Ne place să fim minţiţi, adorăm să fim prostiţi cu tot felul de rahaturi. Iar dacă cineva găseşte de cuviinţă să-ti spună adevărul, te uiţi cu scârbă la el şi pleci. Poate-l şi înjuri, aşa ca să te ţină minte.
Am un prieten care vinde cauciucuri. Ştiţi care este lucrul pe care-l aude cel mai des de la cei care vin să cumpere? N-aveţi de unde, vă spun eu:
-Buna ziua, am venit să-mi daţi ceva ieftin şi bun.
Iar omu’ meu, incapabil să prostească lumea, le răspunde într-un mod care ar face orice trainer de vănzari serios să se sinucidă instant:
-Îmi pare rău, dar aşa ceva nu există, ar trebui să vă mint şi nu pot să fac asta. Pentru ceva „ieftin şi bun” n-aţi venit în locul potrivit.
Cei mai mulţi dintre cei care aud asta, după un scurt moment de stupoare combinat cu apoplexie, fac stânga împrejur, se urcă în maşini şi pleacă vijelios, scârţâind din roţi. Păi bine mă săracule, de dimineaţa până seara aud în jur numai despre produse de o calitate ireproşabilă, la preţuri de nimic şi acum vii tu să ne spui că nu ne poţi da „ieftin şi bun”? Tu n-ai televizor? Ia dă-i şi tu drumul ca să vezi cum arată cea mai bună pastă de dinţi, cel mai smecher detergent, cea mai tare bere şi in general cele mai mişto produse. Toate la ofertă sau cu preţuri incredibile. Pe tine te durea gura să ne spui că ai cele mai bune cauciucuri, aproape moca? Eşti un bulangiu şi în viaţa mea nu mai vin să cumpăr ceva de la tine. Hoţule!
După care intră în altă reprezentanţa de gume auto.
-Bună ziua, am venit să-mi daţi ceva ieftin şi bun.
-Bună ziua, aţi nimerit in locul potrivit, am ceva care vi se potriveşte la fix. Tocmai ne-au intrat pe stoc cele mai bune cauciucuri de pe piaţă, la preţ de şlapi cu găurele. Câte doriţi?
Eu i-am sugerat omului meu să pună deoparte patru cauciucuri din alea uzate până la refuz. Dar ştiţi cum, terminate, să iasa sârmele din ele (sau ce-or mai avea, că parcă nu se mai fac pe sârmă). Şi prima oară când mai aude pe cineva cerând „ieftin şi bun” să i le bage sub nas.
-Cum să nu avem? Se poate? Ia uitaţi aici ce minunăţii vă pot da. Şi sunt numai trei lei bucata. Câte să fie?
Poate aşa înţelege cineva.
Eu lucrez in proiectare in constructii. Intrebari: „Da’ un studiu geotehnic fara foraje se poate?” sau „Da’ pamintu-i tare, calc pe el si ma tine, la ce tre’ sa mai fac studiul geo?” sau „Da’ de ce vrei sa stii ce vreau sa construiesc?” sau „Da’ peisaju-i superb, chiar tre’ sa bag atitia bani in pamint ca sa stea casa?”, etc. Daca le faci jocul, apare victima: „Am dat atitia bani si s-a rupt casa!!!!” Am avut odata un beneficiar care-i dadea mita muncitorului meu sa-mi spuna altceva legat de teren….
Baga sute de mii de lei intr-o constructie si fac economie la proiectare. Cind refuz asemenea beneficiari ma bucur ca scap de belele ulterioare.
Sint cele trei caracteristici ce se exclud: ieftin, bun si rapid. Oricare doua le iei in considerare, a treia se exclude….
@Roxana, se exclude penru tine care stii ca vrei sa le dai ceva bun. Lor le va placea in continuare sa fie mintiti si sa le sici si de „ieftin”. :).Eventual si „rapid”.
Mihai. ieftin, mult si bun nu vei gasi in veci. Dar scump, putin si prost…pe toate drumurile. 🙂
@Mihai Stanila, e ca o regula nescrisa. 😉
De cit dai, de-atita ai.
