Am mai spus de multe ori pe-aici că în ultimii ani am ajuns să fiu dependent de card, rezolvând astfel spinoasa problemă a umblatului cu cash după mine. Și lucrurile ar fi mers în continuare sublim, dacă treptat n-aș fi realizat că mai am o problemuță din aceeași zonă. Și anume, nu suport cozile, frate. Indiferent la ce-ar fi ele. Că sunt la administrația financiară, la ghișeul de la Poștă, la megaimaj sau la tonetele cu bere de la concerte, urăsc să mă așez în spatele unor necunoscuți și să staaaau așa degeaba sperând să se întâmple vreun miracol care să-i facă pe toți cetățenii din fața mea să dispară brusc.
Și toate astea pentru că detest din ficați să pierd timp așteptând ceva, orice. Bref, la mine, pentru ca lucrurile să se miște după cum aș vrea, trebuie să se întâmple… ieri.
Așa că m-am hotărât să încep să lucrez și la rezolvarea acestor delicate probleme ale existenței mele efemere din această viață. Mai precis, m-am decis să plătesc tot ce înseamnă „utilități” (știți voi, chestiile alea pe care le plătești lunar dacă nu vrei să-ți taie lumina sau gazele ori să-ți se oprească serviciul de hosting al blogului ) prin Direct Debit.
Am căutat oleacă pe net și-am constat că la Raiffeisen au ofertă beton în sensul ăsta, cu ZERO COSTURI. Ori pe mine treaba asta cu „zero costuri” m-a pasionat întotdeauna. Serios, dacă nu credeți, întrebați una dintre tipele cu care am mai ieșit de-a lungul timpului la masă. Sau pe prietenii mei care mă caută prin tot restaurantul când vine nota. Știți ce zic?
Prin urmare, râdem-glumim, dar eu voi scăpa urgentissim de tot ceea ce înseamă timp de așteptare (de statul la coadă nici nu mai zic) și voi sta confortabil pe canapea uitându-mă la seriale, în timp ce banii pleacă singurei către furnizori. Iar dacă vreau să știu unde-au plecat și când, țac-pac, din două click-uri îmi verific extrasul de cont. Ah, plus că nu mai trebuie să țin minte zilele de scadență. Știți voi fiorul ăla care te trece pe șira spinării când îți dai seama că factura la net e scadentă și-ai uitat s-o pătești? Ei bine, fiorul ăsta n-o să mai existe. Pen’că nu mai are de ce. Ceea ce vă recomand și vouă, mai ales dacă sunteți cu factorul timp în pioneze, ca mine.
Mno, cam atât pentru această dimineață extrem de friguroasă de luni.
Uite acu’ torn in matrița niste material să manufacturez o medalie de merit pentru că nu umbli cu cash la tine.Ba chiar merg si mai departe si vorbesc la cariera lu’ videanu pentru un bloc de marmură,să ciocănesc de o statuie,Adonisule tehnologic care esti.
Comentariu beton!49
@edelweiss, așa, așa, vezi să fie marmură ROZ.
@edelweiss, cica-i risipa prea mare de materiale, acum se impaiaza!
Comentariu beton!45
Pogo, cainele meu, zice ca ideea cu blocul de marmura e geniala ?
Comentariu beton!27
Redoo,cei cinci drojdieri eminenti din bodega de lângă m-au întrebat daca creatia va fi puternic iluminată.
Comentariu beton!16
Eu propun o soluție cu costuri aproape zero. Un sac de ipsos și cățelul lui @Redoo.
Comentariu beton!17
Bine că sunteți voi dăștepţi.
Nu e bun căţelul lui @Redoo, că are coadă. Trebuie să găsim o şopârlă şi să-i luăm mulaj până i se regenerează extremitatea posterioară.
Comentariu beton!16
Daca-i faceti statuie boss-ului jur ca ma ocup de partea cu iluminarea.Cu leduri i-o fac,sa nu plateasca mult curent.Si efecte de culoare,ca la fantanile arteziene.
Comentariu beton!11
@Marius M, eu vin cu fantana arteziana! De fapt, inchipuiti-va o statuie cu Mihai care sa il umileasca pe Manneken Pis, simbolul Bruxellesului. Cu ochelari.
@edelweiss, la o statuie pt asta mic contribui si eu. eu ii pun placa comemorativa. anul 2225, bucuresti, iliescu este in continuare presedintele de onoare al psd, iar bucurestiul este inca condus de firea, moastele desigur, primul primar ales in baza moastelor. „acum ne aflam pe bulevardul Vasilescu, iar putin mai in fata avem o statuie ce-l intruchipeaza pe maestrul in timpul creatiei. va rog sa luati aminte la ochelari, tenisi si camasa, asa veti intelege chintesenta vietii tumultoase a maestrului”.
@Mihai,sa avem pardon, roz doar camasa, tenisii fucsia.
PS totul se plateste in numerar. la o asa creatie nu implicam plasticuri
Comentariu beton!11
Să vezi ce fain e când îți poprește banca toate conturile, fără preaviz, și tu nu ai în buzunar nici bani de pâine.
Comentariu beton!34
pățește ca și cu FB când a luat suspendare…stă bosumflat cu gazul tăiat și cu gânduri de emigrare în Laponia!
