Am ieșit mult din țară în ultimii ani, motiv pentru care am primit de câteva ori, mai pe față sau mai voalat, întrebarea ”de unde naiba ai atâția bani?”. Iar pe mine mă pufnește râsul de fiecare dată când o aud. Cred că, cumva, ne-a rămas tipărit în acidul dezoxiribonucleic că-ți trebuie mulți bani ca să vizitezi Europa. Ceea ce este complet fals.
Hai să stabilim din start că nu vorbesc despre concedii sau vacanțe. Pe astea și le face fiecare unde și cum consideră de cuviință, cheltuind cât vrea sau cât poate. Vorbesc despre ceea ce agențiile de turism numesc city break-uri, adică niște mini-vacanțe de 3-4 zile. City break-uri pe care, când îmi vine dorul de ducă, prefer sa le petrec oriunde, dar nu în spațiul carpato-danubiano-pontic, și mă costă mai puțin sau tot pe-acolo.
Evident, mă ghidez după cei trei parametri care intersează pe toată lumea (cred): cât mă costă transportul, cât mă costă cazarea, cât mă costă mâncarea.
Să zicem că stai în București și vrei să pleci pe undeva de vineri până luni? Ce opțiuni ai? Păi, să te urci în mașină și să mergi pe o rază te două-trei sute de kilometri. Orice distanță mai mare înseamnă deja că una dintre cele trei zile va fi petrecută pe șoselele neasemuitei noastre patrii.
Cât ar costa carburantul pentru trebușoara asta? Pe undeva între 150 și 200 de lei. Să mă iertați, dar sunt zeci de destinații în Europa pentru care companiile de low-cost oferă prețuri între 10 și 30 de euro pe segment. Ceea ce înseamnă că mă costă mai puțin să ajung în Catania și înapoi, decât la Brașov, de exemplu. Da, știu, mai există și trenul. Nu, mulțumesc, nu servesc tren decât dacă n-am încotro.
Cât despre cazare, lucrurile stau cam la fel. Dacă ești fițos și te strâng la umeri hostelurile, poți să găsești pe airbnb cazări decente spre super-mișto la bani mult mai puțini decât ai plăti pe un hotel de mâna a cinșpea din Mamaia.
A mai rămas doar mâncarea. Vizavi de care, eu mă ghidez după un principiu foarte simplu: dacă am rezolvat drumul și cazarea, mâncarea nu mai contează, că de mâncat aș fi mâncat și dacă rămâneam acasă. Surprinzător, dar nu e obligatoriu să mănânci la cârciumă, iar mecdonalds sau ceva similar găsești peste tot. Dacă tușești de la fast food, să știi că țările cu apă caldă au un street food de mori mâncând. Am luat un sandviș cu porc la Firenze, de la o tonetă random de pe stradă, care era atât de bun că m-am dus special a doua zi să mai iau unul. Deci, da, se poate să mânânci la aceiași bani pe care i-ai fi dat și dacă rămâneai acasă în fața televizorului.
Mno, ca să n-o mai lungesc, ideea e că se poate face turism smart, cu bani puțini, mai puțini decât ai cheltui pe o ieșire prin România. Eu, personal, cunosc oameni care au văzut așa aproape toată Europa, cheltuind mult mai puțin decât ar fi cheltuit pe niște weekend-uri la Mare sau oriunde pe Valea Prahovei. Dar pentru asta trebuie să ai răbdare să cauți și să cumperi din timp zboruri ieftine sau să aștepți ofertele companiilor aeriene. Idem, trebuie să ai răbdare să cauți cazări în zone bine plasate, la prețuri bune. Și nu în ultimul rând, trebuie să-ți placă să ieși din țară, să te plimbi și să vezi locuri noi (nu râdeți, că știu oameni pe care efectiv nu-i atrage ideea).
Dar dincolo de toată pledoaria pro-turism în afara ținuturilor urmașilor dacilor liberi, din punctul meu de vedere, nu banii sunt resursa cea mai prețioasă pe care o consumi, ci timpul și nervii. Pentru că om avea noi o țară mișto, cu locuri și mai mișto, dar există o singură mare problemă: infrastructura pentru turism lipsește cu desăvârșire, iar în locurile alea mișto nu ai cum să ajungi decât dacă ești dispus să-ți petreci niște zeci de ore pe autostrăzile inexistente din preafrumoasa noastră țară. Iar eu nu prea vreau asta, pentru că, dacă banii vin și se duc, timpul și neuronii consumați în trafic nu mi le mai dă nimeni înapoi.
Dar poate sunt eu vreun excentric cu un simț al realității deplasat. De-aia am zis să vă întreb și pe voi cum stau lucrurile. Deci? Greșesc pe undeva?
sursa foto
Autostrazi la noi..numaidecât, acu vine Barna si le face pe fonduri ieuropene..sa va vad când v-oț trezi cu 6 benzi pe sens pana la Bolintin ce svuze mai găsiți..
Comentariu beton!30
Da. Și eu mă gândesc cu groază.
Avem o autostrada care e libera mereu.
Faptul ca are numai 1 m este scris cu litere mici in josul paginii 😉
Comentariu beton!35
Corect. 😀
La noi până și street food-ul e altfel. La Iași, de exemplu, au anunțat ăștia un „festival” de street food cu surle și trâmbițe. Te duci și vezi că un simplu sandwich sau burger costă de 3 ori decât unul normal luat de oriunde din altă parte într-o perioadă fără „festival” – plus că trebuie să mânânci 2 sau 3 ca să te saturi.
Și asta an de an…
Comentariu beton!42
Ah, eu mă refeream la street food-ul de fiecare zi. La festivaluri o fi mai scump și la ăia.
Posibil și asta.
