După articolul de azi dimineață, am primit tot felul de comentarii prin care mi s-a explicat că „teoretic, virusul nu se transmite prin mâncare”. Dar acel „teoretic” a avut darul să mă liniștească doar parțial, pentru că, de multe ori, practica îi dă nana la fund teoriei.
În schimb, acest comentariu, a făcut mai multe pentru psihicul meu decât toate teoriile. Am zis să vi-l las și vouă aici, că pe mine m-a convins să încep să comand mâncare. Bine, nu doar el în sine, dar a fost cireașa de pe tort, după ce am tot citit vreo 200 de comentarii.
…
Soțul e bucătar și pot să-ți spun că dacă unu dintre ei are doar o mică alergie nu lucrează în perioada asta. Anunță că are muci sau tuse și stă acasă, deci nu are cine să strănute în mâncare. Lucrează cu măști și mănuși, bine, cu mănuși lucra și înainte de pandemie. În bucătăriile care se respectă, standardele astea existau și înainte, nu atingi alimentele cu mâna.
Eu lucrez într-o ciocolaterie, de vreo lună avem magazinele închise dar asta nu ne-a împiedicat să vindem online. Și înainte de pandemie foloseam dezinfectanti, la modul că te speli pe mâini, apoi te dezinfectezi, apoi îți pui mănuși și nu intri neechipat în zona sterilă, nu cu haine de afară. Deci standardele astea la noi se respectau cu sfințenie și înainte, noutatea e că acum purtăm și măști și că dacă unul are și cea mai mică jenă, privitor la o răceală sau alergie, stă acasă.
La noi s-a lucrat intens înainte de Paște și pot să-ți spun că am comandat mâncare zilnic la muncă, de la burgeri, pizza, aripioare, la ciorbe și mâncăruri gătite, majoritatea luate prin Glovo. Personal nu mi-am pus nicio clipă problema că aă putea să mă infectez prin mâncare. Nu cred că cineva își permite, în perioada asta, să țină un angajat cu cea mai mică forma de răceală la muncă, mai ales în domeniul alimentar, pentru că știe sigur că și-ar compromite afacerea. Iar dacă angajatul este asimptomatic nu are cum să strănute în mâncare.
Să-i mulțumim autoarei comentariului, @Mari G, că a redat speranța la sushi ori pulpe de rață @Vasilescului. Poate așa nu-i mai vin nervii grămadă. 😜
Comentariu beton!36
Io i-am mulțumit deja. 😀
Cu plăcere!
@Mari G, chiar mă gândeam dacă să-i recomand omului un curs online de preparat sushi, numai să nu-l mai aud că scâncește pe net. 😂
Comentariu beton!22
@didno, fashinoista se laudă că ea a mai facut sushi și că avem prin casă nu știu ce aparat care se folosește la sushi. Nuș ce să zic, dar sushi n-am mai văzut la față de aproape două luni. 😀
@Vasilescule, nu ai nevoie de niciun aparat. Am făcut noi recent, nu e rocket science. De fapt, facem des, la noi toată lumea consumă cantități industriale de sushi. Și nu mai da vina pe ea. Dacă ți-e poftă de ceva, pui mâna și faci, că nu ai doi ani. 😛
Comentariu beton!23
@didino, uite asta, adică sushi, nu mă văd făcând cu cele două mâini stângi ale mele.
Iete, fâs, campioni la scuze. @Vasilescule, dacă pentru sarmale n-ai luat cu împrumut două mâini drepte, atunci poți rula și sushi.
@didino, adică tu ai impresia c-am rulat io sarmale? Mulțumesc frumos pentru încrederea acordată. 🤣🤣🤣
😂 Te rog să mă ierți, nu se mai repetă.
Deci s-avem cu pardon, da? La sușiii mai merge cu două mâni stângi, că treacă meargă, dar de sfântul preparat tradițional românesc 100% SARMAUA!!! nu te poți apuca decât cu mâna dreaptă și mâna stângă, da?
Dacă la suși d-ăla trebuie măiestrie, la sarma trebuie măiestrie ȘI iubire, da?
😀 😀 😀 😛
Aparat de făcut sushi=suşitor.
Comentariu beton!36
Oare cum face un bucătar ciung chiftele? Da’ ardei umpluți ? …. scârBoss😜
Să fiu eu Gică(a) contra?
E vorba de România? Că dacă e da, teoria ca teoria, oricum merge și aș(e)a.
Să argumentăm? Neh.
E adevărat că dacă bagi la cuptor, pe aragaz, microunde, unde vrei dar fierbinte( 😛 ) să fie, merge! Succes, Vasilescu!
Și sănătate!
