O să încep cu o mărturisire: eu sunt genul de om care voia să muncească de la birou. Zic de perioada când eram angajat, că acum și să vreau, n-am la ce birou să mă duc.
Pentru mine faptul că în pandemie am muncit de acasă a contat enorm când am luat decizia să-mi dau demisia. Vă spun extrem de sincer c-ș fi lucrat și acum la cooperativa de digital dacă nu era nenorocirea aia de work from home.
Nu știu cum sunt alții, dar pe mine mă ajuta mult interacțiunea cu cei din jur în ceea ce aveam de făcut pentru job. Ei bine, când am văzut ca nu se mai termină odată cu munca de acasă, am renunțat de tot.
După câteva săptămâni de stat acasă, mi se luase grav, efectiv tânjeam în fiecare zi după mersul la birou. De altfel, cei mai vechi pe aici știu exact despre ce vorbesc.
Dar eu sunt eu, nu gândim toți la fel, am prieteni pentru care faptul că pot munci de acasă e la fel de important ca salariul.
De fapt, e chiar mai grav de atât, am prieteni care au renunțat la joburi unde câștigau extrem de bine, dar erau obligați să se prezinte la birou, și s-au angajat pe salarii mai mici, dar în companii unde se acceptă și work from home.
Faza e că după ce în pandemie a explodat work from home-ul, acum multe companii își obligă angajații să vina la birou full-time. Cazurile cele mai fericite sunt cele care acceptă și program hibrid, dar înțeleg că sunt din ce în ce mai rare.
La voi cum e? V-au chemat la birou?
Întreb pentru că știu cazuri de companii ai căror angajați au muncit de acasă în pandemie, cu rezultate extrem de bune, după care n-au avut nicio problemă să-i cheme la birou full-time. De ce? De ce ai face așa ceva, când oamenii ăia ți-au demonstrat deja că pot face treabă foarte bună și de la ei de acasă? Doar pentru că ai închiriat niște birouri și trebuie să le umpli cu oameni?
Și dacă tot am deschis subiectul ăsta, pentru voi care ar fi soluția ideală? Să munciți exclusiv de la birou? Sau exclusiv de acasă? Sau program hibrid? Și dacă alegeți hibrid, cum sa se împartă zilele, câte de la birou și câte de acasă?
sursa foto: freepik.com
Eu lucrez preponderent de acasă (sunt în it). Merg odată pe săptămână la muncă, ptr socializare, cafea și bârfă 🙂
Locație Germania.
Comentariu beton!37
Din fericire, hybrid… O data sau de doua ori pe săptămână merg și la birou, în rest, WFH. Sper sa nu le vină vreo alta idee.
La fel, IT , o zi pe sapt la birou, intre 4-8 zile pe luna, cum vreau . Deci esti obligat 4 zile pe luna la birou. E ideal pt mine, stau in Ploiesti, sediul e in Bucuresti, in zilele in care merg la birou (cu placere dealtfel pt ca e asa de rar desigur) ma trezesc la 5 dimineata si plec in jur de 6 spre Bucuresti. Va dati seama ca pierd in total 3-4 ore, stiu, o sa ziceti ca si in Bucuresti e cam la fel, depinde cat de departe locuiesti de office. Sper sa ramana asa, firma a vandut si subinchiriat din birouri. Practic eu imi aleg zilele cand merg, exceptie o data pe luna cand managerul strain vrea sa ne vada pe toti, numai daca putem, omul e de mare bun simt.
Din cauza specificului jobului meu, n-am lucrat de acasă nici o secundă, așa că nu am de unde să știu cum este.😀
Comentariu beton!20
Dar ce lucrezi? Dacă ai mai zis, am uitat. 🤷♂️
La un service de electronice-electrocasnice.
The same here, n-am stat acasa nicio zi, nici macar in timpul pandemiei. Mi-ar placea totusi program hibrid, macar cateva zile pe luna de WFH. Lucram int-o corporatie Oil and Gas, colegii mei au acest program, 2 zile acasa – 3 la birou. Doar N-1 (cei care lucreaza in directa subordonare la CEO-ului) trebuie sa venim zilnic. Oricum, mi-a prins tare bine sa vin la birou cand lumea intreaga se oprise in loc.
Unii nu muncesc nici la serviciu, tu vrei să muncească acasă?! Salut, statu’! sau salut statu’! Că tot vorbeai de virgule!
Da, am şi colegi şi cunoştinţe care prestează pe energie electrică personală! Mie nu mi-ar mai placea! Vreau să vad oameni, ca să am cu cine bârfi! Ce…nu?!
Comentariu beton!27
De-aia pentru mine a fost mana cereasca pandemia: m-am rupt complet de colegii toxici, de putorile barfitoare si de lingaii de la birou, se fac aproape 5 ani de cand lucrez numai de acasa si nu ma cheama inapoi la birou nimeni, pentru ca le e mai bine cu mine acasa, profesional, dar fara mine acolo, interrelational. Eu sunt genul care loveste cu cuvintele, nu cu pumnul…Ce sa vezi, ma simt excelent, iar performanta zilnica, chiar si cand am avut Covid de vreo 2 ori, e in medie cu circa 2 ore peste cea dinainte de pandemie. Am mai dat pe la birou dupa program pentru unele semnaturi si de vreo 2 ori s-a nimerit sa fiu prin oras, pe langa sediu si ma scapa treaba mare, asa ca am intrat sa dau…buna ziua.
Comentariu beton!62
Pana in pandemie lucram mai mult de la birou. Apoi a intervenit si copilul si schimbarea sediului la mall, cam departe de mine, si pot sa lucrez de acasa. Pentru mine e un aspect important, ca sa pot sa duc copilul la gradinita sau sa il supraveghez cand e acasa racit, mai toata iarna, adica 🙂
Dar da, imi lipseste socializarea!
3 zile la birou, naveta rezonabila si 2 zile work from home. Pentru ca mai multe chestii imi ofera confort la birou am perioade in care merg 5 zile la birou. Aceasta flexibilitate reprezinta un beneficiu avand in vedere ca biroul este la 60 de km. Din punctul meu de vedere este ideal.
Comentariu beton!11
De sa ma intorc la birou? Lucrez de oriunde, merg la Suceava la parinti, lucrez de acolo, la sormea in Londra lucrez de acolo, am stat saptamana trecuta in Toscana si am lucrat de acolo, acum lucrez din Irlanda ca imi place pe aici si peste cateva saptamani plec in tarile baltice pana nu vun rusii. Socializez pe unde merg, cafeaua de la birou nu era asa buna, glumitele si invidiile nu imi priesc. God save the remote.
Soțul meu lucrează hibrid. Două zile pe săptămână trebuie să se ducă și la birou. Dar pentru că așa presupune noua funcție. Când făcea doar IT lucra doar de acasă. Îi place sistemul ăsta pentru că interacționează cu colegii, merg la masă împreună, se creează relații. În Olanda. Eu mă duc la muncă zilnic. Nu am altă alternativă.
Comentariu beton!11
Am un job care ma scoate din casa aici in ro adica nu se poate wfh permanent dar sunt cu domnul sef de la plantatia de aici nu pot acasa mai stau cate o zi asa de lene dar nu fac nimic am tot felul de distractii si nu ma trage sufletul sa fac nimic doar sa citesc si sa stau. In concluzie no wfh for me . Chiar si in pandemie in lockdown ma duceam la birou – tocmai ne mutasem – era joy joy sa ma plimb prin pustietate, va mai aduceti aminte de Bucurestiul din aprilie mai 2020?
Hibrid. Belgia. Ofertele de angajare contin ca avantaj programul hibrid. Il prefer. Lucrez o zi de acasa si as prefera doua. Acum vineri, as prefera luni si vineri. Mijlocul saptaminii e cu mai multa interactiune.
De la inceputul anului e program hibrid, adica 2 zile pe saptamana la birou. Pana acum a fost la libera alegere. Motivul invocat e interactiunea cu colegii. Lucru cu care sunt total de acord, cu toate ca eu sunt mai eficient de acasa. Aia e.. iar tre’ sa pierd cate 2 ore in trafic.
abia aștept să inventeze Muscă teleportarea cu dubă; și hologramele, da’ alea bune, nu pîrnăi d-astea dă europa dă est!
altfel, salutări de la Veliko Tîrnovo, unde am ajuns azi noapte la 2 și unde ninje liniștit!
btw, dacă mă recunosc hotelierii (sunt cam aceiași) după glas, la telefon, se consideră că-s (ca) acasă?
