Vreau să las și eu aici acest articol scris de sirena de pe Năvodari, pentru c-a zis în el fix ce gândesc. Prin urmare, de ce mi-aș mai bate capul să scriu și eu altul?
Citez, la întâmplare, ca să vă fac să-l deschideți:
„Nu ne atingem de câștigurile de la pariuri, ca alea nu sunt castiguri reale si nemultumim firmele de păcanele, ca isi pierd clientii. Nu ne atingem de bancile mici, ca saracele abia fac si ele un profit acolo micuț, il mai impozitam si pe ala?
Evident, e normal sa fie asa, problema e la copiii aia care profita ca niste porci de benevolenta statului si de pensionarii cu pensii de peste 3000 de lei, care nu se mai satura de bani.”
Acum îmi doresc din suflet să apară cetățenii care îmi explicau zilele trecute, plini de virtuozitate, că e cazul să fim duri, hotărâți și echidistanți, adică să tăiem în carne vie de la toată lumea, nu doar de la unii.
Iar dacă „toată lumea” însemnă bursele copiilor, atunci să le taie, domnule, să le taie de acum, înainte să le mai dea altele, pentru că ALTFEL este crunt.
Doar așa o să reușim să reducem deficitul, să nu intrăm junk și să nu pierdem nici banii de la UE, doar fiind dârji și hotărâți cu bursele copiilor. Și cu pensiile bătrânilor, desigur, ăștia fiind ceilalți vectori care dau peste cap deficitul. Deci să se taie de la copii și de la bătrâni, CA SĂ NU MURIM TOȚI!
Ce, nu-i știți p-ăia care ne explicau toate astea? Bine, lasă că-i știu eu.
Acum îi aștept să-mi explice din nou, dar după ce citesc articolul către care am lăsat link mai sus.
Fmm, viață!
sursa foto: freepik.com
Întotdeauna se dă bice pe pulime, de banii lor nu se ating, doar n-or fi fraieri.
Taxe peste taxe, tăieri de unde nu trebuie – se numește reformă.
L-aș scuipa-n gură pe Bolojan și minunatul său plan. Dar merită ș-un șut-n testicule de să-i gangreneze puța. 🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
Comentariu beton!37
Problema e că în ritmul ăsta n-o să scăpăm peste 3 ani de extremiști. De fapt, nu mai e nicio șansă. Mai avem 3 ani și câteva luni de libertate. Bucurați-vă de ea!
Comentariu beton!49
te așteptăm cu drag, @JT, acasă, la civilizație…
Comentariu beton!13
@Anel: și nu cumva ei sunt de vină că împing țara-n mâinile dobitocilor suveraniști? 🤔
@costicămusulmanu: fi-o cumva.
Comentariu beton!11
Păi hai, dear john, ce mai stai??
Noi ne-am făcutăra datoria, am incins retelele…
Dacă te iei după sirene, s-ar putea sa te păcălești. Deocamdată tragi concluzii pripite. Verifică mai atent povestea cu casele de pariuri. Sigur nu vei veni cu un update.
@Irinoush: dacă unele chestii-s simple și logice-n Austria, mutatu’ nu-i una’ din ele. Să rezolv cu mobila ș-apoi le urez multă UE și să se umple de negri, arabi ș-alte nații care să-i ducă la sapă de lemn, că văd că asta-și dorește cu pasiune și ardoare guvernul de la Viena.
@JT, ba da, da’ parcă îmi creează impresia c-o fac intenționat. Cred că pesedeu este complicele AUR-ului
@Anel: aia-i clar ca lumina zilei.
Am accesat linkul, că mă rodea tare să aflu despre cine e vorba (prost eu, că trebuia să mă prind). Dacă și aici au început răutăcismele…!
Comentariu beton!17
Apăi dacă și „sirenă” e răutăcism… 😁
Așa se complimentează sirenele-ntre dânsele…
Comentariu beton!28
😂😂😂😂prințesa Ardealului, sirena de la Năvodari și Mihai(Mircea) cel Bătrân de la Râmnic… cei trei care au speriat Estul.
