Zilele trecute era un tip lânga mine în metrou. Şi m-am apucat să-l studiez, pentru că omul era pe genul culeanu. Staţi aşa că vi-l descriu imediat. Ambele mâini erau acoperite de tatuaje. Se mai vedea unul şi pe gât. Ochelari de hipster, tot felul de brăţari ciudate, cercei în ambele urechi şi un piercing micuţ sub buza de jos. Cam ăsta era peisajul. Mie, personal, imi plăcea gagiul, mai ales că avea şi un aer „jemanfişist”. Părea genul care s-ar uita calm şi relaxat la tine în timp ce-l anunţi că peste fix o oră un meteorit uriaş va distruge Pământul. Ei, şi? Nu e panică, man.
Dar tot mi-au venit nişte întrebări în minte. Nu m-am putut abţine să nu mă gândesc cum ar reacţiona un posibil angajator când l-ar vedea la un interviu? Şi mă refer la domenii mai „pământene”, nu ceva care să ţină de artă sau chestii boeme. Adică îmi imaginez că nu ar avea nicio problema dacă ar aplica pentru o expoziție de sculptură abstractă, dar cum s-ar descurca dacă potențialul job ar fi de reprezentant de vânzări într-o firmă de materiale de construcții? Oare suntem pregătiţi pentru asta? Suntem suficient de deschişi la minte ca să puteam accepta un om pentru ceea ce poate si ce gândeşte, nu pentru cum arată?
Ştim cu toţii că anii ăia mulţi, în care eram obligaţi să ne tundem şi să ne îmbrăcăm „regulamentar”, au lăsat urme adânci pe cortexurile românilor. Oare azi, acum, la data când vorbim, o fi trecut destul timp ca să nu ne mai influenţeze un look ieşit din tipare? Pentru că, la nivel teotetic, oricine poate să spună că n-are nicio treabă şi îl lasă rece cum arată un eventual interlocutor sau angajat. Dar oare chiar este aşa? Suntem suficient de relaxaţi pentru asta?
Mi-ar plăcea să vă ştiu opinia, indiferent de care parte a „baricadei” sunteţi. Angajator sau angajat, client sau furnizor, cum aţi reacţiona dacă la un interviu sau la o negociere faţă în faţă cu voi s-ar afla un tip (sau o fată) care ar arăta cam ca în fotografiile de mai jos? Ori pur şi simplu dacă într-o zi s-ar deschide uşa biroului unde lucraţi şi șefa de la HR vi l-ar prezenta pe noul vostru coleg. Sau, de ce nu, pe noua voastră colegă.
V-am pus variante „light” și „hard” și „heavy”, ca să aveți de unde alege. În ceea că mă privește, vă spun foarte sincer că eu nu sunt suficient de deschis la minte și relxat ca să pot accepta varianta „heavy”. Ăia doi pot să fie savanți, genii sau cei mai tari specialiști din lume într-un domeniu, că eu n-aș putea să trec peste cum arată.
Hai să vedem cum stați voi cu „toleranța” la tatuaje.
deci, cine e mister „light”? întreb şi eu aşa, poate ai un nr. de tel…
Comentariu beton!19
@catherine, nu am. :(((
glumesc, ai prins ideea.
nu mă deranjează câtuşi de puţin dacă nu depăşesc o limită, mai exact light şi hard sunt ok, heavy încep să nu mai arate umani (nu că unii n-ar depăşi limita asta fără să-şi tatueze nimic). personal, am avut iubiţi tatuaţi şi asta nu a contat prea tare ca şi criteriu de evaluare. unul din trei era chiar un om cu muncă de birou, absolut integrat în colectivul lui, tatuajele, deşi multe, mari şi greu de ignorat, reprezentând nişte nebunii de tinereţe
@catherine, deci fără „heavy”. Ok, am prins-o. 😉
Nu am nimic cu un tatuat/a dar imi da senzatia ca nu este indeajuns de interesat de ce ar trebui sa faca la munca. Pare ca este focusat pe altceva iar ca sef inseamna ca am o veriga slaba iar ca un coleg l-as vedea ca pe ala caruia trebuie sa ii fac munca. Eu nu am trait atat de mult pe vremea tunsorii regulamentare insa as avea aceiasi impresie si la o cucoana siliconata, aranjata si dichisita in mare fel care ar veni sa se angajeze ca vanzatoare.
Binenteles, omul poate fi urmatorul Einstein sau alt geniu dar in momentul in care te pictezi cap -coada si afisezi un anumit look, nu ca cum arati ci ca cum te arati a fi, trebuie sa iti asumi!
ps: e cacofonie? daca da, e intentionata!
@Nicoleta, și cei de la „light” îți lasă aceeași impresie?
Citez: „Nu am nimic cu un tatuat/a dar imi da senzatia ca nu este indeajuns de interesat de ce ar trebui sa faca la munca”. Faptul ca in timpul liber acel tatuat/tatuata isi permite sa isi vada de pielea lui consideri tu ca ii afecteaza in mod direct interesul fata de munca? Sau consideri ca tatuajele lui te pot afecta pe tine fiind mai concentrat in a le studia/analiza/judeca decat in a-ti face treaba?
Comentariu beton!19
Daca viitorul job inseamna o interactiune constanta cu clientii (exceptiile sunt cele enuntate de tine), as ezita foarte tare sa il angajez, pe considerentul ca lumea este plina de indivizi cu prejudecati. Dar daca ar fi un job in care trebuie sa isi faca singur treaba sau impreuna cu echipa angajata, tatuajele si piercingurile lui nu ar fi un impediment. In general apreciez persoanele care au cel putin un hobby, in acest caz fiind vorba de tatuare.
Comentariu beton!25
@Ovidiu, deci te-ai teme de ce cred ceilalți despre el, chiar dacă tu nu ai avea nicio problemă. Interesant.
Daca jobul lui ar consta in a vinde ceva unei clientele obisnuite, da. Ca angajator scopul meu este profitul. Ar fi o greseala manageriala teribila sa nu tii cont de cultura, de mentalitatea clientelei. Ca angajator nu sunt dispus sa imi asum riscuri ce ar putea duce la diminuarea profitului. In schimb daca jobul ar fi pentru o clientela specializata pe tatuaje si articole pentru pasionatii genului, cu siguranta ar avea intaietate fata de un candidat imaculat. Omul potrivit la locul potrivit.
Comentariu beton!36
@Ovidiu, am înțeles din prima ce ai zis. Deci nu suntem pregătiți pentru asta și din acest motiv ți-ar fi teamă că-ți periclitezi veniturile. E un punct de vedere ok, nu trebuie să justifici mai mult.
da, e si normal sa te intereseze, mai ales daca e intr-o pozitie ce are contact cu clientii (sales, project manager etc) ptr ca sunt multi oameni care au prejudecati si poti pierde oportunitati si afaceri din cauza unor asemenea prejudecati, ce pe termen lung iti poate dauna afacerii.
@speedy.gonzales, de-aia am și scris textul. Eram curios ce zice lumea.
va zic din proprie experienta ca ne mai trebuie cam 1 generatie sa „fim pregatiti pentru asa ceva”.
