Pe vremuri, înainte de apariţia telefoanelor mobile, sunatul pe fix presupunea nişte reguli de „bună purtare”. Nu aveai cum să suni pe cineva inainte de nouă dimineaţa sau după opt seara, fără să fii catalogat drept nesimţit sau prost-crescut. Serios, iar in weekend-uri n-aveai cum să suni nici in interiorul orelor de siestă, de la prânz până pe la ora şase. Păi îmi răsună şi acum în cap cum se enerva maică-mea, la auzul zbârnâitului enervant:
-Cine-o suna, dragă, la ora asta? Ăştia n-au telefon acasă?
Evident, asta n-o impiedica să-i spună pe un ton dulce interlocutorului, care se scuza pentru apelul la oră inoportună:
-Nu e nicio problemă, nu dormeam.
Aiurea, dormea. Şi ştiţi cum e, orele de somn sunt sfinte la români.
Ce voiam eu să spun este că în ultimii ani s-a cam estompat regula asta cu interdicţia de a suna între anumite ore. Au apărut mobilele şi cei care sună o pot face când vrea muşchiul lor, pentru că: „daca nu vrei să fii deranjat, de ce nu l-ai dat pe silent? Ha?”. Cu acest argument la înaintare, practic poti să apelezi pe oricine, oricând, fără mustrări de conştiinţă.
Dar ştiţi ce înseamnă asta? Realizaţi gravitatea situaţiei? Nu? Lasă că vă explic eu acum. Oameni buni, dacă ai vreodată nevoie de cineva la o oră din asta neobişnuită, o să constataţi că nu ai la cine să apelezi. Uite, mie dacă mi se întâmplă vreun necaz la patru dimineaţa, pot să mor liniştit. Nu cred că aş avea pe cine să sun sa mă ajute. Adică aş avea, dar fără niciun rezultat, pentru că toţi prietenii mei îşi dau telefoanele pe silent (mă rog, unul dintre ei oricum nu răspunde niciodată, indiferent de zi sau oră).
M-am întrebat de multe ori ce-aş face dacă chiar aş avea nevoie să mă ajute vreunul dintre ei în creierii nopţii, când ştiu sigur că degeaba l-aş suna. Şi răspunsul a fost că dacă ar fi o situaţie de viaţă şi de moarte, probabil aş sfârşi în şanţul de unde, cu ultimele puteri, am format numărul „salvator”.
Ca să nu fiu fariseu, m-am întrebat şi ce ar face ei dacă ar avea nevoie de mine. Pentru că, evident, dau telefonul pe silent când mă bag în pat. Şi mi-am dat seama că ei ar avea totuşi o soluţie, pentru sunt unul dintre ultimii dinozauri care mai are telefon fix funcţional în casă, aşa că pot fi trezit din somn oricând cu puţină insistenţă.
În concluzie, salvaţi-vă în agende numerele de fix ale prietenilor, rudelor şi cunoştinţelor care mai au aşa ceva. Nu se stie niciodată când o să aveţi nevoie şi o să constatataţi că pe mobil sunaţi de pomana.
sursa foto
Cand ajung acasa, am sa ma sun pe mobil sa vad ce numar am la fix….
Comentariu beton!11
@Redoo, chiar te rog. Ce naiba, măcar atâta lucru. 😉
Hait! Cine mai are fix, in afara de tine? Spre norocul meu am vecini. Daca nu ma pot descurca singura, ma duc si le bat la usa. Ceea ce am si facut de câteva ori la ore inoportune….
Asa ca daca nu aveți fixuri faceti din vecinii voștri prieteni!
@Ana, mda, nu vrei să ştii cum arată vecinii mei. :)))
Asadar nu sunt singurul ciudat: am si eu telefon fix, 2 aparate in casa: fixu`-fix in bucatarie si „puiul” ala micu` mobilu` („Philips”) in dormitor. O fi grav?
@VictorR, foarte grav. Eşti mâncat.
Zice-se ca aia ti-s prieteni adevarati, care-ti raspund la 4 dimineata la telefon si te mai si ajuta.
@Batranu’, cu condiția să-l audă. 😉
Eu o să iau textul ăsta drept o exagerare simpatică, un pretext de glumă sau aşa ceva.
