau asa se presupune. Oamenii se schimba cand vor ei, daca decid ei si se schimba cum vor ei. Are nevoie sa se gandeasca la ea, nu sa il inteleaga pe el. A decis sa plece a inteles ce avea de inteles si stie ca ea Este cea mai importanta persoana pentru ea 🙂
Comentariu beton!18
Draga Mihai,
Îți mulțumesc mult pentru ca ai ales sa transformi comentariul meu într-un articol separat. Înseamnă mult pentru mine și recunosc, am fost plăcut surprinsa.
Am citit toate comentariile. Celor mulți le mulțumesc pentru sfaturi și încurajări.
Celor care ma întreabă de ce m-am mai măritat cu el le răspund sincer, deși am scris și în text asta: boala soțului meu s-a agravat cu câteva luni înainte de nunta, doua luni mai exact. Ii murise cel mai bun prieten și chiar am crezut ca, fiind o trauma mare, asa știe el sa treacă prin ea. Am zis ca trece și o sa fie bine. N-a fost, dar asta e alta poveste…
II mulțumesc doamnei care vrea sa îmi trimita o carte, dar nu am nevoie. Când soțul meu s-a internat la dezalcoolizare am primit amândoi de la clinica respectiva o grămadă de cărți: el a primit cărți de genul asta, scrise de foști alcoolici, eu materiale destinate co-dependentilor. Eu am citit și am învățat din ele, el a citit, dar… Cam atât.
Unii se întreabă de ce nu as fi reușit fără psiholog. Pentru ca, fix asa cum scria o doamna într-un comentariu, mereu în mintea mea erau întrebări care ma țineau pe loc: dacă după ce plec da foc la casa? Dacă se sinucide? Dacă vreunuia dintre părinții lui (ambii bătrâni și bolnavi) ii cedează inima în urma divorțului nostru?
Psihologul m-a ajutat sa realizez ca lucrurile astea nu sunt în responsabilitatea mea. Fiecare om e responsabil pt faptele lui.
Intenționez sa va țin la curent cu povestea mea. Sper din suflet ca o sa fie cu happy end.
Comentariu beton!55
Draga Hope,
Si eu vreau sa iti multumesc si sa te felicit ca ai gasit puterea sa ne spui povestea ta si lui Mihai ca a gazduit-o pe blog-ul lui.
Sper ca te-a ajutat sa te mai descarci si sper ca ai gasit si multe sfaturi bune care sa te incurajeze si sa iti aduca speranta.
In orice caz sa stii ca multi din cei care am citit si comentat aici ne-am regasit in randurile tale si ele ne-au dat din curajul tau sa ne deschidem si sa ne spunem la randul nostru povestile sau parerile.
Personal nu am comentat atat de mult in viata mea pana acum , dar mi-a facut bine 🙂Multumesc Mihai ca prin raspunsurile tale ,chiar si cele pline de mustar 😀, m-ai provocat sa scriu ce gandesc .
Hope, o sa fie bine, pe cuvant. Nu esti singura si nici nu o sa fii.
Comentariu beton!15
Dacă aș fi Mihai Vasilescu aș șterge comentariul Bellei dimagination. O altă speranță, un alt pai de care să se agațe un om ca Hope. Poate că? Mai bine încerc și acest remediu? Și dacă?
Remediul, oricare ar fi el, trebuie să ajungă la soț. Altfel nu face decât mai mult rău, întoarce din drum un om care a luat o decizie cu mare greu.
@Mihaela M, de ce? Eu, dacă aș fi în locul lui Hope, aș lua cartea aia și i-aș lăsa-o soțului pe noptieră, în ziua în care plec de tot.
Exact ce am spus. Un om ca Hope se agață de ultima speranță că poate să îl vindece, că poate fi mai bine, că nu a încercat suficient.
Cartea e bună DUPĂ ce pleacă, așa cum ai spus și tu. Nu a plecat încă.
@Hope, du-te cat vezi cu ochii din dotare, fara cea mai mica urma de remuscare. atata timp cat nu esti tu cea care ai pus in mana lui sticla de bautura, nu esti responsabila pt nimic. si e foarte bine ca ai povestit; o data pentru tine ca te-ai eliberat de povara si odata pentru restul care or mai fi in situatia ta si care au aceleasi intrebari fara raspuns pe care le-ai avut si tu…capul sus, o sa fie mai bine 😉
Comentariu beton!15
Tata a fost un bețiv notoriu la viața lui. Mama a încercat să plece de nenumărate ori. Ne-a urmărit cu cuțitul prin lanul de porumb, am trecut Siretul cu bacul. Eram foarte mic, da-mi amintesc perfect căcaturile astea. O bătea aproape mereu când se îmbăta. I-a dat o dată o palmă la ureche de-a stat surdă un an. Pe sor-mea a vrut s-o arunce pe casa scării, de la etajul 4, că plângea. Un cretin. N-a plecat de lângă el pentru că, probabil, s-a gândit că nu are susținere. Am tot vorbit cu ea, mi-a spus că pentru noi a stat. Îl urăsc până-n măduva oaselor. Acum nu mai e așa. Are 58 de ani, mama 62. El stă singur cu chirie, mama lucrează în Italia de 10 ani (spală babe la cur, că altceva ce să facă?) și încearcă să strângă bani să-și ia o căsuță (am avut apartament, pe Octavian Goga, dar l-a dat tata pe băutură prin ’92). O dată a și intentat divorț, dar a renunțat în ultima clipă și regretă și acum (s-a enervat și avocata cu care a vorbit). A zis că următoarea dată când vine acasă bagă divorț, că simte că nu mai poate și vrea să fie liniștită. O cred. Orice ar face, o susțin. Dacă divorțează, la el nici la înmormântare nu mă duc, mânca-l-ar viermii.
