Nu știu dacă am mai povestit pe-aici, dar nici nu mai contează. Distinsa mea mamă cred că se plictisea îngrozitor sau ceva, cert e c-a avut proasta inspirație să mă învețe să citesc și să scriu cu destul de mult timp înainte să încep clasa întâi. Motiv pentru care primul an de școală din viața mea a fost de o plictiseală infernală. Cum să fac bastonașe, când eu deja aș fi putut să scrijelesc cu briceagul pe bancă „Ana are mere”?
În schimb, treaba asta a avut și-o parte bună, dacă tot știam alfabetul, m-am apucat de citit. Chestie care, surprinzător, mi-a adus și dezavantaje. Colegul meu de bancă, cu care mă înțelegeam de minune, a refuzat să mai stea cu mine într-o zi de luni în care i-am zis mândru că duminică am citit o carte. Pur și simplu a refuzat să mă creadă și-a rugat-o pe învățătoare să-l mute de lângă mincinos. Într-un final, a revenit la sentimente mai bune, dar marea ruptură dintre noi deja se produsese. Nimic n-a mai fost ca înainte.
Râdem-glumim, dar eu cred, de fapt sunt convins, că cititul este cel mai important lucru pentru un creier pe care vrei să-l menții activ. Da, vremurile s-au schimbat, nu mai sunt timpurile în care lectura era una dintre mult prea puținele modalități de a evada din tristețea gri în care trăiam cu toții, azi ai tentații la fiecare colț de stradă, televiziunea și digitalul ne-au acaparat aproape tot timpul liber. Dar fără lectură, fără cărți, mai devreme sau mai târziu o să ne întoarcem de unde am plecat: la analfabetism. Fie el și funcțional.
Și spun asta pentru că cifrele pe 2017 sunt absolut halucinante. Un român din doi n-a citit nicio carte anul trecut. Practic, dacă ești într-un vagon de metrou, cu încă patru oameni, aproape sigur doi dintre ei au și uitat cum arată o carte. Mișto, nu? Stați, că mai am. Doar 3% din români au citit mai mult de o carte pe lună. Aproape jumătate dintre elevii români sub 15 ani sunt analfabeți funcțional. Procent confirmat an după an și de examenul de bacalaureat. Și cireașa de pe tort: studiile europene spun că suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul citit și cultură. Știți cum se spune, nu? Cultura e exact ca erecția, se vede doar atunci când n-o ai.
Am făcut această lungă introducere pentru că am descoperit una dintre cele mai mișto inițiative ale unui brand care activează pe piața din România. Un brand care, teoretic, n-are nicio legătură cu cărțile și cititul, dar care practic și-a transformat zonele de la intrările în cabinete în biblioteci. Iar inițiativa este cu atât mai mișto cu cât ar fi putut să-și vadă de treaba lor liniștiți, fără să se mai complice cu cărți și alte din astea.
Da, Medlife, pentru că despre ei este vorba, au ajuns la concluzia că deși lipsa lecturii nu doare, nu dă dureri de cap, nu te moleșește, nu-ți crește colesterolul sau transaminazele și mai ales nu iese la analize, are implicații în menținerea stării de sănătate mentală colectivă. Mai pe scurt, dacă librăriile și bibliotecile tot au rămas goale, s-au gândit să le mute la ei în clinici. Un fel de „leapșa pe sănătate mentală” cu cărți. Ce-aș mai putea să zic în afară de chapeau, Medlife?
Acestea fiind spuse, ce voiam să-ntreb, care e ultima carte pe care ați citit-o? Și când?
John Steinbeck – Șoareci și oameni, am terminat-o acum două zile.A menționat-o cineva pe aici într-un comentariu, mi-am adus aminte că era de mult pe listă așa că…
Comentariu beton!17
@Cătă, dacă e cartea ta, va deveni a mea. De împrumut. Cu plăcere!
@Vera E în format electronic. Dacă vrei, ți-o trimit. Nu e necesar să ai Kindle, există aplicație care se poate instala pe Android și poți citi pe tabletă, telefon, laptop…
@catalin, vreau si eu cartea in format electronic…
Stiu care sunt cartile la care m-am uitat chiar in aceasta dimineata si pe care vreau sa le cumpar:
Nuferi negri- Michel Bussi
Creierul si inteligenta emotionala -Daniel Goleman ( asta o voi citi si eu dar vreau sa o cumpar pentru unul dintre copiii mei)
Ultima carte citita,un horror, ,, eu si 25 kilograme de vinete”🙂🙂🙂
Comentariu beton!14
@MAS, cere te rog de la Mihai adresa de email. Iti incarc daca vrei un link cu toata biblioteca 🙂
Mihai, pls pls vreau si eu adresa de email pe care o are @catalin fdd 🙂 🙂 🙂 …
@MAS, trimis.
Iarna vrajbei noastre, John Steibeck. O carte pe care am citit-o de 86 de ori, pentru ca am o foaie atasata unde pun o liniuta ca la puscarie. Arata jalnic, zboara foile din ea si o citesc, de obicei, cind sint jos. Vreau sa o las prietenei mele din Romania, sper sa n-o ia dupa aspect.
Cătălin fdd se poate să trimită și altora link-ul, pă mail firește? Îs curios 😉
Da’ vrem și noi biblioteca aia virtuală. Nu o poți arunca aici, public?
Nu de alta, dar îl asasinăm pe Mihai cu trimisul adreselor de mail… 🙂
Iote la hapsâni! Ăla e linkul meu!! Da’ zicea mai devreme Cătălin că face o preafrumoasă arhivă și face(m) cumva să aibă toți bebleoteca lui la dispoziția noastră.
Să eșim dân beznă cu toții (mă rog, să ies… eu…)!
@Vera,
După ce aflăm link-ul, tuz’dai seama cât de erudiți vom fi? (vorba Monei) 🙂
@Laura daaaaa, io nu o să mă mai bag în seamă cu nimeni, o să fiu persona non grata… ăăă asta, cum se zice la magna cum laudae d-ăla 😂
@Vera
Persona grata cum laude.
Fără cărți viața e pustiu!!!
Ultima carte este Muza – J. Burton, mi-a plăcut, iar acum mă delectez cu Grădina speranței – D. Ackerman, pe care am cumpărat-o din gară, așteptând un tren care a avut întârziere 50 minute.
Salut inițiativa celor de la Medlife, sper doar să nu se culce pe o ureche cu biblioteca lor și să mărească timpii de așteptare.
Comentariu beton!15
A fost drăguță Muza, dar nu m-a dat pe spate. Am asociat-o foarte mult cu scrierile lui Kate Morton. Nu mi-a plăcut faptul că firele poveștii se leagă doar la nivelul naratorului omniscient, practic personajele rămân cu bucăți de puzzle-uri nerezolvate.
@Bookish, în materie de puzzle-uri într-o carte, nu știu dacă am citit ceva mai alambicat ca Umbra vântului.
Muza, chiar mi-a plăcut, frumos echilibrată, cu o doză suficientă de mister, un stil ușor și plăcut, unii îi spun comercial, dar s-a integrat perfect pe perioada vacanței.
Pentru datul pe spate … recomand altceva 🙂 🙂 🙂 nu din bibliotecă!!!
Am și eu pe lista Umbra vântului. Probabil depinde și ce ai citit și înainte. Eu dacă deja citisem Kate Morton, Care Santos, Muza mi s-a părut cumva o replică, în același stil, cu alternarea planurilor narative și spațiale, multe mistere de deslușit, dar, pentru mine, nu a adus nimic nou.
„Memorii”,CGE Mannerheim.Ieri am terminat-o.
Si două etichete de la un muschi file.Azi le-am terminat.Pentru mâine,trag aer în piept si ma apuc de eticheta de pe borcanul cu mustar.Cu caietul lângă mine.Iau notițe.
Comentariu beton!44
@edelweiss, „Memorii” asta este despre beneficiile rapiței?
@edelweiss Dacă atacă rușii la iarnă ești pregătit. Mușchi file, muștar și ghidul luptătorului finlandez pe schiuri.
Comentariu beton!17
Vasili,ai rămas setat pe familia cruciferelor ca Raduleasca pe bisturiu.Mai da si în familia gramineae,ca pun si de astea.
Comentariu beton!16
Bai, edelweiss, mustar cultivi? Stiam pe cineva pe la Constanta care asigura si samanta si luau si recolta…
Comentariu beton!12
„Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității” semnată de Norman Doidge – o carte extraordinară 🙂
În ordine inversă au mai fost:
„Arta de a trăi fericit” de Donald Robertson, într-o traducere extraordinară a lui Doru Castaian – tare îl admir pe omul ăsta.
„Jucării stricate” de Vlad Stoiculescu – un băiat din lista ta 🙂 I-a reuşit din condei o poveste incredibilă a transplantului hepatic prin care a trecut, am râs şi-am plâns citind-o.
Cred că m-am avântat cam tare, acum mi-am prins urechile în „Tunelul Sinelui” de Metzinger 🙂
Chiar mă întrebam: când murim, unde se duc toate informațiile citite în cărți? 🙂
Comentariu beton!19
Miha s, unde se duc şi amintirile noastre.
