Mă gândeam sa profit de faptul că suntem între cele două posturi mari ale anului (ăla de Crăciun și ăla de Paști) ca să pun și eu o intrebare ce mă macină de ceva vreme. Mi-am zis să profit acum, pentru că sunt șanse mari să-mi iau mai puține blesteme și *uie decât în perioadele menționate, atunci când creștinul român este atât de pătruns de duhul blândeții și de lumina sfântă, că imediat te ia la pwlă dacă nu-i convine ceva.
Așa, revenind. Bănuiesc că știm cu toții, de câteva ori pe an habotnicii din toată țara se strâng in diverse locuri unde pupă cu smerenie niște relicve, niște bucăți de sfinți care poartă dubiosul nume de „moaște”. Mă rog, e treaba lor, nu te pui cu gusturile omului. Dar ceea ce nu-mi explic este cu totul altceva. Sfinții ăia morți au fost niște oameni ca toți oamenii în timpul vieții lor, da? Oameni care la un moment dat au binevoit să plece spre veșnicele plaiuri ale vânătorii, moment în care tatăl tâmplarului i-a decretat „sfinți”. N-am o problemă nici cu asta. Or fi făcut oamenii ăia ceva care să merite o asemenea distincție, doar nu se dă pe pile.
Ei bine, ce voiam eu să aflu, cine naiba rupe morții ăia în bucăți pe care le trimite la biserici și mânăstiri? Nu, serios, ați văzut că sunt tranșați, da? O biserică se laudă că are un deget, alta o parte din picior, duodenul ajunge pe la vreo mânăstire, iar alte două lăcașuri de cult împart vreun colecist. Toate „recoltate” de la sfinți, desigur. Dar care este procedeul, cum se desfășoară lucrurile? Omu’ ăla, sfântu’, zace fără suflare pe năsălie si vine unu care-l face bucăți-bucățele pe care le pune în pungi și le expediază după cum a primit comenzile din vreme? „Boss, mie să faci bine să-mi trimiți capul sau ceva mai baban că deja am ajuns să fac colecție de degete și nasuri”. Așa merge treaba?
Și dacă tot am rostit în sfârșit această întrebare ce-mi măcina nopțile și somnul de ani de zile, măcar s-o duc pâna la capăt și să aflu tot. Fraților, dar cu părțile „rușinoase” ce se intâmplă? Alea nu se transformă și ele în moaște? Nu de alta, dar n-am auzit niciodată vreo biserică să se laude că deține mătărânga sfântului apostol Andrei sau vreo mânăstire care se mândrește cu ouăle sfântului Iosif cel nou de la Partoș (da, am căutat pe google, în ziua în care o să știu eu din capul meu că există un sfânt cu acest nume, m-ați pierdut definitiv).
Pun această întrebare cu o reală curiozitate, pentru că la ora aceasta nu mai puțin de 21 de biserici din Europa se laudă că dețin prepuțul lui Hristos. Ceea ce, să recunoaștem, nu e puțin lucru, pentru că treaba asta conduce la o singură concluzie logică și firească: Iisus a avut 21 de penisuri. Iar dacă măcar patru-cinci dintre ele reușeau să intre în erecție în același timp, well, atunci existența religei are în sfârșit o explicație logică.
Deci? Știe cineva cum stă treaba? Cine tranșează morții ăia?
sursa foto
„Cine tranșează morții ăia?” Hm, te înțeleg de ce ai această dilemă, doar ești bărbat. Pe mine mă interesează dacă alea 21 de BUCAȚI au fost funcționale și dacă există vreun urmaș rătăcit prin vremurile noastre care a moștenit „nenorocirea” asta.
Multumesc anticipat (divinității)!
Comentariu beton!40
@Elena, de ce? Mai ai 20 de prietene la fel de aplecate spre religie?
@Mihai, suntem trei prietene. Regula este ca atunci când găsim cu totul întâmplător câte o „anomalie” facem poză și dăm imediat pe grup. Voiam să le bat la cur cu moștenitorul ăsta dacă dau de el.
Comentariu beton!27
@Elena, trei prietene? Deci ar veni câte șapte bucăți de căciulă. Nesătuleleor!
@Mihai, da, băi, că io pentru ele mă agit atât..
Comentariu beton!21
adica nici o moasta cunoscuta nu e puta celui/celei devenit/a sfant/a…..toate s-au conservat perfect in afara de organul la care nu te poti ruga decat daca esti in viata….
Mihai iti sugerez o vizita in Sfantul Munte Athos si vorbim apoi dupa ce te reintorci
@flaviu, mulțumesc! Și zici că acolo o sa aflu răspunsurile la aceste întrebări?
iti stau la disp ptr intrebarile tale de curand m-am intors din Athos a fost o experienta fara cuvinte
crede-ma Mihai merta un drum pana la Athos vei gasi multe raspunsuri la intrebarile tale
Sa ma ierte cel de sus dar nu vad ce raspunsuri iti da vizita pe o insula plina de calugari puturosi care stau pe un purcoi de bani si se considera cei mai de soi oameni din lume
Comentariu beton!20
Ion imi pare rau dar nu sunt concordata cu ceea ce ziceai referitor la Mt Athos la acei monahi care vietuiesc acolo la fapttul ca stau pe un morman de bani. Iti recomanda lecatura cartilor Vietile Sfintilor . NIci eu nu sunt un ortdox fanatic dar multe raspunsuri la intebarile mele le-am gasit pe acel munte
@flaviu și @ion, știți bancul cu „doi agramați stăteau de vorbă” și la un moment dat unul dintre ei zice „nu sunt concordată”? Well, nu-l știam nici eu, dar se pare că ia naștere la mine pe blog între voi doi.
Uite ca l-am aflat acum.
Dar tu il stii pe cel cu blogarul care abordeaza subiecte care ii sunt total necunoscute si cand nu ii convine continutul postarilor se leaga de gramatică
@Ion, nu știu ce e ăla un „blogar”. Și doi, să nu ai bunul simț să scrii corect în limba ta natală e dovadă maximă de NESIMȚIRE. Deci n-am cum să iau în serios ce spune cineva care nu și-a prins degetele intr-o carte în viața lui. Așa că te du în lumea ta de filozofi analfabeți.