30 de ani am fost om normal, dupa care mi-am facut „manecute”. daca ma duc la magazin sa schimb bani si dau de o vanzatoare mai de varsta a 3-a, multe se uita putin ciudat, si ma refuza :((
Comentariu beton!14
@max, pe sistemul „ăsta e traficant, fată”. :)))))
Hai sa-ti zic un caz stiut de mine, o tanara de 27 de ani, tatuata pe decolteu cu un motiv tribal destul de fain, monocolor (cam ca tipa din prima fotografie). Fata a plecat in Anglia sa munceasca si si-a gasit un job temporar la un furnizor al Casei Regale. Tanara si draguta, cat p-aci sa fie trimisa la o receptie la Buckingham, dar…din cauza tatuajului i s-a dat reject. Cam asta e…
@Dana, hai că totuși era Casa Regală. Etichetă, chestii…
Nu doar la noi ar fi o problemă tatuajele și pircingurile în exces. Nu văd cum asortezi un costum la așa ceva dacă postul presupune că trebuie să porți costum. Și mai și arată înspăimântător.
@Marius, am vrut să pun poze și cu tatuați îmbrăcați la costum. Mie mi se pare că arată cool. Serios.
Cum să angajezi asa ceva cînd în toate manualele se indică că la un interviu să mergi în costum/taior, depinde de sex și fără bijuterii stridente! Fata mea a fost angajata la companie aeriana din Golf si una din condiții era să nu aiba tatuaje pe părțile corpului neacoperite de uniformă, mîini, gambe, gît. Așadar fără tatuați oricît de light or heavy ar fi ei! Să nu uităm că în trecut era o cutumă, tatuați=pușcăriași!
@gheo, fără îndoială că există meserii unde nu te lasă cu tatuaje prin fișa postului. Eu mă refream la celelate. Cât despre Golf, nu mai zic nimic.
Eu una daca as avea o companie cred ca as pune asta ca si criteiu de selectie.Asta si inteligenta.Eu sunt absolut convinsa ca,daca oamenii sunt capabili fac lucrurile sa mearga indiferent cum sunt imbracati sau pictati si gasesc solutii pentru toate problemele.
Bun exemplu ai dat cu fata ta care s-a angajat in Golf.Pai aia nu o lasa nici sa i se vada fata daramite tatuaje.
Izvoarele de istorie scrisă notează că egiptenii sunt cei care au răspândit arta tatuajului în lume. În 1891, arheologii au descoperit un mormânt datat 2160-1994 î. Hr., constatând că mumia de sex feminin avea tatuat un desen geometric format din puncte şi linii, practică rituală rezervată pare-se doar femeilor
Citeste istoria tatuajelor si ai grije de fata ta sa nu fie parte din vreun harem…
Tatuajele ne plac în filme (eroul e clar un badass) dar ne sperie în viaţa reală fiindcă tipii respectivi seamănă cu animalele viu colorate care, prin astfel de culori, te avertizează că sunt periculoase, otrăvitoare (vezi şerpii, broaştele).Şi prin faptul că cei din categoria „heavy” s-au exclus intenţionat din rândul societăţii prin alegerea lor, în momentul în care îţi faci asta pe moacă e clar că nu dai doi bani pe ceea ce cred ceilalţi despre tine.Am colegi şi colege cu tatuaje, mi se par chiar sexy (na! acum ştiţi!), n-am o problemă în a lucra alături de ei, chiar am cochetat cu ideea unui tatuaj într-o vreme dar se pare că nu sunt chiar atât de non-conformistă pe cât credeam (ori prea cerebrală) fiindcă m-am gândit prea mult şi am renunţat.Am ajuns la concluzia că până şi în domeniul ăsta e ceva discriminare, un tip tatuat nu-i privit la fel de ciudat ca o tipă tatuată….
Comentariu beton!25
@Cris Șerbu, nice point of view. 😉
Da, da! Cred ca pe „Mr. Light” l-ar dori orice colega sau angajatoare :)))). Pe „Doamna Heavy” am vazut-o intr-un documentar. Femeia are sot si copil … nu-mi amintesc sa fi vazut vreo urma de modificare corporala la ei… deci, parca nu se „asortau” :D. Dar ea avea o poveste legata de violenta domestica. Ideea e ca ar fi cam greu sa nu te holbezi la asa nou/noua coleg/colega.
@Oana, mai zi, mai zi, că zici bine.
https://www.youtube.com/watch?v=Z127wKKWfXg aici e pe scurt povestea ei. Femeia a facut ce a simtit cu trupul ei. Eu lucrez intr-o corporatie si am contact nu doar cu ai mei colegi, sefi, ci si cu parteneri, colaboratori. De multe ori m-am intrebat ce s-ar intampla cu job-ul meu, daca m-as tunde la zero :D.
@Oana, dar ai vrea s-o faci? Sau doar te întrebi retoric?
Aoleu, nici măcar n-am putut să mă uit până la sfârşit…Eu una cred despre mine că sunt o persoană care n-am sau încerc să n-am prejudecăţi, dar toate ca toate până la oamenii sau înfăţişările lor care-ţi violentează ochiul! Sorry, dar în momentul în care mă uit la cineva şi mă ia cu frisoane şi mi se încârceşte stomacul, nu mai vreau să mă uit, mie-mi place să văd oameni frumoşi în jur.
Poate sună superficial, dar pentru mine criteriul ar fi „de estetică”, ca să zic aşa, dar nu să-i angajez sau să-mi placă să-i am colegi, nici măcar n-aş suporta simpla lor companie dacă felul în care arată îmi dă fiori.
Primele două categorii arată bine, cu tipa din colţul stânga jos nu mă pot obişnui 🙂
@Corina, deci „light” și „hard” sunt ok. Te ia capul când este vorba despre exagerare.
mie nu-mi plac, nici macar varianta light, dar asta-i doar parerea mea. n-am nimic cu ei, intr-un fel chiar ii admir pentru nonconformismul lor afisat la vedere si nu m-ar deranja sa lucrez cu ei sau pentru ei. totusi, am retineri in ideea ca cineva i-ar angaja intr-o multinationala sau direct cu clientii. eu veneam cu blugi taiati, cu tenisi si accesorii (bratari, inele, etc.) mai altfel si deja se uita lumea ciudat, mai ales cei trecuti peste 50 de ani. si ca veni vorba, care-i exact rolul tatauajelor asta intinse asa de mult pe corp? inteleg ideea unui fluturas, floricica, etc, mister-sexy etc. dar nu-i prea mult totusi?
@Roberts, vezi? Asta este frumusețea lumii ăsteia. Că suntem diferiți și fiecare vede lucrurile altfel.
ha, cateodata prea diferiti:)
@Roberts, ceea ce este și mai mișto. 😉
La mine pe plantatia corporatista, nu comenteaza nimeni legat de tatuaje, ba chiar este apreciata diversitatea din toate punctele de vedere. Important este sa-ti faci treaba.:-)
Iar ca si alegere personala, light este binevenit, hard ma face sa ridic spranceana in semn de intrebare iar heavy nu are ce cauta nici in cele mai urate vise.
Sunt absolut convinsa ca nu suntem pregatiti sa depasim aceste bariere…fratelului meu care lucreaza in zona financiara, in timpul unui interviu prin skype, i s-a recomandat sa isi tunda parul lung care era prins in coada…despre ce vorbim?!