Comentariu beton!12
@GabiI – mi-ai dat de lucru acum, să cuget unde s-or duce amintirile noastre când s-or duce 🙂
Taina asasinilor- Sorin Mihai Barbieru, mai am putin si o termin, iar pe 10 plec in concediu si am un teanc pregatit de calatorie…
Acum citesc Ken Follett – Căderea uriașilor.
Eu cred că procentul celor care nu citesc este >50%.
Se pare că ori primești microbul lecturii la o vârstă fragedă, ori devii imun. Mai trist este că nu-și dau seama ce pierd.
Comentariu beton!13
@Xenopol, am o cunoștință care zice că s-a apucat de citit acum vreo 5-6 ani. Are 32. Acum citește 2-3 cărți pe lună. El însuși recunoaște că cititul l-a ajutat să-și îmbunătățească scrisul. Zice că scria oribil dpdv gramatical înainte.
În copilărie am mâncat mereu cu o carte pe masă. De asta multe din biblioteca părinților sunt umflate sau cu paginile pătate. Citeam non stop, am volume citite și de 7 ori. Cumpăram tot ce se putea găsi pe timpul ăla de tristă amintire, am chiulit de la școală să stau la rând când au primit Shogun la Librăria Centrală. Apoi, o perioadă destul de lunguță, numai sporadic. Acum vreo câțiva ani (mai multișori) am citit întâmplător un studiu care spunea că numai 2% dintre români citesc mai mult de o carte pe lună. Am râs întâi, apoi mi-am dat seama că și eu fac parte din cei 98%. Așa că am reînceput să cumpăr, foarte selectiv însă ținând cont de prețurile mari. Mai târziu mi-am luat primul kindle și am început să descarc cărți gratuite. De atunci am tableta după mine aproape mereu iar cafeaua de dimineață e sfântă cu 20 de minute de lectură. Chiar dacă am multe din cărți și în formatul clasic pe hârtie, mi-e mult mai comod așa, plus că am permanent după mine 800 de titluri din care să aleg.
Comentariu beton!33
Buna. Pot sa te intreb de unde ai descarcat gratuit 800 de titluri? Din pacate, am gasit destul de putine carti in romana pe internet.
Mersi mult.
@Raluca, romaniaineditpunctro
StrongDc, DC++…😂😂
Întotdeauna am fost plăcut surprins de ce au unii pe hard-uri. Și încă funcționează, după atâta vreme.
@Raluca, sunt și grupuri de fb pe care se postează cărți la greu. Dar sunt închise/secrete, etc. Dar dacă ai vreo prietenă/cunoștință pasionată, sunt șanse să fie acolo. Roag-o să te introducă.
Dar romaniainedit a fost prima mea poartă, prima dragoste, m-am simțit ca un copil lăsat liber într-un magazin de dulciuri/jucării. 🙂
Personal de Lee Child, săptămâna trecută. Îmi place personajul Jack Reacher.
In concediu, cartea Simonei Tivadar – Medicina, nutritie si buna dispozitie.
Stiind-o pe autoare din media, parca m-as fi asteptat la mai mult de la cartea asta.
Altfel, @catalin fdd, chiar daca in original e Of mice and men, parca-mi suna ciudat Soareci si oameni, suntem obisnuiti sa auzim Oameni si soareci. No offence!
Comentariu beton!13
ăăă, noi citim cărți pentru copii, despre mitologie, despre geografia, flora și fauna planetei.
Eu sunt codașă la citit de când m-am făcut mare. Dar am început cu copiii proiectul „lectura de seară” și deja mă cam plictisesc de National geographic kids, o să îmi iau cărți pe potriva creierului meu impresionant, culeg de aici recomandări. Si, pe alocuri, iau cu japca direct 😀
Comentariu beton!16
E bine…pe mine ma pune sa-i inventez povestile, nu le mai vrea citite.
Comentariu beton!15
@Redoo aia-mi lipsea, dupa ce vin cu creierii amestecati de la birou, sa inventez povesti. Mi-e ca zic ceva cu vrajitoarea cu unghii rosii, care trimite mailuri prea multe…
Alaltaieri seara le-am corectat de la „captus” la „cactus”. Aseara au zis singure corect. Me happy, ca deja eram penibile toate repetand cac-tuuusss :))))
Comentariu beton!15
Steinbeck (o fi ceva-n aer?) Acum: Abatorul cinci-Vonnegut. Mai bine mai tarziu..
Am citit aproape tot ce s-a recomandat aici pe blog, în comentarii. De câte 2-3 ori. O carte bună trebuie musai recitită.
Robert D. Kaplan: Răzbunarea geografiei…terminata ieri..
Comentariu beton!11
Interesanta cartea. Acum citesc la ea, in paralel cu ceva mai „usurel.
Introducerea articolului – povestea vieții mele.
Robert Heinlein-Infanteria stelara
Acum recitesc(a enspea oara)Firma de John Grisham.
PS:citesc zilnic aprox 1 ora chiar in metrou….si mai sunt oameni ca mine
@chris06,
Ai citit ”Asociatul” de același autor? Dacă nu, o vrei? Gratis. Plătești doar curierul și e a ta. În țiplă.
Mă scuzaț’ duamna,nu ma poci apține.E hârtia lucioasa de ejte âncă ăn tzipla?
@Laura G.
Multumesc mult de intentie,dar o am.Momentan astept cu nerabdare sa apara si la noi ultima carte a lui Grisham”Reckoning”.
La autorii care imi plac incerc sa am colectii complete…..de aceea zic ca pe langa ca sunt cititor,sunt mai ales recititor:))
Am serii complete Grisham,Star Wars,Vintila Corbul,Asimov,James Clavell,Jules Verne,Arthur Conan Doyle,Stephen King,Alexandre Dumas,Clive Cussler(aici imi lipsesc vreo 2 totusi:((( )…si inca multe altele
Am descoperit relativ de curand seria „Furia Rosie” si seria „Ultimul regat”….sunt interesante daca sti sa citesti printre randuri.Iti prezinta impactul religiei in umanitate in mod diferit.
@M&M,
Nu știu cum e hârtia, că-i în țiplă cartea.
Nu te abține! 🙂
@chris06,
Super 🙂
Încercați Jo Nesbo și Lee Child, dacă nu ați făcut-o până acum!
@chris06, de Grisham cel mai mult mi-au plăcut Firma şi Cazul Pelican. Bine, nu le-am citit pe toate.
@Mihaela Serban
Am citit ceva de Lee Child…dar in momentul asta nu pot sa identific clar ce anume
@GabiI
Incearca „….e vreme sa ucizi”.Mi se pare fascinanta,genul de carte care in epoca de astazi,dominata de „polical corecness” nici macar nu ar mai trece de prima lectura a editurii.
Chris06, am citit-o. Dar are şi o continuare cu acelaşi avocat, pe care nu am citit-o. Şi eu mă gândeam că acum multe cărţi n-ar trece de cenzura PC, inclusiv asta.
@GabiI
„Sirul de platani”.Oarecum continuare,sunt amintite doar cateva scene din „vreme sa ucizi”.Pe de alta parte este singura carte a lui Grisham care pastreaza personajul principal si de asemenea mai aminteste diverse personaje din alte cateva carti scrise de el.(exceptie facand seria de copii Theodore Boone).
Inelul familiei Borgia de Michael White.
Bună,
Ai citit cartea în format fizic sau în format PDF ?
Mulțumesc!
Se pun si cele de specialitate? Nu vreau sa par snob insa citesc in engleza, cumpar carti si destur de putin in format digital. Yuval Noah Harari Sapiens si Homo Deus luna trecuta. In rest imi e rusine sa mai enumar pentru ca imi e teama ca nu ma lasi sa mai postez.
Comentariu beton!14
@Peter, bagă, șerif. De ce să nu te las?
@Peter, cum ti-a parut Homo Deus? Mie mi-a placut mai putin ca Sapiens. Am avut impresia ca Harari s-a grabit putin cand a scris-o. Am vazut zilele trecute ca au aparut si cele „21 de lectii pentru secolul XXI”.
Stai să vezi ce au putut face cei de la multinaționala la care lucrez! Ați auzit de “bookster”? Ei bine, dacă încă nu ați auzit, vă spun eu: este o platformă online, adică o bibliotecă online, la care îți faci un cont și apoi îți comanzi cărțile pe care vrei să le citești. Iar cei de la bookster ți le aduc la firmă gratuit. Ți le lasă trei săptămâni iar apoi vin și le ridică. Tot gratuit! Faza e că nici nu-i vezi: îți lasă cărțile pe un raft la asistentă și tot acolo le și returnezi. Mișto, nu?
Comentariu beton!35
@Relou, da, auzisem despre treaba asta. Chiar mișto.
Henriette Yvonne Stahl – Voica si Pontiful. Asta dupa ce m-am extaziat cu Fratele meu omul si Marea bucurie. Toate citite in 3-4 zile per titlu.
Acum, Negru de fum, de Ann Cleeves.
