După cum vă spuneam și anul trecut pe vremea asta, cât timp voi avea acest blog, pe data de 22 Decembrie nu voi mai publica alt articol. Va rămâne cel scris de Ana R., în 2015, pe care-l voi republica an după an.
sursa foto
După cum vă spuneam și anul trecut pe vremea asta, cât timp voi avea acest blog, pe data de 22 Decembrie nu voi mai publica alt articol. Va rămâne cel scris de Ana R., în 2015, pe care-l voi republica an după an.
sursa foto
Articol din categoria: guest post-uri
Să rostim in fiecare dimineață in oglindă:noi,ca niste lasi ordinari,nu ne merităm morții din decembrie,nu ne merităm nici libertatea pentru care unii au sângerat,agonizat pe caldarâm sau pe baricade.Noi suntem niste umbre jalnice a oamenilor care ar fi trebuit sa fim.Si sa terminăm prin a ne scuipa in gură.
Comentariu beton!68
@edelweiss, imi cer scuze, nu ti-am cerut aprobarea dar comentariul tău va fi astăzi pe pagina mea de facebook. Singura mea postare pe ziua de astăzi. Știu ca nu ai profil acolo si știi ca ai toată admirația noastră pentru asta. Dar in 5 rânduri ai descris istoria ultimilor 28 de ani si poate ca părintii vor arata copiilor ceea ce ai scris si ei vor reusi sa schimbe asta.
Comentariu beton!25
@edelweiss, chapeau!
Georgiane,poti sa folosesti ce vrei si cum vrei.Onoarea este de partea mea.Nu ai de ce să iti ceri scuze.
Comentariu beton!15
@edelweiss, eu când recitesc textul ăsta, de fiecare dată plâng. Astăzi comentariul tău m-a făcut să plâng. Există răni ce nu se închid niciodată, iar România e o rană continuă, sângerândă și pe alocuri în putrefacție de 28 de ani.
Comentariu beton!21
Am recitit.
Iar (și iar, și iar) săptămâna asta se vorbește la tv despre…
Nu mai încape să ascult.
Când îi aud pe unii cum mint, mi se face greață.
Când îi aud pe alții spunând adevărul, mă umplu de revoltă.
Unii s-au sacrificat atunci. Azi, nu știu dacă noi merităm sacrificiul lor.
Ah, da. Şi încă mii de poveşti neştiute, vă asigur!
Comentariu beton!14
Dilike-ul de azi chiar mă oftică!!!
Comentariu beton!14
@Victore, mii de povești neștiute și care vor rămâne neștiute.
Din păcate, dislike-urile nu mă miră, suntem poporul care s-a pișat cu jet pe toate șansele de mai bine pe care le-a avut, inclusiv după ’89 când a votat tot comuniștii.
Comentariu beton!17
Mi-ai ridicat mingea la fileu, Mihai. Demult voiam să te întreb, ce s-a întâmplat cu Ana R.de nu mai scrie? Mie îmi plăcea și sunt convinsă că și altor cititori.
@Ana G, mulțumesc mult, nu știu ce s-a întâmplat. Pur și simplu a pierit fiorul și dorința de a scrie. Am fost criticată pentru modul direct de a scrie, de a mă expune, de a afișa tuturor cele mai intime gânduri. Atunci am realizat că e degeaba. Nu poți schimba mentalități, nu poți schimba nimic. Oamenii sunt aceeași indiferent daca eu scriu sau nu. Apreciez tenacitatea și dăruirea lui Mihai, acum o avem și pe Elena, blogul continua frumos și fără mine. Deși nu comentez des, eu vă citesc mereu și în sufletul meu ați rămas un pic și ai mei. ?
Comentariu beton!32
Mă cutremur în fiecare an, la fiecare gând despre ce s-a întîmplat atunci. Dar nu pot să mă resemnez.
Dacă atunci eram mică și nu înțelegeam mare lucru, azi fac tot posibilul ca fiică-mea (și pe cei din generația ei pe care-i am aproape) să înțeleagă. Și să nu accepte altceva decât adevărul. Pentru că nu poți construi ceva bun pe minciuni.
