5,990 cititori

Cum stă treaba cu trotinetele în trafic

Lumea îi compară pe trotinari cu bicicliștii, ceea ce este o gravă eroare pentru că, deși în teorie ai zice că sunt tot un drac, în practică lucrurile nu stau chiar așa.

Cea mai importantă diferență este că pe trotinetă nu ai cum să semnalizezi schimbarea direcției de mers. Nu știu dacă sunteți la curent cu faptul că nu poți lua una dintre mâini de pe ghidon (dacă citești manualul de utilizare, o să constați că zic și producătorii să nu faci așa ceva). Adică o poți lua, dar numai dacă ești un individ foarte norocos ori ai un smiț al echilibrului comparabil cu al unui acrobat care merge pe sârmă. Dacă nu ești toate astea, în secunda doi o să cazi sau o să schimbi brusc direcția de deplasare. Mai e nevoie să vă explic care sunt consecințele dacă asta se întâmplă în trafic?

99.99% dintre trotinari nu poartă nici cască, nici vreun alt echipament de protecție. Ceea ce, în condițiile în care te deplasezi haotic cu o viteză de 25 de km la oră, fără să te intereseseze convențiile alea care poartă neinspiratul nume de „regulament de circulație”, poate să ducă la consecințe extrem de dureroase.

Am fost acum vreo doi ani la un curs de condus defensiv. Ne-au pus pe rând într-o mașină și ne-au izbit de un perete la astronomica viteză de 13km/h. La impact, mi-au clănțănit toți dinții, deși eram ferm convins că la viteza aia poți cel mult să rănești un melc blonav. Cam care credeți că ar fi consecințele unui impact între două tone de fier care se deplasează cu, să zicem, 40 km/h și un cetățean pe trotinetă care merge cu 20km/h? Păi vă zic eu care ar fi: șansele ca ăla de pe mijlocul de deplasare altenativ să scape doar cu câteva fracturi sunt aproape nule. Pentru că, după cum ziceam, 99.99% dintre trotinarii de ocazie nu au niciun fel de echipament de protecție.

Trotineta are un demaraj cu mult mai rapid decât orice plecare de pe loc a unei biciclete clasice. Iar în condițiile în care poți să atingi 25km/h aproape instantaneu, iar tu nu ai habar de regulile de circulație, e doar o chestiune de timp până o să ți se întâmple ceva care se poate lăsa cu creieri împrăștiați pe asfalt.

Și totuși, de ce vezi trotinetele prin trafic, de ce nu se deplasează cu ele pe trotuare? Vă spun eu de ce. Pentru că oricât ai vrea, în ciuda bordurilor schimbate aproape anual, trotuarele din București sunt aproape inutilizabile pentru trotinete. Sunt crăpate, sunt sparte, sunt denivelate, nu există rampe pentru urcat și coborât, pur și simplu nu ai cum să mergi pe ele. În plus, trotuarele sunt făcute pentru pietoni, nu ca să faci slalom printre ei cu trotineta.

Există totuși și asemănari între trotinari și bicicliști. Una dintre ele ar fi că mulți dintre reprezentanții ambelor tabere sunt convinși că ei și numai ei salvează planeta de la un dezastru ecologic. Prin urmare li se pare că au cu totul alte drepturi în trafic față de toți cocalarii ăia care-și pun curul în mașini. Ca să nu vorbim doar vorbe, aveți mai jos un video în care se vede clar cum stau lucrurile.

P.S. Am permis, am mașină, am trotinetă electrică și le utilizez pe ambele. Deci vorbesc din punctul de vedere al unuia care înțelege exact cum stau lucrurile din ambele părți ale volanului.

69 de păreri la “Cum stă treaba cu trotinetele în trafic

 1. N-am înțeles niciodată utilitatea acestor trotinete electrice, cum n-am înțeles-o nici pe cea a hoverboard-urilor. Două mijloace de locomoție, fără locomoție. A vrut și fii-miu și d-ăla și d-aia. A primit fix nimic. Adică i-am luat o trotinetă normală. Ia, Gogule, și dă la talpă. Mie îmi vii acasă de afară transpirat și obosit. Nu odihnit de parcă atunci te-ai dat jos din pat.

  Și asta cu salvarea planetei mi se pare ultima tâmpenie. Chiar am râs.
  Ah, vrei adrenalină?! Ia tramvaiul 32 sau autobuzul 117.

