Cozonacul a fost, este și va rămâne doar o chestie care poate fi catalogată într-un singur fel: o anomalie a bucătăriei. Nu e nici prăjitură, nu e nici pâine, e doar un produs submediocru de patiserie care poate fi consumat cu o relativă plăcere exclusiv în primele ore după ce a fost produs. Adică atunci când e cald sau cât mai e încă proaspăt și ușor pufos. După care, rămâne multă vreme pe mesele și prin cămările românilor, până se îndură cineva să-l arunce la gunoi. De altfel, mi-ar plăcea să existe un studiu care să aproximeze câte tone de cozonaci aruncă românii la gunoi în fiecare an.
Dar stați că asta nu e tot. Pe lângă că este unul dintre cele mai inutile lucruri comestibile de pe planeta Pământ, cozonacul mai produce și daune masive economiei României. PIB-ul acestei țări, după ce că este așa cum este, suferă masiv din cauza existenței acestui produs de patiserie submediocru.
Din punctul meu de vedere, România ar fi fost mult mai evoluată dacă n-ar fi existat această chestie odioasă care mai este și denumită pompos „prăjitură”. De ce zic asta? Pentru că, practic, de pe la începutul lui noiembrie, până dincolo de jumătatea lui ianuarie, cozonacul pare să fie singurul lucru care mai contează în România.
Nu mai contează ce ai de făcut la job, nu mai contează inflația, nu mai contează c-ai aflat că ăla de acasă te înșală, nu mai contează prețul la benzină, nu mai contează niciun alt subiect. Practic totul cade în derizoriu atunci când dintr-o dată apare întrebarea fundamentală: fată, tu faci cozonaci anul ăsta?
Iar de-aici începe jihadul. Dacă faci, de care faci? Cu nucă sau cu rahat? Dar stafide pui? Am făcut într-un an cu brânză dulce și-au ieșit de-li-cioși. Dacă nu faci, de unde cumperi? Dacă iei de la Vel Pitar, de ce nu iei de la Boromir. Și invers. Tot felul de întrebări existențiale care macină în același timp milioane de români
În plus, de parcă nu aveam și așa suficiente probleme, de câțiva ani a apărut pe piață și ruda occidentală a cozonacului, cunoscută sub cosmopolitul nume de „panettone”. Panettone ăsta fiind așa un fel de pandișapan combinat cu turtă dulce și chec, nici cal nici măgar, pe lângă care cozonacul pare o chestie mâncabilă.
Unde mai pui că nu trece bine Crăciunul, cu prima rundă de cozonaci, și imediat vine și Paștele. Încă două luni pierdute cu acest subiect esențial din viețile noastre. În total, mai bine de patru luni pe an, cozonacul este subiectul primordial pentru cel puțin jumatate dintre locuitorii spațiului carpato-danubiano-pontic.
Mno, cunoscând aceste date, dacă faci un research pe google, o să afli că originea cozonacului se pierde în negura istoriei, pe undeva prin Egiptul Antic, adică acum vreo 4000 de ani. Dar hai să nu exagerăm, hai sa prespupunem c-a fost inventat, după cum au căzut de acord cozonacologii, odată cu apariția primelor rețete scrise, adică pe la 1800. Au trecut 200 de ani, da? Patru luni pe an, timp de 200 de ani, sunt 800 de luni? Sunt. Adică more or less, 80 de ani. Practic atât am pierdut noi, românii, ca popor din cauza nenorocirii ăsteia din aluat și nucă.
Acum vă dați seama unde ar fi fost țara asta dacă n-ar fi existat cozonacul?
In acelaşi loc dacă nu existau sarmalele sau ciorba cu fasole.
Comentariu beton!52
Da, dar despre astea nu se discută cu lunile.
Inexistenta Bucătărie românească ,cu care se laudă tot geto dacul, ne-a tras in jos de milenii!
La proști aia de occidentalii gătești maxim juma de ora o ora? Pai unde e sufletul, unde e munca, unde e pasiunea când trebuie sa fierbi la sarmale cu zilele?
Comentariu beton!70
Și pe tine te-au crescut numai cu preparate din bucătăria moleculară ?
Comentariu beton!120
”Inexistenta” bucatarie romaneasca?
Boss, invata mai intai sa gatesti si mai vorbim dupa.
Comentariu beton!53
Nu ai dreptate, exista totusi o bucatarie romaneasca. Nu chiar trebuie sa uitam de pita , slanina si ceapa. Sigura ca multe produse sunt preluate si interpretate, ca si in alte bucatarii nationale.
Comentariu beton!23
Imi permit sa te contrazic: stock-ul de carne se face prin fierberea unei supe cu carne de la 4 ore in sus. Ala de legume de pe la 3. tot in sus. Apoi dureaza inca ceva zeci de minute pana amesteci stock-ul cu legume/carne etc sa iasa ceva comestibil. Stew-urile se fac si alea de la o ora in sus – doar partea de tinut pe foc. Spaghetele alea de se inghesuie anorexicele sa manance in turele de shopping la Milano s-or gati in 15 minute, dar multe dureaza cate o jumatate de zi pana se prepara pornind de la apa, faina si ou. OK, probabil ca europenii or fi tampiti, pierd cate o zi intreaga sa gateasca. Sa ne uitam la asiatici: chinezii stau si impletesc ca prostii la coltunasii aia cate o jumatate de zi ca sa ii manance in 10 minute; japonezii fierb la ramenul vietii cate 6 ore, dupa ce au stat si au marinat ouale alea cate o luna si au mai facut si taieteii aia inca o zi. Poate avem noroc la turci. Nu, nu avem, ca prostalaii stau si gatesc carnea cate 4-5 ore, ba au inventat si sarmalele in foi de vita, de le fierb ca anormalii cu orele. Niste prosti si astia!
