Acum ceva ani, m-am trezit cu un telefon de la vară-mea, cea care a avut neinspirata alegere de a se retrage pe plaiurile unchiului Sam. „Vezi, zice, că vine un prieten de-al meu american până în România și te rog să-l aștepți la aeroport”. M-am dus, ce să fac, doar nu era să se certe cu omul din cauza mea. L-am recuperat pe yankeu, prilej cu care am aflat și de ce venea în România. Tipul, un soi de hipster american, voia musai niște țesături cu motive populare românești și venise să le ia direct de la sursă. Aflase el despre o bătrânică, iscusită și talentată, învățată cu comerțul ăsta de tip nou, hipsteresc. Ce să mai, afacere de neratat. Mă rog, dar nu despre asta voiam să vorbesc.
A doua zi și-a închiriat o mașină și-a luat-o la colindat prin România în căutarea bătrânicii cu mâni de aur. Și cum căuta omu’ meu satul în care trăia băbuța posesoare de țesătorii la comandă, s-a rătăcit pe încurcatele căi ale drumurilor noastre. Nu e de mirare, la ora aia era mai subțire cu GPS-urile si smartphone-urile. După ce-a rătăcit un pic în voia sorții, americanul nostru a hotărât să-și calce pe mândrie și să întrebe pe cineva cam pe unde ar trebui s-o apuce. Partea nasoală era că în stânga avea câmp, în dreapta avea câmp, în spate avea câmp, înainte câmp cât vedeai cu ochii. Aproape că-i dădeau lacrimile gândindu-se că-l prinde noaptea pe coclauri, iar el avea proaspătă în minte legenda contelui Dracula. Unde mai pui că nici nu mai ajungea la băbuța care-l aștepta cu sarsanalele în brațe.
Până la urmă a dat de-un sătuc. Perfect, bun și ăla. A închis telefonul, tocmai își sunase prietena să-i spună să nu-l mai aștepte că s-a pierdut definitiv, și, cu sufetul plin de speranță, și-a zis că se dă jos la prima persoană pe care-o întâlnește, ca să-și încerce vastele cunoștințe de română (vorbea cu dreapta în limba lui Țepeș, ceva de speriat, cu stânga doar citea) și să afle pe unde trebuie s-o apuce. Zis și făcut. Primul om pe care l-a văzut era un țăran autentic, genul ăla sătul de corporații, ieșit cu ceva treabă pe câmp. Frână în dreptul lui și apoi câteva mișcări aprige din brațe ca să le dezmorțească și să se pregătească de „vorbit”. Well, ce să vezi. Nu numai că n-a avut nevoie de mâini pentru dialog, dar a obținut ce-l interesa într-o engleză perfectă, cu un ușor accent Churchill-ian. Pe scurt, greșise exit-ul de pe DN și țaranul l-a învățat ce are de făcut ca să remedieze situația.
Acum, de ce v-am povestit pățania de mai sus? Pentru că mi-aș dori să avem și noi mai mulți țărani (și mă refer la locuitorii satelor, da?) care să fie capabili să învețe o altă limbă, să devină cosmopoliți si iubitori de nou. Nu doar ăștia ca noi care ne-am muta în doi timpi și trei mișcări pe prispa unei case de lemn. Mi-aș dori sa pătrundă internetul în mediul rural și să ne deschidem către informație și cunoaștere, că vorba aia, avem cu ce. Pe scurt, mi-aș dori să nu mai fie diferențe între sat și oraș. Cu atât mai mult sunt nevoit să aplaud încă o dată inițiativa celor de la Ciuc Radler pentru redescoperirea României Moderne. Orice pas de genul acesta este un pas înainte. Poate o să strâmbați din nas și-o să ziceți „e campanie, bă, nu se schimbă nimic”. Well, eu cred că nu e așa. Ar fi putut să facă o campanie cu mici, bere și muzică și ce mai cântam, mâncam și ne veseleam. În loc de asta, au ales să-i trimită pe oamenii aștia doi să colinde țara. Urmăriți-i un pic, vedeți pe unde au fost, în câte locuri mai au de ajuns și o să-mi dați dreptate. Campania asta e un pas înainte pentru redescoperirea acestei țări mișto.
