Voi nu știți, dar în fiecare zi a vieții mele, aici pe blog, există un flăcău care vine să mă înjure. În fiecare zi, rar ratează vreuna.

Și faza e că nu mă înjură pentru vreo opțiune politică sau pentru mai știu eu ce diferențe de opinii. Nu, frate, omul are același text: „ești un sărac din Vâlcea, de-aia ai venit la București, că mureai de sărăcie.”.

Mă rog, nu folosește mereu aceleași cuvinte, dar ideea de bază e aceeași: sunt un pârlit care a fugit de sărăcie din Vâlcea. Problema e că mai condimentează asta și cu înjurături, de altfel, ăsta fiind și motivul pentru care voi nu-i vedeți niciodată comentariile.

N-am cum să i le las câtă vreme mă înjură, altfel n-aș avea nicio problemă, că nu mi-e rușine nici de originile mele, nici că am fost sărac.

Dar văzând cu cât patos mă jignește și, mai ales, că-și alocă zilnic niște timp să facă asta, am tot stat să mă gândesc ce-l mână în luptă? De când a devenit o rușine, sau un subiect pe care poți fi jignit, faptul că ai fost sărac? Câți ne-am născut bogați?

De ce ar fi ceva nasol că, dacă tot te-ai născut sărac, ai încercat să faci tot ce a ținut de tine să nu mai fii? Că bogat nu sunt nici acum, dar în niciun caz nu mai sunt la nivelul anului 1992, când am ajuns în București.

Și nu mă prind de ce ar trebui să consider asta ca fiind rușinos? Sau să mă simt jignit într-un fel că vine cineva să-mi spună: „ai fost un pârlit, săracule!” Ok, și? Că n-am furat și n-am dat în cap nimănui ca să scap de sărăcie. Efectiv mă depășește de ce-ar trebui să-mi fie rușine de asta.

Dar ce mă amuză cel mai tare la comentariile pline de ură ale ipochimenului este că nu mă scoate din „vâlcean” când mă face „pârlit”.

Băi, da, m-am născut la Vâlcea și nu mi-e rușine de asta, o să iubesc Vâlcea toată viața mea. Dar cum mai sunt eu vâlcean în zilele noastre, nu pot să-mi dau seama.

Poate știți, poate nu, dar eu am venit în București în anul 1992 și aici am rămas. Aveam 19 ani.

După socotelile mele, din ’92 până acum sunt cam 33 de anișori. Cum aș putea să mai fiu eu vâlcean, când am stat în București aproape dublul perioadei pe care am petrecut-o la Vâlcea? Nici să vreau și nu prea mai pot să mă consider vâlcean. Dacă mă întreabă cineva de unde sunt, răspund automat „București”, doar la întrebarea „unde te-ai născut” răspund cu Râmnicu Vâlcea.

Repet, nu că mi-ar fi rușine sau ceva, dar nu mă mai simt vâlcean după atâta amar de vreme de stat în cu totul alt oraș.

Da, pârlit poate sunt, dar vâlcean nu prea.

Și-acum, că tot am deschis subiectul, hai să vedem cum stăm pe-aici cu sărăcia și cu originile.

Vă rog eu să ridicați două degețele în comentarii și să-mi spuneți unde v-ați trăit primii ani din viață, pe unde v-a dus viața acum, și, desigur, dacă ați plecat ca să scăpați de sărăcie. Cum ați făcut să scăpați? Ați muncit? Dacă da, de la ce vârstă și care a fost primul job? Din astea.

Nu c-ar fi vreo rușine să te naști bogat, dar să știm cum stăm. Că dacă v-ați născut cu Rolls la scară și cu guvernantă, chiar vă rog să ne povestiți.

O să încep eu, desigur. Când am ajuns în București nu-mi ajungeau banii de la ai mei decât o săptămână, pe restul de trei le treceam cu cartofi prăjiți pe reșou, în camera de cămin.

În anul doi de facultate am avut primul job: ospătar la Pizza Hut (de altfel, v-am mai povestit). Făceam mai mulți bani decât părinții mei la un loc, taică-meu fiind inginer și mama profesoară. De-atunci nu m-am mai oprit din muncit.

Da, da, știu, ce fac eu acum nu e muncă. Așa o fi, doar că muncesc destul de mult ca să vi se pară vouă că nu e.

Și-acum să vă aud pe voi. Care pe unde sunteți și ce-ați făcut să scăpați de sărăcie? Care a fost primul job sau cum ați câștigat primii voștri bani?

P.S. Să nu uit, omul nostru are IP de UK și am o lejeră bănuială că nu s-a născut ca supus al Coroanei, ci a plecat acolo de pe plaiurile locuite de vajnicii urmași ai dacilor liberi.

Cum tot o bănuială am că nu s-a dus să le arate ălora cum e să fii român sărac, ci să facă bani. Plm, fix așa arată definiția ipocriziei.

În plus, e votant de Georgescu și de Simion. Pentru că, nu-i așa, ce altceva ar fi putut să fie? De unde știu? Păi în perioada alegerilor mai adăuga la înjurături: „o să mori de foame după ce iese Georgescu / Simion”.

Atât și-am încheiat pentru azi. Îmi pariez viața că dacă m-ar vedea pe stradă și m-ar recunoaște (ceea ce este extrem de ușor pentru că eu, spre deosebire de el, nu mă ascund de nimeni și de nimic) n-ar avea curajul nici să respire spre mine, darămite să vină și să-mi spună în față ceea ce ercutează cu atâta lejeritate din spatele unei tastaturi.

În aproape 13 ani de online, ani de-a lungul cărora am fost jignit în toate modurile posibile, n-am avut nici măcar o singură dată norocul să vină cineva să-mi spună în față jigniri sau amenințări.

Oare de ce?

sursa foto: freepik.com