Aici ai dreptate.
O idee de genul acesta se sustine cu maxima atentie si la argumentatie si la exprimare si la gramatica.
Imi cer scuze daca ti se pare o nesimtire, o lipsa de respect modul in care am postat.
Am scris la repezeala si cu patima. Iti respect cititorii mai mult decat iti respect ideile.
Imi pare rau si ca am coborat nivelul discutiei de la impartirea de preputuri mumificate si retete de pastrama la obscurantismul crestin ortodox.
O duminică frumoasa iti doresc.
Și noi păcătoasele de femei cum putem afla răspunsurile la întrebări, că noi nu avem voie la Athos?
afirmativ
imi doresc enorm sa putem lua cumva legatura sa dialogam altfel decat prin taste oare e posibil ?
Mihai, îţi recomand să nu asculţi nicio recomandare, cu excepţia celei a tatuatorului. Eu aşa fac şi nici Mt. Athos nu a venit la mine, nici io nu merg la el, că e un misogin împuţit. Pastrama de sfinţi se tranşează cu un cuţit de prosciutto crudo de către un specialist care posteşte, se roagă şi stă mult cu fundu’-n sus. La metanii, desigur.
Comentariu beton!13
@lacrimioara, auzi? Dar se tranșează atunci, cruzi, sau se lasă la fezandat?
Duuuamneee, omule! Cum naiba fără fezandare? Păi, fără baiţ, de unde mai scoţi culoarea aia arămie îmbietoare?
@lacramiara, ai dreptate, mea culpa.
haha intrebarea ta e pertinenta si ar merita raspuns numa ca biserica e cel mai mare „trust de fake news” so n-ai nici o sansa sa afli adevarul 😀
@cosmin, trebuie să-l aflu că nu mai am somn.
Ok. Sa o luam de la capăt.
Cultul sfinților și a moaștelor în creștinism pleacă din perioada persecuțiilor.
Atunci creștinii luau trupurile celor uciși și cu respectul cuvenit erau îngropate. Mormântul devenea loc de pelerinaj.
Uneori erau nevoiți sa ii dezgroape și sa ii mute din cauza autorităților. Mai târziu au fost așezate în biserici.
După perioada persecuțiilor alți oameni au fost declarați sfinți, pe diferite criterii dar nu de „tatăl tâmplarului” ci de un sinod (adunarea episcopilor unei biserici). Asta nu direct după moarte ci uneori sute de ani după. Nu ma apuc acum sa îți explic tot procesul canonizării pentru ca sunt sigur ca nu te interesează. Un criteriu este și dacă trupul s-a mumificat.
„Tranșarea” e facuta deci asupra unui trup mumificat de către cei care sunt în posesia moaștelor de obicei de către un preot sau diacon.
Sunt cazuri în care e vorba de oase și astea nu mai trebuie „tranșate”
Cultul relicvele este prezent la mai toate religiile lumii.
Catolicii venerează de exemplu sângele lui Ioan Paul ll, care fusese luat pentru ceva analize.
Budiști au înălțat un monument impresionant pentru un dinte al lui Buda.
Multe religii din Asia și Polinezia își mumifica morții și ii venerează și stau cu ei în casă.
Încasări scoteau mumiile im procesiuni și le tratau ca și cum ar mai fi în viață.
Nu mai vorbim de egipteni.
La Alexandria mormantul lui Alexandru Macedon a fost loc de pelerinaj sute de ani.
Deci oricât iti place ție sa îți bați joc de credințele a câtorva milioane de romani Chestia asta cu moaștele e mai veche decât creștinismul pe teritoriul tarii noaste, din perioada cultelor agrariene , în care rămășițele strămoșilor erau ținute la loc de cinste în locuință și tratate cu deosebit respect. Se practica dubla îngropare, oasele erau scoase, spălate, unse cu ulei aromat, la fel cum se face de exemplu acum în Moldova, și pose la loc de cinste în pesteri pe altare sau chiar în locuințe.
Credințele acestea legate de cultul strămoșilor au rezistat în cultura popoarelor de sute de mii de ani indiferent de religie și probabil vor mai rezista încă pe atât.
Ca acuma e la moda sa ai moaște în biserica tine uneori de credință alteori de mercantilism.
Moaștele atrag oamenii , care vin cu bani. În apus pentru astfel de moaște s-au ridicat marile catedrale. De aici falsificarea lor, toți voiau sa le aibă și unde este cerere apare și oferta.
Comentariu beton!58
@Ion, mulțumesc! Ai adus lumină în viața mea. De azi o să fiu un om mai bun.
Sunt ferm convins.
Comentariu beton!13
@Ion, și eu.
Si eu.
Pot să nu am incredere in asta? Nu de alta, dar principalul motiv pentru care religiile au progresat, au fost cei ce nu au crezut.
Apreciez că ai scris juma’ de nuvelă aici să ne explici care e treabă cu moaștele, dar hai să din serioși, nu Mihai își bate joc de „credințele a milioane de români”. Au ei singuri grijă de asta.
Comentariu beton!26
Faptul ca ceva ți se pare ție aiurea și fără sens nu înseamnă că așa e.
Religia e ceva intim. Nu se ia la stanga doar pentru ca țu o găsești anacronica.
Uite de exemplu rastafarienii venerează un om care a trăit în sec XX. Îl considera Dumnezeu. E problema lor. Nu ma afectează cu nimic. Nu am motive sa le spun cat sunt de prosti.
La fel cu toate religiile, oricat ar fi de fără sens fac parte din cultura popoarelor și nu e elegant sa îți bați joc de credința oamenilor numai ca sa arăți cat ești tu de deștept.
Comentariu beton!34
@Ion, boss, unde am zis eu ceva despre „proști”? Aaa, dacă tu te simți…
Ion,tu afirmi ca nu ai motive sa le spui rastafarienilor cat sunt de prosti.E ok ,dar de unde convingerea ca ei sunt prosti pentru ca au credinta aceea si tu esti destept pentru ca esti crestin,probabil ortodox?Intalnesc chestia asta cam la toate religiile,fiecare sustine ca are dreptate si ceilalti gresesc.Incerc sa-mi dau seama cum e cand un credincios catolic( de ex.) moare si ajunge la judecata ,plin de fapte bune si posturi tinute la sange si acolo i se spune: ntz,ai prestat in religia gresita,cea adevarata e cea budista,treci la smoala…
Comentariu beton!16
@Marius.