@Mihai, in Ro exista doar conceptul de street food, la fiecare insa, din cauza taxelor deloc mici de participare (aplicate vendorilor) si a comisionului din vanzari, mancarea costa, de cele mai multe ori, mai mult decat in restaurante a la cart (care au alte costuri, permanente).
Dacă ai bani înseamnă că ceea ce faci, faci bine. Dacă-ți place city-break și mai bine.
Io prefer să stau la plajă.
Niciodată n-am înțeles oamenii care mor de grija altora.
Comentariu beton!32
Și io prefer să stau la plajă, da’ doar vara. 😀
1. Nu, nu greșești!
2. Mulțumim frumos!
3. De ce ai scris ‘mare cu ‘M’? 😉
Ca să fie clar că e vorba despre inegalabila Mare Neagră.
Întrebarea din titlu are la origine două chestii. Prima, sechelele din perioada comunistă și imediat după, până la intrarea în UE, când nu plecai așa, când și cum aveai tu chef, dolarul și marca erau niște valori inestimabile, tot ce venea „de afară” era „scump și bun” , sau era „bun fiindcă era scump” etc. Sunt vreo 2 sau 3 generații afectate de acest mod de gândire.
A doua, treaba cu leul și euro. Pentru mulți este prea grea operațiunea de a transforma un preț de afară din euro în lei și apoi a compara cu prețul din țară. Anul trecut, într-un fel de citybreak d-ăsta, am rămas fără țigări. De obicei îmi iau cu mine mai multe pachete, că n-am chef să caut să cumpăr acolo sau să le schimb, în caz că nu găsesc ce-mi trebuie mie. Am dat 4 euro pe un pachet și m-am surprins zicând: „Ooo, scump, dom’le, fumatu’ la ăștia!” Soția s-a uitat la mine ciudat și mi-a zis: „Realizezi că acasă dai 20 de lei zilnic pe un pachet, care înseamnă tot cam atât, poate chiar un pic mai mult?” 🤣🤣 Nu, nu realizasem. E drept, acu’ 12 ani, în Turcia, tot 4 euro dădusem pe pachet și mi se păruse imens de mult. Și am rămas cu această idee, că 4 euro e mult. Despre asta este vorba.
Ai mei aveau aceleași păreri până au început să circule. Am tras un pic de ei până i-am convins că pot să-și toace pensiile și prin alte părți, nu doar la Herculane, Predeal și Cap Aurora, dar până la urmă s-au urnit. Mai o excursie la Barcelona, mai un autocar până în Grecia, mai o Turcie, mai un city break la Budapesta sau Viena. Și au descoperit la aproape 70 de ani, și cu ajutorul nostru și al anturajului lor, că „afară” nu e chiar atât de scump pe cât credeau ei.
Scăpăm și de aceste prejudecăți, dar mai durează. Pentru generațiile următoare „afară” va fi la fel ca orașul sau cartierul învecinat, nu ca ceva departe și scump.
Comentariu beton!91
Cred c-ai reușit s-o zici mai bine decât mine.
Normal c-am zis-o mai bine, fiindcă și eu mă mai trezesc gândind așa (vezi faza cu țigările). 🤣 Sunt parte din fenomen. „300 de euro” sună altfel, mai elegant, mai „european”, mai…scump, decât autohtonul „treișpe’ sute” sau arhaicul „13 milioane”. 🤣
Comentariu beton!33
@ionut, se zice treispe’ sute in ro? adica nu se zice „o mie tri sute”? iote bah, si io care credeam ca numa’ americanii nu au destule cuvinte.
@Radu, „treișpe sute” e de efect, mai ales dacă te învârți prin bula oamenilor care se freacă pe barbă cu prima bancnotă primită la început de zi/tură. 😜
Nu , nu gresesti, dar intrebarea , de unde ai bani” nu vine din cauza ca TU mergi in mini vacante in alte tari. Vedem si noi cat costa un citybreak si ca acesta poate fi mai ieftin comparativ cu un wekend la munte/mare. Aceasta intrebare mi-o pun si eu uneori dar nu cu referire la tine, ci cu referire la anumite zone ale tarii (stiu ca voi lua multe manute rosii, na, aia e). Oamenii din zona mea pun acesta intrebare pt ca mereu, la nivel superenervant, an de an , vedem cum se blocheaza autostrada soarelui in drum spre/de la mare, vara, sau cum se blocheaza Valea Prahovei , iarna.Ne amintesc stiristii in fiecare an. In zona unde locuiesc eu singurul lucru care se blocheaza e drumul de la/la serviciu. Si mereu ma intreb cum de noi nu blocam nimic, de ce nu avem bani de wekenduri/city breakuri, ca de muncit muncim si noi, dar probabil pe capace de bere. Te rog sa urmaresti acest fenomen, nici o alta zona a tarii nu are migrajul asta la nivel masiv in wekenduri catre diverse destinatii, si nu pt ca nu ne dorim la fel ca si voi sa evadam putin din cotidian, ci pt ca nu ne permitem mai mult de o shaorma la colt de strada. Iar ceea ce pare simplu pt o persoana din capitala (sa urce repejor intr-un avion si sa plece spre zona X, pare un pic mai dificil pt mine pt ca din urbea mea tre sa iau intai un avion spre capitala si apoi spre zona X, ceea ce complica putintel lucrurile, le complica cam cu 500-700 lei/pers x 3 persoane =1500/2100 lei doar ca sa ajung in Bucuresti). Deci ,,de unde ai tu bani” la mine e de multe ori ,,de unde au astia bani fratilor”?Dar nu din invidie vine intrebarea ci din ,,cum pot sa fac si eu astfel incat din cand in cand sa imi permit si eu o asa evadare”. Acu’ sa vina manutele rosii…
Comentariu beton!69
Despre ce zonă a țarii vorbești?
pai daca to ai aeroport la tine in oras de ca sa mai vii la Buc la ….aeroport?
