Cred c-am mai povestit pe-aici pățania asta, dar pentru că zilele astea s-a inflamat din nou subiectul cu angajatorii care caută oameni buni (și nu găsesc) versus tinerii care nu vor să muncească, o s-o mai zic odată că se potrivește binișor.
Acum vreo doi ani, pe vremea când încă prestam la ceea ce eu sper să fie utimul job pe care l-am avut în vânzări în această viață, m-am pomenit că mă contactează, out of nowhere, o HR-istă care mă voia la un interviu pentru firma unde lucra. Partea tare este că m-a sunat pe când eu deja visam să lucrez în online și începusem să fac ceva demersuri în sensul ăsta (a se citi interviuri unde eram respins). Dar, pentru că nu-mi place să refuz omul, m-am dus la interviu și-am cerut o sumă nesimțit de mare, pe sistemul măcar să merite deranjul. Convins fiind că, după ce vor auzi pretențiile mele salariale, or s-o lase mai ușor.
Well, ce să vezi, n-au lăsat-o (de unde învățam din nou că niciodată nu e fraier ăla care cere) și m-au programat la un al doilea interviu, de data asta cu bossul bossilor, managerul general. M-am dus, ce naiba să fac, și i-am cerut și lui aceeași sumă nesimțit de mare. După care am plecat și-a ramas că mă mai sună ei, iar eu eram convins că acolo a murit tot. Dar oamenii o țineau pe-a lor, m-au sunat din nou. Mai precis, fata aia de la HR.
– Bună, zice, te-am sunat pentru că domnul director vrea să vinzi un produs de-al nostru.
Mi-a picat oleacă fața, dar am reușit sa zic pe cel mai calm ton din lume:
– Ăăă, scuze, cred că n-am înțeles prea bine, să fac ce?
Aia a luat-o de bună:
– Să vinzi unul dintre produsele noastre unuia dintre clienții tăi.
Mai mult ca sigur în secunda în care a rostit din nou idioțenia, un înger a murit în urma unui atac de apoplexie. O iau din nou cu duhul blândeții, gândindu-mă că poate tipa nu e cel mai ascuțit creion din penar și n-a realizat ce vorbește:
– Deci tu acum îmi ceri să profit de unul dintre clienții firmei unde lucrez ca să vând unul dintre produsele voastre?
Ea, foarte convinsă:
-Da!
Băejnebun! Dacă până atunci rămăsesem în limite decente cu calmul, de data asta am simțit cum începe să mi se zbată vena aia groasă de la tâmplă. Așa că de la acest moment al dialogului n-am mai fost responsabil pentru tonul folosit.
– Cum să-ți explic ca să fie clar? Nu că n-aș putea să fac asta niciodată, dar mi se pare un gest de o moralitate atât de îndoielnică, încât nici nu-l pot lua în considerare. Te rog, hai să ne prefacem că nu mi-ai cerut așa ceva!
În naivitatea mea înduioșătoare, credeam ca această replică a pus capăt dialogului care deja se ducea spre derizoriu. Ți-ai găsit. Femeia a continuat imperturbabilă:
– Bine, atunci poți să-l vinzi către un client nou.
Știți sentimentul ăla de frustrare pe care-l încerci când ai vrea să-i zbieri cuiva: „bă, te rog io să taci din gură în momentul ăsta, că nu mai răspund de mine!”? Îl știți? Ei, cam asta simțeam eu și, în loc să-i dau frâu liber, trebuia să mă maimuțăresc semi-politicos la telefon.
– Adică să încep un întreg proces de vânzare? Să caut clienți ca nebunul, să dau telefoane la rece, să mă întâlnesc cu oamenii, să încep negocierile, să pierd o grămadă de timp pe care nu-l am, doar pentru că voi vreți să verificați dacă pot vinde un produs de-ale voastre? Și toate astea ar fi un fel de testare sau cum?
– Da, a zis HR-ista, cu o inconștiență aproape simpatică.
Moment în care n-am mai suportat și-am dat drumul la mitralieră:
– Deci voi vreți să vă convingeți că eu sunt în stare să vând și pentru asta mă puneți să dau test? Dar ce te face sa crezi că vreau să vă demonstrez așa ceva? E treaba voastră dacă mă credeți în stare sau nu să vă vând produsele, nu a mea. Eu știu deja că pot s-o fac și e suficient.
În partea cealaltă, tăcere deplină. Așa c-am continuat tot eu:
– Uite, ca să încheiem. Mi se pare absolut jenant tot ce mi-ai cerut. Prima chestie a fost imorală și a doua total deplasată. Iar acum o să închid, dar înainte de asta am să te rog să-i spui managerului tău fix așa: “a zis nebunul ăla că nu s-ar angaja la noi nici dacă am rămâne ultima firmă din lume”. Și sper să învățați amândoi ceva din asta. La revedere!
Am închis cât încă ne puteam despărți în termeni decenți.
În final, ce voiam să zic, pentru a evita pe cât de mult posibil situațiile jenante de acest gen, s-au inventat site-urile cum este infomunca.ro. Serios, cred că viitorul este al platformelor cu anunțuri oneste care reușesc să țină aproape viitorii angajați și angajatori. Uite, am ales trei orașe puternice din punct de vedere economic, București, Cluj și Brașov, unde totuși se aude că piața muncii suferă din ambele sensuri, angjator-angajat și angajat-angajator. Aruncați un ochi peste ofertele de joburi și ziceți și voi dacă vi se pare totul ok.
Problema forței de muncă din România e în curs de rezolvare, a găsit PSD-ul soluția. Vor fi eliberate, anticipat, câteva mii de proaspăt absolvenți de facultate, gata să intre în câmpul muncii.
Comentariu beton!36
Unul deja s-a intors pentru master…
http://m.adevarul.ro/locale/suceava/un-hot-proaspat-eliberat-inchisoare-s-a-intors-dupagratii-spart-doua-tonomate-cafea-furat-135-lei-1_59ee202f5ab6550cb869bc34/index.html
Comentariu beton!29
@Redoo, în România rata de recidivă e de 80%. Ce mi se pare foarte trist este asta: http://bit.ly/2z5iauc
Apoi urmează doctoratul…..!
@didina, un fel de specializare, ha?
@Mihai, unii intră analfabeți și ies scriitori.
Comentariu beton!16
Eu caut să-mi schimb jobul. După 12 ani într-o firmă unde angajatul e văzut ca un consumabil. Am avut motive să rămân aici, nu intru în detalii.