Am avut un profesor de istoria religiilor care spunea ca accesul la mântuire nu tine atât de confesiunea sau chiar de religia căreia ii aparții cât de raportarea la Iisus Hristos.
Adică dacă faptele tale sunt creștinești, apartenența la o confesiune sau religie diferita de creștinismul ortodox nu constituie un impediment eliminatoriu de la mântuire.
Oricum nu îl poți tu obliga pe Dumnezeu cum să judece. Logica umană nu e aceeași cu cea divină.
Comentariu beton!15
Ion,sper sa nu o iei personal,chiar nu mi se pare ca ai fi vreun indoctrinat cu ,,crede si nu cerceta”.Afirmatia profesorului tau are o hiba.Un hindus sau un budist ar fi condamnat pe veci,el niciodata nu are cum sa se raporteze la Iisus Hristos.Si nici noi nu putem sa-i spunem ca religia lui e gresita.Daca mai marii religiilor s-ar intalni si ar decide ca exista o singura divinitate atunci…dar deocamdata ,fara sa fiu rau, impresia mea e ca interesul material e mai presus de credinta la mai toate cultele.
Comentariu beton!17
Confunzi religia cu credința!
Sa știi ca am o părere destul de buna despre mine. Uneori chiar prea bună. Am făcut și ceva școală, am mai și citit cate ceva. Am o gândire deschisă și analitica.
Sunt o persoana religioasa dar nu sunt spălat pe creier.
Iau din religie ce consider eu ca e necesar dezvoltării mele ca om. Nu o sa ma vezi veac lingand moaște sau alte chestii de genul asta.
Nu e neapărat necesar sa ii spui unei persoane în fata ca e prost. E de ajuns sa ironizezi și sa batjocorești credințele și ideile ei ca să exprimi asta.
Se dezbate încă. Ce zici?20
@Ion, ahahahaaa. Eu zic că asta cu „iau din religie ce consider eu că e necesar” te-a mâncat. Practic crezi în Dumnezeu doar când îţi convine ţie. Well, să te văd cum o să explici asta la judecata de apoi.
Greșit. Faptul ca nu sunt spălat pe creier și am studiat istoria religiilor și istoria creștinismului îmi permite sa înțeleg fiecare aspect al cultului ortodox, sau catolic sau protestant, originea fiecărei idei și practici de unde vine și ce scop are.
Biserica e o instituție și e condusa de oameni. De aici apar idei si chestii care poate au servit sau servesc bisericii dar care eu nu consider ca sunt necesare mie.
Ceea ce a fost util în sec V, sau VI poate fi depășit azi când stiinta și societatea umană au progresat.
Cat despre judecată, sunt ferm convins ca logica divina e mai presus de puterea noastră de înțelegere și criteriile lui Dumnezeu nu pot fi influențate de ce crede unul sau altul despre mine.
Avem pe Iisus ca exemplu și mântuirea se obține prin urmarea învățăturilor lui. (asa cred eu cel puțin)Dar e ceva benevol. Nu te poate obliga nimeni sa faci ce nu vrei.
Comentariu beton!18
Sper măcar că vei dormi mai bine.
@Ion, absolut. De azi mi s-a luminat viaţa.
@mihai oricum tu iei pe oricine la misto care te contrazice
@mada, și asta e interzis pentru că?
Eu nu cred. Dar ce zice @Ion e frumos argumentat si documentat pentru cei care cred.
Uneori, mi-e ciuda ca, nu pot sa ajung la credinta, as fi un pic mai nefericita, m-ar consola gandul ca toate atrocitatile si nedreptatile din lumea asta, ar fi platite la judecata aia despre care am auzit toti.
@Ion nu mi se pare ca Mihai isi bate joc in vreun fel de „credintele a catorva milioane de romani”.
Ti se pare ca oamenii aia care se calca in picioare la propriu cand se inaugureaza vreo biserica noua cred cu adevarat in ceva sfant? Crezi ca atunci cand isi omoara fratii sau isi violeaza copii cred in ceva sfant?
Ai sa spui ca sunt cazuri izolate si ai dreptate. Sunt si oameni care chiar cred intr-un Dumnezeu asa cum le-a povestit Biserica si care respecta macar Decalogul. Dar nu la aia s-a referit Mihai.
Si nu simt ca trebuie sa-i tin cumva partea lui Mihai. Stie singur sa-si sustina si sa-si argumenteze „credintele”. Dar ma revolta pe mine cei care vin si isi sustin aproape violent credinta in Dumnezeu, dar incalca aproape toate cele 10 porunci in fiecare zi, si imi tin mie lectii de morala pentru ca traiesc cu un barbat de 25 ani fara sa fim casatoriti (vezi Doamne e pacat!), dar e ok sa fii casatorit si sa-ti inseli nevasta de cate ori iti apare in ingustul orizont cate una mai interesanta.
In rest multumesc si eu pentru explicatii. Si daca tot esti informat in legatura cu „cele sfinte”, te rog, explica-mi si mie ca pentru prosti, ce inseamna „duhul sfant” ca n-am gasit pe nimeni care sa stie.
Creștinii, majoritatea lor cred într-un singur Dumnezeu intreit în persoane,Tatăl-creatorul. Fiul (Iisus Hristos) – Mântuitorul și Duhul Sfânt-Sfintitorul, cel care desăvârșește creația, lumea . Un fel de „unu și multiplu” din filosofia greacă.
Aceasta persoana a treimii, Duhul Sfânt este cel care s-a coborât asupra apostolilor și e prezent în biserică ajutând oamenii sa progreseze pentru a se desăvârși ca persoane. El este cel care face ca toate slujbele și ritualurile din biserica sa „funcționeze”
Se transmite pe linie directă de la apostoli prin episcopi dar și prin slujbele și ritualurile bisericii.