Mihai si Gabi , am aeroport in zona mea (Moldova),dar lipsesc zborurile directe catre multe destinatii, bine, hai sa spunem ca in ultimii doi ani au aparut si la noi destinatii noi dar nu suficiente, pe aeroport opereaza doar Tarom si Blueair (acum 3 ani a trebuit sa ajung in Bucuresti pt a putea pleca spre Napoli). Culmea e ca in jobul meu ma ocup de asigurarea transportului aero pt colegii care pleaca dupa contracte pe toate continentele, deci stiu cand sunt reduceri, stiu sa le accesez si tot horror este la nivelul meu de trai.Uite am generat acum un bilet Iasi Roma pe Blueair , m-am dus in luna nov,si mi-a rezultat bilet de 100 eur.x 4 pers (ca am pus si copiii) +cazare + mancare fie ea si la MC/Auchan, ajungem la un cost pe care multi dintre noi si-l permit doar in vacanta de vara. Asta daca nu ati retinut partea cu ,,nu ne permitem mai mult de o shaorma la colt de strada” in wekend. Ca de fapt acolo am vrut sa ajung , nu lipsa zborurilor ne opreste sa ajungem in alta tara sau ,,putin la munte/mare ” In Moldova nu se blocheaza nimic , nu am vazut vreo stire ca populatia din zona Moldovei a blocat drumul european X in wekend,si din cauza asta multi au ales sa plece in citybreak .Oamenii stau acasa si fac un zvac o data pe an, cutezanta maxima…
Comentariu beton!30
@Mas, Wizzair zboară spre 20 de destinații (unele super faine) din Iași, tocmai le-am numărat. Suficiente pentru vacanțe și city break, încât să nu fie nevoie de mers la București ani buni de acum încolo.
O variantă ar fi să nu te setezi pe o destinație anume și apoi să-ți faci sânge rău că nu e disponibilă decât din București, ci să vezi care sunt destinațiile cele mai accesibile la preț de la aeroportul tău, jucându-te cu simulatorul de pe site până îl amețești 🙂 Și să eviți lunile de vară (iulie-august). Apoi, să urmărești în timp evoluția prețurilor și să nu cauți să le iei chiar cu 6 luni înainte, dar nici chiar în ultimul moment.
Dar da, când mai adaugi 2 persoane în ecuație, clar ies alte costuri indiferent de unde pleci.
De la Iași 20 destinații? Ce să mai zicem ăștia de la Constanța care avem doar 2? 🙂
Spre rușinea mea (sau nu), mai mult am fost pe afară decât în ţară. Am fost acuzat de lipsă de patriotism (nu râdeţi, chiar așa mi-au spus niște cunoscuţi). Numai că, ce să zic: până la Sinaia „te ia gaia” (vorba bunicii). Am descoperit alternativa:DN71. Doar că, drumul este „vălurit” de la Târgoviște încolo (am înţeles că l-ar fi refăcut). Pleci spre liniște și voie bună și până la destinaţie ai nervii cât carul. Așa că nu, mersi. Mai bine facem o ieșeală pe afară și vin cu bateriile super încărcate. Chit că ajungem doar până la Balcic, de exemplu. Până când o să avem „o ţară ca afară”, o să ne crească nouă „bărbi și mustăţi”.
Comentariu beton!14
Io am barbă deja, dar tot n-a apărut țara ca afară.
Băi, o în cazul ăsta nu mai vreau o țară ca afară. Zic pas.
@Eleno, adică ai ceva cu barba mea sau?
Doamne apără și păzește, @Mihaie!
Teama mea e să nu-mi crească și mie.
Comentariu beton!27
Mi-ar plăcea să merg mai des în afară. Dar numai drumul până la aeroport la Otopeni îmi taie cheful. Fac la fel de la mine până la Otopeni, cam cât aș face de acolo la Capo da Roca. Plus că aventura pe șosele….ehehe, e deja metodă de slăbit (de la stres), la ce trotinetari cu volan în mână sunt pe ele!
În privința banilor, banii nu sunt o problemă…ci lipsa lor…
Comentariu beton!24
Știu că la un moment dat erau căteva companii aeriene low-cost care operau de la Constanța. N-ar trebui să-ți fie mai ușor?
Ba da, chiar am fost o dată de acolo, în Londra. Doar că trebuie să mă rezum la cele câteva curse puse la dispoziție.
Ce e aia „Firenze”?
Lasă, nu-ți bate capul.
Vine o vremEa …vorba cântecului… când sătul de sapă, trotinetă și alte activități geoconexe devii plimbahoolic d’ăla. Csf, n-ai csf. Bine că nu te-a lovit sindromul trip-urilor ecumenice 😜
Pe mine când mă întreabă cineva cum stau cu banii răspund clasic : cu banii stau bine, cu leii stau mai prost și iepuroii au fugit 😜
Comentariu beton!19
Ce-i drept, mă bate un gând să fac turul mânăstirilor. 😀
Io zic ca vrei sa te scoti si sa nu ne dai cota-parte din miile de euro pe care i faci si pe.spinarea.noastra, lunar.Ca tu faci partea usoara, bagi o duma de la Mega dar noi brodam fin comentariile si uite asa sare Mega ul cu 2-3000 euro ca le faci reclama direct la niste cititori asa intelijenti.
Sa ne dai banutii nostrii !
Comentariu beton!32
Hai, mă, crezi că mă dau jos din pat pentru 2-3000 de euro?
@MV, ai trecut la…evangheliști?!
@Anouk, necunoscute sunt căile Domnului. 😀
Pentru 2-3 mii de euro găsim 10 v/blogări d’ăia de te coboară de la etaj cu tot cu pat 😜. Tu doar să faci cumva să te ții… de post și rugăciune ca să nu te coboare pe scurtătură 😉
Comentariu beton!13
@HM, la 2-3000 găsiți 20. Vă trimit eu la ei dacă e. 😀
Ei, pentru că zona mea are o haltă de avion, ca să spun așa, alternativa mea pentru ieseala este mașina.