  Comentariu beton! Thumb up 79 Thumb down 14

  • @Elena, zi si 139, asa, la oferta… 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • @ioana, stau cam departe de 139, ceea ce nu e rău :)))

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Elena, adevar graiesti! 🙂
   Hoverboard-urile si masinile electrice pt copii=generatie de sedentari obezi, nici gand sa iau copiilor asa ceva, pt ca ii iubesc, desi ei zic sunt bad mama pt ca nu vreau 🤪
   Trotinete electrice sunt ok, dar intr un oras civilizat.
   Zi racoroasa!

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • Pentru mine trotineta are o utilitate clara: economisirea a 40-50 de minute pe zi, castigati din drumul de acasa pana la metrou (dus-intors) + drumul de la metroul la care ies la suprafata pana la birou (dus-intors). Nu mi-a placut ideea. Nu sunt incantat ca merg pe o chestie cu 0 protectie la impact iar pe langa mine trec masini cu viteza considerabila seara care aproape ma iau cu oglinda pentru ca se grabesc. Dar daca ii faci un SWOT atent si bagi timpul ala in altceva productiv, iti iese pe plus.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 9

  • Elena. La fel ca Mihai am si bicicleta si masini si picior de mers pe jos si …..trotineta.
   Cum a dat caldura crede-ma ma deplasez doar cu trotineta. Timpul oe care il petreci in trafic nu il mai recuperezi. Stau undeva in Pantelimon spre Cernica destul de departe si trebuie sa ajung zilnic in centru.
   Nu exista transport in comun/masina/teleportare care sa bata trotineta momentan ca si rapiditate/cost. Daca cu bicicleta faci 30-50 de minute cu trotineta faci 20-40 depinde de.cum mergi si avand un job de.office prefer sa nu ajung transpirat. Plus “salvezi” planeta scotand o masina din cel mai poluat oras dinEuropa?
   Hai sa nu aruncam cu pietre. Sunt foarte utile si sa ii dea Mniezo sanatate lu ala de le-a inventat cel.putin pana vine iarna.
   Transportu zilnic pe mine minim 25km ma costa 30 de bani sau pe acolo… si timpul e normal de tranzit.
   Si da merg si pe sosea.si pe trotuar pe unde se poate incercand sa nu fiu magar si nesimtit stiind regulile de circulatie avis amatorilor – cand e rosu se sta chiar si pt pietoni…

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 6

  • @Elena,
   Mânuțele astea roșii le-ai primit cadou de la salvatorii planetei. Sunt mulți, mai mulți decât cei care s-ar băga la salvarea de vieți omenești 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 8

  • @Laura, :)))))).
   Dacă salvarea planetei ar sta fix în trotineta electrică, mi-aș lua 3.
   Dar nu stă.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 6

  • @Bluehand, piatra aia ai simțit-o doar tu. Că eu n-o aveam în mână. Am zis clar că eu nu-i găsesc rostul.
   Dacă-ți zic că eu vând așa ceva mă crezi? :))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • Elena, Ioana, mie imi e dor de 139. Cand ma lua in clasa 1 de pe Petre Ispirescu si nu facea statie la Ion Barbu, ci mergea pana la Hosimin de nebun. Cine venea cu lacrimile siroaie spre scoala la 8 dimineata?
   Legat de trotinete, tot modelul de propulsare “picior” le-am luat copiilor.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • 3 ani am circulat zilnic cu 139, de la Mărgeanului până la Apaca. cea mai adrenalitică parte era când ningea sau ploua în autobuz. în 2001-2004 autobuzele pe ruta aia erau încă d-alea de pe vremea dacilor. 🙂
   și cu 32 am circulat.
   ori am eu noroc porcesc, ori am moacă de săracă. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 2. Acum aprox o saptamana traversam cu bebeloi in carucior.Strada cu 3 benzi,trecere de pietoni.Eram linistit pe refugiul din mijloc…opresc masinile de pe toate benzile,traversez calm,intre banda 1 si trotuar trece un biciclist de imi atinge in mers partea din fata a carutului.Omul imbracat de zici ca era cosmonaut,conducea fara maini ca era ocupat sa butoneze telefon.A oprit si tot el se lua de mine ca nu i-am dat prioritate.Norocul lui ca sunt calm de felul meu si ca practic nu mi-a facut nimic decat a sters superficial caruciorul.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Si in Cluj si in Bucuresti biciclistii fac scandal sa te dai la o parte de pe pista de biciclete,care pista e pe TROTUAR(de pietoni).Dar,fara casca,fara protectii genuchi,cu viteza printre batrani,carucioare copii si oameni cu ochii in telefon.Pistele de biciclete sunt pentru ca sa mergi cu bicileta nu ca sa faci viteza si adrenalina.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 7