@MariaA, să se tundă??? Oaaaaau, asta chiar credeam că a dispărut de mult. 🙁
Chiar trist!… Din seria „Partidul te vrea tuns”…
Cum au spus si altii, depinde de job. Exista joburi unde, oricat de open-minded ar fi patronul, nu poate sa treaca peste faptul ca, poate, clientii lui nu sunt la fel. Pe ultimii doi nu i-as angaja din motivele descrise de Cris Şerbu. De fapt, nu cred ca le-as deschide usa, ma sperie, si prima senzatie e ca vor incerca sa ma manance. In plus, in mintea majoritatii romanilor exista ideea ca cei cu tatuaje sunt fosti sau viitori puscariasi. Cu fetele tatuate e si mai nasol. Femeia e asociata cu ideea de frumusete, puritate, alb, bla, bla.. si cand vezi pe una cu tatuaje la vedere, iti vine sa o iei de mana sa o speli. E greu sa schimbi aceasta mentalitate, 25 de ani sunt prea putini. Inca ceva: pentru majoritatea celor care se tatueaza, aceste tatuaje reprezinta ceva personal, sentimental etc. Cei care le vad nu cunosc aceasta semnificatie, asa ca, tatuajele reprezinta niste mazgaleli fara sens. Cel putin, eu nu stau sa intreb fiecare persoana tatuata pe care o cunosc ce reprezinta chestiile pe care si le-a desenat pe corp. Deci, ca angajator, depinde de job. Ca prieten sau coleg de munca, nu am nici o problema. Ca si client..hmm…am ceva prejudecati. Poate varsta, poate cresterea, poate mediul in care traiesc ma fac sa fiu un pic precaut.
@Ionut, bun. Îmi place când oamenii spun exact ce gândesc.
Culmea este ca urasc sa ma imbrac in costum, si de aceea am reusit pana acum sa ma feresc de joburi care cer asa ceva, am fost printre primii in scoala generala care mi-am pus cercel (e adevarat, fara gaura :)), si era sa fiu dat afara de la BAC din cauza faptului ca imi oxigenasem parul exact inainte de examene. Nu pun la socoteala tricourile de rocker „cu maimutoaie si scheleti”, cum zicea bunica, sau vopsitul pe fata si cap in galerie la meciuri. Dar, cred ca, in subconstient, exista ceva ce ma face sa fiu precaut cand este vorba de „chestii de adulti” si nu copilarii intamplate acu’ multi ani.
@Ionut, „ceva-ul” ăla sunt cei 50 de ani în care toți trebuia să arătăm „regulamentar”. 😉
Din păcate suntem o societate în care dictează banul și profitul. Așa că decizia unui angajator va fi puternic influențată. Este firesc ca respectivul să nu angajeze pe cineva care, prin felul cum arată, ar putea să îi afecteze vînzările.
În ceea ce mă privește nu am nimic cu tatuajele și piercingurile, atîta timp cît sunt bine executate, adică se apropie de o operă de artă mai mult decît de un experiment eșuat. Exclud din start însă toate intervențiile care presupun modificări ale structurii osoase, piliri ale dinților pentru a le da diferite forme, implanturi care deformează și dau cine-știe-ce forme, aplicarea a 10.000 de piercinguri care fac fața să arate precum C-3PO în Star Wars, etc. Astea deja nu mai țin de artă ci de altceva…
În ceea ce privește tatuajele, avem o cultură în privința lor sau, mai bine zis, avem una de nu prea bun augur. Tatuajele sunt încă mult prea puternic asociate cu fenomenul infracțional, cu viața din pușcării etc. pentru a li se putea vedea și alte forme, cum ar fi cea de artă de exemplu.
Niciodată nu vor înceta să existe locuri de muncă unde lipsa tatuajelor să fie o cerință bătută în cuie.
@Chircu Victor, deci tu ai angaja un „light” sau „hard” fără probleme?
@Mihai Vasilescu În funcție de specificul afacerii și de postul pe care ar trebui să activeze respectivul. Aș fi tîmpit să spun că, dacă ar trebui să angajez pe cineva care să relaționeze permanent cu clienți pretențioși („la patru ace”), aș angaja pe cineva care este pasibil de a-i speria imediat ce intră pe ușă!
Eu sunt open-minded, chiar dacă și eu am limitele mele, dar cînd vine vorba de afaceri și interacțiunea cu ceilalți, trebuie să fii nebun să pui cu mîna ta lacătul pe afacere prin alegerile pe care le faci.
Eu aș angaja fără probleme un „light” sau „hard” fără probleme, dar problema nu aș fi eu, ci clienții. Sper că am reușit să mă fac înțeles.
@Chircu Victor, cristal clear. 🙂
Cu un tatuat poti face multe – omul are imaginatie si o incredere de sine greu de daramat. Sunt domenii in care se incadreza perfect acest gen de oameni. Nu ma intelege gresit, nu sunt toti la fel. Vorbesc de cei cu creierasul in cutiuta. Astia trebuie „exploatati” la maxim. Fratele meu are o colectie de tatuaje foarte smechere si eu inca cochetez cu ideea de a-mi face unul. Mai greu e ca nu ma pot hotara ce ar trebui sa reprezinte si ma gandesc ca nu am decat o sansa si trebuie s-o valorific la maxim.
Asa si ce daca are tatuaje, poate fi un bun vânzător, contabil, tăietor de lemne….
cei care au o gândire „Flower power” nu merg la interviuri care sa nu aiba legătura cu modul lor de gândi, de a fi… Sa ma vezi pe mine in bocanci, înconjurata si de doamne care se încadrează la 60+, m-au privit strâmb o perioada.
S-au obișnuit, o zi in pantofi stiletto, una in bocanci de armata si viața merge mai departe…
@Corinne Baraghin, you are a kind of cool girl. Me like. :))))
1) Culeanul pe care l-ai văzut în metrou cel mai probabil nu s-ar angaja niciodată ca reprezentant de vânzări; 2) Nu, nu suntem pregătiți să-i acceptăm, agreăm, nici piața, nici angajatorii, nici oamenii, restul, cei care nu-s ca ei, din jur – dovada cea mai clară ești tu și acest articol; 3) din postura de angajator, 4 din 5 fete din echipa mea au tatuaje, cele mai multe la vedere, atunci când sunt îmbrăcate decent, me included.
Comentariu beton!12
@Mother of loud visigoths, dacă acest articol este dovada, o să te dezamăgesc. Nu aș avea nicio problemă cu un „light” sau chiar un „hard”.
Tu mi-ai dat mă,minus la comentariu? :)))))
@Mother of loud visigoths, nu, mă, s-a aciuat un hater care dă la toată lumea. Totul îi pute, nimic nu-i convine. Au mai remarcat și alții. 🙂
Cred ca umbla pe aici un „om cu minusuri” 😀
Eu apreciez mult acesti oameni, par liberi de tot si toate.
Sigur nu vor job în domenii mai “pământene” ci doar ceva care să ţină de artă sau chestii boeme. ( vorba ta).
Cei heavy sincer ma cam sperie dar cred ca m-as putea obișnui daca trebuie sa il am prin jur.
Dacă nu vor sa se adapteze cerințelor societății si vor sa fie „altfel” fizic cred ca își asuma intoleranta majorității si sigur nu prea le pasa.
Nu asta inseamna „Open Mind”?!
@Mona, ba exact asta. Doar că am întălnit mulți oameni care erau „open mind” pănă era vorba despre ceva legat de ei. 😉
Treceti o tura prin City-ul Londonez la ora pranzului (acolo unde sunt bancherii, brokerii si altii ….. aia mai verosi cu business si tinuta business si observati cam cate tatuaje sunt pe sub costume) 😀
Pentru cei care nu au inteles ma refer la „acea parte” a Londrei nu la Londra turistica.