PS am constatat că drumarii români lucrează de acasă, că drumul buzău-bucurești-giurgiu a fost o feerie albă; la propriu!
Comentariu beton!102
Nea Costică, la matale mă gândeam când am citit articolul! Să vezi cum o conduce Musulmanu’ din sufragerei până în bucătărie și înapoi! Ascultând metale, evident.
Comentariu beton!18
Teoretic, se cere să mergem o zi pe săptămână la birou. Practic, fiindcă îmi duc dimineața copiii la școală și grădiniță, iar ambele sunt lângă locul de muncă, rămân la birou în fiecare zi. Acum e vacanță așa că sunt acasă.
Nu am nici o problemă cu mersul la birou, nici cu statul acasă. Am zile în care sunt mai eficient la birou, dar și invers.
Comentariu beton!15
La actuala corporatie,de unde plec multumesc Barbosului mai sm 5 zile si se termina preavizul meu de 3 luni, este hybrid cu cel putin o zi pe sapt de la birou. Unde merg la corporația numarul doi este tot hibrid dar cu 3 zile de la birou pana terminam tranzitia si angajarile pentru echipa centralizata de aici apoi 1-2 zile de la birou.Acestea fiind spuse cred ca vreau sa merg la birou sa incep sa ma imbrac si aranjez , sa am contact cu oamenii si sa conduc Arkana aia noua full hybrid pe care mi-o dau 😂😂😂.Mie in pandemie mi-a fost greu ca eram si cu cei doi copii in casa, unul de grădinița, dar cum lucram si inainte de acasa nu a fost grea adaptarea. Cred ca 5 zile full de la birou nu m-ar coafa acum, joi vineri le-as lucra de acasă pentru ca in pauza de masa de 45 min fug si imi fac cumpărăturile de haleu. Vinerea gătesc sa am si peste weekend. Dupa ce vad in trafic la ora 5 se pare ca pe multi i-au chemat la birou 100% sau 4 zile altfel nu imi explic îngreunarea traficului la ora aia.
Comentariu beton!16
Sunt la al 3 lea job work from home de cand a inceput pandemia. La ultimele doua m-am angajat work from home prin contract, nici sa vrea, nu ma pot chema la birou. Nici nu au unde, ca avem vreo 4 birouri. Intr-adevar, imi lipsesc colegii, socializarea, insa sunt mult mai multe avantaje, cel putin pt mine. Pot lua copilul de la after la 15:30, daca am sedinte pe la orele 6-7 pm, imi fac din treburile mele pe timpul zilei, deci program flexibil, nu trebuie sa pierd cel putin 2 ore pe zi in trafic, mai bag la spalat, mai pun de o ciorba, treburi care nu necesita foarte mult timp, dar pt care trebuie sa fii acasa sa le poti face etc. Da, inainte de pandemie nici eu nu concepeam sa lucrez numai de acasa (lucram 3 zile la birou si 2 acasa), dar acum nu cred ca m-as mai intoarce la birou. Drumul mi-ar lua prea mult timp si nu as mai putea ajunge nici la sala, nici la fotbal cu copilul…e mult mai bine asa.
Comentariu beton!17
Eu lucrez la stat, in Franta, si sistemul e hibrid. Cel putin la noi, din cate am inteles. Sunt si institutii in care nu se mai accepta WFH. La noi se poate lucra de acasa maxim 3 zile pe saptamana. Pe sistemul 2 zile de WFH fixe si una pe care o alegi cand vrei tu, cu conditia sa anunti cu 48 h inainte. Din septembrie voi trece la o singura zi de lucru de acasa, pentru ca.. logistica. Chit ca, recunosc, lucrez mai mult acasa decat la birou. La birou mai stai la o cafea, la o barfa, una alta, pe cand acasa nu ma bruiaza nimeni. Are si barfa/cafeaua/socializarea rolul ei, ma bucur cand ma duc la birou. si ma bucur la fel de tare cand lucrez de acasa. :))
Dupa 2 sau 3 ani (cati au fost) in care cam toata lumea a lucrat full time de acasa, mi se pare aiurea sa-i chemi pe toti inapoi la birou pentru ca… de ce nu?
Pot munci și de acasă dar acum prefer muncitul la birou. În pandemie mi-a plăcut tare mult fiindcă eram singur pe străzi și mai aveam și delegații. Aveam senzația că sunt într-un joc video. Deși pare ciudat mi-am dorit mult să nu se termine pandemia chiar dacă știam că reprezenta un pericol real.
Comentariu beton!13
Teoretic daca alegi „munca structurata” (traducere adhoc din neerlandeza) in compania unde lucrez eu poti sa lucrezi 2 zile de acasa si 3 de la serviciu, plus extra 10 zile in ore pe care le poti lucra tot de acasa. Dar in functie de jobul nostru si de statut, nu prea ajungem la birou. Mie fostul sef mi-a zis sa lucrez de unde vreau eu, de unde ma simt mai bine. Evident de acasa. Daca nu imi trebuiau zilele extra de vacanta (muncesti in plus fizic la birou), nici nu as mai fi trecut pe acolo. Acum ma duc cateva jumatati de zile pe saptamana si foarte rar cate o zi intreaga. Bine locuiesc si la nici 2 km de serviciu, asa ca pot sa ma duc cand vreau acolo.
După pandemie (pe durata căreia efectiv stăteai acasă cât și cum voiai, nu te controla nimeni) s-a păstrat dreptul by default la 11 zile pe lună lucrat de acasă și se poate prelungi perioada la nevoie. Managementul este flexibil și înțelegător în privința asta.
Personal n-am folosit niciodată alea 11 zile. Mie-mi place la birou, deși naveta mă calcă uneori pe nervi. În pandemie am lucrat 8 luni de acasă, până m-am putut vaccina (nu prea-mi venea să circul cu transportul public, 4 metrouri pe zi, fără a fi vaccinată de 2 ori) și simțeam că m-am alienat. Nu e pentru mine.
Plus că la tipul meu de job e important să te consulți cu colegii, poți avea un caz pe care nu-l știi, dar pe care ei l-au avut deja etc.
Locuiesc în Germania.
Hibrid flexibil la alegerea mea mi-ar placea. Acum, trebuie sa vin la birou. Am 12 zile de home office pe luna si se verifica la sange, ca doar avem cartele si ne scanam de intrare-iesire. Caut alt job unde sa am flexibilitate. Si sincer, abia astept sa gasesc altceva ca sa le dau peste nas. Fiindca si angajarile sunt inghetate. Si faptul ca lumea pleaca i-a lovit deep, au si zis. Si ii va mai lovi. E frustrant, ca muncesc si imi fac treaba, sa fiu tratata asa. Vrem, nu vrem, am trecut printr-o pandemie, nu se poate sa ne intoarcem la ce a fost.
Comentariu beton!13
Eu am mai mult muncă de birou, dar am și muncă de teren. Coordonez o echipă de electricieni care lucrează permanent la sediul beneficiarului, în halele de producție. Deși au fost și zile în care am lucrat de acasă (în general din motive de sănătate), ajutat de telefon, e-mail și WhatsApp, nu pot să fac asta permanent.
În concluzie, majoritatea locurilor de muncă, în special cele de producție, necesită prezența la locul de muncă. Chiar mă irită când cineva abordează subiectul ca și cum toți cei vizați ar avea muncă de birou!
Comentariu beton!12
Am lucrat la un birou de traduceri. Mă duceam la birou doar pentru relația cu „strada” (preluări de comenzi și predare documente). Cele mai multe comenzi veneau pe email iar rezultatul trimis ori pe email ori printat, prin curier. La pandemie s-a optat pt varianta de acasă. Cum eu eram veriga finală (print, relația cu instituțiile, predări – pe lângă preluari comenzi, raspunsuri la email, corecturi) imi transformasem sufrageria în birou. Bibliorafturi și 2 imprimante foarte bune, dar foarte vechi si foarte mari, imi ocupau jumătate din încăpere. Lucram de acasă până începeam sa plec pe la instituții (pas obligatoriu in unele situații) sau până coboram să mă întâlnesc pt predare cu clienti care voiau ei, neapărat, să ridice personal. E, cu excepția deranjului din casă, era ceea ce-mi doream inainte de pandemie (deoarece cei doi colegi pe care ii aveam preluau comenzile online si faceau corecturi de acasă și îi cam invidiam). Una peste alta, munca de acasă a fost mișto pentru că mai luam si aer din când în când 😁. Nu mai spun că aveam timp si pentru unele chestii casnice, personale. Doar că in ultima perioadă mă cam stresa deranjul din casă și presiunea urgențelor, care nu mereu erau urgențe, și voiam să scap.