Si da, costul mini-vacantei pare nesemnificativ cu alternativa, sa dăm o fuga în mall. Eu daca ajung acolo, brusc descopăr că îmi trebuie și una si alta.
Eu zic sa facem o petitie ceva😁 e inadmisibil ca sa numim aeroportul Kogălniceanu, aeroport inseamna altceva nu ce oferă ei!
@Mary M,
Dacă operatorii de zboruri nu dau destulă șpagă la primărie, asta e…
Acum m-am uitat, am de ales între Istanbul si Londra!
Pai asta e aeroport international?
La Romania Te Iubesc chiar a fost de tot plansul cu tableta lor de 100000 euro care nu afisa nimic, era scoasa din priza!
„Mulțumesc, Elena! Mi-ai dat o idee pentru textul de mâine.”
„Cu placere, Mihai!”
Pe mine nu mă deranjează lipsa infrastructurii. Sunt copilot. Iar pentru această funcție nu-ți trebuie decât un singur lucru: să-ți turuie gura, ca să n-adoarmă șoferul. Iar la asta mă pricep maxim. După un drum lung cu mine în mașină, când ajungi la cazare, dormi ca un bebeluș vreo 14 ore.
Așa cu avionul, într-un drum de două-trei ore, n-am timp decât să te amorțesc umpic. Nu e treabă, vă spun.
Comentariu beton!48
Bietul om. :))))))
@ElenaP: Holy Shit! 😀 😀 😀
D-aia prefer să fac Austria-România singur. Mă mai enervez pe câte unu’, da-mi trece repede.
Mi e somn.Pai dormi. Nu dorm, ca daca te ia somnul si pe tine si adormi la volan? Dormi odata si taci din gura, ca m ai capiat.
Comentariu beton!23
Pfff… @Eleno, nu știi ce pierzi. Se doarme excelent în mașină. Și în avion. Și în tren.
Da’ nu te lua după ăștia, sunt niște heitări, cu ei nu-i bine nicicum. 😛
Comentariu beton!14
Ați nimerit toți trei replicile :))).
Să înțeleg că sunteți antrenați?
Comentariu beton!15
@Didino, ce-au sărit lacrimile din ochii lor, mamă-mamă. Eu că ajung la destinație cu gura uscată, n-a zis niciunul.
Comentariu beton!20
Da, @Eleno, hai că parcă mă apucă și pe mine un pic mila. Mi i-am imaginat la o bârfă în fața porții, c-o mână-n șold și cu ailaltă mângâindu-și îngrijorați burțile. Bieții de ei. 😜
știți opțiunile mele de vacanță din europa
eu m’am săturat să dorm pe străzi și să fiu bătut că mănânc de la cantinele săracilor și nu dau șpagă, așa că de la mine UE ia pu*a
pe mine m’ar interesa o vacanță în iran, tunisia, nigeria, mali și niger, am văzut ceva pe youtube privitor la iran, la celelalte țări cam slăbuț
și mai e o chestie, vezi dacă nu ești bugetar, îți dădeau analfabeta de viorica și retardații de pesediști tichete de vacanță în țară de 1450 de lei pe an
așa în privat trebuie să le plătești bugetarilor tichetele și să te uiți la ei cum dorm și crapă în ei pe banii tăi
Toni, tu care ai fost bugetar, și nu puțin plătit, acum pensionar, cu pensie buna, îți bați joc de alti bugetari!! Interesant, ăștia suntem!!
”(nu râdeți, că știu oameni pe care efectiv nu-i atrage ideea)” – cu unul d’ăsta trăiesc eu. Zi de zi, da?
Așa că pentru toate escapadele mele peste graniță a trebuit să-mi caut și companioană 🙂
Dar, da, se poate, la prețuri super.
Nu prea mă crede lumea când spun că am stat în Ibiza o săptămână cu 350 euro/persoană. Zbor, cazare super la hotel cu piscină și demipensiune.
Cam la fel m-au costat Malta, Costa del Sol, Cipru.
Cel mai mult am cheltuit pe cocktailuri 🙂
Comentariu beton!22
E faina chestia cu city break urile si daca urmaresti si prinzi oferte e chiar ieftineaua.Problema este alta….nu toti stam in Bucuresti ,TIMISOARA,CLUJ,IASI sau mai stiu eu unde sunt aeroporturi .Drumul din localitatea de resedinta pana intr un oras cu aeroport implica alte cheltuieli uneori te costa chiar mai mult decat biletul de avion dar hai sa lasam banii mai este si factorul timp .Timp ptr a ajunge la minunatul aeroport ,timpul minivacantei,timp de intoarcere Multi dintre noi lucram si in week end sau o parte din week end si nu ne putem lua liber doar pe principiul am prins o oferta faina de city break.I n principiu ,ai dreptate si tu si Ionut e chiar mai ieftin sa te plimbi prin europa decat pe plaiurile mioritice dar cu amendamentele ….timp si vecinatatea unui aeroport
Comentariu beton!13
Te contrazic. Locuiesc în Constanţa şi toate zborurile mele sunt făcute din Bucureşti. Da, e mai dificil, dar nu imposibil. Se poate, dacă îţi doreşti cu adevărat.