  • @ion, și trecerile de pietoni sunt pe stradă…dar nu sunt pentru …mașini… Dacă e marcat, respectă marcajul.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • Merita un prietenesc “capac” astia de comenteaza la asa ceva. De unde tupeul asta nu stiu dar merita taxati cand ii vezi asa dezinvolti pe “prioritatea” lor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. La noi la sat nu există trotinete, căci câinii aleargă mai repede…

  Și nici ulițele noastre nu permit. Nu s-au inventat încă pachetele adecvate “drumuri grele” pentru trotinete.

  Plus că e și rușine…ditmai hăndrălăul pe roticele…îmi flutură fusta și se văd ochiurile !

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 1

 4. Nu mai e mult şi vom avea în sânge ( la propriu si figurat) modelele de circulație din China, dacă nu India. Inclusiv cele din filmările cu efecte speciale.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 5. O parere perintenta, referitor la video in special: lumea vine pe contrasens si e foarte gresit. Dar si sa vi pe sensul tau de mers, unde toata lumea schimba banda sa treaca mai repede de intersectie, e si asta nasol. Noi nu lasam, ca soferi, culoar intre sau pe langa masini pentru motoare, care au legal voie asa ceva: sa se strecoare.

  Cu trecutul pe rosu nu sunt de acord nici ca pieton.

  Sunt si sofer, si biciclist si pieton. Vorbesc la fel din perspectiva intregilor aspecte.

  Iar, referitor la biciclisti, si aici fac o afirmatie si pentru cei ce sunt aici si merg pe bicicleta: DATI-VA JOS DE PE BICICLETE-N PUII MEI CAND SUNTETI PE TRECEREA DE PIETONI!

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 1

  • Am vrut să scriu de dimineață: DAȚI-VĂ JOS DE PE BICICLETĂ ÎNAINTE DE A TRAVERSA PE TRECEREA DE PIETONI !!! ca să nu vă dea alții.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Și dacă sunteți pietoni pe trecere și aveți căști UITAȚI-VĂ ÎN PLM CÂND TRAVERSAȚI CĂ VĂ TREZIȚI DREACU PE VREO CAPOTĂ, CĂ UNUIA NU ÎI MAI MERG FRÂNELE!

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 6. Mişule, da’ tu când te dădeai cu Troty purtai cască? Sau doar eşarfă.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

  • Ce întrebare mai e și asta, @GabiI, cum să poarte cască? I se strică buclele. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • … facute de Geta Voinea la… continuati vedem ce naiba iese 😛

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Hai fiecare câte un cuvânt… să iasă o propoziție… continui tot eu…
   făcute de Geta Voinea la… colțul (@LauraG)

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Am mai făcut noi o chestie din asta, dar cu cifre, voiam să formăm un număr de telefon.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • palatul 😛

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Na, că @Anduța a rămas blocată la palat. I-or fi rămas niște lei de ieri. 😂

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Didina, mi-au rămas palatul, leii, o bulibașă și un club de fotbal. Am ales și eu ce-mi place mai mult din astea. 😁

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • @Anduța, vezi poate mai are @Shoric calul ăla alb și te salvează. Îți arunc eu o cască peste gard imediat ce termină băieții de la primărie de tuns verziturile la mine pe uliță. E gri cu lila, sper că se asortează. 😜

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Alin,
   Am plecat prin alte colțuri, l-am ratat pe cel de-aici. Și cine e Geta Voinea? 🙂