Comentariu beton!12
@Anouk, eu sunt obsedată să îmi cresc copiii încât să înțeleagă. Să știe să facă alegerile corecte, să știe care le sunt drepturile și îndatoririle. Să nu se lase manipulați, să gândeasca corect și sa fie mai presus de toate oameni.
Comentariu beton!13
1. Scuze de „Dilike” in loc de „Dislike”! (Puteam sa-l rog pe Mihai sa corecteze dar n-are rost; greselile se platesc. Intotdeauna). Revin mai pe larg (am prins un desktop si ma simt important! 🙂 ). „Prietenilor” mei de azi: ma iertati ca n-am murit la Revolutie in 1989 prin gropile Ploiestiului, stupid si fara vina, impuscat de vreunul la fel de lunatic si speriat ca mine, adus de o lege sa faca armata obligatorie! Celorlalti (se stiu ei cine sunt, si ma bucur ca ne-am cunoscut, stau linistit) le doresc toate cele bune. Sanatate si libertate!
@VictorR, prea multă lume a uitat deja. Prea repede, prea ușor, martirii libertății au ieșit din viețile noastre pentru a intra în ceața istoriei. Ne considerăm importanți, puternici, atotcunoscători şi totuși suntem atât de mici, de lași, de insignifianți. Tocmai de aceea în fiecare decembrie e timpul să ne plecăm capul şi să ne gândim, măcar o clipă, la cei ce nu mai sunt. Eroii nu mor niciodată, dar se uită…
Comentariu beton!12
Am fost singura țara care a plătit libertatea cu sânge nevinovat! Oameni care au avut curajul sa iasă in strada si sa strige „trage, mă! trage, mă futu-ti grijania ma-tii!”. Nu înțeleg de unde atâta jeg in inima ăstora care acum isi bat joc acei eroi si se pișă pe crucile lor si ale noastre!
Comentariu beton!15
Nu,Georgiane,vina este doar a noastră.Noi cu pasivitatea noastră ii omorâm in fiecare an,in fiecare zi.Noi,ca si ei ne-am pisat pe ei.
Comentariu beton!16
@edelweiss, nu trebuie sa iti mai spun cata dreptate ai. Locuiesc in zona Eroii Revolutiei, unde se afla mica padure de cruci mici si albe albe ale acelor oameni minunati care au crezut cu adevarat in libertate. Si acestia sunt numai cei care au murit in Bucuresti, stii foarte bine ca si Buzaul, orasul nostru natal, este oras martir, oras unde au murit multi tineri. Din pacate nu au avut la indemana un smartphone, un laptop ca sa isi poata imprastia hastagurile si indignarile. Langa cimitir, ceva mai in fata se afla o biserica. Ma uit cum oamenii se uita impasibili pe geamul masinilor cand trec pe langa cimitir dar cand ajung pe langa biserica incep in mod automat sa faca semnul crucii. Nu mai conteaza ca acei oameni au murit si pentru asta.
Comentariu beton!12
@Georgian, noi îi lăsăm. Numai noi! Dacă nici acum nu e momentul de revoltă, când bataia de joc atinge limite inumane, nu mai stiu când ar mai fi?
Comentariu beton!16
@Ana R, chiar nu stiu ce ni se întâmplă! Parca suntem sedați, suntem ca niste corpuri goale care banănăie de colo colo. Tocmai imi spunea cineva ca s-a facut un sondaj si ca daca vor fi alegeri maine tot PSDul va castiga. Iti spun, am inceput sa ne indragostim de violatori.
Georgian,sa nu mi-o iei in nume de rau,sa nu fi fost in sufletul unuia care avea o arma si era dintre aia la care se striga cum zici tu.Mai ales ca ordinul de reprimare a revoltelor contra statului era destul de clar cand spune ca trebuie oprite prin orice mijloace, chiar cu deschiderea focului.
Noroc ca majoritatea nu strigau asta pentru ca-si dadeau seama ca in fata lor stau niste copii rupti in doua la gandul ca daca trag omoara niste oameni care n-au nici o vina si cu care sunt de acord,daca nu trag s-ar putea sa fie executati pe loc pentru nerespectarea ordinului.Cel care a facut sa fie evitat masacrul a fost generalul Milea, care a dat ordinul sa nu se traga in populatie sub nici o forma.Crede-ma, omul ala merita statuie.