Dar asa e cand mananci de la restaurant, unde comanzi niste cartofi prajiti veniti gata taiati si semipreparati la punga si o friptura venita gata marinata in punga vidata. Sau poate o mana de spanac oparita un pic, cu o bucatica de carne medium-rare si un tartar facut la masina de tocat, ca doar n-o sa stea nimeni dupa pretiosul dos al vreunui credul care crede ca sta marele chef sa toace la cutit o bucatica de carne ca sa se simta special fraierul de pe partea ailalta a batantei
Comentariu beton!103
Cozonacul – de origine egipteană, se pare – este așadar rudă cu piramidele, deci etern!!! Toate.vor trece, el nu. Reseamnăză-te cu Asta. Ca și cu predicțiile meteo: nimeni nu-i perfect, și mi se pare de bun-simț să începem cu noi enumerarea. 😀
Comentariu beton!77
Da, dar măcar piramide nu ești nevoit să mănânci când te duci la rude.
Dar poți să zici că nu ți-a dat voie doctorul! Nu există om sănătos, nu s-a găsit încă nume pentru respectiva boală!
Comentariu beton!21
„Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!” zicea o împărăteasă. După descoperirea focului și preocuparea de a gâdila papilele gustative a fost inventat cozonacul, acest foie gras din vremuri arhaice ce a delectat generații întregi de români, dându-le speranța unui trai mai bun…
Comentariu beton!37
Eu nu vorbesc despre cozonac. Eu fac. Și mănânc.
Comentariu beton!104
Şi ce bun e. Crecã Mihaiu’ n-a mâncat de-ãla frãmântat în troacã, crescut lângã sobã şi rumenit în cuptorul din curte.
Comentariu beton!44
Eu doar fac.
Doamne, ce bun e cozonacul cand e bun. Si cum miroase in casa cand il coci. Asta e spiritul Craciunului la romani. Nu goana dupa cadouri
Comentariu beton!23
Da? Si cum il faci? Cu nuca sau cu rahat?
Comentariu beton!13
Ador cozonacul, ador mireasma de cozonac cald, ador budinca de cozonac pe care o fac după ce trec sărbătorile si îmi rămân cozonac și panettone. Nu mă supăr niciodată să primesc cozonac în dar, știu că, dacă nu e extraordinar el însuși, îl transform într-o budincă de vis. Iubesc cozonacul! Iubesc friptura și cartofii prăjiți și burgerii și piftia de curcan și prăjiturile. Si cozonacul!
Ai priceput, @Mihai?!
Comentariu beton!132
@Vera
Cum e budinca de cozonac? Nu am mai auzit pana acum, dar suna delicios.
Comentariu beton!15
@Marcela, n-a auzit nici dracu, dar Vera are o imaginație de te lasă mască…Vera, mască, da ?
Comentariu beton!17
Reteta de budinca, Vera, te rooooog!!!! Cred ca voi enerva pe cineva azi cu cererea mea, dar doar nu era sa fac exceptie de la regula celor patru luni:)))
Comentariu beton!15
@Marcela Cand iti ramane cozonac/panettone vechi, il pui in bucati in tava tapetata cu unt, peste el torni un amestec de oua+lapte+zahar (dupa gust)+coaja rasa de citrice+arome+fructe confiate/nuci/stafide/bucati de ciocolata (cam ce vrei tu si ce ai) si dai la cuptor sa se coaca.
Gasesti si retete pe net, sunt convinsa, eu improvizez de fiecare data 😛
A, si am vazut ca unii fac friganele din cozonac, am incercat si eu si sunt delicioase!
@Ananas port masca aia pana la primavara. Am zis! ❤️
Comentariu beton!54
Da’ io n-am nimic cu burgerii, friptura și cartofii prăjiți.
Dacă tot îi cu derivate din cozonac, zic și eu de ÎNGHEȚATĂ prăjită ❄🤗
Comentariu beton!21
@HabaRnaM oh, daaa. Am tot vazut retete si imi ploua in gura. As manca si stinghii daca sunt prajite ❤️
@Mihai eu zic sa nu te apropii de je, hater de cozonac ce esti!
Comentariu beton!25
Sarmalele, nu??
Și pasca.
Ba …te iubesc da’nu mi lua pleziru’ mie chiar imi place …cat despre labareala aia de panetone sa hie la ei acolo ….
Comentariu beton!29
Cozonacul e o pâine dulce…iar pâinea prostește ! De asta se pune și rahat…!
Vreau panettone ! Cu vin fiert ! Sau doar vin…ma rog !
Comentariu beton!27
ador cozonacul. cozonac cu umplutură de cacao, dar multă, nu un fir amărât (fără nucă, rahat, stafide sau orice altceva ar putea sa îl spurce) și o cana de cacao cu lapte. atât am de zis.
Comentariu beton!39
@ bogdana, cum e umplutura aia de cacao multă? Adică ce mai pui pe lângă cacao să fie multă și să aibă o consistență adecvată? Aș vrea și eu, dar nu-mi imaginez ce o ține.
@Rox Soacra-mea pune albusurile de la galbenusurile folosite in cozonac… facute spuma, si amestecate – fie cu nuca, fie cu cacao… asa iese multa 🙂
Am gasit in Cta, un loc unde face cu ciocolata si nuca, cum imi place mie. Are atat de multa umplutura, ca la un moment dat s-a intamplat inimaginabilul, mi s-a aplecat de la atata ciocolata si nuca. Nu credeam ca prind ziua aia.