Însă luna trecută mi-am pierdut timpul cu Ochiul Furtunii, de Patrick White. Nu mi-a plăcut, la jumătate am aruncat-o pe raft. Poate o să văd filmul, dar cartea… seacă.
Pentru mine lectura e (încă o) dependență. Ca și @cătălin fdd, aș citi oriunde, oricând.
Laura,
ai citit Maestrul și Margareta? Că aș vrea părerea ta despre această carte.
Și recunosc în avans, am citit-o, mi s-a părut halucinantă, aproape că nu am înțeles mare lucru și mă gândeam că ar trebui să o recitesc. Poate am nevoie de ceva lecturi pregătitoare?
Tks!
@Mona,
Maestru și Margareta, hehe! Este cartea pe care i-am facut-o cadou mamei mele când ea a împlinit 30 de ani (eu aveam 9 ani) și asta am găsit în librării pe-atunci, de autor străin.
Am început-o de câteva ori, la diverse vârste/etape, nu m-a prins. Cică e minunată, dar nu mă pot lipi de ea. Așa că, n-am o părere personală 🙂
@Bookish (Dana) a citit-o, poate îți spune ea.
Da, mie Maestrul și Margareta mi-a plăcut. Sunt și capitole mai greoaie, cele despre procesul lui Iisus, dar, per total, ca atmosferă, acțiune și personaje este fascinantă.
Ultima,”Un batran pe nume Ove”.
Acum citesc Ion Cristoiu – Veselia generală. Anterior a fost Horia Sima – Era libertății. Scrierile tehnice se pun, how to-urile ? 😋
Am început să consum conținut video în detrimentul cititului. Îi bai?
Nu circul cu metroul, dar citesc la volan, printre semafoare: saitu’ dă cultivare a lu’ Conu’ Mișu față în față cu internimea 😁🤭
„Orbi”- Petronela Rotar
Articolul de astăzi a fost defapt scris cu scopul de a reconfirma erudiția cititorilor acestui blog, oameni cu intelect peste medie și care nu lasă să treacă zile fară a adăuga noi orizonturi de cunoaștere, orizonturi deschise de lecturile variate.
Se dezbate încă. Ce zici?22
@biaggio, de fapt (remarci spațiul dintre de și fapt?) a fost scris pentru că mi se pare foarte mișto ce-a făcut Medlife. În rest, de ce să nu aruncăm cu rahat dacă putem, nu?
@biaggio,
”oameni cu intelect peste medie și care nu lasă să treacă zile fară a adăuga noi orizonturi de cunoaștere” – sună de ca și cum ar trebui să fie ceva jenant, rușinos.
Să știi că intelectul ăsta peste medie nu pică din cer, nici nu vine la pachet cu abonamentul tv-net. Se capătă cu muncă, timp, concentrare, dorința de mai bine.
De avalanșa analfabeților nu te-ai săturat? P-ăștia cum îi suporți, că-s foarte vizibili și peste tot 🙂
Comentariu beton!22
Băăăi, @biaggio, tu nu-mi zici mie că am intelect peste medie, băi! Că nu ne uităm la aceleași desene animate, da?! eee, drăcie! Si doar ce-am zis că nu citesc nimic!!
Alo, @mihaivasilescublog, de ce-i permiți lu’ nenea ăsta să insinueze c-aș fi culturistă?! Păi d-aia mă dau io pă blogu’ ăsta? Să par intelectuală?! Fffsss!
P.S. eu zic ca e doar o gluma de-a lui biaggio, care ieri a avut super comentariu, haha
Comentariu beton!29
Așea piagio,leai dato la temelie la jmecheri.Respekt fratzie.
Comentariu beton!24
Biaggio,fac 100 de flotări în prima serie,20 de tracțiuni cu priza largă si îndreptari cu 150 de kg,alerg maxim 20 de km,am ceafa lata si citesc toate etichetele produselor de pe rafturi.Rafturile e biblioteca mea.Nu mă băga în aceeasi oala cu cultivatii astia.Iar aia cu erudiția,nu ne cunoastem ca să ma înjuri.
Comentariu beton!38
Nu vrusăi să sune nașpa, știu cât de jos suntem cu cititul, salut inițiativa si promovarea ei, mă duc să imi fac autocritica.
PS de fapt
Comentariu beton!21
@biaggio, adică ai încercat un troling finuț și nu ți-a ieșit? 🙂
@Mihai nu prea îmi ieși azi
Comentariu beton!16
Eu citesc ce-mi pică. Trebuie să învăț ceva nou, să râd, sau să-mi transmită vreo emoție acea carte. A trecut ceva timp, și nu pot începe al treilea volum din Cronicile unui bărbat- Silviu Iliuta… ceea ce înseamnă că nu atinge niciun punct de mai sus.
aaa, carti, subiectul meu preferat.
„Puterea obisnuintei:de ce facem ceea ce facem in viata si in afaceri” de Charles Duhigg, terminata sambata. Si acum citesc „Telefonul din bikini” de Rodica Ojog-Brasoveanu.
mai nou, am descoperit ca pot citi 2 carti in acelasi timp. Conditia mea e, insa, sa fie in limbi diferite si stiluri diferite (nu ambele beletristica, de ex). Prin urmare, daca acasa citesc „Telefonul in bikini”, pe metrou imi iau kindle-ul (mai usor de carat, pt mine) si citesc, acum, „Factfulness: ten reasons why we’re wrong about the world and why things are better than you think” de Hans Rosling.
Ai citit „Grasă și proastă” de Rodica Ojog-Brasoveanu? Colecție de povestiri, la unele râzi cu lacrimi, la altele… tot lacrimi.
Comentariu beton!13
Ultima lectura „de relaxare” a fost „¿Que me quieres, amor?” de Manuel Rivas (din cate stiu nu e tradusa in romana). In rest, articole si carti pentru doctorat, dar astea nu cred ca se pun.
Adina Lipai – Nimic
Am citit ceva cărți la viața mea dar aș fi putut citi mai multe. Cartea a fost refugiu, prieten,iubit, părinte, coleg, soț, obiect al muncii, tot.
Acum citesc cărți religioase. Pâna acum câteva luni m-am înscris la Bibliotecă și am mâncat literatură italiană contemporană pe pâine. Bună!
Nu sunt o profitoare dar când este vorba despre Cărți și despre Cultură nu mă pot abține. Am un prieten în listă , Relu Voicu. Un bun nebun, unul care vede cai verzi pe pereți și aleargă după ei. Și are un vis: Cu cărțile pe uliță . Deja a început să adune cărți și bănuți ca să facă o Bibliotecă pe ulița satului- Scrioaștea Jud . Teleorman.
Dacă puteți dona o carte sau un leu, dacă intrați la el pe pag fb și măcar un share dacă dați, ei bine, sunteți minunați! Vă mulțumesc mult!
Comentariu beton!23
Ultima carte începută,…..se pune….? „Am fost cândva o doamnă de onoare”, Radu Paraschivescu. Da o termin mâine, cel târziu. 😉
With friends like this – The Soviet block’s clandestine war against Romania, de Larry Watts.
Cine nu crede că istoria e ciclică… Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba.
Din cele citite in ultima lună cel mai tare mi-au plăcut „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Obiecte ascuțite” de Gillian Flynn (pe asta am găsit-o .pdf, online). Acum mă lupt cu o carte de Irina Binder recomandată de o prietenă, dar nu cred că o să aibă norocul / onoarea să o termin.
Ce mă bucur că te lupți cu Irina Binder, nu e chiar literatură de calitate, asta ca să fiu drăguță. A avut parte de un marketing puternic și a prins mult la adolescenți, dar, scriitura lasă mult de dorit (doar am răsfoit să văd care e treaba, de ce e așa populară).
La capitolul literatură română de calitate dpmdv ar trebui promovați mai mult autorii precum Tatiana Ţîbuleac, Lavinia Braniște, frații Florian, Ioan T. Morar, Ioana Pârvulescu, Veronica D. Nicuelscu, Doina Ruști, Liliana Corobca, Simona Antonescu, etc.
Comentariu beton!13
:))) mie mi s-a părut maculatură, că eu nu-s chiar asa drăgută! Recunosc, cam fug de literatura română… am zis să-i dau o șansă, dar se pare că am nimerit prost. Mai încercăm, mulțumesc pentru sugestii!
@Anne,
Chiar e maculatură 🙂
Și eu am fugit de literatura română scrisă în ultimii ani, dar am avut câteva surprize foarte plăcute. Vezi recomandările de azi.
Am citit demult, când a apărut, „Lizoanca la 11 ani”, de Doina Rusti…. și tot de ea, am acasă „Mâța Vinerii” (recomandată de profa de româna a liceenei mele). M-a derutat titlul :)))) dar o să trec peste… și cartea de Irina Binder i-o fac cadou prietenei mele, să se bucure de ea. De ceilalți n-am auzit până acum, îi caut.