Drept urmare, bărbosul mi-a trimis un job nou pe care nici dacă aș vrea nu l-aș putea face de acasă (șofer la o instituție). Din aprilie anul trecut am spus pa vechiului loc de muncă și acum deja îmi pregătesc dosarul de pensie, pe 12 am împlinit vârsta.
Comentariu beton!24
Soțul meu și cumnatul, în IT, sunt de acasă. Restul, toți pe care îi cunosc, merg la serviciu, normal.
Pe barbati-miu îl invita la cate o serinta, o data pe luna, dar nu se duce, ca nu are loc de parcare. Figuri….
E nasol cu munca de acasa, daca nu ai 20 de ani sa vrei sa stai pe plaja in Thailanda, ca devii antisocial, stai toata viata in short și mai și fumezi ca spartul.
Salut,
Sistemul e așa bine pus la punct la noi că ai putea lucra de acasă cu lunile. Și asta s-a stabilizat chiar înainte de lockdown.
Și nu ne obligă nimeni să mergem la birou.
Dar eu sunt un tip sociabil, mă urc pe pereți acasă „singur acasă”. Așa că prefer să merg la birou de câte ori pot.
Știu colegi care au clacat în pandemie fiind singuri acasă. De aceea managementul firmei încurajează liderii de echipe să organizez măcar o zi pe săptămână în care echipa e la birou fizic.
Lucrez in Bucuresti intr-un birou mare, cladire moderna, Pipera. De la pandemie incoace, patronul a descoperit economiile facute prin WFH asa ca a instituit un program flexibil, astfel incat sa nu mai fim niciodata toti in acelasi timp prezenti – a redus locurile de parcare, consumurile, ce stiu eu ce… fapt e ca unii vin o zi da, una nu, altii mai rar, doar cativa zilnic. Personal, pentru ca fac intre o ora jumate si doua ore pana la birou, ma duc doar o zi pe saptamana, uneori, doua si e perfect asa. Castig cele 3-4 ore pierdute in trafic, am timp pentru multe si marunte treburi casnice si sunt si mai eficienta la job pentru ca nu ma distrage absolut nimic. Am colege cu copii, catel, sot prin casa care ar prefera sa vina zilnic la birou doar ca sa scape de balamuc.
Ca sa revin la intrebare, da, prefer hibrid, cu o zi pe saptamana la birou. Nu simt nevoia de socializare, ba mai fac si economie la haine, pantofi sau banii de pranz (stiti ce preturi nesimtite au cantinele prin Pipera?!) Si, da, as alege un job in functie de asta, adica ar conta foarte mult (mai mult decat salariul) programul flexibil.
Comentariu beton!23
Am avut o perioada de aproape 3 ani in care am locuit in mansarda unei cladiri. Iar biroul era la parterul aceleiasi cladiri. Si obisnuiam sa glumesc, ca nu stiu daca lucrez “de acasa” sau locuiesc la locul de munca.
Nu as putea lucra cu adevarat “from home”, trebuie sa ies pe usa. Chiar si pentru doua etaje distanta. Altfel nu imi sta nici o clipa gandul la munca.
Companie IT, București. Până în pandemie doar la birou, aveam voie în milostivenia lor să lucrăm de acasă la nevoie și chiar și de moft cam o zi pe săptămână, depinde de manager. După, ne-au schimbat contractul, unii doar office (HR cred) și unii doar remote. Am lucrat de acasă perfect, mi-am amenajat birou, ne ziceau că asta e noua lume. Apoi s-au sucit, au mai redus spațiul de birouri, și au băgat cu hybrid. Că socializare, că networking, evenimente la birou, de-astea, ca să ne întoarcem 1-2 pe săptămână. O vreme am protestat, dar mă duceam din când în când. Unii nu au protestat, dar nici nu se duceau și parcă nici nu observa nimeni 🤦. Așa că acum mă duc o dată pe săptămână, ei ar vrea 2, dar încă nu e spațiu destul, facem cu rândul echipele, nu mai avem locuri alocate ca înainte. Dacă nu mă duc într-o săptămână nu e mare tragedie, că am manager extern. Ar trebui să-l anunț, dar nu vreau să atrag atenția. Din când în când o zi e ok, însă nu muncim mai deloc, stăm de vorbă, și nu prea vorbim de muncă. Imi face bine uneori să ies, deși pierd o zi de muncă de fapt și apoi trebuie să bag mai tare în celelalte zile și mai sunt și cele 2 ore pe drum dus-întors.
Nu știu cum aș fi gândit despre acest sistem de acasă la 20 de ani, poate aș fi preferat biroul.
La 30 sigur ar fi fost minunat să pot lucra de acasă, să pot sta mai mult cu copilul. Pe vremea aia nu aveam cum să lucrez de acasă și era un chin.
Acum la 40+ prefer de acasă și rare interacțiuni la birou, așa ar fi ideal. Deocamdată, cam așa și e, să vedem ce se mai schimbă și pentru noi. Ce aduce era omulețului portocaliu pentru corporațiile americane… 🥺
Eu lucrez de unde vreau. Îmi place să merg la birou, dar lucrez de acasă dacă am ceva de făcut. Am lucrat și de prin alte locuri când am plecat în vreo excursie/minivacanță.
În domeniul meu nu se poate lucra de acasa. E flux continuu, 24/7. Eu aș vrea sa las și telefonul la serviciu, sa nu fiu deranjat. Dar nu se poate. Situațiile tot apar, inclusiv noaptea. Deci, dacă stau și ma gândesc, mai bag și wfh. În timpul liber. Acum, dacă stau și ma gândesc, cred ca ar trebui sa cer sa mi se plătească ovt..
Eu as vrea sa wfh, da remote-le e scumpe, și parca n-as vrea sa fac eu investiția asta. 😑 Asa ca da, sunt fizic la birou
La inceputul pandemiei cand am inceput sa lucram de acasa, nu imi placea deloc. Dupa aproape 5 ani de lucrat de acasa, nu, nu as mai vrea sa ma duc zilnic la birou. Spatiul s-a redus, ne-am calca pe picioare daca ne-am duce toti zi de zi. Programul nu este impus, prin rotatie cativa colegi se duc o data pe saptamana. In plus, acum mi se pare o mare pierdere de timp drumul dus-intors.
Asadar, votez pentru muncitul de acasa in continuare… cat se va mai putea.
Un alt plus pt. mine este timpul petrecut cu catelusa, avand in vedere ca nu mai este tinerica, apreciez orice timp petrecut cu ea, cat o vom mai avea.
Comentariu beton!19
Io „muncesc” 38 ore/săptămână, dar musai la birou. N-am lucrat niciodată de acasă, dar nici nu mi-aș dori. Io când plec de la muncă, ciao, pa și pusi, poate pica clădirea din partea mea, că mi se fâlfâie. Fac 50 km dus-întors pe autostradă, da’ asta-i plăcerea mea vinovată.
Merg la birou 1 zi pe saptamana, la fel si sotul, in rest lucram de acasa. Eu lucrez la corporatie ca „raportist” in Excel, sotul e ITist. Echipa mea ramane dupa birou la o bere/ un catan/ un mortal combat intrucat avem un spatiu „de relaxare” unde putem merge cu batura noastra. Pt mine e perfect asa cum e acum, in restul de 4 zile merg la sala aproape de casa.
Unde lucrez eu acum teoria zice hibrid 50%. Dar practica mai difera 😁 As înnebuni sa fim rechemati full time la birou, as cauta alt job 😊
Socializarea este importanta. Imi place sa imi vad colegii, sa bem o cafea, pana si drumul pana la sediu mi se pare a fi o plimbare placuta, eu nu as putea lucra numai de acasa, oricat de confortabil ar fi. Pentru mine, ideal este un program hibrid, 2 zile de la birou, 3 de acasa. Momentan, la mine la serviciu, se munceste in regim hibrid, insa nu stiu cat va mai continua povestea asta. Incep sa se faca presiuni sa venim la birou 5 zile din 5. Multa vreme am crezut ca treaba asta se intampla doar la sediul din Romania si ca este dorinta sefilor romani, care, in foarte mare parte, sunt fierti pe micromanagement, ca sa am surpriza sa aflu ca e o directiva care vine de foarte de sus, deci nu se intampla doar la noi in tara.