Cred ca nu implinisem inca varsta pentru buletin cand i-am auzit pe ai mei parinti spunand chestia aia cu „suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine”. Normal ca nu am inteles ce vor sa spuna. In mintea mea de copil suna total pe dos. L-am rugat pe tatal meu sa-mi explice. Din ziua aceea a ramas principiul de baza dupa care ma ghidez cand vreau sa-mi cumpar lucruri. Asa se face ca desi sunt fata, nu cade dulapul de haine pe mine. Am cateva, dar sunt chiar misto si de calitate. Imi face placere sa le port.
@mada, fara indoiala ca exista un segment clientela asemeni tie. Dar cei mai multi alearga in continuare dupa „ieftin si bun”.
eu sunt de profesie electrician, autorizat ANRE. Pe piata sunt ffff multe naspariciuni la preturi extraordinar de mici. Toata lumea vrea sigurante automate din piata nu de la distribuitorii autorizati sau prize cu ceramica ca asa a zis vinzatorul ca e bine. Cind aude ca o siguranta buna costa de la 25 de lei in sus, renunta la serviciile mele si le schimba cu zugravii.Aapoi iau foc sau se blocheaza si ajung tot la cele originale! Dar nu trebuie sa ne suparam, toata lumea, oricit de instruita si bogata ar fi, cauta mocaciuni!
@gheo, da ma. E vorba de viata lor sau bunurile lor si ei tot „mocaciuni” cauta.
Domnule Gheo, sunt in aceeasi bransa cu dumneavoastra si ma lovesc de exact aceleasi probleme. Eu am ajuns sa refuz din start o lucrare la care beneficiarul nu accepta sa mergem impreuna sa cumparam materialele si aparatele aferente. Refuz, de asemenea atunci cand sunt solicitat sa schimb o componenta defecta (de exemplu o priza), iar clientul imi baga sub nas cate-un turcism din ceramica, pe care i l-a recomandat fata de la buticul din colt („uite, asta e foarte buna, mi-am pus si eu acasa si costa doar 3.50 lei!”). Rezultatul acestei atitudini este faptul ca toti „electrorigipsarii” jubileaza la cati clienti le vin pe cap, iar eu, daca n-as avea un alt loc de munca stabil, as fi muritor de foame cu banii pe care-i castig din electricitate. Norocul meu este ca cei care au incaput la un moment dat „pe mana mea” nu m-au uitat si intotdeauna ma recomanda cu caldura si altora. Acestia sunt dintre cei putini care sunt constienti ca lucrul ieftin ne costa de fapt dublu sau triplu sau, in cazuri extreme, be poate costa chiar agoniseala de-o viata si chiar viata !! Incerc totusi sa raman optimist si ma gandesc ca poate, la un moment dat, se va reglementa si domeniul electric asa cum s-a reusit in cel al gazelor naturale.
@Florin, pe termen lung o sa ai de castigat cu atitudinea asta.
nu va supara-ti dar daca singurl venit dintr-o familie de 3/4 persoane e un amarat de salariu de 900 de lei e logic sa te uiti la fiecare banut.tinand cont ca doar painea pe o luna costa 150 de lei minimum(Asta daca se poate manca doar o paine pe zi desi pare putin incredibil).nu e vina noastra ca nu avem bani:) decat sa injurati lumea mai bine face-ti ceva cu guvernu:)ca nimic in tara nu mai merge:nu tu industrie,nu tu agricultura,nu tu nimic:)
@bogdan, nu mi-e foarte clar cu cine vorbesti. Cu mine?
Boss, eu sunt in combinatie cu un prieten si vindem parfumuri. Totul legal, totul adus pe acte si toate originale. M-ai uns pe inima cu articolul asta. Nu ai idee la ce oameni plini de bani am ajuns si i-amvazut folosind falsuri doar pentru ca produsele originale costa mai mult. Daca oameni pentru care banii nu reprezinta o problema gandesc asa, ce sa mai vrei de la restul?
@zorro, ooo, da. Te cred. Mai ales la parfumuri cred ca „lumea” cauta doar „ieftin si bun”.
@zorro- Pai tocmai aia care au bani, se ieftinesc la faina si se scumpesc la tarate! O sa-i vezi cum dau 80000 de euro pe un Mercedes cu care se plimba de 3-4 ori pe an si se tocmesc cand au de dat 300-400 de lei pentru o lucrare, la care si asa le iei mai putin!