Bună! Strănutul este și din alte cauze decât răceala sau alergia. Așadar e irelevant că dacă strănută înseamnă că nu e infectat cu coronovirul. Poate să fie infectat, să fie asimptomatic și să strănute că i-a dat piperul pe la nas (de ex.). Eu sunt medic. Eu comand de la Glovo și direct de la restaurante. Știi ce fac eu? Bag mancarea la microunde înainte de a o mânca, minim 2 minute. Da, cu sushi nu se poate și mă bucur că nu-mi place. Nici cu hamburgerii nu se prea poate, de aceea ma abțin să imi comand. Dar pentru restul e ok. Ciorba poți să o mai dai un clocot, de exemplu.
De asemenea, înțeleg că normele spuneau (cum zice doamna) și înainte că trebuie să te dezinfectezi, să nu pui mâna direct pe mâncare etc. Dar eu am un restaurant favorit și la care mergeam frecvent care are vedere în bucătarie de la unele mese și vedeam mâinile bucătarilor direct pe mâncare (fără mănuși). Nu vedeam dezinfecția, ceea ce, evident nu o exclude, dar voi presupune că se făcea. Și totuși aș comanda și de acolo folosind metoda descrisă.
Între să bag mâncare, de la una dintre cârciumile mele preferate, la microunde și să nu comand, aleg a doua variantă cu ochii închiși. Păi io aș lua mâncarea aia tocmai pentru cum e gătită, că doar de-aia mă duceam și la restaurant, nu ca s-o transform eu în ceva cu gust nedefinit, la microunde. În schimb, da, aș putea să mai bag pizza la cuptor normal câteva minute.
Comentariul meu a fost „subiectiv”, am vorbit strict din ce știu eu, nu aș îndrăzni nicio clipă să generalizez. Am spus că e doar o părere personală, bazată pe ceea ce cunosc eu.
@Mari G, eu îți mulțumesc pentru faptul ca exiști. Chiar mi-a plăcut și numai pentru că mi-ai redat speranța, chiar și pentru atât. Dacă vei avea afacerea ta poate ne spui și nouă.
În rest e vorba de noi, aici în particular de M-hai V. Oricum doar Didinei i se înmuie inima de la nervii lui, mie nu!
Succes, Mari G!
Știi cum se zice: „doar o viaţă avem!”
Dacă eram pisici, aveam vreo 9. Cum tu ai două pisici, atunci ai ceva vieţi de rezervă. Riști?
@MV: Nu e…să fie de la săpunul solid? 😀 😀 😀
Solid, solid … da’ dacă-l scapă pe/de Covid ?
Pe mine, dimpotrivă, mă îngrijorează și mai mult.
„Iar dacă angajatul este asimptomatic nu are cum să strănute în mâncare.” Ha?
Oamenii care nu au coronavirus strănută. Oamenii care au, dar sunt asimptomatici, strănută. De la praf, de la piper, de la ce vrei tu.
Scuze, dar mulți oameni nu prea au habar despre ce este cu acest virus, cum se răspândește, cum se tratează și cum să te ferești de el. Nu e vina nimănui. Toată situație e confuză și fiecare face ce știe și cum știe.
Mă bucur că, măcar declarativ, se respectă norme și alte alea. Dar sunt în continuare prevăzător. Mai bine mai sufăr vreo 2 – 3 luni, până se prind ăia din spitale cum să gestioneze situația.
„… înainte de pandemie foloseam dezinfectanti, la modul că te speli pe mâini, apoi te dezinfectezi, apoi îți pui mănuși și nu intri neechipat în zona sterilă, nu cu haine de afară…” Lol! Nici măcar în sălile de operație nu se respectau astea, dar se respectă în bucătăriile restaurantelor?
@Ioane, cred că @Mari G se referă la laboratorul ciocolateriei unde lucrează. Zic de ultimul tau paragraf.
Corect. Scuze, m-am aruncat aiurea cu ultimul paragraf. Fiind vorba despre laborator, este posibil să se respecte mai mult ca în alte părți destinate preparării chestiilor de mâncare.
Aș fi curios despre ce restaurant și ce ciocolaterie este vorba, dar bănuiesc că nu ne va spune și pot să înțeleg asta, deși ar fi o reclamă bună. Nu de alta, dar la cofetăria din zona mea produsele sunt manevrate într-un mare hal. Mi-e frică să mă gândesc ce-o fi prin laborator.