Comentariu beton!30
Eu sunt convinsă ca vei reuși sa îți refaci viața. Motivele financiare pot fi o scuza, dar după ce ca suferi o ruptura, măcar sa nu ai griji financiare. Divorțul este al doilea cauzator de stres după moartea partenerului, deci nu este de luat in ras. Cel mai mare stres de multe ori îl resimte cel care a inițiat divorțul pt ca el poarta povara responsabilității.
In ceea ce îl privește pe soț (sunt convinsă ca încă îți faci griji in privința lui), cu siguranța ca plecarea ta va fi un șutul in fund de care are nevoie. Dacă nici atunci nu renunța la alcool, nu stiu ce altceva ar putea sa îl facă sa renunțe.
Este clar ca stand cu el pract tu îl “enable” cum zic englezoii, dar dincolo de toate astea trebuie sa pleci pentru tine, ca sa îți fie bine pt ca meriți sa îți fie bine, nu ca sa îl trezesti pe el din somnul rațiunii.
Succes! Îți țin pumnii, ma rog pentru tine și tot ce trebuie ca sa îți fie bine și sa nu îți pierzi curajul.
Da, asa cred și eu. Ca el are convingerea ca indiferent ce face eu rămân acolo și atunci dispare motivația de a se schimba. Sper și eu ca plecarea mea sa fie șutul în fund de care are nevoie.
Comentariu beton!14
Plecarea ei nu o sa duca la trezire, din contra, o sa bea si mai mult!
Sora mea cea mare este cu un alcoolic de 23 de ani. L-a cunoscut la 17 ani și după 4 ani de relație s-au căsătorit în ciuda sfaturilor și rugăminților noastre, a celor care țineam la ea. Au o fată de 18 și un băiat de 16 ani cărora eu le-am fost tată mai mult decât tatăl lor. I-a vorbit urât toată relația, orice zi de naștere, Crăciun, Paști era prilej de a bea, nu că se jena în alte zile… A bătut-o o singură dată acum 11 ani, dar atât de rău încât am crezut că o să își piardă vederea la un ochi. A divorțat de el acum 9 ani și s-au reîmpăcat după doi ani în care ea a fost cu un tip la fel de abuziv, doar că nu alcoolic. A pierdut mulți bani la jocuri de noroc, a luat nu știu câte amenzi pentru că era băut la volan, iar acum trei ani și-a pierdut definitiv permisul (lucra ultima oară ca șofer de tir). Acum lucrează cu ziua, dar îi ajung banii doar pentru băutură și țigări. Soră-mea lucrează de 3 ani în Anglia, pentru că de aici nu mai reușea să întrețină casa și copiii. M-am resemnat cu gândul că o să rămână cu el, după ani și ani de certuri și frustrări că nepoții mei merită o viață mai bună.
Felicitări tuturor femeilor care au reușit să pună punct abuzurilor de orice natură! Și mult succes celor care încă se luptă să o facă!
Comentariu beton!24
Bună. Am trăit povestea ta. A mea e cu happy end. După 2 ani, i-am spus ca fie încetează, fie plec. Și s-a oprit. 5 ani mai târziu, nu s-a atins nici măcar de o bomboana cu alcool. Avea aceleași obiceiuri. Începea cu 2 beri, termina seara cu 2 baxuri. Ieșea la 1 noaptea pe trei cărări sa își mai cumpere. O singura dată, cât a fost baut mi-a făcut o schema mai ciudata și a avut un comportament mai nepotrivit. Dar departe de jigniri sau insulte. Pur și simplu consuma și nu era el. Ce era mai ciudat, era ca făcea asta acasă. Nimeni nu vedea. Nimeni nu știa. Doar eu. Cand s-a internat, lumea credea ca poate eu exagerez. Și apoi în primii ani după ce s-a lăsat cel mai greu a fost nu sa se abțină ci sa facă față tuturor iscodelilor și insistențelor de la petreceri. Refuza orice pahar și atunci lumea se uita ciudat, insista, întreba, „dar hai doar un pahar” . La o petrecere a trebuit sa urle ca nu bea doar ca să înțeleagă și gazda. Acum, după 5 ani, nici nu îmi amintesc cum era cel de dinainte. E cel mai minunat lucru din viata mea. Suntem fericiți și viata e minunata. Ne prețuim unul pe altul, știm care ne sunt slăbiciunile și ne acceptam. Dar cel mai greu a fost presiunea sociala. Suntem o societate bolnava în care dacă cineva refuza un pahar, e un alcoolic sau un om disfuncțional. E o rușine sa nu poți sa bei. Noi știm ca nu e dar… Nici nu se fac suficiente campanii de conștientizare. Doar despre consum responsabil, adică un pahar nu strica. Și știm foarte bine ca strica tot. Mult succes celor care trec prin asta și sper sa mai existe povesti și cu happy end.