Well, și am fost recent la un interviu pe care l-am ucis. L-am killărit, i-am cântat Veșnica pomenire și i-am dat și 6 farfurii. Adică m-am dus găină. La un moment dat, de emoții, aproape am bufnit în plâns. I see dead people, buhuhuuu! Evident, m-au respins cu brio, nici măcar nu m-am supărat, știam deja că am fost praf.
Comentariu beton!21
@Vera, ei și ce? Mare rahat. Nu era ăla locul tau. Apare el.
@Mihai, ai dreptate. Locul meu e într-o patiserie pe post de degustător.
Comentariu beton!30
@Vera, ăăă… când iei postul să dai și tu adresa patiseriei.
@Vera, facem echipa. Eu sunt degustator de vinuri.
Citat de la B.B. , un american din Portland, căsătorit cu fosta mea vecină: „Ai eşuat? Ştii c-ai eşuat? Păi ăsta e un real progres!” Omul lucrează în comerțul on-line.
Comentariu beton!22
Dap, @Victor, am ştiut de cum am închis uşa în urma mea că nu mă vor rechema. Am zâmbit, mi-am schimbat tocurile cu teneşi şi m-am dus în treaba mea.
Mi-aduc aminte că, la proba practică de condus, m-am dus găină, am greşit tot ce exista în manual, am picat. A doua oară m-am mobilizat, m-am dus cocoş, aproape că am şi facut o vitejie că era poliţistul cu sprânceana ridicată şi pixul gata să bifeze duda. Mi-a dat carnetul cu felicitări. Nu, nu conduc! Am redevenit găină! :))
Comentariu beton!15
hahahahaha…Vera esti in acelasi nume cu mine da’ vad ca si in multe actiuni identice.Am procedat si procedez identic in ambele cazuri. Yo ma mai cocosesc de 2-3 ori pe an cand bea al meu la cate o nunta ( la care refuz sa utilizez taxiurile) si stiu ca daca bea ceva mai mult il trezesc garantat, ii aduc la cunostinta toate gropile din oras…si pe alea pe care nu le stie.
Comentariu beton!15
Vera,zici ca eu am scris comentariul tau.Ma aflu exact in aceeasi situatie dupa 8 ani.Si doare ,si e trist si, am nervi si asa mai departe…Si eu am participat la un interviu si te inteleg prin ce ai trecut.Parca aveam 18 ani si eram la primul interviu pentru un job si-mi venea sa-mi trag palme de cat de penibil m-am simtit.Dar sigur urmatorul interviu va decurge exact asa cum trebuie.Multa bafta sa ai!
Comentariu beton!12
@Dyamisi Mulţumesc! Vorba lui @Mihai, avem noi locul nostru, o să-l găsim. Pentru că merităm!
@MAS whahaha „ii aduc la cunostinta toate gropile din oras”. Eu am o problemă cu aprecierea distanţei (ca orice femeie care se respectă, zic :)) ). Instructorul (cel mai băiat de zahăr <3 ) mereu mă certa că le buşesc ălora oglinzile. Avea o dilemă de cum naiba sunt aşa aprigă la nervi şi vorbă, dar găină cu volanu-n mână. Ah well, nu sunt perfectă, myth busted, csf ncsf 😛
ah, şi @MAS, tizo, să trăieşti! Mai zicea cineva aici că pe soaţă-sa o cheamă tot Vera. Ce pot să zic: best name ever! <3
Și eu am mai lăsat comentariul ăsta aici fix la textul pe care l-ai mai scris.
Acum câțiva ani m-am gândit să mă duc pe la interviuri DOAR ca să văd ce se mai caută/cere.
Poziție nouă: manager de restaurant.
Două tipe. Aia mai plinuță mă întreabă:
– cu ce-ai putea să vii nou în meniu?
– cu somon în crustă de nuca.
I-am descris miros, gust, imagine. I-a căzut scuipatul pe bluză. Ajungem la partea salarială:
– noi vă oferim atât!
– ați fost atentă când v-am spus salariul actual? Sau erați înecată în propria salivă?
– am fost atentă. Dar nu vă putem da atât.
– de ce? Și de ce-aș alege să vin pe un salariu la jumătate aproape?
– pentru că la noi mai și mâncați!!!
Comentariu beton!61
@Elena, păi și ce, n-avea dreptate?
@Mihai, ba da! Dar mi-am făcut un calcul rapid: folosesc toaleta, trag apa, mă spăl pe mâini, ca să nu mai zic că aprind și lumina. Ieșeam pe minus.
Comentariu beton!23
@Elena P, daca-i spuneai o ceafa de balena la gratar, cea plinuta te angaja pe loc cu suma dorita de tine. Si totusi iti dadea sa mananci si tu ai refuzat. Nemultumita mai esti.
@Marius, am refuzat pentru că eu mă hrănesc cu lucruri frumoase. Iar după beau un pahar cu vin?
@Elena, iar înainte, fumezi. 😀
@Elena P, bine ca esti dastapta. da, da stiu vin rosu.
@ Mihai, dupa fumeaza
@Mihai, înainte fumez de emoții?
@Marius, după fumez că..aşa se face.
@Elena P, ai si tu dreptate in felul tau.
Mihai, poate la salariul pe care l-ai cerut, oamenii ăia au vrut să te facă să renunţi singur, nu să te refuze ei. 🙂
Comentariu beton!11
@GabiI, nu mă gândisem la asta. :)))))
Eu în general nu prea am fost la interviuri pentru job. Și cînd am căutat job și a trebuit să mă duc la interviuri m-am prezentat așa de prost că, evident, n-am fost acceptată nicăieri. Am găsit tot felul de sfaturi cum să te prezinți la interviu, „cum să te vinzi”. Și am concluzionat că nu știu să mă vând.
M-a întrebat una odată referitor la hobby-urile mele legate de modă și design dacă intenționez să vin la muncă cu pălărie cu pene?! Nu m-am obosit să mai răspund la așa întrebare și m-am ridicat și am plecat.
Comentariu beton!22
@Anouk, asta e pe bune? :)))))))))))
@Mihai, da, pe bune.
Eu „m-am angajat” la unul, ca fotoman..sau pozograf. Primele evenimente au fost de probă, să văd cum e cu giobul ăsta…apoi, după un an, au inceput să curgă și banii de la el…tot la el. Dacă mai stăteam mult, mă călugaream…
Da, la un moment dat am cerut mai mult…dar mi-a zis că are și el familie, copii…și mie mi s-a rupt inima atunci…
Comentariu beton!15
@Ananas, şi ai plecat înainte sau după ce le-ai luat copiilor lui PS4 şi Hoverboardu’ ăla cu luminiţe? 😀
Comentariu beton!16
@Vera…i-am luat juma de Dacie mai întâi 🙂
@Ananas, și unde-ai dus-o?
