Am râs cu lacrimi. Prietenul nostru Ionuț vede din alt unghi cum stau lucrurile cu școala românească online, unghi care contrazice total modul în care le văd eu și pe care vi l-am lăsat mai jos.
…
De când a început treaba asta cu școala online eu sunt un pachet de nervi. Pentru că este o chestie bună, dar făcută cu curul în stil românesc.
În primul rând vreau să zic că am tot respectul și admirația pentru cadrele didactice care se chinuie (fix ăsta e cuvântul) să facă ceva ce învătământul românesc n-a mai văzut până acum. Să treci de la tone de maculatură mâzgălită cu stiloul sau pixul, de la tablă, cretă/marker și burete, de la “Stai în bancă, mâinile la spate, să nu se audă musca!” la treaba asta cu online-ul mi se pare ceva fantastic. E un salt uriaș pentru învățământul nostru de secol 19. Practic, într-o săptămână, profesori, părinți și copii au trecut de la cal și căruță la mașină zburătoare. E un progres la care nici dracu’ n-ar fi visat! Mulțumim lu’ nenea Covidu’!
Acu’ să mă întorc la nervii mei. Nu știu cum o fi la alte școli, dar ăștia privații ai lu’ fi-miu s-au dat peste cap să facă ceva super mișto. Folosesc o platformă online structurată super tare, încarcă materiale, se filmează vorbind, au video conferințe cu elevii, ce să mai, nebunia lu’ Țalam! Doar că…
Noi am avut noroc că soția lucrează pe două laptop-uri în același timp (nu întrebați!) și le-a adus pe amândouă acasă când a început nebunia. Pentru că altfel piticul și-ar fi bătut capul la antichitatea mea de PC care se blochează și când deschizi un Solitaire. Ce-or fi făcând ăia care nu au asemenea noroc? Aparent mințile luminate din Minister nu s-au gândit la asta. Adică, cretă și burete la clasă, WC în fundul curții, dar obligatoriu toți copiii au laptop-uri performante. O pwlă! Bun, laptop rezolvat. Nu e chiar cel mai performant, dar merge.
Și acum începe distracția. Învățătoarea și restul profesorilor încarcă în platforma sufletului tot felul de fișiere audio, video, text, link-uri diverse, poze etc. Toate formatele posibile!!! Fiindcă e normal, oamenii sunt diferiți și folosesc chestii diferite. Așa că toată ziua stau să-mi bat capul cu ce să deschid fișierul X, cu ce să modific fișierul Y, convertește, importă, exportă. Unii vor ca elevii să scrie temele pe caiete, apoi făcută poză și încărcată pe platformă. Alții vor ca elevii să rezolve online temele, direct în Word, Excel etc. Alții vor ca elevii să se filmeze în timp ce fac chestii și să încarce acolo filmulețele cu ei făcând chestii.
Le sunt trimise fișe care ar trebui printate, completate, fotografiate și trimise înapoi spre verificare. Doar că, ghici ce? N-am imprimantă acasă, în pwla mea! Și nu mă duc la coadă la centrul Kodak de la parter pe pandemie ca să printez nenorocitele de fișe. Așa că le modifică copilul în Paint sau le face de mână.
Unele se pot completa în Word, dar, surpriză!, sunt versiuni diferite, se fwte așezarea în pagină, copilul nu înțelege nimic, ta-su înjură de toți sfinții încercând să repare ceva. Bonus: pe laptopul soției tot Office-ul e în maghiară. Fiindcă d-aia, nu întrebați! Lucru benefic pentru ăla mic al meu, care mai învață astfel o limbă străină, dar nociv pentru ulcerul meu.
O altă problemă e cea a manufacturatului. Nu știu exact cine gândește programa, probabil niște cretini deosebiți, dar, pentru o țară care și-a băgat pwla în aproape tot ce înseamnă producție și școli profesionale, copiii au deosebit de multe chestii de construit, montat, lipit, proiecte diverse, de parcă toți se pregătesc pentru un viitor luminos în cadrul unor cooperative meșteșugărești! Are de făcut o machetă cu un animal în mediul lui și un fluture decorațiune doar pentru săptămâna asta! De unde să-i scot eu materiale pentru așa ceva? Ăștia au impresia că la mine acasă e coliba vrăjitorului, și că găsesc materiale diverse și ciudate pentru a construi machete și decorațiuni? Ce abilități dezvoltă porcăriile de acest gen? Căutatul prin gunoaie?
“Tati, pentru fluture am nevoie de un glitter!” “Ce, pwla mea, e ăla?” (bine, nu vorbesc așa în casă, doar gândesc așa) ” Este o/un… ceva [mi-a explicat el ce e, dar mi se rupe, am uitat]. Să te duci la librărie să-mi iei ca să pot face proiectul.” “La librărie pe Covid? Când eu nu știu cum să fac să nu mai ies deloc din casă? Să-și bage tovarășa învățătoare glitterul fix în cwr! (nu, nu i-am zis ultima parte copilului, dar am gândit-o).” Și așa mai departe. Recondiționez, refolosesc, caut, inventez tot felul de chestii, ca să-și facă copilul proiectele. După 15 ani de muncă în decorațiuni și producție publicitară, ați crede că-mi place treaba asta, nu? Ei, bine, NU! Mi se pare inutilă și idioată. La școală făceau d-astea în echipe, ca să dezvolte aptitudini nu știu de care. Acasă ce dezvoltă și la ce ajută? Nu am chef să lucrez în echipă cu fi-miu ca să fac “gorila în mediul ei natural” sau “fluturaș – decorațiune de primăvară”!
Treaba cu filmulețele este, de asemenea, deosebită. Copilul se filmează făcând chestii. Bun! Doar că pe platforma sufletului nu se pot încărca filmulețe mai mari de 10 MB. Ce antichitate de telefon ar trebui să am ca să scoată asemenea filmulete? Iphone-ul soției iese din discuție, cu ăla se filmează la Hollywood probabil ultrasupeermega hd, iar râșnița mea face niște ozn-uri chiar și cu setările la minim. Așa că ne-am apucat de editat și filme, fiindcă de ce nu? Și ce mișto e când nu iese editarea și trebuie refăcută filmarea cu un copil de 8 ani care nu mai are chef!
Ar mai fi videoconferințele care sunt circ și panaramă, fiindcă copiii nu sunt obișnuiți cu așa ceva și parcă e o discuție între mătușa de la țară și văru din Italea. “Bă, ce faceți?” “Bă, mă, hăhă!” “Ce moacă are ăla!” “De ce se vede verde la tine?” “Cutărică n-a intrat că n-are cameră, hăhă!” “Să vă arăt ce am pe perete?” “Ăsta e fratele meu, nu-l băgați în seamă. Pleacă de aici că am videocol!” Nu știu ce aud ei din ce le zic profesorii (că păstrăm discreția și îl lăsăm singur în cameră, iar noi ascultăm la ușă 🤣), dar e clar că toți sunt la curent cu ce are fiecare în cameră, de la mobilier la ștucatura de pe pereți.
Orele de educație fizică sunt crimă și pedeapsă. Profu’ le trimite filmulețe sau linkuri cu exerciții. Le-am făcut toți. Nevastă-mea a făcut febră musculară, iar vecina de dedesubt a intrat la balamuc precis. Încă nu ne-am apucat de tema la muzică, dar să vezi când mi-oi scoate chitara de la naftalină..!
Evident că toate temele sunt perfecte, fiindcă nu poți lăsa copilul să le facă cum îi trece lui prin cap, nu? Adică, ce naiba, am și eu mândria mea! Trecem peste faptul că ei au un mod de a face lecții și teme care se bate cap în cap cu ce făceam noi acu’ treij’ de ani. Și încep în sfârșit să înțeleg privirea aia a lui, privire pe care și eu i-o aruncam lu’ taică-miu când încerca să-mi explice materie de anii ’90 cu metodă de anii ’60. N-ai cum, frate!
În concluzie, un sistem implementat prost și în grabă, cu programa neadaptată pentru așa ceva, fiindcă noi până acum nu am făcut așa ceva, care dă mari bătăi de cap cadrelor didactice, derutează copiii și înnebunește părinții. Măcar aproape toți copiii vor ști să lucreze pe PC la nivel de minim secretară din Videle, fostă premier, după ce se termină (dacă se termină) treaba asta. E totuși o chestie! 😜
Aș avea multe de povestit după o săptămână de școala online, dar mă opresc aici.
Părerea mea este că anul ăsta școlar oricum e fwtut rău de tot, nu știu ce vor face cei cu examenele de intrare la liceu, bac, facultate etc., dar nu văd să iasă cine știe ce din treaba asta. Nu sunt de părere că ar trebui înghețat anul sau repetat sau ceva de genul, dar nici nu cred că se vor acumula cine știe ce cunoștințe cu ajutorul acestui sistem organizat ad-hoc, fără logistică, fără cap, fără experiență anterioară. Cred că în anul următor (dacă mai ajungem acolo și dacă se mai deschid școlile…vreodată) va ajunge o generație de elevi cu mari lipsuri, lipsuri pe care nu le vor mai putea recupera fără eforturi extraordinare din partea tuturor. Și noi nu prea facem asemenea eforturi când e vorba de învățământ.
