Pe repede înainte vă zic scurt, cât sunt nervos, că după aia mă calmez şi-mi trece.
Scriam zilele trecute despre promovabilitatea la BAC. Şi tot acolo pomeneam media fie-mii, care era 8.91. Compusă din 8.00 la română, 9.10 la geografie şi 9.65 la istorie. Nimic neobişnuit, felicitări, ura şi la gară, dacă era să ma întrebaţi pe mine. Doar că ea, nedumerită de nota prea mică de la română, a făcut contestaţie. Şi ghiciţi ce? Nota 8.00 s-a transformat, ca prin minune, în 9.40.
Băejnebun? 9.40 de la 8.00? Cum aşa ceva? O greşeală de aproape un punct şi jumătate? Ce morţii mă-sii avea în cap boul profesorul ăla care a corectat iniţial lucrarea? Şi jur că nici nu-mi trecea prin minte să scriu despre asta, dacă nu mă prindeam că situatia e aproape generalizată. Absolut toti colegii ei care au facut contestaţie la română au avut câştig de cauză şi notele mărite cu minim jumătate de punct. Şi atunci n-am cum să nu mă întreb dacă e normal aşa ceva. Uite, dacă nu mă credeţi:
V-am dat doar opt exemple de lucrări cu notele mărite grosolan în urma contestaţiilor. Şi este vorba despre elevi de la un singur liceu, la o singură materie, limba română. Dacă extrapolăm, vă daţi seama cam cum stă situatia la nivel general, în ţară? Uite, dacă vă roade curiozitatea, informaţiile sunt publice, aveţi link-ul aici.
Dar problema pe care mi-o pun eu este alta. Profesorii care au corectat iniţial lucrările, şi i-a durut fix în dos, păţesc ceva? Adică vine cineva să le spună „nu vă supăraţi, am constatat că sunteti idiot şi am cam vrea să vă tragem la răspundere pentru asta”? Pentru că aici nu mai este vorba despre mici greşeli inerente procesului de corectare şi notare după barem sau despre uşoare neoncordanţe. În cazul acesta vorbim ori despre tâmpiţi, ori despre slab pregătiţi, ori despre rea-voinţă. În oricare dintre cele trei variante, cineva ar trebui să plătească! Asta aş vrea să ştiu: li se întâmplă oareşce profesorilor pe care i-a durut, aproape palpabil, în cur? O amendă, o sancţiune, o penalizare, o ceva cât de cât. Ştie cineva?
Nu de alta, dar din toamnă oamenii se duc liniştiţi la ore ca şi cum nici usturoi n-ar fi mâncat, nici gura nu le miroase. Şi parcă nu este tocmai corect. Ah, ca să nu avem vorbe, activitatea de corectare a lucrărilor de la Bacalaureat este remunerată, da? Adică băieţii ăştia cu creier subdimensionat au luat şi nişte bani ca să-i doară în băsănău. Păi parcă mi-ar plăcea să nu-i mai ia şi la anul. Ba chiar aş fi deosebit de încântat dacă i-ar da şi înapoi sub formă de amendă. Iar dacă se constată că acelaşi profesor are un număr mare de lucrări cu diferenţe din astea inexplicabile de notare, să cam fie exclus din învăţământ. Pe motiv că, aşa cum ziceam mai sus, ori e idiot, ori este slab pregătit, ori dă dovadă de rea-voinţă.
Şi să ştiţi că n-am zis întâmplător despre o posibilă atitudine ostilă. Poate nu ştiaţi că anul acesta s-a luat hotărârea ca lucrările să se corecteze în alte oraşe decât cele în care elevii au susţinut probele scrise. Adică, spre exemplu, cele din Bucuresti s-au corectat la Giurgiu, să zicem (îmi dau cu presupusul pentru că s-au ţinut secrete destinaţiile). Iar mie îmi sună foarte plauzibil nişte porniri de genul „‘re-aţi ai dreacu’ de bucureşteni, lasă că vă arătăm noi vouă!”. Chestie care este cât se poate de valabilă şi pentru restul ţarii, doar se ştie că judeţele vecine se urăsc sunt într-o competiţie acerbă.
Mno, ştiu ca vă interesează puţin spre deloc, dar am scris-o ca să rămână aici.
SE MAI INTAMPLA PANA SI LA CELE MAI MARI BORDEE !
@TAU TEODOR, hmmm… chiar nu ştiu dacă se întâmplă aşa ceva la „cele mai mari bordee”.