Comentariu beton!12
@irinoush Bună asta, bună rău! 😁
Deținătoare de 3 copii aici, ajut la creșterea demografică, mama eroină cum ne numesc ăștia pe aici, în concediu creștere copil. Și ce să vezi, de la 1 august trebuie să plătesc pentru a beneficia de asigurare de sănătate. Să mai zic și faptul ca beneficiez de indemnizație plafonata deși salariul meu era mult peste acest plafon, pentru ca nu sunt bani? Mai lipsește să se atingă și de alocațiile copiilor. Ar cam trebui să ieșim în stradă, zic.
Comentariu beton!34
Directorul de la salina Praid si-a majorat salariul de la 32000 de lei la 38000 de lei. Da, vorbim de salina inundata si marirea si-a dat-o dupa inundatie.
Comentariu beton!25
Evident că suntem luați de proști, fiindcă aia și suntem.
Zecile și sutele de sporuri (de antenă, de wifi, de belit ochii în calculator, de scărmănat telefonul deștept pe budă), de sinecuri și învârteli le put, deficitul îl încurcă numai fraierii. Dacă am exagerat puteți să mă trageți de mânecă.
P.S. în afară de rezidențiate am lucrat și lucrez exclusiv în privat.
Comentariu beton!24
Stai ca la noi e alta care arde, confirmarea consultatiilor cu sms la pacient, ca se stie ca doctorii fura si baga consultatii din burta, la ce-o mai fi servind cardul oare?
@SAM: exista si medici care ii intreaba pe pacienti daca sunt de acord sa li se puna o consultation suplimentara, adica fictiva, pe card. Unor pacienti mai in varsta le este jena sa spuna nu. Se pare ca daca medicul respectiv nu are un numar minim de consultatii pe luna atunci cabinetul respectiv se inchide.
Mama are telefon fix, soacră-mea un mobil la care se chiombește vai mama ei…da’ le digitalizăm, mama lor de retrograde!!
Gata, frate! O găsit @Libelula cine fură banii-n țărișoară. Doctorii-s de vină, nu politicienii care fură de rup, nu justiția care eliberează pedofili pe bandă rulantă, iar drept recompensă primesc pensii speciale.
Mda…
Da, am auzit și eu de trăznaia cu sms-ul. Noaptea minții.
Evident că există colegi care bagă consultații din burtă, dar sunt puțini. Și dacă vor să fraudeze, vor frauda, așa cum au făcut și cu cardurile de sănătate (bagă numere de-ale lor de telefon de exemplu). Pentru că în cazurile astea vorbim de fraude de milioane de lei (ca și la celebrele concedii medicale), nu de amărâți care se târăsc de la o lună la alta fiindcă onor CAS plătește pe o consultație contravaloarea unui tuns. Cine câștigă puțin din contractul CAS (unde mă încadrez și eu) obține venituri din alte activități: consultații exclusiv private, gărzi la spitale private, studii științifice, etc.
Pai tocmai la impozitul pentru pariuri ar trebui sa umble. Sunt case de pariuri in Bucuresti ca ciupercile dupa ploaie. Sunt ca un furuncul gata sa explodeze. In curand 99% din români or sa fie dependenti de jocuri. Daca fac ceva cu impozitul si dau si o lege adecvata, sa vezi cum vine banul la stat si românul se va gandi de 2 ori inainte de a juca la pacanele.
Comentariu beton!17
Dezamagire maxima! Oricum, si daca de azi inainte ar face numai lucruri bune, Bolojan este deja compromis. Ca nu poti sa-ti incepi mandatul de prim-ministru in halul asta si sa il sfarsesti bine, ca nu asa merg lucrurile pe lumea asta.
Apropo de impozitul pe jocuri de noroc, eu initial intelesesem ca este vorba despre impozitul pe profitul caselor de pariuri, nu pe castigul amaratului care a bagat bani cu nemiluita pana sa castige si el o data.
Merita zdruncinati din temelii la viitoarele alegeri. Pana atunci, nu avem decat sa induram, pentru ca e clar ca ne-au pacalit si de data asta.