@Mihai, in gardul familiei…
Comentariu beton!15
Ghidușiile astea de întrebări sunt motivul pentru care nu mai merg de muuulta vreme la interviuri care sunt ținute doar de HR-izde, fara vreun manager sau cineva care stie ce vorbește prin zonă. Bineînțeles ca nici daca e vreun șef prin zona n-ai nicio garanție ca nu primești întrebări cretine, dar parca mai ai o șansă.
@papi, well, în acest caz, șeful o pusese să execute.
Apropo de platforme online si din astea. Eu nu inteleg ce mai face un „agent de vanzari” in ziua de astazi?
Tu ce faceai in ultima vreme, inainte sa schimbi?
Adica mi se pare un job al anilor 80-90, acum mort si ingropat din cauza internetului.
@Mihai, tu te referi la produse, dar servicii nu cumpără aproape nimeni online.
Pai da, dar si serviciile sunt marketate tot in online. Trebuie sa ai o pagina web, niste review-uri etc. Ce valoare mai are un telefon de la ceva agent?
Pe mine cand ma suna oameni de la banci, retele de telefonie etc, cu tot felul de oferte, le spun ca sunt la volan si nu pot vorbi, dupa care *poate* dau un google sa vad despre ce e vorba.
Cu ăștia de la telefonia mobilă am pățit-o
De obicei le dau eject din prima dar m-au prins odată intro zi bună
După vrajeala de rigoare cu beneficiile care urmau să mă-ngroape am facut un calcul simplu : bajetii voiau să-mi crească abonamentul și să-mi taie din oferta actuala
-boss , am înțeles că o să fie bine ,pentru voi, da raspunde-mi și mie la o întrebare
-vă rog
-de ce mama dracu aș face un abonament la care plătesc mai mult și am parte de mai puțin decât am acum? Am voce de retardat ?
-n-ați inteles oferta . Și asta cu un ton de parcă compania venise cu un milion de euro in geantă și io refuzam să-i iau
Normal că am devenit badaran și i-am transmis suav gagicii.că dacă mă mai deranjează cu tepe d-astea ii sparg telefonul in cap
Și nu m-a mai deranjat nimeni
Comentariu beton!14
@Mihai, ai și tu dreptate, dar serviciile mai complexe (eu vindeam soluții CRM, de exemplu) necesită același proces de vânzare clasic. Pentru că oamenii vor să înțeleagă ce cumpără, vor demo-uri, vor simulări, vor soluții personalizate.
Problemele astea din campul muncii au fost motivul principal pentru care am plecat eu din Romania.
Primesc un mail saptamana trecuta de la o firma din Cluj, cum ca mi-au gasit CV-ul pe net si sunt interesati, daca pot sa le trimit un exemplar mai recent.
Raspunsul a fost ca eu de doi ani lucrez ca inginer in Anglia, daca ei considera ca pot sa imi dea un salar ca aici ii pot lua in considerare, dar ma indoiesc ca salariul de acolo e in aceeasi emisfera cu asta.
Nu stiu de ce da nu am mai primit nici un raspuns de la ei.
Comentariu beton!25
@MuciFICATorU, foarte ciudat. Acum o să mă întreb toată ziua de ce oare nu te-au mai sunat.
@Mihai, încă numără bănetul, fac calcule…etc. Dacă le dă cu virgulă??!!
Comentariu beton!11
@ardei gras, și mereu se încurcă și-o iau de la capăt.
Noi avem o mare problema cu forta de munca. Si noi cautam bucatari, ospatari si cameriste pentru contracte de munca in germania. Ideea este ca toti si plecati,
Și care-i problema?
Am văzut anunț de angajare la un abator , cred c-am mai scris: program 8ore , salariu minim plus patru pui pe lună
De fapt 12 ore, chemat și sâmbăta și duminica ,.orice zi absență penalizata cu 100 lei
Nu vine nici pulea
Comentariu beton!15
@ Colonel S, mai trebuie să aduci bani de acasă și ești angajatul model…
Comentariu beton!12
Sau să nu-ti iei salariu
Că pleacă patronul in tailanda și n-are bani de bacșișuri la restaurant
O firmă dacă nu poate să garanteze salarii decente ,poate să se ducă in pula mea, adică să se-închidă
Asigură nustiucate locuri de muncă, prost platite
Așa și ? Toți „patronii” ăștia de mucava se gândesc doar la binele salariatului, unde o să se ducă săracul dacă inchidem ?
Hai sictir !
Comentariu beton!12
Sunt interesată de un post de degustător într-un restaurant (aş prefera o patiserie, sunt fan foietaj). Am doctorat în hăpăit merdenele şi foietaj cu vanilie, sunt pasionată de fripturi şi nu zic nu unei supe cu găluşte. Aştept cu interes o ofertă! Mulţumesc!
Comentariu beton!30
@Vera, nu deguști tu, cât putem noi găti…acceptăm plata doar în natură :)))!!
Comentariu beton!14
@ardei gras Aştept ofertă cu .jpeg şi .avi pe adresa redacţiei. Trebuie să mă asigur că e produsul corespunzător. Nu merge aşa, orice cornuleţ.
@Vera, la fabrică, în schimbu trei, nu mai vă place.
@Mihai, asta ţi-a suflat-o @C… ştim noi cine? :))))
@Vera, cine, cine? 🙂
Piața muncii din punctul meu de vedere ar trebui să fie ceva de genul piramidei nevoilor a lui Maslow,dar structurată pe alte considerente :cerere,ofertă,pregătire,disponibilitate,experiență.La noi corespunde unei forme geometrice abstracte fără noimă desenată de un grafician pe halucinogene puternice.Subiectiv poate,dar în Spania am pierdut din fericire contactul cu interviuri imbecile,cu departamente de HR unde nivelul de inteligență este egal cu cel al unei grupe mijlocii de la școala ajutătoare nr.2 din Siliștea Gumești,cu patroni plin de ifose ,cu privire bovină și care râgâie a mici.
Comentariu beton!19
@Paco, poate ar trebui să ne zici mai multe într-o zi.
@Mihai V ,poate e cazul .Să mai spargem din cutume.Să mai lăsăm naibii din fitzte și figuri,să învătăm să nu ne mai fie rușine cu munca fizică.Aici omul e mândru când îți spune că e zugrav,instalator,mecanic,tâmplar,barman,ospătar sau bucătar.Pentru că aduce plus valoare vieții de zi cu zi.Toți se plâng că nu mai găsesc un mecanic sau un instalator.Dar de ce strâmbi din nas și îl tratezi cu superioritate,când omul respectiv,printr-o pură întâmplare se nimerește cu tine la o bere și se prezintă,Salut .Eu sunt Gigi.Sunt instalator.Gigi nu are nevoie de servicile tale de Multinational Regional Area Sales Manager și cu siguranță nici nu știe ce e aia ,dar într-o zi vei avea nevoie de Gigi.Instalatorul.