@Yildiz, poti sa-mi spui unde in Constanta, te rooog? 🙂
Hai, măi Mihai, te credeam om serios…😋 Poți face și tu la fel de bine cum fac eu…ignori subiectul și treci la lucruri serioase: piftie, sarmale și pomana porcului. 😀 Cozonacul e pentru începători! 😂
Comentariu beton!29
Mihai, delicios subiectul de azi si mai da-i in …. pe astia cu psd-ul lor de c*cat si cu legile lor de gratiere si alte c*caturi menite sa le faca infractorilor viata mai usoara. Ce ne pasa, facem cozonaci!!! Si budinca, daca ne da Vera reteta
Dar mucenici ai facut?
De care?La cuptor sau la oala?
Ai pus nuca sau alune?
Comentariu beton!11
Mucenicii nu-s de Paște?
Mucenicii îs în martie, păgânilor!
Nu-i fac, nu-i mănânc, dar măcar stau bine cu calendarul.
Comentariu beton!30
@Mihai
Pai da….iarna ne zbatem sa facem cozonac,primavara sa facem mucenici.
Esti un hater si te va bate D-zeul cozonacilor pentru ca te-ai apucat sa cartesti impotriva acestui fabulos produs de patiserie domestica!
https://www.reteteculinare.ro/articole/diverse/cum-sa-faci-cozonac-dupa-reteta-lui-pastorel-teodoreanu
Ia aminte si nu mai carti!
De mic participam la prepararea prajiturilor si cozonacilor in casa, bunica mea fiind experta in materie. Ca un mic exemplu, nu folosea zahar vanilat, cumpara batoane de vanilie si le baga in zaharul pastrat in chiseaua de portelan. Dadeam cu telul in albusuri, macinam zaharul, spargeam si macinam nuci, macinam mac, frecam creme si lingeam lingura de lemn si vasul dupa ce se folosea crema, etc. Cozonacii, umflati ca mingea, il mancam cu precadere si mai ales cu cate o cana de lapte cald! In casa mirosea puternic a vanilie si a esenta de rom. Cum naiba sa nu-ti placa sarbatorile, fie ca era Craciunul ori Pastele?
Cozonacul e inutil pentru voi, astia, care v-ati pus pe regim sa nu indoiti trotinetele!
Vai de cozonacul vostru!
TRAIASCA COZONACUL GALBEN SI PUFOS!
Comentariu beton!163
Traiasca!
Comentariu beton!23
Si pana la urma ajung la concluzia ca pe undeva, bine ascunsa, cartea de bucate a lui Pastorel chiar exista! Si profit de ocazie sa o dau in urmarire generala! Fac cinste gasitorului!
Dacă nu exista, îl inventam :)))) cozonacul e ceva complex ce se face doar dacă ai timp, bani, dispoziție (se știe că dacă ești stresat nu iese) și condiție fizică pentru frământat. Concluzia: e yoga noastră!
Comentariu beton!41
Care yoga, e fitness, cardio și bugeejumping în același timp.
Comentariu beton!25
Mihai, nu mai fi suparat ca nu iti creste cozonacu! Nu pune rahat , pune cat mai multa cacao cu stafide.
Eu aud vorbindu-se de cozonaci de fel doar in luna decembrie , dar acu de.. nu ne invartim in aceleasi cercuri de gospodine. 🙂
Comentariu beton!21
Dacii liberi au inventat cozonacul atunci când faceau tuneluri.La bază era un aluat pe care puneau brânză și stafide dar cum dăcoaicele/dacele (sau cum s-or fi numit) erau mari bucătărese faceau blatul de 3 x 2 m și nu incapea pe gură tunelului, așa că îl rulau și apoi Il coceau la fața locului cu fazerele cu care topeau roca.
Papagalii de romani au furat rețeta dar cum ei nu stiau cu mânz,varză,viezure fazer și altele, au tradus gresit si le-a iesit altceva.I-au zis panettone(pane= pâine, Tone= Cel care căra pământul din tunel).De unde deducem și că dacii nu măncau paine ca toate sarakiile din imperiul roman,ei mâncau de fapt zilnic cozonac.
TRĂIASCĂ DACII LIBERI !
P.S. ce-ai bă cu cozonacu’?
Comentariu beton!65
Dați cu chietre, nu-mi place cozonacul și alte neamuri ale lui. In fiecare an primesc cozonac de la mămici, și nici unul dintre ai mei, inclusiv je,nu îl mancam/gustam… îl ascundem în dulap. Apoi se învechește si mi-e milă să arunc bunătate de drob de aur muncit cu sudoare. Soțul meu îl da pe furiș la găini…asa a aparut oul kinder cu ciocolată😀, de la găini care manănca cozonac.
Comentariu beton!37
https://imgur.com/a/OtII0fv
O felie de Paște e mai mult decât suficient pentru un an întreg, după gustul meu.
Dar tortul din cozonac e un deliciu. Nimic nu se-aruncă, totul se transformă.