Bonus: s-a trezit și miss de la grădiniță să trimită fișe și filmulețe cu activități pentru cel mic (grupa mare). Băi, mă lași! Numai grădiniță online nu mai făceam acum! Coa’, scoate lego, dă drumul la consolă, enervează-l pe frate-tău și mai scutește-mă! Nu mă omoară Covidu’ și mă termină învățământul românesc?
Gata, vă las. Mă duc să pândesc sulul de hârtie igienică de la baie. De ce? Fiindcă îmi trebuie cartonul rotund din mijloc pentru fluturele vieții! Și mi-e că se termină și-l aruncă vreunul la gunoi. Abia am salvat dimineață o bucată de cofraj de ouă și o sticlă de jumate pentru viitorul proiect. Aur curat, vă zic! O să iasă o lucrare… Boboc! 😜
Postarea ta imi intareste o concluzie mai veche: multe scoli private (mai ales alea mai medium spre low cost) imita cu deloc succes invatamantul intuitiv și participativ occidental. Tre’sa manance și gura lor o felie de cozonac. Dar mai ales imi arata ca nu gresesc prea tare cei de la o scoala privata care, la inscrierea copilului, habar n-am daca se intalnesc vreodata cu copilul, sa il vada ce și cum stie și poate. In schimb, fac interviuri de admitere / inscriere de cate o zi (aka 8-10-12 ore in sir, incluzand aici și un pranz cu conducerea scolii) cu parintii acestuia. Trec examenul parintii, copilul devine elevul scolii. Nu, nu. Iar cei mai multi (parinti) catindati, nu…
Comentariu beton!47
@alphas, habar n-am ce imită ăștia și cu cât succes. Să nu se înțeleagă din textul meu că dau în ei sau în școala online. Nu, nici gând. Pur și simplu este o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum, iar școlile încearcă (ăsta e cuvântul) să se adapteze. Și adaptatul la această situație este dificil fiindcă încerci să schimbi un sistem învechit și idiot lucrând cu materialul uman existent care este rezultatul acelui sistem învechit și idiot. Și iese chestia de mai sus.
Cât despre faptul că sunt privați… Aici e chestie de alegere. Consider că e altceva decât la stat și noi suntem mulțumiți de „altceva-ul” ăsta.
Comentariu beton!66
Genial! Râd în birou ca prostu’. Noroc că-s singur. 😀
Comentariu beton!97
Eu nu sunt singur in birou.
Iar colegii au inceput sa caute pe google daca comportamentul meu are ceva in comun cu simptomatologia (oare am scris corect?) infectarii cu covid
Comentariu beton!97
Mi-ai adus aminte de vremurile când, „băiet fiind”, băgam la lucru manual „cusături pe itamină”. Și nu le făceai singur, ci împreună cu un coleg, ca să înveţi „munca în colectiv”, cum voia Partidu’. Iar fetele trebuiau să facă ștergătoare din foi de porumb.
Apropo, pe atunci, nici vorbă să te ajute părinţii la teme. Ai mei băgau producţie la 3 schimburi, iar bunicile, în afară de stat cu noi, cu cartea nu știau decât să prindă muște. Așa că trebuia să te descurci cum puteai. Cine avea frate mai mare era avatanjat. Și fratele, care beneficia de pe urma ajutorului acordat. Eu n-am avut, fiindcă am fost cel mai mare. Dar, a fost o perioadă de care îmi aduc aminte cu plăcere. Nu aveai multe, te descurcai cum puteai și sperai la mai bine. Fix ca acum!
Comentariu beton!115
De etamina tin minte, dar parca doar fetele se delectau cu asa ceva. Noi, baietii, trebuia sa facem covorase de intrare din panusi de porumb, chestie care nu mi-a iesit niciodata cat de cat decent. Ce imi mai amintesc eu clar era un fel de joc, „Sa tesem frumos”, cu un fel de franjuri de hartie glase de diverse culori… Deh, au trecut vreo 40 de ani de atunci
Comentariu beton!80
Inseamna ca esti un pic mai vechi, multe din chestiile care se faceau la lucru manual sau practica im ateliere pe vremea respectiva se foloseau, imi aduc aminte ca, confectionam sezuturi de banca(pentru scoala) la greu, probabil alte ateliere faceau alta parte din banca, si uite asa bancile se faceau in atelierele liceului, insa sunt unele din putinele lucruri bune pe care le tin minte de atunci, mi-am si facut datoria fata de tara(cum era la moda sa se spuna atunci) 16 luni pe granita, nu sunt nici suparat pentru cele 16 luni dar nici bucuros ca am facut armata
Comentariu beton!37
@Constantin, acu’, na!, dacă tot stăm acasă, ar fi culmea să-i lăsăm să se descurce singuri cu temele, nu? 😜
Comentariu beton!27
@Alphas
Bătrâni mai suntem…cred că la școala noastra generală se făceau experimente sociale, d-aia eram „pe invers”. Îmi amintesc că ne-a învăţat să coasem bunica colegului. Era ceva cu „musculiţe”, oricum, am făcut un trandafir care ne-a iesit foarte bine. Toate lucrările erau expuse la intrarea în clasă.
Cele mai bune ajungeau în expoziţia școlii. Și erau niște chestii acolo care erau super mișto, gen corăbii (una realizată de mine, nu că mă dau „grande”), omuleţi confecţionaţi din materiale metalice și lemn și câte și mai câte.
Comentariu beton!34
Băbăieți, da’ boșorogi mai sunteți!
P.S. Da, îmi amintesc de ”musculițe pe etamină”. Le uram cu patimă 🙂
Comentariu beton!39
@Laura, am apucat sa vad cum functioneaza razboiul de tesut, l-am il si utilizam uneori, dar binenteles ca la tesaturi mai simple nu la ceva complicat, cu ceva ani in urma inca il avea sora mea pus la pastrare impreuna cu furca de tors, aia de avea pedala si roata, cea pe care o tineau sub fund o abandonase mama , nu stiu daca le mai are in prezent
Comentariu beton!26
@ Laura
„Găina bătrână face zeama bună!” 🙂
Mie mi-a fost de folos chestia asta. Am știut să-mi cos singur diversele lucruri la nevoie.
@Ionuţ
Soţia mea a lucrat puţin în sistemul de învăţământ înainte de a deveni corporatistă. Am băgat atunci desene, decupaje și alte chestii „hand made” pentru copilași cât pentru tot restul vieţii. Crezusem că am scăpat, dar fie-mea deja mă implică în micile ei proiecte de stricat prin casă. Așa că ea strică, iar tac-su repară. Mă pregătesc pentru proiectele viitoare de la grădi și școală. Oricum, felicitări pentru implicare! Chapeau!
P.S. Eu îi fac proiectele la engleză nepotului: compuneri narative, descriptive …pe vremea mea, nici la rusă nu făceam așa ceva.
Comentariu beton!40
Daaa, și eu sunt sora mai mare pentru fratimiu (evident mai mic). Țin minte ca la liceu ne dădea de citit în vacanta de vara autorii despre care învățăm anul următor. Eu am citit toate cărțile și păstrăm un conspect al lor, ca să nu uit pana toamna ce citisem. Frate-meu n-a citit nici macar o buchie, trebuia sa ii citesc eu conspectele peste vara, cât el era ocupat cu joaca. Nu s-a întâmplat nimic extraordinar… Amândoi am luat și bac, și licență, suntem pe picioarele noastre cu familii și rate la banca. Eu am terminat liceul în ’96, el după 4 ani… Amândoi liceul de info
Comentariu beton!26
@keepcalm
Vezi ca noi ne refeream la clasele primare. In 5-8 singura chestie practica pe care o faceam era sa vanez (cu prastia) diverse pasareturi, ca diriga era profa de bio si taxidermista inraita. O pasare, un 10, doua pasari, doi de 10. Bine, nu vrabii…
La liceu deja era smecherie: faceam port-tarozi. Aka pila si bomfaier pana faceam basici la degete. Noroc ca asta tinea doar doua-trei saptamani pe trimestru.
@Alphas
Îţi amintești de munca voluntară (care era obligatorie)? Mamă, lună făceam școala, grădina școlii și toate acareturile. Plus acasă la dna directoare. Muncă voluntară suplimentară.
Toamna, băgam CAP, la adunat de mere, că aveam staţiune pomicolă. 2 săptămâni nu facem carte (asta la 4-8). Plus că, după generală, se mai făceau 2 clase de profesională (aveam ateliere). Eu nu am mai prins că a venit Răscoala din ’89. Am trecut direct la liceu teoretic.
@Constantin
Nu stiu la ce ani de „profesionala” te referi, da este ceva gresit in afirmatia ta. Da, erau inainte de 89 clase de „scoala profesionala”, dar erau si multe clase de liceu, chiar foarte multe. Si da, e drept ca toata lumea facea toamna „practica agricola” si in timpul fiecarui trimestru cate doua ori trei saptamani de „practica productiva”. Dar in rest faceai carte de behaiai: de luni pana sambata, sase-sapte ore pe zi. Eu tin minte ca serveam saptamanal sapte ore de mate, cinci de fizica si de romana,trei de chimie etc.etc.. Si, vorba bancului cu cei doi politisti, la ce mi-or folosit?