Sincer la prima vedere vazusen bordele si ma intrebam de ce
am mai luat o gura de cafea si pe urma nu s-a mai vazut L buclucas :p
La întrebarea ta, dacă se întîmplă ceva cu profesorii răspunsul este NU, nu se va întîmpla nimic. Ce cu judecatorii și procurorii care o zbîrcesc se întîmplă ceva? Neee! Nimicuța! Așa că… Oricum fata ta a fost bazată de a facut contestație ! Brava ei că nu s-a lăsat! Probabil că nu va uita niciodată șutul primit la intrarea în viață!
@gheo, mno, şi se mai miră când oamenii îşi fac dreptate singuri. 🙁
Nu fi suparat pe profi,”e si ei oameni”.
@marius c, păi oamenii normail platesc când greşesc. Cam aşa e în viaţa reală.
Felicitari domnisoarei si succes mai departe!
@marius c, mulţam! 😀
Eu stiu ca daca diferenta intre nota initiala si cea de dupa conteatatie e mai mica de jumatate de punct nu se mosifica nimic
Mie imi pare rau de tinerii astia care chiar invata si le sunt corectate lucrarile de unii mai prosti ca ei ajunsi profesori ca asa era postul cu dedicatie
Felicitari fiicei
Se vede ca a muncit
@Gabriela, exact aşa este, cum ştii tu. Şi este perfect justificat. Greşeala este omenească, dar când devine o treabă generalizată, parcă nu mai este chiar aşa.
Acum 3 ani, am pățit aceeași chestiune, tot la limba română, în județul Sibiu. Inițial luasem 8,30,dar știam că ceva nu-i în regulă așa că am depus contestație și am primit încă 70 de sutimi. O colegă de clasă a primit 75 de sutimi și mulți erau cei care s-au simțit nedreptățiți, dar nu le-a păsat sau le-a fost frică să depună contestație.
La fiica ta e o diferență foarte mare, dar din câte știu, trasul la răspundere intervine dacă e o diferență mai mare de 1,5 puncte. Eu sunt de părere că ar trebui să intervină la orice greșeală pentru că în cazul admiterii la facultate pe baza notei de la bac contează fiecare sutime.
@Mădălina Sîrghie, iar ce-mi spui tu mă duce cu gândul si la alte chestii. Cum ar fi că nu vor trece niciodată de 1.5 puncte, după recorectare, ca să nu le fie traşi la răspundere colegii.
La recorectare nu stii care e nota initiala. De aici si surprizele in sens invers, cand notele scad vertiginos.
Mi-a povestit maica-mea, care-i profa de mate, ca anul asta a avut parte de o colega de corectat care a adus-o la exasperare. Lucrarea se corecteaza la 2 maini. Daca diferenta e prea mare, cei 2 profesori se vor uita din nou pe lucrare, ca sa vada cine are dreptate. Banuiesc ca la romana apar mai des situatii din astea, dar la matematica nu te-ai astepta. Ei, maica-mea avea constant diferente de 1, 2 puncte. Enorm! Si aia i-a zis senina: Nu vreti sa corectati doar dumneavoatra si eu copiez doar nota? Ca sa mearga mai repede!
Ah, si-s calcula notele si mediile cu calculatorul…
@tummalaulu, mai pot să zic ceva în plus? Fără cuvinte. Dar aruncă un ochi peste ce a comentat aici @Flori, ca să te lămureşti cum gândesc cei din sistem. Practic ei susţin că nu au nicio vină. 🙁
Mare dreptate ai Madalina, cu nota la admitere. Eu am picat la vremea mea tot asa, la o sutime .
Norocul meu ca am incercat la vremea aia si la o facultate unde se intra cu examen.
Din pacate, o amarata de sutime poate face diferenta si-ti poate influenta deciziile dupa BAC. Nu mai zic de un punct si ceva.
Felicitari! O chestie similara i s-a intamplat fiului unui coleg.Pustiul invatase in limita notei de trecere si stia ca a facut.S-a trezit picat cu fabuloasa nota 4,95, iar dupa contestatie a luat 6,95, fix 2 puncte.Ce s-o fi intamplat initial cu alea 2 puncte? Au uitat sa le adune?!
@Arina Stefanica, s-au pierdut în hăţişurile baremului. Deci putea să-l termine pe puşti, dacă nu avea tupeul să facă contestaţie. Mişto. 🙁
Copilul are parinti cu sange in instalatii, l-au educat in maniera in care sa nu se piarda, in cazul unui esec.