Iar Gigi,instalatorul are bani la el să dea de băut la tot barul.Pentru că Gigi a muncit și și-a cumpărat cu banii cash un apartament modest,are mașina lui modestă cu care își face treaba.Gigi nu are rate la bancă pentru vila de neam prost de la capătul porumbului cu rate pe 30 de ani,Gigi nu are leasing pentru mașina soției,Gigi nu are carduri cu descoperire și nici rate de nevoi personale pentru școala de balet,aikido,origami a copiilor.Gigi nu pune poze pe facebook cu superbele concedii strânse din buci pe luați cu dobândă,pentru că Gigi merge pe banii lui in concediu și îl doare în pwulă de facebook.Gigi nu degustă un coniac și pune repede o poză pe Instagram,pentru că Gigi dacă vrea își cumpără o sticlă întreagă și o bea liniștit acasă.Și deși pare de necrezut ,Gigi citește.Inclusiv bloguri.
Comentariu beton!36
Buna ziua, Gigi!
Asta cam asa e.
Tin interviuri des, iar toti cei care au lucrat in astfel de domenii si nu au 17 facultati si 12 masterate, dar au MUNCIT imi spun rusinati ce au facut inainte.De ce? Doar pentru ca asa ii priveste societatea, ca pe niste paria.
Nu-i normal. Felul acesta de a privi lucrurile nu e deloc normal.
Te salut si te respect!
Comentariu beton!15
Dar ce aveți cu mine, măi? Eu prefer să stau mai retras şi voi mă băgați în față? :))
A, şi nu sunt instalator, dar ştii tu bine ce zici, se vede că ai lucrat printre noi, ăștia, Gigei!
Eu beau cu cine am chef, cu cine mă simt bine, în general la oameni nu mă interesează funcția, studiile, conturile în bănci sau altele d-astea și nu pot să sufăr fițele, snobismele, aerele…Și am printre prieteni și persoane des frecventate mecanic, instalator, etc.
Din câte am văzut, aproape toți părinții visează pentru copiii lor tot felul de facultăți și joburi care mai de care, nu-și pun problema c-ar trebui să facă ceea ce le place și la ce se pricep mai bine copiii respectivi, inlcusiv meserii de care este și va fi mereu mare nevoie în orice societate. Preferă să-i țină acasă și să admire împreună diplomele 🙂
Sa va povestesc si eu din „aventurile” mele cu interviurile. M-a mancat undeva, stiti voi unde, sa plec de la Shared Service Centerul unde eram, pentru ca superiorul superiorului, ambele doamne si ambele la fel de inteligente, mi-au refuzat promovarea de la deputy la team leader. Adica un pas. Care trebuia facut cand superioara s-a gandit ca nu ii mai trebuie bataie de cap si s-a carabanit in alt departament. Ei bine…pauza. Mi s-a spus ca nu vorbesc perfect franceza, desi nu era conditie obligatorie, altei colege i s-a spus ca nu are experienta in audit samd. Doar texte ca sa aduca pe altcineva. Mi-am bagat picioarele si am plecat. Si hai la interviu. Tipesele de la HR trebuiau sa recruteze pentru Specialist Risc, dar nu aveau habar de pozitie. Discutia se derula cam asa: Ele ma intrebau ce hobbyuri am, eu le intrebam ce presupune jobul, ele de cand as fi dispus sa incep, eu care e modalitatea de raportare samd. M-am angajat pana la urma dar, la 6 saptamani, m-au informat ca nu le-a fost aprobat bugetul pe anul curent si urmator si nu au cum sa ma mai plateasca. Ok, somer, iar cauta. Zeci de interviuri. Unele care se terminau la „care e suma minima pentru care ati fi dispus sa colaboram?” sau altele care imi propuneau salariu minim o perioada de 3 luni si apoi renegociere, sau diferenta platita din mana pana la suma cuvenita. Cea mai tare a fost una care mi-a spus :”Stiti, la noi auditul are un rol asa, consultativ.” Adica? am intrebat eu. „Adica nu e bine sa scrieti chiar tot ce gasiti ca se supara sefii!” WTF????? Pai atunci de ce ma platiti? „Va platim pentru ca auditul intern e obligatoriu prin lege si nu vrem sa fim penalizati de autoritati!” Say what???/ Doar covor nu ajunsesem! Numai ca…..daca faci prost si te controleaza alti, guess what??? O incurci tu, ca si auditor! Deci…cum e cu hr-ul?
Comentariu beton!21
@Mihai, nu cumva asta este schimbarea de job despre care povesteai acum vreo patru ani?
Nuuu fratica, aia a fost cu alti cretini. Si fix cand m-am saturat de facut pe baiatul bun Si comportat ca la carte, la singurul interviu unde am facut bascalie m-au angajat! Csf, n-ai csf!
@mihaiST, 😀
Aoleu, ce curvăsăreli pot să facă ăștia de la HR! Ce pretenții poți să mai ai să aibă firmele politică de resurse umane? Ar putea fi o meserie frumoasă, dacă ar face-o cum trebuie.
Acum ceva vreme lucram într-o firmă nici mare, nici mică (80 de angajați), suficient pentru ca fetele de la HR să cunoască personal și în detaliu pe toată lumea. Șefa lor era o tipă deosebită, foarte implicată și mereu atentă la detalii.
Ne-a plecat un coleg din departament chiar înainte să înceapă cea mai aglomerată perioadă din an și, evident, am început să facem dansul ploii pe lângă alea să înceapă recrutarea.
Peste două zile vine HR-ista șefă, victorioasă, cu un teanc de CV-uri, spunându-i șefului de departament să selecteze candidații. Ne uitam toți, foarte încordați, cum linge omul hârtiile, sperând că nu vom fi nevoiți să facem cozonacii la birou. La un moment dat se oprește, se uită lung, vine calm cu CV-ul la mine și îmi zice: „Cred că la interviul ăsta trebuie să participi și tu.” Era CV-ul meu.
Știu că nu sunt fotogenică și de-aia nu m-o fi recunoscut tanti aia din poză, dar serios… cât de greu o fi să te uiți unde e angajat omul ăla?
Comentariu beton!19
@didina, ahahahahahaaaaaaaaaaa, nu creeeeeeed.