Si aici nu e vb doar de cei cu tatuaje… in general daca iesi putin din „normalul” consacrat… esti privit dubios. Aici intra gagicile cu parul vopsit curcubeu( asta e nebuna la ce si-a facut in cap), barbatii cu parul lung(asta e nespalat) femeile tunse periuta ( asta cred ca a avut paduchi, arata ca o puscariasa) barbatii care imbraca haine cu usor accent feminin( asta sigur e gay), cei care asculta o muzica mai putin comerciala ( asta e rocker din ala drogat si betiv) si lista poate continua… am scris in paranteza gandurile care ii incearca pe unii ( nu pe toti ), atunci cand intra in contact cu oameni de genul. Romanii, au o parere foarte buna despre ei, dar sunt inca foarte inchistati, suportand cu greu faptul ca suntem diferiti si ca normalul unuia nu este imperios necesar si al celuilalt. E greu, dar mai avem mult de mancat pana vom ajunge sa nu mai etichetam inainte de a cunoaste persoana… sau poate nu vom ajunge niciodata… cine stie?
@Maria, noi nu. Poate aștia care sunt acum adolescenți să prindă.
Faptul ca normalul unuia nu este si al celuilalt, nu tine de nationalitate ci de normalitate. Acceptarea acestui lucru tine de educatia din familie si de gradul de cultura si inteligenta indiferent de tara de provenienta. Am trait in Germania. Acolo adeptii curentului punk, metall rock, trash, cei cu tatuaje din ochi pana in talpi, isi faceau veacul prin gari. Acolo socializau si nu intamplator. Gara este un loc de trecere in care nu ai timp sa te zgaiesti la ei ca la niste ciudatenii. Nu ii prea gasesti in locurile publice in care bunicuta isi plimba pudelul. Nu sunt angajati la ghisee, ca agenti comerciali sau vanzatori. Nici ei nu vor si nici angajatorii. Este liber consimtit. Marginalizarea lor nu tine de Romania. Poate aici oamenii se uita mai ciudat, dar este vorba despre o obisnuinta vizuala. Ciudat se uita si occidentul la ei, de aceea isi fac barurile lor, stau prin gari sau cartiere rau famate. Scuze, dar am o sensibilitate legata de bagarea romanilor intr-o sg. oala. Imi plac nuantele si culorile tari 🙂 (pe piele maxim 🙂 )
Ei, unii dintre noi deja au ajuns, alţii nu vor ajunge niciodată (să nu mai etichetăm) 🙂
OK ,dar ce ai face tu daca te duci la un interviu si angajatorul arata asa ????
@dede cati, mi s-ar părea mega-cool. Cred că aș rămâne mut de admirație. Și nu fac mișto.
Din postura de angajator pot spune ca primii 4 nu ar reprezenta un impediment pt mine daca ar veni la un interviu. Unul dintre ei ar fi chiar o delectare a pupilelor :)))). Ideea este ca si domeniul pt care aplica sa se potriveasca profilului lor. Degeaba il angajez eu daca imi sperie clientii. Eu pot fi ,,descuiata” dar daca cei cu care lucrez au un disconfort, nu pot risca angajarea unui om ineficient ( fie si din vina unor prejudecati) . Daca nu ar lucra cu publicul, nicio problema. Este capabil, il angajez. I-as angaja si pe cei ce arata ca la circul groazei dar ar trebui sa fiu sigura ca sunt perfect echilibrati mental. Tatuarea excesiva este un semn de mutilare (o spun terapeutii, nu eu). Cat despre acceptarea in cercul de prieteni, no problem indiferent cum arata. Si eu sunt tatuata intr-un loc vizibil si ma gandesc la inca un tatoo 🙂
@Andreea, hmmm… și ăsta al doilea unde o să fie? :)))))
Inca nu stiu 🙂 primul a fost facut acum 18 ani in Hawaii si am ales locul dupa ce am ales modelul tatoo-ului. Astept ca urmatoarea destinatie exotica sa imi indice locul si modelul. Parca vad ca ajung prin Alaska 🙂
@Andreea, d-apăi și eu ce să înțeleg de aici? Ți-l faci în dreptul inimii? :)))
Greu, tare greu de analizat problema asta. Dacă ași fi angajator ași vrea să văd și competențele angajatului, dincolo de aspectul light/hard/heavy. Acuma, dacă persoana ar fi chiar bună, ași atenționa potențialii clienți asupra acestui fapt. Asta e doar opinia mea, ca fost purtător de cercei( deh, acuma port uniformă și cerceii chiar nu sunt compatibili) și posesor de tatuaje. Și o întâmplare cu tatuajele mele: mă vede comandantul la bustul gol și, evident, remarcă și „petele” de culori de pe mine. Mă întreabă ce e cu alea pe mine, si-i răspund, foarte candid:”d-le colonel, permiteți să raportez: m-am sprijinit de un zid proaspăt vopsit și nu se mai curăță! ” Concluzia: a înebunit 😀
@diabolic, chiar i-ai răspuns așa? :)))))
Da frățică. Chiar așa am răspuns. Vroia să mă consemneze în cazarmă și l-am întrebat care e motivul?!?!?! Conform cărui regulament? Răspunsul a fost: eu nu tolerez asemenea golănisme la mine în unitate. Replica: înseamnă că trebuie să dați afară jumate din militari și un sfert din civili. A făcut spume….bâlbăia cuvinte fără rost….nebunie totală. Efectiv, din 35-40 de oameni care au asistat, nu știu dacă s-au abținut 2-3 să nu râdă și ăia erau lingăii de serviciu 😛
@diabolic, câtă vreme te-a consemnat în unitate? :))))
Am scăpat de consemnare, dar vroia să-mi dea 5 zile, dar nu era nicio motivare. Vroia să mă bage la insubordonare, dar erau prea mulți martori și nu cred că-i convenea o plângere la eșalonul superior :D.
@diabolic, buuuuuuun. 😀
Ei, asi!
Pe Alex Minsky l-as angaja instant ❤ desi omul are o dizabilitate. Dar pe aia heavy ma indoiesc.
Am avut colegi netatuati si colegi tatuati calumea.
Dar inca exista aia care nu accepta deloc tatuati.
@Kathy, deci exact ce ziceam: „open mind, open mind, dar până la o limită”. 😉
Eu mă întreb mereu care-i şpilu cu tatuatul? Ce-i aduce în plus vieţii tale un proaspăt desen pe piele? Cum se face că pînă acum te simţeai neîmplinit şi după trei litere chinezeşti mîzgălite pe vecie deasupra chiloţilor eşti deodată alt om? Ţi se deschide accesul la alte dimensiuni, sau ce?
Pe aborigenii care au lansat moda în înţeleg. N-au haine şi trebuie să arate şi ei altfel. Să se recunoască în lupte. În plus, atît îi duce mintea. Dar pe tine, om civilizat, ce te mînă să faci asta mai ales cînd te îmbraci şi le acoperi?
Pentru mine tatuatul e clar o sluţeală inutilă. Nu discut de cei heavy, unde cred că e vorba de o afecţiune ceva mai serioasă, acolo sus.
Pentru cei light şi hard cred că e doar doza aia de narcisism amestecată cu obsesia de a fi la modă, superstiţie prostească şi un oarecare histrionism pentru că, cu celelalte metode, ai eşuat lametabil în dorinţa ta de a atrage privirile celorlaţi.
Eu zic că dacă natura ne vroia altfel, ne dădea o piele de cameleon să ne schimbăm coloritul după dorinţa muşchiului. Dar pentru că n-am avut noroc şi aşa e moda acum, ce şi-au zis unii? Ia să umblu eu cu Răpirea din serai pictată pe mine! Că asta vreau să vadă lumea la mine: altceva decît sunt de fapt în realitate. Un simplu om.