Comentariu beton!20
@alphas, si in generala faceam destule chestii la lucru manual care apoi le utilizam, am facut generala la tara, nu sunt nascut orasean
In ce priveste munca, practica la cules de porumb si tot ce era de cules din septembrie incolo eram prezenti pana la final, apoi orele se comasau, erau oricum 6 zile pe saptamana ore, mai tin minte din perioada aia ca pentru fiecare car de lemne primit de familie de la padurar trebuia sa mearga cineva din familie cateva zile la plantat puieti, si binenteles ca sarcina asta cadea pe cei mici, noi eram cei care prestam asta sub supravegherea padurarului, care nu avea nici o treaba ca nu venea adult la treaba asta, statea cu noi si ne invata ce trebuie sa facem, un alt lucru bun de care imi amintesc din acea perioada
Comentariu beton!18
@Alphas si @ Cosntantin, profesionala era dupa treapta a doua. adica primele 10 clase erau obligatorii inainte de lovilutie. la sfarsitul clasei a 10-a la liceu, urma o treapta pe care daca o treceai urmai a 11-a si a 12-a. daca nu luai treapta, intrai automat la scoala profesionala sau in productie, doar ca fara o meserie puteai sa lucrezi doar pe la CAP. iar profesionala era o scoala de meserii, ce erau atunci: strungar, frezor, sculer-matriter, prelucrator prin aschiere; asta era la mine in oras ca aveam o mare uzina mecanica ce abia astepta noile generatii de meseriasi ca sa-i treaca pragul. iar pe vremea impuscatului, la liceu aveam trei orare, doua saptamani scoala si una de practica in hala liceului. faceam tot felul de piese la strung, freza, sau masina de rectificat. futu-i mizda pasii, iar orarul de scoala era incarcat rau, incepeam aproape tot timpul la 7 si abia gatam pe la 1-2. bagam la teorie ca berila, scoala ruseasca, deh. dar ne-a folosit 🙂 pai nu? altfel, mai puteam zice noi acuma: ”he he, pe vremea mea, se facea scoala, bah!, nu ca acuma” 😀 …se facea o pwla, era multa si fara rost.
Și comentariul meu de ieri?! 🙁
Comentariu beton!16
E lângă al meu … izolat … pă bandă 😋
Comentariu beton!16
@Ady, voiai să-l las așa în aer, odată ce l-am șters pe-al lui @Ionuț?
@Mihai, nu, dar când ai zis ieri că pe-al lui Ionuț îl faci articol, mi-am închipuit că al meu va apărea aici la comentarii.
@Ady, eu n-am cum să-ți mut comentariul, dar nu văd cine te ține să-l scrii din nou azi. 😀
aha. credeam că există posibilitatea tehnică să muți aici acele comentarii care au fost ca răspuns la comentariul lui @Ionuț de ieri. d-aia mă smiorcăiam.
am zis iar ce aveam de zis, dar mai pe scurt.
eu astept cresa online, ca al meu e de cresa. la cum ii place sa se benocleze in ecranul calculatorului lui taica-su, sigur ar fi un succes 🙂
Comentariu beton!29
Am primit noi”teme”, la grupa de creșa(2-3ani): albinuțe, ridichi, salate, cântecele, etc…
Pot să spun că am un simț al umorului slab dezvoltat dar la acest ”guest post” m-am împrăștiat.
Bine v-am găsit !
Comentariu beton!36
Bine, bine, și cu glitterul cum rămâne? Ceva cu paiete prin dulap n-ai? Le scoți, le tai, le pisezi frumos și atunci chiar că iese fluturașul boboc! 😀
Comentariu beton!29
@Anduța, am pasat problema către celălalt departament. Să se descurce ea. 😜
Comentariu beton!29
@ Anduța, cred că le păstrează pentru săptămâna următoare, cine știe ce proiect mai are de executat. Nu mai pot, am râs, apoi am zâmbit, iar am râs. Zâmbesc!
Mulțam fain, Ionuț via MV.
P.S. abia azi am regâsit blogul pe care-l știam, pentru așa ceva revenisem.
Comentariu beton!31
Da’ de ce paiete?!
Globulețe. Din alea de sticlă sau din ce erau pe vremea noastră (că văz că mulți de învârtim cam în aceeași interval de vârstă). Iese un glitter din alea….
Sau fardurile de seară cu sclipici ale doamnei, dacă are. 🙂
Comentariu beton!33
Sau globuri sparte. Dar din alea din sticla. Noroc ca au reapărut, ca pe alea din plastic și hârtie n-Ai la ce sa le mai folosesti.
Și referitor la cusături și munca voluntara, nu știu dacă erau chiar asa rele. Poate felul în care le făceam noi, dar de ex japonezii sunt învățați de mici sa strângă după ei, și se pare ca e totuși unucru bun. Cred ca asa am înțelege mai ușor ce inseamna sa ne pese de cel de lângă noi, sau respectul pentru munca altuia, ca în ziua de azi, când ii explici unuia mic ce inseamna sa nu strici lucrurile pe care dai bani, bani pe care ii produci cu timpul petrecut departe de el/ea, îți spune ca mai sunt bani la bancomat, de ce nu iei de acolo?
Eu cred ca unele lucruri ar trebui din nou reintroduse din nou, dar făcute cu cap, pt ca în continuare creștem niște neadaptati.
La scoala lui fi-miu, dna invatatoare se panicheaza daca o pui sa ii scoata în curte (când a fost ultima ninsoare o mamica a sugerat ca poate ii scoate în curte la bulgareala și răspunsul a fost : Aoleu, nuuuu!!!)
Una peste alta, nu îmi e dor de vremurile alea, dar poate ar trebui sa luam de acolo ce e mai bun. Ca și școlile alea profesionale erau bune la ceva. Poate mai aveam și noi industrie în ziua de azi (mai tehnologizata poate) și nu eram toți corporatiști, diagnosticați ci burnout syndrome, și cu deadline-uri imposibile pt corporația mama de pe alt fus orar.
Comentariu beton!16
NU. Faci un sacrilegiu sa strici rochia/bluza cu paiete (poa sa treb sambata seara la o cina romantica in living).
Cauti intre podoabele de la pomul de Craciun un glob (eventual crapat) si.l pisezi.
„Pe vremea mea” foloseau unii pt martisoare sau exista ceva gen in trusele de machiaj pricopsite.
Poate mai sunt si acum farduri cu „sclipici”.
Daca ma gandesc mai bine, e destul de ciudatel managementul din scoala aceea, mai ales ca zici ca este privata. Pai cum asa, nu ai tu un manager care stabileste unitar ce și cum se face? Face fiecare ce și cum crede de cuviinta, cu ce ii cade la indemana? Un manager bun ar face in maxim doua zile ordine in haosul asta. Trebuie alese mijloace, aka programe / interfete / portaluri unice ori macar foarte putine, care permit și relationarea cu copiii și parintii lor, dar și controlul activitatilor de manageri. Ca sa nu se ajunga la excese. Și de unele (prea multa munca), și de celelalte, traditionale romanesti (fa-te ca muncesti!).
Comentariu beton!12
@alphas, partea cu platformele acceptate pentru o activitate legal măsurabilă este de analizat. Acum s-a descoperit cât de inutil s-au cheltuit banii de către ceilalți care fie au lăsat la gunoi platforme deja lansate cu oameni pregătiți/formați, fie au plătit altele de care nu știe incă nimeni. E un haos in sensul ăsta, adică e perfect adevărat ce s-a scris ieri, acum se pune presiune pe cel care oricum va fi obligat să ducă la bun sfârșit activitatea de predare, că de invățare nu mai depinde de el în aceste condiții decât într-un procent foarte mic și doar în anumite condiții.
Comentariu beton!16
N-are imprimanta, n-are calculator performant, da’ il are pe copil la privati?
Măăăăăii, măăăăăii…
🐽
Se dezbate încă. Ce zici?23
Phaff, cu atat ai ramas din ce a scris Ionut? ca are copilul la scoala privata? asa-i ca nu te prea invita lumea la petreceri?
Comentariu beton!33
@Phaff, chestie de priorități. Prefer să investesc în viitorul copilului, nu în niște gadget-uri inutile de pe care să șterg praful și pe care el le are la școală, iar noi la birouri.
Comentariu beton!36
Aham, Mercedes Maybach cu adresa la garsoniera.
Prioritati, sigur ca da…
Se dezbate încă. Ce zici?15
@Phaff, deci n-ai voie să ai copilul la învățământ privat, dacă n-ai acasă laptop performant și imprimantă? Ca să faci ce cu ele? Gizăs fucking craist, abia asta e gândirea tipică a românului. Tu ești gigi becali, doar că te numești altfel. De fapt, nici nu știu dacă te numești altfel, că folosești un pseudonim.
Daca esti sarac, esti sarac. Situational awareness.
Corect, de ce se vaita lumea de viata grea daca vizele de flotant & scoli private se mananca pe paine, margarina style? Bine ca n-am intrebat daca se mananca ceva acolo.
Nu, ai sa vezi ca gandirea tipica a romanului e exact aia pe care am descris-o: Mercedes Maybach cu adresa la garsoniera SAU vila cu Dacia Logan (ca alt exemplu).
Sau vize de flotant, in timp ce scoala de stat/cartier e dupa cateva strazi. A, dar stai, pe urma nu mai pastram aparentele de oameni finuti, in timp ce broasca de la usa veceului sta sa cada.
Pe urma ne vaitam de viata grea cu pozele Mercedesului pe fundal.