   P.S. dacă aș fi fost pe fază aș fi zis: ”buclele făcute de Geta Voinea la… colțul din dreapta sus al capului” – buclele sunt în cap, așa-i?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Didina, parcă aș renunța momentan la salvatul meu în favoarea planetei, draga de ea, mai degrabă aș pune palatul la dispoziție pentru desfășurarea unor cursuri de educație rutieră, ideal așa cum zice Ana_R mai jos. Și punem și calul lui Shoric la treabă, pentru hipism de relaxare, în pauze. 🙂
   Mulțumesc mult pentru cască, combinația de culori îmi place foarte mult ☺️ , dar sper că o ai în plus, că altfel n-aș putea trăi cu gândul că ar însemna să folosești tu bicicleta fără.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Anduța, de acord cu educația rutieră, însă mi-e teamă că palatul ar fi neîncăpător. Mai bine organizăm o petrecere cu multă înghețată, că și așa-ncepe vacanța pentru pitici. Dacă ar fi după mine, aș înlocui orele de religie din școli cu educație rutieră și cursuri de prim ajutor. Și educație sexuală la cei mai măricei.
   Referitor la cetățenii care merg pe contrasens sau trec pe roșu tare mi-e teamă că, înainte de educație, au nevoie de o infuzie de creier. Știi cumva vreo măcelărie care ne-ar putea ajuta cu materia primă?

   Casca e în plus, da, o ținem pentru musafiri. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Didina, apăi party să fie atunci, copii și adulți dimpreună! Deci tu te ocupi de înghețată, eu mă bag la pregătit cafele, Elena sper că ne va asigura niște coafuri de excepție, lui Alin cred că i-ar plăcea să se ocupe de jocurile de societate, Laurei și lui Alexandru Tioc de ringul de dans, lui Ananas de imortalizarea evenimentului, sunt tare curioasă cine vrea să mai vină la petrecere și cu ce ar contribui fiecare. 🥳

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Anduta mă bag la joacă de societate și eu îl mai aduc și pe prietenul meu Căpitanul Morgan, niște Cola și puțină gheață.
   Auzi la ea @Laurica cum să nu ști cine este Geta Voinea. E mama unei frumoase fete de 19 ani!

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Tare mi-e teamă că-n loc să ne coafeze @Elena, o să ne tundă @Vasilescu dacă vede că iar i-am măcelărit subiectul. Mă duc să-mi pun casca pe cap. 😂😂😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Aline, bine că puțină gheață, să nu răcească ăia mici. 😛
   Didina, ce să-i faci, când blogărul nu-i acasă…. Lasă că îl rugăm frumos să ne ierte, eventual facem apel la înțelepciunea sa dictatorială, dar ca să fim siguri îi păstrăm un loc în echipa de pac-pac și rămâne doar de pistol cu capse să-i mai facem rost. 😁

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Gabil dacă facem faza cu numărul de telefon @Edelweiss este cel mai potrivit să sune. Am mai făcut el din astea 😁.
   @Anduta păi nu mă gândesc eu la ăia mici… sfârâicioși puși pe grătar! Îmi lasă gura apă. Primul lucru pe care îl fac când vin acasă!
   @didina ferească Sfântul să mă tundă vreodată @Elena, mai repede mă dau pe mâna blogărului că măcar nu știu ce iese din alea două fire de păr pe care le mai am în cap!

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Party ppL 🎉 I’m in 🎏 virtual așea…
   Eu mă leg în semn de protest dă grătar că doar sunt la dietă. Fac, gust și mă afum. Tac! – asta era glumă. Vorbim despre meteo și schimbări climaterice.
   După ce vă spargeți în figuri mă ofer să vă duc acasă/repatriez pe majoritatea. Am referințe bune și nu consum alcool.
   Ps. În cazul în care veniți cu trotinete vă rog să mă învățați și pe mine, firește că înainte să consumați responsabil…. diverse.
   Ps 4 Alin să mă ofer să te tund eu ? Am tuns oi și berbeci , cândva 😋

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Auzi mã @Habare dar tauri ai muls… aaa scuze tuns?
   PS: eu sunt zodia Taur si voiam sã stiu ce referinte ai

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Am tuns vreo câțiva cu securea după coarne, da’ mno… csf, n-ai csf 😋 Mă înveți și pe mine cu pătrățelele alea ? Câte ai pe minus ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Aline, indiferent de referinte, nu accepta propunerea lui Habar, mai bine îngrijești și crești cele 2 fire. Și ți le pun eu pe bigudiuri și ți le aranjez frumos și diversificat, fie câte unul pe fiecare parte a chipului, fie rambele pe spate, sau chiar vâlvoi. în sus, cu ajutorul produselor de styling. 😛