Weekend la Iasi:
Avion: 218 euro
Cazare: hotel: 149 euro/noapte
Mancare: nu are sens sa mai fac calcule
Weekend in Amsterdam:
Avion: 129 euro
Cazare: super apartament intr-o super vila: 64 euro/noapte
Mancare: irelevant, am devenit fan street food (care, culmea!, afara chiar e pret de street, nu mai scump decat in restaurante a la cart)
Cluj – 4 zile: avion, hotel, mancare ~1000 euro
Vietnam&Cambogia- 18 zile: avioane, vize, autocare, hoteluri, mancare ~1100 euro
Maramures – Craciun, 5 zile: avion, masina, pachet cazare & mese (porc, irelevant pt mine, a generat extra costuri pe care nu le-am inclus) ~ 1850 euro
Cuba, 14 zile: avion, viza, cazari, microbuz la dispozitie timp de 10 zile, mancare ~ 2000 euro
scuza-ma, care era subiectul? 🙂 eu as’ intreba mai degraba: de unde ai atatia bani sa vezi Romania? 🙂
Comentariu beton!33
Bună ziua Jamilla.
Eu aici cred că e vorba de standardul ce ti-l dorești – oferi: avionul nu-l comentez fiindcă într adevăr cautam toti comoditatea. Dar la Cluj poți să stai 10 zile cu 1250 lei într-o garsonieră la etajul 3, cu balcon pentru fumători ca mine și tot tacâmul în locație. Dar faci vreo 15 minute până în centru. Cu ce mijloc de transport vrei tu. Eu așa am stat anul trecut când s-o-nscris pruncul la școală și a fost chiar OK.
Comentariu beton!13
Mă îndoiesc că nu găseai ceva mai ieftin la Iași. Da, chiar și hotel, dacă nu te deranjează altceva decât buricul centrului. Și în alte locuri din România tot așa… iar în excursiile externe, dacă nu calci în afara traseului (spoiler: în Cuba nu cred că e voie…), nu sunt costuri extra.
Victor, la Cluj, cel mai des stateam la hoteluri. Ultima data am fost la Tedx si am luat un apartament fain prin airbnb – mai ieftin ca hotelul, dar la fel ca’n Amsterdam (de ex). Buba la Cluj (pt mine) e ca cele mai multe case particulare nu au aer conditionat.
Ca sa ajungi insa… ai de ales sa pierzi doua zile pe drum sau, in functie de perioada si ce evenimente se intampla in Cluj, de cand a plecat Wizz-u’ de la ei, poti sa platesti pe avion si 500 de euro.
MMM spoiler? In Cuba organizez tura foto. Nu exista traseu. Mergem inclusiv in casele oamenilor, ne oprim oriunde si facem orice – nu inteleg comentariul 🙂 la fel si in Vietnam si Cambogia. La fel si in Mongolia. La fel si in Iordania 🙂
Nu plecam nicaieri cu excursii si trasee organizate de altii 🙂
Iar in Iasi, da, am stat in centru. Dar nu e nici ca am comparat mere cu pere. Ca tot prin centru am stat si dincolo.
Decât Vietman și Cambodgia, mai bine Vaslui.
Bine, mie întreaga Asie mi se pare o cocină. Noroc cu japonezii care mai ridică olecuță standardul.
Jamila, pentru Cluj există și Blueair. Fac aproape lunar drumul București-Cluj și nu am plătit mai mult de 100 euro tur-retur.
Aurora, eu am o vorba: trebuie sa iti si permiti sa zbori cu low cost 🙂
orele nu sunt cele mai fericite. apoi, cand te apuci sa adaugi ca ai nevoie de bagaje, ca ai vrea sa ai loc la picioare sau iti alegi un scaun la culoar… costul sare peste varianta de linie. am gresit o singura data cu low cost. blue & wizz intr-un drum la Londra. nu a respectat orele de zbor, am platit pe bagaje si loc de am depasit costul pentru bilet la British, au schimbat aeronava si mi-au spus cu o maxima naturalete ca asta e – atunci cand nu s-a mai potrivit locul de pe bilet cu cel platit extra (nu, nu mi-au returnat banii, nici nu mi-au oferit locul cu taxa platita suplimentar), nu mai spun de costul extra pt masina ca a aterizat pe un aeroport la o distanta considerabil mai mare de oras. a fost o experienta unica si nerepetabila pentru mine 🙂
Jamilla, prețurile celea sunt pe persoană sau pachet? 🙂
Sincer, prefer un zbor low-cost de 3 ore decât un drum cu trenul până la Brașov. Să vezi acolo loc pentru picioare și bagaje.
În altă ordine de idei, drumul până la Cluj durează maxim o oră și nu am avut probleme până acum. Sper să nu mă părăsească norocul pe viitor :)).
Aurora, nu cunosc repere. nu stiu de unde faci o ora pana la Cluj. Buc-Cj insa e un drum de prea multe ore pe infrastructura rutiera existenta. Nici n-am spus ca aleg tren sau varianta, am spus doar ca prefer un zbor de linie, nu low cost.
@MMM e voie să umbli ”în afara traseului” în Cuba. acum vreo 2 ani a fost o prietenă cu iubitu’. avion, închiriat mașină, umblat brambura în lung și-n lat, cazare la localnici vreo 3 săptămâni. vreo 2000 euro (îți dai seama c-am fost curioși).
mai erau greuț era cu benzina, dar au reușit să nu rămână-n drum.
Eleno,eu….co pilot …zice al meu….mai spune mai femeie si tu ceva ca adorm naiba la volan ,de o ora eu intreb si tot eu imi raspund la care eu ii zic suierand printre dinti …nu pot sa vorbesc ,nu vezi ca sunt atenta la drum.
Comentariu beton!17
@Claudia, abia acum trebuia scris „bietul om” :))))). Cum să taci așa?!
Luați-mă, fratilor cu voi. O să aflati cum prima excursie cu ai mei a fost la Sinaia. O zi. Cu tot neamul, plus bunica. 14 eram numai noi copiii. Și pentru că excursia asta a fost stabilită sâmbătă seara, pentru a doua zi, duminică, tata ne-a decupat bascheții în bot, mie și soră-mii, că n-aveam altă încălțăminte sport. Și ne erau mici cu un număr. Oricum o dai, după o călătorie cu mine, te fac te plângi cu muci. Ori de mila mea, ori de mila ta :)))).