Comentariu beton!14
Cu casele de pariuri si cazinourile (online sau nu) chiar s-a propus ceva f ok:
– Creștere de la 21% la 27% din veniturile operatorilor pentru toate jocurile de noroc online
– Creștere de la 21% la 23% din veniturile operatorilor pentru toate tipurile de pariuri
– Introducere taxă de 6.5% din încasările pentru loto
– Creștere la păcănele (per aparat) – de la 5.300 la 5.800 EUR
– Dublare taxă de viciu pe păcănele (per aparat) – de la 500 la 1.000 EUR
-deja faimoasa creștere a impozitului pe câștiguri, de la 3 la 4%
Comentariu beton!19
Să se facă reformă!!
Da, dar nu cu mine sau ai mei.
Altfel, e bine. Și chiar nu sunt ironic. Pune chestia asta (replierile pe horeca, jocuri de noroc, etc) lângă sondajul INSCOP de azi.
În linii mari că mi-e lene azi:
1. Se reface PCR-ul (tot ce scade din PSD se duce în AUR, iar PSD a pierdut ruralul și urbanul mic. Oastea de strânsură POT-SOS se va vinde la bucată în continuare). Problema lui Simion, nu a AUR, este Târziu. Ideologic, Târziu este mult mai nociv și mai periculos decât Simion. Când veți vedea BOR-ul mișcând spre Târziu, Simion e pa-pa.
2. Rectificarea bugetară de anul ăsta e încă soft. PNDL-ul încă mai pic-picură în rural. De la anul, dacă nu e fond european (cât o mai fi și ăla) sau PNRR, adică supra-reglementat și verificat, banii pentru primari în județ s-au cam tăiat. În scenariul optimist, primarii PSD vor pleca cu jalba-n în dreapta la Consiliul Județean și Județeana de partid, și în stânga vor avea cv-ul. De abia în 2026, sângele va fi mai gros și mai mult.
3. PNL va mai adăuga 3-4 procente (FD, Reper, PMP). Iar toamna 2026-primăvara 2027 se va uita cu ochi galeși spre USR și UDMR, când se va apropia rotativa, și va șopti ”guvern minoritar” cu PSD trimis după țigări.
4. Iar în vara-toamna 2027, se va face marea fuziune-geneză a unui partid prezindețial pentru localele și parlamentarele din 2028. Când, cea mai proastă combinație va fi cea cu PSD la 5%, balamaua perfectă și lipsită de orice scrupul.
dar, mai e mult până departe. Acum …da, am nervii mei și nemulțumirile mele. Sper (sfântă naivitate) ca aceste măsuri, în cele din urmă, să aibă rezultatele scontate. Iar războiul să se termine (27-28, cel târziu) iar reconstrucția Ucrainei să fie steroidul necesar pentru România.
Comentariu beton!29
Mie nu imi place de ND…deloc….daca ma intreaba cineva daca l-am votat ….spun nu….am votat impotriva lui GS….atat! Stiu ca suntem in buda cu datoriile ….dar se pare ca tot noi, astia care muncim trebuie sa le platim…Smecherii se pun la adapost. M-a revoltat taierea burselor….dar asta cu mamele care sunt in CIC si nu mai sunt asigurate e strigator la cer. Am vazut si comentariile unor ( care banuiesc ca nu au copii)…ai copil, ti-l asumi….platesti, de ce sa platesc eu pt tine ca stai 2 ani acasa…..du-l la cresa. Intrebarea mea ….care cresa? Ca nu sunt locuri …si la cresa il primeste de la 2 ani in sus …una privata costa cat salariul minim pe economie. Cand am nascut, am ales sa stau 11 luni acasa pe 85% din salariu ( nu imi permiteam 2 ani pe 1200 lei)….a stat scoacra 3 luni, apoi cresa privata ….Sa va spun ca timp de 3-4 luni cat a fost la cresa privata am
Stat mai mult in concediu medical ca era bolnava mai mereu? Daca ai sa calculezi cost/eficienta …mai bine stai acasa 2 ani….Sunt revoltata de tot ce se intampla.
Comentariu beton!23
Sunt prea bătrână ca să mai ies în stradă, am ieșit de atâtea ori zadarnic, în sfârșit.
Ce plătesc eu:
-cca 200 RON /luna medicamente care nu sunt compensate. Din cele compensate și luate DE DOUA ORI /An jumătate NU EXISTĂ ÎN FARMACII!!! 😡
– un rest de analize anuale, mereu uitate, cum oare nu se încadrează glicemia, sumarul de urina și transaminazele, care sunt analize de bază în preț! 😡 Iar restul, minimimul mimimonium le fac după PATRU luni de așteptare!!!!