@krantz, ete, însemnă că eu sunt narcisist și obsedat să fiu la modă. Pentru că îmi doresc un tatuaj și ma gândesc din ce în ce mai serios la asta. Na!
@mihai, nimeni nu-i perfect. Nici măcar tu. 😉
@krantz, și eu care puteam să jur…
Problema e, când pielea începe să arate ca a unei broaşte țestoase, cum mai e cu tatuajele? Strict din punctul meu de vedere, babe sau moşi cu tatuaje=ridicol. La tinerețe, poate. Dar ce te faci cu ele când ajungi bătrân?
@Ana G., mai contează?
@krantz…ți-am dat un mare „like”..în plus, cred că la comment-ul meu am și folosit puțin din ce ai spus…oricum, mi-a plăcut ce ai spus.
Pustiu, Aborigenii chiar gândesc. Mai citește puțin despre stilul lor de viata. Dacă tu stai imtr-o cutie de cărămidă plasata în aglomerația urbana x și ai acces la mai multa informație decât ei nu înseamnă că ești un mega geniu fata de aborigenul de rand. De obicei tatuajele intr-un trib se câștigă, nu ai voie sa te tatuezi asa de capul tău.
Intamplarea lui @diabolic mi-a adus aminte de ceva. Nu cu tatuaje, doar cu parul meu vopsit. Dupa cum unii stiu, la 18-19 ani (cred) trebuia sa mergi la recrutare. Armata te lua in evidenta, faceai vizita medicala si psihologic. Eram in perioada cu par oxigenat. Am intrat in sala unde se tinea „psihologicul” si toata comisia a ramas masca, desi era o moda pe atunci. Putin scandal, „iesi afara si tunde-te, apoi te intorci”, balmajeau ceva despre dezertare daca nu vin inapoi, politie, etc. Precizez din nou ca era recrutare, nu incorporare. „Pilele” au functionat, (tata a fost ofiter, sic!!:)), nists telefoane rapide si m-au primit asa. Dar tot nu s-au abtinut sa zica: „nu stiu cum te primeste tatal tau asa in casa. E un om inteligent, intelectual si are asemenea derbedeu pe batatura”! Anul:1999 sau 2000, nu mai tin minte exact. Mentalitatea s-a mai schimbat de atunci dar nu foarte mult.
@Ionut, am una aproximativ la fel, Tot cu păr oxigenat dar și un cercel. Lasă că fac un articol. 😉
Eu una ma consider o persoana open minded. Dar unii exagereaza, desi e ceea ce simt.
Daca ar fi in back office, cei heavy ar avea o sansa. Dar in front office in niciun caz
@Kathy, chiar ești. Doar știu cu cine vorbesc. 😉
Daca iti modifici corpul in halul asta, nu inseamna ca nu gandesti bine, dar nici nu ai ceva fix la tine. Stiu, sunt pasiuni, dar nici asa.. totusi, frumusetea este naturala, un tatuaj sau un cercel, doar accesori.. ce-i drept, tatuajul este permanent.
@Paul, să știi că m-ai cam băgat în ceață cu comentariul ăsta. Deci ești de acord sau nu?
Oamenilor, eu îl angajez pe ăla competent, ci nu aspectul lui. Clienții mei ar trebui să știe că dacă m-au ales pe mine, și implicit echipă mea, este pentru simplul fapt că le ofer produsul/serviciul dorit.
@ Mihai, cu ocazia asta mi-am întărit poziția de narcisistă. 🙂
Cu riscul dezmoștenirii, așa amenință mamă, o să-l fac!
@lectorarumana, dar să nu uiți să pui poză și aici. 😉
Ma indoiesc ca Romania este pregatita pentru asa ceva. Nici macar America nu este chiar atat de toleranta. In domeniul in care lucrez eu, cel bancar, tatuajele nu sunt acceptate. Daca ai, va trebui sa le acoperi. Desigur, alte job-uri n-au nici o treaba cu „body art”.
@Paula, asta cu „toleranța” Americii m-a făcut să zâmbesc un pic. 😉
Musai. 😉
@lectorarumana, da, mă, nu râde. 🙂
🙂 tatuajul este „unicul ceva” care pleaca mereu si oriunde alaturi de cel care il detine. mi-am tatuat si eu aproximativ acum un an numele copiilor mei inscrise in caracterele kanji, fiind mereu atrasa de cultura japoneza. un tatuaj de bun gust are legatura cu arta. un om tatuat din cap pana in picioare trebuie sa aiba motivele lui si sincer nu inteleg de ce nu ne uitam dincolo de pielea tatuata. este ca si cand nu ai putea discuta cu un om de culoare sau o femeie de origine musulmana careia nu ii vezi decat ochii. cine isi face un tatuaj nu are o problema ci un motiv.
un om tatuat din cap pana in picioare trebuie sa aiba motivele lui si nu lor..scuze
@Ana Malai, am corectat eu. 😉
@Ana Malai, foarte, foarte mișto chestia aia cu ” cine isi face un tatuaj nu are o problema ci un motiv.”.
Depinde si de tatuaj(e). Daca e un amalgam de chestii fara noima sau „tramp-stamp” deasupra curului cam degeaba.
Conteaza si unde vine aplicat, ca unele zone se cam deformeaza cu varsta, deci o domnisoara cu un fluturas pe abdomen poate deveni o doamna cu un porcusor cu aripi. 😛
@skogentrolket, voi să raspundeţi selectiv la mailuri, doamnă. Doar când aveţi chef. 🙂
@Mihai, păi nu-i vina mea că ai ajuns la spam. 🙂
Nu am plecat că pălugu’ e înca la operațiunea „salvarea jihadiştilor” :))
@skogentrollet, aaa, deci nu mai veniți. Și omu’ e bine pe acolo?
@Mihai, ți-o povesti el când se întoarce, eu n-am detalii că cică nu-i bine pentru bebe.
@skogentrollet, aoleu, uitasem de bebe. 😀
cităm din vorbele marelui Charles Emmerson Winchester III (the third)…”tattoo’s are the art form for simple people”.am citat din memorie…să nu uit…omul joacă rolul lu’ nenea doctor în cel mai tare serial ever..M.A.S.H…
Sincer, Mihai, eu nu am fost tentat să îmi fac niciun tatuaj și nu pot pricepe ce ar putea adduce în plus vieții mele faptul că îmi desenez pe piele vreun symbol chinezesc sau cine mai știe ce drăcovenie…
@Sorin, nu ai de unde să ştii până nu încerci. 😉
Cel mai tare serial ever e seinfeld. Si hello, ladies. Si game of thrones. Cred ca si la bloc e mai ever. Hai, ba, ca glumesc. M-as uita la orice ora la primele serii din mash 🙂
Crezi ca ai vazut tot? te invit la Brno sau la Praga intr-un weekend. Bucurestiul e pistol cu apa #wannabe 🙂 Asta pe langa tot felul de chestii pe care in Romania nu prea le vezi deloc sau aproape deloc.
