Voi nu știți, dar în fiecare zi a vieții mele, aici pe blog, există un flăcău care vine să mă înjure. În fiecare zi, rar ratează vreuna.
Și faza e că nu mă înjură pentru vreo opțiune politică sau pentru mai știu eu ce diferențe de opinii. Nu, frate, omul are același text: „ești un sărac din Vâlcea, de-aia ai venit la București, că mureai de sărăcie.”.
Mă rog, nu folosește mereu aceleași cuvinte, dar ideea de bază e aceeași: sunt un pârlit care a fugit de sărăcie din Vâlcea. Problema e că mai condimentează asta și cu înjurături, de altfel, ăsta fiind și motivul pentru care voi nu-i vedeți niciodată comentariile.
N-am cum să i le las câtă vreme mă înjură, altfel n-aș avea nicio problemă, că nu mi-e rușine nici de originile mele, nici că am fost sărac.
Dar văzând cu cât patos mă jignește și, mai ales, că-și alocă zilnic niște timp să facă asta, am tot stat să mă gândesc ce-l mână în luptă? De când a devenit o rușine, sau un subiect pe care poți fi jignit, faptul că ai fost sărac? Câți ne-am născut bogați?
De ce ar fi ceva nasol că, dacă tot te-ai născut sărac, ai încercat să faci tot ce a ținut de tine să nu mai fii? Că bogat nu sunt nici acum, dar în niciun caz nu mai sunt la nivelul anului 1992, când am ajuns în București.
Și nu mă prind de ce ar trebui să consider asta ca fiind rușinos? Sau să mă simt jignit într-un fel că vine cineva să-mi spună: „ai fost un pârlit, săracule!” Ok, și? Că n-am furat și n-am dat în cap nimănui ca să scap de sărăcie. Efectiv mă depășește de ce-ar trebui să-mi fie rușine de asta.
Dar ce mă amuză cel mai tare la comentariile pline de ură ale ipochimenului este că nu mă scoate din „vâlcean” când mă face „pârlit”.
Băi, da, m-am născut la Vâlcea și nu mi-e rușine de asta, o să iubesc Vâlcea toată viața mea. Dar cum mai sunt eu vâlcean în zilele noastre, nu pot să-mi dau seama.
Poate știți, poate nu, dar eu am venit în București în anul 1992 și aici am rămas. Aveam 19 ani.
După socotelile mele, din ’92 până acum sunt cam 33 de anișori. Cum aș putea să mai fiu eu vâlcean, când am stat în București aproape dublul perioadei pe care am petrecut-o la Vâlcea? Nici să vreau și nu prea mai pot să mă consider vâlcean. Dacă mă întreabă cineva de unde sunt, răspund automat „București”, doar la întrebarea „unde te-ai născut” răspund cu Râmnicu Vâlcea.
Repet, nu că mi-ar fi rușine sau ceva, dar nu mă mai simt vâlcean după atâta amar de vreme de stat în cu totul alt oraș.
Da, pârlit poate sunt, dar vâlcean nu prea.
Și-acum, că tot am deschis subiectul, hai să vedem cum stăm pe-aici cu sărăcia și cu originile.
Vă rog eu să ridicați două degețele în comentarii și să-mi spuneți unde v-ați trăit primii ani din viață, pe unde v-a dus viața acum, și, desigur, dacă ați plecat ca să scăpați de sărăcie. Cum ați făcut să scăpați? Ați muncit? Dacă da, de la ce vârstă și care a fost primul job? Din astea.
Nu c-ar fi vreo rușine să te naști bogat, dar să știm cum stăm. Că dacă v-ați născut cu Rolls la scară și cu guvernantă, chiar vă rog să ne povestiți.
O să încep eu, desigur. Când am ajuns în București nu-mi ajungeau banii de la ai mei decât o săptămână, pe restul de trei le treceam cu cartofi prăjiți pe reșou, în camera de cămin.
În anul doi de facultate am avut primul job: ospătar la Pizza Hut (de altfel, v-am mai povestit). Făceam mai mulți bani decât părinții mei la un loc, taică-meu fiind inginer și mama profesoară. De-atunci nu m-am mai oprit din muncit.
Da, da, știu, ce fac eu acum nu e muncă. Așa o fi, doar că muncesc destul de mult ca să vi se pară vouă că nu e.
Și-acum să vă aud pe voi. Care pe unde sunteți și ce-ați făcut să scăpați de sărăcie? Care a fost primul job sau cum ați câștigat primii voștri bani?
P.S. Să nu uit, omul nostru are IP de UK și am o lejeră bănuială că nu s-a născut ca supus al Coroanei, ci a plecat acolo de pe plaiurile locuite de vajnicii urmași ai dacilor liberi.
Cum tot o bănuială am că nu s-a dus să le arate ălora cum e să fii român sărac, ci să facă bani. Plm, fix așa arată definiția ipocriziei.
În plus, e votant de Georgescu și de Simion. Pentru că, nu-i așa, ce altceva ar fi putut să fie? De unde știu? Păi în perioada alegerilor mai adăuga la înjurături: „o să mori de foame după ce iese Georgescu / Simion”.
Atât și-am încheiat pentru azi. Îmi pariez viața că dacă m-ar vedea pe stradă și m-ar recunoaște (ceea ce este extrem de ușor pentru că eu, spre deosebire de el, nu mă ascund de nimeni și de nimic) n-ar avea curajul nici să respire spre mine, darămite să vină și să-mi spună în față ceea ce ercutează cu atâta lejeritate din spatele unei tastaturi.
În aproape 13 ani de online, ani de-a lungul cărora am fost jignit în toate modurile posibile, n-am avut nici măcar o singură dată norocul să vină cineva să-mi spună în față jigniri sau amenințări.
Oare de ce?
sursa foto: freepik.com
Eu m-am născut și am trăit aproape toată viața in Deva. Niciodată nu am crezut că trebuie să mă mândresc, sau dimpotrivă, să-mi fie rușine de asta. Până la urmă nimeni nu-și alege locul unde să vină pe lume! Acum mă simt puțin rușinat că sunt din același oraș cu anomalia Gavrilă, dar asta e!
Cât despre individul care îți spune ca ești vâlcean pârlit, chiar dacă îți scrie zilnic asta, este doar un frustrat, pentru că mă îndoiesc că locuiește la palatul Buckingham și merge călare pe un cal alb la jobul pe care îl are în construcții.
Comentariu beton!112
Lasă, Vic, că ai în Deva un consătean de-ai mei care trăiește pe-acolo de prin anii ’80, atunci când își făceau absolvenții de facultăți stagiatura. A rămas acolo si n-a mai plecat.
M-am născut în Brașov, de unde m-am mutat la Timișoara când aveam 17 ani. La 18 ani, ca proaspăt absolventă de Liceu Sanitar (adică cu diplomă și drept de muncă ca asistentă), am dat concurs pe post și am intrat senină pe ușa unei clinic universitare din oraș (ca șefă de promoție, am putut să îmi aleg cel mai bun loc, ceea ce am și făcut). Asistentă am fost 3 ani, până am intrat la facultate. Iar apoi am muncit în câte 2-3 locuri, timp în care am mers și la cursuri, la zi, pentru că aveam nevoie și de bursă (pe care am avut-o toți cei patru ani). Toți banii câștigați au mers în cheltuielile casei, că eram doar eu cu mama și tare sărace mai eram. Când am început să lucrez în multinațională, nu-mi venea să cred că nu mai trebuia să mă stresez dacă am bani pentru abonamentul de tramvai, că venea salariul în zi fixă și că aveam bonuri de masă. Prima mea vacanță adevărată a fost în anul 2012, când mi-am permis o plecare în Thasos. Nici acum nu sunt bogată, dar față de vremurile alea…nici nu știu să spun în cuvinte cât de mare e distanța. Am muncit enorm pentru tot ce am, și mă uit la anii ăia de sărăcie cruntă cu recunoștință: acum știu cum e să am, dar știu și cum e să nu am, și dacă n-am, ridic din umeri și muncesc în continuare. că știu că vin și vremuri mai bune pentru mine. Apartenența la un loc nu ne definește, că n-am ales noi unde ne naștem, dar ce am făcut din viețile noastre cu siguranță o face.
Comentariu beton!203
Da… Chiar așa, ce naiba îi mână în luptă pe oamenii ăștia? Nu mai poate respira de existența ta? Nu înțeleg…
Eu m-am născut și am rămas în orașul de 5 stele de pe Someș din părinți vinituri de prin localitățile din jur. Am răbdat ca orice om botezat pe vremea lui Ceaușescu, așa că în vacanța dintr-a opta spre a noua am avut prima mea slujbă: vânzătoare la o gheretă într-o piață. Nu a fost nu știu ce, dar au fost primii mei bani. Senzația la final, când mi-am primit salariul (era de doi lei, dar cine era atent la detalii pe vremea aia) a fost de Mastercard!
Comentariu beton!66
Galiciuica-Dolj până la 14 ani, după care Craiova până la 30 ani și de-atunci până în zilele noastre stau în București. Merg oricând cu placere la Galiciuica, n-am de ce să-mi fie rușine. De bogăție nu-ș ce să zic, depinde de standardele pe care ți le impui. Totuși, e bine că sunt sănătos și nu umblu prin spitale.
Comentariu beton!85
17 ani la tara într-un sat din Sălaj, ultimi ani de școală în Zalău iar după școală muncă într-o companie locală(Zalău) până în 2008 decembrie, de atunci munca în același domeniu pe alți bani în Golful Persic, nu mi-e rușine ca am fost țăran și sărac, a fost o lecție din care ai putut învăța destul de multe, dacă am acumulat ceva e datorită faptului ca am muncit, nu am furat și înșelat pe nimeni și nu mi-e rușine de origini.
Comentariu beton!86
Născută în Piatra Neamț, unde am trăit primii 18 ani. Primul job a fost ca reporter la Mediafax. Am emigrat la 27 de ani, după ce m-am căsătorit, soțul lucrând deja de 4 ani în Germania la momentul respectiv.
Începuturile în noua țară au fost dure. Nu știam germană nici cât să cumpăr pătrunjel, deci am început de la zero. După câteva stagii de practică (unele neplătite, dar făcute ca să nu înnebunesc nemuncind și stând acasă, și ca să adun o minimă experiență germană cu recomandări în CV), m-am angajat la un depozit din concernul Otto. Era imediat după criza economică, asta am găsit și nu era loc de mofturi. Absolut deloc.
Am început de jos, de la munca la bandă. În 2 schimburi, o săptămână începând de la 06:00 până la 14:45, următoarea de la 14:45 până la 23:30. Când se făceau ore suplimentare (și se făceau des) începeam de la 05:00, respectiv terminam la 00:30. La toate astea se adăugau 2 ore de condus, firma fiind la 45 de kilometri de casă.
Aș putea povesti cum e munca la bandă (sectorul de ambalare) pentru cineva total nedeprins cu munca fizică, timp de 8-9 ore zilnic. Munceam în stand și plângeam la propriu de epuizare și durere de oase.
N-aș fi renunțat pentru nimic în lume. Munca aia era biletul meu spre regăsirea drumului profesional în Germania.
Am avansat după câteva luni. Tot în schimburile mai sus-menționate lucram, dar ca specialist într-un departament separat. Am rămas în firma aia 8 ani și am demisionat mutându-mă cu omul meu la Hamburg (datorită jobului lui).
În Hamburg suntem și acum, și aici rămânem. Avem servicii bune, luat amândoi cetățenia de ani de zile, suntem mulțumiți. Eu am săptămâna de lucru de 5 zile, cu muncă de birou, cam 60% în germană și restul în engleză. La asta visam în lungile ore de împachetat haine, cu norma de 300 de articole pe oră. Nu o făceai, erai “invitat la o discuție”.
N-aș schimba nimic din traiectoria asta. A fost greu, chiar foarte, dar am învățat enorm despre mine.