@Georgian, doar ne complacem. Iar astăzi principiile sunt ceva demodat. Dă-o în mă-sa de țară, la o adică, ce a făcut ea pentru noi?
@Marius M, ai dreptate. Fratele mamei era in armata in acea perioada si a primit ordin sa tragă. Trăgeau unii in alții. O gramada de colegi de-ai lui au murit la Buzau in acele zile. Si stiu ca si Generalul Gușă a foat unul dintre cei care a refuzat sa dea ordin de tragere. Ceea ce imi pare cel mai rau este ca cel care a nenorocit acesta tara, Iliescu, nu va apuca sa plateasca pentru toate crimele pe care le-a făcut, asa cum discutam si aici acum câteva zile. El este cel care trebuie judecat pentru crime impotriva umanității dar din pacate nu a putut nimeni in aproape 30 de ani sa faca asta. Pentru ca toata tara este putredă, este in cangrenă si pana cand nu se va sparge buba nu se va schimba nimic. Sper din tot sufletul sa fie fara victime desi de cate ori ma uit la Dragnea si Taricenau ma gandesc ca raul este multiplicat.
@Ana R, ne intrebam „ce a facut tara pentru noi” pentru ca toti nenorocitii astia care s-au tot perindat la conducere si prin parlament au distrus orice urma de identitate nationala, au distrus valorile (nu au fost in stare sa răscumpere o statuie a marelui Brâncuși), ne-au prostit distrugand sistemul de învățământ si ne-au îmbolnăvit distrugand sistemul de sănătate! Unde a fost „tara” pentru cei de la Colectiv (nu ma refer la cei care au ieșit în stradă)? Unde este tara pentru copiii bolnavi de cancer? Unde este tara pentru batranii cu pensii de 300 de lei?
N-are cum acest text să surclaseze „5 semne clare că ești prost” și „de ce miros urât bătrânii” pentru că cele două texte sunt reacția nefirească a libertății prost înțeleasă.
Asta pe de o parte, că pe de altă parte trebuie să mărturisesc că i-am spus lui Mihai la un moment dat că vreau să o scot pe AnaR din topul celor 10 cele mai citite texte ale lui și să intru eu cu un text scris de mine. Sunt (sau eram) aproape să fac asta dar acum nu mai vreau.
@Elena, nu știu dacă e meritul meu că a ajuns acolo, poate mulți au înțeles mai multe legate de revoluție, alții au rememorat amintiri dureroase. Fiecare se raportează altfel la momentul ăla, iar în textul ăsta e emoția și suferința copilului de atunci. Îți doresc și ție multe texte în topul ăla, pentru că meriți!
@Ana, ce bine că ești azi cu noi. Așa ai aflat că textul tău a fost (și încă este) un reper pentru mine?.
Când a pornit revoluția la Timișoara eram în cantonament la Babele. Avem 19 ani. Știu că ascultau oamenii pe la recepție la un prăpădit de radio că în țară lumea a iesit în stradă. După vreo trei zile au venit niște camioane ale armatei care ne-au coborât până la gară și ne-au urcat în tren către casă. Până la Ploiești ne-au însoțit militarii. Am mers culcați în vagoane de frica teroriștilor. La gară era tata. Venise cu bicicleta ca să mă salveze. Băi, era transfigurat. Teama aia din ochii lui…pfff.
P.S. Cum să nu fie meritul tău?! Textul ăsta, da, e emoție și trăită și transmisă.
Comentariu beton!12
@Elena, nu avem cum să uităm ochii parinților noștrii din zilele alea, cât de multe ne-au spus privirile alea!
Un fel de să nu uiți, Darie! Unii chiar au luptat, au sperat, chiar au murit. Nu-i merităm, nu le merităm sacrificiile, nu merităm lacrimile orfanilor și ale văduvelor!
Ne-am bătut joc an după an și iată că se împlinesc 28. Azi.
Nu știu ce-ar mai fi de spus, de scris…
@GMT, romanul copilăriei mele a fost “Desculț”, asta pentru că mama e născută in satul lui Zaharia Stancu. Exact așa e. Să nu uităm.