Comentariu beton!28
@Gabriela,
Am încercat și eu faza cu alegerea, dar nu a funcționat. Am și plecat de acasă 3 săptămâni la un moment dat, dar nu am făcut decât sa îl sperii pt câteva luni, după care a luat-o de la capăt.
Știu ce zici cu presiunea sociala, asta ne omoară. Când e în pauza de băut e crunt ca toată lumea îl ia la mișto și insista sa bea, iar el la un moment dat cedează. Doar prietenii apropiați care știu situația nu insista. Dar e insuficient…
Ai dreptate și cu lipsa campaniilor sociale. Bine ca sunt fumătorii loviți cu pietre, dar despre alcoolici nu zice aproape nimeni nimic. E trist ca societatea nu înțelege acest flagel și cât rău face el. E trist ca oamenii nu înțeleg ca dependenta de alcool e un coșmar și cat de greu este pentru un alcoolic sa se lase.
Comentariu beton!18
Stiu exact cum este aceasta viața și mai știu că doar siguranța că te poți descurca singură financiar, iti da libertatea de a acționa. Am suportat aceasta viața 25 de ani, până când am știut că mă pot descurca singură.
Mi-am adus aminte de o intamplare ce mi s-o parut amuzanta 🙂Sa ne mai descretim putin fruntile 🙂
De vreo sase ani am emigrat in Anglia si tot de atunci muncesc intr-o fabrica. Intr-una din zile , dupa ce am terminat lucrul am mai stat la taclale cateva minute cu un coleg englez. Printre altele ma intreaba ce bautura imi place mai mult si i-am raspuns ca nu beau alcool, ca nu imi place pur si simplu.
S-o uitat compatimitor la mine cateva clipe si mi-o zis :
– It’s ok , don’t worry, you will be fine …
Vorba lu’ Mihai …well 🙂
Comentariu beton!14
:)) bună povestea.
Și eu am dezvoltat o scârbă fata de alcool, nici nu ma pot atinge de el. Și da, lumea crede ca e ciudat ca nu beau nici măcar un pahar de vin, dar nu îmi pasa.
Comentariu beton!15
Cam mult timp petrecut langa o persoana cu o asemenea problema. Poate ca ai trecut cu vederea faptul ca a recunoscut problema si a cautat tratament si ai zis ca o sa fie bine. Nu va fi nicioadata bine. Cine are viciul asta nu va putea vreodata sa se controleze cu adevarat(E ca herpesul;reapare periodic orice ai face)Asta ar trebui sa intre in cap bine femeilor.. Ah si nu incercati sa il „schimbati”. Iar ca femeie cine face copil cu un alcoolic cand exista contraceptive isi merita sorta. Nu exista scuze,il vezi ca bea si sa ii faci copil doar ca el sa se schimbe. Penibil. Pacat de copil. Eu am avut”norocul’ ‘ca el sa nu recunoasca problema si automat nici sa nu scape de viciu vreodata. In cazul asta orice om normal pleaca, cu cat mai repede cu atat mai bine. Nu suntem datori sa salvam pe nimeni. Eu am plecat chiar daca aveam cunostinte care incepusera sa dea cu parerea iar sloganul ” era baiat bun, toti barbatii beau sa stii”era modul lor bolnav de a reactiona. E ca atunci cand esti jos si ti se mai dau vreo doua… Just in case😉Cred si inca mai sper ca nu toti beau dar e mai liniste fara un specimen de genul asta aproape. Spun asta dupa aproape patru ani de la despartire si fara sa fi acceptat pe altul din comoditate sau de dragul lumii. Deci se poate sa pleci, chiar e sanatos!
Chiar nu vad un motiv mai bun de divort decat ” bea mult si ma batea dupa aia”.
„hope” ar trebui sa fie in traducere speranta.
El se transforma in ceva timp dintr-un inger in alocoolic boschetar si bataus.
Totul din cauza alcoolului.
@hope hai sictir.
Daca ai simtit ca nu mai poti sta langa un om ales de tine, pleaca si gata.
Nu trebuie sa dramatizezi, sa cauti motive la pshihologi care mananca si ei o paine, sau online help.
Daca citesti si in profunzimea acestui blog o sa descoperi un @Paco cu probleme identice dar cu o sotie care chiar il iubeste si modul cum a procedat ea.
Pentru mine judecand la rece esti doar o parasuta care cauta justificari.
Cei care au fost vreodata/cateodata la niste fete care presteaza pe bani si le-au intrebat „de ce ?” au primit exact aceste argumente : „de trei patru generatii in urma tatal, bunicul,etc erau betivi ne bateau si noi femeile muream de foame”
@hope nu esti o speranta pentru nimeni.
Doar o abandonare la modul usor a cuiva care te-a iubit poate sincer.
Cercul si roata sunt rotunde.
Se dezbate încă. Ce zici?3
@Sorin,
În primul rand soțul meu nu ma bate. Nu despre asta e vorba. În al doilea rand nu am cautat online help, ci doar mi-am spus povestea în speranța că unii vor trage învățăminte din ea.