@Ion – comentariul tău este extrem de interesant și informat. Din câte am citit – evident nu tot ce s-a scris pe subiect, da, riturile funerare au apărut în evoluția noastră cel mai probabil undeva în Paleoliticul mijlociu ori superior (posibil având legătură și cu dezvoltarea să-i zicem etajată a creierului). Chiar am fost curioasă de localizarea temporală, măcar aproximativă, a apariției conștiinței morții. Atât cât am reușit să merg pe fir înapoi am găsit informația potrivit căreia cele mai vechi situri funerare care păstrează un semn de ritual sunt datate acum aprox. 95 000 ani – ceea ce mi se pare cam puțin și de dată să-i zicem recentă, raportat la întreg fenomenul evoluției de la prima formă de homo sapiens. Probabil că mai e necesar să mă informez.
Ce mai voiam să-ți spun. Nu cred că Mihai își bate joc de credința nimănui. Ci doar scrie, în felul lui, despre anumite ritualuri religioase ce, cu tot respectul pe care l-ai avea pentru credința cuiva, par cel puțin bizare. E ca și cum avântul tehnologiei ar merge braț la braț cu atitudinile primitive. Îmi pot găsi explicații pentru a le justifica, dar senzația a două lumi – una actuală, alta tribală, persistă. De ce crezi că aceste credințe vor rezista probei timpului și ne vor supraviețui?
Pentru ca sunt prea adânc încastrate în memoria colectivă ca să dispară. Se vor moderniza updata dar esența va transcede religiile, cultura.laica orice.
Credințele și superstițiile epocii de piatra sunt întâlnite la orădeanul de azi.
Religiile moderne le preiau și le îmbracă în haina noua tocmai pentru ca nu le pot eradica.
Cultul morților la ortodoxi e măcar 50% precreștin. Mai ales la olteni și moldoveni unde presiunea societății perpetuează practici și ritualuri magice și de trecere vechi de pe vremea comunei primitive.
Astea aduc bani la biserică și beneficii materiale(pomeni) comunității și sunt obiectul presiunii comunității care le perpetuează.
@Ion, partea bună e că sunt întâlnite doar la orădeni. Să sperăm că nu se vor extinde și în restul țării.
@Ion. Dacă aceste credințe sunt puternic ancorate în mentalul colectiv, înseamnă că ele satisfac sau se suprapun unei nevoi bazale? Dacă da, care ar fi aceasta, dacă nu, de ce? M-ar interesa substratul acestora, motivația lor. Au vreo legătură cu frica de moarte? Cumva pe unii dintre noi, aceste credințe, oricât de iraționale ar părea altora, ne securizează? Ce părere ai despre cei care susțin că există o legătură între hiperreligiozitate și unele modificări în diverse zone cerebrale?
Mulțumesc ptr răspuns. În momentul acesta al vieții mele sunt agnostică, dar apreciez modul tău de abordare.
Autocorect. Era orășeni.
Vâlceni ar fi fost poate mai corect.
Nu vreau sa fiu Toma necredinciosul, dar as putea avea pretentia de la un om care se considera scolit si citit sa stie ca pluralul de la ortodox e ortodocsi…
@puzzled on. Ai putea sa nu te „caci pe tine” dar o faci.
Scriu de pe telefon mr „nazzy grammar”
Prima fraza e o glumă.
Bineînțeles ca răspund nevoii de siguranță a ființei umane
Religia ii da speranța și atenuează frica de moarte. Existenta a ceva dincolo de putrefacția trupului da sens existentei umane.
Nu ma pricep la psihologie sau medicină dar am citit undeva ca un om religios are un nivel de anxietate inferior unuia nereligios.
Nu știu ce e hiperreligiozitatea dar dacă e vorba de fanatism, probabil ca atrofiaza creierul.
Scrisul de pe telefon nu e o scuza, mai ales ca de data asta nu e vorba despre autocorrect. De ce te-ar lua cineva in serios, daca nici macar nu esti in stare sa scrii corect romaneste?
@puzzled, mi-ai luat vorbele de pe taste. Toți semi-agramații sunt semi-filozofi în zilele noastre. Well…
Corect.
Cu asta chiar mi-ai inchis gura.
O sa ma retrag in pestera mea si o sa plang cu suspine.
@Ion, nu pun la îndoială ce spui tu (și chiar crezi!), ci pun la îndoială povestea asta pe care (ți-)au spus-o alții.
Curată nebunie!…
Respect?! Ok, și ce, nu putem respecta morții (sfinți sau nu) acolo unde le e locul? – cimitire, urne, monumente etc. Deci asta cu respectul este o exagerare, oricum inutilă.
Cât despre partea mercantilă, da! Asta e singura explicație viabilă. Toată tevatura se face pentru bani. Ăia dăștepți să-i încaseze, iar ăia fraieri să-i cheltuie. În numele credinței.
P.S. Mai sunt unii, mulți, care n-au nici spirit mercantil, nici spirit religios. Pe ei îi domină numai spiritul de turmă… Că ”așa se face”.
Dar cultul ăsta al morților și al sfinților nu s-ar putea să fie mai spiritual, mai puțin ”concret” ca să zic așa, adică să admiri/venerezi un sfânt și fără să ai și să pupi un os sau altă parte din trupul său? Că doar nu pentru calitățile lui fizice e sanctificat și venerat, ci pentru cele spirituale, nu?
Ai facut doua greseli gramaticale. Deci e un comentariu de rahat ! :p
Îţi place sau nu: 0 0
@Mihai,ateii fanatici sunt la fel de boi ca si religiosii habotnici.Nu majoritatea are nevoie de minoritate,minoritatea are nevoie de majoritate.
@edelweiss, absolut. Fanatismul e la fel de periculos în orice direcție. Dar avem voie să „mai ne râdem”, nu?
@Mihai,normal ca trebuie.Eu mă consider crestin,nu ortodox sau catolic,doar crestin.Nu ma interesează dogmatica oamenilor.Eu sunt totusi curios daca cineva ar face aceleasi glume de exemplu in fata ălora care fac taras pe la Iași.Mai mult ca sigur ar fi linsat.Sau sa faci glume din astea pe la Pristina prin Serbia.Echilibrul este important de ambele parti.