:))
Se dezbate încă. Ce zici?24
Phaff, este că n-ai avut jucării când ai fost mic ? … și nici nu te-a dus căpuțu’ să-ți faci … 😋 scuză-mi malițiozitatea 🐗
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Phaff, și aia cu Maybach-ul și garsoniera tot chestie de priorități este. Dar așa ne fwte grija de ce fac alții….! Altfel nu am fi români, nu?
Noroc că pe mine mă cam doare fix în pwlă de părerea altora (inclusiv a ta) despre mine și prioritățile mele. 🤣🤣
Iar în perspectiva unor luni de stat izolați în case, cu lipsă de medicamente și alimente, cu spitale și morgă pline, a discuta despre laptop-uri și telefoane performante și alegerile unuia și altuia în materie de educație a copilului mi se pare o cretinătate lipsită de sens.
Comentariu beton!34
Nu-i asa ca scolile din cartier nu sunt viabile fiindca se sufera de inhibitia aia ceausista cu „scolile bune din oras” si/sau din cauza unei picaturi pigmentate de discriminare? 🤭
Se dezbate încă. Ce zici?15
Nu, școlile de cartier nu sunt viabile pentru mine. La fel, nici Kent-ul nu mă coafează, prefer Davidoff Gold, nu beau bere fiindcă mi se pare degradant, prefer ginul tonic cu petale de trandafir, iar tot ce e sub Ford de 20k de euro mi se pare o tarabă de care nici măcar nu m-aș sprijini. În weekend vânez reducerile de la Penny și tigăile la promoție. Dar doar în weekend. Altceva? 🤣🤣
Comentariu beton!42
„Altceva?”
Nu e.
Se dezbate încă. Ce zici?11
@Phaff
Postarea lui Phaff imi aduce aminte de o discutie veche, veche (de acum vreo 18-20 de ani) cu un neamt care avea cam varsta mea de acum, cu o familie, cu o viata și un trai decent (castigau pe atunci in jurul a 150.000 de euro pe an), socat de aparenta bogatie (aka bogatia afisata) din Romanika. Și doua lucruri (care in Nemtia zicea el ca sunt reguli nescrise) mi-au atras atentia in ce spunea el, ca le zicea mai apasat:
1. Sa nu conduci o masina al carei pret pe cand era virgina (0 km) a fost mai mare de un sfert din valoarea casei in care locuiesti
2. Cand iti iei un job nou, daca nu stiu ce și cum la noua firma, in prima saptamana sa te duci cu transportul in comun ori cu taxiul și sa te uiti ce masini sunt in parcarea angajatilor. Și sa ai grija ca din saptamana a doua sa vii cu o masina nu mai scumpa decat a sefului tau. Asta ca sa nu mai vorbim de situatii traditionale romanesti cand un team leader, sef peste trei angajati și-o duduie, are masina care cand era noua a fost mai scumpa ca masina personala a lui big boss din compania cu 5000 de angajati.
Dar, na, astea-s nemtisme…
Comentariu beton!27
2 copii, ambii la scoala privata internationala, pe destul de multi bani. Nu au nici laptopuri performante, nici telefoane noi, doar unele vechi si obosite, cascadate de la noi. Pentru ca nu au nevoie de altceva. Si nu avem nici imprimata acasa. Ca nu ne-a trebuit pana acum…
Comentariu beton!24
@Phaff… sincer eu unul stau și mă întreb cum plm poți tu să judeci o altă persoană doar prin prisma a ceea ce scrie pe aici. În spatele tastaturii toți pot trola, fi supermani, etc. dar în realitate poate sunt cu totul altceva. În fine asta este altă discuție și ar trebui purtată cu o altă persoană care comentează pe acest blog.
Revin, are @Ionuț copii la privat, dar eu nu înțeleg un lucru… care e problema ta?Cumva apelează la tine la zeamă de varză și asta e motivul pentru care ești așa revoltat. De trebuie judecat o persoană după aparențe, aparențe pe care noi le procesăm prin prisma noastră, ca mai apoi să tragem o concluzie, care uneori poate că e greșită, sau departe de adevăr cum că… n-avem bani, dar ne purtam. Poate @Ionuț este fratele neștiut al lui Paris Hilton… În fine cine a spus zicala aia: câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia nu a zis-o rau.
Și acum la subiect. Am mai spus-o pe aici. Am un prieten, foarte bun, care mereu a avut bani. A preluat firma lui tac-su, are bani de îi întoarce cu lopata, dar… încă circulă.. bă atenție nu cu Logan… ci cu o Dacie din aia zâmbetul lui Iliescu! Toți facem mișto de el bah… schimbă hârbul,
fi-ți-ar căruța de râs să-ți fie etc. și el lasă bă că tot din punctul A în B mă duce si Iliescu (așa îi zice mașinii). Nevastă-sa a tras lozul cel mare… nu știa cine e, și vreo 4 sau 5 ani de relație, până când a cerut-o, se plimba fata cu Iliescu de nu avea nici o treabă. Când a aflat i-a făcut puțin scandal, că nu umbla cu el pentru bani, deși era cam piți style gagica când a cunoscut-o. Acum are Q7, dar când vin la întâlnirile cu noi prietenii tot cu Iliescu apar. Tovarășul meu vine îmbrăcat normal, și românca se dă jos din mașină îmbrăcată mai de gală. E mândră nevoie mare! I-a făcut puțin scandal la început că ea nu mai poate să meargă cu Iliescu, după ce a văzut-o lumea în Q7, dar văd că tot cu Iliescu apar!
Am fost odată la o petrecere și mai toți care nu îi știau întorceau capul după ea. Când am ieșit la o tigarĂ, am auzit o discuție între doi care se întreabau de ce naiba umblă… una ca ea cu… iac… unul care arată ca tovarășul meu… că bani nu are, frumos nu prea e… și au ajuns la concluzia că are… mare! Și din surse sigure… de… mici, proști și betivi… știu că nu e.. nici asta. 🤣🤣🤣
Ca și o concluzie: de multe ori aparențele înșală!
Comentariu beton!21
imi place cum ai scris 🙂. si eu trebuie sa confectionez un sfesnic ( am zis o si ieri), si de sfanta dimineata ( ca sa fiu in ton ) ma benoclez prin toata casa , ca un radar , sa caut materiale. astept ajutor divin.
Comentariu beton!20
Sfeșnic?!
Tare mă bucur că nu mai sunt copil de școală și nici n-am copii de școală.
Cred că prin traumele astea treceau părinții noștri să ne facă costume pt serbări. 🙂
Comentariu beton!22
pai, da. intelegeam daca i punea sa invete ceva psalmi, epistole sobornicesti…dar sfesnic…neah , e prea usor 😁. p.s. mai esti copil, doar ca nu stii😜
@angi, eu am făcut sfeșnic din vilbrochen.
da, anouk, dar de un’ sa l iau? m am uitat pe net ca nici nu stiam ce i ala.
Plastilina de casa: apa, sare si faina in cantități egale (optional: colorant alimentar sau suc de sfecla roșie) si puțin ulei ca să se dezlipească de pe mâini. Coca o puteti picta cu tempera când se usucă!
O puteți folosi cu succes in diverse proiecte!
Comentariu beton!15
@mona, merci. o sa incerc.
Pet-uri sau 4 creioane colorate învelite în staniol și capete din plastilina. Un capăt pt baza și un capăt pt suportul de lumânare tip pastilă. Sau din aia de tort, depinde ce ai prin casa
@Ionut, așa cum ziceam și ieri, ești foarte talentat! L-am recitit (textul) și am râs (din nou). Aștept cu interes viitoarele proiecte (cu gliter sau fără) și orice mai dorești tu să ne împărtășești! Ești super fain, omule!
Comentariu beton!22
Vând calendare 20 20 cu Ionuț 😋
Ce ? Numa’ ăia cu Playboy și cu Boca să facă bani ? 😋☺️
Comentariu beton!21
@HM, să mă apuc de o ședință foto nud pentru calendare sau e târziu deja? 😜
Comentariu beton!16
Ionuț, niciodată nu e prea târziu. Așteptăm cu viu interes.
Comentariu beton!13
Ce ședință foto, măi? Live pe feisbuc mai întâi, să alegem recuzita. Donez petale de magnolie, trandafirii n-au înflorit încă. 🤪
PS: @Ionuț, feri-s-ar covidu’ de tine și de ai tăi, tare bine mi-a prins povestea ta, am râs ca-n vremurile bune. Mulțam tare! 🙂
Comentariu beton!25
Tare de tot…chiar aseară mă gândeam, dacă tot îmi aduc aminte de școală de cls a 5a,care cred că o făceam mai târziu (O să întreb o fostă colegă, actual profesoară)ne dau ăștia măcar 10% că ne batem creierii să îi învățăm materii ca la ore?Că nu facem online,tehnic nu se poate ,dar când îi dictez mesajele din whatsapp și mai urmăresc și manualul ,nu se cheamă că fac muncă de profesor?apoi asta ar mai lipsi,să ne pună, ca pe vremea mea,să ne pună să facem insectar și ierbar,care le avea mai pompoase lua notă maximă.
Monica ,eu nu mai am copii mici si nu prea inteleg metodele astea dar de ce ii dictezi tu mesajele din whatsup sau il urmaresti pe manual ,tu ar trebui sa urmaresti doar rezultatul final adica na ….si a facut tema ,a inteles lectia ,chestii care oricum trebuie facute de un parinte adica na asa era pe vremmea cand eu aveam copil mic prin scoli.