Comentariu beton!156
Pentru faptul că m-am născut în București nu am niciun merit 🤷 și nimeni nu are nici merit dar nici vină, nu ne alegem locul nașterii sau familia și nici locul în ierarhia stabilită de diverși, ce facem după ce ne naștem iar depinde de un cumul de factori. Da, recunosc că sunt bucureșteancă, mamă singură și am fost pusă la colț de tor felul de trăitori din lumea asta că „m-am născut cu lingurița de argint în gură” sau că habar n-am cât chin e să crești copii, pentru mine nu a fost chin pentru că mi-am dorit să-i am și nu mi se pare că am făcut sacrificii ci am făcut ce era normal să fac. Și am făcut bine ce am avut de făcut. Da, acum la 60 de ani am o mașină mai drăguță dar prima a fost Trabant, dar am avut și 2 sau 3 joburi, am trecut prin tot ce trece orice persoană care își face treaba fără compromisuri, investiția importantă a fost educația copiilor și n-am dar greș cu ea. Așa că mizerii gen: cum să ai tupeul să ceri salariul X la firma unor cunoștințe sau nu ai aspirații înalte au fost cele mai delicate ziceri pe care le-am auzit. Noi trăim liniștiți că ne facem treaba în pătrățica noastră și chiar puțin peste, da, mi-aș fi dorit să fie altfel dar atât s-a putut.
Ah, majoritatea mizeriilor au venit din partea femeilor, în special din familie și apoi de la prietene și abia apoi de la oameni cu care nu aveam nimic în comun.
Comentariu beton!76
La mine e invers . M-am nascut in Bucuresti, am trait toata viata acolo. De 2 ani mi-am luat o casa in Vâlcea si stau cam 8 luni acolo, primavara-toamna si restul In Bucuresti .
Comentariu beton!77
Minunat! 😊
Plecat din Argeș, cu același scop. Inima mi-e în același loc și când merg în weekend la Argeș, zic că merg acasă. Nu prea pot zice acasă în București. Cine știe, poate cu timpul voi ajunge să locuiesc din nou. Dar am plecat din același motiv: nu ne ajungeau banii.
Comentariu beton!23
Sa ii dau la bot lu’ individu 😊 Eu ma consider valcean, deși am petrecut 18 ani în județul Vâlcea, iar apoi aproape 21 de ani în mizeria asta de kkpitala 😆 Da, urăsc acest oraș mizerabil și aglomerat, nu as da o sută de Bucuresti pe Valcea 😊 Anul trecut m-am întors la Valcea și recent am iar și CI de Valcea și mașina cu număr de Valcea. Apropo, am plătit cu 35% mai puțin la RCA 🫶🥰 Din păcate jobul e tot la București și trebuie sa tot vin ca turist 😆🤭 Dar e infinit mai bine asa. De lucrat am început în anul 3 de facultate (2006) și nu m-am mai oprit. Primul job a fost într-un magazin Media Galaxy, consultant vânzări raionul IT.
Comentariu beton!30
https://www.tiktok.com/@alexandra.maria.uca/video/7524213227270540566
https://www.tiktok.com/@alexandra.maria.uca/video/7524616790656306454
Am tot stat să mă gândesc: habar nu am unde sunt făcute filmările alea. 🤷♂️
Oricum, probabil o zonă săracă a Vâlcii, că n-am văzut niciun bemveu.
Oraș și județ roșu.
L-am depistat. Este in Ostroveni, la confluenta Olanestiului cu Oltul. Peste drum (de fapt, peste rau) de Casa Tineretului sau Stiintei sau cum s-o numi…
Este la iesirea din parcarea Kaufland, oricum nu e cu plata!
Greu subiect, pentru ca ne pui sa ne amintim vremuri grele! Partea cealalta a subiectului nu ar trebui sa te afecteze deloc (chiar de dimineata ii spuneam sotului meu cat de mult s-au inrait oamenii).
Sa imi amintesc cand ai mei stateau la cozi cu orele (in Baicoi) si, din pacate, dupa orele alea multe nu reuseau sa puna pe masa (pentru 5 persoane) prea multe si alegeau sa plece in Bucuresti. Se intorceau seara cu genti de voiaj pline cu: cascaval rulada Busteni, pui Picorom, salamuri, smantana, paine, hartie igienica si cate si mai cate.
Din povestiri imi spunea mama ca pleca frate-miu la liceu si dimineata la mic dejun manca cartofi prajiti, eventual cu un ou ochi, (dar de multe ori fara, ca ala se folosea in sandwich), ca altceva nu prea aveau ce sa ii ofere
A urmat anul 1993 cand am intrat la liceu, si, pentru ca sunt cea mai mica dintre copii sunt si incapatanata, am tinut cu tot dinadinsul sa intru la Liceul Economic din Ploiesti (pe fortele mele, ca nu se punea problema pregatirii). Acolo aveam uniforma – eram sobolani, elefanti- fusta, vesta gri si camasa alba. Aveam o singura camasa si trebuia sa o spal zilnic. Abia aveau bani pentru abonamentul meu. Aveam bani de buzunar, ii tineam in buletin, dar nu ii foloseam pentru nimic.
Am terminat liceul a doua din clasa si am luat bacul cu o nota buna, tot pe puterile mele, ca din nou nu se punea problema de pregatiri.
Anul urmator nicio sansa sa intru la facultate. Intre timp am cunoscut un baiat, actualul sot, care era mare derbedeu. Datorita mie s-a schimbat extrem de mult si tatal lui, care era director economic la o firma, dar prost platit, m-a iubit atat de mult pentru faptul ca Alex a devenit copilul pe care si-l dorea ca anul urmator mi-a cumparat 2 carti de grile pentru admitere la facultate. Tare mandru a fost cand am iesit de la examen si i-am spus ca la geografie am luat 10 si la mate foarte aproape de nota maxima, devenind studenta si chiar bursiera.
A fost greu si in facultate, dar de acum ma ajuta si bursa, am impartit „fluturasi prin oras”, ulterior am devenit ajutorul socrului meu, aranjam acte in dosare.
M-aqm angajat si m-am implicat in tot ce am putut si astfel am reusit sa imi schimb conditia sociala.
Nu sunt bogata, dar sunt foarte multumita cu viata pe care o am, lucrez si in plus daca prind ceva , sunt implicata si in actiuni de voluntariat (am lucrat cu copii din centru de plasament, am participat la Bazarul copiilor, Lecturi in dialog cu Cartarescu si Cochinescu, Tocuri pe biciclete, am carat cu carca materiale pentru constructia Refugiului Saua Strunga, am donat sange si tichetele oferite la centrul de vaccinare, pentru diverse actiuni de binefacere, practic imi doresc sa fac multe)
Am 3 copii si am incercat cat am putut de mult sa ii implic si pe ei in actiuni de voluntariat, fiimea a fost anul trecut animator de tabara (16 ani), fiimiu este anul acesta animator de tabara (15 ani), dar mi-am permis sa ii ajut cu pregatiri pentru admiterea la liceele dorite, au fost/sunt inscrisi la diverse cursuri, in functie de necesitati si dorinte, ne mai si plimbam.
Daca vrei sa muncesti totul este posibil, sa nu astepti sa pice pur si simplu de sus
Comentariu beton!88
@Mihai
off topic
Desi regula pe care mi-o amintesc e ca nu se pune virgula inainte de „si”, nu am putea sa avem si in romana virgula Oxford? Uneori chiar mi se pare ca ar avea sens.
„Datorita mie s-a schimbat extrem de mult si tatal lui, care (…) mi-a cumparat 2 carti de grile pentru admitere la facultate.”
@Ivy, se pune virgulă înainte de „și”. E atât de simplu să dai un search pe google să afli în ce situații, mult mai simplu decât să scrii un comentariu aici bătând câmpii. 🤷♂️
Asta imi aduce aminte de o fosta colega de apartament care ma injura cu olteanca saraca. Eu munteanca de fel. Ea cica facuse geografie🙄.
Sunt munteanca, nascuta in orasul lui Negru Voda. Si eu tot la 19 ani m-am dus la Bucuresti si acolo am trait 13 ani, studenta si om al muncii. La primul loc de munca abia imi ajungeau banii sa imi platesc chiria si intretinerea. Mama imi trimitea mancare si cate un bon sau doua de masa. Apoi am schimbat vreo 2 locuri de munca, pentru bani evident. Ajunsesem sa imi permit sa plec si in vacanta in afara. Asta a fost perioada cand l-am cunoscut pe domnul sot si am plecat din tara. Evident ca aici am tras destul de mult ca sa ajung unde sunt, insa am un job ok, si relativ bine platit. Chiar mai bine decat domnul sot 😉.
Comentariu beton!46
Sunt nascut si crescut in Sibiu pe vremurile cand statul la coada era sportul national si doar cei mai norocosi primeau si premiu (adica ajungeau sa cumpere pentru ce au stat la coada).
Ai mei erau ingineri, nu aveam rude la tara si singurul noroc era ca tata lucra la moara din oras si capata o paine pe zi astfel incat macar painea ne ajungea (pentru cei mai tineri: atunci painea era pe cartela, o jumatate de franzela pe om pe zi). Dupa facultate si armata m-am intors in Sibiu.
Cu sapa dau din timpul facultatii ca n-am fost bursier si nu-mi placea sa fiu muritor de foame. In zilele cand nu gaseam nimic de munca (in perioada imediat dupa revolutie era greu sa gasestic ceva stabil ca student deci lucram „cu ziua”) traiam cu o punga de lapte (Napolact avea lapte la punga) si 2-3 cornuri sau jumatate de paine pe zi.
Cand, la al doilea job stabil, mi-am luat TV in rate, pretul lui era echivalentul a 6 salarii dar pentru mine a fost o declaratie de independenta financiara.
Am trecut prin capitalismul salbatic de la sfarsitul anilor ’90 cand patronii isi calcau la propriu in picioare angajatii, prin controalele vamale de pe vremea cand nu eram in UE, am vazut occidentul cand inca era un model de civilizatie si dezvoltare.
Acum sap la o corporatie, o duc bine pentru ca stiu cum e sa fie rau cu adevarat.
Vad prea multi oameni care prefera sa munceasca putin si sa castige putin.
Lipsa lipsurilor (pun intended) ne face comozi ca indivizi!
Comentariu beton!58
Folclorul spunea ca Nicu ăla mic avea grijă de sibieni, și da, inflația era dată naibi în acea perioadă, în ‘92 m-am căsătorit iar pe bani de la nuntă după maxim un an nu mai puteai să cumperi tot ce aveai nevoie într-un apartament, ce preț mi-a rămas în minte e cel al aragazului, la sfârșitul lui ‘92 era 27 de mii, iar prin februarie cred ajunse la 45 de mii.
@keepcalm: da, Nicusor era bine privit in Sibiu.
A oprit „sistematizarea” orasului. Casa parintilor mei (10 ani vechime) trebuia demolata conform planului existent insa dupa numirea lui ca prim-secretar s-au anulat demolarile, au crescut cantitatile de alimente alocate orasului, nu se mai lua curentul atat de des, a permis existenta cluburilor de karate, etc.
Avea program de audiente si era abordat chiar si pe strada de oameni cu probleme si se straduia sa le rezolve. Nu stiu cum era din alte puncte de vedere dar sibienii au avut de castigat datorita lui.
Comentariu beton!21
@whitewolf, înseamnă ca nu au foat doar povești, fratele a facut scoala militară acolo prin ‘70 cred insa nu imi amintesc sa îmi fi povestit ceva bun de Sibiu, eu cred ca eram la oaste cand a fost el prim-secretar in Sibiu
Adica n-au pierdut din cauza lu ta-su
Genul de individ despre care ai scris il cunosc, am trait cu unul 12 ani, si avea ifose de baiat nascut in Bucuresti unde spunea el ca s-a dat ora exacta restul eram niste țărani veniți la capitala. Eu sunt copil nascut chiar la țara intr-o comuna din jud Arges. Venita in Bucuresti tot la 19 ani la facultate in 1997 , capitala din care am plecat definitiv in Cracovia in 2017 dupa 20 ani. Parintii mei au fost profesori, deci saraci dar suficient de “bogati”cat sa imi asigure o educatie si tool urile necesare sa devin om întreg la minte pe picioarele mele.Nu sunt bogata evident dar nici la nivelul anilor 90 nu sunt, am resusit s pun 4 pereti la o casa si 4 roti de masina sa cresc 2 copii singura exclusiv fara niciun ajutor financiar sau de alta natura din partea individului de mai sus so cred ca sunt ok dar de departe bogata material. Asta imi aduce aminte de vacanta de anul trecut din America cand eram South Beach Miami in hotel si asteptam uber ul sa ne ia iar fiul cel mare se uita la masinile pe care valetul le prelua sau aducea pt clientii hotelului. Tot stand acolo si vazand numai masini de peste 150k dolari il aud pe fiul meu cel mare “ mama cred ca noi suntem cei mai saraci oameni din tot hotelul asta”.M-a bufnit rasul jur dar copilul avea dreptate considerand masinile celorlalti oaspeti ai hotelului, plus ca miroseau a bani mulți dupa port si atitudine.