Si lanoasa si laptoasa si seara devreme acasa, cam asa merge treaba. Nu cumva ai gresit data, sus in stanga?
@Simo, n-am gresit-o. E „pe invers”, intai luna, apoi ziua. Asta daca nu cumva ai vrut sa spui ca ar trebui sa ne intoarcem in timp cu articolul ăsta. 😉
Eu vand aparatura medicala si accesorii. Ce sa vorbim despre cauciucuri daca oamenii fac cele mai mari compromisuri caltative atunci cand este vorba in mod direct despre sanatatea sai viata lor?
@Daniela, inteleg perfect ce zici. Dar sa stii ca uneori viata ta (sau integritatea fizica) poate sa depinda si de calitatea cauciucurilor.
Da, dar nu in mod direct ca in cazul produselor mele.
@Daniela, ce-i drept, asa este.
ba poate fi direct daca te urci in masina pleci la drum si mori din cauza cauciucurilor sau si mai rau, te nenorocesti si tu si cei din masina pe viata!
Asa cum ziceai vina este impartita. Pe de o parte sunt oamenii care au in sange sa caute cel mai bun pret, pe de o parte toate reclamele si marketingul mincinos care ne invata ca poti sa alturi „ieftin” si bun”. Poate daca s-ar mai interzice cate ceva din publicitate iar lumea s-au mai si auto-educa, in cativa ani s-ar mai schimba lucrurile.
@sporty, just. Eu am citit acum multi ani un interviu cu un arabete care era mare importator de nu mai stiu ce dracu’ produse. Omu explica foarte clar ca in lunile cand are bani de publicitate pe tv, vanzarile explodeaza. Ah, ce rau imi pare ca nu-mi aduc aminte cine era si din de domeniu. au trecut ani multi. Vad ca in continuare piata de la noi nu s-a schimbat, sau doar foarte putin.
Am prostit multa lume la viata mea, am fost profesionist, dar acum nu mai vreau. O mai fac uneori cu cei apropiati, convins fiind ca le fac bine, dar tot gresit este si incerc sa ma controlez mai bine.
Cu televizorul m-ai nimerit, nu mai am de 18 luni.
Sa nu uitam ca in publicitate lucreaza oameni ca noi, oameni care stiu exact ce fac, dar se pisa pe restul pentru cascaval si „beneficiile” lor. Bitches…
Din noi trebuie sa plece schimbarea, cica tre sa fim schimbarea pe care o asteptam de la ceilalti, sa schimbam prin exemplu, nu prin vorbe.
@georgepre, asta daca vrei sa schimbi ceva la tine. Daca nu…
Si daca vreau sa schimb ceva la altul, o fac tot prin puterea exemplului. Este singura metoda care functioneaza. Este mai greu, dureaza mai mult, dar asta e. Daca ii spui omului ca nu e bine sa faca ceva, nu va invata, pentru ca schimbarea nu a venit de la el, a venit din exterior la un moment in care creierului lui nu hotarase sa schimbe ceva. Este artificial si nu va merge.
In schimb, daca ii arati cum se face, (poate) creierul lui va prelua exemplul si il va pune in practica. Asa lucrezi omul „din interior. Un fel sa invata omul sa pescuiasca, nu de a-i da peste sa manance.
Vorbele nu au valoare daca nu le atasezi langa niste fapte, niste experiente, niste trairi.
@geogepre, da, dar asta cand omul este dispus sa invete din exemplele altcuiva. Nu sa zica „uite ce prost e ala”. 🙁
@georgepre, ce procent din pretul unui produs ajunge la compania care a gandit campania de marketing?
Nu stiu, probabil un procent mic. Ce stiu este ca in tot procesul exista multi oameni care isi vand semenii pentru bani si nu o fac pentru ca sunt muritori de foame, au bani deja.
S-ar putea ca tu sa fii vegan (ca mine) si sa incerci sa fii constient de ceea ce mananci. De aceea te voi lovi cu un exemplu bun: margarina. Este plastic, este otrava, corpul nostru nu stie cum o proceseze.
Din fabrica si pana la cumparator, multi oameni s-au prostituat pe socoteala prostilor ne-educati. Nadia comaneci este una dintre curve. Ca sa crestem ca societate trebuie sa ne sprijinim, sa avem grija unii de altii, nu?