Ana R, mi-a ramas pe creier Descult pentru totdeauna asa cum mi-a ramas si scrierea ta, trairea ta. Eu iti multumesc mult si-ti doresc numai bine!
@GMT, și eu mulțumesc! Și ție numai bine! Și să ajungi să trăiești într-o altfel de Românie!
S-a luptat pentru libertate, ne rezervăm libertatea de a nu vota. S-a luptat pentru o presă liberă și de calitate, în topul tirajelor stau Click și Libertatea. S-a luptat pentru cultură la TV, poporul se uită la Măruță. S-a luptat pentru acces la informații, în topul accesărilor online stau libertatea, cancan și spynews. S-a luptat pentru bunăstare, în România o treime din totalul alimentelor ajunge la gunoi, în timp ce peste jumătate din populație abia are ce pune pe masă.
Nu ne merităm morții, dar ne merităm soarta.
PS: Am vrut să scriu că-s curioasă câte comentarii vor fi pe subiectul de azi, dar mi-am dat seama că n-ar avea sens. Nu e subiect de miștocăreală, deci nu e înghesuială.
Comentariu beton!14
@didina, referitor la PS-ul tău: citește comentariile din 2015. Mulți au spus atunci ce aveau de spus, nu cred că are rost să mai revină.
Citește comentariul meu de atunci. Mai mult decât am zis atunci nu voi mai zice acum.
@didina:
Corect la faza cu numărul comentariilor.
Mai puțin corect la faza cu Măruță dat ca exemplu. Emisiunea PROTV-ului e slăbuță! Omul chiar e profesionist. Şi a avut cândva producții super. Scuze dac-am trollat, azi chiar nu-s prea OK.
@Ionut, le-am citit anul trecut, vă știu părerile și rezonez cu mulți dintre voi, altfel nu mai eram pe-aici. Era doar o remarcă amară, unii comentatori se activează doar la can-canuri, nu i-am remarcat când au fost subiecte serioase:
– articole de seară: duduia psiholog – 152 comentarii / Șerban Nicolae – 39 comentarii
– mitul spărgătoarelor de case – 265 comentarii / Ion Iliescu – 97 comentarii
@VictorR, nu-i bai, poate exemplul cu Măruță n-a fost cel mai bun. Rămâne, însă, ideea. Nici eu nu-s veselă azi.
@didina, nu contează numărul comentariilor, contează doar ce simte fiecare legat de tema asta. Tocmai, trebuie să schimbăm soarta!
@didina
Permite-mi sa ma simt vizata de „unii comentatori se activează doar la can-canuri”, ca doar am fost cap de lista la „Mitul spargatoarei…”
E limpede ca, din varii motive, unora de aici le da cu virgula prezenta mea pe acest blog. Si a fost o vreme cand dislike-urile si comentariile rautacioase (sau de-a dreptul brutale) ma afectau destul de mult si reactionam pe masura. Dar, cu ajutor specializat (<3 u for this), si un mic hei-rup al creierasului meu straveziu, am ajuns la concluzia ca nu conteaza parerea nimanui decat a mea. Si-a cui doresc eu sa conteze.
Acum, ca tu te-ai referit sau nu la mine, mi-e aproape paralel (nu total, ca doar m-am simtit acu'), dar te intreb si eu cum am fost intrebata si eu la randul meu: de ce conteaza pentru tine parerea/comentariile altora?
Comentariu beton!65
@Ana R, sper că se vor schimba lucrurile în societate și mai sper că interesul pentru subiectele serioase va crește. Felicitări pentru text, este excelent!
@Vera, nu. Tocmai că nu despre tine este vorba. M-a uimit interesul unora dintre comentatori despre viața privată a altora și m-a întristat faptul că părerile echilibrate și de bun-simț legate de subiect (nu de persoane) s-au pierdut printre rânduri.
@didina, cred ca stii ca am avut si eu un comentariu acum cateva zile legat de numarul de cititori si de comenturi si am fost acuzat ca am stricat zen-ul. Pana la urma am stat si m-am gandit si am ajuns la concluzia ca sunt oameni care nu mai suporta textele triste asa cum nu suport eu de exemplu stirile despre suferinta copiilor sau a batranilor. Nu am vrut sa spun dar eu plang de fiecare data cand citesc textul Anei pentru ca am vazut toată suferința traita de un copil de 9 ani si toata suferinta traita de copiii care si-au vazut părinții macelariți. Si mi-am stricat zen-ul. Dar macar sunt viu si am crescut cu părinți.