Eu nu am lucrat de acasă niciodată, și în pandemie am fost la serviciu zi de zi. Era super, străzile pustii.
Lucrez în vânzări de produse alimentare.
Doua zile pe saptamana, wfh. Si e perfect asa. Nu mă deranjează foarte tare nici sa merg la birou, avand in vedere ca fac fix 4 minute pana acolo. Lucky me! 😁
Doar de acasă pentru ca există posibilitatea unui contract de așa natură. Mă duc la birou pentru cateva ore sau 1-2 zile pe luna, strict pentru socializare sau acte. Poți alege sa lucrezi de la birou, hibrid sau remote. Același sistem era și înainte de pandemie.
La mine nu e cazul acum, că lucrez la o fabrică bavareză de rulmenți. Însă acum 15 ani chiar lucram de acasă, din Germania, pentru firma din România – maxim 6 luni, cât era legal. Nu prea mă simțeam în apele mele, aveam nevoie de interacțiune cu alții.
Pe de altă parte, soția mea lucrează încă de la începerea pandemiei de acasă. I-a prins bine pentru că a putut să se pregătească mai bine de acasă să facă față la muncă. Era relativ nouă, la o autoritate oficială. În plus îi permite și un minijob. Acum se evocă posibilitatea revenirii la birou, fie total fie parțial. Soția mea are însâ probleme serioase în a relaționa cu alții iar acum la birou din 4 au rămas 2. Cealaltă e proaspăt întoarsă din concediu de maternitate și e o Brunnhildă dură, pricepută pe felia ei și solicitantă, care nu ezită să-și folosească fără milă sabia, pardon limba, la orice nu-i convine. Trebuie rație suplimentară serioasă să lupți cu așa valkyrie. Deci mai bine de acasă decât să fii făcută cu capul.
de acasa permanent. Firma a venit cu 3 zile de office pe săptămâna dar am pisica bolnava si nu pot. sunt singurul din firma pe o dracie de tehnologie așa ca pot sa vis si fac treaba mare in biroul șefului si vor zice ca sunt de acord cu decizia.
De cand a inceput pandemia, am lucrat de acasa si mi-a placut tare mult 🙂
Anul trecut ni s-a sugerat prieteneste sa mai dam pe la birou, ca #socializare, #cemaifacecolegul etc., dar eu ma duc foarte rar.
Pe langa faptul ca sunt introvertita de felul meu si o singura interactiune sociala ma stoarce de energie pentru 2 saptamani, nici nu sunt productiva la birou. E mai mult lalaiala si stat la cafea toata ziua, plus ca acum stam mai multi intr-un birou si efectiv nu ma pot concentra din cauza zgomotului/vocilor din jur, chiar daca folosesc casti din alea „smechere”.
Si ca sa imi plang de mila si mai mult, ca sa merg la birou am nevoie de vreo 2 ore in plus dimineata (ferchezuit, calcat haine, drum) si de una seara. Neahhhhh too much :-))
Comentariu beton!13
La noi au inceput de anul trecut sa ceara 1zi/saptamana obligatoriu, ceea ce foarte light. Eu sincer ma concentrez mult mai bine de la birou plus ca imi place sa am oameni in jur. Mi se pare sanatos si pentru psihic sa poti socializa.
Insa hybrid este ideal in ideea ca uneori poate chiar trebuue sa fii acasa (de ex. copil cu crocobauri adusi de la gradi).
Nu urasc biroul, dar urasc drumul pana in Pipera. A fost o binecuvantare sa lucram de acasa vreo trei ani, acum 2 zile/ saptamana la birou, 3 acasa. E fain si sa socializezi, lucrez foarte putin de la birou, mai mult stau de vorba cu colegii, dar n-as vrea sa fac asta in fiecare zi. Cred ca mi-as cauta alt loc de munca. Pentru mine ideal ar fi o zi pe saptamana.
N-am lucrat de acasă. Ai mei șefi s-au tot scărpinat, au apelat la „specialiști” să facă un studiu ce compartimente pot lucra from home, până s-a terminat lockdownu’. Acum sunt la pensie. Home alone. Fiicele mele lucrează de acasă, cu o zi la birou. Baiatul e pilot.Ticăloșii de patroni nu vor să auda de wfh.
Comentariu beton!11
Sunt pe contract work from home din 2023, dar lucrez cu Germania si Danemarca, ai mei colegi sunt impartiti in toata Europa, deci nu ar avea nici un sens sa merg la birou in Bucuresti, ca sa stau in call-uri toata ziua si atat. CEO-ul si CFO-ul merg de 2 ori pe saptamana, pentru niste sedinta face to face, in rest, WFH.
Depinde mult de gandirea managementului si de increderea reciproca dintre angajat si angajator.
Daca lucrezi in productie sau alte domenii care necesita prezenta fizica, inteleg, dar intr-o corporatie in care oricum jumatate din timp ai castile pe urechi si esti in sedinte, nu vad rostul sa mergi zilnic la birou.
Managementul romanesc ar trebui sa isi mai revina putin si sa inteleaga ca daca fortezi lumea sa revina la birou, nu inseamna ca se si munceste.
Am exemple de pe vremea cand mergeam zilnic pe plantatie, de colegi care fentau munca la nivel profi, dar toti credeau ca ei muncesc.
Comentariu beton!12
Lucrez doar de acasă de vreo 6 ani, 2+ la jobul curent, o companie din SUA, non-IT. S-a renunțat de tot la birourile fizice din B, deci exclus să se schimbe situația. Am colegi care nu doar că s-au mutat în alte orașe, doi sunt chiar în alte țări.
Am refuzat oferte de la corporații și cu dublul salariului (care este oricum foarte bun) pentru că prezența la birou era obligatorie, fie și două zile pe săptămână. Eu una la muncă muncesc pentru un salariu, nu sunt acolo să socializez. Cu colegii cu care mă înțeleg bine mă văd în timpul liber sau avem zile în care vin la mine/merg pe la ei și lucrăm împreună. Am prieteni care lucrează tot de acasă dar pentru firme diferite și tot așa, mai vin pe la mine și petrecem ziua de muncă împreună.
Timpul câștigat e neprețuit. Dacă sunt eficientă și îmi termin treaba în două ore, restul zilei îmi văd de viață. De obicei la 18 când termin oficial programul sunt gata și cu treburile casnice/cumpărături/programări etc. Dacă am zile când trebuie să lucrez 10 ore, o fac în confortul spațiului personal.
Recunosc însă, sunt norocoasă că nu suferă nimeni aici de micromanagement și șefie, îți faci treaba bine și la timp, nu te întreabă nimeni de sănătate; ai toată libertatea din lume și alegi să abuzezi de ea și să fii lepră puturoasă? Ești liber și de contract, pa și la revedere.
Comentariu beton!22
Când a inceput pandemia eram nemulțumitǎ sa lucrez de acasǎ, mai ales ca eram si cu doi copii care fǎceau scoala online. Apoi mi-am schimbat jobul, s-a terminat pandemia si acum lucrez mai mult de acasa, la job ni se reaminteşte sa mai venim câteva zile pe luna dar nu este obligatoriu.
Asa ca merg când imi face plǎcere, am si o echipǎ bunǎ, ne ințelegem la muncǎ dar si la socializare.
Am ales sa merg toata saptǎmâna asta ca-mi place zǎpada. Tin sa mulțumesc pe aceasta cale celor care au rǎmas acasa si au lǎsat strǎzile libere pentru nebuni ca mine.
Pe de altǎ parte ma uit pe joburi in Spania si ce sa vezi, acolo sunt majoritatea cu prezentǎ fizica. Cei pe care ii cunosc pe acolo imi confirma ca se impune venitul la birou. E un fel de socializare forțata.
Am 2 zile la birou, 3 acasa. Probabil nu ar fi nicio problemă, dar trebuie să mă lupt să prind loc în biroul cu prea puține mese. (Nu avem birou rezervat cu numele nostru pe el). Este extrem de enervant și pot socializa cu colegii doar ocazional pentru că nu prind loc lângă ei sau nici măcar pe același etaj cu ei. Merg degeaba efectiv…
Oarecum legat de asta e și faptul ca toți colegii mei de proiect sunt ori în Germania ori în Egipt, nu mai e nimeni în România.