Comentariu beton!53
Felicitări!
Chiar nu conteaza cât de bogat esti daca ai copiii ok și esti sănătoasă.
Mi s-a intamplat si mie de cateva ori sa ajung prin hoteluri clar peste puterea mea de cumpărare. Dar daca angajatorul plăteşte sau intru „doar” la o cafea, e ok 😉
Sunt bistrițean după copilărie, clujean după facultate și brașovean de 29 de ani de când m-am „măritat”.
Nu pot să zic că eram săraci, aduceau și mama și tata cam 3000 în casă fiecare. Dar niciodată nu mi-am permis un casetofon sau o semicursieră cum avea prietenii din bloc. Nici mașină n-aveam, ca ei.
Am terminat liceul în 89 așa că a trebuit să plec la armată, dar n-am făcut mulți purici acolo că m-am convins că nu e ce visam. Am fost operat la 15 după un accident așa că m-am folosit de asta să mă declar inapt.
Și cum aveam un an până începea facultatea m-am angajat la școala generală ca suplinitor. Din primii bani primiți, mi-am cumpărat o combină cu dublu casetofon și pick-up nemțesc. Ce mândru am fost.
Am ajuns la Brașov direct într-o firmă făcută de un tip din Germania și am început cu 150 mărci salariu. Am muncit acolo vreo 9 ani, iar de 20 sunt în alta care a fost cumpărată de o mare corporație. Am avansat încet încet, salariu a tot crescut așa că ne permitem și noi concedii mai acătării.
Prima mașină am primit-o de la prima firmă, dar prima cumpărată pe banii munciți, pe credit, a fost o Toyota Corolla Verso. Altă mândrie.
Am 2 fete și m-am străduit să nu simtă în copilărie că le-a lipsit ceva. Dar nici nu le-am răsfățat cu toate mofturile.
No, cam atât.
Comentariu beton!45
Nascuta-ntr-un sat de langa Buzau, mutata la oras pe la 4 ani, scoala si liceul in Buzau. In 92, cu „facultaturile”, am venit in Bucuresti si aici am ramas dupa ce am terminat.
Am crescut, recunosc, cu jena si rusina de a fi saraca dar in timp mi-a trecut, cand mi-am dat seama ca singura rusine e sa nu muncesti. Totusi, nu am considerat niciodata asta un defect la altii. In facultate n-am muncit, ca nu ma lasau ai mei, „esti acolo sa inveti, nu sa-ti stea gandul la alte lucruri, lasa, te descurci cu ce-ti dam noi”. Ma descurcam, dar nu bine….
Primii bani i-am facut vanzand in camin coliere si bratari facute de mine. Senzatie de neuitat.
Dupa facultate am avut 2-3 joburi fiecare si in 2002, cu banii din ultima leafa, am cumparat un calculator (Virgil il chema :)))) ) si ne-am facut firma. A fost epic, vindeam promovare pe internet „intreprinzatorilor” din industria alimentare. Dupa aia am virat spre consultanta (ca-i felia sotului) si spre organizare de evenimente (ca-i ce-mi place mie).
Acum inca avem firma, nu ne-am imbogatit ca e greu antreprenoriatul in Romanica, dar ne platim, practic, singuri salariile. Nu ne e rusine de munca, facem orice e nevoie, de la munca de jos, pe ambele domenii (consultanta si evenimente), pe stil Ludovic al paispelea, „firma sunt eu”. Cand e treaba multa avem si angajati (dar niciun angajat de-al meu nu a muncit vreodata mai mult ca mine).
Deci 2 buzoieni „parliti”, cum ar veni, carora nu le e rusine nici ca-s buzoieni, nici c-au fost parliti, ca nici acu nu-s nababi. Si, arc peste timp, in ultimii ani am revenit puternic si la partea de handmade si incerc sa comercializez ce lucrez (mai ales ca acum s-a pornit si fii-mea puternic pe crosetat) si, din ce in ce mai mult, ma gandesc ca poate n-ar fi asa rau sa traiesc doar din asta. Nu-s, inca, foarte convinsa ca e posibil.
Comentariu beton!39
Născut și crescut în Pașcani, facultatea la Iași, cu primul job pe bune, cu acte, tot în Pașcani. Din familie normală, fără titluri nobiliare.
Din 2010 am venit în Cluj-Napoca (aici îmi era soția, tot moldoveancă și ea) și după cum ar zice unii de pe aici suntem vinituri și am venit să le furăm pita de la gură…plm 🤷 Eu lucrând într-o corporație cu peste 1300 de angajați doar în Cluj-Napoca, iar nevasta farmacistă.
Aici s-au născut copiii, aici avem casă, pisică…aici considerăm acum că e acasă. Și da, dacă mă întreabă cineva de unde sunt, îi spun că din Cluj-Napoca. Dacă mă întreabă unde m-a născut îi voi răspunde Pașcani.
Nu i-am înțeles niciodată pe cei care au o problemă cu cei care nu-s din localitatea în care ei sunt moștenitori (unii dintre ei fiind doar prima generație născută și crescută acolo de cele mai multe ori, cu părinții aduși de prin toate colțurile țării).
În concluzie și noi suntem ceva de genul moldoveni proști, hoți și bețivi… Sau cum plm li se mai spune moldovenilor în zilele noastre.
Comentariu beton!30
M-am născut și am crescut la Reșița. In perioada Văcăroiu, când salariul venea cu întârzieri de 2-4 săptămâni, am lucrat și 10 ore ca profesor de informatică, fiindcă acei bani, nu mulți, veneau la timp să putem plăti curent-apa-gaz, că acolo nu ținea sa cumperi „pe caiet”. Apoi am plecat, cu soțul gorjean și 2 copii mici să muncim într-o regie,într-un orășel. Acum m-am refugiat in Timișoara să-mi pap pensia.
Comentariu beton!25
Sunt născută în București și am carte de muncă de la 19 ani. Mă angajasem contabilă la o autobază la marginea orașului de vedeam iarna răsăritul pe câmp, că n-aveau ai mei bani de facultate particulară și la stat nu intrasem. De atunci am tot muncit, când mai bine când mai prost plătită, am făcut și facultate și, în general, m-am descurcat cu singurul scop să fiu independentă, nu bogată. La un moment dat, avea tata pensia mai mare ca salariul meu, dar asta mi se părea doar amuzant și mă bucuram pentru ai mei, că se descurcau și mă puteau ajuta la o adică, nu de altceva. De 7 ani am fugit de capitală, locuiesc într-o comună adiacentă pentru ca-mi permit să fac naveta și pentru că îmi place liniștea și grădinăritul. Și pentru că domnul soț avea aici o casă moștenită. Nu e rai, dar e perfect pentru noi.
În jurul meu dacă mă uit, majoritatea celor veniți din provincie a reușit peste medie. Îi invidiez pentru ambiție și perseverența care le-a adus succes, dar nici asta nu e neapărat o regulă.
Cât despre individul cu comentariile, cred că e doar un prost îndârjit. O fi din Vâlcea, o fi fost sărac și a rămas tot așa, cine știe. Oricum, nu merită atâta atenție. În orice caz, cu postul ăsta mai realizăm și noi de unde am plecat și unde am ajuns, ceea ce nu-i rău. Mulțumim!
Comentariu beton!24
M-am nascut in Tg-Jiu si pana la 24 de ani am trait acolo si apoi m-am mutat in Timisoara. Nu am reusit sa ma adaptez si m-am intors in locul natal. Primul job l-am avut la 19 ani, pentru ca voiam banii mei, ospatarita la un club. Salariul era minimul dar faceam ciubuc pe inca 2 ori. Da, am fost saraca, suntem 4 frati, mama era fierar betonist si tata sudor. Aveau niste salarii mizere dar ne-au crescut cum au stiut ei mai bine si mereu au zis ca trebuie sa invatam, sa reusim sa facem ceva in viata si sa avem mai multe posibilitati decat ei. Stiu ca saraca se imprumuta de bani ca sa cumpere mancare…. Lua pe caiet de la magazinul din fata blocului. Am avut multe lipsuri materiale in copilarie, insa asta m-a ambitionat.
Dupa ce m-am intors din Timisoara, am mai stat un an in Tg-jiu si simteam ca ma strange asa ca a aparut ocazia sa ma mut in Bucuresti la fratele meu mai mare. Nu am ezitat. Si bine am facut pentru ca aici mi-am gasit locul si oamenii, ca sa zic asa, pentru ca mi-am dat seama ca asta conteaza foarte mult, oamenii cu care esti. Am venit sa fac ceva cu viata mea si am primit mai mult decat m-am asteptat. Acum sunt bine. Nu sunt bogata dar pot sa zic ca duc o viata buna, cel putin din punctul meu de vedere. Da, nu am Lamborghini parcat in fata blocului si nici vila cu piscina dar am un apartament cu 3 camere cumparat impreuna cu sotul meu (care e nascut si crescut in Bucuresti), o Skoda Octavia, putem sa mergem in 2 3 city break-uri pe an, o vacanta de vara decenta plus iesirile de prin tara de week-end. Si am muncit cinstit pentru asta. Am avut o perioada in care in timpul saptamanii mergeam la birou iar in week-end la evenimente. Inclusiv acum am 2 job-uri dar ambele implica doar munca de birou. Am avansat incet dar sigur la job-ul meu principal si am devenit un om apreciat in departamentul in care lucrez.
Nu imi este rusine cu copilaria mea saraca si nici cu radacinile mele oltenesti, ba din contra, chiar dupa 10 de ani Bucuresti inca vorbesc cu „fusei, mancai, facui” si zic in continuare ca sunt olteanca cu sange de moldoveanca :))) Insa locul meu e aici si imi place. Da, m-as muta, insa doar intr un orasel/sat din zona marii din Italia sau Grecia. Nici la Spania nu as zice nu 🙂
Comentariu beton!31
Citind cele scrise nu pot sa nu observ ca: oriunde te-ai nascut, la un moment dat nu ai mai fost multumit de starea lucrurilor si te-ai mutat in alt oras. Unde ai evoluat profesional si financiar. Dar gandindu-ma la ce scrie individul, trag concluzia ca: omul s-a nascut prost (si usor de manipulat, probabil, tinand cont de preferintele lui electorale) si nu face vreun efort sa schimbe starea ce il caracterizeaza
Comentariu beton!24
„spre deosebire de el, nu mă ascund de nimeni și de nimic” – ce IP ai acasa?
Boss, când am zis că nu mă ascund, n-am zis că sunt și idiot. Că nu la a-mi face IP-ul public mă refeream, ci la faptul că tu mă poți recunoaște pe stradă pe mine, în timp ce eu habar nu am cum arăți tu. Și mai și semnezi „nimeni”.
Fix așa și cu băiatul ăla.
Ce nume potrivit ți-ai ales!
Nascuta in Fierbinti ( gata, ati ras?), mutata prin Bucuresti, Breaza, Busteni( unde am inceput scoala), Sitaru, dupa un tata ce muncea pe santierele patriei, am ajuns in Galati la varsta de 10 ani unde ne-am stabilit definitiv. Nu am capatat niciodata accentul de moldoveanca dar ma consider galateanca.
Frumoasa e povestea familiei mele: eu cu tata ilfovean si mama teleormaneanca, nascuta la Fierbinti, l-am cunoscut pe EL la 15 ani. Nascut dintr-un tata oradean si o mama olteanca, la Lupeni, venit in Galati tot pe la 10 ani. Am fost prieteni 7 ani pana sa ne casatorim si am reusit impreuna sa facem doi copii…moldoveni 🙂 Intre timp, dupa ce viata ne-a purtat pe drumuri europene, am devenit si cetateni belgieni (sic!)