Cred ca stii clipul, dar poate vor si altii sa-l vada.
https://m.youtube.com/watch?v=Y81rCiw1LPY
@upprann https://www.youtube.com/watch?v=yuedZ1Y_dU4
@georgepre, :))))
Da’ de unde ai ghicit treaba cu vegănia? Nu c-as fi full vegan, ca mai consum branza sau lapte (de capra sau oaie) :))
@upprann, eh, cred ca e smecher, nu ca a ghicit. A fost doar atent la comentarii. Cred ca a pomenit ceva de genul asta @skogentrollet si a bagat la cap. Ca si mine. 🙂
da, am auzit ca da din casa.
@upprann, da mă, cam dă. Sa fii atent. :))))))))
@upprann zilele trecute, la comentarii, zicea sotia/prietena (am banuit) ca nu o friptura iti trebuie ci o salata si atunci am simtit ca esti de-al meu. Nu sunt pregatit sa zic „de-ai mei”, chiar daca este corect gramatical.
@upprann, ti-am zis, ti-am zis? Tot asa vazusem si eu. 😀 By the way, @georgepre este persoana despre care este vorba in articolul de azi. Ca sa stii cum stam.
@georgepre, am inteles… credeam ca mi-a ramas spanac intre dinti :)))
Aici problema este discutabilă. Teoretic, d.p.d.v. al consumatorului final, acesta ar trebui să se „școlească” în privința produselor achiziționate sau să fie educat de către o persoană avizată; în cazul de față prietenul tău. Probabil acesta, sătul să le explice clienților că sunt dobitoci și că achiziționarea unei anvelope presupune ceva mai mult decât „a mai ieftină e a mai bună” s-a decis asupra rezolvării rapide și fără bătăi de cap a problemei. De faza cu „ăle mai ‘eftine e ăle mai bune” mă lovesc și eu zilnic (lucrând într-un domeniu similar) însă încerc să îi explic omului de ce nu trebuie să se repeadă ca tauretele la ăl mai ‘eftin din curtea școlii … Am o rată de succes de 80%, iar pe restul de 20% îi trimit la plimbare, pentru că nu vreau să îi am pe conștiință…
În concluzie, ar trebui ca toți să deschidem ochii (și la propriu și la figurat) și să încetăm să aruncăm banii pe toate c@caturile …
P.S.: Ca un exemplu concludent, o mostră de înțelepciune a unui service auto (nu știu dacă a apărut ca glumă sau nu):
Pentru clienții noștri oferim trei tipuri de lucrări: ieftine, rapide și de calitate, ïnsa nu puteți alege decât două dintre ele în acelaș timp:
– ieftin și rapid – nu este de calitate
– ieftin și de calitate – nu este rapid
– rapid și de calitate – nu este ieftin
[…]
Q.E.D.
@SteALth, puteai sa dai doar exemplul din final. Este perfect. Pentru restul te lamureste prietenul meu, daca mai este pe aici.
Puteam, dar nu m-am putut abține… Aici m-ai lovit direct, pentru că la mine lucrurile sunt legate: service auto + magazin de piese și mă lovesc zilnic de problemă. Care înțelege are parte și de service, care nu – la revedere. Încercăm pe cât posibil, să nu montăm rahaturi, ținând cont de faptul că lucrările mai presupun și garanție precum și o multitudine de alte chestii (siguranță, comfort, etc).
😀
@SteALth, da, da. Exemplu mai bun ca piesele pentru masina nu se poate. Acolo oamenii sunt dispusi sa faca cele mai mari compromisuri calitative. „Merge si asa, da-o dracului!”.
Mare dreptate ai in articolul asta,pe cand locuiam pe teritotiul spaniol am vrut sa merg cu nevasta din dotare (legala si cu acte in regula) in concediu,ne uitam,cautam oferte si gasim in Franta,coasta, minuni,all inclusive,ieftin si bun. Incep sa ma laud ca vom merge in concediu in Franta si ma aude un prieten care zice ca si el a fost in concediu cu aceeiasi firma in acelasi loc si a luat o muie de zile mari si ca ar fi mai bine ptr noi pe aceeiasi suma sa mergem in Portugalia ca el a fost si e super si etc,eu nimic,il injur romaneste, stii tu ma sula de melc,ai fost tu in cur la baba si plec. In Franta am luat o muie dezile mari un concediu de cacat stat intro maghernita,mancare mai putin si am mai si dat in plus ca sa ne intoarcem inapoi,in fine,ieftin si bun e imposibil si daca cineva vrea sa te ajute il injuri,tipic ca la noi,anu urmator am mers in Portugalia cum a zis prietenul,ehh alta viata…da lui nu i-am povestit ce am patit in Franta,de rusine,am zis ca a fost binisor….