-ecografia anuală ca să țin bolopietroiul de la bila sub control.
-investigațiile de ochi. Glauomul nu se compensează. 500-600 ron /ședința. Ar trebui DOUA /an!!!
-fizioterapie sau infiltratile. 1000 sau 1200 RON. Ca să nu folosesc carja.
Adunand toate va întreb, sa nu urlu pentru noua PLATA CASS???
Contează pentru cineva???
Simți cum crește ceva rău în tine..
Comentariu beton!35
Sunt medic si cand mi-am rupt bratul am dat 1000 de lei pe placa, consultatii si reteta cu bani pentru glaucom, numai anul asta la analize am dat vreo 400 de lei, si cu toate astea contribui anual cu vreo cateva zeci de mii la CASS.
Comentariu beton!15
Ooo, oare sa număr RMN-urile, toate contra cost, că altfel eram paralizată sau nu mai eram?
Am obo, oameni buni, am obo, am plătit cu sufletul meu implicarea…ce-i drept prostia mi-am asumat-o, poate vă povestesc, altădată, când oi putea…
Comentariu beton!18
Se ia de la fraieri, ca au de unde sa dea :))) FMM de jegosi! Astept si basmele alea cu uitatul la pensiile speciale si subventiile pentru partide etc Si apoi il voi umple de respect si pe nenea Bolojan ca pe Ciolacu & co. Era evident ca nu vom vedea miracole atata vreme cat la butoane sunt tot ciuma rosie si ciuma galbena. Acum am scapat de Mesia dupe Temu, dar in curand nu mai scapam, o sa avem 60% minim Haur la urmatoarele parlamentare. Si atunci o sa avem cai si benzina la un leu :))) Aidiplm
Comentariu beton!16
Pe românește, avem mulți copii și multe mămici.
Deficitul bugetar se va corecta cu banii ce nu s-au acordat măririi alocațiilor la 1 ianuarie 2025 , cu bursele tăiate ale elevilor si cu cass -ul plătit de mămicile anului 2025. Ce mai contează ca sunt mămici care au cotizat ani la rând, sume de ordinul miilor de lei anual , e deficit bugetar! Ce mai contează, căci robinetul către partide curge in continuare.
Comentariu beton!20
Am votat sperand la altceva. Am avut incredere in acest tandem. Dar, se pare ca sperantele noastre au fost inselate! Mi-amintesc de Iohanis cum ne-a inselat cu sintagma „gata cu pesede” pentru ca in cateva luni sa numeasca premier de la acelasi „pesede”. La fel am fost inselati acum cu „taierea cheltuielilor statului. Reformarea statului si a aparatului statal”. Asta nu-i reforma! Din pacate la urmatoarele alegeri, votul meu si al celor din anturajul meu, va fi anulat! Nu mai avem incredere in acest stat!
0
Comentariu beton!17
Ca mic srl, cu impozit pe trimestru, luna asta e de plată și ca în fiecare 25 a lunii, când fac viramentele, mă întreb, totuși ce pla calului primesc eu de banii ăștia.
Meh. Adică până la urmă, calculatoare stricate și useri nepricepuți o să tot fie, deci fără lucru nu rămân. Dar să mă fut în el de Sistem™, ei au dat-o de gard și tot noi ieșim șifonați.
Comentariu beton!13
Propunerea guvernului Bolojan pentru taxarea masivă a industriei jocurilor de noroc și întărirea statului în lupta cu ilegalitățile din domeniu este un PAS URIAȘ. Niciodată nu au existat măsuri atât de curajoase din partea Guvernului.
Și aceste propuneri sunt de fapt tot o formă de limitare a acestui flagel, pentru că până acum, taxarea a fost destul de permisivă. Și asta am văzut cu toții prin păcănele la fiecare scară de bloc și panouri publicitare care au împânzit România.
Aceste creșteri de taxe sunt îndreptate spre industrie, nu spre consumatori. Pentru că industria este cea care câștigă bani, consumatorii sunt cei care îi pierd. Taxăm dur furnizorii de adicție, nu dependenții care își pierd economiile de o viață, casa, mașina și familia.