Eu lucrez de acasă de vreo 7 ani. Îmi place. Sunt disciplinata, poate sa se dărâme casa dincolo de ușa biroului, munca e munca. Dar, recunosc ca lucrez prea mult asa, vreo 10 ore pe zi, dar îmi personalizez programul după voia mea. Cireașa de pe tort e când mut locația biroului pe malul marii, la bai termale, la munte. Mda, poate atunci ar trebui sa se numească concediu, dar nu știu cine ar aproba 2 luni de concediu pe an. Îmi place sa cred ca sunt fără lesa,dar soțul meu spune ca doar e mai lunga ( lesa). Oricum, mie mi se potrivește.
Comentariu beton!16
La noi acum sunt maxim 10 zile/luna si 3 zile/saptamana teleworking. Pentru mine e ok ca imi place sa merg la birou si sa mai socializez la o cafea. De concentrare nu se pune problema, ca am birou individual, asa ca inchid usa si gata. 🙂
Numai de acasa. Sa-i dea bunutul numai sanatate si prosperitate sefei pentru ca nu pune presiune sa venim la birou.
La mine, CEO zice 3+2 de acasa. primele mele 4 luni ca angajat s-a mers pe burta 2 cu 3 de acasa. acum, ca s-au mai relaxat cateva chestii e doar de acasa.
Nu as vrea sa merg la birou, rutina de acasa si cele 2h30 in trafic nu pot fi compensate de niciun fel de socializare 🙂
Teoretic trebuie să fim la birou minim două zile pe săptămână. Practic nimănui nu-i pasă atât timp cât merge treaba.
Dupa 25 de luni de WFH ne-am intors hibrid. Corporatie americana, sediul european. Teoretic 3 zile pe saptamana, practic 2 si alea cateodata una daca am chestii de facut acasa. Nu suntem monitorizati, e impotriva legii tarii asteia. Nici sefii nu respecta alea 3 zile deci no stress.
Urasc sa ma trezesc dimineata, sa merg la birou, de fapt sa merg oriunde nici in vacanta nu suport de dimineata. E dureros sa ma dau jos din pat inainte de noua, asa a fost bioritmul meu de cand m-am nascut, am renuntat sa incerc sa-l schimb. Sunt foarte activa si productiva seara. Mai am sperante sa ma schimb la batranete.
Sa revenim, urasc mersu la birou dar inteleg necesitatea, am oameni in subordine, trebuie sa ne vedem, mai ales pentru cei juniori e f important sa fii acolo. Dupa o zi din asta de vorbit si interactionat cu oameni sunt efectiv stoarsa, zero energie.
Dar partea buna a pandemiei e ca sotul e full WFH si cu flexibilitatea jobului meu putem petrece 2 luni in Romania cu parintii (in varsta) si prietenii. The best of both worlds.
Pe perioada pandemiei, primele 2 luni am cam lucrat aproape cu toții de acasă. (Lucrez la o firmă de transport internațional). După care ne-au chemat la birou. De atunci, pe perioada iernii lucrez de acasă, fiind persoană cu handicap, imunitate mai scăzută, e important să am mai mare grijă de mine. Când mai am câte o problemă de sănătate, din nou, lucrez de acasă!
Sincer, îmi place să mă duc la birou, pentru interacțiunea cu colegii, drumul de 15 minute pe care îl fac cu mașina, dar mă bucur și că pot lucra și de acasă când e nevoie, așa că eu aș prefera să am mereu posibilitatea asta.
Dacă e să-mi schimb locul de muncă, acesta ar fi in criteriu important – când am nevoie să mi se permită să lucrez și de acasă! Criteriu mai important decât banii!
Eu personal am fost la birou ultima data in februarie anul trecut si nu am niciun motiv sa ma duc curand (sunt in echipa globala, jobul meu nu presupune sa interactionaz local cu nimeni, nu am echipa in ROmania). La nivel global, depinde de functiuni . In R&D, in mod absolut logic, e obligatoriu birou zilnic. In rest – 1.2 zile pe saptamana. Cred sincer ca e o tampenie asta cu „obligatoriu la birou” doar ca sa…ce?
Problema mare pt companii(mai ales cele IT) sunt incepatorii. Stiti cum se zice, meseria se fura. Se fura mult mai greu cand lucram remote. Mai sunt si altele: lumea nu mai e la fel de concentrata, multi isi rezolva si probleme personale in timpul lucrului, evaluarile de efort sunt mai mari, etc.
–
Mie imi place de acasa. 🙂 Ca si „veteran” am castigat o groaza de timp liber. Mai e si chestia ca unii trebuie/vor sa lucreze la birou. De exemplu stau in camine, nu au birou unii mai tineri. Altii au copii mici acasa si daca nu merg la gradinita sar pe tine cand te vad acasa
Pana in pandemie lucram mai mult de la birou. Apoi a intervenit si copilul si schimbarea sediului la mall, cam departe de mine, si pot sa lucrez de acasa. Pentru mine e un aspect important, ca sa pot sa duc copilul la gradinita sau sa il supraveghez cabd e acasa racit, mai toata iarna, adica 🙂
Dar da, imi lipseste socializarea!
Eu ma incadrez in categoria aia pentru care full de acasa e mai important decat salariul. Maxima concesie pe care as accepta-o ar fi poate 1 data pe luna la birou daca ar avea un scop precis.
Comentariu beton!12
N-am lucrat niciodata la distanta, desi, teoretic, ar fi posibil. Dar nu vad pentru ce as face-o: serviciul e la 750 m, merg pe jos, la prânz am o ora jumate pauza, manânc acasa.
In pandemie, m-am organizat cu colegii cum am vrut si nu ne-a frecat nimeni la cap. Adica, veneam o zi, maxim doua, pe saptamâna si eram platiti integral, in rest vacanta. Ne fixasem zilele, ca sa nu ne bulucim toti in acelasi timp. Si acuma ne aducem aminte cu nostalgie…
In timpul pandemiei eram singurul cu prezenta zilnica la birou. Am avut zile in care vorbeam singur si cand se insera devreme ma simteam ca intr-o casa bantuita, desi era ditamai cladirea. Am mai lucrat uneori si de acasa ( o zi, maxima doua), cand aveam de facut te miri ce si nu se putea decat in ziua respectiva, dar sa lucrez exclusiv de acasa, cred ca as inebuni.
Eu nu am ce comenta dpdv personal, lucrez permanent de acasa, pensionara fiind 😁. Fiul meu cel mic a inceput de 2 sapt un job nou la Londra si trebuie sa mearga in fiecare zi la birou. Dupa 5 ani de lucrat de acasa a trebuit sa isi refaca garderoba pentru birou (nu mai merge cu trening). Naveta este rezonabila pentru Londra: 40-45 min cu un singur mijloc de transport, plus cam 5-10 min mers pe jos. Deocamdata ii place, zice ca mersul pe jos il trezeste dimineata si ca i se urase de stat intre aceeasi pereti 24/24. Deci, da, se pare ca si acolo tendinta este de revenire la lucru la birou.
La noi toată lumea lucrează de acasă, nu se impune nimic in legătură cu prezența la birou și am colegi care și-ar da demisia mai degrabă decât să vină fizic. Lucrez in IT.
Au fost putine zile cand am lucrat de acasa, chiar si in pandemie. Acum pot lucra de acasa doar in cazuri anume, de exp.: am o programare la medic in timpul zilei si in felul acesta scutesc timp si deplasare. Lucrez la o fabrica de automotive, iar aici e mai greu cu WFH, mai ales in conta.
Am zis ca urmatorul job va fi macar hybrid, daca nu full remote 🙏. Pierd zilnic cu naveta 1.5 ore, plus faptul ca as mai putea dormi macar 1 ora, doar ca sa ma deplasez de acasa -> in afara orasului, ca sa stam 12 femei intr-un birou. 🤪🤯
2 birou cu 3 acasa. Uneori mai fortez si bag 1birou. Aici, la corporatia noo, tre sa dau cu cerere daca vreau work from „alta tara”. La fosta firma, am stat vreo 5 ani si ceva, ii ziceam managerului „coa, vezi ca saptamana viitoare lucrez dinn ukei/romania” si aia era.
munca de acasa inseamna ca dorm cu o ora in plus si ca, practic, castig 2 ore. Si ca nu dau cei 7e pe transport si inca vreo 10 pe mancare. 17e economie, minim. BOGATIE
Lucrez de la birou. Și în timpul pandemiei tot de la birou, lucrez la o firmă de construcții, în Germania. Nu vreau să lucrez de acasă.