   Habare, păi ce faci aici, și grătar, și conversație meteorologică și designated transporter, și tuns, mai lasă și altora chestii de făcut. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Dăci … dă-o-n crăci, după ce că am încercat să fiu finuț și să nu îi “scriu” lui Alinuș că nu-s “mă” și că aud relativ bine acum mă mai și iei la ștangă. Păi dă-o-n colo de șoferie, era doar o simplă contraofertă vizavi de fair stilista mea favorită 😏
   Una nu ați face câteva prăjituri 😋, numa’ critici – dure 😜

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Ei, hai nu te supăra și nu ne certa și tu acum în toiul petrecerii. Bine, eu o să fac cozonac și-o să-ți dau ocazia să critici cât dorești. Mulțumit? 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Hai fie încă un lup mâncat de oaie. Dacă-i bal, bal să fie!
   Și ce e val ca valul trece, trotinistul trotinește, vrabia mălai visează și eu cozo … mac, mac, mac.🥴
   Să vină doamna cu vazeleee 😉 dă șampanieee.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Habar dacă e vorba de secure eu nu mă bag frate… mai ales dacă e după coarne. Hai nu te mai îmfoia degeaba că nu a fost cu rea intenție… știi că îmi esti drag. Lasă bărzoiala că acum ne strângem la petrecere și nu e bine să începă cu războială. Respect @Habar!
   PS: Să vină doamnele cu roabele… de șampanie că asta însemna să fi snob pe ritul nou 😋
   @Anduta dacă e vorba de bigudiuri mă bag, mai ales dacă se lasă cu cozonaci. O să arăt mai ceva ca nea Băsescu și cu ceva bun la ghiozdan! Auzi da ce naiba sunt alea rambele? Nici guglele nu a auzit de așa ceva! Și Gugle ăsta ie dăștept tare!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Aline, “ceva bun”? Încrederea ta în abilitățile mele culinare chiar m-a emoționat, sincer. 😂
   “rambele”, scoate r-ul, a apărut neinvitat, era “ambele” 😁

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Anduta ie clar, dacă ai dat-o pă d’astea și pă d’alea îmi pun pofta în cui cum mi-am pus-o și cu clătitili @Lauricii. Apropo @Laurico vezi că pă 6 iulie dau o fugă scurtă pă Constanța. Poate te lasă inimioara să-mi arunci și mie niște clătituțe d’alea bune ashea… cum doar tu ști să le faci.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 7. Nu toti care se deplaseaza cu trotineta o fac ca sa salveze planeta, o fac ca sa ajunga mai usor la munca, la piscina, la gagica etc…
  Si eu mi-as lua dar imi este frica. Mie frica si cand sunt cu masina si cand sunt cu bicicleta. Pietonii se arunca pe treceri de pietoni, unii biciclisti nu au casti si sunt unii care conduc parca ar dori sa ii scoata pe toti ceilalti de pe sosea. Problema este ca nu respectam regulile de circulatie (atat soferi cat si biciclisti/trotinisti) cat si pe ceilalti din trafic.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 8. Cred că dacă la școala de șoferi testul acela de la Titi Aur, ar fi obligatoriu nu cred că lumea ar mai merge cu viteză mare cu bolizii din dotare.
  Ar ști ce înseamnă o tamponare la viteză mică și cu siguranță ar conduce mult mai prudent pentru că au văzut că la viteza aia îți sar plombele din gură.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 9. Problema in Romania e ca pistele pentru biciclete/trotinete sunt cam la fel de multe si dese ca autostrazile.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 10. Ăștia de pe trotinetă clar sunt periculoși pentru pietoni, când merg pe stradă să-și asume că pot fi loviți, că nu e locul lor acolo (și eu merg pe trotinetă, am 45 de kg și ridic trotineta de 15 kg să nu iau ditai bordura).

