Prin vară, mai pe la sfârșitul ei, am fost la o activare Pilsner unde m-am întâlnit cu Dorin, tipul care a fost ales primul Tapster din România. Am ajuns acolo, ne-a povestit omul chestii despre cum i-a schimbat povestea asta viața, cum a fost la specializarea din Cehia și despre cum bate acum țara în lung și-n lat ca să se asigure că toată berea Pilsner Urquell din spațiul carpato-danubiano-pontic este turnată corect și regulamentar în halbe, cu strat cremos de trei degete de spumă.
După ce-a terminat cu povestitul, ne-a luat pe toți (eram trei) și ne-a dus la truck-ul Pilsner ca să trecem de la teorie, la partea practică. Gen, să ne învețe să turnăm berea în halbe cu stratul de spumă despre care tocmai ce v-am povestit. Intrăm în truck, ne face omu’ demonstrația, ne arată ce avem de făcut, după care trece la aparat fratele vostru să facă prima probă.
Moment în care ce credeți voi că apare în fața truck-ului exact pe când îmi exersam talentele de tapster? Un grup de turiști britanici însetați (mă rog, cred că „britanic însetat” e un soi de pleonasm). Și cum eu eram deja la aparat, eu a trebuit să le umplu halbele cu bere.
Evident, nu-s chiar neajutorat, cred că reușesc să umplu o halbă cu bere și fără să fac un curs de specialitate sau o postliceală de profil, doar că acum situația era lejer mai delicată. Gen, veniseră niște clienți reali și ălora nu puteai să le umpli halbele pe trei sferturi cu spumă, că iese scandal. Mai ales la britanici, ăștia nu glumesc când e vorba despre bere.
Well, în aplauzele asistenței, fratele vostru a reușit cinci halbe perfecte una după cealaltă, cu trei degete de spumă cremoasă ca frișca din lapte de iac, cum scrie la carte. Bine, era pe acolo și tapsterul Dorin care striga chestii precum „ține unghiul, nu te opri, bagă mai adânc” și tot felul de astfel de îndemnuri, dar cine naiba stătea să-l asculte? Că la dat indicații suntem toți buni, da’ tot io am fost ăla care a făcut munca grea, da?
Altfel, am uitat să menționez că pe durata părții teoretice a întâlnirii, nu știu cum naiba se face, dar am reușit să înlocuiesc berea cu aer în două halbe din alea de Pilsner Urquell. Și asta fără să le scap pe jos, ci folosindu-mă de gâtleju-mi însetat. Cred că era foarte cald afară sau ceva. Sunt tentat să pun și pe seama acestui amănunt reușita ulterioară de la partea practică. Nu credeți?
Am făcut această preafrumoasă introducere ca să vă spun că berea Pilsner Urquell este bere pilsner, cea originală, care inca se fabrică după rețeta tradițională, neschimbată de 177 de ani. Datorită metodei de fabricare și a ingredientelor folosite, dacă este servită corect, Pilsner Urquell este caracterizată de o spumă albă densă și cremoasă, care păstrează prospețimea și savoarea berii. Din acest motiv, Pilsner Urquell a acordat o importanță aparte modului de servire și a lansat meseria de tapster. În 2018 această certificare a fost adusă și pe piața din România. „Tapster” este o certificare obținută de barmanii experimentați în urma unui curs intensiv de o săptămână care are loc la berăria Pilsen, din Cehia, unde sunt învațați să toarne corect fiecare halbă de Pilsner Urquell pentru a le oferi consumatorilor experiența perfectă a berii noastre la draft, de fiecare dată.
Mno, după câte ați văzut, eu n-am avut nevoie de săptămâna aia de curs, dar e posbil să fiu și foarte talentat sau ceva, nu?
….și modest. Iar noi, cititorii tăi, niște persoane invidioase și rău-voitoare.
Pace!
Comentariu beton!22
Ăl mai modest, ce să mai. 😀
„nu te opri, bagă mai adânc”…da ce-i faceai boss de striga asa indemnuri?
I-am zis-o Victore?
Comentariu beton!37
Crezi că io nu m-am întrebat? 😛
Acum o să fiu nemulțumit nene M. dar cred că maestrul duce mai mult! 😉
Superb articolul! Tot cu lacrimi m-am amuzat, la fel ca ieri! 😊
Păi asta e ideea, nu? 😉
Nefiind mare fan bere, mă uit la halba aia și mă întreb: Pilsner asta merge și pentru o baie în cadă? Ăla tapster adevărat, marele maestru!
Da’ de ce n-ar merge? Spumă să fie. 😀
@Mona, în Praga poţi beneficia de niște pachete turistice care includ „consum nelimitat de bere, băi în bere și alte experienţe inedite care au la bază berea”.
Cred că sunt undeva la 20-25 de Euro pachetul.
Este foarte tare la modul în care s-au gândit oamenii să-și promoveze berea.