Nu știu de unde ai tras concluzia ca nu îmi iubesc soțul, dar te înșeli. O sa caut povestea lui Paco sa vad despre ce este vorba. Eu, în ceea ce ma privește, am încercat tot ce e omenește posibil. Nu pricep de unde ai tras concluzia greșită ca îl abandonez ușor pe omul iubit, când am scris clar ca sunt ani de zile în care am făcut tot ce e posibil sa îl ajut. Și nu de capul meu, pt ca nu am avut alcoolici în familie, nici bătăuși, ci cu sprijinul unor specialiști care m-au îndrumat cum sa îl ajut corect. Dar n-a mers, pt ca treaba asta depinde de el si de voința lui, nicidecum 100% de mine. Cat despre jignirile tale gratuite, nu le comentez pt ca nu ma cobor la un asemenea nivel.
Comentariu beton!19
@Sorin, @Paco, dspre care povestești tu, a avut și el nevoie de ajutor specializat. În plus, Paco nu își abuza partenera în niciun fel. Cel puțin, din câte știam noi.
Altfel, să știi că ți-am lăsat comentariul doar ca să vadă lumea că oamenii ca tine există, sunt printre noi.
Sorin, pare că tu ai ori ai citit alt text, ori ai făcut o amestecătură intre cele scrise in articol și poveștile altor femei, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea ta de a judeca la rece, cel puțin la momentul comentariului tău.
Hope, dacă vei aloca timp să cauți pe blog povestea lui Paco, vei afla că omul a fost și el la psiholog, psihiatrie, la terapie de grup și, înainte de a se opri să ne onoreze cu prezența sa aici (să fie un an, un an și ceva poate), ne-a zis că urma să se interneze într-o clinică de dezalcoolizare. Dacă chiar a mers și a finalizat programul, nu știm. Și ce nu mai știm, e unghiul de vedere și simțire al soției lui despre traiul cu un alcoolic (adică știm doar de la el), deoarece ea nu scria aici.
Cât despre insulte, nu ne coborâm la nivelul lor, dar nici nu ignorăm mizeriile aruncate pe blog. Și-i transmit pe această cale lui Sorin să și le strângă. Să le ia frumos și să și le bage în punga-i cu lac. După ce scoate capul din ea, desigur.
Comentariu beton!17
Sorin, esti,,high” ba baiatule? Sau esti dur din ala care ar fi ,, judecat la rece” si daca ar fi fost calcata in picioare , nu?
Treaba este ca , de fapt , nu judeci ca n-ai cu ce si pentru din astia ca tine se recomanda izolarea prelungita in conditii de siguranta pentru cei din jur ( si nu din cauza de Covid )
🤨
Aproape toata lumea de pe aici este adepta „sutului in fund” si despre fugi cat mai repede si mai departe.
Eu am incercat sutul in sens invers.
Scuze pentru jigniri.
Si eu sunt dependent de lacul pentru unghii.
Ar mai fi aici ceva de spus :
Uite sa zicem @Anduta, ca intr-un viitor apropiat/indepartat sotul tau incepe sa bea.
Hai sa vedem reactiile tale posibile si sincere:
1.”Tie nu ti se poate intampla asa ceva.”
2.”Ai face tot posibilul sa nu se intample asa ceva.”
3.”Ai pleca pe usa fara sa te uiti inapoi de la a doua bere consumata, stiind exact ce o sa urmeze in viitor.”
Daca mai exista alte variante, chiar sunt curios.
Sorin, în viitorul apropiat/îndepărtat, dacă soțul meu începe să bea, reacțiile mele ar putea fi următoarele:
-Varianta 4 – nicio reacție, dacă nu suntem în același loc
– Varianta 5 – dau noroc și beau și eu din paharul meu aceeași băutură
– Varianta 6 – împărțim alcoolul din paharul lui, dacă nu am chef de un pahar întreg doar pentru mine
-Varianta 7 – dau noroc și beau din paharul meu altă băutură, dacă nu-mi place a lui.
Or mai fi și alte variante, am pus aici doar pe cele de care sunt sigură, pentru că le-am tot exersat în ultimii 20 de ani. 🙂
Probabil că altceva voiai să afli, de fapt, dar cum insist să am impresia că citim același text dar îl înțelegem diferit, poate n-ar strica să fii ceva mai explicit, să ne spui ce exact te-a deranjat/activat la articolul acesta (inclusiv la comentarii) și, de ce nu, să reformulezi corect întrebarea.
@Anduta si eu cred la fel.
Ai face ce a facut sotia lui @Paco adica l-au luat pe sus si l-au dus la o clinica de dezalcoolizare.
Uite nici nu mai conteaza daca @Paco mai bea acum sau nu.El oricum nu era un tip violent sau abuziv, baut sau treaz.
Conteaza reactia celor din jur care le pasa.
Si @hope a recunoscut ca e o boala care creaza dependenta.
inchei cu o strangere ala @tudor :
„cine nu are pacate, sa de-a primul cu piatra”
PS : @MV cateodata painea mediatica are gust amar in ciuda vizualizarilor
@sorine, io zic să te culci. E târziu, ai creierul obosit și vorbești prostii.
Am și eu o întrebare. De unde pula mea știi tu că Paco nu era violent sau abuziv? Ți s-au confesat femeile din viața lui? Nu mai mânca căcat, te rog eu.