Daca ar fi sa fac un tot al celor mai proaste carti citit vreodata, Fluturi a lui Binder ar castiga detasat! Nu stiu cine a decis sa scoata asa ceva pe piata, a avut si un nivel de promovare impresionant. M-am straduit sa o citesc pana la capat ca sa nu spun ca sunt subiectiva.. Dar aproape simteam o durere fizica.. Sincer, dar sincer, n-am citit nimic mai prost decat asta, poate articolase de genul click sau libertatea! Mi-a schimbat insa perceptia despre carti si, desi inainte citeam tot la modul compulsiv, imi placea-nu-mi placea, acum selectez cartile de maculatura. Viata e prea scurta pentru a-mi irosi timpul cu rahaturi. Mai am de lucrat, totusi, un pic la chestia asta…
Efectiv nu stiam ce sa cred cand am inceput Fluturi, mi se parea ca totusi nu asta-i mult laudata, ca am incurcat cartile.
La un moment dat am lasat-o jos cu un sentiment de jena. Si nici n-am mai incercat.
Am început să citesc ultima carte cumpărată, „Dragă inimă „de la dr.Vasi Rădulescu și sper să o termin anul acesta.Mă mai așteaptă „Cronicile”lui Silviu Iliuta, începute anul trecut. Dar incepe școala la clasa a 4-a a unuia din copii, deci citesc constant, nu mă las.
Ba, printre astia mai batrani si mai cititori..cand eram eu mic mi-a adus Mos Gerila o carte scrisa fonetic in ardeleneste…batut si nu-mi aduc aminte cum se numea..beau o bere in cinstea celui ce ma scoate din impas.
@Redoo, dacă nu scriai „printre ăștia mai bătrâni” aveai o mare șansă să-ți răspundă cineva..
Comentariu beton!14
Redoo, io recunosc că-s bătrână, da’ chiar nu ştiu cartea de care zici. Eu caut în schimb Aventurile furnicelului Ferda, dacă dai întâmplător peste ea pe undeva…
Eu probabil trăiesc într-o bulă a cititorilor pasionați, pentru că, în jurul meu, oamenii citesc de la 30 la 100 de cărți pe an. Și nu, nu e o glumă. Sunt într-un grup în care disecăm acerb cărțile, facem liste, recomandări, etc. Eu sunt la o medie de 3-4 cărți pe lună la momentul actual.
Din ultimele lecturi recomand:
O viaţă măruntă – Yanagihara, Hanya – o carte teribil de tristă, dar teribil de frumoasă despre abuzuri de toate felurile, dar și despre puterea prieteniei și a dragostei
Iubire amară – Elena Ferrante – un roman scurt, dar intens, despre relațiile complicate dintre mame și fiice (la fel de mișto ca Tetralogia, pentru cunoscători)
Eleanor Oliphant se simte excelent – Gail Honeyman – din categoria feel good literature – despre depresie și ce te ajută să treci peste
Cântec lin – Leila Slimani – o dramă psihologică despre o familie tânără și schimbările prin care trece odată cu venirea pe lume a copiilor și angajarea unei bone
M-am întins cu recomandările, dar poate vrea cineva să se inspire 😛
Comentariu beton!14
Mi-a plăcut mult Tetralogia de Elena Ferrante.Acum am început tot de ea, Fiica ascunsa și îmi place pentru că am regăsit același stil personal și răscolitor din Tetralogie.
Am pus Iubire amară pe lista de neapărat de citit.
Mulţumesc!
Iar recomandările să curgă,ne inspiră.
Grupul respectiv este pe fb?
@Dyamisi Deci mai sunt pe aici fani Ferrante, ce mă bucur 🙂
Da, grupul este pe fb, dar este secret, doar cu invite only iar condiția e să participi la discuții măcar din când în când, nu doar să observi din afară.
”Casa de la marginea nopţii” – Catherine Banner, luna trecuta. Acum „Minciuni pe canapea” – Irvin D.Yalom. Imi place mult sā citesc. Dimineaţa, înaintea zorilor.
A street cat named Bob, terminata ieri, acum injur de toti sfintii pe ala care a printat cu font de 5 Sleeping Beauties de Sthephen and Owen King. In rest, eu fara o carte in geanta nu exist (sau pe kindle), ma bucur ca in sfarsit baiatul meu a devenit si el pasionat de lectura…adica sa ii citesc ca inca nu a invatat sa citeasca 🙂
Și eu cu cititul de la vârsta suzetei, fiindcă mama, tot cadru didactic – învățătoare, a ținut să ajung „al doilea Cucuzel, podoaba creștinătății”, vorba lu’ Creangă. 😜😁 Așa că am citit tot ce mi-a picat la mână.
Doar eu știu câte palme mi-am luat peste ceafă fiindcă citeam la masă (obicei nesănătos, se pare) sau ascundeam cărțile între coperțile manualelor și caietelor și mă apuca lectura fix înainte de teze sau examene.😂😂 Și aveam la cărți, că ai mei cheltuiau mult pe ele, nu glumă. „Să fie băieții deștepți”! Frumoși eram deja.😜😜
Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care mi le-a făcut soția a fost un Kindle, acu’ vreo 7 sau 8 ani. O săptămână am rupt net-ul downloadând tot ce găseam în materie de e-books, gratuite și piraterie intensiv, și apoi „dă-i si luptă”. Am avut și avantajul că făceam naveta Militari – Pantelimon cu metroul spre muncă, așa că am avut destul timp pentru lectură.
Spre rușinea mea, în ultima vreme nu prea mai citesc. Nu mai am timp, chef, răbdare, mi s-a mai diminuat atenția, nu știu…
Citesc cu piticii. Bine, mai mult citește cel mare în timp ce eu îl corectez, iar cel mic îl bruiază conștiincios.
Deci, dacă facem abstracție de „Cel mai fain uriaș din oraș”, „Păianjenul Firicel” și alte asemenea, și de ceva lectură obligatorie de Stephen Ponder și Kevin McMahon, nu prea am mai citit nimic. De aceea mă bucură subiectul de astăzi, poate mă apuc să citesc ceva din ce mai recomandă lumea p-aici.
P.S. Caut de ceva vreme cartea „Scrisori de la Moș Crăciun” de Tolkien pentru piticul cel mare. E printre lecturile recomandate de cei de la școală. Dacă o găsește careva, format digital sau nu, în limba română, aș fi veșnic recunoscător dacă mi-ar da un semn. Nu trebuie neapărat să mi-o împrumute/dea/vândă, doar să-mi zică unde se găsește. Dau o bere (whisky, cafea, ecler etc.). Mulțumesc anticipat. 😉
Comentariu beton!14
https://www.cartea.ro/carti/Scrisori-de-la-Mos-Craciun_4826.html
https://www.scribd.com/document/169582686/Scrisori-de-La-Mos-Craciun – se pare ca in librariile online e epuizata, dar am gasit-o in format pdf pe scribd.
Începând de azi, @Ionuț îmi va fi veșnic recunoscător. Vă dați seama?!
Mulțumesc. Gata, rezolvat.
Michel Houellebecq – Particulele Elementare. Acu 2 saptamani. Amu citesc Kate Brown -Plutopia: Nuclear families, Atomic cities and the great Soviet and American Plutonium disasters.
Faptul ca cineva n-a citit o carte in ultimul an e irelevant. Eu am citit in total spre 250 de carti si totusi la master la arhitectura am avut 2 ani de nu am pus mana pe o carte. Apoi m am apucat iar de ele.
Oamenii care stau mult pe social media nu citesc carti fiindca pierd vremea pe bloguri. Hai sa zicem ca urmaresti 2-3 bloggeri care posteza zilnic si mai si comentezi. 20 de pagini de carte right there, sau prima propozitie din In Cautarea timpului pierdut de Proust (daca citesti proust nu mai tre sa il cauti ca stii unde l ai pierdut).
Hai sa zicem ca mai citesti si presa sa te aolesti de ce mai face psdragnea si ce parere are moise guran despre asta. Unde timp de citit o carte + pe luna, boss?
Comentariu beton!11
„Suge-o, Ramona”, de Andrei Ciobanu.
A supt pana la urma?
Face parte din pregatirea pentru traseele montane, Elena, nu-i aşa?
@Redo, da, împreună cu Andrei. Că nu putea rămâne băiatul ăsta fără replică😜
@Mihaela, eheee, Ramona nu s-a lăsat până nu l-a învățat minte și pe Andrei. Cred că acum umblă împreună pe cărările din munți.
2in1
Zilele și Nopțile amanților – Corina Ozon 😋
@H., așa așa, dă-ti drumu’ la imaginație😜.
Cimitirul , de Telespan. Recomand, am ras de unul singur in pat.
Este geniala, mi-a placut si mie.
@Marin,
Și mie mi-a plăcut, mult. Și încă una bună, cam în același stil, scrisă de un român: Cum să faci primul milion, de Bogdan Costin.
Noi am apucat alte vremuri, iar cititul era una dintre puținele activități ce ne făcea copilăria mai puțin gri, dar ce ne facem cu cei mici, care au la dispoziție o gamă largă de distracții? Pe mine mă sperie perspectiva. Mă uitam prin librării și biblioteci – aici sunt pline, ce-i drept, dar de adulți. Copii văd foarte, foarte puțini.