Comentariu beton!17
Apropo de fb şi suspendări, am dat ieri cu ochii de o petiţie afişată de una dinte dintre multele amice de pe alte meleaguri decât ro rămasă/e în listă de pe vremea când jucam farmville.
Se pare că e un ciclon global ăsta cu raportările de-a-n boulea. Titlul petiţiei este sugestiv:, Facebook: Change the way your reporting system punishes people, without human review!” şi este adresată direct lui Mark. Are 1900 semnături din 2500.
Cam începe să scape hăţurile din mâini, platforma. Paradoxal, tocmai datorită încleştării din ce în ce mai strânse cu care se încăpăţânează să le ţină, fără să simtă cum pătrund în piele. Prevăd o strămutare masivă pe twitter.
@cataline, știi că nu banca îți poprește conturile, da? Ea e doar instrumentul. Statul îți poprește conturile.
@Mihai, este adevărat că poprirea este cerută de către terți, iar banca doar o pune în aplicare, dar cât de greu o fi, oare, să te notifice, ca să poți remedia sau lămuri situația? Mie asta mi se pare o treabă cel puțin neserioasă, ca să mă exprim elegant. Că în România nu există legi care să protejeze cetățeanul știm deja, dar mi se pare absurd ca titularul contului să nu fie înștiințat că i-a băgat altcineva mâna în buzunar.
Comentariu beton!14
Mihai, știu că banca este un executant. Dar, așa cum spune și Didina, dacă au timp să mă sune să mă întrebe de toate cardurile la ofertă și să încerce să mă agațe, ar fi putut avea bunul simț să mă și anunțe că îmi blochează contul.
Comentariu beton!12
în anul 2016 a aparut un proiect de lege care suprima niste abuzuri in executarea silită
adică MĂCAR era interzisă poprirea simultană atât la locul de muncă ,cât și la banca unde datornicul avea contul de salariu
Cine crezi că a atacat la CC ? Legionarii, țărăniștii, rusii ?
Nu dom’le , ci preamodestul, preacinstitul, preatehnocraticul guvern Cioloș .
De ce ?
„Concret, conform multor sesizari primite de Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro, exista cazuri in care executorii judecatoresti obliga firmele sa retina jumatate din salariul unui angajat, in baza unei popriri, iar in acelasi timp trimit si bancii la care aceeasi persoana isi incaseaza salariul pe card un ordin de poprire a contului, astfel ca atat firma angajatoare cat si banca pot ajunge in situatia de a retine de doua ori aceeasi suma.
Multi oameni nici macar nu stiu ca executorii judecatoresti au voie sa le retina maxim jumatate din salariu, iar atunci cand afla, sunt nevoiti sa duca la banca o adeverinta care atesta ca suma poprita i-a fost deja retinuta la serviciu.
In multe cazuri, bancile au virat deja executorilor judecatoresti sumele retinute ilegal, astfel ca oamenii sunt nevoiti sa astepte zile in sir pana sa-si primeasca banii inapoi.
……………………
Surprinzator este ca in contestatia adresata Curtii Constitutionale, guvernul Ciolos nu are, practic, nicio obiectie concreta la prevederile proiectului de lege mentionate mai sus, ci aduce doar critici generale, copiate din alte sesizari de neconstitutionalitate, precum lipsa claritatii si previziunii normelor legale. ”
http://www.bancherul.ro/”http:/Vezi%20aici%20detaliile%20unei%20decizii%20irevocabile%20in%20favoarea%20Volksbank:%20http:/ciolos-contesta-la-curtea-constitutionala-o-lege-privind-poprirea-conturilor-de-catre-executorii-judecatoresti-initiata-chiar-de-sefa-pnl,-alina-gorghiu,-cea-care-l_a-propus-viitor-premier–16834
@Colonele,
Și tu ești supărat pe guvernul Cioloș că… ce?
Că a atacat, a criticat?
N-ar trebui să fii supărat pe ăia care au propus/promulgat/votat legea asta? 🙂
mai citește o data , madam …..
@catalin fdd, nici măcar nu este nevoie de telefon. Ar putea fi trimis, automat, un e-mail/SMS. Dar ce păcat că în România nu există IT-iști care să poată face treaba asta.
@Colonele, că legile sunt strâmbe și că statul este reprezentat de o adunătură de hoți și de incompetenți mă interesează mai puțin în povestea asta. Eu m-am referit la relația dintre mine (privat) și bancă (privat). Care bancă nu mă anunță, deși este vorba de banii mei pe care ei doar îi țin acolo și fac profit de pe urma lor. Dacă mai punem la socoteală și faptul că există situații (deloc puține) în care poprirea este nejustificată, iar situația ar putea fi lămurită simplu în cazul în care clientul ar ști, cam cum pică banca în toată povestea asta?
musiu Colonel,
”Cine crezi că a atacat la CC ? Legionarii, țărăniștii, rusii ?
Nu dom’le , ci preamodestul, preacinstitul, preatehnocraticul guvern Cioloș .
De ce ?”
……………………………………………………….