@radu, ah ce bine ca ai dat tu un exemplu. Mi-era teama ca nu o sa comenteze nimeni care si-a luat teapa pe cand vana ceva „iefin si bun”. 😉
Ce sa fac si eu, incerc, spaniolii su o vorba, caru ieftin iese scump pan la urma, si asa e, ma gandesc ca persoane care au gasit „ieftin si bun” nu sunt chiar multe si daca sunt 80% din ele mint ca sa nu se faca de cacat, cum am facut chiar eu….
@radu, da, asta e alta problema. Ne este rusine sa recunoastem cand luam teapa. Si-i lasam si pe altii sa se arda. De la Moromete al batran ni se trage, cu fasolea lui.
@radu, ia auzi aici. Acum cativa ani mi-am comandat niste mergatori, pe net. „Originali” adidas, la sfert de pret. Mi-au sosit exact cu o zi inainte sa plec la Madrid, la un meci. Evident, am plecat cu adidasii cei noi in picioare. Ghici cine se uita seara la adidasul drept, facut ferfeninta dupa o zi de plimbat pe acolo?
La de astea pe internet e fratele meu expert. A cumparat un citizen foarte ieftin, ptr un citizen,dar nu chiar ieftin si dupa vreo sapt i-au cazut acele…si acum il mai intreb cate odata cat arata ora citizenu lui…
Hamuzant, mo!!!! Hamuzant si ala care ij lauda sigorantzele, da si ala care ij lauda parfumele. Pi baaa mo … normal ca ale voastre e cele mai bune, ca sa aiba sa mananca si gura vostra ceva…. ce naiba!!!! stai ca eram conectat pe tiganeste. Acu e bine…da!! deci…..
Colega-tu care e incapabil să prostească lumea, si le răspunde într-un mod care ar face orice trainer de vănzari serios să se sinucidă instant , pai…. daca nu poate minti si trage tzeapa cum face orice roman care se respecta eventual pe olx sau tocmai , atunci ar putea formula asa:
„Domnule client , decat sa va fac eu o parere preconceputa va poftesc sa va uitati la preturi si la calitate.Sunt sigur ca stiti sa recunoasteti un pret avantajos si o calitate superioara… Daca considerati ca sunt corespunzatoare, imi face placere sa cumparati de la mine.
Prin replica asta se nasc 2 cazuri:
Cazul 1: Clientul e un cretin snob care habar nu are de preturi si calitate. Da i-a placut cum a fost periat. Asa ca scoate corocleii, bistarii si cocoseii si cumpara nu o anveloapa ci toate 4.
Cazul 2: Clientul e om serios si stie sa dea un ban pe ce merita.
Si am impacat si capra si varza. Si nici nu a mintit.Si eu am principii.Si incerc sa le respect.Dar cand esti inconjurat de oameni ieftini,campioni la candy crush saga, spargatori autorizati de NutLine , si posesori de 3 conturi de feisbuc , care se imbraca la ultima fitza din mall, cu toale de 3 ori mai scumpe decat in realitate, produse sub franciza ieftina , si apoi tuna si fulgera ca nu gasesc produse „ieftine si bune”.
@meshteruyoda, ce m-as bucura sa mai fie pe faza amicul meu, ca sa-ti explice cam ce fiţe de masini au exact aia care vor „ieftin si bun”. 😉
Aici îți confirm eu. Cu cât e mai fițos și shukar „bolidu'” cu atât mai nărod este proprietarul…
@SteALth, exact. EXACT!
