Nu știu cum a fost ieri în bula voastră, dar în a mea a fost mare frăsuială cu rezultatele testelor PISA. Nu știți ce sunt testele PISA? Stați liniștiți, că n-are nicio importanță. În țara asta au murit 65 de oameni într-un club și patru ani mai târziu nu s-a întâmplat nimic, credeți că are vreo importanță ce s-a întâmplat la testele PISA? Da, e tare, ne agităm în online, aproape două zile îmi duduie wall-ul de revoltă și… cam atât.
Poimâine, pe vremea asta, rezultatele la testele astea PISA vor fi un subiect la fel de actual ca bebelușul care a murit la Sanador acum câteva luni, ca ursul împușcat pe șosea acum câteva zile, ca bietul copil care a murit la Caracal sau ca orice alt subiect care stârnește mânia proletară a online-ului timp de 24 de ore (sau chiar 48, dacă e cazul să luăm măsuri serioase) după care se așterne la loc tăcerea.
Pentru că fluxul normal nu interesează pe mimeni în țara asta. Ce înseamnă flux normal? Păi e ăla în care ți se atrage atenția că ceva nu funcționează sau funcționează greșit și tu, stat român, te sesizezi și iei măsuri. Doar că la noi există pe undeva un scurtcircuit unde se oprește tot. Scurtcircuit care mai poartă și numele popular de „durere în cur”.
Hai să fim serioși, procentul de analfabeți funcțional, la adolescenții cu vârsta de până la 15 ani, este de peste 40%. Și urcă de la an la an. Chiar credeți că intersează pe cineva ÎN MOD REAL de rezultatele testelor PISA? Și când zic „cineva” mă refer la ăia care chiar ar putea face ceva, și nu fac, de fix trei decenii.
Cam atât.
P.S. Dacă vreți, avem aici și cel mai decent comentariu, pe acest subiect atât de fierbinte, pe care l-am citit eu.
si totusi ar trebui sa te îngrijoreze…în câțiva ani n-o să-ți mai cetească nimeni blogu..
Comentariu beton!60
Sau cu speranta, o sa se largeasca semnificativ bula.
ei, daca il scrii din emoticoane atunci va fi citit in continuare,
Comentariu beton!37
Adică tu ai impresia că există vreun asolescent care citește bloguri? 😀
a, sigur ca nu, dar in caz ca ar vrea.
@Redoo, de-aia s-a inventat vlogu’!
Si eu il susțin pe Mihai in demersul jemanfisist. Acuma, pe bune, câți dintre noi sunt atât de rupți de realitate să nu vedem trendul pro-imbecilitate promovat peste tot, România nefiind o excepție?
Da, e China, Hong-Kong care fac altfel, dar ăia sunt comunisti notorii, ce fac ei nu ne trebuie nouă, da-i in ma-sa!
Că sistemul finlandez, că suedez, că danez…….frectii si figuri de stil, toți depind de internet in proporție de 99%, , pică serverul, s-au cacat pe dânșii. E bine si cu digitalizarea si IT-ul performant, însă tocmai asta duce la tembelizare si dependență absolută, facilitarea asta dusă la extrem impiedica elevii sa gândească, să citească tomuri clasice, din hârtie, să conceptualizeze ce citesc, sa-si creeze propriile idei critice sau nu, sa treacă prin filtrul rațiunii ideile si gandurile exprimate de autori. Azi e foarte simplu, dai search pe google, apar sinteze, eseuri, rezumate, probleme, teoreme, ce-ți sunt necesare, print, si gata tema si „studiul”!
Apropo de scoala, un tip foarte destept a dat o definitie genială: scoala e locul unde înveți cum să înveți!
De fapt, asta-i esența, restul e vanare de vant, mariile genii ale omenirii au fost toți, de fapt, niste erudiți.
Comentariu beton!28
Pisa nu este un oraș în Italia? Unde este un turn înclinat? Care turn stă bine mersi în poziţia aceea de câteva sute de ani?
Ăia de ce nu au luat măsuri? De ce numai în România? De ce? Ce aveţi toţi cu bieţii urmași ai bravilor daci și șarmanţilor romani?😊
Nu se citește în mod corect Pizza?
Ale naibii teste! Le fac oamenilor poftă de mâncare de la prima oară.
#rezistcaturnuldinPisa
Comentariu beton!57
Da, da. Mi-aș lua un hotdog. 😛
Stai liniștit aici în Spania rezultatele sunt asemănătoare ceea ce vrea să zică că pe toți politicienii îi doare in cu…..pardon in scurtcircuit,singura lor preocupare e bănuțul mult și rapid câștigat .
Și apropo ca sä vezi că nu sunt mai breji,au fost alegeri prezidențiale de două ori anul ăsta ,in martie sau aprilie o dată , până în noiembrie nu au reușit să facă un guvern ,in noiembrie în aceeași zi cu al nostru l-au reales tot pe ăla și …… surpriză nu se înțeleg la formarea guvernului.Asta e , toți o apă și-un pământ !!!!😔😔😔
Comentariu beton!28
Apăi, da, nu mi-e rușine nici cu spaniolii.
Alegeri prezidentiale in Spania ???
Graba sau testele Pisa 🙂
Comentariu beton!21
Și cine a ieșit președinte în Spania? Tot regele, tot regele? Of, că nu-l mai satură ‘ Mnezio
Comentariu beton!26
Nu e de ras pentru ca analfabetismul asta functional devine o probelma mare cand trebuie sa ii angajezi si constati ca nu pot scrie lucruri simple si nu pot in egala masura intelege instructiuni simple, daca sunt scrise. Ca sa le inteleaga trebuie sa le explici „babeste”. Cunosc foarte bine problema pentru ca lucru cu oameni cu educatie sub medie , chiar daca sunt decenti si bine intentionati. Dar cand se pune problema de scris/citit rezultatele sunt absolut dezastroase. Si nu sunt neaparat tineri, si la cei in varsta apare aceasta problema. Concluzia mea a fost ca sedinta de productie de dimineata tinuta verbal este esentiala pentru ca daca scriu aceleasi lucruri rezultatele sunt aleatoare.
