7,418 cititori

Limba română pe înțelesul doamnei Dăncilă

Doamnă, după cum ați observat, trăim într-o lume rea care n-are altceva mai bun de făcut decât să vă contabilizeze dumneavoastră greșelile de exprimare. Așa că m-am gândit să vă fac un pustiu de bine și să vă las aici un scurt ghid pe care să-l folosiți atunci când încercați să vorbiți sau să scrieți în frumoasa noastră limbă. Dacă nu le țineți minte, notați-le în palmă.

Virgula între subiect și predicat

Niciodată, dar absolut niciodată, nu puneți virgulă între subiect și predicat. Uitați, ca să fie foarte clar, când scrieți „Liviu Dragnea, este cel mai mare român și cel mai iubit președinte de partid din toate timpurile”, virgula aia pur și simplu n-are ce căuta acolo.

Care și pe care

Știu că domnul Tăriceanu ar susține cu totul altceva, dar eu zic să mă credeți pe cuvânt. Este vorba despre cazul Acuzativ care implică folosirea prepoziției „pe” și sună exact așa: banii PE care i-am furat; fondurile PE care nu le-am atras; autostrăzile PE care nu le-am construit. Vedeți ce simplu e? Hai că se poate.

Decât

Când vă sună Liviu și trebuie să dați raportul, nu spuneți niciodată „ieri am furat decât două milioane”. Trebuie să folosiți obligatoriu o negație sau să-l înlocuiți pe „decât” cu „doar”: „ieri N-AM furat decât două milioane” sau „ieri am furat doar două milioane”. Nu că sună altfel? Dacă vorbim și despre euro, nu despre pârliții noștri de lei, pare o adevărată poezie.

Vroiam sau voiam

„Vroiam să-l revoc din funcție pe Iohannis” este greșit nu numai din punct de vedere politic, ci și gramatical. Serios, în limba română nu există verbul „a vroi”.

Place sau plăcea

E fix ca atunci când vreți să dați o hotărâre de guvern, dar nu sunteți sigură dacă i-ar place sau nu lui Liviu. Hai că glumesc, știm cu toții că i-ar plăcea, doar el a luat hotărârea.

Serviciu sau servici

În acest caz, strict pentru dumneavoastră, limba română ar putea să facă o excepție. În sensul că ni se rupe dacă rămâneți fără „servici” sau „serviciu”, important e doar să se întâmple odată.

Noștrii sau noștri

De fiecare dată când vă faceți vreo socoteală de genul „autocarele vor fi pline cu oamenii noștrii din Teleorman”, chiar dacă veți strânge un milion, ca în visele umede ale lui Daddy, „noștri” tot cu un singur „i” se scrie.

Metrii sau metri

E foarte simplu, dacă e articulat se scrie cu doi „i”, dacă nu, cu unul singur. Exemple: „Până la finalul guvernării, n-o să contruim nici măcar zece metri de autostradă” sau „O să ne tragem șpăgi chiar și de la metrii de autostradă pe care nu i-am construit”.

Cam astea ar fi, doamnă. Zic eu că s-au strâns de un minim care v-ar permite să nu mai schingiuiți sălbatic limba română pe unde-o prindeți si-o să vă puteți vedea liniștită de indicațiile lui Daddy pentru programul de guvernare.

Cu plăcere!

foto de aici

66 de păreri la “Limba română pe înțelesul doamnei Dăncilă

 1. @all, azi o să mă iertați dacă lipsesc de pe-aici că e absență motivată. Ne-am trezit la birou cu doi mâți foarte, foarte mici (n-au nici trei săptămâni) pe care i-am adoptat și trebuie să alerg un pic după cele trebuincioase ca să-i ajutăm să supraviețuiască.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • MâțuMann în plin fuleu,noi ne “speriasem” ca te luară dracu teroriștii,clanu’ sportivilor,zânu cămătar,ostatic ceva.Așteptam cu sufletu la gură un articol detaliat,spre foarte detaliat.
   Eu caut prin sat un tigan care a dat cu jula să-l supraviețuiesc putin.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

  • Ţi-au dat bibani pe mână ca să-i instruieşti şi ai fugit să le cumperi scutece ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 2. Azi este evaluarea competențelor lingvistice pentru clasa a-VI-a. Oare ar promova Veorika? Voiam decât Veorika, place alor noștrii vontanți cu metrii de durere-n … cot la servici cu limbu’ românește care ieste chinuită de 20 20 de anii . Doamne Ferește!

  Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 3

  • Cred ca ti-a scapat comentariul politic.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 3. Vise taica vise. Sa nu ajunga limba asta pocita de o tot stapaneste ea asa de bine in manualele de Limba Romana la scoala. Ca atunci ea-i aia mai desteapta…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Se pregătește ceva. Vezi scandalul manualelor unice și al unicului editor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Mona,nu stiu ce scandal e dar manualele alternative sunt o idiotenie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Marius M, ideea de manuale alternative nu este o idioțenie, poate modul de abordare adoptat de ME este greșit.
   Pentru că esența educației constă tocmai în modul de abordare a acestei probleme.
   Nu poți îngrădi dreptul la diversitate dar nici nu poți promova diversitatea ca regulă universal valabilă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Nu stiu,ca parinte care am avut de a face cu manualele pixdii,pot sa – ti spun ca sunt o mare prostie.Ca ele,ca aplicarea„ca reforma,habar n-am,dar le dadeau manuale si profesorii nu predau din ele .De exemplu la istorie tin minte ca era lectia despre Stefan cel Mare,urma Dumitru Prunariu cu calatoriile in spatiu si apoi Decebal.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

 4. Da, dar n-ai zis cum se foloseşte orice, că se ştie că “orice parlamentar îi e frică.”
  Crezi că Viorica citeşte pe aici? că aş vrea să-i spun şi io ceva legat de ţinută.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • @GabiI, dacă te referi la stilul vestimentar și atitudine, ce te face să crezi că ai avea sorți de izbândă? Că și astea se educă. Și cred că ați urmat școli diferite 🙂
   Pies: Subiectul se pliază perfect azi pe dispoziția mea de murătură.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 5. Vroiam să zic decât atât.
  Există posibilități care se poate și posibilități care nu se poate. Nu știu ecsact care se aplică în acest caz.
  Spectacolul ironiilor poate continua mult și bine, va fi fără efect.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 6. Da, bine, te-am auzit …țop,țop,țop…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 7. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 27

  • Can you say it in romanian?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Why?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • @HabaRnaM, păi după cum a subliniat domnu’ Vasilescu, e complicată limba română.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 22

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 20

 8. Mi-ar placea ca-n pauzele publicitare sa fie bagate pastile dintr-astea gramaticale de 10 – 15 sec. Sunt atatea si atatea de stiut si daca nu le citesti anume, te exprimi doar dupa ce ai prins cu urechea, ai toate sansele s-o comiti la randu-ti. Io pe asta spre ex. n-am stiut-o …

  Când spunem „decât” și când „ca”?

  Confuzia apare când facem o comparație, mai precis la o comparație de inegalitate. Raportul de egalitate este marcat prin „ca”, în timp ce dacă avem o comparație cu diferență, folosim neapărat „decât”.

  Așadar, NU vom spune niciodată „Eu sunt mai deștept CA tine”, pentru că tu știi că ar fi trebuit să spun „Tu ești mai deștept DECÂT mine”.

  (Sursa anonimov-punct-ro)

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • @Faiantaru ai “Pastila de limba” pe Digi24, daca-l ai in grila 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • Multumesc, nu ma uit insa la televizor. Rar pe net la inregistrari.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 9. Revizuieste partea cu Vroiam sau Voiam, ai mancat un R in exemplu 😀

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 10. Voiam sa-l revoc este corect cel putin gramatical

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 11. Cred că ei speră că dacă pun mai mulți “i” la final vor strânge mai mulți oameni la miting.