@edelweiss, cuvântul cheie este „glume”. Normal că ai fi linșat, de știe că Dumnezeu nu are simțul umorului.
@Mihai ce treaba are Dumnezeu cu simtul umorului?Nu Dumnezeu te linseaza ci oamenii.Problema nu este Dumnezeu sau religia,oamenii sunt.In numele religiei oamenii fac lucruri extraordinare dar si lucruri de o cruzime inimaginabilă.Aceeasi situatie si cu ateii.
Pentru ca un enunț sa poată fi catalogat drept gluma, pe lângă faptul ca necesita putina inteligenta, trebuie sa fie făcut fără desconsiderare, răutate și dispreț . Și nu trebuie sa rănească sentimentele celuilalt.
Știi care e diferența între Iisus și o icoană cu Iisus? Ca să agăți icoana ai nevoie de un singur cui.
Uite asta e o glumă
Proastă dar tot glumă e.
@Mihai,cu asta termin.A comunicat Dumnezeu prin revelatie sau prin alte cai ca tehnologia sau progresul este incompatibilă cu El?Comunitatea de aici de pe blog rezoneaza pe o anumita nota.Daca o arunci intr-o alta comunitate cu o viziune total diferita atunci nu ar mai fi hora fericirii.O comunitate de genul asta,care isi dau laicuri intre ei si care se isi proclama toleranta dar nu sunt in stare sa inteleaga ca sunt oameni care aleg sa creadă altfel,este un fir de nisip.Un fir de nisip comparativ cu 1-2 miliarde sau cati or fi de crestini.Sau de restul de miliarde de hindusi,musulmani si orice alte credinte.O suta de mii de ani oamenii si-au cinstit mortii si divinitatile si o vor face si milenii de acum înainte.Astronauti,medici ilustri si alte elite,probabil si Tutea era un bou,cred in Divinitate.Esti lipsit de respect si intolerant vei primi x2 înapoi.
@edelweiss, man, tu ești ăla care te-ai simțit lezat. Eu am făcut un text ironic, așa cum am făcut și o să mai fac. Dar ce să vezi, când e vorba de religie s-au dus pe pulă simţul umorului și ironia. Well…
@Mihai,prietene este doar jignitor.Poti sa nu crezi,nu vreau sa te conving de contrariu,dar cu atitudine de genu te pi.si cu bolta pe unu ca mine.
@edelweiss, este fix alegerea ta cum interpretezi. Cât despre mine, în momentul în care mă voi întreba ce cred unul sau altul despre ce scriu, blogul ăsta nu va mai fi.
@Mihai,oricum ai respectul meu,chiar daca avem idei diferite.Chiar daca avem divergente respectul meu fata de tine este acelasi.Posibil sa nu conteze dar…
da probabil si bunica’ta a fost vreo intelectuala ca sa merite respectul tau si ca inveti cine e Dumnezeu de la ea. Bai mihai incearca sa te vezi din afara,esti frustrat omule,nu suporti alta parere diferita de a ta, pui la zid oamenii care fac mici greseli gramaticale de parca tu esti inconjurat sau ai doar interlocutori in viata reala profesorii, doctorii si cam atat. In realitate, am un sentiment ca tu in loc de moaste pupi ghiuluri de tigani influienti daca te baga putin in seama. Blogul tau este interesant datorita faptului ca tu pornesti subiecte,dar interesantul il face cu adevarat oamenii ce comenteaza,tu oricum replici inteligente nu ai,raspunsuri elaborate nu dai,doar aprobi sau pui la zid si alea scurt!
PS: ce crezi ca nu stim ca verifici textele publicate de 10 inainte ca sa nu.ti faci o imagine proasta? porti doar o masca ieftina.
@mada, aha, iubesc analfabeții care-mi spun cum stau lucrurile cu mine și cu blogul meu. Adică fix pe ăia ca tine.
fix ce spuneam, replici de rahat, de om intelectual ahahaha
Deci bugetarii și asistații sociali nu au nevoie de ăia care muncesc la privat? Păi de ce nu au zis până acum? Luam și noi salariul aproape dublu.
Salut Mihai.
Vreau sa iti spun putin din ceea ce am aflat si am studiat.
Am facut putina teologie si vreau spun cate ceva cu privire la Biblie, ca sa dau cateva raspunsuri. In Biblie nu am vazut nicaieri scriind, inchinativa la moaste, sfinti, etc. Sincer. Nu scrie. Se scrie despre Saul si anume „Atunci Saul a zis slujitorilor lui: „Căutaţi-mi o femeie care să cheme morţii, ca să mă duc s-o întreb.” Slujitorii lui i-au zis: „Iată că în En-Dor este o femeie care cheamă morţii.” (1 Samuel 28:7)”, dar stii de ce a cautat mortii? Pentru ca Dumnezeu nu mai era cu el din pricina neascultarii. E o istorie foarte interesanta. Dar este inca un verset in Noul Testament care spune asa „Şi m-am aruncat la picioarele lui (ale ingerului) ca să mă închin lui. Dar el mi-a zis: „Fereşte-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi care păstrează mărturia lui Iisus. Lui Dumnezeu închină-te! (Căci mărturia lui Iisus este duhul prorociei.)” (Apocalipsa 19:10)”
Deci unu om nu ii este permis de Dumnezeu nici macar unui inger sa i se inchine, dar almiteri la niste oase? Vinovat nu este patriarhia sau biserica ortodoxa sau catolica si unde se mai practica asa ceva. Vinovati sunt acei ceea ce fac asta. Pentru ca nu citim nici macar o singura data Biblia pe care prezbiterii, diaconii si cei ce slujesc in biserici. Daca ei o citesc, noi de ce nu? De ce o spun? Pentru ca tot in cartea asta numita Biblia avem altceva care zice asa: Şi viaţa veşnică este aceasta: „să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis Tu. (Ioan 17:3)” . „În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi.” (Faptele apostolilor 4:12)” adica in Iisus Hristos. Deci, nu ne mantuieste si vindeca niste oase. Ne mantuieste numai Iisus Hristos. Vindecare este doar in Iisus Hristos. Acum pai de ce sunt asa de multi oamni bolnavi. E ca si cum sa te doara o masea si sa nu te duci la dentist. Citeste macar o singura data Biblia, si ai sa intelegi mult mai mult ceea ce se intampla dar incepe cu Noul Testament ( De ce sa nu incepi cu inceputul? pentru ca Biblia am inteles ca nu este o Istorie numai trecuta, dar in ea este si o descriere a prezentului si a viitorului iar Noul Testament iti deschide mintea ca sa poti intelege Verchiul Testament – inchid paranteza)
Ca tot vorbim despre oase si transari, sa vorbim si putin despre sfantul ROBINET? Am vazut clar intr-un video in care un popa vinde apa „sfanta cica si era cazanul respectiv conectat la reteaua de apa. Oamenii saracii dadeau cativa lei pentru apa sfanta, si popa avea in curte ultimul ragnet de bolid. Nu iti pare ca toatea aste sunt facute pentru castiguri? Mie imi pare mai degraba hotie. Sunt prea putini popi in Romania care NU sunt hoti, de se vad pana si pe ei saracia. Eu pe aceia ii apreciez, spun doar apreciez. Eu am inteles ca trebui personal sa am o relatie cu Dumnezeu, pentru ca numai el ma poate ierta, iar mijlocitor intre mine si Tata Dumnezeu este Fiul Iisus Hristos. Mantuirea fiecarui om ii apartine. Cum exista bine si rau, asa exista si Dumnezeu si satan. Si imparatia lui Dumnezeu si imparatia lui satan.