Comentariu beton!16
Don Mișu’ d-ăsta ziceai:
https://www.peroz.ro/retete/cozonac-pufos-reteta-14628
🤣🤣🤣
P.S. Bunică-mea făcea cu nucă, mac, cacao și rahat, brânză cu stafide, fructe confiate.
primul fel de mancare de care m-am indragostit a fost painea aia dulce, dospita si framantata cu unt, oua si zahar. in fiecare ajun de Craciun, bunica isi aduna copiii, bunicul o ajuta la framantat si mama canta colinde mai putin cunoscute. nu stiu sa zic cat iubeam cozonacu’ sau cat iubeam painea ajunului cu toata atmosfera lui, da’ sigur mananc cozonac si azi cand, bunicii nu mai sunt, cand dospeste mama care canta mai rar si doar pentru mine.
nu am dileme despre vel pitar sau boromir pentru ca nu mananc industrial, din comert si nici panettone. mananc doar din cel facut in casa oamenilor care mi’s dragi si stii ca o sa ramai indragostit atunci cand prietena ta vine ani la rand la ajunul tau, si sta cu mama ta, sa ii fure reteta aia de fericire ca sa ti-i poata face tie si maine deloc diferiti. de cantat, atunci cand ne adunam cant eu. aceleasi cantece vechi cantate de mama in copilaria-mi. cozonacu’ mi-e suflet. dar merg si la vot. si n-au cum sa se descalifice una pe cealalta.
… mai sunt sapte zile. 🙂
Comentariu beton!48
Anul de grație 1994 (sau ’95, că nu mai țin minte). Cofetăria Tip Top de pe 13 Septembrie colț cu Trafic Greu bagă cozonaci. Înjurând a treisutedouăjșaptea oară aluatul, făina, ligheanul și pe ăia care le-au inventat, un băiat pus la curent cu „minunea” din cofetăria mai sus menționată (că doar bătea cartierul în lung și-n lat cât era ziua de lungă) se duce la maică-sa și-i zice: „Lasă-mă cu frământatu’ că mă iau toți dracii! Nu vrei să cumpărăm de la Tip Top?” „Cum, mamă, cozonac d-ăla cu E-uri?” „Atunci luăm doar unul, îl mănânc eu, și voi mâncați d-ăsta făcut în casă.” Zis și făcut. A fost ultima dată când s-a mai făcut cozonac în casa respectivă. De atunci, mulți ani după, când se apropia Paștele sau Crăciunul, o auzeam pe mama: „Nu dai o fugă până la Tip Top să iei niște cozonaci?” 🤣 Și acum păstrează același obicei, dar au diversificat și cumpără și din alte locuri.
10 ani mai târziu, același băiat, ajuns adult proaspăt angajat într-un hipermarket (fix înainte de Crăciun), asistă stupefiat la o bătaie generală între vreo 30 de clienți de diverse vârste, motivul fiind…ați ghicit!…cozonac la promoție. Bă, da’ bătaie, nu glumă! Angajați de la brutărie și patiserie fugind traumatizați, rafturi frumoase de lemn făcute praf, „cobre” (bodyguarzi de la Cobra Security) depășite complet de situație, poliție, cozonaci și alte produse zburând peste tot, sânge, circ și panaramă (bine, am văzut multe scandaluri în hipermarket de-a lungul vremii – dacă românii s-ar bate pentru drepturile lor la fel cum se bat pentru promoții am da lecții de civilizație oricărui vestic😜).
Ne întoarcem din nou în timp, tot prin anii ’90,și asistăm la o întâmplare hazlie. Tot băiatul de mai sus aleargă de-i sfârâie călcâiele, urmărit de două javre ciobănești turbate. Acest Scufiț Roșu modern fusese trimis de bunica lui la o vecină de pe uliță, câteva case mai încolo, cu doi cozonaci proaspeți. Prietenii blănoși, proprietate a unui cioban de pe uliță și aflați, momentan, în rezervă, adică acasă și nu la stână, mirosiseră cozonacul și veniseră să dea binețe. Doar că băiatului îi era frică de câini. Și iată-l cum aleargă ca Usain Bolt (sau Maricica Puică, că era la modă pe atunci😜) cu jucăușii căței pe urme. Și iată-l cum își bagă picioarele în el de cozonac și aruncă sacoșa în capul câinilor, accelerând și mai mult. Nu, nu mi-am luat bătaie. Dar a fost cât pe ce să fiu dus la popă ca să-mi citească de sperietură de câini și alte minuni d-astea. 😀
Deci, cozonacul m-a marcat oarecum, încă din copilărie. 🤣🤣
Nu pot să zic că-mi place sau îmi displace cozonacul. Straniu, dar, la fel ca alte câteva feluri de mâncare, nu mi-e poftă de cozonac decât de sărbători și cam atât. În rest îl ignor, nu mă interesează.
Comentariu beton!74
*Insert smiorcaiala de la Vasilescu ca nu a facut Ionut articol in 3…2…1 :))))))))
Comentariu beton!33
@Ionut
Tu sambata ai chef de scris de felul tau?
@chris06, tocmai că sâmbăta nu dispun de timpul meu deloc. Cel mai „tăcut” sunt sâmbăta. Da’ de ce? 😜
@Ionut.Stiu eu pe cineva care are blog si sambata de regula publica articole scrise de cititori ai lui.Iti pun o vorba?Te bagi?
@chris06,
Mai bine ai pune o vorbă la @Ionuț, să-l convingi pe el, nu pe cel cu blogul 🙂
@Laura
Il sti si tu pe acest posesor de blog?
Ce lume mica domne…..ce lume mica
@chris06,
Știu că @Ionuț nu poate/nu vrea/n-are timp. Indiferent de blog.
Nici nu-i vreun secret, s-a tot discutat pe-aici 🙂
Dar cum, Mihai, sa dai tu share la un articol scris in asemenea hal? :))
„Grav e că tinerele din ziua de azi sunt spălate pe creier în familie şi fac şi ele cozonac. Pe care nu-l mănâncă, ăl oferă altora. Dacă le-ar place atât de mult şi-ar face săptămânal nişte cozonaci, să aibă toată săptămâna ce să pape la servici, cu iaurtul Danone.”