”Surprinzator este ca in contestatia adresata Curtii Constitutionale, guvernul Ciolos nu are, practic, nicio obiectie concreta la prevederile proiectului de lege mentionate mai sus, ci aduce doar critici generale, copiate din alte sesizari de neconstitutionalitate, precum lipsa claritatii si previziunii normelor legale. ”
Intrebarea mea e aceeași, mai citește-o o dată.
didino
pai io ce căcat mănânc p-acilea
dacă eu am contul de salariu la tine,și tu ca bancă pui poprire pe tot salariu, desi ai voie prin lege la maxim jumatate, si fără s-anunți și fără nimic cu toate că in salariul ăla intra și sume care prin lege sunt exceptate de la executare, normă de echipare sau de hrană, cum adică politicienii nu au treabă cu chestia asta
păi io fac legile ?
Am scris mai sus de o incercare a politicului de a mai micșora abuzurile.Deja au aparut oameni nelamuriti de ce trebuie să se micsoreze abuzurile
Păi ce pretenție să am la politicieni ?
@Colonele,
Io cred că tu nu te faci bine înțeles. Iar asta nu-i vina oamenilor, nici a politicului 🙂
Colonele,io nu ma bag man dar din experienta iti spun ca mai degraba convingi un eschimos sa se mute la tropice in tanga decat pe ma’am ca n-are dreptate.Numa zic…
@Mariuse M,
Despre ce dreptate vorbești, omule? io am pus o întrebare, răspuns ioc 🙂
@Colonel, Cătălin &Co., în momentul în care se emite un titlu executoriu, fie de către o instituție a statului, fie de către un executor judecătoresc, se transmite la toate băncile. Conform legii, banca are calitatea de terț poprit și obligația de a efectua plata conform instrucțiunilor din titlul executoriu (a.k.a. poprire). Banca blochează toată suma din poprire, dar nu efectuează plata imediat. Mai ales la persoane fizice se verifică sursa fondurilor din cont. Nu mai știu cum e acum, pentru că din bănci am plecat de câțiva ani, dar știu că aveau un termen de vreo 5 zile în care să se clarifice sursa fondurilor și în funcție de asta făceau sau nu plata la poprire. Tu, ca titular al contului poprit, te prezentai la ghișeu. Dacă se făcea și reținere la angajator, prezentai dovada, banca îți elibera toți banii din cont. Dacă nu era operată reținerea și la angajator, atunci banca reținea 30-50% (procent stabilit clar în titlul executoriu) pe care îi vira la poprire, iar diferența o elibera.
În mod normal, e obligația emitentului popririi, nu a băncii, să te anunțe. Numai că la bănci se transmit online, iar la tine cu poșta. Pam-pam… (am pățit-o și eu. Acu vreo 5 ani lucram la o bancă și primesc mail de la centrală că au primit o poprire pe numele meu. Știam despre ce e vorba și le-am zis să facă plata. De la finanțe am primit adresa acasă după fix 3 săptămâni).
După ce am lucrat și într-o bancă foarte mare, și într-una mică, am ajuns la concluzia că cele mici știu și pot să fie mult mai user friendly. La banca mai mică, fetele de la ghișeu sunau fiecare client care primea poprire pe cont. La cea mare nu aveau efectiv timp. Eu lucram pe juridice pe creditare și aveam în administrare peste 2000 de clienți. Reușeam să îi sun pe cei care aveau bilete la ordin sau file cec pe circuit și pe cei cu credite, ca să nu rămână la restanță și să aibă penalități mai târziu.
Ca să ma refer puțin și la subiectul articolului… aveam DD activat pentru factura de mobil. Știam că am bani pe card, factura era scadentă peste vreo 7-8 zile, mă duc la benzinărie să alimentez. Fac plinul, merg la casierie să plătesc, fonduri insuficiente… lasă buletin la casă, du-te la bancă să vezi care e problema, revino cu banii să plătești…
Debitarea directă e foarte utilă și foarte comodă. Dacă nu întinzi banii de la un salariu la altul, dacă nu îți apar cheltuieli neprevăzute, dacă ai un descoperit de cont pe care nu l-ai epuizat și de acolo se poate face plata… Dacă…
@Ilinca ai dreptate, conform legii, obligația notificării îi revine emitentului popririi. În același timp și @Colonelul are dreptate, în România legile sunt în defavoarea clientului și există un lobby puternic (observație personală) pentru a fi menținută situația actuală.
Sunt utilizator al instrumentelor de plată bancare de mulți ani. Din păcate, pot spune că relația client-bancă, în România, este una deficitară pe multe paliere, iar asta nu se întâmplă din cauza angajaților decât sporadic. Notificarea în vederea executării popririi nu o fi obligatorie legal pentru bancă (momentan, sper), dar este de dorit atâta vreme cât este o problemă pusă pe tapet frecvent de către clienți. Și aici nu mă refer la telefoane din partea angajaților băncii (este un efort de apreciat, dar absurd), ci la posibilitatea notificării automate, on-line (prin e-mail sau în aplicația IB, cu variantă de informare prin SMS).
Mi-a fost debitat contul în urma unei popriri nejustificate, în sensul că plățile fuseseră efectuate anterior, la termen, venită din partea DITL. Am aflat când am vrut să efectuez o plată și am constat că am fonduri insuficiente. Cum o fi verificat banca veniturile, că pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic? Acum trebuie să prestez un meci de ping-pong ca să îmi recuperez banii.