De cand cu pandemia, lucrez de acasa. La inceput mi-a lipsit interactiunea fizica cu colegii, apoi, m-am obisnuit. Si acum imi lipseste, mi-ar placea sa merg si sa ne bem cafeau impreuna, dar ma omoara drumul pana acolo. Nu mai am rabdare sa pierd cate 2 ore in fiecare dimineata si alte 2 in fiecare seara. Indiferent daca merg cu masina mea sau cu mijloacele de transport in comun, tot timpul acesta il pierd. In plus, nu mai sunt productiva la birou, mi se pare o pierdere de timp.
Lucrez in IT si livrez mult mai bine de acasa. Ni s-a recomandat si noua ca macar 3 zile pe saptamana sa venim la birou, dar pe mine nu m-a obligat nimeni, mai ales ca locuiesc in alta localitate, la distanta de 45 de km.
Da, imi lipseste si mie sa ma imbrac frumos, sa ma machiez, sa-mi pun tocuri, dar imi trece instant cand vad traficul infernal.
Daca a adus ceva bun pandemia pentru mine, este exact lucrul de acasa.
2 zile birou, 3 acasă. Ideal pt mine ar fi o zi la birou, dar.. Aia e. Dacă o sa crească nr zilelor de venit la birou, o sa plec. Ne am mutat în provincie de 1 an și 100 km nu’s de colea. Și eu prefer salariu mai mic, dar sa fie remote sau hybrid.
Nu as putea lucra de acasa decat ocazional. Cred ca sunt mai de moda veche, imi place sa stiu foarte clara granita intre serviciu si casa, poate de aceea. In pandemie am mers la birou, eram doar 3 oameni in toata cladirea, parea ireal. Dar aveam multi subordonati care trebuiau sa lucreze (am avut hoteluri care au fost deschise pe timpul pandemiei) dar si hoteluri inchise, care insa, trebuiau mentinute, deci si acolo niste oameni de coordonat. Nu mi-as dori sa lucrez de acasa, poate maxim 1-2 zile pe luna, asta cand as avea poate vreo programare pe la vreun doctor pe langa casa. Dar cred ca pentru generatia actuala e foarte important sa existe flexibilitate, lucru cu care sunt de acord. Eu cred ca exista oameni carora le place sa lucreze de acasa si unii carora le place sa lucreze de la serviciu, trebuie sa existe o flexibilitate si in functie de tipul muncii, adaptata organizatia la cerintele angajatilor, important e sa isi faca treaba si firma sa mearga inainte. Nu conteaza daca oamenii lucreaza de acasa sau de la birou, daca isi fac treaba.
Din fericire, hybrid… O data, de doua ori pe săptămână la birou, în rest WFH. Sper sa nu le vină vreo alta idee.
La noi (inca) e la liber. Unii vin zi de zi la birou, altii una-doua zile. Eu merg cam o data pe saptamana, mai mult pentru o vorba, o cafea, o lalaiala. Sunt mai productiv acasa, ca e mai liniste, plus ca si ora care nu o mai pierd in trafic conteaza.
Dar sunt la 40+, nu ma mai intereseaza sa vad colege, copilul e mare si mai stau si la casa. Iar preturile pentru un pranz la Palas Mall Iasi sunt exagerate (iar calitatea lasa de dorit)
Ca idee, ma mai uit dupa alte job-uri, dar majoritatea sunt cu prezenta obligatorie cel putin 2 zile pe saptamana, iar pentru mine ala e deal breaker.
Am dreptul la 15 zile pe luna de wfh. Marti am sedinta si prezenta e mai obligatorie la birou, in rest este optiunea mea daca fac prezenta sau nu. In general ajung doua zile, maxim trei pe saptamana, niciodata joi sau vineri 🙂 Imi place de acasa, consoarta este doar in wfh, asa ca petrecem mai mult timp impreuna din camere diferite.
Eu muncesc de acasa din 2013. Am muncit mai mult de acasa decat de la birou, asa ca pentru mine asta e normalitatea.
Parerea mea e ca munca de acasa s-a stricat de cand a venit pandemia si au inceput toti cu asta. Pai inainte nu statea nimeni sa-si deschid webcamul in sedinte, nu se uita nimeni sa vada daca si de cand esti idle, nu exista presiunea asta de a raspunde instant ca sa nu zica lumea ca esti in camera cealalta.
Eu mereu raspundeam la mailuri la mesaje dimineata si cu vreo juma de ora inainte sa inchid laptopul. In rest imi vedeam de treaba mea. De cand cu pandemia oamenii se asteapta sa las tot ce fac ca sa le raspund lor la mesaje.
Din comentarii deduc că imensa majoritate a celor care citesc blogul lui Vasilescu lucrează în birouri. Și mi se pare oarecum firesc, pentru că cei care lucrează în fabrici pe linii de producție sau pe șantiere sau în transporturi probabil că nu au timp pentru bloguri sau nu sunt interesați de bula asta, ei fiind în altă bulă.
Nițel hazardată deducția, atât în ceea ce privește timpul liber, cât și bula.
Eu am lucrat mai bine de 8 ani ca specialist în Logistică, într-un depozit gen Amazon. Nu era posibil să fi lucrat de acasă, job-ul meu fiind să soluționez în timp real comenzile incomplete sau cu erori. Dar tot în ”bula” asta aș fi fost și atunci.
@Greta, păi am spus că sunt două situații: cei care nu au timp SAU cei care nu sunt în bula asta. Sigur că unii se pot afla în ambele situații, dar înțeleg că tu nu ești dintre aceia.
Și bineînțeles că mai există și cei (cum e cazul tău) care, deși locul de muncă cere prezența lor fizică, au și timp pentru blog.
@Bazil, unde mai pui că există și cei care scriu de pe drum, unde mai pui că au și pauze la muncă și scriu de pe telefon în timp ce-și fac o cafea la bucătărie.
Uite-așa învață omul în fiecare zi lucruri noi, nu te descuraja 🙂
@Greta, bineînțeles că sunt și cei despre care spui tu, dar în majoritatea comentariilor se spune clar că e vorba de „birou”. De aici derivă deducția mea.
Eu lucrez freelancer de 15 ani. Primii i-am lucrat de acasa, de ceva ani mi-am luat un birou cu niste prieteni. Uneori ma duc in fiecare zi, alteori nu. Depinde ce treburi mai am. Mi se urase sa lucrez in bucatarie.🙂
@Oana, păi, când lucrezi de acasă, ar fi de preferat să ai, totuși, un birou undeva, în living sau în dormitor, nu în bucătărie!
Sunt in Italia, departamentul IT al unei firme mari, înainte de pandemie deja aveam WFH 1 zi pe săptămână. După pandemie am trecut la regim hibrid cu maxim 13 zile pe lună de WFH, care apoi s-au redus la 9. Sper să nu mai reducă.
Eu am fost, sunt si voi fi intotdeauna fan Work From Home. Inca dinainte de pandemie, prin 2017, cand am facut o miscare ceva mai mare in cariera (am iesit din sistemul bancar) cel mai mult am apreciat la noul job perspectiva de a lucra de acasa 1-2 zile/saptamana. Aveam colegi de echipa in SUA si India, si colegi fizici (in sediul din Romania) cu care nu colaboram insa pe parte de activitate zilnica. In fiecare zi in care veneam la birou (2 ore dus-intors, masa de pranz la parter intr-un restaurant cam fitos, cu 3 fire la 20-30 RON) ma intrebam de ce trebuie sa vin eu aici, cand aveam oricum rapoartele mele de facut, call-uri Zoom cu echipa etc. Da, mai socializam cu colegii 10 minute la o cafea, dar neavand proiecte comune, sincer, nu pot sa zic ca am legat prietenii stranse (cu o singura exceptie, o colega B. care mi-a devenit intre timp si o foarte buna prietena, dar noi avem o pasiune in comun, e alta situatie 🙂 si nu de la socializarea la birou ni se trage…) Odata cu pandemia m-am simtit ca pestele in apa lucrand de acasa, sincer, am lucrat cu spor si in liniste. Daca vreau sa socializez, pai lasa ca-mi aleg eu cand, unde, cu cine, nu trebuie sa merg 2 ore cu metroul pentru asta. La un moment dat, inainte sa se termine perioada de WFH, am si facut miscarea de iesire din corporatie si mi-am deschis firma mea, pentru ca mi-am dat seama ca asta imi doresc in continuare, iar acum lucrez de acasa (sau de unde vreau eu…) in fiecare zi. Senzatia de libertate nu se poate compara cu nimic, sincer. Petrec mai mult timp cu pisicile mele, imi comand chestii online si sunt acasa sa le primesc, am clienti cu care colaborez excelent de la distanta si nu mai pierd timp in aglomeratie, si multe altele. Sa poti trai in bula ta mi se pare extraordinar, si acum ca am gustat asta, n-as mai schimba acest mod de lucru pe nimic.