Educat
@Arina Stefanica, am corectat eu. Se joacă auto-corectorul cu tine, nu? :))))
In primul rand ca nu este un profesor care corecteaza, sunt doi. – pe lucrare apar doua note si doua semnaturi. Apoi, inaint sa acorzi calificative celor care fac lucrul acesta, ar fi bine sa stii ca a merge corector/supraveghetor la examenul de bacalaureat NU e „pe vrute” – ci un lucru pe care nu il poti evita. Corectarea unei lucrari scrise se plateste cu 5 sau 6 RON si nu inseamna doar corectarea ca atare, ci completarea a numeroase tabele si tabelase – cum se poate gresi e foarte simplu….. la adunarea sirului lung de cifre. Timpul acordat corectarii unui numar de aprox 50/60 de lucrari (mana 1) si la inca pe atatea (mana 2) e foarte scurt (de genul doua zile – daca nu ma insel). Desigur ca respectivul „bou” care a gresit ar putea fi tras la raspundere…. cu conditia sa fi avut inainte posibilitatea de a alege sa corecteze sau nu. Poate fi chiar dat afara din invatamant….. si adusi dupa aceea parintii sa predea materia respectiva.
Ma gandesc ca ar fi util sa stii toate lucrurile acestea inainte sa arunci cu piatra intr-o singura directie.
@Flori, looooooooooooool, cele mai tari scuze pe care le-am auzit vreodată. Ai impresia că mă interesează justificările? Tu nu ai făcut decât să găsesti scuze unor idioţi, ceea ce mă lasă complet rece. Da, vreau ca respectivul bou (sau boi) să fie tras la răsoundere. La scuze suntem buni toţi. În România e sport naţional.
@Flori, am uitat să-ţi spun că maică-mea e profesoară de română. Ştiu prea bine cu ce se mănâncă treaba asta. Este exact pe „vrute”.
Nu caut scuze nimanui, am vrut doar sa ofer si un alt punct de vedere. Ceea ce m-ar interesa mult este cum se poate refuza o sarcina din fisa postului (si anume participarea la examenul de bacalaureat), fara ca in urmatorul consiliu de administratie sa ti se dea calificativ scazut si, in cazul in care repeti refuzul, sa nu mai ai posibilitatea de a aplica pentru examenul de grad, sau salariu/gradatie de merit. Ti-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai spune.
@Flori, uite aşa: „oameni buni, nu mă mai chemaţi, pentru că sunt un idiot sinistru şi nu aş face decât sa încurc lucrurile pe acolo”. Pai tu ai tupeul să aplici pentru grad şi salariu mărit, când nu eşti în stare să corectezi după un barem? Trebuie să-şi asume că sunt proşti. Iar dacă ei nu sunt în stare (normal, cine ar face-o?) să li se spună, după notările defectuase, că nu mai au ce căuta la coectat. Şi ca nu mai pupă nici examen pentru grad sau mărire de salariu. Să vezi ce ar creşte rata de lucrări corectate cu o acurateţe exemplară.
Ok, multumesc, iarta-ma ca te-am luat in serios.
@Flori, eşti iertată. Nu ai cum să iei în serios un om care-şi doreşte nişte lucruri normale. Ştii, o greşeala de genul ăsta în economia de piaţă reală, se cam plăteşte serios. Poţi să ai toate scuzele din lume, dacă ai greşit plăteşti. Dar nu ai cum să înţelegi până nu te confrunţi cu lumea reală.
Cand respectivul „bou” greseste la corectarea a 2-3, hai cateva lucrari cu pana in 0,50 puncte, se poate spune ca este o eroare sau un mod de corectare mai exigent, functie de modul in care a interpretat continutul celor corectate.Insa, cand gresteste cu aproape 2 puncte, de principiu si la cam multicele lucrari, e…”respectiv”.
@Arina Stefanica, 2 puncte însemnă imens, în acest caz nu mai este vorba de nicio exigenţă. Prostie, pregătire slabă sau rea-voinţă. Altă explicaţie nu există.
Adica respectivul…e „respectiv”, ca sa nu mai zicem bou.
@Arina Stefanica, ba să-i zicem „bou”. Pe mine nu mă deranjează deloc.
Bun sistem de invatamant, n-am ce zice.
http://stirileprotv.ro/stiri/evaluare-nationala-2015/de-la-agonie-la-extaz-pentru-o-eleva-din-suceava-care-a-luat-5-40-la-romana-la-evaluare-ce-nota-a-primit-dupa-contestatie.html
@Ashu, exact ce ziceam. Aproape 4 puncte. Nu este posibil aşa ceva!
Mihai, imi dai voie sa vin cu o sugestie? Ia uite ce zice Codul Penal la articolul de mai jos>
ART. 297 Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Putme sa gandim un pic si sa analizam continutul articolului in cauza? va rog, va las pe voi. Eu astept comentariile….