@Didina, banca nu are voie să te înștiințeze înainte să-ți blocheze conturile. Organul de executare (indiferent că e anaf sau bej are această obligație). Pt că în caz că tu-ți retragi banii, organul de executare poate valida banca, adică cere băncii să plătească ea banii. Și să zicem că tu ai un rest de 10 lei aiurea de pe undeva sau o amendă, dar sunt clienți care au popriri de zeci/sute de mii de euro sau mai mult.
Da, după blocare, în caz că întrebi are obligația de a-ți furniza toate informațiile. Sunt banci care trimit info automat, concomitent cu blocarea conturilor. Dar înainte nu se poate.
Semnat: jurist de bancă care a lucrat și pe popriri.
@Ady, după momentul blocării contului, normal. Doar că eu nu am știut deloc, pentru că pe funcționarii de la stat îi doare în cot (cine știe când o ajunge plicul de la ei), iar de la bancă nu m-a anunțat nimeni.
Eu cred ca e mult mai ușor să fac un direct debit decât să găsesc o tipă (VIE) cu care ai mai ieșit tu. Nu s-au sinucis toate după despărțire?!
Comentariu beton!33
Ia uite! Una a scăpat vie. ??
Comentariu beton!16
@Elena, eronat. Două mai trăiesc. Le știu io.
@Mihai, înseamnă că le-a plăcut?.
erau gonflabile???!!!
Cum să nu stai la coadă? Mai afli o rețetă, un tratament naturist, mai faci o politică, tragi o înjurătură, viață!
Comentariu beton!22
@Mona, e drept și asta.
Urăsc băncile din toți bojocii (toți 2). Mi-am călcat pe sufletul meu bun și m-am hotarat sa fiu fan ING, le au și ăștia pe toate, inclusiv 0 costuri. Dar cel mai mult aștept ziua în care să se faca „direct debit invers”. Adică să stau acasă și să mă trezesc că îmi intră niște bani pe card. Atunci mă voi declara cel mai mare iubitor de carduri si banci!
Comentariu beton!31
Georgiane,sunt de acord cu tine cu bancile.Doar ca n-am ce face,salariul il iau pe card si de pe Ebay nu pot cumpara cash.Dar cum naiba are ING 0 costuri,din ce isi trag cheltuielile?Ca am mai auzit povestea si n-o prea cred.
@Marius M,
Și eu tot la ING și tot cu zero costuri. Zero costuri chiar și când scot bani de la alt ATM – altă bancă. Singura condiție impusă este să încasezi lunar 700 lei pe cont (salariu, transfer, nu contează – să ai o intrare de 700).
@Georgian, păi fă-te blogger. 😀
Marius M@ banca castiga din lacomia romanilor, adica ai comisioane 0 la cardul tau de debit, cel pe care iti intra salariul…se bazeaza ca nu te poti abtine la cumparaturi si intri in limita de creditare, iar acolo nu mai ai 0 comisioane. Din 10 clienti probabil 8 intra in limita de creditare… si ce reclama mai misto vrei, raspandita de utilizatori , faza asta cu zero comisioane.
@Marius M, multumesc pentru intelegere, fratele meu intr-o sferinta! Cardul de la ING mi se pare foarte comod in comparatie cu ce de la BCR, de exemplu. Vreau sa imi refinantez un credit ipotecar la ei (au dobanda fixa la credite pentru o perioada asa ca scapi de mizeria aia de robor) si m-au obligat sa imi fac card de salariu la ei pentrua putea beneficia de o dobanda preferentiala. Am primit salariul pe card si am vrut sa fac o plata on line. Frateeeeee, mai usor era sa urc pe Kangchenjunga! O scarba de aplicatie, cu 2 coduri de verificare cu…in fine, nu va mai povestes pentru ca simt cum ma enervez asa cum ma-m enervat atunci. M-am gandit la o jmecherie (cum ar spune prietenii mei englejii): sa transfer de pe cardul de BCR pe cel de ING si dupa aia sa a lafai in a da cu banii in toate siteurile. Merge frate, dar platesti comision de transfer! Asa ca am ales cea mai scraboasa solutie: scot banii de pe cardul de BCR, ma duc cu ei la un bancomat de ING cu depunere si ii bag ii bag. Mijto, nu? Eniuei, sa ma wut in ele de banci! Si nu, nu alea din Cismigiu, am incercat si nu am vazut semul cu „proaspat vopsit!”
@Mihai, multumesc pentru sfat. M-am gandit la asta dar ar insemna sa iti fac concurenta neloiala. In sensul ca io iti sunt loial, măh! Ia tu toti banii pe cardul ala minunat de la Reiffeisen ca sa cu ce sa faci direct debit! Debita-ma-ș in cardul tau!
@mas, tu vorbesti de card de salariu cu limita de credit (descoperire, adica mai ai echivalentul a 3 salarii, parca). Am avut si eu acum ceva timp unul din asta si era un stres maxim. Pentru ca trebuia ca sa ai grija sa acoperi suma pe care o luai de acolo, altfel plateai o dobanda modica de vreo 80%…Este adevarat ca oamenii sunt lacomi, ce poate fi mai frumos decat sa cheltui bani?
Mas,nu cumva ala e card de credit nu de debit?Si nu exista nici un comision lunar,anual,nimic?Adica iei salariul acolo,cati iei,atatia scoti,fara nici o taxa?Astia sunt Armata Salvarii,banca maicii Tereza?
Bine zici! N-am mai stat la cozi de muuulti ani, timp mort statul la rand/coada/ sir ?