Comentariu beton!12
@Georgian, cei 7 ani de-acasă nu îmi permit să trag pe nimeni de urechi, dar îmi permit să am o părere pe baza celor observate (aici și aiurea în on-line). Este posibil (și sper) să mă înșel.
Sunt de acord că e tot mai greu să suportăm știrile negative, că deznădejdea e mare și că situația e complicată, dar nu ne permitem luxul de a ceda. Plângem, ne ștergem lacrimile, îi tragem de mânecă pe cei care ignoră și le explicăm celor care nu au informații. Mi se pare trist că și acum, ca și atunci când întrebam dacă se observă o schimbare reală în societate după Colectiv, au răspuns oameni care se implică oricum, care încearcă să schimbe ceva în jurul lor, adică exact cei care nu erau vizați de observația mea.
Înțeleg perfect textul Anei R, pentru că și eu sunt copil de “terorist”. În decembrie ’89 tatăl meu a fost detașat la București și nu am știut nimic de el timp de 3 săptămâni. A venit acasă în primăvară, viu din fericire, dar neom. Îmi este greu să descriu perioada aia și nici nu am talentul de a scrie, așa că mă voi opri aici. Să ne păstrăm creierii întregi, că-i lung drumul.
@didina, chiar dacă am momente cand sunt mai sensibil decat imi permite genul pe care il port, nu cedez. Daca cedam, eram plecat de mult, fizic sau cu capul. O pot lua de la inceput oriunde fara teamă insa m-am încăpățânat sa sper ca ceva se va schimba in bine aici. Respect pentru tine si tatăl tău.
Pentru dislikeri:
Băi, io vă „înteleg” că s-au creat niște antipatii pe aici. Dar dacă și ăsta este un subiect în care voi trebuie să vă aratați mizeria din cap, înseamnă că VOI, și nu NOI, NU sunteți în locul potrivit.
Așa că sfatul meu pentru fiecare este: du-te tare! Vino lent! (Spre deloc)
Comentariu beton!13
@Elena, cine îi bagă în seamă? Lasa-i în nefericirea lor! Crezi ca e simplu să ai o existență atât de insignifiantă, încât sa duci razboaie din degețel?
Eu aveam 7 ani la Revolutie, tot ce imi aduc aminte e ca nu am apucat sa fiu facuta soim al patriei. Chestia asta nu m-a dezamagit, ci dimpotriva. Cred ca de la ai mei am invatat asta. Mama si tata au fost oameni simpli (si mama inca e), nu se amestecau in politica sau, cel putin, nu erau vizibili. La noi in casa nu se vorbea de comunism nici de bune, nici de rele (sau nu-mi aduc aminte), dar stiu ca ai mei nu ii agreau pe FSNisti, recte pe Iliescu, de asta imi aduc aminte si am crescut cu repulsia asta fata de el.
Nu m-a interesat niciodata politica, nici istoria foarte recenta. Sunt retinuta in declaratii si nu emit pareri pentru ca niciodata nu sunt sigura de ce se promoveaza. Nici acum nu stiu cine pe cine a impuscat si de ce la Revolutie, mi se pare ca evenimentele sunt asa invalmasite si rasturnate din toate directiile ca, efectiv, nu pot sa scot din capul meu un gand direct si concret despre Revolutie.
Deci… pas.
Comentariu beton!11
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.32
Ei na.Si tu esti anonim(a).Adica n-ai si tu un nume micut si cunoscut pe aici?Cum citesti tu asa si iti aduci aminte:ia,ce a zis Vera acum e total in antiteza cu ce a zis saptamana trecuta, ii dau dislike.Si mai ai si vreo 4-5 care gandesc ca tine si dau si ei.Sa inteleg ca esti un fel de entitate suprema care supravegheaza blogul si n-are nici o parere dar ii sanctioneaza pe cei care in opinia sa gresesc.Un fel de Dumnezeu al dislike-ului menit sa pedepseasca pe cei care nu se incadreaza in tiparele stabilite de el.Un fel de guru basinos care nu stie sa scrie cu majuscula la inceputul frazei si are un stil cacacios de exprimare.