Comentariu beton!12
Chiar nu inteleg de ce la banii tai nu iti iei calculator si telefon performante?
Se dezbate încă. Ce zici?2
Sunt prea scumpe țigările…
Comentariu beton!33
Ionuț … vezi dacă bei 😋🤭🥀
Comentariu beton!20
Se simtea nevoia unui text la care sa ne radem ,multam Ionutz …..Dar dupa ras ,nu intra nici un parinte sau profesor pe blogul asta ,care sa aiba copiii fara acces la internet sau calcu;lator ?si inca o intrebare la ce d zeu primesc copiii teme de astea de indemanare la care lucreaza parintii?Nu de alta dar si pe vremea mea imi lucra bunica pe etamina pe care s ar fi presupus ca fac eu nu stiu ce cruciulite,muste etc.
Comentariu beton!15
@claudia, las’ sa aiba si parintii ocupatie, ca altfel se plictisex…
@claudia, dacă ai ști câți copii fără acces la internet și care n-au văzut laptop sau tabletă cunosc….
Dar nu vezi că mă întreabă unii de ce nu le cumpăr la ai mei calculator mai performant, imprimantă, telefoane?
Comentariu beton!20
Ionuț, am râs ca in vremurile bune.
Pot să colecționez tuburi de hârtie igienică și de role de bucătărie, poate mai faceți și alte proiecte, mai greu va fi să le trimit. 😝
Je suis școlar.
Comentariu beton!19
@Gabil, mulțumesc pentru ajutor. Să îți fac o listă cu necesarul de materiale? 🤣
Comentariu beton!12
Ionuț, vezi în ce format o trimiți.
Comentariu beton!14
Unde e link ul la articolul cu dativul etic?
@Johnny, am râs și eu. În sfârșit. 😂😂
Dacă ni se mai dă și viața înapoi, mi s-au realizat cele două dorințe pe care le am zilele astea.
Hai să vă zic cum e la noi. Clasa a V-a, învățământ de stat. Diriginta are un grup cu copiii, unul cu noi, părinții, copiii au grupul lor și noi părinții grupul nostru. Două dintre mămică sunt în grupul „Asociația părinților scolii”. Că nu le suportăm și le-am ales să facă parte din această asociație. Una dintre cele două mămică este foarte impresionată de funcția pe care o deține în sus-numita asociație, deși în repetate rânduri i-am spus cât am putut de elegant: măi, vezi că ești doar un membru. Și ăsta, membrul adică, mai stă și locului.
Acum câteva zile, apare membrul pe grupul părinților cu dirigintă, cu următorul mesaj. Vi-l redau complet pentru că mi-e lene să încarc poza.
Membru: Buna dimineața! Se anunță pe grupul asociației de părinți al scolii ca: toți elevii trebuie sa schimbe urgent parolele din „gimnaziu” in orice doresc ei. Sa le noteze sa nu le uite🤔
Diriga: Bună dimineața, cine anunță? Dna Vasile?
Membru: da. Și aici pune o poza cu anuntul. Și cu modalitatea de schimbare a 15 parole.
Diriga: Vă mulțumesc frumos, dar unii abia aseară au reușit să se logheze și îi încurcăm iar cu alte parole. Mie acum văd că mi s-a virusat calculatorul, că aveam salvate pe desktop niște lecții și au dispărut. Sanchi. La mișto a zis asta. Nouă doamna director, nu ne-a scris așa ceva pe grupul școlii; eu am încredere în elevi că nu” copiază ” tema făcută a altui coleg; iar „madam Vasile” să-și vadă de copilul ei.
Bă, și la asta cu „să-și vadă de copilul ei”, am simțit cum mi se deschide inima către o nouă iubire. Diriga pe numele ei.
Izbucnesc în hohote, las emoticoanele aferente stării mele și intreb:
– deci nu mai schimbăm parolele?
Membru: nu e musai, dar eu iti recomand s-o faci.
Eu: stai chill, singura recomandare pe care o accept e să stau în casă.
Diriga: nu schimbați nimic, doamnă. Lăsați copilul în pace. Trebuie să rețină sau să noteze 15 parole acum?! N-aveti PS4 în casă?
Și după asta ne-a pus filmulețul cu mama celor patru copii. Tipa din Israel.
Comentariu beton!33
Ha ha ha ha ha!!! Mă regăsesc sută la sută, a mea copilă e acum pe zoom, la clasa a 3 a, ai zice că am 2 ore să fac ce vreau, dar vine din 10 în 10 min că îi cade rețeaua doamnei, intru pe mail, face alt meeting, alt id, altă parolă, toate pe mail-ul meu. Ieri am ars crutoanele din cauza asta. Și fișe… Multe fișe. Exact cum ai spus. Eu nu folosisem niciodată zoom sau ședințe live, când ne-a anunțat doamna ca a 2 a zi intram în live, am făcut seara o probă cu o prietena și nu știu cum am înțeles eu că doamna nu ne va vedea, doar noi o vedem pe ea. Dimineața, ne-am trezit cu 10 min înainte, că na, eu șomaj tehnic, fata sta seara până târziu, intram în live, eu abia trezită din somn,în pijama, cu o creastă de cocoș în cap, cu un ochi deschis și unul seminchis, de veghe așa, și o auzim pe doamna „bună dimineața, vă văd”. Am râs 2 zile cu fii-mea, care mă acuza că am făcut-o de râs la colegi și la doamna, că m-au văzut toți în halul ăla. Am convins-o să stea liniștită, că nici mamele lor, nici doamna, nu cred că arată ca Sharon Stone când se scoala din pat dimineața. Sau, mai știi?
Comentariu beton!35
@Mari G, 😂! Eu știam că ne vede și doamna, apucasem să îmi beau azi cafeaua și să mă spăl pe ochi, dar nu cred că îmi trecuseră spumele de la gură de la cât încercasem să intru online. A mai venit și piciul pe lângă noi să miorlăie că vrea Paula (budinca aceea de cioco și vanilie pentru cei care nu știu), îi zic shh „îți ia tati când vine”. Noroc că el nu primește nicio temă, e la grupa mijlocie!
@Sandra Maria
Daca te referi la platformele produse in urma jdemiilor de proiecte POS-DRU si a urmasului sau POCU, asta impreuna cu trainuirea personalului au fost cam cele mai mari sifonari de bani de la UE, din 2007 incoace. Pentru ca la infrastructura, oricat s-o fura, mai trebuie sa si ramana cate ceva.
@alphas, da, la ele mă refeream. Unele chiar păreau foarte utile, dar s-au încasat banii, au venit ceilalți, aka usl, psd și le-au ucis. Mai mult, din câte știu cei care au stat la baza acelei platforme au fost eliminați din staff. E vorba de INSAM, de exemplu. A fost o platformă bine gândită inițial.
Ai dreptate, dar revin la vechile structuri, nu mă mai stârni.
Zi bună!
nu știam eu de ce @ionuț a lăsat-o mai moale cu comentariile pe aci, ieri am aflat
Pe mine mă ajuta tata la desen și la traforaj, dar doar în școala primară
Lasă @ionuț că prin clasa a 5 a scapi de fluturași din cartoane
Important e să nu cedezi psihic sau să faci un AVC
Forza @ionuț 😀
Comentariu beton!18
@Toni, mie mi-a făcut mama desenele până în clasa a 8-a. N-ai văzut antitalent mai mare decât mine la desenat! 🤣
Și după am ajuns să lucrez timp de vreo 15 ani doar în grafică, creație, decoruri… 🤣 Cum era aia cu „de ce ți-e frică nu scapi”?
Comentariu beton!21
@Ionuț, desenam de la trei ani cu mare plăcere, eram chiar la o grupă de desen/pictură a unui artist local in Reșița. Mă trezeam doar în dimineața în care aveam ora de desen.
După clasa a 7-a aproximativ gata, desenul era doar dorul de pictură, mirosul uleiurilor.
Acum aș fi un dezastru in ceea ce faci tu. Pentru mine orice aranjament trebuie să-mi fie adaptat, atât. Așa că, fiecare cu karma lui.
Bravo!
@Sandra-Maria, cu cine ai făcut cursuri de desen?
GabiI, nu-mi amintesc, eram foarte mică, bunica lucra la Casa de Cultură acum Teatru de Stat, parcă, iar acolo era uica nu mai știu cum, nu foarte tânăr, chiar deloc.
Era genial, am avut caietele de acolo până de curând.
Mulțumesc, chiar aveam o curiozitate, am niște amintiri frumoase legate de Reșița.
Cu drag, GabiI, ceva cu baci. Anii 70. Bunicii doar amintiri frumoase pot să ne lase, plus un mare gol când pleacă.
numai mie nu mi-au făcut părinții nicio temă?!
nici paginile de semne grafice din clasa I, nici desenele, deși îți trebuia multă îngăduință să apreciez că pictura mea seamănă cu tema dată, nici muștele pe etamină (mama a fost foarte mândră de cele două „zdrențe” cusute de mine, le-a înșirat prin casă până s-au făcut ferfeniță), nicio compunere, niciun eseu, niciun nimic. supraveghere, ajutor da, mereu, când am avut nevoie și când am cerut. făcut tema absolut niciodată.
eram în liceu când am avut (nu toți, doar vreo 6-7 din clasă) o lucrare complicăcioasă de făcut la istorie, o parte din colegi ziceau că le-au făcut-o părinții, taică-meu s-a interesat de subiect, a găsit un volum pe temă în casă ”ia și citește, bibliografie și apoi scrie-ți lucrarea”.