Stai ca uitasem. La ultima idee nu am pus predicatul.Deci….”dar cand esti inconjurat de oameni ieftini………… apoi tuna si fulgera ca nu gasesc produse „ieftine si bune” E SI PACAT…sa nu profiti de asemenea ocazie. Pai hai sa ne gandim? Tu Vasilescu care nu te prea pricepi la anveloape, da nu vrei sa arati asta, te duci si intrebi ca fraieru …: „Avetz’ anveloape ieftine si bune? ” Pai….SCRIE PE TINE: FRAIER. Ca daca te ducea capu’ te faceai ca te uiti, bagai mecla critica, (desi nu stiai la ce te uiti :))) da asa de impresie… Pentru ca daca vanzatorul de anveloape e bunghiu si stie sa isi citeasca clientul repede, la o faza ca asta ii poate vinde tot magazinul. Ca merge… Prietenul tau vorbeste din postura unui tip bun sa il ai ca prieten. E corect, e realist, nu te minte, nu te duce cu zaharelu. Dar , trebuie sa se adapteze. Cand va vinde anveloape in germania, poate fi super baiat. Pana atunci e in rrrrromania. Si daca vrea sa vanda ceva pai….. el nu isi da seama ca cei ce cer „bun si ieftin” sunt cei mai perfecti clienti. El nu isi da seama ca un om care STIE CE VREA SA CUMPERE…..NU INTREABA ASA CEVA.
BTW, dacă vrei și ai răbdare, du-te în orice benzinărie mai fițoasă și acordă ceva timp unui exercițiu: urmărește proprietarii de bolizi și valoarea alimentării cu combustibil. Vei avea un șoc…
@SteALth, baaaa, pai tu-ti dai seama cat costa lizingu’, de unde bani si de carburant. Noroc cu GPL-ul, ca nu vedea niciodata plinul Touareg-ul ala cu numar de bulgaria.
@meshteruyoda, nu-mi laudam parfumurile. Nu am spus ca sunt mai bune sau mai rele ca altele. Doar le comparam cu cele contrafacute. Adica alta mancare de peste.
Ca necunoscator de parfumuri, nu te pot contrazice. Pot sa imi iau teapa, pot sa nu… Oricum a fost un exemplu…nu e nimic personal, si chiar nu e nevoie de justificare. Dar…nu cadea si tu in capcana „jocurilor ” politice. Asa fac si politicienii.Se aduna pe la tembeliziuni, impreuna cu echipa de pupincuristi si discutzologi, si evoca „cat sunt ei de buni si utili natiunii” prin urmare „cat sunt de rai si toxici ceilalti”… Continui cu exemple? La tembelizor : cat e de bun un anume detergent in comparatie cu detergentii obosnuiti ( aruncarea cu cacat in adversar ) , ….”acum de 3 ori mai bun, la acelasi pret” – adica pana acum ne-a dat tzeapa :))))) si noi am fost prostiii (aruncarea cu cacat in client ) . Asa ca daca vrei sa iti cumpar parfumurile, asigura te ca nu sunt false. Ca daca vinzi cacaturi, poate o sa vinzi o data de doua ori, dar „fundatia” afacerii e subtire. Si cand o sa cazi, o sa cazi….. Revin… a fost doar un exemplu.. Pace si prietenie!!! :))))
@meshteruyoda, am vazut ca nu ai intentii razboinice. Dar am tinut si eu sa te lamuresc ca nu pentru ca „vrea sa mananca si gura mea” ma plang. 🙂
mihai, sloganul ” ieftin si bun” este lansat de comunisti … el se foloseste si acum in romanica doar ptr ca noua romanilor ne place rau sa fim dusi de nas , mintiti … si apoi sa ne vaitam ca am fost inselati … amagiti….!! cea mai tare reclama citita de mine in epoca asta de c… cat a fost ” cat pe-aci sa fie gratis !!” am murit si de ras si de plans… asta meritam !! da??
eu am trait 30 ani in epoca comunista cu educatie insa si orientare capitalista si am avut in viata si-n fata doar sloganul american ” gratis nu exista si ieftin nu rezista”!! asta nu inseamna ca nu am cumparat uneori si lucruri ieftine dar … mi-am asumat acel ” nu rezista” si s-a addverit intotdeauna !!
pacat ca romanica se hraneste cu amagiti … asa suntem aici unde ne vedem .. cand vom crede in ” calitatea vieti” poate vom evolua !!