Fiul meu are cetatenia romana dar si din Belgia si UK…
Comentariu beton!34
Bistrița-Năsăud, 19 ani, 70€ în buzunar, destinația Spania, cu cățelul sub braț, 🐾🩵fără acte în regulă. Ospătărie, făcut curat prin case. Actual, stewardesa. Nu e nu știu ce mare realizare, dar gândindu-mă că până la 19 ani, am fost cel mult până în Cluj, acu’ uitându-mă în spate, mă simt mândră că am ajuns așa departe (vb în km). /// Vorbind de sărăcie, un episod care poate părea nesemnificativ, dar care m-a marcat și am blestemat toți sfinții. M-am pătat cu sânge de la ciclu, am plecat acasă rușinată de la școală, fără să mă mai întorc în ziua aceea, pt ca nu aveam pantaloni de schimb.
Comentariu beton!44
Din Pitești, dar născută în Vaslui, al unsprezecelea copil. În fine, poveste mai complicată cum am ajuns în Pitești. În ’99 am terminat facultatea, intram în învățământ, iar părinții mei așteptau … nu știu ce așteptau, credeau că, gata, m-am căpătuit. Nici acum nu am uitat reacția mamei când am luat primul salariu. I s-a lungit fața și a întrebat: ” Pentru asta ai învățat tu atât?” Făceam meditații până la epuizare ca să fiu pe linia de plutire. Dacă venea atunci cineva să-mi spună să le declar, cred că îi dădeam cu ceva în cap. Aveam doi colegi, tot tineri, amândoi profesori. Dar aveau și copii. Când luau salariul, plângeau, și nu de bucurie. Mai rău este că absolut nimeni nu ne credea că aveam salarii atât de mici.
Făceam naveta și, la „ia-mă, nene”, a oprit unu cu o mașină mișto. Află că suntem profesoare și ne întreabă, politicos, dacă vrem să spunem ce salariu avem. Când i-am spus, a pus o frână și a replicat că el își plătește cu mai mult femeia de serviciu de la firmă.
Și uite că au venit vremurile în care sărăcia este ceva condamnabil.
Comentariu beton!41
Combinatul Govora avea 10.000 de angajati.
O parte din acestia plecau pe la arabi pentru a pune in functiune diferite instalatii chimice. Erau platiti in dolari (cu CEC-uri), asa ca multi copii aveau jucarii spectaculoase. Plus video, tv color, jocuri electronice de buzunar si alte minunatii ale tehnicii din anii ’80.
Cine nu avea norocul asta, isi putea lua diverse electronice (aduse tot de cei care lucrau la arabi) de la consignatia din Zavoi.
Treceam zilnic pe acolo si baleam la „dublu-radio-casetofoanele cu luminite in boxe”. Aveau preturi astronomice…
Comentariu beton!15
Eu sunt o pârlită de ploieșteancă. M-am născut și am trăit 20 ani în Ploiești. Sărăcia a fost doar financiară. Ploua în casă prin acoperișul spart pe care nu aveam bani să-l reparăm, dar în casă la noi se aduna lume și se discutau lucruri din cele mai diverse, de la poezie la filosofie și fizică.
Primii bani i-am câștigat din diverse mărunțișuri pe care pe făceam (mărțișoare, gablonțuri, etc), iar primul job a fost la Rafinăria Vega. Deși câștigam binișor, majoritatea banilor se duceau la cheltuielile casei având în vedere că-i aveam și pe cei 4 nepoți în grijă.
Am venit în București în 1992 unde am lucrat oriunde găseam, uneori am avut și două joburi în același timp.
Nu mi-a rămas drag Ploieștiul, dar sunt ceea ce sunt azi și pentru că m-am născut și am trăit acolo.
Comentariu beton!18
Nici noi nu am dus-o prea bine, dar nu am murit de foame.
Nu am fugit niciodata de munca. Mi-aduc aminte cum in liceu spalam casa scarii blocului unde stateam si ca din banii adunati mi-am putut lua un kimono nou pentru karate si eram tare mandra.
Apoi in timpul facultatii am vandut ziare pe strada, carti pe la anticariate, aduceam produse din Ungaria si le vindeam prin camine, imparteam facturile de telefon in cutiile postale. Am facut foame in timpul facultatii ca ai mei nu-si permiteau sa ma tina. Tin minte ca erau zile cand mancam doar o punga de pufuleti pe zi.
Dar apoi au venit joburile reale si am avut salar fix, chiar daca nu mare de la inceput. Dar n-am mai facut foame de atunci. Nu-s bogata nici acum, conform standardelor, dar imi permit multe chestii la care inainte doar visam.
PS: oameni rai sunt peste tot, iar cei care au timp sa injure pe net sunt cei mai frustrati. Trebuie ignorati, mai ales ca nu le place asta 😀
Comentariu beton!23
Născută la Brăila, pe vremea lui Gheorghiu-Dej. Părintii, funcționari, fără rude la tara. Am văzut prima vaca adevărată pe la vreo 12 ani.
Cu excepția anilor de facultate la Iași, am trăit in Brăila pana in 2014 când am părăsit minunatul sistem romanesc de învățământ, mi-am făcut curaj si am plecat pe alte meleaguri.
Mai întâi in Anglia unde nu m-am putut obișnui cu mâncarea si cu circulația pe contrasens.
Din 2015 sunt in Germania unde, ca si Greta, a trebuit sa învăț limba, ca știam doar 4 cuvinte, dintre care doua nu sunt in dicționar.
In România, am predat franceza si, ocazional, romana timp de 26 de ani, timp in care am fost si mama singura. Nu vreau sa-mi amintesc de anii in care Boc ne tăiase un sfert din salarii si copilul meu începuse facultatea. A fost crunt.
In Germania, am muncit pe unde s-a putut pana mi-a ajuns germana la un nivel civilizat.
Acum, am pensia din România (mi-e jena sa spun cat) si, pentru ca vorbesc fluent cinci limbi, inclusiv romana, pot lucra ca interpret si pot da si meditații la franceza.
Cat despre ala de te înjură zilnic, Mihai, cred ca i-a murit capra si, acum, se uita cu furie peste gard la capra ta care se încăpățânează să trăiască bine-mersi.
Comentariu beton!43
Nascuta, crescuta in Bucuresti. Aveam 18 ani la Revolutie, abia intrasem la facultate. Parintii mei, oameni modesti, fara studii superioare, angajati la stat, un singur job pana au iesit la pensie. Nu am fost bogata, dar nici nu mi-a lipsit nimic si as putea spune ca desi s-au petrecut in comunism, copilaria si adolescenta mea au fost fericite.
La 41 de ani am plecat din tara, nu pentru bani sau perspective mai luminoase, ci fiind atinsa de fiorul dragostei. Locuiesc de 13 ani in Luxemburg, am un job decent, sunt undeva in patura medie spre jos pentru cum se traieste aici, dar imi permit niste vacante si cateva concerte pe an. Plus sa imi intretin unicul copil, pe care il cresc singura de 17 ani. Dar mi-e dor de Romania in fiecare secunda si abia astept sa ies la pensie ca sa ma intorc acasa. Trebuie sa mentionez ca persoana pentru care am venit aici, nu mai exista in peisaj de ceva vreme si a fost una din marile dezamagiri ale vietii mele.
Comentariu beton!40
M-am născut la Campina in Prahova acum aproape 50 de ani(nu dați cu La.multi ani, mai am pana acolo). Am fost toată viata un elev in primii 7 in clasa, deci se pune ca am învățat ceva. Am terminat un liceu Sanitar si dupa ce am lucrat 4 ani in sistemul medical, nu aveam bani nici de un televizor. Eu si partenerul meu de viata, de atunci si de acum(sa ne tina Cerul si Universul asa!), am plecat in Irlanda. Acum sunt 27 de ani. Clar am trăit mai mult in Irlanda decât in Romania. Când ma întreabă cineva de unde sunt, eu lucrez intr-o gigantica corporație, intr-un rol global, raspund ca trăiesc in Irlanda si sunt româncă. Mulți, ca de, geografia este si ea o carte de învățat, se scărpina in cap….dar na, acum nu stiu nici eu toate statele in US. Nu am aterizat in IT, nici nu am sifonat patul cuiva,am învățat pas cu pas chiar si azi învățat, dar stiu cum am plecat eu de acasă, de lângă ai mei…cu o lenjerie de pat cumpărată pe caiet, cu banii la ultimul salariu din spital, si cu doua seturi de tacâmuri. Le am si acum, sa nu uit cine sunt. Regrete? Hmmm, fata de ce, ca nu stiu cum ar fi fost altfel. Vreo jena? Nici măcar una. Sunt cine sunt, dorm pe perna mea si stiu ca sunt om cinstit. Pe aici, nu m-am ridicat cu pretenții, ca eu am venit aici, nu m-a chemat Irlanda, asa ca nimeni nu îmi datorează nimic. Mihai, de-astia ce se uita peste gard, pierdut vremea lor nu a ta, social media a revenit un loc de a practica ura si injuratura ca stii ca nu te poate lua cineva direct la doua palme. Felicitări in tot ce faci si articolul cu ultima zi in casa parintilor mi-a rupt inimă. Dar am ras tare la multe altele. Zi cu spor.
Comentariu beton!39
Sunt născut și crescut în București, evident că nu este meritul meu, ai mei au venit, tata din Mureș și mama din Prahova, amândoi plecați de acasă la 14 ani. Sunt inginer de profesie si economist, dar lucrez în vânzări, mai am 2 surori, amândouă medici.
Tata a lucrat la sondă, a ajuns la Brașov și apoi la București și a făcut 2 facultăți, mama a venit la o rudă din București la care a stat și a făcut studiile. Greu, dar au reușit.
Nu am dus lipsă de nimic, dar cu toate astea prin ’85 m-am apucat șiî in fiecare an făceam și vindeam pe stradă felicitări în decembrie și mărțișoare în februarie-martie.
Se făceau enorm de multi bani, cu frigul de rigoare, că pe vremea aia iernile erau ierni și nu era ușor să stai de la 8-9 dimineața până la 6-7 seara in stradă, să vinzi la tarabă. Cu autorizație luată de la circa financiară, că te controla miliția, etc., etc.
Fostul meu socru, profesor universitar, dr., de contabilitate, Dumnezeu să-l ierte, care a ajuns șeful catedrei de contabilitate din ASE, fără să fie membru de partid, când l-am întrebat cum de a învățat atâta, mi-a spus simplu, am învățat ca să scap de sărăcie, că nu aveam ce mânca, mă duceam pe camp cu vacile și mâncam iarbă, ca ele.
E plină lumea de frustrați, de regulă oameni care nu și-au depășit condiția.
Comentariu beton!46
Eu am ajuns la concluzia ca nu au toate tiglele pe casa, in general. Spalarea pe creier nu i-a „ajutat” decat sa devina si mai problematici. Si combinat cu lipsa de educatie si, in multe cazuri, IQ vai de capul lui, duce la asemenea comportamente. Oricare din noi, de nivel mediu sau putin peste mediu, provenim din locuri unde nu am dus-o imparateste, dar ne-am croit drum in viata. Asta ii macina pe ei, cum de au altii si ei nu. Doar ca uita un detaliu – trebuie sa munceasca.
Comentariu beton!15
Dau cu sapa la capsuni de vreo 20 si ceva de ani. Pe plaiurile un jamonul creste hranit de soare si ghinde. Dar, cum ma apropii de 50 de primaveri, normal ca m-am nascut in tinutul dacilor, ca altfel ar lipsi ceva cifre din matematica de clasa a doua. Moldovean prin opinia celorlalti, buzoian prin nastere, trecut prin comunism, plecat din tara… Imi plac covrigii de Buzau, babicul si carnatii de Plescoi. Si imi vor placea pana voi pleca spre plaiurile vesnice ale vanatorii. Ce sa-i faci… ADN de dac.