@Sorin, sună beton, dar nu ştiu dacă profesorii se încadrează la categoria „funcţionari pub;ici”.
”(1) Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome.
(2) Functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica. Persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public.
(3) Activitatile desfasurate de functionarii publici, care implica exercitarea prerogativelor de putere publica, sunt urmatoarele:
a) punerea in executare a legilor si a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative si a altor reglementari specifice autoritatii sau institutiei publice, precum si asigurarea avizarii acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor si strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor si statisticilor necesare realizarii si implementarii politicilor publice, precum si a documentatiei necesare executarii legilor, in vederea realizarii competentei autoritatii sau institutiei publice;
d) consilierea, controlul si auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane si a resurselor financiare;
f) colectarea creantelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autoritatii sau institutiei publice in raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din tara si strainatate, in limita competentelor stabilite de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, precum si reprezentarea in justitie a autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea;
h) realizarea de activitati in conformitate cu strategia de informatizare a administratiei publice.”
@valny. pai, da. Profesorii nu prea intră. 🙁
Din nou, degete groase si taste mici, plus neatentie…scuze pentru greseala…
@Sorin, lasă că noi înţelegem oricum. 🙂
Mihai, ai dreptate..un amanunt care mi-a scapat, din pacate.
Uite aici ceva interesant…
Profesorii nu sunt functionari publici in sensul legii 188/1999; dar, art. 147 din codul penal defineste notiunea de „functionar”.
De altfel, iata si decizia 276/2002 a Curtii Constitutionale, unde se face o referire la diversele notiuni intalnite in Codul Penal:
…….”Curtea Constituţională constată că a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie, ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992, republicată, să soluţioneze excepţiile de neconstituţionalitate ridicate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 145 şi 147 din Codul penal, care cuprinde si urmatoarele::
….- Art. 145: Cod Penal „Prin termenul public se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.;
– Art. 147 Cod Penal: Prin funcţionar public se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
Prin funcţionar se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat….
……………Curtea respinge exceptia de neconstitutionalitate”.
Deci, profesorii sunt considerati functionari, in acceptiunea Codului Penal, nu insa si functionari publici.
oricum, exista cel putin o comisie de disciplina, la nivelul ministerului. Din punctul meu de vedere, chiar daca nu intra sub incidenta art. 297 C Pen, pot fi trasi la raspundere pe cale administrative…
@Sorin, exact ce ziceam.
Iar de tras la răspundere, şa fim serioşi, am serioase îndoieli. 🙁
Mihai, e pacat ce vad ca se intampla. Eu cred ca parintii ar trebui sa puna presiune pe minister sa analizeze bac-ul de anul asta si din punctul acesta de vedere…frate, ai corectat 50 de lucrari si ti-am gasit diferente de 0,5 puncte la 3-4, e ok, intra in limitele acceptabile, dar, daca ti-am gasit diferente de 0,5-2 puncte, la 7-8 lucrari, sa zicem, atunci, amice (bou/vaca) ai niste problem mari…ia vino TU LA EXAMEN, dupa care decidem daca nu cumva ne luam ramas bun de la tine…
@Sorin, da, ceva de genul ăsta.
Din cate stiu eu, daca la contestatie nota este diferita cu 1 punct (ori mai mica, ori mai mare) se aplica sanctiuni profesorilor care au corectat prima data lucrarea…a fost caz in jud. Alba in care o fata a luat nota 1 si la contestatie a primit 10! In cazu’ asta, hai sa zicem ca a fost o greseala cand i’au trecut nota pe lista, da’ oricum, iti iei un pic de panica atunci cand tu ai facut lucrarea perfect si cand iti vezi nota constati ca n’ai facut nimic corect.