Pentru dependenți, statul are responsabilitatea de tratament. Pentru potențialele victime, statul are responsabilitatea de a preveni.
Toate aceste taxări masive ale industriei jocurilor de noroc înseamnă că aproape o treime din veniturile operatorilor vor merge spre bugetul de stat. Forma actuală prevede următoarele creșteri (este posibil să mai crească procentele/cuantumul în forma finală asumată de Guvern).
– Creștere de la 21% la 27% din veniturile operatorilor pentru toate jocurile de noroc online
– Creștere de la 21% la 23% din veniturile operatorilor pentru toate tipurile de pariuri
– Introducere taxă de 6.5% din încasările pentru loto
– Creștere la păcănele (per aparat) – de la 5.300 la 5.800 EUR
– Dublare taxă de viciu pe păcănele (per aparat) – de la 500 la 1.000 EUR
-deja faimoasa creștere a impozitului la consumatori, de la 3 la 4%
Dar bineinteles ca se vorbeste doar despre acel 4%. Celelalte masuri nu se vad. Doamne fereste sa vorbim despre ele.
Hai sa luam punctual ce insemna 10% pentru utilizator. Miercuri joaca Steaua cu niste baieti din Andorra. Vreau sa pariez 100 de lei pe faptul ca Steaua marcheaza minim doua goluri in poarta Andorezilor la o cota de 1,10. In momentul cand pariez 100 de lei statul mi-a luat din start 4 lei si 76 de bani. Astfel ca desi pariez 100 de lei, doar 95,24 ajung pe bilet. Sa zicem ca biletul este castigator. Suma castigata este de 104,76 lei. Daca scazi 10% din acest castig raman cu 94 de lei. Deci eu pariez. Eu castig. Si la final tot eu ies in pierdere si cand castig. Si nu mai puneti semn de egalitate intre pacanele si pariuri.
Comentariu beton!20
si da, daca trecea acel 10% ma mutam pe piata de pariuri crypto. Unde am impozit 0 si cote mult mai bune.
pariurile e pentru lorzi.
pacanelele e pentru tractoristi.
Comentariu beton!12
Bai, eu nu am cunostinte economice-mi se pare stiinta suprema, nu glumesc, pentru ca se poate constitui intr-un instrument de dezvoltare pe termen lung, insotita de o viziune corespunzatoare-dar, dupa capul meu, as pune biruri ZERO pe afacerile sub un anumit prag de referinta al cifrei de afaceri, sa zicem echivalentul unui cabinet de medicina de familie mediu. Adica da, asigurari sociale si de sanatate, dar atat. Zi mersi, tu stat, că omul își întreține familia, mai „dă o pâine”, oricat aș urî expresia, la incă 2-3 persoane…esti deja pe plus! Anumite limitari, poate, la deduceri-adica nu masina mai mare de nush ce capacitate, ma rog, cat sa descurajezi mașinațiunile și cam atât.
0
ce-am facut, ce-am facut…cum arata rahatul ala de â la sfarsitul cuvantului…asta fiindca mi-am propus sa folosesc diacritice, c-asa vrea vasilescu…
Du-te, bă, că n-am eu pretenție de diacritice. Nu de la voi. 😁
Hai c-am corectat io.
@Vasilescu: dar mă rog, de ce nu de la noi?
@Attila, pentru că nu sunteți publisheri, nu vă câștigați traiul din scris. Uită-te pe cum arată textele lui Mîndruță, de exemplu.
Mdea, ce sa mai si zic, ne-ai consolat…
Eu îmi amintesc de clasele primare. Dacă Ionel nu știa poezia, toți o scriam de 10 ori pentru ziua următoare. E mai ușor să impozitezi toate concediile de boală decat sa descoperi pe cele luate pentru vacanțe sau joburi sezoniere. E mai usor să plătească toți pensionarii asigurări de sănătate, decât sa-i descoperi pe cei care beneficiază de ajutor social fără motive reale. Evaziuea fiscală s-ar reduce semnificativ dacă, acolo unde se constata o colectare nesatifacatoare, ar fi demiși șefii locali, pentru că sunt incompetenți sau corupti. Dar …
Comentariu beton!13
Trebuei taiate bursele, trebuie sa plateasca pensionarii sanatate, ca impozit deja platesc, trebuie sa marim norma profesorilor, trebuie sa ma imbolnavesc mai rar ( aici nu ai cum sa dovedesti cine e bolnav si cine e inchipuit decat daca vezi altceva in social media) DAR CU RESTUL CUM RAMANE? De ce nu pot taxa jocurile de noroc mai mult, dc ar disparea ar fi perfect, de ce raman nspe mii de agentii si institutii fara rost ?!