Comentariu beton!18
Nu greşeşti absolut deloc şi sunt în asentimentul tău 1000%. Fix din motivele enumerate de tine eu voi zice pas pentru mult timp de acum încolo plimbării prin România. Am reuşit într-o lună de zile să calc în patru ţări, Italia, Elveţia, Suedia, Norvegia şi am reuşit asta cu bani puţini. Deci, da, se poate. Aceeaşi problemă am întâmpinat-o şi eu când m-am întors, invidia lui „mamă, ce te mai plimbi!” de parcă aş fi făcut-o pe banii lor. În fine, eu consider călătoriile modul cel bun de autoeducaţie şi autocunoaştere.
…Și mai trebuie ceva: să stai ”aproape” de un aeroport. Asta dacă nu scrii doar (decât :D) pentru bucureșteni, hehe…
@MMM, păi eu cam locuiesc în București și întrebarea despre bani am primit-o tot de la prieteni bucureșteni.
Bun, hai să vorbim la modul concret, în ce oraș trăiești tu?
Ah, si mai ai variante!
Am avut colege care erau abonate la nu stiu ce newslettere. Si era: ce faci in weekend?
Eu – merg in parc si poate vad un film la mall
Ele – merg in Pisa, vad turnul si ies mai ieftin ca tine
?!
Aveau avion la 5 AM, la oferta: 30 lei! (Nu e gluma, toate companiile au o zi pe luna cu cateva bilete pe f putini bani). Vedem turnul, dam o tura, mancam o pizza, la 9 PM avem avion de intoarcere.
Si da, ele ajungeau in Pisa, si pe mai te miri unde in Europa (alegeau si zboruri scurte) pe mai putini bani decat plateam eu sa intru in sala de cinema.
Comentariu beton!19
scuze de offtopic: ești musulmană?
eu sunt
Prin natura hobby-ului, show-rile canine, am colindat cam toată Europa, dar we-urile, miniescapadele (de 2 decenii mai bine, de când am terminat-o cu mineritul, nu simt nevoia de concedii, fac fix ce-mi place, zilnic mă simt ca-n vacanţă, chit că nu muncesc moka), deci miniescapadele sunt în ţară, ultima cu biclele şi barca prin deltă, zona Sulina-Letea, 3 zile, cam 200 de euro de fes, următoarea în we de 25-27 octombrie la Muscel, e Focul lui Sumedru, merg cu ai mei copii cu caii de la „7 cai” o zi pe munte, sub Iezer-Piatra Craiului, se parcurg în buclă aprox. 30-40 km pe zi, în șa efectiv stând cam 5-6 ore, la jumătatea distanței se face o pauză de o oră sau mai mult pentru a mânca, se face foc pentru mamaligă și se prepară bulz, se frige carne, toată povestea ne duce cam la 150 de euro de căciulă, ce vreau să scriu?!, ai unde mere la noi la preţuri decente, în locuri minunate, necunoscute la 99% popor.
Comentariu beton!21
@Popescu Tiberiu,
6 ore pe zi să dai la pedală? Păi așa, vezi toată Europa fără să dai niciun ban pe transport 🙂
@Laura G., dacă pot eu, care sunt sărit bine de o juma’ de secol, dacă poate fi-mio ăl mic, care are 11 ani şi-i d-ăla cu tableta şi xboxu’, poate orişicine nu-i suferind, bine, nu din prima 6 ore, dar în 2-3 zile te înveţi.
Şi DA!, poţi bate Europa într-un mare fel, cum poţi bate munţii sau delta, locuri unde nu te-ai gândi la biclă.
@Tiberiu, poți si cu bicicleta, evident, dar nu city break la Viena, de exemplu. 😀
City break cu bicla?!
Maxim Prăpăstiile Zărneştiului sau Delta Neajlovului, ori dacă vrei să-l petreci pe biclă, o tură la mare.
Îmi doresc ieșiri de genul ăsta. Fostului consort nu-i plăceau.
Corect..ai uitat sa zici ca mai trebuie sa iti placa si munca!
Cei mai multi se intreaba asta pentru ca si ei muncesc cu drag si spor si totusi nu isi permit acele mini vacante. Oricat de ieftine ar fi ele, tot presupun o suma pusa deoparte, fiindca nu poti pleca in strainatate strict cu banii pentru un burger luat de la toneta si un suc, ca niciodata nu stii ce se poate intampla si nu risti sa te trezesti in alta tara cu vreo problema si tu sa ai doar 10 euro in buzunar.
Am multe exemple de oameni care chiar trag ca boii si cu toate astea nu le ajung banii de la o luna la alta. Si atunci cand vad ca altii care lucreaza la fel, mai putin sau chiar deloc, se plimba prin n tari, da, se intrebaba cum de aia isi permit.
Am vazut pe alte bloguri multi care vorbesc despre 100 de euro ca si cum ar fi un rahat si nu doar atat, dar daca indraznesti sa spui ca in Romania sunt j’ de mii care iau net 1400 de lei, ti se spune ca sunt niste fraieri si ca e vina lor ca stau pe banii aia cand in minunata tara e plin de salarii de mii de euro.
Dar realitatea e alta din pacate si oricat de blocati ar fi unii pe cliseul cu comunismul, de obicei oamenii se uita in ograda vecinului pentru ca efectiv nu inteleg ce se intampla si de ce lor nu le merge treaba cand fac totul ca la carte.
Si eu mi-am pus intrebarea asta de n ori cand eram in Romania; aveam doua locuri de munca la un momentdat, sotul muncea intr-un domeniu unde putini ajung si efectiv nu reuseam sa punem bani deoparte.