@Phaff, nu-i asa că fiecare are dreptul să facă ce crede el că e mai bine pentru copilul lui, fără să vină nimeni să-i dea exemple idioate? Numa-ntreb.
Nu. Siguranta societatii e nitel mai importanta decat mofturile parintesti (vezi anti-vaccinistii).
Treci peste inhibitia ceausista cu „scoala buna” & discriminarile pe care le ai impotriva copiilor altora, de la scoala aia de cartier de la doi pasi, si du-l acolo.
In felul asta, o sa descoperi ca iti ajung banii sa-i faci viata mai impletita real, fara sa-i ghiortaie matele & lipsusuri cronice care transcend anii copilariei la maturitate.
Plus ca ne intereseaza sa avem un Dinca mai putin care sa umble pe strazi.
Da, boss, că despre antivaxxeri vorbeam aici. OK. mereu uit că nu trebuie să mă contrazic cu nimeni pe internet. Ai dreptate, o să fac cum zici tu. Și toți care citesc acest blog o să facă exact cum zici tu.
@Phaff,
aham, și-o să ai bani să-i cumperi imprimantă 😂
Chiar zece, in fiecare luna daca vrea. 🙂
Super text, @Ionuț. Dacă te consolează cu ceva, și eu am aflat de glitter de la copilă, în clasa I.
Și eu trec prin chinurile facerii temelor și proiectelor cu fiică-mea, care e în clasa a VIII-a. Da, ați citit bine. Tema la mate are o problemă despre un OZN, sau așa pare „obiectul ăla tronconic regulat răsturnat” (aka trunchi de piramidă patrulateră regulată răsturnată).🤣🤣
Tema la chimie, cu lecția aferentă, vrea să îi pregătească pentru ceva otrăvuri (sulf, iod etc). Tema la română are un subiect minunat: o narațiune despre o călătorie cu final neașteptat. După dezbateri bilaterale destul de aprinse, de genul: „nu știu ce să inventez, mami”, ” scrie și tu despre o excursie, da’ schimbă-i finalul, că nu mai poooooot”, a optat pentru ceva macabru: excursie în țara zombilor. Oooof. Are proiect la desen: să scrie despre pictori. Ea pictează, de felul ei, acum trebuie să scrie despre pictură.🤪
Colac peste pupăză, am primit o informare de la inspectoratul școlar să avem limită în privința temelor pe care le dăm elevilor în această perioadă. Că unii AU EXAGERAT cu chestia asta, că oricum orele se vor recupera când se va termina toată nebunia asta. Unii copii petrec 6 ore pe zi cu teme și lecții acum. Whaaaat? Au protestat părinții deja. Deeeeci, cred că ține de noi, dascălii, să găsim calea de mijloc.
Să vedeți ce e pe grupurile de liceeni. Ne-ar linșa public, dacă ar putea, pentru „vacanța” asta cu teme pe calculator.
Comentariu beton!13
@RMD, unii chiar exagerează cu temele. E o imbecilitate să ții copilul pe scaun 8 ore (sau mai mult), adică mai mult decât un adult, pentru lecții și teme.
Pe de o parte înțeleg faptul că materia este multă, că la clasă nu e timp pentru a aprofunda materia și atunci, pe sistemul „repetiția e mama învățăturii”, umpli copilul de teme ca să îi intre în cap ce nu i-a intrat la clasă.
Ce nu înțeleg este pasivitatea din sistem, auto mulțumirea multora că au un loc de muncă, faptul că inclusiv unele reforme (mai mult sau mai puțin inspirate) vin, de obicei, din afară. E o altă discuție și n-are rost să ne lansăm în polemici pe această temă. Până și ștampila pusă aiurea pe buletinul de vot e o problemă a multora din sistem.
Ca fapt divers, la noi, la școala privată, deh! (ca să moară „dujmanii”! 🤣) am ajuns cu învățătoarea la o înțelegere: dă temele obligatorii care nu trebuie să depășească mai mult de 2 ore, și separat dă și teme suplimentare. Temele astea suplimentare sunt făcute sau nu în funcție de părinți și învățătoare. Dacă ea îmi spune că piticul meu are carențe pe partea de nu știu ce, sau dacă eu observ asta, copilul le va face și pe alea suplimentare. Dacă nu, nu. Dar asta înseamnă o clasă cu maxim 17 copii (nu cu 30, apropos de ce bate ăla câmpii mai sus cu școlile de cartier), înseamnă afterschool cu persoană pregătită, deci două cadre didactice care să urmărească progresul copilului, și înseamnă interes din partea părintelui.
Repet ce am zis în text: respect pentru ceea ce încearcă să facă în aceste zile cadrele didactice. Și părinții, și copiii. Nu se știe ce va ieși. Dar bănuiesc că toți vom fi mai pregătiți pentru următorul virus. După ce scăpăm (dacă scăpăm) de acesta.
Comentariu beton!22
Nu stiu daca sa rad sau sa plîng. Băiatul meu este la pregătitoare si nici eu nu am stiut ce este acela un glitter pentru ca am fost la scoala in alte vremuri, dar m-am dus cu el la librărie sa cumpărăm. Avem si noi clasa online pe classroom si cred ca si la ora asta mai sunt bunici care se uita la tutorialul video, in care au instructiunile de adăugare in grup.
Partea deloc amuzantă este data de faptul ca părinții si nu copiii, se întrec in proiecte grandioase. Eu nu pot concura cu timpul pe care il au bunicii, mamele casnice, alti freelanceri care lucreaza la proiecteledeci copiilor in weekend-uri,deci pot sa il sprijin, insa in mod rezonabil pe copil.
Imi spunea cineva de un proiect al unui copil facut de arhitecți, era ceva despre un oras…WTF? Nu cred ca voi rezista pina in clasa a opta in acest ritm, iar copilul deja a observat grandoarea părinților in proiectele colegilor de clasa. Halal vremuri, sa ne tina netul si laptopul…
Comentariu beton!13
@Screengems, știu despre ce vorbești. Unele proiecte sunt făcute de parcă urmează să fie duse la concursuri internaționale. Momentan al meu nu pare să sufere prea mult dacă alții vin cu chestii mai „fițoase” decât el. O fi atmosfera din clasă (se bucură și se amuză toți la fel de toate proiectele prezentate), o fi el mai miserupist, sau poate pur și simplu nu ne zice acasă chiar dacă îl afectează.
Îl încurajăm să le facă, îl ajutăm când e cazul, dar nici nu facem un capăt de țară din proiectele astea. Fără stres (chiar dacă am exagerat au în text un pic pentru impresie artistică😜).
Comentariu beton!14
Ionuț a sintetizat perfect modul românesc de a face școală. Și nici măcar nu pare prea diferit de ceea ce făcea fii-mea acum 20 ani (cu ceva diferențe tehnologice).
Diferența e că mie îmi plăcea să fac cu ea proiectele date de învățătoare/profesori. Am avut mereu imaginație și tot felul de lucruri prin casă pe care să le pot folosi neconvențional.
parca era stabilit de ieri ca renuntam la teme . astea de azi de unde au mai aparut? :
Salut Ionuț! 🙂
Imi
Nu s-a salvat tot mesajul🤔
Imi aduc aminte de învățătoarea pe care o alesesem ptr fimiu( cu 20 de ani în urmă) o generație înaintea lui ea fusese poreclită,,killer” că săraci părinți făceau atât de multe teme și activități de lucru manual că abia așteptau să treacă copii clasa a V! 🙂
Eee și ajunge fimiu treptat în clasa a IV și eu lucrări cu malai, gliter și alte alea nimic, eram chiar dezamăgită de așteptările facute să-mi dau și eu drumul la creații artistice!😂😂
Și o intreb la un moment dat care era problema și imi zice: părinți acum muncesc și nu mai are cine sa-i ajute sa faca temele artistice😂😂😂
@Claudia,dacă i-aș lăsa telefonul să copieze ce e in el,toate temele, ar însemna să stea toată ziua pe el,că fiecare pagină e a altui profesor,altă materie.
Și traforaj și croșetat și tricotat și crescut viermi de mătase…
Nu înțeleg de ce atâta agitație cu lecțiile. Materia a fost parcursă în procentaj de 90-95%. Deci… câteva exerciții de recapitulare unde cele mai multe pot fi sistematizate prin joc. Pentru această perioadă nu se predau noi noțiuni și nu se dau note pentru ce se lucrează. Dacă găsiți diferite jocuri sau teste de autoevaluare/recapitulare și nu numai în format ppt sau pps sau alt format în care copilul poate lucra interactiv astfel încât să nu uite ce a învățat este superb. Jucați-vă cu copiii în această perioadă astfel încât să învețe din joacă sau cel puțin să creadă că totul este o joacă, constructivă. Petrecându-vă cât mai mult timp cu copilul și implicându-vă în activitățile lui și lăsându-l să fie victorios, apreciindu-l, dar explicându-i și alte alternative referitor la cum ar mai fi putut face , ascultându-i răbdător explicațiile/argumentele, crește stima de sine și capătă încredere în forțele și capacitățile lui.