Tu esti un caz fericit, ai pe cineva aproape, persoane care te inteleg, copii nu ai. Ti-a luat cam mult sa faci pasul acesta, dar macar l-ai facut. Iar astia din exterior, care comentati negativ, daca nu ati fost in vreo situatie in care sa simti ca te sufoci si ca nu ai rezolvare, sunteti niste mari dobitoci sau dobitoace, dupa caz.
Hope, fii tare! mult succes in noua viata-to be! sper curand!
si felicitari pt atitudine si putere tuturor care si-au impartasit aici nu povestea de viata, ca nu a fost poveste, ci realitatea cruda. felicitari pt noua viata si pt liniste! e sfanta. si multumesc c-ati scris!
Cel mai mult în viața contează liniștea sufletească .sănătatea si în rest vin toate de la sine trebuie doar sa ai incredere in dumnezeu si sa mergi mai departe. Eu va spun sincer nici o femeie si nici o mamă nu merită să sufere pentru asemenea situații .eu una am trecut prin așa ceva .12 ani si cu doii copii si când am plecat după 12.ani de căsnicie de chinurile in preuna cu fetele meu de care acuma are ce mare 23 ani si ce mică 19 ani .eu una i mulțumesc lui dumnezeu si la ce-i buni oameni care au fost lângă mine în momentele grele .Si încă ceva nu am ma avut o situație bună ca sa plecat cu două fetele de 10 si 6 ani .mi-e una îmi trebuie două s-au trei Române ca sa va scriu despre mine si prin ce am trecut eu 12 ani de chinurile mel. Eu ata va zic trebuie să mergeți mai departe nu se merită să fie bătute maltratat înjosit .dumnezeu ne-a adat vieața se ne bucurăm de liniștea sufletească 👼👼👼👼
Citesc și plâng 😢 mă regăsesc în descrierea făcută de acea persoana curajoasa,sunt multe de spus și povestit ,macar așa ne putem descărca sufletul plin de amărăciune😭voi reveni cu noi comentarii 🥺😓
Îmi pare rău că treci și tu prin coșmarul asta :((
Multumesc pentru poveste/perspectiva. Tatal meu era alcoolic si mi-am petrecut foarte mult timp intrebandu-ma de ce a ramas mama cu el.
L-am privit timp de 20 de ani cum se sinucide lent. Au fost sperante (din partea noastra) si eforturi (din partea lui) de a se lasa. Era bine cateva zile sau saptamani, dupa care o lua de la capat. Dupa un timp, nu am mai crezut in aceste tentative si nu ii mai puteam oferi suportul emotional de care avea atata nevoie. Avea insomnii asa ca statea pana dimineata la tv, certand-o pe mama aproape tot timpul desi ea dormea. Era furios mereu asa ca tresaream de fiecare data cand auzeam cheia in usa, iar asta putea fi cam la orice ora. Ce motive de cearta va mai gasi azi? Si gasea mereu. Desi citise biblioteci intregi, vocabularul lui se redusese la cateva fraze pe care le repeta mereu. Ii aud mereu cuvintele de fiecare data cand o vizitez pe mama.
Am crescut cu idea (eronata desigur) ca eu il pot salva. Ca daca sunt cuminte, ascultatoare, buna la scoala etc.etc., el va gasi acea motivatie suficient de puternica incat sa renunte la bautura. Eu trebuia sa fiu serioasa, aveam o misiune. De la care nu imi puteam permite sa ma abat pentru ca vedeam zilnic ce as putea ajunge. Asta in timp ce sufeream ingrozitor vazand-o pe mama cum are 2-3 joburi pentru a ne intretine (pentru ca el nu contribuia cu absolut nimic prioritatea fiind alcoolul). La care se adauga rusinea fata de cunoscuti, prieteni, alte rude care ajungeau sa il vada.
Cand am crescut, ma ingrozea ideea ca la un moment dat el va suferi un AVC sau ceva asemanator, in urma caruia va trebui sa avem (si mai multa) grija de el. Nu a fost cazul. S-a stins brusc, dupa ce organele lui au cedat pe rand. Presupun ca ar fi trebui sa ma simt usurata pentru ca in sfarsit eram libere. Dar nu a fost asa. Din cauza tuturor resentimentelor adunate, mi-am dat seama ca ne certam atat de mult incat nu am apucat sa ii spun ca il iubesc. Nu stiu daca stia asta.
Merg in continuare la psiholog pentru a reaseza niste lucruri. Atunci cand ai trait intr-o familie codependenta toate relatiile vor fi influentate de asta.
un pic de avocatul diavolului….daca o persoana cu un anumit grad de inteligenta candva ajunge in halul de a si abuza partenerul e mai mult decat alcolismul….nu e nenea ioan din sat care a invatat de la ta su de la su ca ” femeia merita batuta chiar daca nu stii tu , stie ea”….sunt probleme de tulburari de personalitate pe fondul unor traume din trecut, imaginare, active sau nu ….in legatura cu care hope nu are intr adevar nicio obligatie ca om liber ce este…dar , fot the record ….alcolismul e mult mai mai mult si mult mai complicat decat pare la prima vedere
Ma regăsesc în situatie ! Este usor de dat cu parerea , ce ar trebui să facă sau sa nu facă o femeie aflată în această situație!! Eu nu am apelat la psiholog, am incercat sa gasesc răspunsurile singură. Nici acum nu le am pe toate, dar macar am găsit puterea. După ani de trăit în teamă, umilință, neîncredere, e greu să te ridici , sa fii singura pe un drum necunoscut. Speranta ca persoana iubită, care fără alcool este tot ce ti-ai dorit , gaseste puterea de a face marea schimbare, speranta asta, moare al naibii de greu.