Oare ai vazut un om care sa nu fie nici bun si nici rau? Poate numai pe acela care este in coma. sau la 2 metri sub pamant. Nu exista om fara de imparat. Ateul tot are o imparatie. Dar a lui Dumnezeu sigur ca nu.
Ortodox inseamna credincios drept credincios adevarat, lui Dumnezeu. Dar cum oare suntem credinciosi cand nici nu il cunoastem pe Dumnezeu?
App. Stiai ca primi morti in Germania se ingroapa la 6 metri? Dupa la 4 metri si dupa la 2 metri. Astfel suprafetele cimitirelor sunt mai mici. Am aflat si eu de curand. Nu stiu daca se practica asta si in alta tari.
Pareri sunt multe. Dar mai mult decat parerile noastre conteaza relatia pe care o avem cu Dumnezeu.
Sincer – sunteti liberi sa va exprimati.
Stima,
Mihai
PS. Nu trebui sa cumperi o biblie. Poti descarca varianta „RoBible” si in varianta asta sa selectezi ce Biblie doresti sa citesti si in ce limba vrei.
Abia acum ca au intrat și pocăiții pe fir o sa vezi distracție. O fi mișha finuț dar sa vezi când îl apuca mania sfânta, lasă citatele și ne da direct cu Biblia în cap.
Salut Ion.
Adevarat se scrie „Mâniaţi-vă, şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră (Efeseni 4:26). Dar pe cine sa ma manii? sau mai degraba pe ce? DOAR pe pacat sau greseala. Pentru ca sa fiu cu luare aminte, sa imi para rau de ceea ce am facut. Nicidecum pe vro persoana. Toti oamenii sunt creati de Dumnezeu si eu atunci ma manii pe ceva ce a creat Dumnezeu? Inseamna ca sunt impotriva Lui.
In DEX online exista:
POCĂÍ, pocăiesc, vb. IV. Refl. 1. (În practicile creștine) A-și recunoaște greșelile comise și a căuta prin post și rugăciuni să obțină iertarea păcatelor; a se căi.
Intr-o padure sunt multe uscaturi. Dar toate lemne uscate ori vor putrezi ori vor fii puse pe foc. Intr-o padure un lemn uscat nu produce nimic ci mai degraba poate lovi pe cineva. Asta se intampla si in cultele crestine din ziua de azi.
Stima.
Sa știi ca lemnul uscat întreține viata. Bacterii și ciuperci îl descompun larvele insectelor îl consuma, materia se transforma iarăși în energie și ciclul vietii continuă.
Deci metafora ta deși de inspirație biblică nu e prea reușită.
@Misha eu cred ca cei mai multi preoti nu mai reprezinta o legatura intre oameni si Dumnezeu.
Biserica si-a pierdut influenta in mare masura din cauza ipocriziei si a mercantilizarii.
Dar biblia si testamentele nu sunt scrise tot de popi? Chiar daca acum ceva multi ani? De ce sa le citesc si sa iau de bune cele scrise acolo? Cine imi garanteaza ca acolo e adevarul?
Nimeni.
De aceea chestia asta se numeste credință. E alegerea ta.
Oricat m-as stradui nu te pot convinge cu argumentele stiintei de azi ca exista Dumnezeu, Iisus Hristos. Poate cu ale stiintei de mâine. Alegi să crezi , putem vorbi apoi de dogme, porunci etc.
Nu crezi asta e .Discutiile pe tema asta nu mai au sens.
E greu de făcut diferența între religie și credință. Dar credința majorității are la bază Biblia (limităm discuția la creștinism că ne este mai familiar). Biblia este, invariabil, scrisă de oameni. Și a suferit ceva modificări în timp. Ca să poți vorbi de porunci și dogme trebuie să te bazezi pe Biblie. Că altă carte de căpătâi nu o mai apărut. Deci pentru majoritatea credința și religia sunt unul și același lucru.
E foarte usor.
Credinta e ideea ce sta la baza religiei. Este bazata pe mesajul revelat de o persoana superioara numita zeu sau Dumnezeu .Avem credinta crestina, mozaica, islamica etc.
Religia este ceea ca s-a dezvoltat apoi din asta ,cu toata infrastuctura dogmatica, morala, de cult, cu ritualuri ,initieri etc.
Avem de exemplu credinta in nemurirea sufletului care e prezenta in mai multe religii.
Avem credinte care nu tin neaparat de religie ca de exemplu cea a dacologilor.
Religiile sunt doar cateva : crestinismul, iudaismul, islamyl budismul ,hinduismul, shintoismul,jainismul, animismul, cateva religii politeiste si samaniste si cam atat.