  PS-Tu chiar crezi că citește duamna pe aici?!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 12. Lasă, că dă ea ordonanță să schimbe regulile astea proaste.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 13. Pe mine m-ar durea fix in pwla dacă unu’ care ar conduce tara si ar băga în gangbang limba română, ar fi un bun manager.Istoria este plină de mutalai si oratori naspeti care au ridicat state din căcat.Cu ce plm m-ar încălzi pe mine o combinație între blănou de Plesu,Pruteanu si nasosu de Patapievici,dacă ar fura de ar rupe printre discursuri academice?Sau ar fi manageri de tot fecalu’?Dacă vreau oratorie îl citesc pe M.T. Cicero sau mă uit la documentare cu discursurile lui nea Adolf.
  Am cunoscut neni cărora li se îngrămădeau cuvintele in gură si nu ieșeau neam cum trebuie.Erau un schimb niste conducători de afaceri excelenti.
  Asta este doar proastă si ca orice proastă a fost si curva,curva mustaciousului.Curva,proastă si agramată,calitati atât de apreciate de natia asta.Dacă tu ca natia accepti să te conducă o panaramă esti si tu un zdrent de natie.

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 4

  • Si-n afara politicii te gandesti ca e de preferat omu’ de caracter celui destept da’ bagabont, nu ? Asa ar trebui, cu siguranta asa ar trebui, numa’ ca din pacate nu-i deloc asa, lumea se indoaie pentru bani. Ma uitam ieri la interviul cu Behaian din zuhaus si sa vezi melodrama, cum l-a renegat pe el parte din familie, cum sufera el simtimdu-se ca un aparat dezafectat aruncat in pod etc., chestii absolut firesti de altfel. Numa’ ca ! Babaeti, sentimentalu’ asta a comandat senin omorul a patru oameni, niste anonimi ai strazii de care nu se-ntreaba nimeni, doi dintre ei fiind ingropati de vii, doi aruncati in Dunare, doar sa-i iasa lui o teapa financiara ?! (n.b. una din multele) Pe alta legislatie isi lua direct injectia letala, nici nu mai apuca sa recite poezioare dintr-astea pe sticla.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 14. Diferență majoră: Mihai Vasilescu e “șef” pe limba română, Veorika e șef de Guvern.😜😜
  Citeam ieri undeva (cred că în Republica, dar nu sunt sigur, așa că îmi cer scuze anticipat pentru lipsa mea de memorie) că Dragnea, prin promovarea acestor țațe agramate și analfabete în tot felul de funcții cheie din conducerea țării, a făcut un mare deserviciu tuturor femeilor competente și inteligente din țara asta care ar fi putut spera vreodată să ocupe asemenea funcții în viitor. Dacă la mai adăugăm și pe cele două tute care au “îngropat” PNL-ul, Gorghiu și Turcan, avem deja un tablou complet al imaginii “femeii politice” de la noi. Păcat! Am ajuns să le regretăm pe EBA sau Udrea.😁😁
  Pentru mine e clar că, la viitoarele alegeri, masculul român, indiferent de “culoarea” politică, nu va mai pune ștampila pe ceva de gen feminin nici dacă se va numi Merkel sau Fecioara Maria. Și cred că și româncele vor face la fel.
  Practic, Olguța, Veorika, Grapini, Șicâțiormaififost, Carmen Dan și toate celelalte au reușit să se pișe cu grație pe tot ce înseamnă feminism, emanciparea femeii, egalitate de șanse etc. Nici măcar Clotilde (care pare mai răsărită, cu mici derapaje de ideologie, e adevărat) n-ar mai obține nici jumate din scorul obținut la ultimele alegeri. Motto: “La cratiță, făi, că sunteți proaste de bubuiți!”