@MihaiV, s-a făcut. Vin într-un weekend la Brno. 🙂
Tare-mi e ca #dinmetrou se va ofili 😀
@MihaiV., we will see. 🙂
E complicat…Mi-as face unul dar nu ma lasa sistemul! (amanunte in privat! 😉 ). dar l-as alege reprezentativ. Nu am de-a face cu sistemul „HR” decat arareori asadar nu stiu daca as angaja sau nu o persoana tatuata „soft” / „hard”. Ideea – pe scurt! – e urmatoarea: am cunoscut, copill fiind la inceputul anilor `80, prin natura meseriei tatalui meu (Divinitatea sa-l odihneasca!) foarte multi vanzatori. ei bine, unul dintre ei, barbat, avea in vremurile alea cercel in ureche. Mai exact, o cruciulita! curajul suprem. Omul vindea electrocasnice si le vindea bine pentru ca unele produse chiar nu lipseau de pe rafturi. Vreau sa zic ca – daca ai personalitate! – unele chestii merg.
Scuze daca-s alambicat si greu de inteles! Suntem in renovare, in jurul meu e dezordinea suprama si nevasta cu gura pe mine, asadar scuze!
@Victor, ești în renovare și te lasă nevasta să mai stai și la mine pe blog? Ești un zeu!
…Si eu nu stiu???? 🙂
@Victor, știi acum. 😀
@Victor: si eu am copilarit tot prin ’80. Da’ la noi in oras cred ca nu erau vanzatori cu cercel in ureche. Ca de fiecare data ne determinau sa cumparam un model de cacat dintre cele trei modele de cacat de cacaturi pe care le vindeau.
NU! Nu suntem, inca.
O spun din experienta.
Am barba de 15 ani intr-o forma sau alta, 6 gauri in urechi si cercei pusi in ele cum am eu chef. In mare, nimic iesit din sfera normalului si totusi sunt oameni care nu ar intra cu mine in lift, nu mi-ar lasa ceva in grija si in mod sigur ar fi precauti in priviinta copiilor lor in preajma mea.
Ba, iubesc copii pana in maduva oaselor chiar daca imi invineteste vreunul ochiul. Nu mai pun la socoteala ca imi place sa ma joc cu ei chiar daca trebuie sa beau si sa mananc chestii imaginare. 😀
Ca angajator…daca omul pe langa faptul ca este ceea ce am eu nevoie din punct de vedere profesional stie sa isi foloseasca infatisarea in beneficiul postului, al meu este.
Mai este si varianta oamenilor care apuca sa ma cunoasca chiar si pentru 5 minute.
Nu e dracul chiar asa de negru. 😛
@MEDELEANUstudio, nice, very nice!
Ce ma deranjeaza este faptul ca inclusiv eu sunt precaut in ceea ce priveste oamenii.
Ce pot spune in favoarea mea este insa faptul ca filtrul meu este destul de fin si ca rar se intampla sa judec un om gresit.
@MEDELEANUstudio, trebuie să fii precaut. Te obligă societatea.
Da asta cu „te obliga” e cea mai tare.
Din dorinta unei utopii fac tot posibilul sa nu ma aliniez la genul asta de societate care TE OBLIGA, cu riscurile de rigoare.
@Cristian Medeleanu, știu ce zici. Dar reușești?
Reusesc in mare parte. 🙁 Ma zbat sa imi iasa. Si, am invatat ca discriminarea se plateste daca sti cum sa o condamni.
@MEDELEANUstudio, cinste ție, dacă poți asta.
Din nefericire am avut sansa sa dau si de oameni care iti lasa un gust amar chiar daca sunt imbracati la patru ace si proiecteaza o imagine de oameni de o calitate superioara. Asa ca prefer un om care la suprafata afiseaza stilul de viata si convingerile pe care le are.
@MEDELEANUstudio, păi crezi că neamul ăsta este prost? Nu degeba au inventat chestia aia cu „nu haina îl face pe om”. 😉
La mine e o chestiune de estetică. Dacă tatuajul arată bine, no problem. Tipa de la light are un tatuaj care nu-mi place, în schimb cea de la hard are un fason. Chiar îmi place tipul de la heavy dar îmi displace total tipa de la heavy. I-aș angaja într-o poziție de vînzare dacă ar avea personalitatea necesară. Să mă convingă pe mine, și-atunci convinge orice client. Cît despre casa regală, Robbie Wiliams cred că a dat pe acolo, cu tatuaje cu tot. Eu m-am ras în cap de 2 ori pe vremea lui ceașcă și n-am pățit nimic (în afara unor comentarii idioate pe stradă). Dacă atunci nu m-a dat nimeni afară…..
@Akafix, ce-mi place că fiecare vede treaba asta in alt fel. Mişto şi răspunsul tău. 😉
Daca te-ai ras in cap pe vremea raposatului, inseamna ca esti mai mare ca mine de ani. Tot respectul! De ce naiba nu or avea mai multi mentalitate ca a ta, nu stiu…?!?!
Salut. Până acum nu am comentat dar tocmai citem și apare o tipa. Și milf și tatuata. I-am făcut o poza dar nu îmi dau seama cum o atașez. E asta e. Nu vreți sa vedeți poza.
@Alineu, o urci pe imgur.com şi pui link-ul aici. Altfel nu ai cum.
Tatuajele nu mi se par extraterestre și nici cum. Cred că spun o poveste. Și uite cum mi-ai dat o idee de articol 🙂 Danke!
@zgomotoasa, bitte!
S-a gandit cineva cum arata un tatuat la 65 de ani? Eu nu sunt impotriva tatuajelor dar nu vad de ce si-ar dori cineva unul? De ce sa-ti mutilezi corpul?Si cand spun asta ma refer la km intregi pe tot spatele, piept sau alte regiuni. Un fluturas sau alte brizbrizuri pe coapse sau in zona inghinala a unei domnite mi se pare usor kinky. Dar daca vad pe strada o persoana tatuata cu un tatuaj imens il cataloghez imediat ca fiind un om fie cu o stima redusa( se poate sa gresesc dar asta e parerea mea) sau o persoana care vrea sa impresioneze cu ce are/cum arata mai degraba decat cu ce poate/stie.
@Alina Schiopu, am colegi de 60+ tatuați pe vremea când se facea armata obligatorie și atunci era chiar o modă să ai pe antebraț o sirenă, un tanc, numele la gagică, sau pe piept o ancoră, o inimă străpunsă și altele asemenea în registrul naiv. Pe vremea respectivă se făceau cu acul de cusut înmuiat în cerneală. Chinuri, nu glumă, și arată hidos. Acuma, nu știu eu cum o să arăt peste 20 de ani, dar, momentan, ce am pe mine, arată bine 😛
Deci practic, in opinia ta, un tatuat are mai putin creier ca unul netatuat, fie el o simpla persoana cu opt clase, sa zicem. Nu? Nu stiu daca am inteles corect… dar eu fiind tatuat, e normal sa ma prind mai greu. Nu pot impresiona prin asta.
Respins din start,pentru ca oricat de toleranti am vrea sa fim ceea ce are el in cap si-a aratat deja,de ce sa-l mai chinuim cu interviul?
@florin, a arătat ce are în cap printr-un tatuaj? Serios?
Ei, cale lungă pînă la toleranță…..
@florin – chiar sper ca tu (sau dumneavoastra) sa ai o varsta inaintata, pentru ca daca esti de varsta mea (pana in 30 de ani), e grav cu o asemenea mentalitate… Masacrele sunt facute de oameni aparent crestini si imbracati la costum, nu de oameni tatuati, geniule…
N-as avea nici cea mai mica problema nici cu cei light (eu insami incadrandu-ma aici, cu doua tatuaje la purtator si al treilea in plan), nici cu cei hard.