Ionuț, da, unde lucrez eu se respectă. Și da, se respectau aceste standarde și înainte de pandemie. Cât despre sălile de operație, din ce cunosc eu, am pățit-o acum 10 ani, la un spital de stat, am rămas cu ceva sechele la plămâni ca urmare a intubarii pentru o intervenție chirurgicală. Cu copilul am stat internată 2 zile, acum 9 ani, tot la un spital de stat, pentru un necesar de perfuzare în urma unui adenovirus, și pot spune că am plecat de acolo cu enșpe tulpini de viruși, o luna am avut copilul bolnav, și pot sa spun, din ce am văzut, că medicul nu se spăla pe mâini, venea din salonul de lângă și punea direct mâna pe copil, la fel și asistentele. Motiv pentru care, anul acesta, când am avut nevoie din nou de o intervenție chirurgicala, am ales să o fac in privat, unde am stat o noapte pe terapie intensivă. Aici lucrurile au stat altfel, tot personalul medical se spala pe mâini, se dezinfecta și folosea mănuși, pe care după ce îmi administra și doar o injecție, le arunca, iar se spăla pe mâini, iar se dezinfecta, își punea alte mănuși și trecea la pacientul următor(aveau chestia asta „în sânge” . Dar asta nu mă face să generalizez și să zic că la stat nu se respecta standardele și la privat se respecta, deși as putea, e doar experiența mea, e doar ce am trăit și văzut eu. La fel și cu unitățile de alimentație publica, pot să spun că unde lucrez eu, standardele se respecta și se respectau și înainte de pandemie(avem chestia asta „în sânge” , unde lucrează soțul, la fel, nu aș putea spune ce nu știu, restul, sunt doar păreri personale.
Comentariu beton!17
@Mari G, te rog lasă aici despre ce restaurant și ce ciocolaterie este vorba.
Dacă stăpânul blogului îmi permite, pot da și nume, altfel, nu mi-aș permite!
@Mari G, chiar te rog să le lași numele. Și al restaurantului unde e soțul și unde ești tu.
Lucrez la ciocolateria Leonidas. Fabrica de la care ne aprovizionam este în Belgia,unica din Europa, în România ne ocupam de partea de ambalare și vânzare. Ca să înțelegeti mai bine, pe scurt, primim ciocolata „vrac” și noi ne ocupăm de rețetele pentru cutii, sub forma în care ajung ele la vânzare. Și da, manipulăm ciocolata într-o zona 100% sterilă, avem și respectam standardele de spălare, dezinfectare, purtăm mănuși și echipament de muncă în zona sterila. Despre restaurantul soțului, nu îmi permit sa-i dau numele, dar pot spune că e în buricul târgului, terasa lor ocupă o parte importanta dintr-un celebru parc situat în zona de nord a capitalei.
Comentariu beton!18
@Mari G, perfect, mulțumesc. S-au făcut cu un client.
Măi, voi realizați că „tragem” de @Mari G să ne spună unde lucrează ea și soțul ei ca să aflam unde se respecta aceste REGULI ELEMENTARE într-un domeniu numit alimentație publică? Si asta in secolul 21?
Mă ia și groza că facem așa ceva. Mă ia și râsul, mă ia și plânsul. Si NERVII!!!
Comentariu beton!22
@Elena, da chiar, acum îmi dau seama că facem asta. Geez.
Pe de altă parte, vezi ce înseamnă să scrie cineva corect gramatical și clar? Absolut nimeni nu i-a zis că minte, femeia a inspira încredere doar prin simpla prezență virtuală.
Sunt fan Leonidas. Și client fidel. 😇
Mihai, exact. Mi-a inspirat încredere din prima. Mari G. & soțul, vă doresc multă sănătate. Pe la Leonidas nu am trecut de prea multe ori. Remediez asta asap. Pe la restaurantul cu pricina, în schimb, ne-am făcut multe veacuri și am căștigat și ceva kilograme😂. Bine, era și foarte aproape de casă. Mergeam pe jos, lucru care ne permitea să și bem cam mult😂
“nimeni nu i-a spus că minte” – dar Ionuț a sugerat asta. Nu vreau să îl șochez și mai tare, dar îl anunț că la restaurantul soțului nu se intra în bucătărie cu hainele sau cu pantofii de afară, au uniforma compusă din veston, pantaloni și pantofi profesionali, din aceia cu “tablă” în vârf, care ii protejează de accidente și care au o talpă specială, făcută să reziste la soluțiile cu care se dezinfectează pe jos. Să nu mai spun că există și cabine de duș la vestiare, nu zic că intra zilnic la duș înainte de a intra în bucătărie, dar în zilele de vară, când pe drumul către muncă mai transpiri, dușurile sunt folosite frecvent. Cat despre faptul că dacă scriu corect gramatical nu trezesc suspiciuni de felul “lipsă de conținut” sau mai știu eu la ce a vrut să facă referire autorul, vă spun că îmi asum faptul de a nu fi chiar “cel mai ascuțit creion din penar”, comentez rar pe aici (deși citesc zilnic), tocmai pentru că nu am mereu păreri despre care să cred că ar putea aduce un plus de valoare cuiva și sunt conștientă de asta.
0 0
Comentariu beton!34
@Mari, păi @Ionuț a revenit și-a recunoscut că a înțeles aiurea.