Ce e viața fără fior?! Te condamni la o existență eficientă, mecanică, de roboțel, Miai. Let there be fior! ❤️
@Vera, tare mi-e că m-am condamnat deja. 😉
Este bun direct debitul dar is cam zgarce astia de la Raiff pentru ca nu vor sa-mi plateasca facturile. Cica ar trebui sa am si bani cont, da`, nu zic ei ca Zero Costuri ?.
Comentariu beton!28
@Shoric, păi, na, nimeni nu e perfect.
Poți să-mi zici orice despre Raiffeisen că nu mai vreau să aud de ei.
Îmi plătesc toate facturile pe net, dar lucrez cu o bancă nu cu niște hoți.
PS-cel mai mult am stat la o coadă la carne pe vremea lu’ Ceaușescu 24 ore. După asta orice coadă pare nimic.
Comentariu beton!21
@Anouk, eu am la ei și la încă o bancă. Până acum n-am de ce să mă plâng. Tu ce-ai pățit?
@Mihai, am avut un credit la ei. 70 000 cu ipotecă pe o vilă în Tineretului care a fost evaluată la 340 000. Când am avut probleme directoarea de la sucursala la care aveam deschis contul a încercat să mă ajute, dar era cineva mai sus care a vrut neapărat vila aia și n-au acceptat sub nici o formă vreo negociere de orice fel.
Am vândut casa prost, dar măcar am vândut-o cui am vrut eu.
Ai să zici că e vorba de niște angajați și că de fapt banca e ok, dar eu cred că oamenii fac compania.
Comentariu beton!17
Anouk, oribil!
Dar nu ma mir.
Simplu: folosim PARALEL !
Adică fără „Statul la coadă” pentru că devine „Statul Paralel la coadă”. Pentru că de coadă și de cozi nu avem cum să scăpăm, pentru că prea sîntem cu… coadă !
@Sorin, cu coada… sus. 😉
un singur lucru îmi vine in minte cand e vorba de bănci :
comunicatul politiei de ieri la arestarea trepadusului din Giurgiu :
„Fata de persoana in cauza exista suspiciunea ca, in nume propriu, dar si prin intermediul altor persoane, incepand cu anul 2009, a dat bani cu camata, ca indeletnicire, fara a avea o calitate autorizata in acest sens. ”
calitate autorizată de cămătar, adică ofițer de credite ?
Comentariu beton!18
dacă îi dai lui @Miai bani împrumut cu dobândă ca la cămătari amăgindu-l că-i plătești facturile drept bonus din banii pe care ții dă să-i păstrezi în grijă…ai pus de-o afacere!!!
Statul la coadă n-ar fi o problemă…dacă ai baterie la telefon ! Și manele la căști, se știeee !
Asa zice Costel din Chitila 😀
Acu’ o saptamana ne-a relatat o colega din alt sector cum i-au taiat energia electrica pe motiv de neplata (desi ea avea o conventie de asta ,,beton” cu banca pentru un debit direct, conventie care a functionat cativa ani fara probleme si din acest motiv scazuse vigilenta spre zero), iar pentru reconectare taxa a fost ,,decat” vreo 700 lei + plata restantelor la zi. Adica trebuie sa fii foarte atent si sa-ti listezi lunar extrasele de cont ale bancii pentru a putea verifica decontarea acestor facturi …si sper ca oferta aia beton cu 2 costuri sa-ti dea posibilitaea de a verifica extrasele de cont online.Sunt convinsa ca in acea oferta Nu exista si clauza ca in cazul in care banca uita sa-ti plateasca facturile va fi buna de plata pt reconectari. Mie mi se par mai ok punctele paypoint pe care le gasesti peste tot dar si acei robotei din banci (BRD, Transilvania…)
Comentariu beton!15
nu 2 costuri, ,,zero costuri”, scuze…
Taxa de reconectare (de fapt deconectare + reconectare) este în jur de 300 de lei şi depinde puţin de zona geografică. Dacă i-au luat 700 de lei să faca reclamaţie. Dar probabil că este umflată suma.
Sa vezi ce misto e cand setezi chestia asta pt o rata care e scadenta in fiecare luna pe data de 22, si te trezesti ca primesti mesaj pe 29 decembrie ca nu mai ai bani in cont. Cand te uiti pe extras, observi ca din data de 22 si pana in data de 29, in fiecare zi ti s-au luat banii pt aceeasi rata.
Si acum incepe distractia: suni la banca, ti se spune ca nu ai setat corect acel Direct Debit, in conditiile in care inainte de intamplarea asta, banii au fost virati cum trebuia, cel putin 7 luni. Toata lumea ridica din umeri si tu ramai cu rata platita pt inca nu stiu cate luni si cu banii luati din cont. Asta se intampla la Brd.
Sau, si mai bine. Dupa doua rezervari pe Booking, sa ti se fure de pe card suma totala de 3000 lei. Dupa multe vizite la politie si banca (Bcr), si dupa multe luni si amenintari cu opc, tribunal, avocati so toate astea, sa ti se dea intr-un final castig de cauza si sa ti se inapoieze banii.
Eu una, m-am lecuit. Pe card raman doar banii cu care platesc direct eu facturile si ratele, fara direct debit si alte cacaturi, restul e cash.