Cand ai un post in ditamai compania, unde organizezi partea de arhivare, de hartoage pentru plati, control de date audio si scris, cand faci investigatii sa vezi cine si cum fura la deconturi si ti se spune ca nu, nu poti fi platit cu 10 lei pe ora in loc de 7, te cam intrebi ce faci tu gresit si cum de x face jumate din munca ta si prost pe langa si are salariul de n ori mai mare.
Si uite de aia, pentru ca ne saturasem de sclavagism si ca sa nu ne mai intrebam unde mama naibii gresim, am plecat din tara.
Intr-un singur an am vizitat o multime de orase, am mers in vizita in tara de sarbatori si in vara care tocmai a trecut, munca e mai putina ca acasa si ne putem bucura de timpul liber cu adevarat. Nu e lux, insa traiul e de asa natura incat nu stai sa te mai uiti la ce fac ceilalti.
Comentariu beton!22
Numa’ chiaburii isi permit city- breack.uri! Am zis!
Se știe. 😛
Bazil, lasă banii, da’ de unde ai frate atâta concediu? 😀
Că nu pari a fi în vizite de lucru. 😛
Comentariu beton!19
Asta e întrebarea de 1000 de puncte! 🤣🤣🤣
Răspuns posibil: își ia fără plată. Și atunci, de unde banii?
@Ionuț, ar fi tragic dacă n-aș putea să plec pentru că am nevoie exact de banii ăia pe care i-am pierdut pentru două zile de concediu fără plată.
Sfinte, își mai ia omul și fără plată când are evenimente importante. 😉
Ce să zic, sunt darnici ăia la uzina digitală.
Eu nici măcar alea câteva zile de concediu anual nu-s în stare să le gat. Le tot rostogolesc.
Zile fără plată… da’ cinci zile de concediu medical ce are ? Şi motivezi la muncă că te cam doare-n gât şi ţi-a recomandat medicul o cură cu coadă de bou. În Italia.
Comentariu beton!13
@Shoric, păi io aveam nevoie doar de două zile. 😉
@Mihai Vasilescu, păi două zile pentru cură şi în cele trei zile rămase mai scriai ceva articole, mai o curăţenie, spălat geamuri… de’astea, că am vrut să scriu că puteai să mergi pe Valea Prahovei să continui cura da’ mi-am dat seama că era cam greu pentru că trebuia să mergi pe la firmă să ceri în avans salariul pe 2-3 luni 🙂
Păi 21-22 de zile tot ai cumva, dacă nu mai multe. Un concediu de vară îți consumă 5-10 zile, dacă stai 1-2 săptămâni. Și să zicem că mai rămân 10 pe care le poți lipi câte două câte trei de un weekend normal sau de un weekend prelungit de o sărbătoare și îți rămân destule și pentru câteva city breaks.
@Rox: ești neserioasă. 🙁 Parol!
Sfinte, ce-ai cu ea, că a zis bine 🙂
‘ai, măi, @Laura, aritmetica o știu și eu (și îmi place să cred că toți de pe aici).
Da’ la bâză se pare că nu mă pricep. Nici s-o fac, nici s-o dau. Doar la încasat eram bun. LOL
Păi tu joci bâza cu ”parol!”? Că derutezi omu’ 😂
Neserios, ce mai. LOL
:)) Eu m-am prins că era la bâză, da să vezi bâză dacă îți zic că motivul pentru care nu știu sigur câte zile de concediu se dau de obicei este pentru că eu lucrez pe cont propriu și mi le dau singură la nevoie. Soțul are 21 și după calculul de mai sus sunt suficiente dacă le împarți bine și le mai combini cu câte-o zi liberă oficială. Noi nu ne luăm concediu dacă nu mergem nicăieri, cel mult ne luăm câte-o zi de vineri ocazional, dar nu ne luăm zile-n șir ca să stăm acasă.
Anul ăsta ne-am dorit tare mult să petrecem Crăciunul ca pe vremuri, cu trupa, la munte în Ro. Și-am căutat cazare în zona Sibiului (am fi venit cu mașina, e varianta preferată – ne place să ne oprim pe drum și să descoperim locuri noi, plus că inginerului îi cam place cu covrigu-n mână). Nu ne doream nimic de fițe, doar să fie curat, decent, să avem loc cu toții (cam douăzeci de persoane) și să nu ne coste cât un rinichi. Pensiunile care întruneau condițiile și erau decente ca preț se află în zone greu accesibile, cele mai spre buricul târgului costă cât nu fac. Nu văd de ce aș bate drumul până acolo, când Germania și Austria sunt mult mai la îndemână.
Cu părere de rău, vacanțe iarna în Ro o să mai facem când vom avea pe unde circula fără să fim nevoiți să ne cumpărăm șenilată sau elicopter.
Despre bani și prețuri nu discut pe internet din principiu, așteptările variază în funcție de venituri, obiceiuri de consum, pretenții și nevoi. Noi călătorim peste tot cu copilul, așa că ne facem calculele oleacă altfel și trebuie să ținem cont de mai mulți parametri.
Comentariu beton!13
@didina, vezi? De-aia îți zic io ție „etaloană”. 😀
Că nu-mi cumpăr șenilată, este? 😜
@didina, ăăă… îhî. 😀
Perfect de acord.
La unii mai sunt rămășițe ceaușiste…”cea mai faina țara, cea mai faina mare etc. „, iar la alții că nu îi recunoaște nimeni la Praga, Bali etc. …iar dacă nu le spune cineva „sefu’ nu se poate
Concluzia acesta provine de la faptul ca e interpretabil ce inseamna sa ai bani si e diferit de la caz la caz costul concediilor in strainatate.Dar cum ai punctat si tu sa spui ca ceva e scump trebuie sa stii sa il compari cu ce ofera turismul romanesc.