@Mihai, am rămas în relații foarte bune cu fostul meu șef, e un om de milioane. Ăsta este, încă, subiect de miștouri, chiar dacă au trecut mai mult de 10 ani de atunci. Îți dai seama cât de calificată eram pentru postul ăla, de au vrut să mă angajeze de două ori?
.. si am cazut 😀
Anunț de angajare!!
Cine caută de muncă, cu program 2 din 5 zile, de la 9 la 16, salariu între 2000-5000 de euro, sunați!
Vom căuta împreună!!
Comentariu beton!34
@Mihaela, :)))))))))))))))
Cât am lucrat pentru altii in doispce ani am schimbat unspce firme.La telefonu de servici nu mă găsea nici dracu’,îl lăsam pe birou la sfarsitul programului,aveam tot timpul o foaie cu demisia scrisă nedatată.Cand detonam,o băgam cur.velor de la resurse umane sub nas si plecam.Adica nu mai stăteam o oră,aveam totusi bunul simt sa predau sarcinile finalizate.Ce cinspe zile sau treijdezile după demisie,plecam ca vântul in secunda doi.Mi-am dat demisia in timpul unei ședințe,in pauza de cafea i-am pus directorului demisia in brate,la prima oră,la sfarsitul programului,totul fără nici un avertisment.Expresiile lor pana inteleg ce se întâmplă sunt aur curat.
Comentariu beton!24
@edelweiss, nu vrei tu să scrii un articol cu toate astea? Promit să ți-l public.
Mihai,la ultima firma la care am lucrat,acu mai bine 8 ani,la o negociere salariala,directorul economic era si lider de sindicat.Era tot poporu adunat si a început mimoza aia :in calitate de lider al sindicatului, atunci am intrat in zona aia mea neagra,m-am ridicat usurel am lipit demisia pe monitor,am scris cu marker permanent niste birjărești,am avut grija sa o înjur pe aia de fata cu toata lumea si am plecat.Vedem cu articolul.
Cum adică, nu era patronul firmei liderul de sindicat? 🙂
Nu rareori am avut impresia ca romanu’ de la mic la mare ia societatea de Mos Craciun, sa-i faca lista cu ce vrea sa-l cadoriseasca.
Am citit si io chestia asta cu „deplangerea fortei calificate de munca” si-mi zic ca poate-poate te-o citi si unul cu musca pe caciula …
Fratele meu capitalist cu un picior ramas inca in comunism, trezeste-te ! S-a intamplat o singura data in istorie ca tu, privatul, sa te alegi cu forta de munca calificata de-a moca de altul, de stat, si asta a fost acum 27 de ani. Ai avut noroc si flerul sa speculezi momentul, dar era si firesc ca generatiile din comunism vor iesi si ele candva la pensie sau vor muri de inima amara. Astazi un altul in afara de tine nu e vinovat de dezastru, era si logic ca nimeni nu-si va mai alege o pregatire intr-o meserie sau profesie care n-aduce altceva decat saracie si pe care tu ai platit-o dupa cum ai platit-o ! Desi statul e mai pasuitor cu tine daca angajezi lume din somaj, tu nici macar n-ai bunavointa s-o califici la tine, tot dupa mocaciuni umbli, o vrei gata, „la cheie”, profit maxim din prima clipa. Afla dara ca-n atare imprejurari consumi munitie in eter, nimeni nu-ti plange de mila !
Comentariu beton!13
@Faiantaru’, să știi că nu zici rău.
Hai sa inghesui si eu cateva vorbe.
Era anul de gratie 2015, aprilie, dupa biruitorull de dragon si alte lighioane, Sf Gheorghe, cand pacea cereasca intre mine si, acum, fostul sef s-a incheiat subit prin ridicari de voci si cuvinte corporatiste. Si a inceput un razboi tacut, cu trimiteri constante, dar in gand, la pantecele mamelor. Din 2015 pana in 2017, mi-am cautat de munca in alta parte, interviuri peste interviuri. Daca vreodata doriti pregatire pentru un interviu pentru orice job inalt, call me sa va help. Caci nu-i asa…toti vorbim angloromaneste.
Dupa aproape 2 ani de cautari, mi-am dat seama ca departamentele de HR din companii, sa nu mai zic la stat (ca am aplicat si acolo), sunt conduse si au ca angajati niste imbecile.
Nu stiu sa faca diferenta intre un om cu experienta si unu proaspat iesit din facultate. Nu inteleg ca asteptarile angajatilor difera, ca respectul se castiga, nu se da pe gratis, ca timpul personal e al dracu’ de personal si sub nici o forma nu am de gand sa iti vad fata dupa birou. Nu inteleg ca daca ai pe mana o pozitie si dupa 6 sau 7 luni tu nu ai gasit om specializat, ar trebui sa regandesti strategia, nu doar sa mormai chestii de pe hartie si de pe net.
Ca munca unui HR inseamna putin cautare, ceva psiho, niste relationare interumana, ceva inteligenta, niste diplomatie.
As mai putea scrie, dar am un termen de predare in 2 ore.
Salutari cu soare O.O
Comentariu beton!15
@Kittygreeneyesbitch, ia de-aici: http://mihaivasilescublog.ro/2014/08/31/selectie-naturala/
Trist dar adevarat.
Ca la examenele din ASE. :))))
Voiam sa ti raspund, dar imi zice ca duplicate comment. Sfantul deadline, ce-o fi aia.
Ahahaaaa, tare de tot conversația. Ambele ?
Eu, ca și Vera, sunt în căutări. Nu arde, dar plutește ceva în atmosferă și mă simt stresată. Și am fost la vreo 2 interviuri, mi-au spus că sunt interesați, mă vor suna și de e da și de e ba. Chiar i-am crezut. M-au sunat dăcât deloc. Și cred că am picat la întrebarea unde mă văd peste cinci ani. Tot în oglindă dar cred că trebuie să îmi caut un răspuns serios. Ce ar trebui să răspund la întrebarea asta, să dea bine?
In Noua Zeelandă ,boss
Comentariu beton!13
Jur că nu înțeleg întrebarea asta. Dar voi testa răspunsul tău, Colonele. Măcar să le dau de furcă, să văd dacă așa am sau nu vreo problemă la psihic. Cu oglinda clar sunt ceva psihopată.
Asta cu : unde te vezi peste 5 ani este Sfantul Graal al HR-ismului.