Comentariu beton!17
Prefer să-mi plătesc facturile online, dar când vreau eu. Nu trebuie decât să scanez codul de bare și gata. Pentru 2-3 facturi nu-i mare bai.
În Austria, furnizorul de utilități îți dă o reducere de 5% dacă accepți debit direct (tu câștigi 5%, el are cash flow asigurat) – mi-a spus un austriac treaba asta. Aștept figura asta și pe la noi.
Apropo de cozi,ce ziceti de o coada de vreo 4 ore la minunatul serviciu de permise Brasov ca sa te programezi pentru traseu.Iar cand ajungi sa te programeze in iunie?
@Marius M,
În Cta programarea asta pentru traseu se face online. Primești un ”bon de ordine” și la examen intri conform bonului.
Acolo la voi o fi.Aici sta fii-mea de la 8,30.Si acum au trimis-o sa-si faca cazierul din nou.Ca ala facut in decembrie nu e bun.Pe la idiotii astia de aici n-a ajuns tehnologia,nici legile .Ca altfel nu pot sa-i caracterizez.
@Marius M
Ahaha, cazierul, manca-l-ar ciuma! Mi-l facusem si eu in iarna (2015), cand am facut scoala, apoi am dat si picat traseul din ianuarie. M-am dus inapoi sa reprogramez traseul si dupa stat la coada vreo 2 ore lejer, imi zice madam ca imi expira cazierul pana pe 9 martie cand ma reprogramau ei. La data depunerii dosarului cazierul era valabil, expira cu cateva zile inainte de traseu. I-am zis sa-mi faca reprogramarea ca am eu grija sa am cazier valabil pana la traseu. NU a interesat-o! Asa ca m-am dus frumusel la posta dupa timbru, la sectia mea de politie dupa alt cazier si inapoi la coada. Am pierdut vreo 7 ore doar ca sa ma reprogrameze la traseu. Cred ca aia m-a si ambitionat sa iau carnetul dintr-a doua incercare, ca deja imi jurasem sa nu mai pierd timp cu birocratia vietii. Acum am permis care zace in sertar, bag pwla in el de condus, eu nu ma bag in jungla asta ^^
Comentariu beton!13
Mda, doar că dacă ai proprire pe conturi, ai îmbulinat-o (a mai zis cineva mai sus). Sau dacă au greșit factura, sau ai uitat să dai citirea și nici ceilalți nu au făcut-o, te trezești că ți-au debitat vreo 600 de lei în loc de 60. Și n-ai cum să te mai cerți, să eșalonezi, să…ceva. Banii au plecat, ura!
Și eu urăsc cozile, plătesc online aproape tot dar încă îmi place să stabilesc eu când și cât plătesc. Dar, per total, asta cu debitul direct e o idee bună, în țări normale funcționează, iată că și la noi începe.
Sa nu uitam ca trebuie sa incasezi salariul la ei pentru a avea zero costuri. La cei care au scos primii treaba asta e prima conditie.
Va fi frumos pana iti va lua din cont ceva gresit ca mai face lumea greseli si o sa ti se umfle o vena sa repari asta….stiu ca doar lucrez in un concern d-asta bancar care ofera direct debit. Nu vand asa ceva decat cand e cu mitraliera cineva pe mine.
Comentariu beton!12
Dar sa puna mai mult pe card nu gresesc ??
Ionuthd,stii bancul cu ospatarul care a gresit nota in plus:ma scuzati,io-s prost nu idiot…
Si eu sunt fan platit orice online. Bine, că la noi se ocupă sotul de treaba asta, dar dacă n-ar face-o el, aș face-o eu. Nu prin direct debit neaparat, dar oricum online pe site-urile aferente. Direct debit e lenea maximă în care nici nu mai trebuie să apesi nimic 😀
Dar știi ce mai îmi place mie mult și la noi nu am văzut încă? În țările civilizate la supermarket sunt casele alea unde faci singur ce e de făcut și de obicei e liber, n-ai de stat la cozi: iți scanezi, îți plătești, îți împachetezi.
Fac toate plățile online și asta mi se pare excepțional. Nu mă-ntind la direct debit că scap de-o grijă (a plăților) și dau de alta (alimentarea permanentă a contului) – plătesc când am timp și chef, nu-i mare lucru.
Dar zilele trecute m-a blocat (efectiv blocat!) un coleg când mi-a zis că el nu are cont în bănci, n-are carduri, urăște băncile și umblă numai cu cash.
Chiar nu mă pot imagina stând la coadă la: digi, enel, engie și alte d-astea. Chiar de n-ar fi coadă, doar alergătura prin oraș și aplecatul la ghișeu mi se par niște compromisuri 🙂
@Laura G. Nu trebuie să stai la cozi. Înainte de a trece la plata online, plăteam la benzinărie la OMV. Mă duceam la ei cu toate facturile și plăteam în 2 minute fără stat la coadă. Și lor le convenea, că pe lângă comisionul pe care îl luau de la companiile de utilități, mi se mai lipea de mână o ciocolată ceva.
Comentariu beton!11
Laura,eu am cont doar pentru operatiuni APIA,nu am card si umblu doar cu cash.Sotia plateste online.Eu sunt furnizorul de cash.
Cash iz king.Si cumpăr regulat aur.