Altfel, problema nu cred că există. Cu câteva excepţii, cred că oamenii răspund la telefonul mobil cam oricând, mai ales dacă sunt apelaţi de un număr cunoscut. Chiar şi noaptea.
Eu, personal, am şi prieteni şi cunoştinţe şi colegi şi, mai ales, clienţi şi diverşi parteneri de lucru care au numărul meu dar nu s-a întâmplat să mă deranjeze careva la o oră nepotrivită. Oi fi un caz fericit, să zicem. Dar chiar şi altfel să fi stat lucrurile, tot nu l-aş da pe silent sau nu l-aş putea ignora. Şi ştii de ce? Pentru că am copil, am părinţi şi, în general, oameni dragi de care îmi pasă şi aş vrea să le pot fi de folos dacă ar avea nevoie. Voi nu?
@catherine, păi crezi că mă apucam să scriu de pomană? Da, e pe ton de glumă, dar problema există.
Păi, atunci, îmi pare rău pentru tine. Chiar e trist să nu ai prieteni care să răspundă la mobil (oare toţi sunt aşa de stresaţi încât anulează telefonul în momentele de odihnă?) şi în aceeaşi măsură să trăieşti aşa de hăituit încât să ai nevoie să închizi telefonul ca să te simţi relaxat.
@catherine, să ştii că e trist. Am făcut accident într-o dimineață pe la 7.00 şi am mulţumit tatălui tâmplarului că nu am păţit nimic, pentru că nu aş fi avut la cine să sun la ora aia. Adică aveam, dar sunam degeaba.
formezi numarul de la salvare, pompieri etc
cu speranta ca macar ei iti vor raspunde!
@ilona, da, şi mori cu zile.
Si la aia care stiu ca-s cacati si nu raspund, desi ar trebui, le dau mesaj si scriu : ”Da’ raspunde ma, manca-mi-ai puma…” macar sa se simta prost.In alta ordine de idei, cum de multe ori sunt pe drum noaptea, nu ezit sa-mi trezesc dispecerii sau sefii noaptea, pe considerentul ”va plac banii?sa va fac sa-i meritati atunci!”.
Pai nooo @Batranu` ca ce scrii tu e alta mancare de peste. Noi vorbim acilea de treburi casnice…Iar aia cu puma…make my day! 🙂
*made my day 😉
@Batranu’, şi-i suni pe fix?
Pe orice fel de terminal au.
@Batranu’, eşti un tip determinat. :))))
Asa eeeee!!!! Sa-mi dau un bip, ca habar n-am nici eu ce nr am la fix?????? asta inseamna :”cine are prieteni, a invatat sa se descurce singur”?
@kya, dă-ţi, dă-ţi. În altă ordine de idei, cum sună „să-mi dau beep”. :)))))
?????????? 1 bip la mine fuge!!!!???
Eu nu dau mobilul pe silentios niciodata si dorm cu el la cap. Asa ca daca ai nevoie de ceva cand esti la Ramnicu Valcea poti apela (iti dau nr meu in privat, daca vrei). Si am si telefon fix. Si am fost sunata la ore mici din noapte de freate-miu si sor-mea de mai multe ori. Ca de, sunt sora mai mare care ii scapa de belele.
@Oana, gata, s-a făcut. Să laşi numărul. 😉
Se lasă cu numere ?
@Florin, nţţţ, ce om. 🙂
+1
Mihai , sper că nu ai telefon fix ca cel din poză ?
@Florin, încă nu, dar visez la unul. 😉
Am si eu doua „fixe”, fix ca alea din poza ta, de fapt unul chiar are manivela, numa’ ca nu-s conectate. Le tin in dulap sa le las mostenire 🙂
Are omu’ un mobil de serviciu pe care musai tre sa-l tina la cap.
Deci dac-o fi sa mori, doamne-feri!, suna la noi!
@moatza, da, dar doar dacă o să vă visez numerele într-o noapte. Numerele de telefon, ca să fie limpede. 🙂
Am d-asta! Ma suna banca sa ma întrebe de vecini restanti. Si nașul meu 🙂
@Nicoleta, te sună banca pe fix? :)))))
Ma suna banca pe fix sa ma intrebe de vecini de care nu am habar! Da!