  Cum zicea cineva mai sus, e time saver. Nu mai stai atâta în trafic, chiar dacă nu faci mișcare. Mișcarea o fac seara.
  Dacă o folosesc pentru salvarea planetei? Nu pot să fiu ipocrită să spun da. În primul rând pentru timpul economisit, dar dacă ajută, de ce nu?
  Sunt pentru chestiile care îți ușurează viața și salvează nervii. Așa că, troti ruuuulz.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 11. Eu mă uit la oamenii care merg pe biciclete sau trotinete prin București și mi se par niște curajoși. Mă refer la cei care chiar respectă pe cât posibil regulile, ceilalți sunt doar niște iresponsabili care se joacă cu viețile lor și ale celor din jur. E valabil și pentru șoferii, sau pietonii hăbăuci, facem parte toți din același haos. În trecut mă mai enervam, mă mai supăram, mai înjuram, acum pur și simplu încerc să respect eu regulile cât pot de bine, să mă păzesc de cei care n-o fac, ba chiar am început să mai și atenționez cât mai delicat posibil pe cei care estimez eu că nu m-ar putea bate dacă lucrurile degenerează totuși în vreun conflict.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

 12. Tu conduci mașina. Deci ai dat un examen și ți-ai asumat respectarea unor reguli de circulație.
  Câți dintre utilizatorii de biciclete sau trotinete electrice au habar de regulile astea?! Și câți sunt conștienți nu doar de pericolul la care se expun ei când circulă pe carosabil, printre mașini, dar și de pericolul pe care îl reprezintă pentru pietonii printre care circulă pe trotuar?!
  Am văzut accidente cu utilizatori de trotinete electrice care circulau printre mașini și casca purtată nu a ajutat prea mult. Am văzut și accidente cu utilizatori de trotinete electrice care au lovit grav pietonii.
  Eu susțin și încurajez utilizarea oricărui mijloc de transport, dar obligatoriu după reglementarea utilizării mijloacelor (să zicem) neconvenționale și după dovada cunoașterii de către utilizatori a regulilor de circulație.

  PS- De azi, la noi în firmă, avem doi elevi de liceu care au venit într-un program de practică pentru a vedea cam ce înseamnă meseriile pe care își doresc să le urmeze. Au 16 ani și vin singuri cu o mașinuță pe care au dreptul să o conducă la această vârstă. Dar ….. au permis de conducere!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 13. Pana nu se vor face cursuri de educatie rutiera la scoala nu ai sanse sa schimbi ceva. Nemtii au cursul timp de 6 luni in clasa a 4-a. La sfarsit dau examen cu politia in trafic. Langa fiecare scoala exista poligon cu semafoare unde ei exerseaza. Dimineata la fiecare intersectie de langa scoala stau persoane care dirijeaza circulatia. In prima zi de scoala ni se spune ca nu au voie sa vina cu biciclete sau trotinete pana in clasa a 4, cand dau examenul. Copiii mei nu ar trece pe rosu nici daca ii pici cu ceara. Cand au fost intrebati de ce nu trec pe rosu, daca si asa nu vine absolut nicio masina, au raspuns ca poate ii vede un copil mai mic si constituie pentru el un exemplu negativ, iar copilul ala daca va face la fel poate sa isi piarda viata.
  Daca ai cateva generatii educate astfel reusesti sa creezi o societate mai responsabila in trafic.

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 0

 14. Am văzut trotinetă electrică circulând și pe trotuar. Cu o viteză exagerată, ținând cont că spațiul era restrâns și erau destui oameni în zonă, inclusiv cu cărucioare cu bebei. Puștii de pe trotinetă (erau doi) strigau în gura mare „pardon, pardon!” M-am ferit la limită și le-am adresat niște urări pe care nu le pot reproduce.
  Idem, în fiecare dimineață văd trotinete electrice și pe trotuar (zona 13 Septembrie). Oameni care merg la muncă și care tot cu „pardon, la o parte!” își croiesc drum.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 15. în moldova nu sunt ÎNCĂ problemele astea cu trotinetele
  lume săracă, SĂRĂCII cât cuprinde și emigrație mare
  când mă mai duc prin oraș încă mai văd bicicliști, dar trotinete electrice nema

  au mai apărut și trotinetele cu șa, poliția spune că sunt asimilate mopedelor și trebuie permis și cască

  personal mie mi’ar fi frică să merg cu trotineta prin bucurești, la ce trafic este
  stai să vezi când va apărea primu accident cu victime ce reacții vor fi