Comentariu beton!20
Și e doar inceputul. Să vezi în câțiva ani ce va fi.
un alt lucru care ma termina este restrangerea vocabularului. Nu mai exista ne place, nu ne place, de ce ne place, de ce nu ne place, nu mai exista adjective de comparatie, nu mai exista idei. Totul se rezuma la e ok, nu e ok.
Apai intelege tu de ec munca ta de ce e ok, de ce nu e ok, fara alte indicii si sa vezi ce frustrant e.
Comentariu beton!18
acuma constat ca am facut ceva greseli de scriere, jur ca din cauza grabei si nu a analfabetismului.
Comentariu beton!14
Te-a mâncat undeva să deschizi și tu subiectul ăsta. Să vezi azi discuții și despicat firul în șaișpe. 🤣
De fapt, e simplu. Sistemul de educație, cu tot ce înseamnă el, ar trebui să îl învețe pe copil că, atunci când trebuie să bată un cui într-un lemn, să ia un ciocan, un cui, și să-l bată. Să-i arate care e ciocanul, care e cuiul, care e lemnul, și cum trebuie folosite toate ca să iasă treaba bună. La noi copilul află, pe vreo 50 de pagini, de ce se numesc alea „cui, ciocan, lemn”, ce compoziție au, cine le-a inventat și denumit, ce sinonime și antonime există pentru ele, i se dă ca temă să facă câte 100 propoziții cu cuvintele „cui, ciocan, lemn”, să facă 300 adunări, scăderi și înmulțiri cu lemne, cuie și ciocane, iar la test primește ca subiect să își imagineze o conversație între ciocan și cui, cu lemnul ca martor și să recite ce a învățat despre ele. Ia nota 10 cu felicitări și e apt să meargă mai departe. Apoi, când primește șutul regulamentar care îl aruncă din școală direct în viață, și i se spune să bată cu ciocanul un cui într-un lemn, habar n-are s-o facă fiindcă, practic, n-a făcut-o niciodată. Asta e tot.
Vinovați? Părinții imbecili pentru care școala e doar un loc unde scapă de plozi pentru câteva ore și de la care așteaptă doar note și medii mari pentru a obține mult visata diplomă cu care copilul devenit adult se va șterge mai târziu la cwr, profesorii slab pregătiți, uneori mai proști decât femeile de serviciu din școli sau chiar decât elevii, ministerul unde se strâng, ca în fiecare minister de altfel, toate leprele cu 2 neuroni care nu ar putea să se angajeze nici la pază la mega, dar în schimb elaborează strategii și programe la materii despre care nu știu nimic.
Nu, copiii nu sunt vinovați, copiii nu sunt proști sau leneși sau rău intenționați. Ei sunt învățați și lăsați să fie așa de către toți adulții enumerați mai sus.
Și nu, să nu aud kăkatul ăla cu școala era altfel pe vremea lui Ceaușescu. Era la fel de imbecilă predarea, la fel de imbecili erau unii profesori, la fel de imbecilă era programa, a se vedea adulții din ziua de azi, adică părinții și profesorii copiilor care au obținut acele rezultate. Doar că, în lipsă de altceva, se punea mai mult accent pe practică. Uneori. Nu poți să înveți într-un mediu sănătos, cu o programă inteligentă și cu un mod de predare deosebit și interesant, și să ajungi un părinte sau un profesor idiot, analfabet funcțional și cu un comportament jegos în societate. Nu ai cum!
Comentariu beton!135
Da, @Ioane, fix așa. A se vedea tâmpita aia care comenta pe aici că-și bate copilul pentru note. Eu aș desființa sistemul actual, cu note. Să vezi atunci distracție.
Ionut, big like dă la mine.
@ionuț +1
@Mihai, ai scos sistemul de notare, i-ai nenorocit pe mulți! Și profesori, și părinți. Le iei rațiunea de a exista. S-ar lăsa cu sânge. 🤣Pentru ce o să-și mai bată tâmpita aia (și alți tâmpiți ca ea) copilul dacă scoți notele? Pentru ce va mai primi profesorul sacoșica cu cadouașul dacă scoți notele?
Comentariu beton!35
@Ionuț,
Practică spui la ce? La orele alea de învățam să facem salată orientală, să coasem nasturi sau la alea de mergeam pe câmpurile patriei să adunăm pichioci și ca râmele ne târam să nu rămână în urmă nici un cartof?
Comentariu beton!14
Dacă n-ai fi intro profundă eroare poate c-ai avea dreptate.
In scoala aia de kakat a lui Ceausescu, cu bunele si relele ei, s-au format atomistii de la Măgurele, inginerii care-au construit platformele marine, avioanele Rombac, elicopterele Puma si Alouette, constructorii de la Portile de Fier, Vidraru, chimistii din combinate, constructorii de petroliere de 250.000 tdw, chiar si cei cu satelitul,bazat pe piese romanesti 100% (sigur nu stiai ca-n ’89 se construise aşa ceva in România )!
Ce avem noi acum, ce inteligente, ce inginerie, ce forta de munca de creație? Ah, da, avem aitistii sufletului care-mi fac o aplicatie pe android cum sa-mi cos corect nasturele de la cămasa si cum sa-mi prepar un shake de fructe, bine , mă!!