Dupa primul concediu in afara granitei nu am mai fost tentata de ofertele din Romania(la mare).La mine lucrurile se impart asa:
-Concedii organizate in destinatii europene, rezervari facute pe cont propriu, cu cel putin 4-6 luni inainte, rezultatul e o economie substantiala suficienta pentru un city break.Nu mai pomenesc de conditiile civilizate intalnite.
-Iesiri la munte in Romania, in perioade putin aglomerate si locatii mai putin cunoscute.Daca Romania are un punct forte acela e relieful frumos, perfect pentru pasiunea mai pentru trasee montane.Si da ma intalnesc cu alti europeni care apreciaza frumusetea Romaniei(unguri, sarbi, slovaci, francezi etc).Ultima data la Cetatile Ponorului ma intalneam cu ei, ma salutau in engleza, treceam pe langa romani nu salutau cu mici exceptii.Parca dupa 3 ore de urcat te bucuri sa vezi oameni si sa schimbi doua vorbe.
In Romania la munte aleg cu drag pensiuni/cabane cu maxim 10 camere, costurile sunt mai bune si interactiunea cu personalul mai placuta, mult mai liniste.
Sfârșit de ianuarie, Poiana Brașov, 6 nopți, 4 persoane (2 schiori), cu de toate = 9-10000 lei.
perfect…..ca ptr Sf Drac ….vai de ingeri….
„cu de toate” … doi schiori plus două escorte de lux, 6 nopţi, 10000 de lei nu este mult la Poiana Braşov 🙂
Hmm, am căutat pe gugăl.ro escortă de lux, escortă dă lucs… nimic, căutarea dumneavoastră nu a returnat niciun document.
Cum naiba caut o escortă pe gugăl ? Caut domnişoară de onoare pentru o nuntă, disponibilă dăcât o noapte ?
@claudia: n-am antamat încă, dar cam acolo duce calculul. Ăla mai mic. 🤣🤣🤣
@Shoric: iartă-mă frate, n-am ajuns la vârsta aia. 😁
@Shoric, vrei să-ți trimit niște link-uri cu niște site-uri de niște escorte? Pe privat? 😜
Cunosc niște băieți….care au făcut site-urile alea. 🤣🤣
@Ionuţ, ăăă, nu merci că nu am antivirus 🙂
Eu mă bucur foarte mult când lumea povestește că merge pe ici pe colo! Nu mă interesează de unde aveți banii.
Valabil și pentru viața mea reală.
Dar da, Mihai, grija și dabija nu degeaba rimează!
Dar este și semn de sărăcie! Și de invidie! Și de lipsă de civilizație căci așa întrebare NU se pune!
Amin. 🙂
Și totuși…
De unde ai atâția bani?
Băi da’ curios mai eşti… că mă enervezi şi pe mine. Din meditaţii are, na. Plus că i-o murit şi o mătuşică recent. Sau o fi consiliat ceva firme cu fonduri europene… hmm
Pun borduri in sectorul 4.
Anii 2000, în perioada facultății, povestim într-o zi de luni cum ne-am petrecut weekend-ul. Care fusese acasă în provincie, care la teatru/film, care la sport, care a frecat duda în cămin, sau pe la vreun chef. Doar S, o tipă din grupă, ne zice cu cel mai firesc aer din lume că a fost sâmbătă la Paris să-și caute pantaloni de jeans, dar degeaba, că n-a găsit ce voia. Ne-a intrigat pe toți și s-a glumit că dacă mergea în pavilionul H sau IDM găsea sigur. Eu m-am amuzat grozav că S s-a dus la Paris cu avionul să-și caute țoale cu aceeași lejeritate cu care mergeam eu cu trenul în liceu, de la Vaslui la Iași, pentru același scop.
În zilele noastre, așa cum deja s-a zis, și mie city break-urile mi se par ceva la ordinea zilei și accesibile unei mult mai largi categorii de oameni ca în trecut, de la copii de gimnaziu (sau chiar mai mici), trimiși în excursii/tabere în afara țării de către părinți, până la adulți în toată firea care se trimit singuri. Cu/pe bani din/de la diverse surse de venit, cu productivitate diferită de la caz la caz, desigur.
@Shoric la escorte nu îți trebuie antivirus ci cash… din ăla bunu’ adus din străinătate!
Mie sincer imi vine sa plec cam de tot dar momentan nu prea pot din cauza fetitei mele care este inca la scoala!
Pai oriunde te duci in lumea asta asa oameni prost crescuti si obraznici ca la noi nu gasesti nicaieri!
Am plecat in Croatia pentru concediu de vara, prin Serbia (unde am fost anul trecut la ski si a fost de vis) si am trecut pentru prima oara prin Bosnia si Hertegovina pe unde am zis ca o sa fie mai dificil, dar de, era mai scurt! Niste oameni super de gasca, politia m-a oprit de 2 ori dar cand ma apropiam si vedeau numarul de Romania imi faceau semn sa trec mai departe, la benzinarie nu aveam schimbat sa iau un suc, ce credeti!? Nu mi-au luat nici un ban…
Pai de ce sa mai stam fratilor aici!? In Serbia totul este la jumatate de pret poate si mai putin, iar servirea si respectul fata de client este absolut fantastica!
Mai nou este de mers la mare in Albania, super plaje, super apa, precum Croatia fiind tot marea Adriatica, preturi!? La sfert fata de Romania, o bere de firma buna, rece, adusa pe plaja la sezlong, 4 lei….
Hai sa fim seriosi, Mihai are dreptate, cei cu bani stau in tara, cei mai amarati plecam prin alte zari ca este mult mai ieftin!
Iar daca nu prea gasiti timp, cititi „4 ore saptamana de lucru” a lui Timothy Ferriss si o sa gasiti timp cat doriti!
Raspunsul meu la întrebarea asta este ca sunt prea sărac sa imi fac concediile in romania.