Si, DA se intampla si in vest, cu firme de renume/recrutori/servicii de recrutare. Pre-screening, interviu, interviu 2, testare, testare2, interviu cu viitor potential boss/manager, esti mega giga hecta, dupa care se lasa o liniste apasataare … si nimic. Le scrii/suni dupa 2 saptamani dupa ultima infatisare (desi ei au specificat pe tot parcursul procesului de nenumarate ori ca te vor anunta de rezultat chiar daca e negativ). Si , „ne para rau dar .. bla, bla, bla nice corporate talk”
Aoleu, nu credeam că mai au încă șablonul ăsta…
În locul actualului director general, CEO/CFO sau ce alte titulaturi s-or mai folosi 🙂
Așa, poate ai șanse să-l vezi la față pe respectivul, dacă o fi curios cine e obraznicul…
Sau, dacă ești modest și vrei s-o sperii pe HR-iță, zi-i că șeful HR.
Treaba cu interviurile în România e simplă:
– responsabilii cu HR-ul (oricare ar fi ei, angajați pe asta sau direct patroni) sunt praf, nu au nici o treabă
– oamenii nu au chef de muncă, au pretenții mari pentru responsabilitate 0 și cunoștințe minime
– interesul celor două categorii de mai sus este îndreptat exclusiv spre salariu și munca depusă. Rar apar în discuție alte aspecte, de ordin moral mai ales, atât la interviuri, cât și după angajare.
Încă nu am aruncat un ochi pe link-uri, promit să mă uit și să revin cu un feedback mai pe seară. Problema cu platformele de anunțuri, oricare ar fi ele este una singură: nu sunt ființe umane. Poate fi anunțul extraordinar de bine făcut și de atractiv, poți da peste angajatorul și angajatul perfect, poți afla multe informații dar….când dai peste factorul uman, toate se pot schimba instant.
@Ionut, ar exista totuși un factor diferențiator: modul în care se selectează anunțurile care se postează.
Corect. Asta este un plus, într-adevăr. O să intru să văd care e treaba. Dar, chiar și așa, tot se pot schimba lucrurile radical la interviu, tot pe oameni pică greul. Sper să nu mai am ocazia să particip la interviuri din postura de viitor posibil angajat.
Absolut off-topic: sunt curios cât de abuzate și de haștag mitu se vor da peste vreo 10-15 ani fetele care sugeau banana la balul bobocilor de la acel liceu din Cluj (bănuiesc că știți pozele care circulă). Vă rog, nu-mi răspundeți, nu am chef de polemică. Doar că….nu mă pot abține!
@Ionut, referitor la mitu, am o concluzie interesantă. Imediat după textul pentru care mi-au sărit în cap jumătate dintre justițiarii cu fustă ai online-ului, postările pă haștag au scăzut dramatic. Oare să fi avut și eu o modestă contribuție? 😛
Te alinți, nenea influencer!?? Eu aș zice că e aia cu minunea care ține 3 (4, 5…) zile. Sau cu faptul că în țara asta în fiecare zi apare ceva și mai și care te abate de la subiectul pe care te-ai concentrat. Nu există rutină, nu există plictis, fiecare zi este o surpriză, „acum le-am văzut pe toate!” trebuie scos din vocabularul nostru.??
@Ionut, a se vedea balul bobocilor de la Cluj? 🙂
Fără polemică, doar părerea mea, referitor la balul din Cluj:
Având în vedere că proba aceea a fost gândită de către organizatorii balului (fiind, se pare, una dintre probele pentru miss/mister) eu îmi pun mai degrabă întrebări în legătură cu judecata şi decenţa adulţilor organizatori decât în legătură cu greşeala acelor copii de 14-15 ani de a accepta să participe la ea.. Bănuiesc că nu le-a trecut prin cap în acele momente cât de grotesc arată toată situaţia privită din exterior sau imortalizată în fotografii.
Şi se pare că mai erau şi 2 profesori pe acolo.
Să nu mai spun de zvonul că în acel club nu e prima oară când, la un bal, este inclusă în concurs acea activitate.
Intr-o zi poate o sa scriu un jurnal al interviurilor si sa descriu experientele avute cu habarnisti/habarniste din HR. De nu stiu cate ori m-am transformat din intervievat in intervievator. Cand isi mai iau si aerul de superioritate ma schimb instantaneu la fata si mi se dilata tampla. Clar aceste personaje merita „strivite”. HR-ul este destul de praf si in strainatate. 2 scurte intamplari una in tara si alta in strainatate: undeva pe la inceputul lui 2010, banca mare in orasul de bastina Ploiesti. trecute ambele interviuri, fixat o zi de interviuri in centrala din bucuresti. primul o domnita foarte suparata pe viata ea pune intrebari eu raspund cica celebrul joc psihologic. si nu stiu ce o mananca pe asta sa ma intrebe despre experienta de peste ocean si foarte contrariata ma intreaba de ce m-am intors inapoi. ii povestesc, ii spun si motivul (in 2010 aveam deja 2 ani de cand ma intorsesem). si intram pe nisipuri miscatoare pt ea si de nervi pt mine. intrebari tehnice despre tipul de viza (cum dracului am ajuns sa vb despre asta nici pana azi nu stiu), despre ce trebuia eu sa fac si incepe ca un mic discurs al ei. o intrerup si o intreb ai fost vreodata peste ocean, aaa nu. ai iesit vreodata din tara aaa nu. deci am izbucnit maxim atunci cum iti permiti tu o habarnista sa-mi dai sfaturi despre ce si cum sa fac. al doilea interviu l-am facut praf pt ca nu voiam sa mai lucrez neam la ei. 2017 prin februarie, martie interviu londra: pt mine interviul a insemnat mai mereu imbracat business, eee aici astia sunt mai altfel si a trebuit mereu sa ma adaptez oarecum la ce vedeam pe site-ul firmei si sa intreb agentia care-mi facilita interviul. intrebat agentul si mi-a zis nu business ci un fel de smart casual. deci m-am executat. ma prezint mai devreme cu n minute si caut cu privirea persoana ce urma sa ma intervieveze. nu am reperat-o. la ora spusa, dar 15 minute peste (aici e problema cu punctualitatea) de langa mine ma striga o tanti ( tricou negru maneca scurta, tenisi si pantalon de trening). Se prezinta, sefa HR compania X. in fine, discutam ajungem la numitor comun si-mi spune ca o sa te anuntam pt un alt interviu sau „trial” si o sa-ti sunam agentul. Vorbesc cu agentul dupa interviu ii spun ce si cum si stabilim ca ma suna cand afla ceva. La vreo 2 zile primesc telefon si-mi spune ca nu am trecut mai departe, pt ca nu sunt un bun mixolog, dar ca asta se poate invata, dar ca totusi nu este asta motivul principal si ca mai revine. Si revine si-mi spune ca am fost „overdressed”. sa-mi pice fata, asa ceva nu mai auzisem in viata mea. si la interviuri am experiente adevarate nu gluma. am inceput sa tun si sa-i explic sa o sune pe aia si sa-i spuna ca nici nu vreau sa lucrez pt o asa companie, de fapt lasa ca o sun eu si o fac cu ou si cu otet. Sunt satul de astfel de habarnisti si habarniste, iar cel mai mult ma enerveaza cand se dau si superiori.