Comentariu beton!16
@edelweiss, cumperi sau îl extragi sub formă de dinți?
Nu stiu cum e la tine dar cel putin aici n-am cum sta la coada decat la Digi,in rest nu mai au ghisee nici unul,le-au desfiintat.Asa ca iau facturile si ma duc la un paypoint ,i le dau aleia si gata.Sau platesc online pe site
.
Edelweiss,si mie mi-a trecut prin capatana chestia cu cumparatul de aur pentru zile grele.Doar ca am observat ca diferenta intre suma cu cat il cumpar eu si cu cat l-as putea vinde e asa mare incat daca nu vine o explozie a pretului in urmatoarea perioada ,cam cum a fost prin 2010 daca nu ma insel ,nu trec pe plus decat peste 20 ani.Vorbesc de cumparat oficial,monede si lingouri,nu de la diversi.E drept ca in caz de recesiune aurul ramane za best….
@Xenopol,
Da, e ok și așa. Cred că paypoint-urile și celelalte puncte de plată au apărut după ce deja făceam plăți direct online, din home-banking. Dar drumul tot îl faci. Ctre un punct 🙂
@edelweiss, bun așa. Și de unde cumperi aurul? case de amanet? bănuiesc că acolo e mai ieftin?
@Mihai,există destui suti si ăia care pierd la pacanele,barbut,io’s doar pe fază.In caz de ceva nu am nimic împotriva dacă îl ajut pe unu să-i intre aer mai repede in gură.Nu-i necesar să fie viu.
Azi sunt Gica Contra sau Nelu Piscot. Decat sa-si ia vodafone, enel, distrigaz, etc banii cand are chef soricul lor gros in timp eu astept cu saptamanile sau chiar lunile sa-si repare greselile sau sa-si faca treaba pt care sunt platiti, as prefera sa stau la coada. Din fericire nu e cazul, platesc online cand mi se pune mie pata, de regula in ultima zi de scadenta. Plus ca in felul asta evit situatiile in care nu-mi planific corect cheltuielile si ma trezesc fara bani pe card pe motiv ca i-au retras distinsii distribuitori de servicii de inalta calitate.
Comentariu beton!14
:-)))))))))))))))) clar. Deci sunt singura prostănacă care inclusiv salariul și-l ridică personal, de la ghișeu, cu buletinul, pentru că instituția nu are contract cu banca la care sunt eu. F….. K! Sunt in secolul al XVIII-lea. Of.
Nici instituția la care lucrez eu nu are contract cu banca la care îmi iau salariul.
Contract înseamnă să îți ofere condiții peste piață, ție ca și client. Altfel, din câte știu, orice instituție îți poate vira salariul la ce bancă vrei tu, numai că banca îți ia ție comision de încasare în cont.
@catalin fdd- ăștia de la mine sunt mai cu moț și mi-au cerut să-mi fac card (să-mi deschid cont) la bancile cu care au ei contract. Refuzându-i în mod politicos din motive obiective, acum mă duc la ghișeu cu buletinul:-))))))
@Olive, numai pentru că angajatorul tău nu are o convenție încheiată cu banca ta nu înseamnă că tu nu poți solicita băncii emiterea unui card de debit atașat contului curent în care încasezi salariul. Adică vei putea să scoți bani de la bancomat (cu siguranță comisionul e mai mic decât cel de la ghișeu!) sau vei putea plăti direct cu cardul.
În plus, sunt tot mai multe băncile care oferă pachete pentru cei care încasează salariul în cont la ele, indiferent dacă există sau nu o convenție cu angajatorul.
Din păcate, nu întotdeauna un angajat de la ghișeu va fi suficient de atent/competent încât să explice asta. Și atunci, pe banii noștri, e și interesul nostru să ne documentăm!
Pari la fel de încântat ca ăla de-a inventat roata.?
Am si io o problema. Vreau sa transfer o suma de bani de la bcr la bt prin internet banking, ambele conturi pe numele meu. Am o dilema la campul ala unde trebuie completat cu Numele Beneficiarului, trebuie sa fie numele meu sau al bancii ?. Intreb asta pentru ca banii sunt pentru plata unei rate la un credit BT.
Multumesc.
ibanul contului tău tre să fie corect
la destinatar poți trece orice, crecă
@Shoric, Numele beneficiarului trebuie să fie cel al titularului contului în care virezi banii. Dacă virezi banii în contul tău atunci numele tău trebuie să apară la rubrica aia.
@Anouk, saru`mana pentru explicatii. Eu nu inteleg de ce daca ibanu este corect trebuie sa specific numele beneficiarului. Am mai intalnit asta la plata factura unde trebuie sa scriu explicatii pentru ce sunt banii aia, cred ca la rds.
Ca sa explic: eu primesc banii pe un cont bcr si am un credit la bt. Pentru ca bt a decis sa inchida punctul de lucru de la parteru` blocului meu si l-a mutat cu 20 de km mai departe adica 40 dus-intors, vreau sa le virez banii online, cu comisioanele aferente si sa evit cozile si timpul pierdut.
Intrebarea era, oare de ce bancile fac softurile vietii pentru utilizatori asa de complicate ??