Pff… n- am citit din prima, că nu-mi plac blogurile la care ne tot trimite Mihai (zoso, mozo, arhi și alte aiureli).
Dar textul ăsta chiar e o mizerie, și forma și conținutul. Și cică e blog de succes…
Comentariu beton!15
Păruială între internauți, etapa pe cozonac? 😂 Văd c-a găsit @Marius M borcanul cu aberații și și-a băgat nasu-n el, mi-a furat toți dacii. Pas la cozonac, nu-i găsesc farmecul indiferent cât de bine e făcut. Prepar, dacă se cere, mănânc maxim o felie, cât e proaspăt.
@Vasilescule, zici că-n România lucrurile merg cum merg pentru că doamnele discută despre cozonaci? Păi și bărbații ce fac, ăi mai viteji fug în munți, iar ceilalți stau pitiți sub pat sau se duc la coafor?
Comentariu beton!17
Îmi place un cozonac făcut cu simț de răspundere și n-am mai mâncat de când pe mama a cam lăsat-o fizicul. Ăla cumpărat care să fie chiar bun e cam scump pt bugetul meu.
Și îmi place panetone de mor. Cu multe fructe confiate.
Ps. Nici pe mine nu mă ține fizicul la frământat. Iar cel făcut la mașina de pâine nu m-a impresionat.
Chiar de cozonac poate nu ar trebui sa comentam. Fetisul pe care il au unii cu cozonacul da, de acord, e exagerat si nesanatos, dar este in deplin acord cu obsesia romaneasca de abuz de mancare de sarbatori.
Altfel la toate combinatiile de mai sus , mai sugerez una : vin rosu sec , de care o fi, si cozonac cu nuca. A se incerca cu varianta baigli ( cel mic ca dimensiuni).
Anul trecut, după câțiva ani de liniște, întră copilul în casă de la săniuș și declară:
– mama, miroase a cozonac pe toată scara. Fă și tu ca să miroasă și la noi.
Cum sprayul cu miros de cozonac nu se inventase încă (există acum?), am deschis telefonul, am văzut trailerul și-am plecat la piață. Am luat o pungă de cele necesare, inclusiv făină specială pentru cozonac. Am făcut maiaua și am lăsat-o la dospit. A se observa că știu toți termenii, da?! Maiaua n-a crescut ca în trailer. Am pus castronul la cald, am frecat-o bine, dar degeaba. Eh, mi-am zis: o să crească în cuptor. Așa că am pus două kile de făină d-aia specială, am bătut bine coca, am uns tăvile și am mi-am băgat munca de două ore în cuptor.
În filmuleț, deșteapta aia care ne explica nouă cum să facem cozonacii cu care ne vom lăsa pe spate familia, a spus să umplem cu aluat doar jumătate din forme. Ca să-i lăsăm spațiu cozonacului să crească. Așa am făcut. Am setat temperatura, timpul și m-am luat cu altele. După o oră jumate, m-am uitat pe geamul cuptorului și m-am minunat. Cât am putut eu de mult. Cozonacii mei aveau fix aceeași mărime, doar că erau rumeniți. I-am scos din cuptor, i-am lăsat să se răcească puțin și l-am strigat pe fiu-meu. De fapt l-am întrerupt din cântat: mama face cozonaci! Mama face cozonaci! A venit săracu’. Cu tonul cel mai suav și mai lipsit de nervi i-am zis: deschide ușa la gunoi și dă-te că te dau pe spate! Coș de trei puncte am dat.
Trăiască Dr. Oetker și profiterolul inventat de el!
Comentariu beton!37
@Eleno, a mirosit în casă a cozonac ‘au ba?
Comentariu beton!11
Măcar atât mi-a ieșit și mie, @Didino.
Comentariu beton!14
@Elena P, se pare că există ceva cu miros de cozonac. Am avut la un momenta dat un Air wick cu miros de scorțișoară sau prăjitură sau ceva de genul.
Și am mai găsit asta:
https://favi.ro/produse/p/lumanare-parfumata-woodwick-trilogia-traditii-de-toamna-609?v=57052
@Eleno, păi atunci ai executat cu succes ce ți s-a cerut. Io am înțeles că voia mirosul, nu să mănânce.
Comentariu beton!14
@Ionuț, stocul este epuizat. Îți dai seama ce vânzare a avut deșteptul ăsta care a inventat așa ceva? 😂😂
Elena dragă, eu am citit pe diagonală rețeta și am omis acea propoziție! Acum 15 ani, prima și ultima oară când am facut cozonac, că și acum am sechele când mă gândesc cât am frecat la cuptor să scot aluatul prins.
Amețita de mine am pus aluatul făcut, tot într-o tavă, să nu se irosească că nu aveam 2 tavi. Și când m-am uitat în cuptor, crescuse de era jumătate pe jos!
😁😁😁
Comentariu beton!18
Nu stiu de ce dar la: ,, am frecat o bine dar degeaba ” am stat si m am intrebat despre ce era subiectul de azi…
Iote cine vorbește! Ăla care a pus postarea cu nr. 69 🙂
@Mary, și trebuia să-mi spui c-am tău a crescut???? Ce oameni, mă!
@Eleno, io cred că nu-i vina ta. Dacă-i drojdia expirată o freci degeaba, că nu crește. Maiaua, de ea zic. 😛
Elena, măcar tu ai aruncat continutul și gata, ai scăpat! Eu am frecat cuptorul si grătarul pe care stătea tava, de am înnebunit! Tava am aruncat-o din prima!
Și cred ca aș fi preferat sa nu-mi crească cozonacul! 😁😁😁
Ai pus zahar in maia?