@Ceasu, aşa ar fi normal, să se aplice sancţiuni celor care au corectat iniţial. Dar se aplică??? Sincer, eu nu cred. Iar comentariile lui @Flori de aici, mă fac să cred că am dreptate. 🙁
Din pacate sanctiunile se aplica de la prea putin inspre deloc :(…si si cand se aplica nu prea cred ca e vreo amenda…trecand peste asta, felicitari fiicei tale si sper sa intre la facultatea pe care si’o doreste si mai mult decat atat, sa’i si placa!!! 🙂
@Ceasu, merci, merci! 🙂
felicitari pentru fiica-ta 🙂
@NagaQ, :*
Frate suntem analfabeti chiar la limba nationala. Fi-miu a luat nota de kkt la romana unde spune ca a facut pregatire in clasa cu profa. „Tati am scris 6 pagini, am cazut pe subiect”. Si-l stiam tare la literatura. De gramatica nu vorbesc… ca nu il stiu de ce e in stare. Cand am vazut nota…sa mor. Hai sa facem contestatie. La care el…NU!. ”E clar, dobitocul e paralel cu subiectu romana” mi-am zis. Stia el ce stia. Dupa contestatii i s-a confirmat. Nota scazuta unui coleg de-al lui cu 1,3. Pe tip il stiam tare. Adica genul de ochelarist cu buchea in mana. I-au stricat copilului toata sandramaua. Acum daca tu, pe buna dreptate, te superi, parintii aluia de s-a dus in jos, cu media, ce sa mai zica? Sa nu-ti vina sa le dai foc!? E corect si am inteles ca pe tine de fapt te deranjeaza diferenta dintre note, inainte si dupa contestatie. Si ca sa revin la odrasla… La sociologie unde n-a facut o ora de predare, a venit o colega de-a lui care facea meditatii si le povestea ”Moartea caprioarei” p-acolo. Ce crezi, a luat nota aproape de maxim. Ceva e putred. Bine… ce dracu ma tot plang aici? Ca putred e tot sistemul din tara asta. Iar faza cu “‘re-aţi ai dreacu’ de bucureşteni, lasă că vă arătăm noi vouă!”, nu e teoria conspiratiei. Pana acum se manifesta pe plan local la nivel de judet, acum am iesit in lume se manifesta ura dezbinarea si frustrarea intre judete. Pe cand vom corecta bacul la Budapesta? Asa ca zi mersi, baga capul intre umeri si ciocul mic. Ca asta-i moda pe la noi.
@valny, mno, îmi pare rău de băiatul tău, dar aşa cum ai sesixat nu despre un caz paricular vorbea. Ci despre tot sistemul de corectare în general. Nu este posibil aşa ceva. Nu au cum să existe diferenţe mai mari de un punct (în plus sau în minus) şi nimeni să nu păţească nimic. Eventual doar săracii copii. 🙁
Multumesc de intelegere si empatie, dar nu vad de ce iti pare rau!? Azi e plecat la voi la capitala sa-si depuna dosarul/dosarele. Deci daca e sa ia, poate-ti imping o vizita :D… Daca nu… asta e. Nu am ce sa-i reprosez. Nu i-am oferit nici o secunda de meditatie, iar liceul pe care l-a terminat, chiar daca e cel mai bun de la noi, nu se compara cu liceele din Bucuresti. Apropos de inechitate. Ce zici de asta? http://www.nationalisti.ro/…/eleva-de-10-la-bac-scrisoare-…/
@valny, păi te simţeam pe tine necăjit şi de-aia. Dar vorba ta, n-ai ce să-i reproşezi.
Am citit scrisoarea aia. Nu ştiu ce să zic. Întotdeauna lucrurile trebuie analizate din ambele părţi. Poate aş vrea să văd şi ce zic colegii ei, de exemplu.
Acum am vazut ca adresa e nefunctionala. Mai incerc: http://www.nationalisti.ro/2015/07/eleva-de-10-la-bac-scrisoare-cutremuratoare-despre-pilele-din-scoli-nu-mai-pot-sa-tac-imi-provoaca-suferinta/
@valny, eu n-am nevoie de link, am citit-o ieri. Doar dacă mai vor şi alţii.
Notele dupa corectare, e clar, se pot duce si in jos (caz concret, coleg cu fiu-meu). Neajunsuri sunt multe, si peste tot. Da, stiu, o sa-mi ziceti – pe buna dreptate!- ca nu ne intereseaza ograda altuia, dar – cumva ca si o consolare – situatia e belalie si-n Germania si-n SUA. La cei din urma e misto bac-ul dar aiurea multe altele, la primii pe dos (cel putin intr-un land, nu pot generaliza). Iar de platit, incercand o paralela, si acolo sunt prost platiti sa stiti. Poate doar spaniolii de langa Vigo se mira de-ai nostrii ce vai de mama noastra suntem pe langa ei (a fost sotia acum 2 ani intr-un schimb de experienta acolo).
Povestea cu uratul intre noi e cea mai mare ticalosie pe care sistemul o intretine si perpetueaza, in virrtutea dictonului :Divide et impera”. Eu, de exemplu, nu cred ca-s mai multe crime-n Moldova ca-n Oltenia (la noi in Ardeal binenteles ca noi murim doar de moarte buna si foarte fericiti! 🙂 ) dar asta nu inseamna c-am sa rup netul in doua cu ideea mea, pentru ca nu ma ajuta la nimic. Nu stiu cu ce-i ajuta pe cei ce folosesc ideea asta, dar aia-i alta mancare de peste.