E o pagina interesanta pe fb la cauze, Tattoo Acceptance, de la care am avea cate ceva de rumegat. Chiar si din postura de angajator as da sanse egale tuturor. Ai avea mai putina incredere in medicul caruia ti-ai incredintat viata daca, atunci cand isi sufleca manecile halatului, observi doua sleeves?
E o optiune mult prea personala ca sa pot face discriminari, ca si religia si viziunea asupra maternitatii/paternitatii. Am simtit amaraciune si discriminare odata la unul din interviuri cand am fost intrebata, in primul rand, de statutul marital si intentia de a face copii in viitorul apropiat. Nu tu abilitati, experienta, studii, the usual stuff, nu, oamenii aveau cumva impresia ca postul liber e pentru vreo vaca gata de fatat si apoi muls in drum spre abator. Asa ca, nu mersi, n-as face asta la randul meu.
@Cyanilla, poze cu tatuajele se poate? 🙂
http://www.tattooset.com/cyanilla
@Cyanilla, nice. 😀
Acuma depinde si ce firme ai, de ex. daca eu as fii patronul unei firme care se adreseaza persoanelor de varste peste 50 de ani sau copii nu as putea sa angajez o astfel de persoana cu tatuaje vizibile. Si nu ma luati cu mentalitatea oamenilor, ca e mai usor sa angajez pe altul decat sa schimb mentalitati. Dar astfel de persoane pot lucra lejer pe posturi de bucatar, sofer, programator, inginer retea, lumini, etc. Pe maini sau parti ale corpurului care le poti acoperi chiar nu poate prezenta o problema.
@radu, păi eu asta voiam să văd, dacă mai este nevoie să schimbăm mentalităti.
Mi-a plăcut articolul. Eu am lucrat ani de zile în corporații. Pe vremea aceea purtam numai pantaloni că să nu se vadă tatuajul de pe picior, iar la mână aveam tot felul de brățări ca să-l acopăr pe cel de pe încheietură. Pentru că oamenii se uită aiurea. Și etichetează. Și aveam întâlniri și negociam și trebuia să fiu o doamnă prezentabilă. Și am renunțat la brățări. Și oamenii se uitau curios cum omul din fața lor poartă aceleași discuții ca atunci când nu se vedeau tatuajele. Dar deja mă cunoșteau. Deveniseră toleranți. Și am început să port fuste .. și să se holbeze și să pună întrebări stupide. Tatuajul e o formă de exprimare. Dacă într-un loc de muncă nu te poți exprima, nu ai ce să cauti acolo. Oricât de deschise sunt generațiile actuale, încă se mai lucrează cu old-school standards. Taior, pantofi cu toc, bărbierit, tuns … îmi pare rău că nu mi-am făcut dread-uri. Am ezitat prea mult. Cred că ar fi fost interesant să apar la taior cu tatuaje și cu dread-uri în cap :-p
@formasiculoare, dacă-ți făceai și dread-uri acum îți ceream un link cu poze sau ceva. Să vedem și noi. 🙂 Mișto de tot commentul tău. Să mai vii pe aici.
Ce-și face omul pe pielea lui îl privește, dar o întrebare tot mă roade 🙂
Oare cum vor arăta odată cu trecerea anilor, când pielea își modifică fermitatea?
@Mihaela, mai contează? De îmbătrânit tot îmbătrânești. Dar măcar te-ai bucurat când erai tânăr de ceva ce-ți place.
Light și hard sunt acceptabili în orice domeniu, dar cei heavy sunt prea de tot… Cel „șopârlă” parcă e din altă galaxie și plus de asta, orice are o limită! Nu cred ca poate vinde nimic, poate doar dintr-un call-centre! :))
@Cezar, nu musai să vândă. Dar să-l ai pe lângă tine într-o firmă.
Cei de la „light” mi se par ok, i-as vedea sa lucreze într-un loc obișnuit, poate chiar la companii importante, cel puțin eu i-as angaja. În schimb, „hard” și „heavy” nu cred ca măcar ar vrea sa lucreze intr-un asemenea loc, părerea mea. Genul badass ma încântă și chiar îmi plac tatuatii la costum.
Admir si respect foarte mult persoanele care au curajul sa fie exact cum isi doresc fara sa le pese de cei din jur! Toti ne avem locul pe Pamant si cred ca e destul loc pentru oricine! Eu sunt open mind si nu ma deranjeaza niciunul dintre ei. Mereu mi-a placut sa fiu „iesita din tipar”. Detest efectul de turma. Bravo lor!
@Andreea, bun aşa. Deci n-ai avea nici- problemă nici cu „heavy”?
Mai putin ultimii … prea de tot … parerea mea … Oamenii care sunt rai nu sunt cei cu tatuaje , ci cei in costum !
@madirjac, cam aşa zic şi eu. Dar nici nu m-aş ultragia dacă ar lucra cu mine în firmă.
As accepta in totalitate imaginea acestor oameni deoarece nu e treaba mea sa ii judec pentru cum arata. Ar trebui sa am frustrari interioare daca as incepe sa ii jignesc sau sa ii ignor ceea ce nu e cazul. In cazul in care ar mai avea si potential, ceea ce este foarte probabil daca au avut atata imaginatie incat sa isi creeze o astfel de infatisare sigur as avea ceva de invatat de la ei deoarece sunt diferiti. 🙂
@Gabriel Vert, asta e mişto, că fiecare vedem lucrurile în alt mod.
Sunt de parere ca trebuie sa ai o viziune foarte deschisa, iar intentia mea este sa scot partea constructiva, deoarece foarte multi oameni nu vad lucrurile care i-ar pute ajuta sa progreseze si se blocheaza pe aspectul fizic.
Foarte bine scris! Ma bucur ca mai exista si oameni cu o astfel de gandire si ca nu toti il invoca pe diavol and vad un tatuat/o tatuata!
Chiar daca e un articol de aproape un an, eu zic ca e inca de actualitate intrebarea si va fi inca vreo suta de ani.
Vreau sa zic din start ca am peste 20 de tatuaje, dintre care cel mai „extrem” ar fi un sleeve pe bratul drept. Ok. Am experienta de mai bine de sase ani in domeniul de vanzare si relatii clienti. Iar acum, asa cum era de asteptat, intampin probleme datorita tatuajelor la vedere, adica sunt nevoit sa port camasa cu maneca lunga pe temperaturi de 35 de grade. Asta e, eu mi-am facut-o cu mana mea. Problema e ca sunt mai durduliu si transpir, dar… deh, daca angajatorul prefera sa ma vada asudand in fata clientului (ceea ce mi se pare mult mai scarbos) decat cu un brat tatuat, e fix problema lui. Din experientele anterioare nu m-am lovit prea multe de discriminari din astea. Am stat multi ani in Vodafone Romania si pot spune ca este una dintre cele mai open-minded companii. Sau poate am avut eu noroc. In schimb vroiam sa ma angajez ca operator PC la o companie de apa locala, si directoarea care abia lega doua cuvinte corect gramatical, ma privea de sus si cu scarba probabil pentru parul lung, ca pe vremea aia nu aveam niciun tatuaj la vedere.
Parerea mea este ca neangajarea unei persoane pe motivul tatuajelor, este o discriminare. Serios. chiar e. Exista o gramada persoane cu calitati exceptionale, date inapoi de tatuaje. Adica, tu, patron, preferi sa ai un om mai putin competent ca angajat, pentru un motiv cat se poate de stupid, aplicat in societatile care isi rezerva timpul pentru a face mai multe rugaciuni decat pentru a gandi.