Cât despre mine, am vrut să subliniez încă o dată ce imortant este să comunci corect.
Ai dreptate! Îmi pare rău, înțelesesem greșit!
@Mari G: sunt clienta fidela Leonidas de multi ani – chiar acum de Paste am comandat un ‘care package’ pentru mama (ea in buc, eu in strainatate). Servicii si calitate foarte bune 🙂
@Ionut, ce spune Mari este o normalitate. Bucătării de genul se găseau pe vasele de croazieră și sper că (încă) sunt tot la fel. Puteam să mănânc de pe jos in bucătăriile lor.
@Mari, Godiva și Leonidas cele mai bune. Știam că se poate și în bucătăriile restaurantelor mioritice, dar mă bucur că apar oameni ca tine și o spun tuturor. Mulțumesc!
@Marius cunosc caz de persoană care a fost trimisă acasă doar pentru că s-a tăiat cu cuțitul și nu a purtat mânușile alea de protecție!
de apreciat ambele afaceri, insa atentie ca preturile pe care le practica nu sunt accesibile multora, credeti ca aceia cu meniuri de 15 lei/zi isi permit atatea precautii si echipamente profesionale? ar fi interesant sa raspunda (parca la articolul anterior au raspuns) si oameni care au lucrat sau intrat in contact nemijlocit cu atmosfera de la afaceri ceva mai „populare”. Din gama de low-cost eu as aprecia ca igiena MCDonalds, dar nu KFC, nu am dovezi, doar multe cazuri de „deranjuri” stomacale dupa al doilea.
totusi e posibil sa nu fie asa de rau ca in spitale, pentru ca, in conditii normale, o firma cu vad public va fi calcata cel putin saptamanal de echipe de control, asa ca e posibil sa si ia unele masuri pe bune
0 0
De când cu pandemia și cu izolarea asta, noi am comandat o singură dată pizza de la Trenta și o dată am luat de la KFC. Pizza am fost noi să o luăm de la punctul lor din Bucureștii Noi. Atât căt am putut vedea, toți angajații aveau măști și mânuși. Noi luăm pizza de la ei de vreo 15 ani, cred. La KFC era la fel. În rest, la cât timp avem la dispoziție, nu am simțit nevoia să comandăm mâncare gătită. Pentru Paște am luat cozonaci și pască de la Prăvălescu. Toți erau echipați iar zona de ridicare comenzi era in curte și cu delimitare clară pentru intrare/ ieșire. Uneori mai luam mâncare gătită specifică de la turcul din Domenii. Acolo vedeai clar bucătăria și ce făceau în ea. Dar de când cu pandemia nu am mai fost. Promit să mă duc atunci când ne apucă pofta, și dacă e deschis și totul ok, vă spun și vouă. Hai să ne auzim sănătoși. Vasilescule, lov iu, pup iu.
Eu nu sunt foarte stresata cu luatul virusului din mancarea comandata. Am comandat de cand lucrez de acasa de cateva ori, de 2 ori pe saptamana chiar. 🙂 Pizza de la Trenta (cea suprema e superba!) si o data de la Gyros Thessalonikis dar nu mi-a placut prea tare.
Eu nu cred ca probabilitatea e foarte mare ca un angajat sa stranute fix in mancare mea in general. In perioada asta angajatul stranutacios sa nu aiba masca. Si pe deasupra fix acel angajat sa aiba coronavirus asimptomatic. Cred sansele scad spre 0,ceva. Si atunci merg inainte cu incredere, sansele, statistic, sunt foarte mici. Nu pot sa ma feresc de orice oricand, asa poate sa te loveasca un sofer beat in timp ce mergi singura data din saptamana la supermarket. E posibil dar foarte improbabil.
Clar o sa mai comand dar deocamdata frigiderul e mult prea plin si nu am unde sa bag nici Tiramisu pe care intentionez sa il fac cu copiii mai pe seara…
A, si nu dezinfectez nici cumparaturile (shhh), merg pe recomandarile din Elvetia (serios!) unde se recomanda distantarea sociala si spalat pe maini inainte sa atingi fata atunci cand te intorci de afara. Masca port. Si alerg pe strazi goale din zona casei.
Nici eu nu dezinfectez cumpărăturile. Spălam mâinile foarte des și respectam distanța socială după recomandările date de statul german. De săptămâna viitoare este obligatorie masca in magazine la cumpărături și in mijloacele de transport in comun. Pentru mine e perfect pentru ca oricum o purtam.
Eu personal de fiecare data cand mancam la un fast food ma uitam cum se prepara mancarea,aveam un nod in gat cand ma gandeam daca iau ceva virus de acolo imi notam unde mancam ca sa stiu ce sa evit.E buna si panica asta ca duce la vigilenta…