Totul pana la cozonac, da? Am zis!
măi, Vasilescule, uite cum facem: după sărbători (că acu-s cu prea multă treabă) îți aduc io un cozonac făcut după toate rigorile cozonăcești. (nu m-a spălat nimeni pe creier – așa am înțeles că scrie la articolul din linkul dat, pe care nici nu mă obosesc să îl deschid- sunt prima în familie care coace cozonaci)
după degustare, scrii tu un articol adevărat și ne spui dacă cozonacul e inutil sau nu…
ce zici? te bagi?
Comentariu beton!20
Pana la cozonac, produsul final, mie imi place coca din inainte sa o pui in forme. Mi-am luat la „vorbe grele” pt coca asta, pfiuu ca nu mai ramanea bunicii sau mamei sa faca cozonacii. Ajunsesera sa-mi spuna ca mi se lipeste de mate doar, doar nu mai dadeam fuga la soba, unde statea coca la dospit, desigur in copaita. Aaa si mai mancam stafidele. Azi nu ma mai omor cu stafidele in cozonac, cacao si nuca sa fie. Inca imi place cozonacul, mai ales cand e cald si sa-l beau cu lapte batut. Merge si prajitura/tortul facut(a) din cozonacul intarit.
Comentariu beton!12
@Marius,
și mie îmi plăcea de mică să mănânc cocă. Și mama nu ne lăsa și luam pe ascuns.
Acum fac eu cozonacul și poate să mănânce cine vrea din cocă.
@Anoukule sa ma treci pe lista pt coca si cozonaci.
Eu vreau sa ma transform intr-un virus de ala, virtual , sa intru in telefon sa va bat cu spume pe toti comentatorii care urasc cozonacul. Am intelegere doar ptr cei care isi tin ura ptr ei, dar daca te apuci sa faci publice sentimentele astea, esti mancat. Sarbatori satioase!
Comentariu beton!20
Eu vreau sa fac o Banda a Cozonacului, impreuna cu @Marin si @Violenta. Sa vad eu atunci cine mai scrie mizerii (:cough: eftimie ^^) la adresa cozonacului.
Eu vreau să-i bat cu spume pe toți ăia care nu sunt de acord cu mine. Fără să mă mai transform în nimic. 😜😜😜
Comentariu beton!16
Pot să vin în bandă la voi?
Sunt neutră ca turnesolul şi voi filtra eficient cele două tabere.
Comentariu beton!11
Băi, pân-acu’ am încercat numai cu frișcă. Cum e aia cu spume?
@didina cu spume e kinky. Eu de ce m-am bagat, doooohh 😀
Am crescut înconjurată de cozonaci de casă de Sărbători, am văzut ce muncă presupune pregătirea lor, am ajutat și eu la părțile mai ușoare și plăcute (tăiat rahatul, curățat nuci, bătut albușul, amestecat compoziția pentru umplutură, lins vasul 😋 ), respect și apreciez efortul celor ce încă pun la bătaie propriile mâini, timp și, ideal, ceva suflet.
Nu a fost și nici nu va fi vreodată cazul să fac eu așa preparat culinar complex (nu în calitate de bucătar șef, cel puțin), dar în nici un caz nu-l consider inutil, nici ca obiect, nici ca subiect de discuție.
Comentariu beton!30
Merită să încerci, măcar de câteva ori. Niciodată să nu zici niciodată. Cum vrei să te țină minte nepoții? Ca mamaie aia care făcea cozonaci buni or ca buni cea bună la … altceva. Aștept cu nerăbdare o poză mirositoare ..a sărbătoare. Sigur face Vasilescu articol gastronomic separat dacă faci cozonaci😜
Comentariu beton!16
Habar, ai ceva dreptate cu ”niciodată” ăla, hai să nu fiu chiar așa categorică, oi face și cozonaci cândva, mai știi? Nu e ca și cum nu s-au mai întâmplat miracole pe lumea asta. 😊
Pentru articolul gastronomic zic să facem echipă – eu vin cu aluatul, tu cu umplutura de…ramă foto. 🙂
Comentariu beton!15
Bă, habar n-am cine a scris articolul invocat de Bazil, dar spun că ăla n-a mâncat în viața lui cozonac. Doar căcat. Și observ că nu s-a săturat
@Marius: încearcă cozonacul uscat cu lapte bătut.
Comentariu beton!13
Daca nu aveam cozonac, aveam panetone sau pantone. Tot 80 de ani pierduti.
De fapt, am o bănuială: @Mihai n-are nimic cu cozonacul, dar a vrut să ne trimită la eftimie să citim și noi un articol de tot rahatul. Așa, pentru comparație 🙂
Mama face the best cozonaci ever. Cu atat mai mult ca ii face doar de Craciun si uneori de Paste. Nu-mi place cozonacul, da’ imi place, daca ma intelegi, nu stiu cum sa explic situatia. Cand e vorba de sarbatori, nu pot rezista tentatiei sa iau o felie de cozonac, mai ales daca e proaspat scos din cuptor, iar in restul timpului nu imi pasa de existenta lui, poate sa fie in ochii mei, sa am pofta de mama dulcelui, nu mi se lasa, vorba aia. Poate sunt eu defecta, nu stiu.