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 1

 15. Maestre…zi sincer, ai vizat și pe vreo 2-3 de pe aici ? (Rămâne între noi, desigur…)

  Iar lu’ veorika îi doresc să i se suspende carnetu’, că prea accidentează limba. De-ar fi numai asta…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 16. Mihai chiar ca esti rau. Ea nu are nevoie de ghid, ea trebuie sa inceapa din nou scoala. Asa ca zic sa facem cheta si sa il luam carti si caiete.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 17. Acum o să-ți vină pe mail și răspunsul duamnei VV: tu long, didănt rid it, c-așa se scrie p-acolo pe la ea, pe la Brusel. 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 18. A ajuns dăcât eurodeputat, care nu l-a cotrobăit nimeni de conștiințe dăn linba romîana versiunea dăn
  Videle.tl.20.20.
  Succesuri fată!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 19. Un fel de “doar o vorba sa-ti mai spun” by Pruteanu. 😁
  Invatati, invatati, invatati, ca sa nu ajungeti “ministri”.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 20. Dau share cand ajung acasa.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 21. Limba noastră-i o comoară. S-o îngropăm adânc, să nu ne-o ia “dujmanii”.

  Ai înțeles dăcât nimic @Vasilescule. Ei lucrează pe strategia tradițională, aia de ne-a făcut biruitori în manualele de istorie: pârjolesc bugetele, taie pădurile, distrug infrastructura și otrăvesc spitalele. Că când vor veni iar ăia răi peste poporul din grădina maicii domnului, vor constata că nu mai e nimic de luat și se vor căra acasă, c-o geară-n gât și cu una-n dos.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

 22. Aha, da-da, bine că suntem noi dastepti și ea premier!

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 23. Crezi tu oare că schingiuirea gramaticii limbii române este problema Vasilicăi? Sau a noastră? Mulți votanți PSD o consideră chiar simpatică. E mai așa…de-a casei.
  Iar noi, non psd-iștii o luăm la miștouri fine, de intelectual, fiind foarte mulțumiți de asta.
  Nu boss. Trebuie să mergem la vot. Și să milităm precum comisarii bolșevici sănu mai voteze puleții psd.
  Sau să le dăm foc….

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Aș merge pe varianta cu incendierea…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 24. Nu fi rău, vrei să ne iei şi ultima bucurie? Cum vom mai putea face noi ‘exerciţiu de imagine’ dacă o şcoleşti ?

  Eşti pe cont propriu, îţi zic. Nici Sisif nu se bagă. A pus bolovanu’ în stand by la jumătatea stâncii şi a lipit un bileţel pe el: ‘revin doar atunci când nu îmi va mai face Vasilescu concurenţă’.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 25. Dle Vasilescu, inopinant vroiam decat sa va spun ca miar place ca politicieni nostrii care iam votat sa mearga la servici cu bicileta si cateva sute de metrii prin Bucuresti cu repercursiunile de rigoare.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 26. Am cunoscut un inginer de carton cu doctorat care scria chilometri pe foile de parcurs.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 27. Viorica își dă jos pantofii și își mișcă fericită degetele de la picioare sub birou,,A dracu’ pantofi cu toc ,ce mă strânge…”Își aduce aminte de gumarii (pe)care îi purta în copilărie pe ulițele prăfuite din cătunul ei natal și brusc o lovește melancolia.
  Se uită pierdută la ecranul laptop-ului.Are chef de ceva muzică populară,dar nu știe să îl pornească.O ajută consilierul,dar l-a trimis după două merdenele.Ia o gură de ness și scoate din sertar o revistă de integrame speciale pentru preșcolari.
  Își ridică un pic ștrampelul drept și se întinde după pix.
  ,,Băutură răcoritoare carbogazoasă foarte apreciată înainte de 1989″.
  ————————————————–(după 20 de minute)
  Viorica zâmbește fericită și se uită cu mândrie la literele caligrafiate lăbărțat:,,PECSI”.
  ,,