Chiar nu am crezut ca ne vom invarti in cerc ca si pana acum si se pare ca singura solutie este sa te cari de aici cat mai poti. Dc ies in strada si dau jos guvernul ce pun in loc? Cel mult pe unii care vor face cum a facut boc de a taiat salariile cu 25% si a platit apoi inzecit tot ce a taiat pentru ca, nu-i asa?, magistratii au castigat in instanta ca masura a fost nelegala…Deci solutia e sa te duci sa-ti vezi de treaba ca tara asta nu-si mai revine NICIODATA….DIN PACATE!
M-am gandit mult daca e cazul să comentez sau nu. Nu sunt expert fiscal, nu sunt nici vreun geniu in economie. Dar lucrez în domeniul comercial. De mulți ani. Și sunt obișnuit să gândesc în cifre și în previziuni pe termen mediu și lung. În Spania e o vorba: ¡Pan para hoy, hambre para mañana! Și e a naibii de potrivită pentru ce se întâmplă în România.
Și, să fim serioși, România are un apetit persistent pentru deficitul bugetar. Nu zic că e vina clasei politice (dar este) și nu afirm nici că e vină societății.. Dar merită să privim aceste inițiative fiscale gandind nu doar „ce”, ci și „cum” și, mai ales, „cu ce costuri”.
Să fim clari de la bun început: măsurile sunt necesare. România a ajuns într-un punct în care iresponsabilitatea fiscală din anii trecuți nu mai poate fi ignorată (multumim PSD si aliatii pentru stupiditate politica si furt organizat). Procedura de deficit excesiv declanșată de Comisia Europeană, riscul pierderii fondurilor din PNRR și costurile tot mai mari ale împrumuturilor guvernamentale au adus Romania cu spatele la zid. Guvernul actual, indiferent de culoarea politică, nu are luxul de a alege dacă reduce deficitul, ci doar cum anume o face. Si aici intervin nuanțele.
Măsurile de creștere a veniturilor se concentrează, previzibil, pe majorări de TVA și accize. Este cea mai rapidă și mai puțin „dureroasă” cale politică de a aduce bani la buget, pentru că impactul se dispersează în prețuri și nu este perceput direct ca o taxă nouă pe venit.
Pro-ul este evident: bani, și încă mulți, într-un timp scurt. Estimările guvernamentale vorbesc de miliarde. Și da, simplificarea numărului de cote de TVA poate fi un plus pe termen lung pentru ANAF, iar accizele pot avea și un rol social sau de mediu.
Însă, contra-argumentele sunt la fel de puternice. În primul rând, impactul inflaționist este garantat. Prețurile vor crește, erodând și mai mult puterea de cumpărare a românilor, într-un moment în care inflația oricum rămâne o preocupare majoră. Apoi, aceste taxe pe consum sunt profund regresive: afectează disproporționat categoriile vulnerabile, care își cheltuiesc o parte mai mare din venit pe bunuri esențiale. Cine simte mai acut creșterea prețului la pâine sau la carburant? Nu cei cu venituri mari.
Mai mult, riscul de creștere a evaziunii fiscale este real. Atâta timp cât ANAF-ul nu este reformat structural și digitalizat la sânge, o cotă mai mare de TVA înseamnă, pentru mulți, o oportunitate mai mare de frauda sistemul. Din experiență, România stă prost la colectarea TVA-ului, și fără o schimbare radicală aici, majorările ar putea fi doar pe hârtie.