Comentariu beton!15
@Marius, păi pentru că SUNT, plebeule care vrei tu să găsești job.
@Mihai, da fratica asa e. Eu sunt plebeul. Apropo chiar acum sunt la un interviu, care trebuia sa inceapa la ora 16. Dar ii doare putin in… nici unde.
Scuze, ce-i aia mixolog, că n-am găsit în DEX?
A, o fi de la mixologist în engleză = a person who creates cocktails; a bartender?
Pantaloni de trening la servici?! Putea măcar să-și pună o pereche de blugi! La mine treningul e pentru sală, alergat în parc, plimbat câinele, în loc de pijama în nopți mai răcoroase sau ca ținută ”de scandal” pentru șmotru.
Și să nu-mi ziceți că-s depășită în materie de fashion 🙂
Cea mai interesanta experienta legata de interviu pe care am avut-o in Romania. Aveam vreo 20-22 ani, ma stiam destul de bine cu calculatoarele, ma duc la o firma de internet, provider, sa ma angajez ca tehnician. La interviu, doi mesteri foarte lejeri si siguri pe ei, imi cer la un moment dat se le zic cum configurez un router, le-am cerut sa imi dea routerul si acces la un computer si le arat, nu, ei vroia sa le spun, le-am zis ca sunt nebuni, exista sute de routere care au software diferit cum dracu sa le spun? Dupa care ma intreaba unul dintre ei ca daca ma abonez la internet si vin aia si imi trag cablul in casa si il lasa sa atarne acolo si imi pun routerul in brate, ce fac? Raspunsul a fost, daca procedeaza asa ii spun sa-si ia routerul si sa si-l bage in partea dorsala ca eu ma duc sa imi fac abonamentul la alta firma, dupa care m-am ridicat de pe scaun, si le-am spus ca nu cred ca ceea ce caut eu corespunde cu ceea ce cauta ei si dus am fost.
A da, si am mai avut un interviu prin tinereti cu unul care mi-a dat o foaie si un pix si ma pus sa ii scriu cum fac un tabel in excell.
Comentariu beton!12
Ce de amintiri mi-ai rascolit ,,,,
Eu am 2 experiente notabile cu interviurile & HR-ul:
1. Primul meu interviu, la aprox 6 luni dupa ce am terminat facultatea – 0 experienta in domeniul publicitar.
Ajung la interviu printr-o cunostinta care-si cauta “junior media planner” (traducerea job-ului: cum sa cheltui eficient banii clientilor prin pozitionarea reclamelor la TV, radio, presa etc) – a fost un singur interviu cu viitoare mea sefa – la vremea respectiva, acum 10, o tipa la vreo 30+ f smart si misto si….glumeata: prima replica din partea ei a fost un banc cu blonde: “Stii cum navigheaza o blonda pe internet? Toarna apa pe tastatura” – Eu, zambesc timid (nu eram chiar blonda :D)…apoi ma intreaba: stii sa manager-uiesti bugete de sute de mii de euro? :)))) zic daaaaa, sigur, din vasta mea experienta din facultate, cum sa nu? Ei, bine atunci, de maine incepi!
Am ramas pur si simplu socata, crezand ca este totul o gluma, ca si bancul de la inceputul interviului…de aici si raspunsul meu ?
Si da, am inceput de a doua zi si am continuat 3 ani, pana s-au desfiintat…ca altfel mai eram si azi acolo.
2. A doua intamplare: mi-am dat demisia dintr-o firma pe motiv de sef isteric. Toate bune si frumoase: ca le pare rau ca plec, ca poate mai raman…insa nimic concret pt a indrepta lucrurile si nici macar nu era vorba neaparat de o marire de salariu.
In fine, la 1 sapt de cand am plecat de la ei…in timp ce profitam de mini-vacanta, ma suna HR-ul cu o propunere zice „de nerefuzat”: “Stii, ca ne-am mai gandit: nu vrei sa lucrezi cu noi pe proiect, part time?” zic, detaliaza, te rog: “Pai uite pe proiectul X (care fusese tot al meu) pana cand se incheie”…zic, pai stiu cum se lucreaza pe el – n-am cum sa lucrez 4h/zi si apoi sa-mi inchid mail-ul”…dupa putin timp de gandire, HR-ul imi da dreptate: da, asa e…atunci pe proiect doar. Zic: ok, dar asta inseamna sa lucrez iar la voi…ceea ce e cam exclus. La care HR-ul, exasperata probabil ca nu ma convinge, imi zice: “Hai macar pana iti gasim inlocuitor (desi avusesem preavizul peste limita legala)”. Cum sa zic? Mi-a crescut inima de satisfactie cand a recunoscut ca nu prea mai gasesc oameni…desi ar fi fost mai bine sa faca tot posibilul sa nu plec.
Concluzia mea este: prefer angajarea fara HR!
Eu am avut norocul sa nu fac nici un interviú in Romania, am plecat imediat dupa facultate asa ca n-am lucrat nici o zi acolo. Norocul meu se pare, dupa cum citesc experientele voastre :-)
Eram in cautari, ma inscrisesem la multe oferte in platforme on-line, ma suna intr-o zi o tipa de la o firma care facea selectia pentru o firma elvetiana.
Ma cheama a doua zi la o ora, ajung eu (CV la indemana, aspect impecabil, tocuri, etc.) si-mi zice “sunt cam grabita si n-am prea mult timp, trebuie sa plec, e vorba de o firma elvetiana, nu prea stiu eu cu ce se ocupa, dar…stii sa vorbesti engleza?”…Eu, cu ochii mari, ramasa fara glas, abia reusesc sa-i spun , da ma descurc. Ea rasufla usurata si-mi da adresa firmei sa ma duc a doua zi la interviu.
Bine ca vorbeam engleza, lucrez la ei de 11 ani 🙂 🙂 🙂
Pe pariu că și-a luat comision pentru recrutarea ta, așa grăbită și neștiutoare de engleză cum era 🙂
Dar din ce țară era firma de recrutare și cum era posibil ca cineva care lucra cu firme din alte țări să nu știe engleză?
Cu tot respectul, dar cred ca inca nu s-a inventat un site de joburi la care sa functioneze butonul de search.