Zile faine s-aveti!
@Victor, dar ai informaţii că-n Germania şi SUA nu păţesc nimic cei care greşesc?
Nu, nu am. N-am incercat sa-i apar (sotia e doar invatatoare, n-a participat niciodata la actiuni de genul asta, deci nu putem afirma cu certitudine ceva); am prezentat doar un pic altfel situatia.
@Victor, eram chiar curios. Mă îndoiesc că ăia lasă lucrurile la voia înţâmplării.
Mie mi-au sarit in ochi notele de 10 la MATE-INFO. Cand am dat eu bac-ul, in 2012 (a doua generatie cu camere si subiecte ale dracu’ de prost formulate) se numea M1 si era cea mai dificila varianta a probei la matematica – deci nota 10 era la fel de rara ca un preot convertit la agnosticism sau ateism. Nu stiu cum a stat treaba anul asta, dar ori s-a dat mai usor, ori fiica ta avea multi colegi olimpici (macar la judeteana).
@dvsn, fie-mea a fost la „uman” prin urmare nu a dat Bac la mate. 😉
Ai făcut foarte bine c-ai scris-o! Nu doar ca să rămână aici, ci ca să știm și noi, bătrânii, că „bacul din ziua de azi” nu mai e ca ăla de pe vremea noastră, nu doar fiindcă toți copiii e niște loaze, dar și pentru profesorii (de la ăia care fac subiecte până la corectori) e niște jigodii care nu-și merită posturile. Firește, există excepții. Dar nu ăsta e subiectul în propoziție, acum.
@Renata Carageani, acu’, dacă vrei să fiu complet sincer, BAC-ul pe care l-am dat eu a fost floare la ureche pe lânga ce este azi. Se copia cu cărţile pe bancă. Iar dacă nu găseai răspunsul nici măcar în manual, se ducea una dintre profesoarele care ne supravegheau la sala de lângă noi ca să vadă dacă acolo a ştiu cineva să rezolve. Iar liceul unde se întâmpla asta era considerat cel mai bun din judeţ. 😉
Eu am dat bacul într-un liceu de artă. Nici nu-mi amintesc cum a fost la materii de cultură generală. Ușor în tot cazul. La alea de specialitate era pe viață și pe moarte. Dar tema pentru acasă a liceului nu era să ne pice la bac. Avusese tanti leana grijă să dijmuiască locurile la facultatea cu pricina. Se mergea până la 89 de candidați pe UN loc.
În ultimă instanță, ajung să cred că școala ar fi bună dacă te învață CE FACI DACĂ NU INTRI LA FACULTATE. Și, firește, DACĂ NU IEI BACUL.
Îndrăznesc să cred că, dacă școala te-ar pregăti pentru când NU iei examene, o grămadă de puști ar avea azi un loc de muncă.
@Renata Carageani, exact, dar exact asta, vorbeam eu cu un prieten zilele trecute. Sunt total de acord.
Acele note sunt la limba si literatura romana, cu accent pe „literatura” si o lucrare de literatura este foarte subiectiva, deci aceasta poate fi o explicație logica a acestui „fenomen” aparut in urama contestațiilor.
@Maria, ai văzut vreodată cum arată un barem după care se corectează? Crede-mă nu este nimic subiectiv acolo. Nimic care să justifice diferenţe aşa de mari.
Admit ca si cu baremul respectiv, la literatura tot mai poate exista o oarecare subiectivitate. Dar nu si diferente de peste 2 puncte si nu atatea cazuri – si cele postate de tine, toate intr-un singur sens. Stiu si eu multe cazuri, si fiica-mea a avut bac. A luat 9.3 la Romana, nota asta i-a redus media cu vreo 15 sutimi. Sper sa intre la facultatea la acre vrea si unde nota la Bac nu conteaza. Si din cauza asta nici nu a mai contestat, dar si pentru ca ea considera ca lucrarea ei e de 9,55-9.6, si ca sa-i fie modificata i-ar fi trebuit 9,8. Era doar frustrarea ei de moment. Acum, cand a vazut cum s-au modificat notele, si cred ca in 90% din cazuri au fost mai mari, regreta un pic. Dar nu asta conteaza, ci seriozitatea acestor profesori, care in unele cazuri se joaca si cu viitorul copiilor. O colega a fiica-mi a primit 9,7 la Mate, pe o lucrarea fara greseala. Ok, s-a modificat la contestatie, dar daca la Romana se mai accepta subiectivismul, cum e posibil la Mate sa greseasca, unde baremele sunt foarte clare? si culmea, si doi profesori!