Ma dusei si eu cu incredere pe linku’ de-l pusesi…really?? Asa sclipire de geniu de mult nu mai vazusem (citisem). Si are cumva pretentii de detinator al adevarului??Urat articol si urate raspunsuri la comentarii contrare. Pe mine nu m-a spalat nimeni pe creier ca tre’ sa fac cozonaci, poate as incerca macar din ambitie sa testez daca pot sa fac ce poate mama sa faca cu un maxim de putere data de cinzecisi de kile ale ei
Comentariu beton!13
Sunt de acord cu tine, de azi il urasc pe eftimie asta cu spume. Nu doar ca injura cozonacul in pragul sfintelor sarbatori, dar injura si spurca toti comentatorii si alte milioane de romani iubitori de cozonac. Noroc cu politia romana ca-l apara, altfel il bagam cu capul in oala cu aluat.
Comentariu beton!12
Cozonac cu brânză dulce? Chiar sună delicios 😀
Mie-mi place cozonacul de mor’, dar doar cel făcut de bunica pentru că are mai multă umplutură (nucă sau mac, de preferat 2-in-1 răsucit) decât aluat.
Dar cu toată dragostea mea pentru bunica și pentru cozonac, cozonacul nu e prăjitură, nici desert. De aceea n-o să mânânc niciodată cozonac în vizită. Nu-mi vine să-l mănânc după mâncare, nici gol. În cel mai bun caz îl mânânc gol doar cât e călduț după ce a fost scos din cuptor.
Prăjitura / desertul e o chestie serioasă cu creme, glazuri, alea-alea.
Cozonacul, în schimb, e micul dejun perfect în diminețile dintre sărbători cu o cacao sau cafea cu lapte. Abia aștept!
Asta seara ne-am adunat la niste vecini, asa ca inainte de sarbatori…evident la craciun fiecare cu farfuria lui,doar nu vrem sa incurcam neamurile si obiceiurile 😂…de fapt,eu lucru,asa ca nu puteam lipsi de la chermeza asta(media de varsta 65-70 de ani…eu m-am intretinut cu cel mai „tanar” de 102 ani😎). A fost un happy hour pre somn presarat cu niste licori, dar si cu faimosul panettone artizanal(vreo 12-14 ore de pregătire ziceau vocile prezente ) garnisit cu o crema de zabaione facuta in casa…bun, nu zic nu,dar ce ar fi mers o felie din cozonacul maica-mii!!…cu de toate înăuntru…supranumit si purcelul de cozonac al Victoritei!are maica-mea niste mâini, nu ca e maica-mea, dar chiar se pricepe!eu-s in clasa întâi inca…decât!!
Deși în ultimul timp nu prea mai mănânc deoarece am luat proporții, iubesc cozonacul. Îmi este dor de timpurile în care făcea maică-mea cozonaci. Mâncam coca goală și eram amenințat cu bătaia să nu mai mănânc că se lipește de mațe.
Am ras cu lacrimi
:))
Dar de colivă ce să mai zicem🤣🤣🤣🤣socoteşte-o p’asta🤣🤣🤣
Ei, don Vasilescu, ori nu ti-a ieșit cozonacul, ori nu fac fashionistele tale dragi cozonaci (nici eu nu fac), ori ai vrea să încerci să faci și voiai susținere, ceva rețete secrete … ceva este cu tine. 🙂
Sărbători fericite, cu sau fără cozonac! … eu cumpăr ambalat, de Boromir, ca să nu mă întreb dacă angajații de la cofetărie sunt bine sau asimptomatici …
Sănătoși să fim, de cozonaci să tot vorbim! … dar și când ne-om apuca de făcut cozonaci, păzea!
Români pofticioși. Există și cozonacul vegan. Delicios, fin, sănătos- nu crește grăsimea, colesterolul, trigliceridele, pietrele la bilă, greața, etc. Asta și în loc de bomba aia biologică de budincă de cozonac (resturi de cozonac +ouă+zahăr+lapte…mai bine te împuști direct :))
Cel mai important e ca tine mult. Ce faci la Craciun poti sa servesti la musafiri si de Pasti.
Total de acord. Inutil pe lângă celelalte delicatese. Acum 100 ani când nu știau de creme, torturi și Tiramisu înțeleg că se făcea, dar acum risipă de energie.
Io prefer cozanacii astia. https://fb.watch/24n66QvXa_/
Nici Vel Pitar nici Boromir. Cozonacul Bujor, făcut la Suceava. Aveți cică și pe la Mall Băneasa un stand de-al lor. Mori încet.
Cozonac 2021 făcut cu praf de stele şi copt la cuptor cu lemne semipreţioase …100 de lei.
La mine in casa sarbatorile alea mari nu sunt mari daca nu miroase a cozonaci. Nu ca in afara de mine e careva care se omoara dupa el, nu ca in 9 cazuri din 10 nu ar ramane neconsumati macar o parte din ei. Ci pentru ca mirosul ala de dulce, rom, cacao, vanilie samd-samd imi aminteste de copilarie si de bunici. Si nu am de gand sa ma las infrant de esecuri (si au fost destule!) asa ca in dimineata de ajun de sarbatoare, daca sunt pe acasa, ma apuc de framantat.
Gusturile nu se discuta, asa-mi spuneau ai mei cand nu-mi placea ceva in materie culinara. De sărbători adoram sa mananc cozonac cu multa nuca si cacao (fara rahat). In perioada adolescentei am evitat cat de mult am putut eu cozonacul, pur si simplu nu ne înțelegeam deloc (ori era prea greu de inghitit, ori prea putina umplutura, ori prea mult rahat).
Abia dupa ce am cunoscut o vecina care mi-a dat un cozonac, care se rupea fâșii si era la fel de fraged si dupa 3 zile, abia atunci mi-a revenit pofta de cozonac.
E adevărat, stai o gramada de timp sa-i prepari, dar si satisfacția dupa e pe măsură si ma refer la cozonacii aia pufosi, care se rup fasii si se topesc in gura, umpluti cu nutella si nuca. Curcubeu pe cerul gurii! P.S.:Ador panettone, pandoro.