Si nu numai bancile. Preamilostiva Eon, care imi da gaz ca sa nu mor de frig, nu a reusit sa-mi actualizeze o adresa de domiciliu solicitata online. dupa chinuri cu coduri din 9 cifre introduse si confirmari pe email cu parole si confirmari, au reusit sa faca…nimic. A, ba da, am primit un email de la ei ca datele nu au putut fi procesate si dupa 10 minute un alt mail ca au reusit cu succes. Si ei tot imi cer sa activez factura online.
@Shoric, poți să salvezi beneficiarul și îți va fi mai ușor data viitoare pentru că nu va mai trebui să introduci toate datele.
@Anouk, sabloane stiu sa fac. Da` tu stii cumva cum sa ma scoti de la birou` de credite, ca vad ca te cam pricepi, si ai pile pe la banci. 🙂
Multumesc frumos de informatii, ai fost singura care mi-a fost de ajutor.
@Shoric, Cu pilele pe care le am eu mai degrabă intri nevinovat la biroul de credite. Nu poți fi șters de acolo decât după ce termini de plătit tot.
PS-mă bucur că ți-am putut fi de folos. Am învățat pe pielea mea ce și cum.
„inculpat de ce ati jefuit banca ?”…”onorata instanta ea a inceput prima”
Apropo de cozi si banci, pentru mine campioni sunt cei de la BRD. Cont de salariu, facut obligatoriu de firma sotului. Ca sa retrag banii procedeul era urmatorul : cu doua zile inainte trebuia facuta cerere scrisa( suma mai mare in valuta). Mergeam apoi la banca, stateam la coada, tipa imi spunea ca tb sa ceara aprobare telefonica de la Bucuresti!! Asteptam, servea alti clienti, ii atrageam atentia , imi spunea ca nu are cine sa sune la telefon, ca au clienti!! In sfarsit, sunau, aveau aprobare, seiful avea temporizator!! Mergeam cu ceai, sandvisuri, bateria incarcata la telefon . Aventura dura de la 2 ore in sus. Dupa 6 luni, cand a venit in tara, a inchis sotul meu contul, preferand sa platim comision de transfer pt alta banca.
Ne asezam in fata celorlalti si scapam de coada.
Care ziceai, mă, că n-are RenTăcar umor?! Fsss! ?
@Rent a car,
Nu scăpăm, dimpotrivă.
Dacă ne aşezăm în faţă obţinem în spate coada celor care vor vrea să ne chelfănească zdravăn. 😀
Mno.. Aici, în Germania noastră, mai poți să autorizezi operatorul sa-ți ia din cont suma care le-o datorezi. De exemplu, pentru TV/Internet/telefon plățile variază de la o lună la alta (din cauza telefonului), și respectiv eu nu-mi bat capul cu asta. Î-și iai ei suma, iar eu primesc pe mail contul. Simplu și efectiv. Alte plați le fac programat, prin DirectDebit, sau dacă e ceva ce nu am prevăzut, ușor în două click-uri prin Internet Banking. Așa, că unica coadă la care stau, e pentru bericica aia germană. Și Doamne ce-mi mai place să stau la așa coadă.. În cinci minute după ce am prins coada, am și golit paharul, și sunt iarași in coadă… Viața merge pe repeat… 😀
Doamne, cum a fost subiectul de azi!!! Mănușă:) De dimineață măturam zăpada în fața porții când am observat cea mai mare coadă de mașini pe străduța minune pe care locuiesc . Zic ptiu! Ce s-o întâmplat oare ?? Scot telefonul și arunc o ocheadă pe Waze. Jbang ! Raportez stradă blocată. Am făcut și șoferi fericiți:) Lucky Monday.
Pe seară lătrau câinii a ”cititor”. Ies la poartă și să vezi minune: un nene cu bec de ăla pe cap meșterea la cutia de gaz. Vroia să îl taie. Că el are ordin de serviciu. Că bla bla .. nimic .. hotărât să își facă treaba. L-am luat cu frumosul 🙂 50 ron. S-a suit în mașină și dus a fost. Intru în casă și s-o întâmplat a doua venire a lui Zdamăsii .. plătise femeia prin bancă dar … surprize, surprize. Iau soacra la anchetat. Mda … venise și preaviz. Trăiască OMV cu Westaco al lor .. că eu oricum alimentez de la Rompetrol.
Vizavi de tactica lui Floare de colț : Ouăle se țin în mai multe coșuri. Așa că: 2-3 conturi pe la bănci, cutie de valori și firește cufărașul îngropat de generații la bunici … undeva.
Mă bate gândul să îmi pun coada … pe spinare și să o întind in zare ?
Un tip , aici în Italia a inventat un job: statul la cozi. Și mi se pare că a deschis și o mică agenție care a atras alți tipi. Atât de bine i-a mers! Deci e simplu jobul și destul de bine plătit: stai la coadă în locul celor care nu au timp sau pur și simplu nu le place. De când cu plata on line poate că cererile au scăzut puțin dar oricum au rămas cei mai în vârstă care nu se pricep . Cozi la medicul de familie pentru rețetă, și aici toți oamenii iau zilnic n pastile. Cozi la Poștă pentru plata curentului, gazului, telefonului. Cozi în diferite instituții…Deci omul care este angajat ca…codar…asta face, stă la coadă pentru alții.
@GMT și la americani am văzut că există treaba asta. Și e profitabilă. Line-sitters pentru bilete la concerte, inaugurări de gadgeturi, reduceri etc. 😉