@Hopa , nu renunta la vise si la tine ! Povestea mea e si mai complicată. Sunt , încă sunt , într-o relație de 11 ani , iar coșmarul alcoolului a început de 4 ani ( consuma si inainte , dar nu atat si nu se manifesta urat) , schimbarea a venit cand ne-am mutat la casa noastră ( a lui , cumpărată de el , nu suntem casatoriti) . Am plecat de 2 ori , prima dată la ai mei, am stat 5 luni , m-am intors. A doua oară am plecat in chirie , am stat 1 luna, m-am intors. Am zis ca imi merita soarta pana la urma, sunt o proastă daca mă tot întorc si tot cred in el si in schimbare. Cand am ajuns la capătul puterilor ( in iarna, dupa sărbători, care sunt un coșmar cu multa băutură, urlete, jigniri) , am zis ATAT !! Aveam ceva economii, am apelat si la familie , am facut credit si mi-am luat apartament . CASA MEA !
Am mers pe acelasi principiu, siguranța și stabilitatea financiară m-ar ajuta , locul meu unde sa incep o noua viață, sa învăț sa fiu independenta, fericită, unde sa ma regăsesc. Urmeaza momentul plecării, de care imi e groază, stiu ca va aduce crize , mai multă băutură … multe alte lucruri urâte, dar TREBUIE sa fac asta. Pentru mine ! Fii puternica si pregătită!
Hope, curaj! Iubirea este, e viata însăși, e vie și doar ea ne poate schimba. Îți scrisesem un mesaj mult mai lung în care îți povesteam o parte din viata mea, dar s-a închis brusc pagina și l-am pierdut..E noapte și nu pot dormi, soțul meu s-a îmbătat iar, deși a promis ca se va face cuminte.. Fetita noastră de trei ani jumate doarme liniștită și bebelușul de 4 luni mai lovește ușor în burtica, se va naște în februarie și e băiat și ma întreb dacă și lui ii va place alcoolul… Doare pt ca de fiecare data cred și de fiecare data sunt dezamăgită. Dar continui sa cred pt ca îl iubesc aproape cu încăpățânare, pt ca părinții mei au divorțat și nu vreau ca ai noștri copii sa sufere, și pt ca și eu promit mereu ca voi fi mai buna și nu reușesc. Și dacă se va agrava, dacă de la bețiile de week end se va ajunge la alcoolism? Nu știu dacă as putea răbda, cu atât și mi-e atât de greu. Avem atât de puțin timp împreună, el lucrează noaptea, și multe ore, uneori și 16, și când am putea face altceva, el alege sa se îmbete…doare, și nu îmi imaginez cum e sa doară și mai tare de atât…si eu am simțit ca urăsc alcoolul.. Nu îmi găsesc cuvintele pt suferință ta. Și el, soțul tău, suferă, doar ca probabil degradarea fizica implicata de alcoolism îl protejează cumva de conștiința propriei mizerii… Ooof, ma exprim prost… Tot ce as vrea sa îți spun e ca dincolo de toate astea, de durere, lacrimi, neputință, este viata, fericire, lumina, ca suntem făcuți de un Dumnezeu care e iubire și care, în final, deși suferim atât, vrea sa fim fericiți și liberi. Toți. Mai multe nu pot sa îți scriu, sa îți ajute Dumnezeu sa fii fericita cu adevărat, sa îți găsești pacea și bucuria pe care sa nu ți le poată lua nimeni, nici măcar un soț care te dezamăgește mereu, deși zice ca te iubește… Iartă-mă dacă te-am supărat cu ceva și cei ce citesc, ii rog sa ma ierte, nu aveam altfel cum sa îți scriu, decât public, cred, și am dorit sa te îmbrățișez cumva în acest mod și sa te încurajez pt ca am fost impresionata de lupta pe care ai dus-o, de inima ta mare și calda și atât de mult îți doresc sa fii fericita, ca de altfel, tuturor, dar tu ți-ai pus o parte din viata ta aici, în fata mea și eu am simțit suferința ta. Te voi purta cu drag în rugăciunile mele, suflet curajos și bland! Eu nu știu dacă as fi putut sa lupt atât cât tine! Și pe bietul tău soț, pentru ca știu prea bine ce e suferința! Curaj! Iti doresc din toată inima sa simți ce frumoasa e lumea și sa te bucuri ca ești și tu parte din ea!
Știu perfect prin ce treci. Am fost căsătorită 12 ani cu un om toxic care m-a tocat psihic și emoțional. E greu sa ieși din astfel de relații, ai impresia tot timpul ca tu ar trebui sa faci mai mult ca dacă făceai sau nu făceai nu știu ce lucru era mai bine și relația se imbunatatea. Vrei sa ajuți și uiți cu timpul ca defapt alea nu sunt problemele tale ci ale lui, ca el trebuie sa s-i le rezolve singur și ca nu sunt responsabilitatea ta. Tu ești norocoasa, poți pleca fără sa te temi de propria siguranță. Eu a trebuit sa îmi plănuiesc foarte atent ieșirea pentru ca amenințările cu moartea erau la ordinea zilei și a trebuit să îl fac sa creadă ca ideea de a ne despărți a fost a lui.