Impozitarea suplimentară a capitalului (dividende, bănci, jocuri de noroc) pare un pas spre o fiscalitate mai echitabilă. Este lăudabil să vedem că povara nu cade exclusiv pe muncă și consum. Însă, predictibilitatea fiscală rămâne o problemă cronică. Investitorii detestă incertitudinea, iar modificările frecvente ale taxării pe capital pot descuraja investițiile pe termen lung, exact ce are nevoie România.
Pe partea de cheltuieli, intenția de a reduce aparatul bugetar și a eficientiza costurile este, în principiu, corectă. Plafonarea sporurilor, înghețarea salariilor și pensiilor, sau reducerea posturilor sunt măsuri care generează economii rapide.
Avantajelesunt clare: reduceri directe și substanțiale de cheltuieli. Un aparat de stat mai suplu, mai puțin birocratizat, este un obiectiv dorit de toți. Sporurile excesive și acordate nejustificat au fost o rană deschisă în finanțele publice.
Dar contra-argumentele sociale nu pot fi ignorate. Deja am văzut proteste masive din partea sindicatelor. Reducerea veniturilor reale (prin înghețare în context inflaționist sau prin tăierea sporurilor) va demotiva angajații publici. Riscul de exod al personalului calificat din domenii esențiale precum sănătatea și educația este real și periculos. Când tăiem „la sânge” fără o analiză funcțională profundă, riscăm să compromitem calitatea serviciilor publice. Reducerea numărului de posturi ar trebui să vină la pachet cu o analiză a proceselor, cu digitalizare, nu doar cu tăieri orizontale.
Dincolo de aceste ajustări „cosmetice” (sau cel puțin nu suficient de profunde), rămâne întrebarea: unde sunt reformele structurale fundamentale?
Pensiile speciale continuă să erodeze bugetul și să creeze inechități flagrante. O reformă reală ar fi trebuit să fie mult mai curajoasă. Companiile de stat neperformante rămân o gaură neagră, drenând resurse prețioase care ar putea fi folosite pentru investiții. Profesionalizarea managementului și o guvernanță corporativă reală sunt încă vise. Reforma sistemelor de sănătate și educație este esențială pentru a asigura o creștere economică sustenabilă pe termen lung, dar vedem mai degrabă tăieri și ajustări. Lipseste viziunea pe termen mediu si lung. Combaterea reală a corupției și a risipei din fondurile publice, dincolo de declarații, rămâne doar un vis frumos.
E ca la spital: măsurile sunt un pas necesar, o primă intervenție chirurgicală pentru a stabiliza pacientul. Dar ele sunt departe de a fi un plan complet de recuperare. Ele apasă pe butoanele ușoare – taxarea consumului și tăieri „din topor” la cheltuieli. Absența unor reforme structurale, a unei viziuni pe termen lung și a unei administrări fiscale cu adevărat eficiente, riscă să transforme această ajustare într-un simplu exercițiu de amânare a problemelor, cu costuri sociale și economice semnificative. Fără o bază solidă, ne vom găsi, peste câțiva ani, în aceeași situație, dar cu o populație mai săracă și mai demotivată. Si atunci apare Georgescu 2.0…
Comentariu beton!25
@Claudiu: 2 măsuri rapide care vor genera bani rapid sunt:
1. aplicarea legii referendumului cu 300 parlamentari
2. eliminarea pensiilor speciale
TA DA! Ai la buget o căruță de bani.😎
Comentariu beton!12
@JT, una și mai tare: ce zici de o colectare mai bună la TVA și reducerea evaziunii din vămi?
Comentariu beton!13
https://www.facebook.com/share/16utezhRrp/
Și eu cred că o să mai urmeze!
Black Friday de vară:
https://hotnews.ro/indemnizatii-consiliul-de-administratie-tarom-dublate-ministerul-transporturilor-2018932
Asta e dată în presă ca fiind ceva ”recent”, dar decizia e de pe 13 mai, deci dinainte de turul al doilea. E nasoală situația oricum, hai să nu băgăm si noi fumigene înainte de a ne documenta.
Să nu uităm că la burse oricum îi faultau. Dacă era o săptămână de vacanță, bursa de 450 nu mai era de 450 pentru că se dă bursă strict pe zi de școală. Deci, dacă era vacanță în luna X, aia însemna bursă mai mică pe luna respectivă. Și atunci ne lăudăm că ne nesimțim să dăm burse de 3 miliarde și ceva pe an, dar de fapt nu e chiar așa de mult, pentru că 3 miliarde și ceva pe an e la bursă full într-o lună.