@Nicoleta, incredibil!!! Şi nu le zici de dulce?
da si la noi suna, avem vecini cu probleme si suna la numere care au aceeasi adresa. Eu am fost la vecina mea sa ii spun si s-a certat cu mine, ca ce treaba am eu cu banca ei, ca de ce ma amestec eu in treburile ei, etc. I-am spus femeii ca sunt doar un mesager, ca nici mie nu-mi convine sa fiu deranjata pt problemele ei. La urmatorul telefon din partea bancii le-am spus sa se descurce singuri si sa nu ma mai deranjeze.
@ilona, incredibil! Cât aş vrea să primesc şi eu un telefon din ăsta. Ce articol aş scoate din el.
De 4 ani, mobilul meu e numai pe „silent” (deh, bebelusi cu probleme de somn??). Cu vibratiile activate, niste vibratii d-alea nesimtite, care te fac sa te gandesti de ce s-a apucat vecinul sa dea iar cu bormasina cand le auzi. Asa ca, sunt receptiv. Telefon fix am folosit fix 1 an, pentru ca la ai mei, in Rahova, telefonia fixa si cea mobila au venit cam in acelasi timp (or fi avut cand locuiam in Braila, dar eram prea mic si nu-mi amintesc). Cat despre prieteni, am o gasca pe care ii pot suna oricand, ma pot baza pe ei, indiferent de ora. Bine, de obicei intrebarea lor, cand ii deranjez la ore incomode, este:”Din ce bodega vin sa te iau, mah betivule? Iar ai baut banii de taxi?” Asta, chiar daca m-am lasat de ceva vreme de acest „sport”.??
Sa-ti lasi telefonul deschis , buna idee… Ca sa sune orice neispravit cu un sondaj de opinie despre muraturile de toamna, sau preo pasarica sa=ti vanda o crema de ceteva sute de lei made nu-stiu-unde; sau ultima oferta de la Romtelecom sau o propunere de bisnis de la o firma care te crede tampit. Pe bune acum, oare de unii isi iau astia baza de date ?
@Tara Luipapuravoda, foarte simplu, le cumpără.
Idioții despre care vorbești sună doar în timpul programului, nu-și iau de lucru acasă. Nu sună noaptea, seara sau în weekend.
@Mihai Inseamna ca mai sunt si exceptii… eu sunt tot timpul disponibil doar ca il am pe vibratii sa nu o trezeasca pe fi’mea.. si de obicei este langa mine la cap deci il pot „auzi” la orice ora. La fel, am colegi la care pot suna oricand la orice ora..
Asa ca daca eram din Bucuresti te puteai baza pe mine la orice ora 😉 dar daca ajungi prin c-ta la vre-o ora ciudata poti apela oricand daca Doamne’ fere’ ai vre-o urgenta…
PS: daca vrei nr de tel ti-l pot da pe privat (logic) 😉
@Bogdan, până la vară nu cred că am nevoie. Dar din iulie s-ar putea să apară nişte urgenţe. :)))))
Niciodată nu spune niciodată… Nu se știe pe la simpozion sau altceva ajungi pe aici.. Dar mai bine fara „neplacute”.. Dacă e pentru bere e mai bine ?
Mai ales ca sunt aproape de autostradă.. ??
Fratie, sa mai scrii si despre cum iti apareau oaspeti diversi asa din senin la usa (ca nu toti aveau telefon fix dupa revolutie, si de interfon n-are rost…) s-apoi trebuia, normal!, sa-i omenesti cu ceva mancarica.Mai tin minte cum de unele salamuri nu aveam voie sa ma ating, ca erau ”pentru musafiri”, cum zicea mama.Care avea oroare de asemenea faze!…
@Batranu’, păi nu suntem noi cel mai ospitalier popor? :))))
Eu uneori îmi închid de tot telefonul noaptea. Asta ca sa fiu sigur. D-aia am instituit o regula : sună-mă la ce ora vrei. Dacă nu dorm răspund. Dacă dorm, telefonul va fi închis, deci oricum ai lua-o nu ma deranjezi.