  Comentariu beton! Thumb up 54 Thumb down 1

  • @Paco, am râs cu lacrimi, mulțam! Ai o greșeală în text, cred că ți-a scăpat: e leptoc, nu laptop.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Cred ca a scris PEXI , raspunsul corect fiind CICO.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 28. Vorba lui C. T. Popescu: “doamna Dăncilă e o persoană incultă și nepregătită, cu dificultăți de exprimare”, însă se pare că acest lucru nu a împiedicat-o să ajungă unde este acum.
  Doamna a reuşit totuşi un record în istora guvernărilor cu „acumulările de aberații scoase pe gură” .
  E de plâns.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 29. Nu stiu care-i mai tantalau: pavianu’ care joaca pe butoanele guvernarii, sau ingrijitorii ce l-au scapat din cusca pe el cu tot neamu’ sau ca erau pre(a)ocupati cu grataru’ si oricum grija maimutoilor era sub demnitatea lor.

  Poate or aparea poze cu persoane cool avand tricouri inscriptionate: “Ma pis pe el de vot. Fara sa-mi dau jos izmenele!”

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • M-ai uns pe suflet cu comentariul asta! Nu pot s-o uit pe pitipoanca aia cu tricoul. Stiu, o fi avut 3 facultati, 5 mastere si e sub demnitatea ei sa se duca la vot.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 30. Râdeți voi însa vorbele duamnei Dancila vor fi in curând noul standard de vorbire a limbii romane. Tot rostind prostii cu nemiluita, acestea vor intra in subconștientul votantului ca fiind normale. Asta îmi aduce aminte de un maistru întâlnit prin laboratoarele din Politehnica, ce repeta cu obstinație cuvântul “şurup”. Când a fost luat la perpules ca il folosește greșit, a scos perla: Bai proștilor, voi știți de unde vine cuvântul “şurup”? Asa-i ca nu știți? Vine de la .. şurupelniţă. 😀

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

 31. Nu stiu de ce, insa in momentul in care care a aparut in vizor duamna Dancila, in mintea mea s-a intamplat un declic si am asemanat-o cu un personaj din seria cartilor cu Harry Potter, cu duamna in roz, Dolores Umbridge. Asta era o sadica cu un zambet nevinovat pe buze in schimb a noastra e o proasta cu un zambet iliescian pe buze. Pot sa scap de aceasta asemanare decât cu vraja Patronus.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Tie ti se pare ca cei din psd simt si altceva in afara de mirosul banilor?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

 32. Da.simt proștii de la distanța.Și stiu sa le
  vorbească astfel încât să-i facă să pice in cur de admiratie.Că altfel nu-mi explic.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 33. Hihihi un liceean din Ploiesti a creat aplicatia iGrammar. Cred ca ar trebui recomandata doamnei prim ministru.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Nu-l para pe bietul copil! Zic astia ca e atentat la ,,premiera” si-i scad nota la purtare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • De fapt a participat la un concurs de tehnica si a luat locul 3

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 34. @Silvia Matei !!!
  Putem să purtăm un dialog civilizat pe mail în limba română ?
  Dacă DA îți las o adresă la Vasilescul, valabilă 24h. După aia se sterge că n am chef să trimită Vasilescul nuș ce filme lu nefastă-mea Ha, ha, ha, ha !!!!!!!!
  Calm down că nu-ți cer nimic, n-am nevoie de imprumuturi, cazare, virginitate și nici n-am rude în UK sau pe la mama dracului
  Vreau să MA lămuresc și să TE lamuresc
  Atât

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Churchill
   Cum dorești!
   @Vasilescu are adresa mea…ne auzim mai departe pe mail!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

 35. @Vasilescule, am dat accept la cookies. Le trimiți tu încoace, sau cum facem?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • @didina ma gandeam cam la acelasi lucru cand am dat accept si eu. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Aline, cred că ne-am scos, a pus articol despre curieri, poate ne face o surpriză. 😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @didina, muhahahahahaaaaaa

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 36. Astăzi au fost foarte puține comentarii. Iar câțiva membrii marcanți ai bulei au lipsit. Cred ca asta spune foarte mult despre șansele noastre reale in viitor, despre … reprezentabilitate. Eu doar (sau decât 😊) rezonez. Mulțumesc, încă o data, @Mihai.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.