Eu am detestat mereu ideea de „birou”, de asta nu mi-am facut agentie de web design in 2011, cand aveam chiar ocazia sa fac miscarea asta. Ca, desi as fi fost big boss, tot trebuia sa merg la mututul ala de birou. Si eu imi iubesc libertatea prea mult.
Intre timp am facut munca de acasa, am avut si copil (ce bine a prins programul „muncim cand doarme urlatoarea, nu cand zice sefu’ sau programul), am trecut pe partea aialalta de Atlantic si am avut iar de ales: incerc sa refac afacerea de la zero sau caut un job. Ca oferte erau destule dar, daca la 30 de ani as fi dat pe spate sa lucrez pe Madison Avenue, unde is cele mai cool agentii de marketing, la 40 de ani cu un copil de 5 care vorbea engleza pe care o stie si soacra-mea …. nope, nu mersi.
Apoi a venit si pardalnica de pandemie, care a legitimat munca mea de acasa (ca inainte erau clienti care dadeau ochii peste cap audibil ca sunt freelancer din dormitor), asa ca acum e super cool sa fiu WAHM (Work at Home Mom). Odata cu diagnosticul de tip 1 al fetei, orice sansa de a avea un job de la 9 la 5 s-a dus oricum la dracu’, pentru ca, daca se intampla nasoale, trebuie sa o iau de la scoala instant. Si cu o naveta de 1 ora jumate si 70 de km (cat is acum catre statul vecin si prieten), probabil mi-as pierde job-ul instant.
Asa ca tot de acasa muncim.
Am prieteni care au trecut din nou la hibrid sau in office, ceea ce in unele cazuri este absolut idiotic. Una dintre prietene e contabil la ONU si face naveta cam o ora jumate si ea pana la serviciu, de 3 ori pe saptamana. Cu acelasi laptop folosit acasa, dar trebuie sa mearga la birou numa’ asa de sanchi. Ca nu are ce sa faca cu banii de autobuz si nici cu 3 ore pe zi. 🙁
@dojo, păi dacă merge cu autobuzul, alea 3 ore nu-s chiar pierdute în întregime, că în autobuz se mai poate face una-alta 😁
@Bazil nu prea face nimic, ca e aglomerat ca dracu (se trezesc 2 milione de nebuni sa mearga dintr-o zona in alta). Si nu e numa’ autobuz, ca e si metrou, cu iesit din statia X in Y. Is bine puse la puncte toate, dar la ce aglomerat este, te bucuri ca poti sa iesi intreg de acolo. Eu o admir oricum ca mai foloseste minunile astea ca, dupa pandemie si ce vest salbatic e acum Manhattan, nu as mai intra in metrou nici platita (si l-am folosit ani buni, ca, din nou, e extrem de bine pus la punct). Acum e plin de homelesi si de drogati … merci nu. Parcare nu-ti permiti insa zilnic, ca e in medie 40 de dolari pe zi. Si tot freci masina o ora dus o ora intors, ca pe alea 2 poduri is juma’ din masinile din oras.
Ia stați bre așa! Dacă toată lumea e pe wfh și hibrid cine sunt ăștia de pe străzi? Și unde se plimbă toată ziua? 😡
Comentariu beton!12
Adevărat.
Sunt ăia care le duc papa celor care wfh 🙂
asta ma uimeste si pe mine la bucuresti. Aglomeratia din timpul zilei.
La un moment, din motive de cauza, gen „cautam job in Stocolm” foloseam masina sa ma duc de la birou catre locurile unde aveam interviurile. Dupa ora 10 in centru stocolmului este liber. E cam ca seara in bucuresti, dupa 11.
Lucrez doar de acasă, dinainte de pandemie.
La birou mă duc să mă întâlnesc cu colegii la cantina, sa ne jucam pe PS, sa jucăm ping-pong, de-astea.
Când am de lucru stau acasă, că la birou nu se leagă nimic
Acum suntem hibrid. 2 zile la birou, 3 acasa. Cele 2 de birou sunt ca nuca în perete ( miercuri și joi). Pot spune ca eram de 10 ori mai productivi când eram doar de acasa. La birou nu mănânci/ fumezi langa laptop,mai socializezi…
Si cred ca angajatorul o sa ne cheme full de la birou imediat ce va găsi spatii ( în pandemie au desfăcut 3/4 din contractele de inchiriere).
Cred ca angajatorul are acest gând din cauza angajaților care confunda „work from home” cu „day off” sau mai rău cu afterscool. Când pentru angajat este prioritar sa facă menajul/sa gateasca in loc sa răspundă solicitărilor, apar probleme. Sa nu mai zic de callurile cu clientii cand odrasla face crize ca vrea una-alta.
Eu muncesc aproape exclusiv de acasa – mai apar pe la birou cam 2, maxim 3 zile pe luna. Sunt una din putinele exceptii din compania farmaceutica unde lucrez, standardul departamentului e de 3 zile pe saptamana la birou. Si da, e frustrant ca in pandemie am lucrat toti de acasa vreme de mai bine de 2 ani, cu rezultate excelente, si apoi am fost brusc si vehement chemati inapoi in birouri. Eu am sef si echipa in afara tarii, chiar nu colaborez cu nimeni din birou. Si am un program destul de haotic, cu sedinte in afara orelor obisnuite si multe crize si urgente de rezolvat de pe o zi pe alta. Asa ca aici am tras linie, si le-am spus sa se hotarasca ce vor – program normal de lucru din birou, sau acoperit necesitatile astea de acasa. Drept care, lucrez de acasa 🙂
Pentru că lucrez in consultanță si inainte de pandemie era indiferent de unde lucram, dar mergeam 4 zile la birou, vinerea de acasa.
Acum au șefii si mai toți colegii copii, nu le convine lor să vina la birou, plus că nu scrie nicăieri sa revenim in birou, dar sa vizitam/ lucram la sediul clientului (nu e cazul meu).
Niciodată nu am avea spațiu toți angajații in același timp in biroul angajatorului oricum. Și firma a plătit in pandemie o suma fiecarui angajat sa ne cumpărăm chestii pentru birou, monitor/ scaun, etc.
Dar daca e vreun workshop ceva, chestie de lucru ce nu se face bine virtual, e clar că merg, cam 1 data la 2-3 luni. E perfect!
Insa cele 2h/zi mai bine le muncesc decat să le pierd pe navetă (locația e Germania si da, e in pampa biroul meu), si se vede productivitatea. Asa că nu disperă nimeni si nici nu e obligatoriu.
Consortul meu, pentru că e sef de echipa in birou are voie 1 zi de acasa, restul angajaților deloc.
Când aveau voie încă s-a dat unul de gol că tăia gazonul si a uitat de call, şi și-au pierdut toți drepturile. Cât de fraier să fii? Omul nu mai e angajat, dar isi si făcuse mulți „prieteni”.
Lucrez de acasa de prin 2019 cred. Dinainte de pandemie, fostul serviciu.
Au facut angajari masiv (am ajuns sa urasc acest cuvant din alte motive) si s-au trezit ca nu prea erau locuri in birou. Asa ca au trimis pe multi sa lucreze de acasa.
Pentru mine a fost cea mai buna veste posibila, adio naveta, adio bani multicei pe pranz (stand departe si neavand masina, nu era foarte comod sa vin des cu caserola), dar cel mai important, adio mediu toxic, pentru ca niciodata nu am fost mare fan al „socializarii” cu ghilimele accentuate, mai ales in acea firma. Absolut totul la WFH pentru mine era avantaj.
Firma a achizitionat dupa cateva multe luni un alt birou extra si trebuia sa revenim – numai ca exact atunci jbuf starea de urgenta si lockdown. Asa ca inainte, baieti.