@rorica, întreabă-mă ca să te întreb. Nu am alte explicaţii în afară de cele din articol. 🙁
Concluzionand, cert este ca toate institutiile
@valny, așa? :))) Ce-i cu ele? 😉
Concluzionand, cert este ca toate institutiile statului sunt puse in cap sierg anapoda.
@valny, ha? Ce tot zici acolo?
Am trimis mesajele de pe telefon si acum am observat ca sunt incoerente. Ideia era ca invatamintul ca mai toate institutiile statului e varza.
@valny, 😉
Am impresia ca povesti de acest gen au loc in fiecare an. In generatia mea cei care au avut ghinionul ca numele lor sa inceapa cu A, B sau C au avut parte de o corectura execrabila la limba romana. Si spun lucrul acesta pentru ca toti am primit nu mai mult de 7. Ba, mie mi-au dat 6.40 ca macar sa stiu o treaba si sa aflu ca nici cel mai prost din curtea scolii nu a luat o asemenea nota. Am facut contestatie si mi-au oferit 1.30 peste. Stiu pana in ziua de azi ca lucrarea aia nenorocita valora mai mult, numai ca in generatia mea multimea s-a temut de contestatie. Plus regulamentul spunea ca daca amaratul ala de elev primeste mai mult de 1.50 prima comisie va trebui sa fie demisa. Insa vorba zice cam asa: corb la corb nu-si scoate ochii. Si tocmai aflasem si mi se confirmase ca pestele se impute de la cap. Asa ca…vestita comisie ne-a lasat si cu buza umflata si cu banii luati.
@Roxana Focea, ce zicea regulamentul era caca-maca. Cred că acum zice același lucru. Și? Pe cine interesează?
@Mihai Vasilescu Pe nimeni, normal, insa nu aveam absolut nicio alta asteptare decat o notare corecta…dar pe vremea aia eram o liceana idealista, ce visa sa dea la jurnalism. Intre timp m-am carat din tara. Iar acum cand aud povesti de genul asta imi dau seama ca nimic nu s-a schimbat. Vorba cu lui Caragiale „Sint vechi, domnule”. In orice caz dupa parerea mea cei ce fac parte din comisiile de corectare si dau dovada de asemenea josnicii nu demonstreaza decat ca sunt o sleahta de idioti blazati de un sistem construit anapoda.
@Roxana Focea, unde ai plecat? În ce țară ești?
@ Mihai Vasilescu M-am mutat in SUA. Nu vreau sa preaslavesc nici sistemul educational de aici, insa este altceva. Iar acum vorbesc si eu din propria experienta pentru ca fac niste completari la ciclul de licenta pentru a da la master. Normal, ca si aici te ingroapa in hartii si sunt birocrati pana in maduva oaselor, tratamentul e foarte diferit. Macar atat!
@Roxana Focea, sună bine. Bravo! 😉
De ce toata lumea crede ca a fost vina primilor corectori? De ce sa nu credem ca al 2lea set de note a fost umflat? Din moment ce la limba româna au fost copii care au obținut din prima si peste 9-9,5 inseamna ca se poate. Chiar credeți ca acei asa zisi corectori vedeau o lucrare perfecta de 10(prima pe Galati aparent) si se gândeau ca e prea buna si sa i dea 8.8? Au si ei meseria si pâinea lor in joc si nu cred ca se joaca cu chestia asta din moment ce Știau ca o sa se ajungă la contestatii si la Diferențe mari de punctaj. Nu zic ca nu a fost corectat la sange prima data, dar asta poate însemna ca a fost corectat cum trebuie, adica strict pe barem si poate au scăzut pt orice virgula si orice dezacord sau mai stiu eu ce. Daca a 2a comisie a scăzut doar pt sub1 pt ca la compuneri sa dea maxim la toti si sa i scoată cu 9,80 etc si implicit vinovați pe primii corectori, nu mi se pare normal. Este româna, este subiectiv totul. Nu toti pot avea maxim la sub 2 si 3, dar aparent toti elevii s au obisnuit cu note de la 9,5 in sus la bac pana acum cand au fost corectate lucrările local cand profesorii tindeau sa umfle notele, si deodata cand s au vazut cu note de 8-9, ceva nu era in regula. Nu, nu trebuia sa se ajungă aici si cred ca e vina ambelor corectari: prima poate putin mai dura, dar poate si corecta.. Si a2a chiar mărită. Nu stiu care are dreptate si care nu, dar chiar ma irita cum toti se plang pe diferitele rețele de socializare de prima comisie. Aparent deodata toti se vad Inteligenți si super talentati la româna cAnd s au vazut cu notele de peste 9,5 si prin urmare clar primii corectori sunt niște ‘boi’ care nu le au vazut adevarata valoare. Nu e normal ce se intampla, dar asta e România..