N-am plecat de foame. Am plecat de scarba. Si nu regret nici o secunda plecarea, dar regret enorm motivatia ei. Lucrez in telecomunicatii (partea comerciala), prefer un whisky bun si un swamp blues cu ritm de Louisiana. Sa-l cant la chitara sau sa-l ascult. Imi cresc copilul cat pot de bine, imi iubesc sotia si astept pensionarea (mai sunt vreo 20 de ani pana atunci) ca sa-mi iau o barca si sa stau pe malul Mediteranei privind stelele si ascultand muzica favorita. Paharul de Macallan de 18 ani e obligatoriu.
Comentariu beton!33
Pe mine m-au tinut parintii pana si in rezidentiat, am intrat in 2000 si aveam 50$ salariu.
Nascuta intr-o comuna din Neamt, de unde erau bunicii, la 7 ani ne-am mutat in Piatra Neamt. Tata invatator, mama profesoara de franceza, a predat si romana si rusa cand era nevoie. Norocul nostru a fost ca erau din acelasi sat, lucrau la aceeasi scoala si cu ajutorul bunicilor am avut ce manca. Tata si-a luat si stupi, tot ca sa faca niste bani, si m-au putut tine la facultate, dar am avut si bursa, in ultimii doi ani chiar de merit. In timpul rezidentiatului a murit intai tata, tot la tara, intoxicatie cu CO, si mama la scurt timp dupa el, asa ca m-am vazut singura pe lume la 27 de ani, si fara post dupa ce-am terminat rezidentiatul. M-am mutat la Suceava, aici a fost bine pana in 2010, cand ne-au taiat nu 25% ca la bugetari, ci 75% din venituri, nu mai plateau serviciile iar consultatia o redusesera la jumatate. Daca am supravietuit atunci pot sa trec peste toate.
Nu pot sa zic ca-s bogata, dar mi-am luat apartament si la Suceava, am cumparat si cabinetul, pot sa merg la 2-3 congrese in afara pe an si un concediu unde vreau.
Mi se frange de cei care ma invidiaza, si tie ar trebui la fel, ca nu te-ai dezvoltat pe banii lui, ci din munca ta.
Comentariu beton!33
Ieseanca. Oras ofertant. Nu a fost nevoie de stramutare pentru studii.
La 30 de ani am ramas fara parinti; am decis insa ca e tirziu sa emigrez, iar a ma muta in Romania nu era o optiune pentru mine (adica, de ce?). Bucurestiul m-a gresat intotdeauna, iar mai tirziu, mergind pe la sedinte, mi-am intarit convingerea ca nu e de mine sa petrec doua ore in trafic pentru a duce/aduce copilul de la gradi/scoala (nu stiu cum rezistati, bine, nu stiu daca mai e asa). Job in Bucuresti mi-a fost oferit, am refuzat politicos.
Deci, la 30 de ani am decis ca sint mrea batrina sa emigrez
Asa ca am emigrat la 50 de ani
Dupa o cariera frumoasa, curmata brusc de vinzarea bancii in care activasem in ultima perioada. Deci dupa o perioada in care am cautat de munca si mi s-a explicat ca sint supracalificata
Asa ca am plecat in Belgia si am facut in primul an, pe linga invatarea neerlandezei, si preafrumoasa activitate de curier rapid. Chiar era ok. Dar – na. A venit momentul sa fiu din nou chemata la oaste, asa ca sint angajata acum – unde? Intr-o banca, evident…
Nu e panica. Mai am 9 ani pina la pensie. Sau 11. Sau nu stiu.
Comentariu beton!33
Nascut in TM, inginer sudor. Am lucrat ultimii ani de facultate in constructii, admin de noapte la internet café si ziua reparam PC-uri. Noptile la lucru invatam HTML/PHP si am ajuns IT-st. Am plecat la Jermania de frica ca se duce dracu RO si am ajuns mini directoras la o firma imensa.
Munca si munca si scoli si certificari peste certificari. Am fost parlit de ala cu saptamani de cartofi pai si pizza la ziua mea, poate. Acu’ nu mai mananc pizza decat la ziua mea ca altfel iara ma fac de 100 Kg 😀
Comentariu beton!21
Eu sunt nascut intr-un orasel foarte mic, foarte urat si foarte sarac din Vrancea. Din tata ardelean si mama localnica, s-au cunoscut la facultate la Iasi.
Rar am vazut in viata mea atata patriotism local garnisit cu prostie ca la rudele mele din Ardeal. Cand mergeam in vacante la bunici asta era una din multele chestii care nu imi placeau la neamurile mele. Prostia si mandria (si nu stiu daca era ceva caracteristic zonei, ci individual lor) – „uite mai moldovene, ce civilizatie e la noi”. Sau imitarea accentului moldovenesc (pe care, culmea, nu il aveam si nici nu e foarte pregnant in Vrancea). Dar culmea, noooo, tulaaaaai niiiiiii, ei aveau accent pregnant ardelenesc, dar ala era o mandrie.
Oricum, daca am avut un scop in viata, ala a fost de a scapa din oraselul meu. Nu ca sa fug in civilizatul Ardeal, ci absolut oriunde. Nu stiu cum e Valcea ca n-am fost, dar la mine era exact ca in fostele orasele de mineri. Candva existase o fabrica mare, unde lucrau 80% din oamenii din orasel (plus multi navetisti). Fabrica a ajuns la faliment si fier vechi si oraselul s-a depopulat, a decazut total. Ruine, saracie, perspective zero. Asa ca idee de cat de bine e acum, dupa ce au murit parintii mei recent, am vandut apartamentul in care am crescut, 3 camere, foarte spatios, renovat complet. Am luat frumoasa suma de 23.000 de euro din care am ramas cu 20. Dupa un an de promovare (serioasa) a agentului imobiliar.
Am fugit la facultate in Iasi si stiam ca ori raman aici, ori ma duc in alt oras mare. Si una din marile mele frici in viata a fost ca am fost aproape nevoit sa ma intorc, dupa ce primele mele 2 servicii au fost rateuri rasunatoare si am avut luni in care nu gaseam nimic de munca, oricat ma chinuiam. Imi implinisem un vis, ma mutasem in Iasi, dar ciuciu munca si ciuciu venit. Chiria trebuia platita iar parintii mei nu mai puteau. Nici mie nu-mi convenea sa traiesc ca un parazit, desi ma zbateam zilnic. Asta e alta poveste. Am primit de acasa ultimatum – ori gasesti ceva pana la 1 septembrie 2009 (nu am uitat data asta), ori gata. Am gasit de munca pe 3 august.
Si aici e patriotism local prostesc. Sau sugeranism. Tin minte ca la prima chirie administratorul blocului ma dojenea parinteste – ca de ce nu va intoarceti acasa, ca aici e departe, da’ unde lucrati, a, ca am si eu un baiat si nu gaseste aici de munca. Asta vad ei,
„bastinasii” (de multe ori la prima generatie), ca vine strainul ala si ii ia munca lui sau copilului, ca si cum ar veni „strainul” calare pe cal si cu securea in mana. E irelevant ca e puturos si nepregatit profesional, nu. Daca nu venea strainul, el era acum CEO la toate companiile din oras, prin rotatie, dar ii ia strainul oportunitatile de cariera si avere.
Comentariu beton!30
@Mihai, la Pizza Hut trebuie sa-i fi cunoscut pe colegii mei din facultate care si ei lucrau acolo, Alex P., Paul P. si Radu S. (in an eram clasati in ordine alfabetica, unde eram eu ne nimerisem cei cu P – R – S).
Eu sunt nascuta in Bucuresti si am crescut pâna la 5 ani la bunici, in Tg Mures. Parintii erau functionari sau, cum ar zice Lenin, mic burghezi. Nu eram saraci in mod absolut, doar in mod relativ, in comparatie cu unii dintre colegii din generala sau din liceele prin care am trecut. De exemplu, prin clasa a XI-a, eram bouche bée ca isi permiteau sa dea 50 lei pe un afis cu Michael Jackson. Sau in ’92 ca erau atâtia care cumparasera bilete de 9000 lei la concertul celui de mai sus.
Tot in clasa a XI-a, prin mai, dupa Revolutie, m-am apucat de vândut ziare. Era un trend initiat de colegi care chiar n-aveau probleme de bani, dar noua ne-a prins tare bine. Maica-mea a iesit la pensie (a fost o restructurare in minister si a preferat sa plece de buna voie desi a pierdut mult) si timp de 1 an nu a primit nici un ban. A preluat ea „afacerea” si asa am reusit sa ne mentinem pe linia de plutire.
In facultate n-am lucrat, dar am avut bursa de merit, care mi-a fost suficienta. Am fost pe punctul de a ma angaja, in anul V, la banca Dacia Felix. Am cerut sa amân angajarea pentru ca plecam 4 luni cu o bursa si câteva saptamâni inainte sa ma intorc am aflat ca banca intrase in faliment.
Comentariu beton!12
Frustrări descărcate pe oameni care nu sunt vinovați de ce trăim și care nu ne pot face nimic ca răspuns (sau asa ni se pare). Eu am o alta perspectivă. Bucureșteană la a treia generație (bunicii s-au mutat in București), am primit cu greu toate vorbele urâte ale celor din alte orașe, cum ca Bucureștiul e oribil, bucureștenii sunt niste nemernici aroganți si ca mdeah, asta e, ai nevoie de bani, vii aici ca n-ai încotro, dar cu mare silă, acasă era paradisul pierdut. Pe de alta parte, simt cum probabil simt cei din orașele supraturistice – pentru ca aici e banul si toata lumea vine, pt bucureștean viața e grea: concurență mare, loc de refugiu nema (la țară la bunici, la familia care îți dă bani sa iti faci facultatea), nu tu acces la cămine ieftine sa poti sa pleci si tu de acasa, sa devii adult, supraglomerare si tot ce vine la pachet cu ea. Am fost bucureșteni săraci, ca mulți alții, si ne-am zbătut mereu sa supraviețuim, ca multi altii, din alte orașe. Nu e nici motiv de mândrie, dar nici de rușine.
Comentariu beton!15
Frustrări descărcate pe oameni care nu sunt vinovați de ce trăim și care nu ne pot face nimic ca răspuns (sau asa ni se pare). Eu am o alta perspectivă. Bucureșteană la a treia generație (bunicii s-au mutat in București), am primit cu greu toate vorbele grele ale celor din alte orașe, cum ca Bucureștiul e oribil, bucureștenii sunt niste nemernici aroganți si ca mdeah, asta e, ai nevoie de bani, vii aici ca n-ai încotro, dar cu mare silă, acasă era paradisul pierdut. Pe de alta parte, simt cum probabil simt cei din orașele supraturistice – pentru ca aici e banul si toata lumea vine, pt bucureștean viața e grea: concurență mare, loc de refugiu nema (la țară la bunici, la familia care îți dă bani sa iti faci facultatea, acces la cămine ieftine sa poti sa pleci si tu de acasa, sa devii adult), supraglomerare si tot ce vine la pachet cu ea. Am fost bucureșteni săraci, ca mulți alții, si ne-am zbătut mereu sa supraviețuim, ca multi altii, din alte orașe. Nu e nici motiv de mândrie, dar nici de rușine.
Jumatate bihorean, jumatate bucovinean venit in Bucuresti acum 25 de ani. Nu am venit neaparat din cauze financiare pentru ca provin dintr-o familie… sa-i zicem fara grija zilei de maine, am venit pentru oportunitati. Eu cred in familiile care adauga ceva de la generatie la generatie. Bucurestiul iti ia multe (timp, nervi, sanatate), dar si ofera in acelasi timp joburi mai bune, sanse de reusita in atreprenoriat, cursuri, concerte, teatre, restaurante etc. In primul meu an de munca de dupa terminarea facultatii am ajuns sa castig mai mult ca tata care era sef serviciu la o intreprindere de stat din orasul natal.
Comentariu beton!11
Partea bună a faptului că te înjură idiotul, este că a generat atât de multe poveşti frumoase! Eu, bucureşteancă fiind, am suferit din această pricină! În facultate era un fel de separare: „voi bucureştenii” şi „noi căminiştii”! Evident, artificială! Dar chestia cu „bucureşteaca” m-a cam urmărit în viaţă şi nu neapărat pe plus! Sintetizez: repartizată (1982) la Oraviţa: din cauza numelui (sârbesc) Şefu’ m-a întrebat: de unde eşti? Din Bucureşti, zic! Omul, efectiv, se loveşte cu palma peste frunte şi mă întreabă, ce caut acolo!!! Păi, aici am repartiţia!!