@Emil, QED
Totuși, am o curiozitate : ce înțelegi tu prin problema de viata și de moarte? Dacă îmi e rău și sunt capabil sa sun, sun la 112, în niciun caz un prieten. Altfel, ce problema trebuie rezolvata musai la trei dimineața? În plus, exista posibilitatea sa pui telefonul silențios pentru toți, cu excepția aa câteva numere. Cum ajungi în agenda cuiva pe acea lista scurta tine de tine, cat de prieten ești.
@Emil, eh, cu „de viaţă şi de moarte” poate am exagerat un pic. Dar crede-mă sunt situaţii în care parcă nu ai vrea să apelezi la 112. 😉
Eu pun telefonul pe off doar cand sunt in avion, sau cand o mai ia sotul pe ulei :)))) ,si atunci totul este pe off ….interfon ,fix, si inclusiv eu ….
@dede cati, nici nu vreau să ştiu ce înseamnă că eşti pe „off”. :)))
Înseamnă că-și deconectează tot, inclusiv creierul, apoi intră pe net să comenteze pe bloguri.
@Emil Bobu,imi dau seama ca habar n-ai ce inseamna ” tacerea ” la femei :))))) .Dar vad ca si tu esti total deconectat ,la fel ca mine ,atat timp cat suntem amandoi pe acelasi blog ….
A, „n-am nimic”, „sunt bine”? Damn :))
Am telefon fix dar numărul îl știm numai eu, fiu-meu și bărbatu – meu. Și îl țin numai pentru control copil! :))) Și pe mine poți să mă suni noaptea că nu țin telefonul pe silențios.
@Elena P, da? Păi o să încep să te sun noaptea. :)))
@Mihai, chiar vrei sa te convingi că sunt una dintre prietenii pe care îi poți suna la orice oră din noapte? Ok! Da’ să te convingi și tu o dată nu de mai multe ori!!!! :)))
@Elena P, păi eu sunt mai greu de convins. 😉
Dupa 22.30-23.00h poti sa dai cu tunu`; mobilul a amutit, dar pe aia cu urgente dupa orele astea, ii salveaza fixul. Uneori scot batería si de la asta, in special pe timpul siestei din week-end.
Daca arde din nou Troya, vad la stiri a doua zi. 🙂
@lectorarumana, sau vreun atentat la Madrid. 😉
Touché!!! Dar, Doamne fereste!
Lasand gluma la o parte, ca prin urechile acului am scapat, in dimineata aia nu am luat trenul ala…
@lectorarumana, trebuia să fii în el???
Nu opresc mobilul noaptea decât în cazuri foarte rare. Cine mă sună la ore nepotrivite fără motiv serios își ia înjurături. În plus, am două fixuri, nu unul: RomtelePom și UPC. Firește, ambele scoase permanent din priză.
@Emil Bobu, în locul tău mi-aş lua şi al treilea fix.
Am avut, când s-a lansat țeapa aia de Vodafone Acasă (parcă așa îi zicea). Era un fel de telefon fix pe mobil. Îți dădeau un telefon mobil care reținea cumva unde este, și dacă plecai cu el nu mai mergea, și pe chestia asta era considerat fix și avea și număr de fix (ceva cu 0372). L-am închis după câteva luni, când am observat că am 3 telefoane fixe pe care nu le folosesc :))
@Emil Bobu, şi renunți aşa uşor? Nţţţ.
Inca mai exista chestia asta, o practica telekom-ul, au rasfirmat fixul in mobil
Da, pe vremea aia schimbam in Atocha ca sa ajung la munca. In ziua aia nu mai stiu din ce motiv am ramas acasa.
Rar mai umblu cu trenu`, am trecut la metrou.
@lectorarumana, ce bulan!!!