În rest multă sănătate, răbdare și putere pentru a trece peste toate. Totul va fi bine!
E 13.17 și – efectiv – eu tot nu știu ce e ăla „glitter”. Mai stau mult după voi cu o explicație simplă? Și nu, nu mă trimiteți pe Google Search. Că nu de aia suntem aici. Aici suntem pentru hăhăială, da?
Comentariu beton!21
@Victor, sclipici pulbere.
@Victore, na!, că te-a lămurit @Anouk.🤣🤣
Victor, glitterul nu se explică, el se trăiește, se experimentează, se simte!
Dacă ai ceva strălucitor pe-acasă, îl tai/fărâmi cumva bine-bine și presari/lipești rezultatul pe ceva. Pe o foaie/un desen, pe un lucru, sau chiar pe propria persoană – pe mâini/nas/obraz, sau, de ce nu, pe mustață. 🙂
Comentariu beton!15
Ăștia-s oamenii pe care te poți bizui! Mulțumesc tuturor. Aaaaa, să nu uit: când aveți bani, beți o bere-n cinstea mea! Poa’ să fie și Tuborg.
P.S. Dacă v-am greșit cu ceva să știți că eu vă iert!
Comentariu beton!22
Victor, eu chiar beau Tuborg Club Soda și următoarea va fi în cinstea ta. Asta dacă nu e musai să fie bere. 🙂
Și mie nu mi-ai greșit cu nimic până acum, deci n-ai de ce să mă ierți. 😛
@ VictorR, o țuică fiartă?
Da, da e OK asta cu țuică. Că e frig afară zilele asta.
Lipici cu sclipici sau particule mici sclipitoare sub formă de pulbere și în diferite culori. La școală se folosește în estetizarea diferitelor lucrări / proiecte, în mod special la orele de arte vizuale și abilități practice. Numai bine!😉
Merci pentru inspirație. Am făcut împreună cu fetița mea un fluturaș verde, după ce am recuperat un carton de hârtie igienică de la reciclabile 🙂
@Silvia, mă bucur că am putut să îți fiu de folos.
Acum, stau și mă gândesc, nu faci tu o poză la fluturaș și mi-o trimiți, ca să scap eu de făcut obiectul? 😜🤣😜🤣
Știu, cam sună a copiat, dar nu se prinde nimeni. Dau la schimb două pungi de făină trei nule și o mască cu autograf. 🤣
Comentariu beton!18
Corect, glitter poți face si din fardurile pentru ochi ale doamnei …!Spor …pe mai departe ! 🙂 You make my Day! :p
Ai zice că dacă odorul e deja mare (adolescent ce se îndreaptă spre majorat, adică), iar sistemul de învățământ din țara de adopție beneficiază de infrastructura și metodologiile necesare desfășurării online a lecțiilor, ai scăpat de probleme d-astea povestite (pe jumătate în glumă, jumătate în drum spre balamuc) de către prieteni. Sau, cel puțin, așa am crezut. Naivă – eu, foarte creativă în metode de mărunțire sistematică a nervilor mei – mândra moștenitoare a genelor, aka adolescenta din dotare.
Una caldă, de zilele trecute – dacă tot vorbim de izolare, atunci să nu discriminăm. Ne ținem neuronii separați, să nu se contamineze naibii de informații sau de inteligență între ei.
Au de lucrat și de predat un proiect la chimie, în echipe de câte doi. Suntem amândouă la birou, fiecare cu nasul în ecranul ei. La un moment dat, începe să mormăie. Ignor o vreme. Continuă. Întreb dacă pot ajuta cu ceva, răspunde nervoasă că nu poate printa habar nu am ce fișă.
– Păi hai să verificăm care-i baiul, dă-mi documentul pe mail, încerc să-l printez eu.
– Lasă că îl printează M., am vorbit deja cu el.
– Mhm, răspund. Și cum faceți, îți trimite M. hârtia printr-un porumbel călător?
S-a supărat și m-a ignorat complet până s-a băgat la somn. Fun fact: imprimanta funcționa. 😜
@Ionuț sau @Vasilescu, oricare dintre voi are timpul și bună-voința de a mă ajuta, am nevoie de o informație: unde se depune dosarul cu valoarea mijloacelor fixe utilizate în educarea odoarelor personale? Văd că e necesară validarea bugetului pe internet. 😂
Comentariu beton!13
@didina, ca-n bancul binecunoscut, cred c-o să-l las pe @Mihai să-ți răspundă la întrebare fiindcă pe mine mă bufnește râsul. 😜
@didino, n-am aflat încă, dar să fii pe fază că dau niște telefoane zilele astea și aflu sigur.
Mulțumesc tare mult amândurora pentru promptitudine. Sper să aflăm repejor, mi-e și frică naibii să mai intru pe blog, să nu iau amendă.
Ieri am râs cu lacrimi (am apucat să citesc comentariul lui Ionuț), azi am plâns cu muci! Pentru că azi la 10:30 trebuia să intre fii-mea pentru prima oară pe „videochat” cu doamna. Până acum a primit teme pe o platformă, a descărcat soțul la imprimanta de la muncă, le-a rezolvat fata, încărcat pe platformă… E grupa pregătitoare. Bun, la 10:48 încă îmi băgam și îmi scoteam pwla (tot în gând și eu), pe om îl sunasem de 5 ori între timp să mă ghideze, canci, nu răspundea. Sun direct la firmă, răspunde un coleg de-ai lui, cer cu domnul B., nu se poate că are treabă, zic: spuneți-i că nevastă-sa o să îl omoare când ajunge acasă! Da, doamnă, imediat, acum îl chem! Mi-l dă la telefon, cred că i-am spart timpanul, îi zic: să îți lipești telefonul ăla de cwr când ești departe de noi! Oricum, i-am închis de nervi și tot singură am reușit, dar de pe laptop, nu de pe telefon că nu știu ce eroare îmi dădea. Mai târziu ne-am trimis unul altuia scuze pe whatsapp, ni le-am acceptat reciproc, totul bine și frumos! 😁
Cu această ocazie, @Ionuț, îmi declar și eu dragostea virtuală! Și mă bag la rând la calendarul ăla, neapărat cu autograf.
Comentariu beton!17
Pentru scolile private asta e varianta ca tu sa continui sa platesti (partial) taxa. Fii miu e la privat, a doua zi dupa inchiderea scolii facea teme si topaia la sport pe zoom. Cu deficiente, departe de perfectiune, dar facea compuneri, statea cu castile in urechi…
Dupa 2 saptamani e mai bine, a intrat intr un ritm, s au mai adaugat materii, s a invatat cu computerul cat secretara de la Videle (adio optional de informatica!), a inteles diferenta intre scan si poza… in fine, pentru un sistem dezvoltat intr o noapte, e extraordinar.
Nu mai vorbim ca eu sunt acasa dar muncesc, uit cand are pauza sa i incalzesc mancarea, stres mult, nu sunt cea mai buna companie pentru aceasta schimbare. Dar cumva merge.
Ceea ce nu se intampla in toate scolile. Am auzit de invatatoare care au spus parintilor ca oricum se ingheata anul, altele ca nu vor sa se filmeze ca tin la imaginea lor, copii care de doua saptamani o ard pe strazi sau pe telefon ca s in vacanta…
Inca o chestie faina, asta tine de copii, isi fac si ei cate un zoom sa vorbeasca (toti in acelasi timp) intre ei. Mori de ras, fii miu se schimba pentru asta sa nu stea in pijamale 😂😂😂.
Da, pentru noi e naspa, dar pentru ei e bine.
Comentariu beton!11
Doamneee, ce de-a cusaturi pe etamina! Nu mai bine sa invete copiii sa coase un nasture? Si baietii sa calce o camasa?
0 0
Idem mihaivasilescublog.ro
0 0
Super comic 😊la fel e si la Nice stai linistit… nimeni nu a fost pregătit pentru așa ceva … unii profi nici nu a mai auzit fii-mea de ei decand cu Covidu😔
A inceput nebunia si la cei de la stat. Eu sunt profesor, cu 2 copii la scoala. Dimineata e circ!
Cel mic e pe Skype in sufragerie. Cea mare pe whatsapp in dormitor, eu pe Google classroom in bucararie. Azi, ca e sotu’ acasa o sa ii propun sa isi bea cafeaua vreo 2 ore in baie sau pe scara blocului, ca in cele 2 camere ale noastre….( atata s-a putut!).
Am ras cu lacrimi si am plans in acelasi timp.
PROMIT SA NU CER FLUTURI DIN SUL DE HARTIE IGIENICA!
Comentariu beton!17
da’ balcon n-aveți și voi, să trimiți bărbatu’ pe balcon la cafea?! 🙂
Oameni buni, și femei(parafrazând nește proverbe), pe mine mă îngrijorează lacunele cu care ies copii din școală în condițiile în care ei se duc în fiecare zi acolo, și se întâlnesc cu niște oameni cărora trebuie sa le zicem profesori, care merg și ei acolo zilnic, și vorbesc despre te miri ce subiecte tangente cu fizica, istoria, chimia, biologia, literatura, etc. cum ar fi; cum fumau ei când erau copii, cum se băteau, cum îi trișau pe părinți sau cum îi linșau părinții când ii prindeau fumând…. etc. Și asta la liceu, și la unul cică decent. Sau unii și mai bine intenționați le zic: va puteți juca pe telefon dar sa nu faceți gălăgie!