Ultima carte citită: Funky business (Ridderstrale & Nordstrom). Acu’ dau cu sapa la Redshirts a lui John Scalzi, o recomand fanilor Star Trek. 🙂
da bre doamna đidina ,da’ nu tozi este dă pe vremea dinozaurilor cum ejti matale să buchiseasca slova la lumina opaitzului.noi mai estem si tineri.
@M&M,
Azi bagi bățul prin alfabet, așa-i? 🙂
Vai de capul tău, @Mariuse. N-ai citit comentariile de sâmbătă, este? Spunea un nene că suntem mititei. Nu i-am răspuns, că-i cam sărise muștarul, da’ sper c-ai prins ideea.
1.Uite,am aflat pe aici că @ ăla din față e o forma de respect parcă.Nu mă mai respectati,zău,mi se pare ciudat să-mi tot ziceti @.Promit ca nu ma supar,valabil pentru oricine.
2.Nu,sau am citit si n-am băgat în seamă.Si nici n-am prins ideea.Și arond didina,daca ai luat-o ca pe un afront,gresești,glumeam.Că zau că-s rupt de oboseală si nu înteleg.Bine,nici treaz nu-s cel mai ascuțit creion din penar,vorba unui clasic în viată.
😂 Glumeam, șezi blând. Mai bine bagă somn, să fii fresh mâine, că cine știe ce vipere ne mai servește @Mihăiță.
Neah,maine plec tai.Daca dorm de acum la noapte fac planton.Asa ca până pe la 11 nu scăpați de mine.Și daca mă enervez beau si o bere,sa vezi atunci ce prostii debitez)))
M&M,
Cine a zis că semul @ înseamnă o formă de respect? Nu știu așa ceva (poate greșesc eu).
Eu percep semnul ăsta (aici) cu semnificația ”cu tine vorbesc” / ”despre tine”. Când am citit prima dată aici am văzut că-l folosește toată lumea, l-am folosit și eu.
Știe cineva mai exact?
Folosirea @ cred că este o reminescență de pe vremea mIRC-ului. @M tab tab tab .. jbang l-ai nimerit pă Mihai Operatoru’. Mai erau .. crucificații … he he amintirile mă chinuiesc 😉
Băbăieți,
M-a luminat FB și vă luminez și io acum:
Într-o discuție de grup pe messenger, indicațiile din fereastra de dialog apar așa:
”Introdu un mesaj, @ nume…”
@Laura, păi nu e formă de respect, dar de ce să-i nărui omului visele? Și eu îl folosesc tot c-așa-i datina. 🙂
@HabaRnaM, amintiri din paleolitic? 😛
@Laura,
Coadă de maimuţă Marius M glumeşte (semnul are tot felul de denumiri haioase în diverse ţări ale lumii, ăsta e în olandeză parcă).
@ este folosit pe blog exact cu sensul spus de tine: pentru a specifica persona căreia i te adresezi. În comentariile de aici pot apărea tot felul de nume, fără legătură cu participanţii la dialog, de aceea s-a făcut distincţia asta. E ca şi cum te-ai uita la persoana respectivă când i te adresezi aici.
În trecut cică indica preţul unei mărfi. Apoi, datorită faptului că nu era un semn prea solicitat s-a ales pentru a face parte din codul primelor mesaje electronice, apoi în formatul adreselor de e-mail de azi.
Deci să fie cum vreți voi dar cel putin când va adresați mie nu trebuie să mă priviți ,să mă respectați sau ce vă trece prin cap,nici eu nu o fac.
#REVOLUȚIEPEBLOG #săcurgăsânge
@Solandi, apenstaartje îi zice-n olandeză (apen=maimuță, staartje=coadă). Handschoenen înseamnă mănuși, dar dacă traduci cuvânt cu cuvânt, îs pantofi pentru mâini. Au ăștia o limbă… 😂
@didina,
Au şi talpă mănuşile alea? 😀
Mai bine ziceau ‘şosete pentru mâini’, măcar se potrivea materialul.
@didina ti-a luat mult sa înveți limba? Că mie mi se pare una dintre cele mai grele limbi străine pe care le-am întâlnit după maghiară. Chiar și rusa mi se pare pare mai ușoară decât flamanda.
@Solandi, păi dacă-s din piele cum le zici șosete? Ai văzut pân-acu’ șosete din piele? Talpă n-au, doar degete. 🙂
@Alin, mă descurc cât de cât la citit / ascultat, nu pot s-o vorbesc neam. Mi se vorbește-n olandeză, răspund în engleză. Ne înțelegem perfect. 🙂
Olandeză, nu flamandă. Că te mănâncă cei din nord pe pâine dacă te aud cu trăznaia asta 🙂
Na,eu umblu pe aici sa agit spiritele si in loc de scandal ele au trecut la sosete de piele
#mamaeideveață
@difina,
N-am văzut șosete din piele dar nici nu mă pot lăuda că sunt omu’ care le-a văzut pe toate. Iar pielicica aia subțire și moale de la mănușă ar merge și la șosetă. Și ești sigur că nu ți se udă piciorul dacă pantoful/cizma pățește ceva.
Dacă nu există le inventăm noi și dăm lovitura.
M&M,
#revoluțiepeblog să-i zici Ioanei Tiru, nu nouă, clar? Că ea a întrebat 🙂
Off topic, @Mihai, daca iti iei posete in cap de la mamici pe strada, sa stii ca de la Silviu Iliuta ti se trage 😉 Ti-a aparut poza aici https://www.cronicipebune.ro/de-pe-grupurile-de-mamici-si-bebei-2/
Comentariu beton!12
Ha, Ha!! Tare! Am vazut si eu!! Si cum in grupuletele alea sunt multe DEOSEBIT de inteligente, chiar s-ar putea sa se trezeasaca cu o poseta in cap!
Când vreau să râd în prostie și de prostie, mai intru pe astfel de grupuri. E jale!
Mie mi s-a facut dor de literatura romaneasca, scriitorii interbelici erau preferatii mei, citesc acum calea victoriei
@Irina,
Îți recomand ”Cu glasul timpului”, de Ion Valjan – e un regal al culturii românești interbelice. Scrisă fain 🙂
Multumesc pt recomandare, o voi cauta pt ca nu am citit-o 😊
Din motive obiective nu mă citesc ca pe vremuri când uneori terminam o carte pe zi şi nu exista nici o zi fără citit masiv. Acum citesc mai mult diferite materiale de specialitate, multe articole de pe net, lecturile din manualele copiilor şi blogul acesta care îmi oferă şi lectură şi posibilitatea de a scrie.
Totuşi, vizionând multe seriale am dat peste ‘The Man în the High Castle’. Primul sezon s-a încheiat şi, deoarece mi-a plăcut foarte mult, nu am rezistat şi mi-am zis că voi citi cartea, nemaiavând răbdare să aştept următorul sezon. Ei bine, astfel am descoperit că nu voi afla ce va fi în sezonul 2 deoarece cartea scrisă de Philip K. Dick este diferită de serialul creat de Frank Sponitz care este un fel de continuare sau o privire din alt unghi. Şi mă bucur că nu voi şti deoarece între timp sezonul 2 bate la uşă şi eu mi-am păstrat curiozitatea. Bonus: am citit şi un roman.
@Solandi,
Și eu abia aștept sezonul 2.
Între timp am văzut ”Obiecte ascuțite” – că s-a pomenit cartea mai sus – are un singur sezon, dar e bun. Și ”Hand of God” – tare bun și ăsta.
Și pentru că s-a pomenit de Stephen King, dau peste tot de filmele lui (și-s bune, ca și cărțile) – acum urmăresc serialul Castle Rock.
@Laura,
Am început şi eu ‘Sharp Objects’ şi ‘Castle Rock’. În timp ce aşteptam episod nou din al doilea, mi-am zis să consult lista ta de recomandări şi am ales ‘Homeland’ din ea, eu nu l-am văzut. Ei bine, îţi dai seama că m-a prins foarte tare încât am lăsat deoparte ‘obiectele ascutite’ pe moment.
Notat ‘Hand of God’, nu auzisem de el. Mersi. 🙂
@Solandi,
N-ai văzut Homeland până acum?!! Ha! Ai mult de lucru, să știi 🙂
E unul dintre cele mai bune seriale de gen (părerea mea).
P.S. Sharp objects e interesant ca subiect, dar… cam lent.
Nu ştiu de ce numele m-a făcut mereu să-l ocolesc. De lucru la el nu am pream mult, îl devorez. Deja sunt la mijlocul sezonului 2 şi l-am început acum vreo 5 zile.
De acum promit că încerc tot ce pe lista aia, fără prejudecăţi legate de nume sau de descrierea lor. Cu siguranţă am mai ratat şi altele foarte bune.
Înainte de el am terminat ‘Money Heist (La casa de papel)’, spaniol. Plăcut de urmărit dar cam tras de păr pe alocuri.
@Laura G: cu exceptia lui Jack Nicholson în Shining și Sissy Spacek în Carrie, n-am avut mari emoții la.filmele după King. 😣
@VictoR,
Filmele ca filmele, dar cărțile sunt super! Ia încearcă JFK (11.22.63) – cartea m-a făcut praf, dar e și film 🙂
Si eu am invatat sa citesc inainte sa incep scoala. Si-am tot citit. Mancam cu cartea pe masa (si acum fac la fel :D) si mi-au auzit urechile destule dojeni pentru asta. Nu beau cafeaua la serviciu fara sa citesc, nu-mi lipseste din geanta ori cartea ori kindle-ul.