Mă căsătoresc, omul nu voia în Bucureşti, ci în oraşul natal, Câmpulung Muscel! Ok! Mă mut acolo (eram în stagiatură şi ca să primesc butelie a trebuit să-mi fac buletin de Câmpulung). Acolo oamenii ăia m-au trecut la categoria „de la capitală, cu nasul pe sus” (eu fiind foarte timidă, de fapt). Am stat acolo mulţi ani, nu mi-a fost bine! Ce dacă eram ingineri cu salarii bune, nu prea aveam de mâncare…ah, aveam pile la o librărie şi aveam cărţi!! În anii ’92 m-au concediat şi a început goana după un loc de muncă. Am facut de toate, fără legătură cu pregătirea mea! Viaţa m-a dus sus, m-a aruncat de mi-au zăngănit creierii, dar m-am ridicat şi …am divorţat, m-am întors în Bucureşti la mama şi la tata!! Când ziceam că mă pensionez şi eu în linişte, firma italiană pe care o gestionam de 15 ani, anunţă că închide!! Mai aveam nevoie de circa 6 luni să ies cu o pensie normală! Anno domine 2018 (trecut la categotia 60 de ani) a devenit anul de cotitură: anul în care viaţa a intrat pe o traiectorie de treabă! Acum îmi este bine, al naibii de bine! Târziu? Nu! Important este că „războiul meu de…60 de ani” s-a încheiat cu pacea de la…Bucureşti!!
Comentariu beton!43
Pot sa te intreb la ce varsta ai divortat?
DA, nu-i problema: la 47 de ani, dupa 22 de ani de casatorie!!
Nascut in Fetesti/Ialomita, mama profesor, tata a lucrat pe la Cernavoda. Am ajuns in 2006 la Politehnica, am stat 4 ani la camin, nu mi-am luat licenta, dar din 2008 am inceput sa lucrez in IT, impins de foamea de bani, putini bani primiti de la parinti nu imi ajungeau nici de tigari. Am lucrat la o firma cateva luni, apoi m-am mutat la alta, unde sunt angajat si azi. Am ajuns la 38 de ani, apartamentul e platit, masina e platita, eu sunt fericit.Nu m-as intoarce nciodata definitiv la Fetesti, dar nici nu ma consider bucurestean. M-am obisnuit de-a lungul timpului cu cei care au mai ras de mine, cand le ziceam de toaleta din curte, sau de munca campului. Acum, multora din ei, as putea sa le dau peste nas, cu ce am realizat eu, dar cel mai bine ii ignor si gata.
Comentariu beton!11
Am avut șansa să mă nasc într-o familie bogată, nu în sensul de Rolls Royce, dar aveam Dacie. Pentru perioada aia, aveam și dolari în casă (știu, era infracțiune), nu prea mi-au lipsit lucruri, atât cât știam în timpurile respective.
Nici acum n-am motive să mă plâng, am de toate, tânăr și sănătos sunt, am trăit prin diferite orașe și țări, viață bună.
Ca să închei cu laudele, am citit la un moment dat că, sociologic vorbind, cam de la a treia generație te poți considera din zona respectivă, dar la cum ne-a amestecat comunismul și tranziția, cine mai știe cum e adevărat?!
Comentariu beton!18
M-am nascut in Năvodari, într-o familie modesta, asa ca m-am prins repede ca daca vreau bani de buzunar si haine si alte lucruri necesare unei adolescente, trebuie sa ma angajez. Asa ca primul job, sezonier, l-am avut la aproape 16 ani. Nu m-am mai oprit de atunci si am lucrat in fiecare vara pana am terminat masteratul apoi m-am angajat full time. Daca stiam atunci, in vacanta mare dintre clasa a 9-a si a 10-a ca aceea va fi ultima mea vacanta mare as fi vrut sa o petrec altfel.
Comentariu beton!16
Poi tu ai blogul cam de mult timp.Vrei să spui că tipul ăsta nu are nici o treabă cu viața lui și scopul lui zilnic e să ți trimită ție mesaje? Perseverenta asta aduce a nebunie. Eu habar n-am de unde naiba mai sunt că s de peste tot 😀,nascuta in Severin,facultate in Timișoara și implicit stat acolo o perioadă,înapoi în Severin,mutat in Israel o perioadă,înapoi in Severin,plecat in Anglia de mai bine de 10 ani dar și mutat în Timișoara că să inchei ciclul 😀.Trăiesc in două țări și iau ce este mai bun din fiecare loc.Nu m am imbogatit dar nici când am plecat nu am plecat de sărăcie. Mă consider o persoana cu venituri medii. Bine,chestia asta cu saracia e relativa. Eu s fericită cu o vacanță,două ,pe an,cu o mașină care să meargă fără să mă lase in mijlocul drumului,cu o casă la care să nu plătesc rate și cu posibilitatea de a mi plăti darile ,fără să privesc dacă mai am bani pe card, de la o lună la alta. Și na,am avut baftă și n casnicie că s încă cu cel mai bun prieten de 38 de ani.Te pomenesti că de fapt îs bogata și nu am realizat până acu😀.
Comentariu beton!25
Ah, nu face asta doar de vreo doi ani.
@Claudia: ești bogată, da, ai fix ce contează 🙂
Sunt orfana de la nastere (abandonata de mama, cei 2 isteti nefiind casatoriti). Am stat 5 ani in orfelinat. Apoi a reusit tatal meu sa preia custodia, dupa ani de procese si distractie. Am fost o adolescenta FOARTE saraca (ai mei erau pensionari si tatal avea un salariu super-mic). Dupa Revolutie au fost niste ani crunti.
Am fost extrem de iubita si de pupata in dos, dar am avut lipsuri cat pentru 10 vieti. Hai sa zicem ca am vazut marea la 20+ de ani, atunci am iesit si prima data din tara. Adidasii se purtau vara/iarna pana se gaurea talpa. Blugii pana se rupeau. Am avut acelasi stilou vreo 10 ani.
Asta nu m-a impiedicat sa am note mari, sa intru pe barba mea la Pedagogic, care, in vremea aia, era unul dintre cele mai tari licee din oras.
Am mers la facultate in timp ce am lucrat full time la un post de radio (la care am intrat pe concurs, impotriva altor 200 de candidati). Faceam si arte martiale pe vremea aia, pe care le plateam pe un fel de barter (ca bani nu aveam pentru scorurile lor, asa ca aveam un site de karate prin care promovam si clubul). Asa am ajuns web designer.
Am emigrat in 2019 si am luat-o din nou de la zero cu toate, apoi ne-am pus pe picioare. Am muncit ENORM si inca o fac, incerc sa imi invat copilul sa fie mandra de originea ei (suntem dubli cetateni, dar suntem in primul rand romani), sa traga tare si sa nu se rusineze cu trecutul ei. Oricum e o tampenie sa ma rusinez, cand eu nu am avut nicio putere sa imi schimb atunci destinul.
Sunt foarte bine, unii ar zice realizata, eu zic ca iau fiecare zi pas cu pas si incerc sa fac bine. Sa imi servesc clientii, ca aia platesc mare parte din ce ne permitem astazi, sa imi ajut copilul sa devina un om decent.
Sunt timisoreanca , sunt romanca, am fost extrem de saraca (nici acum nu sunt bogata, ca gasesc oricand niste milionari macar care ne dau fum la orice ora).
Cat priveste „haterii”, nu ii inteleg. Adica ii inteleg, viata lor nu este cum isi doresc, nu sunt multumiti cu ei insisi, drept pentru care arunca cu rahat pe altii. Eu nu sunt suparata pe nimeni, nu mi-e ciuda pe nimeni, luptam in fiecare zi sa fim mai buni fata de noi insine, nu fata de altii.
Comentariu beton!44
Eu sunt de la nord de MecDonalț. 🙂
Până pe la 21 de ani am stat cu mama, apoi am plecat vreo 5 ani în Transilvania, după care am ajuns în București.
De-a lungul timpului am avut diferite gioburi (primul a fost muncitor necalificat în construcții). În primii 2 ani de București, îmi permiteam să-mi cumpăr un tricou de 10 lei din Europa (tarabe, nu Dragon) la vreo 3-4 luni.
Apoi l-am „întâlnit” pe Bazil și a început să-mi fie mai bine. Încă n-am făcut milionul de euro, deci tot sărac sunt. Dar măcar îmi permit un tricou în fiecare lună și mai rămân cu ceva și pentru figurile copiilor.
Comentariu beton!19
Nascuta la Constanta, crescuta de la cateva saptamani in Bucuresti si de atunci tot prin Bucuresti imi fac veacul. Primul job a fost de secretara la o editura unde am invatat sa scriu la masina de scris (da, cu atat de mult timp in urma…) si faceam cafea (la ibric, foarte buna). Aveam 18 ani si 1 luna, terminasem liceul si picasem la facultate. Cum luam salariul, cum plateam chiria (am stat in gazda o perioada), plus ceva mancare, restul de bani de la cumparaturi il puneam intr-o cutie de carton unde fusese un sampon iar la sfarsit de luna erau banii de paine. Si doar atat. Paine. Apoi am lucrat la un spital de copii cu probleme neurologice, singurul meu job la atat. Aveam19 ani si jumatate, in realitate lucram la HR, am invatat sa calculez salarii, faceam state de plata pe niste cearceafuri imense si scriam in cartile de munca. M-au restructurat dupa vreo 1 an si 6 luni si am inceput munca in privat. Eram deja studenta la ASE, la FF si am inceput sa fac tone de contabilitate pe la diverse firme. Mi se aduceau actele in pungi de 1 leu, tone de bonuri, chitante, etc. si munceam in weekenduri la greu. Si tot asa… Am avut ani in care am mers la mare, in concediu, unde singura placere pe care mi-o permiteam in afara de a fi la mare ( unde stateam la bunica’mea, in apartamentul ei), era o sticla de Pepsi pe zi, pe care il imparteam cu cel care avea sa imi devina sot. Am avut ani de zile in care mi-am planificat concediile intre termene de declaratii fiscale, bilanturi, plati de salarii si ulterior credite bancare, situatii financiare, tranzactii, etc. Ma bucur ca nu mai trebuie sa mananc doar paine la sfarsit de luna, a meritat efortul.
Te salut, saracule!
O saraca din Bucuresti
Comentariu beton!32
Salut.
ai un typo – ercutează în loc de eructează.
Pe scurt – ban permanent si gata. Nu stau sa imi pierd timpul cu imbecili de genul.
M-am născut în Constanta, am inceput sa muncesc din clasa a 10-a, instalam Windows și Office și făceam mai mulți bani ca ai mei.
Am cutreierat un pic lumea muncind să fac bani, m-am întors. Acum am propria firma de consultanță IT și privacy (inclusiv protecția datelor personale). Nu mă consider bogat, ci un om mediu, care a construit totul pornind de jos. Ai mei nu au avut nici măcar mașină până în 1993.
Fac business în mod etic și prefer să câștig puțin, dar constant și pe termen lung, dar să dorm liniștit.
Comentariu beton!22
Eu m-am nascut in Cluj Napoca, săracă și în Cluj Napoca am rămas. Muncesc de la 13 ani, primul meu job a fost ca menajeră la casa unei profesoare, apoi baby sitter, apoi am început să vând poezii scrise de mine + o grămadă de alte idei care mi-au adus bani.
În prezent sunt psihoterapeut și sunt mândră și c-am fost săracă de n-aveam bani de ghiozdan…și că acum nu mai sunt săracă și-s mulțumită de viața pentru care am muncit
Comentariu beton!20
@Raluca, cui ai vandut poeziile? ca as avea si eu vreo doua
Cine știe ce bugetar care se plictisește…
Cât despre mine, București born and raised, părinți basarabeni, am făcut prostia să cred că se poate ține o familie din traduceri. Poate în alte țări cu apă caldă…
Firma o mai am. Și o bichoniță frisee.