Se.poate pune bere si in vază, sa faci florile varză.
De când te citesc, prin multe experienţe am trecut. Imaginativ, bineînteles.
Mi se pare foarte mișto să ai parte de astfel de acţiuni. Îţi explorezi limitele și descoperi lucruri noi despre tine (și mă refer la tot ceea ce ai încercat tu până acum).
Mă bucur că ni le împărtășești și nouă.
P.S. Cred că ai dat peste niște englezi cumsecade, dacă au avut răbdare să le „tapezi” berea. Era mai simplu dacă le dădeai acces la furtunul de alimentare.😊
Comentariu beton!25
Da, da, păreau de treabă.
Eu văd în poză doar două degete-jumate de spumă. Care-i treaba?
Sunt mai groase degetele. 😉
Go, Planet! Laudă-te cât poţi pentru că „numai proștii e modești” 😁
Meseria de tapster implică multă corectitudine. El trebuie să „toarne corect” și să „servească corect”. Dar destinatarul licorii ce responsabilități are? Cum se bea corect dom’le o bere tapsterizată? Mustățile de spumă sunt permise?
Comentariu beton!20
@ Anduta
Doar mustătile tip „hipster” sunt permise. Berea fin servită, pe mustăţi normale nu trebuie risipită…
Hmmm… trebuie să întreb.
Constantin, clar cu mustățile și descurajarea risipei. 🙂
Dar mișcarea? Se ține halba cu ambele mâini, sau doar cu una singură? Cu degetul mic ridicat, au ba? Paiul oare se acceptă? Se bea cu înghițituri generoase, sau puțin câte puțin, pe îndelete? Și râgâitul cum se face?
Mihai, da, chiar trebuie. Știm deja foarte multe despre măiestria tapsterelii, dar despre cea a consumului berii tapsterizate mai nimic. Că doar n-om trata-o drojdierește, nu?
Comentariu beton!16
Bere cu paiul @Anduța????? Ai încercat?😲
Victor, eu încă nu. Dar era la un moment dat cineva pe-aici care zicea că bea bere cu paiul. E adevărat că după o altercație ce nu-i fusese favorabilă 🙂 . Însă mi s-a părut de atunci o idee interesantă. Frappe-ul îl bem cu paiul. De ce nu și berea? Mai ales că ambele au spumă…
Comentariu beton!15
@Anduța, altercatia a venit după ce am spus ca am băut bere cu paiul….s-au găsit 2 „Toma Necredinciosu’” sa mă contrazică!
Bere cu paiu’, eh, ce să-i faci, progresul întâmpină deseori rezistență. Important e că tu ai fost deschizător/oare de drum. Când berea cu paiul va deveni modă, vom ști cui ii datorăm acest lucru. 🙂
Drept mulțumire, nu te-a obrăjit vreo englezoaică trecută bine de anii de muncă, euforică, roșe în obrajii ca merele, mirosind a (s)malț și care facea delicat cu ochiu’ , aye ? 🙂
Cheers ! Sărbătorile vin (fiert), nu bere!
Erau numai masculi. Cred.
Cu englezii ăștia, nu poți știi niciodată…
Io berea o beau numai dacă-i neagră (Guinness sau austriaca Rieder Schwarzmann), iar femeia-n curu’ gol. 😛
Cine sunt eu să mă pun în calea fericirii tale? 😀
Ăăa … tu bei femei ?
@HM: 🤣🤣🤣
E vorba de femeia care-mi aduce berea. 😎
Stiu, sunt un porc. 🤣🤣🤣
Am o nelămurire legată de dimensiunea degetelor ca să dea o spumă corectă : dacă au grosimea unui butuc de bicicletă, se reduce grosimea la spumă la un deget jumătate?
Întreb pentru un coleg care are o palmă cât capacul de la wc și ar fi interesat de meseria asta 😁
Ăăă… cred că răspunsul este DA. :)))
Clar!
posbil clar 😋
Eleno, te-ai apucat de spălat geamurile ?
@habare, :))))))). Sunt pe găteală.
Mie povestea asta îmi cam sună a banc. Doi tipi, un tapster și un hipster storceau bere dintr-un butoi…
Și spune așa, @Vasilescule, după ce ai consumat câteva blonde ți s-a părut că te pricepi, ă? 😂😂😂
Comentariu beton!15
@didino, la blonde m-am priceput mereu. Și nu numai. 😛
Băi, nu ș’ ce să zic. Dacă ai nevoie de cineva care să-ți spună cât de adânc trebuie și cum să ții unghiul ideal… 🤣
Tu n-auzi că nu stăteam să-l ascult? 😀
Mhm, se vede în poză cât de bine ți-a reușit.
Vezi, mă? D-aia merg lucrurile cum merg, o ardeți cu „las’ că știu eu mai bine, nu-mi spune mie ăla cum se face”. 😜