@Stefan,
Eroarea ca eroarea, dar că tot e vorba de Pisa (practică, aplicabilitate), nu uita că:
1. realizările mărețe enumerate de tine nu ne-au ajutat cu nimic pe noi, ca popor, eram leșinați de frig, foame și frică.
2. fix ”aitiștii sufletului” ți-au permis ție să intri pe net și să scrii mesajele astea propagandiste 🙂
Comentariu beton!16
@Ștefan- că tot ai scris despre sateliți, care-i și unde-i ăla cu piese românești?!, că singurul lansat pe orbită de ai lui Piso de la Agenția Spațială Română ROSA, Goliat-ul, a fost achiziționat din vest, doar asamblat la noi și lansat cu tam-tam, nu se mai poveștește că l-or pierdut în spațiul spațial.
Și da, marii specialiști sunt creația lui Pingelică-Împărat, piticul gângav și agramat, ca și toți ăștia de călăresc țara de 3 decenii.
Ca și profesorii care perpetuează analfabetismul funcțional generalizat și eternizat în societatea românească, nici antebelic nu era altfel, câteva vârfuri și o mare masă de habarniști.
Apropo de chestii spațiale jmechere și mioritice, știi de miniracheta lansată tot de genialii de la ROSA, care-o expoldat la O SECUNDĂ de la lansare și că joca asta ne costă zeci de meleoane de euroi?
@Stefane, atomiștii și inginerii și ce mai zici tu acolo formați în școala comunistă erau niște excepții, niște vârfuri, așa cum există și acum, doar că acum pleacă repede afară unde inteligența și pregătirea le sunt apreciate și recunoscute. Atunci nu puteau pleca.
Scutește-mă cu texte d-astea patriotico-nostalgice, că, dacă mă uit în jurul meu, mă îngrozesc când văd câți analfabeți, câți proști, câți incapabili să gândească singuri sau să coreleze niște informații simple întâlnesc în categoria de vârstă 40-60 de ani. Ăia care au făcut școala pe timpul lui Ceaușescu, ăia care votează ca vitele, fără să realizeze vreo legătură între pensia mărită cu 80 de lei și prețurile dublate, ăia care nu știu la ce folosește semaforul, ăia care aruncă gunoiul pe geam și nu se spală cu săptămânile ca să nu consume… După 30 de ani, România de azi e produsul ălora care au făcut școala comunistă. Și ce mișto le-a ieșit această Românie! Ai uitat ce analfabetă am avut prim ministru până mai acu’ două săptămâni? Tanti Veorica tot în comunism a făcut școala. Și toți miniștrii ei sau ai lui Orban sau ai cui au mai fost până acum. Orice copil de liceu de acum are mai multe cunoștințe în orice domeniu decât acești imbecili școliți în comunism. Și decât imbecilii care îi votează ca să fie acolo.
Comentariu beton!17
Hehe anal fabetismul functinal este mai mare… vaz ca toata lumea scree pisa cind de fapt ie pizza… hehe si va rideati de pavian..
Comentariu beton!17
Ce e ăla pavian ? Ai vrut să scriii paravan, cunva ?
Pai sa analizam putin:
In Romania, 59% of students attained at least Level 2 proficiency in reading (OECD average: 77%). At a minimum, these students can identify the main idea in a text of moderate length, find information based on explicit, though sometimes complex criteria, and can reflect on the purpose and form of texts when explicitly directed to do so.
Acum hai sa ne intrebam serios. Cati suntem perfect convinsi ca vom reusi sa identificam corect informatii cerute intr-un text pe baza unor criterii complexe?
Șerif, 44% sunt analfabeți funcțional. Adică nu pot înțelege un text basic. Ce tot zici tu aici?
@Mihai, ce scrie @Georgel mai sus este un fragment din raportul PISA 2018 de pe site-ul oficial OECD.
De aici, mai exact (pagina 2, sus):
https://www.oecd.org/pisa/publications/PISA2018_CN_ROU.pdf
Daca 44% nu pot intelege un text basic inseamna ca facem o risipa ingrozitoare. Poate ar trebui reintrodusa obligativitatea invatamantului pentru doar patru clase.
Comentariu beton!12
@Mihai: păi ce ai putea să înțelegi dintr-un text cu pH-ul peste 7?
Când tu, stat român, prin reprezentantul tău din fruntea ministerului educației, vii și explici senin poporului că ”nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm” de rezultatele acestor teste care ne arată că aproape jumătate dintre copiii români de 15-16 ani nu au capacitatea să înțeleagă și să aplice în situații simple și concrete de viață cele învățate, normal că nu se așteaptă nici naiba să se ia vreo măsură reală.
Mi se pare important să fim realiști în astfel de situații și să nu investim speranțe deșarte unde nu e cazul.
Acestea fiind spuse, fiecare e pe cont propriu, scapă cine poate, dacă scapă.
Apropo, știe cineva dacă aceste teste le putem da și adulții? Părinți, profesori etc? Nu de alta, dar am așa o ușoară îngrijorare că la ăștia mici scorurile sunt chiar bune.
Comentariu beton!44
Pentru tine s-ar putea face o derogare și o suplimentare cu o probă muzicală… să cânți imnul când faci cozonaci 🤣
le poti da o schita simpla de ansamblare a unei mobile de la Ikea 🙂 ) ( sau orice altceva au eid e fcaut) , din aia si cu poze, sa vezi daca o pot intelege si pune in practica.
Comentariu beton!27
@razvan: Pfoaiii! O să zici că fac mișto, dar așa idee bună n-am mai văzut de ceva vreme! Mă oftic că nu mi-a venit mie primul! Respect.
Comentariu beton!14
ioi, iara am facut greseli de scriere, ma duc sa beau o cafea.