In 2021 am reusit sa imi schimb serviciul si desigur WFH. Cand s-au ridicat restrictiile, am reusit sa scap, pentru ca intre timp am fost mutat intr-o echipa de 15 oameni din care doar 2 suntem romani (iar cu celalalt nu ma intersectez deloc in activitate).
Nu vad avantaje la mersul la birou in cazul meu. Teoretic ar trebui 2 zile pe saptamana, practic, directorul de tara mai bodoganeste, dar din ce in ce mai timid. Sunt mult mai productiv acasa si nu imi bat joc de program si nici de activitate. Seful meu (strain) a vazut asta si a inteles ca nu e niciun spil daca sunt la birou.
Azi am fost la birou pentru ca mi-au schimbat rasnita de laptop. Mai mult am jucat tenis si am fost la cafele decat sa muncesc.
Irlanda, multinațională, hibrid. 2 zile pe săptămână la birou din care una neapărat joi. E pusă mare presiune pe mersul la birou, existând o amenințare subtilă a posibilității de mărire a numărului de zile. Motivul oficial? Birouri goale care nu plac conducerii. Personal, îmi vine mănușă lucratul de acasă pe motiv de copii mici și necesități aferente. Recunosc însă că socializarea joaca și ea un rol important chiar daca pentru mine înseamnă naveta de aproape 4 ore dus-intors. Avantajul lucratului de acasă este că poți deduce 30% din facturile anuale totale la utilități raportat la numărul de zile lucrate de acasă.
Lucrez de acasa, dar am stabilit sa mergem la birou in fiecare joi pentru socializare. In pandemie mi s-a parut groaznic sa lucrez de acasa, locuiam la bloc si asa am luat decizia sa ne mutam la casa. Acum nu as mai putea sa ma duc zilnic la birou, dar asta si pentru ca locuiesc in Pipera, Voluntari unde dimineata traficul este groaznic.
O zi pe saptamana mergem la birou si este perfect pentru mine. De acasa lucram foarte bine, chiar as schimba locul de munca daca s-ar schimba acest lucru.
Eu sunt in Italia. Am 8 zile pe luna de lucru de acasă. Aici pentru copilul până la 3 ani ai concediu de îngrijire copil cu 10% din salariu. După 3 ani ai dreptul doar la concediu copil neplătit.
Locuiesc la Milano și am 3 ore de navetă pe zi între lăsat copiii la școală și ajuns la birou. Biroul meu e cel mai departe de casă.
De aceea pentru mine lucrul de acasă e mană cerească. Economisesc pe combustibil, taxa de drum ( ca dacă nu o iau pe autostradă sunt mai mult de 3 ore), am timp de activități cu copiii, îi duc sau merg la doctor, îi îngrijesc când sunt bolnavi.
Vara am o lună de lucru de acasă pentru ca am copii la școală.
Cel mai greu e să lucrezi cu monștrii acasă când sunt bolnavi: ăștia până la 14 ani și când sunt bolnavi nu sunt bolnavi și mai au și obiceiul să se învârtă când fac call-uri. Ăla de 5 ani se și bagă în seamă cu lumea ca tocmai ce s-a deschis circul.
Singura problema e ca italienilor le place sa facă planuri la cafea. Cine nu bea cinșpe cafele pe zi, ca mine, nu afla ultimele noutăți nici din bârfa, nici din proiect. Și când le-am cerut sa comunice noutățile ca la un corporate care se respectă (e un corporate super cunoscut), m-au luat deoparte să-mi explice ca n-au nimic cu mine și nu mă discriminează că-s româncă. Mai pe scurt, mi-au pus cuvinte-n gură… ca eu nici cu gândul nu ajunsesem pe acolo.
Dacă te duci la cantină singur, de ce te duci singur? Dacă te duci cu alt grup, ce faci cu grupul ăla? Zici ca le scrie Toma Caragiu scheciurile.
Pe vremuri îmi plăcea să merg la birou, dar colectivul ăla s-a împrăștiat. Mai ținem legătura dar la niciunul nu mai e la fel.
Deci dacă nu ar fi doar 8 zile nu aș călca pe la birou.
Bai eu nu mai vreau sa lucrez din birou, de acasa, de pe santier….eu nu mai vreau sa lucrez deloc!
Urasc work from home, dar le las libertatea oamenilor mei sa aleaga ce li se potriveste, tocmai pentru ca isi fac treaba. Insa, am cateva disclaimere: work from home cu copii de acasa este o iluzie, afara de cazul in care ai pe cineva sa se ocupe de ei, si chiar si atunci, oamenii care lucreaza de acasa pun intalniri la 9 sau la 5:30 fara nicio problema ca ei nu au drum de facut, unii isi fragmenteaza munca si dupa alte chestii pe care le au de facut si te trezesti ca e plecat sa ia copilul de la scoala, iar tu ai nevoie de el la calculator.
Eu, pentru mine, prefer biroul
Am lucrat 22 de ani 7-15, fără pauza de masă, șase zile pe săptămâna, apoi, fericire , s-a dat sâmbăta liber, apoi program 8-16, apoi o oră pauză de masă. Deja era ”ca in occident”. Si era bine. Întâmplător, odată cu programul mai lejer, la fiecare beneficiu de timp si drumul meu spre job dura tot mai mult, de la un sfert de ora, la o oră si ceva doar un drum.
A venit pandemia si deci bucurie mare ca o să scap de timpul pierdut cu drumul si că puteam lucra relaxat si in afara orelor de program dacă era mult de lucru. Aveam condiții: nimeni in casa care sa mă deranjeze, liniște, dar începuse să îmi lipsească socializarea.
Acum avem doua zile pe săptămâna WFH si e bine pentru ca cele aproape trei ore pe drum in transportul in comun îmi fac ziua ”la job” de 12 ore si nu mai sunt buna de nimic acasă.
Totuși, nu as vrea sa lucrez 100% de acasă. Momentan, cu vremea asta de afara, asta fac prin bunăvoința șefilor care se gândesc ca s-ar putea sa-mi rup vreun picior pentru ca nu mai sunt așa tânără si sportiva cum mă dau! 😊
Abia aștept vremea uscata sa iau în piept transportul in comun, cu bune si rele, să văd oamenii dimineața grăbiți in drumul lor spre o zi de lucru, să-mi văd colegii care nu prea mă mai bagă in discuțiile lor de oameni tineri dar mă bucur sa ai aud, sa vad cum gândește noua generație, sa mă amuz sau întristez amintindu-mi de anii mei de muncă, muncă la care nu renunț pentru ca îmi dă un rost, pe lângă cel de mamă si bunică cu nepot devenit recent major.
Răspunsul la întrebare? Cred ca programul optim este cel care te avantajează cel mai mult personal, în cazul meu, programul hibrid.
La mine e hibrid. Vin la birou când vreau, nu ține nimeni socoteala. În general venim cam în aceleași zile noi, echipa noastră. Venim la birou în principal pentru cele câteva minute de socializare în pauze, dar și pentru că am observat că suntem mai eficienți în ședințele face to face decât în cele online. Recent am avut un workshop de două zile cu niște colegi din altă locație și am remarcat cu toții că am fost mult mai productivi în a discuta specificațiile în două zile de workshop decât în două luni de ședinte online.
Partea faină la lucrul de acasă e că pot să mă trezesc cu doar 15 minute înaintea primei ședințe a zilei (cîteodată rămân în pijama până la pauza de prânz) cât și faptul că în timpul programului de lucru pot să arunc niște haine în mașina de spălat, să pun ceva la gătit în cuptor sau să fiu acasă când vine curierul, pot să îmi încep programul mai târziu și să îl termin mai târziu.
Eu nu aș putea să lucrez exclusiv de acasă. În pandemie a fost greu, eram tot mai ineficientă, mai demotivată. am început să procrastinez la greu și mi-a lipsit atmosfera de birou.
E OK să dați ochii peste cap în lipsă de mânuțe roșii, știu că e atitudine de boomer ceea ce am scris, dar e bine să știți că munca full remote nu e pentru toată lumea.
Hibrid. Compania accepta pina la 2 zile WFH, daca nu sint situatii speciale.
Desi sint si eu un ‘office guy’ citeodata e chiar ok de acasa, in special cind vremea e ciinoasa, locuiesc in UK, asa ca se intimpla mai tot timpul asta. Daaaar, faptul ca lucrez doa 4 zile din 5 (flexy day), inlocuieste lucratul de acasa cu succes. E minunat sa am o zi libera in mijlocul saptaminii – miercurea, in cazul meu.