Hai sictir!
anonim(ă), ai o obsesie bolnăvicioasă pentru mine, chiar nu e ok, zău. Dar nah, whatever makes you happy. Crăciun liniștit să ai!
@Marius M Boss, cred că bați degeaba la ușă, anonimu’ ăsta e într-un univers paralel.
@didina scuze că-ți răspund aici, nu mai fac alt comment. Mulțumesc de lămurire, am înțeles acum la ce te-ai referit. Scuze dacă am fost țâfnoasă.
Ce ar mai putea fi de spus?! Sunt destui care au spus-o mai sus. @edelweiss a sintetizat perfect ultimii 28 de ani. Eu am comentat anul trecut cand am citit prima oara ce a scris Ana R in 2015. M-am trezit, am citit si mi-au dat lacrimile. Ma doare sufletul sa o spun, dar din pacate nu o sa ne mai facem bine. 28 de ani ne-au fost rapiti. Imi este scarba sa mai citesc despre ceea ce se intampla acum in tara. Doar ipocrizie, nesimtire si tupeu. Pur si simplu am obosit.
Ce-ar mai fi de comentat…
Poți să înjuri, poți să strigi, poți să protestezi până îți vine rău.
Dar dacă am avea o oglindă a poporului am constata că în fapt suntem o masă amorfă de moluște ce privim și simțim la cel mai de jos, animalic chiar, nivel de supraviețuire.
Nu suntem capabili ca masă să dăm o orientare vieții și viitorului nostru.
De la începutul lunii decembrie am un gust metalic în gură, de cocleală.
Stăm la masă și ne hăhăim cu ucigașii părinților și fraților noștri.
Ba chiar căutăm să le acordăm circumstanțe atenuante.
Suntem niște pripași….
Si eu am fost „terorist”. in 1989 eram militar la unitatea de pompieri din Sighet si imi aduc aminte cum niste idioti aruncau cu pietre si sticle in poarta uitatii si strigau la noi ca suntem teroristi. probabil erau tot cretinii aia la care alergam noi iarna la -20 de grade sa le stingem surele cand se imbatau, se certau intre ei si isi dadeau foc unul altuia la case.
Si asta doar pentru ca apartineam de ministerul de interne. Eu cred ca multe nenorociri s-au intamplat atunci si din cauza animozitatii dintre MAPN si MAI, incepand cu generalii din cele doua structuri care atunci au gasit o modalitate sa-si regleze niste conturi dintre ei.
Pacat ca au murit oameni nevinovati pentru asta.
Comentariu beton!13
Poate par cinic și fără sentimente ,dar la 14 ani stăteam culcat pe burtă ,iar în jurul meu zburau gloanțe și trasoare în mirificul oraș Timișoara,cică locul de unde a început revoluția din1989.Acum ,la 42 de ani prefer să stau pe un șezlong ,culcat pe burtă ,cu bucile la soare și un cocktail sub nas.Lașii,javrele și jigodiile se pot bucura de ceea ce au după 28 de ani de așa zisă libertate.Eu nu am renunțat să lupt cu voi,jigodiilor.Imaginea oamenilor cusuți cu sârmă și aruncați claie peste grămadă în Cimitirul Săracilor din Calea Lipovei o să mă bântuie toată viața.Dulce o să fie răzbunarea…Timpul rezolvă tot!
@Paco: Chapeau!
@Paco, aham, timpul rezolva tot.
Peste 100 de ani, pe 22 Decembrie 2989, blogeru` de succes Mihai Vasilescu care a scris 4 carti in ilegalitate, va publica un articol cu titlul ” DA, SUNT FIICA UNUI TERORIST !”.
In seara asta stau acasă, citesc, ma revolt și înjur. In ultimii 3 ani, pe 22 Decembrie, eram la Sala Palatului la un concert-manifest… „Degeaba”, al lui Tudor Gheorghe, un concert ale căror vorbe si versuri le știu la virgula. Un concert cu o singura reprezentație anuală, pe 22.12. Același concert, aceleași melodii, aceleași vorbe, an de an. Cântam si plângeam… Anul ăsta, după o gălăgie de vreme, nu s-a mai ținut – partidul n-a mai permis. Ba mai mult, înregistrările video integrale din anii trecuți au dispărut și de pe youtube, rămânând doar bucațele. Plm… DEGEABA!!!