Uitaţi aici testele PISA din 2015. https://www.parintiicerschimbare.ro/teste-pisa-timss-pirls/modele-teste-pisa/
Cine doreşte, le poate încerca. Şi să vă întrebaţi, în timp ce le faceţi, cât aţi fi rezolvat din ele la vârsta de 15 ani? De ce întreb asta? Pentru că, exact cum spune @Ionuţ mai sus, în România mereu şcoala a pus accent pe teorie dar pe utilitatea și aplicarea ei în practică ioc. Şi în vremea lui ceauşescu, şi acum. Adică mereu am FI AVUT aceste rezultate la teste de gen PISA (dacă existau şi dacă participam adică şi în anii 1900+).
România participă la ele din anul 2000. Rezultatele au fost următoarele:
PISA 2000 – Rezultate România
Ştiinţe: 441
Matematică: 426
Lectură: 428
PISA 2003 – România absentează
PISA 2006 – Rezultate România – Cele mai slabe punctaje de până acum
Ştiinţe: 418
Matematică: 415
Lectură: 396
PISA 2009 – Rezultate România
Ştiinţe: 428
Matematică: 427
Lectură: 424
PISA 2012 – Rezultate România – Cele mai mari punctaje de până acum
Ştiinţe: 439
Matematică: 445
Lectură: 438
PISA 2015 – Rezultate România
Ştiinţe: 435
Matematică: 444
Lectură: 434
PISA 2018 – Rezultate România (rezultate asemănătoare cu cele din anul 2009)
Ştiinţe: 426
Matematică: 430
Lectură: 428
Eu una, sinceră să fiu, la 15 ani ştiam rezolva cu brio probleme grele de matematică şi analizam bine un text literar. Însă, recunosc că m-aş fiu blocat la multe dintre subiectele date la testul PISA.
Comentariu beton!28
Răzvane, eu le-aș mai da și o adresă din București (cu absolut toate informațiile necesare, nume stradă, număr, share location, puncte de reper, poză din satelit) la care să ajungă la o anumită oră, în condiții meteo extreme și nemaîntâlnite, nemaiexperimentate. Cum ar fi o ploicică. Sau o ninsorică. Sau un vântișor mai aprig. Pariu că minim 80% vor întârzia mai mult de 15 minute pe motiv de trafic surprinzător de îngreunat și/sau dificultăți în a se orienta în spațiu și găsi locul fără să te sune de 10 ori pentru a-i ține de mânuță prin telefon.
Solandi, mulțumim, eu chiar o să le fac și le voi da mai departe, just for fun. Părerea mea e că și la nivel de adulți lucrurile stau mult mai rău decât credem la nivel de gândire, competențe și abilități de bază. În jur privind, copiii de 15-16 ani, sau chiar tinerii de diverse vârste sunt foarte diferiți de cum eram eu sau cunoscuții/colegii/prietenii mei. Și în sens pozitiv, și negativ, dar asta fără vreo relevanță anume, fără a judeca dacă e mai bine sau mai rău, fără concluzii anume, ci doar ca simplă observație complet subiectivă și topic interesant de abordat cu proprii copii.
Habare, să cânt imnul, frământ cozonaci Și să mărșăluiesc cu ligheanul pe genunchi în pasul piticului, că doar nu degeaba fac parte din generația multilateral dezvoltată.
Comentariu beton!16
Anduța, testul lui Răzvan nu sunt exagerat de sigură că l-aș trece (nici n-am încercat 🙂 ), dar testul tău l-aș trece fluierând. în 11 luni de bătut Bucureștiu cruciș și curmeziș la interviuri (apropos, v-am zis că-s în a doua săptămână de job?! 🙂 ) am întârziat o singură dată 10 minute (am anunțat) și o dată am ajuns practic în ultima secundă; cu inima ieșită p-o ureche și sufletul pe cealaltă și desculță, că eram pe tocuri și nu-s foarte obișnuită, aș fi făcut traseul în timp cel puțin dublu.
ciorapii de la lidl merită practic statuie. aveau ditai găurile în călcâie (am constatat acasă; am un mers foarte apăsat pe călcâie), dar nu li s-a dus un firicel, după ce mi-am pus ghetuțele, arătam ca scoasă din cutie. bine! numa’ Domnu’ știe cât aveam pulsul.
Ady, tu ai intra in rândul celor 20%.👍 Și sunt convinsă că te-ai descurca perfect și cu asamblatul unei mobile Ikea.
Ultima oară parcă îți căutai casă în orașul noului loc de muncă. Felicitări și mult succes! 🙂
Diferența intre turnul din Pisa si elevul care da testul Pisa e ca măcar primul are o oarecare înclinație.
Comentariu beton!29
„Ne pare rău, acest conţinut nu este disponibil momentan”
Da, postarea din articol e de pe fb și are audiență personalizată, se pare.
Nici eu nu văd.
Da, am vorbit cu Lacrămioara, o trecuse pe public, și acum văd că e din nou doar pentru friends.
Eu propun sa comenteze doar cei care au dat deja testul:
https://pisa2018-questions.oecd.org/platform/index.html?user=&domain=REA&unit=R571-Galapagos&lang=eng-ZZZ
Ok, pentru dreptul de a comenta, l-am facut, am greșit două răspunsuri, partea cu scrisul mi-a dat de furcă, nu stau bine la scris în engleză.
Mă apropii lejer de 40 de ani, școală în comunism am facut doar 4 ani, nu-mi amintesc mare lucru, dar tot ce a urmat după a fost o catastrofă.
Am făcut și o facultate, tot catastrofă, și nu pentru ca nu aș fi vrut eu să învăt, ci pentru că nu am avut de la cine, în 17 ani de școală am avut doar 3 profesori buni, datorită cărora nu am abandonat școala. Ca noroc, unu în generală, unu liceu și unul în facultate. Cumva am fost norocoasă, mama deși are doar 8 clase a fost un bun profesor, și pentru școală în primi ani și pentru viață.