In scoala generala aveam abonament la biblioteca judeteana, am crescut in timpurile gri, iar cumparatul de carti nu era in topul prioritatilor parintilor mei.
Am avut cateva perioade in care nu am putut sa citesc nimic, dar mi-am revenit relativ repede. Citesc pe kindle sau pe hartie fara discriminare.
Ultimele carti citite: Simona Tivadar – Medicina, nutritie si buna dispozitie; Tibi Useriu – 27 de pasi; Parinoush Saniee – Tatal celuilalt copil. Acum citesc Stephen King – Pet Sematary.
O sursa buna de carti in limba romana e forumul romania inedit.
Mă căznesc cu Martin și tronurile lui.
Nu te cazni asa de tare, ca la sfarsit o sa ramai dezamagit si o sa astepti ca pe ghimpi ultimele 2 volume care, din cate stiu nu sunt inca publicate. Daca le iei mai usor, poate apar si alea intre timp. 🙂
Pe mine m-a cuprins febra cu tronurile după primul sezon.Nu mai aveam răbdare.Nu mai sper să apară finalul la cărți.Văd că Martin o lălăie de ceva ani şi se lasă aşteptat.Poate e o stategie de marketing.
Oooo!!! Cineva se dedă la fantasy…welcome to the club, ca sa zic asa…daca vrei un fantasy care face pipi cu bolta pe tronurile lu Martin, baga Cronicile Malazane, seria Demon a lui Peter v Brett sau ceva Sanderson..https://e-redoo.ro/cele-mai-bune-carti-fantasy-citite/
Ar trebui sa mai actualizez lista asta ca am mai bagat intre timp..
Cam de o luna am terminat Recviem pentru un vis si, inainte de asta, Imparatul mustelor. Acum ma cacai sa termin IQ84 a lui Murakami, dar il tot alternez cu Povesti de 5 minute pentru baieti, Povesti din lumea animalelor, De ce se intampla?, Aventurile lui Habarnam.. de astea… Nu ma tin de ale mele, dar ma straduiesc 🙂
Nu pot citi electronic altceva decât scurte articole.
Am început acum o lună Stația Pierzaniei de China Mieville. (Fantasy Fiction). Am reușit să citesc doar vreo 50 de pagini. Pur și simplu nu pot asimila deocamdată.
Cartea e… fantastică.
Fredrik Backman, Scandalul, terminata saptamana trecuta-max acum 2. Si inainte, tot Backman, Un barbat pe nume Ove si Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau.
Și eu am învățat să scriu și să citesc înainte de-a intra la școală, însă nu am fost și nici nu sunt o cititoare pasionată. Și o spun cu regret. Dar îmi place s-o fac, mai ales seara, împreună cu cei mici, fiecare cu cartea lui.
Am perioade când citesc mai mult (vara trecută am citit vreo 8 cărți în două luni) și perioade când nu. Sunt cărți pe care nu le-am putut lăsa din mână și cărți pe care abia le-am terminat. Mă lupt de vreo două luni cu ”Deșertul tătarilor” (Laura G, știu că am vorbit să-ți zic cum mi s-a părut, dar nu mă prinde deloc, una-două îmi zboară mintea, îmi dau seama c-am uitat ce-am citit și trebuie să reiau) și ”Corneliu Zelea Codreanu – Mistica rugăciunii și a revolverului” (Tatiana Niculescu Bran), pe-asta îmi vine s-o arunc pe fereastră, dar din motive subiective, nu că n-ar fi bine scrisă sau subiectul neinteresant. Înainte de astea, au fost Mihai I- ultimul rege al românilor (tot Tatiana Niculescu Bran) și ”Zilele și nopțile unui student întârziat” (Gib Mihăiescu), mi-au plăcut mult ambele, le-am citit una după cealaltă în câteva zile.
@Anduța,
N-am vrut să-ți spun atunci, dar Deșertul tătarilor mi s-a părut una dintre cele mai proaste cărți pe care le-am citit 🙂
http://s9.ro/h1c
Laura, trebuia să-mi spui…mă salvai de la niște angoase și întrebări existențiale :-).
PS foarte faină recenzia, cred că las naibii cartea și mă apuc de ceva ce-mi place. Conversațiile alea sunau tare bine.
@Anduța,
M-am abținut pentru că am mai spus că-i proasă, mai demult, într-un alt grup. Și niște cititori (ce-i drept, bărbați) mi-au replicat că le-a plăcut, că le-a amintit de armată și că-i de mare introspecție :))))
Așa că…
Eu nu pot sa spun ca citesc o carte pe luna, sunt luni in care nu citesc nici o carte si alte luni in care citesc 3-4 carti. Depinde de dispozitie si de buget (ne plac mai mult cele pe hartie).
Citesc mereu, acum am biblioteca în format electronic si recomand Reader pentru android, o mare placere… Acum am recitit Jonh Grisham- Și vreme e ca să ucizi plus alte 3 în derulare …
Sunt la a VI-a carte din Game of Thrones. Între timp m-am apucat de cărți de psihologie și leadership.
Da’ ce io’s mai prost.Am învățat să citesc si să scriu la un an, cinci luni, o săptămâna,două zile,trei ore si opt minute.Secunde nu stiu că nu aveam secundar la ceas.Copiam textele din codex hammurabi după o reprezentare a stelei din diorit de la Susa si le traduceam în sanscrita.Plm.
Comentariu beton!28
Eu am învățat să scriu și să citesc la școală.La 6 ani și 2 săptămâni😁.Se pune?Că sunt alții care au învățat la 7 ani😊.
@edelweiss eu nici acum nu stiu sa citesc. Eu asimilez telepatic orice informatie! Aha-aha, joac-o p-asta ^^
Comentariu beton!16
In momentul asta, realizez cat de prost am fost…am asteptat pana la scoala. Kkt…la fel si cu secsu…am asteptat sa fac 18 ani…precocilor care sunteti
Comentariu beton!15
Si io la fel da’ vreau să nu par ultimu’ prost din internat.Pe mine m-a dat tata la box înainte să merg la scoală,risc maxim de bătaie de la toată sala dacă spuneai:ce ai mai citit.
Comentariu beton!12
@Vera, ai grijă să nu te ardă ăștia cu gedepereu’, sper că ți-ai actualizat politica de cookies.
@didina singura mea grija e sa nu ma ingras prea mult de la cookies alea. @Ananas ma vrea slimfit. Adica sa stie ca sunt aici slaba, ca nu se (mai) insoara cu mine :))
@Vera, dacă-i pe virtual n-ai de ce să-ți faci griji, aici toți suntem buni, frumoși, culți și amabili. Dacă vă mutați cu idila în real, putem decupa ce-i în plus. Am eu o forfecuță nouă, taie impecabil, pot să ți-o împrumut dacă vrei. 😂
Ultimele doua:
Yuval Noah Harari – Sapiens. Scurta istorie a omenirii
Stanisław Lem – Solaris
Acum citesc Goran Mrakić- Povestiri din Garaj
Vineri am terminat Muza de Jessie Burton. Sâmbătă am început Homo Deus de Yuval Noah Harari. Citesc zilnic, în mijloacele de transport în special.
În concluzie: dacă toți cei de pe aici ne întâlnim într-o zi într-un vagon de metrou, dăm orice statistică peste cap.
Comentariu beton!17
Mai ales dacă citim cu voce tare 😋
Face Metrorecs stație la Bălăceanca 😁
Coborâți ?
Comentariu beton!14
Normal, am dat noi ditai avionul peste cap, d-apoi o biată statistică. 🙂
Comentariu beton!15
@Anduța, nu ți-am spus niciodată până acum, dar eu mă bazez pe tine când e vorba de „terorism”. Ești preferata mea la capitolul ăsta.😂😂
Comentariu beton!13
@Habar, dacă n-are stație la Bălăceanca, facem noi. Cu puterea minții. Aia puternică de la atâta citit.
Capra cu trei iezi si tabla inmultirii .La ultima am ajuns pe la 6×5,astept cu interes sa vad cat ori cat fac 69.
Comentariu beton!11
Vai de capul tău, @Mariuse, e cu plus, nu cu ori. Ia cu pâine: https://imgur.com/a/XsGThph
Comentariu beton!14
mai bine tac 🙂
Marius M, sorry, scrisesem ceva ce se putea interpreta aiurea și am decis să tac, lecturile tale sunt faine!
@Mona, mie mi s-a părut amuzantă, scrisesem și-un reply. 🙂
Didina, mi-a ieșit instant prin tastatură, dar m-am gândit apoi că deviez de la linia erudită și mă trezesc aruncată la Bălăceanca, fără stație.
Uai bi suo șai Mona ? Îndrăznește! Dacă se supără îl rog să mă înjure pe mine. Îmi pasă mult 😋😎🤫
😂😂😂 „linia erudită”.