Nimeni nu intra într-o relație gândindu-se ca va ajunge sa sufere abuzuri psihice, emoționale sau fizice. Ele apar de multe ori treptat, puțin câte puțin și ajungi sa te obișnuiești și sa crezi ca e normal pana cedezi psihic și nu mai poți.
Acum sunt liniștită, am familia aproape și multe animalute ca îmi alina sufletul. Ceea ce îți doresc și ție.
oribil. tot succesul din lume. nu toate aveti bafta unei sustineri din exterior.
de ce stati…. pai, de bani, nu e clar?
Ficțiune
Foarte frumos!, Conținutul contextului da speranță celor care știu ce înseamnă a trăi lângă o femeie care consumă alcool sau invers !, Multă sănătate celor dragi !
Sunt cu sot un alcoolic de 17 ani,in acest timp tot am incercat sa il salvez, l-am ingrijit,ascultat, am tacut in fata injuraturilor si umilintelor, m-a facut de ras la bloc, pe strada si in alte spatii publice. Din iubire,dragoste, compasiune ,sentiment de vinovatie am ramas cu el pana acum tot sperand ca se va indrepta.A vandut cam tot ce am avut pentru alcool; casa, masina, a facut datorii in banca pentru viciul lui.Cel mai mult doare, ca scuza pentru bautura lui ma arata pe mine motiv la lume, ca nu ar fi fericit,insa adevarul e ca el bea de 30 de ani,numai ca la inceput nu am realizat ca e alcoolic( credea-m ca un alcoolic e ala care bea pana cade jos( desi in etapele mai tarzii se intampla si asta)Acum divortez, plec fara nimic in buzunar la 43 de ani. mi-a ajuns!Adevarul e ca ,mi-e frica de necunoscut, insa mai rau decat am trait pana acum nu poate fi.Destul de deranjant este ca cel care il ajuta pe alcoolic este acuzat,de ce te-ai casatorit cu el, nu cumva bea din cauza mea.s.m.d VA rog nu mai judecati pe cei care ajuta pe alcoolici, ei sunt persoanele care se implica cel mai mult, si sufera. Care cu rabdare si speranta asteapta ca partenerul sa fie omul de altadata. insa am un sfat: nu mai incercati sa salvati un alcoolic, Salvati-va pe voi insasi ,plecati de langa el, nu sunteti de vina pentru situatia in care este el. Cat timp alcoolicul este iubit , ingrijit,el crede ca ce face el este ok.. sa va trezi la realitate atunci cand va ramane in strada si atunci singur daca va avea vointa sa se salveze o va face sau nu.
Si eu la fel… La 47 ani
Fugi râzând și dansând. Mama face asta după 35 de ani (are 63), nu după 17 și e mai liniștită ca niciodată.
In aceeasi situatie sunt si eu.Separati in acest moment,incerc sa-mi fac curaj sa divortez.Ma implora sa ma intorc dar am auzit totul de multe ori.Imi aduc aminte de momentele frumoase din perioadele in care nu bea (cel mai mult 2 ani ),dar reincepea si era mai rau .Acum nu mai poate sa se lase.Si nu recunoaste ca e alcoolic.Oare cine recunoaste asta?Tuturor femeilor care traiesc alaturi de un alcoolic le dorec sa aiba puterea sa mearga mai departe singure.Sper sa reusesc si eu.
Citeam in miez de noapte acest articol. In această situație sunt și eu….cred că lipsește motivația. Trăiesc cu iluzii că se schimba , dar el mi-a aflat punctul slab. Și mereu face cum vrea el, nu tine cont de nimic, ce spun eu pt el este nesemnificativ. Și a doua zi moare ce rău ai este. Mă întreb când voi avea tăria..sa plec…îmi este greu și teama, am mai trecut printr-un divorț în urma cu 6 ani..care extrem de rău mi-a fost. Acuma nu știu cu o sa fie, dar sunt conștientă că stand aici, șanse de bine nu sunt ….
Citeam in miez de noapte acest articol. In această situație sunt și eu….cred că lipsește motivația. Trăiesc cu iluzii că se schimba , dar el mi-a aflat punctul slab. Și mereu face cum vrea el, nu tine cont de nimic, ce spun eu pt el este nesemnificativ. Și a doua zi moare ce rău ai este. Mă întreb când voi avea tăria..sa plec…îmi este greu și teama, am mai trecut printr-un divorț în urma cu 6 ani..care extrem de rău mi-a fost. Acuma nu știu cu o sa fie, dar sunt conștientă că stand aici, șanse de bine nu sunt ….
„Cum e viața cu un alcoolic” – asta pot să-ți spun și eu, că ăsta e tata. După 35 de ani a plecat mama de la el, pregătită să divorțeze.
La mine e la fel ,dar iubita mea e alcoolică și mai e și violenta. Ai reușit să fugi? Mie mi e frică să fug.
Nu am fugit, am plecat încet (dap, sunt auto-ironica). Am reușit sa spun „stop” și sa plec de acasă la finalul anului 2021. La început de an nou am divorțat.