P.S. Într-un final, omul meu a ajuns la bătrânică. Nu acum, atunci. Că n-a stat prin pribegit o viață. Și ce să vezi, absolut surprinzător, băbuța nu era atât de în vârstă și… era bărbat. Un tip care, ce coincidență uluitoare, avea un depozit întreg de „țesături”, toate originale, achiziționate de la persoane de vârsta a treia, pe care le vindea sub forma unui business înfloritor. Partea și mai mișto este că bătrânica-bărbat-antreprenor avea și magazin online. Americanul nostru ar fi putut să și le comande liniștit de la el de acasă, din living, în timp ce se uita la Super-Bowl. Ei bine, nu numai că nu a făcut asta, dar a mai venit de vreo trei-patru ori în România. La un moment dat știu că l-a întrebat vară-mea de ce își tot face concediile în România, dacă nu cumva i-a furat inima vreo frumoasă de pe aici. Ăsta s-a uitat foarte serios la ea și i-a răspuns ceva de genul: „habar nu ai ce țară frumoasă aveți, ce locuri am explorat și câți oameni am descoperit”. Discuția s-a încheiat cu șah-mat în momentul în care i-a mai spus și că are una dintre camere decorată în stil maramureșan. Well, cam despre asta ziceam și eu mai sus. Țară mișto avem, rămâne doar s-o redescoperim.
Mi-e tare drag sa merg prin tara.
Ieri de exemplu am fost la Horezu pentru ca imi plac locurile alea de mor. Si am mers in satele de olari, mi-am luat „cioburi” de Horezu, am mancat la Dedulesti, am cutreierat si eu prin zona.
Cele mai misto calatorii ale mele sunt in tara.
@DOINA, m-am plimbat ceva prin tară în ultimii doi ani și peste tot pe unde am fost, m-am simțit extraordinar de mișto.
Inteleg, eu fac asta de multi ani 🙂
Iti modific putin ultima fraza: tara misto avem, ramane doar s-o populam… cu OAMENI.?
@Ionut, să știi că sunt, doar că OAMENII nu prea fac paradă, trebuie descoperiţi.
Mihai, ştii bancul ăla vechi „avem o ţară frumoasă, păcat că e locuită”. Şi mi-e teamă că până să ne modernizăm şi să vorbească şi oamenii de la ţară măcar o limbă de circulaţie mondială, toate pădurile vor fi fost tăiate şi vom fi un deşert plin de gunoaie.
Ce să faci, azi m-ai prins cam sceptică.
Comentariu beton!12
@GabiI, e luni și nu-mi permit să fiu sceptic, io cred că mai avem șanse.
Da, da! Pun pariu că toți ți-am putea fi musafiri pe pagina ta cu câte putem zice de țara asta…
@VictorR, și de ce n-o faceți? Mai ales tu, care locuiești în unul dintre cele mai mișto orașe din ţără.
Hi, hi, hi… Păi eu de oașul meu n-aș putea scrie obiectiv, c-aș lăuda la el 3 zile! Eu aș putea scrie liniștit de Turda, de Sovata, de zona Rupea-Făgăraș… Și câte și mai câte!
O metoda de modernizare este asta http://carpathian2wheelsguide.com/
Incercam sa promovam cat mai mult zonele rurale si oameni simpli.
Pentru detalii vezi volumul Muntii Apuseni.
@Calin, foarte mișto, man!
Ma tot plimb de vreo 3 ani prin tara. Si cu munca si in vacante. Unele locuri mi-au ramas la suflet. Si asta si datorita oamenilor pe care i-am intalnit. Acum vreo 3 ani, pe Transalplina, o familie ne-a cazat si ne-a dat mancare doar pentru ca ne ratacisem si era deja intuneric. La plecare nici n-a vrut sa auda se bani.
Oamenii astia au asa un suflet deschis. Pentru ei nu exista „pericol”. Ei vor doar sa ajute. Mi-e-mi plac de mor.
O alta faza frumoasa a fost Alba Iulia. Am ramas la parada de schimbare a garzii, la Palat, si cand sa plecam masina prietenei mele „murise”. Am oprit un nene pe strada si l-am intrebat daca stie unde ne putem caza. Pai, a sunat omul asta pe la toate pensiunile. In final ne-a gasit cazare si ne-a dus el cu masina pana acolo. A doua zi a venit si ne-a luat. Ca sa nu mai spun ca ne-a dus si masina la service.
Cum sa nu-i admiri si sa-i iubesti?
Comentariu beton!14
@Elena, despre asta zic, da.
Avem una din cele mai frumoase tari, care (Inca) mai este locuita si de Oameni. Inainte de a merge si vedea multe alte tari este bine sa ne cunoastem si propria tara. Multe lucruri interesante si frumoase de vazut.
@Marius, și ce e mai mișto este că de fiecare dată când ajung într-un loc în care am mai fost, reușesc să descopăr chestii noi.
@Mihai da, asa e.
Sambata,1 oct., cu o prietena, o luam la picior timp de 12 zile! Adica nu chiar la picior, vrem sa umblam hai-hui!
@adriana, ce tare! Aveți vreun plan? Sau mergeți la inspirație?