Acum la rândul meu am copil, mie teamă de ceea ce urmează.
Sper să reușesc să fac măcar cât mama.
Comentariu beton!13
Părerea mea e că cei care ar putea face ceva să schimbe situația asta preferă să o mențină pentru că sunt mai ușor de manipulat analfabeții funcționali.
Eu cred că nu pot face nimic fiindcă pur şi simplu nu sunt în stare.
Nu e vorba de nicio manipulare sau conspirațtie.
Comentariu beton!15
@Anouk,Exact, de ce sa ii invat sa ma vada ca sunt hot si incapabil? In stadiul in care sunt masele acuma(analfabete) sunt mult mai usor de manipulat, pai daca ii oblig sa invete o sa vada incapacitatea mea de a conduce, de a face lucruri bune pentru ei/tara, de ce i-as obliga sa invete? Nee, ii lasa asa in prostia lor, cad acuma de la putere(zic, cei de la psd) nui o problema mare, masele au o memorie scurta si iar vor lune stampila pe mine peste cateva luni daca ii aburesc, cu ceva, mai vin iar la butoanele cu bani etc
Daca cei de la putere pun accent pe educatia maselor au toate sansele sa nu mai ajunga niciodata la putere, de ce ar face asta?
Toate ca toate, râdem, glumim, dar, eu o văd pe fiimea, elevă in cls a 5-a. Citim textul, amândouă (facem temele împreună, că e bai mare), nu contează la ce materie (e același căcat la toate) și dă-i și chinuie-te, explică-i copilului, cum să o fragmenteze, cum sa ia esențialul, cum să o înțeleagă și să rezolve cerințele. E „bine” totuși, că la matematică, le învață cine a inventat-o, de ce, si in ce circumstanțe, (NOT- cui dracu ii pasă?)dar cam atât 🤦♀️🤦♀️🤦♀️. Nu aprofundează, nu le explică, nu le pun în practică. Acasă, de multe ori, nu ne ajunge timpul pt a le face pe toate. Unde mai pui că trebuie să mai și citească vreo carte, să iasă cu copiii la joacă, să mănânce, să doarmă. Chestii din astea optionale, neimportante pentru conducătorii acestei minunate țări. Concluzia este, că eu sunt speriată, și încă cum!
sper că nu aveți pretenția ca proștii ăștia să vă plătească pensiile
mai degrabă o să plătească pensiile celor din germania
și ministreasa de educație a dat niște explicații de îmi venea s’o iau la bătaie
concluzia: niște proști – profesorii – „învață” alți proști – elevii – pe banii altor proști care nu se revoltă și nu zic nimic împotrivă
așa că stimați it’iști revoltați’vă în pula calului în piața victoriei că își bat joc de taxele și impozitele voastre proștii din ministeru educației
M au innebunit ieri cu testele astea si mai incepusi si tu acum ca sa mi ramana cafeaua in gat .M ar fi interesat opinia unui parinte al carui copil a dat testul asta .Hai sa nu mai sarim si sa acuzam copiii de prostie .Suntem in tara unde nu ne ascultam unii pe altii,unde vorbim unii peste altii,unde dam replica inainte de a asculta pana la capat ceea ce vrea sa spuna interlocutorul .Nu sunt vinovati copiii daca sistemul educational ii invata sa gandeasca in tipare ,sa se exprime intr un limbaj de lemn .Nu cred ca e vorba de prostia copiilor ,pur si simplu nu au o anumita deprindere ,deprindere care se poate dobandi .Amintiti va cum a fost cand ati facut primul test pe vremea cand invatati ptr examenul auto ….nu cred ca a luat vre unul punctaj maxim din prima.Copiii astia sunt pregatiti ptr testele astea sau le dau fiind luati din sistemul nostru de educatie?
Comentariu beton!16
@Claudia, eu am luat 26 din prima. in ’94…altceva nu am de zis, voiam doar sa ma laud.
@Radu, si eu am luat 26 si tot in ’94, lol, dar eu sunt mai tare. Am luat încă 11 la testul pt camioane hihihi
Dacă tot ne lăudăm, și eu am luat prima dată punctaj maxim la examenul scris. Și la următoarele două la fel. 🙂
ehee, ia să fi fost în testu’ pisa întrebări de genu’ : Când a avut loc bătălia de la Călugăreni şi câţi ani avea calu’ lu’ Mihai Vasil…Viteazu ? sau În faţa casei se jucau 2 pisoi albi, 3 portocalii şi unu negru. Câţi ! pisoi sunt în total ?
Ieram noi campioni pe globu plat ? Ieram.
În anul 1595 a avut loc bătălia de la Călugăreni. Calul avea 7 ani și pisoii erau 5 cu 45 de vieți. Unde e casa aia cu un negru-n fața ei ? Sigur în Ardeal🤭 ‘țucaț-aș globu’ ocular😜
Eu zic că erau doar 2 pisoi.
Iar acţiunea se petrece în Olanda anilor ’70, ăia 3 portocalii fiind din portocala mecanică. Şi ăla negru era Pele în vizită, îi antrena.
Comentariu beton!16
Câţ băi de aicişa cu negru vostru. 🙂
7 ani avea calu ? Pfff, cum să mergi bă la război cu un cal aşa de mic ?
Auzi bre, Shoric, matale știi cine o fo’ doamna Stanca ? Tâgâdâm, tâgâdâm 🐴🐎
@Habare stai chill cu doamna asta a lu’ matale că poate te trezești cu un răspuns dat imediat că era mă-sa lu Ștefan cel Mare… sau nevasta lui Amza Pelea :))) că doar au văzut filmul.