Ce facem cu acești oameni? Cum reușim sa ii convingem că sunt profesori, modele pentru ,,progeniturile” noastre și că își vor lua pensia de la cei pe care nu reușesc să îi atragă spre materiile pe care le predau?
Cum ii facem sa para mai ancorați în prezent?
Eu îs tare nedumerit!
Am râs copios…nu am mai citit ceva atât de distractiv! Eu sunt pe partea cealaltă a baricadei, in invatamantul de stat si de curând am scris un articol in presa, in care am contestat acest haos creat de fapt de lipsa deciziilor clare ale MEC.
http://sparknews.ro/2020/03/24/o-invatatoare-refuza-sa-participe-la-experimentul-generat-de-haosul-scolii-online-ministerul-educatiei-trebuie-sa-vina-cu-reguli-clare/
Domnule, rad de ma doare burta si imi curg lacrimile. N-am mai ras asa de dinainte de a aparae CoV in China. Esti genial!
P.S. Vecinii mei au inceput sa bata in calorifer 😂
Am ras cu lacrimi. Same here:) Si fiul meu e la o scoala privata (Spania) in sistem britanic si se intampla fix la fel. Am injurat/convertit/importat/trimis/iar injurat fisiere toata saptamana. Si am printat la greu (mda, suntem dotati cu imprimanta), scanat si incarcat pe google classroom tot felul, tot felul. By the way si eu am febra musculara de la sport, doar i se trimite zilnic cate un video cu PE si nu puteam sa ratez asa ceva. Doar eu, ca al meu fiu si-a bagat picioarele si m-a parasit dupa primele doua minute. Boriiiing, zise el. Colac peste pupaza, pentru luni tre’ sa gateasca ‘Biscuits’, i s-a trimis reteta online evident, trebuie sa faca poze/video cu biscuitul vietii si sa trimita inapoi la doamna de Cookery. Asa ca poftim la lectii si-n weekend sa nu cumva sa-mi ies din ritm. In alta ordine de idei, si eu sunt extrem de dezamagita de haosul, debandada materialelor (cu tot felul de formate), volumul si tot ceea ce inteleg britanicii acestei scoli prin distant learning. Toti sunt profesori nativi veniti din UK, par dezghetati in viata reala, dar vad ca-s la fel de prafuiti in ale online-ului. Culmea este ca la scoala imi spune fiul meu ca e fun si chiar se duce cu drag. In concluzie, bine ca nu trebuie sa si cos musculite pe etamina maine:)
0 0
@Ionuț, ești celebru!
Textul tău s-a alăturat acelor texte care sunt împrăștiate pe interneți să se hăhăie lumea și nimeni nu știe cine le-a scris. Tocmai l-am găsit share-uit de o prietenă din Canada, cu mențiunea „autor necunoscut”. Nu știu dacă tot textul, că am citit începutul, mi-au clipocit toate beculețele și m-am apucat să-i comentez cu linkul corect.
Eu am o nedumerire existențială.
Prietena mea nu a postat textul ca fiind al ei. Nici nu a share-uit postarea cuiva care susținea că e textul său.
Dacă tot nu-ți arogi (vorbesc de ăla/aia care a dat drumul la text) paternitatea/maternitatea unui text și-l dai cu „autor necunoscut”, de ce nu pui frumos link la postarea inițială sau nu indici autorul textului (dacă îl știi)?! Care-i faza?!
De câteva ori în viață mi s-a întâmplat să primesc texte pe care le știam de la sursa inițială: un text foarte vechi al Simonei Catrina (fie-i țărâna ușoară) și un text vechi al unuia din autorii care scriau pe Daily cotcodac. De fiecare dată am căutat originalul și am trimis link expeditorului textului.
Iar zilele trecute m-am împiedicat de un text mic pe FB care era o traducere nu foarte exactă a unui text pe care-l întâlnisem cu 2 zile înainte pe un grup de pisicari de pisici negre din toată lumea. Deja erau comentarii cu „e de pe un grup american” și „l-am întâlnit și în UK”. 🙂
@Ady, poate careva l-o fi postat ca fiind al lui, dar apoi, din share în share, s-a pierdut „autorul”. 🤣
Oricum, la faza asta și @Mihai este atins, findcă textul este „furat” de pe blogul lui. Și știu că-l enervează fazele astea destul de mult (și pe bună dreptate).
Eu doar mă bucur că textul a ajuns „celebru”, deși nu asta a fost intenția mea inițială.
prietena mea e de bună credință. s-a amuzat de un text citit pe coclaurii FB-ului, i-a dat share ”citiți și vă amuzați”, fără să pretindă/sugereze, etc că ar fi scris ea.
i-am zis de unde e textul, cu link, și-a șters postarea și a pus linkul.
și or mai fi și alții la fel, de bună credință, văd un text amuzat, dau share. și eventual nepricepuți. la maică-mea a durat ceva până a învățat să pună link-uri. deși nu garantez că chiar știe. 🙂
Genial!!!!!!
Confirm pozitiv! Tocmai ce am primit si eu textul pe WhatsApp. Am dat un banal replay, cu linkul de aici.
PS Cum se pune, bre, emoticoane si alte daraveli de-astea pe-aici. Ca incerc sa fac si eu cate-o poanta de ghiolban si ma ia lumea de rafinat.
Păi cum să se pună. Dacă comentezi de pe telefon, ai emoticoane la tastatură. De pe pc, cu copy/paste. 😇
Un compliment de nota 10 pentru Cadrele didactice!
Dacă le-a reușit să Vă sustragă de la subiectul social Covid 19 – generator de panică, frustrare și frică, totodată să Vă implice în acțiuniea de a pândi sulul de hârtie igienică de la baie și Dumneata – pândești, atunci cu toții sunteți MINUNAȚI!
0 0
Pe 10 martie intrebam pe edupedu daca ei, profesorii din preuniversitar, sunt pregatiti pt. online!! Doamne, ce mi-am luat-o!! Au sarit toti, ca apucatii! Ca, ce, copiii au laptopuri? Parintii nu au posibilitati sa le cumpere si multe altele , dar la intrebare tot nu mi-au raspuns. Acum, dupa ce copilul meu face online, pot sa spun ca unii dintre profesori dau dovada de un analfabetism absolut, o neimplicare crasa.
0 0
Mi-a placut tare mult felul tragi-comic in care ai prezentat aceasta realitate. Vreau sa adaug faptul ca si in alte parti ale lumii, unde accesul la tehnologie in masa nu e o problema, ba chiar e integrata bine in predare la scoala, invatarea online e resimtita cam la fel de parinte. Noi traim in Canada, iar eu sunt si cadru didactic (invatamant primar). Fii-mea la gradinita are Google classroom, iar fii-meu in a 4-a foloseste o cu totul alta platforma, necunoscuta mie. Si toti avem device-uri separate pe care lucram. DAR…. este enorm de frustrant sa pastrez o balanta intre lucrul meu de acasa si a face scoala online cu proprii copii. La fii-mea eu fac 90% din treaba(adica eu citesc litania de instructiuni, ce are de facut, ea deseneaza, eu fac poze, filmulete, le uploadez, scriu mesaje invatatoarei, raspund la mesaje….). Fii-miu e mai independent, dar tot trebuie sa-l verific ca de, ma-sa ii profesoara si nu se cade sa posteze prostii… Iar la mine a fost (si inca este o curba ascendenta a invatatii tehnologice – am invatat in ultimele saptamani cat n-am invatat in ultimii ani despre tehnologia asta…Am inceput pe bajbaite cum se folosesc diverse platforme de invatare online, cum sa convertesti documente intr-o multime de formate etc. Cand intru in direct cu elevii e cel mai funny! Ce invatare online?? Teatru mai degraba :)) Adevarul e ca la noi profii stau acasa si sunt platiti pt. asta, asa ca se dau peste cap sa creeze lectii si materiale care mai de care sa-si justifice activitatea, mai ales ca stiu ca acasa parintii sunt “spectatori”.
Doamne, cat de adevarat! Asa de bine ati scris aici, incat ma regasesc intru totul si nu e scoala privata ci de stat. Facem online cl.I si cl.VII , o nebunie . Ma declar fanul d-voastra.
Ioaneee, ești talentat și celebru , când mă scoți la o bere !? Măi părinților măi , să nu mai luați niciodată parenting.ul și sistemul de învățământ în deșert . Niciodată ! Karma is a beatch !
@oviwan, m-ai lovit la aia cu berea! ☹️ Cred că „ieșitul la bere” îmi lipsește cel mai mult pe Covidu’ ăsta..
@Ionuț & @ Mihai Sunteți niște anonimi celebri ori viceversa
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cam-asa-este-cu-scoala-online-text-viral-pe-facebook–250962.html
Nu mai pot nici măcar să glumesc pe subiect.
N-am mai ras asa de cand a inceput nebunia. Mersi.
:)))))) cam asa este! „Toată ziua stau să-mi bat capul cu ce să deschid fișierul X, cu ce să modific fișierul Y, convertește, importă, exportă”
Felicitări. O postare care pare comică, dar care din păcate este o realitate cruntă. Așa este când punem motor turbo la o căruță.