Da, mi-au mai trebuit aproape 2 ani după ce am scris articolul ca să plec. Dar am făcut-o, pentru ca ajunsesem la limita și am realizat ca e ultima mea șansă SĂ MĂ SALVEZ.
Recunosc, nu a fost ușor. Am plâns, am urlat, m-am dat cu capul de pereți, îmi venea sa ma târăsc în genunchi înapoi, dar m-am ținut tare.
Azi am tot ce mi-am dorit cu ardoare în toți anii de casnicie: liniște și pace. Și e atât de bine!
Tuturor celor care sunteți în situații similare va doresc multa putere și va îmbrățișez strâns!
@Mihai Vasilescu îți mulțumesc din suflet. Vreau sa știi ca salvarea mea ți se datorează și tie: când îmi era teribil de greu citeam comentariile de aici, inclusiv cele negative – care m-au ajutat sa înțeleg ca întotdeauna vor exista oameni care vor judeca – și prindeam putere. Ma-nclin cu respect!
Nu pot să spun decât că mă bucur nespus că blogul asta te-a ajutat. ❤️
Din pacate si eu ma aflu in aceeasi situatie si nu stiu cum sa fac, sunt o singuratica de fel , nu stiu de unde sa incep 😦
Trec exact prin aceeaşi situație😪. Ai reuşit să te rupi?E atât de greu… noi avem 36 de ani împreună, trei nepoți de la fată, băiat de 25 de ani încă necăsătorit. Sunt cu psihicul la pământ…
Ma regăsesc în aceasta povestire. In tinerețe mi-am zis ca o sa se schimbe. Au trecut aproape 38 de ani și nu s-a schimbat nimic. Indiferent ce am facut, nu a dat rezultat. Dupa Revoluție am pornit o afacere langa casa. Cum el sta mai mult băut, eu am fost cea care a dus greul. Nu am avut puterea sa ma despart pentru ca știam cât de mult am muncit sa fac casa, sa fac afacerea de langa casa. Mi-a fost frica de faptul ca nu o sa ma descurc financiar. Predam la 2 scoli, dar ce salariu are un profesor? Acum, la 59 de ani, am constatat ca daca plecam atunci, eram tanara si puteam sa fac o afacere de la capat.
De vreo 12 ani s-a schimbat un lucru. Nu mai tipa si nu mai urla. Cand e treaz, e un om foarte bun. Dar rar e treaz. Acum bea și doarme mai tot timpul. Ma simt tare singura. Si exact cum spuneați dumneavoastră, mi-e frica sa accept invitații sau sa invit pe cineva la noi. Am facut deja atacuri de panica de atata tristețe.
Sfătuiesc pe oricine sa …rupă pisica în doua la tinerețe. Sa nu spere la minuni. Va fi din ce în ce mai rau.
hei, am revenit dupa 3 ani. prin octombrie 2020 ti-am lasat un comentariu aici cu povestea mea asemanatoare cu a ta. au trecut 3 ani de la divort. baiatul meu are 6 ani acum. spuneam ca atunci cand am plecat de la fostul sot am stat cu parintii mei. acum am casuta mea de vreo 2 ani. stau eu cu baiatul meu si este atat de bine!! a fost foarte greu primul an dupa divort ,mai ales ca fostul sot in furia aceea a incercat cai mai neortodoxe de a ma face sa regret probabil.de la amenintari cu moartea pt mine pana la luat copilul de langa mine fara sa il mai vad pana la sfarsitul vietii.insa cu rabdare si credinta in Dumnezeu si in mine am reusit sa ma tin tare si sa trec peste toate. acum la 3 ani de la marele pas, pot sa spun ca sunt f bine,mi-am schimbat si job-ul, am un salariu care ma ajuta sa imi platesc rata la casuta mea,avem liniste in casa si in suflete si eu si copilul. fostul sot…inca bea din cate am inteles de la vechile cunostinte comune. de cateva luni a inceput sa se intereseze un pic mai mult de copilul lui,in rest avem pensie alimentara obtinuta in instanta ,si apoi printr-un executor judecatoresc pt ca nu a vrut sa plateasca. dar asa cum am zis la inceput cand am luat decizia de a pleca de la el, Dumnezeu are grija de tot . dragi fete ,femei care sunteti in astfel de situatie, nu va uitati la cei ce va judeca, eu am trait langa astfel de om si stiu cat de greu e sa iei o decizie radicala de a pleca. Curaj si credeti in Dumnezeu si mai ales IN VOI. credeti in voi ca sunteti puternice si nu va lasati doborate la nicio rafala de vand cat de puternica ar fi ea.nu a murit nimeni de foame si nici nu o sa moara atata timp cat nu fuge de munca. va spune o femeie care a trecut prin toate astea,am fost si judecata si aplaudata.nu m-am suparat la judecati ,dar nici nu m-am bucurat la aplauze,pur si simplu m-am ridicat si m-am gandit doar la mine si la copilul meu.am muncit si m-am chinuit pt ca azi sa am casa mea si sa am un copil sanatos care creste intr-un mediu linistit cu iubire multa .
Ai reușit să pleci Hope? Mă tem că nu… te înțeleg perfect.
Am reușit în 2021, am plecat, am divorțat. Astazi sunt o femeie liniștită și fericita.