Eu fac(eam) cozonac, dar doar la Pasti, la Craciun se da pe prajituri, tort, aleaalea. Anul ast clar nu. Am spus asta unui prieten cu care ma mai nihai din cind in cind si m-a facut pagîna. Asta e. Fac(eam) dar nu maninc decit cel mut o jumatate de felie, dupa care neah. In copilarie insa mincam doua-trei felii. La mine problema reala e pasca, si anume cu smintina, i-am spurcat pe ai mei si acu nu mai scap. Anul asta o fac cheala. Si o vor minca. Punct.
Mie îmi place cozonacul doar când este cald. După ce s-a răcit, să-l mănânce Lăbuș, dacă vrea, bineînțeles. Am încercat și eu de câteva ori să fac pe gospodina desăvârșită și să frământ cozonaci și chiar mi-au ieșit, spre surprinderea mea 😅. Dar nu mai fac, gata! Jumătate de zi pierzi bibilind la ei. Apoi, viața-i scurtă, oameni buni! Plus de asta, când mai aud și „este foarte bun, dar nu e cum îl făcea mamaia”, nu mai vezi cozonaci de la mine nici cumpărați!
Și eu acum ce să fac? Să mă declar inutil sau sa-mi schimb numele… 🤔
Asa se pierd tradițiile!
Vă place, nu vă place, aici v-ati născut și sigur, nimeni nu va obliga la respectarea și perpetuarea acestora . Este o tradiție în a pregati de Crăciun și Paște cozonaci, sarmale, ouă roșii, de a primeni casa prin curățenia ce o faci înainte de aceste sărbători.
Sigur, nu este obligatorie dar vad ca începe sa fie un trend și din ce în ce mai mulți renunță la aceste obiceiuri preluând alte obiceiuri și tradiții din tari cu „mai multa apa calda” pentru ca acelea li se par mai interesante , mai cool și nu învechite si „odioase” ca ale noastre.
Incercati si un Babka. Are mai multa umplutura, iar cozonacul e insiropat.
Bunica mea făcea un fel de cozonac, dar nu pufos. Era mai degrabă baigli. Rulat, cu nucă sau mac. Îmi plăcea să îl mănânc de la coajă spre mijloc, desfăceam felia în formă de spirală până la partea care mi se părea cea mai bună. Niciodată nu mușcam direct felia. Și, spre indignarea dumneavoastră, coc și eu ceva asemănător. Ca să îmi amintesc de copilărie.
Eu vreau să știu de unde pot lua in rate, ăla care îmi place mie costa de îmi piere pofta ☹️
De pe eMAG poți să-l iei și în rate. Chiar fără dobândă. 😀
1. Ador cozonacul! Nu oricare, ci pe cel făcut de mama mea și cel facut de prietena mea, care își împart locul l, la egalitate, la categoria „cel mai bun cozonac”. Locurile 2 și 3 nu exista la categoria asta.
2. Cred cu tărie ca Mihai nu a întâlnit încă #celmaimistocozonacdinlume.
Când o va face, conceptia lui despre lume va fi cu totul alta. 😉
3. În Brașov exista o cofetărie numită Cuptorul lui Robert. Cel mai bun cozonac insiropat!
Eu fac cozonac și mă laud că îmi iese pale, pale și foarte pufos! Fac de Crăciun și Paște, cantități mai mici, cât să se mănânce proaspăt! Fără miros de cozonac în casă parcă nu vin sărbătorile😊
Îmi place până la ultima feliuța, nu prea apucă să se usuce!
Eu m-am apucat de facut cozonac la 40+, dintr-o ambitie. Am incercat vreo 2 retete de pe bloguri, pana m-am prins ce si cum. Discutiile despre „facutul cozonacului” dureaza cam 5 minute, cat se face lista de ingrediente necesare. Framanta robotul (are si ambitia mea limitele ei). Se solicita copilul pentru ajutor la facut umplutura (rahat, nuca si cacao, niciodata stafide). Se mananca in maxim 1 saptamana si in mod sigur nu ramane nimic de aruncat.
Am făcut când eram mai liberă și n-aveam 3 bucăți copii🤣 ca să iasă asemenea cofetaresei trebuie migălit și făcut cu răbdare,ceea ce nu mă caracterizează în ale bucătăriei.Drumul bătătorit e cel mai bun,are pe toate drumurile și la toate preturile posibile,așa că iau de fabrică,din cele cu cremă la mijloc. Resturile de cozonac fără cremă ajung budincă sau un soi de bomboane cu vișine din vișinată .
Friganele din cozonac dacă iese uscat cum am făcut eu într-un an.
In alta ordine de idei, când voi avea banii de dat, îmi iau cozonac de la prietenul Corinei Bacanu ca am văzut ca face unii de plângi in hohote. Zweets parca.
Boromir sau vel Pitar e ciuciu. Ma scuzați. 👌🏻
Si stau de 5 zile in spital si miecuri merg acasă si facem si noi un amărât de cozonac ca plâng la reclamele unde se frâng cozonacii in doua. 😅
Esti fericit ca n-ai mancat un cozonac ca lumea! Ma rog, silueta ta.
Cozonac adevarat, cu oua, zahar si unt/untura, mananci pana pici. Cu nuca si ciocolata….
Si eu as vorbi la fel daca as avea parte doar de cozonacul soacra-mii, o uscatura fara nici nici un gust, nici dulce, nici aromat.
Eu il fac ca mama/bunica/stra-bunica si e deliciu!