Salutare tuturor,
Dragilor, in primul rand problema are 2 vinovati principali: profesorii si parintii copiilor. Nu poti acuza un copil ca a nimerit un profesor incompetent sau s-a nascut din niste imbecili care nu il baga in seama si il lasa toata ziua pe telefon, ca sa bea ei linistiti o bere. Cele 2 parti nu prea pot face performanta una fara cealalta. Degeaba ai un profesor bun daca acasa nu ai pic de sprijin din partea parintilor, la fel cum degeaba incerci tu, ca parinte destupat la minte, sa iti sustii copilul, daca la scoala profesorul nu stie decat sa ii dicteze dupa foi. Si problema aceasta este veche si duce pana in „minunata Epoca dE Aur” cand invatamantul era pe cele mai inalte culmi, dupa unii. Atunci au fost promovati multi incompetenti iar ce vedem acum e oglinda a ce s-a intamplat atunci. Profesorii incompetenti de acum sunt progeniturile lor, bagate pe pile sau elevii lor de atunci, iar parintii sunt produsul scolii comuniste, in care cine cara la scoala, avea numai 10 pe linie. Vorbesc acum din experienta mea cu profesorii atat in perioada comunista cat si in cea de dupa 90 si erau fix aceleasi probleme ca acum. Probabil daca s-ar fi dat si atunci aceste teste, tot acelasi ar fi fost rezultatul.
Tin minte si acum cum veneau mamicile cu posibilitati la invatatoare cu pachete de cafea sau kent sa le dea plozilor 10, sau cum profesorii buni erau pusi sa predea la clasele „de elita” (copii cu bani, pilosii, cu parinti bine plasati) iar cei mai incompetenti erau trimis la restul claselor. Daca aveai ghinionul, cum am avut eu, sa nu te incadrezi la prima categorie, incercai sa inveti cum puteai si faceai temele cu parintii acasa. Am avut putini profesori buni, in fata carora si acum imi scot palaria, adevarati DASCALI, insa am avut si niste NULITATI…. care dadeau note fara noima. Tin minte si acum ca am luat un 7 la geografie pentru ca imbecilului nu i-a placut lucrarea mea, pentru ca scriam urat, desi raspunsesem corect la toate intrebarile din test. La istorie vroia sa imi dea 4 ca am copiat si cand i-am spus toata lectia, imi placea si inca im place enorm istoria, si a vazut ca nu copiasem, mi-a dat 7. I-am urat toata viata pentru notele astea nedrepte care m-au demoralizat complet atunci.
Eu am fost ținută în note mici și umilințe de profesorii din generală, la sat, pentru că eram săracă. Aveam diringintă fosta birtașă a satului. A încercat să o convingă pe mama că nu sunt capabilă să fac un liceu, eventual o profesională, noroc că mama știa mai bine, și profesoara de engleză care ma convins că pot să fac tot ce vreau eu dacă am ambiție și perseverență, era de altfel și singura materie la carea am avut nota 10, atunci a contat mult.
După ce am terminat facultatea și am avut primul job, în ziua de salariu am cumpărat un buchet de flori și un tablou frumos, am mers la școala din sat unde am învățat, știam că o voi găsi pe doamna de engleză (e și acum acolo) și i-am mulțumit din tot sufletul.
Am vrut să fac același lucru și cu cea din liceu, și cu cea din facultate dar nu am le-am mai găsit.
Din păcate în toți ani de școală am avut doar 3 dascăli adevărați, au mai fost și alți profesori ok, în liceu și facultate, dar foarte departe de ceea ce ar fi trebuit să fie.
Comentariu beton!12
Avem o rată de abandon școlar în creștere, imediat este 20%, suntem pe podiumul Europei.
Avem un procent de 90% din pop.ulație care nu cumpără nici o carte pe an. În condițiile în care o vorbă celebră, a lui G. Vieru spune că: „Și vântul mai flutură o carte, boule!”
Așa că testele astea, care măsoară calitatea învățământului, sunt fix pix.
De ce să ne ascundem după deget? Chiar nu interesează pe nimeni.
Dureros tare, mai ales când auzi inepții de genul „să mai introducem o oră de lectură, poate îndreptăm lucrurile” ca o concluzie a acestor rezultate. Atât se poate, csf, ncsf.
Comentariu beton!14
Doare tare procentul ăla de 20% abandon şcolar mai ales în mediul rural şi acolo ar trebui lucrat mai mult cu toate că s-au luat unele măsuri cu condiţionarea plăţii alocaţiei şi alte ajutoare sociale dacă copilul merge la şcoală. Dar ce să vezi, unii fac un calcul simplu: 3-400 de lei pe lună pentru copil dacă merge la şcoală şi rămân fără un sclav pe plantaţie de care am nevoie sau plătesc pe unu’ cu 100 de lei pe zi să facă ce făcea copilul sclav… ce crezi că aleg ?.Simplu şi dureros.
Acuma aia cu 90% care nu cumpără cărţi… plm, ai informaţie aproape gratis pe internet dacă ştii ce să cauţi,de ce ar trebui să mai cumpăr cărţi tipărite ? A, vrei ceva de specialitate, atunci da, scoţi banu’ ,vrei literatură de calitate, scoţi banu’ dar informaţiile de bază sunt free dacă vrei să le cauţi şi nu aştepţi să-ţi de-a cineva mură-n-gură sau pară mălăiaţă în gura lu’ nătăfleaţă.