Eu am un fix, pe care il stiu prietenii apropiati, familia si evident aia de la compania de mi l-a dat cu abonamentul TV si internet (nu dam nume ca facem reclama :p si iar o iei pe coaja) si ma suna sa ma intrebe daca totul e ok si sa imi aminteasca sa platesc factura 🙂 Dar am fix. Ca stii cum e, daca-mi zice fii-mea ca e acasa dar eu am sunat-o pe mobil, ma intreb in a cui casa e :))) Iar chestia cu sunatul la orice ora, da, cam asa e … cica daca e mobil poti sa suni pe el si la 23:13 sa intrebi daca e soare sau ploua, ca doar ” de ce nu-l dai pe silent”… eu nu il dau pe silent desi m-au sunat unii intr-o noapte sa ma intrebe daca mai vin la nush’ce party ca ei m-asteapta in fata intrarii de 30 min.. dar nu cu mine avau treaba asa ca le-am zis sa ma astepte ca vin, si mi-a sarit creierul pe tavan ca am crezut ca a venit SMURDul la mama si ma chema sa o insotesc… Da’ nici nu sun pe nimeni dupa o anumita ora decat daca sunt sub daramaturi si mi se termina oxigenul. Da’ pe aia de-i sun la 2:00 noaptea in caz de nevoie stiu ca raspund. So, cred ca e chestie de prieteni nu de telefon fix sau mobil …
@LillysBoutique, păi şi cum îţi faci prietenii să nu le mai ţină pe silent?
@Mihai nu stiu sa raspund la intrebarea asta caci nu a trebuit sa ii fac eu sa nu il mai tina pe silent, nu l-au tinut niciodata …sau daca il tin, l-or avea pe vibratii si atunci cand ii sun raspund 🙂 Dar e bun si fixu’ ca poate ramai fara baterie pe timpul noptii 🙂
@LillysBoutique, chestia este că pot să apelez la ei, ştiu că m-ar ajuta, dar ce poţi să faci dacă şi le dau pe silent? 🙁
Unele telefoane au optiunea „do not disturb” cu exceptii. Adica e pe silent pentru tot poporul cu exceptia numerelor pe care le setezi tu acolo. Si rezolvi problema. Daca nu se poate … cauta si tu 2-3 prieteni care nu isi pun telefoanele pe silent. Nu stiu ce sa zic .. e pacat! (daca au fix e ok – e si asta o selectie). Dar stiu si eu cazuri de genul „poa’ sa sune pompierii ca imi arde casa, las ca aflu maine …sa oricum o sa sparga usa” Trist! Dar probabil ca la un moment dat i-a stressat ceva in miez de noapte de au ajuns la varianta asta, nu stiu ce sa zic …
@LillysBoutique, aiurea, s-au născut stresaţi. Şi eu, de altfel. 🙂
Deci se aplica zicala „primesti ceea ce dai”. So, fix-ul e scaparea :))
@LillysBoutique, eu măcar am din ăsta fix. 😉
Daca te abati prin Calw / Germania poti sa ma suni la orice ora, daca vrei iti dau ambele numere! 😉
sau pe cel de Orange nu inchid nici un telefon si mai ales noaptea le aud fara probleme!
@ilona, acum n-are rost, dau eu de tine dacă îmi fac drum în zonă. 😉
Bai lume vesela si darnica la tema asta, pe bune!!!!! Oameni cu copiii mari si mobile pe vibratii! Cu nopti dormite d-a cap a coada si trezire cu miros de cafea aburinda? misto? ce viata pe unii? va invidiez?
Ei bine, nu esti singurul cu fix in casa, am si eu, dar ca si restul, trebuie sa-mi dau un beep de pe fix pe mobil sa-mi aflu numarul 😀
Dintotdeauna, am doua telefoane, unul pentru lume/job si celalalt numai pentru cei apropiati. Este evident, care sfarseste cateodata pe silent 😀
PS… nici macar Prietenul I. nu este deranjabil?
@Scorpya Cristina, nici măcar el. Şi-l dă pe silent. 🙂
Se vede că nu e niciun purtător de grade p’aici. Păi dacă nu ai telefonul deschis, indiferent de oră, zi, noapte, ai pus-o. Mi-amintesc de 22.01.1999 când ne-au dat alarmă cu invazia minerilor spre București, și când, nici măcar jumătate din personal nu a răspuns pe fix(de, abia apăruseră mobilele și erau al dracului de scumpe), și apoi ne-au obligat să ne luăm mobile(asta e altă poveste). Și, da, am fix, și sună și ăla în draci :))))))))
@diabolic, să-mi laşi numărul, măcar ştiu ca de tine dau sigur. 😉
Daca este telefon de serviciu si este platit de la buget, e normal sa fii oligat sa-l tii deschis non-stop. Daca e personal, se schimba treaba -nu vrei, nu raspunzi! Din acelasi an am si eu abonamentul,la ROSII, dar nu am inchis niciodata telefonul.Din principiu…
Mihai, daca ai vreodata probleme, suna-ma pe mine… Nu-mi dau NICIODATA telefonul pe silent,decat in situatiile in care NOBLESSE OBLIGE( situatii, despre care cei care le dau noaptea pe silent, au cam uitat).