P.S: Pentru cei ce nu au văzut acest ” Degeaba”, va rog sa faceți o căutare in google, inca poate fi găsită o varianta full. Și merită să îi acordați o oră jumate.
P.P.S: Nu comentez apartenența politică evidenta a artistului Tudor Gheorghe.
Acum ma apuc de făcut curat in casă, cu boxele date in blană.
@Papi, acum 2 ani se anuntase concertul lui Tudor Gheorghe la noi. l-au anulat pentru ca nu se vandusera destule bilete, si nu stiu daca „partidu” a avut vreo treaba cu asta pentru ca au avut afise in toate orasele din zona. pur si simplu erau biletele prea scumpe,100 de lei cel mai ieftin.
Păcat, nu de anulare, dar de mesajul concertului, care este unul muuuuuult prea actual, an de an. Iar anul asta, cu atât mai mult!
Eu acum îmi „culturalizez” vecinii 🙂
@Papi, DEGEABA organizezi concerte-manifest in Bucuresti cand durerea mare este in alta parte.
@Shoric: Dă-mi voie sa spun ca durerea mare pleacă fix de aici din centru, dintr-un mare căsoi. Mai rău e că pe la votare, e cu para’ndărăt. Viciosus cerculum, ‘ga-mi-aș!
Aveam 28 de ani si una dintre cele mai frumoase seri din viata mea este cea din 21 decembrie 1989 cand, incepand de la Unirii si pana la Universitate, se striga ;,,Jos, Ceausescu!”. Eram la Coltea cand a inceput sa se traga. Eu, viteaza lu’ Peste, voiam sa merg spre baricada. Fostul meu sot, care a facut armata la parasutisti-cercetare-diversiune, cu urechea formata:,,Trag cam la 30 de grade. Inca putin si or sa traga in plin!”. Eu nu intelegeam de ce sa traga in noi, ca doar strigam, nu mi se parea ca facem ceva rau. Plus ca eram multi, civili, cu mainile goale. Mai mult pe sus, am ajuns in metrou. Mi se parea ca sunt lasa(si cred si acum ca a fost lasitate) ca am plecat.A doua zi, Iliescu voia sa dea telefon la Moscova, sa le spuna cine sunt si ce vor. Si toate iluziile s-au facut zdrente.
Zicea cineva ca nu vor fi comentarii. Eu ii inteleg si pe cei care nu spun nimic. Cand treci de doua ori pe zi pe langa ceea ce inainte era un parculet cu banci si leagane iar acum e o padure de cruci, aliniate perfect, si la tv apar Iliescu&ciracii, iti cam ia sonorul. Ce sa spun: ca nu mi-am dorit niciodata pana acum sa plec din tara? Ca acum imi pare rau ca nu am plecat imediat dupa 13-15 iunie ’90? Ca trebuia sa ascult glasul ratiunii care-mi urla: ,,Ia harta lumii si vezi care e cel mai indeparat punct de Bucuresti si acolo sa te duci!” Vorba fostului sot,, te-ai gasit tu sa indrepti cocosatii!”. Sa spun ca si azi tresar cand aud imnul si parca vad oamenii din 21 decembrie cantandu-l? Sa spun ca am plans cand am auzit la tv in ’89 cantand ,,O, ce veste minunata!”, pentru ca mi se parea o mare dovada de libertate sa vorbesti despre Craciun? Sa spun ca, dupa toata minunea din decembrie ’89, a venit iunie ’90, ca si acum, dupa 27 de ani, cand aud Imnul Golanilor si celelalte cantece din Piata mi se face rau fizic?
Ca ma simt vinovata ca nimic din ceea ce au sperat cei care au murit nu s-a facut? Ca n-am stiut cum s-ai explic fiica-mi de ce la putere sunt tot cei care erau si pana in ’89? Ca simt ca ce s-a schimbat e doar data sarbatorii nationale si parculetul de la Pieptanari(acum se numeste Eroii Revolutiei si e cimitir).