Am un exemplu cât de simplu gândeşte un om simplu de la ţară care are vreo 2-3 hectare de pământ care o parte este dat la o asociaţie care-l lucrează şi de pe care ia prafu’ de pe tobă adică undeva pe la 25%, şi restul este lucrat manual cu sapa, cal, vacă, porci, păsări, grădină ,adică chestii care asigură papa pentru o familie de 5-6 persoane. Din familia aia care are 3-4 copii, cel puţin 3 sunt sacrificaţi şi nu mai sunt trimişi la un liceu la oraş să înveţe ceva peste ce era la şcola din sat, nu mai vorbim de facultate. Moromeţii încă trăiesc.
@Shoric,
Ce cărți, ce net, ce informație, omule? Nu mai bine cumpărăm un TV cu diagonala de 1 km? Problemă rezolvată.
Da, în mediul rural este o mare problemă abandonul școlar. Soțul meu e din ăștia de la țară, nu e cu buletin de asfalt. A muncit pe brânci în gospodărie și a învățat pe rupte. Îmi povestea că era rupt de oboseală dar își spunea că nu vrea să care bălegarul o viață, că vrea și poate mai mult. Nu săriți că am tot respectul pentru țăranii noștri.
La fel de dureros este că un procent extrem de mare dintre cei care abandonează școala, nu vor să muncească mai nimic când ajung adulți. Ajung asistați sociali și clienții cantinelor sociale de unde ridică zilnic o rație de mâncare, pe care o aruncă la primul colț. Că nu e carne și își bate statu’ joc. Am văzut recent un reportaj, nu vorbesc aiurea. Și închei fără concluzie, că nu am.
Tara arde si baba se piaptana. Aproape ca a trecut o lege care zice ca daca critici ong-urile rome, partidele rome, traditiile, proprietatile lor sau daca distribui materiale scrise sau imagini care pot promova atitudini anti-romi (cum ar fi stirile) poti merge linistit 1-3 ani la inchisoare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/proiectul-privind-masuri-pentru-prevenirea-si-combaterea-antitiganismului-adoptat-tacit-se-prevad-pedepse-intre-3-luni-si-10-ani-1225758
Despre asta nu vrei sa scrii?
Oengeurile care susţin an de an că ţiganii ar fi discriminaţi în România şi care sug bani din bugetul naţional şi european ar trebui umpic puricate de nişte procurori.
Nu ştiu de ce mi-am adus aminte de candidatul usr Barna care exact pe acelaşi lucru a ajuns barosan, pe programe de consultanţă pentru săraci. Da, ştiu că legal, a avut grijă să fie acoperit 200% de hârtii dar în fond nu a făcut decât să-şi umple buzunarele cu o mare durere în cur faţă de beneficiari.
Dar nu este problemă pentru că o avem pe doamna Kodruţa ca procuror şăf la fraude cu fonduri europene şi fix cu domnu’ Barna o să înceapă.
Nu ai voie sa spui ca trebuie sa ia la purecat ongurile rime, iei intre1 si 3 ani.
ONGurile alea susțin corect, dar clar ar trebui luate la purecat, toacă banii pentru integrarea romilor, devenind ei factor al discriminării.
La Barna nimeni nu se uită care-i rata de succes, dau ca exemplu dăcât rateurile și-l bagă pe Dănuț la înaintare, chit că neregulile au vinovați direcți, alții decât „Dacă eram eu președinte…”..
Ce ne facem daca se schimba sistemul si toti vor ajunge premianți?
Cine mai lucrează la strâns gunoiul? Dar la mall cine mai curata mesele? Vreti sa mergem la mall să ne împiedicăm de saci de gunoaie?
Problema e că acum cam toți ies din școală la nivel de strâns gunoiul. Depinde ce vrei: să ai premianți pe bune la strâns gunoiul sau analfabeți buni de nimic pe funcții și pe meserii importante. 😜
am mai zis pe-aici sau aiurea, invatamantul romanesc nu are aplicabilitate practica. nimic, ioc, nada. asa ca, din .-ul me de vedere rezultatele si chiar testele PISA sant frectie la picior de lemn. e ca si cum te-ai antrena un an la fotbal si tu decizi sa te inscrii la un turneu de baschet. bai, ce pla mea ii costa pe astia din fruntea MEI sa intre pe google sa dea o cautare dupa „tari cu invatamant dezvoltat in lume” sa citeasca cateva info si daca nu se prind doar din teorie, desi sunt adeptii teoriei de decenii intregi de impliniri marete, sa trimita o delegatie in tarile respective ca sa afle informatiile practice de la fata locului? sigur nu ar costa asa mult, cel mai mult ar lua sa reuseasca sa implementeze intr-un sistem intepenit in secolul trecut chestiile descoperite in lumea noua. so, cred ca avem raspunsul…in timpul generatiilor viitoare, poate se va reusi ceva. semnat: un optimist.
Principalii vinovați, părinții și sistemul, profesorii, funcționarii ministerului, parlamentele, deci noi, românii, suntem produsele vechiului sistem.
De acolo vine analfabetismul funcțional, obiceiul de a învăța papagalicește, fără a înțelege și ști folosi informația stocată.
Copiii sunt doar victimele noastre și pot paria că dacă testele ar fi date maturilor patriei, distractiv ar fi pe categorii, părinți, educatori, funcționari, parlament, media ar fi sub cea reușită de pruncii noștri.
Duamna Veoric doi, sinistra educației, afirmă cu subiect și predicat că faptul că pruncii știu formule, definiții, noțiuni, informații, chestii, dar nu le înțeleg, deci nu le pot folosi în practică, cum ar veni ANALFABETISMUL FUNCȚIONAL, boala dintotdeauna a învățământului geto-d-aica, nu-i bai.
Well, cred că trebuie să îmi cer scuze public, pentru afirmația că nu interesează pe nimeni acest rezultat slab. Sosesc primele măsuri. Un voucher, cel mai probabil în valoare de 1000 lei, pentru plata after-school-ului, acordat părinților, am înțeles că lunar și indiferent dacă este învățământ de stat sau privat. Plus obligativitatea formării profesorilor cu mastere pedagogice. Nimic despre metodă și programă.