Copilul își caută norocul prin Deutschland, sper să-l și găsească…
Cam atât…
Bugetar în UK? 😳
🤣🤣🤣Nu oricine ajunge bugetar în UK. Poate asistat social😁
Eu cred ca i-ai furat vreo gagica…
Sunt bucureşteancă, la fel ca părinții mei. Bunicii paterni au venit de tineri în Bucureşti, din Argeş. Cu cei materni, povestea e mult mai lungă, acolo e un amestec bulgar/polonez/român foarte interesant – şi ei veniți de tineri în Bucureşti, din Basarabia. Sunt foarte mândră că sunt din Bucureşti şi îmi iubesc oraşul – dar şi originile – cu patimă.
Săracă am fost doar vreo patru ani, după ce a murit tata. Au fost cei mai crunți ani post ’89 – din ’93 până în ’97. Nu mă laud, dar eu am ținut casa, cu mama pensionată medical, cu o pensie mizeră, şi cheltuielile de pe atunci. În rest, mi-a fost bine financiar, fie că am avut sprijinul familiei (ca acum), fie că am muncit chiar eu.
Ipochimenul care te urmăreşte asiduu ilustrează perfect zicala „Câinele moare de drum lung şi prostul, de grija altuia”. Ăla e un frustrat ca atâția alți oameni needucați care au dat de greu în vest. Nu pune la inimă! Asemenea indivizi nu merită nici să te uiți la ei (ştiu, sunt o bucureșteancă fudulă 😁).
În rest, viața e un amestec ciudat de muncă, noroc, aventură şi necazuri. De-aia trebuie să ne bucurăm de ea cât putem.
@Raluca, cui ai vandut poeziile? ca as avea si eu vreo doua.
M-am născut în Brașov și încă locuiesc aici. Provin dintr-o familie în care amândoi părinții au lucrat în învățământ. Nu mi-aduc aminte să-mi fi fost foame și să nu am ce mânca niciodată, însă știu cum este să-ți planifici la leu bugetul pentru ca să poți să-ti cumperi un creion mecanic sau cum să cumperi parizer în loc de salam ca să ai și de un suc la sfârșit de săptămână.
Acum nu mă mai uit la prețuri în magazin, dar încă am excel-ul cu planificarea ratelor și cu citirea contoarelor. Încerc să-mi educ fiica astfel încât să nu ducă lipsă de cele necesare, dar să înțeleagă și să aprecieze valoarea lucrurilor.
Nu sunt sărac după standarde, dar nu mă dă bogăția afară din casă.
Iar tot ce avem este al nostru din munca noastră, n-am primit nimic pe degeaba.
Citind comentariile de până aici mi s-a strâns și apoi mi-a crescut inima. Oricând aș sta masă sau la o discuție cu oricine sau cu fiecare, Felicitări Mihai! (cine se aseamănă se adună!)
Comentariu beton!17
Eu m-am născut in timpul unui concediu de-alor mei intr-un sat din jud. Botoșani, dar am trăit toată viata în Galați. Asa ca, daca ma întreabă cineva de unde sunt, îmi vine sa spun Galați. Nu știu de ce unii bucureșteni ii privesc de sus pe „provinciali”. Și nici pe cei care au plecat în afara și se uita cu scârbă la cei care au rămas.
Imi suna a fi invidios, un frustrat, un necajit…. pacat ca isi pierde timpul si isi umple sufletul cu asa ceva.. dar nu inteleg de ce, ca usor nu ti-a fost si muncesti ca sa ai ce ai!
poate fi si ceva robotel? te-ai gandit la asta? ca scrie asa de des.. nu are sens ce face.
si eu am fost saraca.. am luat apartament cu credit.. 15 ani am platit, am lucrat mult si 10-12 ore pe zi.
sunt venita la Cluj din Turda. de 20 de ani si e bine aici, in Turda din pacate nu ai foarte multe optiuni, majoritatea fac naveta la Cluj. mie mi-ar fi placut sa raman dar sa nu fac naveta.
Si eu spun ca sunt din Cluj, nu mai sunt demult din Turda, doar nascuta acolo.
Născută într-un sat de lângă Dorohoi, trăit până azi in Constanța. Nu am fost bogată niciodată. Dar am muncit, mi-am întemeiat o familie și sunt mulțumită cu viața mea. Mereu am spus că sunt moldoveancă ( după locul nașterii) și m-am mândrit cu asta. Bogăția nu înseamnă doar bani!
Născută în Brașov, făcut școala generală și liceul la Pitești, facultatea și rezidențiat 1+rezidențiat 2 parțial în Tg Mureș. De 2 ani în București. Am venit în capitală să fac stagii la Fundeni și am rămas. Oportunitățile sunt incomparabile față de Tg Mureș de exemplu. Așa că da, și eu am venit la București să nu mor de foame 🤣🤣
Comentariu beton!16
”Și faza e că nu mă înjură pentru vreo opțiune politică sau pentru mai știu eu ce diferențe de opinii. Nu, frate, omul are același text: „ești un sărac din Vâlcea, de-aia ai venit la București, că mureai de sărăcie.”
Să nu zici că face parte din grupu ăla de comentaci care au considerat că dacă nu mai comentează ei pe blog o să mori de foame. Pun pariu că este un ofuscat din grupu ăla.
Dacă nu, îmi cer scuze la foștii comentaci.
În rest, știți cum se zice: Io mă trezesec dimineața să merg la muncă pentru că sunt sărac pentru că dacă eram bogat, eram șefu la leneși.
Comentariu beton!11
Nu e, nu e. Aș fi știut.
Chiar mi-ar fi părut rău să fie din grupul ăla.
Lasă că nici aia nu sunt mai breji. După cum știi foarte bine, că doar i-ai găsit mâncând căcat prin alte părți.
M-am născut la Brașov și primul job a fost chelneriță in Poiana la 18 ani (aveam formare si in asta), nu uit in veci asta, 3 ani la rând in vacanțele din studentie am băgat cateva luni de chelnerit si am mare respect pentru profesia asta.
După care am lucrat in campania educațională Always vreo 3 luni, door to door la 30+ de grade, explici la neni inclusiv cum e cu menstruația, ce face Always, chestii din astea
Era sa mi-o iau de cateva ori (si colegele mele la fel), ca neandertalii încă existau, noroc cu seful de echipa care era in scara blocului si asculta.
Am avut apoi diverse alte mici si mari joburi, dar astea primele m-au scapat efectiv de a cere bani de la ai mei (nu ca aveau prea mulți!) și am devenit cât de cât independenta financiar (cu colega de camera, in chirie, dar independenta).
Cel mai fain sentiment!
Am crescut într-un sat din Teleorman. Primul loc de muncă a fost după liceu, ospătăriță într-un bar. Pana atunci munceam în vacante, cules de vii, dus vacile la păscut, cărat ape (cred că de atunci mi s-a luat de trezit dimineața). De nouă ani sunt în Anglia, infirmieră. Anul viitor termin școala de asistente. Nu mă consider bogată, dar mi-e bine așa cum sunt. Știu cum e să îți fie foame, frig, să intre apa în încălțări sau să porți o singură pereche de blugi un an. De-aia mă bucur de tot ce am realizat, pentru că aveam toate „ingredientele” să sfârșesc rău. Mereu am crezut că muncă se găsește, trebuie doar să vrei să muncești. (Plus că de câțiva ani fac ture de noapte, deci am rezolvat măcar parțial și trezitul de dimineață. Din păcate, universitatea insistă să ne cheme la cursuri și să ne trimită la practică fix când îmi e somnul mai dulce 😂😂. ) Una peste alta, viața e bună. Cred că oamenii care își detestă viața sunt singurii care o critică pe a altora. Noi, restul, ne ocupam cu trăitul 😊
Comentariu beton!24
Seful de blog ne-a aruncat de data asta la fileu o minge de neratat! Iata cata lume dornica sa-si faca orecum public biografia!
E interesant si provocator! Asadar, am fost 29 de ani ieseanca si de exact cincizeci de ani sunt bucuresteanca prin casatorie. Casatorie care nu s-ar fi realizat si as fi ramas “fata batrana” daca cel ce mi-a fos sot treizeci si noua de ani (Domnul sa il odihneasca in Imparatia Lui)) nu ar fi fiost un tip hotarat care nu a lasat o vesnica indecisa sa se balbaie intre da si mai vedem 😀
Deci sunt bucuresteanca cu reminiscente moldave si pot spune ca am avut o viata frumoasa si in orasul natal si aici, o viata cu mai mult sau mai putin saracie, cu mai mult sau mai putin bogatie, cu bucurii si cu dureri, asa cum trebuiecsa fie o viata de om!
Comentariu beton!20
Acum două săptămâni, aterizasem la Sibiu și, când să iau bagajul, mă oprește un domn de la Frontieră (?) și-mi cere pașaportul. Se uită la el și începe să laude frumusețea podului Olt. Eu, uitând cu desăvârșire ce apare în pașaport (locul nașterii și domiciliul), zic „nu, nu, Sibiu”, că îmi și place să fac gluma cu „buletin de Sibiu fără să mă mărit”. Dar nenea m-a întrerupt zicând „Domnișoară, locul nașterii va rămâne mereu acolo, orice ați face”. Mno, am tăcut, c-am înțeles ce insinua și nu aveam nimic de argumentat (deși nu mai locuiesc acolo de 21 de ani).
Este, inclusiv pe buletinul mei german scrie locul nașterii „Kronstadt (Brașov)” 😊 am avut ceva interacțiuni la controlul de graniță pentru ca e mai exotic pwntru Germania.
Nu am efectiv niciun motiv de mândrie pentru ca alții (părinții) au ales locul ala, eu am ajuns din fericire acolo, dar imi place tare sa il vizitez 😉
Ce povesti frumoase ati scris, oameni buni!
Referitor la acel hater, e un frustrat sinistru…din respect pentru cititorii normali la cap nu mai adaug nimic despre specimen…
Povestea mea e stufoasa rau, dar fac un rezumat al rezumatului…
Provin dintr-un sat din judetul Iasi, dintr-o familie modesta. La revolutie eram la facultate in anul II (Politehnica).
Evident, cand am terminat Poli, nu angaja nici naiba ingineri…
Profesor suplinitor la tara un an, apoi insurat, apoi inceput o alta facultate (la stat, 5 ani…), apoi master…eram destul de saraci, dar mi-am luat 2 job-uri (ambele platite de kko), ne mai ocupam si de niste parcele de pamant ale soacra-mii, apoi am migrat in Bucuresti in 2002 (toata averea noastra la vremea aia era 200 de dolari).
Apoi au inceput lucrurile sa se aseze oleaca: job, dadeam si meditatii la matematica, sotia la fel. Colaborat cu firme din afara (IT), apoi inceput ceva pe cont propriu (in 2005).
Educat copilul (acum e pe picioarele lui, la casa lui si cu o cariera foarte OK pentru varsta pe care o are). Pentru tot ceea ce am facut am muncit pe branci. Dar nu ne pare rau….
Comentariu beton!16
Născută în Cluj, am crescut în alt oraș. Apoi a trebuit să merg la școală la Cluj și mă întorceam “acasă” doar în vacanțe. Am plecat de tot în clasa a șaptea și de atunci sunt în Cluj.
Cam toată adolescența am jelit după orașul “meu”. Picam în vacanță câteva zile pe capul neamurilor ce le mai aveam acolo, mă plimbam prin oraș, iar serile boceam și le povesteam verilor ce mult urăsc Clujul și cum o să mă întorc eu imediat ce termin facultatea.
Când am crescut și m-am mai copt la minte am admis că dragostea mea pentru oraș era un reflex ca la câinele lui Pavlov – îmi fusese foarte bine acolo pentru că eram un copil mic și răsfățat, atât. Orașul meu în sine nu avea nimic magic, benefic, dacă m-aș fi întors aș fi dus-o destul de rău, categoric mai rău ca în Cluj.
Un efect secundar al nefericirilor mele adolescentine a fost că nu simt niciun pic de mândrie județeană, regională, cum s-o fi numind. Nu mă simt mai extra că-s din Cluj, recunoscătoare că am unde sta în Cluj etc.