Exista mai multe culte : catolic ortodox protestant, islamul siit saucel sunit.
nu se stie cine a scris Biblia
Ma indoiesc ca alea chiar sunt oase de sfinti. Orice ar pune „ninja” acolo, chiar si un cacat, vor exista o multime de cretini care vor crede ca acolo sunt moaste de sfinti si se vor inghesui sa le linga.
Pentru mine este un mister cum, dupa mii de ani de evolutie, dupa atatea inventii, realizari stiintifice, progres tehnologic, oamenii (ma rog, marea majoritate) aleg sa creada in continuare in asa ceva. Pe omul pesterii il poti intelege. Pe aia fraieriti de vrajitori sau shamani, de asemenea. Erau limitati. Dar acum? Plm, unii descopera planete cu posibila viata extraterestra pe ele (cam vrajeala, dar…), iar altii se tarasc in genunchi si pupa oase. Tre’ sa fii tampit sa crezi ca nu e nimic in neregula cu asta.
P.S. Lu’ ala care taie sfinti, ce sporuri i-or fi dat? Ca e o meserie cam solicitanta. Parerea mea!?
Nu primește nimic.Face parte din fișa postului.
Banuiesc ca in fata unora ca Georges Lemaitre sau Christopher Langan nu te-ai mai da asa fortos cu argumente precum ca ia tinut religia-n bezna, le-a intunecat mintile s.a.m.d.
(Paranteza pentru cei care nu stiu: primul a fost un teolog si ii apartine teoria bigbang-ului, al doilea are o teorie proprie a universului, aparte de cele ale lui Wheeler si S. Hawking, numa’ ca n-are cum sa i-o verifice nimeni intrucat e omul cu cel mai ridicat iq din. Tot lui ii apartine si afirmatia …
„You can prove the existence of God, the soul and an afterlife, using mathematics.”)
Ionut, iti spun eu ce faci tu si de ce o faci ! Tu nu faci decat o comparatie intre posibilitatile actuale ale omului si atotputernicia divinitatii relatata de biblie. Ma’, cam rudimentar, dar uite, tind sa-ti dau dreptate, si eu ma-ndoiesc de ultima ! Dar asta nu m-a oprit nicidecum de la o reflectia mai larga asupra vietii, asupra sensului ei, cunoscut poate doar unui posibil creator al el sau poate nu, acesta neexistand. Eu am zis ca merita o incercare, tu ai clasat-o convenabil … pentru ca fara superstitiosii aia pupatori de moaste si alte exemple foarte low, tu, alde Mihai si Elena nu mai iesiti benefic din nicio comparatie. Cum ar veni romanii se bucura de fapt de existenta tiganilor si evreilor ca tapi ispasitori, pentru ca stiu ca daca acestia ar disparea, ar urma ei primii pe scara nepopularitatii.
@Faiantaru’, am vaga senzatie ca pupatorii de moaste, taximetristii cu 50 de cruciulite pe parbriz si altii din aceiasi categorie nu au auzit de Lemaitre si Langan. Faceti, bai, in plm, diferenta intre crestini si cretini! Fiindca e o mare diferenta. Superstitiile te tin in bezna si asta promoveaza acum bisericile. Credinta e cu totul altceva. N-am chef sa intru intr-o asemenea polemica. Sanatate!
@Faiantaru’ – Pentru Georges Lemaitre se potrivește perfect bancul cu Radio Erevan ”- E adevărat ca Ceaikovski a fost homosexual? – E adevărat, dar nu pentru asta îl prețuim…”. Christopher Langan e un bodyguard part-time ale carui teorii nici el nu e în stare să le demonstreze. Ținînd cont că e încă în viață, poate apucă și ne schimbă viziunea asupra lumii. Pînă atunci rămîne doar un om cu un IQ ridicat și atît.
Au fost demonstrate chiar si recent falsuri,undeva in sud,erau oase de animale.Dar fii sigur ca popa la predica duminicala nu va condamna acest lucru.E tabu.Ar fi interesant cate biserici ar dori sa ofere oasele pt identificarea ADN uman.Vorbesc de acele moaste ale unui sfant cu 10 maini,20 de picioare…prin toate bisericile……dar nu neaparat.
App de mataranga…cauta tu ceva despre victor noir si o sa vezi ca se pupa si asta…ce-i drept, nu la biserica, da si tintirimul tot de biserica tine.
Sfinții nu sunt decretați în general sfinți după moarte.
Ca să fie recunoscuți ca sfinți, se lasă să treacă o perioadă de minim 7 ani, timp după care corpul trebuie să fie găsit neputrezit și răspândind o bună mireasmă. Sau oseminte care emană mir și bună mireasmă.
Atunci e se convoacă o comisie de anchetă, se verifică dacă e ceva miraculos care poate fi legat de persoana respectivă și în rest, nu mai știu.
Cât despre tranșare, se aplică corpurilor deja descărnate. Cele găsite într-o bucată se conservă ca atare.
@Belle d”Imagination, ce bine că mâncasem până să-ți citesc îmbietorul comentariu.
Păi dacă corpul e neputrezit cum e descărnat? Scuze, sună cam macabru, dar ceva nu se leagă: ori e întreg și neputrezit, nu se tarnșează dar atunci cum am ajuns să avem bucăți din diverși sfinți împrăștiate priin lume, ori e descărnat și trebuie tranșat…
Scuze, sper că ați mâncat mai demult 🙂
Auzi, don Vasileone, bag eu seama că nu ți-au ajuns ochelarii sparți, capete prin semne de circulație, etc? ții cu tot dinadinsul să o încasezi în continuare, sau cum?
Bre, odată, te-am salvat, da știi tu cât costă găina aia neagră și toate chestiile alea mișto, pentru voo-doo? Sau, tu crezi că eu stau de-acum doar să te scot pe tine din rahat?
Am răma s surprins, încă nu te-a afurisit Prea Fericitul însuși: spre binele tău, sper să nu citească blogul, că ai pus-o.
Pînă la găină, poate să-și ia aplicația asta: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.conceptapps.busuiocapp&hl=ro Poate ajută… Și face bine și la prevenit artrita 😀
Mamă ce te-a mai păpat în beznă cu articolul ăsta :))) Azi am distracția asigurată, citind comentariile :))) Oy gevalt…
Cultul morților și a relicvelor nu tine doar de religiile oficiale.