Dar nu ma suna pe fix! L-am scos din priza de ani buni(inca functioneaza, dar de cate ori suna, era greseala).
@vssilecool, perfect. Îmi laşi şi numarul? 🙂
Decaderea telefonului fix. Iata un exemplu de management prost cu pierderea unei oportunitati de a face bani (providerul nu beneficiarul, evident). Sa va explic unul din socurile avute prin mutarea in UK. Printre primele achizitii a fost o cartela telefonica de la aceeasi companie pe care o foloseam in Ro. Nu mica a fost mirarea cand am constatat ca nu am semnal in casa. Pentru a vorbi la mobil trebuia sa ies in fata casei, nici macar in gradina nu era semnal. Asa am fost „fortata” sa imi fac abonament si la o linie „de fix”. Si mai simpatic este ca ai semnal in casa dar numai de la unii provideri, diferiti in fiecare zona. Iar asta o afli prin incercari (platesti abonamentul si stai cu ei pe perioada contractului sau platesti amenda de reziliere) sau intreband vecinii. „Fixul” este folosit pe scara larga in UK.
@MDeea, păi zi-ne providerul. Că aici nu suntem la televizor. Vrem să ştim.
🙂 Vodafone a fost la mine cu probleme dar toate companiile au aceeasi „oferta” dar in locuri diferite.
@Mdeea, aha, păi zi aşa, că e bine de ştiut.
Am si eu unul, pe care il tin conectat cu un singur scop: cand imi uit cheile si sun la sotie iar ea nu aude telefonul, atunci formez numarul de fix… are asta o trambita ca vine si imi deschide vecinul care sta cu doua etaje mai jos.
@fdd, ştiu EXACT ce zici. 😀
Cum, adika, ce ie aia problema de viata si de moarte? Pai, mai fratie, toati problemili meli e de viata si de moarte, daca-i pe-asa! Am ramas cu yala blocata, am o belea la masina si n-are cine sa ma tracteze, ori, pur si simplu mi-e dor de Vasilica lu’ Mielu, aia din coasta, si n-am numaru ei de molecular, iar Fane, varu-su il stie precis, etcaetera. Mai, esnebun? Cum adica sa suni la 112 sa-ti dea numarul ei? Pentru ce ie pa lume pretini? Ca sa ai pe cine suna, vorba lu ala cu concursu ala idiot de la TV, cum dreac’ sa numea?
m-am distrat teribil 🙂 mai ales de poza telefonului fix.
(ca eu am doar telefon fix si… culmea!!! seamana ca doua picaturi de apa cu cel din imagine – nu mai spun ca nu mi-a fost deloc usor sa gasesc o asemenea antichitate dar am perseverat 🙂 iar acum am o frumusete de telefon fix care cica e modelul care se gasea in cabinele publice de pe strada in urma cu cateva zeci de ani. II pot pune chiar si fise cand sun 🙂
@pătrățel, te invidieeeeez!!!
si unde mai pui ca acu cativa ani am avut o pana de curent destul de lunga (picase un copac pe firele electrice) si… telefonul meu era singurul care functiona 🙂 de au venit vecinii sa sune de la mine 🙂 (aveau celularele descarcate si telefoanele lor fixe fara fir nu functionau) 🙂
@pătrăţel, si uite aşa ai făcut un bine umanităţii. 😉
am 2 telefoane, unul il dau doar pt urgente si am cam vreo 20 de oameni care il au, si celalalt pe care il pun pe silent, plus fixul, abonat telekkom e obligatoriu sa ai fix. Daca ma suna un prieten apropiat la 4 noaptea raspund, daca isi face obicei si nu intelege ce inseamna urgenta nu mai raspund. Ca sa beneficiezi de ajutorul altora la nevoie trebuie sa te lasi deranjat.
@radu, păi mă las. Pe fix. 😉