Hai, ca m-am ambalat si sunt si incoerenta. Imi cer scuze.
Comentariu beton!11
@marna…mi s-a făcut pielea de găină…
@marna, offffff…..
Am citit textul si anul trecut. Am recitit cu tristete si acum. Aveam 14 ani la Revolutie. M-a prins intr-o tabara ce urma sa se incheie pe 22. Am mai stat acolo 3 zile si am ajuns in Bucuresti pe 25. Nu va spun cu ce teama m-am deplasat din Gara de Nord pana in Militari, desi eram in masina tatalui unui coleg. Au trecut anii, iar noi ne batem joc de tot ceea ce am fi putut face bine.
@Shoric ,nu fi așa de negativist..Timpul are grijă de toate.Peste o sută de ani ,Mișhu ne va prezenta ,Dacă e vineri e tot Elena,că eu azi am uitat să îmi iau pastilele și nu știu cum dracu iară am prins două sâmbete săptămâna asta ,iar Elena ,la fel de virgoanță ca Mihai ,o să ne prezinte cu o voce asemănătoare cu a Irinei Margareta Nistor ,un videoblog gen Telenciclopedia:înmulțirea râmelor de bălegar ,fotosinteza ferigilor și o zi din viața unui exemplar de drosofila melanogastra.Totul în realitate virtuală.Și sunet 4 D.Sper să nu apuc vremurile alea …
@Paco, eu sunt optimist, si sper ca peste 100 de ani o sa le zic nepotilor nerecunoscatori : Vedeti ba, de aia am murit io la Revolutie, ca sa aveti voi.
Paco, sau peste 100 de ani cand tu o sa comentezi pe blog : dragii mei, tocmai ce m-am intors cu fatza in sus pe shezlong si ma cam doare in cur de Romania si Vera o sa-ti raspunda : coae, vezi ca poate iti pigulesc ratzele rima, rama…plm, aia cu care faci pipi.
bai, da` stiti ce este interesant ? bloggeru` nostru nu a zis nimic despre viata lui de revolutionar, ca avea pe atunci cel putin 30 de ani. am vrea si noi sa invatam din experienta lui de om batran.
Mi-a luat ceva timp să citesc toate comentariile din 2015 si 2016, pentru articolul original. Că m-am zburlit e puțin spus, dar de 2 ori am deschis un site ca să îmi comand telefon. Cine dreaq știa ca un telefon chinezesc rezistă la 2 șocuri grave cu pereții din Militari?
Sincer, mã bucur că unii dintre cei ce au comentat atunci au dispărut de pe aici. La fel cum am să mă bucur peste vreo 3 săptămâni, când mi-o veni telefonul nou… deh, a treia oară n-a mai rezistat, chinezii nu le-au învățat sa zboare și eu stau la 6.
@Papi, cand o sa intelegi ca Centrul ala in care traiesti tu nu este si Centrul in care traiesc altii, o sa-ti dai seama de ce unii nu voteaza cum ai vrea tu.
Si ca sa fiu rautacios pentru ca oricum o sa ma mai vedeti la anu`, eu la 6 ani eram umpic incert privind sexualitatea mea, adica nu stiam sigur daca sunt baietel sau fetita si altii isi aduc aminte cum a fost la Revolutie.
Neam de oameni, spurcat!
Sa-ti sacrifici fiii., doar ca … “sa-ti iasa”!
Suntem “unici”., in Europa cel putin!
Saracii oameni!
Calaii..bine , merci, se dau…”eroi ai Revolutiei”!
Sa-i ierte D-zeu si sa-i odihneasca in pace!
Celor ramasi fara ei…toata compasiunea noastra!
Îţi place sau nu: 0 0
Nu a fost nici o revolutie ,o lovitura de stat organizata de catre comunisti inpotriva comunistilor . A fost un hos organizat in care au castigat inca o data comunisti iar poporul a pierdut . Singurul lucru castigat de popor a fost libertatea de a circula liber peste granitat tari ,libertatea de a manca nesanatos (chiar otrava)si libertatea de a avea valuta si a chieltul dupe bunul plac ca de liberi nici nu se pune problema pt ca inca nu suntem liberi e doar o impresie ca suntem liberi!