Nu-i curat, nu mi se pare frumos, nu-i nici așa de mare, e groaznic de poluat. Dar admit că, probabil, în majoritatea orașelor locuite de urmașii geto-dacilor e ceva mai rău.
O fază simpatică – eram într-un grup, cineva comenta “voi, clujenii”, a trebuit să stau să procesez un timp până ce mi-a picat fisa că eu eram inclusă la clujeni.
Altă fază, că tot vorbeam de geto-daci – eram la un eveniment, la neamuri, trebuia să mă port frumos, așa că nu m-am băgat în discuție când un nuntaș mai afumat a început să comenteze de strămoșii daci. Voiam să-i spun că noi suntem iazigi, dacă e să ne luăm după triburile ce mișunau prin zonă în secolul întâi.
Pe vremea comunismului, cam toți aveam o situație materială relativ uniformă, avea grijă partidul să nu se ridice nimeni, decît privilegiații sistemului.
Că erai țăran, muncitor, intelectual, cam tot așa trăiai, nu mureai de foame, nici nu te scăldai în lux. Diferențele care erau proveneau, ca întotdeauna, din cît erai dispus să pui osul la învățat, la muncă, din situațiile familiale șamd.
Dar, în general, cam toată lumea era „pîrlită”.
Un pîrlit și eu, fiu de muncitori, nepot de țărani din MM.
Cum zicea Vasile Voiculescu, am avut marele noroc să mă nasc la țară.
Iar Blaga zicea că veșnicia s-a născut la sat.
Am crescut mai mult la oraș unde s-au strămutat ai mei, nevoiți de vremuri, pt serviciu, dar acasă am fost și sînt mereu doar în satul unde m-am născut.
Chiar dacă mi-am petrecut acolo doar vacanțe, concedii.
Orașul a fost mereu un exil pt mine.
Acolo o să mă retrag la pensie, acolo vreau să mor.
Din păcate, am prins doar puțin din satul tradițional românesc, la apus.
Dar puținul ăla mi-a umplut sufletul pt o viață.
Oamenii aceia, simpli, onești, muncitori, cu drag de viață, de semeni, cu frică de D-zeu, cu valori morale neclintite, cu școala vieții, cu înțelepciune adunată din atîtea experiențe de viață, nu ușoare, din păcate, nu mai sînt.
Mă simt onorat că am apucat să cunosc astfel de oameni.
De la ei am învățat că munca cinstită, de orice fel, nu e niciodată o rușine.
Rușine e să furi, să cerșești, să înșeli.
Dacă după o zi de trudă, îți mănînci pîinea în tihnă, poți să pui seara capul pe pernă liniștit, mîndru.
Ai mei mi-au spus: dacă vrei să ai o viață mai bună, mai ușoară, pune mîna pe carte, capul te duce, dar ține minte: nu pt noi înveți, nici pt alții, ci pt tine.
Dacă nu, locuri de muncă sînt, și la coada vacii, și la săpat de șanțuri, de tine depinde.
Și nu am învățat de frică, ci cu drag, cartea mi-a deschis orizonturi nebănuite.
Am citit aici (pornind de la povestea unui frustrat care nu merită băgat în seamă) atîtea povești frumoase, sînteți mulți oameni de ispravă, bravo.
Un „pîrlit” care s-a străduit să își creeze o viață mai bună, lui și familiei, învățînd, muncind, e de toată lauda.
Comentariu beton!14
Vă mai las atît, de la genialul Eminescu:
” Nu e carte să înveți
Ca viața s-aibă preț.
Ci trăiește, chinuiește
Și de toate pătimește
Ș-ai s-auzi cum iarba crește.”
Vizavi de ciudatul din Anglia – cel mai bine e să eviți proștii cu spume și pe cei fără toate țiglele pe casă. Nu are niciun rost să încerci să discuți cu ei rațional.
Dacă mă gândesc bine și eu aș putea să scriu câteva pagini detaliind toți indivizii care-mi poartă o ură sinceră. Fără vreun motiv „normal”.
De la fata supărată că i-am „furat” mențiunea pe județ la tanti căreia nu i-am respins destul de elegant fiul.
M-am nascut si am crescut in Bucuresti. O scurta perioada in copilarie ( de la 3 pana la 9 ani) ne-am mutat in Hunedoara unde mama primuse repartitie dupa terminarea facultatii. In acei ani am continuat sa vin la Bucuresti in vacanta, la bunici. Imi aduc aminte cu drag de perioada aceea in Hunedoara, viata era mai linistita ca in Bucuresti, graiul ardelenesc, oameni erau mai prietenosi. Mama nu s-a impacat niciodata cu gandul ca a fost nevoita sa plece din Bucuresti intr-un oras in care nu avea pe nimeni si a facut tot posibilul sa se intoarca, ceea ce era f greu in anii comunismului. Dar i-a reusit. Si mai avea ea o teorie cum ca nu voia ca noi, copiii ei, sa stam in camin la facultate. Ca era greu sa stai la camin, mai bine stai in casa ta si te concentrezi pe invatat. Drept care eu i-am invidiat toata facultatea pe colegii mei care stateau in camin si se distrau maxim. Stiu ca nu era totul roz in camin, dar asa se vedea din afara.
In ceea ce priveste primii bani, i-am castigat tarziu, dupa cei 6 ani de facultate. Erau putini si nu imi permiteau sa stau undeva cu chirie. Asa ca am stat acasa la ai mei pana prin anul 4 de rezidentiat cand ni s-au dat nu stiu ce sporuri si mi-a crescut brusc salariul. Nu mult, dar suficient ca sa pot sa ma mut. Abia imi ajungeau banii de la o luna la alta, dar stateam in sfarsit singura.
Dupa rezidentiat m-am angajat in privat, ca la stat iti cam trebuiau pile. Si am incercat nu numai in Bucuresti, ci si in provincie. Asa ca treaba cu lipsa medicilor eu nu am inteles-o, ca locuri pe vremea aceea se scoteau greu la concurs si se stia cine era castigator inainte de concursul propriu-zis.
La clinica privata a fost ok cativa ani, pana au inceput sa intarzie salariile. Cand au intarziat 5 luni am luat cea mai buna decizie din viata mea profesionala, am aplicat pentru un post in Suedia. Si aici am ramas si lucrez de vreo 11 ani. Nu a fost usor, dar am invatat si m-am dezvoltat asa de mult incat, daca ar fi sa dau timpul inapoi, as face pasul mult mai devreme, chiar din rezidentiat.
De venit prin Bucuresti venim doar o data pe an. Este f aglomerat, zgomotos, poluat. Dar are un loc in inima mea pentru ca aici mi-am petrecut copilaria si tineretea, aici m-am indragostit, aici s-au nascut copiii. Dar, daca ar fi sa ne intoarcem, ceea ce nu credem ca o sa se intample, nu as mai putea locui in Bucuresti. Nu mai e pentru mine.
Comentariu beton!16
Eu am vazut caminul ca un fel de armata pentru fete, si am invatat sa gatesc elementar si sa spal rufe, ca acasa mama nu ma punea la nimic, eram printesa.
Te invidiez pentru curajul de a pleca, eu nu l-am avut in 2005 si acum imi pare rau.
@căpșunica: exact de asta eu m-am întors în Timișoara, când m-am întors în țară. Bucureștiul nu mai era ce îmi doream, chiar dacă îi datorez mult din ceea ce am devenit și multe din prieteniile pe care le valorizez enorm
De la cateva luni parintii m-au expediat la bunici in Gherla, apoi cand s-au mutat si ei acolo m-au luat si la ei cu randul, care cum avea timp. Familia mea e de conditie medie, nu pot sa zic ca ne lipsea ceva, doar nu aveam voie sa imi doresc nimic, sau sa refuz nimic, doar sa multumesc pentru ce primeam. Mi-am ales o facultate in Cluj, care dadea si camin, ca altfel nu m-ar fi lasat si am ramas acolo si m-am straduit sa ma descurc. Primii mei bani de care m-am bucurat au fost cei din bursa si cei din impartit pliante. Am lucrat multi ani de atunci, am nimerit un domeniu care-mi place, am zeci de proiecte reusite, dar nu cred ca am iesit din saracie, decat pentru scurt timp. Dar macar am un loc al meu si mi-am implinit cele mai mari dorinte ale copilariei: sa ajung adult ca sa-mi pot lua lucrurile de care am nevoie si sa am pe cineva care sa ma imbratiseze din cand in cand.
Imi cer scuze pentru comentariul anterior. De obicei sterg comentariile, nici nu le trimit, si nici nu pun intrebari aiurea. Sunt si timida si introvertita si o interactiune negativa imi strica usor toata ziua, asa ca prefer sa nu ma expun la asa ceva, dar am cateodata momente de idiotenie cand dau enter in loc de delete.
Comentariu beton!16
M-am născut in Alexandria, TR nu Egipt🙂 si am plecat la 14 ani de acasă, la liceu (pe vremea aia Liceul Sanitar era la Târgoviște si avea clase pentru 3 județe, Giurgiu, Teleorman si Dambovita. Apoi, in 1993 noiembrie m-am mutat in București, ca asistent medical. În ’95 am intrat la facultate si m-am făcut doctor🙂. Daaar.. ..eram săracă lipita, îmi dădeau ai mei putini bani de cheltuiala. Asa ca, in anul de gratie 2000 m-am angajat si mi-am vândut acțiunile alea pe care le-a primit toată lumea….ca sa îmi cumpăr o carte de fiziologie.
E un idiot sinistru ala care îți zice ce-ti zice. Ce? El e vreun nobil? Te pomenești ca e ruda cu Charles….
Și ce? Îi e ciudă că ți-ai depășit condiția? Că te-ai realizat prin forțe proprii? Pentru asta trebuie să fii mândru! Noi suntem! Tipul are problemuțe la mansardă!
Mă amuză teribil individul care are timp zilnic pentru ține. Mulțumesc că ai împărtășit. Cred că asta e relația lui interumană și partea de socializare.
În altă ordine de idei, sunt în București din 2006, am venit ca toți pârliții provinciali să fac o facultate, că să am un viitor. Așa spuneau acasă, când eram mici. Între timp, dau din coate pe ce mai rămâne din salariu, după taxe. Cât să nu mori, să poți munci și mâine. De origine sunt dintr-un oraș mic din Teleorman și tot acolo e acasă, după atâția ani. Urăsc Bucureștiul, cu tot ce înseamnă el. Dar na, hybrid work, că e la modă.
Edit, că am uitat de primul job. Am fost educatoare la o grădiniță privată, pe 800 lei salariu. Mișto, nu? :))
Hunedorean prin naștere, jumătate timișorean, jumătate sibian, crescut de bunica maternă până la 6 ani, la sat. Mama făcea naveta pe unde considerase partidul că e nevoie de un medic, pleca la 5 dimineața și venea la 10 seara, când să mai crească un copil? Tata lucra în armată, personal contractual civil, lucra cu documente secrete și era sub lupă în permanență. Țin minte și acum vizita celor doi domni tunși scurt, cu pardesie negre: “Tac-tu-i acasă?”. Am dus-o decent, fără lipsuri, dar nici lux. TV color au avut ai mei doar după Revoluție. Am avut cărți, ziare și reviste la greu, cumva tata reușise să facă abonament la Magazin, Autoturism și Știință și Tehnică în loc de Scânteia. N-au fost membri de partid, lucru care le-a îngreunat un pic viața pe vremuri. M-am angajat de la 16 ani, în presă, și de atunci am tot muncit. O perioadă am lucrat doar “la contract”, am avut ocazia să văd multe țări, dar nu m-am lipit de niciuna. Probabil din cauză că nici de vreo băștinașă nu m-am lipit pentru mai mult de o noapte. M-am liniștit, m-am întors acasă, mi-am cunoscut iubirea vieții și ne-am căsătorit. Ne-am stabilit la Timișoara. Copii n-am făcut, nu am reușit, dar avem o viață mai mult decât decentă. Dau din taste la o multinațională și gestionez incognito patrimoniul imobiliar al familiei: vând, cumpăr, închiriez, renovez. Colegii de multinațională habar n-au cu ce mă ocup, doar unul cu care m-am întâlnit din întâmplare la una dintre proprietăți, el căutând să închirieze, știe o parte din adevăr.