Avem o tara foarte frumoasa, pacat ca e locuita de romani.
@iote, să știi că eu numai cu români am interacționat peste tot. Dacă știi să te înconjori de oameni mișto, apăi de oameni mișto vei avea parte.
Da! Avem o țară foarte frumoasa! Și este locuită de Oameni în marea lor majoritate!
Și ma enervează la culme expresiile negative gen „noi românii,,,,,,”
Și chiar nu e musai ca țăranii să învețe o limbă de circulație internațională!
Sa învețe cei care vin, sau sa plătească interpret!!!!!!
@Andrei, aici te contrazic, să te descurci cât de cât într-o limbă străină cred că-i este de folos oricui pe lumea asta.
Poți sa ma contrazici ca nu ma supăr!
Un țăran nu se va apuca să învețe o limbă străină, dar am prieteni străini care au început să învețe limba română!!!!
Sunt oameni care vin anual în România. De ce? Pentru că le place aici!
Au găsit aici OMENIE!
Și locuri minunate.
Mie România mi se pare frumoasă tocmai datorită oamenilor ei. Acum ceva (mai mulți) ani, am făcut un experiment și am plecat de-aiurea prin țară (sunt expertă la plecări din ăstea, neplanificate), împreună cu un prieten – doar noi doi și aparatele foto (și-un mic rucsăcel acolo). Fără nimic altceva, fără niciun ban, fără niciun plan. Am stat în sate, la oameni, am vorbit cu ei (noroc că eram amândoi suficient de comunicativi :D), am mâncat cu ei, am dormit la ei, i-am însoțit la câmp, la bodegă, ba chiar și la cimitir. A fost o experiență de necrezut. Mi-nu-nat. Și am făcut muuuulte poze cu oamenii aceștia incredibil de frumoși. [am revăzut azi acele poze -de care și uitasem- grație acestui articol – pentru care iți foarte mulțumesc.]
@Sabina, dacă n-ar mai exista oameni de felul celor descriși de tine, chiar ne-am pierde și ultima speranță.
@Mihai, nu există un „nu ar mai exista oameni de felul X” la modul absolut. noi înșine ne construim și ne omorâm speranțele de care vorbești tu, pentru că depinde numai de noi să îi percepem.
Textul ăsta este însăși definiția patriotismului obiectiv.
Cred că se înțelege ce am vrut să spun.
Ești bun, man!
@simona, sunt, dă-mă naibii. :)))))
Cred ca este cel mai fain text din cate le-am citit, nu le-am citit pe toate, e adevarat, scris de tine!
@Gabriel, mulțam, man. Mie-mi plac altele mai mult, dar asta nu face decât să confirme ca suntem diferiți și ne plac lucruri diferite, altfel ar fi monoton. Oricum, pe toate le scriu cu aceeași plăcere.
Tara frumoasa avem, ne mai trebuie conducatori gospodari.
Mi se pare foarte tare ce tocmai am citit. Ba mai mult, chiar mi-a adus un zambet pe buze. Deja mi-l imaginez pe individ, dand replica: „N-aveti idee ce tara frumoasa aveti” pe un ton convingator si ferm. Deja imi imaginez si decorul maramuresean. 🙂
Pe celalalta parte, intr-o oarecare masura cred in aceste initiative pentru redescoperirea Romaniei
@Diana, și eu cred. Altfel nu mai ajungem nicăieri.
Nu stiu daca neaparat problema, dar majoritatea strainilor aterizeaza in capitala si cand vad dezastrul de-aici, parca le dispare si interesul de a explora tara, asa ca fac cale intoarsa si „urari de bine”. Capitala reprezinta tara, iar Bucurestiul chiar nu lasa o impresie frumoasa!
Prin natura serviciului am avut de a face cu romani care revin in tara doar pentru a si reinnoi actele de identitate.Marea majoritate se plang ce naspa e aici si cat de bine e acolo.Pe toti ii intreb la ce naiba isi mai fac buletin sau pasaport de Ro.Eu una nu mai suport nici plangaretii care tot spun ca in tara asta nu s-a facut nimic si e numai coruptie si delasare.Cand vad casele frumoase de pe Valea Doftanei, de la Cheia sau Valea Izei in Maramures si stiu ca nu toate sunt facute din banii celor plecati, mi se umple inima de bucurie.Tara asta se misca in ritmul ei si nu mor caii cand vor cainii.Bravo Mihai pt acest articol!
@elena, sărumâna. :*
Vara asta în drum spre mare am poposit o zi în Râmnicu Vâlcea si am traversat desculț râul care străbate orasul. A fost super, parcă aveam 15 ani.
Ar trebuii sa profitam de avantajele turismului.