Aici vine si paradoxul meu. Eu nu as fi de acord cu cei din ultimele doua poze, alea extreme, pentru ca nenea si cucoana aia mi se par pur si simplu teribilisti. Iar teribilistii, fie ei si non-tatuati, nu fac mare lucru mai nicaeri.
Problema e ca nu doar Romania e in stadiul asta, ci si alte state europene, cica mai dezvoltate, unde din punct de vedere social sunt la pamant. Am calatorit in mai multe zone europene si va spun ca Italia este o tara mult mai inapoiata ca noi cu privire la aspectul unei persoane. Efectiv am zis ca fac un proiect foto si voi incerca sa prind fix mutrele italienilor cand ma vad pe strada. Si pe bune, nu am cine stie ce. Eh, uite ca in state ca Danemarca, Cehia sau Germania, lucrurile nu stau chiar asa.
Cu riscul de a suna cliseistic, spun ca daca as fi mega patron, as da o sansa fiecaruia, incercand pe cat posibil sa nu iau in calcul aspectul. Da, imi plac oamenii tatuati, aia cu multe tatuaje, dar care stiu sa faca diferenta intre viata si cariera si care nu sunt teribilisti. Cu toate astea, as lasa pe din afara unul sau una pe nisa mea, in fata unei pitipoance sau trendy-bullshit din asta care ar avea ceva mai mult in cap.
Asa ca, use your brain! Pe bune ca e simplu si gratuit! Toti suntem egali si nu iti da nimeni dreptul sa discriminezi.
Gata. Vorbesc mult. Scuze… si probabil am si 94802384902 de greseli mai sus…
Cheers!
Pe mine nu m-ar deranja personal sa am un astfel de coleg/a (cu excepția penultimei imagini, ma cam sperie), poate datorită faptului ca am locuit ceva timp intr-o țara destul de relaxata și am interacționat cu astfel de oameni, deși eu am o structura mentală mai rigida intr-adevăr decât ei, recunosc. Dar am încercat tot timpul sa nu judec in funcție de aspectul fizic. In schimb dacă as fi angajator, nu pot fi ipocrita sa spun ca nu mi-ar pasa, pt ca nu-i așa, in România avem foarte multe prejudecăți cam in legătura cu orice aspect și implicit imaginea afacerii ar fi judecată dacă as avea un reprezentat nonconvențional.
Varianta light as accepta in totalitate in orice domeniu. As fi chiar foarte entuzisamata sa am un coleg(a) de genul. Celelalte doua categorii mi se par putin deplasate si cred ca ar fi mai indicate pentru joburi artistice.
Îţi place sau nu: 0 0
Varianta „heavy” e prea mult,părerea mea.Din proprie experiența pot spune ca lumea nu e încă deschisă la altceva decât „eticheta”,acum un an am început colaborarea cu o firma din Austria si am avut comentarii legate de freza mea si mi sa spus chiar sa îmi dau parul peste partea rasa???.Eu nu as avea probleme sa lucrez cu oameni tatuați sau tunși zero indiferent ca e femeie sau bărbat atât timp cât nu e ostentativ!!!
Singura mea întrebare e: ce fac atunci când constată că un tatuaj/piercing nu-i mai reprezintă ca persoana? Sunt pregătiți să-l aibă toată viața? E cam costisitor si dureros să-l ștergi… De-a lungul anilor ni se mai schimba perspectiva, vedem lucrurile cu alți ochi…
Eu probabil ca l-as angaja, dar dupa o selectie mai riguroasa decat in mod nornal. Pt simplu motiv ca nu inspira incredere. Eu am cunoscut foarte putini tipi de genu care erau oameni ok. Restul erau „nu e panica man”, toata ziua cu jointu in bot sau poate alte lucruri. Inteleg, mai merge o iarba, dar cand esti spart toata ziua, poate ca ai o problema.
Mai exact, selectia ar fi mai riguroasa pt ca, din cate stiu eu, in Romania e foarte greu sa dai pe cineva afara: ori pe baza de incompetenta, caz in care se fac rapoarte, declaratii, mers pe la ITM, dat a doua sansa si plm, sau pe motiv ca nu mai e nevoie de postul lui, caz in care nici nu mai ai voie sa angajezi o perioada. In fine, sau faci o romaneasca: ii dai de lucru pana pleaca el… dar asta n-ar fi corect 😀
Ma indoiesc ca ”heavy” ar vrea un job mai scortos. Am lucrat in vanzari si nu am vazut nici macar light. Deci, la toleranta stam tot prost. Ca de obicei. 🙂
Da’ care zici tu că ar fi varianta light? Nu-i vorba de ideea de tatuaj în sine, dar astea sunt deja piese de vestimentație. La ce dracu îți mai trebuie, după caz, tricou, cămașă, eșarfă/fular, etc.
Bossule, sa iti explic cum sta treaba in lumea „tatuatilor”, din ce am vazut/trait pe pielea mea. Un domn foarte apropiat trecutului meu se ocupa cu tatuaje, deci am vazut multe. E un malac de 1,90, 100kg si nu stiu daca mai are 10cm patrati de piele netatuata. In lumea lui, unde e artist si o arde pe cool nu e niciun deranj. Insa inainte sa se apuce de asta, omul era la baza pictor. De biserici. Si acum inca se mai duce si mai picteaza. Moca. Si nu am vazut vreun om in domeniul ala sa se uite stramb ca ii calca satana pe lacasul sfant. Pe de alta parte, m-am ales si eu cu 3 bucate tatuaje. Nu foarte la vedere. Finute. Insa in lumea mea, de corporatisti, oamenii judeca mai aspru. Lucrez in IT la o multinationala si e ok aici, sunt tot soiul de oameni si nationalitati si cumva au mintea deschisa. Insa nu o sa uit cum am dat eu vreo 3 interviuri la o alta firma,le-am trecut pe toate cu brio, iar la interviul final, unde doar se necociaza salariul and stuff am avut proasta inspiratie sa port bluza nepotrivita si sa mi se vada zgaiba de pe omoplat. Si l-am picat.
Concluzia mea: oamenii judeca indiferent de domeniul de activitate. Insa nu toti pot trece peste cum arata un om si nu toti ii dau o sansa sa arate ceea ce poate. si poate fi in defavoarea lor, pt ca da, chiar daca sunt tatuati, aia pot fi oameni de valoare.
Bafta!
@Cristiana, well… 🙁
Eu nu cred ca mai exista probleme cu oameni care au un tatuaj a lor, ceva pe omoplat sau pe glezna (un coleg tocmai si-a facut unul si e foarte ok)– aia deja mi se pare normal, foarte multa lume are asa ceva.
Cred ca textul se refera (eu, cel putin, la asta m-am referit in commentul de mai sus) la aia care or luat-o pe aratura cu tatuajele. Gen unu mare cu „Party hard/Sorry, we’re not hiring” pe gat, bratele complet tatuate, eventual implanturi de silicon in crestet si limba despicata…
Câtă vreme respectivul are creierașul „la cravată” aș trece ușor peste înfățișarea lui. Inclusiv la varianta heavy aș privi dincolo de tatuaje și alte găuri suplimentare.
Oricine ar trece peste infatisare cred, in ziua de azi. Problema e ca nu ai de unde sa stii daca are sau nu creierul „la cravata” decat dupa ce te-ai bazat pe el, si atunci e cam tarziu sa dai inapoi. Iar cand iti vine unu si cu gingiile tatuate, sansele sunt mari sa ii lipseasca cate ceva de la mansarda, de aia nu risca lumea 🙂
Imi plac de mor… sincer!!!