Eu sunt de acord sa dau 200 de lei din pensie, sa mai reduc cantitatea de mancare cu cresterea TVA (nici nu imi strica) decat sa patesc iar ce am patit pe vremea lui Stolojan cand banii din economii cu care as fi putut cumpara o masina de abia mi-au ajuns pentru un televizor (color ce-i drept)! Si tot am fost mai castigata ca frate-miu care si-a luat un covor cu banii de la nunta!
Am un prieten la Atena care spune ca nici acum dupa 10-15 ani nu au ajuns la nivelul castigurilor dinainte de criza. Deci cam asta se vrea sa se evite.
S-a inceput cu masurile astea pentru ca sunt cele mai rapid aducatoare de bani si mai simplu de aplicat dar urmeaza pachetul 2 cica pana la sfarsitul lunii. Acolo sunt masurile pentru bugetari, companii de stat, administratia locala. Masurile astea trebuiesc pregatite, nu merge sa le bagi pe repede inainte. Sa mai avem putintica rabdare. Oricum am prevazut ca toti vom plati intr-un fel sau altul.
Uitati aici:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ilie-bolojan-pana-la-sfarsitul-lunii-iulie-vom-reveni-in-fata-parlamentului-cu-al-doilea-pachet-de-masuri-3316179
În 1998 situația era nasoală în Venezuela. Nepotism, corupție, toate cele. Așa că oamenii au votat cu Chavez, că ce se poate întâmpla, mai rău decât e deja?
27 years later…
Comentariu beton!13
Si de la femeile care sunt in maternal, sa plateasca, ce atatea pomeni. Doar nu a cotizat la sanatate si a lucrat. Tupeu, nu alta. Sa tot faci copii aici, statul te incurajeaza. Si de la noi, care vom avea nevoie de medical. Ce ne trebuie noua bani cand avem medical, doamne fereste. Ca doar nu tre sa ne luam hartie igienica si apa si servetele daca suntem in spital, au aia lux acolo. Bine macar ca nu trebuie sa ne cumparam medicamentele in spital si sa facem curat. Trai pe vatrai. Sa fim recunoscatori. Si daca stau acasa in medical, imi ajung 50% 60%, 70%, doar stau pe aer acasa, nu am nevoie de mancare, pastile si apa. Nu consum curent. Si stai, ca si astia sunt impozitati cu 10%, nu? Impozitarea aia nu au scos-o. Am stat ca nesimtita anul asta in medical 2 saptamani, cu 900 lei mai putin am luat la salariu. Fain. Niste masuri nesimtite. Inteleg ca devenim junk. Sa ia de aia nesimtiti intai, dar normal, se ia de la noi, aia corecti. E mai usor. Stiam ca urmeaza vremuri grele, ok, nu mi place ca trecem prin ele, nu imi regret alegerea, dar frustrata pot fi. Inteleg ca au etapizat procesul asta sa iesim din rahat, dar sunt frustrata in continuare pt aceste masuri luate ca sa scoatem tara din rahatul adus de idiotii de dinainte. Si aia nu patesc nimic.
Eu sunt printre cei care „mai au puțintică răbdare”… Si sunt în învățământ, adică mă aștept să-mi scadă salariul. Mafia e balaur cu 7 capete și dacă tai unul, cresc 3 în loc… Cred că „sistemul” în care s-au băgat Nicușor și Bolojan este prea pesedizat ca să-l înlăture ușor. E un sistem prost apărat de legi permisive și atunci aceste legi trebuie modificate. Și cred că nu este posibil atât de repede… Atunci au apelat la pârghiile cele mai rapide de a colecta bani la buget.
Iar bursele erau prea multe și se obțineau prea ușor. Vă spune cineva care a fost ani de zile în comisia de acordare a burselor.
S-au repezit la imediat să ia de la pensii ,burse , bolnavi ,pentru salvarea deficitului ! Acum se târguiesc pe sporuri și salarii nesimțite care probabil vor rămâne așa cum au fost !