@Mona, mi-ai făcut ziua. Eu zic să nu te mai abții, te apărăm noi de sensibili. 🙂
Marius M,
te rugasem să faci o caracterizare a personajului principal capra, până avansezi cu înmulțirile. 🙂
Comentariu beton!13
Susțin, subscriu și semnez 😋
Să începi cu aspectul, apoi cu prețul. Dilema caprei 🤣
Bă, vouă vă arde de fu.tut și nu știți cum să ziceți?! Numai cine nu cere nu primește!!
Mona,inca nu pot sa i fac caracterizari ,nu s lamurit daca e pozitie sau animal.Tinem legatura.
@M&M în urma unei analize morfo-sintactice și a unui studiu etimologic, exhaustiv și compleCS se pare că mai tre’ să studiezi și ceva tradiții, obiceiuri popuIare, aparate de măsură și gimnastică. Spor la studiat. Așteptăm recenzia 😉
@Vera cine cere nu piere, da’ nici rușine nu are. Rușinică 🤭 Te-ai șifonat singură după șifonier? 🤭😋
@H sssttt, nu zic nimic de ăsta. Las’ că vă anunț io când o fi dacă bărbații e porci sau zboară fluturacii bezmetici 😛
Hahaaaaa, @Marius n-are vorbele la el. Las’ că-l vindecă soția, îl ia la o sesiune shopping.
@Mariuse, până mâine să vii cu temele făcute, le corectează @Mona.
:)))),huooooo.
Baiatul care stia prea multe/Cathy Byrd am inceput-o acum 2 zile, iar saptamana trecuta am terminat Mos Goriot/Balzac😊
io pe fie mea nu am invatat o nimic inainte de a merge la scoala si de cate ori imi reprosa sotul cate ceva in legatura cu asta ii ziceam las o ca are timp sa i iese si scoala si cititul pe nas…mai tarziu fiind la scoala si avand pornirea mai grea comparativ cu alti copii deja scoliti de mame care se plictiseau acasa….eram putin ingrijorata iar sotul zicea lasa draga ca invata ea sa citeasca pana termina liceul ….tu nu te uiti la astia de ne conduc….una peste alta citeste de rupe acum ….mai mult ea….eu s in vacanta citesc doar pe unul mihai vasilescu si incerc sa nu fiu desteapta perioada asta
Dacă citesc în fiecare zi doar mihaivasilescublog, o să devin analfabet funcţional ?
Comentariu beton!12
@Shoric, nu e obligatoriu, dar cresc șansele.
@Shoric, dacă citești doar textul scris de el, nu. Dacă citești și comentariile, da.
Comentariu beton!15
Important e că devii funcțional 🙂
Probabil doar anal,în loc de fabet o să ai o tenie care scoate capul să vadă daca sunt portocale.
Am citit io că numa cei sub 15 ani sunt predispuşi la analfabetism funcţional deci nu mai trebuie să citesc aşa multe cărţi. Mam scos.
Da, da … comentariile sunt esenţa 🙂
Jean Paul Sartre, Zidul. Saptamana trecuta
@Lucreția a zis mai sus că a citit „Orbi” – Petronela Rotar. Are cineva idee de ce a primit 3 mânuțe roșii? E ceva în neregulă cu cartea respectivă? Mă intrigă chestia asta, mai ales că este un comentariu scurt, titlu și autor, fără precizări suplimentare, iar nickname-ul acesta nu prea l-am văzut pe aici, deci nu cred că a atras antipatia nimănui.
Bai, @Ionuțe, pune mâna și citește o carte și lasă înțelesul lumii. 😂😂😂
P.S. nu spune nimic rău, că-mi iești dator😜.
*iejti am vrut să scriu. Dar citeam ceva în timpul ăsta..
@Elena P, nț. M-am luat după @edelweiss și citesc doar etichete și instrucțiuni de folosire. Se numește cultivare minimalistă. 😜
Dar tot sunt curios ce e cu cartea aia citită de @Lucreția de a luat minusuri.
@Ionuț,
Am o bănuială: Nu @Lucreția a luat ”roșii”, ci Petronela Rotar.
@Laura G, mi-ai luat vorbele de pe taste. 😛
@Mihai V.,
Cu prima ocazie ți le dau înapoi 🙂
Misto initiativa. Am terminat nelu santinelu caprar la cotroceni – dinescu din vremea cand inca era (ceva) academia catavencu. Inca citesc Zafon – Prizonierul cerului si Robert Kaplan – Razbunarea geografiei. Chiar imi plac scriitori spanioli Arturo Perez Reverte si Carlos Ruiz Zafon.
Ieri, Desertul damntilor de Swen Hassel
@shmeny, mișto scrisă pentru o copie autohtonă.😉 Din aceeași serie e și „Nisipurile însângerate” parcă.
Fredrik Backman- Un barbat pe nume Ove – saptamana trecuta, m-a determinat sa cumpar inca doua carti scrise de Backman, e o poveste care mi a ramas in suflet.
Incercati „scribd” . Carti in cam toate formatele si limbile!
Sună interesant asta cu limbile … îs de ceas or de viperă ?
Băi, să mor io dacă nu mă simt ca acum 30 de ani când eram la liceu ca un semn de întrebare cu coşuri şi eram fascinat de fetele care ştiau toată literatura română şi universală pe de rost. Noroc cu nevastă-mea că altfel muream virgin.
Comentariu beton!11
Ce înseamnă femeia pentru bărbat? Norocul lui 😋… și totul se termină când omu’ își bagă.. ceva-n norocul lui 😁
Football – Bloody Hell!: The Biography of Alex Ferguson ;).
Când eram mică nu prea le aveam cu cititul…eu băteam mingea prin parcare, fratele meu citea…am descoperit cărțile la liceu…Am inceput cu Shogun al lui James Clevell și de aici aproape toate cărțile lui…si multe altele…am strâns o bibliotecă digitală de 60 GB și 3 biblioteci(2 la Rm. Vâlcea-una la ai mei, una la noi și a treia la București,unde dam cu sapa)…citesc cam tot ce îmi pică în mână.Acum am trecut pe romane istorice.Ultima carte citita Ultimul regat de Bernard Cornwel…și continui seria…poate reușesc și ai noștri să le traducă pe toate.
@Carmen.
Momentan sunt traduse patru.Ramane actiunea in coada de crocodil,dar si mie imi plac si astept continuarile.
Eu sunt curios dacă este vreunul pe aici care nu citește sau nu a citit nici o carte.
Am vrut să mai zic că Eu am făcut caca la oliţă la 2 ani. Da’ nu mai contează.
Eu coane,cartîle e decît de jucat septic șî pocer.
Mă plictisesc:)))
Ce ai mă?Dacă nu ai citit douăjde roabe cu cărți nici nu ai cum să tastezi pe blogu asta.Dai ca prostu’n taste si invariabil apare scris :mu.ie repetentule.Aici nu se doarme pe saltele bă,se doarme pe carti.De la nivel de spermatozoid se rup bibliotecile aici.
Zi si tu că citești sase carti in paralel in timp ce iti dai cu părerea aici.
#baietiicareauraspuns vad ca toti au citit cel putin o carte… Numai oameni culturalizați pe aici, unu n-ar recunoaște că este analfabet funcțional.
Pwla mea până acum nu am mai auzit acest termen de analfabet funcțional.
Io sunt analfabet funcționar categoria gâscă😉
De pwla ta n-am auzit. Sper s-o văd expusă lângă a lu’ Terente. Îți dau autograf și îți mâzgălesc și-n caietul dă impresii, să moară peștii mei😎🤭
Mă râcâie pe creier asta cu analfabetismul funcţional, termen apărut recent pe meleagurile noastre. Nişte explicaţii sunt aici :
https://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional.
Eu sunt troglodit, expirat… accept, dar am vorbit azi cu fii-mea de asta, cu şcoala şi literatura… s-a săturat lumea de Moromeţii, Eminescu, Shakespeare. A apărut un alt nebun care este viu şi care vrea ca poeziile lui să fie studiate de nişte copii :
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/chiuvetei.php
Eu am băiat. N-ar întelege rolul chiuvetei în dragoste…
@Mihai
Dar care este ultima carte citita de tine?
Uite un om curajos și indiscret! Cică blogăru’ șăf, de obicei, nu răspunde ca să nu ne influențeze.😋
Cre’că e MâțaSutra 😎. Citesc și eu 🤭
Manualul de utilizare de la trotinetă.
@chria06, „Dragă inimă’, Vasi Rădulescu.
@ElenaP unii au trotinatu’n sânje. N-au nevoie dă manuale, îs pe automat 🤔😏
Pfff, jurnaliştii ăştia de azi… Întrebarea corectă este : Care este ultima carte citită, autorul, în ce an a fost scrisă şi de ce . Amatori !
@Habarnam
La varsta asta?Complet inutil….sau ai trecut prin viata ca gasca sau esti capabil sa dai meditatii.
@Mihai
Multumesc
@Habar chiar eram curios dacă aduce cineva în discuție kamasutra…
@chria06, să-l citez pă Vasilescu 😋
Are Vera un comentariu mai sus unde exprimă cam la ce cred eu că te gândeai.