Pun filtru executiv la nivel cariera si aleg 5000+ salariu si primesc urmatoarele rezultate:
CHIMIST- DOMENIUL FARMACEUTIC – București
OPERATORI SALA JOCURI DE NOROC – București
Daca elimin banii, adica pun intre 0 si 5000, primul rezultat devine Tehnician Cad Bucuresti.
Sa fim seriosi! Searchul ala e pus degeaba acolo si mai mult te enerveaza. Iar fara search, nu vad sensul unui astfel de site.
Uitati-va pe monster.com sau pe indeed.com sa vedeti cam cum functioneaza searchul acolo.
@Catalin, mulțam pentru feedback. Deja am transmis mai departe.
@Catalin, mi-au și răspuns. Deja s-a comunicat la IT feedback-ul tău și se lucrează pentru optimizare.
@Mihai, în afară de ce a menționat @Catalin referitor la filtrarea job-urilor, mai au de lucrat pe partea de UX/UI. De exemplu, după ce faci filtrarea și dai căutare, caseta de căutare și butonul de Search nu mai au ce căuta acolo. Always on top ar trebui să fie meniul, nu cele două menționate. Pe desktop nu este foarte deranjant, însă pe mobil este o problemă, pentru că ocupă foarte mult din ecran. Bonus, se activează „tastatura”.
O altă observație pentru varianta mobile este aceea că, pe pagina cu job-uri, nu ar trebui să existe și descrierea. Sunt suficiente: angajator, nume job, localitate, salariu, tip job. Reper: indeed.com
@didina, trimis și feedback-ul de la tine.
Lucram intr-o multinationala, departamentul HR la fel praf de ei, numa fite si besini. Eu lucram ca sef de productie. Ma duc intr-o zi la HR cu ceva probleme, la care una din fufe imi zice ca programul cu publicul este intre 13:00 si 14:00, ba esti nebun, eu lucrez cu voi in aceeasi firma, si nu ma consider public. Normal ca n-am avut cu cine. Sfarsit de luna, ma suna aceeasi care mi-a varat in nas treaba cu programul lor cu publicul:
– sti, imi lipsesc niste cereri de concediu
– da si?
– mi le aduci te rog?
– nu
– cum adica nu?
– foarte bine, NU. Ai nevoie de ele, hai si cauta-ma, daca ma gasesti ti le dau.
Si acum sa mai adaug ca fabrica avea 3000+ angajati, iti lua vreo 15 min de mers pe jos dintr-un cap in altul si daca nu sti ce cu ce se mananca, precum HR-ul acolo, erai kind of fucked in cazul in care cautai pe cineva.
Pana la urma sefa ei a sunat sa se planga la seful meu, a trebuit sa ma duc sa ii dau cererile, dar s-a si terminat cu programul cu publicul.
@MuciFICATorU, vezi? Deci orice are o rezolvare, inclusiv „programul cu publicul”.
Ultimul interviu a fost acum 2 saptamani in Uk. Am 2 domenii unde stiu destul de bine ce-am de facut. Da, stiu, mereu e loc de mai bine :).
Am fost la unul, nu mi-a placut de ei de la inceput, mi s-a parut dezorganizat si neserios. Am zis multumesc si am plecat.
La al doilea a fost bine, am inceput a doua zi. O perioada de training de trei luni platita.
In Ro ultima data am fost acum vreo 6 ani si ceva. Angajatorul era din sua si am discutat despre dentisti:), ca il interesa doar nivelul de engleza si nimic altceva. Ca oricum acolo am inceput de la 0 in domeniu. M-au invatat in stilul lor.
Cred ca e cam haotic ce-am scris, da-s in pauza de la munca. Si repede am zis sa vad despre ce discuta azi oamenii aia draguti de pe blog. Cand zic de pe blog, se intelege care, nu e nevoie de nume sau altele :).
@Maria, da, da, ce naiba, blog e unul singur. 😛
Va rog nu dati cu pietre, insa ma intristeaza toate comentariile cu fufele/proastele/etc’urile de la HR. Lucrez in domeniu de ceva vreme si nu mi se pare ca am nici fite, nici basini, nu-s nici proasta.
Am patit sa fiu privita cu mila atunci cand spun ca lucrez in HR si sa privesc eu cu mila dupa ce am discutat mai mult cu persoana aia si a realizat ca nu sunt totusi tuta.
Pe de alta parte, inteleg toti oamenii care injura fufele…am patit si eu sa fiu mintita, sa nu primesc feedback (macar de professional courtesy, ca doar lucram in acelasi domeniu si ti se duce vestea la un moment dat) si cireasa de pe tort, sa primesc forward la cererea de feedback al altei candidate cu respingerea pentru mine.
Or fi si tute (si tuti – ca mai sunt si barbati lucratori in HR), dar mai sunt si oameni normali la cap, care nu vor sa iti puna bete in roate 🙂
@Crissy, nu dă nimeni cu pietre, fiecare își povestește experiențele. Din păcate, cele mai multe sunt nefericite. Și tot din păcate, interviurile sunt mult prea șablonizate, întrebările – multe dintre ele – sunt insultătoare pentru un om mediu inteligent și complet inutile (menționa cineva mai devreme celebra întrebare „unde te vezi peste 5 ani?”).
Ar trebui să se schimbe modul de recrutare însă, din discuțiile pe care le-am avut cu cei care au trecut recent prin experiența asta, nu reiese că s-ar fi făcut progrese în direcția asta. Aș zice că din contră, e ceva mai multă aroganță.
Am întâlnit și oameni bine pregătiți în domeniul ăsta, dar cred că i-aș putea număra pe degetele la o mână.
@didina: ai dreptate cu interviurile sablonizate 🙂 si mie mi s-a impus in multe locuri o lista de intrebari (pe deoparte e ok, trebuie sa urmaresti anumite aspecte, pe de alta e retardat sa citesti intrebari de pe foaie), dar e cea mai mare prostie daca sablonul nu este adaptat la fiecare persoana din fata ta. Numai asa poti descoperi OMUL – pe cat posibil intr-o jumatate de ora, max o ora
Dacă tot ai intrat în contact cu ei, bate-le puțin obrazu celor de la infomuncă și zi-le că nu e frumos să iei cu copy-paste template-ul website-ului de la ejobs. Sau, mă rog, dacă-i luat cu bani, zi-le că pentru a reuși în branșă, ai nevoie pe lîngă un dram de inteligență și unul de imaginație care să te facă diferit față de ceilalți din domeniu.
Părerea mea.
Selectăm moderatori de anunțuri pentru site publicitate.
Primiți plata pentru fiecare anunț moderat.
Nu trebuie experiență, vă învățăm noi.
Trimiteți mesajul Info la adresa de e-mail:
[email protected]