Permite-mi să te contrazic. Eu unul crec că expresia are cel mai capitalist aer posibil. O vezi zilnic în jurul tău și nu este localizată doar la noi. Le au și ceilalți din plin… și exemple ar fi miliarde…
eu nu vazut reclame de astea in lume !! altceva da adevarate reduceri de preturi !!! nu ca in romanica !! eu iau cafea ptr coffee mashine din viena ptr ca la reducere e cu 2 eu mai putin decat aici un pachet!! si daca iau mai multe !!! e drept nu fac drumul le aduce un navetist de austria la 2-3 luni!!
tot globul are marfa chinezeasca ieftina !! si cumpara lumea chiar in tari dezvoltate dar cum ziceam isi asuma riscul
@nina cremeneanu, sa stii ca tind sa-i dau dreptatea lui @SteALth. Expresia „ieftin si bun” este insasi esenta capitalismului asta salbatic care ne inconjoara. 😉
nu stiu ce lume vedeti voi !! sa nu confundam marfa china, tailnda , vapor ( desi brand-urile pe acolo-si fac marfa) sau reducerile reale cu ” ieftin si bun”!!!!!
@nina cremeneanu, pai in mare despre astfel de „marfa” vorbeam. Care este prezentata ca fiind „ieftina si buna”. Si nu numai la noi.
Oricâte tumbe am face, nu putem schimba mentalitatea unora dintre ai noştri semeni, mai ales când mintea lor e setată permanent pe gheşeft-uri.
Vin unii la magazin să-şi cumpere o bormaşină şi se înghesuie la chinezăria aia de 50 de lei. Dacă îi spui că e recomandată doar pentru utilizare acasă, el îţi răspunde candid: „Da domle, o iau pentru acasă. Vreau să-mi ridic una de la zero” !? Şi-apoi vine cu ea la service, cu piesele din interior topite de atâta utilizare zicând că bormaşina e de kkt. În niciun caz gândirea lui. Deşi i-ai recomandat o sculă profesională pentru ce avea el nevoie.
Nu-i mai puţin adevărat că sunt şi unele produse pentru care preţul nu justifică neapărat o calitate excepţională, de origine extraterestră. Şi ca exemplu la îndemână aş da produsele Apple.
PS Ştiu totuşi un produs care e ieftin şi bun. Un covrig de 1 leu atunci când ţi-e foame…
Sa o crezi tu. Ia mai bine o paine neagra. E 80 de bani . Si e mult mai hranitoare.
Nu-mi place negrul. Îngraşă… 😉
La 80 de bani, e colorata sau minuscula….
@Roxana, dar tot e mai mare decat covrigul ala la un leu. Care nici el nu da pe afara de „natural” ce este.
PPS: sau doi de 50 de bani, ca să fim în tonul articolului…
@krantzro, mie pretul de UN LEU pentru un covrig, mi se pare aberant. Poate nu realizezi, DAR NU ESTE IEFTIN!
@mihai Poate că e d’ăla cât colacu’ de „veceu'” și atunci e justificat prețul…
@SteALth, aiurea. O chestie din aia mica, in forma de „opt” este peste un leu.
Nu e ieftin?! Am luat în Austria anul trecut unul cu 1,5 eur…
@krantzro, in Austria? Hai ma, comparam mere cu pere? 😀 Vrei sa-ti explic ca vara-mea (locuieste in state) se minuneaza de fiecare data cand vine si vede preturile la mancare de aici?
La naiba! Ce PS scump am putut scrie… 🙂
@krantzaro, da, da. Foarte scump. A se vedea painea de 80 de bani spre comparatie.
@mihai, ce-ai patit? unde-s glumele de weekend? :))
@upprann, ia incearca tu sa mai gasesti ceva bancuri bune pe net. Si daca reusesti, da-mi si mie. Ca eu nu prea mai am surse. Asa ca ca pana mai gasesc ceva bun, pun mana si scriu articole. Ce, e rau?
@mihai, chiar deloc. 🙂 i like where this is going. 🙂
@upprann, mi se paruse mie, dar nu-mi dadeam seama clar daca esti ironic. 😀
@mihai, de cate ori am fost activ pe blog cand bagai glume? :))))
@upprann, nici tu, nici altii nu erau activi. Dar sa stii ca gulmele sunt si ele bune. Mai are lumea chef si de cate un banc bun, chiar daca nu comenteaza.