Câtă lume merge la mormântul lui Elvis sau Jim Morrison, ce monument funerar au ridicat americanii lui Lincoln. Sa vedeți cum vizitează romanii în Istanbul mormântul lui Soliman Magnificul după serialul de pe Kanal TV
Ce preturi au obiectele folosite de celebrități și cum le creste prețul automat după ce acestea mor.
Actorii, sportivii, muzicienii oamenii politici primesc aproape același tip de atenție și reverență ca și sfinții religiilor.
Niște mici completări: persoanele mai sus amintite sînt apreciate și după moarte pentru fapte demonstrate, verificabile și, mai ales, CREDIBILE. În al doilea rînd, nimeni nu se roagă la mormîntul lui Elvis să cîștige la loto și nimeni nu se așteaptă ca Suleiman să-i vindece familia de cancer.
În Argentina exista cultul lui Maradona. Cu locaș de cult și credincioși.
Chiar dacă cultul personalităților nu îmbracă aceeași forma ca și cultul sfinților nu înseamnă că nu e pornit de aceleași resorturi ale ființei umane.
Ca și Hercule sau Ahile din mitologia greaca celebritățile sunt oameni normali care sunt apoi considerați atinși de divinitate, semizei.
Cel care colectează obiectele celebrităților se încarcă cu energia acestora ca și un credincios în prezenta moaștelor.
Hercule si Achile… Iar o dăm în ficțiune. Și numai oameni normali nu erau. Referitor la Maradona – da, idioți sînt peste tot iar unii își inventează propriile povești cînd nu le mai ajung cele cu vechime.
Ar fi multe de scris dar trebuie să-mi caut autograful lui Gopo. Vreau să filmez pisica jumătății mele dînd cu capul în folie și am nevoie de energie si inspirație regizorală.
P.S. – după asta m-am inspirat: https://www.youtube.com/watch?v=wY_pBLNetdw
Mama, am ras cu sughituri! Cel mai bun comentariu al tau, @Stefan.
Și dacă o sumedenie de oameni o iau pe arătură, asta înseamnă că e ceva normal? Nu! Asta înseamnă că o sumedenie de oameni sunt razna… 🙂
Când un fenomen tinde sa devină de masă înseamnă că e ceva acolo.
@Ion, da, dar nu neapărat ceva bun! Și poporul german (plus alții) a fost manipulat ÎN MASĂ de Hitler. Știm ce a urmat…
@Laura, sunt în acord cu ideea ta. Cu mica nuanță că sumedenia celor plecați pe arătura pot forma o masă critică suficient de consistentă încât să determine anumite consecințe cel puțin la nivel social. Iar razna ar putea deveni noua normalitate 🙂 Asta dacă înțelegem prin normalitatea media celor mulți. Mna, e drept că si dacă umbli cu clopotul lui Gauss tras pe ochi, e posibil să-ți scape excepțiile, cei situați la extremități – iar pe acolo ar putea fi personalități fascinante.
De la o postare ce-am perceput-o amuzantă s-a ajuns la din alea grele. A zis cineva, nu mai știu cine, că devenim iraționali când vine vorba de politică și religie. Și că, pentru a ne păstra narațiunea intactă – cea construită de mintea și experiențele noastre, vom găsi dovezi să o susținem( biasul de confirmare) și vom ignora fracturile de logică.
Sper ca pe mâine, Mihai să fi pregătit ceva soft, să ne mai relaxăm puțin.
Seară faină să ai 🙂
@lotusull, da, exact cum spui! când sunt mulți pe arătură (masa aia critica), apare pericolul. Dar faptul că mulți care-s pe arătură fac același lucru nu înseamnă ca acel lucru e bun.
Concret și on topic: dacă zeci de mii de oameni merg târâș să pupe moaștele nu-știu-cui, asta nu înseamnă că acțiunea lor e valoroasă. Ba, chiar ar putea deveni periculoasă 🙂
Nimeni, boss! Ei sunt declarați sfinți la nșpe ani după ce au dat colțu’. Când îi dezgroapă, a rămas doar scheletul de ei. QED!
Cred că religiile au apărut pentru a putea controla mulţimile. Acum sunt de prisos, dar credinţa e cu totul altceva.. Omul, ca individ, se agaţă să creadă în supranatural, pentru că altminteri existenţa noastră efemeră pe Pământ, ar părea fără nici un rost.
Am revenit la civilizație, din pădurea fără semnal de orice rețea.
Cre’ că tăietorul de moaşte ie duhul sfânt cu ajutorul lu’ superman, din ochii care iese lasere, unde vrea iei, care face mutări unde vrea iei…..ngî??
adica nici o moasta cunoscuta nu e puta celui/celei devenit/a sfant/a…..toate s-au conservat perfect in afara de organul la care nu te poti ruga decat daca esti in viata….
La câte lucruri au fost înfăptuite în numele credinței si religiei, crezi tu că se cramponează cineva tocmai de tranșarea unui cadavru, chiar fiind el mumifiat? Totuși dacă l-ar tranșa bănuiesc că s-ar sesiza repede ceva poliție.
Iar de părțile intime nu vorbește nimeni. Că doar e păcat.
Se intampla si acum,nu doar in trecut.Pai musulmanii ce fac? In numele cui omoara oameni?
In numele lui Alah.Deci? Putem spune ca religia ortodoxa,catolica,protestanta…..sunt inovensive.Cultele neoprotestante…[pocaitii] mai tampesc inca proprii copii,mai sunt familii care nu admit televizor in casa….dar am niste cunostinte,penticostali,parinti a 8 copii,tata pastor.Nu au televizor.Dar au cont pe fb.Toti,inclusiv tata.Iar cand copii navigheaza pe net,….ochiul diavolului[televizorul] e mic copil pe langa internet.
Exact la ce te poţi aştepta de la un misogin declarat, ca Vasilescu: nimic despre lindicul Sfintei Paraschiva.
O fi la muntele athos? 😀
Am citit toate comentariile, replicile… Declar invingator: ”PREPUTZUL”. :)):))
@Mihai,
poti sa publici si numele celor 21 biserici!
Sunt si eu tare curios!