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 16. Am spre 2 mil km făcuți la volan și cam 4000 km pe trotinetă. Concluzia mea personală, ținând cont de faptul ca numărul trotinetelor (mopedelor electrice) o sa crească, este că echipamentul de protecție trebuie să fie obligatoriu, nu au ce căuta pe trotuare și eu aș impune carnet de conducere orice categorie. Probleme oricum or sa fie, dar măcar si unui trotinetar care merge haotic sau ilegal să i de poate reține permisul sau să fie amendat. Merge mai repede decât o bicicletă, folosește carosabilul, deci trebuie să se supună acelorași reguli/obligații. Spuneai de lipsa semnalizării schimbării de direcție : te oprești! Te asiguri, mergi pe lângă trotinetă și pentru câțiva metri te transformi în pieton: traversezi pe zebră mergând pe jos, folosesti trotuarul utilizând picioarele din dotare. Una dintre puținele probleme la care nu văd acum o soluție, o reprezintă faptul că în situația unei încălcări a regulilor, chiar dacă există o înregistrare video, nu ai cum sa identifici trotinetarul. PS Astăzi eram calare pe trotinetă, cam 10 km/h și aveam în față o mașină ce tocmai mă depășise. Strada liberă cu sens unic. La nici cinci metri după ce m-a depășit, fără nici un semnal trage pe dreapta și frânează brusc! Nu putea să spună că nu mă văzuse. Un dobitoc. De aceea spuneam că indiferent de reglementări, probleme tot or sa fie.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • inca o data corect. imi place cum gandesti. asa este , toti cei care folosesc carosabilul ar trebui sa aiba permis de conducere .

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • În situația unei încălcări a regulilor – anumitor reguli, firește că se poate identifica trotinarul după certificatul de deces. Doamne ferește de așa ceva pe orișicine, dar …

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 17. haiducie. cam asta este termenul pentr cei cu trotineta. poate nu toti dar foarte multi actioneaza fara sa tina cont de nici o regula de circulatie, fara sa tina cont de alti participanti la trafic si in general fara sa le pese de propria viata . Este foarte simplu, dupa cum i-am explicat la un mototciclist care ma injura pentru ca l-am claxonat cand mi-a taiat din scurt fata, tu pe doua roti mori, eu masina o repar. Cu trotineta cred ca e si mai rau, s-ar putea sa nici nu trebuiasca sa repar masina. .

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Adică MV este un haiduc modern cu trotinetă și eșarfă ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • cel putin cand este pe trotineta 🙂 in rest nu il cunosc asa de bine….

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Eu cu bicicleta ma dau. Vara nu suport mijloacele de transport in comun, permis nu am, asa ca ramane piciorul sau bicicleta.
  Imi e frica sa merg pe strada printre masini, bine nu sunt nici vreo mare ciclista, si merg pe trotuar. Aleg traseele pe care le stiu mai libere, merg incet (sincer nu ii inteleg pe cei care zboara pe langa tine) am rabdare, imi cer scuze cand depasesc si asta e. Se poate.
  Ce vroiam sa zic de fapt e ca, oricate legi si reglamentari ar exista, fara bun simt si respect unul fata de celalat nu o sa se schimbe nimic.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 19. Prea mulți oameni bolnavi la cap, care își închipuie că își „recuperează copilăria pierdută” dacă acum, după majorat, folosesc mizeriile ăstea.

  Mulți bolnavi umblă printre noi, cu zbuciumurile ăstea total proaste.

  Aceeași problemă o vezi cu ăia care și-au luat motociclete și bârâie să-ți spargă timpanele, fiindcă au văzut ei când erau mici pe Arnold Schwarzenegger în Terminatorul.

  Trebuiesc ilegalizate, și trotinele infantililor, și motocicletele iluziomanilor care se băs și deranjează lumea (că, apropo, era vorba aceea de poluare fonică).

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 8

  • Domnu’ supă-man da’ dumniavoastră sunteți chemat des la pă’treceri … de pietoni ?😋
   Curiozitate : când levitați printre noi, muritorii dă rând, cum vă purtați chiloții ? Pe cap sau peste costum ?
   Hai că ești simpatic. Mie îmi plac oamenii care se micționează contra vântului. Pic, pic, poc.
   Vreau trotinetă!!! Da’ nu îmi permit, încă 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • V-a ilegalizat Olanda cu Germania și Elveția, vine și rândul vostru infantil-pueril. 🙂

   „micționează contra vântului” aawwwww, ce drăguț, ai impresia că voi sunteți schimbarea. Pe lângă faptul că voi sunteți bolnavi la cap cu ăstea, mai suferiți și de sindromul mesianic.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Pocăiți-vă!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • amin si mac mac

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.