@mihai, da, dar nu poti sa faci un eseu in baza unui banc. il citesti, razi si treci mai departe. 🙂
@upprann, dar de multe ori iti „face” ziua un banc bun.
@mihai, da, alea cu unguri :)))
@upprann, :))))) Ce te mai intereseaza pe tine despre ale cu unguri acolo unde esti? Tie trebuie sa-ti gasesc d-alea cu indieni. 🙂
@mihai, 1. ca-s ardelean;
2. ca-s pe jumatate sas;
3. ca indienii aia ar putea fi mogyari cu pretentii autonomiste. :))
@upprann, oooops, bine ca mi-ai zis. De-amu’ o sa fiu atent.
@mihai, aveai bancuri cu ardeleni in program? nu-i bai… si nevasta-mea rade la bancurile cu moldoveni. :))
@upprann, „ardeleni”? Ce-s ăia? Cât despre moldoveni, tot respectul. „D
no, bine…
@Mihai, scrii tu scrii, dar iese banu? Sau e doar „ieftin şi bun”? 🙂
@krantzro, pai arata-mi reclamele de pe acest blog ca sa vedem de unde ar putea „iesi banu'”. Asa ca este doar „bun” (sper !!!!!). Ca despre partea cu iefinul, nu e chiar asa. Pentru mine este scump. Imi mananca cea mai de pret resursa: timpul. Uite, acum, in loc sa ma uit la un film sau sa bag un Fifa, stau cu voi aici. Si apoi voi incepe sa scriu articolul de maine. Acesta este motivul pentru care pe acest blog nu va exista niciodata „ieftin”. Cand ma voi vinde o voi face foarte scump. 😉
@Mihai, chill man, e bun, că altfel citeam acum reţete prin alte părţi.
Să trăieşti că ne trebuieşti! 😉
@krantzro, stai ma ca nu m-am aprins. Doar iti explicam. Si mi-a placut ce-ai intrebat, pentru ca vad o gramada de „bloggeri” in jur care se vand pe doi lei. Adica doi covrigi. Care or fi ei scumpi, dar nici cat sa scrii pentru ei. 🙂 🙂 🙂
@mihai „scumpule!”….
@Roxana, gresesc cu ceva? Daca nici eu nu cred in mine, atunci cine? 😉
@mihai, ma refeream ca esti un „scump”….Da’ sa stii ca sint de acord cu tine cu increderea in propria persoana.
@Roxana, eh, mi-am cam dat seama ce vrei sa spui, dar faceam si eu pe prostu’. 😀
Știi vorba aceea: suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine?
Ar trebui să-i dăm atenție..
@M.C., da, da. Cred ca a mai zis cineva acelasi lucru. 😉
1. Pot tutui? (nu stiu care va fi criteriul hotarator la raspuns… varsta, felul de a scrie, inspiratia de moment)
2. Si daca nu pot tutui, pot totusi sa dau cu parerea? Daca da, una mica-mica rog sa-mi fie permisa : ideea de ïeftin si bun”e inoculata clientilor de pe toate meridianele bilei pe care vremelnic stam, indiferent ca acei clienti sunt nemti, rusi sau romani. Numai ca bun” ca notiune uiversal acceptata variaza mult de la meridian la meridian. Am fi surprinsi sa descoperim ca uneori ce e bun pentru „cetateni de rangul I” pute altora mai prejos decat ei…chestie traita! Sa traiti bine!
@Victor, hai frate, cum sa nu poti tutui?
Da, interesant ce zici. Dar sa stii ca ce este ieftin si prost (dar oferit drept „bun”) e prost pentru toata lumea.
Legat de „rapid” si „bine”, cu multi ani in urma lucram gradinar in Londra; clienta (in primele 20 de familii ca avere in UK) ma tot stresa ca vrea sa fac lucrarea „repede si bine”; la un moment dat nu am mai rabdat si I-am spus ca treaba respectiva e ca sexul: ori repede , ori bine. Sa aleaga ea. A ras o ora, apoi m-a lasat sa imi vad de treaba cum trebuia.
@Nicolae Carutasu, hai ca am ras bine. Tare! :)))))