@123, da, pare logic ce zici, numai că nu este așa. A doua comisie, cea de la constestații, nu are niciun interes sa nu corecteze tot „la sânge.” Unde mai pui că în multe cazuri nota scade, nu crește, după contestație. În plus, le este mult mai usor, deja au în față o lucrare corectata și lucrează altfel.
Nu stiu neaparat pe tara, dar vorbesc strict de judetul meu unde la limba romana cam toate notele(cele contestate) au fost marite cu 1-2 puncte si foarte putine nemodificate. Acum cateva zile ii luasera interviu primei fete care avea 9,93 (cea mai mare medie) pentru ca acum sa mai fie 3-4 inaintea ei(specific ca dintr-odata a aparut si o fata cu 10 curat media) din cauza contestatiilor la romana.. Mi se pare absurd ca 2 corectori care nu stiu unul de nota celuilalt sa noteze o lucrare cu 8 si ceva pentru ca apoi a 2-a comisie s-o catalogheze ‘perfecta’ cu 10 curat. Ma gandesc ca o lucrare asa buna se observa de departe..
@123, sună ciudat, ce-i drept. Dar hai să nu ne legăm de un caz punctual.
Din nefericire, stilul ăsta de corectare duce și la situații dramatice. Am vazut azi un caz al unui elev care avea media generala 7.40, iar după recorectare a avut 8.20. Între timp, băiatul a ales să facă cunoștință cu un tren în viteză decât cu viața de student în UK. Îi trebuia minim media 8 să intre la Cambridge.
@diabolic, de situații de genul ăsta nici nu vreau să vorbesc.
Boss, o poză cu proaspata absolventa n-ai pune și tu. 😀
@zorro, ți s-a făcut de gât în ghips? 🙂
Am pus acum ceva vreme dar o s-o caut și-o s-o șterg. Nu de alta, dar tăim într-o lume plină de tâmpiți.
Ai dreptate, doar ziceam si eu. 😀
Foarte bine daca a avut curaj sa faca constestatie. Multi nu au gandindu-se ca le-ar putea scadea nota, in loc sa le-o creasca. Inseamna ca stia pe ce se bazeaza.
@mada, m-avea nimic de pierdut, din opt nu puteau să-i facă patru. Deși, după cum se vede, niciodată nu se știe. 🙁
Pfuuu, nici nu vreau sa ma gandesc la ce ma asteapta. Din fericire mai am cativa ani buni pana incep problemele. Cel mare abia intra in clasa a patra.
@Rossana, și ce, ai impresia că numai la liceu sunt probleme? Stai așa să treacă în clasa a cincea. 🙂
In judetul Neamt,s-au scazut aproape toate notele la romana,ori au ramas la fel.Abia daca vezi o marire.Rea vointa,clar..Prea nervosi ca li s-a mai dat de corectat.
@Botez Ana Maria, se prea poate.
Uite de-aia mi se pare mie mult mai potrivită examinarea cu teste tip grilă, ca la permisul de conducere. Nu mai există interpretări şi confuzii. Pui şablonul, gata nota.
@krantz, da, da, că nu s-a mai pomenit sex pentru răspunsurile la grilă. 😉
Pentru cel care a postat acest articol. Sunt profesor (nu de romana) si imi pare rau ca se intampla lucrurile astea elevilor, dar ar fi bine sa prezentati exact toate detaliile unui examen. Pentru corectarea unei lucrari un profesor de romana primeste 1,30 lei (asa era anul trecut), binenteles ca profesorii buni care fac meditatii si sunt cautati pentru asta nu vin la corectat , nu se coboara la mizilicuri ( ei doar ii cearta pe cei care au corectat pentru ca, pe buna dreptate dealtfel, elevii lor nu au luat notele la care se asteptau) si ajung sa corecteze profesorii mediocri, eventual si cu probleme pe la scolile lor ca sa poata fi usor de constrans de catre directori sa mearga la corectura. Cam asta e cauza principala.
@tzuba, mulţam pentru explicaţie. Este foarte plauzibilă, da.
Am vazut eu cum se transforma un 3,50 in 9,80!! (la fostul meu liceu). Si ma mai intreb de ce dracu’ invatamantul este la pamant… -_-
P.S: lucrarile au fost corectate la Bucuresti, deci e de bine! :))))
@Cristina, ăsta e record.
La romana, bineinteles (nu am specificat, scuze).