Ce spuneai, Ionuț? Cui, ciocan și lemn? Dar ce gândire primitivă ai, domle. Pedeapsă, vei scrie aceste trei cuvinte de 100 de ori. Caligrafic.
Partidul National Liberal (PNL) anunta ca va sustine in urmatoarea sesiune parlamentara doua proiecte de interes national, prin care familiile cu copii sa beneficieze de un voucher educational in valoare de 200 de lei pentru After School si inlocuirea programului „Lapte si corn” cu un pachet alimentar diversificat, potrivit declaratiilor prim-vicepresedintelui Raluca Turcan.
Ei propun o suma de 200 de lei pentru acest voucher educational care se pune la dispozitia parintilor, prin Consiliile de Administratie si parintii pot opta sa foloseasca acest voucher fie in sistemul de stat, fie in sistemul privat, astfel incat sa poata beneficia copii lor de educatie si dupa orele de curs.
Sau asta : https://www.educatieprivata.ro/proiect-de-lege-vouchere-de-400-de-lei/
Plm, nu au nicio intenţie să schimbe sistemul. Vor doar să transforme şcoala într-un fel de internat unde părinţii să-şi lase plozii cât dau cu sapa unde statu’ le asigură o masă pe zi.
Raluca Turcan, această Dăncilă de la pnl. Nu ai bă cu cine, nu ai.
Aveti cu totii job-uri in diferite domenii.
Face-ti un calcul simpu pentru a vedea cat din informatiile primite in scoala/liceu/facultate le folositi efectiv la job-ul pe care il aveti ?
Cat folositi apoi acasa ?
@MV daca nu stii sa ¨¨citesti¨¨ o schita de montaj de la IKEA nu inseamna ca esti analfabet functional.
Inseamna ca tu esti cel mai bun in altceva.Faci bani din asta si nu iti pacalesti clientii sa cumpere 10 placaje si o schita xerox fada.
Daca copiii nostrii or sa fie alfabeti functionali doar intr-un domeniu si acolo or sa fie cei mai buni, eu ma declar multumit.
Sa faca bani multi din alfa – biti si sa se pise cu jet pe ¨¨mobila¨¨ de la Ikea.
@Sorin, dar ce faci atunci când dintr-o eroare în schema aia de la Ikea apare că trebuie să bagi o piesă rotundă într-un pătrat şi sunt idioţi care se chinuie să îndese cercul în pătrat şi nu-şi dau seama ce este greşit ? Pentru că aşa arată pe schemă, trebuie să bagi piesa rotundă în pătrat. Nu contează domeniul în care performezi, trebuie să ai nişte deprinderi logice elementare pe care le poti aplica în toate domeniile nu doar alea pe care le ştii pe pătrăţica ta şi pe care le-ai învăţat ca un robot. Tocmai asta evaluează testele Pisa.
Şi mai sunt unii oameni care dacă le dai o piesă pătrată să o bage într-un cerc nu stau să se scarpine în cur 8 ore să găsească o soluţie şi chiar dacă sunt specialişti în romburi, pun mâna pe o pilă şi iau piesa umpic pe la colţuri cât să intre. E, ăia sunt deja meseriaşi şi se pişă pe toate testele şi evaluările vieţii.
@Shoric, ce schema de la Ikea? aia-i treaba de amator, si poti alege daca te bagi la asa ceva sau platesti pe careva sa ti-o monteze; da’ cand iei banii din asa ceva – nu din montat mobila, ci din instalat draciile de la UPC, si incerci sa bagi o mufa rotunda intr-o gaura dreptunghiulara… zau ca asta mi s-a intamplat. am convins (cu greu) omu’ sa renunte la idee, pana la urma parca a gasit si corespunzatoarea gaura rotunda, da’ tot nu mergea, asa ca incerca sa ma conviga ca cel defect e televizorul meu, sa-l duc repede inapoi cat e inca in garantie. care televizor? ala care ti-am aratat ca merge daca bag cablul direct in el, dar na, io cica vreau mediaboxu’ vostru? da, ala…
@Radu,@Mister G,@Anduta si daca am mai uitat pe careva …scuze….eu nu ma refeream la punctajul obtinut de voi la examenul propriu zis ,in paranteza fie zis si eu am luat maxim si din prima,eu ma refeream la punctajul pe care l ati obtinut pe cand invatati sa rezolvati testele alea,in perioada in care va formati niste deprinderi .Totul se invata ,inclusiv rezolvarea testelor acelora daca ti se dezvolta o anumita abilitate de a ti centra atentia intr o anumita directie .
Aaaa, pai de ce nu ai spus asa! La acele teste obțineam mai multe… 27, 28 răspunsuri corecte chiar!
Erau seturi de 30 de intrebari* lol
Hai să vă zic ceva horror despre învâţământul superior la stat.
Am un copil care este în anul 4 la umft asistentă medicală generală. A învăţat pe ruptelea, nu a chiulit de la cursuri sau laboratoare s-a străduit să rămână an de an la fără taxă cu note mari dar este foarte dezamăgită de faptul că nu ştie aproape nimic practic. Teorectic, ar trebui să facă practică prin diferite secţii din spitale dar practic este o lăbăreală.Sunt băgaţi într-un salon ca oile câte 30 de studenţi coordonaţi de un medic rezident pentru că dom’ profesor universitar este sictirit şi acrit de ţărani, bagă rezidentu’ plictisit două vorbe trei cuvinte şi gata, vedeţi că automatul de cafea este la parter. Ura şi la gară că am treabă.
Comentariu beton!12