Amu să stabilim :
Mâță- felină, pisică
Kama- dorință
Sutra- SÚTRA – tratat indian ori culegere conținând proză aforistică, reguli de ritual, de morală, de filozofie sau referitoare la viața zilnică. (dex)
MâțaSutra – cuvânt format prin compunere/alăturare-procedeu de îmbogățire a lexicului unei limbi.
Folosirea termenului inventat se dorea a fi o atingere suavă a slăbiciunii blogărului pentru sălbăticiuni feline și a fost făcută din postura de însoțitor de pacient la veterinar. Analogie?
Așa-i în viață, unii tre’ să mai fie și cu gâscă.
Întrebarea este ce face Marius M cu capra aia? O studiază or ba ?
Aline ai grijă că cur ioșii 😊😋
Ps. No, ce-ți mai face fecioru’? Când mere la gagici? 😋 Uită-te la nick-ul meu! M-ai citit, tot 🤭
@Habar ma doare fix in pix de curioși care dau cu roșu.
PS Vorbim de copiii mei sau ai altcuiva ca nu am înțeles bine ps-ul.
Mă scuzaț, nu le prea am cu dezambiguizarea 😏 Parcă nenea chris06 are fecior tânăr 🙄 Tu cum stai la capitolul copchii ? Dădusem edit să-ți adresez câteva cuvinte ție și te-am băgat în ceață.
Mi-a fost tare draga cartea „Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak” – am auzit de ea intr-un post despre carti care nu trebuie omise.
„Astfel descopera povestea fascinantei legaturi spirituale dintre faimosul poet persan Rumi si dervisul sufit Shams din Tabrīz, astfel cunoaste forta eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni si care il va schimba curind si pe al ei: intre Ella si Aziz Zahara, autorul romanului, incepe un schimb epistolar, apoi se infiripa o minunata poveste de dragoste. O apologie a iubirii, privita in multiplele sale ipostaze, romanul Cele patruzeci de legi ale iubirii puncteaza cu subtilitate diferentele dintre religie si spiritualitate, dintre datorie si iubire.”
https://poetii-nostri.ro/rumi-autor-99/
Recomand la randul meu…
nic,nu te supăra dar pentru mine ce ai pus intre ,,…” e de neinteles.Daca citesc de 20 de ori și după aceea mă pui să explic ce a vrut să spună , iți fac rezumatul pe loc :Bleah!
Dulcele bar de J.J. Moehringer și Fata cu părul roșu – Orhan Pamuk. Le recomand!
„jumătate dintre elevii români sub 15 ani sunt analfabeți funcțional”
sunt sigur ca asa e…poate chiar mai multi de jumatate
dar incotro am vrea sa ne indreptam?…..peste jumatate din intelectualii alfabetizati si cititi dogma toata biblioteca de la gradinita/scoala/liceu/ facultate sunt nefunctionali pentru societate
si asa sunt si acum
cate joburi din cele actuale au nevoie de skill-urile dobandite prin a citi biblioteci intregi ?…de orice fel si cu nemiluita ?
nu…doar ca vine un tzaranoi de francez si te intreaba doar daca stii sa batii un cui unde e nevoie ca sa iasa un logan mai ieftin si atat…nu te intreaba daca ai citit Balzac
nu pledez pentru a nu citi….dar extremismul in orice directie e nociv….
daca aloci mai mult timp liber cititului unei carti in dauna sex-ului cu partenera sau mers cu copiii in parcsau documentat si specializat in batut cuiul in pozitia perfecta
poate toate acestea inseamna ca esti analfabet dar functionezi perfect
in majoritatee exista job-uri in tara asta in care nu esti platit doar pentru impachetat fum in ambalaje colorate, adica platit pentru literatura si cultura dobandita…..
scuze @Andutza daca a fost prea lung textul
0.6 am-trezirea, hranit animalele din dotare, impachetat prunc livrat la gradinita,
0.8 am-prezenta la datorie pe tarlaua statului, si nu ca sa stau, ci ca sa muncesc mult si stresant, sa nu stau peste program din motiv ca ……
17.30 pm-recupetat prunc de la gradinita livrat acasa, hranit animalele din dotare, patrupede si bipede, curatat cocinile si valaiele, afara si in casa.
20.00 pm-spalat prunc si pe my self,
21.00 pm-aruncat prunc in pat la somn…
Evident ca adorm eu prima, si dimineata mesaj de la consort , trimis de cu seara, ” mi-o dai ” …. In conditiile in care de o saptamna il mint involuntar ca dupa ce adoarme bestia din doatare ma prezint la sesiunea de relaxare :)))
Am reusit in aceste conditii pline de timp liber sa citesc „27 de pasi” ma marcat , probabil urmatoatea va fi cam pe cand va pleca pruncu prin cluburi si oi avea mai mult timp :))
Comentariu beton!14
E ok, Sorine, dar ar fi bine să nu se mai întâmple, că ne încurcăm pe-aici. Eu sunt cu textele lungi, tu ești cu punctele multe. Acum, dacă te-ai molipsit de la mine, îmi cer eu scuze. Sper doar să nu începi să și dormi în avion. 😉
Comentariu beton!13
Ok,am înțeles ce-ai citit dar rămâne o mare enigmă:când i-o dai?
Comentariu beton!11
Păi ce ai făcut băi Sorinele ? ai omorât-o pe săraca Ioana Tiru chiar aşa fără o urmă de remuşcare ??
PS : cititori, scriitori,actori, interpreti de senzatii colorate cat mai intens….cu totii avem nevoie de aceasta….dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie un „must have and dream to”
unii trebuie sa facem ce stim si ne place mai bine…fara dojenile „profei de romana” :mah prostule …luna asta nu ai citit nici o carte „de renume national sau international”….
raspunsul tau: „doamna mie imi plac poeziile lui Eminescu , dar si eu scriu poezii cand zidesc faianta pe un perete in Italia….si o sa dureze tot atatea sute de ani”
PS. Va citesc pe aici de vreo doua luni . se pune ? 🙂
Ps la PS, sunt un analfabet functional, scriu de pe mobil, deci greselile de scriere, lipsa diacriticilor si alte lipsuri au doua motivatii 🙂
@Sorine,
Nici nu cred că reproșează cineva cuiva că n-a citit și de ce. Azi a fost un schimb de păreri despre cărți.
Peste câteva zile (sau chiar de mâine) n-o să mai știm niciunul câte sau ce cărți au citit ceilalți 🙂
Lectura este un hobby, o plăcere, nu-i o obligație.
@Maria și io-s gâscă analfabetă 😋 Welcome in ză club 🤗
Lebedele de pe Fifth Avenue. Am citit-o zilele trecute pe plaja.
Baă eu mâine am examen la facultate așa că vreau să îmi urați numai de bine. E ultimul examen până în dizertație. Hai nb
PS mâine să citesc numai mesaje de bine. Vă pup 😘 😘 😘!
@Alin Baftă abSOLVENTULE!!!
@Paco – absent, absint, absolut 😏
Gânduri bune!
Ps. Da te rog io pe mine să mă sari la faza cu pupatu’. Îs alergic 🤭🤣😴😏
nu am citit enorm ,insa cartile citite
in Romania , le caut si le citesc in italiana ,ca le gasesc la 1 euro pe strada …
in Italia sunt multi vinzatori ambulanți ,care vind carti pe strada , de la 1euro ,..multe sunt legate fff.frumos …
Îţi place sau nu: 0 0
Pe plaja Chesil de Ian McEwan
Frații Karamazov !Lectura de clasa aXIa reluata la 30 de ani!
Cititul înnoiește sufletul!
Ultima terminată „micile lucruri mărețe”- Jodi Picoult.
P-alea ușurele, de spălat creierii de stres nu le pun la socoteală.
Ps. Dacă interesează pe cineva, ca și @Catalin fdd am adunat o bibliotecă digitală frumușică, peste 1000 de cărți. Nu mă pricep la upload, dar aș putea pune pe un link de wetransfer (cine a inventat asta are recunoștința mea eternă) și le pot trimite pe un mail. Nu știu altfel.
Ultima carte citita a fost Casa din Strada Sirenelor, de Octavian Sovian. In prezent ma delectez cu Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak.
Îţi place sau nu: 0 0
Am norocul sa am la botu’ calului o biblioteca -moderna-mobila. Bookster se numeste. E dedicata corporatiilor. Revenind la intrebare…
Tocmai ce am terminat A trai pentru a-ti povestesti viata de Garcia Marquez si sunt la inceput de Bucuria vietii – Irving Stone.
Recitesc romanele lui Alistair Maclean,am terminat ”Tunurile din Navarone”, ”Forța 10 din Navarone”, citesc in prezent ”HMS Ulysses”,urmează ”Acolo unde se avântă vulturii”.
Alta carte cumpărată de curând este ”Copiii naziștilor” de Tania Crasnianski.
Lupa aceea voi vedea ce cărți îmi mai aduce amica mea de la chioșcul de ziare.✨
Little fires everywhere, acum vreo săptămână